Astrologická předpověď počasí na rok 2017

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Astrologická předpověď počasí na rok 2017"

Transkript

1 Astrologická předpověď počasí na rok 2017 Astrologickou předpověď počasí podle Keplerových aspektů se pokouším vytvářet již šestý rok. Jedná se o pokus předpovídat počasí v současnosti stejným způsobem, jak to prováděl známý astrolog Johannes Kepler v letech 1602 a 1618, ze kterých se zachovaly jeho předpovědi, jež obě přeložila do češtiny členka Olomoucké astrologické skupiny Marie Čamachová. Bohužel nemáme zpětnou vazbu, tzn. zmínky o tom, jaké v těch letech bylo skutečné počasí, tedy jak byl pan Kepler úspěšný. Další věc je, že geniální astrolog v dochovaných textech uvádí jen výsledky svých úvah a podrobně nevysvětluje příčinu, ze které vychází. A v neposlední řadě je potřeba vzít v úvahu, že v těch letech nastaly jen některé z možných aspektů mezi planetami, ty aspekty, které jsou na obloze dnes, pan Kepler nezmiňuje, protože se v roce 1602 a 1618 prostě na nebi neobjevily. Z výše uvedeného vyplývá, že se nejedná o ucelenou metodiku. Takže jako každý rok, tak také i letos musím připomenout, že se jedná pouze o pokus a ne seriózní astrologický výzkum. Za pravdivost svých předpovědí žádným způsobem neručím. Tak jako každý rok kromě Keplerových aspektů zohledňuji ve své předpovědi působení chladných sil, které na podkladě starých indických véd počítá člen Olomoucké astrologické skupiny Jiří Nitsche. V roce 2017 bude na začátku astrologického roku při vstupu Slunce do znamení Kozoroha Jupiter ve Vahách, Saturn ve Střelci a Venuše ve Vodnáři a budou mezi sebou tvořit příznivé aspekty, Mars na začátku znamení Ryb bude dělat trigon na Slunce. Z toho se dá usuzovat, že počasí v roce 2017 bude spíš umírněné bez větších výkyvů, ne příliš deštivé. V předpovědi pro rok 1618 pan Kepler zmiňuje ingresy, tzn. horoskopy pro jednotlivá roční období (vstup Slunce do Kozoroha, Berana, Raka a Vah), které se pokusím vyložit pro rok Pro zimní období výše zmíněné aspekty by měly přinést spíš chladnější počasí, ale ne příliš mrazivé, spíš takové studenější dny se srážkami v podobě deště nebo sněhu, trigon Marse na Slunce dává příslib i krásných slunečných dnů. Srážek bude tak průměrně, se sněhem by to mohlo být o něco lepší než vloni. Pro jarní období bude důležitá opozice mezi Jupiterem a Merkurem s Venuší ve znamení Berana a kvadratura Luny se Saturnem ze znamení Střelce na Slunce. To by mohlo ukazovat na teplé jaro s minimálním počtem srážek. Pro letní období bude důležitá opozice mezi Saturnem a Merkurem, bikvintily mezi Saturnem, Venuší, Lunou a Jupiterem. To opět naznačuje poměrně teplé počasí (ne však extrémně), proložené občasnými kratšími srážkami, kterých by mohlo díky postavení Marse v Raku poblíž Ascendentu být i povícero. Pro podzim Luna ve znamení Štíra může způsobit větší množství přeháněk. Konjunkce Venuše, Marse a Merkura ve znamení Panny v polokvadratuře na Jupiter může přinést spíše teplejší počasí, stabilnější bez větších extrémů.

2 Leden: Na začátku roku by mělo být poměrně chladno se sněžením. Bude foukat silný vítr, bude mlhavo a sychravo vlivem aspektu Merkura na Jupiter. 3. a 4.1. by mělo napadnout sněhu poměrně dost, a to díky aspektům Merkura postupně na Venuši a Jupiter dojde k dalšímu menšímu ochlazení a sněžení při působení aspektu Venuše se Saturnem by se mělo při spolupůsobení Marse s Jupiterem vyjasnit, přes den by mělo být teplo a slunečno, za jasných nocí mrazivo. Podobný charakter počasí by měl trvat i při úplňku 12.1., kdy nastanou aspekty Slunce s Jupiterem a Saturnem. Mělo by být jasno a slunečno doprovázené silným nočním mrazem. Později by se mohla objevit občasná sněhová přeháňka za kvintilu Merkura s Jupiterem by se měla zvýšit srážková činnost, pravděpodobně ve formě sněhu, protože by mělo být poměrně chladno. Tento sněhový (mokrý) ráz počasí podpoří i aspekty Marse se Saturnem a Venuše s Jupiterem následující den. Potom by se mělo počasí uklidnit až do 27.1., kdy za kvadratury Venuše na Saturn a při spolupůsobení chladné síly by se mělo ochladit a sněžit, což podtrhne i novoluní Na konci měsíce by za kvintilu Merkura s Marsem mělo dojít k dalšímu ochlazení doprovázeném sněhem, případně deštěm. Měl by nastat inverzní ráz počasí, kdy na horách může být krásně slunečno se sněhem. Únor: V únoru by mělo být poměrně stabilní počasí, protože nastane málo aspektů mezi planetami. Na začátku měsíce by vlivem kvadratury Merkura s Jupiterem mělo dojít k oteplení doprovázeném drobným deštěm, případně mírným sněžením. Potom by mělo být počasí klidné až do kdy za sextilu Merkura s Venuší by se mělo ochladit a hlavně napadnout hodně srážek, pravděpodobně sněhových. Po úplňku za působení trigonu Slunce s Jupiterem by se mělo postupně vyjasňovat, přes den být teplo s mrazíky za jasných nocí. V půlce měsíce vlivem sextilu Slunce a Saturna by se mělo ochladit se srážkami nejspíše sněhovými. Měl by také foukat nepříjemný vítr působením aspektu Merkura s Marsem. Potom bude pár dnů klidné polojasné počasí by mělo opět sněžit, případně pršet vlivem trigonu Merkura s Jupiterem, mělo by však být poměrně teplo. Srážky nastanou i za sextilu Merkura se Saturnem, mohlo by se ochladit vlivem působení chladné síly. Po novoluní až do konce měsíce by se mělo oteplit, nastane obleva a budou srážky spíš dešťové vlivem opozice Marse s Jupiterem. Březen: V březnu bude nestálé počasí, protože bude působit hodně aspektů mezi planetami. Na začátku měsíce by mělo dojít k ochlazení vlivem chladné síly. Chladnější, sychravé a větrné počasí s deštěm podpoří i kvintil Merkura na Saturn, který nastane 2.3. Mezi nastane hodně aspektů mezi téměř všemi planetami. Počasí bude neklidné, bude vítr, přeháňky a spíš chladněji. Potom se počasí uklidní, bude polojasno.

3 Za úplňku dojde působením kvadratury Merkura na Saturn k ochlazení a dešti. Potom se bude počasí zlepšovat. V půlce měsíce se oteplí a vysvitne sluníčko díky aspektu Merkura s Marsem se ochladí a bude pršet při společném působení Slunce, Saturna, Merkura a Venuše, což by mělo trvat do 20.3., kdy stejný ráz počasí podpoří i Venuše v semisextilu na Mars může zapůsobit chladná síla přechodným ochlazením. Od se oteplí, mělo by být hezky slunečno s občasným kratším deštíkem vlivem aspektů Merkura, Jupitera, Slunce a Venuše. Po novoluní, které nastane se ochladí, bude foukat studený vítr a občas sprchne, možná i ve formě bouřky, což způsobí trigon Merkura na Saturn. Duben: Termín aprílové počasí pro letošní duben bude opravdu sedět, protože bude působit hodně aspektů, pod jejichž vlivem se bude počasí měnit. Hned 1.4. se obloha zatáhne, bude pršet a ochladí se díky aspektu Merkura s Venuší. Potom se počasí uklidní, bude polojasno dojde za opozice Slunce na Jupitera k oteplení a následující den 8.4. může díky kvadratuře Venuše na Saturn sprchnout. Potom se bude dále oteplovat a vyjasňovat vlivem aspektů Marse nejdřív na Saturn a potom na Jupiter. Po úplňku, který nastane může být velmi teplo působením aspektu Marse s Jupiterem dojde k většímu ochlazení a dešti v důsledku působení aspektů Slunce, Marse a Venuše a především díky trigonu Slunce na Saturn se chladno může ještě zvýšit přispěním chladné síly za konjunkce Slunce s Merkurem bude foukat silný vítr a občas sprchne. Vlhko bude trvat i v následujících dnech působením aspektů Merkura, Marse, Venuše a Saturna. Zvlášť 23. a se ještě více ochladí a srážky zintenzivní vlivem aspektů Merkura na Venuši a Saturn. Po novoluní se počasí uklidní a až do konce měsíce bude mírné, polojasné počasí. Květen: V květnu by mělo poměrně stálé počasí, protože v něm nastane jen málo aspektů a počasí se tedy nebude moc měnit. Až do úplňku, který nastane bude pěkně teplo za jasné nebo polojasné oblohy, přispěje k tomu aspekt Jupitera na Saturn může sprchnout a mírně se ochladit vlivem aspektů Slunce na Jupiter a Saturn a trigonu Merkura na Saturn. Hned po tom od by ve dnech zmrzlých mužů mělo být paradoxně pěkně teplo a slunečno díky trigonu Marse na Jupiter chladná síla může přinést přechodné ochlazení. Po něm by mělo být opět teplo a slunečno může opozice Venuše na Jupiter přinést májový deštík. Potom až téměř do konce měsíce by mělo být stabilní polojasné a poměrně teplé počasí se obloha zatáhne, bude pršet a možné jsou i bouřky vlivem opozice Marse na Saturn. Úplně na konci měsíce by se mělo mírně ochladit a bude pršet díky bikvintilům Merkura na Jupiter a Saturn.

4 Červen: V červnu bude počasí proměnlivější díky mnoha aspektům, které zde nastanou. Na začátku měsíce by mělo přetrvávat chladnější počasí s přeháňkami z minulého měsíce, což podpoří i trigon Venuše se Saturnem by se mělo oteplit díky tigonu Slunce s Jupiterem, mělo by být hezky slunečno s občasnou přeháňkou by se mělo teplo ještě zvýšit vlivem kvintilu Jupitera se Saturnem. Na Medarda 8.6. by se mělo ochladit s deštěm působením aspektů Merkura s Venuší a Marsem. Srážková činnost by měla trvat i po úplňku 9.6. za podpory sextilu Venuše s Marsem trigon Merkura s Jupiterem přinese opět déšť a také silný vítr, který může být chladný díky působení chladné síly opozice Slunce se Saturnem chladný a deštivý ráz počasí ještě prohloubí by opozice Merkura na Saturn mohla přinést mírné oteplení, ale přeháňky budou přetrvávat by se mohlo opět mírně oteplit s občasnou srážkou vlivem konjunkce Slunce s Merkurem. Za novoluní by konečně mělo nastat krásné, teplé a slunečné počasí působením aspektů Venuše, Marse a Jupitera. Od by aspekty Merkura s Jupiterem a Marsem měly způsobit typické letní vedro, které by mělo trvat až do konce měsíce. Červenec: Podle počtu aspektů mezi planetami by počasí v červenci mělo být poměrně stálé. Na začátku měsíce bude přetrvávat horké letní počasí z konce června by mělo dojít k ochlazení vlivem bikvintilu Merkura na Saturn by se k chladnějšímu počasí měl přidat i déšť v důsledku aspektů Merkura na Jupiter a Venuši. Po úplňku 9.7. by se mělo ochladit působením chladné síly. Potom by se mělo pozvolna oteplovat a být opět letně slunečno by se vlivem sextilu Merkura na Jupiter mohla objevit bouřka nebo přeháňka. Teplo by mělo kulminovat 17. a 18.7., kdy budou působit aspekty Marse na Saturn a Venuše na Jupiter by se mělo ochladit a pršet, jsou možné i větší bouřky zapříčiněné trigonem Merkura na Saturn. Deštivé počasí podpoří i aspekt Slunce na Saturn Za novoluní by se mělo oteplovat, opozice Venuše se Saturnem může přinést přeháňku, ale za poměrně teplého počasí. Teplé počasí by se mělo udržet až do konce měsíce by aspekty Slunce, Marse a Jupitera měly přinést extrémní horko doprovázené občasnou bouřkou a to by mělo trvat až do konce měsíce. Srpen: Také v srpnu by mělo být poměrně stabilní počasí v důsledku menšího počtu aspektů, které zde nastanou. Začátek měsíce by měl být typicky letní a horký, tak jak tomu bylo na konci července. Za úplňku 7.8. může dojít k přechodnému ochlazení vlivem chladné síly bude pršet za mírného ochlazení v důsledku sextilů Merkura na Venuši a Slunce na Jupitera by trigon Slunce na Saturn měl přinést větší ochlazení a také déšť, což by měl podpořit i aspekt Venuše s Marsem následující den se mírně oteplí působením kvadratury Venuše na Jupiter, občas se může objevit přeháňka.

5 Postupně se bude oteplovat, může být vlivem sextilu Marse s Jupiterem hodně teplo a slunečno. Po novoluní se obloha zatáhne v důsledku trigonu Marse na Saturn a následující den aspekt Venuše na Saturn může přinést dešťové přeháňky se trošku oteplí díky konjunkci Slunce s Merkurem a následně Jupitera se Saturnem semisextil Merkura s Venuší způsobí ochlazení a déšť a také vítr. Mokré, chladné počasí by mělo trvat až do konce měsíce. Září: V září by rovněž mělo být stabilnější počasí v důsledku menšího počtu aspektů mezi planetami. Na začátku měsíce bude přetrvávat chladnější a deštivé počasí z konce srpna. Postupně se bude vyjasňovat vlivem konjunkce Merkura s Marsem, která nastane 3.9. Bude spolupůsobit i chladná síla, která může přinést krátké ochlazení. Postupně se bude oteplovat působením kvintilu Venuše na Jupiter, zvlášť kolem úplňku 6.9. bude krásně teplo a slunečno může trochu zapršet v důsledku aspektu Slunce a Venuše. Potom by mělo být krásné babí léto až do 14.9., kdy kvadratura Slunce se Saturnem přinese ochlazení a déšť. To by ale nemělo mít dlouhé trvání, protože už od začnou aspekty Venuše a Jupitera Merkura s Marsem působit oteplení, konjunkce Merkura s Marsem může přinést i bouřku. Oteplení bude dále pokračovat, protože nastoupí aspekt Slunce s Jupiterem, a tak může být velmi teplo. Krásné, klidné počasí bude trvat až do 25.9., kdy se ochladí a zaprší vlivem kvadratury Merkura se Saturnem se opět oteplí a vyjasní důsledkem aspektu Merkura s Jupiterem, může foukat silný vítr chladná síla může způsobit ochlazení. Říjen: V říjnu by mělo být proměnlivé počasí, protože nastane hodně aspektů mezi planetami. Na začátku měsíce by mělo být chladno a aspekt Slunce se Saturnem přinese i déšť. Za úplňku bude počasí velice neklidné, protože budou působit aspekty Venuše, Marse, Merkura a Saturna, které způsobí vítr, ochlazení a déšť, možná i ve formě bouřky nastanou aspekty Venuše, Saturna, Slunce a Merkura, které budou působit ve stejném duchu, takže opět vítr, déšť a chladno. Potom se počasí na chvíli uklidní, bude polojasno sextil Merkura se Saturnem a za spolupůsobení chladné síly přinese další ochlazení a déšť se srážky mohou ještě zintenzivnit vlivem semisextilu Venuše s Jupiterem sextil Slunce se Saturnem způsobí další ochlazení doprovázené deštěm a větrem. Až za novoluní se vyjasní a oteplí vlivem konjunkce Merkura s Jupiterem. Bude klidné slunečné počasí se může objevit přeháňka v důsledku aspektu Venuše se Saturnem, ale díky aspektu Slunce s Marsem bude i nadále teplo a slunečno může dojít k dalšímu oteplení vlivem konjunkce Slunce s Jupiterem se ochladí, bude pršet díky aspektu Merkura s Venuší a za přispění chladné síly. Na konci měsíce by mělo dojít působením aspektu Marse s Jupiterem k oteplení a vyjasnění.

6 Listopad: Vzhledem k menšímu počtu aspektů by počasí v listopadu mělo být stabilnější. Začátek měsíc by měl být na základě aspektů z konce října teplejší by měly aspekty Merkura na Venuši a posléze na Saturn přinést déšť. Po úplňku by se mělo počasí stabilizovat, mělo by být klidné, polojasné počasí by se mělo vlivem semisextilu Merkura na Jupiter oteplit. Mělo by být nezvyklé teplo a slunečno, může foukat silnější vítr v důsledku aspektů Venuše s Jupiterem a Marse se Saturnem nastanou přeháňky a mírně se ochladí. Ale na listopad bude stále poměrně teplo až do novoluní , kdy aspekty Merkura s Marsem a Slunce se Saturnem přinesou ochlazení, déšť a vítr. Potom se počasí pozvolna uklidní aspekt Venuše s Marsem způsobí ochlazení s deštěm k čemuž přispěje i chladná síla. Potom se počasí opět uklidní a bude polojasno. Od dojde k ochlazení a dešti, možná i prvnímu velkému sněžení vlivem vzájemných aspektů Merkura, Saturna a Venuše. Chladné a mokré počasí bude trvat do konce měsíce. Prosinec: V prosinci také nedojde k mnoha aspektům, proto můžeme očekávat stabilnější počasí bez častých změn. Začátek měsíce by měl být studený se sněhovými přeháňkami, tak jak tomu bylo na konci listopadu za úplňku se však výrazně oteplí vlivem aspektu Slunce s Jupiterem. Bude jasno a slunečno vzájemné aspekty mezi Merkurem, Saturnem a Marsem přinesou prudké ochlazení a srážky pravděpodobně ve formě sněhu, mohou nastat sněhové vánice. Potom bude pár dnů klid by mělo opět sněžit (případně pršet) z důvodu semisextilu Venuše s Jupiterem za konjunkce Slunce s Merkurem by mělo dojít k mírnému oteplení konjunkce Merkura s Venuší způsobí deštivé počasí. Za novoluní při aspektu Merkura s Jupiterem nastanou další srážky, které budou spíš deštivé dojde k velkému ochlazení se sněhovými přeháňkami působením konjunkce Slunce se Saturnem a spolupůsobením chladné síly. Konjunkce Venuše se Saturnem způsobí, že bude sněžit a zůstane chladno, a tak by Vánoce mohly být konečně bílé. Potom by mělo být klidné polojasné počasí. Den před Silvestrem by se mělo výrazně oteplit, nastane obleva vlivem aspektu Merkura s Jupiterem, bude jasno a slunečno. Ještě jednou připomínám, že se jedná se o předpověď doposud neověřenou novodobou praxí, takže podle toho je potřeba se dívat na uvedená tvrzení. (t.j. právo omylu vyhrazeno ). Svou letošní předpověď končím slovy, kterými Johannes Kepler zakončil svou předpověď počasí na rok 1602 Pro slávu Boží a ve prospěch lidského pokolení. V Olomouci Ivana Černá (ce@uc.oaol.cz)

Astrologická předpověď počasí na rok 2019

Astrologická předpověď počasí na rok 2019 Astrologická předpověď počasí na rok 2019 Astrologickou předpověď počasí podle Keplerových aspektů se pokouším vytvářet již osmý rok. Jedná se o pokus předpovídat počasí v současnosti stejným způsobem,

Více

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ NA ROK 2016

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ NA ROK 2016 ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ NA ROK 2016 Astrologickou předpověď počasí podle Keplerových aspektů se pokouším vytvářet již pátý rok. Jedná se o pokus předpovídat počasí v současnosti stejným způsobem,

Více

Astrologická předpověď počasí na rok 2018

Astrologická předpověď počasí na rok 2018 Astrologická předpověď počasí na rok 2018 Astrologickou předpověď počasí podle Keplerových aspektů se pokouším vytvářet již sedmý rok. Jedná se o pokus předpovídat počasí v současnosti stejným způsobem,

Více

Předpověď počasí na rok 2015

Předpověď počasí na rok 2015 Předpověď počasí na rok 2015 Již čtvrtý rok předpovídám počasí podle významného středověkého astrologa Johannese Keplera. Na začátku jsem čerpala pouze z jeho díla K pevnějším základům astrologie, ve kterém

Více

Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá

Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Bereme v úvahu přesné aspekty planet od Slunce po Saturna mezi sebou mimo Luny. Všechny aspekty mají stejnou váhu. Jedná se o tyto aspekty: - konjunkce

Více

Astrologická předpověď počasí. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá

Astrologická předpověď počasí. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Astrologická předpověď počasí Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá De Fundamentis Astrologiae Certioribus aneb K pevnějším základům astrologie sepsal Johannes Kepler do jazyka českého převedla

Více

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Principy předpovědi Bereme v úvahu přesné aspekty planet od Slunce po Saturna mezi sebou mimo Luny. Všechny aspekty mají

Více

Johannes Kepler: Astrologická prognóza na rok 1618

Johannes Kepler: Astrologická prognóza na rok 1618 Johannes Kepler: Astrologická prognóza na rok 1618 Z Keplerś Wather Calendar of 1618, Culture And Cosmos, Vol. 14, no 1 and 2, Spring/Summer and Autumn/Winter 2010 pp. 177-198. Do angličtiny přeložil a

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality 2015 ÚNOR 2015 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu: Obsah Obecné shrnutí... 3 Podrobnější rozbor témat... 4 Údaje... 5 Obrazové

Více

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost www.astroklub.cz Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost http://vysocina.astro.cz Hvězdářská ročenka 2017 Jakub Rozehnal a kolektiv Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

Více

Datum aktualizace : čtvrtek Předpověď na 1. až 7. den : Datum aktualizace

Datum aktualizace : čtvrtek Předpověď na 1. až 7. den : Datum aktualizace Datum aktualizace : čtvrtek 30.6.2011 Popis Hodnota Datum aktualizace 20110630 Předpověď na 1. až 7. den : 1. 7.7.2011 Počasí Min.interval Prům.min.teplota Max.interval Prům.max.teplota 1.den oblačno dešťové

Více

Analýza horoskopu vhodného okamžiku svatby

Analýza horoskopu vhodného okamžiku svatby Analýza horoskopu vhodného okamžiku svatby pro Petr narozen: 21. 6. 1982, 22:30hod, Praha a Kateřina narozena: 9. 1. 1982, 07:10 hod, Kladno Zadání: rádi bychom se letos vzali. Prosím najděte nám vhodný

Více

Výhled transitů na příštích dvanáct měsíců s přihlédnutím k planetám v nativním horoskopu:

Výhled transitů na příštích dvanáct měsíců s přihlédnutím k planetám v nativním horoskopu: Na období od 1. ledna 2017 do cca konce ledna 2018 (strana 1 z 6) Vážený pane XX, prohlédl jsem jak Váš horoskop narození, tak i všechny transity, které Vás v tomto roce čekají a nyní Vám podám výklad

Více

Údaje jsou odečítány ve 14 hod Teplota... ve C Vlhkost... v % Srážky... mm /dešťové/... 1 mm = l litr/lm 2 cm... množství sněhové pokrývky

Údaje jsou odečítány ve 14 hod Teplota... ve C Vlhkost... v % Srážky... mm /dešťové/... 1 mm = l litr/lm 2 cm... množství sněhové pokrývky Leden 2013 Oblačnost Min. teplota Max.teplota Vlhkost Srážky Vítr 1 Polojasno 3,3 0,5cm 2 Oblačno -2,5 80 Z 3 4 5 Oblačno 2 7,4 70 0cm SV 6 Z 7 Olačno -0,8 5,7 85 8 Zataženo -2 5,1 95 3cm Z 9 Zataženo

Více

Domácí laboratorní úloha. Téma: Měření fyzikálních veličin. Námět: Počasí

Domácí laboratorní úloha. Téma: Měření fyzikálních veličin. Námět: Počasí Domácí laboratorní úloha Téma: Měření fyzikálních veličin Námět: Počasí Vypracoval: Michal Vaněk Třída: 6. B Zadání úkolů pro laboratorní úlohu: 1. Zapiš předpověď počasí na následující den (televize,

Více

Partner : Způsob Vaší sebe prezentace (Luna v Kozorohu)

Partner : Způsob Vaší sebe prezentace (Luna v Kozorohu) PARTNERSKÝ HOROSKOP 1. osoba: Jméno: Jaroslav Datum a čas:2.2.1962, 14:0 UT+1:0 Místo:Náchod 2. osoba: Jméno: Radka Datum a čas:31.10.1970, 10:30 UT+1:0 Místo:Rokycany Spojení Vodnáře a Štírky může být

Více

Údaje jsou odečítány ve hod Teplota... ve C Vlhkost... v % Srážky... mm /dešťové/... 1 mm = l litr/lm 2 cm... množství sněhové pokrývky

Údaje jsou odečítány ve hod Teplota... ve C Vlhkost... v % Srážky... mm /dešťové/... 1 mm = l litr/lm 2 cm... množství sněhové pokrývky Jelikož žákyně meteotýmu M.B. ztratila formulář s lednovými údaji, předkládám kvalifikovaný odhad za měsíc leden 2012. Průměrná teplota v lednu kolem 0 C, první polovina ledna byla teplotně výrazně nadprůměrná.

Více

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h Datum aktualizace : pondělí 18. července 2011 Popis Datum aktualizace 20110718 Hodnota Předpověď na 1. až 7. den : 19. 25.7.2011 1.den Počasí polojasno dešťové Min.interval Prům.min.teplota Max.interval

Více

Dům stříbrných vlasů. Máme rádi tradice

Dům stříbrných vlasů. Máme rádi tradice Časopis vydávaný v Domově Letokruhy v Budišově nad Budišovkou, určený pro naše uživatele, rodinné příslušníky a zaměstnance Dům stříbrných vlasů V tomto čísle najde čtenář shrnutí naší činnosti v roce

Více

Výroční zpráva. Meteorologická stanice v obci Vikýřovice. Studie meteorologických prvků naměřených v obci Vikýřovice

Výroční zpráva. Meteorologická stanice v obci Vikýřovice. Studie meteorologických prvků naměřených v obci Vikýřovice Výroční zpráva Meteorologická stanice v obci Vikýřovice 2011 Studie meteorologických prvků naměřených v obci Vikýřovice Nezval Ondřej Vikýřovice 788 13, Školní 365 ONezval@seznam.cz OBSAH ROK 2011 Z POHLEDU

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality2014 LISTOPAD 2014

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality2014 LISTOPAD 2014 Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality2014 LISTOPAD 2014 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu: Obsah Obecné shrnutí... 3 1. dekáda:...3 2. dekáda:...3 3. dekáda:...3 Podrobnější

Více

POLOVIČNÍ VZDÁLENOSTI V ASTROLOGII

POLOVIČNÍ VZDÁLENOSTI V ASTROLOGII POLOVIČNÍ VZDÁLENOSTI V ASTROLOGII Poloviční vzdálenosti (jiný název Midpoints, Midpunkty) co to je co to dělá co s tím můžeme dělat my jak to vypadá (příklady) CO TO JE Poloviční vzdáleností nazýváme

Více

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h Datum aktualizace : 17. srpen 2011 Popis Datum aktualizace 20110817 Hodnota Předpověď na 1. až 7. den : 18. 25.8.2011 Počasí Min.interval Prům.min.teplota Max.interval Prům.max.teplota 1.den 16/12 14 26/30

Více

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h Datum aktualizace : středa 3. srpna 2011 Popis Datum aktualizace 20110803 Hodnota Předpověď na 1. až 7. den : 4. 10.8.2011 Počasí Min.interval Prům.min.teplota Max.interval Prům.max.teplota 1.den 16/12

Více

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny, Spojte správně: Složení atmosféry Význam atmosféry Meteorologie Počasí Synoptická mapa Meteorologické prvky Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Okamžitý stav atmosféry Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 13.1.2012 Třída: 3 Datum:28.12. 2011 1 Sluneční soustava Vzdělávací

Více

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6.

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6. WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009 Ondřej Nezval 3.6.2009 Studie porovnává jednotlivé zaznamenané měsíce květen v letech

Více

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu Indiánské měsíce Indiáni nepoužívali pro označení měsíců názvy, které používáme my. Každý měsíc byl však pro ně něčím významným a podle toho dostal i své jméno. Na této stránce Vám představíme jednotlivé

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality.cz ŘÍJEN Autorství: Meteo Aktuality

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality.cz ŘÍJEN Autorství: Meteo Aktuality Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality.cz ŘÍJEN 2014 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu Obsah Obecné shrnutí...3 Podrobnější rozbor témat...4 Údaje...5 Obrazové doplnění...5

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou výrobu Jaroslav Rožnovský

Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou výrobu Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou

Více

VYBRANÉ METEOROLOGICKÉ EXTRÉMY V ROCE Na Nový rok bylo zataženo a celý den intenzivní srážky (14,1 mm).

VYBRANÉ METEOROLOGICKÉ EXTRÉMY V ROCE Na Nový rok bylo zataženo a celý den intenzivní srážky (14,1 mm). VYBRANÉ METEOROLOGICKÉ EXTRÉMY V ROCE 2007 Leden 2007 1. 1. 2007 Na Nový rok bylo zataženo a celý den intenzivní srážky (14,1 mm). 5. 1. 2007 Svtová meteorologická organizace zveejnila, že zima 2006/2007

Více

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí

Teplé a hlavně stálé počasí letos v létě většinou poněkud chybělo. Léto si asi mnozí Č. 25 LÉTO 2011 Úvodem.. Léto 2011 bylo zajímavé a opět odlišné od ostatních. Bohužel počasí letně moc nevypadalo a připraveny byly nejprve deště a značná nestálost počasí. Za zmínku stojí ale konec léta,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 03 34

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 03 34 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 03 34 Nepostradatelný pomocník pro všechny lidi, kteří chtějí vědět, kde se nacházejí. Ať již pojedete na horském kole, budete-li horolezci, nebo jestliže se vydáte na procházku

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

Klimatické podmínky výskytů sucha

Klimatické podmínky výskytů sucha Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Klimatické podmínky výskytů sucha Jaroslav Rožnovský, Filip Chuchma PŘEDPOVĚĎ POČASÍ PRO KRAJ VYSOČINA na středu až pátek Situace:

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

Šablona č. 01. 09 ZEMĚPIS. Výstupní test ze zeměpisu

Šablona č. 01. 09 ZEMĚPIS. Výstupní test ze zeměpisu Šablona č. 01. 09 ZEMĚPIS Výstupní test ze zeměpisu Anotace: Výstupní test je vhodný pro závěrečné zhodnocení celoroční práce v zeměpise. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci píší formou

Více

Antonín Hrbek CO ŘÍKAJÍ HVĚZDY ŽENÁM. Váš každodenní průvodce

Antonín Hrbek CO ŘÍKAJÍ HVĚZDY ŽENÁM. Váš každodenní průvodce Antonín Hrbek CO ŘÍKAJÍ HVĚZDY ŽENÁM Váš každodenní průvodce Antonín Hrbek, 2016 Grada Publishing, a. s., 2016 Redakce Dana Řezníčková Obálka, grafická úprava a sazba Jakub Karman, Art007 Vydala Grada

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině.

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Vzdělávací oblast : Předmět : Téma : Člověk a jeho svět Přírodověda Vesmír Ročník: 5. Popis: Očekávaný výstup: Druh učebního materiálu: Autor: Poznámky: Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru.

Více

Výklad horoskopu. Systém výkladu podle dominant Diagram vládců

Výklad horoskopu. Systém výkladu podle dominant Diagram vládců Výklad horoskopu Systém výkladu podle dominant Diagram vládců Otázka Jak vykládat horoskop? Astrologická alfa a omega Jak z jednotlivých prvků, abecedy a základů gramatiky sestavíme pravdivý obrázek o

Více

Teplota. Jednotkou pro měření teploty je stupeň je teplota kdy se voda mění v je teplota kdy voda začíná vřít a mění se v

Teplota. Jednotkou pro měření teploty je stupeň je teplota kdy se voda mění v je teplota kdy voda začíná vřít a mění se v Teplota Teplotu měříme.. Jednotkou pro měření teploty je stupeň.. 0.. je teplota kdy se voda mění v.. 100.je teplota kdy voda začíná vřít a mění se v Rozložení teploty na Zemi Doplň chybějící údaje. Využij

Více

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje.

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. 1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. I. 2. Doplň: HOUBY Nepatří mezi ani tvoří samostatnou skupinu živých. Živiny čerpají z. Houby

Více

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Baronesa Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Rok 2009 byl UNESCO a OSN vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie. Oslavuje se tak 400 let od okamžiku, kdy italský astronom Galileo Galilei

Více

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014 Týden 1/2014 1.ledna 2014-5.ledna 2014 30.12.2013 31.12.2013 1.1.2014 2.1.2014 3.1.2014 4.1.2014 5.1.2014 Týden 2/2014 6.ledna 2014-12.ledna 2014 6.1.2014 7.1.2014 8.1.2014 9.1.2014 10.1.2014 11.1.2014

Více

Davidova (Betlémská) hvězda

Davidova (Betlémská) hvězda Davidova (Betlémská) hvězda P.A.Semi, 2014-02-12 Seskupení planet do Davidovy hvězdy se čas od času stává... Uvádíme zde nejvýraznější výskyty v antickém období, s centrem na Zemi nebo na Slunci, řazené

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 11. Atmosféra Země - vlastnosti Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ:

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ: vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h Datum aktualizace : pondělí 15. srpna 2011 Popis Datum aktualizace 20110815 Hodnota Předpověď na 1. až 7. den :16. 22. 8. 2011 1.den Počasí polo dešťové přeháňky Min.interval Prům.min.teplota Max.interval

Více

Odzkoušení účinku vybraných přípravků ze sortimentu používaných fungicidů při pěstování chmele odrůdy ŽPČ

Odzkoušení účinku vybraných přípravků ze sortimentu používaných fungicidů při pěstování chmele odrůdy ŽPČ Odzkoušení účinku vybraných přípravků ze sortimentu používaných fungicidů při pěstování chmele odrůdy ŽPČ Tršice, únor 2010 Vypracoval: Ing. Ivo Klapal E-mail: ivo.klapal@tiscali.cz Ověření účinnosti vybraných

Více

Leden 2003 POČASÍ TLAK TEPLOTA MIN.TEPLOTA MAX.TEPLOTA REL.VLHKOST SRÁŽKY PH SMĚR VĚTRU 1 jasno cm - 2 zataženo ,

Leden 2003 POČASÍ TLAK TEPLOTA MIN.TEPLOTA MAX.TEPLOTA REL.VLHKOST SRÁŽKY PH SMĚR VĚTRU 1 jasno cm - 2 zataženo , Leden 2003 POČASÍ TLAK MIN. MAX. REL.VLHKOST SRÁŽKY PH SMĚR VĚTRU 1 jasno 958-6 -17 0 65 20 cm - 2 zataženo 943 2-9 2,5 99 22 cm - 3 zataženo 944 3,2 2 6,5 100 10 cm - 4 oblačno 950-0,7-2,5 4,6 91 8 cm

Více

CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY (OVZDUŠÍ):

CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY (OVZDUŠÍ): Celý slide přepsat jako zápis do sešitu. CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY (OVZDUŠÍ): SLOŽENÍ VZDUCHU: VZDUCH JE SMĚS PLYNŮ: 1. DUSÍK (N2) JE HO NEJVÍCE, 78 % 2. KYSLÍK (O2) DRUHÝ NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ PLYN, 21 % (K

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 6 9 1 1 SLUNEČNÍ ASTROLOGIE

Více

METODIKA PRO PŘEDPOVĚĎ EXTRÉMNÍCH TEPLOT NA LETECKÝCH METEOROLOGICKÝCH STANICÍCH AČR

METODIKA PRO PŘEDPOVĚĎ EXTRÉMNÍCH TEPLOT NA LETECKÝCH METEOROLOGICKÝCH STANICÍCH AČR Katedra vojenské geografie a meteorologie Univerzita obrany Kounicova 65 612 00 Brno METODIKA PRO PŘEDPOVĚĎ EXTRÉMNÍCH TEPLOT NA LETECKÝCH METEOROLOGICKÝCH STANICÍCH AČR 1 1. Obecná charakteristika Teplota

Více

Astronomický rok 2015

Astronomický rok 2015 Astronomický rok 2015 V následujícím článku jsou vybrány nejzajímavější nebeské úkazy a události vztahující se k astronomii, které nám nabídne nadcházející rok. Dnes si projdeme první pololetí 2015. Ze

Více

ZÁPIS DO OBECNÍ KRONIKY ZA ROK 2014

ZÁPIS DO OBECNÍ KRONIKY ZA ROK 2014 ZÁPIS DO OBECNÍ KRONIKY ZA ROK 2014 Počasí Lednové počasí roku 2014 lze charakterizovat jako teplotně nadprůměrné. Převládalo oblačno, mlhavo, denní teploty stoupaly k 5 C, o víkendu 18. a 19. 1. bylo

Více

Údaje jsou odečítány ve 14 hod Teplota... ve C Vlhkost... v % Srážky... mm /dešťové/... 1 mm = l litr/lm 2 cm... množství sněhové pokrývky

Údaje jsou odečítány ve 14 hod Teplota... ve C Vlhkost... v % Srážky... mm /dešťové/... 1 mm = l litr/lm 2 cm... množství sněhové pokrývky leden 18 POČASÍ MIN.TEPLOTA MAX.TEPLOTA REL.VLHKOST SRÁŽKY ph SMĚR VĚTRU 1 polojasno -6 2 0,8 1,8 1 cm Z 3-0,8 3 17 J 4-0,8 4,2 85 8 Z 5-0,8 83 5 Z 6 8,1 78,8 7 7,5 8 polojasno -0,8 7,5 65,5 JV 9 polojasno

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 7 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 7 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

ATMOSFÉRA. Podnebné pásy

ATMOSFÉRA. Podnebné pásy ATMOSFÉRA Podnebné pásy PODNEBNÉ PÁSY podle teploty vzduchu rozlišujeme 3 základní podnebné pásy: Tropický podnebný pás (mezi obratníky) Mírný podnebný pás Polární podnebný pás (za polárními kruhy) PODNEBNÉ

Více

(Z časopisu YOU, 3/2002, str.30, přeložil do slovenštiny M. Michalíček do časopisu NAHLAS, a do češtiny Zbutran)

(Z časopisu YOU, 3/2002, str.30, přeložil do slovenštiny M. Michalíček do časopisu NAHLAS, a do češtiny Zbutran) 29.9.2002 Vítám Vás v novém týdnu. Hned v úvodu bych rád upozornil na velice zajímavý článek o sluneční aktivitě. Článek jednoznačně ukazuje na to že NASA manipuluje fakty. Slunce po několik uplynulých

Více

18.8.2002. Minimum Possible Distance (AU) EARTH 2002/08/18.32526 52504.3 0.0035226 0.0035226. Nominal Distance (AU)

18.8.2002. Minimum Possible Distance (AU) EARTH 2002/08/18.32526 52504.3 0.0035226 0.0035226. Nominal Distance (AU) 18.8.2002 Vítám vás v novém týdnu. Minulé dva týdny byly všechno možné jen ne klidné. Marně jsem přemýšlel co napsat k všem těm hrůzám co se v této zemi děly. Povodně, které postihli velkou část naší země

Více

De Fundamentis Astrologiae Certioribus aneb K pevnějším základům astrologie sepsal Johannes Kepler

De Fundamentis Astrologiae Certioribus aneb K pevnějším základům astrologie sepsal Johannes Kepler De Fundamentis Astrologiae Certioribus aneb K pevnějším základům astrologie sepsal Johannes Kepler do jazyka českého převedla z [1] pílí velikou Marie Čamachová korekturu dle latinského originálu [2] provedla

Více

VY_52_INOVACE_137.notebook. April 12, V rozlehlých prostorách vesmíru je naše planeta jen maličkou tečkou.

VY_52_INOVACE_137.notebook. April 12, V rozlehlých prostorách vesmíru je naše planeta jen maličkou tečkou. Předmět: Přírodověda Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační

Více

Uvolnění z vlivu znamení III. Důležitá pravidla metody uvolnění z vlivu znamení.

Uvolnění z vlivu znamení III. Důležitá pravidla metody uvolnění z vlivu znamení. Uvolnění z vlivu znamení III. Důležitá pravidla metody uvolnění z vlivu znamení. V další části se soustředím na podrobnější analýzu dalších pravidel uplatňujících se u metody uvolnění z vlivu znamení.

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Jaroslav Rožnovský Extrémní projevy počasí Extrémní projevy počasí

Více

Astrologický test pre začiatočníkov

Astrologický test pre začiatočníkov Astrologický test pre začiatočníkov Planéty (týka sa len 7 tradičných planét) Ktorá planéta je najrýchlejšia? Mesiac Ktorá planéta je najpomalšia? Je Jupiter dobrodej? Je Venuša škodca? Ktorá planéta symbolizuje

Více

KOLIK JE KDE DEŠŤOVÉ VODY

KOLIK JE KDE DEŠŤOVÉ VODY SRÁŽKY PRECIPITATION PRŮMĚRNÝ ÚHRN SRÁŽEK AVERAGE PRECIPITATION TOTAL INTENZITA SRÁŽEK PRECIPITATION INTENSITY KONDENZAČNÍ JÁDRA CONDENSATION NUCLEI SNĚHOVÁ VLOČKA SNOWFLAKE SRÁŽKOVÝ STÍN RAIN SHADOW 34

Více

VYHODNOCENÍ METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ ZA ROK 2014

VYHODNOCENÍ METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ ZA ROK 2014 VYHODNOCENÍ METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ ZA ROK 2014 Měření denní teploty a množství srážek na stanici Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se datuje už od roku 1945. Postupně přibývají

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Naše podnebí proč je takové Extrémy počasí v posledních

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Okruhy přednášky Podnebí ČR Počasí v posledních letech Oteplování Dopady změny

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P01 Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: 13.2.2012 Datum ověření: 23.4.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Přírodověda

Více

ROČNÍ OBDOBÍ. Prezentace Prvouka 1. a 2. ročník. Autorky: Mgr. Ivana Jamborová, Mgr. Anna Ignacová, červen 2011

ROČNÍ OBDOBÍ. Prezentace Prvouka 1. a 2. ročník. Autorky: Mgr. Ivana Jamborová, Mgr. Anna Ignacová, červen 2011 ROČNÍ OBDOBÍ Prezentace Prvouka 1. a 2. ročník Autorky: Mgr. Ivana Jamborová, Mgr. Anna Ignacová, červen 2011 Jaro léto podzim zima Čtyři roční období Jaro Březen Duben květen Podzim Září Říjen listopad

Více

ROČNÍ KALENDÁŘ Projekt zaměřený na sledování astronomického roku, státní svátky a významné dny ČR.

ROČNÍ KALENDÁŘ Projekt zaměřený na sledování astronomického roku, státní svátky a významné dny ČR. VY_32_INOVACE_03 ROČNÍ KALENDÁŘ Projekt zaměřený na sledování astronomického roku, státní svátky a významné dny ČR. PRŮVODNÍ LIST DUM Autor: R. Mikšíková Období vytvoření: llistopad 2012 Ročník: 5. Vzdělávací

Více

Kateřinský kalendář 2016

Kateřinský kalendář 2016 Leden 1. 3.1.2016 7./8. - 10.1.2016 8. 10.1.2016 Téma*: 8. 17.1.2016 15. 17.1.2016 Kateřinský kalendář 2016 15. 22.1., 22. - 29.1./ 15. 29.1.2016. 21./22. - 24.1.2016 22. - 24.1.2016 29. 31.1.2016 Únor

Více

Antonín Hrbek CO ŘÍKAJÍ HVĚZDY ŽENÁM. Váš každodenní průvodce

Antonín Hrbek CO ŘÍKAJÍ HVĚZDY ŽENÁM. Váš každodenní průvodce Antonín Hrbek CO ŘÍKAJÍ HVĚZDY ŽENÁM Váš každodenní průvodce Antonín Hrbek, 2016 Grada Publishing, a. s., 2016 Redakce Dana Řezníčková Obálka, grafická úprava a sazba Jakub Karman, Art007 Vydala Grada

Více

Blšanské listy. Informační časopis městského úřadu a sloučených obcí. Srpen 2018

Blšanské listy. Informační časopis městského úřadu a sloučených obcí. Srpen 2018 Blšanské listy Informační časopis městského úřadu a sloučených obcí Srpen 2018 ÚVODNÍ SLOVO Vážení spoluobčané, na začátku letošního roku proběhla anketa ohledně domovních kompostérů a na základě toho

Více

Obsah DUBEN 48 ÚVOD 4 LEDEN 8 ÚNOR 20 KVĚTEN 64 BŘEZEN 32 ČERVEN 76

Obsah DUBEN 48 ÚVOD 4 LEDEN 8 ÚNOR 20 KVĚTEN 64 BŘEZEN 32 ČERVEN 76 Obsah ÚVOD 4 Několik praktických rad 4 Doporučení k okénkům pro pokročilé 5 Obtočnová souhvězdí 6 Co všechno můžete vidět na obloze pouhým okem 7 LEDEN 8 Obloha v lednu 23.00 SEČ 8 Objekt měsíce Plejády

Více

HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ

HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ Souhvězdí I. Souhvězdí je optické uskupení hvězd různých jasností na obloze, které mají přesně stanovené hranice Podle usnesení IAU je celá obloha rozdělena na 88 souhvězdí Ptolemaios

Více

Výklad osobního horoskopu

Výklad osobního horoskopu Výklad osobního horoskopu Zpracoval: Jiří Kubík ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ INFORMACE O HOROSKOPU POLARITA ZNAMENÍ MUŽSKÁ: 8 Silně zdůrazněná mužská znamení naznačují dominanci, vlastní aktivní přístup v nejrůznějších

Více

PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/

PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/ gr.j.mareš Podnebí EU-OP VK VY_32_INOVACE_656 PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/ POČASÍ-AKTUÁLNÍ STAV OVZDUŠÍ NA URČITÉM MÍSTĚ PODNEBÍ-PRŮMĚR.STAV OVZDUŠÍ NA URČITÉM MÍSTĚ

Více

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav 5. hodnotící zpráva IPCC Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav Mění se klima? Zvyšuje se extremita klimatu? Nebo nám jenom globalizovaný svět zprostředkovává informace rychleji a možná i přesněji

Více

Sníh na Lysé hoře z pohledu pamětníka

Sníh na Lysé hoře z pohledu pamětníka ČESKÁ METEOROLOGICKÁ SPOLEČNOST Sníh na Lysé hoře z pohledu pamětníka Jaroslav Chalupa Lysá hora 120 let meteorologických měření a pozorování Bezručova chata, Lysá hora 14. 15. června 2017 Úvod Sníh jako

Více

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Teplota pozdě odpoledne

Více

C/2009 R1 McNaught. Maximální jasnosti by kometa m la dosáhnout na konci ervna, kdy ji nalezneme nízko nad se- verním obzorem.

C/2009 R1 McNaught. Maximální jasnosti by kometa m la dosáhnout na konci ervna, kdy ji nalezneme nízko nad se- verním obzorem. Baronesa čtvrtletník Hvězdárny barona Artura Krause DDM DELTA Pardubice, ul. Gorkého Podivný černobílý obrázek zachycuje v inverzních barvách blížící se vlasatici, kometu C/2009 R1 McNaught. Kometu objevil

Více

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Principy předpovědi Bereme v úvahu přesné aspekty planet od Slunce po Saturna mezi sebou mimo Luny. Všechny aspekty mají

Více

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Obsah: Podnebí Podnebné pásy Podnebí v České republice Počasí Předpověď počasí Co meteorologové sledují a používají Meteorologické přístroje Meteorologická stanice

Více

Pouť k planetám. Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY

Pouť k planetám.  Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY Co způsobuje příliv a odliv? hejna migrujících ryb vítr gravitace Měsíce Je možné přistát na povrchu Saturnu? Čím je tvořen prstenec Saturnu? Mají prstenec i jiné planety? Jak by mohla získat prstenec

Více

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologický rok: 00 KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologická fáze: ZIMA Všechny rostliny, kromě mrazuvzdorných, mají vegetační klid, organismy hybernují.

Více

Graf č. 1.: Celkový počet ohrožených osob leden 2012... 3. Graf č. 2.: Celkový počet ohrožených osob dle pohlaví leden 2012... 4

Graf č. 1.: Celkový počet ohrožených osob leden 2012... 3. Graf č. 2.: Celkový počet ohrožených osob dle pohlaví leden 2012... 4 Obsah Graf č. 1.: Celkový počet ohrožených osob leden 2012... 3 Graf č. 2.: Celkový počet ohrožených osob dle pohlaví leden 2012... 4 Graf č. 3.: Celkový počet ohrožených osob únor 2012... 5 Graf č. 4.:

Více

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového???

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového??? Co je to CO 2 liga? Je to celorepubliková soutěž, která je učena pro týmy 3-10 studentů ve věku cca 13-18 let (ZŠ, SŠ). Zabývá se tématy: klimatické změny, vody, energie a bydlení, jídla, dopravy. Organizátorem

Více

Zpravodaj. Číslo 4 / 2010

Zpravodaj. Číslo 4 / 2010 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Planety Terestrické planety Velké planety Planety sluneční soustavy a jejich rozdělení do skupin Podle fyzikálních vlastností se planety sluneční soustavy

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_Z678HO_13_02_07

Více

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 24, ISBN 8-8669-12-1 ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ František Toman, Hana Pokladníková

Více