Kulturní památky. Sochy, pomníky, kaple, zvonice, kříže. Sousoší Nejsvětější Trojice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kulturní památky. Sochy, pomníky, kaple, zvonice, kříže. Sousoší Nejsvětější Trojice"

Transkript

1 Kulturní památky Sochy, pomníky, kaple, zvonice, kříže Sousoší Nejsvětější Trojice V nejsevernější části obce se nachází sousoší Nejsvětější Trojice, které bylo postaveno v r Sousoší znázorňuje sedícího Boha Otce s trojúhelníkem nad hlavou, po jehož levici sedí Bůh Syn s rozevřenou knihou na kolenou. Uprostřed nad nimi je v podobě holubice znázorněn Duch svatý. Sousoší je posazeno na sloupu vysokém asi 2 m, zakončené zdobenou hlavicí. Na podstavci obehnaném kovovým řetězem na železných sloupcích je nápis velkými písmeny SWATÁ BOŽÍ TROJICE ZNOROWY OD ZLÉHO MILOSTIWIE ZASTÁWEJ. Prostor kolem sochy, který býval dříve osázen květinami (dnes okrasnými dřevinami) a pečlivě udržovaný, ohraničuje nepříliš vysoký kovový, kovaný plot. V r bylo toto sousoší pro chatrný stav a z důvodu plánované stavby mostové váhy přemístěno o několik metrů jižněji na místo dnešní. Přemístění a postavení provedla firma V. Šmeráka z Olomouce z finančních prostředků 1500 K z daru vnorovského farníka Martina Horkého a s přispěním asi 100 K od obce. Dne 18. května 1913 tuto sochu posvětil říšský poslanec Dr. Ant. Cyril Stojan a probošt v Kroměříži. Nápis má původní znění i podobu. Původní podstavec s nápisem byl nalezený při bourání obchodu u Trojice v roce Nějaký čas byl umístěn v zelené ploše mezi okrasnými keři za obchodem, ale zřejmě při rekonstrukci obchodu byl opět použit jako stavební materiál. Podíváme-li se na nápis, vidíme, že některá písmena, a to i uprostřed slova, jsou větší než ostatní. Jde o jistý druh chronogramu (kryptogramu), čili záhadného nápisu, pod kterým se skrývá letopočet. Začneme-li tato velká písmena, shodná s označováním římských čísel sčítat, dostaneme skrytý letopočet.

2 Socha sv. Jana Nepomuckého Druhou nejstarší církevní památkou je socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1747, nacházející se na rozcestí hlavní silnice vedoucí do Strážnice a vedlejší na Lidéřovice. Sv. Jan Nepomucký vytesaný z pískovce drží v pravé ruce kříž opřený o rameno a kolem hlavy má drátěný kruh s pěti hvězdami. Na betonovém základě se železným kovaným oplocením a třemi schodky je umístěn podstavec sochy s lampou. Na přední straně podstavce je nápis: Sv. Jene Nepomucký oroduj za nás. V nápise na zadní straně nalezneme opět letopočet skrytý v chronogramu. SWATIJENE Z NEPOMUKU ZNOROWSKAV VBECOPATRUJIA OD OHNIE ZACHRANJ Původně socha stála na kopečku nad sklepy blíže škole. V roce 1927 bylo toto místo prodáno Josefu Otrhálkovi, a tak bylo nutné sochu přemístit asi o 10 m níž na samé rozcestí silnice vedoucí do Strážnice a Lidéřovic. Z původního místa byla odvezena zemina a postaven nový domek. V témže roce byla socha opravena sochařem Beckem ze Strážnice a do spodní části soklu vytesán letopočet. Socha sv. Floriána Pískovcová socha sv. Floriána v životní velikosti byla postavena v roce Sv. Florián drží v pravé ruce kopí, v levé nádobu s vodou, kterou leje na hořící domek u jeho levé nohy.

3 Na přední části podstavce je nápis: OBNOVENO L.P V horní části podstavce je připevněna na zdobené konzole osvětlovací lampa. Na zadní části podstavce je vytesán letopočet Dne 7. března 1930 u příležitosti jubilea prezidenta Tomáše Masaryka uspořádala místní osvětová komise slavnostní sázení památních lip u sochy sv. Floriána. Tři lípy sázeli tři mladí absolventi hospodářské školy v Lidéřovicích. Studénka Jan č. 71, Knotek Jan č. 12, Motyčka František č. 9. Kromě nově vysázených lip se u sochy sv. Floriána nacházely ještě dvě památné lípy, jejichž stáří bylo odhadováno na více než 200 let a patrně byly vysázeny při postavení sochy r Je ale docela možné, že tam již stály daleko dříve. Místo kolem sochy bylo jakýmsi náměstím obce, besedním místem, kde se naši předkové scházívali při nejrůznějších příležitostech a kde děti pod korunami lip nacházely místo ke svým hrám. Na podzim roku 1948 bylo rozhodnuto tyto lípy vykácet. Jejich mocné spodní větve, tlusté jako kmen velkého stromu, ohrožovaly zejména bezpečnost dětí, které se pod nimi hrávaly. V březnu 1949 bylo upraveno okolí Floriánka. Po odstranění dřevěných kůlen na seno, jež se nacházely za bývalým domkem č. 79, který musel být z důvodu rozšíření silnice zbourán, bylo v dubnu okolí sochy navýšeno a uhrnuto do roviny. Okolo tohoto místa se postavila silná betonová zeď se železným zábradlím. Uvnitř byly pískem vysypané široké chodníky, čímž se po stranách vytvořily čtyři travnaté plochy, později osázené keři růží a dřevin. V roce 1995 byly chodníky a plocha u sochy vydlážděna zámkovou dlažbou, která sem vzhledem k tomu, že jde o starou kulturní památku, příliš nezapadá. Vhodnější by byl přírodní materiál, např. kámen. Aby došlo k posvěcení této církevní památky, musely být některé stromy vykáceny, ostatní byly jen prořezány. Až do roku 1954 se konaly každoročně na svátek sv. Floriána slavnostní průvody od vnorovského kostela k soše. Po tomto roce byly průvody zakázány až do roku 1968 a od roku 1971 opět. I přes zákazy úřadů se věřící na svátek tohoto světce scházeli u sochy, aby uctili jeho památku. Od posledního průvodu v roce 1970 se zde konaly pouze pobožnosti až do 2. května 1999, kdy vyšel opět slavnostní průvod od kostela k soše sv. Floriána. V čele průvodu šla skupina krojovaných dětí, dále místní hasiči, kteří nesli prapor a korouhve. Za nimi šli ministranti s farářem následovaní velkým počtem poutníků. U sochy sv. Floriána sloužil farář P. Miroslav Reif mši svatou, které se zúčastnilo okolo 800 věřících.

4 Kříž ve vinohradech Další z křížů se nachází ve " Starých horách ", několik metrů za vnorovským vodojemem při tzv. "družstevní cestě" k Žeravskému kříži. Kříž byl zbudován r za úřadování starosty Martina Sovky. Na čelní straně pískovcového podstavce je umístěna asi půlmetrová plastika P. Marie s Jezulátkem na rukou. Krásně zdobený litinový kříž s ukřižovaným Kristem ze sádry je ukotven v podstavci. U paty kříže je posazen klečící anděl, rovněž ze sádry. Dřevěný kříž ve Starých horách Farní kronika se zmiňuje ještě o jednom kříži - dřevěném ve Starých horách, který byl zřízen obcí a r obnoven. Bohužel ani staří pamětníci si ho nepamatují a ani o něm neslyšeli. Je ale docela možné, že tento dřevěný kříž mohl stát na místě dnešního kříže u vodojemu. Obrázek sv. Antonína Asi v polovině cesty mezi Dražkami a vodojemem stával obrázek sv. Antonína. Na dřevěném, nepříliš vysokém, hranatém sloupu se skosenými hranami, byla připevněna nosná deska kastlového typu se stříškou, nahoře s vyřezávanými prvky, na které byl přichycen obrázek sv. Antonína namalovaný na plechu a olemovaný dalším vyřezávaným rámečkem. Po připadnutí pozemku, na kterém se obrázek nacházel, Státnímu statku v Zarazicích v rámci výměny pozemku se Zemědělským družstvem ve Vnorovech, byl chátrající obrázek pohozen v blízkých křovinách a po vysázení broskvového sadu ležel nějaký čas za plotem. Jaký byl

5 jeho další osud, nevím. Nepodařilo se mi ani zjistit, kdy byl postaven. Podle nejstarších pamětníků tam stával ještě z dob jejich otců. Na fotografii je dnešní podoba a umístění obrázku sv. Antonína (od roku 1991). Kříž ve Žlebech Stojí těsně za zastavěnou částí sídliště Dolina. Na pískovcovém podstavci skládajícím se ze dvou dílů je posazen vysoký kříž s krátkými rameny, který je z jiného materiálu. Původní měl ramena o něco delší, slabší a byl na něm připevněný ukřižovaný Kristus. Ve výklenku spodního dílu podstavce se nachází soška bez hlavy. Na zadní straně (od vinohradů) je nápis: NÁKLADEM VŠECH FARNÍKŮ 1877 Kříž až do roku 1908 stál před starým kostelem. Několik let ležel rozházený na farním dvoře, než ho v dubnu 1913 nechala obec znovu opravit kameníkem Beckem ze Strážnice za 160 K a potom postavit do Žlebů, kde stojí dodnes. Socha Sv. Kříže na Dražce V neděli 28. května 1905 byl slavnostním způsobem vysvěcen pískovcový kříž v Lidéřovicích na Dražce, na rozcestí s hlavní silnicí. Kříž byl zbudován z odkazu zemřelého lidéřovského občana Jana Petruchy č. 110 jednou polovinou a druhou polovinou darem kovářského mistra a

6 t.č. člena obecního zastupitelstva Josefa Hostýnka. Každý z nich daroval obnos 300 K. Chybějící částku 205 K 55 h. ke krytí ostatních výloh (dovoz z dráhy, honorář kamenickým pomocníkům, vyzdění základů pálenými cihlami atd.) zaplatila obec. Svěcení vykonal d.p. Eduard Křižánek za asistence d.p. Josefa Barvíře. Na zadní straně je nápis: Nákladem manželů Jana a Anny Petruchových a Hostýnkových 1905 Na čelní straně od silnice stávala ve výklenku podstavce soška P. Marie Sedmibolestné. Na pískovcovém kříži byla upevněna větší soška ukřižovaného Ježíše. (Dnes má od kolen odlomené nohy) Socha sv. Anny Socha sv. Anny byla postavena v roce 1908 na památku 60-ti letého panování císaře a krále Františka Josefa I. obcí Lidéřovice při hlavní silnici a při odbočné cestě vedoucí přes Prostřední díly a Malé Mezcestí, nákladem 1200 kor. rakouských, kamenickým mistrem K. Beckem ze Strážnice. Posvěcena byla 27. července Socha sv. Anny v životní velikosti je postavena na masivním podstavci s výklenkem, v němž bylo umístěno sousoší sv. Rodiny. Počátkem února 1918 neznámý pachatel na sousoší sv. Rodiny zcela roztloukl sošku Ježíška, Josefovi urazil hlavu a způsobil další škody i na nápisu na zadní straně podstavce sochy.

7 Socha Božského Srdce Páně Sochu dala postavit v polní trati " v Rovinách " rodina Petra Pavky, kováře ve Vnorovech, na poděkování za ochranu v době války. Posvěcena byla 7. října 1945 papežským prelátem a univerzitním profesorem Dr. Bedřichem Vaškem. Celková výška sochy je asi 3 m. Na masivním podstavci je nápis : POJĎTE KE MNĚ VŠICHNI KTEŘÍ PRACUJETE A OBTÍŽENI JSTE A JÁ VÁS OBČERSTVÍM MAT. XI. 29. Na podstavci stojí Ježíš a pravou rukou ukazuje na své srdce. Koncem léta 1986 byla socha z pole v Rovinách přemístěna na dnešní místo na okraji sadu nad Lešnou za lideřovským vodojemem. Důvodem bylo, že se socha nacházela v lánu, přístup k ní byl omezen a zemědělcům ztěžoval obdělávání. Na novém stanovišti byl zhotovený betonový stupňovitý podstavec a celá socha byla natřena nabílo. Socha sv. Antonína V neděli 26. června 1949 se konalo u kamenného mostu přes Veličku svěcení nové sochy sv. Antonína. Po kázání v kostele šel průvod s hudbou vedený světitelem, místním farářem P. Josefem Hulvou, k soše, která tam byla posvěcena za účasti asi 750 účastníků.

8 Sochu věnovala p. Marie Ivanová (rozená Sovková) ze Vnorov č. 65. Také tuto sochu z pískovce zhotovil strážnický kamenický mistr K. Beck. Na přední straně je nápis: SVATÝ ANTONÍNE ORODUJ ZA NÁS Kaple P. Marie Roku 1898 zbudovala obec vnorovská na památku 50-ti letého panování císaře Františka Josefa I. " Jubilejní kapli" ve Smetkově ulici která je nazývána " Mariánskou kaplí ". Stejný název se vžil zvláště u pamětníků pro Smetkovu ulici - " Mariánská ". Kaple byla ale pro různé překážky vysvěcena teprve 25. března 1900 d.p. Eduardem Křižánkem. Původní obrazy sv. Isidora a sv. Cyrila a Methoda maloval malíř Joža Úprka, který v té době nebyl ještě tak známý. Roku 1913 je tehdejší duchovní správce P. František Mokroš nahradil obrazy jinými. Obraz ve výklenku malovala zdejší podučitelka Anna Štrosová. Obrazy sv. Isidora a sv. Cyrila a Metoděje se nyní nachází v kostele v zadní kapli P. Marie, aby nemohlo dojít ke zcizení. Kaple je zvenčí vylíčena modře s bílým širokým lemováním. Ve spodní části je sokl do výše půl metru obložen černým mramorem. Vrchol kaple je ukončen kovovým křížem. Uvnitř je kamenný oltář se sochou P. Marie v životní velikosti s dítětem. Je oblečena v růžových šatech s modrozeleným pláštěm. Na hlavě má korunku a na drátu kolem hlavy 12 hvězdiček. U kaple jsou dvě vzrostlé lípy, patrně vysazené při postavení kaple. Dříve zde na svátek P. Marie bývala každoročně pouť. Dnes se zde odbývá jen pobožnost. Zvonice v Lidéřovicích Uprostřed Lidéřovic se při samé silnici nachází zvonice, která je dominantou této bývalé samostatné obce. Datum postavení zvonice se mi nepodařilo zjistit. O jejím vzniku se dá ale usuzovat z nápisu na zvonu, který byl odebrán k válečným účelům. Byl na

9 něm vyobrazen sv. Bartoloměj a nápis: "Leopoldo Francisco Stanke Olomouci fusa 1833". Zvon vážil 52 kg. Za dobu existence prodělala zvonice řadu oprav, z nichž některé necitlivě poznamenaly její vzhled. Například břizolitový povrch neodpovídal charakteru objektu stejně jako keramický obklad soklu, který způsoboval vzlínání vlhkosti do omítky nad soklem. V letních měsících roku 1984 byla otlučena opadávající omítka a stavba omítnuta znovu, namísto modré barvy byla spodní část vylíčena růžovohnědou barvou, vrchní část světlejší šedohnědou. Těsně po opravě udeřil do zvonice blesk a značně poškodil střechu. Způsobil zde díru o průměru 75 až 100 cm. Po opravě střechy musel být křížek uzemněn. Při poslední opravě v roce 1997 došlo k odstranění všech nedostatků a zvonice dostala původní dobový vzhled na základě starých fotografií a po konzultacích s pamětníky. Jde o jednoduchou stavbu čtvercového půdorysu, která je rozdělena na spodní a o něco užší horní část zakončenou střechou ve tvaru mírně prohnutého čtyřbokého jehlanu, na jehož vrcholu je ukotven dvojramenný kříž. Ve spodní části jsou výklenky pro sochy, obrazy nebo květiny, horní část má podlouhlá, nahoře zaoblená okna bez rámů a skel. Od silnice je přes celou horní část upevněn velký dřevěný kříž. Obnovená omítka s hlazenou štukovou vrstvou je opatřena modrou barvou, přitom horní část je světlejší (bleděmodrá). Výklenky jsou v barvě bílé, stejně jako " pantle " lemující celou stavbu. Sokl je v barvě tmavomodré. Ve věži je zvon vážící 98 kg s nápisem:" Svatý Josefe, oroduj za nás. Ulil Dytrich v Brodku u Přerova r ". Nahradil starý puklý zvon, který byl odeslán zvonařovi Dytrichovi k přelití. O zvonění se po dlouhá léta stará rodina Vykrutilova. Obrázek P. Marie u moravního mostu Stojí za to zmínit se o obrázku P. Marie, který stával před moravním mostem pod dvěma košatými lípami. Obrázek s klekátkem, tvarem dosti podobný obrázku sv. Antonína nad Dražkami, sám zhotovil, vyřezal, namaloval a postavil po roce 1848 na poděkování za zrušení roboty stařeček " Šlížek " (Řičica) z Kráčalové ulice a zasadil u něho dvě lípy. Stařeček byl všestranný lidový umělec. Vyřezával ze dřeva, maloval mimo jiné i truhle na šaty, které s oblibou zdobil motivem s šípkovými růžemi, vyráběl ze sádrových forem " kastlové obrázky " z vosku a hadříků, které chodil prodávat na Slovensko, lisoval doma ořechový olej a byl kostelníkem. Ke krásně vyřezávanému obrázku za první republiky nanosilo se " turkyňáčí " a zapálilo. Nově postavený obrázek nebyl již tak uctívaný jako původní. Dnes se tam obrázek již nenachází a z památných lip tam stojí jen jedna. Druhá lípa byla zasažena bleskem, a co nezničil blesk, to dokonala lidská ruka, neboť v šedesátých a sedmdesátých letech tu vznikla černá skládka. V bezprostřední blízkosti lip občané pálili domovní a zahradní odpad, zasypávali a devastovali památné lípy i jejich okolí.

10 Pomník padlým v 1. světové válce Dne 30. září 1923 byl na prostranství před průčelím kostela slavnostně posvěcen pomník padlým a nezvěstným v I. světové válce, o který se zasloužili členové " Omladiny " a Orla ze sbírek mezi občany. Pískovcový pomník zhotovila kamenická firma B. Beck Strážnice za Kč. Toho dne byla před pomníkem pochována rakev s podobiznami a jinými památkami na padlé. Konalo se rovněž svěcení nových zvonů. V roce 1974 byl pomník padlých přemístěn do parčíku naproti fary. Pomník se skládá z podstavce, který je posazen na betonovém základu, který tvoří tři stupně. Ze tří stran jsou do podstavce vsazeny velké černé mramorové desky s vyrytými jmény padlých a nezvěstných s rokem narození a úmrtí. Na zadní straně podstavce je vyryt nápis: NA PAMÁTKU SVÝM SPOLUOBČANŮM ZE ZNOROV A LIDEŘOVIC, KTEŘÍ PADLI A ZEMŘELI VE SVĚT. VÁLCE VĚNUJE SDRUŽENÍ OMLADINY S PŘISPĚNÍM OBČANŮ ZNOROVSKÝCH A LIDEŘOVSKÝCH R Nad horní římsou podstavce, ke které je na konzole uchycena lampa, je umístěn pískovcový kříž, pod nímž je o něj opřený anděl s křídly držící v náručí umírajícího vojína. Celá socha je vysoká asi 5 m.

11 Pomník obětem II. světové války V roce 1960, u příležitosti 15. výročí osvobození našeho státu i naší obce 18. dubna, byl ve Vnorovech v podvečer Dne vítězství 8. května slavnostně odhalen pomník obětem II. světové války. Na pomník bylo použito peněz, které byly pro tento účel sebrány v prvních poválečných letech. Byly to částečně peněžní dary vnorovských rodáků z USA a z Kanady. Původně měl pomník stát v dědině blízko Lidového domu. Nakonec bylo vybráno vhodnější místo, a to při silnici pod budovou mateřské školy I. naproti kostela.

Poslední kříž je postaven ve druhé aleji v borovinách vpravo od silnice do Netína. Je vyroben z hrubého betonu, vysoký 0,8 m bez nápisu a bez

Poslední kříž je postaven ve druhé aleji v borovinách vpravo od silnice do Netína. Je vyroben z hrubého betonu, vysoký 0,8 m bez nápisu a bez Nejstarší kulturní památkou Kochánova je smírčí kámen. Jeho vznik spadá do období Napoleonských válek kolem roku 1810. K tomuto kameni se váže pověst, že v době Napoleonských válek zde byli pochováni dva

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela,

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, P. Eduard Čmejrek 1924 1927 Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, pořízen boční oltář s krytým Božím hrobem, dřevěná soška Pražského Jezulátka, či dřevěná soška vzkříšeného Spasitele.

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí,

1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 8 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Kostel sv. Andělů Strážných, Veselí nad Moravou, západní průčelí, 1714-1764. 2. Kostel sv. Andělů Strážných se západním křídlem bývalého servitského kláštera, 1714-1734. 103 3. Znak

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

OBNOVA PAMÁTNÉHO MÍSTA OSADY TRÁVNÍČEK NÁVRAT ZVONU NÁVESNÍ LÍPY

OBNOVA PAMÁTNÉHO MÍSTA OSADY TRÁVNÍČEK NÁVRAT ZVONU NÁVESNÍ LÍPY OBNOVA PAMÁTNÉHO MÍSTA OSADY TRÁVNÍČEK NÁVRAT ZVONU NÁVESNÍ LÍPY Osada Trávníček, se stejně jako celá naše obec nachází v hospodářsky slabém regionu Podještědí. Jeho náves s budovou hasičské zbrojnice

Více

Ať už Vás zajímají pozapomenuté kříže a sklaní klaple, nebo historické kostely v obcích Českého Švýcarska, tato stránka je tu pro Vás.

Ať už Vás zajímají pozapomenuté kříže a sklaní klaple, nebo historické kostely v obcích Českého Švýcarska, tato stránka je tu pro Vás. Sakrální památky Staré Křečany u pramenů Mandavy Ať už Vás zajímají pozapomenuté kříže a sklaní klaple, nebo historické kostely v obcích Českého Švýcarska, tato stránka je tu pro Vás. Krajina Českého Švýcarska

Více

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby.

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kostel sv. Václava v Obřanech, pochází z konce17 století. Po požáru v roce 1780 byl kostel obnoven. Opravy hlavní lodi kostela

Více

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Pap015 Vypracoval(a),

Více

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie Jindřichův Hradec Sousoší Nanebevzetí Panny Marie sloup Nejsvětější trojice Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován

Více

Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu

Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu po schodech. Kaple byla také postavena v roce 1703. Nejdříve byla opravena červená oplechovaná střecha s věžičkou. Střecha

Více

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa.

Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa. Obec Lipová se poprvé připomíná v r. 1362, kdy ji drželi synové zemřelého Peška z Veletin. V zakládací listině vizovického kláštera z r. 1261 je uveden Lipovský potok, patrně zde stála i osada Lipová.

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců.

Toto oznámení bude zveřejněno na úřední desce Městyse Náměšť na Hané po dobu 6 měsíců. Nález opuštěné věci Městys Náměšť na Hané zveřejňuje podle 135 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, nález opuštěných věcí, u kterých není znám jejich vlastník. o ni vlastník

Více

Stará štola Antona Paduánského.

Stará štola Antona Paduánského. Stará štola Antona Paduánského. Ústí štoly se nachází v horní části obce Vyhne v blízkosti silnice. Štola otvírala stejně jmenovanou žílu Anton jihozápadním směrem. Ve výklenku nad portálem štoly je umístěna

Více

Žádost občanů. Věc: Žádost občanů o vyhlášení staré lípy v katastru obce Drahelčice Památným stromem.

Žádost občanů. Věc: Žádost občanů o vyhlášení staré lípy v katastru obce Drahelčice Památným stromem. Městský úřad Hostivice Odbor životního prostředí Husovo náměstí 13 253 80 Hostivice Ing. Petra Ďuranová Na Návsi 49 252 19 Drahelčice Jaroslava Staňková Lípová 18 252 19 Drahelčice V Drahelčicích dne 14.

Více

Stručný popis projektu. obnova vnitřních i venkovních omítek , , , ,00 30,00

Stručný popis projektu. obnova vnitřních i venkovních omítek , , , ,00 30,00 Zkratka žadatel Název projektu poznámka IČO subjektu typ okres Stručný popis projektu Plánované datum ukončení projektu 1 000 000,00 požadavek spoluúčast celk. náklady % spoluúčasti 01/2015 Obec Perštejn

Více

kostel Nejsv. Trojice a sv. Šimona a Judy v Dýšině Dne 15. září 2010 byla starostou obce Mgr. Jaroslavem Štilipem zahájena veřejná sbírka na obnovu

kostel Nejsv. Trojice a sv. Šimona a Judy v Dýšině Dne 15. září 2010 byla starostou obce Mgr. Jaroslavem Štilipem zahájena veřejná sbírka na obnovu kostel Nejsv. Trojice a sv. Šimona a Judy v Dýšině Dne 15. září 2010 byla starostou obce Mgr. Jaroslavem Štilipem zahájena veřejná sbírka na obnovu této kulturní památky. Zde Vám přinášíme několik fotografií

Více

HAVÍŘOV-PODLESÍ KULTURNÍ PŘEDMĚTY 2015 (BEZ KULTURNÍ PAMÁTKY)

HAVÍŘOV-PODLESÍ KULTURNÍ PŘEDMĚTY 2015 (BEZ KULTURNÍ PAMÁTKY) HAVÍŘOV-PODLESÍ KULTURNÍ PŘEDMĚTY 2015 (BEZ KULTURNÍ PAMÁTKY) LEŽÍCÍ ŽENA Autor: akad. sochař Jiří Babíček Místo: před zdravotním střediskem na Dlouhé třídě, Havířov-Podlesí Vlastník: statutární město

Více

Církevní památky. Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa.

Církevní památky. Letecký pohled na obec v roce 2010. Na obecní pečeti z r. 1782 je ve znaku uveden strom lípa. Obec Lipová se poprvé připomíná v r. 1362, kdy ji drželi synové zemřelého Peška z Veletin. V zakládací listině vizovického kláštera z r. 1261 je uveden Lipovský potok, patrně zde stála i osada Lipová.

Více

5 Na jaké straně mostu u horního konce Krásna (po proudu) je žlutá vertikální tyč? vpravo

5 Na jaké straně mostu u horního konce Krásna (po proudu) je žlutá vertikální tyč? vpravo 1 Jaké je číslo popisné místní mateřské školy? 6 Ve kterém okně MŠ se nachází pastelky? První zprava od vchodu, v přízemí. 3 Kolik věžiček má hrad poblíž domu č. p. 33? 6 Jaká firma vyváží tříděný odpad

Více

KOSTEL V MÍŠKOVICÍCH

KOSTEL V MÍŠKOVICÍCH KOSTEL V MÍŠKOVICÍCH O výstavbě kostela v Míškovicích bylo rozhodnuto v roce 1925, kdy po prozkoumání závěti P. Františka Jančíka, zemřelého faráře v Tatenicích, rodáka z Míškovic z čís. 18, se zjistilo,

Více

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století.

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století. Adršpach - obec horského rázu rozložená podél silnice má dvě části: Horní a Dolní. Od založení byli původními obyvateli vždy Němci. Jméno znamená vesnice kance. Kolem roku 1250 kraj kolem horního toku

Více

Jeníkov Titulky vsech obci.indd :25:44

Jeníkov Titulky vsech obci.indd :25:44 Jeníkov KAPLE SVATÉHO VÁCLAVA Obec: Jeníkov Kulturní památka: Ne GPS: 49 44 33.19 N, 15 57 25.96 E Nadmořská výška: 654 m n. m. Parcelní číslo: st. 133 Typ objektu: Vlastník objektu: Obec Jeníkov Mapa:

Více

HAVÍŘOV-PODLESÍ KULTURNÍ PŘEDMĚTY (BEZ KULTURNÍCH PAMÁTEK)

HAVÍŘOV-PODLESÍ KULTURNÍ PŘEDMĚTY (BEZ KULTURNÍCH PAMÁTEK) HAVÍŘOV-PODLESÍ KULTURNÍ PŘEDMĚTY (BEZ KULTURNÍCH PAMÁTEK) LEŽÍCÍ ŽENA Autor: akad. sochař Jiří Babíček Místo: před zdravotním střediskem na Dlouhé třídě, Havířov-Podlesí Správce: odbor školství a kultury

Více

Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková

Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková Sochařský cyklus Bolestného růžence v Olomouci Iva Orálková Celkový pohled na současné umístění Bolestného růžence při kostele sv. Michala v Olomouci Socha Krista na Hoře Olivetské, socha Bolestného Krista,

Více

Stručná historie kostela NANEBEVZETÍ PANNY MARIE v Ostravě-Třebovicích od jeho vzniku do roku 1948

Stručná historie kostela NANEBEVZETÍ PANNY MARIE v Ostravě-Třebovicích od jeho vzniku do roku 1948 Stručná historie kostela NANEBEVZETÍ PANNY MARIE v Ostravě-Třebovicích od jeho vzniku do roku 1948 Podle dostupných pramenů pochází první zmínka o kostele ve Třebovicích z roku 1553. V tomto roce zemřel

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Farní pouť Slapy 14. května 2016 Jednotlivé trasy : Trasa 1 Praha Slapy parníkem Trasa 2 Bojanovice žst. - Slapy - délka 9,5 km

Farní pouť Slapy 14. května 2016 Jednotlivé trasy : Trasa 1 Praha Slapy parníkem Trasa 2 Bojanovice žst. - Slapy - délka 9,5 km Farní pouť Slapy 14. května 2016 Letošní farní pouť nás zavede na Slapy do kostela sv. Petra a Pavla. Poutní mše bude začínat ve 13:30 a bude jí sloužit P.Václav Snětina OSB. Dále je uvedeno několik tras,

Více

studie rekonstrukce vnějšího Pláště budovy bývalého úřadu velké chvalovice

studie rekonstrukce vnějšího Pláště budovy bývalého úřadu velké chvalovice studie rekonstrukce vnějšího Pláště budovy bývalého úřadu velké chvalovice Vypracoval: investor: Sdar. bubenská 1, Praha 7, 170 00 MgA. Jan Drška MgA. Michal Slusar Kristýna Geržová Město Pečky Masarykovo

Více

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Park T. G. Masaryka

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Park T. G. Masaryka HOSTIVICKÝ ULIČNÍK Historický vývoj ulic a domů v Hostivici Park T. G. Masaryka Hostivice, březen 2011 Park T. G. Masaryka 2 UPOZORNĚNÍ Tento dokument je součástí díla Hostivický uličník, které obsahuje

Více

1) Kamenný kříž. Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm

1) Kamenný kříž. Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm KŘÍŽE A POMNÍKY V KATASTRU NAŠÍ OBCE 1) Kamenný kříž Materiál: pískovec. Výška kříže 365 cm Nápisy na kříži. Kříž se nachází při silnici k Velkému Ořechovu. Stojí v upraveném vydlážděném prostoru, vymezeném

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Seznam válečných hrobů ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Zlín

Seznam válečných hrobů ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Zlín Seznam válečných hrobů ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Zlín Obec Parcela Lokalita ID hrobu Popis Bohuslavice 1231 1676/3 u křižovatky silnic, před č. p. 156 Kamenný náhrobek s vyrytým nápisem

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

od hodin před zámkem

od hodin před zámkem říjen 2018 RUNÁŘOV 2018 V letošním roce si připomínáme 70 let od osídlení obce českými obyvateli a 70 let od založení sboru dobrovolných hasičů. Zpráva o Runářově je již z roku 1351, kdy Konici a okolní

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

Oprava válečných hrobů a pomníků obětí světových válek

Oprava válečných hrobů a pomníků obětí světových válek Příloha 1 Podrobný popis předmětu plnění 1. Válečný hrob č. CZE2105-26403 Popis objektu: pískovcový pomník dva vojáci, ve spodní části osazen deskami se jmény 24 padlých občanů za 1. a 2. světové války

Více

Úprava prostoru před budovou Husova sboru s památným kamenem

Úprava prostoru před budovou Husova sboru s památným kamenem Pořadové číslo projektu: 9 Název projektu: Úprava prostoru před budovou Husova sboru s památným kamenem Popis projektu: Návrh komplexně řeší úpravu prostoru na rohu ulic Dikova a U vodárny před budovou

Více

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA První usedlosti v naší obci vznikaly ještě před husitskými válkami. Byly budovány podél lesní stezky, ze které později vznikla říšská silnice z Liberce do Frýdlantu. Obec

Více

1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň

1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 1. Svatá Ludmila, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 2. Svatý Donát, Manětín Vysoká cesta, 1728, foto: NPÚ Plzeň 9. Svatý Benno, Manětín Vysoká cesta, 1733, foto: NPÚ Plzeň; Hlava světce přípravná

Více

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY ARCHITEKTURA TYPICKÝ PRVEK = SLOUP DÓRSKÝ SLOUP MOHUTNÝ NEZDOBENÝ IÓNSKÝ SLOUP ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU KORINTSKÝ SLOUP ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY Štít (tympanon) kladí hlavice dřík MALÍŘSTVÍ

Více

na kostele sv. Jakuba Většího

na kostele sv. Jakuba Většího Soubor náhrobních a pamětních kamenných desek na kostele sv. Jakuba Většího v Drahanovicích Na vnější zdi kněžiště farního kostela sv. Jakuba Většího v Drahanovicích se nachází soubor náhrobních a pamětních

Více

HAVÍŘOV-ŠUMBARK KULTURNÍ PŘEDMĚTY 2015

HAVÍŘOV-ŠUMBARK KULTURNÍ PŘEDMĚTY 2015 HAVÍŘOV-ŠUMBARK KULTURNÍ PŘEDMĚTY 2015 1 SOUSOŠÍ MÍR, ŽENA S DÍTĚTEM A HOLUBICÍ Autor: akad. sochař Antonín Ivanský Rok: 1985 Místo: před Základní školou na ul. M. Pujmanové, Havířov-Šumbark Vlastník:

Více

KA/R Bosáž nároží 8 02 kamenný sokl ks

KA/R Bosáž nároží 8 02 kamenný sokl ks str. 1 Kamenný sokl 1 nad terénem ks KA/R 01 kamenný sokl očistit, vyspárovat 54m 2 doplnit chybějící část kamenné paty soklu z přibližně 10% celkem 54 m 2 soklu kolem celého objektu včetně terasy masívní

Více

1 Baliny NKP_zvonice 2 Blízkov 3 Bory 4 Březejc 5 Březí turistická trasa NKP_kaple sv. Jana Nepomuckého významný vyhlídkový bod - Dědkovská hora významný vyhlídkový bod - pohled z Pekepských skal NKP_kostel

Více

ŠUMICKÉ KŘÍŽE OBRÁZKY SOCHY,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Ladislav Šidlo

ŠUMICKÉ KŘÍŽE OBRÁZKY SOCHY,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Ladislav Šidlo ŠUMICKÉ KŘÍŽE OBRÁZKY SOCHY,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Ladislav Šidlo OBSAH 1. Citáty ze šumických křížů, obrázků a soch 2. Kamenný kříž na dolním konci vesnice 3. Kamenný kombinovaný kříž na Vlachňové.

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností. Komplex navrhl

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Raná Titulky vsech obci.indd :26:10

Raná Titulky vsech obci.indd :26:10 Raná KOSTEL SVATÉHO JAKUBA VĚTŠÍHO Obec: Raná Kulturní památka: od 3. 5. 1958, číslo rejstříku: 30504/6-950 Typ objektu: GPS: 49 47 56.30 N, 15 57 51.64 E Nadmořská výška: 500 m n. m. Parcelní číslo: st.

Více

Publikováno: 13. března 2008

Publikováno: 13. března 2008 Mariánský sloup Publikováno: 13. března 2008 Sloup s Pannou Marií Vítěznou (Sant Maria de Victoria), neboli také tzv. Mariánský sloup, se váže velmi úzce k problematice morového nebezpečí, které pronásledovalo

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 10

Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 10 Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Seznam náhradních projektů doporučených k případnému poskytnutí neinvestiční dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci "Programu obnovy kulturních památek

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Vanovice ve víře, lásce a naději

Vanovice ve víře, lásce a naději Otisky kamenné historie Vyšehrad 8. 10. 2015 Vanovice ve víře, lásce a naději Osnova 1. Úvod 2. Vanovice 3. Evangelický kostel 3.1 rekonstrukce varhan 3.2 rekonstrukce střechy hlavní lodi 3.3 oprava hlavního

Více

Promítání v roce 2014

Promítání v roce 2014 Promítání v roce 2014 V neděli 22. února 2014 se na modřické radnici sešlo šedesát tři farníků, aby se společně s P. Robertem M. Mayerem vrátili k událostem, které v minulém roce proběhly v naší farnosti.

Více

Nadace pro obnovu církevních památek děkanství znojemského Znojmo, Mikulášské náměstí 13, IČ Výroční zpráva 2006

Nadace pro obnovu církevních památek děkanství znojemského Znojmo, Mikulášské náměstí 13, IČ Výroční zpráva 2006 Nadace pro obnovu církevních památek děkanství znojemského 669 02 Znojmo, Mikulášské náměstí 13, IČ 456 69 392 Výroční zpráva 2006 Nabývám přesvědčení, že nadsmyslové se prostřednictvím umění architektury

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

henkai architekti i d e o v á u r b a n i s t i c k á s t u d i e s t ř e d u o b c e p r o s t ř e d n í

henkai architekti i d e o v á u r b a n i s t i c k á s t u d i e s t ř e d u o b c e p r o s t ř e d n í H henkai architekti i d e o v á u r b a n i s t i c k á s t u d i e s t ř e d u o b c e p r o s t ř e d n í b e č v a ing.arch. daniel baroš, ing.arch. michal nejezchleb 0 8 2 0 1 3 poloha obce v kontextu

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 1 1. Základní informace o Nadačním fondu Adopce památek Kontakt: Nadační fond Adopce památek Musílkova 488/12 150 00 Praha 5 IČO: 031 33 231 zapsaná u Městského soudu v Praze, č. N

Více

Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd

Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd Nýdek 1 km Kostel sv. Mikuláše Byl vybudován v roce 1576 místními evangelíky. Ve věži kostela je dodnes zavěšen renesanční zvon pocházející z roku 1581,

Více

SOCHY A KAMENNÝ KŘÍŽ.

SOCHY A KAMENNÝ KŘÍŽ. SOCHY A KAMENNÝ KŘÍŽ. Polní Voděrady se poprvé připomínají v r.1088, kdy zde měla majetek vyšehradská kapitula (listina, která to však dokládá je padělkem z 12.století). V roce 1359 byla ves majetkem Sázavského

Více

Po slavnostním zasazení lípy moderátor akce, p. Karel Vydra, požádal Cheznovanku o zahájení koncertu, který byl ukončen až v podvečerních hodinách.

Po slavnostním zasazení lípy moderátor akce, p. Karel Vydra, požádal Cheznovanku o zahájení koncertu, který byl ukončen až v podvečerních hodinách. V sobotu 29.9.2018 uspořádal Obecní úřad Jivina, v čele se starostou obce Ing. Václavem Ungrem, oslavy výročí 650 let od první dochované písemné zmínky o obci a 100 let od založení Československé republiky.

Více

Jenišovice 5. Karl Randak (Karel Randák) firma bratrů Randáka a firma Hlavatý

Jenišovice 5. Karl Randak (Karel Randák) firma bratrů Randáka a firma Hlavatý Jenišovice 5 Název objektu Husův sbor č.p. 519 Adresa Jenišovice č.e. 519 468 33 Jenišovice u Jabl.n.N. K.ú./parcela č. Jenišovice/ st.p.č. 188 Architekt Stavitel Karl Randak (Karel Randák) firma bratrů

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

BETFORM. GaB s.r.o. Boleslavska 438, Bakov nad Jizerou Provozovna a výrobna Bakov nad Jizerou Studenka

BETFORM. GaB s.r.o. Boleslavska 438, Bakov nad Jizerou Provozovna a výrobna Bakov nad Jizerou Studenka BETFORM GaB s.r.o. Boleslavska 438, Bakov nad Jizerou 29401 Provozovna a výrobna Bakov nad Jizerou Studenka 294 01 Tel. 602 333 523/ 602 169 482 IČO: 24314684, DIČ:CZ24314684 Web: www.betform.cz Email:

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Městská památková zóna

Městská památková zóna Městská památková zóna Městská památková zóna v České Třebové byla vyhlášena vyhláškou Ministerstva kultury ČR č. 250/1995 Sb., o prohlášení historických jader vybraných měst a jejich částí za městské

Více

Vinořské kříže2018. František Švarc, 2017

Vinořské kříže2018. František Švarc, 2017 Vinořské kříže0 Symbol kříže je starý desítky tisíc let. Je možné ho najít na nejstarších vykopávkách. Označoval důležitá místa nebo důležité předměty. Hle, zde se něco stalo. Sem upřete svůj zrak a pozornost.

Více

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola.

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola. pergola pergola pergola SITUACE 1:500, 1:1 G 5037/14 9350 = 346,5 m n.m. HRANICE POZEMKŮ 44/46 9351 Horníkova HRANICE DOTČENÉHO ÚZEMÍ (POZEMKY P.Č. 5037/30, 5037/3, K. Ú. LÍŠEŇ) HRANICE PLOCH STAVEBNÍ

Více

Značkový klíč pro katastrální mapy

Značkový klíč pro katastrální mapy Značkový klíč pro katastrální mapy 1. Mapové značky katastrální mapy v S-JTSK a digitalizované mapy 1.1 Body bodových polí a hraniční znaky 1.01 1.02 Bod polohového bodového pole (včetně přidruženého bodu),

Více

Zajímavosti v obci a okolí

Zajímavosti v obci a okolí Zajímavosti v obci a okolí Zámek Kolštejn Zámek se zbytky hradu - více najdete na stránkách www.icbranna.cz v historii obce. Zámek je v rekonstrukci a je možno po dohodě s kastelánem prohlídka hradu. Kastelán:

Více

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA KŘÍŽ BOŽÍCH MUK z roku 1896 památka není zapsána do ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR Specifikace památky: Název památky: Umístění památky: Okres: Kraj: Název projektu:

Více

ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici

ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici Dnes předkládám k porovnání dva skládané snímky Bystřice. Jsou na nich zachycena stejná místa s odstupem cca 90 let. Na skládaných pohledech vidíme v

Více

Paměť v krajině Trojzemí

Paměť v krajině Trojzemí Paměť v krajině Trojzemí (100260207) Problematika drobných památek Drobné památky díla, která jsou vytvořena, upravena nebo alespoň umístěna cílenou lidskou činností vytvoření daného díla musí být vždy

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací:

Dne obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: Odpověď dle zákona č. 106/1999 Sb. Předmět žádosti: Dne 5. 2. 2019 obdržel Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o poskytnutí následujících informací: - seznam aktuálně vyhlášených veřejných sbírek týkajících

Více

ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2

ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2 ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2 F1 Pozemní (stavební) objekty: Stavební část 1 - Technická zpráva 2 - Půdorys přízemí - stávající stav + bourací práce 3 - Přízemí - fotodokumentace

Více

Farní kostel sv. Havla

Farní kostel sv. Havla Farní kostel sv. Havla Dominantou obce je kostel sv. Havla. Nejstarší záznamy o chotýšanském kostele jsou datovány již od roku 1350.1) Stavba je jednolodní se západní věží. Obdélná loď přechází na východě

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 10. únor 2011 Zámecké listy Smečenské církevní památky Renesanční kostel Nejsvětější Trojice spolu s farou a smečenským zámkem tvoří velmi působivé

Více

Husův kostel ve Vratimově

Husův kostel ve Vratimově Info PRO Vratimov (2014-9) Husův kostel ve Vratimově Město Vratimov nemá mnoho historických památek, a proto by bylo určitě dobré, vážit si toho mála, co nám generace našich předků přenechala. V naší obci

Více

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO Prezentaci zpracoval : Miroslav LUKÁŠ, starosta obce Plandry listopad 2012 rozšířená verze z roku 2008 Krátce o kapli sv.jana Nepomuckého v Plandrech Kolem roku

Více

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola Objednatel: Zhotovitel: Projekt Obec Psáry Pražská 137 252 44 Psáry HW PROJEKT s r.o. Pod Lázní 2 140 00 Praha 4 IČO 241580 tel.

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

Rozpočet ke změnovému listu č. 1 - SO dle 222 zák. 136/2016 odst. 5 MÉNĚPRÁCE

Rozpočet ke změnovému listu č. 1 - SO dle 222 zák. 136/2016 odst. 5 MÉNĚPRÁCE Rozpočet ke změnovému listu č. 1 - SO 201 - dle 222 zák. 136/2016 odst. 5 MÉNĚPRÁCE nol--------- celk. ceny objekt SO 201 Most ev.č. 11725-3 49 421361236 Výztuž ŽB spřahující desky z betonářské oceli 10

Více

Město Česká Lípa Odbor rozvoje, majetku a investic náměstí T. G. Masaryka č.p. 1, 470 36 Česká Lípa

Město Česká Lípa Odbor rozvoje, majetku a investic náměstí T. G. Masaryka č.p. 1, 470 36 Česká Lípa Město Česká Lípa Odbor rozvoje, majetku a investic náměstí T. G. Masaryka č.p. 1, 470 36 Česká Lípa Kooperativa pojišťovna a.s. pan Josef Beneš Agentura Severní Čechy kancelář Česká Lípa Moskevská 650

Více

Paměť míst. Pohlednice Suchdol u Prahy Smíšený obchod - František Petržílka. (Zpracoval: Bohumil Sommer, září 2014)

Paměť míst. Pohlednice Suchdol u Prahy Smíšený obchod - František Petržílka. (Zpracoval: Bohumil Sommer, září 2014) Paměť míst Pohlednice Suchdol u Prahy Smíšený obchod - František Petržílka (Zpracoval: Bohumil Sommer, září 2014) Opět obrázková pohlednice se suchdolskými motivy, propojující Starý a Nový Suchdol, tentokrát

Více

Až do roku 1911 patřila obec Podivice matričně i duchovně k farnosti Pustiměř. Veškeré obřady jako svatby, křty či pohřby se vykonávaly v Pustiměři,

Až do roku 1911 patřila obec Podivice matričně i duchovně k farnosti Pustiměř. Veškeré obřady jako svatby, křty či pohřby se vykonávaly v Pustiměři, Historie podivické farnosti sv. Cyrila a Metoděje, Apoštolů Slovanů a Spolupatronů Evropy Až do roku 1911 patřila obec Podivice matričně i duchovně k farnosti Pustiměř. Veškeré obřady jako svatby, křty

Více