Tvorba elektronické studijní opory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tvorba elektronické studijní opory"

Transkript

1 Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Paliativní péče Vývoj péče o umírající 13. až 19. století PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Vlastní opora: 1. Motivační úvod ke kapitole Péče o umírající se v průběhu dějin vyvíjela v kontextu kulturních, filozofických, náboženských i sociálních determinant společnosti. V čele změn stály často ženy, které se významně zapsaly do historie vývoje ošetřovatelské péče o terminálně nemocné a umírající. 2. Studijní cíle, vztahující se k obsahu kapitoly Student bude umět: vysvětlit rozdílnost přístupu k péči o terminálně nemocné v jednotlivých historických epochách Student získá: základní přehled o významných ženách, které se podílely na rozvoji péče o terminálně nemocné od středověku do 19. století Student bude schopen: popsat charitativní aspekt počátků hospicového hnutí 19. století Student bude znát: změny, které ovlivnily počátky hospicové péče v 19. století 3. Vlastní obsah kapitoly STŘEDOVĚK Fenomén ženského léčitelství a péče Ve středověku špitály zajišťovaly péči o pocestné, sirotky, chudé, nemocné, staré a umírající. V této souvislosti se setkáváme tzv. fenoménem ženského léčitelství a péče, který byl definován třemi charakteristikami (Student, 2004, s. 141):

2 schopnost pozorovat a vnímat i to, co mnozí přehlíželi (v dnešní terminologii bychom to nazvali stanovení diagnózy) schopnost setrvávat v blízkosti nemocného, i když vzbuzoval strach a odpor (v dnešní terminologii bychom to definovali jako empatie) znalost tradičních způsobů mírnění obtíží a bolesti (podstata terapie a ošetřovatelských intervencí) Ve středoevropském regionu, kde se ve středověku prolínal politický a kulturní vliv německý, český a polský, byl fenomén ženského léčitelství reprezentován především: Anežkou Českou Alžbětou Durynskou Hedvikou Slezskou Spojovala je nejen obětavá péče o nemocné a chudé, ale také příbuzenské vazby. Anežka Česká byla sestřenicí Alžběty Durynské a neteří Hedviky Slezské. Další českou představitelkou tohoto období je Zdislava z Lemberka. ANEŽKA ČESKÁ (1207/1211? ) dcera českého krále Přemysla Otakara I. a Konstancie Uherské zahájila z vlastního rodového majetku výstavbu mužského kláštera minoritů a ženského kláštera klarisek, kam později vstoupila. Tento klášterní komplex nazvaný Na Františku byl tehdy první gotickou stavbou v Čechách vybudovala v Praze první špitál v českých zemích a založila laické špitální bratrstvo, které zajišťovalo péči o nemocné a umírající. Ve špitále byla nemocnice, chudobinec a útulek pro pocestné. Anežce se tak podařilo založit první síť sociálních služeb povýšil papež Řehoř IX. špitální bratrstvo na řád s řeholními pravidly. Vznikl rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou (jeho hlavním posláním byla špitální činnost). Je to jediný ryze český rytířský řád a jediný výlučně mužský řád založený ženou v celých dějinách katolické církve.

3 2. března zemřela v Praze. Je považována za zakladatelku organizované péče o nemocné a umírající v českých zemích ve středověku. (Jirásko, 1991; Kybal, 2001) ALŽBĚTA DURYNSKÁ ( ) dcera uherského krále Ondřeje II. a Gertrudy z Andechs-Merano. Od pěti let vychovávána na dvoře durynského lankraběte Hermanna I provdala se za Ludvíka, syna durynského lankraběte Hermanna I. s podporou manžela zřídila špitál pod hradem Wartburgem, kde pečovala o těžce nemocné ovdověla a byla příbuznými z Wartburgu vyhnána za pomoci Konráda z Marburku založila v Marburku (Hesensko) chudobinec a špitál sv. Františka. Zde pečovali o nemocné, kteří nebyli jinde přijati. Alžběta sama ošetřovala zejména nemocné, kterých se ostatní štítili nebo je kvůli zápachu odmítali ošetřovat. zemřela 17. listopadu 1231 Špitál v Marburku se stal inspirací pro Anežku Českou při stavbě pražského špitálu (Tomáš ze Štítného, ed. Kolář, 2006; Hanzlíková, 2011). HEDVIKA SLEZSKÁ ( ) dcera bádenského markraběte a meranského knížete Bertholda IV., který pocházel z jihoněmeckého rodu Andechsů. Ve dvanácti letech se provdala za Jindřicha I. Bradatého ( ), vratislavského a opolského knížete z rodu Piastovců. snažila se organizovat a stabilizovat péči o nemocné; pečovala o nemocné a umírající, které navštěvovala v jejich domovech společně s manželem založila ve Vratislavi špitál sv. Ducha, první špitál ve Slezsku zemřela v Třebnici. (Nigg, 1994; Tomáš ze Štítného, ed. Kolář, 2006)

4 ZDISLAVA Z LEMBERKA (1220? 1250/1252) dcera Přibyslava z Křižanova a Sibyly ze Sicílie, dvorní dámy královny Kunhuty, manželky krále Václava I. inspirátorkou zájmu Zdislavy o špitálnickou činnost byla její matka Sibyla v patnácti letech se Zdislava provdala za Havla z rodu Markvarticů společně s manželem postavila špitál v Jablonném v Podještědí, kde sama obětavě pečovala o nemocné, chudé a poutníky. 1250/ zemřela, pravděpodobně na tuberkulózu. (Kalista, 1991) 17. STOLETÍ I v dalších stoletích umírali lidí většinou v domácím prostředí ošetřováni členkami rodiny nebo v církevních zařízeních lokálního nebo regionálního charakteru. Jednou z žen, která se inspirovala aktivitami Alžběty Durynské, a snažila se v 17. století zlepšit péči o umírající v Německu, byla Apolónie Radermecherová. APOLÓNIE RADERMECHEROVÁ spolu s dalšími ženami začala pečovat o nemocné a opuštěné v Cáchách a snažila se zmírňovat jejich utrpení vstoupila do řehole sv. Františka; ve stejném roce zemřela na morovou infekci. zakladatelka Řádu sv. Alžběty (Alžbětinek), jehož hlavním posláním byla péče o nemocné ve špitálech, které sestry zakládaly u svých klášterů. Řád se i v současné době věnuje péči o nemocné a umírající v mnoha zemích. (Jirásko, 1991; Hanzlíková, 2011)

5 19. STOLETÍ Charitativní aspekt počátků hospicové péče V Evropě a Severní Americe se až do 19. století pečovalo o umírající v prostředí rodiny (tzv. domácí model umírání, ritualizované umírání). Smrt byla chápána jako přirozený závěr života jedince. V péči o umírající, která vycházela z křesťanských tradic, převažoval charitativní aspekt péče. V důsledku zlepšení hygienických služeb a medicínského pokroku se postupně měnily i dominantní příčiny smrti, což vedlo k následujícím změnám (Stevens et al., 2009): Snížení počtu smrtelných infekcí s rychlou progresí Zvýšení počtu chronických chorob s déle trvající a někdy zdlouhavou terminální fází Identifikace sociální kategorie pacientů označovaných jako umírající Snaha poskytnout institucionální ošetřování i této skupině pacientů Snaha vytvořit nový typ institucí, které by pečovaly o nevyléčitelně nemocné Zaměření těchto institucí bylo charitativní, neposkytovaly odbornou lékařkou a ošetřovatelskou péči vydání Průvodce po oblasti ošetřovatelství a domácí péče od Dacre Cravenové. Obsahoval i kapitolu o nejlepších místech pro umírající podle jejich nemoci (Payneová a kol., 2007). Hospic - instituce pro umírající Výraz je odvozen z latinského termínu hospitum (přístřeší, ubytovna) a z historické křesťanské tradice xenodochií (domovy pro cizí), které byly budovány v Malé Asii a později ve středověku sloužily jako špitály (Student a kol., 2004; Stevens et al., 2009) První označení domu pro umírající termínem hospic se připisuje francouzce Jeanne Garnierové založila ve francouzském městě Lyon sdružení L Association des Dames du Calvaire. V roce 1843 zřídily členky sdružení tzv. Dům pro umírající. Při péči o umírající vycházela Jeanne Garnierová ze svých osobních zkušeností a snažila se určit potřeby umírajících zemřela, ale její idea byla v letech impulsem pro vznik dalších zařízení zaměřených na péči o umírající v Paříži a v New Yorku.

6 (Bruera et al., 2009; Payneová a kol., 2007; Stevens et al., 2009) Průkopnice charitativních počátků hospicové péče v Evropě a USA Průkopnice charitativních začátků hospicové péče v 19. století spojoval zájem o zlepšení situace v ošetřování umírajících, především chudých. Přímo nebo nepřímo se podílely na vzniku institucí pečujících o umírající. Svým dílem inspirovaly zřizování a rozvoj domovů pro umírající a hospiců v dalších desetiletích. Položily tím základy rozvoje paliativní a hospicové péče 20. století, kdy charitativní přístup byl doplněn kvalifikovanou lékařskou a ošetřovatelskou péčí (Payneová a kol., 2007). MARY AIKENHEAD (sestra Mary Augustina) Narodila se v Corku (Irsko) v roce Celý svůj život se snažila o zlepšení péče o umírající. Založila v Irsku 13 domů, kde se věnovali péči o chudé, nemocné a umírající. (Payneová a kol., 2007; Stevens et al., 2009) založila v Dublinu Kongregaci milosrdných sester (reakce na šířící se chudobu a výskyt tuberkulózy ve městě) založila v Dublinu Nemocnici sv. Vincence (první nemocnice v Irsku vedená a personálně zajištěná ženami) zemřela Dublinu Doplňující materiály - odkazy Our Lady s Hospice for Dying Po několika letech Kongregace milosrdných sester začala uvažovat o otevření hospice v Dublinu byl klášter v Harold s Cross v Dublinu přeměněn na hospic Panny Marie pro umírající - Our Lady s Hospice for Dying (v roce 1880 byla kapacita hospice 40 lůžek).

7 Další informace - The Mary Aikenhead Heritage Centre nachází se v areálu hospice Panny Marie, na Harold Cross v Dublinu představuje místo, kde strávila Mary Aikenhead posledních 27 let života centrem výstavy je místnost, kde Mary žila od roku 1845 až do své smrti v roce 1858 Další informace - Hospic sv. Josefa v Hackney V roce 1890 odešlo pět členek Kongregace do East Endu v Londýně pečovat o terminálně nemocné. Výsledkem jejich působení bylo otevření hospice sv. Josefa v Hackney, v Londýně v roce Další informace - Hostel of God Významnou událostí v počátcích vývoje hospicové péče v 19. století v Anglii bylo založení tzv. Božího útulku (Hostel of God) roku 1891 v Londýně. O umírající se staraly anglikánské sestry Služebníků chudých sv. Jakuba rozšíření domova (kapacita 36 nemocných) V současné době se domov nazývá Hospic Nejsvětější Trojice (Trinity Hospice), má celkovou kapacitu 28 lůžek a je nejdéle působícím zařízením hospicové péče ve Velké Británii. Další informace - ROSE HAWTHORNE LATHROP (sestra Alfonsa) Narodila se v roce 1851 v Lenoxu, ve státě Massachusetts v USA a zemřela v roce V USA se jí připisuje zřízení prvního domova pro péči o nevyléčitelně nemocné trpící rakovinou. dětství prožila s rodiči v Evropě. Provdala se za Georga Lathropa, amerického básníka a romanopisce. Po smrti syna Francise (zemřel v pěti letech na záškrt) se Rose vrátila do New Yorku, kde žila odloučeně od svého manžela až do jeho smrti v roce 1898.

8 Absolvovala tříměsíční ošetřovatelský kurz v New York s Cancer Hospital a začala pečovat o chudé terminálně nemocné. Otevřela útulek bezplatné péče pro nevyléčitelné oběti rakoviny vstoupila do duchovního stavu, přijala řeholní jméno sestra Alfonsa a založila kongregaci Dominikánských sester sv. Rosy z Limy, později nazývané Služebnice úlevy od nevyléčitelné rakoviny Servant for Relief for Incurable Cancer otevřela v Hawthorne (New York) lůžkové zařízení pro péči o umírající, tzv. Rosary Hill Home. (Bruera et al., 2009; Payneová a kol., 2007) Doplňující materiály - odkazy Rose Hawthorne Lathrop Další informace - Rosary Hill Home Další informace Shrnutí kapitoly Kapitola přináší základní informace o vývoji péče o umírající od středověku do 19. století. Stručný přehled zahrnuje období středověku charakterizované tzv. fenoménem ženského léčitelství a péče, které je reprezentováné významnými šlechtičnami středověké Evropy Anežkou Českou, Alžbětou Duryňskou, Hedvikou Slezskou a Zdislavou z Lemberka. Dále pak přibližuje charitativní aspekt počátků hospicového hnutí 19. století spojený se jmény Mary Aikenhead a Rose Hawthorne Lathrop. 5. Evaluační a autoevaluační a aktivizační prvky Vysvětli, co charakterizovalo fenomén ženského léčitelství ve středověku:

9 Spoj hesla ze tří sloupců a vytvoř pět pravdivých tvrzení Hedvika Slezská Cáchy Křížovníci s červenou hvězdou Anežka Česká Ondřej II. Špitál v Jablonném v Podještědí Apolónie Radermecherová Přibyslav z Křižanova Špitál v Marburgu Alžběta Durynská Jindřich I. Bradatý Špitál ve Vratislavi Zdislava z Lemberka Přemysl Otakar I. Řád sv. Alžběty U každého tvrzení o situaci v 19. století označ, zda je považuješ za pravdivá nebo nepravdivá Péče o umírající měla pouze charitativní charakter PRAVDA/NEPRAVDA Změna dominantních příčin smrti vedla ke snaze vytvořit nový typ instituce pro umírající PRAVDA/NEPRAVDA Mary Aikenhead poprvé použila termín hospic pro označení domu pro umírající PRAVDA/NEPRAVDA Vznik Kongregace Milosrdných sester v Dublinu iniciovala F. Nightingel po zkušenostech z Krymské války PRAVDA/NEPRAVDA Rose Hawthorne Lathrop otevřela v New Yorku útulek pro umírající nemocné tuberkulózou PRAVDA/NEPRAVDA 6. Pojmy k zapamatování Alžběta Duryňská Anežka Česká

10 Apolónie Radermecherová Hedvika Slezská Hospic Jeanne Garnierová Křížovníci s červenou hvězdou Mary Aidenhead Rose Hawthorne Lathrop Špitál Zdislava z Liberka 7. Literatura BRUERA, E., HIGGINSON, I., RIPAMONTI, C. et al Texbook of Palliative Medicine. 1st ed. London: Edward Arnold, ISBN HANZLÍKOVÁ, A Profesionálne ošetrovateľstvo a jeho regulácia. 1.vyd. Martin: Osveta, ISBN JIRÁSKO, L Církevní řády a kongregace v zemích českých. 1. vyd. Praha: Strahov, ISBN KALISTA, Z Blahoslavená Zdislava z Lemberka. 1. dopl. vyd. Praha: Zvon, ISBN KYBAL, V Svatá Anežka Česká. 1. vyd. Brno: L. Marek, ISBN NIGG, W Svatá Hedvika Slezská. 1. vyd. Český Těšín: Cor Jesu, PAYNOVÁ, S., SEYMOUROVÁ, J., INGLETONOVÁ, C Principy a praxe paliativní péče. Brno: Společnost pro odbornou literaturu, ISBN STEVENS, E., JACKSON, S., MILIGAN, S Palliative Nursing, Across the Spectrum of Care. 1st ed. Oxford: Wiley-Blackwell, ISBN STUDENT, J.CH., MÜHLUM, A., STUDENT, U Sociální práce v hospici a paliativní péče. 1. vyd. Jinočany: H&H Vyšehradská, ISBN TOMÁŠ ZE ŠTÍTNÉHO. (editor Kolár, J.) Život svaté Alžběty. 1. vyd. Praha: Paseka, ISBN

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Komunitní péče Domácí péče Historie a současnost domácí péče PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Vlastní

Více

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková Paliativní péče/medicína Z lat. pallium = plášť, obal Přeneseně poskytnutí ochrany nemocnému v nepříznivé situaci Útěšná vs.

Více

Historie ošetřovatelství

Historie ošetřovatelství Věda o milosrdenství Pablo Picasso, 1897 Historie ošetřovatelství Simona Saibertová Katedra ošetřovatelství LF MU Slovo ošetřovat znamená: chovat, opatrovat, živit, kojit, hýčkat, laskat, zkrátka pečovat

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Kultura v Čechách 13. století

Kultura v Čechách 13. století Kultura v Čechách 13. století Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření 9. 12. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Student

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie II, pro děti ve věku 11 14 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

březen v naší farnosti

březen v naší farnosti Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz březen 2015 březen v naší farnosti Měsíc březen je ve znamení postní doby a svaté Anežky České. 2. března si připomínáme den jejího úmrtí. Zemřela 2. 3. 1282. Česká

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

Péče o těžce nemocného a umírajícího v domácí hospicové péči z pohledu pečujícího

Péče o těžce nemocného a umírajícího v domácí hospicové péči z pohledu pečujícího Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 35 Liberec 1 tel. +420-482 412 133; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Multikulturní ošetřovatelství 2

Multikulturní ošetřovatelství 2 Multikulturní ošetřovatelství 2 Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Předmět navazuje na znalosti studentů získané v rámci předmětu Multikulturní ošetřovatelství 1. Cílem předmětu

Více

Historické souvislosti nelékařských zdravotnických oborů 2018/2019

Historické souvislosti nelékařských zdravotnických oborů 2018/2019 Historické souvislosti nelékařských zdravotnických oborů 2018/2019 Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Bc. Michaela Přibíková michaela.pribikova@tul.cz Historie ošetřovatelství péče o nemocné

Více

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Eva Kalvínská Sekce krizové asistence Společnosti lékařské etiky ČLS JEP eva.kalvinska@fnmotol.cz Konference Vzdělávání ve zdravotnictví IPVZ 14.12.2007 Spirituální

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

Téma Přemyslovna Svatá Anežka Česká a její doba

Téma Přemyslovna Svatá Anežka Česká a její doba MŠMT ku příležitosti výročí Přemyslovny sv. Anežky České vyhlašuje celostátní výtvarnou soutěž: Přemyslovna sv. Anežka Česká a její doba Je to mimořádná postava našich dějin. Její životní dílo, osobní

Více

Úvod do předmětu Ošetřovatelství. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Úvod do předmětu Ošetřovatelství. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Úvod do předmětu Ošetřovatelství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Tondrová Irena duben 2009 OŠETŘOVATELSTVÍ Úvod do předmětu Ošetřovatelství

Více

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa VY_12_INOVACE_88 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa Leden 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k prezentaci nového učiva Doplnění informací v učebnici z jiných

Více

CZ.1.07/1.4.00/

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Ivana Stupková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.5.Stu.14_premyslovsti_kralove Datum: 12. 3. 2013 Ročník: pátý Vzdělávací oblast:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Komunitní služby a instituce

Komunitní služby a instituce Komunitní služby a instituce Historie I. Raný středověk církevní instituce pomáhající chudým a starým lidem, později chudobince, starobince, kláštěrní a městské oše. domy 12. stol. špitály provozované

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

[Andreas MILCSAK] Rodiče Štefan MILČÁK (* okolo 1704, 1777)? FABULKOVÁ. [Anna SZALAJI]

[Andreas MILCSAK] Rodiče Štefan MILČÁK (* okolo 1704, 1777)? FABULKOVÁ. [Anna SZALAJI] Ondřej MILČÁK [Andreas MILCSAK] * okolo 1757 13.3.1829 Brutovce (zhruba 72 let) Štefan MILČÁK (* okolo 1704, 1777)? FABULKOVÁ 10.10.1779 Brutovce (ženich 22 let, nevěsta 27 let) VOJTKO Řehoř KRIVECSKÝ

Více

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová Paliativní péče - Úvod Mgr. Zimmelová Historie Počátky v Velké Británii v 70 letech Vznikla evropská společnost pro PM Součástí jsou národní společnosti U nás sekce PM ČLS JEP 5 zásad rozvoje oboru Založení

Více

Ošetřovatelská péče v komunitní a domácí péči

Ošetřovatelská péče v komunitní a domácí péči Ošetřovatelská péče v komunitní a domácí péči Studijní opora Mgr. Alena Pelcová Liberec 2014 Cíle předmětu Studenti umí vysvětlit pojem prevence a umí definovat druhy prevence. Studenti umí definovat základy

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v geriatrii Specifika chorob v geriatrii Charakteristika chorob ve vyšším věku

Více

Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR

Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR Program implementace švýcarsko české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR (Program Zdraví ) Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR 17. 3. 2015 Ostrava Ing.

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II.

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II. VÝTVARNÁ KULTURA 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

EVROPA V 16. A 17. STOLETÍ

EVROPA V 16. A 17. STOLETÍ EVROPA V 16. A 17. STOLETÍ ANGLIE ANGLICKÁ REVOLUCE IX 28 18:20 1 EVROPA V 17. STOLETÍ ANGLIE Anglie obchodovala s vlnou a jejími produkty, šlechta začala podnikat, vytvářela manufaktury a došlo k procesu

Více

ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH. Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice

ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH. Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice KARMELITÁNSKÉ NAKLADATELSTV Í KOSTELN Í VYD ŘÍ 1997 Karmelitánské nakladatelství,

Více

PRACOVNÍ LIST 2. STUPEŇ ZŠ

PRACOVNÍ LIST 2. STUPEŇ ZŠ PRACOVNÍ LIST 2. STUPEŇ ZŠ Milý návštěvníku, jsem velmi rád, že Tě mohu přivítat v Muzeu Karlova mostu. Jméno mé jest Bruncvík, a jestliže se pozorně projdeš po Karlově mostě, jistě padne Tvůj pohled i

Více

Paliativní péče v první linii Doporučený postup pro všeobecné praktické lékaře 2006 MUDr.Bohumil Skála,PhD Paliativní péče Paliativní péče je přístup, p, který zlepšuje kvalitu života nemocných a jejich

Více

Multikulturní ošetřovatelství 1

Multikulturní ošetřovatelství 1 Multikulturní ošetřovatelství 1 Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 1 Cíle předmětu Cílem předmětu je porozumět pojmům etnicita, kultura, duchovno, víra, náboženství, poznat základní charakteristiky

Více

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Jiří Vorlíček, LF MU Brno Brno 26. října 2006 Co je paliativní medicína? DEFINICE Paliativní medicína se

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Umírání v ČR V ČR každoročně zemře kolem 105 000 lidí 35000 Absolutní počty zemřelých v ČR podle pohlaví a

Více

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové VY_32_INOVACE_DUM.D.20 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: listopad 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Třída: Obrázky: Anotace: Přemyslovci,

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

Dějiny ošetřovatelství

Dějiny ošetřovatelství Dějiny ošetřovatelství Studijní opora Bc. Petra Podrazilová, DiS. Liberec 2014 1 Cíle předmětu je seznámit studenty s historickým vývojem ošetřovatelství u nás i ve světě, včetně významných osobností,

Více

Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru. Úvod do sociální práce ZS 2016

Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru. Úvod do sociální práce ZS 2016 Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2016 Sociální práce společenskovědní disciplina oblast praktické činnosti rámec společenské solidarity a ideál naplňování

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Studenti si vylosují dvě otázky, jednu z I. části souboru otázek z filosofie a teologie (ot.1-10), druhou

Více

Za dávných časů, kdy se ještě většinou chodilo pěšky, byl na západní Moravě hrad (jméno hradu najdeš v křížovce).

Za dávných časů, kdy se ještě většinou chodilo pěšky, byl na západní Moravě hrad (jméno hradu najdeš v křížovce). Za dávných časů, kdy se ještě většinou chodilo pěšky, byl na západní Moravě hrad (jméno hradu najdeš v křížovce). Zde se narodila někdy kolem roku 1220 malá Zdislava. Její tatínek se jmenoval Přibyslav

Více

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Několik poznámek z pohledu paliativní medicíny Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP Ostrava 9.2.2017

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte správně nebo zakroužkujte správnou odpověď. V polovině 11. století se rozhořel boj mezi papežem a císařem o to, kdo je na světě mocnější. Toho využil kníže,

Více

HOSPIC MÍSTO RADOSTI

HOSPIC MÍSTO RADOSTI HOSPIC MÍSTO RADOSTI Mgr. Robert Huneš, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích, viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče v ČR Zakladatelka hospicového díla ve světě madam

Více

Ošetřovatelství

Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako věda (Charakteristika oboru ošetřovatelství) Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako vědní obor Samostatná vědní disciplína s vlastní teoretickou základnou. Teorie umožňuje: - třídit

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

Kategorie A ( třída ZŠ)

Kategorie A ( třída ZŠ) 1. Jak se jmenuje architektonický prvek, typický pro středověké duchovní stavby, kterým se do gotické stavby vstupovalo? a) Portál b) Rozeta c) Fiála 2. V průběhu 11. a 12. století se mnohé evropské, ale

Více

Domácí hospic Nablízku, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015

Domácí hospic Nablízku, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 Domácí hospic Nablízku, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 2 Preambule Domácí hospic Nablízku, zapsaný ústav se sídlem v Lysé nad Labem je nezisková organizace založená podle zákona par. 405 zákona č. 89/2012

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

Středověk počátky ošetřovatelství u nás Ú Z S T U L P E T R A. P O D R A Z I L O V A @ T U L. C Z

Středověk počátky ošetřovatelství u nás Ú Z S T U L P E T R A. P O D R A Z I L O V A @ T U L. C Z Středověk počátky ošetřovatelství u nás B C. P E T R A P O D R A Z I L O V Á, D I S. Ú Z S T U L P E T R A. P O D R A Z I L O V A @ T U L. C Z Středověk,,doba temna Začíná koncem starověku a antické civilizace

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_06_Kosmas Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Psychologie zvládání nádorových onemocnění

Psychologie zvládání nádorových onemocnění Psychologie zvládání nádorových onemocnění Mgr. Bc. Zdeněk Hrstka Katedra všeobecně vzdělávacích oborů Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Klinika onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice

Více

KAROLINUM. Igor Tomeš Eva Dragomirecká Katarina Sedlárová Daniela Vodáčková. Rozvoj hospicové péče a její bariéry

KAROLINUM. Igor Tomeš Eva Dragomirecká Katarina Sedlárová Daniela Vodáčková. Rozvoj hospicové péče a její bariéry KAROLINUM Igor Tomeš Eva Dragomirecká Katarina Sedlárová Daniela Vodáčková Rozvoj hospicové péče a její bariéry Rozvoj hospicové péče a její bariéry Igor Tomeš Eva Dragomirecká Katarina Sedlárová Daniela

Více

Pan Vítězslav Vavroušek: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní místopředsedkyně Senátu, vážené dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat svému

Pan Vítězslav Vavroušek: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní místopředsedkyně Senátu, vážené dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat svému Pan Vítězslav Vavroušek: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní místopředsedkyně Senátu, vážené dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat svému předřečníkovi, že svým svěžím přednesem přece jenom vás trošku

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY Projekt poskytování sociální péče v domácnosti v oblasti intenzivní paliativní péče. Pilotní projekt realizuje společnost

Více

Historické souvislosti sociální práce a sociální politiky 2010/2011. Část 3 16. - 18.století

Historické souvislosti sociální práce a sociální politiky 2010/2011. Část 3 16. - 18.století Historické souvislosti sociální práce a sociální politiky 2010/2011 Část 3 16. - 18.století Rekapitulace a reflexe dosavadních informací (témata 1 a 2) Historie SP? Důraz na dobu způsob ţivota Pravěk,

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia)

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Petra Zimmelová Cíle předmětu: - Orientovat se v

Více

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská Studijní den ERC ve FN v Motole 9.10.2008 VZNIK SEKCE V rámci Společnosti lékařské etiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty

Více

Všeobecná sestra. Management - terminologie

Všeobecná sestra. Management - terminologie Všeobecná sestra Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Základy managementu v ošetřovatelství Management terminologie Management - terminologie Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D. 1. Motivační

Více

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo.

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. European Association for Palliative Care (EAPC - Evropská asociace paliativní

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.08.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Lucemburkové,

Více

Historie ošetřovatelství

Historie ošetřovatelství Historie ošetřovatelství Ošetřovatelství na profesionální úrovni je poměrně mladý obor. Prvky opatrování a pečování se však prolínají historií starou, jako je lidstvo samo. A přirozeně se během celé té

Více

Císařovna Marie Terezie

Císařovna Marie Terezie Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_4 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Humanistické modely Florence Nightingale Moderní ošetřovatelství. Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Humanistické modely Florence Nightingale Moderní ošetřovatelství. Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Humanistické modely Florence Nightingale Moderní ošetřovatelství Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Biografie *12.5.1820 Florencie, +13.8.1910 Londýn Od 1851 cestuje po Evropě + návštěvy nemocnic,

Více

Mgr. et Mgr. Jana Mlýnková PEČOVATELSTVÍ 1. DÍL Učebnice pro obor sociální péče pečovatelská činnost Recenze: Bc. Marie Šiková

Mgr. et Mgr. Jana Mlýnková PEČOVATELSTVÍ 1. DÍL Učebnice pro obor sociální péče pečovatelská činnost Recenze: Bc. Marie Šiková style:normal;color:grey;font-family:verdana,geneva,kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-v = = < p s t y l e = " p a d d i n g : 0 ; b o r d e r : 0 ; t e x t - i n d e n t :

Více

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : 2009-2010 Bakalářský studijního program OŠETŘOVATELSTVÍ 53-41 - OBOR VŠEOBECNÁ SESTRA prezenční

Více

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Mezinárodní konference paliativní a hospicové péče 2015 Ostrava, 17.03.2015 Dr. C. Camartin, MSc Palliative

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 KAREL IV. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_13 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Dotazník populace - 2013

Dotazník populace - 2013 Dotazník populace - 2013 Blok vnímání umírání 1) Mluví se v rámci společnosti dostatečně o konci života a umírání? 2) Je pro Vás těžké o smrti a umírání mluvit? 3) Kdo by měl podle Vás s dětmi mluvit o

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita Hodnocení potřeb v paliativní péči K identifikaci priorit, aktuálních

Více

Standardy hospicové péče

Standardy hospicové péče Standardy hospicové péče představení dokumentu z dílny pracovní skupiny při MZČR Bc. Adéla Zelbová Hospic Anežky České v Červeném Kostelci Pracovní skupina pro paliativní péči ustanovena jako stálý odborný

Více

ROZVOJ PALIATIVNÍ PÉČE V RÁMCI NEMOCNICE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KARLA BOROMEJSKÉHO V PRAZE

ROZVOJ PALIATIVNÍ PÉČE V RÁMCI NEMOCNICE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KARLA BOROMEJSKÉHO V PRAZE ROZVOJ PALIATIVNÍ PÉČE V RÁMCI NEMOCNICE MILOSRDNÝCH SESTER SV. KARLA BOROMEJSKÉHO V PRAZE Zlepšení kvality paliativní péče o pacienty s pokročilým neonkologickým onemocněním s limitovanou prognózou v

Více

ZÁMĚRY TKS 2016. charita záměr realizátor cílová skupina. Charitní dům pro seniory Hnojník

ZÁMĚRY TKS 2016. charita záměr realizátor cílová skupina. Charitní dům pro seniory Hnojník ZÁMĚRY TKS 2016 charita záměr realizátor cílová skupina požadovaná částka Charita sv. Alexandra Podpora osob se, vybavenost chráněných dílen chráněné dílny a sociální Charity sv. Alexandra osoby zdravotně

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ Po několika letech sporů si česká šlechta v roce 1310 zvolila za českého krále vévodu Jana Lucemburského a oženila ho s princeznou Eliškou Přemyslovnou, sestrou zavražděného

Více

VY_32_INOVACE_VL4_09_04

VY_32_INOVACE_VL4_09_04 VY_32_INOVACE_VL4_09_04 ANOTACE Šablona Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: materiál k samostatné práci žáků vhodný k samostatnému prověřování vědomostí žáků III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE 1. KONTEXT METODICKÉ ÚPRAVY 1.1 Účel úpravy Účelem metodického pokynu k poskytování mobilní specializované

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

VY_32_INOVACE_6Kuch. Karel IV.

VY_32_INOVACE_6Kuch. Karel IV. Základní škola Zdounky, okres Kroměříž, příspěvková organizace 768 02 Zdounky 59 tel.: 573 365 130, fax.: 573 365 939, email: skola@zszdounky.cz Označení VY_32_INOVACE_6Kuch Název vzdělávacího materiálu

Více

duben - květen 2009 číslo 2 Vážení zaměstnanci, vítám Vás u druhého čísla Listů. Blíží se doba prázdnin a dovolených, proto Všem přeji

duben - květen 2009 číslo 2 Vážení zaměstnanci, vítám Vás u druhého čísla Listů. Blíží se doba prázdnin a dovolených, proto Všem přeji duben - květen 2009 číslo 2 Vážení zaměstnanci, vítám Vás u druhého čísla Listů. Blíží se doba prázdnin a dovolených, proto Všem přeji dobrý odpočinek a zotavení pro tělo i duši. V tomto čísle nepřehlédněte

Více

Humanistické modely Virginia Henderson Teorie základní ošetřovatelské péče. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Humanistické modely Virginia Henderson Teorie základní ošetřovatelské péče. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Humanistické modely Virginia Henderson Teorie základní ošetřovatelské péče Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Biografie *1897 Kansas City USA, +1996 Branford USA Věnovala se ošetřovatelskému výzkumu

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od 22. 5. - 29. 5. 2016 21. týden 21. 5. Památka sv.kryštofa Magallanese, kněze, a jeho druhů, mučedníků 7:30 MÁJOVÁ Za syna Jana Klvánka, živou a Klvánkovu a Orságovu, duše v očistci a nová kněžská

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace

Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace PhDr. Martin Loučka, PhD. Centrum paliativní péče, Praha Oddělení lékařské psychologie, 3.LF UK Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 1. 11. 2016

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 8 0 0 Doc. PhDr. Jana Kutnohorská,

Více