Historie, současnost a budoucnost působnosti ČMI v oblasti tachografů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie, současnost a budoucnost působnosti ČMI v oblasti tachografů"

Transkript

1 Historie, současnost a budoucnost působnosti ČMI v oblasti tachografů Václav Šenkyřík,ČMI Prezentace pro 50. konferenci ČKS

2 Jak se stal tachograf stanoveným měřidlem Z hlediska problematiky tachografů byl zásadním Dodatek č. 2 k Dohodě AETR, jehož znění zveřejnilo Ministerstvo zahraničí ČR, ve sbírce zákonů č. 80/1994. Dodatek č. 2 stanovil závazný termín 24. dubna 1995 pro vybavení všech vozidel používaných v mezinárodní silniční dopravě kontrolním zařízením schváleného typu, namontovaným a kontrolovaným pracovníky k tomuto účelu pověřenými příslušnými orgány smluvních stran Dohody. Dohoda AETR kopírovala Nařízení rady 3820/85/EHS spolu s návazným Nařízením rady 3821/85/EHS, které byly závazné pro členy Evropské unie.

3 Rezort dopravy neměl žádný právní nástroj k prosazení všech pravidel Dohody AETR. Proto doslova záchranným lanem byla nabídka orgánů statní metrologie zařazení tachografů ve smyslu zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, mezi měřidla podléhající státní metrologické kontrole a současně subjekty, které hodlají opravovat stanovená měřidla nebo provádět jejich montáž, podléhají registraci Českým metrologickým institutem. Mezi měřidla podléhající metrologické kontrole byly tachografy zařazeny mimo jiné i v SRN a Velké Británii, kde sídlí hlavní výrobci tachografů importovaných do ČR.

4 Cesta k uskutečnění tohoto záměru však byla zahájena již v r. 1993, kdy jistý Jan Střelec víceméně jako vedlejší poznatek při studiu evropské legislativy zjistil, že tachografy jsou žhavým problémem, jehož řešením se v ČR nějak zvlášť nechvátalo. V té době oblast dopravy nebyla, kromě taxametrů a silničních rychloměrů používaných při kontrole dodržování pravidel silničního provozu, předmětem zájmu státní metrologie. Záměr zařadit tachografy mezi stanovená měřidla byl některými pracovníky MD dlouhodobě zpochybňován

5 Ovšem i mezi skalními metrology byl názor na tachograf jako stanovené měřidlo rozporuplný až odmítavý. Počátkem devadesátých let totiž stále v regulované sféře metrologie přetrvával tradiční přístup, který stavěl na péči o měřidla používaná v tzv. závazkových vztazích tedy v obchodním styku. Během následujících let, zejména po přistoupení ČR do EU, kdy u nás bylo nutné realizovat požadavky evropských směrnic a nařízení, se předmětem státní metrologické kontroly stala další měřidla související se silniční dopravou, jen namátkou:

6 Tlakoměry pro zjišťování tlaku v pneumatikách, měřicí zařízení pro zjišťování zatížení na nápravu u silničních vozidel, váhy s automatickou činností pro vážení silničních vozidel za pohybu pro stanovení sankcí, poplatků, tarifů a daní, záznamové zařízení teploty při přepravě zmrazených potravin.

7 Postup řešení úkolu Na projektu metrologického zabezpečení tachografů se významnou měrou podílelo České kalibrační sdružení, které prostřednictvím svého tehdejšího sekretariátu firmou VERIFY spol. s r.o., bylo v r hlavním řešitelem úkolu Programu metrologie 1993 pod č. 20/93 s názvem Ověřování tachografů v ČR. Spoluřešitelem byl ČMI, zejména v osobách Ing. Milana Prášila, CSc. a Václava Šenkyříka.

8 Řešení úkolu bylo zahájeno sběrem informací od dopravců za účelem zjištění stávajícího stavu používání tachografů, oslovením výrobců tachografů v zahraničí (firma KIENZLE, zastoupená v ČR Mechanikou Teplice výrobní družstvo, závod Děčín, dále firmu VEDER ROOT, zastoupeno firmou HALE s.r.o. Praha). Samozřejmě nelze pominout spolupráci s ÚNMZ. Dalšími cennými zdroji informací se stalo Centrum dopravního výzkumu v Brně, Ústav silniční a městské dopravy Praha (dnes DEKRA).

9 Analýza současného stavu Tachografy bylo vybaveno odhadem 50 až 80 tisíc silničních motorových vozidel, z toho asi 15 tisíc používaných v mezinárodní kamionové dopravě a několik tisíc autobusů pro mezinárodní dopravu. Přitom značná část byla vybavena ještě mechanickými tachografy, které svoji konstrukci nevyhovovaly aktuálně platným předpisům. Tyto tachografy měly být podle výše zmíněného Dodatku č. 2 k Dohodě AETR do 24. dubna 1995 nahrazeny odpovídajícími EC tachografy.

10 Opravami, příp. montáží tachografů se na určité odborné úrovni zabývalo asi 10 subjektů, vesměs spolupracujících s Mechanikou Teplice a HALE s.r.o. Praha. Vzhledem ke skutečnosti, že tachografy nepodléhaly povinnostem vztahujících se podle zákona o metrologii na stanovená měřidla, byl způsob zajištění metrologické návaznosti používaných zkušebních a měřicích zařízení nejednotný, každopádně nedostatečný.

11 Zvažované varianty zajištění metrologické kontroly tachografů Posouzeny byly následující možnosti: Ověřování tachografů Českým metrologickým institutem. Ověřování tachografů metrologickými středisky autorizovanými ÚNMZ. Ověřování tachografů Stanicemi technické kontroly rovněž autorizovanými ÚNMZ. Ověřování tachografů ve stávajících servisech za účasti zaměstnanců ČMI. Ověřování tachografů u výrobců automobilů rovněž autorizovaných ÚNMZ.

12 Jednoznačně jako nejvhodnější byla doporučena varianta B) v kombinaci s var. C) a E). Tedy vybudovat síť autorizovaných metrologických středisek, která budou současně registrována k výkonu montáže tachografů, vzhledem k tomu, že demontáž a následná zpětná montáž je součástí činností při ověřování tachografů. Řešení úkolu bylo úspěšně obhájeno při závěrečné oponentuře a rozhodnuto o jeho realizaci.

13 Úkoly pro ÚNMZ a ČMI Ze strany ÚNMZ bylo nejdůležitějším počinem vydání Výměru č. M-103/94 ze dne č. j. 1314/94/20 o stanovených měřidlech, který zařadil tachografy mezi stanovená měřidla. Pro ČMI pak vyvstalo úkolů poněkud více. A) Zpracování metodik a postupů státní metrologické kontroly tachografů. Realizoval ČMI prostřednictvím svých Laboratoří primární metrologie (dále jen LPM") v Praze. Jako závazný metodický předpis vydán technický předpis metrologický TPM Tachografy pro silniční motorová vozidla. Metody zkoušení při ověřování.".

14 B) Schválení typu tachografů v ČR. Vzhledem k tomu, že podpisem dohody AETR se signatáři zavazují bez dalšího řízení uznávat typové schválení - homologaci tachografů provedenou v některé ze signatářských zemí, bylo ve Věstníku ÚNMZ č. 4/1995 vydáno "OZNÁMENÍ ÚNMZ" o platnosti schválení typu tachografů v ČR. To znamená, že typy tachografů, schválené v jiné zemi dohody AETR a opatřené schvalovací (homologační) značkou této země, jsou v ČR považovány za měřidla schváleného typu a tím i způsobilé k ověřování.

15 C) Zřízení pracoviště pro metrologickou návaznost (kalibraci) etalonových zařízení používaných při ověřování tachografů. Rovněž tento úkol byl realizován v LPM ČMI dovybavením oddělení kinematiky a akustiky a plným zabezpečením požadavků na ověření etalonů zřizovaných SMS (nyní AMS).

16 D) Stanovení kvalifikačních kritérií pro personál SMS a zabezpečení jejich prověření. Kritéria vycházela z MPM Autorizace SMS k ověřování měřidel" a byla doplněna požadavkem na absolvování zaškolení pro montáž a zkoušení tachografů u výrobce tachografů nebo jeho autorizovaného zástupce v ČR. Doklad o zaškolení pracovníků je jedním z podkladů pro registraci pracoviště ( 19 zákona č. 505/1990 Sb., a MP 001) a byl současně zákonnou podmínkou pro vydání živnostenského oprávnění pro tyto činnosti, které byly původně ve smyslu živnostenského zákona činnostmi vázanými.

17 Ověřování odborné způsobilosti zaměstnanců SMS bylo realizováno ve dvou fázích: - přezkoušení znalosti základních ustanovení právních a technických předpisů pro metrologii, - přezkoušení znalostí a praktických dovedností při vlastní zkoušce tachografu (včetně zkoušek na vozidle). Výsledek - vystavení osvědčení opravňující k ověřování tachografů. V návaznosti na 16 zákona o metrologii, který stanoví jako kvalifikační doklad pro vedoucí SMS osobní certifikát, byl rozsah certifikačního orgánu pro certifikaci pracovníků při ČMI rozšířen o certifikaci způsobilosti k ověřování tachografů.

18 Na přípravě pracovníků se významnou měrou podílelo České kalibrační sdružení, které bylo pořadatelem školení pro pracovníky SMS. Program školení obsahoval témata jak z oblasti metrologie, tak dopravy, se zaměřením na Dohodu AETR. Tento formát školení je dodnes používán při školeních pořádaných pro autorizovaná metrologická střediska Českým metrologickým institutem.

19 E) Prověření způsobilosti subjektů, které hodlají požádat o autorizaci. Prověřování způsobilosti žadatelů zabezpečoval a stále zabezpečuje Úsek legální metrologie ČMI, ve spolupráci s územně příslušnými Oblastními inspektoráty provádí komisionální posouzení žadatele, včetně praktického přezkoušení pracovníků a realizace mezilaboratorního porovnávání zkoušek.

20 Na základě zjištěných skutečností zpracuje ČMI Souhrnnou zprávu, v jejímž závěru konstatuje, zda je prověřovaný subjekt metrologicky, technicky a personálně" způsobilý k výkonu ověřování tachografů a v kladném případě o tom vydá Osvědčení o metrologické, technické a personální způsobilosti k ověřování stanovených měřidel, které je hlavním podkladem k rozhodnutí ÚNMZ o udělení autorizace k výkonu ověřování tachografů.

21 V průběhu roku 1995 bylo na základě prověření Českým metrologickým institutem autorizováno ÚNMZ k výkonu ověřování tachografů asi 50 subjektů. V současné době je to téměř 190 subjektů, které, včetně poboček, nabízejí svoje služby na téměř 250 pracovištích.

22 Digitální tachografy Další náročný úkol vyvstal po vydání NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1360/2002 ze dne 13. června 2002, Toto nařízení stanovilo Přílohou 1B požadavky na záznamová zařízení s digitálním tachografem. Definitivní termín pro povinnou montáž do vozidel poprvé uváděných do provozu byl stanoven na 5. srpna 2005.

23 ČMI v podstatě zopakoval postup při vzniku SMS pro ověřování analogových tachografů. Díky dobré spolupráci dovozců tachografů, Ministerstva dopravy ČR, ÚNMZ a ČMI se podařilo do konce roku 2006 zprovoznit více než 30 metrologických středisek autorizovaných k výkonu ověřování digitálních tachografů. Úspěšnost ČR při zavádění digitálních tachografů potvrdila mimo jiné v roce 2007 inspekce Komise ES, která vyslovila spokojenost se zjištěným stavem.

24 Vydáním Nařízení Komise (EU) č. 1266/2009 nastal výrazný kvalitativní posun v konstrukci digitálních tachografů, na což je nutno reagovat i doplněním vybavení AMS a revizí postupů pro montáž a ověřování nových typů. Nařízení 1266/2009 vstupovalo v platnost postupně a proto nebylo okamžitě reagovat na nové požadavky. Z toho důvodu byly pozastaveny práce na tvorbě Opatření obecné povahy (OOP), které má nahradit stávající TPM 5210 a OOP bylo koncipováno společné pro analogové a digitální tachografy, ale právě Nařízení 1266/2009 tuto možnost zcela vyloučilo.

25 Proto bylo vydáno samostatné OOP č OOP-C042-14, kterým se stanovují metrologické a technické požadavky na stanovená měřidla, včetně metod jejich zkoušení při ověřování stanovených měřidel: tachografy s registrací pracovní činnosti řidičů motorových vozidel, která jsou jimi povinně vybavena analogové tachografy. Toto OOP vstoupilo v účinnost OOP pro digitální tachografy bude v nejbližší době zveřejněno k připomínkování.

26 Za dvacet roků od zařazení tachografů mezi SM se musel ČMI přizpůsobovat stále náročnějším požadavkům, ať již na svoje vybavení potřebné k výkonu mezilaboratorního porovnávání zkoušek (MPZ) a k osvědčování a certifikaci pracovníků AMS, na kvalifikaci zaměstnanců provádějících prověřování způsobilosti AMS a státní metrologický dozor a v neposlední řadě na zvýšení potřebných kapacit v souvislosti se stále rostoucím počtem AMS. Na OI Brno bylo zřízeno nové pracoviště provádějící kalibraci etalonového zařízení pro ověřování tachografů, bylo vybaveno celkem sedm vozidel pro účely MPZ, a postupně jsou školeni další zaměstnanci k výkonu dozoru a prověřování způsobilosti.

27 Doškolování pracovníků AMS Vývoj v oblasti tachografů znamená i vyšší požadavky na odbornost pracovníků AMS. Při kontrolách AMS a osvědčování a certifikaci jejich pracovníků bylo v řadě případů zjišťováno, že znalosti nových předpisů nejsou na dostatečné úrovni, což bylo dáno jednak tím, že v těchto AMS nefunguje systém udržování a zvyšování kvalifikace personálu a dále také tím, že osvědčení/certifikáty vydávané při odborném školení autorizovanými zástupci výrobců tachografů měly neomezenou platnost.

28 Gestorské pracoviště ČMI zahájilo jednání se zúčastněnými stranami, které reguluji činnost AMS, tedy zástupci výrobců tachografů, ÚNMZ a Ministerstvem dopravy s cílem stanovit jednotné kvalifikační požadavky a platnost souvisejících dokladů. Jednání nebyla vůbec jednoduchá, ale nakonec se podařilo zavést jednotná pravidla, zejména platnost osvědčení/certifikátů vydávaných dovozci tachografů a to u analogových tachografů na 5 roků a digitálních tachografů 2 roky.

29 Ne vždy se zadaří Jedno z nesmyslných ustanovení předpisů týkajících se tachografů bylo obsaženo ve vyhlášce Ministerstva dopravy a spojů č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. V její Příloze č. 1 čl. 27, který stanoví povinnost vybavení tachografem, je v druhém odstavci následující text:

30 Tachograf musí být ověřen nejméně jednou za 2 roky pracovištěm pověřeným Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a registrovaným ministerstvem a musí být zaplombován, včetně svého pohonu. Pokud je tachografem vybaveno vozidlo, v němž není jeho použití povinné, musí být tachograf ověřen Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví nejméně jednou za 5 let.

31 Tato vyhláška byla do r sedmkrát novelizována. Nejméně tolikrát jsme při různých jednáních s odpovědnými pracovníky Ministerstva dopravy na tuto neshody upozorňovali, dokonce jsme na sekci tachografy při ČKS iniciovali dopis na ředitele sekce silniční a lodní dopravy Ministerstva dopravy ve snaze o nápravu. Dopis byl doplněn o obsáhlou přílohu zdůvodňující nutnost změny dotčené části vyhlášky. Výsledek našich snah se projevil v nové vyhlášce shodou okolností stejného čísla, tedy 341, tentokrát z r. 2014, nahrazující původní vyhlášku č. 341/2002 Sb. Tvůrci opět nezklamali, tentokrát v příloze 3 čl. 7 je tento text:

32 Tachograf musí být ověřen nejméně jednou za 2 roky pracovištěm pověřeným Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a registrovaným ministerstvem a musí být zaplombován, včetně svého pohonu. Pokud je tachografem vybaveno vozidlo, v němž není jeho použití povinné, musí být tachograf ověřen Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví nejméně jednou za 5 let. Že by déjà vu?

33 Další aktivity ČMI Od r. 2011, v souvislosti plánovaným odchodem pana Šenkyříka do důchodu, je gestorem pro obor tachografy pan Lukáš Rutar, který dále prohlubuje spolupráci i s nemetrologickými subjekty. Významná je jeho spolupráce s dodavatelem válcových zkušeben firmou MAHA Consulting s.r.o. při vývoji softwaru pro zkoušení tachografů. V r inicioval jednání mezi ČMI a zástupci Ministerstva dopravy. Na programu jednání byly zejména tyto body:

34 A. Obecné vzájemné informace o postupu zajištění požadavků nařízení (ES) č. 1266/2009 a doporučení komise 2009/60/ES, B. Jednotné umístění instalačního štítku, C. Stanovit, kdo je příslušným orgánem, který může žádat o kontrolní zprávu o manipulaci u AMS (komu budou předávány data a za jakých podmínek), D. Náležitosti zkušební jízdy při situaci, kdy ji nemůže provádět výkonný pracovník AMS (také budoucí podklad pro tvorbu požadavku do OOP), E. Výdej dílenských karet potřebné dokumenty pro výdej dílenské karty na magistrátech obcí, vyjasnění rozdílů v terminologii ÚNMZ a ČMI, sjednocení požadavků.

35 Konkrétní dohodnuté výstupy: Ad B. Výstupem z tohoto jednání je dokument, který je možno stáhnout na: Ad. C. Dle vyjádření MD jsou těmito osobami zástupci krajů.

36 Ad. D. Analogový tachograf: před zahájením zkoušky řidič vyplní svůj kotouč se stavem aktuálního počitadla km, provede zkušební jízdu za asistence výkonného pracovníka AMS sedícího na sedadle spolujezdce (provádí kontrolu všech bodů dle požadavku nařízení), po ukončení zkušební jízdy vyplní řidič (příp. pracovník AMS) kotouč s konečným stavem počitadla km, který bude odpovídat hodnotě uvedené na protokolu o zkoušce. AMS zakládá v tomto případě 3 ks kotoučků, kde třetí je doklad o provedené zkušební jízdě.

37 Digitální tachograf: před zahájením zkoušky řidič založí svoji kartu řidiče, provede zkušební jízdu za asistence výkonného pracovníka AMS sedícího na sedadle spolujezdce (provádí kontrolu všech bodů dle požadavku nařízení), po ukončení zkušební jízdy vysune řidič svoji kartu řidiče, AMS provede výtisk 24h z tachografu (VU), vyhodnotí a ukládá navíc ke všem ostatním výtiskům z ověření DT jako doklad o provedené zkušební jízdě.

38 Ad. E. Ze strany ČMI byl pro MD zpracován přehledný seznam potřebných dokumentů pro výdej dílenských karet s použitou terminologií pro zamezení komplikací a zbytečnými nedorozuměními s některými magistráty (OSV vs. certifikát, atp.).

39 Další přínosnou akci pro zúčastněné byla celodenní návštěva AMS za účasti zástupců ČMI, CDV a MD. Tato návštěva byla zaměřena na: předvedení procesu ověření se všemi náležitostmi požadavků nařízení a postupu zkoušení dle TPM, tvorbu protokolu o zkoušce v příslušném SW a jeho výtisk, plombování celého systému na vozidle včetně umístění instalačního štítku, ukázku celého procesu zjišťování manipulace a vytvoření zprávy o manipulaci, obsáhlou prezentaci všech palčivých míst při zjišťování manipulace na vozidle včetně simulace.

40 Osoba Lukáše Rutara je zárukou dalšího prohlubování spolupráce napříč resorty zabývajícími se používáním a kontrolou tachografů, včetně spolupráce se subjekty zahraničními. Vzhledem k ukončení mého pravidelného pracovního úvazku v ČMI se proto v budoucnu obracejte již jen na pana Lukáše Rutara

41 Děkuji Vám za pozornost

Informace o změnách v organizaci prověřování způsobilosti AMS a mezilaboratorního porovnání

Informace o změnách v organizaci prověřování způsobilosti AMS a mezilaboratorního porovnání Informace o změnách v organizaci prověřování způsobilosti AMS a mezilaboratorního porovnání Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří lrutar@cmi.cz 3. dubna 2012 +420602527025 Obecně: Ve smyslu 16 zákona

Více

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr Václav Šenkyřík, Český metrologický institut 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a 12. 11. 2014 Hotel Skalský Dvůr Opatření obecné povahy (OOP) Povinnosti AMS ve vztahu k ČMI a ÚNMZ Vazba DMPZ na OMTPZ

Více

ČKS Lukáš Rutar, 16. dubna 2014

ČKS Lukáš Rutar, 16. dubna 2014 Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Brno RPZ - referát posuzování způsobilosti Cenová politika ČMI pro osvědčování způsobilosti subjektů pro ověřování stanovených měřidel

Více

PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU ÚNMZ

PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU ÚNMZ PROVOZOVÁNÍ AMS-TG Z POHLEDU Ing. Jiří Kuba kuba@unmz.cz ÚNMZ Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví www.unmz.cz ÚVOD Stav právních předpisů Ke dni 1. listopadu 2013 nabývá účinnosti

Více

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI Václav Šenkyřík, Český metrologický institut s využitím prezentace Ing. Jindřicha Pošváře, OŘLM ČMI systém právních předpisů ČR pro metrologii uvedení měřidla na trh a do provozu v ČR rozsah a účel Opatření

Více

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek POŽADAVKY DLE METROLOGICKÉHO PŘEDPISU MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH

Více

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000,

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000, 262 V Y H L Á Š K A Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 14. července 2000, kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví

Více

Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech

Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech Digitální tachografy umístění tachografů ve vozidlech, vydávání karet digitálních tachografů, kontrola umístění digitálních tachografů ve vozidlech Ing. Martin Tichý Předpisová základna: nejprve národní

Více

AKTUÁLNÍ PŘEDPISY PRO ČINNOST AMS TACHOGRAFY

AKTUÁLNÍ PŘEDPISY PRO ČINNOST AMS TACHOGRAFY AKTUÁLNÍ PŘEDPISY PRO ČINNOST AMS TACHOGRAFY Václav Šenkyřík, Český metrologický institut Středisko posuzování laboratoří 1. ŘÍZENÍ DOKUMENTACE Jedním z nejčastěji identifikovaných nedostatků systému managementu

Více

Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014

Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014 Nejčastěji zjišťované nedostatky při prověřování způsobilosti AMS Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří ČKS 16. 4. 2014 Hlavní činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných pro ověřování tachografů:

Více

ZMĚNY V ŘD 1. AŽ 3. ÚROVEŇ

ZMĚNY V ŘD 1. AŽ 3. ÚROVEŇ ZMĚNY V ŘD 1. AŽ 3. ÚROVEŇ OHLEDNĚ NAVÁZÁNÍ SVINOVACÍHO PÁSMA NA DOMĚŘOVÁNÍ OBVODU PNEUMATIKY Pavel Souček společnost KAR-mobil s.r.o., Ostrava 1. Úvod V přednášce zástupce ČMI OI Brno, paní Heleny Svobodové,

Více

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. www.unmz.cz 41. Konference ČKS Ing. Jiří Kuba ÚVOD Stav projednávaných právních předpisů v metrologii. Zákon č. 155/2010 Sb., který obsahuje významnou novelu zákona o metrologii (SKS,..), ve sbírce zákonů

Více

Ekonomické zhodnocení autorizace AMS. Ing. Lubomír Laski TKLAS Karviná

Ekonomické zhodnocení autorizace AMS. Ing. Lubomír Laski TKLAS Karviná Ekonomické zhodnocení autorizace AMS Ing. Lubomír Laski TKLAS Karviná Naše společnost o o o o Hlavní činností jsou technické prohlídky vozidel V rámci dalších služeb bylo zřízeno metrologické středisko

Více

Přehled předpisů Vztah nařízení a AETR Vybraná ustanovení nařízení (EU) 165/2014 Různé. 22. a Konference ČKS

Přehled předpisů Vztah nařízení a AETR Vybraná ustanovení nařízení (EU) 165/2014 Různé. 22. a Konference ČKS Přehled předpisů Vztah nařízení a AETR Vybraná ustanovení nařízení (EU) 165/2014 Různé Nařízení Rady (EHS) č. 3821/85 o záznamovém zařízení v silniční dopravě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)

Více

Informace pro žadatele

Informace pro žadatele F001/2018-2 Strana 1 z 6 Informace pro žadatele o posouzení odborné způsobilosti k výkonu metrologické funkce 2 Průběh certifikace 2.1 Základní rozsah certifikace Rozsah certifikace pro všechny funkce

Více

Metrologický předpis MP 002

Metrologický předpis MP 002 Metrologický předpis MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH MĚŘIDEL VŠEOBECNÉ POŽADAVKY A PROVĚŘOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI Ing. Erich Ludwig, ČKS 22.3.2016 MP

Více

Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří

Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS. Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří Nejčastěji zjišťované nedostatky při posuzování AMS Lukáš Rutar středisko posuzování laboratoří Hlavní činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných pro ověřování tachografů: uskutečňuje výkon státní

Více

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající se měřením Měření se musí zabezpečovat s ohledem

Více

Státní metrologický dozor v roce 2016 se zaměřením na AMS v oboru tachografy

Státní metrologický dozor v roce 2016 se zaměřením na AMS v oboru tachografy Státní metrologický dozor v roce 2016 se zaměřením na AMS v oboru tachografy Lukáš Rutar referát pro posuzování způsobilosti Skalský dvůr ČKS 19. 20. 4. 2016 Činnosti ČMI V oblasti subjektů - AMS autorizovaných

Více

Aktuality z oblasti legální metrologie

Aktuality z oblasti legální metrologie Aktuality z oblasti legální metrologie (seminář ČKS a ČMI vodoměry a měřidla tepla) hotel Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Pernštejnem 22. až 23. 3. 2016 Ing. František Staněk, PhD. Český metrologický

Více

On-board váhy Palubní vážící zařízení. Jiří Novotný Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.

On-board váhy Palubní vážící zařízení. Jiří Novotný Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. On-board váhy Palubní vážící zařízení Jiří Novotný Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Název akce, místo, datum Trochu legislativy SMĚRNICE RADY 96/53/ES ze dne 25. července 1996 (2015/719/EU) Kterou

Více

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1

ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII. A. Grošpic. A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 ZÁKON 505/1990 Sb. O METROLOGII A. Grošpic A. Grošpic AKK8 IPVZ ZS2015 1 DRUHY MĚŘIDEL ETALONY STANOVENÁ MĚŘIDLA CERTIFIKOVANÉ A NECERTIFIKOVANÉ REFERENČNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MĚŘIDLA INFORMAČNÍ MĚŘIDLA

Více

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací Revize Technických kvalitativních podmínek staveb pozemních komunikací, Kapitoly 1 Všeobecně Ing. Jaroslav Vodička 1 Historie řešení otázek kvality

Více

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. www.unmz.cz Legislativa v oblasti metrologie (9. září 2010) FSI VUT Brno Ing. Emil Grajciar 1. Právní úprava metrologie - Zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace,

Více

60 let zkoušení v SZZPLS

60 let zkoušení v SZZPLS STÁTNÍ ZKUŠEBNA ZEMĚDĚLSKÝCH, POTRAVINÁŘSKÝCH A LESNICKÝCH STROJŮ, a.s. 60 let zkoušení v SZZPLS Seminář s diskusí Homologace a typové schvalování zemědělských a lesnických vozidel k provozu na pozemních

Více

Změny řízené dokumentace AMS související s nařízením komise (ES) č. 1266/2009

Změny řízené dokumentace AMS související s nařízením komise (ES) č. 1266/2009 Změny řízené dokumentace AMS související s nařízením komise (ES) č. 1266/2009 Pavel Souček, společnost KAR-mobil s.r.o., Ostrava 1. ÚVOD Od 1.10.2011 vstoupilo v platnost Nařízení komise (ES) č. 1266/2009,

Více

Představení společnosti

Představení společnosti Představení společnosti KSQ spol. s r. o. Kubatova 1240/6 370 04 České Budějovice Tel/fax: +420 387 311 504 Hot-line: +420 602 470 009 E-mail: ksq@ksq.cz Alena Klůcová, jednatel KSQ spol. s r.o. Auditor

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz pořádá seminář Měřiče tepla, vodoměry zkoušení, ověřování 19. 4. 2010 HOTEL Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Pernštejnem Vážení přátelé,

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2000 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Citace pův. předpisu: 262/2000 Sb.

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz České kalibrační sdružení ve spolupráci s Českým metrologickým institutem pořádá seminář Kalibrace měřidel tlaku Datum a místo konání

Více

Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES

Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů (část,, odst., písm. a pod.) Navrhovaný předpis

Více

pro 51. konferenci ČKS Novinky z oblasti taxametrů a měření emisí silničních motorových vozidel

pro 51. konferenci ČKS Novinky z oblasti taxametrů a měření emisí silničních motorových vozidel Prezentace společnosti MAHA Consulting s.r.o. pro 51. konferenci ČKS konanou ve dnech 10. a 11. listopadu 2015 v Lísku u Bystřice nad Pernštejnem Novinky z oblasti taxametrů a měření emisí silničních motorových

Více

Metrologický řád FMMI

Metrologický řád FMMI Účinnost dokumentu od: 29.8.2007 Metrologický řád FMMI Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/12 Obsah 1 Obecná část 3 1.1 Seznam zkratek

Více

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

METROLOGIE ...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA METROLOGIE...JAKO SOUČÁST KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA cena elektřiny odvíjí od spotřeby změřené elektroměrem zboží v obchodě se váží na vahách prodejce čas od času seřizujeme a tedy kalibrujeme své hodiny při

Více

STANOVISKO KE KVALIFIKACI pracovníků provádějících práce na elektromobilech a vozidlech s hybridním pohonem

STANOVISKO KE KVALIFIKACI pracovníků provádějících práce na elektromobilech a vozidlech s hybridním pohonem TECHNICKÁ INSPEKCE ČESKÉ REPUBLIKY organizace státního odborného dozoru U Balabenky 1908/6, 180 00 Praha 8 Technická inspekce České republiky vydává ve smyslu vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb., o odborné

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz Člen sdružení EUROCAL pořádá seminář Vodoměry a měřiče tepla se zaměřením na výklad aktuálních právních, autorizačních a technických

Více

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner Stavební materiály Zkušební laboratoře Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Program Příručka jakosti

Více

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce:

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce: TECHNICKÝ ÚSTAV POŽÁRNÍ OCHRANY Certifikační orgán pro certifikaci výrobků č. 3080 Žádost o posouzení Identifikační údaje o žadateli : Obchodní jméno: IČO: DIČ: výrobce dovozce distributor Adresa, tel.,

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR 1. Obecná definice českých norem označených ČSN 2. Systém označování norem 3. Normalizační

Více

ČKS-43.konference. Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV. Tel.:

ČKS-43.konference. Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV. Tel.: Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV Tel.: 548 423 756 e-mail: jiri.novotny@cdv.cz Zaměření příspěvku: nařízení (ES) č. 1266/2009 návrh nového nařízení aktualizace metodiky Nařízení (ES) č. 1266/2009 změny platné

Více

Firma zabývající se výrobou vah není ze zákona nijak povinná mít systém jakosti podle nějaké technické normy či nějakého předpisu.

Firma zabývající se výrobou vah není ze zákona nijak povinná mít systém jakosti podle nějaké technické normy či nějakého předpisu. Systém jakosti výrobce vah Anotace: Zkušenosti s tvorbou, zaváděním, udržováním a zlepšováním systému jakosti výrobce vah podle požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2001(2005), nařízení vlády 326/2002

Více

MĚŘENÍ TEPLOT PŘI NAKLÁDÁNÍ S CHLAZENÝMI A ZMRAZENÝMI POTRAVINAMI Z POHLEDU: Nařízení komise (ES) č.37/2005. Mezinárodní dohody ATP

MĚŘENÍ TEPLOT PŘI NAKLÁDÁNÍ S CHLAZENÝMI A ZMRAZENÝMI POTRAVINAMI Z POHLEDU: Nařízení komise (ES) č.37/2005. Mezinárodní dohody ATP MĚŘENÍ TEPLOT PŘI NAKLÁDÁNÍ S CHLAZENÝMI A ZMRAZENÝMI POTRAVINAMI Z POHLEDU: Nařízení komise (ES) č.37/2005 Mezinárodní dohody ATP Mrazicí řetězec PROVOZOVATELÉ POTRAVINÁŘSKÉHO PODNIKU VÝROBA POTRAVIN

Více

Poskytování informací o autobusových a vlakových spojích 3

Poskytování informací o autobusových a vlakových spojích 3 Kontrolor kvality dopravy (kód: 37-028-M) Autorizující orgán: Ministerstvo dopravy Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Týká se povolání: Kontrolor kvality dopravy Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4

Více

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu

Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností. značka schválení typu Některé úřední značky, značky shody a jiné značky používané pro označování výsledků metrologických činností značka schválení typu 0 TCM XXX/YY - ZZZZ 1 značka schválení typu značka se danému typu měřidla

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Vyhl.355/2006 (novela 163/2017)

Vyhl.355/2006 (novela 163/2017) Vyhl.355/2006 (novela 163/2017) o stanovení způsobu a podmínek registrace, provozu, způsobu a podmínek testování historických a sportovních vozidel a způsobu a podmínek testování silničního vozidla, které

Více

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu

Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu Řízení služeb provozu vojenské techniky a materiálu T 2-4/8 Metrologie v AČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

(Ne)daleká budoucnost technologie tachografů. 53.konference ČKS

(Ne)daleká budoucnost technologie tachografů. 53.konference ČKS (Ne)daleká budoucnost technologie tachografů 53.konference ČKS Vývoj legislativy EU Nařízení EHS č. 3821/1985 příloha I analogový tachograf Nařízení ES č. 2135/1998 příloha IB digitální tachograf Nařízení

Více

Obsah Předpisy a zkratky použité v publikaci Předpisy pro práci osádek: Dohoda AETR, nařízení (ES) 561/2006 a nařízení (EU) 165/

Obsah Předpisy a zkratky použité v publikaci Předpisy pro práci osádek: Dohoda AETR, nařízení (ES) 561/2006 a nařízení (EU) 165/ Obsah Předpisy a zkratky použité v publikaci... 7 1. Předpisy pro práci osádek: Dohoda AETR, nařízení (ES) 561/2006 a nařízení (EU) 165/2014... 8 Předpisy Evropské unie pro práci osádek a tachografy...

Více

Stanovení nákladů procesu akreditace

Stanovení nákladů procesu akreditace Stanovení nákladů procesu akreditace SDĚLENÍ Českého institutu pro akreditaci, o.p.s. o vyhlášení Stanovení nákladů procesu akreditace Český institut pro akreditaci, o.p.s. (ČIA) vyhlašuje dokument Stanovení

Více

Samostatný elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Samostatný elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Samostatný elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů (kód: 26-067-N) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika

Více

Homologace vozidel kategorií T, C, R, typová schvalování vozidel, zkoušky OECD, zkoušky ochranných konstrukcí, další zkoušky v SZZPLS (útvar 22)

Homologace vozidel kategorií T, C, R, typová schvalování vozidel, zkoušky OECD, zkoušky ochranných konstrukcí, další zkoušky v SZZPLS (útvar 22) STÁTNÍ ZKUŠEBNA ZEMĚDĚLSKÝCH, POTRAVINÁŘSKÝCH A LESNICKÝCH STROJŮ, a.s. Homologace vozidel kategorií T, C, R, typová schvalování vozidel, zkoušky OECD, zkoušky ochranných konstrukcí, další zkoušky v SZZPLS

Více

Elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů. Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Elektrotechnik zkušebny elektrických strojů a přístrojů (kód: 26-068-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Více

13 ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 167/

13 ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 167/ Strana 2650 Sbírka zákonů č. 235 / 2017 Částka 86 235 VYHLÁŠKA ze dne 27. července 2017, kterou se mění vyhláška č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu

Více

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den,

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, 17. 3. 2011 Zákazník požadavek na zjištění vlastností nebo parametrů výrobku /

Více

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů Prezentace společnosti MAHA Consulting s.r.o. pro 45. konferenci ČKS konanou ve dnech 23. a 24. října 2012 v Lísku u Bystřice nad Pernštejnem Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů 2. část:

Více

METODIKY OVĚŘOVÁNÍ VODOMĚRŮ Ing. Miroslava Benková, Ph.D.

METODIKY OVĚŘOVÁNÍ VODOMĚRŮ Ing. Miroslava Benková, Ph.D. METODIKY OVĚŘOVÁNÍ VODOMĚRŮ Ing. Miroslava Benková, Ph.D. Metodiky ověřování vodoměrů, aplikace předpisů, norem a doporučení (OOP, ISO 4064, OIML R 49, WELMEC) České Kalibrační sdružení HOTEL Skalský Dvůr,

Více

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001 METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001 Výtah z MP 001 REGISTRACE SUBJEKTŮ OPRAVUJÍCÍCH STANOVENÁ MĚŘIDLA NEBO PROVÁDĚJÍCÍCH JEJICH MONTÁŢ Zpracoval: Václav Šenkyřík, ČMI Platné znění MP 001je zveřejněno na : http://www.cmi.cz/index.php?lang=1&wdc=248

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení! Slovinská 47, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 30. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, metrologii strojírenských

Více

NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne. 2018,

NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne. 2018, NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne. 2018, II. kterou se mění vyhláška č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích Ministerstvo dopravy

Více

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu

Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Metrologie v systému řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti v potravinářském průmyslu Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti Metrologie - věda o měření Measurements Science Metrologie Definice

Více

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče)

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Jakou funkci plní ze zákona č. 174/1968 Sb. Institut technické

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz pořádá seminář Kalibrace pracovních měřidel z oboru délka 17. 9. 2013 Český metrologický institut Brno, Okružní 31 Vážení přátelé, České

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 38. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, systémy

Více

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.)

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Novelizace prováděcího právního předpisu k zákonu č. 61/ 1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě,

Více

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění pozdějších předpisů Národní bezpečnostní úřad stanoví podle 33 a 53 písm. a), c), d), e), f) a j) zákona č.

Více

41. konference ČKS Brno 19.-20. říjen 2010

41. konference ČKS Brno 19.-20. říjen 2010 41. konference ČKS Brno 19.-20. říjen 2010 Požadavky VDO na stávající a nově vznikající střediska AMS (servis a ověření digitálních tachografů ) Oddělit termín servis (opravy, výměny) a ověření Na základě

Více

Český metrologický institut

Český metrologický institut Český metrologický institut METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 001 REGISTRACE SUBJEKTŮ OPRAVUJÍCÍCH STANOVENÁ MĚŘIDLA NEBO PROVÁDĚJÍCÍCH JEJICH MONTÁŽ Vydání: září 2012 Tento předpis nesmí být dále rozmnožován za

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Jiří Počta Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131503 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: jiri.pocta@mdcr.cz

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Jiří Počta Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131503 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: jiri.pocta@mdcr.cz Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

ČKS-45.konference. Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV. Tel.: 548 423 756 e-mail: jiri.novotny@cdv.cz

ČKS-45.konference. Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV. Tel.: 548 423 756 e-mail: jiri.novotny@cdv.cz Ing. Jiří N O V O T N Ý CDV Tel.: 548 423 756 e-mail: jiri.novotny@cdv.cz ÚLOHA SERVISNÍCH STŘEDISEK VE VZTAHU K TACHOGRAFŮM Tři oblasti vyplývající: z postavení autorizovaného metrologického střediska

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení! Slovinská 47, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 32. KONFERENCI se zaměřením na aktuální informace - aplikaci směrnice MID, akreditaci kalibračních laboratoří, změny

Více

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR

Metrologický řád (1) Metrologický řád. Co je a k čemu je metrologie? Definování jednotek v ČR Metrologický řád (1) Metrologický řád Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Strana 2489 208 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. července 2015 o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Vláda nařizuje podle 7 odst. 3, 8 odst. 3, 9 odst. 4 a 10 odst. 3 zákona

Více

STÁTNÍ ZKUŠEBNA STROJŮ a.s.

STÁTNÍ ZKUŠEBNA STROJŮ a.s. STÁTNÍ ZKUŠEBNA STROJŮ a.s. Hlavním posláním Státní zkušebny strojů a.s. (dříve Státní zkušebna zemědělských, potravinářských a lesnických strojů, akciová společnost (dále SZZPLS, a.s.)) je poskytovat

Více

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup LEGÁLNÍ METROLOGIE 10.000 DNŮ POZDĚJI RNDr. Tomáš Soukup Legální metrologie 10.000 dnů později (ve světle vodního hospodářství) aneb o vztahu velikosti rohlíku a vody ve Vltavě RNDr. Tomáš Soukup Český

Více

FUNKČNÍ ZKOUŠKY PROVÁDĚNÉ ČMI Ing. Jakub Vacula, Ing. Karel Žáček

FUNKČNÍ ZKOUŠKY PROVÁDĚNÉ ČMI Ing. Jakub Vacula, Ing. Karel Žáček FUNKČNÍ ZKOUŠKY PROVÁDĚNÉ ČMI Ing. Jakub Vacula, Ing. Karel Žáček Seminář vodoměry a měřiče tepla Skalský Dvůr, 22.3 až 23.3.2016 Funkční zkoušky prováděné ČMI, metodika, požadavky na laboratoře průtoku

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI OPATŘEN ENÍ OBECNÉ POVAHY - OOP Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení připravil Václav Šenkyřík, ČMI Novelou zákona z o metrologii zákonem z č.. 481/2008 Sb. byl ČMI zmocněn k vydávání

Více

Odborná způsobilost dopravce

Odborná způsobilost dopravce dopravce Autor Ing. Erlebach Lumír Datum vytvoření Srpen 2013 Obory/ročník Předmět Tematická oblast Klíčová slova Anotace Metodické pokyny Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník Technologie řízení dopravy

Více

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D.

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D. Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť JUDr. Jakub Král, Ph.D. Brno 27. 11. 2015 Přehled právní úpravy zdravotnických prostředků a stručný výčet změn 2 Přehled

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení! Palackého tř. 100, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 29. KONFERENCI s odborným zaměřením na legislativní novinky v oblasti metrologie 5. a 6. října 2004 SPORT V HOTEL

Více

Inteligentní tachografy. Konference Top Hotel Praha Povídat si s Vámi bude Jan Hlavatý

Inteligentní tachografy. Konference Top Hotel Praha Povídat si s Vámi bude Jan Hlavatý Inteligentní tachografy Konference Top Hotel Praha 18. 10. 2018 Povídat si s Vámi bude Jan Hlavatý 3821/85 ve znění: 3314/90 automatický záznam rychlosti, výpadky napájení TCO a snímače, (zamezení manipulacím

Více

1. Uveďte alespoň 3 z možných 4 forem obchodních společností, které upravuje obchodní zákoník.

1. Uveďte alespoň 3 z možných 4 forem obchodních společností, které upravuje obchodní zákoník. Případová studie část A nákladní doprava vnitrostátní 1. Uveďte alespoň 3 z možných 4 forem obchodních společností, které upravuje obchodní zákoník. 2. Jaká je zákonná lhůta pro provedení technické prohlídky

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 30-02 - 13 Politika ČIA pro metrologickou návaznost výsledků měření datum vydání: 1.12.2013 1 MPA 30-02-13 Obsah 1 ÚČEL... 2 2 TERMÍNY A DEFINICE... 2 3 ÚVOD... 2 4

Více

CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Zkušební komisař obsluh ZKOMV motorových manipulačních vozíků CS MV - 03.

CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Zkušební komisař obsluh ZKOMV motorových manipulačních vozíků CS MV - 03. CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Zkušební komisař obsluh motorových manipulačních vozíků CS MV - 03 Použité zkratky: Česká společnost pro manipulaci ČSMM-L s materiálem - logistiku Certifikační

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www:cks-brno.cz ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 40. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci kalibračních laboratoří, informace o akreditaci

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 37. KONFERENCI S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ se zaměřením na informace z mezinárodních a tuzemských aktivit

Více

*crdux003n1mc* Drážní úřad. 121 06 Praha 2. Č.j.: DUCR-59416/11/Jr. Metodický pokyn. pro uznávání certifikačních orgánů

*crdux003n1mc* Drážní úřad. 121 06 Praha 2. Č.j.: DUCR-59416/11/Jr. Metodický pokyn. pro uznávání certifikačních orgánů Drážní úřad Wilsonova 300/8 *crdux003n1mc* CRDUX003N1MC 121 06 Praha 2 Č.j.: DUCR-59416/11/Jr Metodický pokyn pro uznávání certifikačních orgánů pro certifikaci výrobců železničních kolejových vozidel

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

České kalibrační sdružení

České kalibrační sdružení České kalibrační sdružení! Slovinská 47, 612 00 Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ pořádá 31. KONFERENCI se zaměřením na akreditaci a autorizaci metrologických pracovišť, změny předpisů, metrologii průtoku,

Více

METODIKY OVĚŘOVÁNÍ MĚŘIČŮ TEPLA, APLIKACE PŘEDPISŮ, NOREM A DOPORUČENÍ

METODIKY OVĚŘOVÁNÍ MĚŘIČŮ TEPLA, APLIKACE PŘEDPISŮ, NOREM A DOPORUČENÍ METODIKY OVĚŘOVÁNÍ MĚŘIČŮ TEPLA, APLIKACE PŘEDPISŮ, NOREM A DOPORUČENÍ 23.3.2016 1 Do roku 2006 byly schvalovány měřidla dle starého přístupu tedy pro měřidla tepla dle TPM 3721, TPM 3722. Následně jsou

Více

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE Správná laboratorní praxe soubor opatření, které je nutné dodržovat pojišťuje kvalitu získaných analytických dat obor

Více

355_2006_Sb. 355/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 29. června 2006

355_2006_Sb. 355/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 29. června 2006 355/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. června 2006 o stanovení způsobu a podmínek registrace, provozu, způsobu a podmínek testování historických a sportovních vozidel Ministerstvo dopravy (dále jen "ministerstvo")

Více

Návrh zabezpečen. ení realizace. Doporučen. ení Komise č.. 2009/60/ES z 23.1.2009. o kontrole záznamovz. zení. Lukáš Rutar, ČMI Václav Šenkyřík, ČMI

Návrh zabezpečen. ení realizace. Doporučen. ení Komise č.. 2009/60/ES z 23.1.2009. o kontrole záznamovz. zení. Lukáš Rutar, ČMI Václav Šenkyřík, ČMI Návrh zabezpečen ení realizace Doporučen ení Komise č.. 2009/60/ES z 23.1.2009 o kontrole záznamovz znamového zařízen zení Lukáš Rutar, ČMI Václav Šenkyřík, ČMI kapitola 1, článek1.9 Výchozí zjištění:

Více

ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ 46. konference 9.4. a 10.4. 2013 Hotel Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Perštýnem

ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ 46. konference 9.4. a 10.4. 2013 Hotel Skalský Dvůr Lísek u Bystřice nad Perštýnem Kalibrace etalonů pro ověřování tachografů a interpretace výsledků kalibrace. --- Ing. Zdeněk Vyhlídka, Český metrologický institut, oblastní inspektorát Brno ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ 46. konference 9.4.

Více

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno

České kalibrační sdružení Slovinská 47, Brno České kalibrační sdružení Slovinská 47, 612 00 Brno www: cks-brno.cz Člen sdružení EUROCAL ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ Pořádá jubilejní 50. KONFERENCI se zaměřením na změny předpisů, akreditaci a autorizaci

Více

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002

METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002 ČESKÝ METROLOGICKÝ INSTITUT Okružní 31, 638 00 Brno METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH MĚŘIDEL VŠEOBECNÉ POŽADAVKY A PROVĚŘOVÁNÍ

Více

Český metrologický institut

Český metrologický institut Český metrologický institut METROLOGICKÝ PŘEDPIS MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH MĚŘIDEL VŠEOBECNÉ POŽADAVKY A PROVĚŘOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI Vydání:

Více

42. konference ČKS Brno dubna 2011

42. konference ČKS Brno dubna 2011 42. konference ČKS Brno 12.-13. dubna 2011 Etalony (programátory) VDO Nutnost vybavení AMS etalony od výrobce tachografů Nová generace SDS CTC II (v prodeji od ½ roku 2009) Ukončení podpory (včetně oprav)

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 153/28 16.6.2017 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2017/1013 ze dne 30. března 2017, kterým se stanoví jednotný formulář zprávy uvedený v článku 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 561/2006

Více