Hry našich babiček a dědečků pro MŠ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hry našich babiček a dědečků pro MŠ"

Transkript

1 Hry našich babiček a dědečků pro MŠ aneb Školky do školky Vaše školka se zapojila do projektu Hry našich babiček a dědečků pro MŠ aneb Školky do školky realizovaného Národní sítí podpory zdraví, z.s, za podpory MZ ČR. Zavzpomínejte na školní léta a Vaše oblíbené hry před domem patřily mezi ně školka s míčem, se švihadlem, s prádelní gumou, panák nakreslený kouskem cihly na chodníku? A co babička a děda? Jak si oni hráli, když byli malí? Co se bude dít? předání informací o projektu a významu pohybu kdy získáte tuto brožurku děti nacvičují zjednodušené školky s pedagogy v MŠ rodiče (prarodiče, starší sourozenci) si připomenou školky doma HERNÍ ODPOLEDNE v MŠ - přehlídka úspěchů rodinných dvojic Projekt Hry našich babiček a dědečků pro MŠ je v roce 2015 finančně podpořen z dotačního programu MZ ČR Národní program zdraví Projekty podpory zdraví.

2 Pro projekt byly vytvořeny zjednodušené varianty školek podle vývojových schopností předškolních dětí. Vaše děti budou hry nacvičovat v MŠ, ale můžete spolu s nimi trénovat i doma. Pro rodiče a další rodinné zájemce jsou k dispozici základní varianty školek. Na závěr uspořádáme Hravé odpoledne - přehlídku a možná i soutěž rodinných dvojic (dítě + rodič, prarodič nebo třeba starší sourozenec). Naše společné cíle: podporovat přirozenou touhu dětí po pohybu, rozvíjet jejich pohybové dovednosti - obratnost, koordinaci, sílu předcházet snížení pohybové aktivity při přechodu na základní školu, prevence vzniku nadváhy a obezity a také poruch chování Metodická část Školky jsou pohybové hry pro pár hráčů, nenáročné na prostor a pomůcky, lze je hrát na chodníku i ve vhodné místnosti. Na obvyklé školky jsou děti v MŠ ještě malé, ale můžeme postupně začít s jednoduššími variantami. Školky pro předškolní věk Tradiční pravidla školek s míčem, švihadlem, gumou známe ze svých školních let: Když hráč udělá chybu, začne hrát další. Až se hráč opět dostane na řadu, opakuje plný počet prvků ve stupni, kde chyboval. Vítězí ten, kdo provede celou školku první, tj. s nejméně chybami. Ovšem pro předškoláky by tato pravidla byla ještě nepřiměřeně složitá. V předškolním věku se děti s jednotlivými herními prvky (skoky, hody) teprve seznamují, proto je vhodné vyzkoušet je napřed samostatně. Až po zvládnutí základů představíme dětem celou školku jako hru s příslušným počtem opakování. A i pak doporučujeme odlišná pravidla než pro školní věk: hráč se snaží správně odehrát příslušný počet cviků v příslušném stupni obtížnosti, má např. 3 pokusy. Až se u jednoho stupně všichni hráči vystřídají, pokračují dalším úkolem. Cílem je prostá radost ze hry, případně se mohou oceňovat individuální pokroky nebo společný pokrok celé skupiny (kolik pokusů bylo potřeba, aby všichni hráči zacvičili celou školku správně).

3 U každé školky je popsáno několik možných variant se vzrůstající obtížností, mezi kterými volíme podle věku a pohybové vyspělosti hráčů. Je samozřejmě také možné vytvořit si vlastní varianty na míru. Vzhledem k charakteru školek jako zábavy pro pár dětí se při nácviku v MŠ nabízí jejich zařazení jako alternativní aktivity v průběhu pobytu venku na hřišti. V rámci jedné třídy je tak asi nejlépe možné přizpůsobit úroveň hry individuálním dovednostem a podpořit nejen děti pohybově nadané, ale především ty méně zdatné, které pro svůj úspěšný fyzický rozvoj potřebují větší vedení. Školka s gumou pro předškolní věk Význam: rozvoj obratnosti, koordinace a svalové síly nohou. Pomůcky: prádelní guma o síle cca 1 cm, délka 4-5m, spojené konce. Počet hráčů: různý (nejlépe 3). Postup: Dva hráči si navléknou prádelní gumu na nohy tak, aby tvořila mírně napnutý obdélník. Lze použít i neživé opěry, např. stabilní židle. V základní hře je vzdálenost obou ramen gumy cca cm, tj. na šířku mírně roztažených nohou (s úpravou podle postavy aktuálně skákajícího hráče). Třetí hráč skáče školku. Základní varianta: I. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gumy, čelem ke gumě. 1. Poskokem snožmo skok dovnitř ramen gumy (přeskočí bližší rameno gumy). 2. Poskokem snožmo výskok mimo ramena gumy na druhou stranu (přeskočí druhé rameno).

4 II. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gum, bokem ke gumě. 1. Poskokem snožmo skok dovnitř ramen gumy. 2. Poskokem stoj rozkročný nad gumou (guma uvnitř). 3. Poskokem snožmo skok dovnitř gumy. 4. Poskokem snožmo výskok mimo ramena gumy (do základního postavení). III. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gumy, čelem ke gumě. 1. Poskokem snožmo skok na bližší rameno gumy (stojí na něm). 2. Poskokem přeskok na druhé rameno gumy. 3. Poskokem snožmo výskok mimo ramena gumy (na druhou stranu). IV. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gum, bokem ke gumě. 1. Poskokem stoj rozkročný nad bližším ramenem gumy (jedna noha je mezi rameny). 2. Poskokem stoj rozkročný nad vzdálenějším ramenem (jedna noha je vně ramen gumy, druhá noha mezi rameny). 3. Poskokem výskok mimo ramena gumy (na druhou stranu než bylo základní postavení). Varianta pro děti před nástupem do školy: Hráč provádí všechny 4 série skoků postupně ve třech stupních obtížnosti. Jedničky: Dvojky: Trojky: Guma je ve výšce kotníků. Guma se nachází v půli bérce. Guma je na úrovni kolen. Poznámka: skoky se provádí snožmo, ale u mladších dětí, ve vyšších stupních obtížnosti i u starších se toleruje také skok jednou nohou vpřed (nesoudobý).

5 Školka s míčem pro předškolní věk Význam: rozvoj obratnosti a koordinace, zejména rukou. Pomůcky: měkký míč o průměru cca 15 cm. Počet hráčů: různý (nejlépe 2 3). Postup: hráč hází míčem o zeď, na které je vyznačena čára přibližně v úrovni jeho ramen. Starší a zdatnější děti se snaží míč také chytnout, mladší nechají míč dopadnout a zvednou jej ze země (příp. jim pomohou ostatní děti). Plná hra má pět stupňů obtížnosti. Nejjednodušší hod se opakuje 5x, postupně se počet opakování hodů v daném stupni obtížnosti snižuje až na 1x. Snadnější varianta: Hrajeme jen pětky (vyhodit nad hlavu), čtyřky (hod obouruč na zeď) a jedničky (úder míčem o zem). Základní varianta: Pětky: Stoj, míč v držení obouruč, vyhodit nad hlavu, (nechat dopadnout na zem). Opakujeme 5x Čtyřky: Trojky: Dvojky: Stoj, míč v držení oběma rukama (obouruč) před tělem. Vyhodit horním obloukem, trefit zeď nad vyznačenou čárou, (míč nechat dopadnout na zem). Opakujeme 4x Jako čtyřky, ale hod jen jednou rukou horním obloukem, nad vyznačenou čáru, (míč nechat dopadnout na zem). Opakujeme 3x Jako trojky, ale hod druhou rukou (příp. opět tou samou). Opakujeme 2x Jedničky: Stoj, míčem obouruč udeřit o zem. Provedeme 1x Varianta pro děti před nástupem do školy: Hráč po odhodu chytí míč obouruč nejprve jedničky (po úderu míče o zem), později pětky (po vyhození nad hlavu), nakonec i po úderu míče o zeď.

6 Školka s lanem nebo dlouhým švihadlem pro předškolní věk Význam: rozvoj obratnosti, koordinace a svalové síly nohou. Pomůcky: lano nebo dlouhé švihadlo (4-5m). Počet hráčů: různý (nejlépe 2 dospělí a 3 4 děti). Postup: 2 dospělí stojí proti sobě a točí lanem, děti přeskakují. Dlouhé švihadlo (cca 4m) je také možné upevnit jedním koncem k opoře a druhým koncem otáčet. Pokud je k dispozici jen běžné švihadlo (např. při domácím tréninku), je možné uchopit jej za jednu rukojeť a otáčet se kolem své osy, děti stojí okolo a přeskakují. Snadnější varianta: Děti roztočené lano nepřeskakují, ale probíhají. Můžeme vytvořit 4 stupně obtížnosti: 4x proběhnutí z jedné strany na druhou (zpět se vrací oběhnutím osoby s lanem). 3x proběhnutí v opačném směru než předešle (zpět se opět vrací za osobou s lanem). Proběhnutí na jednu stranu, otočka o 180 a proběhnutí v opačném směru. Na závěr 1x přeskok lana libovolným způsobem (pohyb lana může točící osoba podle potřeby zpomalit). Základní varianta: Skoky mají pět stupňů obtížnosti. Pětky: Přeskok snožmo, dítě stojí ke kroužícímu švihadlu čelem. Opakuje 5x Čtyřky: Přeskok snožmo, dítě stojí ke kroužícímu švihadlu bokem. Opakuje 4x Trojky: Jako čtyřka, ale dítě se natočí druhou stranou. Opakuje 3x Dvojky: Přeskok snožmo, ihned po přeskoku naváže tlesknutím. Opakuje 2x Jedničky: Přeskok snožmo, ihned po přeskoku udělá rukama mlýnek. Provede 1x Varianta pro děti před nástupem do školy: Při dvojkách a jedničkách provede dítě pohyb rukama zároveň s přeskokem, jinak stejně jako výše.

7 Školka: panák pro předškolní věk Význam: rozvoj obratnosti, koordinace, rovnováhy a svalové síly nohou. Pomůcky: křída či kamínek k nákresu panáka o 8 polích, velikost polí cca 35x35 cm. Počet hráčů: různý, nejlépe 2 4. Postup: 1. Dospělý s pomocí hráčů namaluje křídou na zem panáka. 2. Hráč se pohybuje po jednotlivých polích poskoky, bez přešlapu čáry. V polích 4, 5 a 7, 8 doskakuje do stoje rozkročného, v polích 7 a 8 následuje obrat o 180 vlevo (vpravo) poskokem roznožným. Poté se hráč vrací stejnou cestou zpět Snadnější varianta: Nesledujeme přešlapy čáry, důležité je jen skočit do každého čtverce poskokem snožmo nebo roznožmo. Základní varianta: První hráč položí kamínek dovnitř pole s číslem 1, v další hře na pole s číslem 2 atd. Pole, kde leží kamínek, hráč přeskakuje. Pokud je kamínek v polích 4,5 a 7,8, doskakuje hráč jen do druhého pole. Varianta pro děti před nástupem do školy: - Před první pole panáka nakreslíme startovní čáru, odkud děti začínají skákat. - Hráči provádějí poskoky postupně ve třech stupních obtížnosti snožmo, na jedné noze (dominantní) a na druhé noze (nedominantní). - Hráči kamínek do polí nepokládají, ale házejí (ze startovní čáry).

8 Tradiční školky nejen pro školáky jsou typické především pro děti 1. stupně základní školy, ale zvládnou je určitě i dospělí Názorné video najdete na Své zkušenosti můžete sdílet také na Společná pravidla: Hráč provádí jednotlivé prvky od nejjednodušších po nejtěžší. Když udělá chybu, hraje druhý hráč, a to do doby, než i on chybuje. Až na hráče přijde opět řada, tak znovu opakuje stupeň, ve kterém chyboval (zopakuje danou sérii skoků, plný počet hodů či skoků nebo hod kamínkem do daného pole). Vítězí ten, kdo provede celou školku první, tj. s nejméně chybami. Školka s gumou Pomůcky: prádelní guma o síle cca 1 cm, délka cca 5m, spojené konce. Počet hráčů: různý, nejlépe 3. Postup: Dva hráči si navléknou prádelní gumu na nohy tak, aby tvořila mírně napnutý obdélník. Lze použít i neživé opěry, např. stabilní židle. V základní hře je vzdálenost obou ramen gumy cca 40 cm, tj. na šířku mírně roztažených nohou. Pro pokročilé je možno zvolit i složitější variantu: vzdálenost ramen gumy na cca 15 cm, tzn. že hráči stojí ve stoji spatném (s nohama u sebe). Třetí hráč skáče školku. Hra má v základní podobě 5 stupňů obtížnosti: Jedničky: Dvojky: Trojky: Čtyřky: Pětky: Guma je ve výšce kotníků. Guma se nachází v půli bérce. Guma je na úrovni kolen. Guma je na úrovni poloviny stehen. Guma je ve výši kyčlí.

9 Hráč provádí v každém stupni obtížnosti sérii několika skoků. I. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gumy. 1. Poskokem snožmo skok dovnitř ramen gumy. 2. Poskokem stoj rozkročný nad gumou (guma uvnitř). 3. Poskokem snožmo skok dovnitř gumy. 4. Poskokem snožmo výskok mimo ramena gumy (do základního postavení). II. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gumy. 1. Poskokem snožmo skok na bližší rameno gumy. 2. Poskokem přeskok na druhé rameno gumy. 3. Poskokem snožmo výskok mimo ramena gumy (na druhou stranu). III. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gumy. 1. Poskokem snožmo skok dovnitř ramen gumy. 2. Poskokem stoj rozkročný nad gumou (guma uvnitř). 3. Nohy přiblížit (nohy svírají gumu), obrat o 180 vpravo (nebo vlevo). 4. Poskokem uvolnit gumu z nohou a dopad mezi ramena gumy. 5. Poskokem snožmo výskok mimo ramena gumy (do základního postavení). IV. série skoků: Základní postavení: hráč stojí vedle ramen gumy, čelem ke gumě. 1. Jednou nohou podvléknout bližší rameno gumy, zadní rameno podvléknout směrem k sobě a postavit se na něj. 2. Poskokem snožmo uvolnit gumu, dopad na bližší rameno gumy. 3. Poskokem snožmo přeskok na protilehlou stranu gumy. Poznámka: skoky se provádí snožmo, ale zejména ve vyšších stupních obtížnosti se toleruje i skok jednou nohou vpřed (nesoudobý).

10 Školka s míčem: hody o zeď Pomůcky: míč libovolné velikosti. Počet hráčů: různý, nejlépe 2 3. Postup: hráč hází míčem o zeď a chytá ho odražený zpátky. Hody mají deset stupňů obtížnosti. Nejjednodušší hod se opakuje 10x, postupně se počet opakování hodů v daném stupni obtížnosti snižuje až na 1x. Desítky: Stoj, míč v držení oběma rukama (obouruč) před tělem. Vyhodit spodním obloukem, po odrazu od zdi chytit obouruč. Opakujeme 10x Devítky: Jako desítky, ale po odhodu míče tlesknout. Opakujeme 9x Osmičky: Sedmičky: Šestky: Jako desítky, ale po odhodu míče mlýnek rukama. Opakujeme 8x Jako desítky, ale odražený míč nechat dopadnout na zem, po odrazu od země chytit obouruč. Opakujeme 7x Stoj, míč v pravé (nebo levé) ruce. Vyhodit spodním obloukem, po odrazu chytit stejnou rukou. Opakujeme 6x Pětky: Jako šestky, ale druhou rukou. Opakujeme 5x Čtyřky: Stoj na pravé (nebo levé) noze, druhou nohu zvednout před sebe, míč v levé (pravé) ruce. Obloukem dovnitř pod pokrčenou nohou vyhodit míč, po odrazu chytit obouruč. Opakujeme 4x Trojky: Jako čtyřky, ale opačně (stoj na druhé noze). Opakujeme 3x Dvojky: Jako desítky, ale po odhodu tlesknout před tělem za tělem před tělem. Opakujeme 2x Jedničky: Jako desítky, ale po odhození míče otočka o 360. Provedeme 1x

11 Školka se švihadlem Pomůcky: švihadlo. Počet hráčů: různý, nejlépe 2 3. Postup: hráč přeskakuje švihadlo. Skoky mají deset stupňů obtížnosti. Nejjednodušší skok se opakuje 10x, postupně se opakování snižuje až na1x. Desítky: Přeskok snožmo kroužením švihadla vpřed. Opakujeme 10x Devítky: Přeskok vpřed nesoudobě, tj. nejprve jednou a pak druhou nohou během jednoho kruhu švihadlem. Opakujeme 9x Osmičky: Jako devítky, ale druhou nohou vpřed. Opakujeme 8x Sedmičky: Přeskok na jedné noze (volná noha je pokrčená). Opakujeme 7x Šestky: Jako sedmičky, ale na druhé noze. Opakujeme 6x Pětky: Čtyřky: Přeskok přes spojené švihadlo, které hráč drží za držadla a otáčí přeložené pod nohama ve výši nad kotníky jedním směrem (jedno kterým). Opakujeme 5x Jako pětky, ale hráč krouží švihadlem opačným směrem. Opakujeme 4x Trojky: Přeskok snožmo kroužením švihadla vzad. Opakujeme 3x Dvojky: Jedničky: Jako desítky, ale s dvojšvihem (švihadlo při jednom skoku opisuje 2 kruhy vpřed, tzv. dvojskok ). Před dvojskokem jsou povoleny max. 3 rozeskoky. Opakujeme 2x Přeskok snožmo s překřížením paží, tzv. vajíčko. Jsou povoleny max. 3 rozeskoky.

12 Školka: panák Pomůcky: křída či kamínek k nákresu panáka o 8 polích, velikost polí cca 35x35 cm. Počet hráčů: různý, nejlépe 2 4. Postup: 1. Hráči namalují křídou na zem panáka a před ním čáru, ze které se začíná hrát. 2. První hráč se postaví na čáru a hodí kamínkem na pole s číslem 1, v další hře na pole s číslem 2 atd. Kamínek musí dopadnout dovnitř pole, dopad na čáru se počítá jako chyba. 3. Hráč se pohybuje po jednotlivých polích poskoky, pole s kamínkem přeskakuje. V polích 4, 5 a 7, 8 doskakuje do stoje rozkročného, v polích 7 a 8 následuje obrat o 180 vlevo (vpravo) poskokem roznožným. Poté se hráč vrací stejnou cestou zpět, při zpáteční cestě zvedá kamínek. Pokud jsou kamínky v polích 4,5 a 7,8, doskakuje hráč jen do druhého pole Poskoky je možné provádět ve třech stupních obtížnosti snožmo, na jedné nebo na druhé noze. Varianty pro MŠ zpracovala Šárka Nováková (Národní síť podpory zdraví), jazyková korektura Vlasta Nováková, tělovýchovná korektura Petr Macháň Tradiční školky zpracovaly Kateřina Janovská a Dana Frágnerová (Národní síť podpory zdraví), tělovýchovná korektura Jana Vlčková, jazyková korektura Petra Janovská

13 Moje poznámky: Co by mělo umět dítě 3-4 roky: Zvládnout chůzi s různými polohami paží Při chůzi překračovat nízké překážky Přebíhat k určenému cíli a vyhýbat se překážkám Skok snožmo do dálky z místa Koulet a házet míčem v určeném směru při správném nápřahu a mrštění paže horním obloukem Co by mělo umět dítě 4-5 let: Chodit volně v prostoru s vyhýbáním, s orientací mezi překážkami, se změnami směru a délky kroku Chodit po špičkách, střídat běh a chůzi podle pokynů Zvládnout přeběh na 20m k cíli i ve dvojicích a trojicích Skoky na místě snožmo Poskoky přes čáru, v podřepu, vpřed, vzad, vpravo, vlevo Přeskočit nízkou překážku z místa i při běhu Skok do dálky z místa i s rozběhem Vyhazovat míč do výšky Házet míč do koše umístěného ve výši hlavy dítěte Stoj na jedné noze (krátká výdrž)

14 Co by mělo umět dítě 5-6 let: Zvládnout vybíhání z dané mety, běh o závod z vysokého startu na 20m, start z různých poloh Zvládnout skoky snožmo s přípravou na odraz, hmity podřepmo na místě i s výskokem Poskoky v dřepu, skoky jednonož a skoky do stoje rozkročného, přeskoky nízkých překážek plynule za sebou v chůzi i v běhu Skok do dálky z místa i s rozběhem závodně Otáčení kolem osy skokem Vyhazovat míč do výšky pravou, levou, oběma rukama na cíl a do dálky horním obloukem Přihrávat obouruč ze vzpažení větším míčem Házení míčem na zem s chytáním. Kotoul vpřed bez dopomoci opakovaně Stoj na jedné noze holubička (výdrž min. 5 s) Pohybová doporučení v předškolním věku: přirozená potřeba pohybu je asi 4-6 hodin denně alespoň jednou denně se zadýchat střídat aktivity spontánní (např. prolézačky, procházka) a řízené (např. trénování nových prvků) Pohybová doporučení v dospělém věku: denně kroků nebo 60 min. běžné chůze týdně dohromady 150 min. aerobní aktivity střední intenzity posilovací aktivity 2 nebo více dnů v týdnu Projekt Hry našich babiček a dědečků pro MŠ je v roce 2015 finančně podpořen z dotačního programu MZ ČR Národní program zdraví Projekty podpory zdraví.

Hry našich babiček a dědečků

Hry našich babiček a dědečků Hry našich babiček a dědečků Hry jsou určeny pro děti 1. stupně základních škol. Pro menší děti, tj. děti v 1. a 2. třídě, vybíráme jednodušší hry, například Panáka, případně můžeme u dalších her zjednodušit

Více

ŽS/16 Rozvoj koordinace

ŽS/16 Rozvoj koordinace Obsah: Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 1) Specifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 2) 475 Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj

Více

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna.

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU Obratnostní bruslení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení bruslení, obratnosti, stability. Nácvik dynamiky. Není provedena korektura popisů

Více

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Metodický dopis podává informace o postojích a přesunech ve volejbale, jejich významu a ukazuje na možnosti praktických cvičení k jejich nácviku a tréninku.

Více

VÝUKOVÉ KARTY: SKOKY ZE DŘEPU SNOŽMO VPŘED Žabáci

VÝUKOVÉ KARTY: SKOKY ZE DŘEPU SNOŽMO VPŘED Žabáci VÝUKOVÉ KARTY: SKOKY ZE DŘEPU SNOŽMO VPŘED Žabáci Rozbor disciplíny: Skokanské disciplíny nekladou nárok pouze na sílu dolních končetin, ale také na koordinaci dolních a horních končetin, na souběžný pohyb

Více

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání:

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání: Přílohy Tréninkové jednotky SLSV Jednotka A: extenzivní vytrvalost Druh sportu: Běh, kolo, horská chůze, kolečkové brusle, stacionární kolo, plavání Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF)

Více

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Motorické testy Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Výběr testů vychází z doporučené baterie motorických testů pro lyžařské oddíly a SPS schválené v roce 2016, pro kritéria

Více

Změříme a oceníme výkony.

Změříme a oceníme výkony. Centrum sportu při ZŠ Tachov Zárečná1540 Okresní štáb Odznaku všestrannosti 7. ročník RODINNÝ PĚTIBOJ ODZNAK VŠESTRANNOSTI PRO VŠECHNY OBYVATELE NAŠEHO MĚSTA OD 6 DO 100 LET TROJSKOK, SED-LEH, HOD MEDICINBALEM,

Více

ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Školení trenérů II. třídy specializace Moderní gymnastika

ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Školení trenérů II. třídy specializace Moderní gymnastika ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Školení trenérů II. třídy specializace Moderní gymnastika Vazby pro povinnou sestavu se švihadlem I. kategorie KPMG Vypracovala: Martina Havelíková Odborný konzultant: Mgr. Šárka Panská

Více

VÝUKOVÉ KARTY: SKÁKACÍ KŘÍŽ

VÝUKOVÉ KARTY: SKÁKACÍ KŘÍŽ VÝUKOVÉ KARTY: SKÁKACÍ KŘÍŽ Rozbor disciplíny: Tato disciplína vyžaduje zvládnutí odrazu snožmo s obratem a klade nároky na koordinaci pohybu. Bezpečnost účastníků: Povrch musí být bezpečný, nekluzký a

Více

GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ. (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem)

GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ. (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem) GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem) Zpracovala: ing. Gabriela Machová, předsedkyně komise VG ČASPV Každému cviku na kladině přiřadíme

Více

GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI

GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI Časopis pro všechny příznivce aktivního způsobu života 13. ročník prosinec 2009 METODICKÁ PŘÍLOHA 49. GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI (4-5 a 6-7 let) DOPORUČENÉ PRO ODDÍLY VŠEOBECNÉ GYMNASTIKY

Více

ŽS/4 Odbití jednoruč spodem

ŽS/4 Odbití jednoruč spodem Odbití jednoruč spodem jako prvek techniky vybírání Podrobný rozbor problematiky je v kapitole o vybírání ŽS/11. Zásady správné techniky odbití jednoruč spodem (F 1.0) Základní technika (1.0.1) F 1.0.1.1

Více

Nadace sportující mládeže

Nadace sportující mládeže SPORTOVNÍ HRY MATEŘSKÝCH ŠKOL 2018 (KVALIFIKACE) Veškeré texty, obrázky a fotografie v tomto dokumentu jsou chráněny autorským právem. SPORTOVNÍ HRY MATEŘSKÝCH ŠKOL 2018 Záměr: Sportovní hry mateřských

Více

Požadavky zkoušky z předmětu Základy pohybových dovedností - PXVP studijní program Učitelství 1. stupeň základních škol

Požadavky zkoušky z předmětu Základy pohybových dovedností - PXVP studijní program Učitelství 1. stupeň základních škol Požadavky zkoušky z předmětu Základy pohybových dovedností - PXVP studijní program Učitelství 1. stupeň základních škol I. Plavání 1.40 m znak se startem a obrátkou (hodnocena technika plaveckého způsobu,

Více

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ 1) ZAHŘÍVACÍ CVIČENÍ Překračování tyčí v rázném tempu. Překračování tyčí levou nohou, zpátky pravou nohou. Slalom mezi tyčemi v mírném běžeckém

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově Průběžně osvojované vědomosti a dovednosti: TĚLESNÁ VÝCHOVA - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově - Základní pojmy spojené s osvojovanými činnostmi - Základní organizační činnosti

Více

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI 1. Test č. 1 Člunkový běh 4 krát 10 m 1.1 Popis TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI K testu je třeba rovný terén, na kterém je dvěma metami vyznačen úsek o vzdálenosti mezi vnějšími okraji met v délce 10 metrů a stopky.

Více

ATLETIKA. Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký. Klokaní skoky. POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani

ATLETIKA. Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký. Klokaní skoky. POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani ATLETIKA Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký Klokaní skoky POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani POPIS ČINNOSTI: žáci provádějí rozmanité typy odrazových cvičení se záměrem získat

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 2 NOTY SKLADBA PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI DANA UZLOVÁ, FILIP UZEL

XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 2 NOTY SKLADBA PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI DANA UZLOVÁ, FILIP UZEL XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 2 NOTY SKLADBA PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI DANA UZLOVÁ, FILIP UZEL HUDBA: ZDENĚK BARTÁK, MIROSLAV VYDLÁK, MICHAEL KOCÁB TEXT: DÁDA PATRASOVÁ, EDUARD KREČMAR

Více

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické A/ praktická část 2013 GYMNASTIKA 1. test: Akrobatická sestava Popis

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník Vyučující: Mgr. Lenka Erberová, Mgr. Lenka Hojná, Mgr. Vladimíra Hryzlíková Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1. O) Školní rok 2018/2019 1. Držení míče, manipulace s míčem - držení míče,

Více

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické A/ praktická část 2013/2014 GYMNASTIKA 1. test: Akrobatická sestava

Více

Seminář pro trenéry volejbalových přípravek při ZŠ, učitele TV a učitele 1. stupně ZŠ Svitavy,

Seminář pro trenéry volejbalových přípravek při ZŠ, učitele TV a učitele 1. stupně ZŠ Svitavy, Seminář pro trenéry volejbalových přípravek při ZŠ, učitele TV a učitele 1. stupně ZŠ Svitavy, 5. 12. 2011 Program: 1. Představení projektu Barevný minivolejbal (pravidla, videoukázky, vyuţití v hodinách

Více

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu Příloha A5 Tabulka všeobecných chyb a srážek A 5.1 Pohybová skladba Malá Velká 0.1 0.2 0.3 / 0.5 / 1.0 1. Přesnost formací Všichni gymnasté musí být na přesném místě tak, jak to je uvedeno ve formuláři

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TVD 531 Název školy Jméno autora Tematická oblast Předmět Ročník

Více

PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem.

PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem. Není provedena korektura popisů ke cvičením. Případné

Více

# 18 / ' / Obrtatnost, výbušnost, střela - Hra Hráč provádí přechod do jízdy vzad, vybruslí kolem brány s pohledem nahoru.

# 18 / ' / Obrtatnost, výbušnost, střela - Hra Hráč provádí přechod do jízdy vzad, vybruslí kolem brány s pohledem nahoru. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, se zakončením Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení práce s pukem, střelby. Není provedena korektura popisů ke cvičením.

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zná základní taneční kroky, respektuje rytmus

Více

RINGO Herní cvičení. Na třetího. Zaměření: -pohyb paže vzhůru-výška letu kroužku -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -spolupráce -komunikace -taktika hry

RINGO Herní cvičení. Na třetího. Zaměření: -pohyb paže vzhůru-výška letu kroužku -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -spolupráce -komunikace -taktika hry RINGO Herní cvičení Na třetího -pohyb paže vzhůru-výška letu kroužku -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -spolupráce -komunikace -taktika hry Pomůcky: kroužek, křída -dva hráči stojí proti sobě, třetí stojí

Více

Metodický dopis č. 14/2014 Enrique Pisani: Mini volejbal, 2. část

Metodický dopis č. 14/2014 Enrique Pisani: Mini volejbal, 2. část Metodický dopis č. 14/2014 Enrique Pisani: Mini volejbal, 2. část Často bohužel vidím, že se u začínajících hráčů moc rychle zaměřujeme na konečnou podobu technického gesta. Příkladem může být odbití spodem

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD524 Bc. Miloš

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM METODICKÝ DOPIS 2010 Vilém Figalla Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU

Více

Testovací baterie českého badmintonu

Testovací baterie českého badmintonu Testovací baterie českého badmintonu 22. 1. 2018 1 Přehled jednotlivých testů Vějíř na badmintonovém kurtu (zaměření: speciální rychlost) Skok snožmo (explozivní síla nohou) Hod medicinbalem (síla horní

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD523 Jméno autora: Bc. Miloš Novák Třída/ročník

Více

BASKETBALL SERVIS František Rón. ve spolupráci se. SDRUŽENÍM BASKETBALOVÝCH TRENÉRŮ České basketbalové federace

BASKETBALL SERVIS František Rón. ve spolupráci se. SDRUŽENÍM BASKETBALOVÝCH TRENÉRŮ České basketbalové federace BASKETBALL SERVIS František Rón ve spolupráci se SDRUŽENÍM BASKETBALOVÝCH TRENÉRŮ České basketbalové federace CVIČENÍ PRO ROZVOJ HRY JEDEN PROTI JEDNOMU duben 2005 1) ZIG ZAG DRILL průpravné cvičení Útočník

Více

Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů

Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů Verze 1.0 Obsah 1) SKOK Z MÍSTA (5-11LET) / TROJSKOK Z MÍSTA (12-16 LET) - SÍLA... 3 2) ČLUNKOVÝ BĚH (T-BĚH) AGILITY...

Více

Minibasketbal v školní TV

Minibasketbal v školní TV Minibasketbal v školní TV Osnova přednášky Základní pravidla minibasketbalu: Výška košů hraje se na snížené koše, výška obroučky je 260cm nad zemí Velikost míčů hraje se s míčem velikosti č. 5 Hrací doba

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. - sportovní hry manipulace s míčem, základní přihrávky rukou

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. - sportovní hry manipulace s míčem, základní přihrávky rukou TEMATICKÝ PLÁN Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. L. Erberová, Mgr. V. Hryzlíková, Mgr. V. Antalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1.

Více

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou VSTUP DO BAZÉNU horizontální, vertikální vertikální vstup do bazénu Čelní vstup s plnou podporou Čelní vstup s podporou předloktí Čelní vstup s podporou dlaní Čelní vstup s fiktivní podporou Samostatný

Více

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY Tyto sestavy jsou platné pro členy České asociace Sport pro všechny a České obce sokolské od 1. září 2013. Vycházejí ze schválených závodních sestav sportovní

Více

LETNÍ CAMP U SKOKANA 7 10.5.2009, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ

LETNÍ CAMP U SKOKANA 7 10.5.2009, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ LETNÍ CAMP U SKOKANA 7 10.5.2009, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ ROČNÍKY 2000, 1999, 1998 Zpracoval: Ing. Jindřich Zeman 3.5.2009 1. DEN čtvrtek 16:30 - společný sraz v Harrachově 17:00 ubytování

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

Sada pro atletickou pfiípravku. Literatura: DOSTÁL, E., VELEBIL, V. a kol. Didaktika školní atletiky. Praha: UK, 1992.

Sada pro atletickou pfiípravku. Literatura: DOSTÁL, E., VELEBIL, V. a kol. Didaktika školní atletiky. Praha: UK, 1992. Český atletický svaz ve spolupráci s firmou Jipast a.s. navrhl Sadu pro atletickou přípravku, která obsahuje nářadí a náčiní využitelné v tréninku desetiletých a jedenáctiletých atletů. SADA PRO ATLETICKOU

Více

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy Příprava do Didaktiky sportovních her (házená - přihrávání) didaktický výstup 4min Honička s míčem Vymezené území: 9m a branková čára. Na začátku se snaží dotekem míče jeden hráč dotknout dalšího hráče.

Více

Basketbal Praktická zkouška zřetězených dovedností

Basketbal Praktická zkouška zřetězených dovedností Basketbal Praktická zkouška zřetězených dovedností Testovaný si nejprve vybere, jestli bude začínat z pravé nebo levé strany - tedy zda bude provádět v testu dvojtakt zprava či zleva. Maximální bodový

Více

Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz

Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz Tento materiál není žádnou chytristikou ani zaručeným návodem od renomovaného trenéra. Je to prostě jen soupis hlavních bruslařských cviků, které jsme používali

Více

Starší žákyně III, IV Kladina, výška 110 cm, můstek. Závodnice musí projít nejméně 2 x délku kladiny. Časový limit s.

Starší žákyně III, IV Kladina, výška 110 cm, můstek. Závodnice musí projít nejméně 2 x délku kladiny. Časový limit s. HODNOCENÍ VOLNÝCH SESTAV Hodnocení volných sestav ženských složek vychází ze závodních sestav sportovní gymnastiky ženských složek České obce sokolské platných od 1. 9. 2010, aktualizace 19. 9. 2013 a

Více

Organizační zajištění činnosti. Úvodní část: Pozdrav. Prohlédnu žáky úbor, obuv, šperky, hodinky. Spočítám žáky, vyslechnu omluvenky.

Organizační zajištění činnosti. Úvodní část: Pozdrav. Prohlédnu žáky úbor, obuv, šperky, hodinky. Spočítám žáky, vyslechnu omluvenky. Příprava na vyučovací jednotku T Datum: 12. 11. 2010 Škola: 25. ZŠ Chválenická ul.,,plzeň Třída: 1. Jméno učitele:... Tematický celek: Základy atletiky, základy sportovních her. Cíl: ácvik techniky házení,

Více

90. Přes ramena. výchozí pozice: provedení: chyby: účinek:

90. Přes ramena. výchozí pozice: provedení: chyby: účinek: 90. Přes ramena Bruslařský postoj, míč na straně u kolen S výdechem míč diagonálně nad druhé rameno, s nádechem zpět Nohy nejsou pokrčeny, pohyb není dotažen do konce Obr. 126 Přes ramena 91. Tornádo Leh

Více

ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE. Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika

ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE. Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika TESTOVÉ BATERIE Seskupení více testů jsou společně standardizované

Více

Volejbalová průprava

Volejbalová průprava Volejbalová průprava Závěrečná práce v rámci školení III. třídy všestrannosti T. J. Sokol Uherské Hradiště župa Komenského Zaměření hodiny: volejbal Dne: 21. 8. 2013 Zpracoval: Předpoklady: Cvičenci: Skupina

Více

Metodika lokomočních pohybů a vývoj motoriky. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů a vývoj motoriky. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů a vývoj motoriky Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Základní pohyby LOKOMOCE = pohyb člověka ve smyslu změny místa = pohyb v prostoru pomocí svalové činnosti Lokomoční

Více

Prvky obtížnosti Pódiová skladba

Prvky obtížnosti Pódiová skladba Prvky obtížnosti Pódiová skladba Piruety Vpřed P201 P401 Vzad P202 P402 P204 Vzad poloha volné nohy je v unožení, zanožení, přednožení mezi 45 a 90 P403 P1201 900 P1002 P804 1080 P1202 900 P1001 P803 P404

Více

PŘÍLOHY Seznam příloh:

PŘÍLOHY Seznam příloh: PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č. 1: Žádost o vyjádření etické komise Příloha č. 2. Vzor informovaného souhlasu Příloha č. 3: Přístoj BIA QuadScan 4000 Příloha č. 4: Umístění elektrod přístroje BIA QuadScan

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Tělesná výchova Předmět Tělesná výchova vychází ze vzdělávacího obsahu oblasti

Více

TENISOVÉ MÍČKY JINAK Text a foto: Mgr. Jana Duffková

TENISOVÉ MÍČKY JINAK Text a foto: Mgr. Jana Duffková Časopis pro všechny příznivce aktivního způsobu života 19. ročník červen 2015 METODICKÁ PŘÍLOHA 70 TENISOVÉ MÍČKY JINAK Text a foto: Mgr. Jana Duffková www.caspv.cz METODICKÁ PŘÍLOHA TENISOVÉ MÍČKY JINAK

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Příloha Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Obecné požadavky pro správné provedení High Leg Kicků Front:

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

Dovednostní olympiáda

Dovednostní olympiáda Dovednostní olympiáda Ahoj a dobrý den, dovoluji si Vás oslovit s projektem KM KFS DOVEDNOSTNÍ OLYMPIÁDA, která si klade za cíl zvyšovat a zkvalitňovat v mladých hráčích na okresní, krajské i vyšší úrovni

Více

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1., 2., 3., (1. období) Žák spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti zvládá

Více

Obtížnost (bonifikace) maximálně z 8 různých prvků s nejvyšší obtížností a z různých vazeb

Obtížnost (bonifikace) maximálně z 8 různých prvků s nejvyšší obtížností a z různých vazeb HODNOCENÍ SESTAV ČERNOŠICKÝ DVOJBOJ ŽENSKÝCH SLOŽEK Volné sestavy ženských složek musí obsahovat povinné prvky závodních sestav sportovní gymnastiky ženských složek ČOS platných od 1. 9. 2010, aktualizace

Více

F Y Z I C K É T E S T Y

F Y Z I C K É T E S T Y M stská policie F Y Z I C K É T E S T Y Testy postihují základní pohybové schopnosti: - rychlost - obratnost - pohyblivost - sílu - vytrvalost Po adí test : Test. 1 člunkový běh 4 krát 10 metrů Test. 2

Více

VÝUKOVÉ KARTY: SKÁKÁNÍ PŘES ŠVIHADLO

VÝUKOVÉ KARTY: SKÁKÁNÍ PŘES ŠVIHADLO VÝUKOVÉ KARTY: SKÁKÁNÍ PŘES ŠVIHADLO Rozbor disciplíny: Procvičování koordinace mezi horními a dolními končetinami a zvládnutí odrazu snožmo. Kontrola rychlosti při provádění cvičení. Bezpečnost účastníků:

Více

XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 7 CESTA SKLADBA PRO ŽENY DAGMAR HONOVÁ, IVANA JIRÁNKOVÁ

XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 7 CESTA SKLADBA PRO ŽENY DAGMAR HONOVÁ, IVANA JIRÁNKOVÁ XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 7 CESTA SKLADBA PRO ŽENY DAGMAR HONOVÁ, IVANA JIRÁNKOVÁ HUDBA: BILL DANOFF-MARY DANOFF-JOHN DENVER, WYLON JENNINGS-WILLIE NELSON TEXT: PAVEL ŽALMAN

Více

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5 Přemet stranou I.B 1 z 5 Obsah práce: 1. Úvod 2. Metodika prvku 3. Záchrana, dopomoc 4. Nejčastější chyby 5. Zdroje 1. Úvod Přemet stranou neboli hvězda je základní akrobatický prvek, který patří mezi

Více

PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ. Skok daleký z místa odrazem snožmo (cm)

PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ. Skok daleký z místa odrazem snožmo (cm) PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ Skok daleký z místa odrazem snožmo (T1) Tento test se provádí na rovné, pevné ploše (zajištěné před posouváním), jako pomůcka je zapotřebí měřící pásmo. Testovaná

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

Kritéria přijímacího řízení

Kritéria přijímacího řízení Kritéria přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní Body jednotného testování Přepočet na školní

Více

SKOK DO VÝŠKY PRO DĚTI

SKOK DO VÝŠKY PRO DĚTI SKOK DO VÝŠKY PRO DĚTI aneb www.atletikaprodeti.cz Milí příznivci Atletiky pro děti, rádi bychom vám představili atraktivní atletickou disciplínu SKOK DO VÝŠKY a možnosti jejího nácviku pro malé atlety

Více

PRAVIDLA TECHNICKÝ ZÁVOD MTB

PRAVIDLA TECHNICKÝ ZÁVOD MTB PRAVIDLA TECHNICKÝ ZÁVOD MTB Tato pravidla vychází z materiálu komise MTB XCO Slovenského svazu cyklistiky pro závody Slovenského poháru MTB XCO kombinace pro kategorie mladších žáků a žaček, starších

Více

TRÉNINK DĚTÍ A MLÁDEŽE VE VOLEJBALU

TRÉNINK DĚTÍ A MLÁDEŽE VE VOLEJBALU TRÉNINK DĚTÍ A MLÁDEŽE VE VOLEJBALU Jaroslav Buchtel KAROLINUM Ukázka knihy z internetového knihkupectví wwwkosmascz, UID: KOS241644 Trénink dětí a mládeže ve volejbalu Jaroslav Buchtel Recenzovali: doc

Více

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK Tréninkový deník na prázdniny 2014 Milý ragbisto, DOBŘE O SEBE PEČUJ Správný trénink jde ruku v ruce se správnou životosprávou a výživou. máš před sebou úžasné dva měsíce prázdnin. Zažiješ určitě spoustu

Více

Prvky obtížnosti Pohybová skladba

Prvky obtížnosti Pohybová skladba Prvky obtížnosti Pohybová skladba Piruety 0,1 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 Vpřed poloha volné nohy a paží je volitelná P201 P401 P601 P1001 P1201 360 540 720 900 1080 Vzad P202 P402 P602 P1002 P1202 poloha

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika reaguje na povely učitele, snaží se o správné

Více

Střídavý běh dvoudobý

Střídavý běh dvoudobý Střídavý běh dvoudobý Charakteristika a popis pohybového úkonu, výběr vhodného terénu základní způsob běhu na lyžích, zásadně začít učit před nácvikem bruslení, použití pro jízdu po rovině nebo do mírného

Více

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY Tyto sestavy jsou platné pro členy České asociace Sport pro všechny a České obce sokolské od 1. září 2013. Vycházejí ze schválených závodních sestav sportovní

Více

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě Pomůcky napomáhají při chůzi zapojením rukou a jejich reakčních schopností. Navyšují Vaší stabilitu, zvyšují pocit jistoty i výdrž v chůzi. Snižují zatížení dolních končetin, odlehčují a snižují bolestivost

Více

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus)

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus) PRAVIDLA DISCIPLÍN PRAVIDLA DISCIPLÍN OKRESNÍ KOLA 2014 Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1.1.2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

Souborné zkoušky z předmětů SHA a GYM. Školní rok: 2016/ B EPSM

Souborné zkoušky z předmětů SHA a GYM. Školní rok: 2016/ B EPSM Souborné zkoušky z předmětů SHA a GYM Školní rok: 2016/2017 3. B EPSM POKYNY V Neveklově dne 24. 5. 2017 Vypracoval: Bc. Matěj Rašovský 1 ÚVOD Žáci v rámci svého oboru Ekonomika a podnikání Sportovní management

Více

U dětí v mateřské škole můžeme využít pro cvičení laviček, žebřin a různých typů stavebnic.

U dětí v mateřské škole můžeme využít pro cvičení laviček, žebřin a různých typů stavebnic. U dětí v mateřské škole můžeme využít pro cvičení laviček, žebřin a různých typů stavebnic. Kromě klasického nářadí lze na našem trhu nalézt různé typy stavebnicových systémů. Jde o velké tvary, většinou

Více

Hraj s námi a staň se SUPERHRÁČEM

Hraj s námi a staň se SUPERHRÁČEM Hraj s námi a staň se SUPERHRÁČEM Komise rekreačních sportů Metodické rady ČASPV: J. Plch, Mgr. Z. Horčičková, Mgr. J. Štěrba, PaedDr. K. Janda, J. Záruba a Ing. K. Pipek, Mgr. Vít Hanáček Vážení členové

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

LETNÍ CAMP U SKOKANA II. 5 9.5.2010, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ

LETNÍ CAMP U SKOKANA II. 5 9.5.2010, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ LETNÍ CAMP U SKOKANA II. 5 9.5.2010, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ ROČNÍKY 2001, 2000, 1999, 1998 Zpracoval: Ing. Jindřich Zeman 2.5.2010 1. DEN středa 17:30 - společný sraz v Harrachově 18:00

Více

o PŘÍLOHA Č. 2 (CELKOVÁ EVIDENCE) o PŘÍLOHA Č. 3 (EVIDENCE VYTRVALOSTI)

o PŘÍLOHA Č. 2 (CELKOVÁ EVIDENCE) o PŘÍLOHA Č. 3 (EVIDENCE VYTRVALOSTI) FK METEOR U15 (R. 2004) INDIVIDUÁLNÍ PLÁN HRÁČE NA PŘECHODNÉ LETNÍ OBDOBÍ CÍLEM JE: UDRŽENÍ ČI ZVÝŠENÍ STAVU TRÉNOVANOSTI (VIZ PŘÍLOHA Č.1), ROZVOJ VYTRVALOSTNÍCH SCHOPNOSTÍ, ROZVOJ SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ

Více

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ!

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ! Před cvičením se poraď se svým doktorem! Nikdy se neprotahuj za hranice bolesti! Když to bolí - PŘESTAŇ! SOUBOR protahovacích cviků Úvod: V průběhu protahování se uvolni a vydechuj! A nikdy nezadržuj dech!

Více

LETNÍ CAMP U SKOKANA II. 4 8.5.2011, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ ROČNÍKY 2001, 2000, 1999, 1998

LETNÍ CAMP U SKOKANA II. 4 8.5.2011, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ ROČNÍKY 2001, 2000, 1999, 1998 LETNÍ CAMP U SKOKANA II. 4 8.5.2011, HARRACHOV HC VLCI JABLONEC LEDNÍ HOKEJ ROČNÍKY 2001, 2000, 1999, 1998 Zpracoval: Ing. Jindřich Zeman 30.4.2011 1. DEN středa 17:00 - společný sraz v Harrachově 17:30

Více

pohybovat se do nechráněné strany obránce a míček si stínit (chránit) svým tělem,

pohybovat se do nechráněné strany obránce a míček si stínit (chránit) svým tělem, 23. HRA 1 : 1 VE ČTVERCI O STRANĚ 5 METRŮ Vyznačte čtverce o straně 5 metrů pomocí kuželů. Vytvořte z hráčů dvojice s určením, kdo je útočník a kdo obránce. Před zahájením akce stojí oba hráči v protilehlých

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Gymnastika

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Gymnastika A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence komunikativní formuje a vyjadřuje své myšlenky a názory

Více

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 VÝKLAD PRO VOLTIŽNÍ ZÁVODY FEI 1. vydání, platné od 1. ledna 2015 Copyright 2012 Fédération Equestre Internationale Česká jezdecká federace Zátopkova 100/2

Více

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 VÝKLAD PRO VOLTIŽNÍ ZÁVODY FEI 1. vydání, platné od 1. ledna 2015 Copyright 2012 Fédération Equestre Internationale Česká jezdecká federace Zátopkova 100/2

Více

Rozvoj pohybových schopností. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Rozvoj pohybových schopností. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Rozvoj pohybových schopností Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval SÍLA RYCHLOST VYTRVALOST OBRATNOST Pohybové schopnosti jsou částečně vrozené, v průběhu života se rozvíjí 12.12.2014 Mgr. Jan Veverka

Více

Pohybové hry do tělocvičny i přírody

Pohybové hry do tělocvičny i přírody Pohybové hry do tělocvičny i přírody Honičky 1. Dvojice kdo je chycený chytá ten druhý z dvojice 2. Honička liška a zajíc Hráči stojí ve dvojicích naproti sobě ve vymezeném území. Utvoří ve stoji stříšku

Více