ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj"

Transkript

1 Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj OBSAH: Novinky a zajímavosti z činnosti 2 Naučné stezky ČSOP 3 Kalendář akcí 4 Dělo se v roce Ocenění Zahraniční spolupráce 7 Nabídka ekocenter pro školy 8 10 Kontakty na ČSOP 11 Ekocentra v Pardubickém kraji 11 Vydalo Krajské sdružení ZO Českého svazu ochránců přírody Pardubického kraje. Tisk pouze pro interní potřeby ČSOP.

2 ČSOP V PARDUBICKÉM KRAJI Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je občanské sdružení, jehož členy spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a životního prostředí. Naším posláním je ochrana a obnova přírody, krajiny a životního prostředí, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života. V současné době máme přes členů, mezi nimiž naleznete profesionální odborníky, zkušené dobrovolníky, i ty, kteří prostě jen mají rádi přírodu. V Pardubickém kraji pracuje 21 základních organizací. Většina organizací pracuje na čistě dobrovolnické bázi. Dvě organizace (ZO Novohradka a ZO Zelené Vendolí) jsou zároveň Stanicemi pro handicapované živočichy. Fungují zde osvětová a vzdělávací ekocentra, která provozuje 5 základních organizací ČSOP. Regionální centrum ČSOP Pardubického kraje má centrum v ekocentru Podorlicko v České Třebové a jeho zřizovatelem je Krajské sdružení ZO ČSOP Pardubického kraje. NOVINKY A ZAJÍMAVOSTI Byla obnovena naučná stezka Žamberk Kunvald. Na její obnově se podílela ZO ČSOP Žamberk. Byla vybudována nová naučná Stezka ČSOP u Semanína. Realizovala ji ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová ve spolupráci s NET4GAS, která je generálním sponzorem ČSOP. Byla vydána nová publikace Naučné stezky ČSOP, kterou připravilo Krajské sdružení Českého svazu ochránců přírody Pardubického kraje. ZO ČSOP Novohradka dokončila stavbu pobytového ekocentra a nabízí výukové programy pro školy. Ekocentrum Zelený dům ve spolupráci s DDM a hnutím Arnika organizují anketu s názvem Stromořadí Pardubického kraje. ZO ČSOP Podorlicko vyhlašuje soutěž Pozorování ptáků na krmítku záznamové listy naleznete na PROPAGACE OCHRANY PŘÍRODY Krajské sdružení ZO ČSOP Pardubického kraje prezentovalo činnost základních organizací na krajské konferenci nevládních organizací KONEP v Litomyšli a na krajské konferenci EVVO v Pardubicích. Informace o činnosti byla rozeslána na informační centra a školy v kraji. Ke kampani Setkání s přírodou vydalo sdružení tiskovou zprávu.

3 NAUČNÉ STEZKY V Pardubickém kraji je 19 naučných stezek, které provozují ZO ČSOP nebo se podílely na jejich vzniku. Jsou to naučné stezky: Údolím Skuhrovského potoka, Údolí Sejfů, Magma, Ke Kočičímu hrádku, U Poličky, Krajem Chrudimky, Žamberk Kunvald, Zámecký park Bažantnice Obora, Nedošínský háj, Vinice, K pramenům řeky Svitavy, Vraclav, Knířov Vanice, Vysokomýtskými sady a parky, Černá hora, Krajem Želených hor, Velký Košíř, Stezka ČSOP. V roce 2010 byly 2 stezky obnoveny (Údolí Sejfů, Žamberk Kunvald) a vybudována 1 nová (Stezka ČSOP u Semanína). Blíž přírodě Česká republika se může pochlubit mnoha krásnými místy. Všechna jsou domovem vzácných druhů rostlin a živočichů a zároveň potěší oko i duši každého návštěvníka. Ochrana těchto míst a péče o ně jsou primární činností Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Jeho snahou není území pouze chránit, ale vhodně a citlivě je představit veřejnosti a naučit ji, jak se v těchto lokalitách chovat. Nikoli ploty a zákazy, ale poznání těchto vzácných míst, jejich přijetí za svá, za něco, čím se může obec či komunita pochlubit, jsou nejlepší cestou k jejich ochraně. Od roku 2007 pomáhá ČSOP přiblížit přírodu veřejnosti také generální partner, společnost NET4GAS. Díky finanční podpoře společného projektu NET4GAS Blíž přírodě byly v uplynulých letech veřejnosti zpřístupněny více než dvě desítky zajímavých lokalit. Návštěvníci se mohou například přes zpevněné chodníky, cesty či přemostění dostat do středu mokřadu, nebo zblízka pozorovat mloka obecného u pramene studánky. Právě taková místa vám chceme představit prostřednictvím webových stránek V Pardubickém kraji byli v rámci programu Blíž přírodě vybudovány naučné stezky Velký Košíř u Litomyšle (2008) a Stezka ČSOP u Semanína (2010). Naučná stezka Velký Košíř Rybník Velký Košíř je ptačí ráj na okraji Litomyšle. Ptáci jsou sice nejnápadnějšími obyvateli rybníka, ovšem kromě nich je zde možné pozorovat také mnoho dalších druhů živočichů. Třeba několik druhů obojživelníků, hmyz nebo netopýry. Naučná Stezka ČSOP u Semanína Semanín u České Třebové má zajímavou historii a přírodu v okolí. Naučná stezka seznámí návštěvníky s obyvateli bukového lesa a prameniště, s lučními orchidejemi i lupkovými štolami. Zajímavostí stezky je otužovací stanoviště tzv. knajpoviště a stanoviště na bývalé vojenské střelnici, kde se hojně vyskytují obojživelníci a orchideje

4 KALENDÁŘ AKCÍ Akce pořádané základními organizacemi ČSOP v Pardubickém kraji v ekocentru Podorlicko v České Třebové FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ DĚTI PŘÍRODY Středa v Vernisáž fotografické výstavy a vyhlášení výsledků fotografické soutěže. Výstava otevřena od do denně od do hodin od v kavárničce Nasavrky PŘEDNÁŠKA NĚCO MÁLO O KANADĚ Přednáší Petra Morchová, členka ZO ČSOP Nasavrky. Sobota od 9 hodin v jídelně na SŠZ a VOŠ Chrudim PŘEDNÁŠKA specialistů na biologickou ochranu rostlin společnosti Biocont. Neděle od na návsi obce Semanín u České Třebové SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ NAUČNÉ STEZKY ČSOP Novou naučnou stezku realizovala ZO ČSOP Podorlicko ve spolupráci se společností NET4GAS, generálním partnerem ČSOP. Stezka má 10 stanovišť, je 6 km dlouhá. Pondělí od v ekocentru Červenka v České Třebové PŘEDNÁŠKA Dr. Jiří Štyrský Baleáry příroda, dějiny, zlatastudanka.ctrebova.cz Neděle od v ekocentru Podorlicko v České Třebové MEDOVÉ CHALOUPKY Oblíbená předvánoční rukodělná dílna při které si slepíte a polevou ozdobíte perníkovou scenerii s chaloupkou. Účastníci si přinesou pevnou podložku (prkénko), na kterém si chaloupku odnesou. Zájemci o dílnu se nahlásí do na tel Věře Malátkové. Neděle od v parku v Chrudimi VÁNOČNÍ ZPÍVÁNÍ A DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V ÚTULKU ALÍK Pořádá ekocentrum Zelený dům. Neděle od do v ekocentru Podorlicko v České Třebové CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR Výstava panelů AOPK. Vernisáž v hodin. Od do otevřeno od 9.00 do Neděle od v ekocentru Podorlicko v České Třebové PEXESOVÝ TURNAJ A TURNAJ V SUDOKU Probíhající ankety a soutěže POZOROVÁNÍ PTÁKŮ NA KRMÍTKU probíhá od prosince do února. Pořadatel ZO ČSOP Podorlicko FOTOGRAFICKÁ ANKETA STROMOŘADÍ PARDUBICKÉHO KRAJE Probíhá do konce roku Pořadatel ZO ČSOP Chrudim ŽIVÁ ZAHRADA Pořadatel ÚVR ČSOP probíhá v prosinci.

5 DĚLO SE V ČSOP V ROCE 2010 Terénní akce pro veřejnost Turistický pochod Putování se Spongilitem připravila ZO ČSOP Choceň. Pochod Brontosauři šlápoty zorganizovala ZO ČSOP Ústí nad Orlicí. Ornitologické vycházky pořádaly ZO ČSOP Rybák, ZO ČSOP Podorlicko a ZO ČSOP Nasavrky. Mykologickou vycházku pořádalo Krajské sdružení ZO ČSOP. Akce Hledání jara na stezce a Rodina na stezce pořádala ZO ČSOP Podorlicko. Terénní práce v přírodě Péči o chráněná území provádějí ZO ČSOP Podorlicko, ZO ČSOP Rybák, ZO ČSOP Nasavrky, ZO ČSOP Klub ochránců SPR Habrov, ZO ČSOP Choceň a ZO ČSOP Polička. Záchranný transfer obojživelníků zajišťují ZO ČSOP Podorlicko a ZO ČSOP Rybák. Péči o studánky měly ZO ČSOP Podorlicko, Zlatá studánka a ZO ČSOP Choceň. Přednáškové cykly Cestopisné přednášky pořádala ZO ČSOP Zlatá studánka Česká Třebová a ZO ČSOP Nasavrky. Přednášky s ochranářskou tématikou pořádalo ZO ČSOP Podorlicko. Přednášky věnované zdravému životnímu stylu pořádalo ZO ČSOP Chrudim. Kampaně Den Země se konal za přispění ZO ČSOP v České Třebové, ve Vysokém Mýtě, v Chrudimi a v Chocni. Den bez aut pořádala ZO ČSOP Zlatá studánka v České Třebové a ekocentrum Zelený dům v Chrudimi. Akce Ukliďme svět pořádalo ekocentrum Zelený dům v Chrudimi a ZO ČSOP Podorlicko. Den stromů pořádala ZO ČSOP Zlatá studánka v České Třebové. Setkání s přírodou pořádal Klub ochránců přírody SPR Habrov (Setkání s lilií zlatohlavou), ZO ČSOP Podorlicko (Setkání se studánkami a pravěkem) a ZO ČSOP Rybák Svitavy (Setkámi s orchidejemi). Výstavy Výstavu panelů ZO ČSOP Pardubického kraje zajistilo Krajské sdružení a byla vystavována v České Třebové, v Rybníku, ve Vysokém Mýtě, v Nasavrkách, v Chocni, v Chrudimi, v Pardubicích a na konferenci KONEP v Litomyšli. Putovní výstavu Dary lesa připravila ZO ČSOP Podorlicko a byla vystavena v Chrudimi, v Pardubicích, a v Jablonném nad Orlicí. Výstavu Ptáci našich lesů vod a strání připravila ZO ČSOP Rybák v Městském muzeu ve Svitavách Výstavu Svět v nákupním košíku a Výstavu hub připravila ZO ČSOP Podorlicko v České Třebové v ekocentru Podorlicko. Výstavu Pralesy připravilo ekocentrum Zelený dům v městském muzeu v Chrudimi ve spolupráci s Greenpeace a DDM Chrudim.

6 Výstavu hub a odrůd ovoce připravilo ZO ČSOP Nasavrky. Soutěže Soutěž poznávání přírodnin a Mineralogickou olympiádu pořádala ZO ČSOP Zlatá studánka v České Třebové. Fotografickou soutěž Děti přírody připravila ZO Podorlicko. Výtvarnou soutěž Malujeme pro Zemi připravila ZO ČSOP Choceň. Soutěž Zelená stezka Zlatý list se konala v Pasíčkách, v Nasavrkách a v Chrudimi. Soutěž Studánky a prameny Vysokomýtska uspořádala ZO ČSOP Vysoké Mýto. Vzdělávací zájezdy a exkurze ZO ČSOP Zlatá studánka pořádala zájezdy do Geologického muzea v přírodě, do Národního muzea, do Skanzenu v Krnovicích a do Olomouce. Krajské sdružení ZO ČSOP pořádalo zájezd do Orlických hor. ZO ČSOP Nasavrky pořádala zájezd do CHKO Kokořínsko. ZO ČSOP Rybák pořádala ornitologický zájezd. OCENĚNÍ Ocenění Život pro ježky získala v roce 2010 Věra Malátková, předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová Za mnohaletou péči o ježky. Připravila výukový program Bodlinka a putovní výstavu Ježčí život a řadu publikací. Ocenění ČSOP Svaz děkuje získali v roce 2010 Mgr. Filip Jetmar (nar. 1973), ZO ČSOP Rybák Svitavy Za dlouhodobý aktivní a výrazný podíl v ochraně lesních i nelesních ekosystémů na území Svitavska v podobě monitoringu organizmů, managementu, správních řízení, dalších jednání i realizaci praktické ochrany a informačních prvků. Jaroslav Trakal (nar. 1917), ZO ČSOP Klub ochránců SPR Habrov Za dlouhodobý přínos v oblasti entomologie, botaniky, ornitologie. Pan Trakal byl nejstarším kroužkovatelem ve Střední Evropě. Působil v Národním muzeu v Praze, na přírodovědecké fakultě UK Praha, v ZOO Praha. Byl autorem odborných článků v časopise Živa a Vesmír. Ocenění Dobrovolník východních Čech získala v roce 2010 Věra Malátková předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová za dlouhodobou dobrovolnickou činnost ve vedení oddílu Mladých ochránců přírody, zajišťování záchranného transferu obojživelníků a záchranu ohrožených zvířat.

7 ZAHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE Neformální spolupráce Associazione Micologica Bresadola a ZO ČSOP Podorlicko První kontakty základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko v České Třebové a Associatione Micologica Bresadola (AMB) skupiny Ercole Cantu z Agrate Brianza byly navázány v roce Navzdory názvu organizace, nejsou členové italské skupiny jenom výborní mykologové, ale pracují mezi nimi i ornitologové a botanici, a ti všichni se věnují vzdělávání veřejnosti a ochraně přírody. Od prvních setkání byl tak zjevný společný zájem členů ZO ČSOP Podorlicko a členů AMB Ercole Cantu. V roce 2006 uspořádala ZO ČSOP Podorlicko za podpory Města Česká Třebová Mezinárodní mykologické dny. Zúčastnili se jich jako lektoři špičkoví mykologičtí odborníci z České republiky a z Itálie a jako účastníci byli zahraniční návštěvníci, specialisté z AMB Ercole Cantu a zástupci partnerských měst Olawa a Svit. V říjnu roku 2006 navštívila čtyřčlenná delegace ZO ČSOP Podorlicko partnerské město Agrate Brianza v Lombardii v době konání Mostra del Fungo (Výstava hub). V dalších letech pokračoval kontakt mezi AMB Ercole Cantu a ZO ČSOP Podorlicko. Vyměňovali si materiály, informace, posílali si pozvánky na akce a zasílali si odbornou literaturu. Fotografové z Agrate Brianza zasílali soutěžní snímky do fotografické soutěže Příroda, kterou pořádá ZO ČSOP Podorlicko již řadu let. Na podzim 2010 navštívila místopředsedkyně ZO ČSOP Podorlicko Hana Grundová Itálii. Přátelé z AMB Ercole Cantu ji pozvali na exkurzi do rezervace Vasca Volano a na otevření jubilejní 20. výstavy hub. Výstava se konala ve výstavní síni krásně opraveného kulturního centra v Agrate Brianza Členové AMB ji připravovali celý týden a na sběr hub se vydávali až do vzdálených hor do okolí Trentina. Instalaci věnovali velkou péči. Odborníci se věnovali determinaci hub. Potěšením pro zástupce ČSOP bylo zjištění, že veškeré české zaslané plakáty ČSOP byly součástí výstavní expozice. Průvodci na exkurzi byli president AMB Luigi d Amato, architekt Luigi Villa a fotograf Gaetano Nava. Vasca Volano je zvláštní rezervace. Zde si člověk uvědomí cenu současné české přírody. Krajina okolo Agrate Brianza a celé okolí Milána je industrializovanou krajinou. Všude pole, sídla, dálnice, tovární objekty. Původní krajina zmizela. Členové AMB si uvědomili tento nedostatek a rozhodli se vybudovat to, co bychom u nás nazvali biocentrem místo pro přírodu, místo pro přežití původních druhů, místo pro odpočinek migrujících ptáků. Obnovili vodní plochu, vybudovali složitý průtočný systém napojený na řeku Molgoru. Vybudovali umělé kopce jako pozorovatelny v krajině, vysázeli stovky stromů a keřů poskytující ptákům úkryt i potravu. Italové si této plochy váží natolik, že jí říkají picolo paradiso. Skupina AMB na ploše Vasca Volano provádí systematický průzkum hmyzu, hub, rostlin a ptáků. Vše provádějí, stejně jako v ZO ČSOP Podorlicko, dobrovolnicky. Lokalita je velmi ceněná pro počet ptačích druhů. Výsledkem dvouletého pozorování je přírodovědný DVD film, který zde natočil Gaetano Nava. Skupině Ercole Cantu se líbily v České Třebové terénní výukové materiály ZO ČSOP Podorlicko a inspirovali se jimi. Připravili do rezervace Vasca Volano výukové exkurze pro školy v Agrate Brianza a nyní se jim přihlašují i školy ze širšího okolí. Více si můžete prohlédnout na Spolupráce s klubem Agendy 21 v Ede v Nizozemí Krajské sdružení navázalo kontakty s Hansem Hartveldem z holandského města Ede prostřednictvím Tibora Schwarze ze ZO ČSOP Klub ochránců přírody SPR Habrov. Hans Hartvelt se zabývá místní agendou 21 a je nizozemským odborníkem na netopýry. Zúčastnil se exkurze KSZOČSOPPK do Bílých Karpat, kde vedl noční seminář. Od té doby probíhá výměna zkušeností a materiálů mezi ním a členy KSZOČSOPPK.

8 NABÍDKY EKOCENTER PRO ŠKOLY Ekocentrum Červenka v České Třebové Výukové programy pro MŠ a 1. stupeň ZŠ v prostorách ekocentra. Objednávání: Mgr. Pavlína Vomáčková, mob.: , pavlina.vomackova@seznam.cz VELKÁ PLAVBA Děti si hravou formou uvědomí stravovací návyky, navštíví Ostrovy hojnosti, ochutnají zdravé pamlsky, zahrají si pohybovou hru. MŠ třída ZŠ děti na cestě provází Medvídek Mlsal, ve třídě ZŠ se podíváme na značení potravin, jejich původ a cestu od výrobce k zákazníkovi, ekoznačky. LESNÍ POZNÁVÁNÍ Děti pochopí les jako celek (ekosystém), poznají, co do lesa patří i nepatří, načerpají lesní energii, zahrají si hru Na mravence, vytvoří si obrázek z přírodnin, poznají zvířata a rostliny našich lesů a třeba potkají i lesní bytosti. Program probíhá pouze venku (u parku Javorka). KRTKOVA DOMÁCNOST Děti se dozví, jak bydlí krtek, kdo s ním žije v půdě, na co půdu potřebujeme. Zahrají si na vědce, budou sami hledat bezobratlé. Domů si odnesou nejen poznatky, ale také nového kamaráda. Program je možné realizovat jako vnitřní, venkovní nebo dle dohody zkombinovat. TAJEMSTVÍ VODY Povíme si, jak dlouhou cestu překoná kapka vody po světě, než se vrátí na své místo, kde se bere voda, jaké vody máme, co je to čistírna. Vyzkoušíme některý z jednoduchých pokusů s vodou, vše si zopakujeme na pracovním listu. Program probíhá pouze uvnitř. VÁNOCE Vánoční výukový program hravou formou seznámí se symboly Vánoc, zvyky, tradicemi, jídly a oslavami Vánoc v jiných státech. Děti si odnesou Vánočního kapříka, ozdobu na stromeček Potřeby: 2 nepoužitelná CD na žáka. RUČNÍ PAPÍR Děti se hravou formou dozví, jak probíhá výroba papíru od dřeva v lese po bílý papír v sešitě. Vyzkouší si prakticky papír vyrobit a odnesou si ho domů, vyrobí si stojánek na tužky. Potřeby: 1 rolička od toaletního papíru na dítě a 1 kg novinového papíru. Program probíhá uvnitř. ODPADY Trápí vás otázka: Kam s tím? Do žlutého nebo do modrého? Nebo do normální popelnice? Na tyto i další otázky se vám pokusíme zodpovědět právě na tomto VP. Děti se pokusí roztřídit tašku běžných odpadů z domácností, odhadnou, jak dlouho se některé odpady rozkládají, Program probíhá uvnitř. Zelený domov Česká Třebová Programy pro MŠ, ZŠ a SŠ v prostorách ekocentra Podorlicko nebo ve školách. Objednávání: mob.: , ulula@seznam.cz SOVY DO ŠKOL Je to program určený pro ročník základních škol a pro 1. 2.ročník středních škol. V přednášce jsou žáci seznámeni s žijícími sovami na území České republiky,s jejich anatomickými zvláštnostmi i s jejich rodinným životem. Zvláštní důraz je kladen na ochranu volně žijících zvířat. Program je zakončen znalostním testem, za který dostanou úspěšní žáci odměnu s motivem sov. K přednášce patří i přítomnost handicapovaných sov.

9 BODLINKA Program je vhodný pro všechny věkové kategorie žáků. Seznamuje s životem ježků a odpovídá na otázku: Proč se staráme o malé ježky? v podzimních měsících. Žáci jsou seznámeni s anatomií, životem i ochranou ježků na území České republiky. Přednáška je zakončena testem o získaných znalostech s odměnou s ježčí tématikou. Při přednášce jsou přítomní živí ježci. Vzhledem k práci naší stanice je tento program nabízen od října do prosince. DOMÁCÍ MAZLÍČCI Tento program představuje domov nejběžnějších doma chovaných zvířat (mimo psů a koček) takzvaných Pets mazlíčků. Žáci jsou seznámeni s jejich domovinou, péčí o ně. Součástí přednášky je poradna pro domácí mazlíčky. Při přednášce jsou přítomni někteří zástupci domácích mazlíčků (želva, morče). Program je nabízen celoročně. MÁMO, TÁTO KUP MI PSA! Program je určen pro žáky mateřských škol a první stupeň základních škol. Seznamuje žáky s péčí o nejoblíbenější domácí zvíře psa. Vysvětluje původ psa a proč žije s člověkem. Ukazuje k čemu může pes být člověku užitečný a zároveň poukazuje na vhodné chování k tomuto zvířecímu druhu. K programu používáme naše čtyřnohé přátele : Alfu,Babetku, Lajjinu, Junah a Miu. Program je nabízen celoročně NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Program formou přednášky představuje některé obojživelníky žijící v České republice. Poukazuje na jejich ochranu, jejich zajímavý život a rozdílnost druhů. Je vhodný pro všechny věkové skupiny žáků. Pro mateřské školky cca 30 minut, pro první stupeň ZŠ 45 minut a pro vyšší stupně cca 80 minut. Ekocentrum Podorlicko v České Třebové Podbranská 1, Česká Třebová , NABÍDKA VÝSTAV Putovní výstava Dary lesa (viz fotografie panelů vpravo). Putovní výstava Ježci. Putovní výstava Naši obojživelníci. NABÍDKA SOUTĚŽÍ Pozorování ptáků na krmítku (prosinec únor). Chráněná území ČR (leden únor). Hledání jara na stezce (duben). NABÍDKA TERÉNNÍCH AKCÍ Škola na stezce (celoročně) Materiály pro program na Smyslově naučné stezce obsahují pro každého žáka průzkumný list (obr. vpravo), malou tužkou, samolepkou s logem stezky. Listy jsou koncipovány tak, aby žákům 1. stupně stačilo pozorně sledovat obrázky na nformačních tabulích a žákům 2. stupně pozorně číst texty informačních tabulí. Učitel je vybaven řešením průzkumných listů, mapou, publikací Průvodce smyslově naučnou stezkou, materiály o České Třebové a informacemi o dopravě. Termín akce si může každý učitel stanovit sám. Objednávky na freoni@atlas.cz.

10 Ekocentrum Zelený dům Chrudim POZNÁVÁNÍ PŘÍRODY V PŘÍRODNÍ REZERVACI se zaměřením na ekosystém prostředí Cílem vycházky je ukázka pestrého přírodního společenství rezervace, bližší kontakt s přírodou, v sezoně ochutnávka ovoce, nebo možnost nakrmení koz či ovcí v době pastvy. Počátek cesty obvykle začínáme v sadě u základny, ležící u vlakové zastávky Topol, kde si povíme něco o historii rezervace vzniklé již v roce Zde si představíme staré odrůdy jabloní, např. panenské v době zrání s možností ochutnávky. Po té se vydáme dubohabřinou k místu neolitického hradiště zvané,,na Hradě a pokračujeme lesem kolem ztrouchnivělého mrtvého dřeva, kde si vysvětlíme jeho význam. Dojdeme na louku, kde je možnost pohlazení či nakrmení oveček a koz z ohrady (v době pastvy) a představíme si tak tradiční pastevectví a jeho významu pro krajinu. Závěr programu je u tůňky pro obojživelníky, kde sledujeme živočichy a s dětmi konzultujeme jejich zážitky z vycházky. V případě slunného počasí vycházku zakončíme doplněním pracovních listů. Děti z vycházek odjíždějí s dojmy ze setkání s opravdovou přírodou a zároveň si uvědomí, že je třeba se o ni starat a vážit si toho, co nám poskytuje. Kontakt: Tibor Schwarz,DiS., lektor Tel: , csop@chrudim.cz ZelenydumChrudim@gmail.com Ekocentrum Zelený dům Poznávání přírody v PP Ptačí ostrovy Žáci se zde dozví o ekosystému lužního lesa, řeky, seznámí se zde s naturovými druhy, největším hnízdištěm havrana polního ve východních Čechách, a také o vztahu člověka a prostředí na příkladu této přírodní památky v centru města Chrudimě. Poznavání ekosystému tůní a zemědělské krajiny, u přírodního parku Doubrava S žáky zde sledujeme rozdíly mezi říčními, lučními a lesními tůňkami. Pozorujeme obojživelníky a další vodní živočichy. Žáci se dozví i o životě plazů na příkladu speciálních zídek pro ještěrky na Veverkové louce, o polních ptácích a významu remízků a biopásů v zemědělské krajině. (Přírodní park Doubrava, VKP Tůně u Pařížova, Tůně na veverkové louce).

11 Regionální centrum a Krajské sdružení ZO ČSOP Sídlo sdružení: KS ZO ČSOP, Podbranská 1, Česká Třebová mail: freoni@atlas.cz, ulula@seznam.cz, tel.: , web: Cíle sdružení Koordinace činnosti ČSOP v rámci Pardubického kraje Operativní vystupování vůči orgánům státní správy a ostatním orgánům a organizacím kraje Provoz Regionálního centra Pardubického kraje Poradna v oblasti životního prostředí, zvířat v nouzi i příslušné legislativě, pořádání osvětových akcí Propagace ČSOP na úrovni kraje Krajské sdružení základních organizací Českého svazu ochránců přírody bylo založeno 14. března Krajské sdružení ZO ČSOP Pardubického kraje sdružuje 13 základních organizací ČSOP 44/03 ZO ČSOP Bor u Skutče 47, PROSEČ stanice@pasicka.cz tel.: web: ZO ČSOP Klub ochránců SPR Habrov Široká 31, CHRUDIM csop@chrudim.cz tel.: , web: 44/17 ZO ČSOP Nasavrky Libáň 9, NASAVRKY csop.nasavrky@seznam.cz, tel.: /03 ZO ČSOP T. G. Masaryka 653, LITOMYŠL ddm@litomysl.cz, martin.jindra@lit.cz tel.: /05 ZO ČSOP Sluneční 42, MORAVSKÁ TŘEBOVÁ csop.nasavrky@seznam.cz, tel.: /01 Podorlicko Česká Třebová Táborská 689, ČESKÁ TŘEBOVÁ ulula@seznam.cz tel.: web: 52/02 Choceň Smetanova 959, CHOCEŇ Lenka6311@seznam.cz tel.: web: spongilit.webz.cz 52/03 ZO ČSOP Jiráskova 731, ÚSTÍ NAD ORLICÍ gurroa@gurroa.cz tel.: web: csop.gurroa.cz 52/04 ZO ČSOP Žamberk 28. října 1327, ŽAMBERK friml.orlicko@seznam.cz tel.: /06 ZO ČSOP Letohrad Náměstí Svobody 334, LETOHRAD m.hatka@tiscali.cz tel.: , /07 ZO ČSOP Vysoké Mýto Brteč 13, VYSOKÉ MÝTO novakova.ala@seznam.cz tel.: /02 ZO ČSOP Rybák Svitavy Dimitrovova 29, SVITAVY ma@gy.svitavy.cz tel.: web: 52/15 Zlatá Studánka U Podhorky 1671, ČESKÁ TŘEBOVÁ zlatastudanka@seznam.cz tel.: web: zlatastudanka.ctrebova.cz ZO Polička - 51/01 ZO ČSOP Polička Parkány 40, POLIČKA csop.policka@unet.cz tel.: Ekocentra ČSOP v Pardubickém kraji Jedním ze základních prvků komunikace s veřejností jsou Ekocentra ČSOP. V Pardubickém kraji jich je 5 a jejich zřizovateli jsou ZO ČSOP. Jejich posláním je environmentální vzdělávání, výchova a osvěta. Hlavními činnostmi ekocenter je spolupráce se školami, organizace akcí pro veřejnost, pořádání soutěží a exkurzí, vydávání publikací, ekoporadenství, spolupráce se státní správou a samosprávou aj. Ekocentrum Podorlicko Zřizovatel: při 52/01 ZO ČSOP Podorlicko, Adresa: Podbranská 1, Česká Třebová Telefon: , ulula@seznam.cz, Web: Ekocentrum Červenka Zřizovatel: 52/15 ZO ČSOP Zlatá Studánka, Adresa: U Podhorky 1671, Česká Třebová Telefon: , , zlatastudanka@seznam.cz, Web: Ekocentrum Pasíčka Zřizovatel: při 44/03 ZO ČSOP Novohradka, Adresa: Bor u Skutče 47, Proseč Telefon: ekocentrum@pasicka.cz, Web: Zelené Vendolí Zřizovatel: při 50/10 ZO ČSOP Zelené Vendolí, Adresa: Vendolí 42, Vendolí Telefon: , groszmanova@wo.cz, Web: Zelený dům Zřizovatel: při ZO ČSOP Klub ochránců SPR Habrov, Adresa: Široká 31, Chrudim Telefon: , , zelenydumchrudim@gmail.com, Web:

12 Otvíráme Vám cestu do přírody. NET4GAS. Blíž přírodě. Přispěli jsme k výstavbě naučné stezky Mokroš nedaleko obce Mořice na Hané Celkem na 31 místech v ČR jsme se podíleli na vybudování dřevěných chodníků, zpevnění přístupových cest nebo stavbě nových vyhlídek Usilujeme o vytvoření přirozených podmínek pro tetřívka obecného a návrat původních ekosystémů do rašelinišť Jsme generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody a projektu Revitalizace rašelinišť v Krušných horách

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

13. setkání 29. 8. 2012 Mgr. František Teichmann. Ekocentra

13. setkání 29. 8. 2012 Mgr. František Teichmann. Ekocentra Ekocentra Cíle Krátkodobé cíle: seznámení se s činnosti ekocenter a s jejich zástupci v Pardubickém kraji objasnění si možnosti využití ekocenter při výuce na ZŠ i SŠ Dlouhodobé cíle: získá informace o

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

Soutěž Jsem Blíž přírodě! zná své vítěze

Soutěž Jsem Blíž přírodě! zná své vítěze Soutěž Jsem Blíž přírodě! zná své vítěze V polovině května jsme uzavřeli výtvarnou soutěž pro mateřské a základní školy a můžeme ocenit výherce. Z celkového počtu 286 doručených obrázků porota vybrala

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun Aktivity na škole spojené

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Ve školním roce 2009/2010 se konaly tyto akce související s problematikou EVVO. Září: - Příprava plánu EVVO

Více

Finanční zdroje na EVVO 2013-2014

Finanční zdroje na EVVO 2013-2014 Finanční zdroje na EVVO 2013-2014 Pardubický kraj (30.11.2013 http://www.pardubickykraj.cz/probihajicigrantove-programy ) Norské fondy http://www.mfcr.cz/cs/zahranicnisektor/podpora-ze-zahranici OP ŽP

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína.

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína. 2008 Seznam žádostí o příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje Odboru ŽP a zemědělství krajského úřadu na úseku environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Pravidla Rady Karlovarského kraje č. PR 1/

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS

Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS 6 1 2 Z programů LEADER podpořila MAS 250 projektů celkovou částkou 82 599 742 Kč Celkově přinesla MAS svou činností do regionu více než 100 000 000,- Kč Projekty

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Konference: Regenerace brownfieldů v Jihomoravském kraji 2014+ Antonín Okénka, Obec Nová Lhota 1 Obsah: Rekonstrukce budovy fary na ubytovací zařízení

Více

Nabídka ekologických výukových programů Ekocentra Orlice

Nabídka ekologických výukových programů Ekocentra Orlice Nabídka ekologických výukových programů Ekocentra Orlice Představení střediska Název střediska: Ekocentrum Orlice Sídlo: Krňovice 33, 503 46 Třebechovice pod Orebem Kontakt: e-mail: csop@krnovice.cz, tel.

Více

ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj

ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj OBSAH: Novinky a zajímavosti z činnosti 3 Stalo se 4 5 Setkání s přírodou 6 Živá zahrada 7 Kampaň Místo

Více

MŠ Kostička. Kronika školka blízká přírodě

MŠ Kostička. Kronika školka blízká přírodě MŠ Kostička Kronika školka blízká přírodě Mateřská škola Kostička Ředitelka školky Bc. Jana Křišťanová Provozní doba školky 6:00-17:00 MŠ Kostička, příspěvková organizace, Milovice-Mladá, Tyršova 1500,

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Zpravodaj. duben 2013- duben 2014 Projekt Malé školní arboretum. REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí

Zpravodaj. duben 2013- duben 2014 Projekt Malé školní arboretum. REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí Zpravodaj duben 2013- duben 2014 Projekt Malé školní arboretum Původní školní zahrada se skládala z téměř 1 ha vinohradu, věkovitého sadu (asi 50 ovocných dřevin) a k tomu připojených políček pro účely

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Počet žáků: 53 Ředitelka školy : Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová 1.Charakteristika EVVO. 2.Cíle EVVO. 3.Metody a formy realizace

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy Environmentální

Více

Nabídka výukových programů

Nabídka výukových programů Nabídka výukových programů s environmentální, historickou a přírodovědnou tématikou pro MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ Více informací a o dalších aktivitách pro školy se dozvíte na www.mpcr.cz v rubrice

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Název projektu Stručný popis projektu Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Záměrem projektu je zkvalitnit a zatraktivnit výuku přírodovědných a technických oborů a zároveň posílit kompetence žáků

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Základní škola a Mateřská škola Palackého náměstí Palackého náměstí 238, 686 01 Uherské Hradiště ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Plán akcí pro školní rok 2017 /2018 Vypracovala: Mgr. Andrea Vršovská Úvod: Environmentální

Více

Rumpálova 999, Prachatice

Rumpálova 999, Prachatice SZČ - CEV DŘÍPATKA Rumpálova 999, 383 01 Prachatice Tel.: 739 369 457, 606 035 508 www.dripatka.cz dripatka@dripatka.cz Nabídka EVP je připravena s ohledem na požadavky pedagogů a zahrnuje programy pro

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT Vyhodnocení programu MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT s podtitulem Chov zvířat v péči člověka konaného dne 4. 10. 2012 ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě Ekoporadna ORSEJ ve spolupráci s Vlastivědným muzeem

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Cestovní ruch v Národním parku České. Švýcarsko. Riziko nebo příleţitost? Česko-saské Švýcarsko. www.npcs.cz. Cestovní ruch v NP České.

Cestovní ruch v Národním parku České. Švýcarsko. Riziko nebo příleţitost? Česko-saské Švýcarsko. www.npcs.cz. Cestovní ruch v NP České. Česko-saské Cestovní ruch Cestovní ruch v Národním parku České Riziko nebo příleţitost? Česko-saské Cestovní ruch Michaela Andělová České o.p.s. Mgr. Richard Nagel Správa NP České Česko-saské Cestovní

Více

1. Mapa Vlašimska a okolí.

1. Mapa Vlašimska a okolí. Obrazová příloha 1. Mapa Vlašimska a okolí. 2. František Kupka (1848): Blaničtí rytíři (dřevoryt). 3. Julius Mařák (1882): Blaník olejomalba z prezidentské lóže Národního divadla v Praze. 4. Zápisník okrašlovacího

Více

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec Výroční zpráva 2014 Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec 377 01 telefon: 606 325 944 e-mail: nezarka@email.cz http://www.hamerskypotok.cz http://stezka.hamerskypotok.cz

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK14EV_BZ_ZZ_01106_2014-00-www.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Vybavení botanické zahrady pro ekologickou výchovu Evidenční

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Jaromír Maštera Foto: J. Maštera, A. Zedníková, V. Kodet Akreditovaný Pozemkový spolek Gallinago pozemkový spolek pro ochranu volné krajiny - funguje při Pobočce

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou ================================================ ================================================

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

Závěrečná zpráva o realizaci projektu Příhody pražské přírody

Závěrečná zpráva o realizaci projektu Příhody pražské přírody Závěrečná zpráva o realizaci projektu Příhody pražské přírody č. DOT/54/12/010610/2016 Závěr exkurze Proč hoří stráně v Prokopáku. Foto: Zdeněk Chaloupka. Realizátor: Junák český skaut, Skautský institut,

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace 435 26 Bečov, č. 17, tel. 476 110 317, www.zsbecov.cz PROGRAM ENVIROMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

Více

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Měsíc Ročník Co Typ Září 1. Příroda v okolí školy Obec - vycházka 2. Za trilobity a dinosaury návštěva geoparku Muzea Říčany* Obrázky z plodů a přírodního

Více

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Výroční zpráva 2015 Obsah Úvod 2 Informace o organizaci 3 Akce pro děti, žáky a studenty 4 Akce veřejnost 6 Koordinace programu Ekoškola v Moravskoslezském kraji 7 Poděkování 8 2 Úvod Rozchodník, o. s.

Více

EVVO jako nástroj šetrné turistiky v Dr. Jan Eichler ředitel DDM, předseda ZO ČSOP Tilia Krásná Lípa, předseda KČT OV ÚK EVVO jako nástroj šetrné turistiky v Výchozí stav - vysoce kvalitní přírodní prostředí

Více

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU egistrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.13/03.0046 ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU 5. listopadu 2009 Lesná v Krušných horách O projektu Projekt Ekologická měření v praxi odborné kompetence žáků představuje

Více

akce pro školy a veřejnost

akce pro školy a veřejnost akce pro školy a veřejnost Hradec Králové a okolí tolice dětelová ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Září 2012 Den zemědělství Královéhradeckého kraje se Střediskem ekologické výchovy SEVER 14. 9. 2012, pátek, 9:00

Více

Z PR AVO DA J. Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje. Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj

Z PR AVO DA J. Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje. Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje Z PR AVO DA J Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj OBSAH: informace o projektu TRANSITION FACILITY 2004 2 zajímavosti, kaleidoskop, kuriozity 3 stalo

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2018 2019 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Velké šelmy v Beskydech Pozn. projekt je finančně podpořen MŽP. Proto cena 10,- Kč Člověk a příroda Ekologické minimum 12-18

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace - historie, zaměření, počet zaměstnanců/dobrovolníků Ekocentrum

Více

Název projektu. Žadatel Stručná charakteristika Celkové. 1. Pozemkový spolek Meluzína. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace

Název projektu. Žadatel Stručná charakteristika Celkové. 1. Pozemkový spolek Meluzína. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace 1 Pozemkový spolek Meluzína 29 Seznam žádostí o příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje Odboru ŽP a zemědělství krajského úřadu na úseku environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Název projektu Žadatel

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY UČME SE PŘÍRODOU! EKOCENTRUM HUSLÍK Na Zálesí 1473, Poděbrady kontaktní osoba: Ing. Marta Bryndová Ph.D. tel: +420 734 616 098

Více

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I Skáče žába Jak se žáby pohybují, čím se živí, kde žijí, jak jim můžeme pomáhat. Každá žabka jinak zpívá. Ukázky SOMSO modelů, výukové obrázky, poslech hlasů žab, pohybová aktivita dětí. Vhodné pro mateřské

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2017 2018 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Dům dětí a mládeže Horažďovice Zámek 11 Horažďovice 341 01 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Výukovým programem myslíme ucelený, didakticky strukturovaný a tematicky orientovaný

Více

Ekologicky citlivá praxe

Ekologicky citlivá praxe Ekologicky citlivá praxe a udržitelná správa životního prostředí, uchování a ochrana krajiny, kvalita ovzduší, vody, půdy používání alternativních materiálů, šetření přírodních zdrojů ZO ČSOP Klenice ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

Poznáváme náš kraj využití naučných stezek pro přírodovědné exkurze

Poznáváme náš kraj využití naučných stezek pro přírodovědné exkurze 1 Poznáváme náš kraj využití naučných stezek pro přírodovědné exkurze Kurz DVPP sakreditací MŠMT vrámci projektu ESF Moderní učitel pedagogické kurzy pro učitele základních a středních škol Libereckého

Více

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO (1. aktualizace ŠP EVVO) Environmentální výchova je celostní proces působení na děti, mládež i dospělou populaci za účelem vytvoření dokonalé harmonie myšlení, cítění

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Chrudim

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Chrudim +420 461 031 821 Klášterní 54 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 10. 6. 2013 Chrudim Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Název projektu Cíl (e) projektu (SMART), včetně smyslu Vašeho

Více

EVVO v Jihočesk eském m kraji 2001-2009 EVVO = environmentáln lní výchova, vzdělávání a osvěta EVVO - preventivní nástroj v ochraně ŽP EVVO - O ŽP - V ŽP - PRO ŽP EVVO - rozvíjet vnímavost a vstřícnost

Více

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku Opavský září 2013 přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku V Žimrovicích se nebojí velkých projektů Projekt Český les na ZŠ Vávrovice Černýš hajní posel

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VLKOŠ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Náves 43, 751 19 Vlkoš, tel.: 581 223 030, IČO: 70989362 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015 Základní škola a Mateřská škola Vlkoš, příspěvková

Více

Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015

Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015 Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015 a) Výukové programy ve školách, na Ekocentru i v terénu pro ZŠ, MŠ a SŠ T:

Více

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8.

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8. MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. Z-24-005-13 ze dne 18.6.2013 Granty z rozpočtu městské části Praha 12 na realizaci projektů v oblasti životního prostředí na rok 2013 - II.

Více

Zpráva o činnosti. Informačního střediska CHKO Český ráj Bukovina

Zpráva o činnosti. Informačního střediska CHKO Český ráj Bukovina Zpráva o činnosti Informačního střediska CHKO Český ráj Bukovina Informace o provozu: v roce 2014 Středisko ekologické výchovy Český ráj zahájilo provoz informačního střediska (dále jen IS) ke dni 1. 8.

Více

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Roční program EVVO na školní rok 2011 12 Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Aktivita Cíl, na který navazuje Způsob vyhodnocení Termín Zodpovědná osoba Osoby určení (Třída) Reportáž ze života mého

Více

ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011

ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011 ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011 Jsme občanské sdružení působící v oblasti životního prostředí na Zlínsku. Posláním organizace je vytvá - řet podmínky pro realizaci a realizovat EVVO na

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO)

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) šk. rok 2014-2015 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících se životního

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2009/2010

PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Okružní 643, 285 22 Zruč nad Sázavou Telefon/fax: 327531225 e-mail: zs-okruzni@zruc.info IČO: 70836213 IZO: 600021823 www stránky: http://zs-okruzni.zruc.info/

Více

Plán environmentální výchovy ve školním roce

Plán environmentální výchovy ve školním roce Plán environmentální výchovy ve školním roce 2012-2013 V Uherském Hradišti - Mařaticích dne 5.10.2012 Vypracovala : Mgr. Šnajdarová Eva Počet žáků: 170 1. Úvod Od 1. 9. 2007 vstupuje v platnost školní

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Příloha č. 2 Minimálního preventivního programu pro dětský domov Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Vize. využití vzdělávacího střediska Vila Čerych. pro účely environmentální výchovy a osvěty v rámci česko polské spolupráce

Vize. využití vzdělávacího střediska Vila Čerych. pro účely environmentální výchovy a osvěty v rámci česko polské spolupráce Vize využití vzdělávacího střediska Vila Čerych pro účely environmentální výchovy a osvěty v rámci česko polské spolupráce Obsah Obsah... 2 1. Východiska... 3 1.1. Popis stávajícícho stavu... 3 1.2. Záměr

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_sem_1205_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Krajské oborové setkání k záchraně krajových odrůd číslo projektu: 171209 1. Údaje

Více

» Se zkušenostmi s prací s dětmi a mládeží (většina včelařů je zároveň pedagogy)» S příjemným a přátelským vystupováním

» Se zkušenostmi s prací s dětmi a mládeží (většina včelařů je zároveň pedagogy)» S příjemným a přátelským vystupováním Včelařství je starodávná lidská činnost přímo spojená s přírodou. Učí nás přírodu pozorovat, chápat, respektovat a chovat v úctě. Med je jen zlomkem užitku, který nám včely dávají. Mnohem důležitější je

Více

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody 52/01

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody 52/01 Výroční zpráva 2004 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody 52/01 Podorlicko Česká Třebová Obsah Úvod 3 Členská základna 4 Kontakty pro rok 2005 5 Výbor základní organizace 6 Publikační činnost

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK12_louka_ZZ_www.doc str. 1 Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin Evidenční číslo smlouvy: D583/2012

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Programu na podporu projektů NNO pro rok podprogram A

Programu na podporu projektů NNO pro rok podprogram A Programu na podporu projektů NNO pro rok 2019 - podprogram A Přehled podpořených projektů 97/32/19 Klima v souvislostech pro poskytovatele EVVO ZO ČSOP VERONICA 98/32/19 Hostětín pro každého aneb překonejme

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

Něco málo k historii:

Něco málo k historii: Něco málo k historii: 2001: vojenské cvičiště, převod městu - snaha o vytvoření koncepce údržby a rozšíření turistické lokality Mařatice-Vinohrady 2005: díky vzácnému motýlovi lokalita součástí soustavy

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2012 číslo projektu: 321203 1. Údaje o

Více

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč

METODOCKÝ LIST. číslo projektu: Stela EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO. I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč METODOCKÝ LIST EXPEDICE CHŘIBY- PROJEKT EVVO číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0013 Stela I. Pobytové týdny EVVO - KOMPLETNÍ programy EVVO na klíč II. JEDNODENNÍ KOMBINOVANÉ PROGRAMY KONĚ+ III. Vícedenní

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č. DAG/54/11/004125/2008

Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č. DAG/54/11/004125/2008 Krátká prezentační elektronická zpráva o plnění projektu č. DAG/54/11/004125/2008 Ekologická a mykologická osvěta, poradenská a informační činnost zaměřená na velké houby-makromycety, s cílem zvyšování

Více

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Pokud hledáte odpovědi na otázky týkající se životního prostředí, stavu ovzduší, ochrany přírody, úspor energie, tak držíte správnou publikaci. V této

Více