SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM"

Transkript

1

2

3

4

5 Obsah Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už máte vybrané jméno?...19 Jak se stanovuje termín porodu?...21 Jaký význam má urèení termínu porodu?...22 Jaký je význam pøípravného cvièení k porodu? Jak se provádí trénink dýchání v první a druhé porodní dobì?...24 Jak se uvolnit a odpoèívat pøed porodem?...24 Mùže být otok pøíznakem žilní trombózy? V èem spoèívá riziko trombózy v tìhotenství?...26 Mùže být otok i pøíznakem dalších komplikací? OTEC U PORODU...29 Má být otec u porodu?...29 Mùže mít pøítomnost otce u porodu vliv na sexuální život partnerù?...30 Mìl by nastávající otec absolvovat pøedporodní kurzy?...30 Je dobré nastávajícího otce k pøítomnosti u porodu pøemlouvat?.. 31 Jaké jsou výhody pøítomnosti otce u porodu pro matku? PØÍJEZD DO PORODNICE A PØÍPRAVA NA POROD...33 Jakými pocity je žena ovlivnìna pøi pøíjezdu do porodnice?...33 Co se dìje po pøíjezdu do porodnice?...34 Co je to amnioskopie?

6 edice PRO RODIÈE Je nutné dostat pøed porodem klystýr?...35 Jak dlouho je rodièka na èekatelském pokoji? ZAÈÁTEK PORODU...37 Jak se pozná zaèátek porodu?...37 Opravdu lze zaèátek porodu poznat? Co dìlat pøi odtoku plodové vody?...38 Jaké jsou falešné známky poèínajícího porodu? POROD...41 Jaké je správné uložení plodu v dìloze?...41 Co jsou to porodní doby?...42 Co se dìje v první porodní dobì?...42 Je nutné v první porodní dobì ležet?...43 Jak dlouho trvá první doba porodní a co ovlivòuje její délku?...43 Kdy je tøeba podávat infuze k posílení stahù?...44 Co je to oxytocin?...44 Co je to dirupce?...45 Jak vypadá nesprávné dýchání v první dobì?...46 Jak se má správnì dýchat?...47 Jak èasto se v první porodní dobì provádí gynekologické vyšetøení?...47 Co znamená pojem zašlá branka? Co je to kardiotokografie? Co je to pulzní oxymetrie?...49 Jak dlouho trvá druhá porodní doba?...50 Jak se má správnì tlaèit?...51 Jaký význam má poloha rodièky ve druhé porodní dobì?...51 Jaký význam má placenta?...52 Co se dìje ve tøetí porodní dobì?...53 Co znamená revize dìložní dutiny po porodu? Kdy se provádí tzv. manuální vybavení placenty? Co je to episiotomie?...54 Kdy se provádí nástøih?...55 Jsou situace, kdy se má nástøih provést vždy?

7 Obsah Jak se nástøih provádí?...56 Co se mùže stát, když pochva praskne bez nástøihu?...56 Jaký význam má masáž hráze pøed porodem?...57 Mùže se po porodu rozvinout moèová inkontinence?...58 Co jsou to oèistky?...58 Rodí vícerodièka rychleji?...59 Trvá porod dìvèátka kratší dobu? BOLEST U PORODU...63 Jak zvládat bolesti pøi porodu? Existuje pøirozená metoda tišení bolesti?...64 Jaké jsou medikamentózní možnosti tlumení bolesti? Proè je epidurální analgezie pøi porodu tak žádaná?...66 Jaké jsou další metody tlumení bolesti?...67 Kterou metodu tlumení bolesti si vybrat? KOMPLIKACE V ZÁVÌRU TÌHOTENSTVÍ A PØI PORODU...69 Co je to vcestné lùžko a mùže být pøekážkou porodu?...69 Jak nebezpeèné je pøedèasné odluèování placenty?...70 Kolik krve ztratí rodièka pøi porodu?...70 Co se stane, jestliže po porodu hlavièky dojde k zaklínìní ramének?...72 Co znamená pojem pøekotný porod? Mùže pøi porodu prasknout dìloha?...74 Jaké jsou pøíznaky prasknutí dìlohy v graviditì?...75 Jak vzniká a co zpùsobuje obtoèení pupeèníku kolem èásti tìla dítìte v dìloze?...76 Co znamená pojem inverze dìlohy?...77 Jak závažnou komplikací porodu je preeklampsie? Jak se preeklampsie léèí?...79 Co znamená, když se øekne HELLP syndrom?...79 Co s infekcí probíhající bìhem tìhotenství a porodu?...80 Žena je Rh-negativní a partner Rh-pozitivní je to z hlediska tìhotenství a porodu nìjaký problém?

8 edice PRO RODIÈE Mùže se problém s Rh-faktorem projevit již v první graviditì? Lze v tìhotenství pøedejít této komplikaci? CÍSAØSKÝ ØEZ...85 Co je to císaøský øez a jak èasto se provádí?...85 Proè se užívá název císaøský øez?...86 Musí být rodièka pøi císaøském øezu uspaná?...86 Za jakých okolností se císaøský øez provádí? Je možné provést císaøský øez na pøání rodièky?...88 Mùže žena po císaøském øezu pøi další graviditì rodit pøirozenou cestou? ZVLÁŠTNÍ PØÍPADY PORODU...91 Jaké jsou možnosti pomoci v druhé porodní dobì?...91 Jak se provádí klešťový porod? Co je to vakuová extrakce?...92 Jaké jsou zvláštnosti porodu koncem pánevním? V èem je porod koncem pánevním jiný?...93 Je nìco zvláštního na porodu dvojèat? Jak se pozná zúžená pánev? PØEDÈASNÝ POROD...99 Co znamená pøedèasný porod a jaká je hranice pøežití dítìte? Jaké problémy má nezralý novorozenec? Mùže se rodit pøedèasnì v jakékoli porodnici? Je možné poznat hrozící pøedèasný porod? Které pøíèiny pøedèasného porodu jsou nejèastìjší? Existuje nìjaká vìková predispozice pro pøedèasný porod? PRODLOUŽENÉ TÌHOTENSTVÍ Kdy se mluví o prodlouženém tìhotenství? Co znamená pojem indukce porodu a kdy se provádí? Musí se pøi indukci porodu ležet? Co znamená pojem preindukce? Jak se provádí indukce porodu?

9 Obsah 12. ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI PORODU Je porod do vody riskantní? Je možné rodit doma? DÍTÌ PO PORODU Co se dìje s dítìtem po porodu? Co je to Apgar skóre? Proè miminko køièí? MATKA PO PORODU Komu by mìla maminka své miminko ukázat? Jak probíhá pobyt v nemocnici po porodu? Kdy se propouští z porodnice domù? KOJENÍ A UMÌLÁ VÝŽIVA Kdy zaèíná kojení a jak se tvoøí mateøské mléko? Proè je kojení lepší než ostatní zpùsoby výživy novorozence? Závisí tvorba mléka na velikosti prsù? Jaká je správná technika kojení? Jaký je souèasný postoj k umìlé výživì dítìte? ŠESTINEDÌLÍ Co se dìje s maminkou po porodu? Proè po porodu nìkdy bolí hlava? Co mùže zpùsobit zvýšenou teplotu po porodu? Co dìlat s poporodními zmìnami nálad? Proè se objevují na kùži strie? Je možná prevence vzniku strií? Jak se po porodu a v šestinedìlí stravovat? Kdy se objeví první menstruace po porodu? Musí být menstruaèní krvácení hned pravidelné? Mùže se stát menstruace po porodu nebolestivou? Jak a kdy zaèít se sexuálním životem po porodu? Je nutná antikoncepce i bìhem kojení? Je vhodné vèasné zapojení maminky po porodu do pracovního procesu?

10

11 Slovo o autorovi Slovo o autorovi MUDr. Roman Chmel (nar. 1964) nastoupil v roce 1989 po ukonèení studia na Fakultì všeobecného lékaøství Univerzity Karlovy v Praze na Gynekologickoporodnické oddìlení FN Motol v Praze, kde v roce 1992 složil I. atestaci v oboru gynekologie a porodnictví. V roce 1995 se stal èlenem týmu pøestìhované Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK se sídlem v Motole. Po zvládnutí celé šíøe oboru gynekologie a porodnictví absolvoval v roce 1997 atestaci II. stupnì. MUDr. Chmel se plnì vìnuje ženám v celém rozsahu oboru gynekologie a porodnictví. Nezabývá se jen lékaøskou péèí o tìhotné, ale také péèí o gynekologicky nemocné pacientky. Specializuje se na diagnostiku a léèbu moèové inkontinence a na rekonstrukèní operace poklesu dìlohy a poševních stìn. Od roku 2003 je MUDr. Roman Chmel zdravotnickým zástupcem pøednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol. Jako odborný asistent 2. lékaøské fakulty UK se v rámci výuky studentù vìnuje i pedagogické èinnosti. Pøednáší a je autorem øady odborných a populárnì-vìdeckých publikací. 11

12

13 Nìkolik slov úvodem Nìkolik slov úvodem V prùbìhu dvacátého století byla lékaøská vìda schopna vysvìtlit a vyøešit mnoho závažných problémù, což vedlo k vìtší úspìšnosti léèby mnoha do té doby neléèitelných onemocnìní. Konec dvacátého a zaèátek dvacátého prvního století je orientován stále více na èlovìka, na respektování jeho individuality a na snahu o široké vysvìtlování a propagaci mnoha postupù, které se v péèi o jedince odehrávají na poli medicíny. Významným apelem souèasnosti je zájem o zvýšení kvality života a právo na širokou dostupnost kvalitních informací. V souvislosti s tím nelze opomenout tak bìžné a zároveò tak neopakovatelné okamžiky, jakými jsou tìhotenství a porod. Svým významem je to jeden z nejunikátnìjších momentù v životì každého èlovìka, a to pro muže i ženy bez rozdílu. I pøes velké pokroky zùstává na poli porodnictví stále nìkolik tajemství. Již samotný akt oplození je svým zpùsobem fantastické dílo pøírody. Pokud pùsobí zázraènì samotné otìhotnìní, tak ještì ménì pochopitelné jsou dokonale naprogramované, jakoby miniaturním poèítaèem øízené, kroky ve vývoji zárodku, zahrnující jak tvorbu samotných orgánù, tak i jejich dokonalou funkci. Jestliže tento vývoj probíhá podle pravidel, je všechno v poøádku. Dokonalé a obdivuhodné je však zejména to, že fungují i kontrolní mechanismy tohoto procesu. Závažná porucha vývoje plodu je v pøevážné vìtšinì pøípadù kontrolními mechanismy zaregistrována, tìhotenství se dále nevyvíjí a již v prvních mìsících po oplození samovolnì konèí. Klobouk dolù pøed matkou pøírodou, umí to zaøídit dokonale! A s velkou dávkou pokory je tøeba øíci: Buïme jí za to vdìèni. Velmi dobøe totiž ví, co dìlá. I porod je do jisté míry obestøen rouškou tajemství. Dosud nejsou jednoznaènì známé pøíèiny jeho zaèátku. Jsou tyto pøíèiny na stranì nastávající matky, èi na stranì plodu? Kdo ví Lidstvo má naštìstí (jen doufám, že se 13

14 edice PRO RODIÈE nemýlím, když øíkám naštìstí, protože vše je zneužitelné) jednu dobrou vlastnost: Chce pøijít všemu na kloub, chce se zdokonalovat, vymýšlet stále nové postupy a metody èi konstruovat pøístroje, které napomáhají touhu jednotlivcù i spoleènosti po poznání naplnit. Dokonalé odhalení všech tajù porodu je však, i pøes veškerou snahu, pro souèasnou vìdu stále nedostupné. Péèe o tìhotné a maminky u porodu je pøesto velmi kvalitní. Èím to je? Není všechno jen v poznání, ale také v citlivém a lidském pøístupu podloženém kvalitními schopnostmi porodníkù, dìtských lékaøù, porodních asistentek a dìtských sester a všech bezejmenných a neviditelných lidí v zázemí porodnic, kteøí spoleènì peèují o maminku a její dìťátko od poèetí až do chvíle propuštìní z porodnice. Tato knížka vám má, milé nastávající maminky a tatínkové, pomoci k získání teoretických informací, které budete moci s pomocí personálu porodnice prakticky aplikovat pøi porodu a následném pobytu na oddìlení šestinedìlí. Knížka vám osvìtlí prùbìh porodu a odpoví na rùzné otázky, které se bìhem porodu èasto objevují. Pokud byste nìjakou zajímavou, pro vás dùležitou nezodpovìzenou otázku v publikaci nenašli, neváhejte a kontaktujte mne (autora), aby bylo možné v pøípadném následujícím vydání knihy tuto otázku i s odpovìdí zakomponovat do textu a poodhalit nìkterá další porodní tajemství èi nejasnosti. Když už ne vám, tak aspoò všem nastávajícím maminkám, které se budou v budoucnu pøipravovat na porod a budou mít v ruce tuto knížku. Tak ať se vám dobøe ète a váš porod ať bìží jako po másle! Autor 14

15 Období pøed porodem Období pøed porodem 1 Jak si vybrat porodnici? Tìhotná žena se s blížícím se termínem stále více zamýšlí nad tím, kam se má vydat, až zaène opravdová porodní èinnost. Pokud je ve vašem okolí široko daleko pouze jedna porodnice, není o èem pøemýšlet. Problém s rozhodováním však mùže nastat ve chvíli, kdy je možností více. Výbìr porodnice, ve které budete rodit, obvykle závisí na mnoha faktorech. Nìkteré z nich jsou subjektivní, jiné objektivní. Lidé mohou mít na rùzné vìci odlišné názory, a proto volba nemusí být hned od poèátku jednoznaèná. Každý má své priority, podle kterých se rozhoduje a které jsou pro nìj ty nejdùležitìjší. Výbìr porodnice je nejèastìji ovlivnìn místem bydlištì, vlastní zkušeností, zkušenostmi èi názory pøíbuzných a známých, doporuèením lékaøe anebo úplnì jiným, pro nastávající maminku velmi dùležitým individuálním momentem. Podle místa trvalého bydlištì máte k dispozici spádovou porodnici, kde byste mìla mít dveøe otevøené vždy. Proè nìco takového jako spádová porodnice vlastnì existuje? Má to svùj velký praktický význam. Nemùžeme být totiž všichni léèeni v námi vysnìné nemocnici na kraji mìsta a stejnì tak nemohou všechny tìhotné ženy rodit v jedné jediné porodnici v daném regionu. Pokud by tedy neexistovala urèitá regulace, nastal by chaos, který by se mohl obrátit proti všem. Žádná porodnice se nedá stavebnì zvìtšovat a zmenšovat podle potøeby, poèet lùžek pro maminky i miminka je daný a porodní sál má pouze urèitý poèet porodních postelí. Život samotný je kompromis, a proto pokud nechcete rodit ve spádové porodnici, urèete si vlastní kritéria a vybírejte. Pøi výbìru se snažte uvažovat prakticky. Nezapomínejte na to, že pøeplnìnost 15

16 edice PRO RODIÈE všemi oblíbené porodnice mùže znamenat menší komfort pøi pobytu a výhodou zaøízení ménì populárního mùže být napø. to, že na vás budou mít lékaøi i sestry více èasu, a mohou se vám tudíž více vìnovat. Po letech stagnace èi dokonce poklesu poètu porodù v naší zemi v devadesátých letech 20. století se v posledních nìkolika málo letech dostáváme do období všeobecného nárùstu poètu porodù. Stále více párù se rozhoduje pro založení rodiny. A to je dobøe. Zaèínáme asi myslet ménì na kariéru a více na osobní život a na potomky. K tomuto staronovému poznání a životnímu postoji jsme postupnì zákonitì dospìli. Zdá se, že osobní život pro nás opìt zaèíná být dùležitìjší než profesní kariéra. Na celý komplex sociálních zmìn, který v naší zemi probìhl v devadesátých letech, jsme se už zøejmì dobøe adaptovali a zaèínáme myslet stejnì standardnì jako obyvatelé okolních státù, v nichž je demokracie zabìhlá již po mnoho desetiletí. Co vyplývá z toho, že se rodí více miminek? Negativem souèasného èeského porodnického boomu je zejména pøeplnìnost velké èásti porodnic, zejména ve vìtších mìstských aglomeracích, s èímž mùže být spojen i èásteèný diskomfort maminek, který se však snaží lékaøi a sestry vždy maximálnì zmírnit pøívìtivým a vstøícným chováním. Na porodních sálech a oddìleních šestinedìlí se dnes novopeèené maminky pøíliš neohøejí. Jen málokdy se stává, že je na oddìlení šestinedìlí pøebyteèná volná lùžková kapacita. Na tento zvýšený pohyb v porodnici by se mìly všechny nastávající maminky již pøed porodem psychicky pøipravit. Taková pøíprava je ovšem velmi obtížná. Všichni požadujeme naopak stále vìtší a vìtší komfort a s jakýmkoli nepohodlím se jen tìžko vyrovnáváme. Jak tedy pøi výbìru porodnice postupovat? Univerzální rada neexistuje, ale vybírejte podle toho, jaké máte vlastní priority. Pokud chcete rodit v klidném prostøedí, zvolte komornìjší porodnici, obvykle v menším mìstì, kde je zdravotní péèe zajisté kvalitní, ale zdi pokojù nemusí být vymalované tìmi nejzáøivìjšími moderními barvami a kliky dveøí nemusí být ze zlata. Není všechno zlato, co se tøpytí. Váš gynekolog je o situaci v okolí dobøe informován, proto se s ním poraïte, zajisté vám doporuèí vhodné místo, které splní vaše oèekávání a pøitom ne- 16

17 Období pøed porodem bude ve velké vzdálenosti od vašeho bydlištì. Vybírejte rozumnì, neøiïte se pouze radami jiných, ale zejména vlastní intuicí. Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici? Do jiné porodnice se nastávající maminka nemùže dostat omylem. Kdy mùže taková situace nastat? Nejèastìji k tomu dochází v akutních pøípadech, když je pùvodnì vybraná porodnice ve velké vzdálenosti od místa zavolání a existují opodstatnìné obavy z prodlení pøi poskytnutí odborné péèe. To se dìje tehdy, když rodièka nahlásí personálu sanity RZP nìkteré ze známek akutnì se blížícího porodu napøíklad velmi èasté dìložní stahy èi tlaky do koneèníku. V takové situaci musí zdravotníci zvážit, zda není riziko pøevozu do vzdálenìjší porodnice pøíliš vysoké. Porod v sanitì by mohl být spojen s komplikacemi, které je tøeba výbìrem bližší porodnice eliminovat. Rodièku pøivezenou RZP v náhradní porodnici vždy vyšetøí a odbornì posoudí celou situaci. Èasto si nastávající maminku v porodnici ponechají, ale pokud se jedná napøíklad o pøedporodní bolesti, které nemají vliv na otevírání porodních cest nebo se jedná o poslíèky, mùže být rodièce dovoleno odjet domù. V každé porodnici se bìžnì setkávají s rodièkami pøivezenými sanitou RZP, které chtìly rodit v porodnici jiné. Takto vzniklá situace není žádným zásadním problémem, zejména pokud má rodièka s sebou tìhotenský prùkaz, ve kterém jsou zaznamenány všechny potøebné údaje o provedených vyšetøeních v prùbìhu tìhotenství. Pøíjezd do jiné porodnice je hlavnì psychickým problémem každé rodièky, která si musí rychle zvyknout na zcela neznámé prostøedí. Lékaøské vedení porodu je všude více èi ménì stejné. Nemìjte tedy zbyteèné obavy, vše dopadne dobøe. 17

18 * edice PRO RODIÈE Co si vzít s sebou do porodnice? Pøi jedné z prvních kontrol v poradnì pro tìhotné obdržíte seznam osobních vìcí, které budete potøebovat v nemocnici k porodu a k pobytu na oddìlení šestinedìlí. Tento soupis by se mìl spolu s ostatními obdrženými pokyny a doporuèeními respektovat. Pøece jen jste v porodnici do jisté míry na návštìvì a je dobré znát zvyklosti domácí paní. Požadavky jednotlivých porodnic se mohou v nìkterých bodech lišit, ale všude budou zapotøebí hygienické pomùcky (dva ruèníky, osuška, mýdlo, zubní kartáèek a pasta, krém na oblièej, masážní krém, høeben, vložky nejlépe vatové), omyvatelná domácí obuv, síťované kalhotky a podprsenka pro kojící maminky. Pøi jejím výbìru nezapomínejte, že se prsy s tvorbou mléka ještì zvìtší! K tomu, aby mìl porodník informace o dosavadním prùbìhu gravidity, k vystavení rodného listu dítìte na matrice a k vyøízení dalších administrativních záležitostí, je tøeba k porodu pøinést i nìkteré dokumenty: tìhotenský prùkaz, obèanský prùkaz, prùkaz zdravotní pojišťovny a oddací list (u svobodných žen rodný list). Ve vìtšinì tìhotenských poraden obvykle dostanete rovnìž dotazník, který spolu s dalšími dokumenty slouží jako podklad pro vystavení rodného listu vašeho dítìte na matrice. V dotazníku vás nesmí pøekvapit kolonky, do nichž byste mìla vypsat dívèí a chlapecké jméno vašeho potomka. Proè obì jména, když èekáte jen jedno dìťátko a navíc z ultrazvuku víte, jakého je pohlaví? Jednak proto, že požadavkùm úøadu je tøeba v zájmu vlastního klidu radìji vyhovìt, ale také proto, že ultrazvukové vyšetøení není vždy schopné pohlaví spolehlivì odhalit a možnost porození dìťátka opaèného pohlaví, než vám øeknou na ultrazvuku, je vždy reálná. Dotazník peèlivì vyplòte a pøineste s sebou k porodu! Ušetøí vám to mnoho zbyteèných starostí v dobì, kdy budete mít již plné ruce práce sama se sebou a s miminkem. Pøípravu vìcí k porodu nenechávejte nikdy na poslední chvíli. Porod mùže totiž zaèít neèekanì i nìkolik dnù èi dokonce týdnù pøed termínem. Proto nelze vylouèit, že budete pospíchat, a v rychlosti byste mohla na nìco zapo- 18

19 Období pøed porodem menout. Je tedy vhodné mít pøedem zabalenou tašku s vìcmi do porodnice, kterou budete mít v pøípadì náhlého stavu ihned po ruce. Porodnice není místem, kde by se èlovìk pohyboval dennì, a proto bude-li nastávající maminka na všechno dobøe pøipravena, zmírní se psychický stres z pobytu v cizím prostøedí a bude se cítit mnohem lépe a bezpeènìji. Už máte vybrané jméno? Pojmenování dìťátka bývá èasto problémem, kvùli nìmuž musí témìø zasedat rodinná rada. Pøi výbìru jména se èasto pøemýšlí o mnoha souvislostech. Bude se vybrané jméno hodit k pøíjmení? Nebude pøíliš staromódní èi naopak do našich pomìrù pøíliš extravagantní? Jméno bude potomka provázet celý život, bude mu vyhovovat nejen v dìtství, ale i v dospìlosti? Jak budeme dìťátko dennì oslovovat? Zkráceninou jména? Je dùstojná? Nebude jméno pøíliš dlouhé? A pokládané otázky tímto výètem rozhodnì nekonèí. Mnoho rodièù je více èi ménì a zároveò vìdomì èi nevìdomì ovlivnìno souèasnou módou. Jméno se mùže stát populární doslova ze dne na den, ale rovnìž stejnì rychle mùže zapadnout do ústraní. Je tìžké pøedpovìdìt, zda jméno, které je dnes obraznì øeèeno in, nebude zítra out. Osud moderních jmen je nevyzpytatelný, jen nìkterá jména z aktuálních hitù se stanou stálicemi, a proto se mnoho nastávajících rodièù vrací k tradicím a sází radìji na jistotu. Nemálo z nás se však pøi výbìru jména øídí momentálním pocitem. Takto se dává potomkovi jméno po èlenovi rodiny, oblíbeném pøíteli, prarodièích, ale také po celebritách, v souèasnosti zejména populárních zpìvácích èi zpìvaèkách, v minulosti spíše hercích èi hereèkách. V nìkterých státech svìta, kde jsou populárními osobnostmi politici, se mùžeme setkat i s masivním výskytem tìchto momentálnì aktuálních jmen (Vladimír, George, Bill, Helmut, Francois, Silvio ). U nás jsme naštìstí tuto tendenci v souèasnosti èi nedávné minulosti nezaregistrovali. Rozhodnì si nejsem pøi letmém pohledu na jména lídrù øebøíèkù naší politické scény a porodních knih vìdom, že by se u nás ro- 19

20 edice PRO RODIÈE dilo abnormálnì více Václavù, Jirkù, Mirkù, Standù èi Petrušek (na Slovensku napøíklad Vladimírù, Mikulášù èi Robertù). Považuji to za dobrý trend a dùkaz zdravého rozumu obyvatel našeho regionu. Kdo by se chtìl podívat na souèasný trend nejèastìjších jmen dìtí v Èeské republice, dostane se pøes vyhledávaè na internetové stránky Èeského statistického úøadu, kde se mùže seznámit se všemi aktualitami. Jak je to tedy se jmény dìtí u nás v posledních letech? U chlapeèkù se v posledních sedmi letech støídají ve vedení Jakub (2 a souèasný lídr celé tabulky) a Jan (5x), bronzovou pozici dlouhodobì úspìšnì obhajuje Tomáš. Je zajímavé srovnat poøadí jmen dnes rozených synù se jmény jejich otcù. Mezi otci vedou Petr, Pavel a Jiøí. Je pozoruhodné, že tato jména se dnes vùbec nevyskytují v top ten žebøíèku jejich synù. Mezi dìvèátky je v posledních sedmi letech trvalým držitelem zlaté medaile Tereza, jejíž pozice se zdá být neotøesitelná. Další èásteènou stálicí je Kateøina (5 druhá), její popularita ovšem v posledních dvou letech nepatrnì klesla. O bronzové pøíèky se dìlí vždy nìkdo jiný. Zvyšuje se popularita Adélky. Maminky dnes narozených dìvèátek nosí nejèastìji jména Jana, Petra a Lenka, pøièemž tato jména nefigurují dokonce ani mezi dvaceti nejoblíbenìjšími souèasnými jmény. Pokud jsme výše psali, že se svìt pøi výbìru pojmenování dítìte inspiruje jmény populárních popových zpìvaèek èi zpìvákù, tak pøi pohledu na poøadí jmen novì narozených dìvèátek v roce 2005 mùžeme øíci, že jsme se alespoò doèasnì stali svìtovými. Raketový vzestup v tomto roce (v následujícím roce opìtovný pokles) totiž zaznamenala Aneta! Které jméno televizní seriálové hrdinky èi jiné herecké celebrity se prosadí v žebøíèku popularity v následujících letech? Ivanka, Zdeòka? Uvidíme! Jméno, které bude mít vaše dìťátko zapsané v rodném listu, jej bude provázet celý život. Pokud vám zní jméno i pøíjmení spolu dobøe, neváhejte a nekoukejte na to, jedná-li se o jméno moderní èi tradièní. Alespoò malou pøípravu pøed porodem byste však spolu s otcem mìli výbìru jména vašeho potomka vìnovat. Pamatujte ovšem, že vaše názory se mohou rùznit a buïte pøipraveni na pøípadný kompromis takový je celý život! 20

21 Období pøed porodem Jak se stanovuje termín porodu? Datum termínu porodu, které bylo vypoèteno na zaèátku tìhotenství podle data poslední menstruace nebo pomocí ultrazvuku, nemusí být, a obvykle ani nebývá, dnem, kdy pøijde miminko na svìt. Jedná se jen o datum orientaèní a rozhodnì to neznamená, že pravidelné kontrakce se dostaví právì v tento den. Pokud se dítì narodí dva týdny pøed vypoèítaným termínem porodu nebo dva týdny po nìm, øíká se, že se narodilo v termínu. Pøedpokládaný termín porodu se nejèastìji stanovuje tak, že se od data poslední menstruace odeètou tøi mìsíce a k tomuto výsledku se následnì pøiète sedm dní. Pøipoèítat totiž 280 dní, což pøedstavuje deset tzv. lunárních mìsícù po 28 dnech, k prvnímu dni poslední menstruace je nepochybnì složitìjší. Nejpøesnìji se termín porodu odhaduje podle data oplozující soulože. V takovém pøípadì se k tomuto datu pøipoèítává 267 dní. U žen s nepravidelným cyklem je tento zpùsob urèení termínu porodu nejvýhodnìjší. V praktickém životì, pokud má žena pohlavní styk èastìji než jednou mìsíènì (a to žena toužící po dítìti obvykle má!), však bývá urèení data oplozující soulože ponìkud obtížnìjší. Mezi pomocné metody urèení pøibližného termínu porodu patøí napøíklad výpoèet založený na prvních pohybech plodu. Prvorodièka cítí pohyby nejdøíve okolo 20. týdne. Vícerodièka mùže cítit první pohyby již okolo 18. týdne. Pøiètením 20, respektive 22 týdnù k datu prvních pohybù se následnì urèí orientaèní datum porodu. U nepravidelnì menstruujících žen se využívá stanovení termínu porodu pomocí ultrazvuku. Ultrasonografické vyšetøení v prvních dvou až tøech mìsících gravidity totiž umožní pomìrnì pøesnì urèit stáøí tìhotenství a dobu otìhotnìní. 21

22 edice PRO RODIÈE Jaký význam má urèení termínu porodu? Jak již bylo zdùraznìno, jakýmkoli zpùsobem stanovený termín porodu je nutné vždy považovat pouze za orientaèní. Porodit dva týdny pøed termínem èi po nìm je úplnì normální a porod pøesnì v termínu je spíše náhodou než pravidlem. Urèení termínu porodu má své praktické osobní dùvody nákup koèárku a výbavièky, pøíprava bytu na pøíchod nového èlena rodiny nebo upozornìní pøíbuzných na dlouho oèekávaný den D. Znalost termínu porodu je ovšem velmi dùležitá i z dùvodù medicínských. V závislosti na stáøí tìhotenství a pøedpokládaném termínu porodu se totiž individuálnì rùznì øeší rozmanité problémy a komplikace, které se bìhem gravidity nezøídka objevují: onemocnìní nastávající maminky, zpomalení rùstu plodu èi jakékoli závažné ohrožení miminka v dìloze nutící porodníka k zamyšlení nad ukonèením tìhotenství. Správnì vypoèítaný termín porodu je také vodítkem pro rozpoznání prodloužené gravidity a pro stanovení chvíle, kdy je nutné vyvolat porod umìle, tzv. indukcí. Nepravidelný menstruaèní cyklus pøed otìhotnìním (a to jak zkrácený, tak i prodloužený) èasto zpùsobuje nepøesnosti v urèení pøibližnì pøesného termínu porodu, který se pak stanovuje spíše orientaènì. I dva lékaøi se mohou v takovýchto pøípadech pøi urèování dne D rùznit. A není divu! V úvahu se bere nìkolik faktorù (napøíklad datum poslední menstruace, datum pravdìpodobné oplozující soulože, první pozitivita krevního tìhotenského testu, první ultrazvuk) a z èasto protichùdných informací se pøibližnì pøesné datum porodu mùže mezi jednotlivými porodníky lišit i o nìkolik dnù. Jaká je v takové situaci nejlepší rada? Dùvìøujte lékaøi a nebuïte pøíliš pøekvapená, že se bìhem tìhotenství názor na termín vašeho porodu ponìkud zmìní. 22

23 Období pøed porodem Jaký je význam pøípravného cvièení k porodu? Porod mùžeme pøirovnat k plánovanému sportovnímu výkonu, na který je možné se pøedem pøipravit. Olympionik se na vrcholný výkon, který trvá èasto jen nìkolik desítek vteøin, pøipravuje ètyøi roky. A porod není nic menšího. Dobrá fyzická kondice pøed otìhotnìním je proto vynikajícím pøedpokladem zvládání zvýšených fyzických nárokù v souvislosti s tìhotenstvím a porodem. Každý èlovìk by mìl žít fyzicky aktivnì, není nutné vrcholovì sportovat. Svaly totiž vykonávají práci pøi jakémkoli pohybu. Když jedna svalová skupina pracuje, druhá relaxuje. Pokud na tom budete dobøe fyzicky, budete mít pøi porodu sílu na tlaèení. A èím lépe budete schopna tlaèit, tím je menší pravdìpodobnost, že budete muset v druhé porodní dobì využít pomoci porodníka, který by v zájmu vyøešení situace musel vzít do ruky napøíklad porodnické kleštì. Stojí tedy za to být v kondici! Cvièení rovnìž pøispívá k natrénování èinností, které mohou pøíznivì ovlivnit prùbìh porodu a vnímání porodních bolestí. Posilování bøišních a prsních svalových skupin a svalù pánevního dna spolu s nácvikem hlubokého nádechu a povrchního dýchání má prokazatelný vliv na nekomplikovaný prùbìh první porodní doby a kvalitu tlaèení v druhé dobì. Velmi dùležité je také relaxaèní cvièení. Napomáhá totiž lépe zvládnout uvolnìní pøi bolestivých kontrakcích, èímž se zlepší spolupráce rodièky s porodníky a porodními asistentkami. Relaxaèní cvièení napomáhá též k uvolnìní budoucí maminky pøi porodu, zejména pak pøi zvládání úzkosti a strachu ve vypjaté situaci. Nacvièujte ho tak, že budete ležet na boku a napínat a uvolòovat postupnì svaly celého tìla. Cviète minut, poté se úplnì uvolnìte a odpoèiòte si. 23

24 edice PRO RODIÈE Jak se provádí trénink dýchání v první a druhé porodní dobì? Dobré zvládnutí dýchání a relaxace pøi porodu umožní kontrolovat prùbìh porodních bolestí. Správný zpùsob dýchání je vhodné trénovat zejména v posledních dvou mìsících pøed porodem. Hluboké dýchání, které je dùležité na zaèátku a na konci dìložního stahu, spoèívá v hlubokém maximálním nádechu a v pozvolném výdechu. Hluboký nádech se zadržením vzduchu v plicích na pøibližnì 20 sekund má velký význam také pøi tlaèení ve druhé porodní dobì. Rychlé a povrchní dýchání mùže pomoci na vrcholu dìložní kontrakce v první porodní dobì. Toto psí dýchání ulevuje pøi nucení na pøedèasné tlaèení v dobì, kdy porodní cesty ještì nejsou plnì otevøené a rodièka ještì nesmí tlaèit. Tento zpùsob dýchání by bylo vhodné dobøe natrénovat, pøi porodu bude totiž èasto využíván. Vleže na zádech se dýchá krátce a povrchnì pøibližnì 30 sekund (tak dlouho totiž trvá dìložní kontrakce). Pokud se psí dýchání pøi porodu neprovádí, má rodièka velkou tendenci rychle a zhluboka dýchat, což vede nejen k pocitu na zvracení a nìkdy až k samotnému zvracení, ale i k brnìní a mravenèení konèetin nebo k závratím. Zejména ve vypjaté situaci s potøebou koncentrace na vrcholný výkon jsou tyto stavy velmi nepøíjemné a narušují soustøedìní rodièky. Jak se uvolnit a odpoèívat pøed porodem? Pravidelný a dostateènì dlouhý spánek je základním pøedpokladem obnovování fyzických i psychických sil v jakémkoli, tedy nejen v jiném, stavu. V tìhotenství se nároky organismu na délku odpoèinku obvykle zvyšují. To pozná každá tìhotná již v poèátku gravidity. Potøeba spánku ji pøepadá kdykoli bìhem dne. A nejinak je tomu v období pøed porodem. 24

25 Období pøed porodem Každý jedinec má svou vlastní individuální dobu, kterou potøebuje k relaxaci. S postupujícím tìhotenstvím a s pomalu se blížícím termínem porodu vznikají èasto problémy se spaním. Neklid, strach z neznámého a èasté noèní moèení obvykle brání klidnému spánku. Velká dìloha navíc omezuje možnost najít vhodnou a pohodlnou spánkovou polohu. A bezesná noc je tady! Brát léky na spaní není právì to nejrozumnìjší, protože ty rozhodnì nevyøeší pøíèinu nespavosti pøed porodem. Používání vìtšiny lékù na spaní v tìhotenství je navíc nevhodné. Jak si tedy v dobì pøed porodem vhodnì odpoèinout? Univerzální rada bohužel neexistuje. Platí základní pravidlo: Nebojte se nespavosti, neuškodí vám ani miminku. Nedostatek spánku však mùže ubrat psychickou a fyzickou sílu, která bude potøeba na zvládání první a druhé porodní doby. S tím je nutné tak trochu poèítat. Jak tomu pøedejít? Pokud vám to èas dovolí, choïte v posledních dnech pøed termínem porodu na krátké veèerní procházky pøed spaním. Poté si dejte vlažnou sprchu. Pøeètìte si nìco veselého a zajímavého, vyhnìte se hororùm, které by nenechaly spát nikoho. Poslouchejte klidnou hudbu. Nemyslete na nepøíjemné vìci, sama sebe nedìste myšlenkami na porod. Jaký opravdu bude totiž zjistíte teprve tehdy, až k nìmu dojde. Pøed spaním nejezte, pøíjemnìjší a vhodnìjší je šálek ovocného èaje èi hrníèek teplého mléka se lžièkou medu. Pøed uložením se do postele dobøe vyvìtrejte ložnici, chladnìjší vzduch vás jistì osvìží. Nepoužívejte pøíliš naplnìný polštáø, aby se vám nekøivila krèní páteø. Uvolnìné tìlo a èistá mysl budou dobrou zárukou klidného usnutí a kvalitního osvìžujícího spánku. Mùže být otok pøíznakem žilní trombózy? Otoky dolních konèetin, a to zejména kolem kotníkù, vznikají v závìru gravidity asi u osmdesáti procent tìhotných žen. V této lokalizaci je lze považovat za vcelku nevýznamné. Objevují se obvykle po dlouhém postávání na místì nebo po namáhavém dnu spojeném s fyzickou èinností a pøes noc èasto zmizí. Ani pøetrvávající otoky kolem obou kotníkù na konci tìhotenství a tìsnì pøed porodem nepøedstavují obvykle zásadní problém. Velkou po- 25

26 edice PRO RODIÈE zornost je však tøeba vìnovat otoku pouze jedné dolní konèetiny, zejména pokud dosahuje do vyšších partií, nìkdy až na stehno a do tøísla. Proè je potøeba zvýšené pozornosti právì u otoku jedné dolní konèetiny? Protože pøíèinou jednostranného otoku obvykle bývá postižení žilního systému dolní konèetiny èi pánevních žil trombózou. Ta sama o sobì vede k postupnému ucpávání nìkteré z vìtších žil, èímž se zabraòuje odtoku krve z dolní konèetiny zpìt k srdci. Tím se tvoøí otok, který obvykle dosahuje tak vysoko, jak vysoko je umístìný trombus, èili krevní sraženina v žíle. Trombóza se naštìstí navenek neprojevuje jen rozvinutým otokem, ale vìtšinou i vèasnou bolestivostí postižené konèetiny. Proè naštìstí? Protože jakékoli signály této komplikace na konci tìhotenství jsou pro její odhalení a další léèbu nesmírnì dùležité. Podezøení na trombózu musí být vždy spojeno s dùkladným cévním vyšetøením a po jejím potvrzení i s intenzivní protisrážlivou léèbou za hospitalizace v nemocnici. V èem spoèívá riziko trombózy v tìhotenství? Pøehlédnutí èi podcenìní pøíznakù trombózy (zejména otoku a bolesti) mùže vážnì zkomplikovat tìhotenství a porod. Pøi trombóze totiž existuje velké riziko vzniku život ohrožující plicní embolie, pøi které se trombus (krevní sraženina) uvolní z cévní stìny a vydá se na cestu krevním øeèištìm smìrem k srdci. Ze srdce je pak trombus vmeten (embolizován) do plicních žil, které se v rùzné míøe (podle velikosti embolu) ucpou, èímž nastává rùznì významné snížení funkce plic, zajišťujících zejména výmìnu kyslíku a oxidu uhlièitého v plicních sklípcích. Velký rozsah plicní embolie mùže být i smrtelnì nebezpeèný. Pokud má tedy tìhotná žena kdykoli v tìhotenství jednostranný otok konèetiny s bolestivostí nebo i bez ní, musí vždy bez dlouhého otálení navštívit svého gynekologa, který pak podnikne patøièné diagnostické a léèebné kroky. 26

27 Období pøed porodem Mùže být otok i pøíznakem dalších komplikací? Na tomto místì je tøeba upozornit na to, že nìkteré otoky, zejména na atypických místech napøíklad v oblièeji a na rukou, upozoròují, oproti bìžným oboustranným otokùm na dolních konèetinách, na další možnou komplikaci gravidity. Otoky na tìchto místech v kombinaci s nálezem bílkoviny v moèi a vzestupem krevního tlaku totiž souvisejí se závažným onemocnìním v tìhotenství, které se nazývá preeklampsie. Podrobný popis preeklampsie je uveden v kapitole Komplikace v závìru tìhotenství a pøi porodu. Léèba bìžných tìhotenských otokù se neprovádí. Nìkdy se sice doporuèuje mírné omezení pøíjmu soli, ale vìtšinou èásteènì pomùže klidový režim a poloha tìla vleže s podloženými dolními konèetinami. Pokud otoky pøes noc nebo pøi klidovém režimu nezmizí, je obvykle nutné další vyšetøení za úèelem vylouèení právì výše zmínìné preeklampsie a žilní trombózy. 27

28 Toto je pouze náhled elektronické knihy. Zakoupení její plné verze je možné v elektronickém obchodě společnosti ereading.

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 6 5 U k á z k a k n i h

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18

Více

GENvia, s.r.o. ZÁKLADNÍ VYUÈENA STØEDNÍ S MATURITOU VOŠ

GENvia, s.r.o. ZÁKLADNÍ VYUÈENA STØEDNÍ S MATURITOU VOŠ DOTAZNÍK KE GENETICKÉMU VYŠETØENÍ (pro ženy) ŽENA OSOBNÍ DATA KLIENTKY PØÍJMENÍ DATUM NAROZENÍ RODNÉ ÈÍSLO TELEFON (MOBIL) ADRESA UKONÈENÉ ŠKOLNÍ VZDÌLÁNÍ ZAMÌSTNÁNÍ NÁRODNOST DATUM SÒATKU JMÉNO MÍSTO

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 4 2 MUDr. Stanislav Trèa,

Více

Jsem ohrožen(a) žloutenkou typu B?

Jsem ohrožen(a) žloutenkou typu B? Jsem ohrožen(a) žloutenkou typu B? Co je to? Žloutenka (hepatitida) typu B je virus, který infikuje játra, a mùže vést k závažnému onemocnìní jater. Játra jsou dùležitým orgánem a obstarávají rozklad potravy

Více

PREVENCE PØENOSU plísòových onemocnìní

PREVENCE PØENOSU plísòových onemocnìní PREVENCE PØENOSU plísòových onemocnìní kùže a bradavic v areálech Každý èlovìk prožije bìhem svého života mnoho situací a událostí, v nichž se v souvislosti s ménì èi více závažnými prohrami, zklamáními

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

SU JOK TERAPIE PRO VŠECHNY

SU JOK TERAPIE PRO VŠECHNY Park Jae Woo SU JOK TERAPIE PRO VŠECHNY Praktická pøíruèka nejen první, ale èasto i poslední pomoci Eko konzult Dosud neexistovala léèebná metoda, jíž by bylo tak jednoduché zvládnout a souèasnì s ní dosáhnout

Více

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Předporodní kurz Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Proč FNKV? Malá porodnice rodinného typu Individuální přístup Krátká doba hospitalizace po porodu Zázemí velkého klinického pracoviště Prenatální

Více

BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání

BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání MUDr. Stanislav Trèa, CSc. BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

PhDr. Ilona Špaòhelová KOMUNIKACE MEZI RODIÈEM A DÍTÌTEM ISBN

PhDr. Ilona Špaòhelová KOMUNIKACE MEZI RODIÈEM A DÍTÌTEM ISBN PhDr. Ilona Špaòhelová KOMUNIKACE MEZI RODIÈEM A DÍTÌTEM Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3691. publikaci

Více

Povinné lékaøské prohlídky

Povinné lékaøské prohlídky Povinné lékaøské prohlídky Èeský volejbalový svaz reagoval na platné zákony Èeské republiky a od nové sezóny, která zaèala 1.7.2015, vstoupil v platnost upravený Soutìžní øád volejbalu. V èlánku 12 tohoto

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20 OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 VĚK OBOU PARTNERŮ 11 ZDRAVOTNÍ STAV 12 Epilepsie 12 Diabetes mellitus 13 Srdeční choroby 13 Astma 13 Onemocnění ledvin 13 Herpes simplex II (genitální opar) 14

Více

Zkušenosti s vyšetøováním markerù preeklampsie v krvi tìhotných žen

Zkušenosti s vyšetøováním markerù preeklampsie v krvi tìhotných žen Doc. Ing. Drahomíra Springer, Ph.D. ÚLBLD V N a 1. L UK, Praha Zkušenosti s vyšetøováním markerù preeklampsie v krvi tìhotných žen Preeklampsie je závažný stav vznikající v tìhotenství, který postihuje

Více

VYUŽITÍ TERMOVIZE U PACIENTÙ S REVMATOIDNÍ ARTRITIDOU

VYUŽITÍ TERMOVIZE U PACIENTÙ S REVMATOIDNÍ ARTRITIDOU VYUŽITÍ TERMOVIZE U PACIENTÙ S REVMATOIDNÍ ARTRITIDOU Z. Horáková Èeské vysoké uèení technické v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Abstrakt Práce se zabývá termovizním mìøením pacientù, kteøí

Více

Cesta pojistné smlouvy

Cesta pojistné smlouvy Cesta pojistné smlouvy 1 Proc je dulezité mít zivotní a úrazové pojištení? Životní a úrazové pojištìní pomáhají Vám a Vašim blízkým zmírnit nepøíjemné finanèní dùsledky nahodilých životních událostí, jako

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Vzpùsobeno pøedevším zdravotními pomùckami, které tyto osoby používají. U vozíèkáøù

Vzpùsobeno pøedevším zdravotními pomùckami, které tyto osoby používají. U vozíèkáøù 7. Základní parametry a rozmìrové požadavky na pohyb a orientaci v prostoru Základním problémem pohybu jakkoliv handicapovaného v daném prostøedí je potøeba prostoru a možnosti dobré orientace v nìm. Filipiová,

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. Tereza Beníšková KDYŽ DÍTÌ LŽE Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Dovolte, abych se pøedstavil

Dovolte, abych se pøedstavil Dovolte, abych se pøedstavil... jmenuji se Haemophilus INFORMACE O PREVENCI ZÁKEØNÉ INFEKÈNÍ CHOROBY MILÍ ÈTENÁØI DOVOLTE MI, ABYCH SE VÁM PØEDSTAVIL: JMENUJI SE HAEMOPHILUS INFLUENZAE TYPU B. MNOZÍ Z

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Anna Krause 6 hodin po porodu Po porodu časně vstávat a již první den cvičit na lůžku Od prvního dne po porodu ležte co nejčastěji na břiše. Pod břicho si můžete

Více

Informace pro nastávající maminky

Informace pro nastávající maminky Informace pro nastávající maminky Vážené nastávající maminky, připravili jsme pro Vás několik cenných rad a informací pro Váš budoucí pobyt v naší porodnici. Důležitá telefonní čísla: Porodní sál: 377

Více

Kateøina Zitová Krize šance pro Vás? A proè ne! Kniha I. Nevážné pojednání o tom jak nalézt štìstí a klid v sobì aneb jak pohlédnout pravdì do oèí Kateøina Zitová Krize šance pro Vás? A proè ne! Autorská

Více

Mgr. Tereza Beníšková KDYŽ DÍTÌ LŽE

Mgr. Tereza Beníšková KDYŽ DÍTÌ LŽE Mgr. Tereza Beníšková KDYŽ DÍTÌ LŽE Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3855. publikaci Odpovìdná redaktorka

Více

NEJSILNÌJŠÍ MENTÁLNÍ ANTIDEPRESIVUM

NEJSILNÌJŠÍ MENTÁLNÍ ANTIDEPRESIVUM NEJSILNÌJŠÍ MENTÁLNÍ ANTIDEPRESIVUM JAK SE STÁT ZDROJEM A AKTIVNÍM TVÙRCEM SVÉHO ŽIVOTA DRAGAN VUJOVIÈ NEJSILNÌJŠÍ MENTÁLNÍ ANTIDEPRESIVUM je skryté v klíèovém životním rozhodnutí OBSAH O autorovi... 4

Více

STATISTIKA PORODNICE 2012

STATISTIKA PORODNICE 2012 STATISTIKA PORODNICE 2012 Nemocnice Český Krumlov a.s. MUDr. Hana Bartoňová PORODNICE V ČESKÉM KRUMLOVĚ Byla založena v roce 1953 Dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 700 porody za rok

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Prof. PhDr. Jaro Køivohlavý, CSc. Jaroslava Peèenková DUŠEVNÍ HYGIENA ZDRAVOTNÍ SESTRY Knihu odbornì posoudila a pøipomínkovala PhDr. Alena Mellanová,

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. Tereza Beníšková PRVNÍ TØÍDOU BEZ PLÁÈE Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386

Více

BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání

BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání MUDr. Stanislav Trèa, CSc. BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako

Více

Vaše zn.: Naše ZD.:. Vyøizuje V Praze dne. HEM-3516-24.9.01l26322 MUDr.Faierajzlová~CSc. 17. 10.2001

Vaše zn.: Naše ZD.:. Vyøizuje V Praze dne. HEM-3516-24.9.01l26322 MUDr.Faierajzlová~CSc. 17. 10.2001 / MINISTERS' ZDRA VOTNICTVÍ, 128 01 Praha 2, Palackého nám. 4, pošt. pøihr. 81 Ministerstvo školství~ mládeže a tìlovýchovy øeditelka odboru 26 ing. Božena Suková Kannelitská 7 11 O 00 Praha 1 Vaše zn.:

Více

5.1 Øízení o žádostech týkajících se mezinárodních ochranných známek pøihlašovatelù z Èeské republiky

5.1 Øízení o žádostech týkajících se mezinárodních ochranných známek pøihlašovatelù z Èeské republiky 30 5.1 Øízení o žádostech týkajících se mezinárodních ochranných známek pøihlašovatelù z Èeské republiky Prùzkumový pracovník vyøizuje žádosti o mezinárodní zápis ochranných známek pøihlašovatelù, pro

Více

I. Fyziologie těhotenství 8

I. Fyziologie těhotenství 8 Obsah I. Fyziologie těhotenství 8 1.1 Oplození a další vývoj oplozeného vejce 8 1.2 Období embryogeneze 8 1.3 Vývoj embrya 10 1.4 Vývoj placenty 11 1.5 Období fetální 12 1.6 Placenta 13 1.7 Fetoplacentámí

Více

TVRDÁ PLENA PAVOUÈNATKA MOZEK MOZEÈEK PÁTEØNÍ MÍCHA. akciny.net

TVRDÁ PLENA PAVOUÈNATKA MOZEK MOZEÈEK PÁTEØNÍ MÍCHA. akciny.net MOZEK STEJNÌ JAKO MÍCHA TVOØÍ CENTRÁLNÍ NERVOVÝ SYSTÉM. JEDNÁ SE O VELMI SLOŽITÉ ORGÁNY, KTERÉ VYTVÁØEJÍ NERVOVÉ BUÒKY, JENŽ MAJÍ VELMI MALOU SCHOPNOST SE OBNOVOVAT. POŠKOZENOU NERVOVOU BUÒKU SE JEN MÁLOKDY

Více

Podìkování všem nadšencùm z klubu kardiakù a Nordic Walking Clubu Olomouc.

Podìkování všem nadšencùm z klubu kardiakù a Nordic Walking Clubu Olomouc. Podìkování všem nadšencùm z klubu kardiakù a Nordic Walking Clubu Olomouc. Knihu autorky vìnují svému sportovnímu vzoru doc. MUDr. Pavlu Stejskalovi, CSc. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firmy NADAÈNÍ

Více

BABYSENSE II NÁVOD K POUŽITÍ

BABYSENSE II NÁVOD K POUŽITÍ BABYSENSE II NÁVOD K POUŽITÍ Babysense II je na obsluhu nenároèný pøístroj urèený pro použití v domácnostech i zdravotnických zaøízeních vhodný pro v zásadì zdravé kojence, vyjma kojencù s vysokým rizikem

Více

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce Obsah 13 Předmluva k novému vydání 17 Předmluva k prvnímu českému vydání 19 Předmluva k prvnímu vydání Těhotenství První tři měsíce 27 Průvodní znaky těhotenství 33 Léky a potravinové doplňky v raném těhotenství

Více

BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání

BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání MUDr. Stanislav Trèa, CSc. BUDEME MÍT DÌŤÁTKO 9., pøepracovanéa doplnìnévydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako

Více

Úvodní slovo pøedsedy

Úvodní slovo pøedsedy Výroèní zpráva Obèanské sdružení K srdci klíè Úvodní slovo pøedsedy Vážení pøátelé, kolegové, ètenáøi této výroèní zprávy Dokument, který právì držíte v rukou, popisuje události, které ovlivnily èinnost

Více

DÌTI NA STARTU PREZENTACE PROJEKTU

DÌTI NA STARTU PREZENTACE PROJEKTU DÌTI NA STARTU PREZENTACE PROJEKTU ÈESKÝ SVAZ AEROBIKU A FITNESS FISAFCZ Ohradské nám1628/7a, Praha 5-Stodùlky 155 00 IÈO :60458054, DIÈ: CZ 60458054 wwwfisafcz / wwwceskosehybecz CO JSOU DÌTI NA STARTU?

Více

Nástroj 6.1.1 Hlavní dotazník

Nástroj 6.1.1 Hlavní dotazník Nástroj 6.1.1 Hlavní dotazník Tento dotazník je souèástí prùzkumu, který je zamìøen na vaše zkušenosti a názory na rùznorodé otázky a témata související se zdravím, školou, návykovými látkami atp. Dotazník

Více

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Gynekologicko-porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. MBA Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Papíková Z., Janků P. KUM 14.4.2018

Více

Dosud vyšlo: 100 + 1 Sudoku pro každého 2

Dosud vyšlo: 100 + 1 Sudoku pro každého 2 Úvod Dosud vyšlo: 100 + 1 Sudoku pro každého 100 + 1 Sudoku pro každého 2 200 + 1 Sudoku pro každého 3 100 + 1 Sudoku junior 200 + 1 Sudoku pro každého Uvedené soubory hádanek si mùžete objednat i v našem

Více

se níže uvedeného dne mìsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. obèanského zákoníku domluvili na této smlouvì o nájmu bytu: I Pøedmìt nájmu

se níže uvedeného dne mìsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. obèanského zákoníku domluvili na této smlouvì o nájmu bytu: I Pøedmìt nájmu Smluvní strany Jméno a pøíjmení: Trvalé bydlištì: Rodné èíslo: Èíslo OP: dále jen pronajímatel, na stranì jedné a Jméno a pøíjmení: Trvalé bydlištì: Rodné èíslo: Èíslo OP: dále jen nájemce, na stranì druhé

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Studie vznikla v rámci grantu Pojetí psychické odolnosti srovnávací studie reg. è. IAA700250701 Grantové agentury AVÈR. PhDr. Iva Šolcová, Ph.D.

Více

kap. Prostorový termostat osazujeme, pokud to jde, na zeï naproti zdroji tepla (radiátory), aby cirkulace tepla v místnosti probíhala pøes termostat ve vhodném bodì. Prostorový termostat osazujeme do výšky

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 8 5 7 Mgr. Irena Pilaøová

Více

Národní strategie protidrogové politiky na období 2010 2018 5 Obsah 7 1 Preambule 9 10 11 2 Národní strategie protidrogové politiky na období 2010 2018 12 3 Základní východiska 13 4 Pøístupy k øešení

Více

Obèanské sdružení Vesmír VÝROÈNÍ ZPRÁVA 2008. Obsah výroèní zprávy

Obèanské sdružení Vesmír VÝROÈNÍ ZPRÁVA 2008. Obsah výroèní zprávy Obèanské sdružení Vesmír VÝROÈNÍ ZPRÁVA 2008 Obsah výroèní zprávy 1. Úvodem k èinnosti OS 2. Vznik a poslání OS 3. Rada OS 4. Aktivity v roce 2008 5. Podìkování dárcùm 6. Kontaktní údaje 7. Závìr 1. Slovo

Více

Èinnost nadace. Organizace regionálních setkání onkologù, klinických semináøù a doškolovacích kurzù pro mladé onkology

Èinnost nadace. Organizace regionálních setkání onkologù, klinických semináøù a doškolovacích kurzù pro mladé onkology Èinnost nadace Organizace regionálních setkání onkologù, klinických semináøù a doškolovacích kurzù pro mladé onkology Spolupráce s èeskými a zahranièními onkologickými centry vèetnì studijních pobytù Zabezpeèení

Více

ZÁKLADNÍ NEUROCHIRURGICKÉ PØÍSTUPY

ZÁKLADNÍ NEUROCHIRURGICKÉ PØÍSTUPY poøádá pod záštitou Èeské neurochirurgické spoleènosti, Èeské lékaøské komory a ve spolupráci s Univerzitním centrem chirurgické anatomie kurz ZÁKLADNÍ NEUROCHIRURGICKÉ PØÍSTUPY Místo konání: Anatomický

Více

PØEDLÉKAØSKÁ PRVNÍ POMOC

PØEDLÉKAØSKÁ PRVNÍ POMOC Upozornìní pro ètenáøe a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná èást této tištìné èi elektronické knihy nesmí být reprodukována a šíøena v papírové, elektronické èi jiné podobì bez pøedchozího

Více

REVOLUÈN? PERSPEKTIVA

REVOLUÈN? PERSPEKTIVA REVOLUÈN? PERSPEKTIVA Nejbezpeènìji, proti smìru jízdy, od narození do 18kg (cca do 4 let) Pøevratná novinka v dìtských autosedaèkách ECE R-44/04 kategorie 0+/I, 0-18KG Cestování zády proti smìru jízdy,

Více

Raèa/Crowne Plaza. v areálu hotelu. Pøístavba Depandance Crowne Plaza, Praha 6. Umístìní: Oznamovatel: PID. Zámìr:

Raèa/Crowne Plaza. v areálu hotelu. Pøístavba Depandance Crowne Plaza, Praha 6. Umístìní: Oznamovatel: PID. Zámìr: PID HLAVNí MÌSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNíHO MÌSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTØEDí Váš dopis ln. SZn. SM HM P231835/2006/00PNI/EIN2012/Be Vyøizuje/linka Ing. Beranová/4443 Datum 22.9.2006 podle 7 zákona è.

Více

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí HLA VNt MÌSTO PRAHA MAGISTRAT HLA VNtHO MÌSTA PRAHY ODBOR ŽIVOlNtHO PROSTØEDÍ V Praze dne 22.7.2004 È.j.: M HM P-070964/2004/0ZPNI/EIA/099-2/Be Vyøizuje: Ing. Beranová ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí podle 7

Více

KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002

KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002 PESdde KOMUNIKAÈNÍ DDE SERVER PRO AUTOMATY MICROPEL VERZE 2.3 POPIS ROZHRANÍ A OVLÁDÁNÍ 03.2002 1. Co je nového ve verzi 2.3 Proti verzi 2.1 jsou v této verzi dvì významná vylepšení: 1. Server nyní stále

Více

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU ZÁKLADNÍ POJMY: PLACENTA: - plodový koláč o průměru 20 cm a váze 400 600 g - pevně přichycena ke stěně dělohy - zajišťuje miminku výživu a kyslík - filtruje (částečně)

Více

6. Z Chodova do Kunratic

6. Z Chodova do Kunratic 6. Z Chodova do Kunratic Celková délka trasy: 8,2 km Poèet stromù: 8 Poèet informaèních tabulí: 1 Vycházka má jako výchozí bod zastávku autobusù MHD Chodovská tvrz, kde je možné vystoupit z linek è. 125,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 1 5 U doc. PhDr. Štefan Vendel,

Více

Identifikaèní údaje: Název: Skladová hala EFES, spol. s r.0., Praha - Øeporyje

Identifikaèní údaje: Název: Skladová hala EFES, spol. s r.0., Praha - Øeporyje PID HLAVNí MÌSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNíHO MÌSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTØEDí Váš dopis zn È.j. MHMP-192143/2005/00PNI/EIA/156-2/Nov Vyøizuje/ linka Ing. Novotný/4278 Datum 7. 11. 2005 podle 7 zákona è.

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz MUDr. Kateøina Formánková MUDr. Miriam Kabelková MUDr. Ilona Ludvíková POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì Vydala Grada Publishing, a.s. U

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí HLAVNí MÌSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNíHO MÌSTA PRAHY ODBOR ŽIVOTNíHO PROSTØEDí Váš dopis zn. È.j. MHMP-77536/2004/0ZPNI/EIA/100-2Nè Vyøizuje/linka Mgr. Vèislaková / 4490 Datum 10.8.2004 ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO

Více

generální reprezentant Martin Cvach NAŠE SLUŽBY BLÍZKO VAŠIM POTØEBÁM

generální reprezentant Martin Cvach NAŠE SLUŽBY BLÍZKO VAŠIM POTØEBÁM generální reprezentant Martin Cvach NAŠE SLUŽBY BLÍZKO VAŠIM POTØEBÁM SLOVO ÚVODEM Dobrý den, držíte v rukou produktový katalog Agentského obchodního klientského místa ÈSOB Pojišśovny (AOKM). Tento katalog

Více

METODIKA N 4 Jak ve kole vytvoøit zdravìj í prostøedí

METODIKA N 4 Jak ve kole vytvoøit zdravìj í prostøedí METODIKA N 4 Jak ve škole vytvoøit zdravìjší prostøedí Pøíruèka o efektivní školní drogové prevenci à Obsah Úvodní slovo ministrynì školství, mládeže a tìlovýchovy Ètenáøùm à K èeskému vydání Úvod Cíl

Více

JAN POŠTA DELPHI ZAÈÍNÁME PROGRAMOVAT Praha 2001 Jan Pošta DELPHI ZAÈÍNÁME PROGRAMOVAT Bez pøedchozího písemného svolení nakladatelství nesmí být kterákoli èást kopírována nebo rozmnožována jakoukoli formou

Více

Identifikace postiženého úseku vn vedení

Identifikace postiženého úseku vn vedení Identifikace postiženého úseku vn vedení Ladislav POSPÍCHAL, Karel HODER, Drahomír PERNICA, Jan SOUÈEK 1. Úvod Úkolem distribuèních vn sítí je v maximální míøe trvalý a ekonomicky efektivní pøenos elektøiny

Více

www.fit-ostrava.cz Základní informace o klientovi Osobní zdravotní anamnéza Osobní zdravotní anamnéza v rodinì (rodièe, prarodièe, sourozenci)

www.fit-ostrava.cz Základní informace o klientovi Osobní zdravotní anamnéza Osobní zdravotní anamnéza v rodinì (rodièe, prarodièe, sourozenci) 1 Základní informace o klientovi Jméno:... Vìk:... Tìlesná výška:... cm Tìlesná hmotnost:... kg Tel.: 608 85 01 72 8 Olbramice Osobní zdravotní anamnéza Choroby :... Operace a úrazy:... Užívané léky:...

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

ZÁKON. ze dne 29. èervence o státním obèanství nìkterých bývalých èeskoslovenských státních obèanù

ZÁKON. ze dne 29. èervence o státním obèanství nìkterých bývalých èeskoslovenských státních obèanù 193/1999 Sb. ZÁKON ze dne 29. èervence 1999 o státním obèanství nìkterých bývalých èeskoslovenských státních obèanù Zmìna: 320/2002 Sb. Zmìna: 46/2006 Sb. Parlament ve snaze zmírnit následky nìkterých

Více

Zaměstnavatel: Úplná adresa:

Zaměstnavatel: Úplná adresa: Milé maminky, tímto dotazníkem bychom Vám chtěli usnadnit příjem do naší porodnice. Vyplňte si, prosím, tento dotazník již během těhotenství doma se svým partnerem. Vaše jméno a příjmení: Datum a místo

Více

iisel Příručka pro zkoušky vedoucích elektrotechniků všeobecná část (druhé aktualizované aktualizuvané vydání)

iisel Příručka pro zkoušky vedoucích elektrotechniků všeobecná část (druhé aktualizované aktualizuvané vydání) KNIŽNICE Jiří Hemerka, dpt. SVAZEK 90 Ing. Michal Kříž Příručka pro zkoušky vedoucích elektrotechniků všeobecná část (druhé aktualizované aktualizuvané vydání) www.iisel.com Internetov InformaËnÌ SystÈm

Více

Cvièení na relaxaèních míèích II.

Cvièení na relaxaèních míèích II. - POZ EST BIO PSY SOC INT ENV Cvièení na relaxaèních míèích II. Využití: Pomùcky a potøeby: Vedení ke správnému držení tìla vlivem zapojení hlubokých svalových skupin kolem páteøe pøi balanèních cvièeních,

Více

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů Velká většina těhotných žen trpí bolestmi nejčastěji v oblasti hrudní a bederní páteře. V důsledku stále rostoucí dělohy dochází k nepřirozenému prohýbání

Více

Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem (tak jako kdysi Ježíš), je tøeba si øíc

Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem (tak jako kdysi Ježíš), je tøeba si øíc Pavel Grulich Zeptejte se Boha, která cesta je správná????? Univerzální cesta Božích dìtí Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem

Více

Copyright 1996, 2003 SAMUEL, Biblická práce pro děti ISBN 80-239-0735-2

Copyright 1996, 2003 SAMUEL, Biblická práce pro děti ISBN 80-239-0735-2 první kapitola Nejúrodnìjší misijní pole svìta 0 Nejúrodnìjší misijní pole svìta není na nìjakém zvláštním místì. Není to nìjaká urèitá zemì. Je to urèitý druh lidí jsou to dìti! Žádná skupina lidí není

Více

Práce v prostituci musí být vždy bezpeèná. Za všech okolností používej kondom a vol ménì riskantní sexuální praktiky. I pøesto se mùžeš nakazit

Práce v prostituci musí být vždy bezpeèná. Za všech okolností používej kondom a vol ménì riskantní sexuální praktiky. I pøesto se mùžeš nakazit Práce v prostituci musí být vždy bezpeèná. Za všech okolností používej kondom a vol ménì riskantní sexuální praktiky. I pøesto se mùžeš nakazit pohlavnì pøenosnou nemocí. Avšak nepodléhej panice: èím více

Více

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí PIt HLAVNí MÌSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNíHO MÌSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTØEDí Váš dopis zn, SZn. S-M H M P-232654/2008/00PNI/E 1A/539-2Nè Vyøizuje/ linka Mgr. Vèislaková / 4490 Datum 7.7.2008 ZÁVÌR ZJIŠ

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

PRAHA 8. PROSINCE 2018

PRAHA 8. PROSINCE 2018 prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PRAHA 8. PROSINCE

Více

JAK SE ZBAVIT ALERGIE

JAK SE ZBAVIT ALERGIE MUDr. M. O. Bruker JAK SE ZBAVIT ALERGIE Pøíèiny a léèení astmatu, ekzémù, neurodermitidy, senné rýmy a vyrážek Eko-konzult Když se neví, proè pacient, který byl pùvodnì zdravý, jednoho dne na pyl reaguje

Více

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez )

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Úvod Těhotenství je

Více

Teorie Pøíèné vlny se ¹íøí v napjaté strunì pøibli¾nì rychlostí. v =

Teorie Pøíèné vlny se ¹íøí v napjaté strunì pøibli¾nì rychlostí. v = 24. roèník, úloha V. E... strunatci (8 bodù; prùmìr 4,80; øe¹ilo 5 studentù) Vytvoøte si zaøízení, na kterém bude moci být upevnìna struna (èi gumièka) s promìnlivou délkou tak, ¾e bude napínána stále

Více

VODOSTOP DUO Návod na montáž a obsluhu

VODOSTOP DUO Návod na montáž a obsluhu Návod na montáž a obsluhu strana 1 1. Popis zaøízení Zaøízení VODOSTOP je urèeno k použití jako bezpeènostní uzávìr vody u maloodbìratelù v bytech, rodinných domech a menších provozovnách. Instalací zaøízení

Více

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu mimo jiné nabízíme: porody do vody ambulantní porody epidurální

Více

Ovládání a řízení kolejiště

Ovládání a řízení kolejiště MODELOVÁ ŽELEZNICE Ovládání a řízení kolejiště Kolejištì mùžete ovládat polohovì nebo impulsnì. V prvním pøípadì se jedná o použití páèkových spínaèù a pøepínaèù, vícepolohových otoèných pøepínaèù a posuvných

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Zámìr: Komplex pro bydlení a ubytování TRIANGLE, Praha 6, k.ú. Støešovice

Zámìr: Komplex pro bydlení a ubytování TRIANGLE, Praha 6, k.ú. Støešovice PID HLAVNí MÌSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNíHO MÌSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTØEDí Váš dopis zn SZn. S-M HM P-O69712/2007 /OOPNI/EIA/329-2/Be Vyøizuje/linka Ing. Beranová/4443 Datum 12.6.2007 ZÁVÌR ZJIŠøOVACíHO

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ing. Václav Pelikán Likvidace podniku 7., aktualizované a doplnìné vydání Vydala Grada Publishing, a. s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Antonín Kamarýt Opakujeme si MATEMATIKU 3 doplnìné vydání Pøíprava k pøijímacím zkouškám na støední školy Pøíruèka má za úkol pomoci ètenáøùm pøipravit se k pøijímacím zkouškám na støední školu Pøíruèka

Více

CVIKY NA VAŠI BOLEST Rychlá a úèinná úleva

CVIKY NA VAŠI BOLEST Rychlá a úèinná úleva MUDr. Kamil Ramík CVIKY NA VAŠI BOLEST Rychlá a úèinná úleva Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386401, fax: +420 220 386400 www.grada.cz jako svou 3323. publikaci

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Novela zákona o hospodaření energií

Novela zákona o hospodaření energií Novela zákona o hospodaření energií Vládní návrh novely zákona o hospodaøení energií (è. 406/2000 Sb.) bude znamenat výrazný posun k vyšším energetickým standardùm budov v Èeské republice. Reaguje na evropskou

Více

DÙVODY: * Od roku 1900 je každoroènì KVO (kardiovaskulární onemocnìní) na 1. místì v úmrtí v USA a podobnì také v ostatních civilizovaných zemích *

DÙVODY: * Od roku 1900 je každoroènì KVO (kardiovaskulární onemocnìní) na 1. místì v úmrtí v USA a podobnì také v ostatních civilizovaných zemích * Factor Base NO DÙVODY: * Od roku 1900 je každoroènì KVO (kardiovaskulární onemocnìní) na 1. místì v úmrtí v USA a podobnì také v ostatních civilizovaných zemích * Na KVO zemøe tolik lidí, jako na dalších

Více