12 nejúčinnějších a nejzákladnějších kroků,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "12 nejúčinnějších a nejzákladnějších kroků,"

Transkript

1 12 nejúčinnějších a nejzákladnějších kroků, kterými začít s posilováním Verze 0.1

2 Zajímá tě, jak začít cvičit, aby to bylo maximálně efektivní a přitom udržitelné z hlediska zdraví? Níže Ti předám stručné a jednoduché informace, jak transformovat svoji postavu a přitom se cítit lépe a celé si to užít! Až si přečteš tento krátký ebook, pusť se do detailnějího studia každý z bodů v tomto e- booku je na stránkách rozpracovaný do samostatného článku. Dozvíš se tak, jakým způsobem tělo funguje, jak to využít ve svůj prospěch a jak dané metody efektivně zařadit do svého života. Potom Tě už nikdo nenapálí! Budeš si umět sám přebrat informace na internetu a oddělit tak zrno od plev. Kroky, které Ti níže doporučuji, jsou velice komplexní a pomůžou Tvému tělu fungovat lépe. Měl bys jimi tedy zlepšit kompozici těla (více svalů a méně tuku), zlepšit svůj metabolismus (přeměnu a využívání látek), mít více energie a být zdravější a silnější. Pokud máš nějaký konkrétní cíl, můžeš některý z kroků upřednostnit a na některý aspekt se zaměřit více. Mírně odlišně tedy může postupovat člověk, který má 100 kg a chce především zhubnout, a odlišně někdo, kdo má 65 kg a potřebuje nabrat svaly a zesílit. O konkrétních cílech ještě budu mít články na webu, zatím si ale dej práci s prvním krokem. #1 Ujasni si, co vlastně chceš a očekáváš. Jasně, první krok bylo stažení tohoto e-booku. Máš ale dostatečnou motivaci makat dál? Je ke změnám vůbec momentálně vhodná doba? Určitě Tě nebudu odrazovat, ve většině případů je určitě důležité hlavně začít, ale jsou i výjimky, kdy se menší odklad hodí! Čeká Tě totiž změna životního stylu a pokud se Ti právě narodila dvojčata, zrovna jsi nastoupil do nového zaměstnání a ještě Ti ukradli auto, možná bych s posilováním tak dva tři měsíce počkal, než se situace trochu ustálí. Měl by sis to zkrátka trochu promyslet a vědět, co Tě motivuje a co jsi ochotný obětovat. Žádné utrpení Tě rozhodně nečeká, ale nějakou energii tomu věnovat musíš. Někdy se na to budeš i chtít vykašlat. Sám sis ale zvolil svou cestu, není tu prostor na fňukání. Co očekáváš? Že zhubneš tuk, budeš mít kostky na břiše, zesílíš a budeš se cítit lépe? Že budeš mít více energie? Můžu Ti říct, že je to super stav. Sám se do toho zkus vžít. Nevím, na jaké jsi teď úrovni, ale za sebe říkám - rozhodně to za to stojí! Napiš si tedy na papír, co vlastně chceš a jak super to bude, až to získáš. A až to potom budeš chtít vzdát, najdeš svůj motivační spis černý na bílém. Neuhni od svého cíle a pamatuj, proč to vlastně děláš.

3 #2 Přidej do svého jídelníčku potraviny s vyšším obsahem bílkovin. Bílkoviny jsou stavební látky svalů a i pokud chceš především zhubnout, určitě u toho nechceš přijít o svaly - vypadal bys mnohem hůř, pokud by ses spolu s tukem zbavil i příliš mnoho svaloviny. Pokud zase chceš nabrat nějaké svaly navíc, musí mít ty svaly z čeho růst. Už jen samotné přidání více bílkovin v jídelníčku samo o sobě trochu pomůže zlepšení kompozice těla (více svalů a méně tuku), protože většina lidí jich má nedostatek. Bílkoviny získáš ideálně z masa a vajec. Můžeš je také doplnit z mléka a mléčných výrobků - tam ale pozor konzumuj je pouze pokud chceš především nabrat hmotu a nebotřebuješ shodit přebytečný tuku. Mléčné výrobky povzbuzují vylučování inzulínu, což je anabolický (stavební) hormon. Vhodné, pokud máš 60 kg a chceš 20 kg přibrat. Pokud se ale snažíš zhubnout a snížit hmotnost, mléčné výrobky doporučuji naopak co nejvíce omezit. Jestli jsi někde mezi a chceš prostě jen zkvalitnit, s mléčnými výrobky bych to nepřeháněl a také bych je spíše omezoval. Bílkoviny z rostlinných zdrojů nejsou pro člověka tak využitelné a nemají většinou komplexní spektrum aminokyselin, zaměř se tedy na živočišné zdroje, které jsem uvedl. #3 Přidej zeleninu. Zelenina je velmi užitečná hned z několika důvodů. V moderní zpracované stravě máme málo mikroživin - vitamínů a minerálů. I to samotné může bránit zlepšení kompozice těla. Pokud máš málo vitamínů a minerálů, tvé tělo nefunguje optimálně. Můžeš být unavený, nevýkonný, slabý, nemocný, můžeš ztrácet svaly a ukládat tuk. Další věcí jsou pak dlouhodobé následky nedostatku mikroživin - jejich nedostatkem se tělo pomalu ničí. Naše tělo je stále v kontaktu s mnoha vlivy, které naše tělo pravidelně poškozují, a bez vitamínů a minerálů se tělo nemůže bránit a poškození jsou tak nevratná, což je příčinou mnoha chorob. A další velkou výhodou zeleniny je, že pokud ji přidáš do jídelníčku, pravděpodobně úměrně ubereš něco jiného, co zrovna není pro tvé tělo prospěšné.

4 #4 Uber zpracované potraviny, především sladké. Uber zpracované potraviny, především sladkosti, ale i bílé pečivo. Příliš mnoho cukru je pro tělo toxické. Nejen že je to nezdravé a zaděláváš si na celou řadu zdravotních problémů (cukrovka, poruchy metabolismu, poškození DNA), ale také ti po sladkém přespříliš kolísá krevní cukr, takže máš brzy opět hlad a to sladké, které jsi spořádal, se ti uložilo jako tuk. Pro zdravé tělo a dobrou tělesnou kompozici je lepší, když krevní cukr moc nekolísá a je spíše nízký. Chceš tedy jíst potraviny, které ti nevyprovokují inzulín (hormon, který ukládá přebytečné látky do buněk, tedy i dělá zásoby tuku). Které to jsou? Všechny, které mají vysoký glykemický index nebo jsou sladké. A s nimi to nechceš přehánět. Nejvíce je tedy potřeba omezit sladkosti, sladké nápoje, pizzu, pečivo (některé je lepší, některé je horší, ale doporučuji vyřadit i to celozrnné"). Ze sladkého je v pořádku ovoce (nepřeháněj to s ním ale, pár kusů denně stačí) a kvalitní čokoláda (alespoň 70 % kakaa). #5 Přidej do svého jídelníčku potraviny obsahující hodně zdravého tuku. Co je to za tuk? Když ti řeknu hlavně mononenasycené mastné kyseliny a omega 3, asi ti moc nepomůžu. Tak ti dám příklady olivový olej, nesolené a nepražené oříšky, avokádo a ryby. Z tuku se celkově moc netloustne (ačkoliv si to asi mnoho lidí myslí), protože neprovokuje hormon inzulin. U tuku ani nevadí, že má vyšší kalorickou hodnotu, protože ho přirozeně sníš méně. Z čeho budeš ukládat přebytek podkožního tuku jsou spíše sladké potraviny nebo něco, co obsahuje hodně sacharidů. U tuku se tloustnutí bát moc nemusíš. Tuk má naopak výhodu, že nezpůsobuje kolísání krevního cukru. Nemáš tedy potom brzy hlad, necítíš se po něm ospalý a také díky stabilnímu krevnímu cukru netloustneš. Zařaď tedy do jídelníčku více tuku. Co můžu doporučit je dělat si pravidelně zeleninový salát (rajče, okurka, paprika, salát ) a vždy na to dát hromadu olivového oleje - odhadem třeba 4 polévkové lžíce, ale velikost porce nechám na Tobě. Taky tam můžeš pro dochucení dát pepř, sýr, bazalku, balzamikový ocet (super věc do salátů). Oříšky si dávej ve svačinách v průběhu dne a neboj se jich sníst klidně více.

5 Ještě ti poradím něco k jednotlivým olejům, situace je trochu složitější. Olivový olej - pokud je vystaven světlu, tak lehce oxiduje (žlukne). Žluknutý olej opravdu nechceš, je velmi nezdravý. Kupuj pouze extra panenský olivový olej ve tmavé lahvi. A dej si pozor, aby se tam nepsalo Pomace nebo Z pokrutin. To není olej lisovaný za studena, ale olej extrahovaný za tepla ze zbytků oliv z prvního studeného lisování. Kvalitní olej je sice dražší, ale pořád stojí Kč za lahev a to stojí za to, protože za večer ho určitě nevypiješ. Arašídy Nejsou to ve své podstatě ořechy, ale luštěniny. V tomto případě se jedná o alergenní látky, navíc jsou arašídy často napadeny plísněmi, nemají ani vhodné spektrum tuku je toho více, zvol raději skutečné ořechy (vlašské, kešu, mandle, makadamové atp.). Oříšky - Mrkni se třeba na mandle, vlašské ořechy nebo kešu. Doporučit mohu také makadamové, ale jsou dražší, vyplatí se objednat si třeba 1 kg. Jo a ještě zdůrazním, nechceš solené ani pražené, jen přírodní. Objednej si online větší balení - 1 kg kešu stojí třeba jen Kč, to je dobrá cena. Avokádo - zkus si najít ve svém okolí supermarket, kde se prodává. Začíná být stále běžnější a běžnější. Je to superovoce, má řadu zdravotních benefitů a je velmi tučné, takže i zasytí. Stojí cca 25 Kč a můžeš si to dát místo cheeseburgeru z mekáče. Jo jinak je občas trochu náročnější vychytat zralost, resp. není náročně to poznat, ale supermarkety se nám často snaží vnutít totálně nezralé, nebo naopak přezrálé. Pokud ještě nevíš, jak vypadá, zralé avokádo, možná se párkrát spálíš a koupíš špatné. Můžeš to zkusit vygooglit, třeba je někde na netu ukázka. Ryby a rybí olej - obsahují omega 3 a to je velmi důležitá skupina tuku. Z tuňáka v plechovce nic moc nedoplníš, chce to kupovat si pravidelně třeba lososa (já vím, je drahý) nebo se dají koupit v plechovce tresčí játra ve vlastním oleji. Jde o ten jejich olej, takže musíš brát pouze ve vlastním oleji, ne nějakém jiném. No a třetí možnost je koupit si doplněk stravy - rybí olej.

6 #6 Nepočítej kalorie a neřeš detaily. Důležité je uvědomit si, co je důležité. O tom je i tento ebook. Na nějaké počítání se alespoň zpočátku úplně vykašli. Proč počítat, kolik sníš kalorií, když nikdo neví, jaké je vlastně správné cílové číslo? Když sníš o 100 kalorií více, než sis vypočítal, je to chyba? Co když byl výpočet špatný a ve skutečnosti jsi měl spořádat o 200 kalorií více? A co bílkoviny? Je pro tebe ideální 150 g bílkovin denně nebo 250 g bílkovin denně? Mnohem důležitější než počítání detailů je CO jíš. Bílkoviny stačí odhadnout na desítky gramů a na kalorie se vykašlat úplně. Věnuj se důležitějším věcem než počítání. Mimochodem, pokud budeš jíst správné jídlo, tělo si samo řekne, kdy má dost. Viděl jsi někdy v přírodě obézní zvířata? Ne. Pokud jí člověk přirozenou stravu a dobře se hýbe, zdravé tělo má vlastní mechanismy, jak se se vším vypořádat. V první fázi tedy jez vhodného jídla, kolik chceš. Začni tím důležitým, počítání kalorií by byl zbytečný stres navíc. Teprve později, pokud by se ti hmotnost neměnila tak, jak chceš, můžeš zkusit být sofistikovanější. #7 Vykašli se na drahé a načančané doplňky stravy zaručující zhubnutí nebo zesílení. Jsou další zbytečnou věcí do začátku. Některé z nich mají látky podporující zlepšení kompozice těla, ale je to tak 5-10 % úspěchu. Vydej svou energii a peníze na zpočátku smysluplnější věci. Vím o čem mluvím, o doplňky stravy se zajímám už hodně dlouho. U vrcholových sportovců mají doplňky stravy smysl, protože ti už honí každý detail. Skutečnost je ale taková, že většinu doplňků stravy si koupí začátečníci a ještě utrácejí za ty nejdražší a nejhloupější. Je jen pár doplňků stravy, které můžou být rozumné i pro začátečníka a ty nestojí majlant.

7 #8 Začni hned se cvičením doma. Kdy jindy začít, když ne teď? Kliky, dřepy, mosty, přítahy na hrazdě, stojky, to všechno můžeš hned začít dělat doma! A dokonce jsou tyto cviky velmi užitečné a efektivní. Nejsou tolik využitelné v budování velkých, kulturistických svalů, ale ty ze začátku stejně nepotřebuješ (půjdeš pěkně postupně) nebo ani nechceš (stačí Ti atletické svaly a ne ty monstrózní). Zpočátku je pro Tebe důležité zesílit, naučit se správně pohybovat a zvyknout si na některé základní cviky. I cvičením s vlastní vahou můžeš vybudovat svaly, ale čistě to bych nebral jako cíl. Zatím bych se zaměřil na techniku a sílu, svaly potom přijdou lépe. Jak dělat dřepy? Doporučuji naučit se nejdříve dřep, při kterém jsi čelem ke zdi. Stoupneš si cca 20 cm od zdi s rukama v upažení (natažené do strany) a jdeš do hlubokého dřepu. Nesmíš přepadnout dozadu, musíš dělat dřep pomalu a kontrolovaně. Až tohle zvládneš, zkus jít blíže ke zdi a opět se naučit kontrolovaný dřep. Měl bys jich pak zvládnout alespoň tak 20 za sebou. Udělej třeba 5 sérií. Jak dělat kliky? Musíš být zpevněný a mít zatnutý zadek a břicho. Páteř v neutrální polože, jako když stojíš. Lokty pak při kliku nedávej do strany, ale tlač je co nejvíce k tělu. Jak na mosty? Začni nejdříve mostem na chodidlech a ramenou a teprve potom se snaž dostat na ruce a hlavu, až nakonec zvládneš kompletní most. Stojku u zdi jistě znáš. Doporučuji ji zatím jen tomu, kdo ji zvládne nějak bezpečně. Jinak se k ní můžeš vrátit až zesílíš na klicích. Při stojce u zdi ale můžeš také dělat kliky - posílíš tím hlavně tricepsy a ramena a to velmi výrazně. Zpočátku doporučuji jen ve stojce držet třeba s. Pokud Ti to nedělá problém, zkus jít trochu níže a zase se vrátit zpět. Na YouTube to najdeš pod hand stand push up. Přítahy na hrazdě jsou jeden z naprosto skvělých domácích cviků. Pouze musíte mít hrazdu. To ale není problém, hrazdu do dveří si koupíte za pár stovek.

8 #9 Začni se více hýbat v průběhu dne. Víš, že nejvíce tuku spaluješ, pokud je intenzita pohybu nízká? Pokud si jdeš na půl hodiny zaběhat a jsi tak zadýchaný, že ani nemůžeš mluvit, spaluješ hlavně cukr uložený ve svalech! Stresový hormon kortizol Ti letí nahoru, svaly se Ti pomalu rozpadají a Ty máš akorát chuť na sladké, abys zase doplnil svalový cukr. Mezitím v těle je mnoho škodlivých volných radikálů z oxidativního stresu. Testosteron a růstový hormon, dva skvělé hormony, jsou naopak potlačeny. Nic, co bys chtěl. Pro pálení tuků je potřeba aktivita, kde budeš zadýchaný maximálně tak, že si u toho stále můžeš s někým povídat. Rychlá chůze, uklízení nebo práce na zahradě jsou ideální! Zkus je zařadit do svého běžného dne. Je prokázáno, že za mnoha nemocemi a obezitou stojí především málo pohybu - a náročný běh dvakrát týdně, o kterém jsem mluvil výše, to nezachrání. Naopak! Zbytečný stres pro tělo navíc. Potřebuješ se hýbat dlouhou dobu s nízkou intenzitou, na to je člověk stavěný. Takže všude, kam můžeš, tam choď pěšky.

9 #10 Vrhni se brzy na posilovnu a měj správný tréninkový plán. Cvičení doma s vlastní vahou může být fajn, ale není to ideální pro budování svalů. Pokud chceš zlepšit kompozici postavy, hodí se začít používat i externí závaží. Pokud jsi začátečník, nejlepší bude trénink celého těla 3x týdně. Jako začátečník se z tréninku zvládneš zregenerovat během hodin, takže je možné odcvičit celé tělo opět o dva dny později. Celý trénink by neměl trvat déle než jednu hodinu, bude tedy intenzivní a mezi sériemi budou přestávky pouze maximálně tak 2 minuty. Cviky budeme volit pouze komplexní, tedy cílené na několik svalových skupin najednou. Kdybychom každý sval cvičili zvlášť, trval by nám takový trénink těla přes dvě hodiny a bylo by to zbytečně náročné. Komplexní cviky také navíc zajistí vhodnou hormonální odezvu - více testosteronu a růstového hormonu. Pokud bys něčemu nerozuměl, použij Google nebo YouTube! Nebudu tu popisovat a fotit každý jednotlivý cvik, když je toho na netu milion a stačí to vyhledat. Pondělí Tlak na hrudník a triceps (například benchpress, nebo podobný cvik na stroji) 4x8-12 Tlak na ramena (v sedě/stoje; s velkou činkou/jednoručkami/na stroji) 3x8-12 Komplexní cvik na nohy (některá z variací dřepů, legpress nebo hacken dřepy) 5x8-12 Vertikální přítahy na záda (shyby na hrazdě nebo stahování kladky dolu) 6x maximum mínus tři Středa Tlak na ramena (v sedě/stoje; s velkou činkou/jednoručkami/na stroji) 5x8-12 Horizontální přítahy na záda (přítahy činky, nebo ideálkně veslování na kladce) 5x8-12 Bicepsový zdvih (ideálně velká činka nebo stroj) 5x8-12 Komplexní cvik na nohy (některá z variací dřepů, legpress nebo hacken dřepy) 5x8-12 Pátek Tlak na hrudník a triceps (například benchpress, nebo podobný cvik na stroji) 5x8-12 Komplexní cvik na nohy (některá z variací dřepů, legpress nebo hacken dřepy) 5x8-12 Vertikální přítahy na záda (shyby na hrazdě nebo stahování kladky dolu) 6x maximum mínus tři U každé série máš na výběr 8 až 12 opakování. Je to proto, že není třeba striktně dodržovat konkrétní počet opakování, ale je důležité držet je v určitém rozsahu.

10 Navíc se budeš snažit progresivně přidávat váhy. Takže pokud s určitou hmotností zvládneš maximální počet opakování daného rozsahu (v tomto případě 12), tak přidáš o příštím tréninku váhu a půjdeš jen minimální počet opakování z daného rozsahu v tomto případě 8 opakování. Potom o dalších trénincích budeš zvyšovat počty opakování (třeba uděláš ve všech sériích 10 opakování, pak na dalším tréninku 11 opakování atp.) a až uděláš zase všechny série s maximem opakování (zde 12), zase přidáš váhu a snížíš počet opakování na 8. Tenhle trénink je na první tři měsíce ideální a dá se trénovat i relativně dlouhodobě. Stačí ho pak po několika měsících jen trochu upravit (v článku na webu popíši jak). Cviky s volnou vahou (tedy s činkou, kterou držíš sám, opakem je pak stroj, který koriguje dráhu cviku za tebe) jsou většinou náročnější. Trochu trvá, než se je naučíš, ale vyplatí se to. To mě přivádí k dalšímu bodu #11 Pokus se brzy propracovat k základním cvikům s činkou. Začneš tím, že budeš posilovat doma s vlastní vahou a občas půjdeš do posilovny, kde budeš makat se stroji, případně s činkami, ale pouze velmi jednoduché cviky. To je ok, nevyužíváš ale to nejúčinnější - komplexní cviky s velkou činkou jako je dřep, benchpress, mrtvý tah nebo military press. Tyto cviky ti dají nejvíce po všech stránkách - svaly, síla, kondice, mobilita, koordinace, hormonální odezva a další! Mají jediný háček - musíš se je SPRÁVNĚ naučit! Problém je, že většina lidí v posilovnách je cvičí špatně. Situace není ani o moc lepší s trenéry, většina z nich také neví, jak se správně provádí dřep nebo mrtvý tah. Co s tím? Napsal jsem o tom sérii článků na svých stránkách.

11 #12 Zlepšuj se a plánuj. Selhání v plánování je plánování selhání. Pokud budeš kontrolovat svoje zlepšení, půjde ti to mnohem lépe. Nepotřebuješ si dávat velké cíle, je dobré mít ze cvičení fajn pocit a nebrat to celé stylem musím do 2 měsíců vyrýsovat svaly. Ale cíl a plán Ti pomůže ve zlepšování a ukáže Ti cestu. Nebudeš potom tápat, ale budeš mít celou dobu jasno - vždy se zeptáš - je to v souladu s mým plánem? A pokud si často budeš odpovídat ne, potom je potřeba zamyslet se a něco změnit. Volně tím navazuji na tvůj první krok - ujasnění si motivace. Pro dobrý plán potřebuješ měřit zlepšování. Chceš lépe vypadat a jde ti o kompozici těla? Nech se změřit na diagnostickém přístroji (třeba InBody) nebo si měř různé části těla krejčovským metrem. Zatnutý biceps (ten chceš zvětšit), pas (ten chceš zmenšit), hrudník (ten chceš zvětšit) atp. Nebo chceš být silnější? Naplánuj si zlepšování v maximálce na benchpressu, počtu shybů na hrazdě, vah v tlacích na ramena atp. Případně Ti jde o lepší zdraví a více energie? Změň stravovací návyky a pravidelně je dále zlepšuj. Každou neděli si sedni a promysli, co zlepšíš v dalším týdnu, co zařadíš a co vyřadíš. Možnosti jsou téměř neomezené! Lidské tělo je dokonalý stroj, jen musíme umět pochopit, jak pracuje.

12 Bonusový krok #13 Poslední věc. Uvědom si, že se jedná o změnu životního stylu. Každý sníží svoji hmotnost, když bude držet dietu. Každý zesílí po měsíci navštěvování posilovny. Je to ale udržitelné jak fyzicky, tak psychicky? Po fyzické stránce ti nemusí vydržet zdraví. Nevhodná dieta a cvičení Tě může pěkně poničit. Po psychické stránce by Tě zase dieta neměla vysilovat a být Ti nepříjemná. Chceme si ten život přeci užít! Jde nám tu o zvýšení kvality života, ne o samotné kostky na břiše, velký biceps a k tomu bolesti, nemoci a odříkání. Kvalita života se Ti zvýší, když si to lepší tělo zvládneš užít! A lékaři se o nás v tomto směru nepostarají. Je na nás, abychom vzali zdraví a dobře vypadající a pohyblivé tělo do svých rukou. Lidé utrácejí miliony za domy a auta, ale ta nejlepší investice, kterou můžete udělat, je investice do sebe. Doporučuji se tedy dále vzdělávat a posouvat vpřed - zdravě, zábavně, udržitelně.

12 nejúčinnějších a nejzákladnějších kroků,

12 nejúčinnějších a nejzákladnějších kroků, 12 nejúčinnějších a nejzákladnějších kroků, kterými začít s posilováním Verze 0.2 Zajímá tě, jak začít cvičit, aby to bylo maximálně efektivní a přitom udržitelné z hlediska zdraví? Níže Ti předám stručné

Více

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY 6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY VODA // ODKYSELENÍ TĚLA (UDRŽENÍ SPRÁVNÝCH HODNOT PH V TĚLE) // BÍLKOVINY SACHARIDY TUKY VLÁKNINA MIKRO-ŽIVINY (VITAMÍNY, MINERÁLY, ENZYMY ) VODA NAPROSTO ZÁSADNÍ

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_LUK_PS_1_01

Více

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU DUBEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU Několik jednoduchých změn ve vašem stravování dnes vám pomůže vypadat a cítit se perfektně, až přijde léto. Je to takhle: bezpečná a

Více

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě 16/2/2015 5. vydání týdeníku pro všechny registrovné uživatele slevového serveru Vykupto.cz Neprodejné Všechna práva vyhrazena 2015 Vykupto.cz s.r.o. 6 Slevy triky návody Do formy a do plavek! V y k u

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti

Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti nápomocná při tvé cestě. Hodně štěstí! Marek Gerlich

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM Autor: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut STRAVA PŘED CVIČENÍM A PO CVIČENÍ VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝKON, RYCHLOST REGENERACE, PÁLENÍ TUKŮ, ZOTAVENÍ PO VÝKONU, NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY, A TAKÉ TŘEBA TO, JESTLI

Více

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK Tréninkový deník na prázdniny 2014 Milý ragbisto, DOBŘE O SEBE PEČUJ Správný trénink jde ruku v ruce se správnou životosprávou a výživou. máš před sebou úžasné dva měsíce prázdnin. Zažiješ určitě spoustu

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Návod na použití zápisníku jídel

Návod na použití zápisníku jídel Návod na použití zápisníku jídel Jsme nesmírně rádi, že ses rozhodla používat tento zápisník jídel. Právě zapisováním svého jídelníčku lidé hubnou mnohem rychleji, mají přehled nad tím, co snědí a hlavně

Více

Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy

Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy Program byl sestaven odborníkem na fitness, Corym Gregorym, který nám pomůže skoncovat s dohady co funguje a najde program, který pomáhá konkrétně vám.

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Obezita a její rizika Anotace Pracovní list informuje žáka o podstatě, příčinách a rizicích obezity. Zadané

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

Návod na použití zápisníku jídel

Návod na použití zápisníku jídel Návod na použití zápisníku jídel Jsme nesmírně rádi, že ses rozhodla používat tento zápisník jídel. Právě zapisováním svého jídelníčku lidé hubnou mnohem rychleji, mají přehled nad tím, co snědí a hlavně

Více

Život s FH. Když víš, jak na, můžeš žít úplně stejně. aktivně. jako ostatní. Je tu ale pár věcí, kterým bys měl(a) věnovat pozornost.

Život s FH. Když víš, jak na, můžeš žít úplně stejně. aktivně. jako ostatní. Je tu ale pár věcí, kterým bys měl(a) věnovat pozornost. FH já a Život s FH Když víš, jak na, můžeš žít úplně stejně a aktivně jako ostatní. Je tu ale pár věcí, kterým bys měl(a) věnovat pozornost. Pojďme se podívat blíž na to, co je to FH a jaké jsou DOBRÉ

Více

Chci být krásná na fotce u vánočního stromečku!

Chci být krásná na fotce u vánočního stromečku! Chci být krásná na fotce u vánočního stromečku! Hubnu od 1.10. do 23.12. a tentokrát to opravdu dokážu! týden datum váha 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 dnes cíl Dnes je... a váha ukázala... kg. Chci vážit...

Více

Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK. 1. Základní údaje

Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK. 1. Základní údaje Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK 1. Základní údaje Datum vyplnění: Jméno a příjmení: Věk: Výška: Současná váha: Požadovaná váha: Obvod pasu: Obvod boků: Obvod hrudníku: 2. Co je Vaším cílem? Např. upravit

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE Pavel Suchánek Jaké jsou výkonnostní požadavky na sportovce? Rychlost, ryclost na větš Akcelerace, výbušnost Síla, vytrvalost Dlouhodobá vysoká

Více

Poruchy cyklu močoviny a organické acidurie Pro mladší pacienty

Poruchy cyklu močoviny a organické acidurie Pro mladší pacienty Poruchy cyklu močoviny a organické acidurie Pro mladší pacienty www.e-imd.org Co je porucha cyklu močoviny/organická acidurie? Jídlo, které jíme, tělo rozkládá pomocí tisíců chemických reakcí, aby vytvořilo

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

Moje rodina, FH a já

Moje rodina, FH a já Moje rodina, FH a já Ahoj, já jsem Helena. Ráda tancuju, koukám na televizi a starám se o své dva křečky. Žiju s mamkou, tátou, bráchou a sestrou. Už od narození mám FH (familiární hypercholesterolemii).

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2015 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Děti dostanou stránky s kartičkami pexesa. Počtu dětí se přizpůsobí velikost skupinek žáků. Děti jednotlivé kartičky vystřihnou.

Děti dostanou stránky s kartičkami pexesa. Počtu dětí se přizpůsobí velikost skupinek žáků. Děti jednotlivé kartičky vystřihnou. pro pedagogy URČENO PRO 2. ROČNÍK CÍL: Žák se naučí rozlišovat zdravé a nezdravé potraviny. Je schopen o jednotlivých potravinách říct, jak často by je měl jíst, nebo zda by se jim měl raději vyhýbat.

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Výsledky projektu Zdraví do firem

Výsledky projektu Zdraví do firem Výsledky projektu Zdraví do firem Naměřené hodnoty Posluchačky měly možnost se během přednášky změřit na bioimpedančním přístroji In Body, který měří tělesné hodnoty. Vybrali jsme 4 z nejdůležitějších

Více

Svačinky naslano. Toto byla při hubnutí má nejčastější varianta.

Svačinky naslano. Toto byla při hubnutí má nejčastější varianta. Tady dávám na ukázku nachystané jídlo den předem. Jsou to 3 svačinky. Vždy 1 žitný chléb a různé variace uvnitř. Další krabička je plná zeleniny. Toto je ukázka, jak by mělo vypadat nachystané jídlo při

Více

www.dietyahubnuti.cz 1

www.dietyahubnuti.cz 1 www.dietyahubnuti.cz 1 101 tipů JAK ZHUBNOUT JEDNOU PROVžDY 101 tipů jak zhubnout 1. vydání Copyright Diety a Hubnutí, ZoneMedia s.r.o., 2014 Návrh obálky a grafická úprava: ZoneMedia s. r. o. (www.zonemedia.cz)

Více

Fyziologické aspekty cyklistiky

Fyziologické aspekty cyklistiky Fyziologické aspekty cyklistiky Správná intenzita tréninku, Spotřeba energie při MTB, Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB, Výživa a pitný režim v MTB, Psychika a MTB, Správná intenzita zátěže atrofie

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu. aneb. LADISLAV TUROŇ /

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu. aneb. LADISLAV TUROŇ / Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu LADISLAV TUROŇ / WWW.HUBNUTI-PODLE-GENU.CZ Stránka 1 ÚVOD: Rozhodujete se taky jako já před půl rokem, jakým

Více

Týdenní jídelníček pro hubnutí

Týdenní jídelníček pro hubnutí Týdenní jídelníček pro hubnutí Vždy platí, že pokud bude výdej energie vyšší než její příjem, tak bude docházet k hubnutí. Na začátku je proto třeba stanovit správný poměr příjmů/výdeje. Ideálně vám to

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

Lipidy, důležité přírodní látky

Lipidy, důležité přírodní látky Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu Jana Sládková www.revolucni-dieta.cz WWW.REVOLUCNI-DIETA.CZ Rozhodujete se taky jako já, jakým způsobem dosáhnout

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Nadhazovači 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit.

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. PB3 KOMPENZACE Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. ANATOMIE Pozice kolen + profil boků Pokud jsou tvá kolena jiného než rovného tvaru a zároveň máš vpadlá

Více

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život SRPEN 2014 Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 Esenciální mastné kyseliny naše tělo neumí produkovat v dostatečném množství. Podporují růst, zrak a správnou funkci mozku. & omega 3 omega 6 Mastné kyseliny

Více

ČERVEN 2014. Jídlo. energie

ČERVEN 2014. Jídlo. energie ČERVEN 2014 Jídlo a energie Záměna nezdravých, rychlých pochoutek jako jsou čokoládové tyčinky, šumivé nápoje a kofein za potraviny, které poskytují přirozenou vzpruhu Výživa pro lepší život Jídlo a energie

Více

Příloha A. Popis souboru dieters (dieters O, dieters K)

Příloha A. Popis souboru dieters (dieters O, dieters K) Příloha A. Popis souboru dieters (dieters O, dieters K) Tabulka 1: Popis souboru dieters (n=66) Dieters O (n=39) Dieters K (n=27) n= CH/D Věk BMI SDS n= CH/D věk BMI SDS 1. D 12 25,2 2,62 1. D 13 17,1-0,8

Více

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ Ahoj, jsem studentkou navazujícího magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a ráda bych tě poprosila

Více

www.allness.cz 2015 Alena Strouhalová

www.allness.cz 2015 Alena Strouhalová www.allness.cz 2015 Alena Strouhalová Co Vás vedlo k rozhodnutí? Byla to to hlavně fotografie z roku 2011, kdy mě kamarádka vyfotila na jedné akci a já s hrůzou koukala na obézní starou osobu. K tomu,

Více

Českou hrušku dej si hned, vždyť je sladká jako med.

Českou hrušku dej si hned, vždyť je sladká jako med. Českou hrušku dej si hned, vždyť je sladká jako med. Hrušky jsou ovocem, které pomáhá tvému tělu zbavit se škodlivin. Zralé hrušky jsou šťavnaté a zdají se být hodně sladké. Ve skutečnosti však obsahují

Více

12 efektivních cviků na břicho

12 efektivních cviků na břicho 12 efektivních cviků na břicho V tomto krátkém ebooku se dělíme o nejefektivnější cvíky na břicho. Pokud ebook prolistujete, určitě narazíte na cviky, které již znáte. Ebook je psán efektivně a bez zbytečných

Více

ZKONTROLUJ SVÉ BODY. Jídlo je fajn vychutnej si ho

ZKONTROLUJ SVÉ BODY. Jídlo je fajn vychutnej si ho g olf or w. coo n lf o o d p l a et. g or co w w et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww rg Pamatuješ si, jaké to bylo učit se jezdit na kole? Nejdůležitější bylo dosáhnout správné rovnováhy. Jakmile se ti podařilo

Více

Budu hovořit o JUNIOR mléce a o výživě pro malé děti. Představím vám belgický konsenzus pro JUNIOR mléka, který byl publikován v roce 2014 v European

Budu hovořit o JUNIOR mléce a o výživě pro malé děti. Představím vám belgický konsenzus pro JUNIOR mléka, který byl publikován v roce 2014 v European Budu hovořit o JUNIOR mléce a o výživě pro malé děti. Představím vám belgický konsenzus pro JUNIOR mléka, který byl publikován v roce 2014 v European Journal of Pediatrics. 1 Pro můj úvod jsem opět zvolil

Více

- Dobrou náladu, chuť se učit a dozvídat se nové a ověřené informace o výživě. Těšíme se na Vás! Za Institut dietologie a výživy,

- Dobrou náladu, chuť se učit a dozvídat se nové a ověřené informace o výživě. Těšíme se na Vás! Za Institut dietologie a výživy, Co si vzít na kurz s sebou? - Notebook (budete počítat jídelníčky v nutričním programu) - Kabelové připojení k internetu na pokojích stojí 100 Kč/den (v učebně, prostorech lobby a restaurace je k dispozici

Více

Výsledky projektu Zdraví do firem

Výsledky projektu Zdraví do firem Výsledky projektu Zdraví do firem Naměřené hodnoty Posluchačky měly možnost se během nášky změřit na bioimpedančním přístroji In Body, který měří tělesné hodnoty. Vybrali jsme 4 z nejdůležitějších hodnot

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Základní informace o klientovi. Jméno: Bydliště: Tel. číslo: Věk: Váha: Výška:

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Základní informace o klientovi. Jméno: Bydliště: Tel. číslo:   Věk: Váha: Výška: VSTUPNÍ DOTAZNÍK Základní informace o klientovi Jméno: Bydliště: Tel. číslo: e-mail: Věk: Váha: Výška: 1 Choroby: Operace a úrazy: Užívané léky: Antikoncepce: Vitaminy, minerální látky, doplňky výživy,

Více

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu Ladislav Turoň www.hubnuti-podle-genu.cz WWW.HUBNUTI-PODLE-GENU.CZ Rozhodujete se taky jako já před půl rokem,

Více

VITARIÁNSTVÍ. Kamila Franková

VITARIÁNSTVÍ. Kamila Franková VITARIÁNSTVÍ Kamila Franková Raw vegan = Vitariánství Základem stravy je syrové ovoce, syrová zelenina, ořechoviny, semena a klíčky, příp. ještě panenský (za studena lisovaný) olivový olej. Ze stravy je

Více

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6.

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6. Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.35 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny?

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupujete potraviny? Zamyslete se, co je vašimi hlavními kritérii při nákupu potravin cena složení výživové údaje přítomnost éček chuť vzhled

Více

Diabetes mellitus a stravování

Diabetes mellitus a stravování Diabetes mellitus a stravování Složení stravy Výživová hodnota (nutriční jakost) Energetická hodnota (výtěžnost) 1. Vitaminy 2. Minerální látky 3. Voda 1. Sacharidy 2. Bílkoviny 3. Tuky Rozdíly v diabetické

Více

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Martin Poklop SCM soustředění - 27.10.2014 Kladky u Konice Motivace Program přednášky Sportovní výkon z pohledu výživy Co si tedy dát? Zajímavá témata z pohledu zdravé

Více

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU Příjem - Potraviny jednotlivě 10.4.2011-16.4.2011 Datum Název Množství Energetický Sacharidy Jednoduché Vláknina (g) Bílkoviny Živočišné Rostlinné Tuky Živočišné Rostlinné

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 1 Dotazník Vážená paní, vážená slečno, Dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku, který slouží jako podklad ke zpracování mé diplomové práce. Práce je zaměřena na zjištění stravovacích zvyklostí

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení potravy. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKU

SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKU Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2117 (Sestavování jídelníčku) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dospělých Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

DIETA ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie

DIETA ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie DIETA Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2118 (Dieta) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum 4. 4.

Více

PŮSTEM KE ZDRAVÍ A ŠTÍHLÉ

PŮSTEM KE ZDRAVÍ A ŠTÍHLÉ 1 PŮSTEM KE ZDRAVÍ A ŠTÍHLÉ LINII Být štíhlý je přirozené, být zdravý je normální Martin Hyroš www.pustemkezdravi.cz 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i

Více

REDUKCE VÁHY bez placení

REDUKCE VÁHY bez placení REDUKCE VÁHY bez placení Jde to lehce bez drahých jídelníčků na míru, dietních nápojů, doplňků a vůbec není nutné celé týdny se hlídat, být bez dobrého jídla a běhat desítky kilometrů týdně! www.pravaja.cz

Více

Jste připraveni získat zdraví?

Jste připraveni získat zdraví? Jste připraveni získat zdraví? Kdo jsme a co děláme Jsme: Profesionální wellness koučové Pro naše klienty zajišťujeme následující servis: Wellness profil ZDARMA Návrhy na zlepšení stravovacích návyků Pomoc

Více

BIOS LIFE SLIM PROČ BIOS LIFE SLIM DŮLEŢITÉ INFORMACE O BIOS LIFE SLIM

BIOS LIFE SLIM PROČ BIOS LIFE SLIM DŮLEŢITÉ INFORMACE O BIOS LIFE SLIM BIOS LIFE SLIM PROČ BIOS LIFE SLIM Je prvním klinicky prověřeným produktem na světě, který byl vyvinut, aby odbourával uložený tuk a k podpoře zdravých hladin cholesterolu. Je vyroben z přírodních ingrediencí.

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro žáky a studenty Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Pohyb. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Pohyb. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Pohyb pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Chybí vám radost ze života? Máte pocit, že tělo i duše chátrá a žijete v uspěchané době bez zážitků, potěšení a chvil jen pro

Více

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ Úvod...13 1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ 1. Zdravé a škodlivé tuky... 18 Tuky - základní živina... 22 Zdravé a škodlivé tuky... 23 Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)...26 Nejškodlivéjší látka všech

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu?

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? 2 Průvodce dietami Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? Nové a zaručené diety se objevují s železnou pravidelností. Při podrobnějším pohledu

Více

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Příloha č. 1 k bodu 2 zápisu komise pro stravování ze dne 26.01.2015 Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Je zajištěna výživová úroveň jídel ve školní jídelně? Pro školní stravování platí

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

MUDr. Milan Flekač, Ph.D.

MUDr. Milan Flekač, Ph.D. MUDr. Milan Flekač, Ph.D. Dieta Pojem dieta z řečtiny = denní režim Vhodný způsob stravování, který ovlivňuje onemocnění. U DM patří mezi pilíře terapie. Levný a velice účinný prostředek léčby. Výrazná

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

Tuky a chronické onemocnění ledvin

Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky a chronické onemocnění ledvin 4. 4. 2019 Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo. Jsou ze všech živin nejenergetičtější obsahují zhruba dvojnásobnou energetickou

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

PRAVÁJÁ REDUKCE VÁHY

PRAVÁJÁ REDUKCE VÁHY REDUKCE VÁHY Jde to i bez drahých jídelníčků na míru, dietních nápojů, výživových doplňků a není nutné být celé týdny bez dobrého jídla a běhat desítky kilometrů týdně! www.pravaja.cz Stránka 1 ÚVOD Shodit

Více

Kde mohou pracovat lidé s postižením?

Kde mohou pracovat lidé s postižením? Kde mohou pracovat lidé s postižením? 30 Chráněné dílny Lidé s postižením pracují v chráněných dílnách. Většina lidí, kteří pracují v chráněných dílnách jsou lidé s postižením. V chráněné dílně ale také

Více

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Ing. Ivan Mach, CSc. Zdravotní komise ČOV Aliance výživových poradců ČR Charakter kategorie

Více