JAK SE VYDĚLÁVÁ A NAKUPUJE V ZAMBII?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JAK SE VYDĚLÁVÁ A NAKUPUJE V ZAMBII?"

Transkript

1 JAK SE VYDĚLÁVÁ A NAKUPUJE V ZAMBII? Než se vydáme na trh či k nejrůznějším stánkům podél cest, podívejme se na měnu a kolik lidé běžně vydělávají. Čím se v Zambii platí? Za jeden americký dolar dostanete místní měny, která se jmenuje kwacha (čti: kvača). Když to převedeme na naše koruny, vyšla by 1 Kč na 275 kwacha. Životní měsíční minimum pro zambijské občany je stanovené na kwacha (jen asi 1090 Kč!), což zdaleka nestačí ani na pokrytí základních potřeb. Běžný měsíční plat řidiče auta se pohybuje kolem jednoho milionu kwacha (3.636 Kč). Zdravotní sestra má asi kwacha (5.455 Kč). Často najdete i lidi, kteří vykonávají běžné domácí práce za kwacha (1.600 Kč). Takto nízké platy nutí zaměstnané lidi, aby si přivydělávali jinde a jinak, často i na úkor svých pracovních povinností u zaměstnavatele. Je známo, že pracovních míst je málo a nezaměstnanost velká. Mnoho lidí nedosahuje ani minimálního příjmu hraničícího s chudobou - známý jeden dolar na den. A teď slíbené ceny v zambijské měně kwacha: 1 kg cukru l mléka kg soli l oleje kg banánů chleba kg rýže kg melimil (kukuřičná mouka na výrobu každodenního jídla nsima) pytel (20 kg) dřevěného uhlí (vystačí na 2 týdny topení) kg masa (vepřové, hovězí, skopové) kg ryby kg zeleniny (mrkev, cibule, petržel, ) kg kapenta (malé smažené rybky) kg fazolí lahev kokakoly (0,33 l) lahev piva Mosi (0,33 l) l vody l benzínu kus brýlí jízdní kolo (obyčejné) lepší motorka odběr elektřiny elektriky za měsíc v běžné domácnosti pitná voda v běžné domácnosti za měsíc obyčejné auto auto 4x

2 ZE ŽIVOTA BUDOUCÍCH KNĚŽÍ Počet povolání v Zambii stále roste, ale z nedostatku finančních prostředků není možné všechny zájemce přijmout. Studium a příprava trvá 13 let a vše je rozdělené do následujících etap: 5 let malý seminář (podobně jako naše středoškolské vzdělání) 1 rok duchovně-formační rok (srovnatelný s naším konviktem) 2 roky studium filosofie 2 roky studium teologie 1 rok pastorační praxe ve farnostech 1 rok studium teologie zakončené jáhenským svěcením 1 rok studium teologie zakončené kněžským svěcením Seminářů je v Zambii celkem deset. Bohoslovců stále přibývá a místní lidé jen těžko hledají možnosti, jak zajistit dostatek místa na studium, ubytování, toalety, učebny, knihovny apod. Časté je, že se biskupovi hlásí např. 40 zájemců, ale on jich může vzít jenom 5. Před dvěma lety musel např. biskup jedné diecéze odmítnout všechny kandidáty a to jen kvůli tomu, že by nezvládl zaplatit na místní poměry velmi vysoké školné. Seminaristé musí sami také na studium a pobyt v semináři přispívat. Samozřejmostí je, že ve svém volném čase pracují na zahradě, starají se o domácí zvířata nebo jinak pomáhají. Každý má přesně určený úkol, kterým se na zajištění chodu semináře podílí. Bez sportu a zábavy by nebyl studentský život úplný. Zambijští bohoslovci milují nejvíce fotbal a volejbal. Dobře znají naše fotbalisty, nejvíce Pavla Nedvěda. Papežské misijní dílo svatého Petra apoštola velice významným způsobem studium seminaristů podporuje. Pravidelně přispívá i na každého zambijského bohoslovce a navíc hradí například nutné opravy a stavby učeben, kaplí, dormitorií, knihoven apod. Příspěvek na roční studium bohoslovce v misiích prostřednictvím Papežského misijního díla sv. Petra apoštola činí Kč. Přispívat je možné jakoukoliv částkou. Nejlépe je přihlásit se u PMD jako sponzor misií. Při posílání finančních darů slouží členské číslo sponzora misií jako specifický symbol, variabilní symbol 30 pak určuje cíl daru: bohoslovce v misiích. Pracovníci národní kanceláře PMD rádi vystaví na požádání dárcům potvrzení pro daňové účely.

3 ZAMBIJŠTÍ KATECHISTÉ Když více než před 100 lety přišli na zambijské území první misionáři, začali si systematicky připravovat své spolupracovníky katechisty. Že to byl dobrý a potřebný nápad, dokazuje dnes velká řada katechistů, bez nichž si existenci a chod místní katolické církve nelze představit. Co katechisté dělají, jak žijí a co je jejich úkolem: Na úvod je dobré vysvětlit, že se nejedná o nám známé katechety. Jsou to laici, kteří nabízejí svůj život pro službu církve. Katechistou se zpočátku mohl stát jenom muž, ale v poslední době se v tomto povolání dává stále více prostor i ženám. Je mnoho manželských párů, které se tímto způsobem nasazují do pastorace a podporují život církve. Základní formace trvá 2 roky, kdy se kandidát stěhuje i s celou svou rodinou do formačního centra, kde po celý čas bydlí. Každý si v centru vaří sám. Vše potřebné k jídlu (kukuřici, fazole, buráky, zeleninu, ) si též musí vypěstovat sami. K tomuto účelu dostávají v centru políčka. Na závěr formace dostávají od biskupa kanonické mise. On s nimi uzavírá smlouvu na 20 let a vysílá je do konkrétních farností. Mají za úkol pomáhat kněžím, připravují lidi na přijetí křtu, biřmování, manželství a ostatních svátostí. Vedou bohoslužby slova, biblické hodiny, nedělní školy, formaci dětí i mládeže, pohřbívají zemřelé a ve spolupráci s farními radami zajišťují základní chod farností ve vzdálených místech, kam se kněz dostane třeba jen jednou za rok. Při této návštěvě kněz křtí, zpovídá, slaví mši svatou a zúročuje to, co katechisté připravili. Z důvodu chudoby stejně jako většina místních kněží nedostávají ani katechisté plat. Žijí z darů, které jim v rámci bohoslužeb přinesou věřící. Často se stává, že se z rodiny, kde je otec či matka katechistou, i děti vydávají po vzoru rodičů stejným životním směrem. Na stavbu a chod formačních center pro katechisty přispívají Papežská misijní díla. Pomáhají katechistům zajišťovat např. jízdní kola či motocykly, učební pomůcky, vybavení nejrůznějších dílen, léky a další. Oproti jiným rodinám jsou rodiny katechistů v nevýhodě, protože kvůli jejich nasazení pro dobro farnosti nemají dostatek finančních prostředků na studium svých dětí. O toto poslání, které přináší radost a naplnění života, je stále větší zájem. Katechisté mají velkou vážnost a respekt. Vzhledem k počtu kněží v Zambii je katechistů asi 3x více.

4 ZAMBIJŠTÍ MALÍ MISIONÁŘI I přes velkou bídu a problémy, se kterými se místní lidé potýkají, je vidět velký zájem na účasti v misiích světové církve. Do této činnosti se s velikou chutí a tvořivostí zapojují i ti nejmenší v rámci Papežského misijního díla dětí: Vzniklo v Zambii před deseti lety. Dnes má na členů dětí do 14 let. Členem se stává každé dítě při křtu. Dospělých animátorů, kteří se o práci s dětmi starají, je asi Kromě motta Děti pomáhají dětem mají řadu dalších sloganů: např. Misionář umí dávat, přijímat a dělit se. nebo Starejme se o to, aby semínko víry, které nám přinesli misionáři, rostlo. Denní modlitba Zdrávas Maria a ročně alespoň kwacha (asi 4 Kč) je úkol každého člena. Stalo se přirozenou součástí života místní církve, najdeme ho v každé farnosti a je nejoblíbenějším a často vyhledávaným společenstvím. Dospělí animátoři často s dětmi zpívají, hrají na nejrůznější hudební nástroje, tancují, skládají písně a básně. Vždy 6. ledna na svátek Zjevení Páně slaví v Zambii národní misijní den dětí. Kromě tohoto mají různé diecéze ještě své další oslavy. Místní národní kancelář PMD vede národní ředitel. Z toho místa jsou dětem a animátorům nabízeny nejrůznější misijní materiály. Trička a šátky v barvách kontinentů samozřejmě nechybí. Papežské misijní dílo dětí v Zambii spolupracuje s Dílem dětí v Česku. Důkazem přátelství jsou přáníčka od dětí. Stejně jako u nás i v Zambii děti podporují finančně projekty na pomoc nejchudším dětem. Do každé zambijské diecéze putuje základní finanční podpora na nejrůznější projekty Papežského misijního díla dětí. Staví a opravují se školy, nemocnice, ubytovny a formační centra. Dětem se dostává kvalitní lékařská pomoc, základní výživa, pitná voda, oblečení a další potřebné věci.

5 ZAMBIE VE ZKRATCE Území Zambie bylo obydleno už před několika milióny let. Původními obyvateli Zambie byli Khoinové a Sanové, byly ale vytlačeni expandujícími bantuskými kmeny na jih. Většina předků dnešních obyvatel přišla až s poslední velkou vlnou bantuských přistěhovalců. V roce 1851 navštívil poprvé Zambii skotský cestovatel, misionář a lékař David Livingstone. Jižní a západní Zambii prozkoumal v roce 1875 a český rodák Emil Holub. Je autorem první odborné etnografické knihy o říši Barotsů (Loziů) a první podrobné mapy okolí Viktoriiných vodopádů a toku řeky Zambezi. Objevené zásoby mědi přilákaly množství evropských kolonistů. V roce 1953 byla Severní Rhodésie spojena s Jižní Rhodésií (Zimbabwe) a Ňaskem (Malawi) do Federace Rhodesie a Ňaska. Ta byla zrušena v roce Zambijská republika vznikla v roce 1964, je to vnitrozemský stát, leží v jižní části afrického kontinentu a sousedí s osmi zeměmi: Konžská demokratická republika, Tanzanie, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Botswana, Namibie a Angola. Se svou rozlohou km2 je skoro desetkrát větší než Česko. Počet obyvatel převyšuje Hlavní město Zambie Lusaka má asi obyvatel. Úředním jazykem je angličtina, uslyšíte zde 73 jazyků, což odpovídá počtu místních kmenů. Nejvyšší místo v pohoří Manfinga Hills má m. n. m. Zambie je křesťanská země, katolíků je asi 30 %, celkem všech křesťanů je přibližně 75 %. Přítomno je též malé procento muslimů a hinduistů. Jsou tu však i svědci Jehovovi, satanisté a naleznete zde skupiny vyznávající tradiční animistické kulty. Nejznámější jsou Viktoriiny vodopády na řece Zambezi ležící asi 8 km od města Livingstone na hranicích se Zimbabwe. Jsou metrů dlouhé a necelých 100 metrů hluboké. Pro evropský svět je objevil 17. listopadu 1855 David Livingstone a pojmenoval je na počest tehdejší britské panovnice. V domorodém jazyku se vodopády nazývají Mosi-oa-tunya, tj. Hromový kouř. Kromě Viktoriiných vodopádů jsou významnými ještě vodopády Ngonye. Většina území státu je tvořena mírně zvlněnou náhorní plošinou ve výšce kolem m. n. m. na východě prolomenou riftovým údolím řeky Luangwa. Nejnižší místo země leží na řece Zambezi na hranicích s Mosambikem (329 m n. m.). Rozsáhlé bažiny jsou na severu v okolí jezer Mweru a Bangweulu a na západě v okolí řeky Zambezi. Do území Zambie zasahuje několik velkých jezer, např. část jezera Tanganika a Mweru. Podnebí je tropické, střídají se 3 roční období: období dešťů (listopad březen), chladné suché období (květen srpen) a horké suché období (září říjen). Průměrná teplota je v červenci 16 C a 24 C v říjnu. Mezi typická zvířata Zambie patří slon africký, prase bradavičnaté, lev, zebra, žirafa, krokodýl, opice, hyena skvrnitá nebo pes ušatý. Volně v přírodě rostou baobaby, opuncie nebo pryšce, k Zambii samozřejmě patří savany a řídké lesy. Nalézají se zde světově významná ložiska mědi, zinku, kobaltu a olova. Je největším světovým exportérem mědi (55 % zambijského vývozu), vyváží též kobalt, tabák, bavlnu a elektrickou energii. Je zde téměř km silnic (většina prašných), přes km úzkorozchodné (1.067 mm) železniční tratě, přes km vodních cest a km ropovodů, 111 letišť - z toho pouze 11 se zpevněnou dráhou. Najdeme zde přes deset národních parků (např. South Luangwa s asi nejpočetnější populací slonů v Africe), divoká příroda se lvy, hrochy, buvoly, zebrami a žirafami je považována za jednu z nejkrásnějších na světě vůbec.

6 ŠESTNÁCT TVÁŘÍ CHUDOBY Území Zambie bylo obydleno už před několika milióny let. Původními obyvateli Zambie byli Khoinové a Sanové, byly ale vytlačeni expandujícími bantuskými kmeny na jih. Většina předků dnešních obyvatel přišla až s poslední velkou vlnou bantuských přistěhovalců. V roce 1851 navštívil poprvé Zambii skotský cestovatel, misionář a lékař David Livingstone. Jižní a západní Zambii prozkoumal v roce 1875 a český rodák Emil Holub. Je autorem první odborné etnografické knihy o říši Barotsů (Loziů) a první podrobné mapy okolí Viktoriiných vodopádů a toku řeky Zambezi. Objevené zásoby mědi přilákaly množství evropských kolonistů. V roce 1953 byla Severní Rhodésie spojena s Jižní Rhodésií (Zimbabwe) a Ňaskem (Malawi) do Federace Rhodesie a Ňaska. Ta byla zrušena v roce Zambijská republika vznikla v roce 1964, je to vnitrozemský stát, leží v jižní části afrického kontinentu a sousedí s osmi zeměmi: Konžská demokratická republika, Tanzanie, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Botswana, Namibie a Angola. Se svou rozlohou km2 ja Většina lidí žije v bídě, ve vesnicích chybí základní infrastruktura, nedostává se finančních prostředků na zdravotnictví a školství. Ve školách chybí učební pomůcky a vybavení. Penály zejí prázdnotou, děti mají často jen jednu obyčejnou tužku. Pro mnohé studenty je shánění financí na uniformu a školné velkým problémem. Průměrnou délkou života 37,35 roku se Zambie řadí na 6. nejnižší příčku na světě. Obrovským problémem je HIV/AIDS, nakažen je přibližně každý šestý obyvatel, počet úmrtí na toto onemocnění dosahuje mnoha desítek tisíc za rok. Vzhledem k nedostatečnému hygienickému zázemí ohrožuje lidi tuberkulóza, tyfus i cholera. Poměrně častou příčinou úmrtí je též malárie. Velké těžkosti zažívají sirotci. Působí to hlavně smrt jejich nejbližších příbuzných na HIV/AIDS. Dříve se běžně o tyto děti starala širší rodina. Dnes to vzhledem k velké chudobě a častému úmrtí přestává být možné. Gramotnost dosahuje 79 % a nezaměstnanost 50 %. Porodnost je zde 4,1 %, úmrtnost 2,1 %, kojenecká úmrtnost 8,9 % novorozenců, jedné ženě se za život průměrně narodí 5,4 dětí. Vzhledem k nedostatku finančních prostředků zde většina kněží a katechistů nedostává plat. Jsou závislí na často skromných možnostech věřících. Špatná kvalita silnic, z nichž většina je prašných, způsobuje mnoho problémů. Velké výmoly a kluzký terén v období dešťů zdolají jen drahá vozidla s pohonem 4x4. Zemědělství je na nízkém stupni modernizace a z velké části samozásobitelské. Ačkoliv je zde nejvyšší počet vodních zdrojů v jihoafrickém regionu, nejsou téměř vůbec využívány k zavlažování. Živočišná výroba je rovněž velmi zaostalá chová se pouze nevýznamné množství skotu. Většina stavebních prací je prováděna ručně, protože stroje a technika jsou velmi drahé. Podél silnic běžně potkáte lidi, kteří kladivem drtí kameny, aby z nich vyrobili štěrk. Kopírovat na xeroxu si mohou dovolit jen ti zámožnější. Elektrický proud je zaveden jen ve velkých městech. Internetové připojení je k dispozici velice zřídka. Lidé na vesnicích často vaří na ohništích, která jsou umístěna do vyhozených automobilových disků. Tíživou situaci chudých lidí v Zambii pomáhají systematicky zlepšovat Papežská misijní díla. Je skoro desetkrát větší než Česko. Počet obyvatel převyšuje Hlavní město Zambie Lusaka má asi obyvatel. Úředním jazykem je angličtina, uslyšíte zde 73 jazyků, což odpovídá počtu místních kmenů. Nejvyšší místo v pohoří Manfinga Hills má m. n. m. Zambie je křesťanská země, katolíků je asi 30 %, celkem všech křesťanů je přibližně 75 %. Přítomno je též malé procento muslimů a hinduistů. Jsou tu však i svědci Jehovovi, satanisté a naleznete zde skupiny vyznávající tradiční animistické kulty. Nejznámější jsou Viktoriiny vodopády na řece Zambezi ležící asi 8 km od města Livingstone na hranicích se Zimbabwe. Jsou metrů dlouhé a necelých 100 metrů hluboké. Pro evropský svět je objevil 17. listopadu 1855 David Livingstone a pojmenoval je na počest tehdejší britské panovnice. V domorodém jazyku se vodopády nazývají Mosi-oa-tunya, tj. Hromový kouř. Kromě Viktoriiných vodopádů jsou významnými ještě vodopády Ngonye. Většina území státu je tvořena mírně zvlněnou náhorní plošinou ve výšce kolem m. n. m. na východě prolomenou riftovým údolím řeky Luangwa. Nejnižší místo země leží na řece Zambezi na hranicích s Mosambikem (329 m n. m.). Rozsáhlé bažiny jsou na severu v okolí jezer Mweru a Bangweulu a na západě v okolí řeky Zambezi. Do území Zambie zasahuje několik velkých jezer, např. část jezera Tanganika a Mweru. Podnebí je tropické, střídají se 3 roční období: období dešťů (listopad březen), chladné suché období (květen srpen) a horké suché období (září říjen). Průměrná teplota je v červenci 16 C a 24 C v říjnu. Mezi typická zvířata Zambie patří slon africký, prase bradavičnaté, lev, zebra, žirafa, krokodýl, opice, hyena skvrnitá nebo pes ušatý. Volně v přírodě rostou baobaby, opuncie nebo pryšce, k Zambii samozřejmě patří savany a řídké lesy. Nalézají se zde světově významná ložiska mědi, zinku, kobaltu a olova. Je největším světovým exportérem mědi (55 % zambijského vývozu), vyváží též kobalt, tabák, bavlnu a elektrickou energii. Je zde téměř km silnic (většina prašných), přes km úzkorozchodné (1.067 mm) železniční tratě, přes km vodních cest a km ropovodů, 111 letišť - z toho pouze 11 se zpevněnou dráhou. Najdeme zde přes deset národních parků (např. South Luangwa s asi nejpočetnější populací slonů v Africe), divoká příroda se lvy, hrochy, buvoly, zebrami a žirafami je považována za jednu z nejkrásnějších na světě vůbec.

7 PAPEŽSKÁ MISIJNÍ DÍLA POMÁHAJÍ V ZAMBII Diecéze Chipata Cheshire Home - domov pro děti s tělesným postižením ve věku od 5 do 14 let Vedoucí projektu, sr. Petronella Chanda, vysvětluje: Cheshire Home je pobytové zařízení, kde nabízíme: podporu postiženým sirotkům, jejichž rodiče zemřeli kvůli nákaze HIV/AIDS; fyzickou a sociální rehabilitaci; vzdělávání a vedení pro kluky a děvčata; partnerství v následné pomoci s ohledem na postižení. V domově máme 32 dětí, z nichž je 18 kluků a 14 děvčat. Tyto děti pocházejí ze všech koutů naší diecéze. Máme dalších 56 dětí, které žijí ve svých vlastních rodinách a účastní se navazujícího programu. Tímto sledujeme pokrok dětí po léčbě v domě. Všechny naše děti jsou určitým způsobem fyzicky znevýhodněny. Provádíme nutné operace (přibližně 40 dětí ročně), každodenní fyzioterapii a různé programy spojené s rehabilitací dětí. Naše vzdělávací struktura a aktivity jsou prostoupeny myšlenkou vštěpovat pozitivní pohled na život. Nabízíme dětem lásku a náklonnost. To významně přispívá léčebnému procesu a k udržování zdraví dětí v rovnováze. Zavázali jsme se zvyšovat povědomí a porozumění postižení v útlém věku tím, že budeme pracovat na integraci dětí s postižením do normálních škol. Naše misijní poselství klade důraz na pomoc lidem s postižením, vytvořit podmínky potřebné pro duchovní, fyzické a sociální zdraví. Zde je výčet některých našich aktivit: - staráme se o tělesně postižené a vyhledáváme je. To znamená, že zajišťujeme ubytování, tři jídla denně, oblečení, školní potřeby a další základní potřeby. - rozšiřujeme program do všech distriktů východní provincie Zambie, vyhledáváme a zvyšujeme citlivost lidí s postižením a jejich rodin na problémy týkající se různých postižení a obtíží. - máme vepřín a drůbežárnu, abychom alespoň částečně zajistili chod domova. Máme také kukuřičné pole jako úsilí o naši obživu. Ročně vyprodukujeme 25 až kg pytlů kukuřice. Poslední úroda nebyla dobrá kvůli dlouhotrvajícím dešťům. Toto množství nás určitě do další sezóny neuživí. Cíl projektu: nákup tří vozíčků, berlí a zaplacení denních potřeb chodu domova, kvalitního vzdělávání a péče o postižené děti, záchrana života Počet dětí: 88, cena projektu: USD, pomoc z ČR ZE STATISTIK PROJEKTŮ PMD NA POMOC ZAMBII Z Česka za 1 rok PAPEŽSKÉ MISIJNÍ DÍLO DĚTÍ posíláme prostřednictvím 12 projektů pomoc pro dětí v diecézích Lusaka a Mongu, na vybudování azylu pro předškolní děti (tři učebny, hala), pomoc sirotkům (strava, ubytování, šatstvo), formační aktivity místních malých misionářů, potravinovou a lékařskou pomoc, školní výchovu a rehabilitaci postižených (tělesnou i vzdělávací). PAPEŽSKÉ MISIJNÍ DÍLO SV. PETRA APOŠTOLA - přispíváme na studium 157 studentů v seminářích diecézí Lusaka, Mansa a Ndola, sponzorovali jsme např. rozšíření knihovny, přestavbu ubytovacích prostor, stavbu studny pro zajištění zásobování vodou, dále jsme podpořili bohoslovce posledního ročníku během pastoračního roku ve farnostech. PAPEŽSKÉ MISIJNÍ DÍLO ŠÍŘENÍ VÍRY - sponzorujeme katechetické programy, stavby a opravy v diecézi Chipata 6 projektů - podpora výstavby diecézního centra pro mládež a dvou far, oprava elektrické a vodovodní sítě a solárních panelů ve čtyřech farních komplexech, nákup vozidla pro práce v pastoraci; v arcidiecézi Lusaka 8 projektů - postavení a dokončení stavby čtyř kostelů, jednoho kláštera a noviciátu, oprava arcidiecézního formačního domu pro kněze. Celosvětová pomoc za 1 rok prostřednictvím PMD V jednom roce se do všech diecézí Zambie na více než 200 projektů posílá přibližně více než USD. V pomoci je započítáno též přibližně chudých dětí. Papežská misijní díla podporují školy, nemocnice, dispensária. Starají se o staré lidi, katechisty, sirotky a děti postižené, ohrožené a nakažené onemocněním AIDS. Financují charitativní a sociálních projekty, umožňují realizaci katechetických projektů, poskytují prostředky na stavby a opravy kostelů, spolupracují s biskupy, kněžími, řeholníky, katechety, bohoslovci a laicky, zajišťují kvalitní a systematickou péči o nejchudší i do míst, kam by se jinak pomoc nedostala. V samotné Zambii Místní lidé v Zambii se zapojují svojí spoluúčastí na projektech Papežských misijních děl. Kromě pravidelných finančních sbírek pořádaných ve všech farnostech dávají k dispozici své pozemky, vyrábí cihly a přináší potřebný materiál ke stavbám. Místní děti se stávají členy Misijního díla dětí, pomáhají potřebným, modlí se za děti světa apod. Všem dárcům za tolik potřebnou pomoc ze srdce děkujeme! Aktuální přehled projektů je k dispozici v národní kanceláři PMD.

8 ZAMBIJSKÉ ZAJÍMAVOSTI Josef Brůžek u počátků jezuitské misie v Zambii Na vzniku jezuitské misie v zambijské Katondwe (asi 300 km od Lusaky) se podílel pan Josef Brůžek z naší vlasti. Dostal se do Afriky v rámci vojenské služby. Dostal zde do vlastnictví 200 hektarů velkou farmu. Vzhledem k tomu, že na počátku 20. století nebyl v širokém okolí žádný katolický kněz a možnost bohoslužeb, chodil tento katolický věřící vždy na Velikonoční svátky mnoho set kilometrů do nejbližší farnosti v sousedním Mozambiku. Účastnil se bohoslužeb, zašel ke zpovědi a radoval se z přítomnosti misionářů. Když mu z jeho rodné Moravy napsala sestra, aby ji přijel navštívit, že prý se již 50 let neviděli, vydal se na cestu. Před odjezdem však svoji farmu v závěti odkázal jezuitům (ti do oblasti přišli v roce 1910), to pro případ, kdyby se s ním cokoliv stalo. Se sestrou se setkal, ale do Afriky se již nevrátil, protože během návštěvy doma, v roce 1926, zemřel. Bylo mu 73 let. V Zambii na jeho velkorysost a živou víru s vděčnosti vzpomínají. Dědictví, které zde zanechal, krásným způsobem přispělo např. ke stavbě nemocnice, školy a šíření radosti evangelia. Co nikdy nedělá žena a co muž Podle prastarých zvyků by zambijské ženy neměly nikdy utíkat, pískat, kácet stromy, lovit zvěř a stavět dům. Muži by naopak neměli nosit klestí a vodu, vařit a starat se o domácnost. Pokud to nedělají, hrozí jim pokárání od náčelníka kmene, kterého mají všichni v úctě. On dohlíží, zda je vše v pořádku. Farnost velká jako naše diecéze Na obrovském území Zambie (10x větším než ČR), které je rozděleno do 10 diecézí, pracuje asi 3x méně kněží než u nás. Jeden kněz tak například musí obstarat farnost o velikosti 100 x 250 km s mnoha desítkami kostelů a kaplí. Proto se bohoslužby na vzdálených místech konají jen několikrát za rok. Problémy působí velká cena pohonných hmot a nákup aut, jež by do těžko dostupných oblastí bezpečně dojely. Když si představíme, že většina kněží nepobírá žádný plat a jejich živobytí závisí na štědrosti věřících, je to obdivuhodné, jakým způsobem se místní věřící lidé snaží. Z úst kněží se dozvíte třeba i to, jak jsou farníci vynalézaví. Protože dary pro faráře se nosí v obětním průvodu během mše svaté, stává se, že koncem týdne kněze lidé navštěvují a nenápadně nakukují do jeho zásob v ledničce, aby mohli v neděli přinést právě to, co chybí. Stačí se při mši svaté podívat před oltář a docela dobře poznáte, co se bude následující týden vařit ve farní kuchyni. Samozřejmě, že se musí kněz rozdělit s katechisty a dalšími pomocníky.

9 DOPISY ZE ZAMBIE Ze srdce Vás zdravím z velkého semináře sv. Dominika! Chtěl bych Vám potvrdit přijetí grantu USD, který jste poslali na zajištění chodu našeho semináře pro akademický rok 2008/9 z Papežského misijního díla sv. Petra apoštola. Rád bych Vám poděkoval za to, že se s námi dělíte, a za štědrost, kterou jste nám ukázali. Toto je znamení Vaší lásky pro naši misijní církev. V příloze naleznete generální zprávu popisující aktivity v semináři a několik fotografií semináře a bohoslovců. Ať Vám dobrý Pán v tomto novém roce žehná. Se srdečným pozdravem, Váš v Kristu Dr. Benjamin Phiri, JCD. DPIE Rektor Děkuji Vám za poslání dopisu s CD, které mi připomíná Vaši tak krátkou misionářskou cestu do Zambie. Doufám, že Vás zase uvidím v těchto milovaných dvou zemích (Zambie a Malawi), na jejichž rozvoj tak velkoryse přispíváte. Buďte si jisti mými neustálými modlitbami za Vás a Vaše spolupracovníky a neváhejte mě kdykoliv kontaktovat! Mons. Nicola Girasoli Apoštolský nuncius pro Zambii a Malawi Zdravím Vás z diecéze Mansa, kde pracuji jako apoštolský administrátor od , když biskup Chisha odešel do důchodu. Chci Vám oznámit, že jsme přijali peněžní dar USD z Vaší kanceláře PMD skrze apoštolskou nunciaturu v Zambii. Tyto peníze jsou velmi potřebné, protože nám umožní zaplatit nějaké naše dluhy pro formaci 20 seminaristů. Velmi děkuji za příspěvek Papežským misijním dílům v Česku. Tato solidarita mezi církevními komunitami je znak jednoty a katolicity naší katolické církve. Atˇ Pán žehná našim dobrodincům a práci v národní kanceláři PMD. Vám oddaný v Kristu Rev. P. Michael Merizzi apoštolský administrátor Je mi 20 let. Studuji jako bohoslovec za diecézi Chipata. V současné době jsem v prvním ročníku studia teologie, což znamená, že jsem již ve čtvrtém roce své kněžské formace. Celkem to zde trvá osm let, než se z diecézního bohoslovce stane kněz. Dovolte mi Vám co nejsrdečněji poděkovat za Vaši lásku a zájem o církev v Zambii, zvláště za finanční pomoc bohoslovcům během našich studií. Vaši pomoci si vysoce ceníme. Váš věrný bohoslovec ze semináře sv. Dominika v arcidiecézi Lusaka. Martin Mawazga Chirwa bohoslovec Dovolujeme si Vás požádat o finanční prostředky na nákup tří vozíčků, berlí a zaplacení denních potřeb chodu domova. Peníze nám také pomohou poskytnout kvalitní vzdělávání a péči našim dětem. Naše místní spoluúčast je USD. Vážíme si jakékoli pomoci od lidí dobré vůle pro náš domov. Jsme nezisková organizace a plně závisíme na štědrosti lidí. Jsme Vám velmi vděční za Vaši štědrost. Bez Vaší pomoci bychom nebyli schopni pomoci tolika mladým, fyzicky znevýhodněným dětem. Je úžasné vidět tyto děti, které se k nám dostávají a nemohou chodit, či se přesouvají po zemi po čtyřech, jak opouštějí Chershire Home a chodí buď úplně samy nebo s pomocí berlí, s novou chutí do života. Ať Vám Bůh žehná a přeji Vám všechno dobré! sr. Petronella Chanda Vedoucí projektu Cheshire Home

MISIJNÍ NEDĚLE. Děti z Francovy Lhoty a Valašské Senice se zapojily do pečení cukroví na Misijní neděli.

MISIJNÍ NEDĚLE. Děti z Francovy Lhoty a Valašské Senice se zapojily do pečení cukroví na Misijní neděli. MISIJNÍ NEDĚLE Děti z Francovy Lhoty a Valašské Senice se zapojily do pečení cukroví na Misijní neděli. Díky šikovným dětičkám, několika maminkám a čtyřem ochotným chlapcům se podařilo napéct velké množství

Více

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie)

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Mgr. Monika Měrotská Zdravotně sociální fakulta Jihočeská universita v Českých Budějovicích Děti ulice Děti ulice: dítě,

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme?

Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme? Úvaha nad otázkou: Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme? předmět: Kultura a křesťanské misie v rozvojových

Více

Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL

Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL (Otázky pro vizitovaného a vizitátora v litoměřické diecézi) Schváleno Kněžskou radou litoměřické

Více

Vzdělávání kazatelů a vedoucích

Vzdělávání kazatelů a vedoucích Vzdělávání kazatelů a vedoucích vzdělávání a přípravě vedoucích pracovníků. V roce 2011 požádal biskup Bernard Oringa naši církev o pomoc při Letos v létě oslavil Jižní Súdán první rok své svobodné existence.

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

11. března Základní škola sv. Filipa Neriho v Josce.

11. března Základní škola sv. Filipa Neriho v Josce. 11. března 2017 se v budově VŠ zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty v Bratislavě, uskutečnilo setkání s realizátory projektu, díky němuž byla postavená a v roce 2013 otevřená Základní škola sv. Filipa

Více

w w w. a d o p c e a f r i k a. c z Hlavní projekty:

w w w. a d o p c e a f r i k a. c z Hlavní projekty: je občanské sdružení, které vzniklo v roce 1995. Hlavní náplň činnosti představují projekty zahraniční rozvojové spolupráce a globální rozvojové výchovy. Tyto projekty jsou vedeny s velkým důrazem na dlouhodobou

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ZPRÁVA O POMOCI V ETIOPII ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ekvtisni.cz strana 1 / 5 Voda nad zlato Více než 700 milionů obyvatel planety nemá přístup k nezávadné pitné vodě. Téměř polovina

Více

Důsledky nedostatku pitné vody

Důsledky nedostatku pitné vody Důsledky nedostatku pitné vody Není možné žít bez pitné vody. Když člověk nemá pravidelný přísunu pitné vody dochází k postupné dehydrataci, jejímž prvním příznakem je pocit žízně je tedy logické, že dehydratovaný

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky Zambie Žáci se prostřednictvím skupinové práce s mapou, textem či fotografiemi seznamují s vybranými

Více

Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (2015 / 2016)

Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (2015 / 2016) Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (215 / 216) Úvod Katechetické středisko každý rok na základě Dotazníku o katechetické službě farnosti, který je do farností distribuován na podzim

Více

STANOVY FARNÍ PASTORAČNÍ RADY ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI U KOSTELA SVATÉHO PROKOPA VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU

STANOVY FARNÍ PASTORAČNÍ RADY ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI U KOSTELA SVATÉHO PROKOPA VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU STANOVY FARNÍ PASTORAČNÍ RADY ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI U KOSTELA SVATÉHO PROKOPA VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU 1. Poslání a úkoly farní pastorační rady Farní pastorační rada (dále jen farní rada) je společenství

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí Přílohy Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí 1. Název cíle Odstranit extrémní chudobu a hlad popis cíle -snížit na polovinu počet extrémně chudých lidí (ti, kteří mají méně než 1 dolar na

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 1 Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 Úvodní slovo Vážení a milí čtenáři našeho farního zpravodaje Zdiva s troškou heřmánku. Rád bych o těchto Vánocích a na závěr roku 2011 poděkoval všem, kteří přispívají

Více

Světový den výživy

Světový den výživy Světový den výživy 16. 10. 2017 Změňme budoucnost migrace investujme do potravinového zabezpečení a rozvoje venkova Co je Světový den výživy? Organizace FAO každoročně vždy 16. října slaví Světový den

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Mgr. Stanislav Zlámal osmý

Mgr. Stanislav Zlámal osmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 11. 9. 2013 Ročník osmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Obyvatelstvo Téma klíčová slova HIV/AIDS Anotace Pracovní list žákům

Více

Podpořené projekty z Postní almužny 2010

Podpořené projekty z Postní almužny 2010 Podpořené projekty z Postní almužny 2010 Podpořený projekt Částka Kč OCH Centrum PRO Boskovice - SAS 9 981 Blansko Domácí hospicová péče 18 907 Blansko Stacionář Emanuel 2 346 Blansko Stacionář Emanuel

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

Ceuta Atlas. Káhira Suez. Asuánská přehrada. Súdán. pirátství. Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro. Zambezi. Madagaskar.

Ceuta Atlas. Káhira Suez. Asuánská přehrada. Súdán. pirátství. Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro. Zambezi. Madagaskar. Ceuta Atlas Káhira Suez Asuánská přehrada Súdán pirátství Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro Zambezi Madagaskar Kapské Město Atlas je pohoří v severozápadní Africe táhnoucí se v délce 2 400 km přes Maroko,

Více

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání 40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání Krista. Současná doba přináší nová ohrožení, ale také

Více

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZE.S4.02 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

Jmenuji se Daniel. a lidé přede mnou často zavírali oči.

Jmenuji se Daniel. a lidé přede mnou často zavírali oči. Nezavírejte oči.. Jmenuji se Daniel. a lidé přede mnou často zavírali oči. Znamená to, že by bylo lepší kdybych tady nebyl? Stejně tak jako mi to říkávala moje máma když mě prodávala, nebo můj táta když

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci 2013 Diakonie Českobratrské církve evangelické je jednou z nestátních organizací poskytujících sociální, zdravotní, pastorační a vzdělávací služby v České republice. V přímé péči denně pomáhá tisícům klientů

Více

Oddíl B. Odpovědnost za výchovu a vzdělávání v církvi a jejich hospodářské zajištění

Oddíl B. Odpovědnost za výchovu a vzdělávání v církvi a jejich hospodářské zajištění ŘÁD VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ V CÍRKVI OBSAH: Preambule Oddíl A. Výchova a vzdělávání v církvi Čl. 1 Zásady a cíle výchovy a vzdělávání v církvi Čl. 2. Obsah výchovy a vzdělávání v církvi Čl. 3. Zaměření výchovy

Více

Výroční zpráva 2011. Občanské sdružení Borůvka

Výroční zpráva 2011. Občanské sdružení Borůvka Výroční zpráva 2011 Občanské sdružení Borůvka Úvodní slovo Vážení přátelé a příznivci, již tradičně touto dobou jarního sluníčka hodnotíme předešlý rok činnosti Občanského sdružení Borůvka. Rozsah naší

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ Prezentace akcí 2014 2015 Kefasfest 27. 29. 6. 2014 - P. Bende a P. Helan. Žamboši, SBM a další -Prostor pro hudbu, divadlo a kulturu - www.kefasfest.cz Expedice Albánie země orlů 20. 31. 7. 2014 - Pokud

Více

Přírodní poměry Afriky (SKUPINOVÁ PRÁCE)

Přírodní poměry Afriky (SKUPINOVÁ PRÁCE) Přírodní poměry Afriky (SKUPINOVÁ PRÁCE) 1. Podle následujících charakteristik doplň, jak se jednotlivé lokality jmenují. A Tento průplav byl prokopán mezi Rudým a Středozemním mořem. Jmenuje se. B Výška

Více

Světový den vody. Ústředním tématem kampaně roku 2016 je "Voda a práce".

Světový den vody. Ústředním tématem kampaně roku 2016 je Voda a práce. Světový den vody Voda spolu s dalšími činiteli - ovzduším, energií a výživou podmiňují život a existenci lidstva. Podle dlouhodobé celosvětové bilance se zásoby vody ani nezmenšují a ani nepřibývají. Vzrůstá

Více

NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO

NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO DOC DR. IVAN TOMEK AGENTURA MARKET RESEARCH THINK = MR. THINK HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Tři čtvrtiny obyvatel ČR mají zkušenost se spory o majetek při

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_11_Afrika

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (Jižní Afrika) Učební pomůcky: Viz doplňování slov do textu ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (Jižní Afrika) Učební pomůcky: Viz doplňování slov do textu ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_61 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve Slavnost Matky Boží, Panny Marie 1.1. 10:45 Za živou a zemřelou rodinu Svobodovu, Hamříkovu, Žulkovskýcha na poděkování za uzdravení, Boží ochranu a pomoc 2.1. Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského,

Více

PO STOPÁCH SEŠITŮ, PASTELEK A BOTIČEK Z VIŠŇOVÉ PRO DĚTI V GAMBII. Dagmar Vacková, březen 2011

PO STOPÁCH SEŠITŮ, PASTELEK A BOTIČEK Z VIŠŇOVÉ PRO DĚTI V GAMBII. Dagmar Vacková, březen 2011 PO STOPÁCH SEŠITŮ, PASTELEK A BOTIČEK Z VIŠŇOVÉ PRO DĚTI V GAMBII Dagmar Vacková, březen 2011 TAKHLE TO VŠECHNO ZAČALO 2 plakátky ve školce na www.skolavisnova.cz CELKEM SE VE VIŠŇOVÉ VYBRALO 50 sešitů

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

INFORMACE KE ZMĚNĚ ZÁKONA O DANI Z PŘÍJMŮ PRÁVNICKÝCH OSOB Č. 586/1992 SB. OD 1. 1. 2014 V OBLASTI BEZÚPLATNÝCH PŘÍJMŮ

INFORMACE KE ZMĚNĚ ZÁKONA O DANI Z PŘÍJMŮ PRÁVNICKÝCH OSOB Č. 586/1992 SB. OD 1. 1. 2014 V OBLASTI BEZÚPLATNÝCH PŘÍJMŮ INFORMACE KE ZMĚNĚ ZÁKONA O DANI Z PŘÍJMŮ PRÁVNICKÝCH OSOB Č. 586/1992 SB. OD 1. 1. 2014 V OBLASTI BEZÚPLATNÝCH PŘÍJMŮ PRO ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI A KAPITULY BRNĚNSKÉ DIECÉZE Biskupství brněnské 19. května

Více

based on Need-driven Grassroots Ownership Venkovské projekty, ve kterých místní vědí co chtějí a aktivně o to usilují

based on Need-driven Grassroots Ownership Venkovské projekty, ve kterých místní vědí co chtějí a aktivně o to usilují based on Need-driven Grassroots Ownership Venkovské projekty, ve kterých místní vědí co chtějí a aktivně o to usilují bongo Worldwide je nevládní nezisková organizace, která od roku 2005 podporuje několik

Více

Základní škola kameničky. Seminární práce ze zeměpisu. Madagaskar. Zuzana Štorková. 6.třída

Základní škola kameničky. Seminární práce ze zeměpisu. Madagaskar. Zuzana Štorková. 6.třída Základní škola kameničky Seminární práce ze zeměpisu Madagaskar Zuzana Štorková 6.třída 2006/2007 Obsah 1. Úvod.3 2. Madagaskar...4 3. Stručná charakteristika.5 4. Závěr 6 5.Literatura 7 1.Úvod Tuto seminární

Více

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky.

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky. Děkanát Kyjov Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

Terénní exkurze Zambie 2016

Terénní exkurze Zambie 2016 Terénní exkurze Zambie 2016 Drazí kolegové, drahé kolegyně, Východoevropské vzdělávací a kulturní centrum, o.p.s. (EEECC) vás zve na Terénní exkurzi Zambie 2016. Exkurze vedená s důrazem na praktickou

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova VY_32_INOVACE_10_17_PŘ Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Člověk jako ochránce i kazisvět Seznámení s vymíráním živočichů, ničení lesů, těžbou nerostných surovin, Mgr. Martina Mašterová čeština

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

Věk v letech. Pohlaví. Jak dlouho jste členem/členkou starokatolické církve (v letech)? Věk v letech. Statistics

Věk v letech. Pohlaví. Jak dlouho jste členem/členkou starokatolické církve (v letech)? Věk v letech. Statistics Věk v letech Statistics Věk v letech N Mean Median 12 18 43,15 38,5 6 5 4 3 Věk v letech 2 1 16 21 25 28 31 34 38 42 45 5 55 59 62 65 68 74 78 Věk v letech Pohlaví muž žena pohlaví Frequency 62 51,7 51,7

Více

leden 2019

leden 2019 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2019 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2018 v naší farnosti 7. 1. proběhly ve farnosti volby do Pastorační rady farnosti 18. 1. byla ustanovena Pastorační

Více

Pedagogika dona Boska

Pedagogika dona Boska Pedagogika dona Boska Salesiánská pedagogika Obecně (historicky a celosvětově): Výchovný přístup, který vychází z pastoračních principů a z pedagogické praxe italského kněze dona Boska a který dále rozvíjejí

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018

VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018 VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC 2017 Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018 VÝZKUMY NA CSM 2 v roce 2002 zaměřený na přínos pro účastníky, v roce 2012 na přípravný tým.

Více

Prezentace akcí

Prezentace akcí Prezentace akcí Diecézního centra mládeže v Brně a Diecézního centra života mládeže Mamre v Osové Bítýšce 2019-2020 Kurz animátorů - Dvouletý kurz pro ty, kteří se chtějí aktivně zapojit ve farnosti -

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 11. 9. do 18. 9. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 11 9:30 Mše svatá v ě 24. neděle v mezidobí Mše svatá v Renotech

Více

SLUŢBA NEMOCNIČNÍCH KAPLANŮ OLOMOUC VE FAKULTNÍ NEMOCNICI S. TOBIA MIROSLAVA MATĚJKOVÁ KONGREGACE MILOSRDNÝCH SESTER SV.

SLUŢBA NEMOCNIČNÍCH KAPLANŮ OLOMOUC VE FAKULTNÍ NEMOCNICI S. TOBIA MIROSLAVA MATĚJKOVÁ KONGREGACE MILOSRDNÝCH SESTER SV. SLUŢBA NEMOCNIČNÍCH KAPLANŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OLOMOUC 21. 5. 2014 S. TOBIA MIROSLAVA MATĚJKOVÁ KONGREGACE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KŘÍŢE 1 FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC vysoce specializované pracoviště

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Informace o sponzorování školy v Malawi

Informace o sponzorování školy v Malawi Informace o sponzorování školy v Malawi Chiteko Primary School, Likoma Island, Severní Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Mary s Meals v Malawi Každou noc mnoho Malawských

Více

Církev a památky dnes

Církev a památky dnes Církev a památky dnes Zátěž nebo výzva? P. Stanislav Přibyl, Česká biskupská konference Památkový fond církve Římskokatolická církev je jedním z největších vlastníků památek v České republice Památkový

Více

30. listopadu 2009. Drazí přátelé,

30. listopadu 2009. Drazí přátelé, 30. listopadu 2009 Drazí přátelé, Posíláme Vám srdečné pozdravy z Bala Pragathi Kendra Services. Nejprve dovolte, abychom Vám popřáli veselé Vánoce a nový rok 2010 naplněný Boží milostí. Ať Pán pokoje

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice

ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice Číslo 2/2015 diecéze českobudějovická 1.4.2015 Tříkrálová sbírka poprvé překonala pětimilionovou hranici Letos dosáhla Tříkrálová sbírka v českobudějovické diecézi

Více

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Pomáháme. aneb: Největší firemní dárce. Skupina ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný

Pomáháme. aneb: Největší firemní dárce. Skupina ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný Pomáháme aneb: Největší firemní dárce prof. Úsporný Osminásobný firemní dárce roku je největším firemním dárcem v České republice, což dokládá také osm ocenění Největší firemní dárce roku, udělovaných

Více

Problémy Sahelu. Oktává

Problémy Sahelu. Oktává Problémy Sahelu David Hajdu Oktává 27.3. 2018 Sahel Sahel je název krajinného typu v severní Africe na jižním okraji Sahary, kterou odděluje od afrických tropických pralesů Zahrnuje pás stepí a savan

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

K příležitosti Mezinárodního dne vody, který letos připadl na 22. března, se několik tříd ZŠ Lupáčova v průběhu druhého pololetí zapojilo do projektu

K příležitosti Mezinárodního dne vody, který letos připadl na 22. března, se několik tříd ZŠ Lupáčova v průběhu druhého pololetí zapojilo do projektu K příležitosti Mezinárodního dne vody, který letos připadl na 22. března, se několik tříd ZŠ Lupáčova v průběhu druhého pololetí zapojilo do projektu Mýdlo = hrdina dětí. Projekt uspořádal UNICEF s podporou

Více

I: Astronomicky a meteorologicky

I: Astronomicky a meteorologicky Rok spásy 2014 po Kristu ve farnosti Moutnice anno salutis bis millesimo quarto decimo post Christum natum parochiae moutniensis Přehled roku spásy MMXIV v moutnické farnosti, 31.12. 2014 I: Astronomicky

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 MAĎARSKO JEDNA ZE ZEMÍ EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 MAĎARSKO jedna

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

PŘÍHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ Přijímací kancelář Moravcova 430/16 Kroměříž 767 01 574 141 451 www.cbikromeriz.cz

PŘÍHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ Přijímací kancelář Moravcova 430/16 Kroměříž 767 01 574 141 451 www.cbikromeriz.cz Zde prosím nalepte Vaši fotografii. PŘÍHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ Přijímací kancelář Moravcova 430/16 Kroměříž 767 01 574 141 451 www.cbikromeriz.cz Prosíme o čitelné vyplnění formuláře Důležité: Přijetí na školu

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

Šablona č. 01. 10 ZEMĚPIS. Afrika nejteplejší kontinent

Šablona č. 01. 10 ZEMĚPIS. Afrika nejteplejší kontinent Šablona č. 01. 10 ZEMĚPIS Afrika nejteplejší kontinent Anotace: Prezentace seznamuje žáky s Africkým kontinentem, jeho polohou a rozlohou, členitostí, podnebím a vodstvem. Autor: Ing. Ivana Přikrylová

Více

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje.

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. 1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. I. 2. Doplň: HOUBY Nepatří mezi ani tvoří samostatnou skupinu živých. Živiny čerpají z. Houby

Více

Camphill na soutoku Kdo jsme?

Camphill na soutoku Kdo jsme? Camphill na soutoku Kdo jsme? Jsme společenství žijící a pracující ve vsi České Kopisty, které pro ty, kteří by tady s námi chtěli bydlet a pracovat, poskytuje také komunitní chráněné bydlení a centrum

Více

13. 5. 2011, Brno Připravila: Vendula Jičínská NIKAZAM

13. 5. 2011, Brno Připravila: Vendula Jičínská NIKAZAM 13. 5. 2011, Brno Připravila: Vendula Jičínská NIKAZAM Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa 13. 5. 2011,

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu

Více

Svět kolem nás IV. Riskuj!

Svět kolem nás IV. Riskuj! Svět kolem nás IV Riskuj! Převody Naše jednotek vlast Živočichové Mapa Naše Rostliny vesnice Lidské Stromy tělo Povolání Přísloví 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 Převody jednotek otázka

Více

11 / 2013 ROČNIK XVII.

11 / 2013 ROČNIK XVII. MARTiNOViNy 11 / 2013 ROČNIK XVII. FARNOST SV. MARTINA PRAHA - ŘEPY...učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem. Mt 11,29 KŘÍŽ STROM ŽIVOTA Listopad je měsíc, který začínáme slavením všech svatých

Více

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_3. Šablona č. III, sada č. 2. Tematický okruh. Přírodní podmínky Afriky. Ročník 7.

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_3. Šablona č. III, sada č. 2. Tematický okruh. Přírodní podmínky Afriky. Ročník 7. Šablona č. III, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a příroda Zeměpis Afrika Přírodní podmínky Afriky Ročník 7. Anotace Pracovní list je zaměřen na přírodní podmínky

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007 - Bwindi Orphans, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007 - Bwindi Orphans, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007 2 ÚVODEM Občanské sdružení Bwindi Orphans bylo založeno v roce 2006 a výroční zpráva za rok 2007 je tedy první v naší historii. Koncem roku 2006 jsme měli v péči 30 dětí a během roku

Více

Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, ul. 2. května 500, okres Nový Jičín. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, ul. 2. května 500, okres Nový Jičín. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, ul. 2. května 500, okres Nový Jičín Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1489 Autor: Milan Stiller Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_CASPO.9.12 Vzdělávací

Více