Zápisník 0dborek. T.O.M Kňouři. Ahoj Kňoure! Toto je Zápisník Odborek, který ti pomůže dokázat, co všechno už umíš a dovedeš.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápisník 0dborek. T.O.M. 0439 Kňouři. Ahoj Kňoure! Toto je Zápisník Odborek, který ti pomůže dokázat, co všechno už umíš a dovedeš."

Transkript

1 Zápisník 0dborek T.O.M Kňouři Ahoj Kňoure! Toto je Zápisník Odborek, který ti pomůže dokázat, co všechno už umíš a dovedeš. Je v něm 80 různých odborek z šesti oblastí: 1) Tělesná zdatnost 2) Umění a kultura 3) Příroda a památky 4) Služba 5) Zálesáctví 6) Zručnost Plň úkoly, které zvládneš, jeden za druhým a získávej co nejvíce odborek. Co neznáš se nauč! Jakmile se Ti podaří nějaký úkol splnit, ihned si vybarvi puntík vedle, abys měl přehled, co už máš. Až odborku splníš, přihlaš se Kodymu a bude Ti slavnostně udělen odznak, který si potom přišiješ na krojovou košili. Jméno Sepsal a vyrobil Kody. Září 2009.

2 Odborky: Tělesná zdatnost Atlet Bruslař Cyklista Horolezec Lyžař Míčové hry Potápěč Plavec I, II Sebeobrana Vodák Umění a kultura Fotograf Historik Herec Hudebník Literát Loutkář Národopis Novinář Sběratel Společník Tanečník Řezbář Režisér Výtvarník Zpěvák Příroda a památky Astronom Botanik Geolog Houbař Chovatel Lesník Meteorolog Ochránce přírody Ochránce vody a půdy Pěstitel Přítel ptactva Speleolog Znalec památek Zoolog Služba Cvičitel Diakonie Hospodář Kronikář Kurýr Péče o dítě a domácnost Pokladník Průvodce Průzkumník Vedoucí her Zachránce Zdravotník Zálesáctví Dřevorubec Indián Kuchař Lasování Lukostřelec Ohnivec Poutník - cestovatel Spojař Stopař Střelec Šifrování Táborník Topograf Zimní táboření Zručnost Bystrá hlava Domácí opravář Elektrotechnik Keramik Krejčí Levá ruka Modelář Práce s počítačem Práce ze dřeva Práce z kůže Práce z kovu Pletení a háčkování Táborový stavitel Uzlař Vyšívání

3 Tělesná zdatnost Atlet Atlet Bruslař Cyklista Horolezec Lyžař Míčové hry Plavec I, II Potápěč Sebeobrana Vodák o Zná správnou techniku skoku, běhu, hodu, vrhu a šplhu, snaží se je dodržovat. o Zvládne běh na 60 m za 10,2 vteřiny. o Skok vysoký s rozběhem 110 cm. o Skok daleký s rozběhem 350 cm. o Vrh koulí 5 kg na vzdálenost 600 cm. o Hod kamenem o váze min. 350 g na vzdálenost 35 m. o Hod kamenem o váze min. 350 g na cíl (kruh o průměru 5m) ze vzdálenosti 25m, z 5 hodů alespoň 3 zásahy. o Indiánským krokem na trati 1500m za 10 minut. o Provede nejméně 5 shybů. o Vyšplhá na tyč (po laně) min. 3 m. Pro udělení odborky splň 8 / 10 bodů.

4 Bruslař Cyklista o Umí dobře jezdit na bruslích, zastavovat se, obracet a jezdit pozpátku. o Ujede alespoň 300 metrů rychlým tempem s bezpečným překládáním nohou v zatáčkách. o Zná alespoň 5 her, které lze hrát na ledě a dovede je zorganizovat. o Ví, jak se zjišťuje bezpečnost ledu. o Ví, jakým způsobem se poskytuje pomoc při proboření ledu a jak se poskytuje první pomoc. o Zná pravidla ledního hokeje a dovede jej hrát, nebo zná krasobruslařské prvky. Pro udělení odborky splň 5 / 6 bodů. o Má vlastní kolo v dobrém technickém stavu a dovede na něm dobře a bezpečně jezdit. o Zná dopravní značky a předpisy silničního provozu pro cyklisty a dodržuje je. o Ujede za den vzdálenost alespoň: 40km (11-12let), 50km (13-14let), 70 km (15 let a více). o Za sezónu ujede alespoň 500 km. o Zná mechanismus jízdního kola, umí je vyčistit a promazat. o Provede drobné opravy a vozí s sebou nejnutnější vybavení pro případ drobnějších poruch. o Umí připevnit na kolo výstroj na výpravu. o Umí číst v turistické, silniční i cyklistické mapě s ohledem na přípravu i průběh trasy. o Zúčastní se několikadenní cyklistické výpravy nebo cyklotábora. o Zúčastní se cyklistického závodu pro mládež, např. jízdy zručnosti, cyklokrosu, orientační jízdy, dálkové jízdy. o Ví, co dělat při dopravní nehodě, umí přivolat pomoc, s pomocí vlastní lékárničky umí poskytnout první pomoc. Pro udělení odborky splň 9 / 11 bodů.

5 Horolezec Lyžař o Zná zásady bezpečného jištění, umí používat sedačku a prsní (kombinovaný) úvaz, umí se navázat na lano. o Zvládá zásady lezení (lezení na tři body, komín, rozpor). o Ovládá slaňování (Dülfer, osma), použití lan, karabin o Umí zacházet s lezeckým průvodcem, zná klasifikace obtížnosti cest, pravidla lezení ve zvolené lezecké oblasti. o Absolvuje 20 hodin lezení v terénu nebo umělé stěně. o Umí se jistit na zabezpečených horských cestách. o Zúčastnil se dvou celodenních turistických túr v horách po cestách, které jsou alespoň částečně zajištěny. o Zná skalní útvary vhodné pro lezení v Čechách o Zná zásady bezpečnosti při lezení (výstroj a výzbroj, zakázané manipulace) o Umí se dobře obléci a vybavit na horskou túru. o Umí pojmenovat horské útvary a číst mapu. o Zná nebezpečí a zásady bezpečnosti při pohybu v horách o Zná způsoby první pomoci a přivolání pomoci v horách. o Zná zásady pohybu v horském terénu (ekonomická chůze, stoupání a sestup suťovými svahy, přechod sněhových polí nebo ledovce). o Umí jistit. o Umí zřídit postupové jištění o Umí naplánovat lezeckou činnost nebo túru. o Zná druhy lyžařských sportů a lyží. o Zná lyžařské názvosloví. o Zná techniku jízdy na běžkách. o Zná techniku jízdy na sjezdových lyžích. o Umí jezdit na vleku. o Ví, jak se správně ustrojit na lyže. o Umí provádět základní údržbu a opravy lyžařské výstroje. o Zná základní metody nácviku jízdy na lyžích. o Zná první pomoc při úrazech na lyžích a předvede přepravu raněného na lyžích. o Zná nebezpečí v horách a jak jim čelit. o Umí správně mazat Pro udělení odborky splň 9 / 11 bodů. Pro udělení odborky splň 14 / 17 bodů.

6 Míčové hry Plavec I o Zná a umí srozumitelně vyložit pravidla tří z následujících her: Fotbal, basketbal, volejbal, pasák, softbal,házená. o Řídí stavbu improvizovaného hřiště. o Má smysl pro fair-play. Alespoň jednou dělá úspěšně rozhodčího. o V míčových hrách zná fauly, nebezpečí při faulování, jak jim čelit. o Má cit pro kolektivní hru, hraje obětavě, je platným hráčem. o Umí alespoň tři hry dobře hrát. o Zná pravidla, platná pro koupání v našich oddílech a nebezpečí s tím spojená. o Předvede bezpečný skok do vody z malého můstku, mola,atd. o Šlape vodu 1 minutu s 1 rukou nad vodou. o Uplave libovolným způsobem 100 metrů. o Zadrží dech na 30 vteřin. o Předvede několik způsobů plavání (prsa, kraul, znak). Plavec II Pro udělení odborky splň 5 / 6 bodů. o Splní podmínky Plavce I. o Šlape vodu 2 minuty s pažemi nad vodou. o Předvede správný startovací skok do vody ze skokanského můstku. o Uplave po 50 metrech těmito způsoby nejprve na prsou, poté na znak, nakonec kraulem. o Uplave 50 metrů jen nohami a jen pažemi. o Uplave 400 metrů bez měření času. Pro udělení odborek splň 6 / 6 bodů.

7 Potápěč Sebeobrana o Má vlastní základní potápěčskou výstroj. o Umí vyrovnat tlak v tělesných dutinách. o Zanoří se se základní výstrojí, uplave 10 m pod vodou, po vynoření vyfoukne šnorchle. o Ovládá dopomoc unavenému plavci podobné hmotnosti na vzdálenost m. o Vyloví předmět z hloubky 3-4 m. o Umí vylit masku pod vodou. o Zná zásady bezpečného potápění na nádech. o Zná zásady používání a ošetřování základní výstroje. o Překoná překážkovou dráhu postavenou na dně bazénu v hloubce 4 m. o Předvede tři skoky nebo pády do vody se základní výstrojí. o Předvede dva různé způsoby zanoření. o Ovládá plavání ve dvojici, zná základní signály. o Zná zásady bezpečného potápění ve volné vodě. o Ví, jak zachránit tonoucího, doplavat s ním ke břehu, vytáhnout ho na stupňový břeh. o Předvede pády: Vzad bez přetočení a s přetočením těla, vpřed bez vztyku a se vztykem těla. o Umí obrany: Vyproštění z úchopu za ruce z předu a zezadu, vyproštění z obejmutí za tělo zepředu, zezadu a ze strany, obranu proti škrcení zpředu a zezadu i ze strany, obranu proti políčkům a úderům pěstí, obranu proti kopům, proti úderu holí, obranu v boji na zemi proti stojícímu a ležícímu útočníkovy, obranu proti střelné zbrani zpředu i zezadu. o Předvede vnější a vnitřní podraz nohou, podrazy: přehoz bederní, ramenní, strh na noze, náběr týlní. o Ovládá znehybnění: vrchní šerpou, zalehnutí tělem, příčné zalehnutí. o Útočné chvaty: páky na prsty, zápěstí a loket, škrcení, páčení na zemi japonským klíčem, páčení loketního kloubu přes břicho, páčení ruky v postoji. Pro udělení odborky splň 4 / 5 bodů. Pro udělení odborky splň 12 / 14 bodů.

8 Vodák o Umí správně pádlovat v kánoi i v pramici. o Umí přistávat v proudu, koníčkovat. o Zúčastní se vodácké výpravy. o Správně zabezpečí výstroj a výzbroj proti vodě. o Prokáže že umí na vodě dbát o své zdraví. o Zvládne vylehnutí, závěs, traverz, přitahování, odtlačování. o Má základní znalosti o našich řekách. o Dokáže opravit rozbitou loď. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů.

9 Umění a kultura Fotograf Fotograf Herec Historik Hudebník Literát Loutkář Národopis Novinář Režisér Řezbář Sběratel Společník Tanečník Výtvarník Zpěvák o Používá fotoaparát pro vlastní potřebu i pro oddíl, dovede jej správně ošetřovat. o Zná účel a přednosti jednotlivých fotopřístrojů, objektivů, filmů, záznamových zařízení. o Zná základní pojmy z fotografování (světelnost, ohnisková vzdálenost, atd.). o Zná dostupné druhy negativního i pozitivního materiálu, zásady skladování a zpracování. o Dovede používat expozimetr. o Zná zásady fotografování při umělém světle. o Vysvětlí správně rozvržení fotosnímku. o Předloží 30 vyhovujících fotosnímků ze života družiny, oddílu, tábora, 10 snímků z pozorování a ochrany přírody, 5 snímků provedených při umělém osvětlení, z toho 2 z činnosti v klubovně. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů.

10 Herec Historik o Přednese správně prózu (povídku nebo úryvek z románu). o Přednese správně báseň. o Předvede nejméně 5 sólových výstupů vhodných k táborovému ohni nebo na besídku (veselé nebo vážné výstupy, pantomimické výstupy, kouzelnické kousky, vyprávění apod.). o Umí napodobovat pohyby a hlasy ptáků a savců. o Mluví správně česky s dobrou výslovností. o Přednese správně dva úryvky ze dvou různých divadelních her. o Dovede hlasem správně charakterizovat různé povahy a stáří. o Přednese hereckou etudu na určené téma. o Umí improvizovaně zhotovit divadelní kostým. Pro udělení odborky splň 7 / 9 bodů. o Prokáže znalost historie českého státu na úrovni svého věku. o Prokáže znalost historie světa na úrovni svého věku. o Prokáže znalost historie vybraného státu v souvislostech světových dějin. o Zná historii své obce, svého města. o Zná historické památky svého regionu. o Zná alespoň 10 slavných postav naší historie a události, které je proslavily. o Zná alespoň 10 slavných postav ze světové historie a události, které je proslavily. o Zná základní časové dělení historie (pravěk, starověk atd.) a dovede je stručně popsat. Pro udělení odborky splň 6 / 8 bodů.

11 Hudebník Literát o Má hudební nástroj a používá jej ve Tomické činnosti. o Dovede improvizovat doprovod k písni. o Dovede zahrát zpaměti nejméně 10 písniček na všeobecně uznávaný hudební nástroj. o Sám si vybere a zahraje dobře skladbu z not. o Zná několik předních českých hudebních skladatelů klasické hudby a jejich díla. o Zná několik předních cizích hudebních skladatelů klasické hudby a jejich díla. o Zná současnou naší tzv. trampskou, country a folkovou hudbu. o Dovede vybrat vhodné skladby pro táborový oheň nebo jiné veřejné vystoupení. Pro udělení odborky splň 6 / 8 bodů. o S oblibou hodně čte, vede si čtenářský deník. Předloží záznam za půl roku. o Zná z vlastní četby základní díla literatury pro děti a mládež (české i světové) a doporučuje ji ostatním. o O přečteném dovede souvisle vyprávět na družinové schůzce. o Má přečteno alespoň jedno dílo od 5 známých českých spisovatelů. o Dovede recitovat s porozuměním alespoň 10 básní podle vlastního výběru. o Ví, kde je nejbližší veřejná knihovna. o Založí si vlastní knihovničku o Přečtenou povídku nebo báseň kriticky rozebere a zhodnotí, příp. ji doporučí ostatním členům oddílu. o Zná v hlavních rysech dějiny české literatury. o Zná základní literární druhy a směry. o Dovede jmenovat alespoň některé autory světové literatury a zařadit je do souvislostí časových i jiných (druh, literární směr apod.). Pro udělení odborky splň 9 / 11 bodů.

12 Loutkář Národopis o Má dobrou výslovnost a přednes, dovede napodobit různé hlasy. o Ovládá maňáskové loutky a stínohru. o Vyrobí maňáska. o Vyrobí některé rekvizity (kulisa, nábytek ze dřeva nebo tuhého papíru ap.). o Ušije jednoduchý kostým na loutku a poradí, jak loutku vhodně převlékat. o Umí vést loutky na drátkách i nitích. o Vyrobí loutku. o Postaví scény jednoduché hry. o Má nacvičeny alespoň 3 hry pro různé obecenstvo. o Upraví pohádku pro loutkovou scénu. o Umí správně osvětlit scénu. o Napíše scénář jednoduché loutkové hry. o Zná některé české a moravské národopisné oblasti (kroje, stavby, zvyky apod.) o Zná některé krajové písně a zvyky (stavění máje, vynášení smrtky, pálení čarodějnic, otvírání studánek, jízda králů apod.) o Zná některé místní báje, pověsti, říkadla, pověry apod. o Zná některou charakteristickou úpravu jídel. o Zná alespoň 10 národních písní. o Zná odbornou národopisnou literaturu a beletrii o Nacvičí buď sám nebo s družinou a předvede u táborového ohně nebo při jiné tomické akci libovolný výstup - lidové vyprávění, hru na lidový hudební nástroj, zpěv národních písní apod. Pro udělení odborky splň 6 / 7 bodů. Pro udělení odborky splň 10 / 12 bodů.

13 Novinář Režisér o Napíše příspěvek (článek, referát), o některé oddílové nebo družinové akci tak, aby mohl být uveřejněn v denním tisku. o Předloží alespoň tři své příspěvky, které byly uveřejněny v některém Tomickém časopisu. o Sestaví návrh propagačního materiálu propagující družinu, oddíl. o Sleduje pravidelně denní tisk a předloží výstřižky týkající se naší činnosti a výchovy. o Stará se alespoň po dobu jednoho roku o vydávání oddílového časopisu, přispívá svými články i na vývěsku oddílu. o Vysvětlí, co je to autorské právo a copyright. o Umí vysvětlit zvláštnosti jednotlivých literárních útvarů - povídka, novela, fejeton, román apod. Pro udělení odborky splň 6 / 7 bodů. o Umí nacvičit s herci (členy oddílu) jednotlivé výstupy a scénky. o Umí řídit a uvádět program. o Zná hlavní zásady režie a maskování herců. o Umí zřídit improvizované jeviště. o Ví, jaké jsou úlohy dramaturga, režiséra, herce, osvětlovače apod. o Ví, jak volit herce pro určité úlohy, umí jim poradit s kostýmem a líčením. o Ví, jak osvětlovat scénu. o Je obeznámen s dramatickou tvorbou a divadelními hrami pro mládež. o Vybranou hru podle potřeby upraví, navrhne pro ni výpravu, nacvičí ji a řídí její předvedení před veřejností. o Nacvičí 5 her nebo skupinových výstupů k předvedení na jevišti nebo u táborového ohně. Pro udělení odborky splň 8 / 10 bodů.

14 Řezbář Sběratel o Zná hlavní druhy našich dřev vhodných k řezbářství, pro různé použití (drobné řezby, totemy). o Vyřeže lžíci, pohárek, ozdobný nůž, kouli. o Zhotoví totem, figurku nebo zvíře. o Zná povrchovou úpravu dřeva (moderní barvení), ochranu před škůdci, lakování, voskování. o Vyřeže dláty reliéf 10x20 cm. o Nabrousí nůž a dláto. o Umí použít pily a sekery pro hrubé opracování materiálu. o Připraví si nákres předmětu, který chce zhotovit. o Předloží vlastní sbírku předmětů, která je systematicky a vkusně uspořádána. o Při rozhovoru prokáže nejen skutečný zájem o zvolený obor sbírky, ale též i přiměřené znalosti o jeho historii, současnosti, parametrech či souvislostech. o Zná literaturu, zabývající se příslušným oborem. o Zná případné sběratelské skupiny, spolky či burzy v oboru, navázal s nimi sběratelský kontakt. Pro udělení odborky splň 4 / 4 bodů. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů.

15 Společník Tanečník o Zná základní pravidla společenského chování a odpovídajícím způsobem jedná v rodině v oddíle i ve společnosti. o Zná základní pravidla podávání pokrmů a nápojů. o Zná alespoň 4 společenské hry pro děti a umí zabavit družinu alespoň na 15 minut. o Poučí o základech společenského chování členy své družiny. o Umí uvítat hosty doma, v klubovně i na táboře. o Umí jednat vhodným způsoben na úřadech při vyřizování osobních nebo oddílových záležitostí. o Zná alespoň tři společenské hry pro dospělé. Pro udělení odborky splň 7 / 7 bodů. o Ovládá základní kroky klasických tanců. o Zná alespoň 3 lidové a country tance a dovede je v oddíle nacvičit. o Ovládá prvky současného společenského tance. o Dokáže předvést tanec nebo cvičení s hudebním doprovodem, který dokáže vhodně vybrat. o Ovládá provádění základních pohybů současných rytmických cvičení. Pro udělení odborky splň 5 / 5 bodů.

16 Výtvarník Zpěvák o Nakreslí figurální výjev nebo portrét, krajinu, zátiší, zvíře, ptáka, rostlinu ap. o Předloží náčrtník s kresbami z T.O.M. akcí. o Navštíví výstavu s výtvarnou tématikou. o Provede výzdobu určené části klubovny. o Umí připravit materiál (napnout papír, rozdělat barvu ap.). o Navrhne družinovou vlajku, obálku k časopisu, kronice, táborovému deníku ap. o Vyzdobí tematicky vývěsku v klubovně. o Použije pro jeden námět dvou různých technik. o Udělá plakát pro výstavku, besídku apod. o Provede omalování totemu. o Zazpívá bez doprovodu státní, ranní a večerní hymnu. o Umí zazpívat několik písní podle vlastního výběru. o Dovede sám improvizovat druhý hlas k písni. o Má svůj zpěvník. o Zná významné interprety hlavních hudebních směrů. o Nacvičí několik nových písní se svou družinou nebo oddílem. Pro udělení odborky splň 5 / 6 bodů. Pro udělení odborky splň 8 / 10 bodů.

17 Příroda a památky Astronom Astronom Botanik Geolog Houbař Chovatel Lesník Meteorolog Ochránce přírody Ochránce vody a půdy Pěstitel Přítel ptactva Speleolog Znalec památek Zoolog o Zná planetární soustavu. o Zná 12 souhvězdí a některé význačné hvězdy včetně některých známých legend. o Vysvětlí zatmění Slunce a Měsíce. o Zná význačné polohy planet a ví, které jsou vhodné k pozorování. o Postaví táborové sluneční hodiny. o Má znalosti o planetě Zemi (oběh, sklon osy a z toho plynoucí jevy). o Zná působení přitažlivosti Slunce a Měsíce na Zemi. o Podle hvězd určí sever. o Zná nejnovější názor na vznik sluneční soustavy. o Popíše vznik a zánik hvězd. o Vysvětlí pojmy: asteroid, meteoroid, meteorit, meteor. o Jednoduchým dalekohledem pozoruje Měsíc, dokáže podle mapy najít význačné objekty (krátery, moře, pohoří). Pro udělení odborky splň 10 / 12 bodů.

18 Botanik Geolog o P řipraví trasu výpravy družiny nebo oddílu do přírody, na této výpravě najde a přesně určí 30 druhů libovolných rostlin (včetně mechorostů, dřevin, hub a lišejníků). o Najde a určí 40 druhů bylin. o Najde a určí 20 druhů dřevin. o Najde a určí 20 druhů výtrusných rostlin nebo hub (řasy, houby, lišejníky, mechorosty, plavuně, přesličky, kapradiny). o Najde v přírodě 10 rostlin, které se dají použít k jídlu (plody, houby, čaje apod.). o V zimě pozoruje a určí alespoň 20 libovolných rostlin. o Zná a v přírodě najde jedovaté rostliny a houby, umí je rozeznat od podobných jedlých. U 5 z nich zná příznaky otravy a umí poskytnout první pomoc. o Zná aspoň 5 druhů léčivých bylin. Zná zásady jejich správného sběru a sušení. Dva druhy bylin usuší a připraví k použití. o Zhotoví sbírku 20 vlastních kreseb nebo fotografií rostlin, o vystaví je v klubovně. Zhotov í sbírku 25 herbářových položek (ve standardní úpravě) běžných rostlin, vystaví je v klubovně. o Dovede určovat rostliny podle botanického klíče, předvede a vysvětlí družině. Pro udělení odborky splň 9 / 11 bodů. o Pozná 15 nerostů a každý zařadí do třídy. o Pozná 15 hornin, u každé popíše její typ a složení. o Pozná 10 zkamenělin rostlin nebo živočichů, u každé doplní její původ. o Má sbírku nerostů, hornin nebo zkamenělin, kterou průběžně doplňuje. Do klubovny připraví výstavu ukázek ze své sbírky s vlastním odborným výkladem. o Zhotov í sbírku 10 vlastních kreseb nebo fotografií význačných geologických (skalních) útvarů, vystaví je v klubovně. o Umí číst v geologické mapě. Podle geologické mapy vysvětlí družině geologické poměry regionu. o Navštíví (sám, s družinou nebo s oddílem) aspoň dvě významné geologické lokality odlišného charakteru. O každé připraví výklad pro ostatní nebo informaci na nástěnku, do časopisu apod. o Zná základní oblasti Českého masívu a Karpat v ČR. Zná jejich geologické stáří a původ, ví, jakými typy hornin jsou budovány. o Vysvětlí, co je nerost, má základní znalosti o krystalových soustavách a třídách nerostů. o Vysvětlí, co je hornina, ví, jak se dělí horniny podle původu a složení. o Vysvětlí, co je zkamenělina, ví, jak zkameněliny mohou vznikat. Pro udělení odborky splň 9 / 11 bodů.

19 Houbař Chovatel o Zná základní rozdělení hub. o Pozná běžné jedlé a jedovaté houby a jejich znaky. o Sbírá houby po celý rok, ví jak je čistit, upravovat, zná 3 recepty na úpravu hub. o Správně houby nasuší. o Určí neznámou houbu podle atlasu. o Zná příznaky otravy houbami a ovládá první pomoc. Pro udělení odborky splň 6 / 6 bodů. Tuto odborku může plnit jen ten, kdo doma chová nějaké zvíře (např. psa, kočku, drobné savce, plazy, akvarijní rybky hmyz, hospodářská zvířata). o Dlouhodobě a pravidelně pečuje o vybrané zvíře. o Pravidelně své zvíře ošetřuje, čistí a udržuje mu prostor, ve kterém žije. o Ví, kdy a čím své zvíře krmit, umí pro něj obstarat a uchovat potravu. o Zná základy anatomie a fyziologie svého živočicha. o Ví, jaká je nezbytná veterinární péče, ví, kde je nejbližší veterinář. Ví, jak se jeho zvíře rozmnožuje, umí poznat samce a samici a různě staré jedince. o Ví, jaké nejběžnější nemoci a parazité mohou napadnout jeho zvíře a jak se proti nim bránit. o Zná nejdůležitější druhy či plemena zvířat příbuzná s tím, které chová. o Umí připravit prostor pro své zvíře (výběh, akvárium, terárium apod.) tak, aby se zde cítilo přirozeně a aby odpovídal jeho potřebám. Ví, jaká je minimální velikost tohoto prostoru. Pro udělení odborky splň 6 / 8 bodů.

20 Lesník Meteorolog o Pozná 20 druhů běžných jehličnatých a listnatých stromů. o Zná lesní zvěř a úlohu jednotlivých druhů v přírodě. o Najde v přírodě 10 druhů rostlin nebo hub, které je možno sbírat. o Pozná větvičky a kůru 10 různých stromů. o Pozná semena 10 různých stromů. o Určí parohy a rohy několika zvířat a vysvětlí jak se rozpoznávají. o Pozná který strom uhynul ohňem, mrazem, nemocí či napadením hmyzem. o Zná jedlé a jedovaté houby. o Ví, co je myslivost, k čemu slouží. Zná základní principy ochrany lesa. o Ví jak si počínat při hašení povrchového nebo půdního požáru v lese,v rovině a v horách. Pro udělení odborky splň 8 / 10 bodů. o Zná složení a členění atmosféry, umí definovat základní meteorologické veličiny, ví, jak a v čem se měří. o Ví, co je tlaková výše, tlaková níže, studená fronta, teplá fronta, oklusní fronta. o Zná značky používané pro zakreslení meteorologické situace do map. o Umí zacházet se základními meteorologickými přístroji (teploměr maximální a minimální, tlakoměr, vlhkoměr, srážkoměr, anemometr). o Dovede předpovídat počasí podle přírodních úkazů. o Dovede číst synoptickou mapu. o Umí rozeznat a pojmenovat základní typy oblaků, umí určit pokrytí oblohy oblačností. o Zná základy vzniku proudění vzduchu, umí určit směr a rychlost větru, zná Beaufortovu stupnici pro odhad rychlosti větru podle účinků na pozemní objekty. o Umí předpovídat počasí i podle meteorologických podkladů (synoptické mapy, družicové snímky atd.). Pro udělení odborky splň 7 / 9 bodů.

21 Ochránce přírody Ochránce vody a půdy o Ví, co se rozumí pod pojmem ochrana přírody, co je to ekologie. o Ví, které chráněné rostliny a živočišné druhy žijí v našem kraji, kde se vyskytují (v Brně a na venkově) o Ví, které faktory nejvíce ohrožují přírodu. o Zná všechna chráněná území v kraji a navštíví většinu z nich. Zná důvody, které vedly k jejich vyhlášení a v čem spočívá jejich hodnota. o Navrhne a provede záchranou akci na pomoc nějaké ohrožené lokalitě. o Udělá alespoň 15 činů k ochraně přírody (zalesňování, výsadba stromů, úprava historicky a kulturně památných míst, stavebních památek, krmení zvěře, střežení chráněného území, apod.). Pro udělení odborky splň 5 / 6 bodů. o Umí vysvětlit vznik půdy, druhy a typy půd, stručně popíše půdní profil v terénu. o Popíše koloběh vody v přírodě. o Ví, jak rostlinstvo chrání půdu. o Ví, jak zabezpečit pumpu před mrazem. o Vyhledá lesní studánku a vyčistí ji, případně vyhloubí. o Ví, jaké nebezpečí hrozí při použití vody z nejistých zdrojů. o Vysvětlí zdroje znečišťování vod a půdy, jaká je možná prevence, možnosti likvidace po znečištění. o Vysvětlí používání umělých hnojiv a pesticidů v souvislosti s nezávadností potravin. o Funkce lesů a mechů při udržování zásob vody a ochrany půdy. Jaký význam mají rašeliniště. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů.

22 Pěstitel Přítel ptactva o Zná nejméně 20 druhů zahradních květin, o každé ví, jak ji pěstovat a k čemu se hodí (do skalky, do vázy atd.). o Zná nejméně 15 druhů nebo odrůd pěstovaného ovoce. o Zná nejméně 10 druhů zeleniny, o každém ví, jak ho pěstovat a jak ho upotřebit. o Zná nejméně 10 druhů pokojových rostlin. o Zná nejméně 5 druhů škůdců užitkových nebo okrasných rostlin. Zná způsoby ochrany před nimi. Zná nevýhody a nebezpečí použití chemických prostředků a vysvětlí, jak je možné se bez nich obejít nebo čím je nahradit. o Zná nejméně 5 chorob okrasných nebo užitkových rostlin. Zná způsoby ochrany před nimi. o Ví, kdy a jak sázet jednotlivé druhy rostlin. o Popíše vlastnosti a složky půdy, vysvětlí význam jednotlivých složek půdy. Ví, jaký význam má pro kvalitu půdy její matečná hornina o Zryje a upraví záhon k osázení květinami nebo zeleninou. o Doma pěstuje nejméně 5 druhů pokojových rostlin, ví, z jaké pocházejí oblasti a jaké mají nároky na pěstování. o Zná v přehledu systematické rozdělení ptáků. o Pozná 30 ptáků, z nich nejméně 20 volně žijících v přírodě. o Pozná 15 ptáků po hlase, poznává ptáky podle siluet. o Zná několik druhů stěhovavých ptáků, jejich hlavní směry tahu a místa přezimování. o Zná vzácné druhy našich ptáků, zná chráněné ptáky. o Zná v hlavních rysech způsob života, dobu hnízdění, zvyky, užitečnost nebo škodlivost okolí, případně dobu příletu a odletu 5 různých ptáků. o Zhotoví ptačí budku a umístí ji na vhodném místě. o Snaží se chránit zpěvné ptáky před škůdci (kočka, kuny, lasička, draví ptáci, atd.) Pro udělení odborky splň 6 / 8 bodů. Pro udělení odborky splň 8 / 10 bodů.

23 Speleolog Znalec památek o Zná základní krasové jevy podzemní a ví, jak vznikají. o Zná bezpečnostní zásady pro pohyb v jeskyni (zejména zakázané manipulace). o Navštíví 2 zpřístupněné a 3 další horizontální jeskyně. o Umí se navázat na jisticí lano, umí sbalit lano do panenky. o Umí popsat oběh vody v krasovém území. o Ovládá pohyb v horizontální jeskyni (orientace, plazení, komínování, rozpor). o Zná druhy světel do jeskyně a umí je používat (karbidka, akumulátorová svítilna). o Zná nejdůležitější krasové oblasti u nás včetně významných jeskyní. o Zná zabezpečení pohybu ve vodních jeskyních. o Má přehled o rostlinách a živočiších typických pro krasové oblasti (zejména žijících v podzemí, včetně specifik). o Umí se vhodně obléci do jeskyně. o Umí číst v plánu horizontální i vertikální jeskyně. o Zná minerály, které se vyskytují v našich jeskyních. o Zná základy jištění. o Zná základy první pomoci (přivolání pomoci, stabilizovaná poloha, ochrana před podchlazením, transport). o Zná základní stavební slohy, navštíví hlavní památky ve svém okolí. o Zná způsoby právní ochrany památek a některé příklady. o Zná významné stavitele a jejich díla. o Zhotoví plánek a náčrty nebo fotografie některé kulturní památky. Shromáždí o ní co nejvíce informací a seznámí s ní družinu či oddíl. o Zná základní terminologii, vývoj a hlavní památky některého druhu stavitelství (městské, církevní, atd.) o Zná základní druhy kleneb a rozezná je u jednotlivých druhů památek. Pro udělení odborky splň 5 / 6 bodů. Pro udělení odborky splň 12 / 15 bodů.

24 Zoolog o Podle vzhledu nebo stop pozná 15 druhů volně žijících savců. o Podle hlasu v přírodě pozná 10 druhů ptáků. o Podle vzhledu nebo siluety pozná 15 druhů volně žijících ptáků. o Pozná 15 druhů ryb, obojživelníků a plazů u nás volně žijících. o Pozoruje a družině vysvětlí aspoň tři projevy chování živočichů (např. komunikaci, péče o potomstvo, značení teritoria apod.). o Zná alespoň 10 druhů chráněných živočichů, ví, čím jsou živočichové ohroženi. Vysvětlí hlavní zásady jejich ochrany. o Dovede určovat živočichy s pomocí literatury, předvede a vysvětlí družině. o Zhotoví krmítko pro ptáky. o Zhotoví sbírku 20 vlastních kreseb nebo fotografií živočichů, vystaví je v klubovně. o Zhotoví sádrové odlitky stop aspoň tří různých živočichů, popíše a vystaví v klubovně. o Vysvětlí základy stavby a funkce živočišného těla, má přehled o jednotlivých skupinách živočichů. o Vysvětlí, jaká je role různých živočichů v přírodě, popíše potravní řetězec. Pro udělení odborky splň 10 / 12 bodů.

25 Služba Cvičitel Cvičitel Diakonie Hospodář Kronikář Kurýr Péče o dítě a domácnost Pokladník Průvodce Vedoucí her Zachránce Zdravotník o Sestaví týdenní program ranních cvičení pro oddíl na táboře. Vede 14 dní rozcvičky družiny nebo oddílu na táboře či na výletech. o Cvičí sám denně alespoň 1 x 15 minut. Zná správnou stavbu tělovýchovné hodiny a lehkoatletického tréninku. o Ví, které cviky jsou vhodné pro chlapce a které pro dívky. Ovládá bezpečně pořadová cvičení a velení družině. o Zná zásady záchrany při cvičení na nářadí. o Má základní znalosti o tělovýchově v přírodě. o Využije prostředí, najde nebo upraví primitivní nářadí a náčiní na výletě či táboře. o Zná bezpečnostní pravidla jednotlivých cviků a dovede jich využít. o Sestaví a předvede sérii růzností jako část TV hodiny. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů.

26 Diakonie (milosrdná služba) Hospodář Smyslem této odborky je podporovat citlivost dětí pro potřeby druhých lidí a současně je vést k tomu, aby jejich následná pomoc byla skutečně účinná. Odborka je otevřená všem. o Soustavně a pravidelně vykonává doma nějaké dvě věku přiměřené služby (po dohodě s rodiči). o Dlouhodobě pomáhal nějakému spolužákovi, kamarádovi či členu oddílu s učením či jinou užitečnou činností (hra na hudební nástroj, domácí práce, starost o zvíře ap.). Nesmí přitom zanedbávat vlastní povinnosti. o Běžně pomáhá svým rodičům, nebo známým s mladšími dětmi (pomáhá s oblékáním, koupáním, krmením, program.). o V průběhu roku občas navštěvuje nějakého opuštěného starého či nemocného člověka (a nakupuje mu, uklízí, čte ap.). o Prokazuje schopnost citlivě vnímat potřeby okolí a účinně na ně reaguje (pomoc potřebným, péče o veřejná místa a majetek, ochrana přírody ap.). o Systematicky se zdokonaluje v nějakých znalostech či dovednosti, kterou by mohl být druhým lidem užitečný (např. znalosti okolí bydliště, orientace v jízdních řádech, zašívání či pletení, cizí jazyk, zdravotnické dovednosti, fotografování ap.) a prakticky to prokáže. o Umí získat peníze vlastní prací ( nesmí se jednat o peníze za práci, kterou má dělat bez nároku na odměnu - např. pomoc v domácnosti ). o Sestaví rozpočet, vybere peníze, zajistí nákup potravin, společnou jízdenku na vlak (umí zajistit slevy) a vyúčtuje půldenní družinovou výpravu. o Zná význam spoření, dokáže si sám peníze uspořit, pomáhá spořit a hledat úspory v domácnosti. o Ví, že v životě člověka jsou i jiné hodnoty než peníze. o Ví, co je reklama, a umí zorganizovat malou propagační akci pro oddíl. o Umí zvážit výdaj ve vztahu k potřebě a hospodárně rozhodnout. Pro udělení odborky splň 6 / 6 bodů. Pro udělení odborky splň 5 / 6 bodů.

27 Kronikář Kurýr o Vede po dobu jednoho roku kroniku své družiny či oddílu. o Zná historii svého oddílu. o Zná historii vzniku T.O.M. o Zná v rozsahu přiměřeném věku dějiny svého národa. o Umí vyprávět o přečtené kronice, příběhu, historické povídce apod. o Používá gramaticky i slohově správné češtiny. Pro udělení odborky splň 6 / 6 bodů. o Uběhne 5 km indiánským krokem ve vyhovujícím čase. o Ovládá vysílání i příjem morseovou abecedou: praporky, zvukem, světlem. o Vyzná se v jízdních řádech autobusů, vlaků, najde nejkratší a nejrychlejší spojení. Vyřídí pro oddíl hromadnou jízdenku. o Umí používat služeb pošty. o Zná pochodové a turistické značky. o Předá určenou zprávu (po přečtení textu uběhne 500 metrů v limitu a plynule přednese obsah zprávy). o Z přečteného souvislého textu (kniha, novinový článek) vypráví po třech dnech obsah. Pro udělení odborky splň 6 / 7 bodů.

28 Péče o dítě a domácnost Pokladník o Zná všeobecnou hygienu kojeneckého a dětského věku. o Zná osobní hygienu, mytí, koupání, péči o vlasy a zuby, oči, nos, nehty a důležitost vydatného spánku. o Zná pravidla hygieny pro styk s okolím, pro vycházky, pobyt na čerstvém vzduchu a otužování. o Zná základní pravidla pro oblékání, obouvání a jejich dodržování v různých ročních dobách. o Pohlídá a zabaví batole nejméně po dobu 1 hodiny. o Umí umýt nádobí, ustlat lůžko a uklidit pokoj. o Pro rodinu připraví snídani, provede běžný nákup. o V hlavních rysech zná výživu batolete a dítěte. o Zná hygienu bydlení a prostředí, význam rodinného prostředí. o Postará se o nemocného, dovede změřit teplotu a podat lék. o Umí připravit jednoduchá jídla. o Pravidelně provádí některé domácí práce (mytí nádobí, úklid, zalévání květin, vynášení odpadků). o Umí zapsat přehledně příjmy od členů družiny do deníčku evidence. o Umí vysvětlit, proč je nutné evidovat příjmy a výdaje. o Ví, jak vypadá paragon, a zná jeho náležitosti. o Ví, co má udělat s poškozenou bankovkou, a ví, jak se určuje její hodnota. o Umí vypsat poštovní poukázku typu C a poslat peníze poštou. o Ví, co to jsou prvotní a druhotné doklady. o Umí vyplnit jednoduchý příjmový a výdajový doklad. o Ví, k čemu slouží dodací list a co má obsahovat. o Ví, že existují kontrolní znaky na bankovkách k odlišení od falzifikátů, některé umí vyjmenovat. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů. Pro udělení odborky splň 10 / 12 bodů.

29 Průvodce Vedoucí her o Zná důkladně topografii svého města nebo obce, umí poskytnout informace o tom, jak se dostat do dalších částí obcí a měst. o Ví kde jsou nejdůležitější úřady a služby, zdravotní pohotovost, nemocnice, lékárna, hasiči, pošta, veřejný telefon, policie. o Zná stanoviště veřejné dopravy (dráhy, autobusy, stanoviště taxi), má přehled o hlavních komunikacích, směrech a vzdálenostech. o Zajišťuje pro oddíl informace z jízdních řádů. o Ví, kde jsou kulturní zařízení (divadla, kina, výstavy, koncerty), informuje pravidelně oddíl o kulturních akcích v okolí. o Zná možnosti ubytování a stravování v okolí a umí podat informace hostům. o Dovede provádět městem (obcí), promluvit o jeho minulosti a ukázat jeho současnost. o Zná dějiny svého bydliště a jeho historicky a kulturně cenné památky. o Zná významná místa v širším okolí a ví, v čem spočívá jejich význam. Ví, jak se k těmto místům dopravit (vlakem, autobusem, pěšky). o Vede si živý seznam her, doplňuje si ho podle různých pramenů. o Zná hry pro každou příležitost a prostředí. Umí užít her pro TT výcvik. o Vymyslí 5 her pro každou ze tří daných pomůcek. o Umí jasně vysvětlit pravidla hry, nadchnout hráče, prokáže schopnost vést hry a správně rozhodovat. o Zorganizuje půldenní hru. o Vymyslí a nacvičí scénku. o Umí změnit náladu pomocí her. Pro udělení odborky splň 6 / 7 bodů. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů.

30 Zachránce Zdravotník o Ví, jak přivolat pomoc v krizových situacích (záchranka, hasiči, horská služba, policie). o Ví, kdy a jak nouzově zastavit dopravní prostředky (vlak, eskalátory, výtahy, MHD). o Umí vypnout el. proud, zavřít vodu a plyn a ví, jak jsou uzávěry označeny. o Zná jednoduché hasební prostředky a jejich použití, ví, jak použít domovní hydrant. o Ví, jak se chovat při dopravní nehodě. o Zná zásady bezpečnosti při lyžařských akcích na horách. o Zná zásady bezpečnosti při činnosti na vodě (plavání, jízda na lodích). o Předvede některé způsoby přemísťování raněného (nesení, nosítka, lanové techniky, transport na sněhu aj.) o Zná zásady technické první pomoci při úrazu el. proudem, zasypání, otravě (plyn), podchlazení. o Zná způsoby záchrany tonoucího, předvede. o Předvede umělé dýchání. o Oblečen uplave 30 metrů a před cílem se svlékne. Vytáhne z hloubky 2-3m cihlu, či jiný předmět. Pro udělení odborky splň 10 / 12 bodů. o Zná základní anatomické pojmy. o Zná základní funkce orgánů a systémů. o Zná základní polohy v první pomoci (stabil., při bol. břicha). o Zná základní postup při improvizovaném odsunu raněného,ví jak vyrobit nosítka. o Zná zásady poskytovaní první pomoci, ví jak přivolat odbornou pomoc (záchrana služba). o Zná základy ošetření při zasažení chem. látkami (otravy, poleptání apod.). o Zná základy ošetření u popálenin a omrzlin. o Ví jak zastavit krvácení (tepenné,žilné,z přiroz. těl. otvorů) o Zná tlakové body na těle. Ví kdy použít náplast, mašličky, obvaz, tlakový obvaz, škrtidlo. o Ví jak vypadá pacient v šoku, ví jak šoku zabránit. o Ví jak se chovat k člověku v bezvědomí. o Zná základní zásady KPR = masáž srdce + umělé dýchání. o Ví co je to pneumotorax a jak ho ošetřit. o Zná základní obvazovou techniku-ošetření rány na koleni, na dlani, na lokti, na hlavě, na nose. o Ví jak ošetřit ztrátová poranění (amputáty). o Ví jak ošetřit pohmožděniny a zlomeniny, ví jak se zachovat u poranění páteře a míchy. o Zná první pomoc při tonutí a úrazech el. proudem. o Ví co má obsahovat družinová a oddílová lékárnička. Pro udělení odborky splň 15 / 18 bodů.

31 Zálesáctví Dřevorubec Dřevorubec Indián Kuchař Lasování Lukostřelec Ohnivec Poutník Průzkumník Spojař Stopař Střelec Šifrování Táborník Topograf Zimní táboření o Udržuje svoji sekeru v dokonalém stavu. o Zná běžně používané druhy seker a dovede je správně volit, používat a udržovat. o Zná běžně používané druhy pil a dovede je správně volit, používat a udržovat. o Na táboře připraví zásobu dřeva na jeden den. o Dovede pracovat s klíny a udržuje je. o Dovede naostřit listy pily i v táborových podmínkách. o Při manipulaci s nástroji dbá na dodržení všech bezpečnostních zásad. o Zná běžné druhy dřev a jejich využití. o Porazí strom o průměru větším než 15 cm a položí ho na předem určené místo s přesností 50 cm v koruně stromu. o Kmen stromu dokonale odvětví a rozřeže na metrová polena. o Zhotoví palici a dřevěné klín na trhání štěpin a metrová polena rozštípe. o Zhotoví klec na uložení štěpin do "metru". o Vyrobí kvalitní topůrko pro sekeru. o Má povšechné znalosti o vlastnostech jednotlivých druhů dřeva, možnosti jejich použití. Pro udělení odborky splň 12 / 14 bodů.

32 Indián Kuchař o Zná povšechně historii vývoje života indiánů obou Amerik. o Přečetl alespoň tři knihy o indiánech. o Má základní představu o indiánských zvycích. o Zhotoví si indiánský oděv. o Vyrobí si kvalitní luk a šípy, naučí se střílet. o Vyrobí zdobený medicin-váček nebo jiný zdobený výrobek. o Umí postavit tee-pee a patřičně ho vybavit. o Naučí se vyprávět alespoň jednu původní indiánskou pohádku. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů. o Zná kuchyňské potřeby a dovede s nimi správně zacházet. o Uvaří kvalitní oběd o dvou chodech pro družinu na polním ohništi. o Uvede do varu 1 litr vody za 15 minut s použitím sekery, jednoho polena a 3 zápalek. o S družinou zajistí stravování oddílu v táborových podmínkách po celý den. o Zná táborovou hygienu a dbá na dodržování platných předpisů. o Ovládá různé druhy zálesáckého vaření, uvaří jídlo i bez nádob ( maso, brambory, apod. ). o Uvaří jídlo v Settonově hrnci. o Zná alespoň 5 druhů ohnišť na kterých se dá vařit a 3 druhy závěsů na vaření. o Předloží, na správně prostřený stůl, svoji specialitu, kterou uvařil z dostupných surovin. o Ví jak naložit s odpadky na tábore (jejich upotřebení, zničení, apod.) Pro udělení odborky splň 9 / 10 bodů.

33 Lasování Lukostřelec o Zná rozdíly mezi spiningem a lariatem (vzhled, materiál, použití). o Se spiningem ovládá krinolínu. o Se spiningem ovládá talíř. o Dokáže točit spiningem 3 minuty krinolínu bez přerušení se střídáním rukou. o Se spiningem ovládá štít. o Dovede měnit a proskakovat jednotlivé figury. o Dovede laso zakončit a upevnit hondu. o S lariatem zasáhne pohyblivý cíl. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů. o Vyrobí dobrý luk a alespoň 3 šípy. o Zná historii lukostřelby (dávnověk a starověk, moderní dobu). o Vyjmenuje a vysvětlí bezpečnostní pravidla při lukostřelbě. o Vysvětlí nutnou péči o luk, tětivu, šípy a kožené součástky výstroje. o Udělá tětivu a toulec. o Vyrobí terč alespoň 1 metr v průměru. o Zná principy terčové a terénní lukostřelby. o Vystřelí šípy do výšky tak rychle, aby byly současně 3 ve vzduchu. o Prokáže dovednost ve střelbě s vlastním lukem do terče na vzdálenost 10 a 20 metru, dostřelí na 50 metrů. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů.

34 Ohnivec Poutník - cestovatel o Zhotoví podpalovák z velkých větví. o Rozdělá a udrží 10 minut oheň za nepříznivého počasí (mírný déšť, silný vítr, vlhkost). o Rozdělá oheň bez papíru a zápalek (lupou, třením dřev). o Udrží oheň 30 minut z 1 ešusu dřeva. o Najde vhodné místo pro ohniště za jakýchkoli podmínek. o Naučí se používat jedno ze speciálních ohnišť (kanadský krb, strážní oheň, oheň v poleně). o Umí zahasit a perfektně zahladit ohniště. o Zná výhřevnost a použití různých druhů dřeva. o Udělá kvalitní louč (bez obvazu). o Zná a vysvětlí Settonův oheň, zapalování slavnostního táboráku (obřady, zvyklosti). o Zná dokonale pravidla bezpečnosti ohně v přírodě, zásady hašení požáru v přírodě, telefonní číslo na hasiče. o Naučí se polykat oheň. o Vyrobí si pomůcky k rozdělání ohně třením dřev a předvede správný postup. o Projde během roku minimálně 150 km po turistických cestách. o Navštíví alespoň 15 kulturních památek. o Vykoná minimálně dvoudenní pěší výpravu (v doprovodu maximálně jednoho Tomíka) v délce alespoň 25 km s přenocováním v přírodě. Přitom se stravuje ze surovin, které si přinesl. o V přírodě dokáže připravit pro sebe jídlo o dvou chodech a teplý napoj. o Postaví a k přenocování použije nouzový přístřešek. o Během teto výpravy si vede zápisky svého pozorovaní přírody,zakresluje pochodovou osu mapovými značkami. o Vykoná během cesty dobrý skutek. o Během svého putování navštíví za rok alespoň 5 přírodních rezervací nebo památek. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů. Pro udělení odborky splň 11 / 13 bodů.

35 Průzkumník o Bezpečně se orientuje podle mapy, umí podle ní jít. o Umí se obléci na průzkum v každou denní i roční dobu, při čemž dbá na své zdraví, neviditelnost a neslyšitelnost. o Ví, jak se skrytě pohybovat terénem prakticky předvede. o Umí dobře šplhat na strom, plížit se, skrýt (zahrabat) při zemi, plavat. Dobře ukryje svůj batoh na různých místech nejméně 3x, svoje svršky u vody. o Uběhne v terénu 3 km indiánským krokem. o Nakreslí schématický plánek tábořiště. o Na výletě si dělá poznámky o průchodu tak, aby se dokázal po stejné cestě i za změněných podmínek vrátit (noc). o Dokáže dle popisu dojít na určené místo. o Upraví si baterku na noční průzkum, připevní ji na tělo, tužku a bloček na zápěstí, mapu na závěs kolem krku, zápalky proti promočení. o Provede průzkum menší obce, zhotoví její plánek a do něj zanese: všechny důležité objekty, otevírací doby služeb, domy se psy, domy s domácími zvířaty, zdroje pitné vody, skryté místo s přehledem po celé obci. o Ukryje u sebe zprávu tak, že nebude k nalezení. o Zná základy sebeobrany, umí se vysmeknout a prchnout před pronásledovatelem, skrýt se ve dne i v noci. o Najde si vhodné místo k přespání a perfektně ho zahladí. o Umí rozdělat a udržovat oheň tak, že ho nebude vidět oheň bez kouře (strážní oheň). o Při cestě na dvoudenní výpravu se ve vlaku naučí text s 20 slovy (z toho 5 číslovek), při cestě nazpět jej bezchybně o o o o o zopakuje. V létě ráno před výpravou nejí a vydrží se živit z přírodních zdrojů až do snídaně druhého dne. Z rozhovoru několika účastníků si dokáže a) v noci, b) za zády zapsat všechny důležité údaje. Bleskově zmizí z místa přespání i se všemi věcmi do bezpečné vzdálenosti. Zná běžnou první pomoc udělá a pořádně nalepí mašličku, zaváže si obinadlem kotník, má KPZ vždy u sebe. Splní pochod podle azimutu na dlouhé trati Pro udělení odborky splň 17 / 20 bodů.

36 Spojař Stopař o Čte po dobu 3 minut morseovy značky rychlostí nejméně 25 znaků za minutu sluchem a 20 znaků za minutu zrakem. o Dovede odesílat a přijímat zprávy praporky, píšťalkou a světlem na vzdálenost 100 metrů. o Zná běžná pojítka drátová i bezdrátová (polní telefon, radiostanice). Uvede do provozu polní telefon. o Zná zásady utajeného provozu (různé druhy šifrování). o Zná alespoň 3 druhy tajného písma a dovede je používat. o Umí používat tichých povelů rukou. o Zná signály píšťalkou používané v oddíle. o Umí využívat všech služeb pošty. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů. o Umí stopovat v písku, prachu, blátě, sněhu i na tvrdém terénu. o Nakreslí a pozná alespoň 10 stop. o Předloží nejméně 2 vlastnoručně zhotovené kvalitní odlitky stop volně žijících zvířat. o Předvede jak sledovat stopu nehlučně a neviděn, umí se krýt a maskovat. o Dovede zakrýt vlastní stopy. o Zná život a zvyky 10 zvířat volně u nás žijících. o Ze samostatného pozorování zvěře v přírodě pořídí obrazovou dokumentaci (foto, kresba, video). o Umí rozeznat stopy po činnosti zvěře ( trus, okusy, hnízda apod. ). o Rozezná stopu jednoho člověka od stopy druhého podle rozměru a tvaru. Take pozná jakým krokem šel (pomalu,rychle,bežel,šel pozpátku,nesl břemeno). Odhadne podle délky chodidla pravděpodobnou výšku chodce. o Stopuje zvíře na sněhu. Pro udělení odborky splň 8 / 10 bodů.

37 Střelec Šifrování o Zná mechanismus vzduchovky, či jiné zbraně, názvosloví, ošetřování, terče, střelivo. o Zná bezpečnostní opatření při střelbě a dodržuje je. o Zná teorii střelby a míření, spouštění. o Dosáhne ve střelbě ze vzduchovky z 10 ran (plus 3 na nástřel) na jednotný deseti-kruhový terč ze vzdálenosti 10 m, bez opory, vždy ze 100 možných bodů, 80 bodů vleže, 70 bodů vkleče, 60 bodů vstoje. o Trefí se z 10 metrů do houpající se plechovky (závěs na provaze). Pro udělení odborky splň 5 / 5 bodů. o Ví, co je to klíč a k čemu slouží. o Ví, co jsou to jednoduché a násobné šifry a jejich použití. o Zná principy tvorby a luštění šifer, jejich výhody a nevýhody. o Ovládá užívání jednoduchých a složitých šifer. o Zná výrobu a užití tajných inkoustů (3 druhy), předvede. o Umí morseovu abecedu a způsoby jejího šifrování. o Ví, co je a jak je tvořena fonetická abeceda a zná ji. o Zná základní tabulkové šifry (had, lištovka) a způsob klíčování, šnek, koníček, hradby, mřížka, královská procházka jejich použití. o Zná základní dvou a jednořádkové šifry (přeskakování, pila, hradby, atd.) o Zná některou chlívkovou šifru. o Zná posunování v abecedě (šifrový kotouč). o Zná některé způsoby číselného šifrování. o Prokáže schopnost výše uvedených znalostí prakticky využívat vyluští soubor šifer, kde bude od každého typu alespoň jedna šifra. o Vyluští jednu neznámou šifru. o Vytvoří svoji tajnou smysluplnou šifru, Pro udělení odborky splň 13 / 15 bodů.

38 Táborník Topograf o Zúčastní se nejméně jednoho letního stanového tábora. o Správně postaví stan s podsadou nebo tee-pee a vhodně ho vybaví. o Uvaří s použitím sekery, 3 zápalek a polena 1 litr vody za 15 minut. o Zná alespoň 5 druhů ohnišť a závěsů na vaření. o Uvaří oběd na polním ohništi. o Účastní se stavby 1 táborové stavby ( sušák, sedátko k ohni apod. ) o Dovede porazit a oklestit menší strom. o Nasadí a zaklínuje sekeru nebo opraví jiné táborové nářadí. o Přespí pod širákem, dovede postavit nouzový přístřešek. o Správně zaostří kůl, rozštípne metrové poleno ( palice,2 klíny ) o Nabrousí nůž a sekeru. o Zná základní tábornickou výbavu. o Ví, jak se nejvhodněji obléci za každého počasí. o Dovede orientovat mapu. o Dovede přepočítat různá měřítka map v metry a kroky. o Pořídí plánek tábora nebo jiného území (min. 200x200 m). o Pořídí panoramatický náčrt. o Dovede určit pochodovou dobu a výškový profil trasy. o Dovede v přístupném terénu měřiti nouzovými měrami (tyčí,kroky,stopami). o Změří vzdálenost dvou nepřístupných bodů a výšku stromu, stožáru nebo věže. o Zná různé druhy map, jejich zvláštnosti a odlišnosti. o Zná všechny běžné způsoby užití busoly. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů. Pro udělení odborky splň 12 / 13 bodů.

39 Zimní táboření o Zná, opatří si a udržuje výstroj i výzbroj potřebnou k zimnímu táboření a putování. o Ví jakou výbavu je třeba pro třídenní družinovou výpravu. o Dovede postavit nouzový přístřešek z dosažitelného materiálu ( např.:lyží ) a přenocuje v něm. o Zná zásady správné výživy a stravování při zimním táboření. o Dovede se správně obléci na zimní výlet spojený s přenocováním ve stanu, nebo přístřešku. o Stráví noc v podmínkách zimního táboření. o Postaví iglů a přenocuje v něm. o Postaví na sněhu ohniště a připraví jeden teplý pokrm a jeden teplý nápoj. o Zná zásady bezpečnosti v horách, nebezpečí lavin, pádu kamení, mlhy, náhle změny počasí a ví jak jim čelit, popř. jak se při nich zachovat. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů.

40 Zručnost Bystrá hlava Bystrá hlava Domácí opravář Elektrotechnik Keramik Krejčí Levá ruka Modelář Práce s počítačem Práce ze dřeva Práce z kůže Práce z kovu Pletení a háčkování Táborový stavitel Uzlař Vyšívání o Odborku má právo nosit ten, kdo dosáhne školního prospěchu s vyznamenáním, nebo vyhraje čestnou cenu na veřejné výstavě, ve hře na nějaký nástroj, atd. o Odborka se uděluje za školní prospěch na půl roku, za soutěže na rok.

41 Domácí opravář Elektronik o Vymění vodovodní těsnění, opraví splachovač WC, vyčistí sifon umývadla nebo vany, dovede uzavřít hlavní domovní uzávěry vody a plynu. o Vymění el. pojistku a nastaví jistič, opraví el. zvonek, vymění vadnou žárovku. o Ví jak bezpečně najít místo úniku plynu, umí uzavřít plynový uzávěr, vyčistí hořák plynového vařiče sporáku. o Dovede zatlouct hřebík do zdi bez poškození stěny, vysekat otvor do zdi, upevnit hmoždinku. o Oškrábe, nabílí stěnu, zná materiály pro malování bytu, dovede namíchat barvu, pracovat se štětkou a stříkacím přístrojem, dovede pracovat s válečkem, zná vhodné použití latexové barvy. o Dovede používat různé druhy lepidel a tmelů. o Dovede zasklít menší okno. o Dovede vyčistit kamna a kouřovody, kamna vymazat (i táborová) hlínou a šamotem. o Umí nabrousit sekeru, pilu a nůž. o Dovede vyměnit dveřní zámek a kliku. o Zná bezpečností předpisy pro používání el. proudu a plynu. Dovede poskytovat první pomoc při úrazu el. proudem, otravě plynem. o Ví, co je elektrický proud, napětí, odpor, výkon. o Zná princip baterie, transformátoru. o Zná schematické značky důležitých prvků. o Zná prvky a součástky používané v radiotechnice. o Ví, co je indukčnost, kapacita, Ohmův zákon. o Vysvětlí princip jednoduchého analogového obvodu (zesilovač, oscilátor apod.). o Zná základní logické prvky a obvody. o Ví, na jakém principu pracuje mikroprocesor. o Vyrobí jednoduché elektronické zařízení bez polovodičových prvků. o Vyrobí jednoduché zařízení s polovodičovými prvky (blikač, bzučák apod.). o Vyrobí složitější zařízení s polovodičovými prvky (přijímač, zesilovač apod.). o Umí opravit jednoduché závady na elektrospotřebičích (pojistka, žárovka, šňůra aj.). o Prokáže, že umí správně pájet. Pro udělení odborky splň 11 / 13 bodů. Pro udělení odborky splň 9 / 11 bodů.

42 Keramik Krejčí o Umí zacházet s hlínou, ochránit ji před znehodnocením. o Vymodeluje kachel nebo figurku. o Vymodeluje malou nádobku. o Navštíví muzeum porcelánu (keramiky), příp. továrnu. o Zná vývoj keramické výroby. o Pozná alespoň 3 druhy lidové keramiky podle tvaru a dekoru. o Výrobky naglazuje a vypálí. o Předloží návrhy na 3 keramické výrobky. o Zhotoví a používá užitkový keramický výrobek. o Má přehled o hlavních druzích glazur. o Umí vyrobit sádrovou nebo jinou formu na hliněné výrobky. o Vyzkouší práci na hrnčířském kruhu. Pro udělení odborky splň 10 / 12 bodů. o Zná základní druhy materiálů vhodných pro šití výstroje, krojových součástí, stanových dílců, tee-pee. o Umí šít na stroji. o Umí nakreslit a upravit střih pro jednoduché části táborového oblečení. o Ušije jednoduché kalhoty nebo košili. o Ušije si návleky, obal na kotlík, žebradlo, či jiné druhy tábornické výstroje. o Zaštepuje ponožku, zaobroubí okraj látky, obnitkuje dírku na knoflík. o Umí sešívat části látek k sobě, zná různé druhy švů. Pro udělení odborky splň 7 / 7 bodů.

43 Levá ruka Modelář Pro splnění této odborky je potřeba všechny úkoly plnit: praváci - levou rukou, leváci pravou rukou. o Popíše libovolným textem jednu stranu A5. o Nakreslí obrázek na stranu A5. o Přišije knoflík. o Oseká kůl do špice a zatluče jej 20cm do země. o Hodí ze vzdálenosti 10m do kruhu o poloměru 1m tři míčky ( 1 pokus/1 den ). o Zatluče do dřevěné desky 3 hřebíky (60). Pro udělení odborky splň 6 / 6 bodů. o Zná historii vzorů svých modelů. o Vyrobí jednoduchý model z papíru. o Vyrobí jednoduchý model z jiného materiálu. o Vyrobí jednoduchý model ze stavebnice. o Vybaví model nějakým mechanickým či elektrickým zařízením (pohon gumou, setrvačníkem, osvětlení ap.). o Vyrobí složitější model (model železnice, model s motorovým pohonem, model složitější stavby ap.). o Zná skutečnou funkci jednotlivých částí svého modelu. o Vytvoří dokumentaci (návod ke stavbě) modelu, který sám navrhl. o Ví, kde jsou modelářské prodejny, co v nich lze koupit, má přehled o novinkách. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů.

44 Práce s počítačem Práce ze dřeva o Umí spustit počítač, program, restartovat počítač, ukončit práci. o Zná princip funkce počítače. Ví, co jsou vstupní a výstupní zařízení, a umí je stručně popsat (HW). o Vysvětlí způsob zálohování dat, umí použít kompresní program, formátovat disketu a zajistit proti zápisu. o Ví, co je operační systém, umí se orientovat v některém OS (MS DOS, Windows). Umí usnadnit spuštění souboru (ikona, položka menu, dávkový soubor). o Zná nebezpečí virů, jejich druhy, jak se šíří a jak se chránit. o Umí pracovat se soubory a adresáři (vytvořit, kopírovat, odstranit, přejmenovat, prohlížet, obnovit aj.) o Umí pracovat s některým textovým editorem (T602, AmiPro, Word).Zná základy práce s tabul. procesorem (C602, Excel aj.). o Umí pracovat s některým kreslícím programem. o Vytvoří krátký program v některém z programovacích jazyků (Html, C++). o Orientuje se v některé další aplikaci na počítači. o Umí ovládat tiskárnu, tisknout z jednotlivých programů. o Orientuje se v oblasti komunikace počítačů, (Internet, pošta, BBS, propojení počítačů). o Základní HW údržba počítače (doplnění a instalace karty, jednotky, výměna MB ap.). o Základní SW údržba počítače (odvirování, zavedení systému, údržba disku). Pro udělení odborky splň 12 / 14 bodů. o Zná základní nástroje potřebné pro práci se dřevem (sekeru, nůž, rovné a půlkulaté dláto). o Zná a dodržuje zásady bezpečnosti práce při opracovávání dřeva. o Má seznam dřevin vhodných k opracovávání a jejich vlastností. o Z kůry borovice vyrobí dva výrobky (např. kuličku, hrací kostku, domeček, srdíčko apod.) o Zhotoví drobný předmět z dřevěné tyčky (např. ozdobnou tyčku ke květinám, ozdobené počítací dřívko, dřevěný kvítek, píšťalku apod.) o Zná možnosti barvení dřeva přírodními barvivy, barvení povrchové i celkové. o Umí nabrousit nůž, sekeru, dláto. o Zhotoví dva z těchto předmětů: dřevěná lžíce, dřevěná hračka - hlavička loutky, ozdobený nůž na papír, dřevěný šperk, opracovaný samorost. o K výrobě rozličných ozdob dovede využít přírodních surovin (vzory z březové kůry nalepené na krabičce, výroba korálků z dutých větviček pamelníku, pecek divokých třešní, ozdob z napříč řezaných černých ořechů nebo broskvových pecek apod.) o 10. Zhotoví náročnější výrobek ze dřeva (velikonoční řehtačka, holubička, vrtulka, ježek v kleci apod.) Pro udělení odborky splň 8 / 10 bodů.

45 Práce z kůže Práce z kovu o Zná různé druhy kůže a jejich jakost a ví, kterou k jakému účelu použít. o Zná základní nástroje k práci z kůží. o Zná různé druhy splétání řemenů (tří i více-pramenné, ploché i oblé). o Zhotoví pár kožených šněrovadel. o Dovede kůži dělit stříháním i krájením. o Zná prostředky ke spojování kůže (lepení, nýtky, nitě, řemínky). o Zhotoví drobný předmět (peněženku, pouzdro na brýle, na nůž apod.). o Zná některé techniky zdobení kůže (tepání, vtlačení tištěných vzorů, vypalování, dírkování, proplétání aj.). o Zhotoví podle vlastního nakresleného plánku jeden z těchto předmětů: sandály, mokasíny, kabelu, indiánský zdobený váček, drobné šperky či talismany apod. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů. o Prokáže znalost různých druhů železa (oceli, litina) a barevných kovů a možnost jejich užití. o Zná základní nástroje a nářadí pro ruční obrábění kovů a prakticky předvede jejich správné používání. o Zná vliv teploty na kovy a její význam pro tváření a spojování. o Ví, jak se provádí kalení, popouštění a odkalení oceli. o Vyrobí do hotova alespoň jeden předmět z kovu (nůž, sekeru, mačetu, atd.) o Zná základní měřidla (posuvné měřidlo, mikrometr) a dovede je používat. o Dovede číst jednoduché technické výkresy. o Prokáže přiměřenou míru zručnosti při těchto základních pracích: o A) stříhání, sekání a ohýbání plechu. o B) řezání pilkou, pilování, vrtání a broušení. o C) řezání závitů o D) nýtování o E) pájení měkkou pájkou Pro udělení odborky splň 11 / 13 bodů.

46 Pletení a háčkování Táborový stavitel o Plete a háčkuje podle vzoru a umí výrobek vyžehlit do správného tvaru. o Umí několik technik pletení a háčkování. o Přinese dva užitkové předměty vlastní výroby (čepici, šálu, dečku ap.). o Umí vhodně využít zbytků vlny. o Zná různé druhy materiálu vhodného k pletení a háčkování. o Posoudí možnost použití určitého materiálu k danému účelu. o Má sbírku vzorů pro pletení a háčkování. o Umí vysvětlit rozdíly v kvalitě různých druhů materiálu vhodného k pletené a háčkování, vysvětlit možnost použití určitého materiálu k danému účelu. Pro udělení odborky splň 7 / 8 bodů. o Zúčastní se nejméně jednoho letního stanového tábora. o Postaví a vybaví podsadový stan. o Postaví jednoduchou vázanou táborovou stavbu ( družinový sušák, sedátko k ohni apod. ). o Postaví táborové ohniště. o Zmapuje a udělá půdorys tábořiště. o Vede stavbu složitější táborové stavby ( kuchyň, jídelna, latrína, táborová kamna apod. ). o Navrhne plánek letního tábora stany, kuchyni, jídelnu, zásobák, sklep, věž a bránu, latrínu. o Umí vztyčit táborový stožár. o Zná základní stavební materiály používané při stavbě tábora a jejich vlastnosti. Pro udělení odborky splň 8 / 9 bodů.

47 Uzlař Vyšívání o Ví, z jakého materiálu jsou zhotovována lana a provazy a jaké jsou možnosti jejich využití. o Dovede postavit jednoduchou táborovou stavbu (např. sušák) pomocí vazeb. o Zakončí konec lana (provazu) ovíjením. o Umí správně svázat člověka, se 150 cm provazem, tak aby se nerozvázal. o Pozná jakost provazů a lan a dovede je správně ošetřovat. o Dovede zaplést turbánky tři- až pětipramenné. o Zná prvky uzlů a dobře váže: o A) Uzly jednoduché (očko,přezka,osmička) o B) Spojky (ambulanční,škotová,rybářská,očková,osmičková) o C) Smyčky kluzké (kravská,včelka) o D) Úvazy (lodní a liščí smyčku, dřevařský a tesařský uzel, kotevní úvaz a vlajkovou smyčku). o E) Zkracovačky (ovčí nožku,včelku v pasti) o F) Smyčky pevné (dračí i se zámkem,dvojče,dvojité poutko) o G) Koncovací uzly (suk, kvítek, malinu, ořech, atd.) o H) Vazby (rovnoběžné, křížové i šikmé) o Zná materiál k různým druhům vyšívek. o Předtiskne vzorek a vyšije jej. o Nakreslí a vyšije některý z odznaků TOM Domovenku, Tři orlí pera. o Zná druhy výšivek (gobelínový steh, petit-pein, toledo, anglický, křížkový, řetízkový, bílé vyšívání, prolamování). Pro udělení odborky splň 4 / 4 bodů. Pro udělení odborky splň 12 / 15 bodů.

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška KTVA PLZEŇ Bocmanská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina: Bocmanskou

Více

1. Zúčastní se nejméně dvou letních stanových táborů a stráví tak v přírodě minimálně 40 dní. 2. Zná zásady výběru a uspořádání tábořišť. 3.

1. Zúčastní se nejméně dvou letních stanových táborů a stráví tak v přírodě minimálně 40 dní. 2. Zná zásady výběru a uspořádání tábořišť. 3. 1. Zúčastní se nejméně dvou letních stanových táborů a stráví tak v přírodě minimálně 40 dní. 2. Zná zásady výběru a uspořádání tábořišť. 3. Zná táborovou hygienu. 4. Zná zásady ochrany přírody (při výpravě

Více

Zdravotník 1) PORANĚNÍ POHYBOVÉHO a) Rány řezné, bodné a odřeniny b) Zlomeniny končetin c) Vymknutí kloubů 2) ŽIVOTNÍ FUNKCE a) Dýchání, pozná zástavu

Zdravotník 1) PORANĚNÍ POHYBOVÉHO a) Rány řezné, bodné a odřeniny b) Zlomeniny končetin c) Vymknutí kloubů 2) ŽIVOTNÍ FUNKCE a) Dýchání, pozná zástavu Průzkumník 1) MRŠTNOST a) Doběhne indiánským během k seníku a zpět za 8 minut b) Dovede se v terénu dobře a tiše plížit, skrývat a maskovat 2) VODNÍ DOVEDNOSTI Umí plavat (N 10 m, M 25 m, S 50 m) 3) MAPA

Více

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie Občanské sdružení skautů a skautek Lilie GALAXIS skautská stezka vědomostí a přátelství Nováčkovská zkouška, I. a stupeň Osobní data Jméno a příjmení:. Přezdívka: Datum narození:. Adresa:. Telefon:. Vstup

Více

Táborník 1. Přenocuje 30 nocí pod stanem (z toho nejméně 20 nocí na letním táboře, zbytek na vícedenních výpravách).

Táborník 1. Přenocuje 30 nocí pod stanem (z toho nejméně 20 nocí na letním táboře, zbytek na vícedenních výpravách). Táborník 1. Přenocuje 30 nocí pod stanem (z toho nejméně 20 nocí na letním táboře, zbytek na vícedenních výpravách). 2. Zná potřebnou tábornickou výstroj a nářadí. 3. Ví, jak se nejvhodněji obléci do každého,

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme Zná cestu do školy a zpět 1 Výchova demokratického občana -

Více

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka 1 Pr OSV 1 (zapamatování) Tč, Tv Orientuje se ve škole a jejím okolí (v okolí svého

Více

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník:3 Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka MÍSTO, KDE ŽIJEME Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy,

Více

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Místo, kde žijeme Domov bydliště a jeho okolí, orientace v nejbližším okolí bydliště Zná svou adresu a telefonní číslo, kontakt na rodiče, chrání osobní údaje před cizími lidmi, bezpečně se orientuje v

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Je si vědom nutnosti kázně a dodržování pokynů v případě obecného ohrožení

Více

KOTVA PLZEŇ. Nováčkovská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Nováčkovská zkouška KTVA PLZEŇ Nováčkovská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina:

Více

Kroužek Ekodomeček. Výchovně vzdělávací cíl:

Kroužek Ekodomeček. Výchovně vzdělávací cíl: : Kroužek Ekodomeček naučit děti základním znalostem a dovednostem v oblasti environmentální výchovy dát možnost k rozvoji lásky k přírodě, ochrana životního prostředí, třídění druhotných surovin, pěstování

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE. Člověk a svět práce Pracovní činnosti

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE. Člověk a svět práce Pracovní činnosti UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE Vzdělávací oblast Cílové zaměření vzdělávací oblasti Učíme žáky pozitivnímu vztahu k práci a k odpovědnosti za její kvalitu osvojit si základní pracovní dovednosti a návyky

Více

Druhy udělovaných per

Druhy udělovaných per Kniha Orlích Per Druhy udělovaných per Pera, o která si indiáni sami žádají Velké orlí pero za dovednost Velké orlí pero za dovednost se žíněmi Malé orlí pera Ptáka Bouře Velké orlí pero Ptáka Bouře Velké

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Zkoušky: Bílí turbánek. Rudé srdce

Zkoušky: Bílí turbánek. Rudé srdce Zkoušky: Bílí turbánek Tyto zkoušky jsou dalšími záslužnými a hodnotnými odznaky, které ozdobí Tvůj kroj. U těchto zkoušek je ale již potřeba vyplnit všechny zadané body, aby sis mohl(a) zkoušku splnit

Více

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI Moje osobní údaje Jméno: Adresa: Telefon:.. Email:. Datum narození/rodné číslo:.. Kontakt na rodiče: Družina:.. Přijat dne:.. Slib složen dne: Ťapka Moje foto Ťapka Výchovný systém 11. PS VLCI -určeno

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva Návrhy učiva pro nadané

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA T. G. MASARYKA BÍLOVEC,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA T. G. MASARYKA BÍLOVEC, Minimální doporučená úroveň pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření 1. stupeň / 1. období Vyučovací předměty 1. stupeň 1. období pro 1. - 3. ročník 1. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČJ 2.

Více

Bojov ník. Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se latinské názvy seků * Absolvuje soukromou hodinu s mistrem

Bojov ník. Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se latinské názvy seků * Absolvuje soukromou hodinu s mistrem dexter Bojov ník +1 D, +1ž * Udělá 8 kliků * Udělá 20 sedlehů do 1mimuty * Splní 2 body z stezky * Naučí se házet míčem Finta Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA POVÁŽSKÁ STRAKONICE Nad Školou 560, Strakonice IČ: , tel.: ,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA POVÁŽSKÁ STRAKONICE Nad Školou 560, Strakonice IČ: , tel.: , : Kroužek Ekodomeček naučit děti základním znalostem a dovednostem v oblasti environmentální výchovy dát možnost k rozvoji lásky k přírodě, ochrana životního prostředí, třídění druhotných surovin, pěstování

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti dívky Ročník: 7. Mezipředmětové vztahy, průřezová témata, projekty, kurzy

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti dívky Ročník: 7. Mezipředmětové vztahy, průřezová témata, projekty, kurzy Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti dívky Ročník: 7. kurzy Žák dbá na dodržování hygienických zásad a pravidel bezpečného chování, udržuje pořádek na pracovišti

Více

Přírodověda 4.ročník 2018/2019

Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Tematický plán ZŠ Tichá Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Měsíc Učivo Poznámka Výstupy ŠVP ZÁŘÍ Opakování učiva 3.ročníku Rozmanitost živé a neživé přírody, podmínky života na Zemi. Vycházka do přírody Soužití

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

Vlček č. 1 ~ Odborná zkouška pro Vlčata ~ Zdravotník

Vlček č. 1 ~ Odborná zkouška pro Vlčata ~ Zdravotník Vlček č. 1 Zdravotník 1. Víš, jaké úrazy můžeš ošetřit. 2. Dovedeš ošetřit povrchovou ránu. 3. Umíš stáhnout elastickým obinadlem kotník, koleno a zápěstí. 4. Víš, jak ošetřit lehčí omrzliny a popáleniny.

Více

Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009

Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009 Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsah vzdělávací oblasti Člověk a svět práce je realizován ve vyučovacím předmětu Pracovní činnosti. Předmět je vyučován

Více

L P V S V. Stezka Venety

L P V S V. Stezka Venety L P V S V Stezka Venety Tato stezka patří... Majitel stezky je členem 180.oddílu VENETA na Praze 4 Rozdělá oheň Tábornické dovednosti Dokáže pokácet strom Umí vybrat místo vhodné k přenocování Umí postavit

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace samostatně pozoruje

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - orientuje se v pojmech a prostoru školy - vyzná se v prostoru třídy, školy, okolí svého bydliště - umí adresu a telefon bydliště - dojde bezpečně z domu do školy a zpět - užívá správné školní

Více

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka DOVEDNOSTI U každé dovednosti jsou vypsány podmínky, které musíte splnit. Prvních 8 podmínek je povinných pro všechny, poslední 2 podmínky jsou povinné pouze pro skautky a skauty. Každá dovednost má svého

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

stupeň: 1. stupeň Stezky

stupeň: 1. stupeň Stezky 11.1 11.2 Pohovořím s vůdcem o plnění zákona, slibu, hesla a denního příkazu. Naostřím nůž a mačetu a vím, jak s nimi zacházet. 11.3 Znám a používám Semafor. Jak se mi daří jej plnit/neplnit Zkoušet v

Více

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko Ročník: 6. Práce s technickými materiály : - dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti při práci s nástroji a nářadím, poskytne l.pomoc při úrazu - čte technický výkres

Více

7. ročník. Tělesná výchova

7. ročník. Tělesná výchova list 1 / 5 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 7. ročník (TV 9 1 01) (TV 9 1 01.2) (TV 9 1 01.3) (TV 9 1 02) (TV 9 1 03) aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové

Více

Prvouka. Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka. Bezpečná cesta do školy

Prvouka. Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka. Bezpečná cesta do školy 1 Prvouka Prvouka Učivo Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka Bezpečná cesta do školy Domov: prostředí domova, panelový dům, nájemní dům, byt, vesnice, město Obec: úřady,

Více

ODBORKY ÚVODEM. Stoupání na horu. (E. T. Seton)

ODBORKY ÚVODEM. Stoupání na horu. (E. T. Seton) ODBORKY ÚVODEM Stoupání na horu (E. T. Seton) Daleko na vyprahlém Jihozápadě stojí indiánská vesnice a za ní se tyčí z pouště vysoká hora. Vyšplhat na tuto horu znamenalo velký čin, a tak všichni chlapci

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika reaguje na povely učitele, snaží se o správné

Více

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2.

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2. Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - vyznačí v jednoduchém plánu místo bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí

Více

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Prvouka pro 1. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení duben květen červen LÉTO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ OPAKOVÁNÍ Ptáci domácí Hospodářská zvířata Na louce- rostliny Na louce- živočichové Na poli- rostliny Na poli- živočichové V lese a u lesa- stromy V lese a u

Více

Práce s drobným materiálem. práce s drobným materiálem - papír (vystřihovánky, skládačky), krabičky, špejle, karton

Práce s drobným materiálem. práce s drobným materiálem - papír (vystřihovánky, skládačky), krabičky, špejle, karton Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů pracuje podle

Více

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 2. Časová dotace: 2 hodiny týdně Místo, kde žijeme Domov prostředí domova orientace v místě bydliště adresa bydliště Žák se orientuje v okolí školy a svého bydliště. Pamatuje si adresu svého bydliště.

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu.

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu. - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - rozezná nebezpečí různého charakteru, využívá bezpečná místa pro hru a trávení

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více

PŘÍRODOVĚDA - 4. ROČNÍK žák: Vysvětlí co je vesmír. Objasní postavení Země ve vesmíru Popíše sluneční soustavu Ukáže pohyb Země na globusu, vysvětlí důvody pohybu Země a Slunce Zhodnotí základní informace

Více

Výstup Učivo Průřezová témata. Domov Škola Osobní bezpečí Riziková místa a situace. Chování lidí Právo a spravedlnost. Péče o zdraví, zdravá výživa

Výstup Učivo Průřezová témata. Domov Škola Osobní bezpečí Riziková místa a situace. Chování lidí Právo a spravedlnost. Péče o zdraví, zdravá výživa 5.1.6.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: 1. Zná bezpečnou cestu do školy a zpět Zná název školy Zná jméno třídní učitelky a

Více

5. 11. Pracovní činnosti

5. 11. Pracovní činnosti 5. 11. Pracovní činnosti Obsah stránka 5.11.1. Charakteristika vyučovacího předmětu 2 5.11.2. Začlenění průřezových témat 2 5.11.3. Zaměření na klíčové kompetence 2 5.11.4. Formy a metody práce 3 5.11.5.

Více

VZDĚLÁVACÍ PODOBLAST:

VZDĚLÁVACÍ PODOBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ PODOBLAST: ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Místo, kde žijeme Lidé kolem nás Lidé a čas Rozmanitosti přírody Člověk a zdraví PÁNI KLUCI Téma Rozvíjené kompetence, očekávané

Více

Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018

Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018 Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018 Září: Naše škola, družina, naše město Bezpečná cesta do školy a ze školy Seznámení se školou, školní družinou, režimem dne, bezpečností Pravidla

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.9 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Pracovní činnosti 8.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.9 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Pracovní činnosti 8. lrvp ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČSP9101 provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň opracovává materiál podle

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zná základní taneční kroky, respektuje rytmus

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Pohybové hry s různým zaměřením; netradiční pohybové hry a aktivity Žák zvládá v souladu s individuálními předpoklady osvojované pohybové dovednosti a tvořivě je aplikuje ve hře, soutěži, při rekreačních

Více

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA 1-2 Tělesná výchova volí sportovní vybavení (výstroj a výzbroj) komunikuje při pohybových činnostech dodržuje smluvené signály a vhodně používá odbornou terminologii;

Více

Pracovní činnosti - 6. ročník

Pracovní činnosti - 6. ročník Práce s technickými materiály Učivo Výstupy Kompetence Průřezová témata Metody a formy Názvosloví nářadí Technické kreslení - dělení čar - kosoúhlé promítání - pravoúhlé promítání - kótování Plasty - základy

Více

5.9.1 Pracovní výchova povinný předmět

5.9.1 Pracovní výchova povinný předmět 5.9.1 Pracovní výchova povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 1 1 1 1 1 0+1 Předmět Pracovní výchova je vyučován

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 5. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Uplatňuje

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Přezdívka:............................. Jméno Příjmení:............................. Adresa:.......................................................................................

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Charakteristika předmětu Pracovní činnosti Vyučovací předmět Pracovní činnosti je součástí vzdělávací oblasti Svět práce. Vyučuje

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

Místo, kde žijeme. - domov - škola - cesta do školy - dopravní výchova - osobní bezpečí - moje bydliště. Lidé kolem nás

Místo, kde žijeme. - domov - škola - cesta do školy - dopravní výchova - osobní bezpečí - moje bydliště. Lidé kolem nás Prvouka - 1. ročník Místo, kde žijeme je seznámen se základními pravidly bezpečné cesty do školy a zpět orientuje se ve třídě a ve škole chápe nejzákladnější body správného chování ve škole vypráví o svém

Více

Časově tematický plán školní družiny

Časově tematický plán školní družiny Časově tematický plán školní družiny Časově tematický plán školní družiny je rozdělen do jednotlivých měsíců. Součástí toho plánu je také celoroční projekt, který se může každý rok měnit. Také se do plánu

Více

N, M, S, I 4:00 min. Slunce je objednáno, ale pro případ náhodného mraku bude připraveno umělé slunce (M).

N, M, S, I 4:00 min. Slunce je objednáno, ale pro případ náhodného mraku bude připraveno umělé slunce (M). A. TURISTICKO - TÁBORNICKÁ OBLAST O ORIENTACE N M S I N První člen hlídky určí pomocí buzoly 4 základní světové strany. Druhý člen hlídky ukáže na mapě 4 základní světové strany. Třetí člen hlídky určí

Více

Roční plán práce školní družiny na školní rok 2018/2019

Roční plán práce školní družiny na školní rok 2018/2019 Roční plán práce školní družiny na školní rok 2018/2019 Září: Naše škola, družina, naše město Bezpečná cesta do školy a ze školy Seznámení se školou, školní družinou, režimem dne, bezpečností Pravidla

Více

Předmět: PRACOVNÍ ČINNOSTI Ročník: 1.

Předmět: PRACOVNÍ ČINNOSTI Ročník: 1. Ročník: 1. - vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů - pracuje podle slovního návodu a předlohy - snaží se mačkat, překládat, vystřihovat, trhat, lepit a skládat

Více

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností Rozvíjené kompetence: 1. Kompetence k učení 2. Kompetence k řešení problémů 3. Komunikativní kompetence 4. Sociální a interpersonální kompetence 5. Občanské kompetence

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 3. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Spojuje

Více

DOPORUČENÉ ODBORKY A ODBORNOSTI: ŠKOLNÍ PROSPĚCH 119 TŘI ORLÍ PERA 127

DOPORUČENÉ ODBORKY A ODBORNOSTI: ŠKOLNÍ PROSPĚCH 119 TŘI ORLÍ PERA 127 DOPORUČENÉ ODBORKY A ODBORNOSTI: POUTNÍK (Putování) 18 ZNALEC ŽIVÉ PŘÍRODY (Botanika, Zoologie, Chovatelství) 23 ZNALEC NEŽIVÉ PŘÍRODY (Astronomie, Speleologie) 30 SLUŽBA BLIŽNÍM (Průvodcovská služba,

Více

6. ročník. Tělesná výchova

6. ročník. Tělesná výchova list 1 / 5 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 6. ročník (TV 9 1 01) (TV 9 1 01.1) (TV 9 1 01.2) (TV 9 1 02) (TV 9 1 03) aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo TV5101 podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu;

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka - vysvětlí na základě elementárních poznatků

Více

Dovednosti. Hrubá síla: vyrážení dveří, zdvihání břemen, tlačení, tažení a držení silou

Dovednosti. Hrubá síla: vyrážení dveří, zdvihání břemen, tlačení, tažení a držení silou Základní povolání Bojovník Dovednosti Pěší boj zblízka proti lidem a zvířatům (Tělo) Boj zblízka: útok, obrana, finty Používání a využívání zbraní a zbrojí: krytí se štítem před šípy, proražení dveří zbraní,

Více

dílenský řád, HBP úvod do technického zobrazení

dílenský řád, HBP úvod do technického zobrazení Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti - chlapci Ročník: 6. dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygienická pravidla a předpisy dodržuje technologickou

Více

Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu,

Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu, Prvouka - 1. ročník Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu, Vv kresby k jednotlivým tématům zná svou adresu Bydliště - adresa

Více

Člověk a svět práce - 6. ročník

Člověk a svět práce - 6. ročník Práce s technickými materiály Učivo Výstupy Kompetence Průřezová témata Metody a formy Názvosloví nářadí Technické kreslení - dělení čar - kosoúhlé promítání - pravoúhlé promítání - kótování - rozpozná

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

1. Projektové dny. Projektové dny na 1. stupni

1. Projektové dny. Projektové dny na 1. stupni 1. Projektové dny Projektové dny na 1. stupni Projektové dny- 1. stupeň Projekt Mezipředmětové vztahy Metody +formy práce, Seznamuje se s přírodou v okolí školy Vytváří si pozitivní vztah k přírodě Dokáže

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. práce s drobným materiálem papír

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. práce s drobným materiálem papír Pracovní činnosti - 1. ročník Vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů práce s drobným materiálem papír mačkání, trhání, lepení, stříhání, vystřihování, překládání

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.9 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Pracovní činnosti 9.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.9 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Pracovní činnosti 9. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČSP9101 provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň zvládá opracovávat materiál

Více

Práce s drobným materiálem

Práce s drobným materiálem A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Pracovní činnosti 3 Vzdělávací předmět: Pracovní činnosti 4 Ročník: 5. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka

Více

- topografie- orientace na mapě

- topografie- orientace na mapě Ročník: 6. - aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem - usiluje o zlepšení své tělesné zdatnosti a z nabídky zvolí vhodný

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: ČLOVĚK A SPORT OVO: 4.1.,4.2., 4.3, Význam biorytmů pro zdraví a 4.4., 4.5, 5.1. pohybovou aktivitu Pojmy osvojovaných činností Základní pojmy spojené s

Více

Přírodověda - 4. ročník

Přírodověda - 4. ročník Přírodověda - 4. ročník Školní výstupy Učivo Vztahy zjišťuje propojenost prvků přírody nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka prakticky třídí organismy do skupin s využitím

Více

9. ročník. Tělesná výchova

9. ročník. Tělesná výchova list 1 / 7 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 9. ročník TV 9 1 01 TV 9 1 01.1 TV 9 1 01.2 TV 9 1 01.3 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje

Více

Tělesná výchova 6. ročník

Tělesná výchova 6. ročník Tělesná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence ČINNOST OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Mezipředmětové vztahy,průř.tém. Pomůcky, literatura aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu

Více

Tělesná výchova 1. 3. ročník

Tělesná výchova 1. 3. ročník Tělesná výchova 1. 3. ročník Očekávaný výstup Školní výstup Učivo Mezipředmětové vztahy, průřezová témata Spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti. Zná

Více

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup ZÁŘÍ LISTOPAD Povinnosti účastníka silničního provozu. Uvědomělé respektování pravidel silničního

Více

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. Učivo: ŠKOLA pozdrav školní očekávání, školní docházka školní potřeby, orientace v prostoru třídy vztahy ve třídě a nácvik modelových situací vyučování, vyučovací předměty, přestávka účel, posilování

Více

PŘÍLOHA č. 1 k ŠVP ŠD č. j. 4/09-10 platnost od

PŘÍLOHA č. 1 k ŠVP ŠD č. j. 4/09-10 platnost od PŘÍLOHA č. 1 k ŠVP ŠD č. j. 4/09-10 platnost od 1. 9. 2016 VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ CÍLE v odděleních s rozšířenou nabídkou činnosti 1.1 výtvarné zaměření, Malí šikulové 1.2 Relaxační cvičení s hudbou 1.3 Zaměření

Více

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Ročník: 1. - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené možnosti - uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTŮ INTEGROVANÉHO ŽÁKA

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTŮ INTEGROVANÉHO ŽÁKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTŮ INTEGROVANÉHO ŽÁKA Časové, organizační a obsahové vymezení Ve všech předmětech platí stejná časová dotace jako pro žáky bez integrace. Žáka zapojujeme do všech činností a práce

Více