Informační zdroje (2.část) internet, syntaxe vyhledávání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informační zdroje (2.část) internet, syntaxe vyhledávání"

Transkript

1 Informační zdroje (2.část) internet, syntaxe vyhledávání

2 Cena informace V dnešní době patří informace k nejžádanějšímu a také k nejcennějšímu obchodnímu artiklu. Informace jsou peníze (původní rčení Time is money ) Informace o technologii výroby nejen zbraní, ale i běžných spotřebních předmětů, jsou nesmírně cenné a firmy si je hlídají jako své největší bohatství (know-how). Význam technologických informací je zřejmý, ale pro firmu jsou neméně důležité informace obchodní, tedy databáze zákazníků a dodavatelů, marketingové (prodejní) strategie, přehled o konkurenci a vývoj v oblasti atd. Tyto informace jsou klíčové pro jejich fungování úspěch na trhu leckdy je lze přímo vyčíslit penězi.

3 Informační společnost (1) Společnost 3. tisíciletí bývá označována jako informační společnost. To znamená, že informace (know-how vědět jak) jsou tím, co nejvíce ovlivňuje život lidí. Protože počítače dnes neodmyslitelně patří ke zpracování informací, bude i další vývoj lidstva záležet na tom, jak je budeme využívat (nebo zneužívat).

4 Informační společnost (2) - problémy Jak již bylo řečeno, dnes není hlavním problémem získávaní informací, ale jejich zpracování, tj. výběr relevantních informací, odlišení kvalitních a nekvalitních zdrojů, jejich třídění a přehledné ukládání. Dnešní člověk má k dispozici pro něj zcela nezvládnutelné množství informací. Knihy, televize, časopisy a Internet jsou všem běžně dostupné. Informace je dnes lehké vyhledat a valí ze všech stran. Není důležité mít co nejvíce informací, ale jen určité optimální množství. Jinak vzniká nebezpečí zahlcení, kdy informace jen sleduje, ale nevnímá nijak na něj nepůsobí.

5 Informační zdroje dělení Informační zdroje lze rozdělit na základě mnoha kritérií, např. podle: smyslů zapojených do komunikace (zvuková nebo obrazová sdělení), míry masovosti (televize, výklad ve škole, dialog s jedním člověkem), komunikačního média (noviny, časopisy, televize, Internet, ), periodicity (jednorázové, týdenní, měsíční).

6 Kvalita a relevance informačního zdroje Informace získáváme vlastně neustále. Důležitější než množství informací je však jejich význam pro nás samotné -> pro tvorbu našich znalostí. Aby pro nás měla informace význam, musí být relevantní a kvalitní. Relevantní informace informace odpovídající našim aktuálním potřebám (relevance = významnost, důležitost). K nabytí nějaké znalosti a následnému jednání či rozhodnutí potřebujeme z velkého množství informací vybrat pouze ty informace, které nám příslušné rozhodnutí umožní.

7 Kvalita a relevance informačního zdroje Kvalita informace se odvíjí především od kvality zdroje, který nám ji poskytuje. Kvalita informací závisí nejen na kvalitě dat, ale také na kvalitě zpracování (vyhodnocování) dat prováděném při vytváření informací [1].

8 Výběr kvalitních informačních zdrojů (1) Kvalitní informační zdroj by měl splňovat tyto parametry: 1) Správnost. Neměl by obsahovat chyby. Ověřujeme pomocí dalších nezávislých zdrojů. Kvalitní zdroj předkládané informace již sám předem ověřuje -> uvádí své informační zdroje a případně způsob, jimž byly informace získány. 2) Odbornost autora. U informace (článku) musí být uveden autor, případně by měla být zdokumentována jeho odborná způsobilost (vzdělání, praxe, publikační činnost). 3) Objektivnost, nezaujatost, nepodjatost. Výrazně musí být odděleny reklamní články, články nesmí bez výslovného upozornění jednostranně zdůrazňovat jeden přístup (např. politické nebo náboženské přesvědčení).

9 Výběr kvalitních informačních zdrojů (2) 4) Aktuálnost. Každá informace by měla být datována. Pokud se datum získání informace liší od data publikování, mělo by být uvedeno i toto datum. 5) Ucelenost. Informace by měly pokrývat určitou oblast, neměly by být vytrhávány z kontextu, měly by přiměřeně zacházet do detailu. Článek by měl vždy nabízet informace na podrobnější informace uveřejněné v jiných článcích, knihách nebo webových stránkách a nejlépe obsahovat i různé formy informací obrázky, tabulky, schémata, mapy apod.

10 Výběr kvalitních informačních zdrojů (3) Při zpracování vědeckých (i studentských) prací je práce s relevantními a kvalitními informacemi velmi důležitá. S posuzováním kvality vědeckých informací souvisí tyto pojmy: 1) Impaktový faktor Ohodnocení důležitosti různých informačních zdrojů (zejména vědeckých časopisů). Udává kolikrát byl daný sdělovací prostředek citován jinými autory. Časopisy, které jsou často citovány jsou považovány za důležité a kvalitní. Jedná se ovšem o relativní číslo a nelze říci, že zdroj citovaný 50x je 10x lepší než zdroj citovaný 5x. Vždy je zapotřebí brát v úvahu specifické vlastnosti zkoumaného oboru. 2) Recenze Posudek, oponentura, vyjádření ke kvalitě článku. Recenze nezávislých odborníků jsou základem kvality renomovaných informačních zdrojů jakou jsou vědecké časopisy Science, Nature, Economist. Apod. Pokud je tedy určitý článek uveřejněn až po jeho odborném recenzování, je to určitá záruka jeho kvality.

11 Výběr kvalitních informačních zdrojů (4) 3) Stárnutí informací Ukazatel, který není přímo závislý na čase některé informace jsou platné dlouhodobě, jiné se mění ze dne na den. Závisí na objevení informace nové (ne časem, ale obsahem). Starší informace nemusí být vždy vyvrácena a zapomenuta, ale může být doplněna a rozšířena. Informace má tedy určitou životnost je užitečná pouze po určitou dobu. 4) Rozptyl informací Údaj popisující četnost výskytu určitých informací v daném titulu, např. v konkrétním časopisu nebo na určitém webu. Specializované informační zdroje (věnující se podrobněji jedné oblasti) mají menší rozptyl informací než obecné, neurčitě zaměřené publikace => najdeme v nich k určitým oblastem více informací na jednom místě.

12 Výběr kvalitních informačních zdrojů (5) Otázky: Které internetové zdroje z oblasti vašeho zájmu nebo z oblasti zaměření maturitní práce považujete za relevantní? Vymyslete příklad stárnutí informace.

13 Metadata, metainformace Metadata [2] Strukturovaná data, která nesou informace o primárních datech. Pojem metadata je používán především v souvislosti s elektronickými zdroji a vztahuje se k datům v nejširším smyslu slova (datové soubory, texty, obrázky, grafy, hudba aj.). Funkce metadat je popisná, selekční a archivační. Metainformace [2] Informace, která je v transformačním vztahu k jiné informaci. Metainformace je nástrojem popisu vztažné informace. Slouží jako prostředek vybavení obsahu popisované informace ve vyhledávacích systémech. Příkladem metadat může být katalogizační lístek v knihovně, obsahující data o obsahu, původu a umístění knihy: jsou to data o datech v knize uložené na lístku. Díky tomu lze předem říci, zda kniha bude pro čtenáře zajímavá, či nikoli.

14 Elektronické informační zdroje (1) Problémem kvalitních EIZ je to, že přístup k většině z nich je placený. K některým elektronickým databázím se lze dostat prostřednictvím knihovních služeb či univerzit -> většinou se jedná o zabezpečený přístup chráněný heslem případně IP adresou počítače. Příklad: Databáze na TUL: Portál elektronických informačních zdrojů MU

15 Elektronické informační zdroje (2) Volně dostupné vyhledávací nástroje: Google scholar Vyhledávač odborných textů elektronických i tištěných ze všech významných databázových center. U výsledků hledání je kromě názvu dokumentu a počtu citací zobrazen i autor textu, krátký kontextový popis (vzhledem k položenému dotazu), místo a rok publikace a případný zdroj (zdroje) pro přístup k dokumentu.

16 Elektronické informační zdroje (3) Volně dostupné vyhledávací nástroje: Google books: Vyhledávač knih s informacemi o jejich dostupnosti. Se svolením autora nebo vydavatele jsou k u některých titulů k dispozici pdf náhledy části nebo i celých publikací. KOUMES Katalog Online Užitečných Materiálů Ekonomických & Společenských

17 Elektronické informační zdroje (4) Volně dostupné vyhledávací nástroje:

18 Elektronické informační zdroje (5) Informace o bibliografických citacích: citační norma ČSN ISO 690:2011: Na co si dát pozor při citování elektronických internetových zdrojů

19 Elektronické informační zdroje (6) Tipy pro vyhledávání pomocí vyhledávače Google[1]: Anglický Google ( má aktuálnější informace. Lokalizované verze jsou většinou v aktuálnosti informací o kousek pozadu. Hledáte aktuální články? V parametrech vyhledávání najdete funkci hledání podle času. Vyhledání podle místa. Google odhadne vaše umístění automaticky, ale pokud chcete vědět, co byste objevili na jiném místě v rámci Česka, můžete svoje umístění manuálně změnit.

20 Elektronické informační zdroje (7) Tipy pro vyhledávání pomocí vyhledávače Google[2]: Hledání jen na zadaném webu Příklad: Hledáme na webu Živě.cz informace o prohlížečích Chrome nebo Firefox. Přitom nás ale nezajímají příspěvky z diskuzního fóra Živě.cz. Chrome OR Mozilla Firefox site: zive.cz -forum.zive.cz Pozor! Neplést (pomlčku) a operátor - pro rozdíl

21 Literatura [1] [2] portal.med.muni.cz/download.php?fid=502 [3] [4]

Identifikátor materiálu: ICT-1-03

Identifikátor materiálu: ICT-1-03 Identifikátor materiálu: ICT-1-03 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Informační zdroje Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí informační zdroje. Druh

Více

VY_32_INOVACE_IKTO2_0260 PCH

VY_32_INOVACE_IKTO2_0260 PCH VY_32_INOVACE_IKTO2_0260 PCH VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 NÁZEV PROJEKTU: ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY: III/2 DATUM VYTVOŘENÍ:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 18 Název materiálu: Ročník: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Vyhledávání, přístup k informacím 2. ročník Identifikace materiálu:

Více

ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR

ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR ANL+ Veronika Ševčíková Národní knihovna ČR Obsah dnešní přednášky Představení ANL+ Co v bázi ANL+ naleznete Zajištění ANL+ v knihovnách ANL+ v rozhraní Primo ANL+ v rozhraní JIB Dotazy Co je ANL+ Zdroj

Více

Kde hledat odborné články?

Kde hledat odborné články? Kde hledat odborné články? Martina Machátová E-mail: machat@mzk.cz Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace: 8. června 2015 The Free Library http://www.thefreelibrary.com/ Obsahuje skoro 25 milionů článků

Více

Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace

Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace Jitka Stejskalová Ústav vědeckých informací 1. LF UK Jak si obstarám informace? informační exploze mnoho informací a jak

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem Českérepubliky. Internet

Více

Přebírání ohlasů z WoS a Scopus. Josef Klimeš

Přebírání ohlasů z WoS a Scopus. Josef Klimeš Přebírání ohlasů z WoS a Scopus Josef Klimeš Obsah Úvod, seznámení s projektem Citační databáze Přebírání citací v ARL Úvod Společný projekt Slovenská akadémia vied Slovenská lesnická a drevárska knižnica

Více

Elektronické inf. zdroje

Elektronické inf. zdroje Elektronické inf. zdroje Internet, tj. samostatné stránky, články atd. Předmětové katalogy Plnotextové báze, digitální knihovny Katalogy knihoven Internet Vyhledávače najdou jen dokumenty, které předtím

Více

Impaktované časopisy. Citační index

Impaktované časopisy. Citační index Impaktované časopisy Jedním z přístupů k hodnocení vědecké práce jsou scientometrické ukazatele. Jejich základní východiska jsou prostá: Každý autor používá při vzniku článku, příspěvku do sborníku aj.

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Elektronické zdroje Národní technické knihovny

Elektronické zdroje Národní technické knihovny Elektronické zdroje Národní technické knihovny http://www.techlib.cz/cs/katalogy-a-databaze/elektronicke-zdroje/ 1 Elektronické zdroje NTK 24 databází obsahují bibliografické informace 15 zdrojů včetně

Více

EBSCO. EBSCOhost Web. Databáze je přístupná na adrese http://search.epnet.com Poté se můžete buď přihlásit, nebo vstoupit jako host.

EBSCO. EBSCOhost Web. Databáze je přístupná na adrese http://search.epnet.com Poté se můžete buď přihlásit, nebo vstoupit jako host. EBSCO Databáze je přístupná na adrese http://search.epnet.com Poté se můžete buď přihlásit, nebo vstoupit jako host. Pod EBSCO spadají tyto databáze: Historical Abstracts with Full Text Central & Eastern

Více

Podpora zkvalitnění vyhledávání informací. SeminářInformačnívzděláváníuživatelůve veřejných knihovnách Hradec Králové12. 13. 4.

Podpora zkvalitnění vyhledávání informací. SeminářInformačnívzděláváníuživatelůve veřejných knihovnách Hradec Králové12. 13. 4. Informačnízdroje Podpora zkvalitnění vyhledávání informací Pojmy IVU Informačnígramotnost (IG), angl. Information Literacy Následující kompetence jedince: Poznat, kdy je informace potřebná, Vyhledat informaci,

Více

ISI WEB OF SCIENCE - manuál

ISI WEB OF SCIENCE - manuál ISI WEB OF SCIENCE - manuál Obsahuje především bibliografické údaje a abstrakty článků cca 8 000 vědeckých a odborných časopisů z oblasti přírodních a společenských věd od roku 1945 do současnosti. U některých

Více

Internet zdroj informací

Internet zdroj informací Internet zdroj informací vybírání a hodnocení kvality internetových zdrojů Jitka Stejskalová Ústav vědeckých informací 1. LF UK Úvod internet jako zdroj informací Mgr. Jitka Krajíčková - prezentace Základy

Více

Informace. Roman Bartoš

Informace. Roman Bartoš Informace Roman Bartoš Copyright istudium, 2005, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení vydavatele. Produkce,

Více

Jak využít citační manažery pro spojení publikační činnosti a šedé literatury?

Jak využít citační manažery pro spojení publikační činnosti a šedé literatury? Jak využít citační manažery pro spojení publikační činnosti a šedé literatury? Článek se zabývá využíváním citačních manažerů pro spojení publikační činnosti v klasických publikačních médiích a publikování

Více

Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WOS)

Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WOS) Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WOS) Petr Boldiš Stanislava Kohoutová Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2004 Tento materiál byl vytvořen v rámci grantu FRVŠ

Více

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně Kateřina Štěchovská Národní lékařská knihovna, Praha stechovs@nlk.cz INFORUM 2005: 11. konference o profesionálních informačních zdrojích

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

SCOPUS a WEB OF SCIENCE

SCOPUS a WEB OF SCIENCE SCOPUS a WEB OF SCIENCE 7. února 2012 Osnova 1. Typy ve vyhledávání v databázi SCOPUS 2. Typy ve vyhledávání v databázi Web of Science 3. Nástroje pro vyhledávání v jednom vyhledávacím prostředí: Metavyhledávače

Více

KFC/CHL Chemická literatura. Rozvrh, Čt 15:00, LP O čem bude předmět, Informační zdroje Odpadá. Obsah Předmětu 9/22/2016

KFC/CHL Chemická literatura. Rozvrh, Čt 15:00, LP O čem bude předmět, Informační zdroje Odpadá. Obsah Předmětu 9/22/2016 KFC/CHL Chemická literatura Markéta Paloncýová 3.004 Katedra fyzikální chemie, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Rozvrh, Čt

Více

Úvod do elektronických informačních zdrojů

Úvod do elektronických informačních zdrojů Ústřední knihovna FSS MU Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, 2. 4. 2011 Osnova Stručně o EIZ Tvorba dotazu a vyhledávání E-databáze E-knihy Portál e-časopisů a Metalib

Více

BIBLIOMETRIE PRO MĚŘENÍ KVALITY INFORMACÍ

BIBLIOMETRIE PRO MĚŘENÍ KVALITY INFORMACÍ BIBLIOMETRIE PRO MĚŘENÍ KVALITY INFORMACÍ J. Potomková Knihovna LF UP v Olomouci potomkov@tunw.upol.cz Programové vybavení ordinace zubního lékaře Definice bibliometrie Bibliometrie je vědní disciplína,

Více

Citujeme s knihovnou

Citujeme s knihovnou Citujeme s knihovnou aneb 10 citačních otázek ve spolupráci s 1. Co je citování? Citování přímé je doslovné převzetí textu s uvedením zdroje, odkud informace pochází. Přímé citace píšeme v uvozovkách a

Více

BMOF011 Aplikace MS Office. Word 2016 Lekce 4 Bibliografie. Matěj Karolyi IBA LF MU,

BMOF011 Aplikace MS Office. Word 2016 Lekce 4 Bibliografie. Matěj Karolyi IBA LF MU, BMOF011 Aplikace MS Office Word 2016 Lekce 4 Bibliografie Matěj Karolyi (karolyi@iba.muni.cz) IBA LF MU, 7. 11. 2016 Osnova lekce 4 Opakování předchozí lekce Motivace Vkládání referenčního obsahu Obsah

Více

Studijní informační zdroje

Studijní informační zdroje Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13) http://knihovna.jabok.cz/doc/jp/informace.ppt http://knihovna.jabok.cz/doc/jp/informace.odp Důležité

Více

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Bod programu: Věcné zpracování (možnosti obohacování dříve dodaných záznamů) Marie.Balikova@nkp.cz Pracovní skupina pro SK, 7.3.

Více

Česká a slovenská knihovnická periodika. Mgr. Renáta Salátová

Česká a slovenská knihovnická periodika. Mgr. Renáta Salátová Česká a slovenská knihovnická periodika Mgr. Renáta Salátová Charakteristik a časopisu Odborný časopis Vědecký časopis Impaktovaný časopis Otevřený časopis (open access journal) Vydavatelé oborových periodik

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží Informační výchova v knihovnách Práce se středoškolskou mládeží Pojmy informační výchovy Informační gramotnost (IG) angl. Information Literacy Následující kompetence IG: Poznat, kdy je informace potřebná,

Více

Cestovní zpráva. Program akce: Průběh akce. O Anopress

Cestovní zpráva. Program akce: Průběh akce. O Anopress Cestovní zpráva Pracovník: Jiří Fišer Akce: Školení o obsluze databází z programu VISK8-A Datum konání: 4. 4. 2016 Místo konání: Praha, Národní knihovna Klíčová slova: Anopress -- vyhledávání -- tisk --

Více

Web of Science. Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství

Web of Science. Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství Web of Science Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství O čem jsme si povídali Představení nejvýznamnějších databází přístupných na JU Práce s databází CAB Abstracts přístup

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I.

ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ I. AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 9. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE 4. ročník Český jazyk a literatura Český jazyk Informatika, informace, informační

Více

Do knihovny skrze webový prohlížeč

Do knihovny skrze webový prohlížeč Do knihovny skrze webový prohlížeč Milan Janíček milan.janicek at techlib.cz odd. rozvoje el. služeb Národní technická knihovna Praha Knihovny současnosti, Seč, 15. 9. 2010 Do knihovny skrze webový prohlížeč

Více

Elektronické informační zdroje pro chemické obory. Seminář Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie

Elektronické informační zdroje pro chemické obory. Seminář Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie Elektronické informační zdroje pro chemické obory Seminář 21.9.2018 Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie 2 Elektronické informační zdroje http://uvis.mendelu.cz/elektronicke-informacnizdroje

Více

Možnosti využití databáze Scopus pro hodnocení vědeckého výkonu. Iva Prochásková Univerzita Pardubice

Možnosti využití databáze Scopus pro hodnocení vědeckého výkonu. Iva Prochásková Univerzita Pardubice Možnosti využití databáze Scopus pro hodnocení vědeckého výkonu Iva Prochásková Univerzita Pardubice 27. 5. 2010 INFORUM 2010 O čem bude řeč Scopus v Česku Význam zařazení primárního zdroje do databáze

Více

Ústřední knihovna ČVUT. Mgr. Lenka Němečková PhDr. Marta Machytková Mgr. Věra Pilecká Mgr. Ilona Trtíková

Ústřední knihovna ČVUT. Mgr. Lenka Němečková PhDr. Marta Machytková Mgr. Věra Pilecká Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Mgr. Lenka Němečková PhDr. Marta Machytková Mgr. Věra Pilecká Mgr. Ilona Trtíková Závisí na kvalitě vzdělávací a VaV činnosti Jaké faktory jsou měřitelné? Publikované výsledky VaV

Více

Střední odborná škola Luhačovice. Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů

Střední odborná škola Luhačovice. Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů Střední odborná škola Luhačovice Obor: 72-41-M/001 Informační služby, ŠVP Informační služby ve firmách a institucích Školní rok: 2013/2014 Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů 1. Sdělení

Více

The bridge to knowledge 28/05/09

The bridge to knowledge 28/05/09 The bridge to knowledge DigiTool umožňuje knihovnám vytvářet, administrovat, dlouhodobě uchovávat a sdílet digitální sbírky. DigiTool je možno využít pro institucionální repozitáře, sbírky výukových materiálu

Více

Nápověda 360 Search. Co je 360 Search? Tipy pro vyhledávání

Nápověda 360 Search. Co je 360 Search? Tipy pro vyhledávání 1 z 5 Nápověda 360 Search Co je 360 Search? 360 Search je metavyhledávač, který slouží k paralelnímu prohledávání všech dostupných informačních zdrojů prostřednictvím jednotného rozhraní. Nástroj 360 Search

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE 6.9.2018 A8-0245/137 137 Bod odůvodnění 31 (31) Zásadním předpokladem pro zajištění kvalitní žurnalistiky a přístupu občanů k informacím je svobodný a pluralitní tisk. Ten zásadním způsobem přispívá k

Více

Témata k závěrečným bakalářským zkouškám 2019

Témata k závěrečným bakalářským zkouškám 2019 Témata k závěrečným bakalářským zkouškám 2019 Studijní obor Informační studia se zaměřením na knihovnictví Tematické okruhy: A) Teoretické a metodologické základy informační vědy a. Informační etika b.

Více

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 2. JAK VYHLEDAT ZDROJE A PRÁCE S NIMI. Ing. Maryna Garan

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 2. JAK VYHLEDAT ZDROJE A PRÁCE S NIMI. Ing. Maryna Garan BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ 2. JAK VYHLEDAT ZDROJE A PRÁCE S NIMI Ing. Maryna Garan Zdroje informace 1. Váš vedoucí 2. Knihy 3. Internet 4. Vědecké články 5. Patenty 6. Závěrečné práce jiných studentů Zdroje informace

Více

Statistiky vyhledávání v knihovnách a co z nich vyčíst

Statistiky vyhledávání v knihovnách a co z nich vyčíst Statistiky vyhledávání v knihovnách a co z nich vyčíst Luboš Chára Iveta Levová 6. 10. 2015 Searching Session 2015 Úvod V této prezentaci termínem statistiky vyhledávání myslíme: statistiky přístupů k

Více

XML jako prostředek pro citování informačních zdrojů

XML jako prostředek pro citování informačních zdrojů XML jako prostředek pro citování informačních zdrojů Mgr. Linda Skolková (skolkova( skolkova@ikaros.cz) Ing. Miloslav Nič, PhD. (miloslav.nic( miloslav.nic@vscht.cz) Osnova Co je citování K čemu je dobré

Více

Vyhledávání nebo nalezení informací

Vyhledávání nebo nalezení informací Vyhledávání nebo nalezení informací Vilém Sklenák sklenak@vse.cz Vysoká škola ekonomická, fakulta informatiky a statistiky, katedra informačního a znalostního inženýrství Inforum2012, 23. 5. 2012 Vilém

Více

ZJEDNODUŠTE SI VAŠI VaV ČINNOST

ZJEDNODUŠTE SI VAŠI VaV ČINNOST ZJEDNODUŠTE SI VAŠI VaV ČINNOST Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. května 2019 Digitální knihovna Definice 1,,Integrovaný

Více

Produktový list. Firemní profily

Produktový list. Firemní profily Produktový list Firemní profily O službě Díky firemnímu profilu od Seznamu můžete umístit informace o vaší firmě na nejnavštěvovanější stránky českého internetu. Budete snadno k nalezení na hlavní stránce

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Publikace vychází v rámci projektu Kontaktní místo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro region hl.

Více

Produktový list. Firemní profily

Produktový list. Firemní profily Produktový list Firemní profily O službě Díky firemnímu profilu od Seznamu můžete umístit informace o vaší firmě na nejnavštěvovanější stránky českého internetu. Budete snadno k nalezení na hlavní stránce

Více

Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy

Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Mgr. Jakub Szarzec Národní technická knihovna Searching Session 2014 7. 10. 2014 Národní technická knihovna Úvodem Vědecká informace.

Více

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR

Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Otevřený přístup (Open Access) v Akademii věd ČR Iva Burešová buresova@knav.cz Úvodní část tohoto článku čtenáře stručně seznamuje s Politikou otevřeného přístupu Akademie věd České republiky (AV ČR),

Více

Dozvíte se mimo jiné, jak přinutit internetový vyhledávač, aby našel přesně to, co potřebujete.

Dozvíte se mimo jiné, jak přinutit internetový vyhledávač, aby našel přesně to, co potřebujete. Rychlokurz vyhledávání na internetu aneb Jak co nejrychleji napsat domácí úkol Přednáška na Celostátním setkání mládeže v Táboře 14.8.2007 Vypracovat domácí úkol, esej či seminární práci, najít odpovědi

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Trh informačních pramenů 1 Trh informačních pramenů specifický segment trhu uspokojování potřeb a požadavků původců a uživatelů obchodní vztahy konkurenční prostředí, dosažení

Více

Sociální média v Knihovně Evropského parlamentu

Sociální média v Knihovně Evropského parlamentu Sociální média v Knihovně Evropského parlamentu Kateřina Vávrová INFORUM 2013 Praha, 21. 22. 5. 2013 WWW.LIBRARY.EP.EC Inforum 2013: Knihovna Evropského parlamentu na sociálních sítích 1 Knihovna Evropského

Více

Představení systému. rev. 2.5. (únor 2014)

Představení systému. rev. 2.5. (únor 2014) Představení systému rev. 2.5. (únor 2014) Actavia obecně Actavia je moderní informační systém pro redakce vědeckých časopisů. Základy nejstarších modulů byly položeny již v minulém století, od té doby

Více

Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU. Elektronické informační zdroje

Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU. Elektronické informační zdroje Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU Elektronické informační zdroje 2. prosince 2015 Obsah Elektronické informační zdroje oborové Elektronické informační zdroje multioborové Základy

Více

Využívání, preference a propagace e-zdrojů/e-knih

Využívání, preference a propagace e-zdrojů/e-knih Využívání, preference a propagace e-zdrojů/e-knih Radka Syrová Tomáš Vejvoda Knihovna Jana Palacha FF UK Obsah e-knihy FF UK využívání e-knih preference propagace Nabídka e-knih FF UK 350 000 elektronických

Více

Informační zdroje pro studenty edních a vysokých škol

Informační zdroje pro studenty edních a vysokých škol Informační zdroje pro studenty středn edních a vysokých škol Iva Burešov ová Knihovna AV ČR, v.v.i. Elektronické informační zdroje v KNAV a AV ČR od 2000 bibliografické a citační, plnotextové, bibliografické,

Více

23. Splnitelnost a platnost výrokových formulí, dedukce ve výrokové logice

23. Splnitelnost a platnost výrokových formulí, dedukce ve výrokové logice Okruhy otázek k přijímacím zkouškám Studijní obor: Informační studia se zaměřením na knihovnictví A. TEORETICKÉ A METODOLOGICKÉ ZÁKLADY INFORMAČNÍ VĚDY 1. Citační etika, zásady citování a porušování citační

Více

Základy práce s informačními zdroji

Základy práce s informačními zdroji Základy práce s informačními zdroji ZUR163 Mgr. Jan Kříž Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 16. listopadu 2015 Práce s EIZ kontrola úkolů tipy a triky ve vyhledávači Google Scholar EBSCO Discovery Service

Více

Informační zdroje na Univerzitě Palackého. Seminář Knihovny UP Podzim 2010

Informační zdroje na Univerzitě Palackého. Seminář Knihovny UP Podzim 2010 Informační zdroje na Univerzitě Palackého Seminář Knihovny UP Podzim 2010 Jak bude seminář probíhat Trocha teorie nikomu neublíží Správná formulace požadavku k vyhledávání Práce s databází Orientace ve

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. prosince 2016 Digitální knihovna Definice 1 Integrovaný

Více

Metainformační systém veřejná část uživatelská příručka

Metainformační systém veřejná část uživatelská příručka Metainformační systém veřejná část uživatelská příručka verze 1.7.0 Autoři dokumentu: David Kreuz, Jiří Syrový, Petr Volfík Vytvořeno dne: 8. dubna 2013 2 VERZE 1.7.0 METAINFORMAČNÍ SYSTÉM uživatelská

Více

Jindřiška Pospíšilová Karolína Košťálová Hana Nemeškalová, Národní knihovna ČR

Jindřiška Pospíšilová Karolína Košťálová Hana Nemeškalová, Národní knihovna ČR http://www.knihovny.cz Jindřiška Pospíšilová Karolína Košťálová Hana Nemeškalová, Národní knihovna ČR Na základě zkušeností a zpětné vazby z referenčních služeb poskytovaných i v rámci služby Ptejte se

Více

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura.

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura. Jakýkoliv vědecký výzkum nelze provádět bez předchozího studia literatury - proto je dobré vědět, jak co nejrychleji a nejefektivněji vyhledat požadované informace. Vědeckou literaturu lze členit podle

Více

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 MIS Manažerský informační systém pro Ekonomický informační systém EIS JASU CS Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 Poslední aktualizace dne 5.8.2014 MÚZO Praha s.r.o. je certifikováno

Více

Průměrná měsíční návštěvnost dosahuje přes 2 milióny unikátních uživatelů*.

Průměrná měsíční návštěvnost dosahuje přes 2 milióny unikátních uživatelů*. Produktový list O službě Firmy.cz je katalogová služba, která kombinuje hledání na klíčová slova, oborové kategorie lokalitu uživatele při hledání v největší databázi firem na českém internetu. Firmy.cz

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA JE STÁLE PLATNÁ Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho

Více

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček CO FILMBOOK JE Filmbook je uzavřená webová aplikace pro celkovou správu informací a dat souvisejících se sledováním filmů. Primárně je zaměřen na uchovávání a spravování

Více

Nápověda pro Jednotnou informační bránu

Nápověda pro Jednotnou informační bránu Nápověda pro Jednotnou informační bránu Vstup do JIB Práce s JIB Snadné hledání Jaké zdroje v JIB najdete? Profi hledání Výsledky vyhledávání Můj prostor Využití přidaných služeb SFX knihy články Citation

Více

1) Jak postupovat při vyhledávání literatury kde začít a jak dál. 2) Jak získat vyhledanou literaturu. 3) Práce s literaturou - zpracování

1) Jak postupovat při vyhledávání literatury kde začít a jak dál. 2) Jak získat vyhledanou literaturu. 3) Práce s literaturou - zpracování - strategie, získz skání a zpracování 1) Jak postupovat při vyhledávání literatury kde začít a jak dál 2) Jak získat vyhledanou literaturu 3) Práce s literaturou - zpracování Jak postupovat při vyhledávání

Více

Ročníková práce. Metodika tvorby. Jan Divišek Alena Beňadiková

Ročníková práce. Metodika tvorby. Jan Divišek Alena Beňadiková Ročníková práce Metodika tvorby Jan Divišek Alena Beňadiková první rozsáhlejší odborná práce studenta střední školy podstata: výběr a zpracování tématu, jeho definice, popis v širším odborném kontextu,

Více

Vyhledávání informací Studijní a informační centrum, ČZU v Praze

Vyhledávání informací Studijní a informační centrum, ČZU v Praze Vyhledávání informací Studijní a informační centrum, ČZU v Praze letní semestr 2013 Jaké informace potřebujete? úvod do problematiky předchozí výzkum, dosavadní znalosti vlastní data pro práci Typy informací

Více

Jak postupovat při vyhledávání literárních zdrojů

Jak postupovat při vyhledávání literárních zdrojů - strategie, získz skání a zpracování 1) Jak postupovat při vyhledávání literatury kde začít a jak dál 2) Jak získat vyhledanou literaturu 3) Práce s literaturou - zpracování Jak postupovat při vyhledávání

Více

Registrace Vyhledávání Výsledky vyhledávání

Registrace Vyhledávání Výsledky vyhledávání Česká digitální knihovna umožňuje vyhledávání v digitálních knihovnách zapojených knihoven v České republice. Cílem je zajištění přístupu k digitálním dokumentům v knihovnách z jednoho místa. Registrace

Více

JAK PRACOVAT S INFORMACEMI TAK, ABY ONY PRACOVALY PRO NÁS? Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství

JAK PRACOVAT S INFORMACEMI TAK, ABY ONY PRACOVALY PRO NÁS? Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství JAK PRACOVAT S INFORMACEMI TAK, ABY ONY PRACOVALY PRO NÁS? Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Co jsme si slíbili Co je to databáze? Co je to rešerše? Jak správně zadat

Více

Představení systému. rev. 2.6. (duben 2015)

Představení systému. rev. 2.6. (duben 2015) Představení systému rev. 2.6. (duben 2015) Actavia obecně Actavia je moderní informační systém pro redakce vědeckých časopisů. Základy nejstarších modulů byly položeny již v minulém století, od té doby

Více

WORK-LIFE BALANCE Jak na bakalářskou či diplomovou práci (III) - kvalita zdrojů, vyhledávání literatury

WORK-LIFE BALANCE Jak na bakalářskou či diplomovou práci (III) - kvalita zdrojů, vyhledávání literatury WORK-LIFE BALANCE Jak na bakalářskou či diplomovou práci (III) - kvalita zdrojů, vyhledávání literatury ALEŠ NEUSAR v rámci předmětu Work-life balance Kresba Radek Čák Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138

Více

Virtuáln. lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv

Virtuáln. lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv Virtuáln lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv Jitka Stejskalová Ústav vědeckých informací 1. LF UK od klasické knihovny k virtuální za vše mohou počítače a Internet relační

Více

Mějte dobrý web. Oslovte více lidí. Generujte vyšší zisk!

Mějte dobrý web. Oslovte více lidí. Generujte vyšší zisk! Mějte dobrý web. Oslovte více lidí. Generujte vyšší zisk! Nabídka zpracování kvalitní webové prezentace za rozumnou cenu. Dobrý den, nabízíme Vám veškeré služby spojené jak s jednorázovým zřízením nové

Více

T-Cloud Zakázka. Uživatelská příručka

T-Cloud Zakázka. Uživatelská příručka Uživatelská příručka Popis služby Služba T-Cloud ZAKÁZKA (dále jen ZAKÁZKA) poskytuje svým uživatelům informace o 99% veřejných zakázek vypsaných v České republice. Služba nabízí uživatelům následující

Více

Elektronické informační zdroje. Dřevařství a příbuzné obory

Elektronické informační zdroje. Dřevařství a příbuzné obory Elektronické informační zdroje Dřevařství a příbuzné obory 2. 11. 2010 Osnova 1. Elektronické informační zdroje (EIZ) na MENDELU Abstraktové databáze Plnotextové databáze 2. Základy tvorby rešeršního dotazu

Více

Služby Internetu. Ing. Luděk Richter

Služby Internetu. Ing. Luděk Richter Služby Internetu Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ, KNIHOVNY VY_32_INOVACE_CJ_2_19 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ

Více

Nástroj pro monitorování a analýzu českého internetu a sociálních médií

Nástroj pro monitorování a analýzu českého internetu a sociálních médií Nástroj pro monitorování a analýzu českého internetu a sociálních médií SOCIAL INSIDER VLASTNOSTI Zachycuje data z Facebooku, Twitteru, Youtube, Google+, stejně jako z tisíců českých a slovenských blogů

Více

Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III

Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III OBSAH PŘÍRUČKA PRO VYHLEDÁVÁNÍ V DIGITÁLNÍM ARCHIVU AIP SAFE III OBSAH 1. UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ 1.1. HLAVNÍ STRÁNKA 1.2. HORIZONTÁLNÍ MENU 1.3.

Více

KNIHOVNÍ KATALOGY. učební text vytvořila Lenka Střítecká

KNIHOVNÍ KATALOGY. učební text vytvořila Lenka Střítecká KNIHOVNÍ KATALOGY učební text vytvořila Lenka Střítecká Vzdělávací program pro profesní kvalifikaci Knihovník v knihovně pro děti byl realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR v rámci projektu

Více

NTK Discovery. Od katalogu k centralizovanému vyhledávání

NTK Discovery. Od katalogu k centralizovanému vyhledávání NTK Discovery Od katalogu k centralizovanému vyhledávání Strategie NTK v oblasti zpřístupňování fondů Strategická priorita 3.4.2: Optimalizace uživatelské přívětivosti všech knihovních služeb NTK Implementace

Více

Podpora informačních služeb scientometrickými postupy a nástroji

Podpora informačních služeb scientometrickými postupy a nástroji Podpora informačních služeb scientometrickými postupy a nástroji IKI 2009 20.1.2009 Mgr. Lucie Vavříková Cíl přidaná hodnota citačních databází interpretace rešerší, jejich postupů a výsledků vcitačních

Více

Informační vzdělávání PdF

Informační vzdělávání PdF Informační vzdělávání PdF Knihovní katalogy Studijní text k lekci 23. 11. 2012 Knihovna Pedagogické fakulty MU a Centrum informačního vzdělávání FF MU Brno, listopad 2012 1 ELEKTRONICKÉ KNIHOVNÍ KATALOGY

Více

Kapitola druhá. Informační zdroje. Učební text. Mgr. Radek Hoszowski

Kapitola druhá. Informační zdroje. Učební text. Mgr. Radek Hoszowski Kapitola druhá Informační zdroje Učební text Mgr. Radek Hoszowski Informační zdroje Každý den se v rámci počítačových technologií setkáváme s mnoha informačními zdroji. Co je to vlastně informační zdroj?

Více

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH

Akademická příručka. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. OBSAH D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006. D.Meško, D. Katuščák, J. Findra a kolektiv: Akademická příručka Martin, Slovensko: Vyd. Osveta 2006.

Více

Nástroje pro správu bibliografických citací

Nástroje pro správu bibliografických citací 7.2.2012 Hodnocení Vědy a výzkumu v ČR citační databáze metriky Citační norma ČSN ISO 690:2010 základní informace Nástroje pro správu bibliografických citací WEB OF KNOWLEDGE Web of Science Journal Citation

Více

Průměrná měsíční návštěvnost dosahuje přes 2 milióny unikátních uživatelů*.

Průměrná měsíční návštěvnost dosahuje přes 2 milióny unikátních uživatelů*. Produktový list O službě Firmy.cz je katalogová služba, která kombinuje hledání na klíčová slova, oborové kategorie a lokalitu uživatele při hledání v největší databázi firem na českém internetu. Firmy.cz

Více

Profesis KROK ZA KROKEM 2

Profesis KROK ZA KROKEM 2 Profesis KROK ZA KROKEM 2 Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace. Včetně nul na začátku např.: 0000001 - heslo: na štítku DVD Profesis

Více