FINANCE 8. ást FINANNÍ ANALÝZA A FINANNÍ PLÁNOVÁNÍ. Eva Kociánová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FINANCE 8. ást FINANNÍ ANALÝZA A FINANNÍ PLÁNOVÁNÍ. Eva Kociánová"

Transkript

1 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 1 FINANCE 8. ást FINANNÍ ANALÝZA A FINANNÍ PLÁNOVÁNÍ Eva Kociánová Ostrava 2006

2 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 2 OBSAH MODULU FINANNÍ ANALÝZA A FINANNÍ PLÁNOVÁNÍ 1 Finanní analýza Podstata a význam finanní analýzy Základní údaje pro finanní analýzu Metody a postupy provádní finanní analýzy Metody finanní analýzy Základní ukazatele finanní analýzy Ukazatele finanní stability (zadluženosti) podniku Ukazatele rentability Ukazatele aktivity Ukazatele likvidity istý pracovní kapitál Ukazatele kapitálového trhu Opakovací cviení Finanní plánování Plánování a cíle podniku Vazba finanního plánu na ostatní ásti podnikového plánu ásti finanního plánu podniku Dlouhodobé finanní plánování Plánování prodeje (odbytu) Plánování investiní innosti Plánování dlouhodobých finanních zdroj Hodnocení rizika Krátkodobé finanní plánování Specifika roního finanního plánování Plánování výnos, náklad a zisku Plánování krátkodobé likvidity Plánování rozvahy Seznam použitých znaek, symbol a zkratek Informativní, naviganí, orientaní Ke splnní, kontrolní, pracovní Výkladové Námty k zamyšlení, myšlenkové, pro další studium... 53

3 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 3 STRUNÉ SEZNÁMENÍ S PROBLEMATIKOU 8. ÁSTI PEDMTU FINANCE: FINANNÍ ANALÝZA A FINANNÍ PLÁNOVÁNÍ Finanní ízení podnik zahrnuje rzné fáze - od prvních podnikatelských krok, tj. od rozhodnutí se o oboru innosti, právní form podnikání, obstarání si potebného kapitálu pro podnikání, jeho použití do rzných majetkových forem, k rozvoji podniku prostednictvím realizace investiních projekt atd. Významnými fázemi finanního ízení podnik sloužícími k posouzení výsledk hospodaení, finanní situace a v neposlední ad ke stanovení dalších pedpoklad a možností rstu tržní hodnota podniku jsou: FINANNÍ ANALÝZA a FINANNÍ PLÁNOVÁNÍ. Ob uvedené oblasti patí k základním principm finanního ízení. Finanní analýza je svým obsahem i významem velmi rozsáhlá. Výklad je zamen na: - podstatu a význam finanní analýzy, - základní údaje pro finanní analýzu, - metody a postupy provádní finanní analýzy, - základní ukazatele finanní analýzy a interpretace výsledk pro zjištní kvality finanní situace podniku. Finanní plánování je poátkem podnikatelské innosti, provází podnik v prbhu celé jeho existence. Cílem kapitoly Finanní plánování je: objasnit význam a podstatu finanního plánování v souvislosti se stanovenými podnikovými cíli a zvolenou finanní politikou; objasnit specifika dlouhodobého a krátkodobého finanního plánování.

4 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 4 CÍL 8. ÁSTI PEDMTU FINANCE: FINANNÍ ANALÝZA A FINANNÍ PLÁNOVÁNÍ Po úspšném a aktivním absolvování této ÁSTI Budete umt: vysvtlit podstatu a význam finanní analýzy a finanního plánování, interpretovat výsledky finanní analýzy, posoudit pomocí výsledk pomrových ukazatel finanní zdraví podniku, orientovat se v problematice finanního plánování. Budete umt Získáte: možnost zhodnotit dosažené výsledky pi realizaci podnikatelské innosti, znalosti o významu finanního plánování v kontextu s posláním a cíli podnikání, znalosti o významu finanního plánu v rámci celkového podnikového plánu. Získáte Budete schopni: vysvtlit podstatu základních pomrových ukazatel a jejich význam pro hodnocení jednotlivých inností podniku, interpretovat získané poznatky z oblasti finanní analýzy, aplikovat metody finanní analýzy na konkrétní podmínky podniku, posoudit vzájemné vazby v rámci celkového podnikového plánu Budete schopni AS DOPORUENÝ K PROSTUDOVÁNÍ Je obtížné stanovit univerzáln dobu potebnou k prostudování. Rámcov 40 hodin.

5 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 5 1 FINANNÍ ANALÝZA STRUNÉ SEZNÁMENÍ S OBSAHEM KAPITOLY FINANNÍ ANALÝZA Finanní analýza je významnou souástí ízení podniku. a rozhodování Podstata a význam finanní analýzy V rámci této podkapitoly je uvedena základní charakteristika finanní analýzy. Základní údaje pro finanní analýzu Pro kvalitní provedení finanní analýzy je dležité mít odpovídající podklady vycházející z hospodaení podniku (úetní výkazy, statistické údaje...). Metody a postupy provádní finanní analýzy Je nezbytné zvolit vhodný metodický postup a vdt, jaké jsou možnosti (zpsoby) srovnání výsledk finanní analýzy. Základní ukazatele finanní analýzy Do této ásti kapitoly jsou zaazeny pomrové ukazatele sloužící ke zhodnocení rzných oblastí hospodaení podniku, vetn jejich vypovídací schopnosti.

6 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 6 CÍLE KAPITOLY FINANNÍ ANALÝZA Po úspšném a aktivním absolvování této KAPITOLY budete umt, interpretovat výsledky analýzy, a tím posoudit finanní zdraví firmy. Získáte: možnost provádt ve svém podniku (oboru) finanní rozbory v rzném rozsahu a podle výsledk se rozhodnout o dalším postupu v podnikání. Budete schopni: interpretovat získané poznatky z oblasti finanní analýzy, pracovat se základními pomrovými ukazateli, aplikovat metody finanní analýzy na konkrétní podmínky podniku. Cíl kapitoly Budete umt Získáte Budete schopni AS DOPORUENÝ K PROSTUDOVÁNÍ Celkový doporuený as k prostudování KAPITOLY je hodin. KLÍOVÁ SLOVA KAPITOLY FINANNÍ ANALÝZA Finanní analýza, finanní zdraví, procentní rozbor, pomrové ukazatele, ukazatele zadluženosti, úrokové krytí, úrokové zatížení, ukazatele rentability, ukazatele aktivity, doba obratu, rychlost obratu, pravidlo solventnosti, likvidnost, ukazatele likvidity, istý pracovní kapitál, ukazatele kapitálového trhu.

7 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování Podstata a význam finanní analýzy Pojem finanní analýza je termín, kterým se oznauje rozbor finanní situace podniku. Finanní analýza pedstavuje soubor metod a aktivit použitelných k vyhodnocení informací, zejména z úetních výkaz, za úelem posouzení finanní situace a perspektivy podniku. Finanní analýza je nepostradatelná pi píprav podklad pro finanní ízení a rozhodování a jejich využití v souvislosti s finanním plánováním, v neposlední ad pi finanní kontrole plnní pijatých rozhodnutí. Obsahová nápl finanní analýzy je dána potebami jejích uživatel, kterými jsou : Uživatelé finanní analýzy investoi, manažei, obchodní partnei (zákazníci, dodavatelé), zamstnanci, banky a jiní vitelé stát a jeho orgány, a jiní. Za finann zdravý je možné považovat podnik, který je v dané chvíli i perspektivn schopen naplovat smysl své existence, to znamená, že je schopen trvale dosahovat takové míry zhodnocení vloženého kapitálu, která je požadována investory vzhledem k výši rizika, s jakým je píslušný druh podnikání spojen. Poteba finanní analýzy je spojena s požadavky na efektivní chování podniku (požadavky v souvislosti s návratností investic, s efektivností ízení alokace kapitálu apod.). Podnikový management se proto nutn musí zajímat o finanní situaci, vhodnost struktury kapitálu, hodnocení struktury majetku, platební schopnost, výnosnost innosti podniku. Finanní zdraví podniku

8 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování Základní údaje pro finanní analýzu Pro každou úlohu finanní analýzy jsou spolené tyi základní charakteristiky, kterými se ídí postup analýzy. Jsou to: vstupní data, metody analýzy, provedení analýzy, interpretace výsledk analýzy. Vlastním výpotm v rámci finanní analýzy pedchází etapa sbru a pípravy dat. Rozhodující zdroje informací pro finanní analýzu je možné rozdlit do následujících skupin: Zdroje informací pro finanní analýzu 1. Finanní informace úetní výkazy a výroní zprávy, vnitropodnikové informace, prognózy finanních analytik a vedení firmy, burzovní informace aj. 2. Kvantifikovatelné nefinanní informace firemní statistika produkce, odbytu, zamstnanosti, prospekty, interní smrnice. 3. Nekvantifikovatelné informace zprávy a komentáe vedoucích pracovník jednotlivých útvar podniku, editel, auditor, nezávislá hodnocení a prognózy, komentáe odborného tisku.

9 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování Metody a postupy provádní finanní analýzy Možnosti nebo zpsoby srovnání výsledk finanní analýzy jsou: srovnávání v ase (analýzy trend), srovnávání v prostoru (mezipodniková srovnání), srovnávání skutenosti s plánem (návaznost na následující kapitolu Finanní plánování), srovnávání na základ expertních zkušeností (odborných odhad). Zpsoby srovnání výsledk finanní analýzy Pro poteby rozboru úetních výkaz lze použít dva základní metodické postupy: Metodické postupy l. Procentní rozbor Procentní rozbor uvádí podíly jednotlivých položek rozvahy na celkových aktivech, resp. pasivech, nebo podíl jednotlivých údaj výsledovky k ástce tržeb. Obvykle se kombinuje s hodnocením vývojových tendencí. Vychází proto z rozvah sestavených k rzným datm resp. z výsledovek za rzná období. 2. Pomrové ukazatele Druhým postupem je konstrukce pomrových ukazatel. Pomrový ukazatel se vypoítá jako pomr jednoho nebo nkolika údaj k jiné položce nebo skupin položek z úetních výkaz. Pomrové ukazatele jsou zpravidla uvádny v podob vztahu hodnoty k jedné (jednotce) nap. 2:1. Lze je vyjádit i výsledným íslem, nap. v %.

10 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování Metody finanní analýzy Metody provádní finanní analýzy je možné rozdlit do dvou základních ástí deterministické metody a matematicko-statistické metody. Metody FA Deterministické metody se používají pro analýzu vývoje a odchylek pro menší poet období. Jsou standardním nástrojem provádní finanní analýzy v podniku. Patí sem nap. analýza trend (horizontální analýza), která slouží k posouzení asových zmn ukazatel, analýza citlivosti sloužící k posouzení nejistoty pi analýze finanních výsledk podniku. Základnou finanní analýzy jsou pomrové ukazatele. Matematicko-statistické metody vycházejí z údaj za delší asové období, slouží ke posouzení determinant a faktor vývoje a k urení kauzálních závislostí a vazeb. Jsou založeny na exaktních metodách. 1.4 Základní ukazatele finanní analýzy Základem finanní analýzy jsou pomrové ukazatele, absolutní a rozdílové ukazatele hrají doplkovou úlohu. Skupiny pomrových ukazatel Ukazatele finanní analýzy jsou shrnuty do nkolika skupin. Stanovení potu skupin a jejich obsahu není zcela jednotné, záleží pedevším na tom, jaká hlediska pi finanním rozboru chceme akceptovat. 1. skupina ukazatele finanní stability (ukazatele zadluženosti); 2. skupina ukazatele rentability; 3. skupina ukazatele aktivity; 4. skupina ukazatele likvidity; 5. skupina ukazatele kapitálového trhu.

11 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování Ukazatele finanní stability (zadluženosti) podniku Ukazatele finanní stability vyjadují rznými zpsoby zadluženost podniku. Uvádjí se v procentech. Mezi n lze zaadit: Ukazatel podílu vlastního kapitálu na aktivech (Equity Ratio) = VK. vlastní kapitál A... celková aktiva VK A (1.1) - charakterizuje dlouhodobou finanní stabilitu podniku, - udává, do jaké míry je podnik schopen krýt svj majetek vlastními zdroji, - udává, jak vysoká je jeho finanní samostatnost. Ukazatel celkové zadluženosti = CK A (1.2) CK. cizí kapitál - tzv. ukazatel vitelského rizika, - hodnotí pimenost zadlužení, - ím je vyšší hodnota ukazatele, tím je vyšší finanní riziko pro vitele podniku. Obdobnou vypovídací schopnost má i následující ukazatel: CK Ukazatel zadluženosti vlastního kapitálu (Debt/Equity Ratio) = VK - hodnotí míru finanní samostatnosti - u stabilních spoleností by se hodnota ukazatele mla pohybovat mezi 80 až 120 % (to závisí i na postoji k riziku podnikatele). Zadluženost zatžuje finanní hospodaení v nkolika smrech: o úhrada úrok vitelm, o splacení dluhu ve stanoveném termínu. Proto je souástí hodnocení dlouhodobé finanní stability podniku také posouzení finanních dsledk jeho zadluženosti. Nejastji se používají následující ukazatele: (1.3)

12 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 12 EBIT Ukazatel úrokového krytí = úroky (1.4) EBIT... zisk ped úhradou úrok a daní - udává, kolikrát je zajištno placení úrok, tj. kolikrát jsou úroky kryty výší výdlku (tj. ziskem ped úroky a danmi, o který se dlí vlastnící i vitelé) - ím vyšší je hodnota ukazatele, tím je finanní situace podniku lepší. Je-li hodnota ukazatele rovna 100 %, potom podnik vydlává jen na úroky/zisk = 0/. Hodnota ukazatele pod 100 % znamená, že podnik si svou inností nevydlá ani na úhradu úrok. Opakem ukazatele úrokového krytí je ukazatel úrokového zatížení. Úrokové zatížení = úroky EBIT (1.5) - vyjaduje, jakou ást celkového vytvoeného efektu oderpávají úroky, - pokud má podnik dlouhodob nízké úrokové zatížení, mže si dovolit vyšší podíl cizího kapitálu.

13 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování Ukazatele rentability Pi konstrukci ukazatel rentability se vychází z následujících kategorií zisku: EBIT - zisk ped úroky a danmi( Earnings before Interest and Taxes), EBT - zisk ped zdanním ( Earnings before Taxes), EAT - zisk po zdanní (istý zisk - Earnings after Taxes). Základním kritériem hodnocení finanního zdraví podniku je výnosnost vloženého kapitálu. Míra zisku nebo také rentabilita vloženého kapitálu je obecn definována jako pomr zisku a vloženého kapitálu. Podle toho, jaký typ kapitálu je pi konstrukci ukazatel použit, rozlišují se tyto ukazatele rentability: - ukazatel rentability aktiv = ROA (Return on Assets,) - ukazatel rentability dlouhodob investovaného kapitálu = ROCE (Return on Capital Emploeyd), - ukazatel rentability vlastního kapitálu = ROE (Return on Equity), - ukazatel rentability tržeb = ROS (Return on Sales), - ukazatel rentability náklad. Výdlková schopnost majetku, do nhož byl investován kapitál je vyjádena relativní výnosností aktiv: ROA ROA = EBIT aktiva (1.6) - bývá považován za klíové mítko rentability, protože pomuje zisk s celkovými aktivy investovanými do podnikání bez ohledu na to, z jakých zdroj jsou financovány, - respektuje skutenost, že výnos z prostedk získaných z cizích zdroj musí pokrýt úroky (vitelm) a pinést další efekt pedstavující zisk (vlastníkm). Rentabilita dlouhodobých zdroj vyjaduje efekt z dlouhodobých investic. EBIT ROCE = VK + Dl.záv. (1.7) ROCE

14 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 14 VK vlastní kapitál Dl.záv... dlouhodobé závazky - smyslem tohoto ukazatele je vyjádit efekt z dlouhodobých investic. - Ukazatelem se hodnotí význam dlouhodobého investování prostednictvím vlastního kapitálu spojeného s dlouhodobým cizím kapitálem, tj. zvýšení potenciálu vlastníka využitím dlouhodobých finanních zdroj. Tyto uvedené ukazatele mí všeobecnou efektivnost vloženého kapitálu bez ohledu na to, odkud kapitál pochází. Rentabilita vlastního kapitálu se vyjaduje pomocí vztahu: EAT ROE = VK (1.8) - vyjaduje celkovou výnosnost vlastních zdroj (jejich zhodnocení v zisku), - úrove rentability vlastního kapitálu je závislá na rentabilit celkového kapitálu EBIT ( R = ) CELK. KAPITÁLU CELK. KAPITÁL a úrokové míe cizích kapitálu. Krom uvedených vztah pro výpoet rentability se asto používají i další varianty ukazatel ziskovosti: ROE ROS T. tržby Rentabilita tržeb (ROS) = EAT T (1.9) - ukazatel charakterizuje vztah istého zisku k tržbám, tedy tržní úspšnost podniku, - tržní úspšnost je podmínna mnoha faktory, cena nemusí být vždy rozhodující; svou roli hraje nap. marketingová strategie, cenová politika, reklama. Rentabilita náklad Rentabilita náklad = EAT N (1.10) N náklady celkem - vyjaduje, kolik istého zisku podnik dosáhne vložením 1 K celkových náklad

15 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 15 - ím vyšší je hodnota ukazatele, tím více jsou zhodnoceny náklady vložené do hospodáského procesu Ukazatele aktivity Pomocí ukazatel aktivity je charakterizována efektivnost využití podnikového majetku jako celku i jeho jednotlivých složek (fixních aktiv, zásob, pohledávek apod.). Jde o ukazatele vyjadující relativní vázanost kapitálu v rzných formách aktiv podniku. V rámci hodnocení aktivity jsou používány dva základní typy ukazatel: 1. Rychlost obratu majetkových ástí podniku (také obrátka aktiv) vyjaduje kolikrát (poet obrátek) se za uritou dobu pemní majetek (jeho ásti) v penžní prostedky. 2. Doba obratu aktiv, píp. jeho ástí, vyjaduje, jak dlouho je kapitál vázán v majetku podniku. Jinými slovy, jak dlouho trvá, než se z nj kapitál postupn uvolní, pemní se v penžní prostedky. Základními ukazateli sledovanými v této souvislosti jsou: T... tržby za období A... celková aktiva Rychlost obratu celkových aktiv (obrátka) = T A (1.11) Rychlost obratu aktiv - ukazatel mí intenzitu využití celkových aktiv, - ím je ukazatel vyšší, tím lépe podnik využívá svj majetek. d poet dn v období Doba obratu celkových aktiv = A d T Doba obratu aktiv (1.12) - vyjaduje, za jak dlouho se celková aktiva postupn pemní v penžní prostedky, - hodnota ukazatele je urena obratem fixního a obžného majetku, - ím je podíl fixních aktiv vyšší, tím delší je doba obratu celkového majetku podniku.

16 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 16 V praktickém ízení podniku je reálné posuzovat tyto ukazatele pro urité ásti majetku. Pro posouzení platební schopnosti podniku je významné, jak rychle se v penžní prostedky transformují zásoby (píp. jejich ásti) a pohledávky. Rychlost obratu zásob = T (1.13) zásoby zásoby Doba obratu zásob = d T - ukazatel charakterizuje úrove bžného provozního ízení, - je citlivý na zmny v dynamice výkon. (1.14) Doba obratu zásob Rychlost obratu pohledávek = T (1.15) pohledávky pohledávky Doba obratu pohledávek = d T - udává, za jak dlouho jsou odbratelem uhrazovány faktury, - vypovídá o strategii ízení pohledávek (credit management), - ukazatel je významný z hlediska plánování penžních tok. Doba obratu pohledávek (1.16) Z hlediska platební schopnosti firmy je dležité mít pehled o splatnosti závazk. O tom vypovídá ukazatel doby obratu závazk. závazky Doba obratu závazk = d T - udává, na jak dlouho poskytli dodavatelé podniku (odbrateli) odklad placení, - charakterizuje platební morálku podniku vi svým dodavatelm. (1.17) Doba obratu závazk Pro podnik je významné posouzení ukazatel (1.16) a (1.17) ve vzájemné souvislosti. Jde o snahu udržet tzv. pravidla solventnosti. Doba obratu pohledávek < Doba obratu závazk (1.18) Pravidlo solventnosti

17 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 17 Udržování tohoto vztahu je pro podnik výhodné, protože než mu nastane povinnost platit závazky, pedpokládá se, že od svých odbratel už dostal zaplaceno. Podnik má tedy dostatek penžních prostedk na úhradu svých splatných dluh. V pípad ástí obžných aktiv, pomocí kterých se zjišuje doba obratu, rychlost obratu nebo doba obratu závazk se berou v úvahu prmrné hodnoty Ukazatele likvidity Ukazatele likvidity slouží ke zjištní, zda podnik bude i nebude mít potíže se splácením tch závazk, které jsou splatné v blízké budoucnosti (obecn bhem následujícího roku). Platební schopnost je jednou z nejvýznamnjších charakteristik finanní situace. Odráží krátkodobou finanní stabilitu podniku. Likvidita podniku závisí na jeho schopnosti inkasovat splatné pohledávky, na kvalit a kvantit výrobk k prodeji apod. K ZAPAMATOVÁNÍ 1 likvidita podniku = platební schopnost podniku, jeho momentální schopnost uhradit splatné závazky, likvidita majetku (likvidnost) = schopnost (vlastnost) jednotlivých ástí majetku podniku pemnit se postupn v penžní prostedky. Je jednou z charakteristik konkrétního druhu majetku a oznauje míru obtížnosti pemny majetku v hotové peníze. Pomrové ukazatele likvidity pomují to, ím je možno platit (itatel) k tomu, co je teba zaplatit (jmenovatel). Likvidita podniku se podle všeobecn pijaté konvence hodnotí pomrem obžných aktiv, resp. jejich vybraných složek proti aktuáln splatným závazkm. Ukazatel bžné (celková) likvidity (Current Ratio) = OM (1.19) KZ

18 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 18 OM obžný majetek KZ. závazky krátkodobého charakteru, tj. krátkodobé závazky + bžné bankovní úvry + krátkodobé finanní výpomoci + ostatní splatná pasiva krátkodobého charakteru Zásoby jsou nejmén likvidní složkou obžného majetku (nákup, dlouhý výrobní a odbytový cyklus, píp. zastaralé a neprodejné výrobní zásoby, úhrada pohledávek). Proto je následující ukazatel upraven o vliv této ásti obžných aktiv - ukazatel pohotové likvidity (také rychlý test). Ukazatel pohotové likvidity (Quick Ratio Acid Test Ratio) = OM zásoby KZ (1.20) Pi vyjádení tohoto podílu se berou v úvahu z obžných aktiv jen pohotové prostedky, tj. pokladní hotovost, peníze na bankovních útech, krátkodobé cenné papíry a je vhodné brát v úvahu pohledávky v tzv. isté výši, tj. pohledávky po korekci opravnou položkou k pohledávkám. itatel ukazatele je vhodné upravit o nedobytné a pochybné pohledávky. Platební schopnost podniku je možné z krátkodobého hlediska sledovat pomocí ukazatele okamžité (pokladní) likvidity. Ukazatel okamžité likvidity (Cah Ratio) = pohotové penžní prostedky KZ (1.21) Tento ukazatel není píliš stabilní ( v itateli hotovost, peníze na útech, šeky, píp. smnené pohledávky, nkteré druhy krátkodobých cenných papír), mže sloužit k dokreslení úrovn likvidity podniku. Krom výše uvedených ukazatel je vhodné používat ukazatele konstruované na bázi penžních tok (CF), které vyjadují schopnost podniku hradit splatné závazky v prbhu daného období na základ skuten držených penz v dob splatnosti závazk (pehled o penžních tocích = tokový výkaz, rozvaha = výkaz sestavovaný k uritému období 3. ást pedmtu FINANCE). CF Ukazatel likvidity na bázi CF = KZ (1.22)

19 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 19 PRVODCE TEXTEM: K posouzení platební schopnosti podniku je možné použít i rozdílové ukazatele, a to tzv. istý pracovní kapitál istý pracovní kapitál V každém podniku k realizaci hladkého prbhu obratového procesu resp. k zajištní platební schopnosti podniku a v dsledku toho i jeho finanní stability je nezbytn nutná uritá kladná velikost istého pracovního kapitálu. PK Výše a význam PK jsou ureny skladbou bilance podniku. Pokud má mít podnik zajištnou likviditu, mla by být jeho krátkodobá aktiva vyšší než krátkodobé závazky a tudíž dlouhodobé zdroje, tj. vlastní kapitál a dlouhodobé závazky, mají pevyšovat dlouhodobá (fixní) aktiva. Uvedené plyne z bilanního principu: AKTIVA = PASIVA. Existuje dvojí pístup k vymezení velikosti PK : Vymezení PK PK z pozice pasiv = pístup vlastníka podniku, který rozhoduje o použití dlouhodobého kapitálu pro zabezpeení bžné innosti podniku: PK = (VK + CKdl.) SA (1.23) Jde o uplatnní dlouhodobého pohledu na kapitál a majetek podniku. PK z pozice aktiv = pístup finanních manažer podniku, kterým vlastník podniku svuje pravomoc a ukládá odpovdnost za financování bžné innosti podniku. Pro finanní management je istý pracovní kapitál ástí dlouhodobého kapitálu vázaného v obžném majetku (v trvalé ásti OM):

20 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 20 PK = OM KZ (1.24) V tomto pípad jde o krátkodobý pohled na majetek a kapitál podniku. istý pracovní kapitál zde pedstavuje ást obžného majetku, která se bhem roku pemní v pohotové penžní prostedky a po jejich použití ke splacení krátkodobých závazk mže být reziduální ást použita k uskutenní podnikových zámr. Oba zpsoby stanovení istého pracovního kapitálu shodn prokazují, že jeho konstrukce je založená na rozlišení: obžného a neobžného majetku, dlouhodob a krátkodob vázaného kapitálu. V souvislosti s výše uvedeným je zejmá vzájemná provázanost s ukazateli aktivity. Velikost PK je ovlivnna pedevším následujícím: Vazba PK s ukazateli aktivity - dobou obratu zásob, - dobou obratu pohledávek, - dobou obratu krátkodobých závazk, - mírou pravidelnosti obrátek zásob, pohledávek, krátkodobých závazk Ukazatele kapitálového trhu Ukazatele kapitálového trhu erpají vstupní data krom úetních údaj pedevším z údaj kapitálového trhu. Z toho plynou uritá omezení pro podniky, které nemají právní formu akciové spolenosti a tedy nevlastní akcie voln obchodovatelné na kapitálových trzích.

21 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 21 Zisk na akcii (Earnings Per Share, EPS): EPS = EAT poet kus kmenových akcií (1.25) istým ziskem (EAT) se rozumí celkový zisk spolenosti po zdanní výplat pednostních (prioritních) dividend. Pomocí tohoto ukazatele je možno zjistit, jakou maximální výši dividend je možno vyplatit ze zisku spolenosti na jednu akcii. Rst hodnoty EPS vede ke zvyšujícímu se zájmu investor, a tím k rstu ceny akcií a rstu hodnoty spolenosti. Ukazatel neposkytuje informaci o výši dividendy na kmenovou akcii. To souvisí s pijatou dividendovou politikou. Ukazatel P/E (Price-Earnings Ratio): tržní cena akcie P/E = istý zisk na jednu akcii (1.26) Pomocí ukazatele se odhaduje poet let potebných ke splácení ceny akcie jejím výnosem. Ukazuje, kolik jsou investoi ochotni zaplatit za jednu jednotku mny vykazovaného zisku. Dividendový výnos (Dividend Yield): dividenda na kmenovou akcii DY = tržní cena akcie (1.27) Tento ukazatel vyjaduje výnosnost akcie. Zohleduje již skutenou výši vyplácené dividendy. V pípad zvýšení tržní ceny akcie a nezmnné výše dividendy bude hodnota ukazatele mén píznivá výnosnost proti pedchozímu období poklesne. Zisk nevyplácený formou dividendy nepedstavuje pro akcionáe bezprostední užitek, i když zvyšuje cenu akcie. Investor bude zejm ochoten akceptovat nižší dividendový výnos tehdy, bude-li mít uritou jistotu, že tento pokles bude v budoucnu vykompenzován.

22 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 22 Payout Ratio (výplatní pomr): dividenda na komenovou akcii PR = istý zisk na jednu akcii (1.28) Tento ukazatel uruje, jaká ást istého zisku je vyplácena v dividendách. Poskytuje informace o reinvestiní aktivit spolenosti a její strategii. Market-To-Book Ratio: suma tržních cen všech akcií MTB R = úetní hodnota akcií (1.29) Ukazatel vypovídá, jaký je pomr tržní hodnoty firmy (Market Value) k její úetní hodnot (Book Value). Prosperující podnik by ml mít tržní cenu vyšší než je úetní hodnota, nebo má vytvoen svj goodwill. Úetní hodnota akcie (Book Value per Share): BVperS = vlastní kapitál poet kmenových akcií (1.30) Ukazatel odráží výkonnost a rst spolenosti, žádoucí je rst hodnoty ukazatele. 1.5 Opakovací cviení KONTROLNÍ OTÁZKY 1 1. V em spatujete základní význam finanní analýzy. 2. Jaké jsou hlavní zdroje informací pro finanní analýzu? 3. Vysvtlete základní finanní ukazatele používané ve finanní analýze. 4. Jaké znáte ukazatele rentability? 5. Pomocí kterých ukazatel se hodnotí oblast finanní stability firmy? 6. V em spoívá vypovídací schopnost ukazatel likvidity a aktivity?

23 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 23 TESTY 1. Oznate zakroužkováním správnou odpov: 1.1 Vztahy mezi výsledky hospodaení a vloženými zdroji jsou obecn charakterizovány prostednictvím tchto ukazatel: a) likvidity b) zadluženosti c) aktivity d) rentability 1.2 Známe-li vzorec : pohledávky jednoden. tržby, jde o stanovení: a) obrátky pohledávek b) rentability pohledávek c) doby obratu pohledávek d) prmrného msíního stavu pohledávek. 1.3 Mezi nkterými finanními ukazateli existuje vzájemný vztah. Je tomu tak i v pípad doby obratu pohledávek a doby obratu závazk? a) rozhodn ne b) snaha je, aby doba obratu pohledávek byla kratší než doba obratu závazk c) snaha je, aby doba obratu závazk byla kratší než doba obratu pohledávek d) ano, musí se rovnat. 1.4 Ukazatel rentability tržeb vypoteme následujícím zpsobem: a) pomr náklad a výnos b) pomr istého zisku a tržeb c) rozdíl mezi náklady a výnosy d) rozdíl mezi istým ziskem a tržbami 2. Oznate písmenem P výrok, který je pravdivý a písmenem N výrok nepravdivý: a) Krytí poteb pevážn vlastními zdroji vede k vyšší finanní stabilit a pružné reakci na finanní poteby podnik. b) Pokud má podnik dlouhodob nízké úrokové zatížení, mže si dovolit vyšší podíl cizích zdroj. c) Likvidností chápeme obecnou schopnost podniku hradit své závazky.

24 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 24 SAMOSTATNÝ ÚKOL 1 PÍKLAD 1: S využitím údaj v níže uvedených úetních výkazech provete finanní analýzu daného podniku se zamením na tyto oblasti hospodaení: 1. Vypotte a interpretujte hodnoty ukazatel rentability, celkového kapitálu a vlastního kapitálu. 2. Provete analýzu zadluženosti, posute mezironí zmny. 3. Provete analýzu aktivity hlavních položek aktiv (zásob, pohledávek, dlouhodobého hmotného majetku, stálých aktiv) a zjistte, jak ovlivují obrat celkových aktiv. 4. Na základ výpotu píslušných ukazatel (vetn istého pracovního kapitálu) posute likviditu podniku, charakterizujte problémy a omezení jejich vypovídací schopnosti.

25 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 25 ROZVAHA (v tis.k) Aktiva: Stálá aktiva: Pozemky Budovy, stroje, zaízení Dlouhodobý finanní majetek Stálá aktiva celkem: Obžná aktiva: Zásoby Pohledávky Finanní majetek Obžná aktiva celkem: AKTIVA CELKEM: Pasiva: Vlastní kapitál: Základní kapitál Fondy ze zisku Nerozdlený zisk minulých let Vlastní kapitál celkem: Cizí kapitál: Dlouhodobý úvr Krátkodobé závazky Cizí zdroje celkem: PASIVA CELKEM:

26 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 26 VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (v tis. K) Tržby Provozní náklady: Výrobní spoteba Osobní náklady Odpisy Provozní náklady celkem: Provozní výsledek hospodaení (zisk ped úroky a danmi ZUD) Nákladové úroky Zisk ped zdanním (ZD) Da z píjm Výsledek hospodaení za úetní období (zisk po zdanní = Z) PÍKLAD 2: Podnik X má obžný majetek ve výši tis. K a krátkodobé závazky iní tis. K. Podnik Y disponuje s obžnými aktivy ve výši tis. K, podnik Z ve výši tis. K. U podniku Y jsou krátkodobé závazky tis. K, podnik Z má krátkodobé závazky v objemu tis. K. Porovnejte uvedené ti podniky z hlediska jejich platební schopnosti, a to pomocí ukazatele bžné likvidity a istého pracovního kapitálu. Výsledky porovnejte a interpretujte. SHRNUTÍ KAPITOLY FINANNÍ ANALÝZA Finanní analýza je oblast, která pedstavuje významnou souást komplexního finanního ízení podniku.. Zajišuje zptnou vazbu mezi pedpokládaným efektem ídících rozhodnutí a skuteností. Svým obsahem je úzce spojena s finanním úetnictvím využívá údaje z rozvahy, výsledovky, pehledu o penžních tocích. Úelem a smyslem finanní analýzy je provést pomocí speciálních metodických prostedk diagnózu finanního zdraví (stability) podniku. Základním metodickým nástrojem finanního rozboru jsou pomrové ukazatele. Jsou formou íselného vztahu, do kterého jsou uvádny finann-úetní informace. Ukazatele se sdružují do skupin, nejastji do uvedených pti skupin.

27 Kociánová, E. Finanní analýza a finanní plánování 27 První skupina sdružuje ukazatele zadluženosti, které hodnotí finanní strukturu podniku. Zahrnuje ukazatele posuzující strukturu vloženého kapitálu z hlediska vlastnictví. Druhou skupinu tvoí ukazatele rentability, tj. rzné formy míry zisku jako všeobecn akceptovaného vrcholového ukazatele efektivnosti podniku. Tetí skupina zahrnuje ukazatele aktivity. Jde o ukazatele stupn využití podnikových aktiv ukazatele rychlosti a doby obratu jednotlivých ástí majetku podniku. tvrtá skupina ukazatele likvidity (platební schopnosti). Jejich cílem je vyjádit se k potenciální schopnosti podniku hradit vas své splatné závazky. Pátá skupina pak zahrnuje ukazatele, které vycházejí z údaj kapitálového trhu.. Znalost a schopnost pracovat s uvedenými ukazateli je jedním ze základních pedpoklad pro uvedení další fáze v rámci finanního ízení a rozhodování, a to je kapitola pojednávající o finanním plánování.

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy)

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) FINANČNÍ ANALÝZA Cíle a možnosti finanční analýzy finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) podklady

Více

Finanční analýza. 1. Předmět a účel finanční analýzy. 2. Zdroje informací pro finanční analýzu. 3. Finanční účetní výkazy

Finanční analýza. 1. Předmět a účel finanční analýzy. 2. Zdroje informací pro finanční analýzu. 3. Finanční účetní výkazy Finanční analýza 1. Předmět a účel finanční analýzy Finanční analýza souží především pro ekonomické rozhodování a posouzení úrovně hospodaření podniku bonity a úvěruschopnosti dlužníka posouzení finanční

Více

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní)

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní) 4. přednáška Finanční analýza podniku - FucAn Návaznost na minulou přednášku Elementární metody a) analýza absolutních ukazatelů b) analýza rozdílových a tokových ukazatelů c) analýza poměrových ukazatelů

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

28.1.2012. Finanční analýza. 1. Podstata, význam a cíle finanční analýzy. Struktura kapitoly

28.1.2012. Finanční analýza. 1. Podstata, význam a cíle finanční analýzy. Struktura kapitoly Finanční analýza Struktura kapitoly 1. Podstata význam a cíle finanční analýzy. 2. Uživatelé finanční analýzy. 3. Zdroje pro finanční analýzu. 4. Analýza rozvahy. 5. Analýza výsledovky. 6. Analýza CASH

Více

FINANCE 8. část. Eva Kociánová

FINANCE 8. část. Eva Kociánová Kociánová, E. Finanční analýza a finanční plánování 1 FINANCE 8. část FINANČNÍ ANALÝZA A FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Eva Kociánová Ostrava 2006 Kociánová, E. Finanční analýza a finanční plánování 2 OBSAH MODULU

Více

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY 1. Ukazatele rentability, výnosnosti, ziskovosti (profitability ratios) poměřují zisk dosažený podnikáním s výší zdrojů podniku, jichž bylo užito k jeho dosažení. Ukazatele

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Finanční

Více

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch 65-41-L/01 Gastronomie Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Účetnictví Ročník:

Více

ROZVAHA. ke dni 31.12.2011 I 26701626. Stav k poslednímu dni úet. období. Stav k prvnímu dni úet. období. íslo ádku A K T I V A.

ROZVAHA. ke dni 31.12.2011 I 26701626. Stav k poslednímu dni úet. období. Stav k prvnímu dni úet. období. íslo ádku A K T I V A. Výet položek podle vyhlášky. 504/2002 Sb. ve znní vyhlášky. 476/2003 Sb. ROZVAHA ke dni 31.12.2011 Název, sídlo a právní forma a pedmt innosti úetní jednotky I 26701626 SVJ domu Bochovská 560,561,562,563

Více

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ 2007-2011 Obsah Finanční analýza společnosti Agro Podlužan... 3 Ukazatele rentability... 4 Ukazatele aktivity... 5 Ukazatele likvidity... 7 Ukazatele zadluženosti...

Více

Ukazatele rentability

Ukazatele rentability Poměrové ukazatele Členění ukazatelů ukazatele rentability ukazatele aktivity (efektivnosti) ukazatele finanční závislosti (zadluženosti) ukazatele likvidity (platební schopnosti) ukazatele tržní hodnoty

Více

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5:

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5: METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU Obchodní zákoník 5: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží vci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patí podnikateli

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Způsob zakončení předmětu: Zápočet formou zápočtového testu

Více

Minimální závazný výet informací podle vyhlášky. 500/2002 Sb ROZVAHA v plném rozsahu ke dni Rok (v K) M!síc I" Obchodní

Minimální závazný výet informací podle vyhlášky. 500/2002 Sb ROZVAHA v plném rozsahu ke dni Rok (v K) M!síc I Obchodní Minimální závazný výet informací podle vyhlášky. 500/2002 Sb ROZVAHA v plném rozsahu ke dni... 31.12013 Rok 2013 12 (v K) M!síc I" 25151321 Obchodní firma nebo jiný název úetní jednotky. SLUŽBY.......

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Finanční management I Finanční řízení Finanční řízení efektivní financování splnění cílů podniku Manažerské

Více

obchodních společností

obchodních společností Finanční výkazy obchodních společností Ladislav Šiška Obchodní společnosti založení vznik zápisem do obchodního rejstříku veřejný seznam podnikatelů + sbírka listin ochrana třetích osob členění českých:

Více

Peněžní toky v podniku

Peněžní toky v podniku Financování podniku Financování podniku a úkoly FM Druhy financování podniku Běžné (krátkodobé) financování Řízení cash flow Hodnocení finanční výkonnosti podniku finanční analýza Finanční plánování Peněžní

Více

ROZVAHA. ve zjednodušeném rozsahu

ROZVAHA. ve zjednodušeném rozsahu PROFI-TEN a.s. Účetní závěrka k 31.12.2015 ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu k... 3... 1...... 1... 2....... 2... 0... 1... 5.... Obchodní firma nebo jiný název úetní jednotky PROFI-TEN a.s. I v tisících

Více

- obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability)

- obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability) 2. Vstupní data procesu FA, rentabilita a její rozklady - obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability) Rozvaha (a a pasiva podniku) - upravené (redukované) nové schema

Více

1. Ukazatelé likvidity

1. Ukazatelé likvidity Finanční analýza Z údajů rozvahy lze vypočítat ukazatele likvidity, zadluženosti a finanční stability. 1. Ukazatelé likvidity Měří schopnost podniku spokojit (vyrovnat) své běžné (krátkodobé) finanční

Více

INVESTINÍ DOTAZNÍK. 1. Identifikace zákazníka. 2. Investiní cíle zákazníka. Investiní dotazník

INVESTINÍ DOTAZNÍK. 1. Identifikace zákazníka. 2. Investiní cíle zákazníka. Investiní dotazník Investiní dotazník INVESTINÍ DOTAZNÍK Dotazník je pedkládán v souladu s 15h a 15i zákona. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znní pozdjších pedpis zákazníkovi spolenosti ATLANTIK finanní

Více

SOUKROMÁ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PODNIKATELSKÁ, S. R. O.

SOUKROMÁ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PODNIKATELSKÁ, S. R. O. SOUKROMÁ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PODNIKATELSKÁ, S. R. O. STUDIJNÍ OPORA K MODULU SPRÁVCE dílčí část Finanční management Ryšková Ivana OSTRAVA 2013 OBSAH Úvod 3 1 Finanční management, jeho postavení a úkoly

Více

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla.

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Finanční řízení podniku cvičení 1 I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Některé vztahy mezi majetkem a kapitálem 1) Majetek je ve stejné výši jako kapitál, proto

Více

CASH FLOW. CF = příjmy výdaje = tok hotovosti

CASH FLOW. CF = příjmy výdaje = tok hotovosti CASH FLOW Cash Flow Výsledovka výsledek hospodaření (zisk/ztráta) Výkaz cash flow přehled pěněžních toků. Podává přehled o skutečných příjmech a výdajích peněžních prostředků účetní jednotky za určité

Více

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele 1 Finanční analýza Hlavním úkolem finanční analýzy, jako nástroj řízení společnosti, je komplexní posouzení současné finanční a ekonomické situace společnosti za pomoci specifických postupů a metod. Finanční

Více

Píloha roní úetní závrky sestavené ke dni 31.12.2005

Píloha roní úetní závrky sestavené ke dni 31.12.2005 Píloha roní úetní závrky sestavené ke dni 31.12.2005 l. 1 Informace o úetní jednotce Název úetní jednotky : Msto Vimperk sídlo : Steinbrenerova 6, Vimperk, 385 17 Identifikaní íslo : 00250805 právní forma

Více

Rozvaha OLÚ PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE. sestavená k (v K, s pesností na dv desetinná místa) okamžik sestavení:

Rozvaha OLÚ PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE. sestavená k (v K, s pesností na dv desetinná místa) okamžik sestavení: Píloha. 1 vyhlášky Název: Sídlo: Odborný léebný ústav Jevíko Jevíko Právní forma: píspvková organizace I: 00193976 Pedmt innosti: zdravotnictví Název Rozvaha OLÚ PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE sestavená k 31.12.2013

Více

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků 1 Cash Flow Rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou postaveny na aktuálním principu, tj. zakládají se na vztahu nákladů a výnosů k časovému období a poskytují informace o finanční situaci a ziskovosti podniku.

Více

FINANNÍ ANALÝZA ZÁKLADNÍ ASPEKTY

FINANNÍ ANALÝZA ZÁKLADNÍ ASPEKTY FINANNÍ ANALÝZA ZÁKLADNÍ ASPEKTY PROBLÉMY 1) V ekonomii neexistují teoretické modely vzorových firem (na rozdíl od pírodních vd) 2) Neexistují zde ani obecn platné normální hodnoty ukazatel (nap.elektrický

Více

ROZVAHA (BILANCE) ke dni (v celých tisících K) Obchodní firma nebo jiný název úetní jednotky. Schváleno MF R Vyhláška 500/2002 Sb.

ROZVAHA (BILANCE) ke dni (v celých tisících K) Obchodní firma nebo jiný název úetní jednotky. Schváleno MF R Vyhláška 500/2002 Sb. Schváleno MF R Vyhláška 5/22 Sb. Úetní jednotka doruí úetní závrku souasn s doruením daového piznání za da z p. 1x finannímu úadu ROZVAHA (BILANCE) ke dni 31.1214 (v celých tisících K) ís.. IKF Rok Msíc

Více

1. Pražská úetní spolenost, s. r. o. Úetní závrka k 31. prosinci 2012

1. Pražská úetní spolenost, s. r. o. Úetní závrka k 31. prosinci 2012 1. Pražská úetní spolenost, s. r. o. Úetní závrka k 31. prosinci 2012 1. Charakteristika a hlavní aktivity Založení a charakteristika spolenosti 1. Pražská úetní spolenost, s. r. o. (dále jen spolenost

Více

Podílový fond PLUS. komplexní zabezpeení na penzi

Podílový fond PLUS. komplexní zabezpeení na penzi Podílový fond PLUS komplexní zabezpeení na penzi Aleš Poklop, generálníeditel Penzijního fondu eské spoitelny Martin Burda, generálníeditel Investiní spolenosti eské spoitelny Praha 29. ervna 2010 R potebuje

Více

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením:

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: Alokace zisků Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: a) krytí ztráty minulých let b) tvorba zákonem předepsaných i dobrovolných rezerv (pro částečné krytí rizik z podnikání)

Více

VÝKAZ CASH FLOW. Řízení finančních toků. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

VÝKAZ CASH FLOW. Řízení finančních toků. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. VÝKAZ CASH FLOW Řízení finančních toků Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Peněžní a materiálové toky v podniku Hotové výrobky Nedokončená výroba

Více

Finanční analýza 2. přednáška. b) Přidaná hodnota a její modifikace

Finanční analýza 2. přednáška. b) Přidaná hodnota a její modifikace Finanční analýza 2. přednáška b) Přidaná hodnota a její modifikace Přidaná hodnota - je chápána jako hodnota přidaná zpracováním v daném podniku, popř. odvětví. - lze ji zjistit jako rozdíl mezi hodnotou

Více

FINANCE VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN ING. AMÁLIE HEJDUKOVÁ ING. MARTA HRONÍKOVÁ PAVLÍNA HAVLASOVÁ GRAFICKÁ ÚPRAVA PRVODCE STUDIEM PEDMTU P01

FINANCE VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN ING. AMÁLIE HEJDUKOVÁ ING. MARTA HRONÍKOVÁ PAVLÍNA HAVLASOVÁ GRAFICKÁ ÚPRAVA PRVODCE STUDIEM PEDMTU P01 VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. AMÁLIE HEJDUKOVÁ ING. MARTA HRONÍKOVÁ PAVLÍNA HAVLASOVÁ GRAFICKÁ ÚPRAVA FINANCE PRVODCE STUDIEM PEDMTU P01 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU

Více

2. Faktory, které ovlivnily podnikatelskou innost a hospodáské výsledky

2. Faktory, které ovlivnily podnikatelskou innost a hospodáské výsledky TEXTOVÁ ÁST INFORMANÍ POVINNOSTI EMITENTA REGISTROVANÉHO CENNÉHO PAPÍRU ZA I. POLOLETÍ 2004 Obchodní firma: Sídlo: Léebné lázn Jáchymov a.s. T.G. Masaryka 415, Jáchymov PS: 362 51 I: 45359229 Zápis v obchodním

Více

D3 Doba obratu pohledávek A3 Rentabilita provozní.

D3 Doba obratu pohledávek A3 Rentabilita provozní. VII. VYBRANÉ METODY MENÍ VÝKONNOSTI PODNIKU SPIDER ANALÝZA (grafická analýza) Ke zvýšení názornosti ve finanní analýze používáme rzných graf, nejbžnjší jsou sloupkové, spojnicové a výseové grafy. V poslední

Více

Statistické ízení finanních tok

Statistické ízení finanních tok Statistické ízení finanních tok OBUST 3.. - 7..006 Fakulta strojní VUT v Praze, Ústav technické matematiky Eliška Cézová eliska_c@email.cz Úvod Statistické ízení finanních tok znamená ízení penžních prostedk

Více

ORGANIZANÍ ÁD SPRÁVY KOLEJÍ A MENZ MENDELOVY UNIVERZITY V BRN

ORGANIZANÍ ÁD SPRÁVY KOLEJÍ A MENZ MENDELOVY UNIVERZITY V BRN ORGANIZANÍ ÁD SPRÁVY KOLEJÍ A MENZ MENDELOVY UNIVERZITY V BRN j. 25953/2011-43810 ze dne 19. prosince 2011 Organizaní ád Správy kolejí a menz Mendelovy univerzity v Brn ást I Zízení, právní postavení a

Více

- 2. ukazatele dluhové schopnosti podniku měřící schopnost podniku přijmout dluh a závazky z něj vyplývající.

- 2. ukazatele dluhové schopnosti podniku měřící schopnost podniku přijmout dluh a závazky z něj vyplývající. Finanční analýza 3. přednáška 21. 3. 07 3. Ukazatelé finanční struktury (zadluženosti) 2 skupiny ukazatelů: - 1. ukazatele zadluženosti poměry různých složek pasiv mezi sebou nebo ve vztahu k pasivům celkem

Více

TEXTOVÁ ÁST INFORMANÍ POVINNOSTI EMITENTA REGISTROVANÉHO CENNÉHO PAPÍRU ZA I. POLOLETÍ 2003

TEXTOVÁ ÁST INFORMANÍ POVINNOSTI EMITENTA REGISTROVANÉHO CENNÉHO PAPÍRU ZA I. POLOLETÍ 2003 TEXTOVÁ ÁST INFORMANÍ POVINNOSTI EMITENTA REGISTROVANÉHO CENNÉHO PAPÍRU ZA I. POLOLETÍ 2003 Obchodní firma: Léebné lázn Jáchymov a.s. Sídlo: T.G. Masaryka 415, Jáchymov PS: 362 51 I: 45359229 Zápis v obchodním

Více

položky rozvahy a výsledovky obsahují stejné číselné údaje jako účty 702 a 710

položky rozvahy a výsledovky obsahují stejné číselné údaje jako účty 702 a 710 22. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A FINANČNÍ ANALÝZA na základě účetní uzávěrky se sestavuje účetní závěrka, která podle zákona o účetnictví zahrnuje: rozvahu (bilanci) výkaz zisku a ztráty (výsledovka) příloha, jejíž

Více

Oznaení a uspoádání dle vyhlášky. 504/2002 Sb. Úetní jednotka doruí: 1 x píslušnému fin. orgánu ROZVAHA ke dni ( v tis. K ) pedbžná závrka

Oznaení a uspoádání dle vyhlášky. 504/2002 Sb. Úetní jednotka doruí: 1 x píslušnému fin. orgánu ROZVAHA ke dni ( v tis. K ) pedbžná závrka Oznaení a uspoádání dle vyhlášky. 54/22 Sb. Úetní jednotka doruí: 1 x píslušnému fin. orgánu ROZVAHA ke dni 31.12.214 ( v tis. K ) pedbžná závrka IO 656267 Název, sídlo a právní forma úetní jednotky Mstské

Více

3. POMĚROVÉ UKAZATELE (financial ratios)

3. POMĚROVÉ UKAZATELE (financial ratios) 3. POMĚROVÉ UKAZATELE (financial ratios) Jsou základem finanční analýzy a pomocí nich můžeme podniky mezi sebou navzájem porovnávat. Analýza pomocí poměrových ukazatelů je nejběžněji používanou technikou

Více

2. roník 2 hodiny týdn, celkem 68 hodin

2. roník 2 hodiny týdn, celkem 68 hodin Ministerstvo školství a tlovýchovy eské republiky Tématický plán Obor: Informaní technologie Pedmt: Ekonomika Vyuující: Ing. Danuše Savková 2. roník 2 hodiny týdn, celkem 68 hodin Téma tématický celek

Více

Identifikaní údaje územního samosprávného celku. mstys Nehvizdy. zastupitelstvo mstysu Nehvizdy, zastoupené starostou, panem Vladimírem Nekolným

Identifikaní údaje územního samosprávného celku. mstys Nehvizdy. zastupitelstvo mstysu Nehvizdy, zastoupené starostou, panem Vladimírem Nekolným Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorr íslo oprávnní 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel.: 603814749 e-mail: neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku pezkoumání hospodaení

Více

Zde vycházíme z připomenutí již známých základních poznatků o ukazatelových systémech, které jsou dále rozvíjeny.

Zde vycházíme z připomenutí již známých základních poznatků o ukazatelových systémech, které jsou dále rozvíjeny. 7. Ukazatelé rentability a jejich použití Zde vycházíme z připomenutí již známých základních poznatků o ukazatelových systémech, které jsou dále rozvíjeny. 7.1 Poměrové ukazatele FA (poměrová analýza)

Více

5 CASH FLOW (tok hotovosti)

5 CASH FLOW (tok hotovosti) 5 CASH FLOW (tok hotovosti) 5.1 Peněžní toky firmy - poslední z triády kategorií: majetková struktura finanční struktura CF (peněžní toky) - rozvaha & výsledovka (výkaz CF) - CF byl vynucen praxí finančního

Více

ZHODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA ZLEPŠENÍ

ZHODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA ZLEPŠENÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF ECONOMICS ZHODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA

Více

soubor činností, jejichž cílem je zjistit a vyhodnotit komplexně finanční situaci podniku Systematický rozbor dat, získaných především z účetních

soubor činností, jejichž cílem je zjistit a vyhodnotit komplexně finanční situaci podniku Systematický rozbor dat, získaných především z účetních Soňa Bartáková soubor činností, jejichž cílem je zjistit a vyhodnotit komplexně finanční situaci podniku Systematický rozbor dat, získaných především z účetních výkazů posouzení základních vývojových tendencí

Více

Poměrové ukazatele klasifikace

Poměrové ukazatele klasifikace FUcAn - 6.přednáška Návaznost na minulé přednášky Elementární metody a) analýza absolutních ukazatelů b) analýza rozdílových a tokových ukazatelů c) analýza poměrových ukazatelů d) analýza soustav ukazatelů

Více

Ekonomika Finanční analýza podniku. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Finanční analýza podniku. Ing. Ježková Eva Ekonomika Finanční analýza podniku Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

podle účetních měřítek

podle účetních měřítek 2. přednáška Rentabilita (výnosnost, ziskovost) podle účetních měřítek rentabilita celkového kapitálu rentabilita vlastního kapitálu rozklad rentability celkového a vlastního kapitálu rentabilita tržeb

Více

FINANCNÍ ANALÝZA PODNIKU

FINANCNÍ ANALÝZA PODNIKU " II FINANCNÍ ANALÝZA PODNIKU Financní analýza je oblast, která predstavuje významnou soucást komplexu financního rízení podniku, nebot zajištuje zpetnou vazbu mezi predpokládaným efektem rídících rozhodnutí

Více

EKONOMIKY NEMOCNIC. Ing.Lubomír Vrána,MBA

EKONOMIKY NEMOCNIC. Ing.Lubomír Vrána,MBA NÁSTROJE PRO ŘÍZENÍ EKONOMIKY NEMOCNIC Ing.Lubomír Vrána,MBA Úvod Nemocnice v ČR měly v minulosti většinou charakter příspěvkové organizace, dnes je část obchodními společnostmi, případně mohou mít jinou

Více

Majetková a kapitálová struktura firmy

Majetková a kapitálová struktura firmy ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Majetková a kapitálová struktura firmy Podnikový management - X16PMA Doc. Ing. Jiří Vašíček, CSc. Podnikový management

Více

Finanční plány a rozpočty

Finanční plány a rozpočty Ing. Pavlína Vančurová, Ph.D. Finanční plány a rozpočty 26. listopadu 2015 Obsah Rozpočetnictví v rámci finančního řízení: Ekonomické vyhodnocení rozpočtů: Systém plánů a rozpočtů Hlavní podnikový rozpočet

Více

I O: 00070564 Rozvaha Sestava: 60 Období: 12/2015 (v K!) Název ú!etní jednotky: M"stská knihovna v eském Krumlov" OBDOBÍ Synte ---------------------------------------------------------------------- íslo

Více

R o z v a h a. k...31.12...200 3 (v celých tis. K) a b 1 2 A. Stálá aktiva.009-015+026-033+041 001 246 289 1. Dlouhodobý nehmotný majetek

R o z v a h a. k...31.12...200 3 (v celých tis. K) a b 1 2 A. Stálá aktiva.009-015+026-033+041 001 246 289 1. Dlouhodobý nehmotný majetek Ministerstvo financí R schváleno MF R.j. 283/77 225/2001 s úinností pro úetní jednotky útující podle útové osnovy pro nevýdlené organizace Úetní jednotka doruí: 1x píslušnému finannímu orgánu R o z v a

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) (Aktualizovaná verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční

Více

V. CASH FLOW VE STRATEGICKÉM ROZHODOVÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ

V. CASH FLOW VE STRATEGICKÉM ROZHODOVÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ V. CASH FLOW VE STRATEGICKÉM ROZHODOVÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ Pojem cash flow má svj pvod v USA, kde si jeho zjišování vynutily poteby kapitálových trh. Zpravidla se nepekládá a znamená tok (flow) penz (cash).

Více

Informace o innosti eské exportní banky, a.s. k 30. ervnu 2004

Informace o innosti eské exportní banky, a.s. k 30. ervnu 2004 Informace o innosti eské exportní banky, a.s. k 30. ervnu 2004 ervenec 2004 Obsah: strana 1. íselné údaje 2 1.1. Základní údaje o emitentovi 2 1.2. Rozvaha aktiva 3 1.3. Rozvaha pasiva 4 1.4. Podrozvaha

Více

Výkaz o peněžních tocích

Výkaz o peněžních tocích Výkaz o peněžních tocích Výkaz CF používaný ve vyspělých zemích Evropské unie od poloviny 60. let minulého století se opíral o zkušenosti z amerického vývoje výkaznictví. V ČR je Opatřením MF ČR čj. 281/50

Více

Registra ní íslo ÚP: A. Identifika ní údaje zam stnavatele, právní forma a p edm t podnikání nebo innosti: Název zam stnavatele 1) :

Registra ní íslo ÚP: A. Identifika ní údaje zam stnavatele, právní forma a p edm t podnikání nebo innosti: Název zam stnavatele 1) : ne_10zadprispchpm.pdf Registraní íslo ÚP: CHPM Úad práce: OSÚ S 10 Žádost o píspvek na vytvoení hránného pracovního místa pro osobu se zdravotním postižením 75 zákona. 435/2004 Sb., o zamstnanosti, ve

Více

Výroní zpráva spolenosti FINANCE Zlín, a.s. za rok 2006. [ ádná úetní závrka nebyla ovena auditorem ]

Výroní zpráva spolenosti FINANCE Zlín, a.s. za rok 2006. [ ádná úetní závrka nebyla ovena auditorem ] Výroní zpráva spolenosti FINANCE Zlín, a.s. za rok 2006 [ ádná úetní závrka nebyla ovena auditorem ] Ve Zlín dne 30. dubna 2007 Obsah 1. Profil spolenosti 2. Vrcholové orgány spolenosti a údaje o akcionáích

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. HODNOCENÍ INVESTIC Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Metody hodnocení efektivnosti investic Při posuzování investice se vychází ze strategických

Více

Obor účetnictví a finanční řízení podniku

Obor účetnictví a finanční řízení podniku Obor účetnictví a finanční řízení podniku TEST Z FINANČNÍHO ÚČETNICTVÍ celkem 40 bodů Zvolte nejvhodnější odpověď na následující otázky (otázky se nevztahují k žádnému z početních příkladů a nijak na sebe

Více

Moderní metody ve finanční analýze a plánování ARC Consulting Czech Republic, s.r.o. Petra Oceláková 13.9.2012

Moderní metody ve finanční analýze a plánování ARC Consulting Czech Republic, s.r.o. Petra Oceláková 13.9.2012 Moderní metody ve finanční analýze a plánování ARC Consulting Czech Republic, s.r.o. Petra Oceláková 13.9.2012 Překážková sazba Plánované cash flow Riziko Interní projekty Zpětné vyhodnocení Alokace &

Více

Poznámky k současné situaci podniku

Poznámky k současné situaci podniku Poznámky k současné situaci podniku Název podniku: Plzeňský Prazdroj, a.s. OKEČ: Rozvaha v plném rozsahu (k 31.12. v tis. Kč ) AKTIVA 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 AKTIVA CELKEM 0 0 0 15,170,444

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

Finanční řízení podniku. cv. 8

Finanční řízení podniku. cv. 8 Finanční řízení podniku cv. 8 Podstata finančního řízení podniku Věcná stránka tok statků (strojů, surovin, materiálu) lze rozdělit na 3 hlavní aktivity zásobování, výrobu a prodej. Finanční zdroje každá

Více

NÁVRH FINANNÍ STRATEGIE VE FIRM BAUER-AGROMILK, A.S. PROPOSAL FINANCIAL STRATEGY IN COMPANY BAUER - AGROMILK INC.

NÁVRH FINANNÍ STRATEGIE VE FIRM BAUER-AGROMILK, A.S. PROPOSAL FINANCIAL STRATEGY IN COMPANY BAUER - AGROMILK INC. VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV EKONOMIKY (ÚE) FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF ECONOMICS NÁVRH FINANNÍ STRATEGIE VE FIRM BAUER-AGROMILK,

Více

ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura

ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 1. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Majetek podniku (obchodní majetek) Souhrn věcí, peněz, pohledávek a

Více

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku Výkaz zisku a ztráty - vertikální analýza TEXT řádku v tis. Kč Celkový obrat = Tržby za prodej zboží + Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb A. Náklady vynaložené na prodané zboží 2 B. + Obchodní

Více

Financování podniku. Finanční řízení podniku

Financování podniku. Finanční řízení podniku Financování podniku Finanční řízení podniku Peněžní toky v podniku NÁKUP výrobní faktory - práce - materiál - stroje VÝROBA výrobky a služby peněžní příjmy PRODEJ peněžní výdaje PENÍZE (CASH FLOW) Úkoly

Více

PROVOZNÍ FINANCOVÁNÍ Metodický list č. 1

PROVOZNÍ FINANCOVÁNÍ Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: FINANČNÍ MANAGEMENT, MAJETKOVÁ A FINANČNÍ STRUKTURA PODNIKU PODNIKOVÉ FINANCE A FINANČNÍ ŘÍZENÍ Charakteristika podnikových financí Finanční řízení a rozhodování

Více

- 1 - Olšany 75, 341 01 Horažovice. Telefon : 376503111 Fax : 376503114 GSM : 724002513 Krajský soud v Plzni, Obchodní rejstík, Oddíl B vložka 163

- 1 - Olšany 75, 341 01 Horažovice. Telefon : 376503111 Fax : 376503114 GSM : 724002513 Krajský soud v Plzni, Obchodní rejstík, Oddíl B vložka 163 - 1 - Olšany 75, 341 01 Horažovice Telefon : 376503111 Fax : 376503114 GSM : 724002513 Krajský soud v Plzni, Obchodní rejstík, Oddíl B vložka 163 Výroní zpráva - 2 - Obchodní firma a sídlo spolenosti:

Více

XI. KRÁTKODOBÉ FINANCOVÁNÍ - systémy financování krátkodobého majetku

XI. KRÁTKODOBÉ FINANCOVÁNÍ - systémy financování krátkodobého majetku XI. KRÁTKODOBÉ FINANCOVÁNÍ - systémy financování krátkodobého majetku Krátkodobé zdroje financování zajišují financování bžné innosti podniku k pokrytí krátkodobých aktiv. V této souvislosti vtšinou hovoíme

Více

íslo B$žné ú etní období Min. ú. Ozna ení T E X T -ádku období Brutto Korekce Netto Netto * AKTIVA CELKEM 010000 563985-294154 269831 269155

íslo B$žné ú etní období Min. ú. Ozna ení T E X T -ádku období Brutto Korekce Netto Netto * AKTIVA CELKEM 010000 563985-294154 269831 269155 R O Z V A H A (bilance) v plném rozsahu ke dni 31.12.213 v tis.czk Název a sídlo ú. jednotky ZEMKDKLSKÁ AKCIOVÁ SPOLEGNOST KOLOVEG Rok M$síc IG TYRŠOVA 146 213 12 477177 345 43 KOLOVEG íslo B$žné ú etní

Více

PYRAMIDOVÝ ROZKLAD. Pravá strana diagramu pracuje s rozvahovými položkami a vyčísluje různé druhy aktiv, sčítá je a ukazuje obrat celkových aktiv.

PYRAMIDOVÝ ROZKLAD. Pravá strana diagramu pracuje s rozvahovými položkami a vyčísluje různé druhy aktiv, sčítá je a ukazuje obrat celkových aktiv. PYRAMIDOVÝ ROKLAD Soustava hierarchicky uspořádaných ukazatelů pyramidová soustava, rozklad slouží k identifikaci logických a ekonomických vazeb mezi ukazateli jejich rozkladem. K analyzování a hodnocení

Více

Údaje o plnní píjm a výdaj za rok 2016 a o stavu finanních prostedk k Skutenost. Upravený. Schválený rozpoet (K) Název položky (K)

Údaje o plnní píjm a výdaj za rok 2016 a o stavu finanních prostedk k Skutenost. Upravený. Schválený rozpoet (K) Název položky (K) Závrený úet hospodaení Venkovského mikroregionu Moravice za rok 2016 (podle 17 zákona. 250/2000 Sb., o rozpotových pravidlech územních rozpot) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů 15.2 Základní ukazatele 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Podnikové finance a finanční plánování 2 Metodický list č. 1 Druhy financování podniku Co rozumíme financováním a jaké jsou úkoly finančního managementu.

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace VY_32_INOVACE_EKO-09 Pracovní list Likvidita Pracovní list může žák využít při výpočtu

Více

Základy účetnictví. 2. přednáška

Základy účetnictví. 2. přednáška Základy účetnictví 2. přednáška Formy sdělení účetních dat Účetnictví poskytuje informace v účetních výkazech: Bilance Výkaz zisku a ztráty (výsledovka) Výkaz cash-flow (o toku peněz) Výkaz o změnách ve

Více

Materiál ke cvičení 2 Výpočet rozdílových ukazatelů, rentabilita

Materiál ke cvičení 2 Výpočet rozdílových ukazatelů, rentabilita Materiál ke cvičení 2 Výpočet ových ukazatelů, rentabilita Posuďte vývoj rentability v Severočeských dolech, a.s. Zjistěte úrovně zisku v jednotlivých letech Pomocné výpočty zisk v různých úrovních r.

Více

VI. VÝNOSY, NÁKLADY, ANALÝZA VÝVOJE HOSPODÁSKÉHO VÝSLEDKU

VI. VÝNOSY, NÁKLADY, ANALÝZA VÝVOJE HOSPODÁSKÉHO VÝSLEDKU VI. VÝOSY, ÁKLADY, AALÝZA VÝVOJE HOSPODÁSKÉHO VÝSLEDKU VÝOSY Jedná se o veškeré penžní ástky, které podnik získal ze svých inností za urité období bez ohledu na to, zda došlo v tomto období k k jejich

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT ÚSTAV EKONOMIKY INSTITUTE OF ECONOMICS HODNOCENÍ FINANČNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA

Více

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ Rozumíme účetní závěrce podnikatelů HANA BŘEZINOVÁ Vzor citace: BŘEZINOVÁ, H. Rozumíme účetní závěrce podnikatelů. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 224 s. KATALOGIZACE

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční analýza pojišťoven Hlavní úkoly finanční analýzy neustále vyhodnocovat, na základě finančních ukazatelů, ekonomickou situaci pojišťovny, současně, pomocí poměrových ukazatelů finanční analýzy,

Více

Mýty ekonomických analýz. Jak je to v praxi?

Mýty ekonomických analýz. Jak je to v praxi? Mýty ekonomických analýz Jak je to v praxi? Co analyzujeme Podnik a jeho vnější vazby přímá konkurence nepřímá (substituční) konkurence Životní prostředí Trh pracovní silou PODNIK Odbytový trh Nákupní

Více

FINANNÍ ÁD SPOLENOSTI RADIOLOGICKÝCH ASISTENT ESKÉ REPUBLIKY. razítko SRLA R, podpis pedsedy výboru a dozorí rady SRLA R

FINANNÍ ÁD SPOLENOSTI RADIOLOGICKÝCH ASISTENT ESKÉ REPUBLIKY. razítko SRLA R, podpis pedsedy výboru a dozorí rady SRLA R FINANNÍ ÁD SPOLENOSTI RADIOLOGICKÝCH ASISTENT ESKÉ REPUBLIKY razítko SRLA R, podpis pedsedy výboru a dozorí rady SRLA R I. Úvodní ustanovení OBECNÁ PRAVIDLA HOSPODAENÍ (1) SRLA R v souladu se Stanovami

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV OBSAH Seznam zkratek.... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV 1 Účetnictví... 1 1.1 Účetnictví jako informační systém.... 2 1.2 Vývoj účetnictví... 2 1.3 Přístupy

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FINANNÍ ANALÝZA PODNIKU EICHENAUER, spol. s r.o. Bc. Petra Kalousková Diplomová práce 2008 2 3 Podkování Dkuji ing. Marcele Kožené, Ph.D. za odborné vedení,

Více

Poměrové ukazatele - Ukazatele kapitálového trhu

Poměrové ukazatele - Ukazatele kapitálového trhu 4. přednáška 4. 4. Poměrové ukazatele - Ukazatele kapitálového trhu Finanční analýza nachází své využití i na trhu cenných papírů. Tzv. fundamentální analýza cenných papírů si klade za cíl stanovení vnitřní

Více

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů.

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. je součástí kontrolního systému v bankách a podstatná část bank. řízení je kontrola průběhu bankovních činností z ekonomického

Více