ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce"

Transkript

1 ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce Tento list s otázkami a list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Prosím nevpisujte ani neoznačujte odpověď na listu s otázkami. Všechny vaše odpovědi musí být vepsány na samostatný papír. Řádně zkontrolujte, zda jste vepsali vaše jméno, číslo a další požadované informace na každou stránku listu s řešením Během konání zkoušky nesmíte mít žádné další papíry či knihy na stole. Kdokoliv bude přistižen, jak podvádí nebo se domlouvá s dalšími uchazeči, nebude mít možnost dále pokračovat ve zkoušce, což znamená automaticky vyloučení ze zkoušky Pokud si nejste jisti jak správně postupovat nebo máte další otázky ke způsobu zkoušení, obraťte se pouze na vašeho zkoušejícího. Výsledek teoretické i praktické zkoušky bude zaslán oddílu nebo klubu uchazeče. ÚNOR 2012

2 SOUTĚŽ KUMITE Část 1. ANO/NE Na list s řešením zapište X do odpovídajícího okénka, odpověď je možno považovat za správnou, pokud platí za všech okolností, v ostatních případech je nesprávná. Za každou správnou odpověď je jeden bod. 1. Velikost zápasové plochy včetně bezpečnostního prostoru je osm krát osm metrů 2. Státní znak nebo vlajka závodníkovi země může být nošena na levé straně prsou kabátu a nesmí být větší než 100mm na 100mm. 3. Kabát od kimona stažený v pase pásem musí být delší než do tří čtvrtin stehen. 4. Kalhoty od kimona musí zakrývat alespoň dvě třetiny lýtka. 5. Maximální délka rukávů od kimona nesmí přesahovat ohyb zápěstí. 6. Pokud jsou rukávy od kimona závodníkovy dlouhé a náhradní kabát není dostupný, rozhodčí může závodníkovi povolit si rukávy vyhrnout. 7. Závodníci mohou mít ve vlasech jednoduchou gumičku, vlasy stažené do culíku. Sponky, mašle a jiné ozdoby jsou zakázané. 8. Náušnice, jsou povolené pouze, pokud jsou přelepené náplastí. 9. Kovová zubní rovnátka mohou být nošena na závodníkovo vlastní nebezpečí, pokud jsou schválena rozhodčím a oficiálním lékařem. 10. Závodník se musí na začátku a konci každého zápasu řádně uklonit. 11. Trenér může změnit pořadí závodníků během probíhajícího kola. 12. Pokud je závodník v individuálním zápase zraněn, muže ho kouč vyměnit, ale musí předem informovat Organizační komisi.

3 13. Mají li dva týmy stejný počet vítězství, o vítězi, rozhoduje součet bodů a jsou brány v úvahu vyhrané i prohrané zápasy. 14. Pokud mají dva týmy stejný počet vítězství i bodů, koná se rozhodující zápas. 15. V prvním kole soutěže kumite družstev bude dovoleno družstvu soutěžit, za předpokladu, že jsou přítomni všichni členové družstva. 16. Chrániče schválené Národní federací musí být akceptovány na WKF soutěžích. 17. Během celého turnaje kouč musí být oblečen do sportovního úboru a mít příslušnou licenci umístěnou na viditelném místě. 18. Doba trvání zápasu kumite pro seniory muže je určena na tři minuty ženy, junioři a kadeti dvě minuty. 19. Individuální zápasy seniorů o medailové umístění v mužské kategorii trvají 4 minuty a zápasy žen trvají 3 minuty. 20. Zápasy ve věkové kategorii do 21 let trvají vždy v mužské kategorii 3 minuty a v ženské kategorii 2 minuty. 21. Zápasy ve věkové kategorii do 21 let o medailové umístění trvají v mužské kategorii 4 minuty a v ženské kategorii 3 minuty. 22. Za kop Jodan,kde je nedostatečně provedený Zanshin může být přidělen IPPON, protože to je považováno za složitý technický kop. 23. Za rychle provedenou skórující kombinaci technik Chudan Geri a Tsuki bude přidělen IPPON. 24. V zápasech seniorů, lehký dotek na hrdlo nemusí vézt k výstraze či trestu, jestliže nedošlo ke zranění. 25. Kop do slabin nebude penalizován, pokud byl proveden neúmyslně. 26. Tresty kategorie 1 a kategorie 2 se navzájem nesčítají. 27. Chukoku je uděleno jako první varování za přestupek v kategorii 1 a v kategorii Keikoku je varování, po kterém o YUKO (jeden bod) je navýšeno soupeřovo skóre.

4 29. V kategorii 1 Keikoku je normálně uděleno, když závodníkův potenciál vyhrát, je soupeřovým faulem mírně snížen. 30. V kategorii 1 Hansoku Chui může být uděleno přímo, aniž bylo uděleno varování Keikoku. 31. Hansoku Chui je uděleno, když závodníkův potenciál zvítězit, byl vážně snížen faulem soupeře. 32. Chukoku, Keikoku a Hansoku Chui jsou tresty. 33. Chukoku, Keikoku a Hansoku Chui jsou varování. 34. Hansoku se ukládá za velmi vážné porušení pravidel. 35. Shikkaku může být uděleno pouze poté, když bylo před tím uděleno varování. 36. Pokud závodník jedná ve zlém úmyslu, Shikkaku a ne Hansoku je správným trestem. 37. Pokud závodník jedná ve zlém úmyslu, pak Hansoku je správný trest. 38. Závodníkovi může být uděleno Shikkaku pokud chování kouče, nebo nebojujících členů výpravy, poškozuje prestiž a čest Karate do. 39. Shikkaku musí být vyhlášeno veřejně. 40. Panel rozhodčích určuje rozsah Shikkaku. 41. Je pět kriterií pro přidělení bodů za techniku umístěnou na zásahovou plochu. 42. Ai uchi znamená, že došlo ke dvěma účinným technikám zároveň. 43. Když dva soudci signalizují Ippon pro Aka a zbývající dva soudci signalizují Ippon pro Ao, rozhodčí přidělí body oběma závodníkům. 44. Když po zvolání Yame, tři soudci nesignalizují žádný signál a čtvrtý soudce signalizuje Ippon pro Ao, rozhodčí body přidělí. 45. Při Hantei má rozhodčí rozhodující hlas.

5 46. V zápasech týmů se varování a penalizace vzniklé v jednom zápase převádí do zápasu rozhodujícího. 47. Pokud Aka skoruje a Ao v tom samém okamžiku vystoupí ze zápasiště, skore a varování v kategorii dvě bude uděleno. 48. Jestliže byl závodník fyzicky vytlačen mimo zápasiště, bude mu uděleno Jogai. 49. Podle článku č. 10, jestliže závodník spadne, je hozen nebo sražen na zem a okamžitě se nepostaví na nohy, dá rozhodčí ihned časoměřičům zapískáním na píšťalku signál k měření deseti sekund. 50. Shodně s desetivteřinovým pravidlem časoměřič zastaví měření deseti sekund v momentě, kdy závodník stojí zpět vzpřímeně na svých nohách a rozhodčí dává signál zvednutím ruky. 51. Pokud kterýkoliv závodník upadne, je hozen nebo sražen k zemi a není úplně schopen po deseti vteřinách opět stát na nohou je automaticky stažen z turnaje. 52. Pokud se dva závodníci zraní navzájem a nemohou pokračovat v zápase, je vítězem vyhlášen ten závodník, který má k danému okamžiku více bodů. 53. Závodník, který skóruje a opustí zápasovou plochu dříve, než rozhodčí zvolá Yame, neobdrží Jogai. 54. Pokud je signálem oznámen konec zápasu, nemůže být již závodníkovi přiděleno žádné skóre ani penalizace. 55. V kategorii Juniorů, každý dotek či kontakt na hlavu, tvář či krk, který způsobí zranění, bude potrestán, kromě případu kdy si závodník způsobil zranění sám svojí chybou. 56. V kategorii Dorostu a Juniorů, techniky nohou vedené na Jodan, mají povolený lehký dotek, který nezpůsobí zranění. 57. V seniorských kategoriích je povolen lehký a kontrolovaný nezraňující úder Jodan, větší tolerance je povolena pro kopy Jodan. 58. Závodník může zvítězit na základě diskvalifikace soupeře kumulací menších přestupků na Hansoku Kategorie 1. Druhé vítězství na stejném základě musí vést ke stažení vítěze, i když je fyzicky schopen pokračovat.

6 59. Závodník může podat protest Kontrolorovi Zápasu (Match Supervisor) pokud došlo při zápase k administrativní chybě. 60. Pokud byl proveden hod, povolený pravidly, rozhodčí nechá závodníkovi dvě až tři sekundy, aby se pokusil skórovat. 61. V okamžiku, kdy soudce spatří bodující techniku, signalizuje praporky. 62. Bandáž závodníkovi povoluje oficiální doktor turnaje. 63. Panel rozhodčích pro každé utkání se skládá z jednoho Rozhodčího, čtyř Soudců a jednoho Kontrolora Zápasu. 64. Pokud začne zápas a bude zjištěno, že závodník nemá chrániče na zuby, bude diskvalifikován. 65. Rozhodčí provádí všechny povely a činí všechna vyhlášení. 66. Pokud dva Soudci signalizují stejný signál bodování pro jednoho závodníka, Rozhodčí nemusí přerušit zápas, když si myslí, že se Soudci mýlí. 67. Pokud tři sudí signalizují bod pro Aka, musí Rozhodčí zastavit zápas i když si myslí, že se Soudci mýlí. 68. Když dva nebo více soudců signalizují skóre pro téhož závodníka, Rozhodčí musí zastavit zápas. 69. Měření času zápasu začíná tehdy, když Rozhodčí vydá pokyn k začátku a končí, když zvolá Yame nebo když vyprší čas. 70. Panel Rozhodčích v zápasech Kumite se skládá z Rozhodčího, čtyř Soudců, Kontrolora Zápasu a Zapisovatele Skóre. 71. Pokud závodník uklouzne a upadne, následně na něj soupeřem bude provedena skórující technika, soupeř získává Ippon. 72. Za vychýlení soupeře a provedení skórující techniky Jodan Tsuki, bude uděleno Waza Ari. 73. Pokud Rozhodčí neslyšel signál ukončující zápas, Kontrolor Zápasu zapíská na píšťalku.

7 74. Dobře provedená technika loktem (Empi Uchi) která splňuje všech šest kriterií, bude skórující. 75. V individuálních zápasech závodník, který dobrovolně odstoupí ze zápasu, je prohlášen Kiken, pak dalších osm bodů je přičteno k soupeřovu skóre. 76. Zanshin je stav přetrvávajícího soustředění, kdy závodník zůstává plně koncentrovaný během prováděné techniky a zároveň po jejím provedení. 77. Kombinace technik rukou, kdy individuálně každá technika by mohla bodovat v souladu s pravidly, by měla být ohodnocena Waza Ari. 78. Závodník, který stojí uvnitř zápasové plochy, muže skórovat na závodníka nacházejícího se mimo zápasovou plochu. 79. Athoshi Baraku, znamená, že zbývá 10 sekund do konce zápasu. 80. Athoshi Baraku, znamená, že zbývá 20 sekund do konce zápasu. 81. Lehký dotyk na hrdlo je povolen pouze v soutěži seniorů. 82. Jestliže v průběhu zápasu nejsou přiděleny body žádnému závodníkovi a zápas skončí, Rozhodčí provede vyhlášení na Hantei. 83. Pokud závodník provádí opakovaně nekontrolovatelný chaotický útok, při němž obdrží od soupeře kontakt, je to posouzeno jako akt Mubobi. 84. Závodník může být potrestán za zveličování, i když doje ke skutečnému zranění. 85. Přehozy přez rameno, jako je Seio Nage, Kata Garuma atd. jsou povoleny pouze v případě, kdy závodník drží soupeře tak, aby zajistil jeho bezpečný dopad. 86. V kategorii 2 Keikoku nemůže být uděleno, pokud nebyl před tím udělen trest Chukoku v té samé kategorii. 87. Pokud panel Rozhodčích udělá rozhodnutí, které je v rozporu s pravidly soutěže, Kontrolor Zápasu okamžitě zapíská na píšťalku. 88. Zápas může krátce pokračovat, pokud se oba závodníci ocitnou na podlaze.

8 89. V soutěži týmů není rozhodující zápas. 90. Pokud se Rozhodčí chce poradit se soudci o trestu za kontakt, může s nimi krátce promluvit, zatímco doktor ošetřuje zraněného závodníka. 91. V soutěži Kadetů pouze lehký dotyk na obličejovou masku může být bodován. 92. Uchopit soupeře pod pasem a provézt přehoz, je povoleno pouze tehdy, pokud je soupeř stále držen tak, aby byl zajištěn jeho bezpečný dopad. 93. Kadeti mohou odmítnout nosit obličejovou schválenou WKF pokud to je ze zdravotních důvodů. 94. Závodník, který má v Kategorii 2 Hansoku Chui a poté zveličuje slabý kontakt, bude mu uděleno Hansoku. 95. Hansoku Chui se uděluje za předstírání zranění. 96. Hansoku Chui se uděluje jako varování prvního stupně za zveličování zranění. 97. Jestliže po zvolání Yame dva soudci signalizují YUKO pro Ao a jeden soudce Yuko pro Aka, Rozhodčí přidělí bod Aka. 98. Závodníkovi může být uděleno přímo Hansoku za zveličování zranění. 99. Za účinnou techniku provedenou po přerušení nebo ukončení zápasu, by neměl být přidělen bod, ale penalizace ano V zápasech kadetů kopy Jodan je možno provádět s dotekem na kůži, pokud nezpůsobí zranění Před začátkem zápasu, by měl Manažer Tatami zkontrolovat závodníkovu zdravotní kartu Pokud dojde k chybě v zápisu a zápasí nesprávný závodník, nemůže to být již napraveno Správně provedena technika, která dopadne ve stejnou dobu, kdy je signalizován konec zápasu, je platná.

9 104. Jestliže je závodník zraněn a toto zranění je považováno za jeho chybu (Mubobi), Panel Rozhodčích neudělí trest jeho soupeři za kontakt Koučové musí předložit svou akreditaci současně se závodníky či týmem, k oficiálnímu stolku YUKO je uděleno za údery na záda Kontrolor zápasu smí požádat Rozhodčího, aby zastavil zápas, pokud zahlédl Jogai který byl soudci přehlédnut Závodníkovi, který nerespektuje příkazy Rozhodčího, bude uděleno Hansoku Závodníkovi, který nerespektuje příkazy Rozhodčího, bude uděleno Shikkaku Manažer Tatami přikáže Rozhodčímu zastavit zápas, když spatří porušení pravidel soutěže Jedná li se o kombinaci technik, kde první technika si zaslouží udělit YUKO a druhá technika si zaslouží udělit trest, pak obojí bude uděleno Když závodník uklouzne, spadne a jeho trup je v pozici, kdy se dotýká země, jeho soupeř provede skórující techniku, pak je jeho soupeři udělen IPPON Není možné skórovat, leží li závodník na zemi Závodníkovi, který nemá vybavení schválené WKF bude, dána jedna minuta, aby patřičný nedostatek odstranil Závodník, který je zraněn v soutěži Kumite a vyloučen pravidlem deseti sekund, nemůže závodit v soutěži Kata Zraněný závodník, který je prohlášen lékařem turnaje za neschopného boje, nesmí v této soutěži dále pokračovat Pokud se závodník chová na zápasišti po skončení zápasu nevhodně a v rozporu s pravidly, Rozhodčí mu stále může udělit Shikkaku Kontrolor Zápasu má rozhodující hlas při udělování Shikkaku.

10 119. V okamžiku, kdy v soutěži týmů mužů, jeden tým vyhraje tři zápasy, bude toto utkání ukončeno V okamžiku, kdy v soutěži týmů žen, jeden tým vyhraje dva zápasy, bude toto utkání ukončeno Když závodník uchopí soupeře a bezprostředně neprovede techniku nebo pokus o přehoz během dvou vteřin, Rozhodčí zvolá Yame Pokud si soudce není jistý, zda technika skutečně zasáhla zásahovou plochu, neukáže žádný signál Závodníkovi, který se dopustil činu, jež poškozuje prestiž Karate do, bude uděleno Hansoku Pokud je závodníkovo jednání považováno za nebezpečné, jeho skutky odporují pravidlům a duchu turnaje, bude mu uděleno Shikkaku Pokud Rozhodčí zastaví zápas, protože viděl skórující techniku a čtyři Soudci nic nesignalizují, Rozhodčí může přidělit skóre Pokud dojde při zápase k jasnému porušení pravidel, Kontrolor Zápasu zastaví zápas a požádá Rozhodčího o vyřešení daného problému Jestliže dva Soudci signalizují YUKO pro Aka a jeden soudce WAZA ARI pro Ao a Rozhodčí chce přidělit WAZA ARI pro Ao, měl by se zeptat čtvrtého soudce na jeho úsudek Když při Hantei tři Soudci signalizují vítězství pro Aka a čtvrtý Soudce plus Rozhodčí signalizují vítězství pro Ao, musí být přiděleno vítězství Aka Jestliže při zápase Soudce vidí Jogai, měl by poklepat na podlahu příslušným barevným praporkem a poté signalizovat Kategorii Když jeden Soudce signalizuje bodování pro Ao, Rozhodčí musí zastavit zápas Pokud se závodník nepostaví zpět na nohy do uplynutí deseti sekund, Rozhodčí ho prohlásí Kiken a Kachi udělí soupeři Pokud je závodník přehozen a částečně spadne mimo zápasovou plochu, Rozhodčí okamžitě zvolá Yame.

11 133. Ve všech případech kdy časoměřič odpočítává závodníkovi deset vteřin, bude požádán lékař, aby závodníka prohlédl Závodníci by měli být ošetřováni mimo tatami Řídící komise může povolit nosit reklamu schválených sponzorů na karate gi Chrániče zubů, jsou povinné pro všechny závodníky Kumite Po hodu, Rozhodčí povolí závodníkovi maximálně dvě sekundy na skórování Pokud závodník skóruje silným bočním kopem, tím soupeře vystrčí mimo zápasovou plochu, Rozhodčí by měl udělit WAZA ARI a soupeři výstrahu nebo trest Kategorie 2 za Jogai Když je podán oficiální protest, následující zápasy musí být pozastaveny, než bude oznámen výsledek protestu Každý soudce sedí v rohu tatami, v bezpečnostní zóně Pokud Rozhodčí ignoruje dva nebo více Soudců signalizujících skóre pro závodníka, musí Kontrolor zápasu zapískat na píšťalku Pokud Rozhodčí udělí bod za techniku, která způsobila zranění, Kontrolor Zápasu by měl dát signál k zastavení zápasu Pokud Rozhodčí přeslechne signál pro ukončení zápasu, zapisovatel stavu skóre by měl písknout na píšťalku Pokud je závodník podražen podle pravidel, pokud uklouzne, upadne nebo se z nějakého dalšího důvodu ocitne na zemi, soupeř provede skórující techniku, bude mu přidělen IPPON Pokud chce Rozhodčí udělit Shikkaku, svolá si soudce na konzultaci Pokud je závodník zraněn během právě probíhajícího zápasu a potřebuje lékařské ošetření, budou mu poskytnuty tři minuty. Pokud není ošetření ukončeno, Rozhodčí rozhodne, zda bude závodník vyhlášen za neschopného pokračovat v zápase, nebo mu bude poskytnut delší čas na ošetření.

12 147. Pokud závodník opustí zápasiště a je méně než deset sekund do konce zápasu, bude mu uděleno minimálně Keikoku Při opravě chybně uděleného bodu druhému závodníkovi, Rozhodčí by se měl obrátit směrem k soutěžícímu, který získal bod omylem, udělat symbol Torimasen a poté přidělit bod správnému závodníkovi Pokud závodník zaboduje dobře provedeným kopem Chudan Geri a poté nechtěně udeří soupeře do obličeje a způsobí mu lehké zranění mněl by dostat WAZA ARI za techniku a varování za zranění Pokud bylo závodníkovo zranění ošetřeno lékařem a ten prohlásí, že může dál v zápase pokračovat, Rozhodčí nemůže změnit rozhodnutí lékaře Rozhodčí může zastavit zápas přesto, že soudci nedávají žádný signál Když je zápas zastaven a čtyři Soudci ukazují odlišné signály, Rozhodčí dá Torimasen a znovu zahájí zápas Avoiding Combat vyhýbání se boji je situace, kdy se soutěžící brání tak aby protivník neměl šanci skórovat, především za účelem plýtvání časem Pokud se v rozhodujícím zápase týmů závodníci zraní navzájem, nemohou dál pokračovat v zápase a mají stejné skóre, o vítězi se rozhodne prostřednictvím Hantei Pokud se v zápase jednotlivců dva závodníci zraní tak, že nemohou dále v zápase pokračovat a mají stejné skóre, Rozhodčí vyhlásí Hikiwake Pokud je méně jak deset sekund do konce zápasu, prohrávající závodník se snaží s maximálním nasazením dorovnat skóre a přitom vystoupí ze zápasové plochy (Jogai), pak by závodníkovi mělo být uděleno minimálně v Kategorii 2 Hansoku Chui Techniky, které dopadnou pod pás, nezískávají bod Techniky, které dopadnou na lopatku, mohou být hodnoceny Pokud Aka nechtěně kopne Ao do kyčle a Ao nemůže dále pokračovat v zápase, bude Ao udělen Kiken Pokud závodník viditelně nestačí s dechem, Rozhodčí by měl zastavit zápas a dát závodníkovi čas na vydýchání.

13 161. Závodník, který získá jasné vedení o osm bodů je vyhlášen vítězem Po vypršení stanoveného času, je vítězem ten závodník, který získal více bodů Závodník, který chytí soupeře, bez následného hodu nebo jiné techniky do dvou vteřin od uchycení a do konce zápasu zbývá méně než deset vteřin, bude mu uděleno minimálně Hansoku Chui V soutěži družstev, pokud bude závodníkovi uděleno Hansoku, jeho skóre, pokud nějaké je, bude vynulováno a soupeři se doplní nebo upraví počet bodů na osm V soutěži družstev, pokud bude závodníkovi udělen Kiken, jeho skóre, pokud nějaké je, bude vynulováno a soupeři se doplní nebo upraví počet bodů na osm V soutěži družstev, pokud bude závodníkovi uděleno Shikkaku, jeho skóre, pokud nějaké je, bude vynulováno a soupeři se doplní nebo upraví počet bodů na osm Varování a penalizace za Mubobi je uděleno pouze tehdy, pokud je závodník zasažen nebo zraněn svou vlastní vinou Závodník, který je zraněn svou vlastní vinou a zveličuje toto zranění, by měl obdržet varování nebo penalizaci za Muboby a nebo napomínání za zveličování zranění ne však obojí Jestliže závodník provede dobrý kop Chudan a soupeř zachytí jeho nohu, bod nesmí být udělen Závodník provede kop na Jodan, který má všech šest kriterií, soupeř blokuje kop rukou, aby nohu soupeře zachytil a při tom, se jeho ruka dotkne vlastní tváře, Rozhodčí udělí PPON, protože kop nebyl dostatečně vykryt Když závodník, uchopí a hodí soupeře a ten ho stáhne na tatami a přitom se zraní, oba obdrží varování nebo penalizaci Autorizovaná reklama WKF, je zobrazena na levém rukávu karate gi Národním federacím, není dovoleno umístit reklamu na závodníkovo karate gi Závodník soutěžící v Kumite, který byl prohlášen Kiken, nemůže dále soutěžit v tomto turnaji.

14 175. Rozhodující zápas se uskutečňuje pouze v soutěži týmů Pokud Rozhodčí udělí závodníkovi varování nebo penalizaci v Kategorii 2 za Mubobi, soupeř obvykle obdrží penalizaci v Kategorii 1 za kontakt V soutěži družstev žen, může družstvo soutěžit jen se dvěma závodnicemi Rozhodčí nesmí být stejné národnosti, jako jsou oba závodníci, ale jeden ze soudců být stejné národnosti být může, pokud s tím oba koučové souhlasí Kontrolor zápasu se postaví do řady společně s Rozhodčím a Soudci Koučové budou usazeni za bezpečnostní zónu na předem připravenou židli, čelem k oficiálnímu stolku Kontrolor zápasu sedí na levé straně oficiálního stolu V soutěži týmů se Panel Rozhodčích točí po každém zápase, za předpokladu, že všichni členové panelu jsou držiteli požadované licence V soutěži týmů se Panel Rozhodčích točí po každém zápase a to pouze tehdy, jedná li se o zápasy o medailová umístění Rozhodčí se může pohybovat po celém tatami, včetně bezpečnostní zóny Závodnice, musí mít chránič prsou Závodnice nemusí mít chránič prsou, jestliže mají chránič trupu (body protektor) Červený a modrý pás musí být bez vlastních výšivek a označení Vlastní výšivky a označení na červeném a modrém pásu jsou povoleny pouze v soutěži Kata Závodníci musí mít bílé karate gi bez pruhů, lemování a vlastních výšivek Vlastní výšivky na karate gi jsou povoleny pouze v případě, že jde o medailové zápasy K udělení bodů, varování a/nebo penalizací, musí mít rozhodčí podporu minimálně dvou soudců ukazující stejný signál.

15 192. Když dva soudci mají opačný názor na stejného závodníka než zbývající dva soudci, o verdiktu rozhodne rozhodčí Když dva soudci signalizují skóre a zároveň zbývající dva soudci signalizují varování pro téhož závodníka, rozhodčí požádá o konzultaci kontrolora zápasiště Soudci nemohou signalizovat skóre nebo varování před tím, než rozhodčí zastaví zápas Rozhodčí před udělením skóre, varování nebo penalizace vždy vyčká signalizace soudců Když dva praporky pro téhož závodníka ukazují různou výši skóre, pak nižší skóre bude uděleno Když dva praporky pro téhož závodníka ukazují různou výši skóre, pak vyšší skóre bude uděleno Když dva praporky pro téhož závodníka ukazují různou výši skóre, pak rozhodčí udělí Torimasen Pokud závodník skóruje více technikami před zazněním Yame, soudci musí signalizovat nejvyšší bodovanou techniku a to bez ohledu, v jakém pořadí šly techniky za sebou Pokud na konci rozhodujícího zápasu soutěže týmu nebylo uděleno žádné skóre nebo je skóre stejné, o vítězi utkání bude rozhodnuto prostřednictvím Hantei Jogai nastane v okamžiku, když závodník opustí zápasiště bez přičinění soupeře.

16 202. Hansoku Chui je minimální varování pro utíkání, vyhýbání se boji a/nebo zdržování během Atoshi baraku Pasivita je napomínána v kategorii C Pasivita je napomínána v kategorii C Pokud závodníci nebojují více než 25 vteřin, rozhodčí zastaví zápas a udělí napomenutí v kategorii 2 za pasivitu YUKO znamená jeden bod WAZA ARI znamená dva body IPPON znamená tři body Je povinností Kontrolora zápasu se ujistit před každým zápasem či utkáním, že závodníci nosí schválenou výstroj Je povinností Manažera tatami se ujistit před každým zápasem či utkáním, že závodníci nosí schválenou výstroj Kouči musí předložit svou akreditaci u oficiálního stolku současně se závodníkem nebo týmem WAZA ARI se uděluje za Chudan kopy YUKO se uděluje za jakékoliv Tsuki nebo Uchi umístěných do kterékoliv ze sedmi zásahových ploch.

17 214. IPPON se uděluje za Jodan kopy a jakoukoli skórující techniku, která je zasazena po dovoleném hodu, uklouznutí svojí vinou, podmetením nohy nebo podrazu protivníka na zem Individuální zápasy mohou skončit s nerozhodným výsledkem Jedno z kritérií při rozhodování je převaha v taktice a technice prováděné závodníkem V kategorii C1 jsou vyjmenovány 4 druhy zakázaného chování, v kategorii C2 je vyjmenováno 8 druhů zakázaného chování Naznačený útok hlavou, kolenem nebo loktem je nedovolené chování kategorie C Keikoku se obvykle uděluje, pokud je závodníkům potenciál zvítězit výrazně snížen soupeřovým faulem Hlavní kouč delegace může protestovat proti rozhodnutí členům Panelu rozhodčích.

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce Tento list s otázkami a list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Prosím nevpisujte ani neoznačujte odpověď na listu s otázkami.

Více

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE. Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KUMITE Zkušební listina pro KUMITE rozhodčí a soudce Tento list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Všechny vaše odpovědi musí být vepsány na samostatný papír. Řádně zkontrolujte,

Více

World Karate Federation

World Karate Federation Soutěž Kumite Zkušební listina Kumite pro rozhodčí a soudce Verze leden 2019 Tento list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Všechny vaše odpovědi musí být vepsány na samostatný papír. Řádně zkontrolujte,

Více

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KATA. Zkušební listina pro KATA soudce

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KATA. Zkušební listina pro KATA soudce ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KATA Zkušební listina pro KATA soudce Tento list s otázkami a list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Prosím nevpisujte ani neoznačujte odpověď na listu s otázkami. Všechny

Více

WORLD KARATE FEDERATION 2011 KUMITE - Změna pravidel. Souhrn pro rozhodčí a trenéry Vítejte!

WORLD KARATE FEDERATION 2011 KUMITE - Změna pravidel. Souhrn pro rozhodčí a trenéry Vítejte! WORLD KARATE FEDERATION 2011 KUMITE - Změna pravidel Souhrn pro rozhodčí a trenéry Vítejte! Schváleno: Mistrovství světa v Malajsii Realizace a platnost: 1. leden 2012 Javier Escalante Volný překlad pro

Více

SOUTĚŽ KATA. Zkušební listina pro KATA soudce

SOUTĚŽ KATA. Zkušební listina pro KATA soudce ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KATA Zkušební listina pro KATA soudce Tento list s otázkami a list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Prosím nevpisujte ani neoznačujte odpověď na listu s otázkami. Všechny

Více

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KATA. Zkušební listina pro KATA soudce

ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KATA. Zkušební listina pro KATA soudce ČESKÝ SVAZ KARATE SOUTĚŽ KATA Zkušební listina pro KATA soudce Tento list s otázkami a list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Prosím nevpisujte ani neoznačujte odpověď na listu s otázkami. Všechny

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 7.1 CZE-03 PLATNOST OD 1. 1. 2012 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR 4 ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE 6 ČLÁNEK

Více

World Karate Federation

World Karate Federation Soutěž KATA Zkušební listina Kata pro soudce Verze leden 2019 Tento list s řešením musí být vrácen zkoušejícímu. Všechny vaše odpovědi musí být vepsány na samostatný papír. Řádně zkontrolujte, zda jste

Více

PRAVIDLA ABU SPORT 2013

PRAVIDLA ABU SPORT 2013 ODĚV A VYBAVENÍ ZÁVODNÍKŮ PRAVIDLA ABU SPORT 2013 1) Závodník musí mít oblečeno, čisté Karate-Gi 2) V zápase Kumite a v soutěži Kata, musí, pro identifikaci, mít jeden ze závodníků uvázán červený pás a

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE KUMITE IPPON SHOBU EVROPSKÁ UNIE BOJOVÝCH SPORTŮ OBSAH SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA OBECNÁ USTANOVENÍ Ustanovení 1: Cíle Ustanovení 2: Soutěže, na které se tyto směrnice vztahují Ustanovení

Více

Souhrn změn soutěžních pravidel WKF platných od

Souhrn změn soutěžních pravidel WKF platných od KUMITE RULES Čl. 1 Zápasiště kumite Odst. 3 Dva čtverce jsou obráceny červenou stranou nahoru, a to ve vzdálenosti jednoho metru od středu zápasiště na obou stranách. Tyto čtverce tvoří hranici mezi závodníky.

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 10.0 CZE-01 PŘEKLAD:

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 10.0 CZE-01 PŘEKLAD: SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 10.0 CZE-01 PŘEKLAD: MAREK KUBÍN PLATNOST OD 1. 1. 2017 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR 4 ČLÁNEK 3: ORGANIZACE

Více

SHIN-GI-TAI OPEN 2014

SHIN-GI-TAI OPEN 2014 SHIN-GI-TAI OPEN 2014 Článek 1 - Všeobecná ustanovení PRAVIDLA SOUTĚŽE rev.2 Bod 1 - Závodníci musí být řádnými členy některého ze svazů či oddílů karate. Členství je doloženo průkazem během prezentace.

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 8 CZE-01 PLATNOST OD 1. 1. 2013 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 4 ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR 5 ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE 8 ČLÁNEK

Více

a) Kumite team mix je složený ze dvou mužů a jedné ženy.

a) Kumite team mix je složený ze dvou mužů a jedné ženy. KUMITE SANBON Tříbodový zápas: závodník vyhrává nad soupeřem získáním skóre 3 bodů (3 Ippon nebo 6 WAZARI) ve stanoveném časovém limitu. ČLÁNEK 1: Druhy zápasů Soutěž Kumite Sanbon se dělí následovně:

Více

VIDEO REVIEW Předpisy

VIDEO REVIEW Předpisy VIDEO REVIEW Předpisy Platná od 15.06.2017 Video Review Pravidla na turnajích WKF Kumite (Individual and Team) Zvláštní ustanovení pro použití video záznamu Toto zvláštní ustanovení musí být vykládáno

Více

SHIN-GI-TAI OPEN 2016

SHIN-GI-TAI OPEN 2016 SHIN-GI-TAI OPEN 2016 PRAVIDLA SOUTĚŽE KUMITE rev.4 Obsah Článek 1 - Všeobecná ustanovení... 2 Článek 2 - Věkové kategorie... 2 Článek 3 Soutěžní disciplíny... 2 Článek 4 - Povýšení... 2 Článek 5 - Rozlosování...

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 11.0 CZE-01 PŘEKLAD: PLATNOST OD

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 11.0 CZE-01 PŘEKLAD: PLATNOST OD SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 11.0 CZE-01 PŘEKLAD: MAREK KUBÍN PLATNOST OD 1. 1. 2018 PŘEKLAD - Marek Kubín OBSAH PRAVIDLA KUMITE Platnost od 1.1.2018 ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE V PLASTNOSTI OD 1. 1. 2019 PŘEKLAD: Mgr. Jakub Tesárek Obsah ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE - 5 - ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR - 6 - ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE - 8 - ČLÁNEK 4:

Více

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 9.0 CZE-03 PŘEKLAD:

SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 9.0 CZE-03 PŘEKLAD: SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KATA a KUMITE) Verze 9.0 CZE-03 PŘEKLAD: JAKUB TESÁREK, JAROMÍR MUSIL, VÍT ŠTENCEL, MAREK KUBÍN PLATNOST OD 1. 1. 2015 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK

Více

- 1 - pravidla NARAMA OPEN

- 1 - pravidla NARAMA OPEN - 1 - pravidla NARAMA OPEN - 2 - O B S A H ZÁPASIŠTĚ 3 OFICIÁLNÍ ÚBOR (ROZHODČÍ, ZÁVODNÍCI)....3 ORGANIZACE SOUTĚŢE......3 ROZHODČÍ (RADA ROZHODČÍ, HLAVNÍ ROZHODČÍ, ROZHODČÍ, SUDÍ, PANEL ROZHODČÍCH)...4

Více

KUMITE IPPON. Jednobodový zápas: závodník vyhrává nad soupeřem získáním skóre jednoho bodu ( 1 Ippon nebo 2 Wazari) ve stanoveném časovém limitu.

KUMITE IPPON. Jednobodový zápas: závodník vyhrává nad soupeřem získáním skóre jednoho bodu ( 1 Ippon nebo 2 Wazari) ve stanoveném časovém limitu. KUMITE IPPON Jednobodový zápas: závodník vyhrává nad soupeřem získáním skóre jednoho bodu ( 1 Ippon nebo 2 Wazari) ve stanoveném časovém limitu. ČLÁNEK 1: Druhy zápasů Soutěž Kumite IPPON se dělí následovně:

Více

KATA AND KUMITE COMPETITION RULES

KATA AND KUMITE COMPETITION RULES KATA AND KUMITE COMPETITION RULES PRAVIDLA KARATE MADRID - 6 - JANUARY 2009 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR 4 ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE 6 ČLÁNEK

Více

SHIN-GI-TAI OPEN 2016

SHIN-GI-TAI OPEN 2016 SHIN-GI-TAI OPEN 2016 PRAVIDLA SOUTĚŽE KIHON rev.1 Obsah Článek 1 Všeobecná ustanovení... 2 Článek 2 Věkové kategorie... 2 Článek 3 Povýšení... 2 Článek 4 Rozlosování... 2 Článek 5 Soutěžní úbor... 2 Článek

Více

Nová pravidla od

Nová pravidla od Doba trvání zápasu: 4 minuty muži i ženy Hodnocení technik: Nová pravidla od 28.1.2017 Hodnocení Ipon, wazari Hodnocení wazari se nesčítá, 2 x wazari již neznamená konec zápasu (wazari av. Ipon už neexistuje)

Více

KATA AND KUMITE COMPETITION RULES

KATA AND KUMITE COMPETITION RULES KATA AND KUMITE COMPETITION RULES PRAVIDLA KARATE MADRID - 5.5 - JUNE 2005 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR 3 ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE 5 ČLÁNEK 4:

Více

FIGHTING pravidla v. 10/2015

FIGHTING pravidla v. 10/2015 FIGHTING pravidla v. 10/2015 DÉLKA ZÁPASU Do 14 let - 2 minuty čistého času Od 15 let - 3 minuty čistého času Pořadatel si vyhrazuje právo změnit délku zápasů s ohledem na počet přihlášených závodníků

Více

OBSAH PRAVIDLA KUMITE

OBSAH PRAVIDLA KUMITE 2 OBSAH PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE 3 ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR 3 ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE 5 ČLÁNEK 4: PANEL ROZHODČÍCH 7 ČLÁNEK 5: DOBA TRVÁNÍ ZÁPASU 7 ČLÁNEK 6: BODOVÁNÍ 8 ČLÁNEK

Více

European Ju-jutsu and Sport Kenjutsu Championship. Praha 2011

European Ju-jutsu and Sport Kenjutsu Championship. Praha 2011 European Ju-jutsu and Sport Kenjutsu Championship Praha 2011 Pravidla podporováno International Shinbudo Association (ISA) VSK BUDO team 15. leden 2011 Verze: 1.3 Obsah 1. Pravidla pro ju-jutsu kumite...3

Více

PRAVIDLA KARATE. Všichni závodníci a rozhodčí se musí rozhodnout, které disciplíny Kumite se chtějí účastnit: Shobu Ippon nebo Shobu Sanbon.

PRAVIDLA KARATE. Všichni závodníci a rozhodčí se musí rozhodnout, které disciplíny Kumite se chtějí účastnit: Shobu Ippon nebo Shobu Sanbon. PRAVIDLA KARATE Všichni závodníci a rozhodčí se musí rozhodnout, které disciplíny Kumite se chtějí účastnit: Shobu Ippon nebo Shobu Sanbon. VYSVĚTLENÍ soutěžícím: Účast v soutěži Kumite podle pravidel

Více

F I G H T I N G - pravidla soutěže -

F I G H T I N G - pravidla soutěže - F I G H T I N G - pravidla soutěže - Soutěž má 3 bojové části : 9/2011 Údery Techniky bez držení soupeře Kopy I. Zakázány jsou: Kopy a údery pod pás Seky Údery kolenem a loktem Porazy II. Techniky s úchopem

Více

Změny pravidel 2018 platné od

Změny pravidel 2018 platné od Změny pravidel 2018 platné od 1. 1. 2018 Hlavní body změn pravidel Definice waza-ari a ippon,, rozšířeno udělení ipponu Definice dopadu do mostu a obrany s využitím hlavy ve všech souvislostech Dvojité

Více

Přeloženo z materiálů ze semináře IJF v Ljublaně, říjen 2013

Přeloženo z materiálů ze semináře IJF v Ljublaně, říjen 2013 Pravidla platná od 1.1.2014 Přeloženo z materiálů ze semináře IJF v Ljublaně, říjen 2013 Červeně označená jsou pravidla nová nebo zpřesněná. Rozhodčí a pomezní rozhodčí: Utkání rozhodují 3 rozhodčí různých

Více

CHINA BOXING - Lightcontact

CHINA BOXING - Lightcontact CHINA BOXING - Lightcontact Hlavním principem této disciplíny je povzbudit závodění mezi mladými sportovci a běžnými členy klubů bez vystavování se zvýšenému nebezpečí zranění. Je určená pro většinu sportovců,

Více

Muži, ženy (Muži, Ženy) nad 18 let

Muži, ženy (Muži, Ženy) nad 18 let 1 Pravidla ČSFu Obecná pravidla Sportovec, který se hodlá účastnit jakékoli soutěže ČSFu, musí splňovat tyto předpoklady: - Být registrovaným členem ČSFu a při prezentaci předložit platný sportovní průkaz.

Více

SAMURAI CUP POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s.

SAMURAI CUP POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s. POŘADATEL: Samurai Fight Club, z.s. SAMURAI CUP 2019 SPOLUPRACUJÍCÍ SVAZY: Sokarate Česká republika, Český svaz Allkampf-jitsu, Český svaz sportovního Jiu-Jitsu, Česká Meibukan Gojyu-ryu Karate-do asociace

Více

LEDEČSKÝ POHÁR V KARATE 9. ROČNÍK

LEDEČSKÝ POHÁR V KARATE 9. ROČNÍK LEDEČSKÝ POHÁR V KARATE 9. ROČNÍK POŘADATEL: AKADEMIE BOJOVÝCH UMĚNÍ A SPORTU MÍSTO KONÁNÍ: TĚLOCVIČNA ZŠ, NÁDRAŽNÍ 780, LEDEČ NAD SÁZAVOU DATUM KONÁNÍ: 31. KVĚTNA 2014 STARTOVNÉ: KATA JEDNOTLIVCI KUMITE

Více

FIGHTING pravidla v. 04/2016

FIGHTING pravidla v. 04/2016 FIGHTING pravidla v. 04/2016 TERMÍNY PRO 2016 již proběhlo 16 dubna 16. dubna 28. května Připravuje se 14. MČR Fighting Plzeň Česká fightingová liga 1. kolo Gab Školení rozhodčích a koučů Zisk licencí

Více

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1.10.2008

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1.10.2008 Oficiální výklad pravidel FIBA platné od 1.10.2008 Zpracoval: Mgr. Robert Vyklický národní instruktor FIBA Oficiální výklad FIBA 2008 1 Čl. 5 Hráči zranění Ustanovení 1 Jestliže hráč je zraněný nebo vypadá,

Více

KODOMO NO TAIKAI 2017

KODOMO NO TAIKAI 2017 KODOMO NO TAIKAI 2017 PRAVIDLA SOUTĚŽE rev.4 Obsah Článek 1 Všeobecná ustanovení... 3 Článek 2 Věkové kategorie... 3 Článek 3 Soutěžní disciplíny... 3 Článek 4 Povýšení... 3 Článek 5 Rozlosování... 3 Článek

Více

SHOTOKAN KARATE-DO INTERNATIONAL FEDERATION SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KUMITE A KATA)

SHOTOKAN KARATE-DO INTERNATIONAL FEDERATION SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KUMITE A KATA) OBSAH SHOTOKAN KARATE-DO INTERNATIONAL FEDERATION SOUTĚŽNÍ PRAVIDLA KARATE (KUMITE A KATA) PRAVIDLA KUMITE ČLÁNEK 1: ZÁPASIŠTĚ KUMITE ČLÁNEK 2: OFICIÁLNÍ ÚBOR ČLÁNEK 3: ORGANIZACE SOUTĚŽÍ KUMITE ČLÁNEK

Více

PRAVIDLA POŘÁDÁNÍ SOUTĚŽE MISTROVSTVÍ ČR V ALLKAMPF-JITSU

PRAVIDLA POŘÁDÁNÍ SOUTĚŽE MISTROVSTVÍ ČR V ALLKAMPF-JITSU Strana: 1 / 12 1 Úvod 1.1 Tato pravidla pro pořádání soutěže slouží k zajištění organizačně bezchybného průběhu národní soutěže. 1.2 Soutěžní pravidla soutěže Mistrovství ČR v AKJ se mohou přizpůsobovat

Více

Krajský svaz karate Vysočina, z.s. KSKV. P la tn o s t o d

Krajský svaz karate Vysočina, z.s. KSKV. P la tn o s t o d Krajský svaz karate Vysočina, z.s. Soutěžní pravidla poháru talentů KSKV 017 P la tn o s t o d 1. 9. 017 ČLÁNEK I. ZÁKLADNÍ POJMY Soutěž dle systému eliminace včetně plné repasáže, systém soutěží karate

Více

SHIN-GI-TAI OPEN 2016

SHIN-GI-TAI OPEN 2016 SHIN-GI-TAI OPEN 2016 PRAVIDLA SOUTĚŽE KATA a KATA-KUMI-WAZA rev.4 Obsah Článek 1 - Všeobecná ustanovení... 2 Článek 2 - Věkové kategorie... 2 Článek 3 Soutěžní disciplíny... 2 Článek 4 Povýšení... 2 Článek

Více

KARATE KODOMO NO TAIKAI

KARATE KODOMO NO TAIKAI KARATE KODOMO NO TAIKAI PRAVIDLA SOUTĚŽE O b s a h Článek 1 Všeobecná ustanovení... 3 Článek 2 Věkové kategorie... 3 Článek 3 Soutěžní disciplíny... 3 Článek 4 Povýšení... 3 Článek 5 Rozlosování... 3 Článek

Více

Pravidla pro M.M.A. AMATEUR CUP

Pravidla pro M.M.A. AMATEUR CUP Pravidla pro M.M.A. AMATEUR CUP Zpracoval: Bellos Team Praha www. Bellos-UltimateFighting.cz Obsah: Kategorie......str. 1 Doba utkání..str. 1 Ochranné pomůcky a oděv. str. 2 Nástup a průběh utkání....str.

Více

KODOMO NO TAIKAI 2016

KODOMO NO TAIKAI 2016 KODOMO NO TAIKAI 2016 PRAVIDLA SOUTĚŽE rev.2 Obsah Článek 1 Všeobecná ustanovení... 3 Článek 2 Věkové kategorie... 3 Článek 3 Soutěžní disciplíny... 3 Článek 4 Povýšení... 3 Článek 5 Rozlosování... 3 Článek

Více

Změny pravidel basketbalu 2012 platné od 1. října 2012

Změny pravidel basketbalu 2012 platné od 1. října 2012 Změny pravidel basketbalu 2012 platné od 1. října 2012 zpracoval: Robert Vyklický Jan Baloun 2.4.5 Území lavičky družstva Území lavičky družstva je označeno vně hřiště a ohraničeno dvěma čárami tak, jak

Více

KOSACUP 2012 Fighting, Freestyle karate, ADK

KOSACUP 2012 Fighting, Freestyle karate, ADK KOSACUP 2012 Fighting, Freestyle karate, ADK Sobota 28. DUBNA 2012 Praha Organizátor: Jiu-Jitsu KOSAGYM Česká republika (v zastoupení: Oleksiy Khramkov Jiu-Jitsu KOSAGYM Praha) Místo konání: Sportovní

Více

DDC - Double Disc Court

DDC - Double Disc Court DDC - Double Disc Court 201. Komentář Účelem následujících pravidel je poskytnout instrukce k hraní této hry. Hry s létajícím talířem tradičně spoléhají na sportovního ducha, který vkládá zodpovědnost

Více

Pravidla turnaje Turnaje se může zúčastnit: plnoletá osoba zdravotně způsobilá účastník turnaje nesmí být pod vlivem alkoholu, drog, omamných látek

Pravidla turnaje Turnaje se může zúčastnit: plnoletá osoba zdravotně způsobilá účastník turnaje nesmí být pod vlivem alkoholu, drog, omamných látek Pravidla turnaje Turnaje se může zúčastnit: plnoletá osoba zdravotně způsobilá účastník turnaje nesmí být pod vlivem alkoholu, drog, omamných látek Výzbroj a výstroj, bojiště Zbraň: kord, který má historický

Více

PRAVIDLA & SMĚRNICE TURNAJE PRO FUNKCIONÁŘE JAPONSKÁ ASOCIACE KARATE (JKA)

PRAVIDLA & SMĚRNICE TURNAJE PRO FUNKCIONÁŘE JAPONSKÁ ASOCIACE KARATE (JKA) PRAVIDLA & SMĚRNICE TURNAJE PRAVIDLA & SMĚRNICE TURNAJE PRO FUNKCIONÁŘE JAPONSKÁ ASOCIACE KARATE (JKA) 2 OBSAH PRAVIDLA & SMĚRNICE TURNAJE KAPITOLA 1 OBECNÁ PRAVIDLA strana 7 Článek 1 Cíle Článek 2 Soutěže,

Více

Povinné En-Bu je vyhlášeno jednou za dva roky technickým výborem na mistrovství světa.

Povinné En-Bu je vyhlášeno jednou za dva roky technickým výborem na mistrovství světa. Pravidla En-Bu En-Bu bylo do Fudokan karate začleněno pro zachování historického dědictví technik tradičního karate, které byly v uplynulých 50 letech v kumite zredukovány na 3-5 bodujících technik. Pro

Více

Ukazovatel stavu - ukazuje stav zápasu viditelný pro hráče a diváky, ukazuje hrací čas, skóre, počet time-outů a aktuální čtvrtinu Ukazatelé faulů -

Ukazovatel stavu - ukazuje stav zápasu viditelný pro hráče a diváky, ukazuje hrací čas, skóre, počet time-outů a aktuální čtvrtinu Ukazatelé faulů - Pravidla basketbalu Basketbal patří mezi nejrozšířenější sportovní hry na světě a jeho pravidla se řadí mezi nejsložitější a nejrozsáhlejší. Pravidla basketbalu jsou nejčastěji se měnící, což souvisí s

Více

Obecná pravidla: Sportovec, účastnící se soutěží a akcí ČSK, musí splňovat tyto podmínky:

Obecná pravidla: Sportovec, účastnící se soutěží a akcí ČSK, musí splňovat tyto podmínky: Oficiální pravidla Českého svazu kickboxu pro pořádání soutěží v lightcontactu, semicontact, fullcontactu, lowkicku, K1 a freestyle karate (musical forms). Obecná pravidla: Sportovec, účastnící se soutěží

Více

PRAVIDLA SHINKYOKUSHIN KARATE

PRAVIDLA SHINKYOKUSHIN KARATE PRAVIDLA SHINKYOKUSHIN KARATE SOUTEŽÍ WKO A AKO ČR AKTUALIZOVÁNO -2018- - 1 - PRAVIDLA SHINKYKUSHIN KARATE SOUTEŽÍ WKO A AKO ČR VŠEOBECNÁ ČÁST. Čl. 1. ORGANIZACE TURNAJE V KARATE. 1. Turnaj v karate může

Více

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola 7. Omezení systému, programu a rozpisu soutěže 7.1. Mezinárodní soutěže nesmí přesáhnout více než sedm(7) po sobě následujících dnů. 7.2. Prvotní fáze

Více

Dragon cup 2016 HODNOCENÍ KATA / TAOLU

Dragon cup 2016 HODNOCENÍ KATA / TAOLU HODNOCENÍ KATA / TAOLU ROZHODČÍ 1. Sestava hodnotící komise - bojiště 1 vedoucí rozhodčí 2 nebo 4 rozhodčí A a B 1 administrátor-časoměřič 1 zapisovatel bodů 2. Vybavení platné oznámení o soutěži pravidla

Více

Pravidla. 1. Definice

Pravidla. 1. Definice Pravidla 1. Definice MMA (Mixed Martial Arts Smíšená bojová umění) je bojový sport, ve kterém se mohou používat techniky z různých disciplín bojových sportů a umění, kopy, údery, hody, držení, páky na

Více

FIGHTING pravidla v. 02/2018

FIGHTING pravidla v. 02/2018 FIGHTING pravidla v. 02/2018 FIGHTING GI Fighting je lehce kontaktní sportovní zápas ve kterém závodníci oblečeni v kimonech, se snaží, v postoji pomocí úderů, kopů, hodů, porazů a páčení, na zemi pomocí

Více

PRAVIDLA KATA. 2. Soutěžní systém Kata jednotlivci a Kata Team musí být následující:

PRAVIDLA KATA. 2. Soutěžní systém Kata jednotlivci a Kata Team musí být následující: PRAVIDLA KATA ČLÁNEK 1: Druhy zápasů 1. Soutěž Kata se dělí na: a. Kata jednotlivci. b. Kata Team. 2. Soutěžní systém Kata jednotlivci a Kata Team musí být následující: 3. Bodový systém: body se udělují

Více

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně)

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) DEFINICE Hráč Zápas Dvouhra Čtyřhra Podávající strana Přijímající strana Výměna Jakákoliv osoba hrající badminton

Více

Změny pravidel volejbalu schválené kongresem FIVB 2014. (nový text je vyznačen červeně)

Změny pravidel volejbalu schválené kongresem FIVB 2014. (nový text je vyznačen červeně) Změny pravidel volejbalu schválené kongresem FIVB 2014 (nový text je vyznačen červeně) Ruletext 2013-16 Ruletext 2015-16 1. HRACÍ PLOCHA 1.1 Rozměry Hřiště je obdélník o rozměrech 18x9 m obklopený volnou

Více

Pravidla ČSFu. Pravidla ČSFu. (aktualizace ) Str. 1

Pravidla ČSFu. Pravidla ČSFu. (aktualizace ) Str. 1 Pravidla ČSFu (aktualizace 12. 9. 2016) Str. 1 Obsah Článek 1. Obecná pravidla 3 Článek 2. Věkové kategorie tatami sporty 3 Článek 3. Věkové kategorie ringové sporty 3 Článek 4. Hmotnostní kategorie 3

Více

Hrací plocha. Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů)

Hrací plocha. Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů) Pravidla fotbalu Hrací plocha Hrací plocha Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů) Míč musí být kulatý, musí

Více

PRAVIDLA KARATE PRO SOUTĚŽE ČSKe

PRAVIDLA KARATE PRO SOUTĚŽE ČSKe PRAVIDLA KARATE PRO SOUTĚŽE ČSKe Soubor soutěžních pravidel a dodatků ČSKe Soutěžní pravidla pro žáky bez kyu až 7.kyu (začátečníky) na krajských soutěžích a MČR Beginner Soutěžní pravidel pro žáky od

Více

TJ LOKOMOTIVA ČESKÉ BUDĚJOVICE. oddíl kopané P R O P O Z I C E 5. ROČNÍKU HALOVÉHO TURNAJE. Met Life Cup. tentokrát určeného pro MLADŠÍ DOROST

TJ LOKOMOTIVA ČESKÉ BUDĚJOVICE. oddíl kopané P R O P O Z I C E 5. ROČNÍKU HALOVÉHO TURNAJE. Met Life Cup. tentokrát určeného pro MLADŠÍ DOROST TJ LOKOMOTIVA ČESKÉ BUDĚJOVICE oddíl kopané P R O P O Z I C E 5. ROČNÍKU HALOVÉHO TURNAJE Met Life Cup tentokrát určeného pro MLADŠÍ DOROST (hráči narození v roce 1997 a mladší) SOBOTA 14. PROSINCE 2013,

Více

Předpisy pro mezinárodní soutěže

Předpisy pro mezinárodní soutěže Předpisy pro mezinárodní soutěže Předpisy pro mezinárodní soutěže platí pro soutěže světové, kontinentální, olympijské hry, otevřené turnaje a pro mezinárodní utkání. Pro domácí soutěže si může svaz některé

Více

HRACÍ SYSTÉM TURNAJE HRACÍ ČAS BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ

HRACÍ SYSTÉM TURNAJE HRACÍ ČAS BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ PRAVIDLA IHC Obsah HRACÍ SYSTÉM TURNAJE...2 HRACÍ ČAS...2 BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ...2 VÝSTROJ A VÝZBROJ HRÁČE OBSAHUJE...3 BRANKA JE UZNÁNA,...3 BRANKA NENÍ UZNÁNA...3 ROZHODČÍ...3 ZAPISOVATEL UTKÁNÍ...4

Více

FIGHTING - Plzeň pravidla v. 03/2018

FIGHTING - Plzeň pravidla v. 03/2018 FIGHTING - Plzeň pravidla v. 03/2018 FIGHTING GI Fighting je lehce kontaktní sportovní zápas ve kterém závodníci oblečeni v kimonech, se snaží, v postoji pomocí úderů, kopů, hodů, porazů a páčení, na zemi

Více

Věkové kategorie se řídí dle data narození. Kategorie žáci a žákyně možno jmenovat jako kategorii kadeti a kadetky

Věkové kategorie se řídí dle data narození. Kategorie žáci a žákyně možno jmenovat jako kategorii kadeti a kadetky Pravidla ČSFu Obecná pravidla Sportovec, který se hodlá účastnit jakékoli soutěže ČSFu, musí splňovat tyto předpoklady: Být zcela zdráv a mít ve svém sportovním průkazu platné potvrzení o lékařské prohlídce,

Více

- Postranní čáry musí být 15 metrů dlouhé 7,5 metru na straně každého týmu.

- Postranní čáry musí být 15 metrů dlouhé 7,5 metru na straně každého týmu. PRAVIDLA JOKGU (CZ) HŘIŠTĚ: 1. Herní hřiště musí být ploché a bez jakýchkoliv překážek. Kolem kurtu musí být prostor pro výběh hráčů velký minimálně 5 metrů od všech postranních čar. Pokud je to možné,

Více

Karate Lions Pardubice

Karate Lions Pardubice Datum 2. června 2018 Místo Tipsport arena (kapacita 10 000+ míst), Pardubice, Česká republika Registrace Online registrace by měla být provedena přes www.sportdata.org do 31. května 2018. Pozdější registrace

Více

Basketbalová pravidla

Basketbalová pravidla Basketbalová pravidla Basketbal patří mezi nejrozšířenější sportovní hry na světě jeho pravidla se řadí mezi nejsložitější a nejrozsáhlejší Pravidla basketbalu jsou nejčastěji se měnící, což souvisí s

Více

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy 1. Úvodní ustanovení 1.1 Oficiální pravidla basketbalu s úpravami pro minibasketbal jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou specifikovány zde, v

Více

Rozhodčí A / kata i kumite/ Rozhodčí B / kata i kumite / Rozhodčí A kumite - Soudce A kata Rozhodčí B kumite - Soudce B kata Regionální rozhodčí

Rozhodčí A / kata i kumite/ Rozhodčí B / kata i kumite / Rozhodčí A kumite - Soudce A kata Rozhodčí B kumite - Soudce B kata Regionální rozhodčí A. Statut Komise Směrnice Komise rozhodčích ČSKe č.2/2005 1.Statut Komise rozhodčích je stanoven Směrnicí ČSKe č.05/2005 B. Pravomoci a rozhodování 1. Komise rozhodčích řídí činnost rozhodčích ČSKe, provádí

Více

FIGHTING pravidla v. 08/2016

FIGHTING pravidla v. 08/2016 FIGHTING pravidla v. 08/2016 VIZE ČFL Hlavní vizí je pomocí série závodů v České fightingové lize připravit českou reprezentaci na mistrovství Evropy a Mistrovství světa pod organizacemi ISA, WSJO, BCE,

Více

OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU

OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU Český Svaz interkrosu verze r.2002 Obsah 1) Hrací plocha 2) Výzbroj a výstroj 3) Účastníci hry 4) Hrací doba 5) Všeobecná pravidla hry 6) Standardní situace 7) Tresty 8) Branky

Více

MANUÁL. Rozhodčí třída C

MANUÁL. Rozhodčí třída C MANUÁL Rozhodčí třída C Organizace dne 8h00 8h50 9h00 10h00 10h45 10h55 12h30 13h15 14h45 15h00 16h50 17h00 17h30 - Úvod do hry - Přivítání - Představení účastníků a lektorů - Časový harmonogram - Představení

Více

Předpisy WPA Strana 1 z 7

Předpisy WPA Strana 1 z 7 Předpisy WPA Strana 1 z 7 Obsah strana 1. Správní pravomoc 2 2. Výjimky z pravidel 2 3. Oblečení 2 3.1 Muži 2 3.2 Ženy 2 4. Stavění / naklepání koulí 2 5. Hra s plošnými rozhodčími. 3 6. Penalizace nesportovního

Více

IPPON CUP Komu je soutěž určena: děti do 13-ti let včetně od 10. kupu a výše. ORIENTAČNÍ ČASOVÝ PLÁN

IPPON CUP Komu je soutěž určena: děti do 13-ti let včetně od 10. kupu a výše. ORIENTAČNÍ ČASOVÝ PLÁN Datum konání: 21. 4. 2018 Místo konání: Pořadatel: Kontaktní osoba: Ředitel soutěže: Hlavní rozhodčí: Sportovní hala Dubina, Ostrava-jih, http://www.scdubina.cz/ Škola Taekwondo ITF Karviná, http://karvina.taekwondo.cz/

Více

Základní pravidla vybíjené

Základní pravidla vybíjené Základní pravidla vybíjené Družstva: Družstva tvoří deset hráčů a dva náhradníci. Každé družstvo má svého kapitána, který je označen páskou na rukávu alespoň 2cm širokou. Jedině on má právo hovořit s rozhodčím,

Více

2. nominační turnaj na ME Shotokan Karate Do International Federation

2. nominační turnaj na ME Shotokan Karate Do International Federation VSH Slaný, Lacinova 1720, 274 01 Slaný tělocvična uvnitř hokejové haly 2. nominační turnaj na ME Shotokan Karate Do International Federation Datum: 10. Prosinec 2016 Místo konání: VSH Slaný, Lacinova 1720,

Více

Pravidla florbalu a jejich výklad

Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad podle oficiálních pravidel florbalu IFF HRACÍ PLOCHA Rozměry hřiště Hřiště má rozměry 40 x 20 m povolená tolerance 36-44 x 18-22 m, ohraničeno

Více

PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015

PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015 PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015 1. HRACÍ PLOCHA Veškeré zápasy turnaje jsou hrány na hřištích s travnatým povrchem (TJ Zaječov) Rozměr hřiště: 20x40m. 2. DÉLKA HRY Délka hrací doby ve skupinách

Více

22.12.2010. Systémy soutěží Základní legislativa Pravidla florbalu Florbalové vybavení

22.12.2010. Systémy soutěží Základní legislativa Pravidla florbalu Florbalové vybavení Systémy soutěží Základní legislativa Florbalové vybavení Systémy soutěží 1 Systémy soutěží - sezóna 2010/2011 se hraje v rámci ČFbU 98 soutěží - Pohárové soutěže mužů a žen (finále prosinec) Nejvyšší celostátní

Více

MISTROVSTVÍ EVROPY TAK TROCHU JINAK IPPON CUP 2019

MISTROVSTVÍ EVROPY TAK TROCHU JINAK IPPON CUP 2019 Datum konání: 30. 3. 2019 Místo konání: Pořadatel: Kontaktní osoba: Ředitel soutěže: Hlavní rozhodčí: Přihlášky k soutěži: Startovné: Registrace: Bonver arena, Cingrova 1627/10, Ostrava Škola Taekwondo

Více

NARAMA OPEN. propozice na otevřený turnaj v kumite pro žáky a dorostence *KARATE *TAEKWON-DO *KICK-BOX *KUNG-FU

NARAMA OPEN. propozice na otevřený turnaj v kumite pro žáky a dorostence *KARATE *TAEKWON-DO *KICK-BOX *KUNG-FU NARAMA OPEN propozice na otevřený turnaj v kumite pro žáky a dorostence *KARATE *TAEKWON-DO *KICK-BOX *KUNG-FU A)Všeobecná ustanovení: 1.Pořadatel soutěže: o.s. Škola bojových umění NARAMA 2.Datum konání

Více

TJ LOKOMOTIVA P R O P O Z I C E

TJ LOKOMOTIVA P R O P O Z I C E TJ LOKOMOTIVA ČESKÉ BUDĚJOVICE oddíl kopané P R O P O Z I C E 42. ročník MEMORIÁLU JANA PODHRADSKÉHO halového turnaje určeného pro hráče narozené v roce 1998 a mladší SOBOTA 29. LISTOPADU 2014, HALA LOKO

Více

FIGHTING pravidla v. 03/2018

FIGHTING pravidla v. 03/2018 FIGHTING pravidla v. 03/2018 FIGHTING GI Fighting je lehce kontaktní sportovní zápas ve kterém závodníci oblečeni v kimonech, se snaží, v postoji pomocí úderů, kopů, hodů, porazů a páčení, na zemi pomocí

Více

Moravskoslezský krajský volejbalový svaz komise rozhodčích Vítkovická 3083/1, Moravská Ostrava METODICKÝ POKYN

Moravskoslezský krajský volejbalový svaz komise rozhodčích Vítkovická 3083/1, Moravská Ostrava METODICKÝ POKYN Moravskoslezský krajský volejbalový svaz komise rozhodčích Vítkovická 3083/1, 702 00 Moravská Ostrava METODICKÝ POKYN HRACÍ PROTOKOL pro mistrovské a nemistrovské soutěže MS KVS KR MS KVS vydává metodický

Více

NSŘ terénních závodů motocyklů FMS AČR. Svaz motokrosu AČR

NSŘ terénních závodů motocyklů FMS AČR. Svaz motokrosu AČR NSŘ terénních závodů motocyklů FMS AČR Svaz motokrosu AČR PŘÍLOHA N 034 MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V MOTOKROSU DRUŽSTEV VERZE 2015 N 034.1 VŠEOBECNÉ USTANOVENÍ.... 3 N 034.1.1 Všeobecné ustanovení.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 3. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_174 Jméno autora: Mgr. Josef Kuttner Třída/ročník:

Více

Český pohár a mistrovství ČR ve fourcrossu 2009 :Propozice

Český pohár a mistrovství ČR ve fourcrossu 2009 :Propozice Český pohár a mistrovství ČR ve fourcrossu 2009 :Propozice I. Obecná ustanovení 1. Oficiální název seriálu: Český pohár ve fourcrossu 2009 (ČP-4X), osmý ročník. Alternativně a plnohodnotně lze používat

Více

Fotbal. Počet hráčů v přihlášeném týmu: Pravidla. Hrací doba 1 x 15 minut

Fotbal. Počet hráčů v přihlášeném týmu: Pravidla. Hrací doba 1 x 15 minut Fotbal Hrací doba 1 x 15 minut Počet hráčů v přihlášeném týmu: Minimální počet hráčů v týmu je 5 (viz pravidla), maximální počet je 9. Maximum je zde z důvodu omezeného počtu medailí (9ks/oceněný tým).

Více

PRAVIDLA TCHOUKBALLU. Předmluva. Základní pravidla

PRAVIDLA TCHOUKBALLU. Předmluva. Základní pravidla PRAVIDLA TCHOUKBALLU Předmluva Od roku 1970, kdy Dr. Hermann Brandt poprvé oficiálně představil pravidla Tchoukballu, prošla pravidla mnoha změnami. Nové změny byly přidány za účelem přizpůsobení hry tak,

Více

Pravidla PRO Divize ČSFu (Ringové disciplíny)

Pravidla PRO Divize ČSFu (Ringové disciplíny) Pravidla PRO Divize ČSFu (Ringové disciplíny) poslední aktualizace: 3. prosince 2012 Obsah 2 Čl. 1. Ring 3 Čl. 2. Rukavice 3 Čl. 3. Závodníci 3 Čl. 4. Váhové kategorie a kontrola hmotnosti 4 Čl. 5. Supervizor

Více

PROPOZICE. Halový turnaj. FC Viktoria Plzeň ročník 2009

PROPOZICE. Halový turnaj. FC Viktoria Plzeň ročník 2009 PROPOZICE Halový turnaj FC Viktoria Plzeň ročník 2009 Neděle 13. 1. 2019 A) VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ PROPOZICE TURNAJE 1) Pořadatel Viktoria Plzeň - fotbal z.s. ve spolupráci s FC Viktoria Plzeň, a.s Štruncovy

Více

8. Od posledního okamžiku, kdy míček leží nehybně před vyhozením do výšky, až do okamžiku, kdy je udeřen

8. Od posledního okamžiku, kdy míček leží nehybně před vyhozením do výšky, až do okamžiku, kdy je udeřen 1. K hrací ploše patří 2. "Síťka" se skládá 3. Strana pálky, používaná k udeření míčku 4. Strana pálky, která se nepoužívá ke hře 5. Hráč je povinen poskytnout pálku, s níž chce hrát k přezkoumání 6. Pálku

Více