Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2008 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2008 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu)"

Transkript

1 Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2008 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu) V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron Bylo dokončeno testování a kalibrace zařízení pro metodu RBS-channeling a zařízení bylo uvedeno do rutinního provozu. Byl vypracován příslušný návod na použití, který mají k disposici všichni zainteresovaní pracovníci. Na zařízení již byla úspěšně provedena řada měření v kanálovacím režimu. Zařízení, které dodala firma NEC USA, je určeno pro měření metodami RBS, RBS-channeling a ERDA a je unikátní včr. Zahrnuje kompletní vybavení pro měření výše uvedenými metodami. Součástí je masivní vakuová komora s dvěma polovodičovými detektory, z nichž jeden je na pohyblivém rameni a je určen pro měření metodou ERDA v natočené geometrii. Pohyblivý detektor je jemně ovládán motorem zvnějšku bez narušení vakua a před ním je umístěn držák na 6 fólií, jejichž tloušťka a materiál se volí podle použitého typu iontů (projektilu). Vnitřní část komory je vybavena goniometrem-držákem vzorků, který je ovládán 5 motory umožňující posuvy podél tří os a otáčení okolo dvou os s vysokou přesností. Ve vybavení jsou zahrnuty elektronické trasy pro detektory, vakuová řídící jednotka ovládající systém ventilů tak, aby vzorky mohly být vyměněny bez narušení vakua v měřící komoře s využitím load locku. Součástí je dále proudový integrátor, který měří náboj kumulovaný na povrchu komory a na vzorku, přičemž tyto části jsou izolované. Natáčení vzorků, vyhledávání krystalografických směrů v monokrystalech a nabírání spekter je řízeno dodaným softwarem, který současně umožňuje vyhodnocování dat a měření kumulovaného náboje na vzorku.

2 RBS-CHANNELING - National Electrostatics Corporation, USA

3

4 Zařízení pro depozici tenkých kovových vrstev magnetronovým naprašováním (HVM Plasma) bylo instalováno v rekonstruované laboratoři v roce 2007 a v roce 2008 byly provedeny deposice Cu vrstev na křemíkový substrát pro kalibraci měření deponovaných tlouštěk. Jednak lze tímto zařízením vzorek účinně čistit ionty Ar + urychlenými v plasmatu, dále lze po odklopení terče deponovat vrstvy kovů při různých podmínkách (volbou předpětí na vzorku měnit energii dopadajících iontů a tím měnit strukturu vrstvy). Tato depoziční aparatura byla využívána v roce 2008 pro přípravu kalibračních vrstev a pokovování terčů používaných při monitorování iontového svazku.

5 V004 Charakterizace a modifikace tenkých vrstev iontovými svazky. V roce 2008 jsme téma rozšířili o metodiku přípravy kovových nano-částic s použití nízkoenergetické implantace kovových iontů ve spolupráci s Technical-Physical Institute, Kazan, Rusko. V roce 2008 byly zkoumány syntetické polymery PEEK, PI a PET implantované Ni + ionty s energiemi 40 kev při velkých tocích od iontů/cm 2 do 1, iontů/cm 2. Granulární vrstvy Ni jsou perspektivní z hlediska magnetických a elektrických vlastností. Výsledné struktury byly zkoumány metodami RBS, ERDA, XPS, UV-VIS spektroskopie, TEM a byla měřena plošná vodivost spolu s magnetickými vlastnostmi připravených struktur. Prokázala se významná spojitost komplexnosti struktury monomeru s následných chováním pod vlivem iontové implantace. Vzhledem k vysokému poškození polymeru, kdy dochází ke změně hustoty implantované vrstvy vlivem degradace polymerní struktury a nárůstu koncentrace Ni atomů, je obtížné najít model pro simulaci doběhů iontů. SRIM v tomto případě nelze použít, podařilo se nám úspěšně simulovat reálné profily pomocí softwaru TRIDYN, který započítává dynamické změny složení a hustoty během implantace vysokých fluencí iontů. Degradace implantované vrstvy, úbytek vodíku a kyslíku, optické a elektrické vlastnosti byly interpretovány v rámci struktury polymerní matrice. Podle prvních výsledků RBS a TEM dochází s teplotou ke změně velikosti Ni částic a dále bude následovat podrobná analýza jak strukturní změny souvisí s teplotou u jednotlivých typů polymerů a jak ovliňují elektrické vlastnosti a zda jsou tyto změny spojeny s vytváření uhlíkových vodivých klastrů nebo Ni částic v polymeru. [1] A. Macková, J. Bočan, R. I. Khaibullin, V. Švorčík, P. Slepička, J. Siegel, V. Valeev, RBS, UV VIS and XPS characterization of 40 kev Ni+ implanted PEEK, PET and PI, 16 th International Conference on Ion Beam Modification of Materials, , Dresden, Německo, Book of Abstracts, s. 317, přijato k publikaci v NIM B. [2] R. Khaibullin, L. Tagirov, V. Bazarov, S. Ibragimov, I. Faizrakhmanov, N. Akdogan, A. Nefedov, H. Zabel, A. Mackova, V. Hnatowicz, Ferromagnetic semiconducting material based on rutile (TiO2) implanted with cobalt ions, 16 th International Conference on Ion Beam Modification of Materials, , Dresden, Německo, Book of Abstracts, s přijato k publikaci v NIM B.

6 Př ík la d s ta n o v e n í h lo u b k o v ý c h k o n c e n tr ačn íc h p r o f ilů a to mů N i, im p la n to v a n ý c h rů z n ý m i f lu e n c e m i př i e n e r g ii 4 0 k e V d o p o ly e th e le n te r e f ta la tu ( P E T ) ( v le v o ). V p r a v o s r o v n á n í z měř e n é h o p r o f ilu s v ý p očte m p r o g r a m e m T rid y n, k te r ý b e r e v ú v a h u d y n a m ic k é z mě n z s u b s trá tu během im p la n ta c e.

7 V010 Plazmové modifikace struktur polymer - kov. V r jsme se zabývali efektem současného ozařování v plasmatickém výboji a zvýšení teploty polymerního substrátu na kvalitu rozhraní kov/polymer. V tomto případě se jednalo o Ag nano-vrstvu na HDPE a LDPE. Kovové vrstvy byly deponovány diodovým naprašováním na tenké polymerní fólie. Hloubkové profily Ag byly stanoveny metodou RBS a byly extrahovány difůzní koeficienty 5, , cm 2.s -1 a 2, , cm 2.s -1 pro Ag v HDPE a LDPE. Změny morfologie povrchu Ag vrstev byly sledovány AFM a parametry drsnosti byly započteny do vyhodnocení koncentračních profilů v RBS, které byly měřeny pod různými úhly vstupujícího iontového svazku. V kombinaci metod AFM a RBS byla zvolena optimální geometrie pro nejpřesnější vyhodnocení hloubkového profilu Ag. XPS byla použita pro zaznamenání změny struktury rozhraní Ag/PE. Ve spektru XPS byly detekovány signály Ag vázaného na polymerní strukturu. Procesy na rozhraní polymeru a kovu při zhoršených vnějších podmínkách (teplota a ozařování nabitýmičásticemi) je důležité z hlediska stability struktur, které mají široké pouří v mikroelektronice. Vypracovali jsme postup pro zpracování spekter zpětně odražených iontů (RBS) nano-vrstev se složitou morfologií v kombinaci s mikroskopickými metodami (AFM) viz obrázek níže. Publikace [1] A. Macková, P. Malinský, J. Bočan, V. Švorčík, J. Pavlík, Z. Strýhal, P. Sajdl, Study of Ag and PE interface after plasma treatment, phys. stat. sol. (c) 5, No. 4, (2008) Koncentrační profily Ag na LDPE při různých výkonech plasmatu a teplotách substrátu měřené metodou RBS při úhlu dopadu svazku 75 (nahoře), vliv různých vstupních úhlech iontového svazku při měření RBS na tvar signálu Ag (dole).

8 V011 Studium vlivu dopadu iontů plazmatu na povrch kovů nebo metalizovaných polymerů a charakterizace prostorového rozložení nanočástic kovu v polymerní matrici metodami počítačové fyziky. V roce 2008 proběhly MC simulace 2D struktur kovových částic v polymeru tak, aby jejich morfologické parametry byly co nejblíže reálným parametrů získaným ze zpracování obrazu TEM reálných struktur připravených Ni implantací v PET, PI a PEEK polymerech viz V004. V roce 2009 budeme pokračovat ve studiu polymerů implantovaných vysokými fluencemi Ni+ iontů a jejich elektrických vlastností. Bude provedeno srovnání změn elektrického plošného odporu pro PET, PI a PEEK v závislosti na dávce. Vzorky budou žíhány a bude sledována morfologie Ni částic (TEM) viz obrázek v závislosti na teplotě a fluenci Ni iontů při depozici v souvislosti se změnami struktury polymeru (RBS, XPS, AFM, UV-VIS) a elektrickými vlastnostmi. Pomocí MC simulací budou modelovány struktury se stejnými morfologickými parametry jako reálné a bude rovněž simulován průchod el. náboje takovou strukturou. Výsledkem dále bude srovnání MC modelů morfologie a vodivosti kovových částic v dielektriku (polymeru) s experimentálními výsledky. Srovnání morfologie Ni částic v PET pro fluence implantovaných iontů od x10 17 cm -2 měřeno metodou TEM

9 Simulace MC 2D morfologie Ni nano-částic v PET a srovnání s obrazovou analýzou z reálných 2D řezů z TEM Nasimulovaný obrázek -MC simulace- 1000x1000x500 pixelů. Rozmezí velikosti objektů 1,5-3,8 nm. Binarizace (převod stupňů šedi na černou a bílou). Velikost castic 2,2 nm (odchylka 0,5 nm). Je třeba dofiltrovat.

10 V roce 2008 byly provedeny první analýzy se započtením morfologie povrchu vzorku ve vyhodnocení RBS (viz V010). Morfologie tenkých vrstev může významně ovlivnit spektrum zpětně odražených iontů při měření metodou RBS a tím může dojít ke zkreslené interpretaci hloubkových profilů prvků ve velmi tenkých vrstvách -řádově nm. Snahou je získat tenké vrstvy obsahující těžký prvek (kov) na lehkém substrátu (polymer, křemičité sklo) s definovanou morfologií (stejný tvar a velikost objektů), které budou nejprve zkoumány metodou AFM a poté budou analyzovány metodou RBS pod různými úhly dopadu iontového svazku. Bude zkoumán vliv tvaru a velikosti objektů (parametrů drsnosti) na následná spektra a současně bude vyvíjen program pro generování spekter zpětně odražených iontů se zahrnutím parametrů drsnosti. Výsledkem bude metoda zpracování RBS spekter, která umožní v součinnosti s výsledky AFM odlišit vliv morfologie povrchu a interdifúze prvků na rozhraní nanovrstvy a substrát. Disertační práce P. Malinského - Aplikace analytických metod využívající iontové svazky na struktury s novými elektrickými a mechanickými vlastnostmi. [1] A. Mackova, F. Munnik, P. Malinsky, J. Bocan, Ion Beam Analysis of Metallic Materials, Coatings and Composites, 11 th International Symposium on Physics of Materials, Prague , Czech Republic, Book of Abstracts, p. 82. [2] M. Kormunda, P. Malinský, Macková A., Švecová, B., Nekvindová, P., RBS and XPS measurements of Ag and Er implantation into the silica glass substrates, SAPP XVII, 17 th Symposium on Application of Plasma Physics, , Liptovský Ján, Low Tatras, Slovakia

11 V013 Struktury pro optoelektroniku (fotoniku) na bázi LN, LT. V průběhu roku 2008 jsme se začali systematicky zabývat iontovou implantaci do dielektrických materiálů (LT, LN) s následným možným využitím připravených vrstev ve fotonice. Implantace byly provedeny na dvou pracovištích v ÚJF AV ČR a ve Forschungzetrum Rossendorf za použití různých energií a různých fluencí iontů. Byly připraveny struktury pro optiku a optoelektroniku metodou iontové implantace laserově aktivních iontů (Er + ) do krystalů LiNbO 3 (LN). V roce 2008 byly takto připravené vzorky zkoumány metodami RBS, RBS-channeling a optickou spektroskopií. Ukazuje se, že hloubkové profily iontů v krystalu jsou ovlivněny typem krystalografického řezu, do kterého byly ionty implantovány. Projeví se to posunem maxima koncentrace implantovaného Er popřípadě rozšířením profilů oproti simulaci ve SRIM Vzorky byly také zkoumány z hlediska poškození vlivem iontové implantace. Pro použité fluence iontů.cm -2 se ukazuje, že vrstva obsahující ionty je amorfizovaná s vysokým stupněm neuspořádanosti. Prokázala se závislost tloušťky modifikované vrstvy na typu krystalografického řezu a výši fluence iontů. Vzorky byly následně žíhány a zde se objevily velmi zajímavé rozdíly ve schopnosti regenerace různých orientací krystalu v souvislosti s žíháním a současně se objevily fotoluminiscenční vlastnosti v oblasti 1,5 mm, které se zvyšovaly s rostoucí fluencí implantovaných Er iontů viz obrázek. Obrázek Výrazná fotoluminiscence v LN implantovaném Er iontů.cm -2 po žíhání v řezu Y kolmém (vlevo), rekonstrukce rozhraní krystalu LN implantovaném Er iontů.cm -2 po žíhání v řezu X, Z a Y paralelní (vpravo).

12 V roce 2008 byly připraveny struktury pro optiku a optoelektroniku metodou iontové implantace kovových iontů (Cr +, Au + ), O + iontů a dále laserově aktivních iontů (Er + )do různých typů sodnovápenatých silikátových skel a borosilikátových skel. Skla se od sebe lišila jednak typem síťotvorného prvku a jednak obsahem alkálií. Vzorky skel byly dále žíhány za účelem redistribuce implantovaných iontů a následně charakterizovány metodami RBS, ERDA a PIXE. Výsledkem byly hloubkové profily implantovaných iontů a případné změny složení implantované vrstvy skla. Vlastnosti připravených vrstev byly charakterizovány metodou vidové spektroskopie (vlnovodné vlastnosti připravených vrstev), Ramanovou spektroskopií (struktura vrstvy) a dále byla měřena absorpční a fotoluminiscenční spektra připravených vrstev ve spolupráci s VŠCHT. Ionty Au + byly implantovány vysokými energiemi 1-3 MeV v rozmezí fluencí iontů/cm 2 za účelem vytvoření vrstvy obsahující opticky aktivní prvek v hloubce několika mikrometrů s možností použití pro vlnovodné struktury. Byly provedeny analýzy hloubkových profilů prvků a integrálního množství implantovaného prvku Au metodou RBS. Hloubkové profily odpovídají parametrům simulovaných softwarem SRIM pro dolet Au iontů s danou energií s malými odlišnostmi, které, jak jsme zjistili, závisí na zasíťovaní matrice skla. Z porovnání hloubkových koncentračních profilů je patrné, že zlato obsahovaly všechny připravené vrstvy.

13 Připravené vlnovody byly jednovidové pro 671nm s velmi malou změnou indexu lomu. Dále jsme studovali vliv následného žíhání na takto připravené vrstvy a podle prvních výsledků bylo zjištěno, že vhodná teplota žíhání by měla být mírně nad teplotou T g skla. Dlouhodobé žíhání 25 hodin při 400 C mělo na koncentrační profil zlata dramatický vliv v závislosti na použité fluenci iontů. Pro fluence iontů/cm 2 pod vlivem dlouhodobého žíhání došlo k úplné redistribuci Au částic, bez význačného koncentračního maxima, avšak pro silikátová skla implantovaná fluencí iontů/cm 2 jsme pozorovali zúžení profilu s význačným maximem viz Obrázek 2. Rozdílné chování připisujeme Ostwaldovu procesu. Žíhané vzorky získávají také typickou narůžovělou barvu, která je připisována vzniku zlatých částic. Optické vlastnosti byly zkoumány metodou DMS (Dark Mode Spectroscopy) pro zjištění vlnovodných vlastností, které vykazoval pouze jeden typ silikátového skla, dále byla použita UV-VIS absorpční spektroskopie, která potvrdila existenci koloidních částic zlata (absorpční pík 532 nm) ve spolupráci s VŠCHT. UV-VIS absorbance- srovnání implantovaných a žíhaných vzorků

14 Publikace: [1] Malichova Hana, Mika Martin, Tresnakova Pavlina and Spirkova Jarmila, Copper (I) luminescent novel silicate glass waveguides, 15 th Inter. Conf. on Luminescence and Optical Spectroscopy of Condensed Matter, Lyon July [2] Janakova Stanislava, Mika Martin, Mackova Anna, Oswald Jiri and Spirkova Jarmila, Chromium (IV) containing silicate glasses, 15 th Inter. Conf. on Luminescence and Optical Spectroscopy of Condensed Matter, Lyon July [3] Svecova Blanka, Nekvindova Pavla, Mackova Anna, Oswald Jiri, Janakova Stanislava, Mika Martin, Bocan Jiri and Spirkova Jarmila, Luminescence properties of the Er 3+ ions implanted into various silicate glasses, 15 th Inter. Conf. on Luminescence and Optical Spectroscopy of Condensed Matter, Lyon July [4] Nekvindova P., Svecova B., Anna Mackova, Stanislava Stara and Jarmila Spirkova, Ag implantation into silicate glasses for optical applications,sjezd Chem. Společností, July 6-11, 2008, Bratislava. [5] Nekvindova P., Svecova B., Machovic V., Mackova A. and Spirkova J., Au + implanted optical layers in glass, Sjezd Chem. Společností, July 6-11, 2008, Bratislava. [6] B. Svecova, P. Nekvindova, A. Mackova, J. Oswald, J. Vacik, R. Grötzschel, A. Kolitsch, Er:LiNbO 3 fabricated by medium energy ion implantation,16 th Inter. Conf. on Ion Beam Modification of Materials, Dresden, August 31 September 5, [7] P. Malinský, Macková A., Bočan J., Švecová, B., Nekvindová, P., Au implantation into the silica glass for optical application, 16 th Inter. Conf. on Ion Beam Modification of Materials, Dresden, August 31 September 5, 2008.

15 V012 Syntéza a charakterizace materiálů na bázi nanočástic kovů a jejich oxidů. Počítačové modelování elektrických, optických a magnetických vlastností implantovaných polymerních materiálů úzce navazuje na tématiku iontové implantace kovů do polymerů. Implantované struktury PEEK, PI a PET ionty Fe+, Ni+ (40 kev) byly připraveny v roce V roce 2007 byly provedeny analýzy implantovaných struktur metodami RBS, ERDA, XPS, UV-VIS spektroskopie. Výsledkem byly hloubkové profily kovů v polymerní matrici a změny složení implantovaného profilu. Pro první simulace hloubkových profilů byl použit software SRIM, který však nezahrnuje celou dynamiku procesu, kdy jsou ionty implantovány těsně pod povrch a dochází ke změnám složení povrchové vrstvy, její hustoty a tím je ovlivněn i tvar profilu implantovaných iontů. Proto byl použit dále software TRIDYNE, který zahrnuje dynamický výpočet změny doletu iontů na základě aktuální změny složení dané vrstvy v livem implantace jiného prvku do matrice substrátu. TRIDYN je založen na simulaci balistického transportu iontů v materiálu s využitím modelu aproximace binárními srážkami. Výsledky jsou připravovány k publikaci v V roce 2008 plánujeme pokračovat v kompletní charakterizaci polymerů (PET, PI, PEEK, PE) implantovaných kovovými ionty metodami RBS, ERDA, UV-VIS, XPS, TEM a především se zabývat elektrickými vlastnostmi již připravených struktur (implantace Fe, Ni - 40keV) ve spolupráci s VŠCHT. Budou připraveny další struktury implantací Ag, Au a následně charakterizovány a žíhány. A b u n d an ce Depth profiles of Ni in PET (D = 2.5x10 16 at/cm 2 ) Ni C H O A b u n d a n c e Depth profiles of Ni in PET (D = 10.0x10 16 at/cm 2 ) TRYDIN simulace Ni C H O Depth [Angström] Depth [Angström]

16 XPS Podíl C 1s O 1s Ni 2p 3/2 N 1s Ni 0 /Ni ox ERDA ERDA spektrum vodíku pro NiPI PEEK PI PET Impulzy NiPI1 (0.25e17/cm2, 4 ua/cm2) NiPI2 (0.50e17/cm2, 4 ua/cm2) NiPIš (0.75e17/cm2, 4 ua/cm2) NiPI4 (0.50e17/cm2, 4 ua/cm2) NiPI5 (1.25e17/cm2, 4 ua/cm2) NiPI6 (1.50e17/cm2, 4 ua/cm2) NiPI virgin Pozice Ni ev Ni ev C 1s ev O 1s ev N 1s ev Hloubková distribuce Ni v PET (1. série) Hloubkový korekční faktor: Energie [kanál] Normované zastoupení Ni v polymerové vrstvě SRIM2006 Ni-PET 0 Ni-PET 1 Ni-PET 2 Ni-PET 3 Ni-PET 4 Ni-PET 5 Ni-PET Hloubka [nm]

V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron

V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron Údaje o provozu urychlovačů v ÚJF AV ČR ( hodiny 2009/hodiny 2008) Urychlovač Celkový počet hodin Analýzy Implantace

Více

Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2007 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu)

Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2007 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu) Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2007 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu) V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron V průběhu r. 2007 probíhaly práce

Více

Typy interakcí. Obsah přednášky

Typy interakcí. Obsah přednášky Co je to inteligentní a progresivní materiál - Jaderné analytické metody-využití iontových svazků v materiálové analýze Anna Macková Ústav jaderné fyziky AV ČR, Řež 250 68 Obsah přednášky fyzikální princip

Více

INTERAKCE IONTŮ S POVRCHY II.

INTERAKCE IONTŮ S POVRCHY II. Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů INTERAKCE IONTŮ S POVRCHY II. Metody IBA (Ion Beam Analysis): pružný rozptyl nabitých částic (RBS), detekce odražených atomů (ERDA), metoda PIXE, Spektroskopie rozptýlených

Více

Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2006 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu)

Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2006 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu) Dílčí cíle projektu a jejich plnění v roce 2006 (ÚJF AV ČR - laboratoř Tandetronu) V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron 2006 dokončení instalace implantační

Více

Centrum základního výzkumu LC 06041. Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením. Jaroslav Pavlík, KF PřF UJEP, Ústí n. L.

Centrum základního výzkumu LC 06041. Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením. Jaroslav Pavlík, KF PřF UJEP, Ústí n. L. Centrum základního výzkumu LC 06041 Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením Jaroslav Pavlík, KF PřF UJEP, Ústí n. L. Řešitelský tým: Doc. RNDr. S. Novák, CSc. Prof. RNDr. R.

Více

Využití iontových svazků pro analýzu materiálů

Využití iontových svazků pro analýzu materiálů Využití iontových svazků pro analýzu materiálů A. Macková, J. Bočan, P. Malinský Skupina jaderných analytických metod, Ústav jaderné fyziky AV ČR, Řež u Prahy, 250 68 Mackova@ujf.cas.cz. Úvod Počátek rozvoje

Více

vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie

vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie Chování polymerů v elektrickém a magnetickém poli vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie dielektrikum, izolant, nevodič v

Více

Vysokoenergetická implantace iontů na Tandetronu 4130MC v ÚJF Řež

Vysokoenergetická implantace iontů na Tandetronu 4130MC v ÚJF Řež Vysokoenergetická implantace iontů na Tandetronu 4130MC v ÚJF Řež Havránek Vladimír, Hnatowicz Vladimír, Macková Anna, Novotný Jiří, Vacík Jiří, Voseček Václav Ustav jaderné fyziky AVČR, v.v.i, 250 68,

Více

Centrum základního výzkumu LC Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením. Jaroslav Pavlík, KF PřF UJEP, Ústí n. L.

Centrum základního výzkumu LC Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením. Jaroslav Pavlík, KF PřF UJEP, Ústí n. L. Centrum základního výzkumu LC 06041 Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením Jaroslav Pavlík, KF PřF UJEP, Ústí n. L. Řešitelský tým: Doc. RNDr. S. Novák, CSc. Prof. RNDr. R.

Více

Laboratoř analýz a modifikace látek iontovými svazky Ústavu jaderné fyziky AV ČR

Laboratoř analýz a modifikace látek iontovými svazky Ústavu jaderné fyziky AV ČR Laboratoř analýz a modifikace látek iontovými svazky Ústavu jaderné fyziky AV ČR 1. Kapitola ÚVOD Účelem této publikace je stručná informace o aktivitách skupiny nukleárních analytických metod v Ústavu

Více

Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého

Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého Bariérový pochodňový výboj za atmosférického tlaku Štěpán Kment Doc. Dr. Ing. Petr Klusoň Mgr. Zdeněk Hubička Ph.D. Obsah prezentace Úvod do problematiky

Více

Co všechno umí urychlovač TANDETRON a jak vlastně funguje?

Co všechno umí urychlovač TANDETRON a jak vlastně funguje? Co všechno umí urychlovač TANDETRON a jak vlastně funguje? AnnaMacková** 24. listopadu 2006 1 Úvod Cílem přednášky bylo představit nové unikátní zařízení, které přitáhlo i zájem médií. Myslím,žejevelmipotřebnéstudentůmukazovat,jaksevědavnašemstátěrozvíjíaje

Více

2. FYZIKÁLNÍ ZÁKLADY ANALYTICKÉ METODY RBS

2. FYZIKÁLNÍ ZÁKLADY ANALYTICKÉ METODY RBS RBS Jaroslav Král, katedra fyzikální elektroniky FJFI, ČVUT. ÚVOD Spektroskopie Rutherfordova zpětného rozptylu (RBS) umožňuje stanovení složení a hloubkové struktury tenkých vrstev. Na základě energetického

Více

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Habilita ní práce Modikace a charakterizace materiál energetickými ionty

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Habilita ní práce Modikace a charakterizace materiál energetickými ionty Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Habilita ní práce Modikace a charakterizace materiál energetickými ionty RNDr. Anna Macková, Ph.D. Ústav jaderné fyziky AV ƒr Odd lení neutronové fyziky

Více

Metody analýzy povrchu

Metody analýzy povrchu Metody analýzy povrchu Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. 2 Povrch pevné látky: Poslední monoatomární vrstva + absorbovaná monovrstva Ovlivňuje fyzikální vlastnosti (ukončení

Více

Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis

Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis (Foto)elektronová spektroskopie (pro chemickou analýzu) ESCA, XPS X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) Any technique in which the sample is bombarded

Více

Elektronová Mikroskopie SEM

Elektronová Mikroskopie SEM Elektronová Mikroskopie SEM 26. listopadu 2012 Historie elektronové mikroskopie První TEM Ernst Ruska (1931) Nobelova cena za fyziku 1986 Historie elektronové mikroskopie První SEM Manfred von Ardenne

Více

Svazek pomalých pozitronů

Svazek pomalých pozitronů Svazek pomalých pozitronů pozitrony emitované + zářičem moderované pozitrony střední hloubka průniku Příklad: 0 z P z dz 1 Mg: -1 =154 m Al: -1 = 99 m Cu: -1 = 30 m z pravděpodobnost, p že pozitron pronikne

Více

Metody analýzy povrchu

Metody analýzy povrchu Metody analýzy povrchu Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. Povrch pevné látky: Poslední monoatomární vrstva + absorbovaná monovrstva Ovlivňuje fyzikální vlastnosti (ukončení

Více

Příloha 1 - Strukturovaný odborný životopis

Příloha 1 - Strukturovaný odborný životopis Příloha 1 - Strukturovaný odborný životopis RNDr. Anna Macková, Ph.D. Ústav jaderné fyziky AV ČR, v. v. i. Narozena 9.7.1973, Most, Česká Republika Vzdělání 1991-1996 Magisterské studium matematicko fyzikální

Více

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Využití plazmových metod ve strojírenství Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Metody depozice povlaků Využití plazmatu pro depozice (nanášení) povlaků a tenkých vrstev je moderní a stále častěji aplikovaná

Více

Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody

Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody J. Frydrych, L. Machala, M. Mašláň, J. Pechoušek, M. Heřmánek, I. Medřík, R. Procházka, D. Jančík, R. Zbořil, J. Tuček, J. Filip a

Více

Vytržení jednotlivých atomů, molekul či jejich shluků bombardováním terče (targetu) ionty s vysokou energií (~kev)

Vytržení jednotlivých atomů, molekul či jejich shluků bombardováním terče (targetu) ionty s vysokou energií (~kev) Naprašování: Vytržení jednotlivých atomů, molekul či jejich shluků bombardováním terče (targetu) ionty s vysokou energií (~kev) Po nárazu iont předává hybnost částicím terče, dojde k vytržení Depozice

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vybrané technologie povrchových úprav Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical vapour deposition PE CVD

Více

Techniky mikroskopie povrchů

Techniky mikroskopie povrchů Techniky mikroskopie povrchů Elektronové mikroskopie Urychlené elektrony - šíření ve vakuu, ovlivnění dráhy elektrostatickým nebo elektromagnetickým polem Nepřímé pozorování elektronového paprsku TEM transmisní

Více

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace RNDr. Věra V Vodičkov ková,, PhD. Katedra materiálů TU Liberec Obecné schéma metody Dopad rtg záření emitovaného ze zdroje na vzorek průnik fotonů několik µm

Více

Nanotechnologie a Nanomateriály na PřF UJEP Pavla Čapková

Nanotechnologie a Nanomateriály na PřF UJEP Pavla Čapková Přírodovědecká fakulta UJEP Ústí n.l. a Ústecké materiálové centrum na PřF UJEP http://sci.ujep.cz/faculty-of-science.html Nanotechnologie a Nanomateriály na PřF UJEP Pavla Čapková Kontakt: Doc. RNDr.

Více

Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením

Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením ČVUT Praha, fakulta elektrotechnická, Praha 6 Výsledky 2008 Řešitelský tým FEL - ČVUT v Praze, katedra mikroelektroniky Jan Vobecký

Více

V Rmax 3500 V T = 125 o C I. no protons

V Rmax 3500 V T = 125 o C I. no protons Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením ČVUT Praha, fakulta elektrotechnická, Praha 6 Řešitelský tým katedra mikroelektroniky FEL, ČVUT v Praze Jan Vobecký garant, člen Rady

Více

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová SPEKTROMETRIE aneb co jsem se dozvěděla autor: Zdeňka Baxová FTIR spektrometrie analytická metoda identifikace látek (organických i anorganických) všech skupenství měříme pohlcení IČ záření (o různé vlnové

Více

FYZIKA VE FIRMĚ HVM PLASMA

FYZIKA VE FIRMĚ HVM PLASMA FYZIKA VE FIRMĚ HVM PLASMA Jiří Vyskočil HVM Plasma spol.s r.o. Na Hutmance 2, 158 00 Praha 5 OBSAH HVM PLASMA spol. s r.o. zaměření a historie firmy hlavní činnost a produkty POVRCHOVÉ TECHNOLOGIE metody

Více

RBS (Rutherford Backscattering Spectrometry) + ERDA (Elastic Recoil Detection) PIXE (Particle Induced X-ray Emission)

RBS (Rutherford Backscattering Spectrometry) + ERDA (Elastic Recoil Detection) PIXE (Particle Induced X-ray Emission) RBS (Rutherford Backscattering Spectrometry) + ERDA (Elastic Recoil Detection) PIXE (Particle Induced X-ray Emission) V ČR lze tyto a další metody používat na AV v Řeži u Prahy odkud je také většina v

Více

Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením

Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením Příprava, modifikace a charakterizace materiálů energetickým zářením ČVUT Praha, fakulta elektrotechnická, Praha 6 Řešitelský tým FEL - ČVUT v Praze, katedra mikroelektroniky Jan Vobecký garant, člen Rady

Více

Mikroskopie rastrující sondy

Mikroskopie rastrující sondy Mikroskopie rastrující sondy Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. Metody mikroskopie rastrující sondy SPM (scanning( probe Microscopy) Metody mikroskopie rastrující sondy soubor

Více

Materiálový výzkum na ústavu anorganické chemie. Ondřej Jankovský

Materiálový výzkum na ústavu anorganické chemie. Ondřej Jankovský Materiálový výzkum na ústavu anorganické chemie Ondřej Jankovský ÚSTAV ANORGANICKÉ CHEMIE Koordinační chemie Materiály pro fotoniku Oxidové materiály Polovodiče a nanomateriály Teoretická chemie Vedoucí

Více

Glass temperature history

Glass temperature history Glass Glass temperature history Crystallization and nucleation Nucleation on temperature Crystallization on temperature New Applications of Glass Anorganické nanomateriály se skelnou matricí Martin Míka

Více

Vybrané spektroskopické metody

Vybrané spektroskopické metody Vybrané spektroskopické metody a jejich porovnání s Ramanovou spektroskopií Předmět: Kapitoly o nanostrukturách (2012/2013) Autor: Bc. Michal Martinek Školitel: Ing. Ivan Gregora, CSc. Obsah přednášky

Více

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Další technologie využívající doutnavý výboj

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Další technologie využívající doutnavý výboj DOUTNAVÝ VÝBOJ Další technologie využívající doutnavý výboj Plazma doutnavého výboje je využíváno v technologiích depozice povlaků nebo modifikace povrchů. Jedná se zejména o : - depozici povlaků magnetronovým

Více

13. Spektroskopie základní pojmy

13. Spektroskopie základní pojmy základní pojmy Spektroskopicky významné OPTICKÉ JEVY absorpce absorpční spektrometrie emise emisní spektrometrie rozptyl rozptylové metody Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Metody charakterizace

Metody charakterizace Metody y strukturní analýzy Metody charakterizace nanomateriálů I Význam strukturní analýzy pro studium vlastností materiálů Experimentáln lní metody využívan vané v materiálov lovém m inženýrstv enýrství:

Více

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie Spektrometrické metody Reflexní a fotoakustická spektroskopie odraz elektromagnetického záření - souvislost absorpce a reflexe Kubelka-Munk funkce fotoakustická spektroskopie Měření odrazivosti elmg záření

Více

REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV. Jan VALTER HVM Plasma s.r.o. www.hvm.cz

REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV. Jan VALTER HVM Plasma s.r.o. www.hvm.cz REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV OVÁNÍ Jan VALTER SCHEMA REAKTIVNÍHO NAPRAŠOV OVÁNÍ zdroj výboje katoda odprašovaný terč plasma inertní napouštění plynů reaktivní zdroj předpětí p o v l a k o v a n é s

Více

Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů. Pavel Matějka

Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů. Pavel Matějka Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů Pavel Matějka Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů 1. sekundárních iontů - SIMS 1. Princip metody 2. Typy bombardování 3. Analyzátory iontů

Více

NANOSTRUKTURY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMERU PRO VYUŽITÍ V BIOELEKTRONICE A V MEDICÍNE

NANOSTRUKTURY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMERU PRO VYUŽITÍ V BIOELEKTRONICE A V MEDICÍNE Nanotechnologie pro společnost, KAN400480701 NANOSTUKTUY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMEU PO VYUŽITÍ V BIOELEKTONICE A V MEDICÍNE ÚJF Řež, leden 2009 Temata řešená v rámci projektu na VŠCHT A4 Nanostruktury vytvořené

Více

Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů. Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál

Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů. Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál ty i hlavní typy nepružných srážkových proces pr chodu energetických

Více

Iradiace tenké vrstvy ionty

Iradiace tenké vrstvy ionty Iradiace tenké vrstvy ionty Ve většině technologických aplikací dochází k depozici tenké vrstvy za nízké teploty > jsme v zóně I nebo T > vrstvá má sloupcovou strukturu, je porézní a hrubá. Ukazuje se,

Více

Lasery optické rezonátory

Lasery optické rezonátory Lasery optické rezonátory Optické rezonátory Optickým rezonátorem se rozumí dutina obklopená odrazovými plochami, v níž je pasivní dielektrické prostředí. Rezonátor je nezbytnou součástí laseru, protože

Více

Fotonické sítě jako médium pro distribuci stabilních signálů z optických normálů frekvence a času

Fotonické sítě jako médium pro distribuci stabilních signálů z optických normálů frekvence a času Fotonické sítě jako médium pro distribuci stabilních signálů z optických normálů frekvence a času Ondřej Číp, Šimon Řeřucha, Radek Šmíd, Martin Čížek, Břetislav Mikel (ÚPT AV ČR) Josef Vojtěch a Vladimír

Více

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur)

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) -přenesení dané struktury na povrch strukturovaného substrátu Princip - interakce

Více

PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A)

PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A) PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A) GARANT PŘEDMĚTU: Prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc. (ÚFI) VYUČUJÍCÍ PŘEDMĚTU: Prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc., Ing. Stanislav Voborný, Ph.D. (ÚFI) JAZYK

Více

Oddělení fyziky vrstev a povrchů makromolekulárních struktur

Oddělení fyziky vrstev a povrchů makromolekulárních struktur Oddělení fyziky vrstev a povrchů makromolekulárních struktur Témata diplomových prací 2014/2015 Studium změn elektrické vodivosti emeraldinových solí vystavených pokojovým a mírně zvýšeným teplotám klíčová

Více

DOUTNAVÝ VÝBOJ. 1. Vlastnosti doutnavého výboje 2. Aplikace v oboru plazmové nitridace

DOUTNAVÝ VÝBOJ. 1. Vlastnosti doutnavého výboje 2. Aplikace v oboru plazmové nitridace DOUTNAVÝ VÝBOJ 1. Vlastnosti doutnavého výboje 2. Aplikace v oboru plazmové nitridace Doutnavý výboj Připomeneme si voltampérovou charakteristiku výboje v plynech : Doutnavý výboj Připomeneme si, jaké

Více

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Pavel Matějka, Vadym Prokopec pavel.matejka@vscht.cz pavel.matejka@gmail.com Vadym.Prokopec@vscht.cz

Více

ZADAVATEL: Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Sídlem: Na Slovance 2, Praha 8 doc. Jan Řídký, DrSc., ředitel IČ:

ZADAVATEL: Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Sídlem: Na Slovance 2, Praha 8 doc. Jan Řídký, DrSc., ředitel IČ: ZADAVATEL: Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Sídlem: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Jednající: doc. Jan Řídký, DrSc., ředitel IČ: 68378271 VEŘEJNÁ ZAKÁZKA: Multifunkční fotoelektronový spektrometr s rychlým

Více

Zpráva o činnosti centra LC06041 za r. 2006

Zpráva o činnosti centra LC06041 za r. 2006 Zpráva o činnosti centra LC06041 za r. 2006 Zpráva je pro přehlednost koncipována jako přehled činností týkajících se jednotlivých plánovaných etap V001 -V013 a je doplněna seznamem publikací, které se

Více

Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic

Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic PES (fotoelektronová spektroskopie) XPS (rentgenová fotoelektronová spektroskopie), ESCA (elektronová spektroskopie pro chemickou analýzu) UPS (ultrafialová

Více

KOMPLEXY EUROPIA(III) LUMINISCENČNÍ VLASTNOSTI A VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII. Pavla Pekárková

KOMPLEXY EUROPIA(III) LUMINISCENČNÍ VLASTNOSTI A VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII. Pavla Pekárková KOMPLEXY EUROPIA(III) LUMINISCENČNÍ VLASTNOSTI A VYUŽITÍ V ANALYTICKÉ CHEMII Pavla Pekárková Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, 611 37 Brno E-mail: 78145@mail.muni.cz

Více

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical Vapour Deposition (PE CVD Plasma Enhanced CVD nebo PA CVD Plasma Assisted CVD) PVD

Více

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, )

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) 2. Vybrané vrstvy a aplikace - gradientní vrstvy, nanokrystalické

Více

Tenké vrstvy GaN dopované přechodnými kovy

Tenké vrstvy GaN dopované přechodnými kovy Tenké vrstvy GaN dopované přechodnými kovy ZDENĚK SOFER 1) JAN LUXA 1) DANIEL BOUŠA 1) VLASTIMIL MAZÁNEK 1) MIROSLAV MARYŠKO 2) DAVID SEDMIDUBSKY 1) 1) Ústav anorganické chemie, VŠCHT Praha, Technická

Více

Modelování IMRT polí pomocí Monte Carlo systému EGSnrc/BEAMnrc

Modelování IMRT polí pomocí Monte Carlo systému EGSnrc/BEAMnrc Modelování IMRT polí pomocí Monte Carlo systému EGSnrc/BEAMnrc S. Horová1, K. Badraoui Čuprová3, A. Kindlová2, O. Konček2 1 FJFI ČVUT, Praha 2 FN Motol, Praha 3 PTC, Praha Metoda Monte Carlo a systém EGSnrc/BEAMnrc

Více

Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6

Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6 Dny otevřených dveří 2010 Název ústavu: Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6 Datum a doba otevření: 4. 11. 9 až 16 hod. pro

Více

Centrum urychlovačů a jaderných analytických metod (CANAM)

Centrum urychlovačů a jaderných analytických metod (CANAM) Separát z publikace Aplikační laboratoře Akademie věd České republiky, vydala AV ČR, 2018 Centrum urychlovačů a jaderných analytických metod (CANAM) Posláním velké infrastruktury CANAM je využití svazků

Více

Ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin. Sdílení tepla sáláním. Balení pro mikrovlnný ohřev

Ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin. Sdílení tepla sáláním. Balení pro mikrovlnný ohřev Převod tepla obalem z potraviny do vnějšího prostředí a naopak Ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin 1 Obecně tepelné procesy snaha o co nejmenší

Více

optické vlastnosti polymerů

optické vlastnosti polymerů optické vlastnosti polymerů V.Švorčík, vaclav.svorcik@vscht.cz Definice světelného paprsku světlo se šíří ze zdroje podél přímek (paprsky) Maxwell: světlo se šířív módech (videch) = = jediná možná cesta

Více

Stanovisko habilitační komise

Stanovisko habilitační komise Stanovisko habilitační komise k návrhu Matematicko-ťyzikální fakulty UK na jmenování uchazečky RNDr. Anny Mackové, Ph.D. docentkou pro obor: Fyzika - Fyzika povrchů a rozhraní Složení komise: Předseda:

Více

Plazmové metody Materiály a technologie přípravy M. Čada

Plazmové metody Materiály a technologie přípravy M. Čada Plazmové metody Existuje mnoho druhů výbojů v plynech. Ionizovaný plyn = elektrony + ionty + neutrály Depozice tenkých vrstev za pomocí plazmatu je jednou z nejpoužívanějších metod. Pomocí plazmatu lze

Více

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic SIMULACE PROTLAČOVÁNÍ SLITIN Al NÁSTROJEM ECAP S UPRAVENOU GEOMETRIÍ A POROVNÁNÍ S EXPERIMENTY Abstrakt Jan Kedroň, Stanislav Rusz, Stanislav Tylšar VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

Nahlédnutí pod pokličku vývoje SHM: Magnetronové naprašování. Počítačová simulace procesu

Nahlédnutí pod pokličku vývoje SHM: Magnetronové naprašování. Počítačová simulace procesu Nahlédnutí pod pokličku vývoje SHM: Magnetronové naprašování Počítačová simulace procesu Magnetronové naprašování princip metody vývoj technologie Magnetronové naprašování princip metody Zdroj: Jan Valter,

Více

Příprava grafénu. Petr Jelínek

Příprava grafénu. Petr Jelínek Příprava grafénu Petr Jelínek Schéma prezentace Úvod do tématu Provedené experimenty - příprava grafénu - charakterizace Plánovaná činnost - experimenty Závěr 2 Pohled do historie 1960 HOPG (Arthur Moore)

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

V005. Studium interakce tranzitních kovů s nanodiamanty a fullerény a příprava a modifikace jejich kompozitů. ( )

V005. Studium interakce tranzitních kovů s nanodiamanty a fullerény a příprava a modifikace jejich kompozitů. ( ) V005 Studium interakce tranzitních kovů s nanodiamanty a fullerény a příprava a modifikace jejich kompozitů. (2006-2009) J. Vacík, V. Lavrentiev, V. Bejšovec, V. Hnatowicz Hybridizace Hybridizace organických

Více

TECHNOLOGICKÉ PROCESY PŘI VÝROBĚ POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ II.

TECHNOLOGICKÉ PROCESY PŘI VÝROBĚ POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ II. TECHNOLOGICKÉ PROCESY PŘI VÝROBĚ POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ II. 1. OXIDACE KŘEMÍKU Oxid křemíku SiO2 se během technologického procesu užívá k vytváření: a) Maskovacích vrstev b) Izolačních vrstev (izolují prvky

Více

Aplikace jaderné fyziky (několik příkladů)

Aplikace jaderné fyziky (několik příkladů) Aplikace jaderné fyziky (několik příkladů) Pavel Cejnar Ústav částicové a jaderné fyziky MFF UK pavel.cejnar@mff.cuni.cz Příklad I Datování Galileiho rukopisů Galileo Galilei (1564 1642) Všechny vázané

Více

Přednáška 3. Napařování : princip, rovnovážný tlak par, rychlost vypařování.

Přednáška 3. Napařování : princip, rovnovážný tlak par, rychlost vypařování. Přednáška 3 Napařování : princip, rovnovážný tlak par, rychlost vypařování. Realizace vypařovadel, směrovost vypařování, vypařování sloučenin a slitin, Vypařování elektronovým svazkem a MBE Napařování

Více

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Odporové senzory Obecné vlastnosti odporových senzorů Odporové senzory kontaktové Měřící potenciometry Odporové tenzometry Odporové senzory teploty Odporové

Více

Hmotový spektrometr s indukčně vázaným plasmatem (ICPMS) II (opakovaná)

Hmotový spektrometr s indukčně vázaným plasmatem (ICPMS) II (opakovaná) Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ ) a vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné zakázky

Více

Optika a nanostruktury na KFE FJFI

Optika a nanostruktury na KFE FJFI Optika a nanostruktury na KFE FJFI Marek Škereň 28. 11. 2012 www: email: marek.skeren@fjfi.cvut.cz tel: 221 912 825 mob: 608 181 116 Skupina optické fyziky Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České

Více

METODY ANALÝZY POVRCHŮ

METODY ANALÝZY POVRCHŮ METODY ANALÝZY POVRCHŮ (c) - 2017 Povrch vzorku 3 definice IUPAC: Povrch: vnější část vzorku o nedefinované hloubce (Užívaný při diskuzích o vnějších oblastech vzorku). Fyzikální povrch: nejsvrchnější

Více

Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie

Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. rentgenová spektroskopická metoda k určen

Více

Nabídkový list spolupráce 2014

Nabídkový list spolupráce 2014 Nabídkový list spolupráce 2014 Fyzikální ústav AV ČR v Praze Centrum pro inovace a transfer technologií www.citt.cz 2014 Kontaktní osoba prof. Jan Řídký, DrSc. e-mail: ridky@fzu.cz citt@fzu.cz tel: 266

Více

Mikroskopie se vzorkovací sondou. Pavel Matějka

Mikroskopie se vzorkovací sondou. Pavel Matějka Mikroskopie se vzorkovací sondou Pavel Matějka Mikroskopie se vzorkovací sondou 1. STM 1. Princip metody 2. Instrumentace a příklady využití 2. AFM 1. Princip metody 2. Instrumentace a příklady využití

Více

STANOVENÍ TVARU A DISTRIBUCE VELIKOSTI ČÁSTIC MODELOVÝCH TYPŮ NANOMATERIÁLŮ. Edita BRETŠNAJDROVÁ a, Ladislav SVOBODA a Jiří ZELENKA b

STANOVENÍ TVARU A DISTRIBUCE VELIKOSTI ČÁSTIC MODELOVÝCH TYPŮ NANOMATERIÁLŮ. Edita BRETŠNAJDROVÁ a, Ladislav SVOBODA a Jiří ZELENKA b STANOVENÍ TVARU A DISTRIBUCE VELIKOSTI ČÁSTIC MODELOVÝCH TYPŮ NANOMATERIÁLŮ Edita BRETŠNAJDROVÁ a, Ladislav SVOBODA a Jiří ZELENKA b a UNIVERZITA PARDUBICE, Fakulta chemicko-technologická, Katedra anorganické

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Využití technologie Ink-jet printing pro přípravu mikro a nanostruktur II.

Využití technologie Ink-jet printing pro přípravu mikro a nanostruktur II. Ústav fyziky a měřicí techniky Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Využití technologie Ink-jet printing pro přípravu mikro a nanostruktur II. Výrobci, specializované technologie a aplikace Obsah

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra technologií a měření DIPLOMOVÁ PRÁCE Optické vlastnosti dielektrických tenkých vrstev Bc. Martin Malán 214 Abstrakt Předkládaná diplomová

Více

Mikroskop atomárních sil: základní popis instrumentace

Mikroskop atomárních sil: základní popis instrumentace Mikroskop atomárních sil: základní popis instrumentace Jednotlivé komponenty mikroskopu AFM Funkce, obecné nastavení parametrů a jejich vztah ke konkrétním funkcím software Nova Verze 20110706 Jan Přibyl,

Více

Josef Sedláček a, Jaroslav Dobiáš b, Jan Česnek c. Obr. 1 Princip susceptoru Fig. 1 Susceptor design

Josef Sedláček a, Jaroslav Dobiáš b, Jan Česnek c. Obr. 1 Princip susceptoru Fig. 1 Susceptor design SPECIFICKÉ VLASTNOSTI METALICKÝCH NANOVRSTEV A JEJICH APLIKACE V AKTIVNÍCH OBALOVÝCH SYSTÉMECH SPECIFIC PROPERTIES OF METALLIC NANO-LAYERS AND THEIR APPLICATION IN ACTIVE PACKAGING SYSTEMS Josef Sedláček

Více

Rentgenfluorescenční analýza, pomocník nejen při studiu památek

Rentgenfluorescenční analýza, pomocník nejen při studiu památek Rentgenfluorescenční analýza, pomocník nejen při studiu památek Ondřej Vrba (vrba.ondrej@gmail.com) Do Hoang Diep - Danka(dohodda@gmail.com) Verča Chadimová (verusyk@email.cz) Metoda využívající RTG záření

Více

Obsah. Analýza povrchu (Nadpis 1) Shrnutí (Nadpis 2) Úvod (Nadpis 2)

Obsah. Analýza povrchu (Nadpis 1) Shrnutí (Nadpis 2) Úvod (Nadpis 2) Obsah Analýza povrchu (Nadpis 1)... 1 Shrnutí (Nadpis 2)... 1 Úvod (Nadpis 2)... 1 Povrch, vakuum (Nadpis 2)... 2 Vzorky... 2 Principy (Nadpis 2)... 5 XPS (Nadpis 3)... 5 Kvantifikace a určování vazebných

Více

1. Řešitelský kolektiv: VŠCHT Praha: Prof. Dr. Ing. Josef Krýsa Ing. Jiří Zita, PhD Ing. Martin Zlámal

1. Řešitelský kolektiv: VŠCHT Praha: Prof. Dr. Ing. Josef Krýsa Ing. Jiří Zita, PhD Ing. Martin Zlámal Příloha - Závěrečná zpráva - Centralizovaný projekt č. C40: Laboratoř pro přípravu a testování samočisticích vlastností tenkých nanočásticových vrstev Program na podporu vzájemné spolupráce vysokých škol

Více

ANALÝZA POVRCHU (NADPIS 1) 2 SHRNUTÍ (NADPIS 2) 2. Úvod (Nadpis 2) 2. Povrch, vakuum (Nadpis 2) 2 VZORKY 3. Principy (Nadpis 2) 6 XPS (Nadpis 3) 6

ANALÝZA POVRCHU (NADPIS 1) 2 SHRNUTÍ (NADPIS 2) 2. Úvod (Nadpis 2) 2. Povrch, vakuum (Nadpis 2) 2 VZORKY 3. Principy (Nadpis 2) 6 XPS (Nadpis 3) 6 Obsah Obsah ANALÝZA POVRCHU (NADPIS 1) 2 SHRNUTÍ (NADPIS 2) 2 Úvod (Nadpis 2) 2 Povrch, vakuum (Nadpis 2) 2 VZORKY 3 Principy (Nadpis 2) 6 XPS (Nadpis 3) 6 Kvantifikace a určování vazebných posunů (Nadpis

Více

Příprava polarizačního stavu světla

Příprava polarizačního stavu světla Příprava polarizačního stavu světla Konzultant: RNDr. Jakub Zázvorka (zazvorka.jakub@gmail.com) Projekt bude zaměřen na přípravu a charakterizaci polarizačního stavu světla pro spinově závislou luminiscenci

Více

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Magnetronové naprašování

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Magnetronové naprašování DOUTNAVÝ VÝBOJ Magnetronové naprašování Efektivním způsobem jak získat částice vhodné k růstu povlaku je nahrazení teploty používané u odpařování ekvivalentem energie dodané dopadem těžkéčástice přenosem

Více

VIBRAČNÍ SPEKTROMETRIE

VIBRAČNÍ SPEKTROMETRIE VIBRAČNÍ SPEKTROMETRIE (c) -2012 RAMANOVA SPEKTROMETRIE 1 PRINCIP METODY Měří se rozptýlené záření, které vzniká interakcí monochromatického záření z viditelné oblasti s molekulami vzorku za současné změny

Více

Spektroskopické é techniky a mikroskopie. Spektroskopie. Typy spektroskopických metod. Cirkulární dichroismus. Fluorescence UV-VIS

Spektroskopické é techniky a mikroskopie. Spektroskopie. Typy spektroskopických metod. Cirkulární dichroismus. Fluorescence UV-VIS Spektroskopické é techniky a mikroskopie Spektroskopie metody zahrnující interakce mezi světlem (fotony) a hmotou (elektrony a protony v atomech a molekulách Typy spektroskopických metod IR NMR Elektron-spinová

Více

Nanogrant KAN ( )

Nanogrant KAN ( ) Nanogrant KAN400480701 (2007 2011) Nanostruktury na bázi uhlíku a polymerů pro využití v bioelektronice a medicíně Ústav jaderné fyziky AV ČR, Mgr. Jiří Vacík, CSc., koordinátor projektu ( Výroční seminář

Více

Plazma v technologiích

Plazma v technologiích Plazma v technologiích Mezi moderními strojírenskými technologiemi se stále častěji prosazují metody využívající různé formy plazmatu. Plazma je plynné prostředí skládající se z poměrně volných částic,

Více