ÚKOLY ARCHITEKTURA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945"

Transkript

1 ÚKOLY ARCHITEKTURA Úkol 1, tzv. historicko-politický Připomeňte si historické události, které vedly ke vzniku samostatné Československé republiky. Co víte o osobě Tomáše Garrigua Masaryka? Kdo to byli tzv. Pátečníci?

2 Úkol 2, tzv. loučící Spíše pro uvedení do souvislostí je zajímavé si uvědomit, že v roce 1918 zemřela řada významných osobností umělecko-kulturního života. Jen ve Vídni s rozpadem Rakouskouherské monarchie zemřeli významní představitelé vídeňské secese: architekt a významný pedagog Otto Wagner ( ), sochař, designér a návrhář užitého umění, častý spolupracovník Otto Wagnera či Josefa Hoffmanna Koloman Moser ( ), malíři Gustav Klimt ( ) a Egon Schiele ( ). Ve Francii v roce 1918 zemřel významný básník, kritik, iniciátor kulturního života a čelní představitel avantgardy Guillaume Apollinaire ( ). Předčasná smrt v důsledku války se nevyhnula ani českým umělcům. V roce 1918 zemřel významný malíř Bohumil Kubišta ( ). Zkuste si o něm zjistit základní informace a prohlédněte si jeho obrazy. Některá Kubištova díla jsou zásadní v dějinách českého výtvarného umění. V mladém věku umírají také dva architekti, kteří se dosud mohli projevit pouze na lokální úrovni. Královéhradecký Vladimír Fultner ( ) a olomoucký Karel Starý mladší ( ). Vila Václava Píši ve stylu kotěrovské moderny od Vladimíra Fultnera z roku 1910

3 Špalkův obchodní dům od Vladimíra Fultnera na Velkém náměstí v Hradci Králové

4 Vila od Karla Starého mladšího pro sestru Ludmilu (provdanou Hoffmanovou)

5 Obchodní dům Ferdinanda Tomka v Riegrově ulici v Olomouci od Karla Starého mladšího

6 Úkol 3, tzv. filmový se v souvislosti s pardubickým krematoriem Pavla Janáka vyloženě nabízí. Podívejte se na film Spalovač mrtvol. Vždyť se jedná o zásadní snímek nejen své doby (rok 1968), ale české, respektive československé kinematografie vůbec.

7 Úkol 4, tzv. sochařský V prvním desetiletí 20. století, které se neslo ve stylu secese, architekti spolupracovali se sochaři Stanislavem Suchardou (četná spolupráce s Janem Kotěrou, který pro svého přítele sochaře navrhl vilu s ateliérem) nebo Ladislavem Šalounem (spolupráce s architektem Osvaldem Polívkou). Oba sochaři pak vyhráli soutěž na sochařskou realizaci významného pomníku v Praze. Zjistěte, o pomníky kterých osobností českých dějin se jedná. Významným sochařem, grafikem a na okraj i architektem byl František Bílek. Jeho vila s ateliérem, kterou si v letech sám navrhnul, se nachází na Hradčanech, spravuje ji Galerie hlavního města Prahy a je otevřena veřejnosti. Návštěvu Bílkovy vily a ateliéru je možné jenom doporučit, neboť se jedná o jedinečnou ukázku symbolismu v evropské architektuře. Ve druhém a třetím desetiletí, kdy byl secesní styl překonán, se architekti ke spolupráci obracejí spíše na sochaře moderního pojetí. Jsou jimi Jan Štursa a Otto Gutfreund. Zjistěte o nich základní informace. Samozřejmě, že tito významní sochaři nemohli působit po celé republice. Snad v každém městě byl i nějaký domácí sochař, který svým dílem zdobil architekturu. V Olomouci např. Julius Pelikán, v Hradci Králové zase Josef Škoda. Který sochař působil za první republiky ve vašem městě? Oba sochaři Jan Štursa i Otto Gutfreund - se setkali při sochařské výzdobě Gočárovy Legiobanky v Praze Na poříčí z roku Čtyři sochařsky zdobené hlavice pilastrů jsou dílem Jana Štursy a symbolizují místa spjatá s historií legií za první světové války. Nad nimi je pak reliéf na šířku celého průčelí budovy, který ilustruje život v legiích. Jeho autorem je Otto Gutgreund.

8 Díla obou sochařů se setkala díky stavbě Josefa Gočára i v Hradci Králové. Jedná se o budovu Gymnázia J. K. Tyla z roku Před budovou stojí na sloupu plastika Vítěz od Jana Štursy a u pravého křídla budovy reliéf státního znaku od Otty Gutfreunda.

9 Úkol 5, tzv. hudební O klasicismus byl ve dvacátých letech zájem i ve výtvarném umění či v hudbě. Pablo Picasso po letech kubistického hledání nakonec zcela obrátil a začal se věnovat klasicistní kresbě a malbě. Stejně tak i Henri Matisse, další významný francouzský malíř té doby. Nejinak tomu bylo i u nás. Malíři jako Emil Filla či brněnský malíř Jaroslav Král se ve dvacátých letech věnovali tvorbě ovlivněné klasicismem, barokem či renesancí. Podobně jako Pablo Picasso ve výtvarném umění, tak i hudební skladatel Igor Stravinskij se ve dvacátých letech po hudebních experimentech uchýlil ke klidnému neoklasicismu, jako například ve skladbě Pulcinella. Nezasvěcený posluchač by sotva poznal, že autorem této skladby je komponista slavného a přelomového Svěcení jara z roku

10 Úkol 6, tzv. funerální Je až s podivem, jak se ve dvacátých letech stavěla krematoria. Puristické krematorium od Bedřicha Feursteina v Nymburku, rondokubistické či ve stylu národního dekorativismu navržené pardubické krematorium od Pavla Janáka. Z architektonického hlediska je velmi významné brněnské krematorium od Ernsta Wiesnera z roku V polovině dvacátých let 20. století bylo postaveno kubistické krematorium v Ostravě, jehož architektem byl Vlastimil Hofman. To však bylo v roce 1979 zbořeno. Čím to, že se právě tento typ staveb začal ve dvacátých a posléze ve třicátých letech tak hojně stavět? Odkaz na článek o krematoriích od Zdeňka Lukeše: Odkaz na vlastní článek o olomouckém krematoriu:

11 Úkol 7, tzv. zvrhlý Zjistěte, co to bylo zvrhlé umění. Německy entartete Kunst. Jedná se totiž o terminus technicus.

12 Úkol 8, tzv. funkční Podívejte se na následující vyobrazení staveb a zkuste určit hlavní znaky funkcionalismu (také v powerpointové prezentaci i se jménem autora a s uvedením místa stavby).

13

14

15

16

17

18

19 Úkol 9, tzv. polemický Veďte diskuzi, zda má být architektura pouze technickým řemeslem, vědou nebo uměním. Má být nositelem praktických funkcí nebo i funkce estetické? Je ve vašem okolí stavba, z níž máte pocit, že se na estetickou funkci při jejím navrhování zcela zapomnělo? Případně naopak, kdy skrze estetické působení stavba trpí ve své praktičnosti?

20 Úkol 10, tzv. návštěvní Vyhledejte na internetu webové stránky vily Tugendhat a Müllerovy vily. Zjistěte, kdo je spravuje a zřizuje. Zkuste na základě informací na těchto webových stránkách zjistit, v čem byly tyto stavby unikátní. Zjistěte informace nejen o stavbě a architektech, ale i o majitelích, stavebnících těchto vil. Jaký byl jejich osud? Je ve vašem okolí i jiná stavba, která dnes slouží veřejnosti pro vzdělávací účely?

21 Úkol 11 Přečtěte si následující charakteristiky. Jedná se o charakteristiky národního dekorativismu, moderního klasicismu a funkcionalismu (částečně konstruktivismu) v architektuře, jen se pomíchaly. Ke každému ze tří směrů přiřaďte tři ukázky. Jedná se o směr meziválečné avantgardy, který byl mezinárodním stylem. Švýcarský architekt a teoretik Le Corbusier jej propagoval např. ve Francii, v Německu se těšil oblibě v okruhu vlivné školy Bauhaus, v Rusku u konstruktivistů. Významným centrem tohoto směru se stala i Praha nebo Brno. Tento architektonický styl nebyl po chuti nastupující generaci mladých architektů, kterým vadil přílišný dekorativismus staveb, což považovali za zradu odkazu Jana Kotěry a jeho strohé, střízlivé moderny. V polovině dvacátých let tento styl odezněl a i jeho čelní představitelé přešli k avantgardním směrům. Inspiruje se principy klasické architektury (antikou), tak jako v minulosti se jí inspirovala renesance nebo klasicismus přelomu 18. a 19. století. Využívá přitom i klasické tvarosloví, jako například vysoký sloupový řád, výraznou korunní římsu, tympanon. V Československu se stal oficiálním stylem nové republiky, vypůjčoval si folklórní motivy a barevně mnohdy využíval barev národní trikolóry. Nejznámějšími stavbami se stala budova pardubického krematoria od Pavla Janáka a budova Legiobanky v ulici Napříčí v Praze od Josefa Gočára. Styl, který není převratnou novinkou, jelikož se v architektuře objevuje neustále jako alternativa k různým dobovým architektonickým formám. V první polovině dvacátého století tak tvořil umírněnou, konzervativní alternativu ke kotěrovské moderně a avantgardní architektuře dvacátých a třicátých let. Tento architektonický styl byl v Německu zakázán nacisty, po druhé světové válce však ještě dozníval např. u nás. Po nástupu komunistů k moci však byl označen za buržoazní styl a byl zakázán. Architektonický styl spjatý se vznikem samostatné Československé republiky vycházel z populárního stylu art deco, který se rozšířil v první polovině dvacátých let dvacátého století po celém světě.

22 Základním principem staveb je železobetonová nebo ocelová konstrukce, která umožnila odlehčení staveb. Budovy jsou charakteristické plochými střechami, pásovými okny na bílých průčelích, terasami umožňujícími propojení interiéru a exteriérem, tj. obytného prostoru se zahradou. V českém prostředí tento styl reprezentoval slovinský architekt Josip Plečnik nejen stavbami v areálu Pražského hradu, Antonín Engel či František Roith budovami některých ministerstev, ale částí svého díla i Jan Kotěra.

23 Správné řešení: NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS Architektonický styl spjatý se vznikem samostatné Československé republiky vycházel z populárního stylu art deco, který se rozšířil v první polovině dvacátých let dvacátého století po celém světě. V Československu se stal oficiálním stylem nové republiky, vypůjčoval si folklórní motivy a barevně mnohdy využíval barev národní trikolóry. Nejznámějšími stavbami se stala budova pardubického krematoria od Pavla Janáka a budova Legiobanky v ulici Napříčí v Praze od Josefa Gočára. Tento architektonický styl nebyl po chuti nastupující generaci mladých architektů, kterým vadil přílišný dekorativismus staveb, což považovali za zradu odkazu Jana Kotěry a jeho strohé, střízlivé moderny. V polovině dvacátých let tento styl odezněl a i jeho čelní představitelé přešli k avantgardním směrům. MODERNÍ KLASICISMUS (NEOKLASICISMUS) Styl, který není převratnou novinkou, jelikož se v architektuře objevuje neustále jako alternativa k různým dobovým architektonickým formám. V první polovině dvacátého století tak tvořil umírněnou, konzervativní alternativu ke kotěrovské moderně a avantgardní architektuře dvacátých a třicátých let. Inspiruje se principy klasické architektury (antikou), tak jako v minulosti se jí inspirovala renesance nebo klasicismus přelomu 18. a 19. století. Využívá přitom i klasické tvarosloví, jako například vysoký sloupový řád, výraznou korunní římsu, tympanon. V českém prostředí tento styl reprezentoval slovinský architekt Josip Plečnik nejen stavbami v areálu Pražského hradu, Antonín Engel či František Roith budovami některých ministerstev, ale částí svého díla i Jan Kotěra. FUNKCIONALISMUS Jedná se o směr meziválečné avantgardy, který byl mezinárodním stylem. Švýcarský architekt a teoretik Le Corbusier jej propagoval např. ve Francii, v Německu se těšil oblibě v okruhu vlivné školy Bauhaus, v Rusku u konstruktivistů. Významným centrem tohoto směru se stala i Praha nebo Brno. Základním principem staveb je železobetonová nebo ocelová konstrukce, která umožnila odlehčení staveb. Budovy jsou charakteristické plochými střechami, pásovými okny na bílých průčelích, terasami umožňujícími propojení interiéru a exteriérem, tj. obytného prostoru se zahradou. Tento architektonický styl byl v Německu zakázán nacisty, po druhé světové válce však ještě dozníval např. u nás. Po nástupu komunistů k moci však byl označen za buržoazní styl a byl zakázán.

24 Úkol 12 Zkuste na základě vašich znalostí o národním dekorativismu, moderním klasicismu a funkcionalismu přiřadit následující vyobrazení budov, pasáží, interiérů, průčelí a detailů.

25

26

27 Správné možné řešení: Str. 1: a) b) Str. 2: e) f) Str. 3: i) j) c) d) g) h) k) l) m) n) o) p) a) FUNKCIONALISMUS obchodní dům Olympic v Praze od Jaromíra Krejcara z roku 1926 b) NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS dlažba před Legiobankou od Josefa Gočára z let c) MODERNÍ KLASICISMUS kostel sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci od Josefa Śálka z let d) FUNKCIONALISMUS někdejší Penzion Haná v Olomouci od Josefa Václavíka z roku 1933 e) FUNKCIONALISMUS Spolkový dům Mánes od Otakara Novotného z let f) NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS Myšákův dům od Josefa Gočára z roku 1922 g) FUNKCIONALISMUS pasáž paláce Alfa v Brně od Bohuslava Fuchse z let h) NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS Legiobanka od Josefa Gočára z let i) MODERNÍ KLASICISMUS interiér kostela Nejsvětějšího Srdce Páně od Josipa Plečnika v Praze z let j) FUNKCIONALISMUS pasáž někdejší Moravské banky (dnes KB) na náměstí Svobody v Brně od Bohuslava Fuchse a Ernsta Wiesnera z let k) FUNKCIONALISMUS Spolkový dům Mánes od Otakara Novotného z let l) NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS Legiobanka od Josefa Gočára z let m) MODERNÍ KLASICISMUS Husův sbor církve československé v Olomouci od Huberta Austa z roku 1926 n) FUNKCIONALISMUS Seidlerova vila v Olomouci od Jacquese Groaga z roku 1935 o) FUNKCIONALISMUS vila Lídy Baarové od Ladislava Žáka v pražských Dejvicích z roku 1937 p) MODERNÍ KLASICISMUS vyhlídkový altánek v zahradě Na Valech v areálu Pražského hradu od Josipa Plečnika z let

28 Úkol 13 Znáte ve vašem městě či okolí stavbu z meziválečného období? Rodinný dům, obchodní dům či jiné? Ke kterému architektonického stylu patří? Zkuste o ní něco zjistit. Nejen o architektovi, ale i o tom, kdo si dům nechal postavit, jaká rodina v něm žila, k čemu dům sloužil. Kolikráte jsou to osudy neméně zajímavé jako stavba samotná.

XVII. Seznam ilustrací

XVII. Seznam ilustrací XVII. Seznam ilustrací 1) Le Corbusier na Athénské Akropoli, stojí u Parthenónu, Athény, září 1911 2) Le Corbusier na Athénské Agoře, Athény, září 1911 3) Le Corbusier na Athénské Akropoli, Athény, září

Více

Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti?

Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti? Úkol 1 Zamyslete se individuálně i ve skupině nad tím, co je to architektura? Zkuste ji definovat. Může vám pomoci metoda brainstorming nebo myšlenková mapa. Poté vyhledejte definice architektury v encyklopediích

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní

Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní (slide 1; slide 2) Byla to vzrušující doba, která přinesla názorový souboj dvou generací. Zatímco starší architekti byli

Více

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Gymnázium Přírodní škola Kubismus v Praze Autor: Jiří Slapnička Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Datum odevzdání: 27. 2. 2015 Za cenné rady děkuji panu Mgr. Štěpánu Macháčkovi a panu Josefu Alblovi

Více

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská Ladislav Šaloun 1906 1914 externí učitel / speciální škola sochařská 1870 1. 8. narozen v Praze. 1886 1889 navštěvuje kreslířskou školu profesora Reyniera v Praze. 1889 1891 soukromě studuje sochařství

Více

Studium: Stavební průmyslová škola v Plzni, Akademie výtvarných umění ve Vídni u profesora Otto Wagnera

Studium: Stavební průmyslová škola v Plzni, Akademie výtvarných umění ve Vídni u profesora Otto Wagnera Jméno: Jan Kotěra Otec: Antonín (nár. česká) Matka: Marie (rozená Voglová; nár. německá) Datum narození: 18. 12. 1871 Místo narození: Brno Datum úmrtí: 17. 4. 1923 Místo úmrtí: Praha Studium: Stavební

Více

SOUTĚŽE NA ŽIŽKŮV POMNÍK A NÁRODNÍ PAMÁTNÍK

SOUTĚŽE NA ŽIŽKŮV POMNÍK A NÁRODNÍ PAMÁTNÍK SOUTĚŽE NA ŽIŽKŮV POMNÍK A NÁRODNÍ PAMÁTNÍK Lorenz Janscha: Krajina pod Žižkovem s Invalidovnou, 1803 1913 Čeněk Vořech Vojta Sapík: Soutěžní návrh Žižkova pomníku na hoře Vítkov v Praze, 1913 Pavel Janák

Více

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě, bylo naše první setkání na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad naplněno spíše nepochopením a zmatením, což

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 18. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015. Kubistická architektura Josefa Chochola

U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015. Kubistická architektura Josefa Chochola U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015 Kubistická architektura Josefa Chochola Zpracoval: Ing. Josef Skřivánek Praha, květen 2015 Vznik kubismu Kubismus jako umělecký

Více

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 Autor: Rostislav Šarman Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Budeme velice potěšeni, když se našich akcí zúčastníte. Informace získáte na nástěnce v přízemí u míst. č. 33 a také na přednáškách U3V.

Budeme velice potěšeni, když se našich akcí zúčastníte. Informace získáte na nástěnce v přízemí u míst. č. 33 a také na přednáškách U3V. KLUB POSLUCHAČŮ A ABSOLVENTŮ U3V FF UK Klub vznikl dne 26. února 2009 a je volným sdružením osob zapsaných do kurzů pořádaných Filozofickou fakultou pro Univerzitu třetího věku a jejich absolventů. Garantkou

Více

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory Celé jméno uchazeče: Test kulturně historických znalostí pro učební umělecké obory 1. Do kterého uměleckého oboru patří stavba chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? a) užité umění b) architektura c) malířství

Více

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser.

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser. Z rodné Brtnice se přes středoškolské studium v Brně ocitneš na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Tvým učitelem se stává vlivný architekt profesor Otto Wagner, jehož dílo můžeš na přelomu devatenáctého

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz říjen 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Název kubismus poprvé použil francouzský kritik Louis Vauxcelles roku 1908 při popisu jednoho z Braqueových obrazů

Název kubismus poprvé použil francouzský kritik Louis Vauxcelles roku 1908 při popisu jednoho z Braqueových obrazů Kubismus obecně Jako avantgarní umělecký směr vznikl roku 1906 v experimentech v ateliérech Picassa a Braquea (jsou považováni za jeho průkopníky) Přinesl s sebou zcela nové pojetí malířství i sochařství,

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková Vilová čtvrť Baba Markéta Vyhnánková Bydlení na dobré adrese v Praze 6 Baba Obytný komplex Hanspaulka Hanspaulka Na Krutci Ořechovka Vilová čtvrť Baba Původní vilová čtvrť Vznik vilové čtvrti Baba Lokalita

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Přijímací řízení specializace v pedagogice - výtvarná výchova - test Vv

Přijímací řízení specializace v pedagogice - výtvarná výchova - test Vv 2006 - Přijímací řízení specializace v pedagogice - výtvarná výchova - test Vv U každé z otázek testu zakroužkujte jedinou správnou odpověď (písmeno). V případě opravy škrtněte viditelně opravovanou odpověď

Více

Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století. Tisková zpráva

Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století. Tisková zpráva Metamorfózy politiky. Pražské pomníky 19. století Tisková zpráva V rámci volné řady výstavních projektů v Clam-Gallasově paláci, věnovaných kulturní historii Prahy, se pořadatelé Archiv hl. m. Prahy a

Více

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult VÝTVARNÁ KULTURA 16. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU

INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU Inspirace architekturou v knižní kultuře v českém kubismu INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU Hana Bartošová Svým příspěvkem bych chtěla navázat na putovní výstavu Kniha v českém

Více

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Adolf Loos (* 1870 Brno 1933 Kalksburg u Vídně) syn brněnského kameníka Adolfa Loose st. (jeho dílna sídlila na Kounicově 20 a 22) studium:

Více

České dědictví UNESCO. románský sloh

České dědictví UNESCO. románský sloh A1 románský sloh A1 Třebíč vstupní portál baziliky Telč věž kostela sv. Ducha Praha rotunda sv. Martina na Vyšehradě Kutná Hora kostel sv. Jakuba poblíž Kutné Hory A2 románský sloh A2 Třebíč vstupní portál

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní

Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní (slide 1; slide 2) Byla to vzrušující doba, která přinesla názorový souboj dvou generací. Zatímco starší architekti byli

Více

22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898

22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898 22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898 2. Stanislav Sucharda a Alois Dryák: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze,

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Pro potřeby výuky vytvořila Mgr. Lenka Hrubá ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pro potřeby

Více

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D.

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. Ústí nad Labem 2008 Obsah Úvod 9 1. Paul Hindemith - život a dílo v obrysech 13 1. 1 Období mládí a tvůrčích počátků 13 1. 2 Avantgardní období

Více

Hradec Králové KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO. Salon republiky

Hradec Králové KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO. Salon republiky Hradec Králové CZ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO Salon republiky 1 2 OHNISKO ARCHITEKTONICKÉ MODERNY Město Hradec Králové se pyšní tím nejlepším z české moderní architektury, která se zde začala rozvíjet

Více

KRÁLOVSKÉ VINOHRADY Joseph Daniel Huber: Plán Prahy, 1769, výřez pravé dolní části Anonym: Plán Prahy a okolí, 1737 Folpertus van Ouden-Allen: Panoramatický pohled na Prahu, předloha 1675, tisk 1685,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v r{mci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarn{ výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíkov{ sousedikova.obl@seznam.cz leden 2012 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha OBRAZOVÁ PŘÍLOHA [1] Benedikt Ried: Vladislavský sál, před 1500, Pražský hrad, Praha [2] Okna severního průčelí Vladislavského sálu, před 1493, Pražský hrad, Praha [3] Luciano da Laurana: Okna vévodského

Více

Zlín město funkcionalismu

Zlín město funkcionalismu 1 - jedinečná ukázka meziválečného funkcionalismu a konstruktivismu - hlavním motivem zlínské architektury je tovární objekt - tento motiv se opakuje v různých variacích i u ostatních budov sloužících

Více

Kultura v 2. polovině 19. století

Kultura v 2. polovině 19. století Kultura v 2. polovině 19. století AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP popíše situaci v 2. polovině 19. století v české kultuře a umění, práce s textem čtení s porozuměním FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008

Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008 Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008 Architektura - neostyly novorenesance novobaroko novogotika novorománský styl (neo)klasicismus

Více

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010 Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010 KTDU FaVU, 23. listopadu 2009 1. Umění pravěkých kultur základní charakteristika, periodizace - umění paleolitu v českých zemích a v západní Evropě

Více

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař Author: Ladislava Horňáková Published: 12.03.2008 František Gahura se narodil ve Zlíně 10. října 1891. Vyučil se u sochaře a štukatéra Aloise Amorta

Více

PAMÁTKY SECESE A 20. STOLETÍ

PAMÁTKY SECESE A 20. STOLETÍ PAMÁTKY SECESE A 20. STOLETÍ Architektura secese a 20. století v Českých zemích Společným znakem pojetí architektury konce 19. a počátku 20. století v celé Evropě (i v severní Americe) je odklon od historismu.

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková Kubismus Kubismus je umělecká směr, která se zrodil v Paříži

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Adolf Loos se narodí 15. prosince 1870 v Brně. Na místě jeho rodného domu však na Kounicově ulici stojí výšková budova hotelu Continental s plastikou

Adolf Loos se narodí 15. prosince 1870 v Brně. Na místě jeho rodného domu však na Kounicově ulici stojí výšková budova hotelu Continental s plastikou Adolf Loos se narodí 15. prosince 1870 v Brně. Na místě jeho rodného domu však na Kounicově ulici stojí výšková budova hotelu Continental s plastikou Ptáci od Olbrama Zoubka. Je to zdařilá ukázka kvalitní

Více

Secese se neobjevuje pouze na evropském kontinentě, ale kolem roku 1900 se dá hovořit dokonce o Japonské secesi Hlavní rysy: ornamentálnost,

Secese se neobjevuje pouze na evropském kontinentě, ale kolem roku 1900 se dá hovořit dokonce o Japonské secesi Hlavní rysy: ornamentálnost, SECESE V PRAZE SECESE Secese = odloučení, odštěpení Poslední univerzální výtvarný sloh Zasáhl do všech oblastí života Životní styl přelomu století První náznak secese se objevil v Mnichově už v roce 1892

Více

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů min. 5 max. 100 otázek, uzavřený (výběr z několika odpovědí)

Více

atelier sochařky hany wichterlové

atelier sochařky hany wichterlové okolí újezdu_praha 1_malá strana atelier josefa sudka atelier sochařky hany wichterlové samostatně stojící stavba se zahradou na pozemku patřícímu mč praha 1 v současné době přístupná přes bytový dům újezd

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví The Convention concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage. Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_118_VV9 SECESE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_118_VV9 SECESE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_118_VV9 SECESE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková Tivoli, honosný secesní obytný blok v Brně Průčelí výstavního

Více

Právo = symetrie řádu a právní stálosti. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku Janu Kotěrovi

Právo = symetrie řádu a právní stálosti. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku Janu Kotěrovi Právo = symetrie řádu a právní stálosti. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku Janu Kotěrovi Významné osmičky v historii budovy Právnické fakulty UK byly důvodem k setkání studentů a profesorů, jehož

Více

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2. PŘEHLED DĚJIN HUDBY Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: březen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Bytová kultura a nábytek v

Bytová kultura a nábytek v Bytová kultura a nábytek v meziválečném č období bí Proměna bytové kultury a nábytku v souvislosti s počátky průmyslové výroby 20. 30. léta 20. století zdůraznění funkce a funkčních vlastností první polovina

Více

Ústí nad Labeme 40. Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa. Krajská majetková, příspěvková organizace Vila

Ústí nad Labeme 40. Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa. Krajská majetková, příspěvková organizace Vila Ústí nad Labeme 40 Název objektu Ústí nad Labem Centrum Vila Kind č. p. 1535 Adresa Ústí nad Labem - Centrum, Na Schodech 4, č. p. 1535 K.ú./parcela č. Architekt St. p. č. 2383 Hartwig Fischel, Vídeň Stavitel

Více

A) Textové přílohy Příloha č. 1.: Seznam obcí podle data nejstarších doložených listin, které dokládají rok jejich založení.

A) Textové přílohy Příloha č. 1.: Seznam obcí podle data nejstarších doložených listin, které dokládají rok jejich založení. A) Textové přílohy Příloha č. 1.: Seznam obcí podle data nejstarších doložených listin, které dokládají rok jejich založení. In: Muzeum Kořence. Příloha č. 2.: Ukázka dvou kořeneckých tanečních písní.

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_11

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE Pracovní listy k úvodní lekci SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE NEJMÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru Druhá

Více

LADISLAV J. WEBER (* ) Inventář osobního fondu

LADISLAV J. WEBER (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE LADISLAV J. WEBER (* 1893-1961) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1930-1961 (1962) Značka fondu: 88 Číslo evidenčního listu NAD: 161 Evidenční číslo inventáře:

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* 1869 1944) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1900 1944 (1954) Značka fondu: 98 Číslo evidenčního listu NAD: 67 Evidenční číslo inventáře: 174 Zpracovala:

Více

Umění a dětský výtvarný projev

Umění a dětský výtvarný projev Umění a dětský výtvarný projev Dětský výtvarný projev má společné kořeny s následujícími uměleckými směry Romantismus, symbolismus Kubismus (Picasso) Abstrakce (Kandinsky, Kupka, Mondrian) Surrealismus

Více

Autor: Miroslav Finger Datum : leden 2013 Určení: dějepis, žáci 9.ročníku

Autor: Miroslav Finger Datum : leden 2013 Určení: dějepis, žáci 9.ročníku KULTURA A UMĚNÍ VE 20. A 30. LETECH 20. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_28_03 Tématický celek: Umění a

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

stránka 1 z 5 celkem

stránka 1 z 5 celkem hudba 18.9.2018 výročí 1918 koncert ské filharmonie k výročí republiky Slavnostní koncert ské filharmonie k 18. 9.2018, 19:30 18.9.2018 Slavnostní koncert ské filharmonie k Slavnostní koncert ské filharmonie

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

1. Pohled na výstaviště. 2. Vstupní brána výstaviště. 3. "Rue de Nations"

1. Pohled na výstaviště. 2. Vstupní brána výstaviště. 3. Rue de Nations 1. Pohled na výstaviště 2. Vstupní brána výstaviště 3. "Rue de Nations" 15 4. Jan Kotěra: pravá stěna interiéru s vitrínou, kamenný reliéf S. Suchardy 5. Celda Klouček: opukový portál 6. oltář s Madonou,

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

Renesance v Itálii. Renesanční průčelí dómu v Pavii

Renesance v Itálii. Renesanční průčelí dómu v Pavii Renesance v Evropě Renesance v Itálii Renesanční průčelí dómu v Pavii Sakristie chrámu s.spirito Vatikánské kasino Pia IV. /1559/ Francie, Španělsko Zámek Chambord, 1519 Španělsko, Escorial od 1563 Katedrála

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Obsah. Politický a společenský vývoj Plzně 31. Politický a společenský vývoj Tomáš Bernhardt 33

Obsah. Politický a společenský vývoj Plzně 31. Politický a společenský vývoj Tomáš Bernhardt 33 Úvod 16 Politický a společenský vývoj Plzně 31 Politický a společenský vývoj 1788-1848 Tomáš Bernhardt 33 Tvář m ěsta 38 Obyvatelstvo 51 Národnostní pom ěry 63 S polečnost 68 Významné úřady se sídlem v

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_2C_12_Historie_českého_divadla_II

Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_2C_12_Historie_českého_divadla_II Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2C_12_Historie_českého_divadla_II

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných zkoušek pro profilovou část maturitní zkoušky

Více

ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ

ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu Studijní opora předmětu Výtvarná kultura Typ předmětu: povinný Doporučený ročník: 1 Rozsah studijního předmětu: 1 semestr Rozsah hodin výuky: 8 hod. / sem. počet hodin pro samostudium: 70 Způsob zakončení:

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_03_Josef Kajetán Tyl Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Výtvarná výchova Ročník TÉMA

Výtvarná výchova Ročník TÉMA Výtvarná výchova Ročník TÉMA 1. 2. Výtvarná výchova Vlastní tvorba Metodika emocionalní Vlastní tvorba Metodika popíše vhodné společenské chování v dané situaci; dokáže projevit kladné vztahy k umění,

Více

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi.

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi. Střední škola umělecká a řemeslná Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Dějiny umění Druhy výtvarného umění

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Osobnosti české a světové literatury 20. a 21. století Český jazyk a literatura Pavla

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/19

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/19 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/19 Název materiálu: Testování žáků 8. a 9. tříd Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík ANOTACE Škola: Základní škola Brno, Jana Babáka 1 Vypracoval:

Více

Pracovní listy k panelové výstavě, která je k vidění na nábřeží Míru v Sikorově parku a ve stejné verzi na radnici v Českém Těšíně a webu Muzea

Pracovní listy k panelové výstavě, která je k vidění na nábřeží Míru v Sikorově parku a ve stejné verzi na radnici v Českém Těšíně a webu Muzea Pracovní listy k panelové výstavě, která je k vidění na nábřeží Míru v Sikorově parku a ve stejné verzi na radnici v Českém Těšíně a webu Muzea Těšínska. Projděte se po nábřeží, ale i celým městem Český

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 09/09 Pražský filmový orchestr Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více