PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE KOZ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE KOZ"

Transkript

1 PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE KOZ Kapitoly: 1. Koza bílá nebo rohatá? Ze slavného rodu nebo chudého původu, mladá či stará? 2. Povinné papírování 3. Ubytování v pětihvězdičkovém hotelu 4. Co ji dát, aby byla už konečně spokojená? 5. Kozí životní rytmus 6. Radostná událost, aby byla 1.

2 Koza bílá nebo rohatá? Ze slavného rodu nebo chudého původu, mladá či stará? Uvažujete o pořízení kozičky. Pěkná myšlenka, což o to. Máte ale spoustu nezodpovězených otázek a sami moc nevíte co s tím. Rozhodnutí prvé: Co od kozy očekáváte, jakou má ve vašem životě plnit úlohu? Chcete ji jako zajímavého společníka nebo od ní něco očekáváte? Budete chtít zpracovávat mléko, chovat kozy na maso nebo na vlnu? Pokud máte kozičku jako společníka a nic od ní nechcete, navrhuji se pustit do chovu kamerunských koz. Jsou to malé opice, vzhledově líbivé a určitě se s nimi nebudete nudit. Ohledně vlny jeu tu převážné koza mohérová a kašmírová. Většina asi odpoví následujícím způsobem: Rádi bychom si pořídili jednu kozu, mohla by spásat zahradu, dělat nám společníka a my bychom měli aspoň mléko pro sebe a pro děti. Budeme se tedy věnovat více tomuto příkladu. Rozhodnutí druhé: Víme už, že toužíte po vlastním mléku a tak se podíváme na možnosti mléčných plemen. Plemena o kterých stojí za to něco psát, tzn. že je v ČR můžete pořídit, jsou tato: Koza bílá krátkosrstá, koza hnědá krátkosrstá a anglonubijská koza. Jejich charakteristiky si můžete přečíst na internetu a tak si to jenom krátce shrneme. Koza bílá nejrozšířenější, pravá vesnická koza, máloco ji překvapí, nádoj kolem 1100l za rok, bílkovina kolem 3,2% ( tady pozor, bílkovina bude pro vás zajímavá při výrobě sýrů) Koza hnědá méně rozšířená, i v bahnivém počasí vypadá čistě, nádoj průměrně menší než koza bílá, ale bílkovinu o to větší. Anglonubijská koza minimálně rozšířená, chov v počátcích, v současné době potíže s dostupností kvalitních zvířat. Zkušenosti ze zahraničí hovoří o tom, že má vyšší nádoj než

3 koza bílá i s vyšší bílkovinou (okolo 5%). Vyskytuje se v různých barevných variacích a mnohá zbarvení jsou velice líbivá. Mléko je lahodnější, někdo ho přirovnává více k ovčímu. Je důležité, aby jste se rozhodli, zda si pořídíte kozičku s průkazem původu (Pop potvrzení o původu) nebo půjdete do koziček bez PP nebo do kříženek. Můj názor je jasný a volila bych chov koz s PP. Pokud se pustíte do bílých nebo hnědých, můžete za každou kozičku brát dotace a to dle aktuální finanční politiky (okolo 1000/rok). Výhody jsou docela jasné. Máte plemenné zvíře, víte všechno o jeho předcích, víte jaké má předpoklady, že pochází z chovu prostého nákazy, nedochází ke generativnímu křížení, že mléko nebude zapáchat kozinou atd. atd. Rozhodnutí třetí: Gratuluji! Nejhorší máme za sebou. Víme teď, že chcete kozičku na mléko, vybrali jste si zda s původem nebo bez, jestli bílou nebo flekatou. Na jaře si můžete pořídit kůzle. Chcete kozičku na mléko, tak s co největším předstihem si vyberte svého chovatele a zajeďte se podívat na rodiče svého budoucího kůzlátka. Informujte se o nádoji matky a na hodnoty otce a pokud možno, ochutnejte maminino mléko. Mléko vyzkoušejte od více koza a najděte si to, které vám bude vyhovovat nejlépe. Buďte opatrní a všechny své pochyby konzultujte s chovatelem.

4 Pokud se rozhodnete už pro kozu starší, dojící, nezapomeňte si zjistit její hodnoty, ochutnat mléko a informujte se o jejím posledním porodu a o důvodu prodeje kozy. Když si pořídíme kůzle + máte doma malé kůzle, na které máte čas si zvyknout + dojení vás čeká nejdříve za rok a tak máte spoustu času na otrkání + kůzle je malé a nijak nepoznamenané, máte tedy jedinečnou možnost zkazit si ho sami + můžete mu věnovat individuální péči a sami dohlížet na jeho výživu + malé kůzle je roztomilé, snáze se mu odpustí nějaká ta neplecha - máte doma mimino a čeká vás ještě dlouhá cesta k vysněnému mléku - kůzle se při změně prostředí často podrazí a na krátký čas se zastaví v růstu (většinou to po aklimatizaci dožene) - i když jsou rodiče výborní a mamina skvělá dojnice, neznamená to ještě, že máte doma také superdojnici. Ne vždy se děti vyvedou. Když si pořídíme starší kozu + máte hned mléko a znáte jeho chuť + máte jistotu, že koza je schopna zabřeznout - pořádně se vyptejte na důvod prodeje, zjistěte si zda dokáže lehce zabřeznout a jak u ní probíhají porody Samozřejmě, že chcete pouze jednu kozu! I tak máte z toho plnou hlavu, hledáte informace kde se dá, nemáte vůbec představu, co vlastně ta koza bude potřebovat a jestli nenajde maličkou díru v plotě, kterou jste ještě neopravili. Natož, aby jste přemýšleli o kozách dvou A L E je nutné si uvědomit, že každopádně jsou lepší kozy dvě. Koza je zvíře stádové a pokud nebude mít společnici/ka, bude smutná, bude prostě sama.

5 2. Povinné papírování Ať už máte jednu nebo celé stádo, základní papírování je pro všechny stejné. Papírovat prostě musíte. Nejdříve registrujete hospodářství a pak jednotlivá zvířata. Každá koza musí mít v obou uších známky, číslo známky nahlásíte na centrální registr do Hradištka. Bližší postup najdete na Nezapomeňte na povinnou evidenci při používání pastevních ploch! A ještě můžete: Pokud vlastníte papírové kozičky nebo kozlíka, můžete si zažádat o dotace na plemenná zvířata. Dotace zprostředkovává SCHOK (Svaz chovatelů ovcí a koz) Dotace se poskytuje jednou za rok a to na kozy, které jsou s PP a daný rok porodily nebo na kozlíky s PP. (U koz je to kolem 1000Kč a u kozlů je částka spočítána na krmný den a je to přibližně 16Kč/den) Pokud máte pozemky a budete i pást, můžete si zažádat o dotace na pozemky a případně na spásání a další informace najdete na SZIFu a to V případě, že si zahráváte s myšlenkou, že by jste si pořídili sýrárnu, mlékárnu nebo jiné technické zázemí, můžete zkusit dotace v rámci programu EU Rozvoj venkova všechno také najdete na SZIFu.

6 3. Ubytování v pětihvězdičkovém hotelu Ideální je pro kozu suchý, světlý, prostorný, dobře větraný chlívek s celodenním volným přístupem do výběhu nebo na pastvinu. Na pastvině by měl být přístřešek proti dešti. Nu a tuhle myšlenku si každý musí přiupravit na jeho možnosti. Pár chybných mýtů Koza nesmí zmoknout nesmysl, samozřejmě, že může Problém je v tom, že pokud hodně zmokne, věnuje dost energie na vyschnutí a má tedy méně mléka. U obzvlášť citlivých jedinců, může dojít až k výraznému snížení dojivosti. Koza nesmí mít v zimě pod nulu nesmysl, samozřejmě, že může Tento mýtus pravděpodobně vznikl v době, kdy lidé začali kozy zavírat do zděných chlévů, kde opravdu nemrzlo a pak když kozu vytáhli v zimě ven, nachladila se. Je důležité, aby koza měla přístřešek, místo, kde by na ni nepršelo a nebyl tam průvan. Hlavně mějte na paměti, že pokud kozu ubytujete v zatepleném chlívku, na noc ji mírně přitopíte a v létě ji pořídíte klimatizace, s vysokou pravděpodobností si vychováte choulostivého mazlíka, který bude častým klientem vašeho veterinárního lékaře. Takže pozor na průvan a zajistěte místo, kam se nedostanou dešťové ani sněhové kapky. Koza nesmí ven, pokud je tam sníh nesmysl, samozřejmě, že může Krapet je potíž v tom, že se jí moc nechce. Koza není hloupá a ví, že pokud je venku sníh, nenajde nic k obživě a tak samozřejmě radši zůstane doma, kde na ni čeká voňavé seno. Pokud máte možnosti, neváhejte a vytáhněte kozu ven i když je sníh Alespoň na chviličku. Zaskotačí si, protáhne se a bude ji lépe chutnat Jen pozor, toto všechno platí v případě kdy můžete mít kozu na volno, představa uvázané kozy u kolíku v metrovém sněhu a v mínus pěti, je dost děsivá. Pokud musíte volit kolíkové uvázání a nemáte žádnou jinou možnost, nechte kozí pasení a výběh až na jaro. Zásada Jedna z nejdůležitějších věcí je pro kozu pastvina, pokud nemáte možnost pastviny, dopřejte kozičce alespoň výběh. Pokud ani jednu z možností nemáte a máte pouze chlívek, kozu si raději nepořizujte.

7 4. Co ji dát, aby byla už konečně spokojená? Jedna z nejdůležitějších podmínek je mít pastvinu. Pokud se bude moci koza pást a vybírat si tak sama dle libosti obsah své stravy máte půlku práce zajištěnou. V případě, že se dostane na rosu, máte i po starostech jak do ni dostat vodu. Máte-li kozičku na výživné pastvině, nepotřebuje již žádné další krmení. Pokud ovšem budete chtít mléko, bude pravděpodobně třeba přidávat trochu zrní (ječmen, ovesné vločky, kukuřici ) cca 0,5-1kg denně. Pokud budete ještě po návratu z pastvy přidávat seno, opět se kozičce krapet zvýší mléčná produkce. Sůl by měla být trvale k dispozici. V zimním období je to kvalitní seno, můžete přidávat řepu, ovesné vločky nebo brambory. Obzvlášť v zimně je potěšíte smrčky, vrbou nebo kůrou z olše. Pokud děláte prořízku, neváhejte a přihoďte větvičky i holkám, uvidíte jak se po nich zapráší. Před porodem je vhodné podávat lněné semínko.

8 5. Kozí životní rytmus Pár rad k výběru kůzlete aneb jak bych vybírala já. Pokud se má mé kůzle stát mým jediným vytouženým a nebo naopak zakladatelkou budoucího chovu, věnovala bych výběru zvýšenou pozornost. Zavoláte-li na farmu někdy v dubnu s tím, že chcete to nejlepší kůzle po špičkové matce, většinou máte smůlu. Nezapomínejte na zlaté pravidlo a to je, že nejlepší zůstává chovateli. Tedy, kůzle začněte shánět již na podzim. Zajeďte si k chovateli, podívejte na rodiče, prostudujte si kontrolu užitkovosti a rozhodněte se pro dvě až tři maminy, od kterých by vaše budoucí kůzle mohlo být. Domluvte se a kůzle si zarezervujte. Zjistěte si, jak stará kůzlata farmář odstavuje od matek a od mléka, praxe je většinou v rozmezí 14ti dní až půl roku. Čím déle je kůzle na mléčné stravě, tím pro jeho vývoj lépe. Pokud je kůzle narozené do března a je dostatečně narostlé, je možné mladou kozičku připustit již na podzim. Jen pozor, kozička by měla mít minimálně 35kg. Zabřeznutím se pozastavuje růst a pokud je mladá kozička malá a drobná, nikdy to už nedožene. V tom případě je lepší počkat a kozičku nechat připustit až následující podzim. Připouštěcí období trvá zpravidla od září do listopadu. V tomto období je připouštění nejvhodnější. Koza porodí za pět měsíců, takže porody vychází na únor až duben. Mladé kozičce, která poprvé porodila se říká prvnička. Prvničkám je třeba věnovat zvýšenou péči při rozdojování, dát si práci a laktaci co nejvíce podpořit. Nečekejte, že se dočkáte rekordních nádojů, na to si budete muset ještě rok nebo dva počkat. Pár tipů na rozdojení důležité je do kozy dostat vodu. Čím víc bude koza pít, tím bude více mléka. Vhodné je dávat teplé polévky (vývar) nebo teplou, jinak ochucenou (osolenou) vodu. Hladina vody se dá poprášit např. šrotem. Výborná je voda po těstovinách. V podstatě musíte přijít na to, co na vaši kozičku zabírá.

9 6. Radostná událost, aby byla Máte-li tedy doma mladou, hezky narostlou kozičku a cítíte, že už by jste přeci jen se chtěli do mléka pustit nebo se jen už nemůžete dočkat malého kůzlátka, budete se muset ohlédnout po tom pravém ženichovi. Nevíte-li o kozlíkovi sami, můžete zkontaktovat SCHOK (Svaz chovatelů ovcí a koz) kde je registr kozlů včetně jejich základních údajů. Registr je uveřejněn i na stránkách svazu. V den, kdy u kozy zjistíte říji (je neklidná, pomekává, je mazlivá, má nateklou pipinu) nasedněte do auta a vyjeďte na námluvy. Pokud se známky říje do měsíce neobjeví, máte jistotu a můžete očekávát. V druhém případě je nutné návštěvu zopakovat. Kozám zdar! Marta Čapková PS. Na další se můžete ptát v diskuzi na našich stránkách. Co budu vědět, ráda zodpovím.

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY,

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, Praha Uhříněves TDM 2004 5 METODIKA PRO PRAXI VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, Praha Uhříněves doc. ing. Josef Bouška, CSc. ředitel METODIKA odhadu plemenných hodnot dojných

Více

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček úbytek přirozených instinktů úbytek teritorií snížená schopnost autoterapie somatotropní změny dentální změny institucionalizovaný stres SPOLEK PORADCŮ V EKOLOGICKÉM

Více

Seznam příloh. Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2

Seznam příloh. Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2 Seznam příloh Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2 Příloha 2. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro smíšený hospodářský systém... 5 Příloha 3. Dotazník...

Více

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí.

Pokyny. Šlechtitelský program je souhrn zásad a metodických postupů, podle kterého se oprávněné osoby, šlechtitelé a chovatelé řídí. Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR IČO 63109859, DIČ 290-63109859, bankovní spojení - VOLKSBANK, číslo účtu 4100004058/6800 sídlo: VFU Brno, Palackého 1-3, 612 42 Brno, a fax 541 243 4 81, e-mail: schok@atlas.cz,

Více

Farma se nachází v krásné krajině Šluknovského výběžku

Farma se nachází v krásné krajině Šluknovského výběžku S kozlem Jendou po Lužických horách Říkáte si že, máte už dost každodenních starostí, že se na všechno vykašlete a půjdete raději pást kozy? Dříve než dáte výpověď, prodáte byt a zrušíte blogy na internetu,

Více

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 ČESTR. Farma: Podnik: Příkosická. zemědělská a. s. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 ČESTR. Farma: Podnik: Příkosická. zemědělská a. s. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma. Mirošov Podnik: Příkosická zemědělská a. s. Mléčná farma hospodaří na ploše zhruba 2000 ha v rokycanském okresu. Pěstuje se obilí, řepka a pícniny. Krávy stojící na sucho jsou ustájeny v podestýlané stáji

Více

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU 8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU A. SELEKCE SKOTU Zákon č. 154/2000Sb O šlechtění,plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat ( plemenářský zákon ) Organizace zabývající se šlechtěním: Plemo a.s., ČMSCH

Více

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Každý chovatel ví, že řádné krmení je základním předpokladem pro dosažení dobrého zdravotního stavu krav s vysokou užitkovostí a s dobrými reprodukčními

Více

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9.1. CHOV DOJNIC Cíl: získat co nejvíce kvalitního mléka ( obsah složek mléka) + zdravé tele - ekonomika chovu je dána výší nákladů na výrobu mléka + náklady na krmiva

Více

Bio-kozí mléko je na trhu žádané

Bio-kozí mléko je na trhu žádané Bio-kozí mléko je na trhu žádané Autorem této stránky o komoditách v ekologickém zemědělství je ing. Jan Dvorský dlouholetý ředitel kontrolní organizace KEZ, nyní poradce a školitel v ekologickém zemědělství

Více

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Strategie zakládání stáda Louda F. Agrovýzkum Rapotín s.r.o. 1 Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací a ekonomickou rozvahu

Více

Pastvinářství - úvod. Kvalita pastevní píce. Historie pastevního hospodářství. Historie pastevního hospodářství

Pastvinářství - úvod. Kvalita pastevní píce. Historie pastevního hospodářství. Historie pastevního hospodářství Historie pastevního hospodářství Pastva významná role v historii Pastvinářství - úvod Neolit až středověk Jaro podzim pastva v okolí sídel, v zimě boj o přežití Lesní pastva je především u pastvy koní,

Více

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců 9.3 ODCHOV JALOVIC - od půl roku stáří (150kg ž.h.) do prvního otelení (500kg ž.h.) Cíl: zajistit dobrý zdravotní stav optimální růst a vývin včas zapustit požadovaná hmotnost+věk při telení reprodukční

Více

Univerzita Třetího věku

Univerzita Třetího věku Univerzita Třetího věku Příklady ekologických farem u nás i v zahraničí Ing. Vilma Hladíková Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ondřej Podstavek, Bozetice u Rychnova nad Kněžnou

Více

Chov koz v ekologickém zemědělství. Josef Kabeláč II. AEKn ZT Power

Chov koz v ekologickém zemědělství. Josef Kabeláč II. AEKn ZT Power Chov koz v ekologickém zemědělství Josef Kabeláč II. AEKn ZT Power Chov jednotlivých plemen koz je rozmístěn plošně prakticky po celém území naší republiky Ing. Pavel Bucek Českomoravská společnost chovatelů

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Z chovatelské praxe a z celé řady vědeckých experimentů

Více

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc.

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Řízení stáda dojnic pro zlepšení ekonomiky výroby mléka Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha - Uhříněves Kde hledat možnosti zlepšení ekonomiky

Více

Dotazník pro účastníky soutěže

Dotazník pro účastníky soutěže Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro účastníky soutěže vyplněním a zasláním tohoto dotazníku vstoupíte do prvního vyhodnocovacího kola soutěže Mléčná farma roku 2015. Na jeho základě odborná komise vybere

Více

10 TIPŮ NA VÝROBU NEJZDRAVĚJŠÍHO SMOOTHIE

10 TIPŮ NA VÝROBU NEJZDRAVĚJŠÍHO SMOOTHIE 10 TIPŮ NA VÝROBU NEJZDRAVĚJŠÍHO SMOOTHIE Milujeme smoothie! Máte to stejně? Pak jistě toužíte po super kombinaci, která by byla nejen chutná, ale především zdravá! Jak na výrobu nejzdravějšího smoothie?

Více

Kontrolní seznam před odjezdem. Supporting European Mobility for Employment

Kontrolní seznam před odjezdem. Supporting European Mobility for Employment Supporting European Mobility for Employment Kontrolní seznam před odjezdem Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace

Více

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: 41-109-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že vás zaujal Sano koncept výživy dojnic. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy -

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - rozdělení hospodářských zvířat podle stavby trávicí soustavy

Více

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Porod Příznaky blížícího se porodu uvolněné pánevní vazy pokleslé břicho zduření a zvětšení

Více

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s.

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s. 1. Úvod Kontrola mléčné užitkovosti u krav v jednotlivých chovech je jedním ze základních chovatelských opatření, které slouží chovatelům a šlechtitelům, pro selekci zvířat, práci se stádem, a je zároveň

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Hodnoticí standard. Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz (kód: 41-046-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz Kvalifikační

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

Portál farmáře. Integrovaný zemědělský registr: Vyhledávání a přehledy. Podklady pro školení. Říjen 2010

Portál farmáře. Integrovaný zemědělský registr: Vyhledávání a přehledy. Podklady pro školení. Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Integrovaný zemědělský registr: Vyhledávání a přehledy Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o.,

Více

Sepsali jsme pro Vás jen to nejdůležitější

Sepsali jsme pro Vás jen to nejdůležitější Sepsali jsme pro Vás jen to nejdůležitější Jelikož nemáme rádi zdlouhavé texty, které stejně nikdo nečte až do konce, rozhodli jsme se pro Vás sepsat pouze to nejdůležitější, co byste měli vědět, než si

Více

Příručka pro žadatele o podpoře elektronické tvorby žádostí a elektronického podání. Aplikace IZR

Příručka pro žadatele o podpoře elektronické tvorby žádostí a elektronického podání. Aplikace IZR tel.: +420 222 871 871 Příručka pro žadatele o podpoře elektronické tvorby žádostí a elektronického podání Aplikace IZR Obsah 1. APLIKACE IZR - TVORBA ŽÁDOSTÍ PRO PLATBU PRO OPATŘENÍ DOBROVOLNÉ PODPORY

Více

Krávy produkující mléko dojnice: neuvěřitelně krátký život

Krávy produkující mléko dojnice: neuvěřitelně krátký život Krávy produkující mléko dojnice: neuvěřitelně krátký život Dojnice na pastvě Trocha historie Divokým předkem tura domácího byl pravděpodobně pratur. Poslední jedinec tohoto divokého plemene uhynul v polských

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Průvodce světem webových stránek

Průvodce světem webových stránek Průvodce světem webových stránek To nejdůležitější co by jste měli vědět, než si webové stránky pořídíte Sepsali jsme pro Vás jen to nejdůležitější Jelikož nemáme rádi zdlouhavé texty které stejně nikdo

Více

Metodika uchování genetického zdroje zvířat

Metodika uchování genetického zdroje zvířat Metodika uchování genetického zdroje zvířat Plemeno: Bílá krátkosrstá koza Autoři metodiky: Ing. Věra Mátlová, Ing. Richard Konrád 1 PLEMENO, jeho chov a šlechtění 1. Stručný historický vývoj plemene Bílá

Více

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů Členské shromáždění 25. 4. 2019 11. 4. 2017 Jiří Motyčka Novelizace svazových dokumentů Důvod změn Nařízení EU 1012/2016 Nové podmínky uznávání chovatelských organizací Pro jedno plemeno více organizací,

Více

Aplikace IZR pro přípravu deklarace zvířat

Aplikace IZR pro přípravu deklarace zvířat Aplikace IZR Aplikace IZR pro přípravu deklarace zvířat Pro žadatele, který je evidován v ústřední evidenci jako chovatel dojnic (i z pohledu welfare), masných telat nebo bahnic/koz, bude aplikace uvolněna

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

Metodika uchování genetického zdroje zvířat. Plemeno: Hnědá krátkosrstá koza. Autoři metodiky: Ing. Věra Mátlová, Ing.

Metodika uchování genetického zdroje zvířat. Plemeno: Hnědá krátkosrstá koza. Autoři metodiky: Ing. Věra Mátlová, Ing. Metodika uchování genetického zdroje zvířat Plemeno: Hnědá krátkosrstá koza Autoři metodiky: Ing. Věra Mátlová, Ing. Richard Konrád 1 PLEMENO, jeho chov a šlechtění 1. Stručný historický vývoj plemene

Více

Více rozmanitosti, více vitality

Více rozmanitosti, více vitality Více rozmanitosti, více vitality Happy life, den za dnem. Pro mého psa vybírám a kupuji jen to nejlepší. Obsahuje výborné drůbeží a jehněčí maso a k tomu denní porci ovoce a zeleniny. To se přece líbí

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Šlechtění masného skotu v ČR Testování a posuzování užitkových vlastností krav bez tržní produkce mléka KUMP Kontrola užitkovosti masných plemen KUMP zajišťují

Více

Pracovní list - leden 2016

Pracovní list - leden 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list - leden 2016 Tým: 1. úkol: Kdo to je? Ke každému obrázku připište správné jméno (stačí rodové). Pak u každého ptáčka

Více

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti PRODUKCE FARMOVĚ CHOVANÉ ZVĚŘE Aktivita KA 2350/4-10up Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY Inovace předmětu H1DKZ Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny Termín realizace

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Domácí zvířata. Třída:

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Domácí zvířata. Třída: Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Domácí zvířata Jméno a příjmení: Jaroslav Mlejnecký Třída: 5. Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání:

Více

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod. Plán jak otěhotnět 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

Období mléčné výživy mléko je do dnů po narození základem výživy jehněte (od 2. týdne si už jehňata navykají na příjem pastvy, sena a jaderných

Období mléčné výživy mléko je do dnů po narození základem výživy jehněte (od 2. týdne si už jehňata navykají na příjem pastvy, sena a jaderných CHOV A WELFARE OVCÍ Technika chovu ovcí Nejkritičtějším obdobím pro jehňata je první měsíc zvykají si na chovatelské podmínky a prostředí a stávají se nezávislými na matce. Po narození období mlezivové

Více

NOVÉ SMĚRY V CHOVU MALÝCH PŘEŽVÝKAVCŮ. doc.ing. Milena Fantová, CSc. KSZ FAPPZ ČZU v Praze

NOVÉ SMĚRY V CHOVU MALÝCH PŘEŽVÝKAVCŮ. doc.ing. Milena Fantová, CSc. KSZ FAPPZ ČZU v Praze NOVÉ SMĚRY V CHOVU MALÝCH PŘEŽVÝKAVCŮ doc.ing. Milena Fantová, CSc. KSZ FAPPZ ČZU v Praze Vývoj početních stavů ovcí v ČR 500 400 430 300 200 100 165 84 140 197 0 1990 1995 2000 2005 2010 Struktura plemen

Více

IZR - PŘÍRUČKA PRO GENEROVÁNÍ PŘEDTISKŮ ŽÁDOSTÍ V ROCE 2019

IZR - PŘÍRUČKA PRO GENEROVÁNÍ PŘEDTISKŮ ŽÁDOSTÍ V ROCE 2019 IZR - PŘÍRUČKA PRO GENEROVÁNÍ PŘEDTISKŮ ŽÁDOSTÍ V ROCE 2019 Tato příručka popisuje generování předtisků žádostí v aplikaci IZR pro opatření Dobrovolné podpory vázané na produkci Dobré životní podmínky

Více

Proč chovat masný skot? Chov masného skotu. Plemeno charolais. Aberdeen-anguský skot

Proč chovat masný skot? Chov masného skotu. Plemeno charolais. Aberdeen-anguský skot Proč chovat masný skot? Chov masného skotu http://www.ansi.okstate.edu/breeds/cattle/ Michal Hejcman Využití nadbytečných TTP údržba krajiny Produkce kvalitního masa Nenáročný na ošetřování využití starých

Více

CO JE TŘEBA UDĚLAT, ABY SE STALA MOJE FENA CHOVNOU? Co všechno je třeba k tomu, aby vaše fena získala chovnost?

CO JE TŘEBA UDĚLAT, ABY SE STALA MOJE FENA CHOVNOU? Co všechno je třeba k tomu, aby vaše fena získala chovnost? materiály zpracované chovatelskou stanicí Bílé království CO JE TŘEBA UDĚLAT, ABY SE STALA MOJE FENA CHOVNOU? -Chovatelem je nazýván člověk, který se zabývá plemenitbou a odchovem štěňat. -Chovatelský

Více

Chov koz v ekologickém zemědělství JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA TUSHK II. JAROSLAV NEUMANN

Chov koz v ekologickém zemědělství JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA TUSHK II. JAROSLAV NEUMANN Chov koz v ekologickém zemědělství JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA TUSHK II. JAROSLAV NEUMANN Plemena koz Celosvětový stav koz - okolo 550 milionů kusů V roce 2007 byl v

Více

Čl. I Vyhláška č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti

Čl. I Vyhláška č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti Strana 618 Sbírka zákonů č. 64 / 2013 64 VYHLÁŠKA ze dne 6. března 2013, kterou se mění vyhláška č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství

Více

CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie. Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie. Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha Uhříněves OBSAH PŘEDNÁŠKY CHOVNÝ KOMFORT, WELFARE SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRAXE

Více

Inspirations for your business

Inspirations for your business Czech Celosvětově nejdůležitější výstava pro chovatele hospodářských zvířat Inspirations for your business 11. 14. listopadu 2014 Hannover / Německo včetně Decentral EuroTier 2014 Nejdůležitější výstava

Více

Efektivnost dotací na chov hospodářských zvířat v kontextu podpory rozšiřování teritorií vybraného druhu predátora v kulturní krajině.

Efektivnost dotací na chov hospodářských zvířat v kontextu podpory rozšiřování teritorií vybraného druhu predátora v kulturní krajině. Efektivnost dotací na chov hospodářských zvířat v kontextu podpory rozšiřování teritorií vybraného druhu predátora v kulturní krajině. Bc. Andrea Dohnalová, doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc. Úvod Krajina

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7. lekce Jak se stát doporučitelným Chcete si udělat z doporučení seriózní nástroj, díky kterému budete stabilně získávat nové zakázky a obchodní

Více

Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu

Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu Tomáš Hrůša (c) AGRO-partner, s.r.o. 1 Obsah prezentace - O firmě AGRO-partner - Jednotlivé produkty: - Přihrnovač Lely Juno - GreenStall

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_12 Název materiálu: Mléko a druhy mléka Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák rozumí

Více

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Pokud bychom chtěli skutečně ryze český chov landseera, pak bychom museli mít v PP uvedeny 4 generace landseerů otců a matek pocházejících z českého chovu.

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR HRUBÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE (mil. Kč, stálé ceny r. 1989, ČSÚ) Celkem Rostlinná produkce Živočišná produkce 1936 80.946 42.501 38.444

Více

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 1. JE MI JEDNO, CO BUDU DĚLAT Spousta z vás to často říká. I my jsme to na začátku říkali. Bylo nám to prostě jedno, jen jsme

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. Služba nabízí bydlení v bytech po Praze. Služba mne může podpořit v zodpovědnosti za moji domácnost a za můj život. Ve službě

Více

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Hanuš, O.- Genčurová, V.- Špička, J.- Vyletělová, M.- Samková, E. et al. Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín Jihočeská

Více

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i.

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Ekonomické ukazatele výroby mléka Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Několik základních ukazatelů mléka kg/krávu/rok Dojivost krav 8 000 7 500 7 000 Německo ČR Rakousko 7 634 7 281 6 500 6 000

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd VÝVOJ EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR 2014 4023 494 405 11,70 1990 1991 1992

Více

Informace o u nás chovaných plemenech koz a kontakty na chovatele, případně chovatelské kluby najdete na

Informace o u nás chovaných plemenech koz a kontakty na chovatele, případně chovatelské kluby najdete na Kozy Kozel zahradníkem, to je známé rčení poukazující na nevhodnost a neslučitelnost dané osoby a její činnosti, vychází z toho, že koza v zahradě je škůdce, ničitel a prostě postrach všeho vysazeného,

Více

IZR - PŘÍRUČKA PRO GENEROVÁNÍ PŘEDTISKŮ ŽÁDOSTÍ V ROCE 2018

IZR - PŘÍRUČKA PRO GENEROVÁNÍ PŘEDTISKŮ ŽÁDOSTÍ V ROCE 2018 IZR - PŘÍRUČKA PRO GENEROVÁNÍ PŘEDTISKŮ ŽÁDOSTÍ V ROCE 2018 Tato příručka popisuje generování předtisků žádostí v aplikaci IZR pro opatření Dobrovolné podpory vázané na produkci Dobré životní podmínky

Více

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU. směřující k vytvoření mezioborové integrace. Klíčová aktivita KA5

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU. směřující k vytvoření mezioborové integrace. Klíčová aktivita KA5 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Klíčová aktivita KA5 Začínám zemědělskou činnost aneb zemědělství šetrně a kvalitně Začínáme

Více

Důsledky tepelného stresu

Důsledky tepelného stresu Důsledky tepelného stresu Zvýšení rizika bachorové acidózy Zrychlené dýchání Snížené přežvykování Snížený příjem sušiny Celková ekonomická ztráta až 10 000 Kč Pokles mléčné produkce Zhoršená funkce bachoru

Více

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák www.milkprogres.cz Struktura nákladů při výrobě mléka 2012 Ukazatel Na krmný den (Kč) Na litr mléka (Kč) Procento nákladů Krmiva 77,90 3,78 41,3 Pracovní náklady

Více

Složení syrového mléka z ekologických provozů

Složení syrového mléka z ekologických provozů Složení syrového mléka z ekologických provozů O. Hanuš, V. Genčurová, H. Landová, A. Macek, R. Jedelská Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín Seminář a workshop: Možnosti produkce funkčních

Více

Skot. Welfare. Zásady k ochraně hospodářských zvířat. a technické požadavky na stavby pro zemědělství. Legislativa. Zásady welfare

Skot. Welfare. Zásady k ochraně hospodářských zvířat. a technické požadavky na stavby pro zemědělství. Legislativa. Zásady welfare Zásady k ochraně hospodářských zvířat a technické požadavky na stavby pro zemědělství Pohoda zvířat Welfare Naplnění materiálních a nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu Zvíře

Více

Místo jejich rodinného drama

Místo jejich rodinného drama Místo jejich rodinného drama 1 HLUŠEC 2008 Jsme s ním teď sousedé na našich venkovských sídlech. On zrovna neoplývá jemností sluchu. To ho skutečně netíží. Spíše naopak, k jeho profesi řidiče jemný sluch

Více

II. Předkládací zpráva

II. Předkládací zpráva č. j. 57673/2015-MZE-17213 II. Předkládací zpráva Na základě předkládací zprávy materiálu čj 41176/2015-MZE-17251, Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2016 na základě 1,

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Inovace prvotřídní technika

Inovace prvotřídní technika Největší světová událost v živočišné výrobě Inovace prvotřídní technika Hannover / Německo 13. 16. listopadu 2012 Czech včetně www.eurotier.com Dec entra l EuroTier 2012 Vrcholná událost pro odborníky

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Z p r á v a. z akce Inspirace pro zemědělské podnikatele. konané v rámci CSV ve dnech 14. a 15. listopadu 2013

Z p r á v a. z akce Inspirace pro zemědělské podnikatele. konané v rámci CSV ve dnech 14. a 15. listopadu 2013 Kutná Hora 19.11.2013 Čj: 756/2013-131305 Z p r á v a z akce Inspirace pro zemědělské podnikatele konané v rámci CSV ve dnech 14. a 15. listopadu 2013 Organizátor : CSV Kutná Hora Partneři : Účastníci

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S.

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S. ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ, Z. S. PREAMBULE 1. Cílem spolku s názvem Klub přátel psů pražských krysaříků (dále jen KPPPK) je chov čistokrevného plemene psů PRAŽSKÝ KRYSAŘÍK s průkazem

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Efektivnost malé kozí farmy s orientací na prodej mléka ze dvora a jeho faremní zpracování

Efektivnost malé kozí farmy s orientací na prodej mléka ze dvora a jeho faremní zpracování Efektivnost malé kozí farmy s orientací na prodej mléka ze dvora a jeho faremní zpracování Závěry projektu (zkráceno) 8. Doporučení pro praxi Na malé rodinné farmě, kde práci vykonává farmář s rodinou

Více

Jak správně jíst v době kojení

Jak správně jíst v době kojení Jak správně jíst v době kojení 2007 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV o ekologickém zemědělství,

Více

JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ

JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ JAK BÝT ÚSPĚŠNÁ NA SCHŮZCE S MUŽEM 55 TIPŮ Nedělejte pořád stejné chyby, udělejte ten nejlepší dojem na muže, o kterého máte zájem a připravte se na úspěch. Nechte si poradit, jakých chyb se vyvarovat,

Více

METODIKA CHOVU ČESKÉ ČERVINKY

METODIKA CHOVU ČESKÉ ČERVINKY METODIKA CHOVU ČESKÉ ČERVINKY Úvod Původní plemeno chované na území Čech a Moravy byl brachycerní skot, označovaný názvy české červinky, slezské červinky, líštňanské červinky apod. Podle Bílka (1955) bylo

Více

Vesnice ve století služeb

Vesnice ve století služeb O čem to dnes bude? Vesnice ve století služeb Ing. Zdenka Nosková 17.5.2013 Venkovský cestovní ruch u nás a v zahraničí Včelí farma Nosek Projekt Prázdniny na venkově Úspěch závisí na mnoha faktorech.

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 28 Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Svobodný stát Sasko Údaje z vykazovaného roku 28 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ

Více

Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami. Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik

Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami. Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik Mléčná farma v Uhelné Příbrami Mléčná farma v Uhelné Příbrami Mléčná farma v Uhelné Příbrami

Více