Úvodní slovo. Výměnné a pracovní pobyty ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ NĚMECKO HOLANDSKO. Rámec naší spolupráce se rozrostl díky německé

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvodní slovo. Výměnné a pracovní pobyty ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ NĚMECKO HOLANDSKO. Rámec naší spolupráce se rozrostl díky německé"

Transkript

1 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ NĚMECKO HOLANDSKO Občanské sdružení Tulip Střední škola obchodu, služeb a řemesel Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v Táboře Uvnitř tohoto vydání: Eliášová Lenka Kocourková Tereza Janečková Nikola Hošťáková Denisa Janečková Johana Sedláčková Monika Jirková Jana 5 Komín Lukáš 8 Eliška Poslušná 9 Šelepa Tomáš 11 Špalová Klára Krůželová Ivana Mezinárodní kontakt Úvodní slovo Občanské sdružení Tulip a Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v Táboře spolupracuje již patnáct let s holandskou školou obdobného zaměření. Naše spolupráce se během patnácti let ustálila na stabilní formě organizace. Hodnocení výměnných pobytů a odezva studentů potvrzují, že náš výměnný systém je velikou motivací při náboru nových studentů. Rámec naší spolupráce se rozrostl díky německé agentuře Bundesagentur für Arbeit, Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV). Tato agentura zprostředkovává odbornou praxi studentů naší školy v různých spolkových zemích Německa. Naši studenti zde vykonávají praxi po dobu dvou až tří měsíců. Zaměstnavatel jim poskytuje stravování a ubytování, hradí též cestovní výlohy a zdravotní pojištění během pracovního výkonu. Po podpisu Výměnné a pracovní pobyty pracovní smlouvy se studenti stávají odbornými praktikanty a jejich práce je finančně ohodnocena. studentů je chápán jako moderní forma výuky a v neposlední řadě přispívá k reprezentaci České republiky v zahraničí. Každoroční výměnné a pracovní pobyty prohlubují jazykové znalosti a připravují mladou generaci, aby uspěla na evropském trhu práce. Mezinárodní kontakt studentů je chápán jako moderní forma výuky a v neposlední řadě přispívá k reprezentaci České republiky v zahraničí. Všechny pobyty našich studentů jsou zaměřeny na praxi v oboru hotelnictví a turismus, návštěvu středisek praktické výuky, poznávání reálií země, kulturu a sport. Reciproční část výměny tvoří pobyt holandských studentů v českých rodinách. Takto navázané kontakty studentů často přetrvávají i do doby po ukončení studia.

2 Stránka 2 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Eliášová Lenka a Kocourková Tereza, HT4 Nordrhein Westfalen ( Německo) Plameňáci z Kloppendieku Den našeho odjezdu připadl na pátek 18. července v deset hodin večer. Do autobusu jsme nastupovaly na pražském nádraží Florenc a naše cesta směřovala do Německa, do velkého města Dortmund. Byly jsme celé nedočkavé, protože cesta měla trvat asi deset hodin, ale nakonec se protáhla na dvacet čtyři hodin. Hned za hranicemi nám začal hořet autobus. Naštěstí se nikomu nic nestalo, jen jsme museli čekat devět hodin u benzínové stanice v Drážďanech, než byl přistaven nový autobus. V pozdních odpoledních hodinách jsme konečně dorazily do Dortmundu a aby toho nebylo málo, konal se tu obrovský hudební festival a celé autobusové i vlakové nádraží bylo totálně zabarikádované. Dozvěděly jsme se, že ani žádné vlaky momentálně nejezdí. Po vysilujícím běhání s tunovými zavazadly jsme našly náhradní autobusovou přepravu. Ta nás dopravila do Zünnenu na vlak, kterým jsme pokračovaly do Ahausu. V Ahausu nás vyzvedl majitel hotelu Kloppendiek a společně s ním jsme jely do Zwillbrocku, kde jsme měly pracovat. Cestu jsme tedy nakonec zvládly, i když byla náročná. Prvních čtrnáct dní v hotelu Kloppendiek bylo opravdu obtížných. Prvních čtrnáct dní v hotelu Kloppendiek bylo opravdu obtížných. Poznáváte nové lidi, nový způsob práce, zvykáte si na to, že slyšíte jen němčinu. Každá z nás jsme si vyzkoušely, jak to chodí v kuchyni, ale pracovaly jsme i v obsluze. Hotel Kloppendiek je tříhvězdičkový a je stále renovován a modernizován. Ačkoliv je nábytek v hotelu spíše starší, působí hotel velmi útulně. Najdete tu menší re- stauraci, dva salónky, například pro rodinné oslavy, a dva velké sály pro různé společenské a firemní akce. Venku je také poměrně velká terasa. V obsluze jsme začínaly pracovat většinou od jedenácti hodin, odpoledne po třetí hodině jsme asi dvě hodiny odpočívaly a potom opět do práce, asi tak do jedenácté hodiny večer. Za nepříznivého počasí jsme měly pracovní dobu pozměněnou. Musím podotknout, že naší povinností bylo chodit každé ráno na snídani, i když jsme měly osobní volno. Náplň práce byla následující: Ráno se musel vyluxovat celý snídaňový sál a bylo třeba jej znovu prostřít na další den. Během dne jsme objednávaly nápoje a debarasovaly jsme. Zátiší s koly Práce v kuchyni začínala v deset hodin a odpolední přestávku jsme měly ve stejnou dobu. Když se konala nějaká velká akce, pracovaly jsme pochopitelně déle než obvykle. Práce v kuchyni spočívala v upravování salátů, krájení ovoce a zeleniny a v obsluze myčky nádobí. Když jsme měly osobní volno ve stejný den, jezdily jsme často na kole do Holandska. Nakupovaly jsme, fotografovaly krajinu a zvířata, kterých bylo na pastvinách opravdu mnoho. Volný den jsme si zkrátka vždycky něčím zpříjemnily, odreagovaly se od práce a mnohokrát jsme se výborně pobavily. Navštěvo- valy jsme i naši holandskou kamarádku, která bydlela nedaleko Zwillbrocku.

3 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Stránka 3 Janečková Nikola a Hošťáková Denisa, HT4 - Nordrhein - Westfalen (Německo) Dne jsme odjely linkovým autobusem z Prahy do holandského Arnhemu,kde jsme přesedly na vlak do města Doetinchem. Odtud byla zajištěna doprava osobním autem do německého Zwillbrocku, do hotelu Kloppendiek. Zwillbrock je tedy malá německá vesnička, která leží hned u hranic s Holandskem a my jsme pracovaly v restauraci Grenszicht, která se nachází už na území Holandska. Hned po příjezdu jsme se seznámily s majitelem hotelu Reymondem. Jeho rodinu tvoří manželka Bianca, tříletá dcera Bent, půlroční syn Sem a brzy se očekává narození dalšího potomka. Hned na první pohled se nám zdálo, že s nimi bude legrace, což se v následujících dnech i potvrdilo. Naše pracovní doba byla různá, ale většinou jsme chodily do práce na dvanáctou hodinu a vracely jsme se kolem desáté večer. Obě dvě jsme pracovaly v kuchyni. Obsluhovaly jsme myčku nádobí připravovaly jednohubky a další studené pokrmy. Víkendy byly docela náročné, konalo se hodně akcí, ale přes týden to bývalo volnější. Ke každodennímu rituálu patřil čaj, který jsme si vypily s rodinou a s personálem po příchodu do práce. Když zavítal do kuchyně šéf, první jeho otázka vždy zněla: Bist du glücklich? Ja, ja, odpovídaly jsme. Jinak to totiž ani nešlo, protože jsme opravdu byly spokojené s prostředím a s kolektivem lidí kolem nás. Všichni se k nám chovali mile, při práci jsme se nebavily jen spolu ale i s ostatními, hlavně Náš hotel na pomezí Německa a Holandska s kuchařem. Dokonce nás požádali, abychom jim uvařily nějaké české jídlo. Rozhodly jsme se pro cmundu po Kaplicku. Ta jim moc chutnala. Rodina na nás byla hodná. Pořád nám dávali nějaké dobroty, večer po práci jsme se vždy společně navečeřeli a potom jsme si dlouho povídali. Jednou v neděli večer jsme s Raymondem, kuchařem a jedním z číšníků vyrazili na diskotéku. Mysleli jsme, že v neděli tam nebude tolik lidí. To jsme se ale mýlili, lidí tam bylo opravdu dost a diskotéku jsme si společně užili. Legrace byla kopa. náš pokoj kdybychom ještě měly šanci jet do Holandska znovu, neváhaly bychom ani minutu. Zprvu se nám do Holandska moc nechtělo. Hlavně jsme měly strach, že se nedomluvíme. Hned po několika dnech jsme zjistily, že náš strach byl zcela zbytečný. Jsme rády, že jsme mohly Holandsko navštívit a poznat jiný styl života. Dnes, kdybychom ještě měly šanci jet do Holandska znovu, neváhaly bychom ani minutu.

4 Stránka 4 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Janečková Johana a Sedláčková Monika, HT4 Nordrhein Westfalen ( Německo ) Vesnička Zwillbrock Jsme ve čtvrtém ročníku oboru hotelnictví a turismus. 14. března 2008 jsme odjely na dvouměsíční zahraniční praxi do Německa, do hotelu Kloppendiek ve vesnici Zwillbrock. Hotel se nachází přesně na hranicích mezi Holandskem a Německem. A tak jsme nastoupily do práce. Jedna z nás pracovala v kuchyni a druhá obsluhovala hosty. Zprvu bylo docela těžké porozumět plynulé hovorové němčině, ale pak jsme si už zvykly. Hotel byl docela veliký. Tedy ne jako hotely ve městech, ale na hotel v pohraniční vesničce byl veliký a krásný. Byl to rodinný hotel, celý ze dřeva, kde na dřevěné podlaze je slyšet každý váš krok. Při našem příjezdu byla část hotelu právě v rekonstrukci. Budovala se nová venkovní terasa, opravovala se střecha a chodníky. Trvalo to asi měsíc, ale výsledek stál za to. Kuchyň v hotelu byla velmi bohatě a moderně zařízena, vybavena různými konvektomaty, lednicemi, chladícími boxy, byla zde přípravna salátů, cukrárna, velký kávovar. Pracovali zde lidé různých věkových kategorií. Podle nás jsou Němci moc hodní, zábavní, upovídaní a hlavně většinou působí na první pohled mile, ne jako někteří chladní Češi. Restaurace i bar v hotelu byly celé obložené dřevem, což působilo velmi útulně. Nacházela se zde i recepce v dřevěné úpravě s moderním vybavením. Naše pracovní doba byla různá, ale většinou se v kuchyni pracovalo od desíti Vítejte v hotelu Kloppendiek Dvakrát týdně jsme využívaly osobního volna a za krásného počasí jezdily na kole. Nenašly jsme zde odpadky poházené kolem silnice. Překvapily nás německé kombinace jídel: Vařené brambory s dušenou mrkví s jablečným pyré a opečenou klobásou, řízek a hranolky s omáčkou, zarazila nás kombinace housky namazané marmeládou s plátkovým holandským sýrem navrch. Majitelé hotelu nám zprohodin a v obsluze od jedenácti hodin. Mezi třetí a pátou odpolední jsme odpočívaly a potom jsme pracovaly do desíti nebo do jedenácti hodin večer. Dvakrát týdně jsme využívaly osobního volna a za krásného počasí jezdily na kole. Jízda na kole je totiž nezbytnou součástí holandského života. Navštívily jsme okolní města, chodily na procházky do okolí. Zdejší krajina je velmi krásná a udržovaná. Všude jsou rodinné statky, okolo pole a louky, nebo menší rodinné domky, jeden vedle druhého. Jsou většinou cihlové, bez omítky, s udržovanou zahrádkou. Krajina je rovinatá, žádný kopec. Vzduch je zde velmi čistý a často jsme v okolí zahlédly větrnou elektrárnu. Je tu opravdu krásně! středkovali i různé výlety. Tak jsme se dostali do holandské školy v městě Groenlo s jedním z učitelů, který zde působí jako učitel hudby a dirigent. Líbila se nám zkouška orchestru, kterou jsme si poslechly. Dva měsíce utekly jako voda. Nejsmutnější bylo loučení se všemi. Byli pro nás něco jako naše druhá rodina. Myslíme si, že taková možnost, jet na praxi do ciziny, se nenaskytne člověku každý den a je třeba ji využít. Máme možnost vylepšit své jazykové schopnosti, navázat nová přátelství, poznat nové věci, získat nezapomenutelné zážitky. Prostě je to pro nás obrovská zkušenost do života.

5 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Stránka 5 Jirková Jana, HT3 Schleswig Holstein (Německo) Ahoj, Verčo! Nazdárek, cestovatelko, to je dost, že ses vrátila. Už mi bylo smutno. To mně taky. Tak povídej a přeháněj. Když jsem slyšela, že pojedeš na tři měsíce do Německa, nechtěla jsem tomu věřit. Ty, takovej domácí mazánek na tak dlouho a tak daleko. Tak už konečně povídej, umírám zvědavostí. Jednoho dne přišla naše třídní učitelka s dotazem, kdo by chtěl jet do Německa na odbornou praxi. Bylo by to placené, podíváte se k moři a zdokonalíte se v němčině. Nechte si to projít hlavou a proberte to doma s rodiči. Ještě dodala, že obzvlášť já bych to potřebovala, abych se trochu otrkala a osamostatnila. Odpoledne jsem návrh přednesla rodičům. Co ti na to, prosím tě, řekli? Usadili mě mávnutím ruky. Prosím tě, kdo ví, co do června bude. Co tě vedlo k tomu, že ses nakonec rozhodla jet? Ani ti nevím, asi jsem chtěla všem dokázat, že nejsem taková bačkora, za jakou mě všichni považují, a samozřejmě mě lákala cizina, moře, nové zážitky i ty peníze. Slíbili nám deset tisíc za měsíc a k tomu vše zdarma. Cestu, pojištění, ubytování, jídlo, to vše hradí majitel hotelu. No, neber to, jet na dovolenou a ještě si vydělat peníze. To máš pravdu, to se každému nepoštěstí. A kdy jsi vlastně odjížděla? Odjížděla jsem 29. května ve z pražského nádraží Florenc. Jely jsme se Student agency, ale to loučení už bych si zopakovat nechtěla. To ti věřím. A ještě mi řekni, kolik Uniforma mi padne jako ulitá jsi měla tašek? Já si nedovedu představit balení věcí na tři měsíce. No, to bylo zajímavé. Táhla jsem velikou tašku, vážila asi osmnáct kilo a kufr byl ještě o dvě kila těžší. A to jsem ještě měla kabelku. V autobuse jsem musela připlácet dvě stovky za zavazadlo. A to jsi jela až na místo, nebo jsi musela přestupovat? Student agency nám zařídili ještě ve škole, ale auto- bus jel jenom do Brém. Dál už jsme znaly pouze přestupní místa a časy. Pak už to bylo jen a jen na nás. Když jsme vystoupily druhého dne v Brémách, nevěděly jsme, co bude dál. Z Brém jsme cestovaly vlakem do Oldenburgu, tam jsme přesedly na další vlak do Sande. Na zakoupení jízdenky jsme v Brémách měly dost času, čekaly jsme tam asi čtyři hodiny. Bylo to první místo, kde jsme slyšely jenom němčinu. Ze Sande nás autobus přepravil do přístavního města Harlesielu. Pohled na moře mě uchvátil. Došly jsme si koupit lodní lístek, odevzdaly zavazadla přepravě a našly si pohodlná místa v horní, otevřené části trajektu. Výhled na tu spoustu vody byl úžasný. Po půl hodině čekání jsme zvedli kotvu a vypluli na širé moře. jsem docela ráda, že jsem se odhodlala Pluli jsme asi hodinu a poslední dopravní prostředek, který nás ten den ještě čekal, byl zase vláček. Za půl hodiny jsme vystoupily na nádraží s nápisem Wangerooge grüsst seine Gäste. Nádražní hodiny ukazovaly Na nádraží na vás někdo čekal? Stála tam drobounká, blonďatá paní, tak kolem padesátky, a pátravě sledovala všechny cestující. Když přejela okem naše vyjevené obličeje, asi jí bylo hned jasné, že čeká právě na nás. Byla to paní Gerdes. Když viděla, že únavou sotva pleteme nohama, doprovodila nás do našich pokojů. První má cesta vedla do sprchy, druhá do kufru pro pyžamo a třetí do pelíšku. Spala jsem jak nemluvně. Pozvání ke stolu

6 Stránka 6 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Náš druhý domov měsíci se vystřídáme. V kuchyni to bylo fajn. Snídaně se připravovaly ve formě švédských stolů. Nazdobili jsme tácy několika druhy salámů, podávala se spousta druhů sýrů, ohřívaly se malé párečky a střídavě se připravovala smažená vejce, volská oka, palačinky, smažený špek, nechyběla samozřejmě zelenina a ovocné mísy. Pečivo se připravovalo z polotovarů ve vlastní pekárně. Takových dobrot bych si taky dala líbit. Kolik hostů přicházelo na snídani? V červnu se počet pohyboval mezi hosty, v červenci a do půli srpna jich bylo více, nejvíc jsem jich měla 53. Když jsme s panem Gerdes připravili snídaně, dávala jsem do myčky nádobí, které mi přinesla kamarádka z obsluhy a pak jsem ho uklidila na místo. Po odchodu posledního hosta jsme provětraly vysavač, utřely prach a znovu prostřely. V našem hotelu se podávala pouze snídaně, obědy a večeře si hosté zajišťovali sami. A jak jste trávily volný čas? Co mi učarovalo, byl klid, který tam panoval. To je totiž ostrov, na který nesmějí jezdit auta, takže tam nic nevrčí, nesmrdí tam zplodiny, prostě pohodička. A jak se tam lidé přepravují? Pro návštěvníky tam půjčují čtyřsedadlová šlapací vozítka, koně, jezdí se hodně na kolech. A jak tam zásobují hotely a prodejny? Zboží se převáží z nádraží takovým autíčkem na dobíjecí baterii, které jezdí pomalu a potichu. Pouze hasiči a záchranka tam jezdí na benzín. Jediné, co tam občas zavrčelo, byla sekačka Já jsem si díky praxi v Německu splnila tři tajná přání: vidět moře, jet lodí a letět letadlem. na trávu. No, a co ta němčina? Ze začátku to byl běs a děs, ale postupně se to zlepšovalo. Pan majitel se na oplátku učil česky, takže jsme se docela nasmály. Místo vejce říkal vajce, místo ovoce zase ovace a my nevěděly, jak mu vysvětlit, co znamená slovo ovace. Docela nás zarazilo, že v kuchyni nemusíme mít bílé oblečení. Stačily rifle, tričko a plná obuv. Při obsluze jsme nosily uniformu. Vínovou sukni, zástěru, vínově-bílou proužkovanou košili a vínového motýlka. Paní Gerdes při obsluze pouze dohlížela. Také se s vámi hosté dávali do řeči? Většinou je zajímalo, odkud jsme, když poznali, že jsme cizinky, ale co nás potěšilo, nechávali nám pěkné spropitné. Další krásné překvapení bylo, když na mě paní Gerdes zavolala, že mi přišla pošta. Už po chvíli jsem si četla blahopřání k svátku od rodičů a druhé od přítele. A jedno překvapení budu mít do konce života uložené v srdíčku. Jedno srpnové odpoledne nám pan Gerdes oznámil, že nám zaplatil let nad ostrovem. Vyvalily jsme na sebe oči a nevěděly ani, jak mu poděkovat. Zážitek to byl unikátní a já jsem si díky praxi Milé přivítání nost, která se neztratí. Jak probíhalo loučení Loučení bylo smutné. Ráno jsme se došly nasnídat, to už nám tekly slzičky všem čtyřem. I s mořem jsme se došly rozloučit, přestože bylo samo uplakané a po nebi se křižovaly blesky. Zpáteční cest trvala zase devatenáct hodin, ale utíkala tak nějak rychle. Pak v Německu splnila tři tajná přání: vidět moře, jet lodí a letět letadlem. Tak teď jsi mi vyrazila dech. Budeš na Německo ráda vzpomínat? Cesta tam a první měsíc mi připravily několikrát krušnou chvíli, ale časem se vše vystříbřilo a s odstupem času na vše ráda vzpomínám. Byla to zkušeuž jsme jenom padly v Praze do náručí rodičů. Docela ti závidím, já nic takového nezažila a už vůbec ne prostřednictvím školy. S tou naší se podívám tak nanejvýš do kina. Jo, jsem docela ráda, že jsem se odhodlala, nepěkné chvilky už vyprchaly a ty pěkné si budu pamatovat hodně dlouho.

7 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Stránka 7 Takže seznámení proběhlo v pohodě, viď? A ještě jsi neřekla, jak vypadala pláž a okolí? Paráda. Pláž byla rozlehlá, s jemným pískem, plná proutěných sedaček pokrytých plátěnou stříškou, která chránila návštěvníky před prudkým sluncem. Děti si stavěly hrady z písku, na moři se houpaly ukotvené lodě a z výšky to vše pozorovali racci. Sbíraly jsme mušličky a kochaly se krásou městečka. Bylo to typické místo, kam si lidé jezdí odpočinout a užít si dovolené. Moře, spousta restaurací a kaváren, golfové hřiště, tenisové kurty, dětská hřiště i krytý plavecký bazén s toboganem. Hotely a penziony, které nabízely ubytování svým návštěvníkům, hlavně německým. A jak vypadal ten váš dům? Dům, kde jsme bydlely se jmenoval Inselhus. Byl zařízený k pronajímání, takže měl osm bytových jednotek, celkem šedesát pokojů. My jsme bydlely v podkroví, kam vedlo čtyřicet schodů, takže dobrá rozcvička. Měly jsme k dispozici obývák, kuchyňku, ložnici a koupelničku. Bylo to všechno malinké, ale nám dvěma to stačilo. Byl tam i sporák s troubou, lednice, televize, rádio a fén. První týden byl náš spánkový deficit tak velký, že nám k životu stačila pouze ložnice. Ale musely jste také pracovat, že? Budíček jsme si nařídily na 6 45 a tím začínal každodenní rituál. Včetně soboty a neděle. První den rozhodli pán a paní Gerdes, že se budeme střídat, já budu pracovat v kuchyni a kamarádka bude obsluhovat a po Pobřeží Severního moře měsíci se vystřídáme. V kuchyni to bylo fajn. Snídaně se připravovaly ve formě švédských stolů. Nazdobili jsme tácy několika druhy salámů, podávala se spousta druhů sýrů, ohřívaly se malé párečky a střídavě se připravovala smažená vejce, volská oka, palačinky, smažený špek, nechyběla samozřejmě zelenina a ovocné mísy. Pečivo se připravovalo z polotovarů ve vlastní pekárně. Takových dobrot bych si taky dala líbit. Kolik hostů přicházelo na snídani? V červnu se počet pohyboval mezi hosty, v červenci a do půli srpna jich bylo více, nejvíc jsem jich měla 53. Když jsme s panem Gerdes připravili snídaně, dávala jsem do myčky nádobí, které mi přinesla kamarádka z obsluhy a pak jsem ho uklidila na místo. Po odchodu posledního hosta jsme provětraly vysavač, utřely prach a znovu prostřely. V našem hotelu se podávala pouze snídaně, obědy a večeře si hosté zajišťovali sami. A jak jste trávily volný čas? Co mi učarovalo, byl klid, který tam panoval. To je totiž ostrov, na který nesmějí jezdit auta, takže tam nic nevrčí, nesmrdí tam zplodiny, Co mi učarovalo, byl klid, který tam panoval. To je totiž ostrov, na který nesmějí jezdit auta, takže tam nic nevrčí, nesmrdí tam zplodiny prostě pohodička. A jak se tam lidé přepravují? Pro návštěvníky tam půjčují čtyřsedadlová šlapací vozítka, koně, jezdí se hodně na kolech. A jak tam zásobují hotely a prodejny? Zboží se převáží z nádraží takovým autíčkem na dobíjecí baterii, které jezdí pomalu a potichu. Pouze hasiči a záchranka tam jezdí na benzín. Jediné, co tam občas zavrčelo, byla sekačka na trávu. No, a co ta němčina? Ze začátku to byl běs a děs, ale postupně se to zlepšovalo. Pan majitel se na oplátku učil česky, takže jsme se docela nasmály. Místo vejce říkal vajce, místo ovoce zase ovace a my nevěděly, jak mu vysvětlit, co znamená slovo ovace. Docela nás zarazilo, že v kuchyni nemusíme mít bílé oblečení. Stačily rifle, tričko a plná obuv. Při obsluze jsme nosily uniformu. Vínovou sukni, zástěru, vínově-bílou proužkovanou košili a vínového motýlka. Paní Gerdes při obsluze pouze dohlížela. Také se s vámi hosté dávali do řeči? Většinou je Račte ochutnat

8 Stránka 8 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Plážové koše u Severního moře Já a pomeranč zajímalo, odkud jsme, když poznali, že jsme cizinky, ale co nás potěšilo, nechávali nám pěkné spropitné. Další krásné překvapení bylo, když na mě paní Gerdes zavolala, že mi přišla pošta. Už po chvíli jsem si četla blahopřání k svátku od rodičů a druhé od přítele. A jedno překvapení budu mít do konce života uložené v srdíčku. Jedno srpnové odpoledne nám pan Gerdes oznámil, že nám zaplatil let nad ostrovem. Vyvalily jsme na sebe oči a nevěděly ani, jak mu poděkovat. Zážitek to byl unikátní a já jsem si díky praxi v Německu splnila tři tajná přání: vidět moře, jet lodí a letět letadlem. Tak teď jsi mi vyrazila dech. Budeš na Německo ráda vzpomínat? Cesta tam a první měsíc mi připravily několikrát krušnou chvíli, ale časem se vše vystříbřilo a s odstupem času na vše ráda vzpomínám. Byla to zkušenost, která se neztratí. Jak probíhalo loučení Loučení bylo smutné. Ráno jsme se došly nasnídat, to už nám tekly slzičky všem čtyřem. I s mořem jsme se došly rozloučit, přestože bylo samo uplakané a po nebi se křižovaly blesky. Zpáteční cest trvala zase devatenáct hodin, ale utíkala tak nějak rychle. Pak už jsme jenom padly v Praze do náručí rodičů. Docela ti závidím, já nic takového nezažila a už vůbec ne prostřednictvím školy. S tou naší se podívám tak nanejvýš do kina. Jo, jsem docela ráda, že jsem se odhodlala, nepěkné chvilky už vyprchaly a ty pěkné si budu pamatovat hodně dlouho. Komín Lukáš, HT3 Schleswig Holstein ( Německo) vzkazuji: Určitě to zkus, za tu zkušenost to prostě stojí. Po podepsání pracovní smlouvy s Tom s Hütte, což bylo někdy v půlce března, bylo naší povinností zařídit cestu, připravit věci na odjezd a kontaktovat zaměstnavatele. Myslel jsem, že na tři měsíce budu potřebovat hodně věcí, ale opak byl pravdou, takže podle mého názoru by bývalo lepší vzít si jen nejpotřebnější věci a případně společenské hry. Zvolili jsme jízdu vlakem, což byl velmi pohodlný, ale zato velmi nákladný způsob jízdy. Lepší by byla cesta autobusem, třeba se Student agency. Po příjezdu do rodiny jsme byli seznámeni s naším pokojem, podmínkami a pravidly pro klidné soužití na dobu více než dlouhou. Bydleli jsme v krásném, velkém domě v klidné vesnici Hohwacht poblíž města Lütjenburg. V domě jsme bydleli se Simone Petersen, jejím manželem Harry, jejím bratrem Klementem a jejich malou dcerou Hanou. Byla to velmi příjemná a milá rodina, se kterou jsme se rychle spřátelili. Obsluha u barového pultu Pracovali jsme v restauraci Tom s Hütte, ležící coby kamenem dohodil od mořského pobřeží. Bylo to spíš rychlé občerstvení, v nabídce jsme měli převážně smaženiny: hamburgery, hranolky, mořské ryby, krevetové a rybí saláty, curiwurst, neboli klobá- su na kari tradiční pokrm, kuřecí maso, ze sladkých pokrmů vafle, mléčnou rýži a koláče, z nápojů potom především točené a lahvové pivo, tvrdý alkohol, míchané nápoje, čaj a kávu. Práce v kuchyni spočívala v připravování objednávek z kasy, jako třeba přípravě ryb k další úpravě, přípravě salátů, vaflí, ale i mytí nádobí a úklidu. Práce u pokladny spoč ívala v obsluhování hostů, připravování nápojů a také debarasování, kasírování apod.

9 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Stránka 9 Do práce jsme chodili rádi, protože tam byl skvělý kolektiv. V práci jsme se seznámili s novými lidmi, kuchařem Chicem a servírkou Cindy, se kterými jsme poté pracovali téměř každý den a zažívali slasti a strasti všedního života, zkrátka jak už to tak v práci bývá. Ze začátku jsme dostávali dva dny v týdnu volno, ale to skončilo začátkem července, kdy jsme museli být v práci, jak se tak říká, od rána do večera, což je trochu přehnaný výraz, ale je pravda, že v období červenec srpen jsme toho volna příliš neměli. Zhruba po měsíci už pro nás byl život v Německu normální záležitostí, naše dorozumívací schopnosti se zlepšily, už jsme to chápali jako každodenní rutinu a to byl také důvod rychlého plynutí času. S výlety to bylo různé, ale Simone s Harrym se nám snažili ukázat, co mohli. Jak čas kvapil, pomalu nám docházelo, že hezké prázdninové chvilky v Německu končí a my budeme muset opět zasednout do školních lavic. Začali jsme se tedy připravovat na návrat domů. Předposlední den rodina uspořádala velkou oslavu na naši počest. Večírek na rozloučenou A je to tady, den odjezdu. Ten den, na který jsme se tak těšili, nadešel. Ovšem pro mě to bylo spíš smutné, teprve mi začalo docházet, jak moc jsem si to tam zamiloval, nejvíc lidi. Ti byli opravdu úžasní. Ráno jsme všichni naposled společně posnídali, potom jsme se rozloučili a vydali se na cestu do Hamburgu. Odtud jsme nastoupili do autobusové linky Hamburg Budapešť a hurá do Čech. Celkově vzato byla tato praxe pro mě velmi užitečnou, důležitou a hlavně krásnou zkušeností, a proto mohu říci, že nelituji svého rozhodnutí jet do Německa doposud. Člověk má stále poznávat nová místa, lidi i věci. Já jsem poznal krásné místo Hohwacht a k tomu ještě báječné lidi. Takže dalším účastníkům vzkazuji: Určitě to zkus, za tu zkušenost to prostě stojí. Eliška Poslušná, HT3 Schleswig Holstein ( Německo ) Tak nejprve bych chtěla začít vysvětlením, jak jsem se o možnosti práce v zahraničí dozvěděla. Mamka šla na třídní schůzku, myslím, že byl listopad. Po příchodu domů mi začala vyprávět, o čem se tam mluvilo. Zmínila se o praxi v zahraničí, že prý máme možnost tam jet, je to praxe organizovaná školou, všechny náklady cestovné, stravné, ubytování a zdravotní pojištění - hradí zaměstnavatel. Je pravda, že to pro nás znamenalo opravdu velkou šance, které jsme se měli chopit. Tyto cesty do zahraničí jsou velmi nákladné, když budu chtít jet někam sama, zaplatím vše a to bych si nikdy nemohla dovolit.připadalo mi to jako hrozně zajímavá a jedinečná životní příležitost. Zatím jsem nic nedokázala, tak proč to nezkusit a ukázat, že nejsem žádná padavka. Řekla jsem si, zkusím to, učím se vcelku dobře, tak by mě mohli vybrat. V té chvíli jsem se rozhodovala rychle a nemyslela na to, co mě vlastně čeká. Stejně tak uvažovala i moje Slušivá uniforma

10 Stránka 10 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Studená mísa dobrá kamarádka ze třídy, a tak jsme se rozhodly, že do toho půjdeme spolu. A potom události nabraly rychlý spád. Podepsaly jsme smlouvu a zavázaly se podpisem k práci v německém hotelu. A já jsem si teprve začala uvědomovat, co jsem to vlastně udělala. Přepadávala mě nejistota, jestli to opravdu chci, je to řece jen dlouhá doba, tři měsíce.všichni mi budou moc chybět a mně se bude stýskat. Jak to tam bez nich přežiji? A ještě k tomu tak daleko, skoro tisíc kilometrů od domova. Byla to veliká zkouška pro všechny, nejvíc pro mě, ale myslím, že jsme v ní všichni uspěli. Z Prahy jsme odjížděly 29. května před půlnocí a do Brém jsme dorazily asi tak po jedenácti hodinách jízdy. Potom jsme jely vlakem směrem do Oldenburgu a vystoupily v Sande, odkud jsme pokračovaly autobusem do Harlesiel, což je přístavní město na pobřeží Severního moře. V Harlesiel na nás čekal trajekt, neboť místem našeho pobytu byl ostrov. Postupně jsme se rozkoukávaly, kde to vlastně jsme. Bylo nádherně, svítilo sluníčko, foukal slabý vánek. Bylo mi tak skvěle, když jsem vdechovala ten čerstvý mořský vzduch. Když jsme přirazily ke břehu na našem ostrově, nasedly jsme do ostrovního vláčku Inselbahn a jely do města. Náš ostrov se jmenoval Wangerooge a městečko také tak. Byl to velice malý ostrůvek s jedním městem. Jezdi- Nakonec se mi zdá, že to všechno nějak moc rychle uběhlo a přiznávám, že mě přepadl smutek při pohledu na vzdalující se ostrov. No, třeba se ještě někdy vrátím... lo se tam jen na kolech, potkaly jsme pár aut, ale ta byla nabíjecí, na elektriku, aby tolik neničila životní prostředí. Byl tam opravdu tak krásný a pročištěný vzduch, něco úplně jiného, než tady u nás. Za ty tři měsíce jsme znaly ostrov nazpaměť, chodily jsme tam, jako bychom byly doma, vlastně to byl náš domov na ty tři měsíce. A měla jsem ten ostrov ráda a pořád mám. Bydlely jsme v ostrovním domě, který patřil majitelům hotelu. Byl to spíše prázdninový dům pro rekreaci a my jsme bydlely úplně nahoře. Naši náhradní rodiče se jmenovali Gerdesovi, Gerd und Irmgard Gerdes. Náš hotel se jmenoval Seeblick, je to spíše pensionhotel a má tři hvězdičky. Vstávaly jsme asi v půl sedmé, oblékly se, v hotelu jsme se nasnídaly a od osmi hodin se již vydávaly snídaně pro hotelové hosty. V deset hodin snídaně skončila, my jsme sklidily rautový stůl, umyly nádobí v kuchyni, prostřely ubrusy na příští den a vysály koberce. První měsíc jsem byla já v servisu tedy v obsluze, moje kamarádka pracovala Je prostřeno v kuchyni a po měsíci jsme se vystřídaly. V servisu mě to bavilo, ale v kuchyni ještě více, protože mě baví takové to zdobení ze zeleniny a ovoce. Připravovaly jsme na rautový stůl sýrové a šunkové mísy, které jsem pak zdobila zeleninou a ovocem. Pan Gerdes mě chválil, že na to mám talent. Pracovaly jsme každý den od osmi hodin do dvou odpoledne včetně víkendů, žádný den jsme neměly volný. Gerdesovi jsou moc milí, dobrosrdeční lidé, chovali se k nám moc hezky, udělali by pro nás vše. Mohly jsme si říct v podstatě o cokoliv, chodily jsme třeba dvakrát týdně na internet a to jsme také neplatily. Ráda bych ještě někdy Ger- desovy viděla, mám je moc ráda a jsem šťastná, že jsem je poznala. Jsou skvělí. Jen co se přehoupl třetí týden, už to bylo lepší, zvykly jsme si a po měsíci přijeli na návštěvu moji rodiče, sourozenci a přítel. Bylo to šťastné shledání, můj taťka mi řekl, že je na mě hrdý. I v tomto ohledu byli Gerdesovi moc přívě-

11 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Stránka 11 tiví, měli zrovna volný byt v tom ostrovním domě, takže mi dali klíček a rodiče tam mohli spát. Ptala jsem se, kolik budou rodiče platit a oni mi řekli, že vůbec nic. Moc jsem jim děkovala a oni, že je to jen maličkost, a tak jsem i za toto moc vděčná. Tři měsíce je opravdu dlouhá doba, je těžké, být třeba jen s jednou osobou v jednom bytě, ale věděly jsme, že v takové dálce musíme obě držet za jeden provaz. Na zpáteční cestu jsem začala balit už týden dopředu, protože věcí bylo mnoho a neumím je zabalit tak úsporně jako mamka. Bála jsem se, abych něco nezapomněla. Těšila jsem se domů na osobní setkání, v mysli jsem si přehrávala svůj příjezd. A tak jsme se 1. září se slzami v očích loučily s Gerdesovými. Bylo to vážně těžké, za tu dobu mi přirostli k srdci. Cesta zpátky pro nás nebyla žádný problém. Věděly jsme, jak na to, takže jsme se vůbec nebály a cesta nám rychle uběhla. V Praze mě všichni přivítali s otevřenou náručí, dostala jsem i květiny. Bylo to tak zvláštní a hezké se se všemi setkat. Na tyto tři měsíce nikdy nezapomenu, asi je budu mít pořád v živé paměti. Opravdu nelituji, že jsem se k odjezdu odhodlala, nebylo lehké odjet, ale teď jsem zpět a vzpomínám v dobrém. Byla to vlastně taková delší dovolená u moře. Nakonec se mi zdá, že to všechno nějak moc rychle uběhlo a přiznávám, že mě přepadl smutek při pohledu na vzdalující se ostrov. No, třeba se ještě někdy vrátím... Náš vyhlídkový let Dobrou chuť Šelepa Tomáš, HT3 Schleswig Holstein (Německo) Jestli mám začít vyprávět o tomto nezapomenutelném zážitku, musím nejdříve zmínit okolnosti, jak jsme se k této praxi já a Lukáš, můj tehdy nový kamarád, zvaný Čimmy, vlastně dostali. Asi v polovině druhého poletí byla naše třída seznámena s nabídkou praxe v Německu. Přihlásil jsem se, proč také ne, bylo nás mnoho a já ani v duchu nepomyslel, že bych mohl být vybrán. Opak byl pravdou, vybrali mě a mého kamaráda. Říkal jsem si, že by to mohla být velice dobrá zkušenost pro můj budoucí život. Znělo to jako hodně lákavé dobrodružství, zkouška životem, tři měsíce v cizí zemi. Řeknu vám, strach jsem měl, kdybych řekl, že ne, lhal bych. Tehdy začalo vyřizování, vyplňování a podepisování. Definitivní rozhodnutí padlo jen několik měsíců před odjezdem. Veškeré spojení jsme si měli sehnat sami, ale to neznamenalo, že by se škola úplně distancovala od našeho pobytu. Zařídila toho víc než dost a pár maličkostí jsme si měli zařídit my. Naše cesta probíhala bez komplikací a konečný cíl se jmenoval Plön. Za tenhle pobyt jsem moc vděčný, získal jsem hodně zkušeností, i ty z oboru hotelnictví, ale i ty životní. děli jsme k domu. Krásná vilka s garáží, bílým plotem, zahradou a spoustou květin a koček. Točité schodiště vedlo dolů, kde se nacházely asi čtyři pokoje. Jeden z nich byl ten náš. Hned naproti dveřím bar, vedle gauč a stůl. V místnosti byla i sauna. Úžasný pokoj, tak nějak bych si představoval i ten svůj. Měli jsme všechno a Plön, nevím o něm nic. Čimmy tenkrát říkal, že to bude mazec, ale zvládnout jsme to museli. Po příjezdu zněla jasná instrukce, zatelefonovat, že jsme na místě. Potom přijelo stříbrné auto, v něm blondýna s úsměvem od ucha k uchu. Nepamatuji se, co jsem říkal, ale vím jistě, že jsem se hlasitě smál. Přijížkdyž jsme něco potřebovali, měli jsme si říct. Naše pracoviště byla menší restaurace s prosklenou teráskou na pláži u moře. Seznámili jsme se tady s kuchařem a stali se vděčným terčem jeho vtípků, srandiček a šprýmů. Naše úkoly byly prosté, ale počáteční komunikace byla těžká, nasmál jsem se tam Siesta po pracovní době

12 Stránka 12 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Oáza klidu na ostrově neskutečně a vypadal u toho jako blb. Během pobytu jsme navštívili několik zajímavých míst a zúčastnili se různých akcí. Líbila se mi obrovská slavnost v Kielu. Něco tak úžasného jsem v životě ještě neviděl. Přístav plný lodí, stánky, mraky lidí, koncertů a diskoték, exotické tanečnice. Udělalo to na mě ohromný dojem a hodně mě to inspirovalo. Do půlky pobytu jsme stihli navštívit řadu koncertů, místních akcí a diskoték. Druhá půle pobytu byla hodně náročná na práci. Ani se to celé nějak shrnout nedá. Nedokážu vyjádřit všechno to odžité tam. Užil jsem si spoustu legrace, ale i trapasů a komunikačních šumů. Za celou dobu jsem tam nenarazil na jediného -náctiletého kluka nebo holku, co by měli nějaký problém. Nikdo proti nikomu nic neměl, nikdo nikoho neodsuzoval, skvělí lidé, dobrá společnost. Poslední den před odjezdem se připravovaly klobásky, maso, saláty, zkrátka plno dobrot na poslední večeři. Emoce pracovaly na plné obrátky, hlavně druhý den. Po dlouhém loučení jsme nasedli do autobusu. Cestou padala slova o tom, jaké to bylo, jaké to bude, co si koupíme za vydělané peníze a tak. Za tenhle pobyt jsem moc vděčný, získal jsem hodně zkušeností, i ty z oboru hotelnictví, ale i ty životní. Vypsat se všechno nedá, ale chci se tam ještě jednou podívat a všechny opět vidět. Špalová Klára a Krůželová Ivana, HT3 Nordrhein Westfalen ( Německo ) Na výletě Chcete-li získat pozornost čtenáře, umístěte sem Již na začátku školního roku jsem se rozhodla se svou spolužačkou, že bychom si vyzkoušely dvouměsíční praxi v Německu. Tento pobyt nám umožnila naše škola v Táboře, kde studujeme v oboru hotelnictví a turismus. Já osobně jsem byla už týden před odjezdem pěkně nervózní, ale nakonec to stálo za to. Nejvíc jsem se bála toho, že se nedomluvím. Lidé v hotelu byli ale natolik ochotní, že mě tohoto strachu rychle zbavili. Hotel se nazývá Kloppendiek a nachází se přibližně 1 km od hranic s Holandskem ve spolkové zemi Nordrhein - Westfalen. Je zde velice krásná krajina charakterizující právě Holandsko. Všude naleznete rodinné statky, kde se chovají krávy, ovce a koně. Asi po deseti minutách cesty z hotelu dojdete k velikému jezeru, okolo kterého poletují stovky ptáků, asi největší raritou zde jsou plameňáci. My jsme na mě měly štěstí jen jednou. zajímavou větu nebo citaci z textu publikace. Chce to správnou míru pracovníci nás hned se vším seznámili a my šly na to. Všechny dny probíhaly víceméně obdobně, až na neděle. V Německu mají takový zvyk, že celé rodiny tráví neděle spolu a vyrazí do přírody a pak také za odměnu na pohár nebo na něco podobného. Hotel Kloppendiek je v této oblasti velice oblíbený, a tak Při příjezdu do hotelu nás všichni velice vstřícně přivítali. Uvítaly nás i dvě české studentky, které tam byly před námi. Se vším nás rády seznámily a my už alespoň věděly, do čeho jdeme. Hned další den náš čekala práce. Do kuchyně se chodilo od deseti hodin a na obsluhu v jedenáct hodin. Noví spolujsme každou neděli měli plno. Kolikrát nás na obsluze bylo třeba jedenáct. Ale překvapilo mě, že vše bylo velmi dobře zorganizované. Každý věděl, co má dělat.

13 ODBORNÁ PRAXE STUDENTŮ Stránka 13 Praxi jsme si s kamarádkou rozvrhly tak, že jsme byla každá měsíc v kuchyni a měsíc na obsluze. Přišlo nám to lepší, protože jsme si každá chtěla vyzkoušet obojí. Na obsluze se navíc dostaneme více mezi lidi a tím i ztrácíme strach z mluvení. Pracovní doba byla různá, ale většinou se začínalo v deset nebo v jedenáct hodin, během odpoledne jsme asi dvě hodiny odpočívaly a pak jsme pracovaly až do zavírací doby. Obvykle jsme pracovaly pět až šest dní a pak následovaly dva dny osobního volna. Tyto dny jsme trávily jízdou na klasických holandských kolech, bez kterých byla cesta do jakéhokoliv města nemožná. Nejbližší město totiž bylo vzdáleno přibližně devět kilometrů. Myslím,že za ty dva měsíce jsem se naučila mnoho nového. Získaly jsme nové zkušenosti v našem oboru. Objevily jsme nové postupy přípravy pokrmů, které se u nás v Česku moc nevidí. Získaly jsme i nové přátele, kteří nám dokázali, že práce může být i příjemná. Se šéfem hotelu Kloppendiek

14 Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Bydlinského 2474, Tábor Jindra MARTINOVÁ: martinova.jindra@ssjs-tabor.cz Jana MATĚJČKOVÁ: matejckova.jana@ssjs-tabor.cz Jitka PŘÍBĚNSKÁ: pribenska.jitka@ssjs-tabor.cz Telefon: (420) Fax: (420) skola@ssjs-tabor.cz OBČANSKÉ SDRUŽENÍ TULIP při Střední škole obchodu, služeb a řemesel a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky v Táboře je dobrovolné, nezávislé sdružení členů na základě společného zájmu a je samostatnou právnickou osobou. Cílem sdružení je poznávání života mládeže v zemích EU ve všech oblastech společenského života, prohlubování kontaktů s odlišnými kulturami a snaha přispívat k vzájemné toleranci a porozumění mezi mladými lidmi, podnícení tvořivosti a podnikavosti mládeže. POZNÁMKA: Informace o holandských reáliích čerpány z dostupných zdrojů internetových stránek:

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Odborná stáž SRN Labská hotelová škola Pardubice. Hotel Stadtkrug Wolframstraße Weiden

Odborná stáž SRN Labská hotelová škola Pardubice. Hotel Stadtkrug Wolframstraße Weiden Odborná stáž SRN 14.9. 4.10. 2010 Labská hotelová škola Pardubice Hotel Stadtkrug Wolframstraße 5 92637 Weiden Představení hotelu Hotel se nachází ve městě Weiden přibližně 30 km od hranic s Českou republikou.

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Glikorisa Beach*** www.cdtravel.cz Řecko Samos. ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.

Glikorisa Beach*** www.cdtravel.cz Řecko Samos. ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz. Glikorisa Beach*** Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Samos / Pythagorion www.cdtravel.cz Řecko Samos Poloha:oblíbený hotel ve velice klidném až osamoceném

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění Sportovní soustředění Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění První den V sobotu (5.3.) jsme se vydali do Jizerských hor. Sraz jsme měli u Penny v 8:30 kde se sešlo 35 dětí.

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín 1.07.2017 31.08.2017 Braniborská brána Před odjezdem Poté, co projdete konkurzem a jste vybráni na stáž, tak je třeba vyplnit některé dokumenty. Veškeré dokumenty

Více

Glykorissa Beach*** Novinka! ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel ,

Glykorissa Beach*** Novinka!  ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel , Glykorissa Beach*** ŘECKO Samos / Pythagorion Poloha: oblíbený hotel v klidném prostředí je zasazen do svahu nad mořem asi 2 km od městečka Pythagorionu, ve kterém je krásný přístav, spousta nákupních

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí NORSKÝ DENÍK 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí Tímto dnem pro nás začala výprava za dobrodružstvím do Norska. Nad ránem jsme se v letištní hale spojili se zbývajícími účastníky projektu z Břeclavi a po odbavení

Více

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků středních škol Pracovní list č. 20 pro téma 1.2.5

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

BAR - HOTEL PRINCESS ****

BAR - HOTEL PRINCESS **** BAR - HOTEL PRINCESS ****, - denní zájezd severozápa část barského pobřeží je co do příroch krás srovnatelná s pobřežím v okolí Budvy. Krásné, rozlehlé pláže, výborné podnebí, příro a kulturní zajímavosti,

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

Řecko Lefkada. Achilleas studia *** www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.

Řecko Lefkada. Achilleas studia *** www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri. Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz. www.cdtravel.cz Řecko Lefkada Achilleas studia *** Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Lefkada / Nidri Poloha: studia leží v klidné okrajové části letoviska

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Letní jazyková škola 2015. Závěrečná zpráva projektu

Letní jazyková škola 2015. Závěrečná zpráva projektu Letní jazyková škola 2015 Závěrečná zpráva projektu Cíl projektu Znalosti cizích jazyků jsou důležitou investicí do budoucnosti dítěte. Hrají velkou roli nejen při výběru zaměstnání, ale i pro integraci

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor VY_32_INOVACE_OvKč.2,3/02/03/05 Bc. Iveta Martinů Obor;

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd.

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd. Září 2010 1.ZÁŘÍ Tak nám zase začíná škola. Před školní budovou se shromažďují skupinky odpočinutých, energií nabitých a opálených žáků. Mezi nimi se proplétají bytůstky malé a vyjukané, většinou v doprovodu

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Korutany - Innerkrems, hotel Smileys s all inclusive a wellness, skipas v ceně / č.6461

Korutany - Innerkrems, hotel Smileys s all inclusive a wellness, skipas v ceně / č.6461 CK TURISTA Korutany - Innerkrems, hotel Smileys s all inclusive a wellness, skipas v ceně / č.6461 4,5,7 - denní zájezd Děti skipas zdarma Rodinné lyžování v Alpách se službami all inclusive (bez alkoholických

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Hotel Montreal**+ Novinka! ŘECKO Zakynthos / Alykes

Hotel Montreal**+ Novinka!  ŘECKO Zakynthos / Alykes Hotel Montreal**+ Novinka! ŘECKO Zakynthos / Alykes / / / 2 Poloha: jednoduchý rodinný hotel se nachází v blízkosti klidného letoviska Alykes přímo u pláže, v okolí hotelu je dostatek ochodů a taveren,

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 ZŠ Rudná ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 Můj milý deníčku... 8. A na horách Autoři: Žactvo Korektor: Martin Isoz 8. června 2011 1 Pondělí 6. 6. 2011 1.1 MI & VI Pondělní den byl dnem úvodním. V osm hodin

Více

Hotel Montreal**+ Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos. ŘECKO Zakynthos / Alykes

Hotel Montreal**+ Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos. ŘECKO Zakynthos / Alykes Hotel Montreal**+ Novinka! Kontakt: Daniela Švábová, tel. 737 275 107, email: daniela.svabova@osz.org ŘECKO Zakynthos / Alykes www.cdtravel.cz Řecko Zakynthos / / / Poloha: jednoduchý rodinný hotel se

Více

Řecko Zakynthos. Řecko Zakynthos. Achillion hotelové apartmány*** www.cdtravel.cz. ŘECKO Zakynthos / Amoudi

Řecko Zakynthos. Řecko Zakynthos. Achillion hotelové apartmány*** www.cdtravel.cz. ŘECKO Zakynthos / Amoudi Achillion hotelové apartmány*** ŘECKO Zakynthos / Amoudi / / Poloha: apartmánový hotel Achillion se nachází v malé vesničce Amoudi cca 6 km od centra Alikanas a Alikes. Achillion leží v klidné části, v

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

2. zahraniční pracovní stáž Švýcarsko St. Gallen 27.9. 3.10.2015

2. zahraniční pracovní stáž Švýcarsko St. Gallen 27.9. 3.10.2015 2. zahraniční pracovní stáž Švýcarsko St. Gallen 27.9. 3.10.2015 SŠGaS Liberec měla možnost opět v letošním roce se zúčastnit pracovní stáže v gastrokomplexu kantonské nemocnice v St. Gallen ve Švýcarsku

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

Kontakt: Kateřina Štěchová, tel.: 97 22 43 053, 602 397 359, email: stechova@cdtravel.cz. za poplatek, ale též je možné použít vlastní slunečníky.

Kontakt: Kateřina Štěchová, tel.: 97 22 43 053, 602 397 359, email: stechova@cdtravel.cz. za poplatek, ale též je možné použít vlastní slunečníky. Olimp*** Novinka! Kontakt: Kateřina Štěchová, tel.: 97 22 43 053, 602 397 359, email: stechova@cdtravel.cz BULHARSKO / Pomorie www.cdtravel.cz Bulharsko Poloha: nový pětipatrový hotel se nachází ve staré

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních 7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen 2019 Domov Srdce v dlaních V měsíci září narozeniny slaví: 2. září Tomašová Jana 13. září Špidlenová Jadwiga 15. září Soukupová Ludmila 16. září Polidová Alena 19.

Více

Řecko Peloponés. Hotel Ritsa** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Peloponés / Tolo. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.

Řecko Peloponés. Hotel Ritsa** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Peloponés / Tolo. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel. www.cdtravel.cz Řecko Peloponés Hotel Ritsa** Novinka! Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.cz ŘECKO Peloponés / Tolo / / / / / Poloha: malé, romantické městečko Tolo leží

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015:

Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015: Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015: Bety (Pham Thi Ngoc Bich) ze 3. B, která pracovala ve firmě Alliance Healthcare napsala: Noví přátelé, nové zkušenosti, zlepšení jazyka

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

Kurz španělštiny ve Valencii.

Kurz španělštiny ve Valencii. Kurz španělštiny ve Valencii. Valencie Valencie se nachází na středomořském pobřeží Španělska, je to moderní město plné historie i kultury. Výborné klima, písčité pláže, i, navíc, obrovské množství kulturních

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

ATHENS závěrečná zpráva ze studijního programu březen 2015

ATHENS závěrečná zpráva ze studijního programu březen 2015 ATHENS závěrečná zpráva ze studijního programu březen 2015 Kód a název kurzu: TPT09 - Emergence in complex systems Přijímající univerzita: TELECOM ParisTech Jazyk kurzu: Angličtina Termín konání: 14.3.

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby.

18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby. Březen 2014 zdarma 18.00 zahájení, přehlídka tanců taneční vystoupení 20.00 00.00 společná zábava, hraje Roman Grygar Vstupné pro veřejnost 100,- od osoby. 1 Milí čtenáři, naše ZŠ v Nýdku se zapojila do

Více

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka...

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka... Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka.....9 Přání...10 Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku.

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Hotel Green Bay*** Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Thassos. ŘECKO Thassos / Trypiti

Hotel Green Bay*** Novinka! www.cdtravel.cz Řecko Thassos. ŘECKO Thassos / Trypiti Hotel Green Bay*** Kontakt: Henrieta Fagulová, tel. 606 226 673, email: fagulova@cdtravel.cz Novinka! ŘECKO Thassos / Trypiti www.cdtravel.cz / / Poloha: menší rodinný hotel s přátelským přístupem majitelů

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Achilleas studia *** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri

Achilleas studia *** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Lefkada / Nidri Achilleas studia *** 42 Poloha: studia leží v klidné okrajové části letoviska Nidri, přímo u písčité pláže s pozvolným přístupem do vody. Centrum Nidri s přístavem a mnoha tavernami je vzdálený asi 1 kilometr.

Více

1. DEN Na nádraží jsme se měli sejít v 8 35 h ( Terka 8 25 h). Všichni, až na výjimky (nebyla to Terka) přišli včas. Jeli jsme naší oblíbenou trasou, vlakem samozřejmě. Vyzkoušeli jsme si krásný, nový

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Líba Fáryová organizuje Ondrovy výšlapy už několik let. Občas jsem měla touhu se přidat, ale já jsem více přemýšlivý než sportovní typ. V červnu 2012 jsem si přece

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích.

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích. Panství Bechyně Panství Bechyně Společnost Panství Bechyně s.r.o. Vám nabízí široké spektrum služeb, a to nejen pronájem konferenčních a školicích prostor, ale také zajištění programu, koordinace akcí,

Více

Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny.

Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny. Ohlédnutí za létem - výjezd 2. skupiny. Koncem června odjely děti z 2. skupiny a tři děti z 1.skupiny na týdenní letní pobyt do Tisé u Děčína. Byli jsme ubytováni v Horolezecké chatě, která stála na konci

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

RADOST. Svatby. Rekreační zařízení. Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob. Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob

RADOST. Svatby. Rekreační zařízení. Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob. Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob Rekreační zařízení RADOST Svatby Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob Velká svatba: STYLOVÁ JÍDELNA 60 80 osob Kontakt www.rz-radost.cz info@rz-radost.cz tel: 608 071 009 RADOST

Více

XXL Amerika 9 věcí, kterými vás USA na první pohled překvapí 1

XXL Amerika 9 věcí, kterými vás USA na první pohled překvapí 1 XXL Amerika 9 věcí, kterými vás USA na první pohled překvapí 1) Všechno je větší! Jestli už Vám někdo říkal, že v Americe je všechno větší, tak mu věřte. Byl to i náš první dojem poté, co jsme přiletěli.

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Rakousko. David Oliva

Rakousko. David Oliva Rakousko David Oliva Tento rok jsem byl s rodiči na dovolené v Rakousku v malém městě Haus im Ennstal a rád bych vás seznámil se zážitky, které jsem tam prožil. Hned, jak jsme přijeli do Hausu, viděli

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí

párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí párty dle Vašeho přání, nápadů a požadavků slavnostní obědy,večeře, občerstvení svatby narozeninové oslavy pro vás i pro děti příprava konferencí zajištění ubytování a dopravy pronájem prostorů realizace

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

XXL Amerika 9 věcí, kterými vás USA na první pohled překvapí

XXL Amerika 9 věcí, kterými vás USA na první pohled překvapí XXL Amerika 9 věcí, kterými vás USA na první pohled překvapí XXL Amerika 9 věcí, kterými vás USA na první pohled překvapí 1 Obsah / Contents 1) Všechno je větší! 2) Všechno je přeslazené 3) Obezní lidé

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA BŘEZEN 2017 ŠKOLNÍ PLES V pátek 3. března se konal v Kodymově národním domě v Opočně stužkovací ples naší školy, kde byli

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok

Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2016-2017 Osobní údaje Jméno a příjmení studenta: E-mail: Domácí VŠ: Domácí fakulta: Obor studia: Hostitelská země: Hostitelská VŠ: Délka pobytu: Univerzita

Více