ČINNOST POHŘEBNÍCH INSTITUCÍ VE VZTAHU KE KULTUŘE POHŘBÍVÁNÍ ANALÝZA VÝSLEDKŮ Z KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČINNOST POHŘEBNÍCH INSTITUCÍ VE VZTAHU KE KULTUŘE POHŘBÍVÁNÍ ANALÝZA VÝSLEDKŮ Z KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU"

Transkript

1 ČINNOST POHŘEBNÍCH INSTITUCÍ VE VZTAHU KE KULTUŘE POHŘBÍVÁNÍ ANALÝZA VÝSLEDKŮ Z KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU Zlatica Dorková Ústav aplikovaných společenských věd Institut zdravotnických studií Fakulta humanitních studií UTB ve Zlíně

2 Základní východiska Pohřební instituce i přes svou komerční činnost hrají důleţitou roli v naší společnosti - ve velké míře ovlivňují poslední rozloučení se zemřelým a průběh pietních obřadů. Profese pracovníka pohřební instituce je vzhledem k nevyrovnanému vztahu ke smrti a umírajícím v naší současné společnosti velmi obtížná. Pracovníci pohřebních institucí nemají často dostatečné podmínky a zkušenosti pro kvalitní komunikaci s pozůstalými.

3 Základní charakteristika V České republice vykonává pohřební činnost několik set institucí. Na činnost pohřebních institucí dohlíţí Ministerstvo pro místní rozvoj. Pohřební činnost se řídí právními normami zákony, vyhláškami apod. Pohřebnictví se nezařazuje mezi sociální sluţby, jde o podnikání koncesovanou živnost. Ţadatel o koncesi na provozování pohřební sluţby musí prokázat odbornou způsobilost, tj. úspěšné absolvování specializované odborné přípravy zaměřené na odbornou provozní, ekonomickou a právní problematiku související s provozováním pohřební sluţby a:

4 1. úplné střední, úplné střední odborné, vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání a minimálně tříletá praxe v oboru; 2. základní vzdělání a minimálně desetiletá praxe v oboru (1). V České republice funguje Sdružení pohřebnictví ČR poskytuje poradenskou činnost v rámci pohřebních, kremačních a hřbitovních sluţeb i příbuzných oborů. Kodex cti obsahuje základní atributy chování kaţdého podnikatele v pohřebnictví (2):

5 Plně respektovat psychický stav pozůstalých, kteří se nacházejí v mimořádné situaci. Při jednání s pozůstalými postupovat citlivě a s pochopením k jejich rozpoložení. Respektovat sníženou schopnost pozůstalých vnímat detaily v nabízených službách. V žádném případě nezneužít této mimořádné situace pozůstalých ke svému neoprávněnému či nepřiměřenému finančnímu ani jinému prospěchu. Dbát na korektnost a dodržování dobrých mravů, ve vztahu k ostatním podnikatelům.

6 INTERPRETACE VÝSLEDKŮ Z VÝZKUMU Výzkum byl proveden na základě dotazníkového šetření (370 oslovených institucí, 79 zařazených dotazníků). Dotazník sledoval tyto oblasti: Pohlaví respondentů, Věk respondentů, Vzdělání respondentů, Vztah respondentů k náboženství a víře, Pracovní pozici respondentů, Délku pracovního poměru respondentů v pohřební instituci, Potencionální setrvání respondentů v pohřební instituci, Místo působení pohřebních institucí, Činnosti, které pohřební instituce zajišťuje, Průběh smutečního obřadu v obřadní síni, Omezení pohřebních rituálů v souvislosti se zrušením dávky státní sociální podpory, Harmonogram práce respondentů, Pracovní činnosti respondentů, Psycho-sociální aspekt pracovní činnosti respondentů, Uspokojení respondentů z pracovní činnosti.

7 VÝSLEDKY Z VÝZKUMU V oblasti pohřebnictví je nedostatek studijních oborů realizovaných na středních, vyšších odborných či vysokých školách. Vzdělávací trh trpí nedostatkem nabídek v oblasti pohřebnictví ( Chybí školení pro obstaravatelky pohřbů ). Pracovníci pohřebních institucí cítí nedostatečnou prestiž a ocenění v rámci své profese ( a práci se zemřelými považují za něco odporného, jsou schopni si před nimi "odplivnout" nebo na veřejnosti nevhodně pokřikují ). Nedostatek informací pociťují pracovníci pohřebních institucí v oblasti komunikace s pozůstalými, hlavně s pozůstalými, kteří přišli o své dítě, manţela/manţelku apod.

8 Pracovníci pohřebních institucí povaţují za důležité mít všeobecné a odborné znalosti z problematiky pohřebnictví ( Pozůstalým velmi pomůže, když jim poradím, kam mají jít žádat o vdovský - vdovecký a sirotčí důchod, jaké podklady musí mít s sebou, kde mají žádat o pohřebné, pomáhám jim vyplňovat formuláře ). Nepříznivá ekonomická situace negativně ovlivňuje ekonomickou situaci pohřebních institucí, hlavně v oblasti malého a středního podnikání. Jedním z důvodů vytrácení se pohřebních rituálů je dehumanizace společnosti ( Lidé mají k sobě daleko, myslím citově. Peníze převládají nad city ). Dochází ke snižování úrovně kultury pohřebnictví v ČR ( Kultura v pohřebnictví v Čechách není opravdu nejlepší, včetně úcty k zemřelému ).

9 Ve společnosti převládá tabuizace smrti ( Domnívám se, že stále přetrvává veliké tabu kolem smrti a mnohým lidem se zdá, že důstojné rozloučení se zesnulým je věc zbytečná a finančně nezajímavá. To se ale netýká lidí věřících a v převážné většině lidí z vesnic. Srdce městských lidí je daleko tvrdší ). Je špatná komunikace úřadů s pohřebními institucemi ( Lepší - lidštější a etický postoj - úřadů k pozůstalým ). Pracovníci pohřebních institucí pociťují zvyšování administrativy, na úkor komunikace s pozůstalými. Zákon o pohřebnictví neřeší vůbec etické otázky zacházení se zemřelými a pozůstalými.

10 Na pohřebním trhu převládá nekalá konkurence ( Největším problémem je stále asi nekalá konkurence. To je ovlivňování pozůstalých, aby se obrátili na tu konkrétní pohřební službu ). Absentují informace sdělované pozůstalým ( Lidé neví, co mají s sebou vzít do PS. Nemocnice ani záchranka je neinformují. Lidé tápou, volají, chodí zbytečně ). Pohřební instituce poukazují na nedostatek kněží, coţ komplikuje sjednávání církevních obřadů ( Nedostatek kněží - obřady v kostele jsou stále žádané, avšak někdy je problém sehnat kněze (nedostatek času - je jich málo )). Přibývá tzv. sociálních pohřbů, které jsou povinné zabezpečit obce. Je potřebná větší osvěta u veřejnosti - v otázkách pohledu na smrt a umírání samotné.

11 Je nedostatečná komunikace mezi jednotlivými firmami - vzájemná spolupráce a pomoc i v konkurenčním prostředí. Je potřebná důslednější regulace počtu subjektů působících na trhu. Zcela absentují mezinárodní výměny zkušeností z oboru pohřebnictví. Pracovníci pociťují nedostatečné finanční ohodnocení své práce. Pracovníci požadují lepší podporu ze strany státu.

12 KRITICKÉ BODY

13 Kritické body Nedostatečná společenská prestiž a ocenění práce pracovníků pohřebních institucí. Profese pracovníka pohřební instituce je v naší společnosti tabuizována. Většina lidí cítí vůči této profesi podvědomě určitý odpor, připomíná jim jejich vlastní pomíjivost. Tato profese také vyţaduje etické chování, dodržování piety a umění jednat s lidmi. Společenskou prestiţ a ocenění pracovníků v pohřebnictví lze zvyšovat zlepšováním informovanosti o jejich činnosti, např. pořádáním Dnů otevřených dveří (pohřebních ústavů, krematorií), výstavami či informačními letáky.

14 Kritické body Ve společnosti je smrt tabuizována. Je proto třeba intenzivnější osvěty a informovanosti. Impulsem ke zlepšení umírání a postojů ke smrti by mohl být: 1. Rozvoj hospicové a paliativní péče. 2. Soustavná popularizace tématu péče o umírající. 3. Podpora dobrovolnické práce v této oblasti. 4. Záměna biomedicínského modelu nemoci za model biopsychosociální, podpora rozvoje sdruţení na pomoc pozůstalým. 5. Vyuţití osvědčených postupů ze zahraničí apod.

15 Ve všech těchto moţnostech vidíme snahu o nalezení hodnoty smrti, o přiznání strachu z ní, ale i způsobu, jak se s tímto strachem vyrovnat, v nejlepším případě pak dojít ke smíření se smrtí. Nemůţeme očekávat, ţe dojde k masové změně chování v těchto situacích, je však třeba lidem nabízet moţnosti, prostřednictvím kterých mohou svůj vztah ke smrti změnit.

16 Kritické body Příčinou omezování pohřebních rituálů je jednak dehumanizace společnosti, ale také omezení vyplácení dávky státní sociální podpory - pohřebného. Dochází ke snižování úrovně kultury pohřbívání v České republice. Dehumanizací společnosti dochází k omezování pohřebních rituálů. Svědčí o tom čísla, která říkají, ţe % zemřelých podstupuje pohřeb ţehem, coţ je nejvíce v celé Evropě. Pomocí pozůstalým při organizování pohřbu bylo pohřebné. Můţeme říci, ţe pohřebné je důsledkem modernizace, protoţe v tradiční společnosti nic takového nebylo potřeba, neboť o pozůstalé po zemřelém se postarala daná komunita (rodina).

17 Je třeba upozornit, ţe jiţ v roce 1948 činilo pohřebné stejně jako dnes 5.000,-- Kč a bylo vypláceno z nemocenského pojištění. Od , jak jiţ bylo uvedeno, došlo k omezení vyplácení této dávky. Aţ 82 % pracovníků pohřebních institucí si myslí, ţe zrušením pohřebného dojde k omezení pohřebních rituálů. Naopak 13 % respondentů si myslí, ţe zrušením pohřebného nedojde k omezení pohřebních rituálů. Aţ čas ukáţe, zda tento krok bude mít negativní vliv na pohřební rituály. Je však třeba, aby se o této věci veřejně diskutovalo, jak na společenské, tak na politické scéně, s přihlédnutím na pozitivní funkci této dávky a ke kultuře pohřbívání.

18 Kritické body V právních normách absentují etické otázky zacházení se zemřelými a pozůstalými V zákonech a vyhláškách, které se týkají pohřebnictví, chybí právní normy, které by řešily etické otázky zacházení se zemřelými a pozůstalými. V rámci České republiky existuje pouze Kodex cti, který vydalo Sdruţení pohřebnictví v ČR, který však není závazný pro všechny pohřební instituce. Bylo by na místě, aby se podpořila veřejná diskuse a medializace tohoto tématu. Příkladem a pomocí by mohly být osvědčené postupy ze zahraničí, které lze získat na internetové stránce Evropské federace pohřebních služeb.

19 Kritické body Je nedostatečná komunikace mezi jednotlivými firmami, mezi zdravotnickými zařízeními a úřady. Jistotu nemají pracovníci pohřebních institucí také při komunikaci s pozůstalými. Pracovníci pohřebních institucí jsou dle N. Špatenkové primárním stupněm modelu poradenského systému pro pozůstalé (3). Jen erudovaný pracovník ví, jak se má k pozůstalým chovat, co udělat nebo říci, rozpozná a umí reagovat na různé reakce pozůstalých. Proto je potřebné podporovat a iniciovat různé kurzy a školení, která by se této problematiky týkala a byla přímo zaměřená na pracovníky pohřebních institucí.

20 Kritické body V České republice je nedostatek studijních oborů realizovaných na středních, vyšších odborných či vysokých školách. Na vzdělávacím trhu se objevuje málo vzdělávacích nabídek v oblasti pohřebnictví. Česká republika trpí v oblasti sluţeb nízkou mírou odborného vzdělávání. Pracovníci se učí obchodu ve firmách tzv. transferem know-how od ostatních zaměstnanců a přímých nadřízených. Ve většině evropských zemích, moţná jako výsledek předsudků ohledně smrti, nebylo vzdělávání v tomto sektoru regulováno.

21 Umístění většiny pohřebních sluţeb v malých městech a vesnicích brání jejich pracovníkům přístupu ke vzdělávacím kurzům. Sdruţení Pohřebnictví v ČR kompenzuje tuto situaci tím, ţe spolupracuje na projektu ANUBIS, jehoţ patronem je Evropská Unie. Navrhovatelem i nositelem úkolu je ESPFA - škola pro pracovníky v pohřebnictví. Projekt ANUBIS reaguje na urgentní potřeby uspokojení poptávky po dlouhodobém vzdělávání a školení pracovníků tohoto sektoru. Jde o 360 hodinový multimediální on-line kurz. Škola ve Světlé nad Sázavou nabízí studijní obor Podnikání s odbornou specializací provozování pohřební služby. Vláda ČR se do roku 2012 zavázala zpracovat Koncepci péče o truchlící a pozůstalé.

22 DĚKUJI ZA POZORNOST

23 CITACE (1) Zákon č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví ve znění pozdějších předpisů. (2) Kodex cti Sdružení pohřebnictví v ČR. (3) ŠPATENKOVÁ, N. Poradenství pro pozůstalé. Praha: Grada, Další použitý zdroj: DORKOVÁ, Z. Pohřební rituály v moderní době a jejich sociokulturní perspektiva. Disertační práce. Olomouc: UP, 2008.

KODEX CTI. Závazné zásady korektního jednání podnikatelských subjektů, které jsou členy Sdružení pohřebnictví v ČR.

KODEX CTI. Závazné zásady korektního jednání podnikatelských subjektů, které jsou členy Sdružení pohřebnictví v ČR. KODEX CTI I. Závazné zásady korektního jednání podnikatelských subjektů, které jsou členy Sdružení pohřebnictví v ČR. Sdružení pohřebnictví v ČR (dále jen SP) zahájilo svou činnost v roce 1990. Bylo založeno

Více

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková Poskytování poradenství ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková 1. Charakteristika a činnost poradce poradce - samostatně a systematicky pod dohledem supervizora doprovází klienty v průběhu umírání

Více

Pohřebnictví. Pravidelná čtvrtletní porada MV se zástupci krajských úřadů, Svazu měst a obcí a dalších

Pohřebnictví. Pravidelná čtvrtletní porada MV se zástupci krajských úřadů, Svazu měst a obcí a dalších Pohřebnictví Pravidelná čtvrtletní porada MV se zástupci krajských úřadů, Svazu měst a obcí a dalších Ministerstvo vnitra 7. prosince 2017 Starosta Prahy 7 ukládá sociální urny 2017 3 Osobní a provozní

Více

Doprovázení umírajících a pozůstalých

Doprovázení umírajících a pozůstalých Doprovázení umírajících a pozůstalých PhDr. Naděžda Špatenková, Ph.D. n.spatenkova@gmail.com Ostrava 17. března 2015 Umírání a smrt Život každého člověka jednou skončí i můj, i Váš, nás všech Zdravý selský

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská Studijní den ERC ve FN v Motole 9.10.2008 VZNIK SEKCE V rámci Společnosti lékařské etiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty

Více

Co pálí české sestry?

Co pálí české sestry? Co pálí české sestry? Bc. Nina Müllerová Vedoucí oddělení ošetřovatelství a nelékařských povolání, odbor vzdělávání a vědy MZ ČR Co trápí naše zdravotní sestry a bratry ze všeho nejvíce? S novým zákonem

Více

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 80 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech

Více

ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE

ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE FAKULTNÍ NEMOCNICE MOTOL, 10.05.2017 ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE REAKCE NA ZTRÁTU A PROŽÍVÁNÍ POZŮSTALÝCH SITUACE ÚMRTÍ PACIENTA KDO PROŽÍVÁ ZTRÁTU? definice paliativní péče paliativní péče

Více

Malí podnikatelé v zemědělství

Malí podnikatelé v zemědělství Malí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Rozložení soubor podle zastoupení mužů a žen. Mezi malými zemědělskými podnikateli převládají muži, představují 84% respondentů (viz Příloha 2, graf č.1).

Více

Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení. Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem

Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení. Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení Domácí zdravotní ošetřovatelská péče Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domov pro seniory

Více

PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005

PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005 PARAGRAFY A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Setkání se zástupci krajů * Velké Meziříčí 2005 ZÁKON O DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ přijatý (?) vládou 20.dubna 2005 Zákon o celoživotním učení Zákon o dalším vzdělávání Zákon o uznávání

Více

VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ

VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ PŘÍLOHA 1 VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ Dotazník č. 1 Hodnocení povahy a váhy trendu ve vzdělávání dospělých pro rozvoj vzdělávací instituce poskytující vzdělávání pro

Více

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE MĚSTĚ PROSTĚJOVĚ

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE MĚSTĚ PROSTĚJOVĚ KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE MĚSTĚ PROSTĚJOVĚ pracovní skupina OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŢENÍM SLOŽENÍ PRACOVNÍ SKUPINY POSKYTOVATELÉ Centrum pro zdravotně postižené CSS Lidická Prostějov Český

Více

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : 2009-2010 Bakalářský studijního program OŠETŘOVATELSTVÍ 53-41 - OBOR VŠEOBECNÁ SESTRA prezenční

Více

InBáze Berkat, o.s. programy organizace

InBáze Berkat, o.s. programy organizace InBáze Berkat, o.s. programy organizace Činnost kulturních mediátorů Mgr. Eva Dohnalová Vedoucí sociálního oddělení dohnalová@inbaze.cz www.inbaze.cz Informace o organizaci Vznik 2001 pod názvem Občanské

Více

Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu

Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu Mgr. Petr Wija, Ph.D. Institut důstojného stárnutí, Diakonie ČCE Možnosti zlepšení podpory pečujících o Zpracovat

Více

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ Pohled laické i zdravotnické veřejnosti Září 2011 / Prezentace z exkluzivního výzkumu pro Cestu domů/ Client Service Manager: Jan Tuček, Analytik: Lenka Beranová / STEM/MARK, a.

Více

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ I. PORADENSKÝ SYSTÉM ČR SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ I. PORADENSKÝ SYSTÉM ČR SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ I. PORADENSKÝ SYSTÉM ČR SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Seidlová Málková LS 2012 ŘLZ- KONCEPCE KURZU Řízení lidských zdrojů zpravidla označuje soubor specifických činností, které se zabývají

Více

Ekonomika Živnostenské podnikání

Ekonomika Živnostenské podnikání S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 2 05. Živnostenské podnikání Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

DOTAZNÍK - DÁRCOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE

DOTAZNÍK - DÁRCOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE DOTAZNÍK - DÁRCOVSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE Dobrý den, dotazník, který máte právě před sebou, má za cíl zmapovat motivy a faktory, které mohou ovlivňovat rozhodování jednotlivce, zda poskytne finanční dar

Více

Řeznický mistr z Německa by si rád v Karlových Varech otevřel pobočku

Řeznický mistr z Německa by si rád v Karlových Varech otevřel pobočku Scénář: Řeznický mistr z Německa by si rád v Karlových Varech otevřel pobočku Úkolem bylo přezkoumat, jaké předpoklady jsou nutné k tomu, aby si německý řeznický mistr mohl otevřít pobočku v České republice.

Více

praxe v oboru, nebo rozsahu živnostenského d) střední vzdělání s výučním listem oprávnění v oboru vzdělání puškař nebo

praxe v oboru, nebo rozsahu živnostenského d) střední vzdělání s výučním listem oprávnění v oboru vzdělání puškař nebo Příloha 3 ŽIVNOSTI KONCESOVANÉ Předmět podnikání Požadovaná odborná a jiná zvláštní Podmínky, jejichž splnění se Orgán státní správy, který se Poznámka způsobilost podle 27 odst. 1 a 2 vyžaduje podle vyjadřuje

Více

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora 27. Speciální pedagog Téma: systémová podpora Anotace Činnost speciálního pedagoga ve škole je samostatná poradenská činnost, která není přímou součástí vzdělávací činnosti školy. Školní speciální pedagog

Více

Příloha 3 KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI. (K 26 a 27)

Příloha 3 KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI. (K 26 a 27) Systém ASPI - stav k 1.6.2008 do částky 60/2008 Sb. a 12/2008 Sb.m.s. Obsah a text 455/1991 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 7.2008 Příloha 3 KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (K 26 a 27) Předmět

Více

PODMÍNKY PRO ZALOŽENÍ ŽIVNOSTI

PODMÍNKY PRO ZALOŽENÍ ŽIVNOSTI Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE č. 182-SOÚ Etický kodex pracovníků Domova pro seniory Nová slunečnice

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE č. 182-SOÚ Etický kodex pracovníků Domova pro seniory Nová slunečnice ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE č. 182-SOÚ-1-2017 Etický kodex pracovníků Domova pro seniory Nová slunečnice Účelem etického kodexu je stanovit standardy chování zaměstnanců organizace a informovat uživatele sociálních

Více

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.horakova@soc.cas.cz Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění Technické

Více

č. 455/1991 Sb., o živnostenském č. 587/1992 Sb., o spotřebních Ministerstvo zemědělství zákon č. 61/1997 Sb., o lihu oboru zaměřeném

č. 455/1991 Sb., o živnostenském č. 587/1992 Sb., o spotřebních Ministerstvo zemědělství zákon č. 61/1997 Sb., o lihu oboru zaměřeném PŘÍLOHA č. 3 k zákonu č. 455/11 Sb. KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (K 26 a 27) Poznámka Orgán státní správy, který se vyjadřuje k žádosti o koncesi Podmínky, jejichž splnění se vyžaduje podle 27 odst. 3 Požadovaná

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY Projekt poskytování sociální péče v domácnosti v oblasti intenzivní paliativní péče. Pilotní projekt realizuje společnost

Více

Hodnocení elektronické evidence tržeb živnostníky

Hodnocení elektronické evidence tržeb živnostníky Mediální výzkumy MML-TGI Software Vývoj technologií Hodnocení elektronické evidence tržeb živnostníky 27. 10. 2015 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha

Více

Odborný referent sociálního pojištění

Odborný referent sociálního pojištění Odborný referent důchodového pojištění Odborný referent důchodového pojištění koordinuje a usměrňuje provádění důchodového pojištění ve vymezené územní působnosti. Provádí aprobační činnost v důchodové

Více

Kompetence všeobecné sestry

Kompetence všeobecné sestry Certifikovaný kurz: Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence (2017) Repetitorium teorie ošetřovatelství Kompetence všeobecné sestry Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Kompetence

Více

Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech sociální politiky

Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech sociální politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 80 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech

Více

ASPI BY569 Strana :25:56

ASPI BY569 Strana :25:56 Obsah Příloha 3 KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (K 26 a 27) Předmět podnikání Požadovaná odborná a jiná zvláštní Podmínky, jejichž splnění se Orgán státní správy, který se Poznámka způsobilost podle 27 odst. 1 a

Více

KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (K 26 a 27) Podmínky, jejichž splnění se vyžaduje podle 27 odst. 3

KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (K 26 a 27) Podmínky, jejichž splnění se vyžaduje podle 27 odst. 3 Příloha č. 3 k zákonu č. 455/1991 Sb. Předmět podnikání Požadovaná odborná a jiná zvláštní způsobilost podle 27 odst. 1 a 2 KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (K 26 a 27) Podmínky, jejichž splnění se vyžaduje podle

Více

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 Poznámka: V některých případech jde spíše o tematický rámec, tedy konkrétní téma bude vyprofilováno

Více

FORMA A. Když zahyne blízký. Informace pro ty, kteří náhle ztratili blízkého člověka.

FORMA A. Když zahyne blízký. Informace pro ty, kteří náhle ztratili blízkého člověka. FORMA A Když zahyne blízký Informace pro ty, kteří náhle ztratili blízkého člověka. Tragická smrt blízkého člověka patří k nejtěžším situacím v lidském životě. Dovolujeme si Vám nabídnout několik informací,

Více

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Kurz celoživotního vzdělávání (dále jen CŽV ) Nemocniční kaplan byl vytvořen členy Rady pro zdravotnictví

Více

pm007 Graf 1: Kladné a záporné stránky členství ČR v Evropské unii 20(v %) nárůst byrokracie a úřadů 2 0 přílišné omezování evropskými zákony př

pm007 Graf 1: Kladné a záporné stránky členství ČR v Evropské unii 20(v %) nárůst byrokracie a úřadů 2 0 přílišné omezování evropskými zákony př pm007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 2 0 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Dopady členství v EU na ČR duben 20 Technické parametry

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

Co lze očekávat od změny ve vzdělávání sester. Mgr. Erna Mičudová Praha 2018

Co lze očekávat od změny ve vzdělávání sester. Mgr. Erna Mičudová Praha 2018 Co lze očekávat od změny ve vzdělávání sester Mgr. Erna Mičudová Praha 2018 52,9 39,1 15,2 Absolventi na 100 000 obyvatel 2014 2015 2018 nižší počet dětí = nižší počet absolventů budoucnost????? Vývoj

Více

Sestry: Hybná síla změn V jednotě je síla. Mario Pytel, FN Brno Česká asociace sester, sekce ARIP

Sestry: Hybná síla změn V jednotě je síla. Mario Pytel, FN Brno Česká asociace sester, sekce ARIP Sestry: Hybná síla změn V jednotě je síla Mario Pytel, FN Brno Česká asociace sester, sekce ARIP Českým sestrám se moc dobře nedaří - potvrzují to v šetření Snižují se počty zaměstnanců ve službách, personální

Více

Charakteristika podnikatele a výběr společníka

Charakteristika podnikatele a výběr společníka Charakteristika podnikatele a výběr společníka Obsah Podnikání Faktory ovlivňující podnikání Podnikání v číslech Kdo je podnikatel? Typicky český podnikatel Podnikatel vs. zaměstnanec Výhody a nevýhody

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor Datum 15. 9. 2013 Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze,

Více

PŘÍLOHA č. 1: Seznam zkratek

PŘÍLOHA č. 1: Seznam zkratek PŘÍLOHA č. 1: Seznam zkratek ARO oddělení anesteziologie a resuscitace a.s. akciová společnost Bc. vysokoškolský titul bakalář CAP competency assessment programme CŢK centrální žilní katétr ČNB Česká národní

Více

BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019

BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019 Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Průzkum mezi řediteli nemocnic ve Slovenské republice a v České republice BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019 METODIKA PRŮZKUMU Sběr dat Kvantitativní

Více

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově

Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Zemědělské školství v návaznosti na rozvoj venkova a podpora podnikání na venkově Odbor: výzkumu vzdělávání a poradenství Ing. Ludmila Gočálová Místo konání: 10. dubna 2014 Olomouc Obsah Rozvoj odborného

Více

ŽIVNOSTI VÁZANÉ (K 23 a 24)

ŽIVNOSTI VÁZANÉ (K 23 a 24) Části platného znění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění zákona č. 231/1992 Sb., zákona č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992 Sb., zákona č. 273/1993 Sb., zákona

Více

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH Projekt Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému etapa II Registrační číslo projektu CZ.03.1.52/0.0/0.0/15_002/0001783

Více

Velcí podnikatelé v zemědělství. Sociální anamnéza

Velcí podnikatelé v zemědělství. Sociální anamnéza Velcí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Celkem bylo osloveno 75 velkých zemědělských hospodářských jednotek. Většinu (83%) tvořila zemědělská družstva s výrobní specializací na rostlinnou a živočišnou

Více

Dotazník. Dlouhodobá nezaměstnanost osob let v okrese Sokolov.

Dotazník. Dlouhodobá nezaměstnanost osob let v okrese Sokolov. Seznam příloh Příloha č.: Dotazník Příloha č.: Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání podle dosaženého vzdělání (tabulka). Příloha č.3: Rekvalifikace v roce 9 a v roce - kumulativně od počátku roku (tabulka).

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE. Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE. Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR AKTUÁLNÍ PROBLÉMY TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ JEHO SOUČASNÉ ÚKOLY A JEHO PROPAGACE Petr Zuna, ČVUT v Praze, IA ČR Příspěvek vznikl na základě mezinárodní diskuse v rámci Euro CASE Evropského sdružení akademií,

Více

Průvodce nabídkou Certifikace paliativního přístupu v sociálních službách

Průvodce nabídkou Certifikace paliativního přístupu v sociálních službách Průvodce nabídkou Certifikace paliativního přístupu v sociálních službách Certifikace, vytvořená na základě švýcarského modelu, se zaměřuje na nastavení paliativního přístupu v pobytových sociálních službách

Více

Příloha č. 3 Koncesované živnosti

Příloha č. 3 Koncesované živnosti Příloha č. 3 Koncesované živnosti Předmět podnikání Požadovaná odborná a jiná Podmínky, jejichž splnění se Orgán státní správy, který Poznámka zvláštní způsobilost podle vyžaduje podle 27 odst. 3 se vyjadřuje

Více

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni Jan Vrbický Praha 19. 06. 2017 Sociální práce Globální definice sociální práce schválena Valným shromážděním IFSW (Mezinárodní federace sociálních

Více

Provozní řád. smuteční obřadní síně na veřejném pohřebišti v Mariánských Lázních a prostor s tím spojených

Provozní řád. smuteční obřadní síně na veřejném pohřebišti v Mariánských Lázních a prostor s tím spojených Provozní řád smuteční obřadní síně na veřejném pohřebišti v Mariánských Lázních a prostor s tím spojených I. Výchozí údaje 1. Vlastníkem smuteční obřadní síně, ul. Pramenská č.p. 658, na st.p.č. 1160,

Více

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Úvodem Člověk přece vţdy musel pracovat s informacemi tak proč se s tím nadělá tolik křiku????

Více

Balíček ICN. Michaela Hofštetrová Knotková

Balíček ICN. Michaela Hofštetrová Knotková Balíček ICN Michaela Hofštetrová Knotková Obsah: Kapitola 1: Úvod Kapitola 2: Celkový pohled Kapitola 3: Plánování pracovní síly Kapitola 4: Měření pracovní zátěže sester Kapitola 5: Důležitost pracovního

Více

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb Asociace poskytovatelů personálních služeb usilujíc o vytvoření zdravého a stabilního trhu pracovních sil s ohledem na práva a při respektování oprávněných zájmů jednotlivců i podnikajících subjektů, zejména

Více

Živnostníci, nejdříve organizovaní v cechách a později živnostenská společenstva.

Živnostníci, nejdříve organizovaní v cechách a později živnostenská společenstva. Otázka: Živnostenské právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): marky = Soubor právních předpisů o živnostenském podnikání (objektivní právo), jednak oprávnění k provozování živnosti, náleží osobě,

Více

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRAVIDLA PRO ZAPOJENÍ DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze 1 Září 2016 Město Bystřice nad Pernštejnem

Více

455/1991 Sb. ZÁKON ze dne 2. října 1991 o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)

455/1991 Sb. ZÁKON ze dne 2. října 1991 o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) 455/1991 Sb. ZÁKON ze dne 2. října 1991 o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) (platí od 1. 98. 2017 do 15. 1131. 8. 2017) ve znění zákona č. 231/1992 Sb., zákona č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992

Více

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň vlastní zkušenost v současné době aktuální a zajímavé téma Cílem : Porovnat vliv pracovní činnosti na psychiku a životní styl všeobecných sester

Více

Vyhláška rektora č. 4/2013 Přihlašování k tématům bakalářských prací a realizace odborných praxí v akademickém roce 2013/2014

Vyhláška rektora č. 4/2013 Přihlašování k tématům bakalářských prací a realizace odborných praxí v akademickém roce 2013/2014 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Vyhláška rektora č. 4/2013 Přihlašování k tématům bakalářských prací a realizace odborných

Více

Názory občanů na sociální zabezpečení v ČR listopad 2013

Názory občanů na sociální zabezpečení v ČR listopad 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 86 840 9 E-mail: jana.novakova@soc.cas.cz Názory občanů na sociální zabezpečení v ČR listopad

Více

Vysoká škola sociálně správní, Havířov. Vyhláška rektora č. 4/2015 Přihlašování k tématům bakalářských prací v akademickém roce 2015/2016

Vysoká škola sociálně správní, Havířov. Vyhláška rektora č. 4/2015 Přihlašování k tématům bakalářských prací v akademickém roce 2015/2016 Vysoká škola sociálně správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. Vysoká škola sociálně správní, Havířov Vyhláška rektora č. 4/2015 Přihlašování k tématům bakalářských prací v akademickém

Více

Vzdělávání nemocničních kaplanů. Michaela Hofštetrová Knotková

Vzdělávání nemocničních kaplanů. Michaela Hofštetrová Knotková Vzdělávání nemocničních Michaela Hofštetrová Knotková Obsah: Trocha historie Vzdělávání nemocničních Výhled do budoucna Trocha historie 2012 Návrh textu zákona a zařazení nemocničního kaplana do JOP Vzdělávací

Více

Členství České republiky v Evropské unii očima veřejnosti

Členství České republiky v Evropské unii očima veřejnosti TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Členství České republiky v Evropské unii očima veřejnosti

Více

Korupce změnil se její charakter nebo náš názor?

Korupce změnil se její charakter nebo náš názor? Korupce změnil se její charakter nebo náš názor? Miroslav Scheinost Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha 4. olomoucká sociologická podzimní konference Olomouc, FF UP 23. 24. října 2014 Korupce

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Zákon o živnostenském podnikání Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Rozdělení Československa: kde jsme byli a kde jsme?

Rozdělení Československa: kde jsme byli a kde jsme? Rozdělení Československa: kde jsme byli a kde jsme? Paulína Tabery a Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Česká společnost 25 let po listopadu 1989, Olomouc,

Více

Vzdělávání v perinatální paliativní péči. Kateřina Ratislavová Zuzana Hrušková

Vzdělávání v perinatální paliativní péči. Kateřina Ratislavová Zuzana Hrušková Vzdělávání v perinatální paliativní péči Kateřina Ratislavová Zuzana Hrušková Vzdělávání v perinatální paliativní péči Základy v rámci studijních oborů na fakultách Prohloubení znalostí v rámci celoživotního

Více

CHARITA OSTRAVA FAKULTNÍ NEMOCNICE OSTRAVA Bc.Jana Camfrlová, koorditároka hospicového hnutí Marie Karásková DiS., koordinátorka programu v nemocnici CHARITA OSTRAVA www.ostrava.caritas.cz 1 PŘEDSTAVENÍ

Více

PRŮZKUM NEZISKOVÉHO SEKTORU MČ Praha 21. Podklad pro Strategický plán rozvoje MČ

PRŮZKUM NEZISKOVÉHO SEKTORU MČ Praha 21. Podklad pro Strategický plán rozvoje MČ PRŮZKUM NEZISKOVÉHO SEKTORU MČ Praha 21 Podklad pro Strategický plán rozvoje MČ V průběhu září října 2011 bylo osloveno 17 neziskových organizací působících v MČ Praha 21. Z toho 11 organizací svolilo

Více

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA Výzkumný záměr MSM 0021622443"Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu

Více

VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH

VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH Výuka předmětu Náboženství se ve školách řídí především těmito zákony platnými od 1. 1. 2005: Zákon 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném

Více

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016 oe606 TISKOÁ ZPRÁA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav A ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 0 2 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení stavu životního prostředí - 206 Technické parametry

Více

ps80502 TISKOVÁ ZPRÁVA Politická kultura

ps80502 TISKOVÁ ZPRÁVA Politická kultura ps8050 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 86 840 9 E-mail: marketa.skodova@soc.cas.cz Politická kultura Technické parametry Výzkum:

Více

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia)

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Petra Zimmelová Cíle předmětu: - Orientovat se v

Více

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŢEB 2012 2016 V REGIONU KADAŇ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŢEB 2012 2016 V REGIONU KADAŇ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ Komunitní plán sociálních a souvisejících služeb 2012-2016 V regionu Kadaň Klášterec nad Ohří KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH A SOUVISEJÍCÍCH SLUŢEB 2012 2016 V REGIONU KADAŇ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ Tento projekt

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

Doktorandi 2015 Zpráva z šetření postojů studentů DSP za 2015

Doktorandi 2015 Zpráva z šetření postojů studentů DSP za 2015 Doktorandi 2015 Zpráva z šetření postojů studentů DSP za 2015 V prosinci 2015 a v lednu 2016 probíhalo na Univerzitě Pardubice šetření postojů studentů doktorských studijních programů k různým aspektům

Více

Etický kodex spolupracovníků a zaměstnanců KZ FINANCE spol. s. r.o.

Etický kodex spolupracovníků a zaměstnanců KZ FINANCE spol. s. r.o. Etický kodex spolupracovníků a zaměstnanců KZ FINANCE spol. s. r.o. Účinnost od: 1. 5. 2011 Vydavatel: KZ FINANCE, spol. s r.o., zastoupená Ing. Miroslavem Frajtem Počet stran: 3 Počet příloh: Obsah PREAMBULE...

Více

Klára pomáhá z. s. pomoc pozůstalým. čas truchlení, rozloučení, smíření a pokračování v životě

Klára pomáhá z. s. pomoc pozůstalým. čas truchlení, rozloučení, smíření a pokračování v životě Klára pomáhá z. s. pomoc pozůstalým čas truchlení, rozloučení, smíření a pokračování v životě ... příběh Klára * 26.12. 2003 + 4. 6. 2009 Klára pomáhá, o.s. pomoc pečujícím * 6.12. 2012 Klára pomáhá z.s.

Více

Odborné certifikace na finančním trhu

Odborné certifikace na finančním trhu Odborné certifikace na finančním trhu Velikost, historie, reference od r. 2010 40 000+ účastníků 100+ korporátních klientů *10 bank 50+ finančně poradenských firem Společenské aktivity: Global Money Week,

Více

Kvalita života nemocných s kardiovaskulárním onemocněním Jana Haluzíková

Kvalita života nemocných s kardiovaskulárním onemocněním Jana Haluzíková ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ Kvalita života nemocných s kardiovaskulárním onemocněním Jana Haluzíková VYUŽITÍ STUDIJNÍ

Více

SUMA SUMÁRUM Díl 3: Pojištěné vklady

SUMA SUMÁRUM Díl 3: Pojištěné vklady SUMA SUMÁRUM Díl 3: Pojištěné vklady Výsledky exkluzivního průzkumu pro pořad Suma sumárum Nobody s Unpredictable Informace o metodologii výzkumu KVANTITATIVNÍ VÝZKUM Metoda sběru dat Online výzkum Cílová

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Příručka pro pozůstalé. www.mmr.cz. Pohřeb a jeho organizace MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ. Příručka pro pozůstalé. www.mmr.cz. Pohřeb a jeho organizace MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Příručka pro pozůstalé Pohřeb a jeho organizace MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ www.mmr.cz MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ letak_pozustali_02.indd 1 26.3.2010 13:11:23 POHŘEB A JEHO ORGANIZACE - PŘÍRUČKA

Více

5. Sociální zabezpečení

5. Sociální zabezpečení 5. Sociální zabezpečení Další z genderově citlivých oblastí je sociální zabezpečení. Je třeba si uvědomit, že sociální zabezpečení zahrnuje mj. vyplácení ů a že podíl ců v populaci se neustále zvyšuje.

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

Celoživotní vzdělávání sociálního pracovníka z pohledu zrealizovaných dobrovolných auditů projekt Systém akreditací

Celoživotní vzdělávání sociálního pracovníka z pohledu zrealizovaných dobrovolných auditů projekt Systém akreditací Celoživotní vzdělávání sociálního pracovníka z pohledu zrealizovaných dobrovolných auditů projekt Systém akreditací Fond dalšího vzdělávání duben 2015 FDV A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ FDV příspěvková organizace

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí:

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: fyzické osoby odpovědné za výchovu dětí) vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání

Více