Exod dobrý. 4 číslo náklad 30 ks, uzávěrka příštího čísla

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Exod dobrý. 4 číslo náklad 30 ks, uzávěrka příštího čísla 19.4.2006"

Transkript

1 Exod dobrý 4 číslo náklad 30 ks, uzávěrka příštího čísla

2 Ahoj. Myslím, že není co dodat. Čtvrté číslo k2 je na světě. Omlouváme se za pozdní vydání časopisu. Nebudu se vymlouvat, je to kvůli naší lenivosti, ale zároveň i kvůli té vaší. Tentokrát je to slabé málo příspěvků a když nějaké jsou, tak dávno po uzávěrce. Doufám, že tento stav se nebude opakovat a do příštího čísla budeme mít spousty radostných článků. Všem školou povinným přeji hezké prázdniny - jak na lyžáku Narnie, tak i těm, co tráví prázdniny někde jinde. Přeji hezké čtení a těším se na vaše přípěvky. za redakční radu Píťa Obsah Na tomto čísle se podíleli: Píťa, Fank, Peli, Tlachal, Žvatla, Lucky, Merlin, Pecka, Hyena, Jan kuřba, Velká propagace předcházela ještě větší akci. Byli jsme velmi potěšeni, když naše redakce obdržela pozvánky. Proto jsme neváhali a vyslali naše redaktory přímo na místo činu. Všichni jistě tušíte, o co jde. Pořadatel Merlin se svým týmem (Vločkou a Alčou) uspořádal humanitární koncert na pomoc Africe. Pomoci rozvojovým státům můžeme bezpochybně různými cestami. Hlavní osoba, u které se zrodila tato odvážná myšlenka, zvolila nesnadnou cestu plnou odpovědnosti, nicméně tím i poukázala na hlavní problém rozvojových zemí - a tím je vzdělanost. Proto se Merlin rozhodl, že adoptuje malé Afričanče a zajistí mu peníze, aby mohl studovat. Merlinova dobrosrdečnost nabývá nekonečných rozměrů, neboť za nemalý peníz se s námi o adoptovance rozdělí. Ale to bych předbíhal událostem. Na koncert se sjížděli lidé z různých konců Přelouče, ale propagace předčila naše očekávání, když zanedlouho po nás do místnosti vstoupili i mimoměštští z Bohdanče a Pardubic. Hodiny už dávno ukazovaly osm. Na pódiu stály pouze dvě kytary, ale zpěváci nikde. Na nekrátké zpoždění každý rázem zapomněl, když uslyšel v dáli rytmy afrických bubnů a přes hučící dav nastupovala tříčlenná skupina. Bubny rázem utichly a mluvčí skupiny se ujal slova. Netrvalo příliš dlouho a rozezněly se kytary. Píseň stíhala píseň, občas je přerušovalo mluvené slovo, které se střídalo s drobnými hříčkami. Stoly se prohýbaly pod tíhou jídla a pití.

3 Když mnohý z nás povolil opasek, aby tam ještě pár dobrot nasoukal, přišla hlavní část večera. O slovo se opět přihlásil Merlin a zarecitoval pár básní. Na srdíčku nás tížila myšlenka z básní. Do vypjaté chvíle zaznělo jméno třináctiletého chlapce Ibrahima Fernandeze, který pochází z Guinei (západní Afrika). Účastníci po tomto výstupu neváhali a po skupinkách se vrhali ke stolku, kde shlédli malého chlapce, leckdy však také u jeho fotografie nechali i setiny desetitisíců. Dále probíhala jen volná zábava a nepříliš vydařená diskotéka, kde se bavili hlavně organizátoři a ožebračení seděli v temných koutech místnosti, kde pomalu přicházeli na to, že vzít tento krok zpět už nelze Za redakci Fank Více informací na internetové strance: Najednou cosi zapraskalo v křoví a zpoza větví pokrytých sněhem vyskákali čtyři muži v kůžích, hlavy rozcuchané, tváře ošlehané, v rukou kameny, které ihned vrhali po zvířatech. Stádo sobů se dalo ihned na útěk. Lovci se snažili zvěř pronásledovat, ale v hlubokém sněhu neměli šanci. Když se čelo stáda přiblížilo k protějšímu lesu, v tom z lesa vyskákali další lovci. Nastal chaos, zmatená zvířata nevěděla, kam mají utíkat, v tom okamžiku silné lovecké paže zasypaly zvěř oštěpy. Většině se nakonec podařilo utéct, přesto několik sobů zůstalo na zemi. Lov byl úspěšný. Tuto akci si nemůžete nechat ujít! 10. RS SRAZ 10. RS SRAZ Přihlaste se Merlinovi : merlinousek@seznam.cz Čím dříve, tím levněji! Pozor drsná akce! Akce je určena pro zdravé a pohybu schopné. Kdy pátek - pondělí Přihlaste se Merlinovi : merlinousek@seznam.cz Čím dříve, tím levněji! Téma letošního již 11. Srazu RaR v Přelouči je jasné. Budete lovit mamuty, vydělávat kožešinu, rozdělávat oheň uděláte vše proto, abyste přežili. A až přežijete, budete vyrábět náhrdelníky, vyřezávat z kostí symboly krásy a malovat po stěnách v jeskyni.

4 společné setkání. Tak vznikl INTERCAMP i se svým názvem. Co je to Intercamp? Intercamp je mezinárodní setkání skautů a skautek ve věku let, kteří jsou organizováni v jedné z mezinárodně uznávaných skautských organizacích. Koná se každý rok na svatodušní svátky, většinou tedy koncem května až začátkem června. Jedná se o přibližně čtyřdenní setkání, které začíná v pátek večer a končí v pondělí dopoledne - v západních zemích je totiž svatodušní pondělí svátek. Od té doby se INTERCAMP pořádá každý rok a jednotlivé evropské národy se střídají v pořádání. INTERCAMPU se zúčastňuje pravidelně více jak skautek a skautů (připočteme-li organizátory, účastnilo se letošního setkání lidí). K tomu je třeba spousta pilné práce a důkladná organizace. V současné době je i ona náročná organizace díky mnohaleté tradici perfektně vypracována členy Výboru, kteří spravují i materiál a finance Intercampu. Hostitelská země poskytuje místo, program (každý rok jiné téma) a stravování pro organizátory, materiál a finance dodává Výbor. Každý národ podle počtu účastníků dodává odpovídající počet organizátorů. Převzato z Účelem Intercampu je: ukázat děvčatům a chlapcům ze skautských organizací z různých zemí, že jako skauti jsou opravdu členy jednoho z největších hnutí mládeže na světě dát jim možnost navázat osobní kontakty se zahraničními skauty a to jak při různých společných aktivitách, tak i ve volném čase u táboráku apod. poznat kulturu a způsob nejen skautského života v jiných zemích Intercamp je vnímán jako malé (levnější) každoroční evropské Jamboree. Intercamp se kdysi zrodil v hlavách Freda Wurma z německého DPSG (Deutsche Pfadfinder Sankt Georg), Peeta Deckerse z Holandska (Scouting Nederland) a Roye Claye (British Scouts Western Europe). Holandští a němečtí skauti byli tehdy pozváni od svých anglických bratrů k jednomu víkendovému setkání a byli z něj tak nadšení, že na svatodušní svátky v roce 1966 uspořádali další Z Přelouče se této akce zúčastní asi 12 skautů, skautek a roverů. Bohužel - pokuď nejsi přihlášen - už je plno. Na Intercamp se pojede do Vilsecku u Amberku (v SRN), je to těsně za českými hranicemi. Akci (i přesto, že je Intercamp v Německu) pořádají Boy scouts of America. Oficiálními jazyky jsou angličtina a němčina, ale pro účastníky stačí opravdu jen jejich základní znalost. Každý se jistě obával ceny této zahraniční akce, ale z dopravy by nám až 50% měla uhradit dotace od Ministerstva školství ČR, a tak ušetříme i nějaké ty peníze. Předpokládaná cena za tento veliký podnik je jen 700 Kč. Naše výprava pojede vlakem do Stříbra u Plzně, odkud ji spolu s ostatními českými účastníky odveze objednaný zájezdový autobus (stejně zpět). Vybavení a stany poskytne naše středisko. Je to jedna z prvních akcí, na kterou naše oddíly vyjedou do ciziny, a tak bych chtěl popřát výpravě, ať se vše jen a jen povede. (Píťa)

5 Co se vysypalo z hlavy Merlinovi tentokrát aneb nápadník na činnost oddílů a družin Tento projekt bude představovat celoroční zábavu (pro rozhodčí nebo inspektory chcete-li) a celoroční shon, nervy a píli pro obyvatele jednotlivých kluboven. Vítězem se stává a titul obdrží klubovna, která získá nejvíce bodů za celý rok. Bodování bude probíhat každý měsíc kromě velkých prázdnin, a to v různý den v měsíci. Bodovat budou vždy tři rozhodčí, přičemž jeden rozhodčí bude stálý (tím budu já) a zbylí dva rozhodčí se budou různě střídat - podle toho, kdo se všechno nabídne do komise, podle toho, koho přemluvím, aby se mnou šel hodnotit atd. Ale aby byla komise schopná jít hodnotit, musím tam být já a další dva, tedy vždy musí být alespoň tříčlenná. Hodnotit se bude několik hledisek - a to tyto: Pořádek, Nástěnky, Výzdoba a Účelnost. Udělované body budou ve škále Výsledná bodová hodnota za daný měsíc bude součtem těchto bodů. A aby nepřišla nějaká klubovna k úhoně, bude vyhlašována i Klubovna měsíce. Toto bude publikováno na internetu na stránkách RS kmene Živel a také v tomto periodiku K2. Nyní již nezbývá než popřát vlastníkům kluboven hodně píle při šperkování jejich doupátek a rozhodčím pevnou a spravedlivou ruku při udělování bodů. Merlin předseda komise Na čideny!!! (družina, oddíl i středisko) Když jsem tuto hru vymýšlel, tak jsem si uvědomil, že vlastně naše středisko nehraje žádnou hru celoročně, celostřediskově. A tak ačkoliv by bylo možné tuto hru napsat pro oddíl či družinu, rozhodl jsem se, že já ji napíši pro celé středisko. Vyzývám tedy všechny čtenáře této rubriky, aby četli pozorně a snažili se získat vedení svého oddílu pro tuto hru. Čím více oddílů našeho střediska bude tuto hru hrát, tím bude hra zajímavější a pestřejší. Teď k pravidlům. Každý oddíl si vytvoří na nějaké schůzce takzvané čideny. Co to je ten čiden? Je to věc z papíru, z kůže, ze dřeva, a vůbec z jakýchkoli různých materiálů, která nepřesáhne rozměry 10x10x10 cm. Materiál, z kterého bude čiden vyroben, musí umožňovat několik znázornění: 1 ) na každém čidenu musí být napsáno, vyryto atd. název čiden 2 ) na každém čidenu musí být jméno jeho autora 3 ) na každém čidenu musí být číslo oddílu, ze kterého autor pochází 4 ) na každém čidenu musí být jeho hodnota, která může nabývat hodnot 1,3,5 a 7 A to je vše:-). Jak snadné! Jediné, co je limitující, je celková hodnota čidenů, kterou může oddíl na počátku vyprodukovat. Je to číslo 105. Nikoliv 105 čidenů, ale celková suma hodnoty všech čidenů může být maximálně 105. Což tedy znamená 105 čidenů o hodnotě jedna, nebo 35 čidenů o hodnotě 3 nebo 21 čidenů o hodnotě 5 nebo 15 čidenů o hodnotě 7. Možné jsou však i kombinace. Dobrá, a co teď? Co s čideny? Na počátku odchází každý se svými čideny v kapse. Tyto vlastnoručně vyrobené čideny se smí měnit jen s členy ostatních oddílů. A to tak, že jakkoliv. To znamená. Buď jen tak, klidně i jednostranně, že zkrátka čiden někomu věnujeme nebo dáme čiden za čiden. Ale existuje i možnost chtít za velmi pěkný čiden, s velkou hodnotou i splnění nějakého přání. Je na tom druhém, jestli bude ochoten pro získání čidenu toto přání splnit.

6 A kdo zvítězí? Zvítězí oddíl, který bude mít na konci největší nasbíranou hodnotu čidenů. Přičemž nesmí vlastnit ani jeden svůj čiden. Další důležité pravidlo je, že čideny lze měnit pouze mimo skautské akce. To znamená po skončení schůzky, před schůzkou a pokud se jedná o delší akci, tak kdykoliv, kdy je volno. Pokud bude někdo přistižen, že mění během schůzky, přednášky či jiné hry, tomu budou zabaveny všechny čideny ve prospěch ostatních, tyto zabavené čideny se pak ve volnu veřejně draží, dražitelem je ten, kdo zabavil. Čideny je také možné vytvářet i po první várce, kdy se tvořili s oddílem. Takové čideny, vyrobené třeba doma na koleně nebo i jinde, však nesmějí obsahovat údaj o hodnotě. Všechny tyto čideny mají hodnotu 1. Ostatní údaje obsahovat musí. Neustále se zmiňuji o počátku a konci, ale kdy to je??? Počátek je den oddílové schůzky, během které si oddíl vyrobí svoje první čideny. Je to také den, kdy oddíl vstupuje do hry. No a konec je den, kdy se sejdou všechny oddíly, aby si spočítaly hodnotu všech svých čidenů. Ale pozor! V tento den není ještě všechno ztraceno. Každý oddíl bude totiž s těmito čideny soutěžit. Vyhrává nejlepší oddíl. Jak bude tento den probíhat ještě sám pořádně nevím, mám již ale jistou představu. Ale k tomuto dni je ještě daleko:-). Měl by být na konci školního roku. Ještě nutno zmínit, že přesto, že prostorové limity čidenu jsou vymezeny tak jak jsou, tak stejně bude většina čidenů velmi jednoduchých, velmi malých, velmi lehkých a pevných. A to pro jejich větší mobilitu, neboť tato hra je založena na tom, že čideny budeme nosit do školy, do práce, na skauta a vůbec vždy při sobě, neboť nikdy nevíme, koho potkáme a s kým budeme moci měnit. Cíle hry: Poznat a seznámit se s co nejvíce lidmi ze střediska. Sblížit členy střediska Skaut Přelouč. Naučit děti výřečnosti, schopnosti přemlouvat a obchodovat. Rozvíjet fantazii při tvorbě čidenů. Zaplácnout jednu družinovou nebo oddílovou schůzku. Vyzkoušet dlouhodobou celostřediskovou hru. Stmelit oddíl. Podpořit sounáležitost se svým oddílem. Evokovat v hráčích sběratelské vášně. Rozvíjet strategické myšlení v rámci oddílu. No a myslím si, že to je dostatečný výčet důvodů, proč bychom to měli zkusit. Věřím, že hra Čideny má spoustu much, ale já je již nevidím (to je normální), tak bych prosil, abyste mě na ně upozornili a já se je pokusím vyřešit. Děkuji za pozornost a těším se na čideny! Merlin Už ani nevím, kdo to byl, ale každopádně mu teď vděčím za očištění mého svědomí. Zkrátka mě ten onen řekl, že bych se tam mohl jet podívat. Jet se podívat do centra organizace, u které mám adoptované dítě z Afriky. Tehdy jsem si řekl: No jo, vždyť to je skvělý nápad! A nyní můžu s klidem říci: Byl jsem tam a nemám pochyb. A skutečně. Moje patronka, s kterou jsem měl naplánovaný sraz ve tři u koně (Václavské náměstí ), mě mile přivítala a souhlasila s mým návrhem, že půjdeme zkusit, jestli někdo v centru bude nebo ne a když ne, tak si někde sedneme na čaj a popovídáme si o tom všem, hlavně že mi zodpoví moje všetečné otázky. Tak jsme to zkusili a měli jsme štěstí! V centru byl Toni. Nevím, jestli ho má patronka informovala o mé plánované návštěvě nebo ne (spíš ne), ale Toni mě každopádně přivítal velmi přívětivě. Hned mě zval dál, ať se posadím a ačkoliv měl plno práce, seděl tam se mnou a s mou patronkou a věnoval se mi, naslouchal mi, snažil se zodpovědět mi všechny mé dotazy, což se mu podařilo. A nejen to. Dokonce jsem se dozvěděl něco z jeho životní filozofie a další zajímavé věci. Asi bych měl zmínit, kdo to ten Toni vlastně je. Řekněme, že jsem měl štěstí a setkal se s tím nejvyšším bosem, s jakým jsem se setkat mohl. Toni je jedním ze tří zakladatelů Humanistického hnutí, které má v ČR právě tři sekce. No a Toni je hlavním koordinátorem jedné z nich. Vau. Když jsem si postěžoval, že od nich nemám zpětnou reakci, že jsem zaplatil adopci a že jsem se třeba neupsal v čísle účtu a neposlal to docela někam jinam, hned se nabídl, že to můžeme zkontrolovat. Přikývl jsem. Přemístil se za svůj monitor, zeptal se mě na kód dítěte, pak ťukl na enter, a už jsem to viděl. Jan Priessnitz, adresa, zaplatil tehdy a tehdy atd. Byl jsem spokojen. Pak jsem si prohlížel fotky z Afriky, které měli přehledně uspořádané v albech, díval se na video natočené v Africe. No a obecně, všude, kam jsem se podíval, byly nějaké výrobky vyráběné nebo látka šitá v Africe. Mezi řečí padlo, že Toni se dnes vrátil z Rokycan, kde pořádal prezentaci o Adopci na dálku pro střední odbornou školu, kam si ho pozval jeden adoptivní tatínek. V ten moment mně zazářily oči a začal

7 jsem vymýšlet, že něco podobného bych mohl uspořádat s jeho hlavním aktérstvím také! Odcházel jsem, protože jsem musel na vlak. Byli jsme domluveni, že když mu dám včas vědět, tak že pro mě klidně prezentaci udělá, a to kdekoliv. Zatím mám v plánu, že to spáchám na naší univerzitě a pokud se to povede, tak bych pokračoval na Pardubickém okrese, kde bychom to s Tonim zmákli pro skauty a skautice. Patronka mě doprovodila až na nádraží, milé to děvče, dokonce o rok mladší než já! Rozloučili jsme se a já, opravdu šťastný, jsem usedal na vlakové sedadlo. Skvělá nálada mi zůstala po celý den, a kdykoliv si teď vzpomenu na srdečného Toniho a ochotnou patronku, musím se usmívat. Proto nyní nemám obavy adoptovat ještě holčičku, na kterou mi chybí už jen 887 grošů. A až budu mít k chlapci i holčičku (pěkná toť rodinka ), pak dám pokoj. Potom budu potřebovat finanční podporu až zase za rok, do té doby, ale uvidíte a uslyšíte ještě mnoho o Ibrahimovi a holčičce, neboť je to pomoc nejen moje, ale hlavně naše! A já chci, abyste byli informováni stejně dobře jako já. Ještě si dovolím jeden citát: Smyslem života je konat dobro ať už v jakékoli podobě, i kdyby to mělo stát celý náš život. Jan Kuřba Vážení bratři a sestry. Letos jsem se ujal organizování jednodenních výjezdů na hory. Nemyslete si, že je to něco jednoduchého. Každý si řekne, tak co, udělá pár plakátů, napíše to do Roštu, a má klid. Ale tak tomu bohužel není. Tyto výlety jsou primárně určeny skautské veřejnosti. Protože zde není konkurenční nabídka na podobné akce, rozhodli jsme se jako Junák o zorganizování vlastních. Původní návrhy byly takové, že hlavními účastníky budou skautské oddíly a družiny, a zbytek autobusu se bude doplňovat veřejností. Proto se vás ptám, skautští vedoucí: Kde jste byli celé dva měsíce? Výjezdů se mělo konat celkem 5. Ani na jedné akci nebylo více než cca 20 % skautů. Potom tedy logicky následuje otázka: Má cenu pořádat podobné akce, když o ně není zájem? Odpovím si sám. Jsem celkem znechucen přístupem vedoucích k podobným akcím. Ano, možná byla chyba i na mé straně, že jsem mohl agitovat na jednotlivých schůzkách a přemlouvat osobně, aby alespoň někdo jel. Ale tohle nebyla náplň mé činnosti. Já nechci nikomu nutit své nabídky na výjezdy, od toho jsou tu rádci a vedoucí, aby si ve svých oddílech plánovali. Pokud byste na začátku řekli, že nikam s družinami nepojedete, byl bych víc spokojen, než když jsem slyšel: My určitě pojedeme, vezmeme holky a vyrazíme na sáňky. Dobrá, na sáňkách s oddílem byly pouze jednou Plamínci. Proč se dvakrát nejelo? V prvním případě byl výjezd naplánován na Horní Mísečky. Schválně se vybrala tato vzdálenější destinace, a nikoliv Špindlerův Mlýn, kvůli běžkařům, aby měli lepší trasy. Zde asi bylo několik souher náhod najednou. V tomto termínu byly pololetní prázdniny, proto asi byl snížený zájem. Další faktor byla cena permanentky, asi je 750 Kč celkem vysoká suma. Ale kdo mohl toto tušit, když minulý rok byl o Horní Mísečky největší zájem? Při druhém výjezdu už byl v úterý plný malý autobus, konkrétně 34 lidí. Já jsem byl rád, že nebudeme muset rušit další výjezd. Šok přišel ve čtvrtek dopoledne, kdy jsem uzavíral přihlášky a paní v Infaku mi sdělila, že 10 lidí se odhlásilo. Vše z důvodu nemoci. Musel jsem tedy

8 obvolat zbytek zájemců, že se nejede. Z těch zbylých 24 se jich ještě 8 odhlásilo, takže kapacita autobusu několikrát převyšovala poptávku. Chřipkové epidemii nezabráníte. Nedostatečná propagace? Často jsem slýchal, že nedostatečně oslovuji potenciální zákazníky. Na svoji obhajobu bych chtěl říci, že jsem obešel školy, vyvěsil letáky, vyrobil jsem plakáty do Roštu, nechal vyhlašovat informace v městském rozhlase. Kdo chtěl jet někam na hory, mohl si dané informace bez problémů zjistit. Tímto odmítám veškerou odpovědnost, že neuskutečněné zájezdy byly způsobeny nedostatečnou propagací. Na příště bych doporučil zvýšit ceny zájezdů na alespoň 150 Kč pro děti a cca 180 Kč pro dospělé. Jsme jediní na trhu, můžeme si to dovolit. Kdo si chce jet zalyžovat, několik korun navíc ho už nevytrhne. Tímto bych chtěl poděkovat všem, kteří se zúčastnili alespoň některého zájezdu. Dále bych chtěl poděkovat paní Tröstrové z Infaku za pomoc při organizaci a výběru peněz. Na závěr bych chtěl říci, že kdo nezkusil nic organizovat pro veřejnost, ať nekritizuje. V současné době říkám, že příští rok, pokud se budou ještě tyto zájezdy organizovat, dávám od nich ruce stranou. Najdou se dobrovolníci, kteří si vezmou tuto práci na starosti? Dnes je čtvrtek. No a co? Je sport. Promiň, jsem idiot. Toto je krátká ukázka z jednoho nejmenovaného českého filmu. Schválně vám neprozradím jakého, na to zkuste přijít sami. Proč jsem takto začal? Protože pravidelně každý čtvrtek se schází partička lidí, kteří mají společný zájem na jakékoliv kolektivní hře až do roztrhání těla. V některých případech doslova. Čtvrtky se u přeloučských roverů a oldskautů staly synonymem pro sportovní večery v Orlovně. Po neslavných začátcích, kdy jsme se nedokázali dohodnout, co se bude hrát, kolik se bude platit a kdo bude mít hlavní slovo, jsme se konečně dostali ke hře. Slovo hra je v tuto dobu velice silné. Protože jsme začali hrát něco jako odbíjenou, neboli volejbal. Ale s tímto sportem, kde proti sobě stojí dvě šestice hráčů jsme měli společného asi tolik jako čabajka s dietní stravou. Několik odvážlivců se tehdy přičinilo a koupilo několik volejbalových míčů, s tím, že když budeme více trénovat a méně hrát, dosáhneme lepších výsledků. Slovo hra stále nemůžu používat, prostě nelze. Pinkání v kolečku s rukama za zády je tak maximálně k vodě, kde je 40 C, a všichni jsou unaveni ze sluníčka. Musím říci, že mě začal volejbal bavit víc a víc. Úroveň se zvyšovala a dokonce i některé výměny už byly na celkem dobré úrovni. Pak jsem na několik čtvrtků nemohl přijít, jelikož mi zkřížily plány jiné povinnosti. Naivně jsem si myslel, a asi nejen já, že při takto progresivním tempu vývoje budeme hrát za chvíli na úrovni Raka, Lébla, nebo Novotného (tím nemyslím sebe, ale kolegu z reprezentace). Omyl. To co následovalo, když jsem po měsíci přišel opět plně naladěn, byl pro mě neskutečný šok. Nejen že se hra zase vrátila do svých vyjetých kolejí, ale opět bez rozehrávání rovnou na plac, kde všichni stojí s rukama za zády a když na ně míč neletí, nevezmou ho, protože by se museli ohnout, nebo po něm skočit. Zde asi došlo k chybě, že se neobjevila žádná autorita, která by celý trénink vedla. Některé to tedy přestalo bavit a odešli, jiní si z toho začali dělat legraci a další nadávali, že si tady nezahrají, protože ostatní to neumí, a začali si vybíjet zlost prudkým podáním. Jestli si tím chce někdo dokázat, jak je skvělý, prosím. Mě to přijde jako ubohost. Jednooký mezi slepými je král.

9 Po takto předvedeném výkonu se dohodlo, že se na příště opustí vysoká síť a nahradí se hokejkami, brankami a míčkem. Proč ne, na volejbal stejně už nikdo neměl ani pomyšlení. Aspoň se provětráme a zahrajeme si něco jiného. Pro neznalé upozorňuji, že floorbal má s hokejem akorát společného to, že se hraje s hokejkami na malou branku. Nic víc. Jedná se úplně odlišný způsob hry. Je to hra bezkontaktní a za každý náznak faulu se vyhazuje. V žádném případě není povoleno sekání, narážení na mantinel, krosčeky, hra vysokou holí v oblasti obličeje a zakázány jsou i jinak v hokeji povolené bodyčeky. Bohužel se ukázalo, že si někteří tyto dva sporty spojili dohromady a když vidí hokejku, automaticky to znamená fauly, sekání, hákování. Průběh utkání byl celkem zajímavý, chvilku tlačilo jedno družstvo, chvilku druhé, hra byla rychlá a svižná. Cílem těchto sportovních čtvrtků je si zaběhat, protáhnout se, odreagovat a pobavit se s kamarádem. Základem je fair play a dodržování hlavních pravidel. Já chápu, že cílem pro mužstvo je vyhrát, ale ne za každou cenu. Aby celá situace byla vyhrocena tím, že by se někteří chtěli rvát a rozbíjet si držky, to už je vrchol. Když pak nikdo neodpoví na takovéhle jednoduché a primitivní výzvy, hodné barových rváčů s IQ houpacího koně, kdy jejich tým je nejlepší a nedokážou spolknout hořkou chuť porážky, začít urážet všechny do bab a do bábovek, to už vyžaduje velkou dávku respektu od napadených. Mě osobně člověk jednající v afektu nerozčílí. Já to beru, každý máme své dny, ale trochu úcty a sebeovládání je vždy na místě. Připomínání rvačky dvou hráčů, jenž po sobě hází vší silou boty by bylo už jen přilévání oleje do ohně. Proto tento článek ukončím se slovy, ať se každý ať zamyslí sám nad sebou, jestli chce hrát, pobavit se nebo porvat, či předvést co umí. Choďme sportovat s heslem Olympijských her Pierra de Coubertina: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. A k tomuto bych ještě přidal: A neporvat se. (Žvatla) Am Am G Am 1. [: Mezi horami lipka zelená, :] C G Am [: zabili Janka, Janíčka, Janka, miesto jeleňa. :] Am G Am 2. [: Keď ho zabili, zamordovali, :] [: na jeho hrobě, na jeho hrobě, kříž postavili. :] 3. [: Ej, křížu, křížu, ukřižovaný, :] [: zde leží Janík, Janíčok, Janík, zamordovaný. :] 4. [: Tu šla Anička, plakat Janíčka, :] [: hned na hrob padla a vic něvstala, dobrá Anička. :] 1) minerální voda na Náchodsku 2) skaut je zdvořilý je součástí stakutského.. 3) v létě jezdí skauti a skautky na. 4) mužské jméno (22.5.) 5) družinu vede 6) na Velkou Moravu přišli Metoděj a. 7) ženské jméno (2.3.) 8) velký ostrov u Afriky (JV) 9) starověké město zničeno při výbuchu Vesuvu

10 Zlatá družina Ostřížů s 274 body vede přehledně bodovací tabulku v Druhém oddíle. Naneštěstí ještě pro ostatní družiny není nic ztraceno a všechny zatím mají dost času zapracovat na svých bodech a vyhupnout se až nad Ostříže. Uvidíme v příštím čísle jak si rádcové družin i jejich členové poperou s tímto nelehkým úkolem. (Píťa) sladká Hyenka se smyslem pro humor, zvídavá dívka, majitelka nejkratších kraťásků na středisku a nejproříznutějších úst Jak dlouho jsi ve skautu? Asi tak kolem deseti let. Měla jsi někdy v začátcích skautování myšlenky na vedení? Už odmalička jsem chtěla všechny vést, ale štvalo mě, když mě někdo neposlouchal. Jak dlouho vedeš sama? Od září. Jsi spokojena se svou družinou? To nemůžu říct, protože by jim to stouplo do lebky. ostříži bobři ledňáčci měsíc únor celkem za co?? docházka úkol- hra družin 1 (3) - - výhra- hra družin Jak jsi spokojena s vedením? Jo, skvělý, rodiče mi ho koupili hodně. Kolik ti je? To tam nepiš!!! (je jí 15) Co ty a kluci? Přemýšlím, jak to říct výstižně, líbí se mi spousta kluků. (Mášenka se vložil do rozhovoru: Hyena už má kluka, ale nevím jeho jméno )

11 Mášenka kecá!!! Líbí se ti v tvém okolí nějaký kluk? V mém okolí je spousta pěkných kluků, ale nejhezčí je Emil Pšenička snad si to nepřečte! Čteš si K2? Občas, jenom když tam jsem. Chtěla by ses dále nějak podílet na časopise? No když to bude nějakou formou, která mě bude bavit, tak jo. Bylo mi potěšením s tebou dělat rozhovor. Mně též. Za redakci s Hyjenou hovořil Pecka Obsah knihy: První z jedenácti dílné série o třech sirotcích Baudelairových, kterým se pořád smůla lepí na paty, se jmenuje Zlý začátek. Vynalézavá Violet, horlivý čtenář Klaus a batole Sunny se jednoho dne dozvědí strašlivou věc. Při požáru jejich domu uhořeli jejich rodiče. Bankéř pan Poe je odveze k jejich vzdálenému strýci - divadelnímu herci hraběti Olafovi. Jenže Baudelairovi byli bohatá rodina, a tak zanechali nejstarší Violet velké peníze, které chce Olaf za každou cenu získat. V jedné knize se dozví, že se dědictví získá také sňatkem. Využije toho, že má sousedku soudkyni a vystrojí hru Báječná svatba. Málem by se za Violet provdal, kdyby to včas neodhalila a nezastavila ho. Policie Olafa zadrží, ale ten na poslední chvíli uniká. Děti odjíždí k jiným lidem, a tak začíná jejich další koloběh nešťastných příhod. Hodnocení: V současné době jsou první tři díly zfilmované. Velice bych doporučil přečíst si knihu a podívat se na film. Máte se na co těšit. Další informace: Ilustroval: Ben Helquist, přeložily: Alena Benešová a Eva Hrdličková, nakladatelství Egmount ČR, rok vydání 2001, počet stran 167 Přečetl a recenzi sepsal Tlachal Příště můžete očekávat: Letopisy Narnie: Lev, Čarodějnice a skříň.

Co má housenka na srdci

Co má housenka na srdci Září 2015 ORONGONG Co má housenka na srdci Zdravím čtenáře Orongongu, prázdniny jsou u konce a nový školní rok 2015/2016 nám začíná. Tábor si všichni užili, děti ho hodnotily jako jeden z nejlepších za

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Já a skauting

Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Já a skauting Nováčkovská zkouška Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Nováčkovská zkouška, po jejímž složení budeš právoplatně patřit do naší velké skautské rodiny, má čtyři části. V každé narazíš na body a úkoly, v

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Květen 2017 ORONGONG

Květen 2017 ORONGONG Květen 2017 ORONGONG Jak to vidí Fíla Perspektiva {ž} podst. jm. (z lat. perspicere, prohlédati) je nahlížení na určitý problém či jev a postoj vůči němu v závislosti na individuálním vztahu. Jedná se

Více

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité!

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité! VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2016 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Anna-Marie Koubová Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Alžběta Mandelová Organizační práce a členská základna

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Leden 2015. 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz. Nazdar bratři a sestro,

Leden 2015. 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz. Nazdar bratři a sestro, Leden 2015 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestro, doufám, že jste zdárně oslavili Vánoce i Silvestr! Skautská oslava Vánoc byla letos opravdu parádní a všichni si ji

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

mfabianova@sosboh.cz ŠSK při SŠ, Bohumín, p. o. je členem Asociace školních sportovních klubů České republiky ve sportovních kroužcích sdružuje každoročně více než 100 sportujících žáků a žaček reprezentační

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 1 Jiří Glet NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 2 COPYRIGHT Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-340-4 (epub) 978-80-7512-341-1 (mobipocket) 978-80-7512-342-8 (pdf) 3 1.

Více

Panteří drápek 2. číslo - říjen 2013

Panteří drápek 2. číslo - říjen 2013 Co najdete v tomto čísle: Aktuality strana 2 Registrace strana 3 Z uplynulých akcí strana 4 Pozvánky na akce strana 5 Strana 1 Úvodní slovo Vážení rodiče, posíláme tentokrát trochu kratší vydání časopisu

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

V Ř E S K O V Á K únor 2007

V Ř E S K O V Á K únor 2007 V Ř E S K O V Á K únor 2007 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, s blížícím se jarem vás opět vyzývám, abyste nepálili odpad na svých zahradách. Co se týká dřevního odpadu z prořezání stromů, opět nabízíme

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Patronus 15/05. Školní hřiště od Veni

Patronus 15/05. Školní hřiště od Veni Patronus 15/05 Školní hřiště od Veni Rozhovor s profesorem Severusem Snapem (Ředitel klubového Zmijozelu) 1) Jak moc jste si podobní s knižním Snapeem? Jaký na něj vůbec máte svůj názor? S knižním Severusem

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Básnička. na Dětskou jízdenku

Básnička. na Dětskou jízdenku Básnička na Dětskou jízdenku České dráhy v rámci Junior programu vyhlašují již 8. ročník dětské soutěže o nejhezčí básničku o vlaku nebo maskotu Elfíkovi na Dětskou jízdenku. Nejhezčí básničky budou otištěné

Více

Outdoor club HANACE uvádí. měsíčník jménem Monitor. na měsíc září 2015. Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman,

Outdoor club HANACE uvádí. měsíčník jménem Monitor. na měsíc září 2015. Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman, Outdoor club HANACE uvádí měsíčník jménem Monitor na měsíc září 2015 Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman, letos určitě, jako každý rok, vydařený a kromě Hanmana jsme měli podařený tábor plný srandy

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Nováčkovská zkouška. pro vodní skauty a skautky

Nováčkovská zkouška. pro vodní skauty a skautky Nováčkovská zkouška pro vodní skauty a skautky Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Nováčkovská zkouška, po jejímž složení budeš právoplatně patřit do naší velké skautské rodiny, má čtyři části. Na každé

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

ZPRAVODAJ 2010/3. Obsah: 1. Fotbalové dovednosti 2010 2. Florbalové dovednosti 2010 3. Hry Orla 2010 4. Tábor FICEP 2010 5.

ZPRAVODAJ 2010/3. Obsah: 1. Fotbalové dovednosti 2010 2. Florbalové dovednosti 2010 3. Hry Orla 2010 4. Tábor FICEP 2010 5. Obsah: 1. Fotbalové dovednosti 2010 2. Florbalové dovednosti 2010 3. Hry Orla 2010 4. Tábor FICEP 2010 5. Orelská akademie Sestry a bratři, Toto číslo zpravodaje věnujeme pozvánkám na plánované sportovní

Více

Vítáme Vás na modulu. inkluzivní trénink a učení. strana 1

Vítáme Vás na modulu. inkluzivní trénink a učení. strana 1 Vítáme Vás na modulu inkluzivní trénink a učení strana 1 Kdy a kde se uskuteční modul? Datum: Čtvrtek a pátek 16.-17. dubna 2015 Čas: čtvrtek 10:00 18:00 pátek 09:00 17:00 Místo: Hotel Adeba, Pernerova

Více

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela Václav Klein Text a fotografie 2015 Václav Klein Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-7536-012-0

Více

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství 5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství Možná jsi překvapena hned z několika věcí z nadpisu Jen 5 pilířů? Přijde ti, že vybudovat partnerský vztah, po kterém toužíš, je složité a náročné? Napadá

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků středních škol Pracovní list č. 20 pro téma 1.2.5

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Patronus 1/06 Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Rozhovor Cho Chang Vánoce jsou za dveřmi,nalaďme tedy vánoční vlnu... Co máš na vánocích nejraději? 1.Na vánocích mám nejraději tu vánoční náladu,klid a pohodu

Více

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE Cílová skupina Cíl Časová dotace Pomůcky 4. 5. třída Osvojení pravidel chování na YouTube 40 minut papír A2, psací potřeby, barevné papíry, sada karet s příklady chování POSTUP:

Více

Cool school Bezva škola

Cool school Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění o pí uč. Polášková Studijní okénko Cool school Bezva škola Leden / 4 o Tereza Hrošová (9. A) Sport o Martin Zikl (6. C) o Roman Prax (6. C) Módní policie o Eva Vejmělková (7.

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě

Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě Praktická příručka k projektu Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě PŘÍPRAVA NA LEDĚ V RÁMCI HOKEJOVÉHO DNE Tato provozní příručka obsahuje zásady pro uskutečnění přípravy na ledě a praktické informace

Více

V Ř E S K O V Á K červen 2008

V Ř E S K O V Á K červen 2008 V Ř E S K O V Á K červen 2008 Úvodní slovo Vážení spoluobčané,v minulém čísle Vřeskováka jsme chtěli upozornit na nevhodné parkování vozidel v naší obci. Musím konstatovat, že situace se vůbec nezměnila

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

MONITOR Listopad 2015

MONITOR Listopad 2015 MONITOR Listopad 2015 Pravidelný měsíčník českobudějovického Outdoor clubu Hanace Říjen je úspěšně za námi a nám nezbývá nic jiného, než se vrhnout do dalšího měsíce. V říjnu jsme si vyzkoušeli, jaké to

Více

Rozpis krajského přeboru v minivolejbale pro soutěžní období

Rozpis krajského přeboru v minivolejbale pro soutěžní období Středočeský krajský volejbalový svaz http://stc.cvf.cz e-mail: stc-vol@seznam.cz Rozpis krajského přeboru v minivolejbale pro soutěžní období 2016 2017 modrý, červený a žlutý volejbal chlapců, dívek a

Více

Zpětná vazba ke kurzu KM - ZŠ Kunratice, sobota 17. ledna 2015

Zpětná vazba ke kurzu KM - ZŠ Kunratice, sobota 17. ledna 2015 Zpětná vazba ke kurzu KM - ZŠ Kunratice, sobota 17. ledna 2015 1. Jak jsi spokojen/a s prací lektorek? 1. Ano, líbilo se mi, že čas byl vyplněný více metodami (lekcemi v rámci E U - R) které byly zkrácené

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

9. číslo Květen 2018 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

9. číslo Květen 2018 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 9. číslo Květen 2018 Ročník XXIX. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno PLÁN AKCÍ 3.5. Oddílovka 18.-20.5. Akce která nejde slovy popsat 7.6. Červnová oddílovka 15.-17.6. Závěrečná akce

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Zápis č. 6. Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2

Zápis č. 6. Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2 V Praze 20.září 2007 Zápis č. 6 Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2 Přítomní členové výboru STK - ST.T. : Omluveni : Hosté :,,,, Šindler Černý, Šlechta,

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Roberto Santiago Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích

Roberto Santiago Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích Fotbaláci Záhada usínajících rozhodčích Nemusíš zrovna milovat fotbal, aby tě Fotbaláci bavili. Ale jestli fotbal miluješ, tak tohle jsou knížky právě pro tebe! Vychází 8. října AUTOR (nar. 1968) je španělský

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

KROUŽEK DESKOVÝCH HER. Základní škola Svatoplukova 7, Šternberk

KROUŽEK DESKOVÝCH HER. Základní škola Svatoplukova 7, Šternberk KROUŽEK DESKOVÝCH HER Základní škola Svatoplukova 7, Šternberk V našem kroužku deskových her se schází především žáci 1. stupně. Jako Kroužek deskových her jsme začali pracovat v roce 2005, kdy jsme uzavřeli

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT

43. ODDÍL SKAUTŮ MODRÝ ŠÍP KONTAKT 43.oddíl skautů Modrý šíp INFORMACE O 43. ODDÍL SKAUTŮ 43. oddíl skautů Modrý šíp je určen pro chlapce ve věku 9 až 17 let. MODRÝ ŠÍP Oddíl je součásd skautského střediska Modrý šíp, které sídlí v Ostravě

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více

Slovo šerifa. Batoh na jednodenní akce

Slovo šerifa. Batoh na jednodenní akce Slovo šerifa Ahoj Kamarádi.. Tak Vás po delší době opět vítám u našeho oddílového časopisu. Nějak se mě nedařilo vám ještě před vánoci předat druhé číslo, proto dnes vychází dvojčíslí. Více stránek, více

Více

TyfloCentrum Brno, o. p. s.

TyfloCentrum Brno, o. p. s. 1. týden TyfloCentrum Brno, o. p. s. poskytovatel služeb pro zrakově postižené v Jihomoravském kraji Chaloupkova 3, 612 00 Brno, www.centrumpronevidome.cz, tel. 515 919 770, vedeni@tyflocentrumbrno.cz

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2 Money Plus Telefonování Vize bez realizace je halucinace Albert Einstein 1 Telefonování Telefonování v očích nováčka 2 Naladění sebe Uč se od moudrých! Uč se od výjimečných! Uč se od života! 3 Mozek je

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Qěten 2010 MĚSÍČNÍK OUTDOORCLUBU

Qěten 2010 MĚSÍČNÍK OUTDOORCLUBU Qěten 2010 MĚSÍČNÍK OUTDOORCLUBU Drazí a milí. Je tu opět bodování, tentokrát za měsíc duben. V dubnu se oddíl tak trochu osvěžil, začli jsme chodit na vodu, do Stromovky a do toho to počasí, co? Možná

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu!

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Robert Jonathan Šimon je studentem 1. ročníku Fakulty elektrotechnické

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne PŘÍLOHA č. 1 DOTAZNÍK PRO ŽÁKY Název školy: Třída: Jsem: chlapec - dívka 1. Co podle tebe znamená výraz šikana? a) opakované posmívání a zesměšňování b) bití c) braní a poškozování věcí d) vymáhání věcí

Více

He-Art: Program budoucnosti. Kurz: Úvod do He-Art programu. Třebíč, 30.4.2015

He-Art: Program budoucnosti. Kurz: Úvod do He-Art programu. Třebíč, 30.4.2015 He-Art: Program budoucnosti Kurz: Úvod do He-Art programu Třebíč, 30.4.2015 Jednodenní (5h) seznamovací kurz, jehož cílem je v praxi ukázat přínosy HE-ART Programu a jeho odlišnost od "tradičního" způsobu

Více

Habermaaß-hra 4446. Nadýchaný koláč

Habermaaß-hra 4446. Nadýchaný koláč CZ Habermaaß-hra 4446 Nadýchaný koláč Nadýchaný koláč Foukací hra pro 1-4 hráče ve věku od 4 do 12 let s herní variantou pro foukače profesionály. Tato hra procvičuje motoriku rtů a úst čímž se hravou

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

SLOVO ÚVODEM OBSAH PRÁVĚ SE TI DO RUKOU DOSTALO PRVNÍ VYDÁNÍ ČASOPISU S NÁZVEM ASTŘÁCKÝ OBČASNÍK, KTERÝ VYTVOŘILY DĚTI Z KROUŽKU NOVINÁŘSKÝ TÝM.

SLOVO ÚVODEM OBSAH PRÁVĚ SE TI DO RUKOU DOSTALO PRVNÍ VYDÁNÍ ČASOPISU S NÁZVEM ASTŘÁCKÝ OBČASNÍK, KTERÝ VYTVOŘILY DĚTI Z KROUŽKU NOVINÁŘSKÝ TÝM. 1 SLOVO ÚVODEM Moderní doba je rychlá, plná počítačů, mobilů a nejnovější elektroniky, kde mohou mladí lidé získávat informace o dění kolem nich. Virtuální prostor se pomalu, ale jistě stává jejich součástí

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY 4. ročník Česká školní inspekce Oddělení mezinárodních šetření Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 IEA, 2015 Pokyny V tomto dotazníku najdeš

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Taneční sport na Olympiádě dětí a mládeže v Pardubickém kraji

Taneční sport na Olympiádě dětí a mládeže v Pardubickém kraji Taneční sport na Olympiádě dětí a mládeže v Pardubickém kraji V Litomyšli se v úterý 30. ledna 2018 konala soutěž v tanečním sportu, pořádaná v rámci VIII. Zimní olympiády dětí a mládeže. Na program těchto

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 3. dopis Fair play se vyplácí

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 3. dopis Fair play se vyplácí Dumelang, sanibonani, absheni, nda, ralotsha, thobela, more... tak to jsou jedny z pozdravů, které můžete slyšet v naší škole. Ale abych nenarušila tradici, tak i dnes začínám změnami, které se u nás udály.

Více

V září usednete do školních lavic, někteří z Vás úplně poprvé. Čekají tu noví kamarádi, nové zážitky a setkání.

V září usednete do školních lavic, někteří z Vás úplně poprvé. Čekají tu noví kamarádi, nové zážitky a setkání. Ahoj kluci a holky, jsem rád, že se zase po prázdninách znovu setkáváme. Už jste mi chyběli. Sluníčko nám v létě svítilo opravdu hodně a tak jste si určitě všichni pořádně odpočinuli a skvěle si to dlouhé

Více

XI. turnaj zdravotníků v malé kopané Sobota, 10. září 2005

XI. turnaj zdravotníků v malé kopané Sobota, 10. září 2005 XI. turnaj zdravotníků v malé kopané Sobota, 10. září 2005 Memoriál Jaroslava Valenty a Tomáše Poláčka Místo konání: SK Dynamo ZČE Plzeň Pořádají: Společnosti skupiny B. Braun Ú V O D N Í S L O V O Vážení

Více