Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium"

Transkript

1 Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium Předpokladem pro udělení akademického titulu magistr je prohloubená znalost katolické teologie, jejích obsahů a metod. V oboru teologická etika/sociální etika je třeba při státní závěrečné zkoušce prokázat: 1. Schopnost metodicko-argumentativní reflexe křesťanské životní praxe v současné společenské situaci jako předpoklad argumentativního dialogu s křesťany i nekřesťany. To vyžaduje: 1.1 Znalost obsahů filosofické etiky, fundamentální a speciální teologické etiky, sociální etiky a relevantních poznatků humanitních věd. 1.2 Hermeneutický přístup k biblickým textům, příslibům a výzvám pro utváření osobního i společenského života. Znalost působení biblické zvěsti v dějinách (inkulturace). 1.3 Znalost metod teologické etiky, pochopení interdisciplinární spolupráce při objasňování a zprostředkování orientací a postojů pro lidsky důstojný život ( život v plnosti ) v odpovědnosti před Bohem. Základem úspěchu u SZZ a dobrou výbavou do praxe je naplnění tří požadavků: Adekvátní studium, pochopení studované látky a schopnost ji srozumitelně artikulovat. Zkoušená látka: Dle rozpisu okruhů otázek. Student/ka musí být schopen/a odpovědět na všechny uvedené podotázky. Základem je obsah přednášek, kniha Život z víry, koncilní konstituce Gaudium et spes a další doporučená literatura. Součástí státní závěrečné zkoušky je i rozprava nad jedním ze dvou prostudovaných titulů z odborné literatury, které si student/ka předem vybral/a a prostudoval/a. Jeden titul musí být z oblasti fundamentální teologické etiky a druhý ze speciální teologické etiky nebo sociální etiky. Průběh státní závěrečné zkoušky: Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava). Student/ka vylosuje dvě otázky po jedné z každého bloku otázek (blok I. Fundamentální teologická etika a blok II. Speciální teologická etika a sociální etika). Odborná literatura: Základní studijní materiál: - Život z víry, překlad katechismu pro dospělé. České Budějovice: TFJU, Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu in: Dokumenty II. Vat. koncilu. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., Kompendium sociální nauky církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., Sociální encykliky ( ). Praha: Zvon, Fundamentální teologická etika: - ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia BARTON, J. Etika a Starý zákon. Jihlava: Mlýn, 2006.

2 - FRALING, B. Vom Ethos der Bibel zu biblischer Ethik. Thaur, GUARDINI, R. Dobro, svědomí a soustřeďování. Praha: Vyšehrad, HANUŠ, J. Křesťanství a lidská práva. Brno: CDK, HÄRING, B. Láska je víc než přikázání. Praha: ČKCH, KOHÁK, E. Člověk, dobro a zlo. Praha: Ježek, KOHÁK, E. Pražské přednášky: Život v pravdě a postmoderní skepse. Praha: Ježek, KOHÁK, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Sociologické nakladatelství, KOMÁRKOVÁ, B. Původ a význam lidských práv. Praha: SPN KÜNG, H. Světový étos pro politiku a hospodářství. Praha: Vyšehrad, MÁDR, O. V zápasech za Boží věc. Vzpomínky, texty a rozhovory. Praha: Vyšehrad, RATZINGER, J. Evropa Benedikta Nursie v krizi kultur. Kostelní Vydří: - RATZINGER, J. Pravda, hodnoty a moc. Brno: CDK, RICKEN. Obecná etika. Praha: OIKOYMENH, ROTTER, H. Osoba a etika. K základům morální teologie. Brno: CDK, SCHNACKENBURG, R. Všechno zmůže, kdo věří. Kázání na hoře a Otčenáš. Praha: Vyšehrad SOKOL, J. Člověk a náboženství, Proměny vztahu člověka k posvátnu. Praha: Portál, SOKOL, J, PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, SOKOL, J. Filosofická antropologie: Člověk jako osoba. Praha: Portál, SOKOL, J. Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, TROJAN, J. S. Idea lidských práv v české duchovní tradici. Praha: OIKOYMENH, WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, Speciální teologická etika a sociální etika: - DENZLER, G. Zakázaná slast. Dva tisíce let křesťanské sexuální morálky. Brno: CDK, FRALING, B. Sexualethik. Ein Versuch aus christlichen Sicht. Paderborn: Schöningh, FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, HAŠKOVCOVÁ, H. Lékařská etika. Praha: Galén, HAŠKOVCOVÁ, H. Práva pacientů. Praha: Nakladatelství A. Krtilové, HELMINIAK, D. A. Co vlastně Bible říká o homosexualitě? Brno, CDK, KOŘENEK, J. Lékařská etika. Praha: Triton, MUNZAROVÁ, M. Eutanázie nebo paliativní medicína. Praha: Grada, MUNZAROVÁ, M. Zdravotnická etika od A do Z. Praha: Grada ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, POLLARD, B. Eutanázie ano či ne? Praha: Dita, 1996.

3 - ROTTER, H. Důstojnost lidského života. Základní otázky lékařské etiky. Praha: Vyšehrad, ROTTER, H. Sexualita a křesťanská morálka. Praha: Vyšehrad, SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, ŠIMEK, J., ŠPALEK, V. Filosofické základy lékařské etiky. Grada ŠRAJER, J., Suicidium, sebeobětování, nebo mučednictví? Praha: Triton ŠRAJER, J., MUSIL, L. (eds.) Etické kontexty sociální práce s rodinou. Č. Budějovice, Brno: Albert THOMASMA, D. C., KUSHNER, T. (eds.) Od narození do smrti. Etické problémy v lékařství. Praha: Mladá fronta, VIRT, G. Žít až do konce. Etika umírání, smrti a eutanazie. Praha: Vyšehrad, WEBER, H. Spezielle Moraltheologie. Graz: Studia, ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004, - FIALA, P., HANUŠ, J., VYBÍRAL, J. (eds.) Katolická sociální nauka a současná věda. Interdisciplinární analýzy sociálních encyklik Jana Pavla II. Brno: CDK, FIALA, P. Laboratoř sekularizace. Náboženství a politika v ne-náboženské společnosti: český případ. Brno: CDK HÖFFNER, J. Hospodářský řád a hospodářská etika. Směrnice katolického sociálního učení. Ordo socialis. Praha: CDK, MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, MLČOCH, L. Úvahy o české ekonomické transformaci. Praha: Vyšehrad, MOLITOR, B. Etika hospodářství. ČKA: Praha, NOVAK, M. Duch demokratického kapitalismu. Praha: Občanský institut, NOVAK, M. Filosofie svobody. Praha: Vyšehrad NOVAK, M. Katolické sociální myšlení a liberální instituce. Praha: ČKA OCKENFELS, W. Katolická sociální nauka. Praha: Zvon, PESCHKE, K. H. Hospodářství z křesťanského pohledu. Ordo socialis č. 29. Praha: ČKA, POKOJ A DOBRO. List k sociálním otázkám v ČR k veřejné diskusi. Praha: ČBK, RATZINGER, J. Evropa. Její základy dnes a zítra. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, RÉMOND, R. Náboženství a společnost v Evropě. Praha: Nakladatelství lidové noviny, RICH, A. Etika hospodářství I. II. Praha: OIKOYMENH, SEN, A. Etika a ekonomie. Praha: Vyšehrad, SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, SPIEKER, M. Katolická sociální nauka a sociální tržní hospodářství. ČKA: Praha, SPIEKER, M. Sociální stát a jeho krize. Praha: ČKA, ŽEŇ VEŘEJNÉ DISKUSE K LISTU POKOJ A DOBRO. Praha: ČBK, 2002.

4 OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE: I. Fundamentální teologická etika 1. Základní otázky Vztah etiky a antropologie. Význam poznatků antropologických věd (psychologie, sociologie aj.) pro etiku. Univerzální a bezpodmínečná platnost mravního nároku: autonomie, heteronomie, teonomní autonomie. Objasnění základních pojmů: Etika morálka morálnost mravnost. Vztahy a rozdíly: filosofická etika teologická etika; etika - právo. Znamení času : proměny etického paradigmatu (náboženská etika sekularizovaná laická etika postmoralistní etika) Gilles Lipovetsky. LIPOVETSKY, G., Soumrak povinnosti. Bezbolestná etika nových demokratických časů. Praha: Prostor, SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, s , RICKEN, F. Obecná etika. Praha: OIKOYMENH, 1995, s , SOKOL, J., Slovník filosofických pojmů. In: SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, hesla: antropologie (s. 271), autonomie (s. 275), heteronomie (s. 302), etika (s ), morálka (viz mravnost, s ). Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s PŘÍKASKÝ, J. V, Učebnice základů etiky. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000, s Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu in: Dokumenty II. Vat. koncilu. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., čl Svoboda odpovědnost - etický nárok Možné chápání svobody: filosofické (indeterminismus, determinismus), teologické (biblické), v rovině zkušenosti (libovůle, pravidla, ) a důstojnosti osoby (inherentní a kontingentní pojetí lidské důstojnosti). Kategorický imperativ (Kant). Odpovědnost: osobní, odpovědnost za struktury a společnost. SOKOL, J., Slovník filosofických pojmů. In: SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, heslo svoboda (s ). Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003, s SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, s SOKOL, J. Filosofická antropologie. Člověk jako osoba. Praha: Portál, 2002, s WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, s Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu in: Dokumenty II. Vat. koncilu. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., čl. 17, 25, 30-31). SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s

5 RATZINGER, J. Pravda, hodnoty a moc. Brno: CDK, s ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, s , 49-50, Kultura a kultury, lidská práva Člověk jako kulturní bytost, náboženství a kultura (rozdílná pojetí kultury, kultura x civilizace), globalizovaný svět požadavek etického souladu (H. Küng projekt světový étos zlaté pravidlo, etický soulad velkých náboženství a kultur) přínos, kritika. Lidská práva: dějinný vývoj, obsahy, zdůvodnění, obtíže. Světokultura a lidská práva. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004, s SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, s KOMÁRKOVÁ, B. Původ a význam lidských práv. Praha: SPN, 1990, s KRUMPOLC, E., POLÁKOVÁ, J., POSPÍŠIL, C. V. (eds.) Z plnosti Kristovy. Sborník k devadesátinám Oto Mádra. Praha: Karmelitánské nakladatelství, 2007, s LIPOVETSKY, G., JUVIN, H. Globalizovaný Západ. Polemika o planetární kultuře. Praha: Prostor, 2012, s SOKOL, J., Slovník filosofických pojmů. In: SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, heslo kultura (s ). HANUŠ, J. Lidská práva. Nárok na obecnou platnost a kulturní deferenciace. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, s Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu. In: Dokumenty II. Vatikánského koncilu. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, čl KÜNG, H. Světový étos pro politiku a hospodářství. Praha: Vyšehrad, ŠRAJER, J. Lidská důstojnost (skriptum) Hodnoty Hodnoty obecně subjektivní a objektivní vnímání hodnot, proměna hodnot (jednotlivec, společnost), vztah mezi hodnotami a světovým názorem, náboženským přesvědčením - křesťanské hodnoty. Konflikt hodnot priority, proporce. Cesty ke shodě na společných hodnotách v pluralitní společnosti. Zdůvodnění hodnot (autorita, diskurs). HODNOTY A POSTOJE v ČR , Evropan Values Study, s SOKOL, J., Slovník filosofických pojmů. In: SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, heslo hodnoty (s. 303). SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, s SUTOR, B. Politická etika. Trnava: Dobrá kniha, 1999, s SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003, s Dostupné na: 2 Dostupné také v českém jazyce: SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, 1996.

6 Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s RATZINGER, J. Pravda, hodnoty a moc. Brno: CDK, SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s Etika - metodika, argumentace a zprostředkování Deskripce - hodnocení, deontologická a teleologická argumentace; dobro osoby jako kritérium morálky; korelace, hermeneutika, dialog, diskurs; etika smýšlení, - etika zodpovědnosti podle M. Webera. SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, s WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s RICKEN, F. Obecná etika. Praha: OIKOYMENH, 1995, s THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004, s SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s KOHÁK, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Sociologické nakladatelství, s Starozákonní zásady pro lidsky důstojný život spojený s Bohem I. Pentateuch: stvoření, smlouva a exodus. Dekalog: cesta ke svobodě žít jako osvobozený - prolog, vnitřní souvislost 10 přikázání, význam jednotlivých přikázání, dějinné souvislosti a nadčasová platnost. WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s Život z víry. Překlad 2. dílu katolického katechismu pro dospělé. České Budějovice: Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , BARTON, J. Etika a Starý zákon. Jihlava: Mlýn, 2006, s SOKOL, J. Člověk a náboženství, Proměny vztahu člověka k posvátnu. Praha: Portál, s LOCHMAN, J. M. Desatero - Směrovky ke svobodě (nástin etiky pod zorným úhlem Desatera). 1. vyd. Praha: Kalich, s ŠRAJER, J. Desatero cesta svobody a života. In Teologické texty, 2002, roč. 13, č. 2-3, s Starozákonní zásady pro lidsky důstojný život spojený s Bohem II. Etické výpovědi proroků: připomínání (Božího jednání) napomínání (kritika praxe) perspektivy (přísliby). Žalmy: Obraz člověka, inspirace lidského jednání. Etický obsah mudroslovné literatury. WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s BARTON, J. Etika a Starý zákon. Jihlava: Mlýn, 2006, s Dostupné na:

7 SOKOL, J. Člověk a náboženství, Proměny vztahu člověka k posvátnu. Praha: Portál, s Novozákonní orientace jednání I. Ježíšovo životní svědectví ve slovech a činech, smrti a zmrtvýchvstání. Dvojí přikázání lásky. Ježíšův postoj k Zákonu. O čem vypovídá, pro koho platí Horské kázání? Metanoia. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s SCHNACKENBURG, R. Všechno zmůže, kdo věří. Kázání na hoře a otčenáš. Praha: Vyšehrad 1997, s SOKOL, J. Člověk a náboženství, Proměny vztahu člověka k posvátnu. Praha: Portál, s Novozákonní orientace jednání II. Etické pokyny v novozákonních listech praxe prvokřesťanských obcí. Blízké očekávání, Apokalyptika. Inkulturace poselství do helénského světa. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s SOKOL, J. Člověk a náboženství, Proměny vztahu člověka k posvátnu. Praha: Portál, s Ctnosti Pojem ctnost (definice, obsah, význam). Kardinální ctnosti: moudrost, spravedlnost, statečnost, uměřenost (Aristotelés, Platón). Teologické ctnosti: víra, naděje a láska. Moderní ctnosti - občanská odvaha, solidarita a tolerance. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s , WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s. 89, ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia s SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s Normy Druhy norem, funkce norem, dějinná podmíněnost norem, chybná chápání norem, ohled na konkrétní lidi a konkrétní poměry. Specifika etického a právního požadavku (srovnání) - situační etika, etický minimalismus, etika odpovědnosti, etika cti. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia 2001, s SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003, s ,

8 SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s Svědomí Biblické základy (SZ, Řím 1, 14-16), církevní tradice (Augustin, Tomáš A., J. H. Newmann), koncilní výpovědi (GS čl.16, LG čl. 16) a výpovědi církevních dokumentů z poslední doby (KKC čl ) o svědomí. Svoboda svědomí. Chybné formy svědomí. Kolize ve svědomí. Výchova svědomí. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s RICKEN, F. Obecná etika. Praha: OIKOYMENH, 1995, s Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu. In: Dokumenty II. Vatikánského koncilu. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, zvl. čl. 16, 87. Lumen gentium. Dogmatická konsituce II. vatikánského koncilu o církvi. In: Dokumenty II. vatikánského koncilu. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, zvl. čl. 16 Katechismus katolické církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, čl SOKOL, J., Slovník filosofických pojmů. In: SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, heslo svědomí (s. 363). SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia 2001, s WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s Vina a hřích Biblický pohled na hřích. Druhy a závažnost hříchů. Chápání viny a hříchu dnes: posuny v terminologii (hřích chyba), přesouvání viny na druhé, společnost (citlivost pro sociální hříchy), příčiny poklesu vědomí viny (pozice papeže Jana Pavla II., chyby dřívější teologie, vliv hlubinné psychologie). Obrácení, odpuštění, usmíření. Sociální, strukturální hříchy Kolektivní vina x důsledky hříšného jednání jednotlivce na společnost (míra odpovědnosti). Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, 1998, s SOKOL, J. Filosofická antropologie. Člověk jako osoba. Praha: Portál, 2002, s ŠRAJER, J. Vědomí viny a hříchu. Teologické texty. Praha: Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, 2002, č. 2-3, s ŠRAJER, J.: Pokles vědomí viny a hříchu - perspektivy teologické etiky. In: Studia Theologica, Olomouc 2/2009, s JAN PAVEL II. Posynodální exhortace Reconciliatio et penitentia. Praha: Zvon, SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s Dostupné na 5 Dostupné na 6 Dostupné na

9 II. Speciální teologická etika a sociální etika 14. Uctívání Boha Zrání představ o Bohu - přiměřené představy v různých obdobích života. Modlitba, slib, přísaha. Zneužívání Božího jména. Péče o osobní spiritualitu. Modloslužba, magie, pověra, okultismus. Význam slavností a rituálů, židovský sabat, kultura neděle. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s , SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s SOKOL, J. Člověk a náboženství, Proměny vztahu člověka k posvátnu. Praha: Portál, 2004, s Pravda, pravdivost, autentičnost Pravda lež: věcná, osobní, sociální a teologická dimenze pravdy a pravdomluvnosti, čestnost, věrohodnost ve slovech a činech. Právo na informace (sdělení pravdy těžce nemocnému), právo na dobrou pověst (opovážlivý úsudek, nactiutrhání, pomluva, potupa). Právo na nezveřejňování informací. Pravda v politice. Profesní mlčenlivost. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s SOKOL, J. Filosofická antropologie. Člověk jako osoba. Praha: Portál, 2002, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, s Kultivace pohlavnosti Biblická orientace křesťanské směrnice. Obtíže s pohlavností v různých fázích života, zvláštní formy pohlavnosti, např. orientace na stejné pohlaví, transsexualita. Pohlavnost před manželstvím a v manželství. Současné trendy, proměna rolí muže a ženy, ztroskotání manželství. Vina a hřích v oblasti sexuality. ROTTER, H. Sexualita a křesťanská morálka. Praha: Vyšehrad, 2003 Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , DENZLER, G. Zakázaná slast. Dva tisíce let křesťanské sexuální morálky. Brno: CDK, 1999 ŠRAJER, J., MUSIL, L. (eds.) Etické kontexty sociální práce s rodinou. Č. Budějovice, Brno: Albert 2008, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005, s SKOBLÍK, J. Přehled křesťanské etiky. Praha: Karolinum, s FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, s

10 JAN PAVEL II. Teologie těla. Katecheze Jana Pavla II. o lidské lásce podle Božího plánu. Praha: Paulinky, Zodpovědné rodičovství Objasnění pojmu demografický vývoj, souvislosti, kompetence, kriteria rozhodování, osobní motivace a společenské vlivy (GS čl , 87). Rozvoj v oblasti reprodukční medicíny (prenatální, preimplantační diagnostika, terapie neplodnosti, sterilizace) - etická orientace, postoje učitelského úřadu církve. Kultura rodiny, adopce. ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005, s , , Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , ROTTER, H. Sexualita a křesťanská morálka. Praha: Vyšehrad, 2003, ROTTER, H. Důstojnost lidského života. Základní otázky lékařské etiky. Praha: Vyšehrad, 1999, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s , , JAN PAVEL II. Teologie těla. Katecheze Jana Pavla II. o lidské lásce podle Božího plánu. Praha: Paulinky, Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu. In: Dokumenty II. Vatikánského koncilu. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, čl , 87. Zákon o rodině č. 94/1963Sb. ( 63-77) 7. Papežské encykliky Humanae vitae (zvl. čl ), Casti conubii, apoštolský list Familiaris consortio. 8 Dokument Německé biskupské konference Königsteiner Erklärung (Königsteinské prohlášení). 9 FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, s ŠRAJER, J.: Nové pojetí manželství in: TT (Teologické texty), Praha 1/2003, s Zabíjení - interrupce Společenské trendy, legislativa. Osobní odpovědnost (matka, rodiče, okolí), odpovědnost politiků (výchovná funkce zákona, konflikt svědomí). Otázka vzniku nového života odborná diskuse, rozdílnost stanovisek. Zachování života v konfliktních situacích. Možnosti ochrany nenarozeného života (poradenství, výchova, sociální pomoc, anonymní porody, babyboxy adopce). ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s Dostupné na 8 Dostupné na 9 Citováno in Život z víry, s. 270,. Celý dokument je dostupný v německém jazyce na 10 Dostupné na

11 ROTTER, H. Důstojnost lidského života. Základní otázky lékařské etiky. Praha: Vyšehrad, 1999, s , JAN PAVEL II. Evangelium vitae. Praha: Zvon, zvl. čl Zákon o umělém přerušení těhotenství č.66/1986sb. 12 Zákon o rodině č. 94/1963Sb. ( 63-77) 13. PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, s MACHULA, T.: Umělý potrat a personalita. In: KRUMPOLC, E., POLÁKOVÁ, J., POSPÍŠIL, C. V. (eds.): Z plnosti Kristovy. Sborník devadesátinám Oto Mádra. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství 2007, s Umírání zabíjení Život a smrt. Zdraví a nemoc. Poškozování života, přetěžování, hazard, riziko. Euthanasie etická argumentace, legislativa. Eticky přijatelné jednání na principu dvojího účinku (podání utišujících prostředků na tlumení bolesti) Základní principy rozhodování použití řádných a mimořádných prostředků otázka neopodstatněného oddalování přirozené smrti (dystanazie). Podstata a oprávnění hospicové péče. Vražda, zabití, sebevražda. Transplantace orgánů. Trest smrti. ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , ROTTER, H. Důstojnost lidského života. Základní otázky lékařské etiky. Praha: Vyšehrad, 1999, s , 77-81, , SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003, s ŠRAJER, J. Trest smrti z etického pohledu. Studia Theologica. Olomouc: Univerzita Palackého, 2003, č. 3, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s , , ŠRAJER, J., Suicidium, sebeobětování, nebo mučednictví? Praha: Triton FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, s , SVATOŠOVÁ, M. Hospic: Umenie sprevádzat. Bratislava: Lúč, Genová technika v humánní oblasti Možnosti genové techniky v humánní oblasti: diagnostika, terapie, léčebné a očkovací látky. Citlivé aplikace v diagnostice a terapii etická rozlišení, zákonná regulace. Klonování. Postoje učitelského úřadu církve obecné zásady (možnosti, rizika, zákazy). Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , Dostupné v elektronické podobě na: 12 Dostupné na TE_AKT&id= Dostupné na

12 ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005, s ROTTER, H. Důstojnost lidského života. Základní otázky lékařské etiky. Praha: Vyšehrad, 1999, s PETRŮ, M. Možnosti transgrese. Je třeba vylepšovat člověka? Praha: Triton, 2005, s (zvl PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s Použití genové techniky v zemědělství Důležité oblasti použití, rizika. Kritéria etického hodnocení. Nezbytná regulace. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s RENÖCKL, H. Genová technika etické výzvy vyspělé technologie. 14 PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s PETRŮ, M. Možnosti transgrese. Je třeba vylepšovat člověka? Praha: Triton, 2005, s Medicínská etika - bioetické principy Princip lidské důstojnosti, princip totality a integrity, princip vyzrálého svědomí, důvěry, princip informovaného souhlasu, princip růstu skrze utrpení, princip dvojího účinku. ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, 2005, s , MUNZAROVÁ, M. Zdravotnická etika od A do Z. Praha: Grada Publishing, s VÁCHA, M. O. Základy moderní lékařské etiky. Praha: Portál, Zodpovědnost za životní prostředí Teologické aspekty ekoetiky (služebnost nebo nadvláda člověka, vztah: člověk -příroda - Bůh). Různé koncepce ekoetiky (antropocentrická, biocentrická, patocentrická, ontologická, ekocentrická, hlubinná ekologie). Roviny odpovědnosti: individuální a společenská, ekozákonodárství, regulace (EU, globálně). ONDOK, J. P. Člověk a příroda. Hledání etického vztahu. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství v Kostelním Vydří, 1998, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, 1998, s Demokratická společnost Podstatné charakteristiky demokratické společnosti: principy parlamentní, zastupitelské demokracie (moc výkonná, zákonodárná, soudní). Politické strany, média, utváření veřejného mínění, volby, míra vlivu a odpovědnosti formace osobnosti a budování struktur, instituce. SUTOR, B. Politická etika. Trnava: Dobrá kniha, 1999, s , Dostupné na webových stránkách katedry (KET) pod sekcí Témata/diskuse:

13 MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, 1998, s Kompendium sociální nauky církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., 2008, čl NOVAK, M. Duch demokratického kapitalismu. Praha: Občanský institut, 1992, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s RATZINGER, J. Evropa. Její základy dnes a zítra. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, s FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, s Pluralitní, občanská společnost Charakteristika a význam pluralitní, občanské společnosti: diskuse - protichůdná stanoviska. Význam a problémy zájmových skupin, spolků a hnutí, šance a odpovědnost církve a křesťanů model kvasu a soli, model kontrastu v pluralitní, otevřené, občanské společnosti. Občanská společnost - totalita (soc. encyklika Quadragessimo anno). NOVAK, M. Duch demokratického kapitalismu. Praha: Občanský institut, 1992, s SUTOR, B. Politická etika. Trnava: Dobrá kniha, 1999, s SOKOL, J., Malá filosofie člověka a Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 1998, s SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2003, s KŘIŠŤAN, A., RENÖCKL, H. (eds.) Církev a společnost. Mezinárodní sympozium dubna 1998 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. České Budějovice: Sdružení sv. Jana Neumanna, 1999, s Kompendium sociální nauky církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., 2008, čl ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004, s Encyklika Quadragesimo anno Hospodářství a etika Podstata hospodářství, hlavní modely hospodářství: tržní hospodářství, centrálně plánované hospodářství, eko-sociální tržní řád. Etické úkoly utváření hospodářství - osobní rovina a strukturální rovina - na úrovni států, EU, globálně. Ekonomicko-etické výzvy globalizace. PESCHKE, K. H. Hospodářství z křesťanského pohledu. Ordo socialis č. 29. Praha: ČKA, 1996, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004, s SEN, A. Etika a ekonomie. Praha: Vyšehrad, FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, s Dostupné také v českém jazyce: SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, Dostupné také v českém jazyce: SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, Dostupné na

14 27. Spravedlnost Druhy spravedlnosti. Cesty realizace a překážky spravedlnosti. Sociální spravedlnost, spravedlnost v šancích a možnostech, obecné dobro, sociální stát, globální spravedlnost. PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, 1999, s ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004, s , MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, 1998, s SUTOR, B. Politická etika. Trnava: Dobrá kniha, 1999, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s Principy sociálního učení církve Podstata sociálního učení církve, hlavní principy personální princip, princip subsidiarity, solidarity a obecného blaha. Charakter a aplikace. MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, 1998, s ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004, s OCKENFELS, W. Katolická sociální nauka. Praha: Zvon, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s SPIEKER, M. Katolická sociální nauka a sociální tržní hospodářství. ČKA: Praha, SUTOR, B. Politická etika. Praha: OIKOYMENH, s Sociální učení církve hodnota lidské práce Pojetí lidské práce v dějinách (antika, současnost). Sociální encyklika Laborem exercens - spiritualita práce, subjektivní a objektivní hodnota lidské práce, přímý a nepřímý zaměstnavatel). Workholismus. Práce a odpočinek. Důsledky společensko-hospodářských změn pro svět práce - problém nezaměstnanosti. MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, 1998, s Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s , Kompendium sociální nauky církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., 2008, čl Encyklika Laborem exercens. 18 VYMĚTALÍK, B. Výzva pro Evropu: Místo konce práce nová kultura práce. 19 RETHMANN, A. - P. Sociální encykliky Jana Pavla II. a sociálně-vědní pojetí práce. In FIALA, P., HANUŠ, J., VYBÍRAL, J.: Kat. soc. nauka a současná věda, Brno: CDK, 2004, s PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, S Dostupné v elektronické podobě na: 19 Dostupné na:

15 30. Mír a válka Příčiny válek, charakter válek, terorismus. Přínos k rozvoji míru: osobně, mírová hnutí, stát, mezinárodní instituce, pacifismus. Tradiční etická nauka o válce, výpovědi koncilní konstituce Gaudium et spes k válce a míru, mírová poselství papežů. Teologická fakulta Jihočeské univerzity, 2005, s MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, 1998, s Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu. In: Dokumenty II. Vatikánského koncilu. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002, čl MÍČKA, R. Katolíci a válka aneb všichni, kdo se chápou meče, mečem zajdou? Universum Revue České křesťanské akademie, 2007, č. 3, s aktualizováno: 1. prosince 2014

Obor: Teologie Magisterské studium

Obor: Teologie Magisterské studium Požadavky k SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY 2014/2015 Obor: Teologie Magisterské studium Předpokladem pro udělení akademického titulu magistr je prohloubená znalost katolické teologie, jejích obsahů

Více

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA platné pro obory TEOLOGIE, UČITELSTVÍ NÁBOŽENSTVÍ A ETIKY, PASTORAČNÍ ASISTENCE (Mgr.) v

Více

ké studium Zkoušená látka: I. Etické základy a blok - ANZENBACHER, Interdisciplinární - FRALING, B. Vom nakl., 2002.

ké studium Zkoušená látka: I. Etické základy a blok - ANZENBACHER, Interdisciplinární - FRALING, B. Vom nakl., 2002. Požadavky k SZZ z TEOLOGIC CKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY 2014/2015 Obor: Sociální a charitativní práce Bakalářs ké studium Předpoklady k udělení akademického stupně Bc. ve studijnímm oboru Sociální a charitativní

Více

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA platné pro obor SOCIÁLNÍ A CHARITATIVNÍ PRÁCE (Bc.) v akademickém roce 2012/2013 Předpoklady

Více

Požadavky. Zkoušená látka: Dle. literatury, které fundamentální BARTON, J. 1995. RICKEN, F., 1999. 1998. VIRT, G. Žít

Požadavky. Zkoušená látka: Dle. literatury, které fundamentální BARTON, J. 1995. RICKEN, F., 1999. 1998. VIRT, G. Žít Požadavky ke SZZ z ETIKY pro ak. rok 2014/ /2015 Obor: Pedagogika volného času Navazujíc í magisterské studiu Státní závěrečná zkouška trvá t 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava), student/ka

Více

Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium

Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava),

Více

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 OBSAH 409 OBSAH PŘEDMLUVA... 5 ÚVOD... 8 1. HISTORICKÝ A PASTORÁLNĚTEOLOGICKÝ VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 1.1 O poselství(ch) koncilní konstituce Gaudium et spes... 12 1.1.1 Oslovit spásně svět... 12

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Studenti si vylosují dvě otázky, jednu z I. části souboru otázek z filosofie a teologie (ot.1-10), druhou

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Student si vylosuje dvě otázky. První z části Otázky z filosofie a teologie, druhou z části Otázky z

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Křesťanská sociální etika Jabok 2008 2008. . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace 2008. 2 Předmět křesťanská sociální etika Je součástí teologické etiky, která se

Více

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA KATEDRA FILOZOFIE A ETIKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH OPORA PŘEDMĚTU ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI pro kombinované studium oboru

Více

Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium

Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava),

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek 2010. 3

Křesťanská sociální etika. M. Martinek 2010. 3 Křesťanská sociální etika Jabok 200 . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace Předmět křesťanská sociální etika Je součástí teologické etiky, která se souběžně učí na

Více

Evangelická teologie

Evangelická teologie Přijímací zkoušky na UK ETF pro akademický rok 2019 2020 Den otevřených dveří 28. 1. 2019 od 10 do 17 hodin Přihlášky se podávají do 31. 3. 2019 ----------------------------------------------------------------

Více

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO OBSAH POUŽITÉ ZKRATKY.................................. 7 ZKRATKY BIBLICKÝCH KNIH.......................... 9 DOPIS KARDINÁLA ANGELA SODANA.................... 11 PREZENTACE DOKUMENTU...........................

Více

ŘÍMSKOKATOLICKÉ NÁBOŽENSTVÍ

ŘÍMSKOKATOLICKÉ NÁBOŽENSTVÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ NÁBOŽENSTVÍ Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru (Vzdělávací obsah je koncipován jako východisko pro povinný předmět na církevních základních školách) Charakteristika: Obor Římskokatolické

Více

Etická výchova PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/3-8

Etická výchova PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/3-8 Etická výchova ročník TÉMA G5 Citový život člověka VÝSTUP charakterizuje důležitost i úskalí citů pro život člověka; orientuje se ve své osobnosti, emocích a potřebách; identifikuje a taktně komunikuje

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

PŘEDMLUVA 5 ZÁKLADNÍ OTÁZKY 1. CO ZNAMENÁ ODPOVĚDNOST? 8

PŘEDMLUVA 5 ZÁKLADNÍ OTÁZKY 1. CO ZNAMENÁ ODPOVĚDNOST? 8 218 ZÁKLADNÍ OTÁZKY KŘESŤANSKÉ ETIKY OBSAH PŘEDMLUVA 5 ZÁKLADNÍ OTÁZKY 1. CO ZNAMENÁ ODPOVĚDNOST? 8 1. Programové slovo současného vědeckého diskurzu i běžného jazykového úzu............................

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

Humanitní základy lékařství

Humanitní základy lékařství Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Humanitní základy lékařství Napsal uživatel Marie Havlová dne 7. Červen 2012-0:00. V zimním semestru dvouhodinová

Více

Křesťanství. Dan Hammer 397876

Křesťanství. Dan Hammer 397876 Křesťanství Dan Hammer 397876 Andrea Kristinová 397719 Martina Veselá 386134 Základní údaje křesťanství je nejrozšířenější náboženský směr, v současnosti 1 200 milionů vyznavačů slovo křesťanství pochází

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ studijní opora kombinovaného studia Tělesná výchova a sport zdravotně postižených PhDr. Miloš Bednář, Ph.D. Praha

Více

Přehled křesťanské etiky JIŘÍ SKOBLÍK

Přehled křesťanské etiky JIŘÍ SKOBLÍK Přehled křesťanské etiky JIŘÍ SKOBLÍK KAROLINUM nakladatelství Univerzity Karlovy Praha 1997 t?if ZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ PŘEDMLUVA SKOBLÍK, Jiří Pozn mky ke křesťanské etice I Jiří Skoblík

Více

Dekalog jako etická norma

Dekalog jako etická norma Dekalog jako etická norma TE 322 Teologická etika 1 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Hlavní struktura: 1. Starozákonný étos 2. Etika přirozeného zákona (John Barton) 3. Dekalog úvodem 4. Desatero a Küngův

Více

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Filozofie, etika 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných

Více

CSR = Etika + kultura +?

CSR = Etika + kultura +? CSR = Etika + kultura +? Etika právnické osoby? Morálka je to co je, resp. představuje společenskou instituci složenou z množiny standardů a principů uznávaných členy dané kultury Etika teoretická reflexe

Více

Katedra filosofie a religionistiky. Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA

Katedra filosofie a religionistiky. Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA Katedra filosofie a religionistiky Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA platné pro obor ETIKA V SOCIÁLNÍ PRÁCI (Mgr.) v akademickém roce 2012/2013

Více

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 1. Člověk jako osobnost 2. Učení a komunikace 3. Duševní vývoj osobnosti, poruchy vývoje osobnosti 4. Psychické jevy 5. Člověk ve společnosti 6. Sociální útvary

Více

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra filozofie a etiky v pomáhajících profesích Studijní opora předmětu ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI oboru Sociální

Více

1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?... 13

1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?... 13 OBSAH 1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?.......................... 13 Proč je etika tak sporná'?.................................. 13 Co znamená osobní svoboda'?.............................. 14 Svoboda a spravedlnost....................................

Více

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění

- rozumí křesťanským symbolům, se kterými se setkává v kultuře a umění Nepovinný předmět 5.26 VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: NÁBOŽENSTVÍ OBSAHOVÉ, ČASOVÉ A ORGANIZAČNÍ VYMEZENÍ Charakteristika vyučovacího předmětu: Předmět náboženství rozvíjí a podporuje základní předpoklady křesťanského

Více

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA ÚVOD 12 ODDÍL I SEXUÁLNÍ ZRÁNÍ A FORMOVÁNÍ SEXUÁLNÍ IDENTITY 1 Prenatální vývoj 16 1.1 Prenatální vývoj a diferenciace pohlaví 16 1.2 Prenatální vývoj 31 1.3 Časné těhotenské ztráty 35 2 Porod 42 2.1 Prenatální

Více

Pastorační péče o psychicky nemocné

Pastorační péče o psychicky nemocné ALEŠ OPATRNÝ LUDMILA BARTŮŠKOVÁ LUDVÍK DŘÍMAL Pastorační péče o psychicky nemocné KARMELITÁNSKÉ NAKLADATELSTVÍ KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Opatrný, Aleš Pastorační péče o psychicky nemocné

Více

Roman Míčka strukturovaný životopis

Roman Míčka strukturovaný životopis Roman Míčka strukturovaný životopis Data narození: 1. 5. 1976 PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D. Rodinný stav: ženatý (2002), manželka Eva (1980), 4 děti (2003 Anna, 2005 Alena, 2008 Roman, 2012 Pavel) Telefon:

Více

Požadavky. Předpokladem. Zkoušená látka: - - - - - - - - - - - - - - - - - - GAUDIUM ET. nakl., 2008.. 1996.

Požadavky. Předpokladem. Zkoušená látka: - - - - - - - - - - - - - - - - - - GAUDIUM ET. nakl., 2008.. 1996. Požadavky ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKYY 2015/2016 Obor: Náboženská výchovaa a etika Bakalářské studium Předpokladem pro udělení akademického tituluu Bc. ve studijních oborech Náboženská výchova

Více

PASTORAČNÍ VÝZVY PRO RODINU V KONTEXTU NOVÉ EVANGELIZACE

PASTORAČNÍ VÝZVY PRO RODINU V KONTEXTU NOVÉ EVANGELIZACE BISKUPSKÁ SYNODA III. MIMOŘÁDNÉ GENERÁLNÍ ZASEDÁNÍ PASTORAČNÍ VÝZVY PRO RODINU V KONTEXTU NOVÉ EVANGELIZACE Přípravný dokument Vatikán 2013 1 I. Synoda: rodina a evangelizace Poslání hlásat evangelium

Více

ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ V OBORU ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI

ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ V OBORU ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ V OBORU ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI ZDROJE MRAVNÍHO VĚDĚNÍ Pohledy z různých oborů Vývojová psychologie Legislativa (problém etiky a práva) Lidskoprávní přístup (etika a lidská práva)

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice. 1., 2. i 3. období

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice. 1., 2. i 3. období UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období: Počet hodin ročník: 33 Učební texty: Náboženství 1., 2. i 3. období 1 1., 2. i 3. období A) Cíle a charakteristika náboženství

Více

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12.

12. Křesťanství... 106 12.1 Místo křesťanství v současném světě... 106 12.2 Křesťanství na pozadí jiných náboženství... 107 12. Obsah 1. Úvod.... 11 1.1 Situace oboru... 11 1.2 Místo této práce v oborové souvislosti... 12 1.3 Vztah k dosavadní literatuře... 13 1.4 Jaké cíle si klade tato práce?... 14 1.5 Poznámkový aparát a práce

Více

Humanae vitae odvážné slovo církve. Rozhovor s pøedsedou Èeské biskupské konference, olomouckým arcibiskupem Mons.

Humanae vitae odvážné slovo církve. Rozhovor s pøedsedou Èeské biskupské konference, olomouckým arcibiskupem Mons. ROZHOVOR Humanae vitae odvážné slovo církve Rozhovor s pøedsedou Èeské biskupské konference, olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem Snad žádný církevní dokument nevyvolal tak živou diskusi jako

Více

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví Marta Hošťálková Úvod total pain - tzv. celková bolest tělesná bolest spjata a vzájemně se ovlivňuje s bolestí v oblasti psychické, sociální i duchovní koncept celostní

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu:

3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu: 3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu: ROČNÍK: 8 VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY Žák je s vědomím Ježíše Krista jako vzoru 8.1 V zrcadle/pohledy vzhůru/nový Totalitní systémy,

Více

OKRUHY TÉMAT K PŘIJÍMACÍM ZKOUŠKÁM Navazující magisterské studium Křesťanská humanitární a pastorační práce - diakonika na AR 2011/2012

OKRUHY TÉMAT K PŘIJÍMACÍM ZKOUŠKÁM Navazující magisterské studium Křesťanská humanitární a pastorační práce - diakonika na AR 2011/2012 OKRUHY TÉMAT K PŘIJÍMACÍM ZKOUŠKÁM Navazující magisterské studium Křesťanská humanitární a pastorační práce - diakonika na AR 2011/2012 SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Vzdělávání dětí se zdravotním

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Křesťanská sociální etika Jabok 200 . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace Co nabízíme (volební program 2006): Spravedlivý stát, který občanům slouží a ne vládne

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 ETIKA Ethos = z řeckého zvyk, obyčej, charakter Mos = z latinského morálka Etika

Více

Teologická etika: úvod do disciplíny, pojmy, vymezení oblasti

Teologická etika: úvod do disciplíny, pojmy, vymezení oblasti Teologická etika: úvod do disciplíny, pojmy, vymezení oblasti T322 Teologická etika 1 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Hlavní struktura: 1. Úvodem 2. Opakování co je to etika? 3. Elementy teologicko-etické

Více

VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY

VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY PROHLUBOVÁNÍ VZTAHU MEZI ZKUŠENOSTÍ A DUCHOVNÍM ROZMĚREM OSOBNOSTI ŽÁKA Porozumění principům křesťanské etiky POROZUMĚNÍ PRINCIPŮM KŘESŤANSKÉ

Více

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Kurz celoživotního vzdělávání (dále jen CŽV ) Nemocniční kaplan byl vytvořen členy Rady pro zdravotnictví

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Náboženství Ročník: Prima Očekávané školní výstupy (kompetence) Učivo (osnovy) Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata)

Více

Obor: Etika. aplikace. Součástí státní CHAPMAN, JOUVENEL,

Obor: Etika. aplikace. Součástí státní CHAPMAN, JOUVENEL, Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2014/ /2015 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterskéé studium Státní závěrečná zkouška trvá t 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava),

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Etika ve VS

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Etika ve VS Etika ve veřejné správě (N_EtVS) Magisterské studium Garant předmětu:. PhDr. Marek Matějka Vyučující:.. PhDr. Marek Matějka, Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.: 2/3 Rozsah studijního předmětu:

Více

RELIGIONISTIKA představení oboru RELIGIONISTIKA JAKO VĚDA, NÁBOŽENSTVÍ JAKO JEJÍ PŘEDMĚT, STUDIJNÍ LITERATURA

RELIGIONISTIKA představení oboru RELIGIONISTIKA JAKO VĚDA, NÁBOŽENSTVÍ JAKO JEJÍ PŘEDMĚT, STUDIJNÍ LITERATURA RELIGIONISTIKA představení oboru RELIGIONISTIKA JAKO VĚDA, NÁBOŽENSTVÍ JAKO JEJÍ PŘEDMĚT, STUDIJNÍ LITERATURA Představení oboru Religionistika, dříve srovnávací věda náboženská Teologie vědecké promyšlení

Více

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná

Metody sociální práce. PhDr. Jana Novotná Metody sociální práce 6 PhDr. Jana Novotná Etika pojem odvozen od řeckého slova ethos, což je mrav, zvyk, nebo obyčej etika se zabývá správným, nebo obvyklým chováním a jednáním v lidské společnosti Vývoj

Více

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ Biblioterapie v pedagogické praxi Mgr. Marie Mokrá ÚVODEM tematická souvislost etiky s předmětem našeho zájmu učitel = terapeut, nejen v biblioterapii etika výhodou, ne-li nutností(!)

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

CMTF-B-18/03. Garanti programů a tematické okruhy pro rigorózní řízení na CMTF UP

CMTF-B-18/03. Garanti programů a tematické okruhy pro rigorózní řízení na CMTF UP VNITŘNÍ NORMA CMTF UP CMTF-B-18/03 Garanti programů a tematické okruhy pro rigorózní řízení na CMTF UP Obsah: Tato norma určuje garanty studijních programů rigorózního řízení na CMTF UP a vymezuje tematické

Více

Požadavek na literaturu:

Požadavek na literaturu: Otázky ke státním závěrečným zkouškám (dále SZZ) pro studijní obor Učitelství pro II. stupeň základních škol, studijní obor Učitelství občanské výchovy a dále pro SZZ dobíhajícího studijního programu Učitelství

Více

Lidská práva v bioetické diskusi

Lidská práva v bioetické diskusi Lidská práva v bioetické diskusi Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Charakteristika lidských prav Lidská práva základná součást právního a morálního řádu v politice Z jednej strany:

Více

Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie

Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie Obor: Pastorační a sociální práce UK ETF 2012 Zkoušku tvoří pojednání o jednom tématu, které si student z níže uvedených témat vylosuje. Témata jsou zařazena

Více

ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO

ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO TEOLOGICKÉ STUDIE ŽIJI VE VÍŘE V SYNA BOŽÍHO r ALOIS HONEK 1986 - ČESKÁ KATOLICKÁ CHARITA OBSAH Úvod em I. P o v o I á n í k e s p á s e. 1. Bůh chce naši spásu 2. Kristus nás vykoupil. 3. Kristus nám

Více

doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D. publikační činnost

doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D. publikační činnost doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D. publikační činnost Monografie badatelské Machula, T., De aeternitate mundi Tomáše Akvinského v historické perspektivě, Praha: Krystal OP 2003 (monografie, 79 stran) ISBN

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Maturitní otázky ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Předmět psychologie a význam psychologických poznatků, vznik a historický vývoj psychiky, determinace lidské psychiky. pojem a předmět psychologie metody psychologie,

Více

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet. EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.cz MATURITNÍ TÉMATA 2014/2015 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. PSYCHOLOGIE

Více

Roman MÍČKA publikační činnost

Roman MÍČKA publikační činnost Roman MÍČKA publikační činnost MONOGRAFIE: MÍČKA, Roman. ZNOVU JSME SE UJALI DĚDICTVÍ OTCŮ Konzervativní politický katolicismus v USA na pozadí komparace Michaela Novaka a Patricka Buchanana. Brno: CDK,

Více

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy P. Kuchař, M. Kaplánek, M. Pařízek Proč sociální pedagogika Cílem je pomoc lidem: v socializaci (jako

Více

Multikulturní ošetřovatelství 2

Multikulturní ošetřovatelství 2 Multikulturní ošetřovatelství 2 Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Předmět navazuje na znalosti studentů získané v rámci předmětu Multikulturní ošetřovatelství 1. Cílem předmětu

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Jabok

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Jabok Křesťanská sociální etika Jabok 2008 . ZÁSADA LIDSKÉ DŮSTOJNOSTI Jabok 2008 2 Zásady křesťanské sociální etiky Sociální etika vychází z reality člověka v současném světě na úrovni individuální, sociální

Více

Evangelická teologie

Evangelická teologie Bakalářský studijní program Evangelická teologie (6141R007) forma prezenční i kombinovaná Poplatek za elektronickou formu přihlášky: 640; poplatek za listinnou formu přihlášky: 690 splatný k 31. 3. 2019

Více

VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018

VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018 VÝZKUM MEZI MLADÝMI ÚČASTNÍKY CSM OLOMOUC 2017 Jan Balík, Jan Čapek Sekce pro Mládež ČBK a AKSM z.s. Praha 2018 VÝZKUMY NA CSM 2 v roce 2002 zaměřený na přínos pro účastníky, v roce 2012 na přípravný tým.

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová Společensko-vědní seminář je volitelný předmět v časové dotaci 1 hodiny týdně.

Více

Jan Balík. lm I. O službě církve. mladým lidem

Jan Balík. lm I. O službě církve. mladým lidem Jan Balík lm I O službě církve mladým lidem OBSAH ÚVODNÍ SLOVO.................. 7 ABYS NEČETL ZBYTEČNĚ................................ 9 KAPITOLA I. BIBLICKÉ INSPIRACE PRO PASTORACI MLÁDEŽE 1. Pohled

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Lidská práva v bioetické diskusi

Lidská práva v bioetické diskusi Lidská práva v bioetické diskusi Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Charakteristika lidských prav Lidská práva základná součást právního a morálního řádu v politice Z jednej strany:

Více

SPIRITUALITA A DUCHOVNÍ ŽIVOT KŘESŤANA

SPIRITUALITA A DUCHOVNÍ ŽIVOT KŘESŤANA A DUCHOVNÍ ŽIVOT KŘESŤANA 1 Tomáš Cyril Havel Ostrava A DUCHOVNÍ ŽIVOT KŘESŤANA Co si s tímto tématem spojuji? A DUCHOVNÍ ŽIVOT KŘESŤANA I vytvořil Hospodin Bůh člověka, prach ze země, a vdechl mu v chřípí

Více

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!)

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!) Studium Dálkovou formou studia je možné studovat následující studijní programy: Bakalářské programy Hospodářská a podnikatelská etika Sociální služby a poradenství Uchazeč je přijat na základě doručené

Více

Katechetika I. Katecheze jako iniciace a výchova víry

Katechetika I. Katecheze jako iniciace a výchova víry Katechetika I. Katecheze jako iniciace a výchova víry Katecheze jako iniciace a výchova víry Je možno vychovávat v oblasti víry? Výchova víry je termín nezvyklý. Víra je výsledkem setkání Boží milosti

Více

ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI. Vybraná eticky citlivá slova fundamentální etika

ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI. Vybraná eticky citlivá slova fundamentální etika ETIKA PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI Vybraná eticky citlivá slova fundamentální etika 1 2 DOBRO Ontologické dobro (1) Dobro je to, co si všichni žádají. (2) Dobro je bytostně věc (jsoucno), nakolik zdokonaluje žádajícího

Více

Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/2016

Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/2016 1 Základní osnova studijního plánu navazujícího magisterského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2015/2016 A. Fakulta: Evangelická teologická fakulta B. Typ studijního programu

Více

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová.

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. Člověk a společnost 16. Vznik a význam filozofie www.ssgbrno.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Vznik a a význam vývoj filozofie Vznik a vývoj význam filozofie Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Zdravotnická etika od A do Z

Zdravotnická etika od A do Z VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA HORNICKO GEOLOGICKÁ FAKULTA INSTITUT GEOINFORMATIKY Zdravotnická etika od A do Z Marta Munzarová Radek Fujak GB3GIS01 Medicína ztrácí svou lidskou milosrdnou

Více

PhDr. Jan Samohýl, Th.D. Publikační činnost:

PhDr. Jan Samohýl, Th.D. Publikační činnost: PhDr. Jan Samohýl, Th.D. Publikační činnost: Kapitoly v publikacích Současná česká tomistická psychologie, in NAKONEČNÝ, MACHULA, SAMOHÝL, Historie a perspektivy české tomistické psychologie, Praha: Triton,

Více

VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY

VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY VÝSTUP PŘEDMĚTU OČEKÁVANÝ VÝSTUP UČIVO MOŽNÉ PŘESAHY A VAZBY PROHLUBOVÁNÍ VZTAHU MEZI ZKUŠENOSTÍ A DUCHOVNÍM ROZMĚREM OSOBNOSTI ŽÁKA Porozumění biblickým příběhů EKUMENICKÝ ROZMĚR KŘESŤANSTVÍ A MEZINÁBOŽENSKÝ

Více

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi.

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. 1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. / Jan Poněšický. -- Vyd. 1. V Praze: Triton 2006. 266 s. -- cze. ISBN 80-7254-861-1 člověk; společnost; etika; hodnota;

Více

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia)

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Petra Zimmelová Cíle předmětu: - Orientovat se v

Více

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Specializace v pedagogice o b o r S o c i á l n í p e d a g o g i k a pro akademický rok 2015/2016 (kombinované

Více

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi OBSAH Úvod 1. Bolesti a výzvy krize z různých úhlů pohledu 1.1 Filozofické základy vnímání krize 1.1.1 Fragmenty moderní filozofie 1.1.1.1 Naděje ve filozofii 1.2 Krize v psychologii 1.2.1 Zvládání obtížných

Více

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech 8. Průřezová témata 1. Osobnostní a sociální A Osobnostní rozvoj rozvoj schopností poznávání sebepoznání a sebepojetí seberegulace a sebeorganizace 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník V předmětu

Více

Struktura předmětu. Svědomí, Vina, hřích - odpuštění. Biblické zásady pro lidsky důstojný život.

Struktura předmětu. Svědomí, Vina, hřích - odpuštění. Biblické zásady pro lidsky důstojný život. LS 15/16 KS Struktura předmětu Základní otázky: Základní východiska etiky, vztah etiky antropologie, výsledků antropologických věd, proměny etického paradigmatu, vyjasnění základních etických pojmů, vztah

Více

CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU NÁBOŽENSTVÍ (ČTYŘLETÉ STUDIUM) 1. Název vyučovacího předmětu: Náboženství. 2. Charakteristika předmětu

CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU NÁBOŽENSTVÍ (ČTYŘLETÉ STUDIUM) 1. Název vyučovacího předmětu: Náboženství. 2. Charakteristika předmětu CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU NÁBOŽENSTVÍ (ČTYŘLETÉ STUDIUM) 1. Název vyučovacího předmětu: Náboženství 2. Charakteristika předmětu Obor přispívá k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí tím,

Více

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Název: KŘESŤANSTVÍ Autor: Horáková Ladislava Předmět: Dějepis Třída: 6.ročník Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Ověření: 10.5. a 16.5.2012 v 6.A a 6.B Metodické poznámky: prezentace je určena pro 6. ročník

Více

Lidská důstojnost jako hlavní etický a lidskoprávní princip

Lidská důstojnost jako hlavní etický a lidskoprávní princip Lidská důstojnost jako hlavní etický a lidskoprávní princip T322 Teologická etika 1 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Hlavní struktura: 1. Úvodem 2. Lidská důstojnost a dokumenty 3. Důstojnost a lidská

Více

Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými. ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s.

Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými. ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s. Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s. Radost a naděje, smutek a úzkost lidí naší doby, zvláště chudých a všech, kteří nějak trpí, je i

Více