Olomouc,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Olomouc, 11. 3. 2014"

Transkript

1 Program: Zápis z 6. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém 10:00-10:15 Úvod, seznámení s programem (Mgr. Dušan Vitoul) Olomouc, :15 10:30 Základní informace MŠMT k IPn Kariérní systém (Ing. Stanislav Karabec, Ph.D.) 10:30 11:00 Koncepce kariérního systému (PhDr. Jitka Miklová) 11:00 11:30 Parametry kariérního systému učitelů a role standardu učitele v něm (RNDr. Jiří Kuhn) 11:30-11:50 Způsob hodnocení kvality DVPP v rámci kariérního systému (Mgr. Regina Jonášová) 11:50 12:10 Role profesního portfolia v kariérním systému (Mgr. Monika Šimonová) 12:10 14:00 Diskuse k jednotlivým bodům programu 1. Úvod, seznámení s programem - moderátor semináře Mgr. Dušan Vitoul - vedoucí KP NIDV Olomouc. Představení krajského pracoviště sídlícího v upravených prostorách ČŠI, důstojné, místo pro vzdělávání pedagogů. Přivítání účastníků, představení hostů: členové projektového týmu: Ing. Stanislav Karabec, Ph.D. hlavní manažer projektu, PhDr. Jitka Miklová gestor MŠMT, RNDr. Jiří Kuhn věcný garant KA1, Mgr. Regina Jonášová členka řešitelské skupiny KA2, Mgr. Monika Šimonová manažerka KA, Mgr. Věra Havlíková manažerka KA1. Konferenční materiály prezentace panelistů a doplňující materiály 2. Základní informace MŠMT k IPn Kariérní systém - Ing. Stanislav Karabec, Ph.D. hlavní manažer projektu KS Úvodní pozdravení Historie snah tvorby KS Odkaz podpory na Programové prohlášení vlády Poděkování NIDV za zajištění semináře 3. Koncepce kariérního systému - PhDr. Jitka Miklová, gestor MŠMT viz prezentace. 4. Parametry kariérního systému učitelů a role standardu učitele v něm - RNDr. Jiří Kuhn, věcný garant KA1 viz prezentace 5. Způsob hodnocení kvality DVPP v rámci kariérního systému - Mgr. Regina Jonášová, členka pracovní skupiny, vedoucí řešitelské skupiny KA2 viz prezentace.

2 6. Role profesního portfolia v kariérním systému - Mgr. Monika Šimonová, manažerka KA3 viz prezentace. 7. Diskuse k jednotlivým bodům programu: Dotaz č. 1. Mgr. Vitoul - NIDV Kdo bude sestavovat a koordinovat komisi pro 3KS? Odpověď na dotaz č. 1. Jsme v polovině projektu, kraje nyní objíždíme s prezentací zejména podoby standardu učitele, podoby vzdělávacích programů sloužících k rozvoji profesních kompetencí učitele, a návrhu struktury portfolia. Spoustu věcí nás čeká, konkrétní umístění AK, jak budou vybíráni lidé AK, kde bude atestační komise zasedat, konkrétní mechanismus nejsme schopni popsat nyní popsat. Jedním ze zvažovaných míst, kde by se měly atestační komise scházet, by měly být regionálně příslušné fakulty vzdělávající učitele. Toto musíme vydiskutovat se zástupci děkanů PedF a FVU aby i toto mělo konkrétní podobu. Výstupem projektu návrh logistického zajištění celého kariérního systému, také i atestačního řízení databáze hodnotitelů, kdo bude navrhovat složení komise pro konkrétní region apod Mgr. Vitoul, NIDV: Ve všech krajích fakulty nejsou. NIDV by organizaci tohoto zvládla, je to státní, apolitická, nezávislá organizace. Vyjadřuji obavy, svěřit fakultám organizaci atestačních řízení. Prosím terén, ať se k tomu vyjádří, jak toto vidí. Toto nyní neřešíme. Dotaz č. 2. ZŠ Šumperk Jak bude KS finančně zabezpečen? Odpověď na dotaz č. 2. Všude od začátku říkáme, že kromě práce v KS připravujeme okolí na to, že bude potřeba finanční zajištění projektu. Specifikujeme velmi přesně finanční a legislativní zajištění. To, že je KS v současném programovém prohlášení vlády, je z velké části práce asociací ZŠ, gymnázií a CZESHA. Nepřipravujeme projekt pouze po odborné stránce, ale nad rámec projektu upozorňujeme i na tyto věci. Říkáme, že nemůžeme spustit KS, bez zajištění těchto věcí.

3 Ještě k finanční mu zajištění - zvažován fakt, kdo zaplatí atestační řízení, debaty široké, zda stát nebo si uchazeč bude platit sám. Pokud si bude učitel postup do 3 KS platit sám a bude to např. částka ,- Kč, má tuto částku učitel za 2 měsíce doma. Připomínáme, že postup na KS3 nebo 4 je dobrovolný. Kompetence pro 3KS již budou výběrové, nebude se týkat všech kompetencí. Vzdělávání je nepovinné. Dotaz č. 3. ZŠ Šumperk Zda i při přechodu učitele z KS1 do KS2 bude přítomen zástupce PedF. Odpověď na dotaz č. 3. Při přechodu z KA1 do KS2 nemusí být přítomen zástupce PedF. Tento hodnotící pohovor se realizuje na škole za přítomnosti ředitele, uvádějícího učitele, mentora apod. Dotaz č. 4. Výchozí stav na současných školách jak určíte, na kterém stupni budou současní kantoři. Kolik jich bude na KS3 a KS4? Odpověď na dotaz č. 4. Předpokládáme, že dnešní učitelé vstoupí do 2 KS, nemá to dopad na plat, nebudou se měnit platové tabulky ani věkový automat. Dopad to bude mít na ty, kteří se rozhodnout postupovat v KS po cestě profesních kompetencí + finanční bonus. Setkáváme se s názory a dotazy - je dobře, že v průběhu adaptačního procesu se zjistí, že bude i malá skupina učitelů, kteří se do systému nepustí, ale jak naložit s učiteli, kteří jsou dnes špatní a automaticky přejdou do KS2? Snažíme se navrhnout taková opatření, aby ředitel mohl říct, všichni jdete do KS2, ale někteří učitele budou mít např. 2 roky na to, aby prokázali, že naplňují kompetence učitele na KS2. Dotaz č. 5. Středisko volného času Je to testovací fáze, mám otázky, které ale neumím přesně naformulovat, potřebovala bych je probrat se svými učiteli. Můžeme zaslat otázky na KP NIDV? Odpověď na dotaz č. 5. Mgr. Havlíková: Je to možné, zformulujte své dotazy, zašlete je na KP NIDV. Pro nás jsou vaše dotazy důležité, zpracováváme je pro všechny další semináře a jako zpětnou vazbu pro členy řešitelských skupin. Byl zpuštěn web kde jsou umístěny všechny aktuální materiály, termíny plánovaných krajských informačních seminářů. Připravujeme pro rychlou orientaci i přehled nejčastěji kladených dotazů. Jsou tam i kontakty na manažery klíčových aktivit, je možná i individuální konzultace k tématu.

4 Dotaz č. 6. ZŠ Šumperk KS musí být zasazen do systému. Jestli někdo vidí v našem školství nějaký systém, tak já bych ho rád viděl. Bylo řečeno, že KS musí být propojen se vzděláváním na Pedf. Ty si do ničeho nenechají mluvit, nevidím to reálně. Odpověď na dotaz č. 6. KS1 vznikal ve spolupráci se zástupci fakult, kteří si dnes uvědomují, že je potřeba změnit přípravu na PedF. Vyjadřovaly zájem dohlížet na své absolventy i v adaptačním období. Dotaz č. 7. ZŠ Šumperk Budu mít výborného pedagoga, s úlevou úvazku, ten bude předávat poznatky z naší školy na jinou školu. Co s tím učitelem udělám, že konkurenční škola získá na kvalitě a já budu horší, on vynáší to, co my uděláme dobře někam jinam. Jak to chodí ve firmách vynášíš konkurenci, tak ho vyrazí. V projektu to máte vymyšleno dobře, ale nemůže to fungovat v současném školství. Bojím se, aby to nedopadlo nesystémově, jako maturity nebo spoustu projektů, které zůstaly jenom na papíře. Souvisí to s nutnou změnou školského systému, kterou nevidím. Zavádíte systém v ne systému. Váš projekt má hlavu a patu. Jak chcete, aby systém fungoval od roku 2015? Odpověď na dotaz č. 7. Kdo platí naše učitele? Stát. Pomůže vám, když dostanete peníze, abyste mohl zaplatit dobré učitele? Ano. Souvisí to s nutnou změnou financování regionálního školství. Vraťme se zpátky k dotazu k PedF. KS1 vznikal ve spolupráci s PedF. Když byly fakulty v projektu, přály si dostávat zpětnou vazbu, chtěly vidět svého absolventa v procesu a zpětně upravovat výuku na Pedf. Dnes si i ony uvědomují, že musí změnit pregraduální přípravu a ve chvíli, kdy by KS1 stát uznal jako výstup z PedF. My to vidíme všichni v praxi, že nedostáváme z fakult takové absolventy, jaké pro praxi potřebujeme. Pokud pan ministr řekne, že chce, aby KS byl zahájen v roce 2015, některé kroky, např. legislativní, mohou začít. Dotaz č. 8. Nemáte signály, zda anarchie, která vládne na VŠ se nějak rozhýbe? Odpověď na dotaz č. 8. Nechápu ten moment, kdy stát jim dává peníze, a nezajímá ho, co se tam děje, jak se vyučuje a jak jsou připravování absolventi pro praxi, když to platí. Snaha zástupců PedF projektu je velká a snaží se nastavit parametry pro KS1. Snažíme se i mimo projekt v odborných asociacích, CZESHA apod. Dotaz č. 9. ZŠ Šumperk p. Trválek

5 Zajímá mě učitel na KS1, kdy je hozen do vody, sám jako ředitel poznám, zda na učení má nebo nemá vlohy. V adaptačním období by měl začátečník mít dost času na to, se naučit učit. Neměl by mít alespoň 1 rok, čas se rozkoukat? Měl by třeba jiné povinnosti než učit nebo by měl nižší úvazek. Takto je systém postaven, aby začátečník vnímal, co se kde ve škole děje a co ta konkrétní škola od něj chce. Uvažovali jsme i o snížení úvazku taky, ale opustili jsme tyto úvahy, zatím. Dotaz č. 10. ZŠ Olomouc: Které oblasti v FS 1 FS2 jsou špatné a měly by se upravit? Odpověď na dotaz č. 10. Upravit vzdělávání učitelů před nástupem do funkce, aby neodsouval pedagogické povinnosti. Bude muset umět pracovat s portfolií, jiným způsobem hodnotit plán profesního rozvoje apod. Dotaz č. 11. SŠ Olomouc: Jaká bude funkce zpravodaje? Většina lidí, kteří se budou starat o učitele, kteří půjdou do KS3, tak to budou učitelé na KS4. Systém se tak bude starat sám o sebe, aby do toho nikdo z vnějšku nezasahoval. Dotaz č. 12. ZŠ Rýmařov: Upozornění na zvyšování administrativní zátěže škol. Odpověď na dotaz č. 12. Řešíme velmi často na seminářích. Mnohá administrativa nejde ze školství., jde z ÚP, pojišťoven apod. Pedagogická povinnost ředitele je odsouvána, řešíme spíše provozní věci a na pedagogický rozvoj svých učitelů nemáme čas, to by se mělo KS změnit. Dotaz č. 13. Co bude s námi, řediteli, kteří jsou 20 let ve funkci. To budeme muset znovu studovat? Odpověď na dotaz č. 13. Současných ředitelů se to nedotkne, že byste si měli něco doplňovat. Budete v KS2, ale můžete podstoupit k atestačnímu řízení a postoupíte do KS3. Systém neřeší kariéru ředitele a podobným způsobem se bude muset řešit KS ředitele, např. v dalším programovacím období.

6 Dotaz č. 14. Poláková, MŠ, ZŠ Hranice? Bude to tak, že se učitele budou hodnotit podle platového tarifu a platových tabulek? Bude příplatek i za postup z KS1 do KS2? Kolik bude příplatek za postup do KS3? Odpověď na dotaz č. 14. O příplatku do postupu do KS2 se zatím nejedná. Při postupu do KS3 se hovoří o příplatku cca 5000,- Kč měsíčně. Dotaz č. 15. Školské odbory: Co vás vedlo k tomu, aby byl zástupce ředitele v KS2, má spoustu specializačních činností, které vyžadují KS3? Může dojít k situaci, že zástupce bude na 2KS a bude hodnotit učitele na 3KS? Odpověď na dotaz č. 15. KS nastavuje minimální podmínky. U velkých škol jsou zástupci pro ekonomiku, pro ped. činnost a mnohdy jejich práce již není pouze pedagogická. Zástupce ředitele si samozřejmě může 3KS dodělat, je to na řediteli, pokud mám velkou školu a jeden z mých zástupců se věnuje pedagogické činnosti, samozřejmě, že si na tuto pozici vyberu učitele na KS3. Dotaz č. 16. ZŠ Mohelnice: Uváděli jste u profesního portfolia 100 pilotních škol, cca 400 účastníků, 50 konzultantů. Jak se vybírali konzultanti a zda jsou v pilotáži také školy z Olomouckého kraje? Odpověď na dotaz č. 16. Mgr. Šimonová: Pro potřeby pilotáže jsme vybírali učitele, jako by to byli budoucí učitelé na KS3. Víme o nich, že jsou to výborní učitelé, známe jejich pověst, je za nimi vidět kvalitní práce, a pokud mají přesah do systému, vzdělávají na okolních školách, lektorují, tak ty jsme oslovovali. Za Olomoucký kraj je jich cca 10. Pokud chcete přesný seznam, jsem vám k dispozici. Dotaz č. 17. ZŠ Mohelnice: Dle školského zákona zde patří i pedagogové volného času, nikde je nezmiňujete. Týká se jich také KS? Odpověď na dotaz č. 17. KS je nastaven pro učitelské kategorie, je to přesně v intencích zákona o pedagogických pracovnících. Kariérní systém se týká učitelů, vy jste pedagogičtí pracovníci, ale nejste učitelé.

7 Podobné dotazy padají na dalších seminářích. Obraťte se na zástupce CZESHA aby podobný KS vznikl pro tyto pedagogické pracovníky. Dotaz č. 18. Vitoul - NIDV Pamatuje systém na učitele ZUŠ? Odpověď na dotaz č. 18. Mgr. Havlíková: Ano, chystáme i setkání se zástupci vybraných ZUŠ (11. 4.), k problematice standardu učitele, zda někde při postupu mezi kariérními stupni nemohou mít učitelé ZUŠ nějaké problémy, které jsme zatím v řešitelské skupině neidentifikovali. Dotaz č. 19. Jak bude naloženo s učiteli, kteří nyní vykonávají specializační činnosti? Odpověď na dotaz č. 19. Zůstává současný stav. Může se přihlásit do atestačního řízení na KS3, ale nic ho k tomu nenutí. Až se bude novelizovat zákon o pedagogických pracovnících, musí se nastavit přechodné ustanovení, např. pokud někdo získal specializací předtím, nikdo to zpochybňovat nebude. Není to žádné ohrožení. Dotaz č. 20. MŠ Finanční stav MŠ všechny učitelky jsou v 9. platové třídě je jedno, jestli mají SŠ nebo VŠ vzdělání, v MŠ žádného zástupce nemáme. Chvíli to bylo nastaveno tak, že učitelky s VŠ v MŠ měly vyšší plat, to se ale zrušilo. Jak bude toto řešit KS? Odpověď na dotaz č. 20. Těžko to nyní změníme, ale postup v KS je pro učitele motivace. Peníze v KS3 a KS4 jdou mimo peníze školy, jdou přímo za učitelem, neodebírají peníze z celkového balíku pro všechny, to by příliš motivační nebylo. To by se školám nevyplatilo, mít ve škole učitele na KS3 a KS4. Mgr. Havlíková: Standard učitele je nastaven velice široce od MŠ po VOŠ. V průběhu projektu operativně řešíme, zda u některých specifických cílových skupin nemůže dojít k problémům v postupu mezi kariérními stupni, z různých důvodů. Proběhlo setkání s řediteli malotřídních škol, plánujeme setkání s řediteli SOU, SOŠ, MŠ a ZUŠ. Pokud máte zájem, můžete se zapojit do těchto setkání. Výstupy a doporučení z těchto jednání operativně zapracováváme do výstupů jednotlivých KA.

8 Závěr: Mgr. Vitoul: Každá skupina má v projektu své zastoupení. Vidím pozitivum v tom, že KS tvoří lidé z praxe. Děkuji vám za účast. Ing. Karabec Ph.D: Poděkování za diskusi, poděkování KP Olomouc za organizaci.

Ostrava, 27. 4. 2014

Ostrava, 27. 4. 2014 Program: Zápis ze 4. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém 10:00-10:15 Úvod, seznámení s programem (Mgr. Jozef Kubáň) Ostrava, 27. 4. 2014 10:15 10:30 Základní informace MŠMT k IPn Kariérní

Více

Zápis z 10. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém. Ústí nad Labem, 29. 4. 2014. Program:

Zápis z 10. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém. Ústí nad Labem, 29. 4. 2014. Program: Program: Zápis z 10. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Ústí nad Labem, 29. 4. 2014 9:00-9:05 Úvod, seznámení s programem (Mgr. Jiří Strašík) 9:05-9:15 Základní informace MŠMT k IPn

Více

Zápis ze 7. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém. České Budějovice, 25. 3. 2014. Program:

Zápis ze 7. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém. České Budějovice, 25. 3. 2014. Program: Program: Zápis ze 7. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém České Budějovice, 25. 3. 2014 10:00-10:15 Úvod, seznámení s programem (Mgr. Bc. Miloslav Poes) 10:15-11:00 Základní informace

Více

Karlovy Vary, 15. 4. 2014

Karlovy Vary, 15. 4. 2014 Program: Zápis z 8. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Karlovy Vary, 15. 4. 2014 10:00-10:15 Úvod, seznámení s programem (PhDr. Ilona Juhásová) 10:15-11:00 Základní informace MŠMT k

Více

Zápis ze 14. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém. Praha, 5. 6. 2014

Zápis ze 14. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém. Praha, 5. 6. 2014 Zápis ze 14. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Praha, 5. 6. 2014 Program: 10:00-10:15 Úvod, seznámení s programem (Mgr. Pavla Matoušková) 10:15 10:30 Základní informace MŠMT k IPn Kariérní

Více

Jihlava, 15. 5. 2014

Jihlava, 15. 5. 2014 Zápis z 12. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Jihlava, 15. 5. 2014 Program: 10:00-10:15 Úvod, seznámení s programem (Mgr. Miloslav Vyskočil) 10:15-11:00 Základní informace MŠMT k IPn

Více

Kariérní systém učitelů. MU Brno, 26/11/2014 RNDr. Jiří Kuhn

Kariérní systém učitelů. MU Brno, 26/11/2014 RNDr. Jiří Kuhn Kariérní systém učitelů MU Brno, 26/11/2014 RNDr. Jiří Kuhn Obsah příspěvku 1. Očekávání a vize 2. Kariérní cesty KS 3. Standard učitele 4. Kariérní cesta rozvoje profesních kompetencí 5. Atestační řízení

Více

Kariérní řád - Profesní rozvoj pedagogických pracovníků

Kariérní řád - Profesní rozvoj pedagogických pracovníků Kariérní řád - Profesní rozvoj pedagogických pracovníků Cílem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je zavést kariérní systém, který podpoří celoživotní profesní rozvoj učitelů a propojí ho se systémem

Více

Zápis z 3. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém

Zápis z 3. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Program: Zápis z 3. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém 9:00-9:15 Úvod, seznámení s programem (Mgr. Jana Berkovcová) Hradec Králové, 26. 2. 2014 9:15 9:30 Základní informace MŠMT k IPn

Více

Kariérní řád pro učitele

Kariérní řád pro učitele Kariérní řád pro učitele 2016 Kariérní řád pro učitele Obsah Základní cíle zavedení kariérního řádu pro učitele... 2 Stávající situace a důvody zavedení kariérního řádu... 2 Základní rysy navrhovaného

Více

Mentorská perspektiva v rámci karierního systému učitelů Mgr. Jarmila Bučková

Mentorská perspektiva v rámci karierního systému učitelů Mgr. Jarmila Bučková Mentorská perspektiva v rámci karierního systému učitelů Mgr. Jarmila Bučková Kariérní systém Kvalita vzdělávacího systému je přímo závislá na kvalitě učitelů Zvyšování profesionality pedagogů - jedna

Více

Zápis z 2. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Liberec, 11. 2. 2014

Zápis z 2. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Liberec, 11. 2. 2014 Zápis z 2. krajského informačního semináře k IPn Kariérní systém Liberec, 11. 2. 2014 Program: 10:00-10:15 Úvod, seznámení s programem 10:15 10:30 Základní informace MŠMT k IPn Kariérní systém (zástupce

Více

Kariérní systém učitelů

Kariérní systém učitelů Kariérní systém učitelů 1 Obsah příspěvku Seznámení s připravovaným KS Rozbor standardu učitele a jeho postavení v kariérním systému Předání podrobných informací k nově připravované kariérní cestě cestě

Více

5 otázek a 5 odpovědí ke kariérnímu řádu

5 otázek a 5 odpovědí ke kariérnímu řádu 5 otázek a 5 odpovědí ke kariérnímu řádu 1. Můžete uvést tři hlavní přednosti kariérního řádu (KŘ), které budou mít přímý dopad na zlepšení kvality výuky? Za prvé, kariérní řád povede ke zkvalitnění vzdělávání.

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

RSK Královéhradeckého kraje PS Vzdělávání 10:00

RSK Královéhradeckého kraje PS Vzdělávání 10:00 RSK Královéhradeckého kraje PS Vzdělávání 10:00 Program Shrnutí výstup jednání PS vzdělávání Aktuální stav přípravy KAP v Královéhradeckém kraji Aktuální informace ke KAP - MŠMT Ing. Barbořáková Diskuze

Více

Centrum školského managementu

Centrum školského managementu Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Závěr projektu ESF Profesionalizace klíčových kompetencí řídících pracovníků ve školství PhDr. Václav TROJAN, Ph.D. Manažer

Více

SMYSLUPLNOST AUTOEVALUACE ŠKOLY OČIMA ČESKÝCH ŘEDITELŮ A UČITELŮ. Mgr. Lucie Procházková Manažerka pro výzkum a analýzy projektu Cesta ke kvalitě

SMYSLUPLNOST AUTOEVALUACE ŠKOLY OČIMA ČESKÝCH ŘEDITELŮ A UČITELŮ. Mgr. Lucie Procházková Manažerka pro výzkum a analýzy projektu Cesta ke kvalitě CESTA KE KVALITĚ SMYSLUPLNOST AUTOEVALUACE ŠKOLY OČIMA ČESKÝCH ŘEDITELŮ A UČITELŮ Mgr. Lucie Procházková Manažerka pro výzkum a analýzy projektu Cesta ke kvalitě Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské

Více

Projektový záměr STÁŽE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ 2

Projektový záměr STÁŽE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ 2 STÁŽE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ 2 PhDr. Kateřina Šímová vedoucí oddělení stáží, Fond dalšího vzdělávání Obsah Souhrnné informace o projektu Hlavní a dílčí cíle projektu Cílová skupina projektu Zdůvodnění

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy PhDr. Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II

Více

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností)

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností) Podpora profesního rozvoje učitelů ze strany ředitele Dobrý den, jsem studentka PedF UK obor Školský management.věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku, který se týká šetření

Více

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje Reg. číslo: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Karlovy Vary dne 16. 3. 2017 MŠMT RSK 6. 3. 2017 PSV

Více

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích Strategický plán školy a jeho význam

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích Strategický plán školy a jeho význam Strategické řízení a plánování ve školách a v územích Strategický plán školy a jeho význam Obsah Představení projektu NIDV: Strategické řízení a plánování ve školách a v územích Model Intenzivní podpory:

Více

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Ing. Kateřina Maršíková Název příspěvku: Představení prvotních výsledků

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Ing. Kateřina Maršíková Název příspěvku: Představení prvotních výsledků Odborná konference k projektu Gemini 25.10.2016 Liberec Jméno přednášejícího: Ing. Kateřina Maršíková Název příspěvku: Představení prvotních výsledků analýzy GEMINI, kariérové poradenství DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní Individuální projekty národní Číslo OP: CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 49 Název výzvy: Žádost o finanční podporu z OP VK IPn oblast podpory 3.1 Prioritní osa: 7.3

Více

SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, Horšovský Týn. Plán práce výchovného poradce na školní rok 2016/2017

SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, Horšovský Týn. Plán práce výchovného poradce na školní rok 2016/2017 SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, 346 01 Horšovský Týn Plán práce výchovného poradce na školní rok 2016/2017 Měsíc XIII. IX. Příprava plánu práce VP, nástěnky VP Převedení žáků s poruchami učení do

Více

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Nebojte se konkurzu PhDr. Václav Trojan, Ph.D. Ing. Dagmar Krutská RNDr. Jindřich Kitzberger 1 2 Cíl dnešního semináře Pomoc

Více

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu)

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Jakub Marinov, Centrum podpory SRP Olomouc Ředitelská akademie, 9. listopadu 2018 Reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_001/0000283

Více

Školy jako centra celoživotního učení 3. Díl: DVPP

Školy jako centra celoživotního učení 3. Díl: DVPP Školy jako centra celoživotního učení 3. Díl: DVPP PhDr. Jana Bydžovská garantka intervence rozvoje škol jako center celoživotního učení Účel prezentace Pomoci škole orientovat se v možnostech a podmínkách

Více

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Návrh KAP č.1

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Návrh KAP č.1 Olomouckého kraje Návrh KAP č.1 Pracovní setkání zpracovatelů MAP Olomouckého kraje Olomouc, Krajský úřad - kongresový sál, 28. 11. 2016 RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka projektu KAP Představení

Více

Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Seminář pro partnery projektu Učíme se ze života pro život

Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Seminář pro partnery projektu Učíme se ze života pro život Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Seminář pro partnery projektu Učíme se ze života pro život 13. 4. 2018 OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina PROGRAM SETKÁNÍ 1. Aktuální stav projektu

Více

Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje

Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Zpráva o činnosti pro Regionální stálou konferenci a Pracovní skupinu vzdělávání listopad 2016 PaedDr. Pavel Schneider, vedoucí projektu Pracovní skupina

Více

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy Makovského 436, 592 31 Nové Město na Moravě mobil.: 774 696 160, e-mail: rama@inforama.cz WWW stránky: http://www.inforama.cz, https://www.evzdelavani.net/learning/ Současné možnosti ICT ve vzdělávání

Více

Co se chystá v oblasti inkluze? aneb. Budoucnost systémové podpory společného vzdělávání

Co se chystá v oblasti inkluze? aneb. Budoucnost systémové podpory společného vzdělávání Co se chystá v oblasti inkluze? aneb Budoucnost systémové podpory společného vzdělávání Jiří Langer doc. Mgr. Jiří Langer, Ph.D., 26. 4. 2019 Akční plány inkluzivního vzdělávání Strategické dokumenty ČR

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo PO ii : 7. 3 Prioritní osa: Název PO: Další vzdělávání Číslo oblasti 7. 3. 1 podpory:

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

Síťování klíčových aktérů v oblasti vzdělávání žáků s OMJ

Síťování klíčových aktérů v oblasti vzdělávání žáků s OMJ Síťování klíčových aktérů v oblasti vzdělávání žáků s OMJ Projekt Program na podporu pedagogických pracovníků při práci s žáky cizinci VI je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci

Více

Organizační struktura MAP II ORP ČB

Organizační struktura MAP II ORP ČB Organizační struktura MAP II ORP ČB Mateřské školy Základní školy Děti a žáci ZUŠ Organizace neformálního a zájmového vzdělávání Veřejnost Zřizovatelé škol a dalších vzdělávacích zařízení Rodiče dětí a

Více

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Informační semináře a pracovní jednání Další vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků Jednání se zástupci

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

P KAP Metodická podpora škol v tvorbě plánů aktivit a školních akčních plánů

P KAP Metodická podpora škol v tvorbě plánů aktivit a školních akčních plánů P KAP Metodická podpora škol v tvorbě plánů aktivit a školních akčních plánů Ing. Mgr. Lenka Návratová workshop, Ostrava 31. 8. 2016 Realizované aktivity Poslední setkání dne 18. 3. 2016. zjištění potřeb

Více

Konference k zahájení činnosti Řídícího výboru MAP dne 22. března 2016 Cheb, KC Svoboda

Konference k zahájení činnosti Řídícího výboru MAP dne 22. března 2016 Cheb, KC Svoboda Konference k zahájení činnosti Řídícího výboru MAP dne 22. března 2016 Cheb, KC Svoboda Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání SO ORP Cheb na období 2014+ 1. Úvodní slovo - Ing. Petr Navrátil,

Více

Školský management v perspektivě tří časových rovin

Školský management v perspektivě tří časových rovin Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Školský management v perspektivě tří časových rovin PhDr. Václav TROJAN, Ph.D. vedoucí katedry 07.06.2012 1 2 Přivítání na konferenci

Více

Národní institut pro další vzdělávání

Národní institut pro další vzdělávání Národní institut pro další vzdělávání partner pedagogů v oblasti DVPP MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání Cílem je zlepšit kvalitu vzdělávání ve školách tím, že bude podpořena spolupráce zřizovatelů,

Více

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Stručné představení projektu KAP a P-KAP

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Stručné představení projektu KAP a P-KAP Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Stručné představení projektu KAP a P-KAP KAP Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji P-KAP Podpora

Více

Pohled zaměstnavatelů na současný stav odborného vzdělávání. Ing. Pavel Juříček, Svaz průmyslu a dopravy ČR

Pohled zaměstnavatelů na současný stav odborného vzdělávání. Ing. Pavel Juříček, Svaz průmyslu a dopravy ČR Pohled zaměstnavatelů na současný stav odborného vzdělávání Ing. Pavel Juříček, Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Tradice již od r. 1918, znovuobnoven r. 1990 (25 let) Zastupuje 27

Více

Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Setkání s metodiky projektu Učíme se ze života pro život

Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Setkání s metodiky projektu Učíme se ze života pro život Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I Setkání s metodiky projektu Učíme se ze života pro život 11. 5. 2018 OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina KONTAKTY NA REALIZAČNÍ TÝM Projektová manažerka:

Více

Koncepce odborného vzdělávání

Koncepce odborného vzdělávání Koncepce odborného vzdělávání Jiří Nantl 1. náměstek ministra Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Národní strojírenský klastr, Ostrava, 23. 4. 2013 Hlavní problémy v oblasti odborného vzdělávání

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO SO ORP PRACHATICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Prachatice, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000329

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní notace Pn 1 ndividuální projekty národní Číslo P CZ 1.07 Název P P Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 33 Název výzvy: Systémový rámec celoživotního učení Prioritní osa: Prioritní osy 4a Systémový

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)

Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Konference Správným směrem ke kariéře 28.11.2018, Parkhotel Hluboká nad Vltavou reg. číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_052/0008363 Doba trvání

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2016/2017 vypracovala: Mgr. Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č.

Více

Indikátory Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

Indikátory Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Indikátory Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Indikátory Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 (dále jen Strategie ) jsou vymezeny s ohledem na tři klíčové priority Strategie,

Více

Změny financování regionálního školství RNDr. Zuzana Matušková náměstkyně pro řízení sekce ekonomické MŠMT

Změny financování regionálního školství RNDr. Zuzana Matušková náměstkyně pro řízení sekce ekonomické MŠMT Změny financování regionálního školství RNDr. Zuzana Matušková náměstkyně pro řízení sekce ekonomické MŠMT 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky. registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51.

KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky. registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51. KANTOR IDEÁL Vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ při integraci ICT do výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/51.0023 CO VÁS V PROJEKTU ČEKÁ? Co Vás v projektu čeká? AKTIVITY PROJEKTU

Více

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích - SRP. Reg. č. CZ /0.0/0.0/15_001/

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích - SRP. Reg. č. CZ /0.0/0.0/15_001/ Strategické řízení a plánování ve školách a v územích - SRP Reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_001/0000283 Projektový tým Příklad zpracování MAP, soubor dokumentů Inspiromat Inspiromat zveřejněn, příklad zpracování

Více

PRACOVNÍ VERZE. Standard práce asistenta pedagoga. Pracovní verze: 09_2014 Určeno: k veřejné diskusi. Kolektiv autorů

PRACOVNÍ VERZE. Standard práce asistenta pedagoga. Pracovní verze: 09_2014 Určeno: k veřejné diskusi. Kolektiv autorů Standard práce asistenta pedagoga Pracovní verze: 09_2014 Určeno: k veřejné diskusi Kolektiv autorů Univerzita Palackého v Olomouci, 2014 Vydala: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014 Autorský tým: Mgr.

Více

Zpráva o realizaci a naplňování KAP. Lenka Baťová Zlín,

Zpráva o realizaci a naplňování KAP. Lenka Baťová Zlín, Zpráva o realizaci a naplňování KAP Lenka Baťová Zlín, 19. 12. 2017 2 Naplňování KAP v roce 2017 Projekty zjednodušeného vykazování (šablony) Projekty realizované v IROP Aktivity realizované přímo školami

Více

Systém DVPP. Národní institut pro další vzdělávání. Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil

Systém DVPP. Národní institut pro další vzdělávání. Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil Základní údaje o projektu Typ projektu: Individuální národní Období: 2008 2012 Garant projektu: MŠMT Realizátor: NIDV a

Více

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání Anotace Dle harmonogramu zavádění dvoustupňové tvorby kurikula v odborném vzdělávání, který schválilo MŠMT v roce

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více

I. setkání tematické platformy

I. setkání tematické platformy I. setkání tematické platformy Správná volba povolání Kariérové poradenství, kreativita, iniciativa a podnikavost Hradec Králové 9. 5. 2016 Program Úvod (představení realizačního týmu a odborného minitýmu)

Více

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 1 7 minut Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Systémová podpora

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2017/2018 vypracovala: Mgr.Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č. 561/2004

Více

Vnitřní organizační normy a směrnice

Vnitřní organizační normy a směrnice Základní škola a Mateřská škola Nový Jičín, Libhošť 90 příspěvková organizace se sídlem v Libhošti zastoupená ředitelkou Mgr.Dagmar Michálkovou IČO 750 27 518 Vnitřní organizační normy a směrnice Plán

Více

Legislativa pro malotřídky

Legislativa pro malotřídky Legislativa pro malotřídky Praha 4. 5. 2016 Monika Puškinová Cíl Vyčlenit právní úpravu speciálně určenou pro malotřídky Popsat obecnou právní úpravu, která může být důležitá nebo problémová pro malotřídky

Více

Změny financování regionálního školství. Aktuální stav přípravy změny financování RgŠ

Změny financování regionálního školství. Aktuální stav přípravy změny financování RgŠ Změny financování regionálního školství Aktuální stav přípravy změny financování RgŠ Semináře jaro 2019 002 Aktuální stav přípravy změny financování RgŠ zákon č. 167/2018 Sb. posunul účinnost změny financování

Více

SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, 346 01 Horšovský Týn. Plán práce výchovného poradce na školní rok 2014/2015

SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, 346 01 Horšovský Týn. Plán práce výchovného poradce na školní rok 2014/2015 SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, 346 01 Horšovský Týn Plán práce výchovného poradce na školní rok 2014/2015 Měsíc XIII. IX. Příprava plánu práce VP, nástěnky VP Převedení žáků s poruchami učení do

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07/3.2.00/36.0001 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud

Více

Anotace IPn. Individuální projekt národní

Anotace IPn. Individuální projekt národní Anotace IPn Individuální projekty národní Číslo P: CZ.1.07 Název P: Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: blast podpory: Typ Kód a název oblasti intervence: Název Předpokládané datum zahájení a ukončení

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

Požadavky zaměstnavatelů na terciární vzdělávání. Vadim Petrov Toyota Peugeot Citroën Automobile 24. února 2010

Požadavky zaměstnavatelů na terciární vzdělávání. Vadim Petrov Toyota Peugeot Citroën Automobile 24. února 2010 Požadavky zaměstnavatelů na terciární vzdělávání Vadim Petrov Toyota Peugeot Citroën Automobile 24. února 2010 Obsah ❶ Terciární vzdělávání ❷ Marketing vzdělávání ❸ TPCA jako zaměstnavatel ❹ Role a očekávání

Více

Kariérní řád pro učitele MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ

Kariérní řád pro učitele MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ 2017 Kariérní řád pro učitele MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ Úvod Předkládaný kariérní řád pro učitele je založen na odlišném modelu nežli předchozí dlouho diskutované návrhy, a to především s ohledem na míru byrokratické

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 PO1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR) Specifický cíl 1 Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků Specifický cíl 2 Budování kapacit

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Vyplňujte prosím pouze bílá políčka! Dostává se Vám do ruky dotazník, který má shrnout reálné potřeby zaměstnavatelů v sektoru potravinářství.

Více

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Vyhodnocení plnění Politiky druhotných surovin České republiky za období 2014 až 2016 Příloha č. 10 Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Závěrečná zpráva z pilotního ověřování

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi učiteli účastníky akcí RKC LK.

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi učiteli účastníky akcí RKC LK. Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi učiteli účastníky akcí RKC LK. Skladba škol v libereckém kraji: Gym + SOŠ = 3 SOŠ = 27 SOŠ + SOU = 2 SOŠ + VOŠ = 7 Celkem... 39 Respondenti dotazníkového šetření:

Více

Asistentský pobyt Comenius

Asistentský pobyt Comenius Comenius Mobility Program Comenius, který je součástí Programu celoživotního učení, se zaměřuje na všeobecné i odborné vzdělávání. Grantovými prostředky podporuje mezinárodní spolupráci mateřských, základních

Více

Zápis z 13. schůze výboru. Místo konání: Veranda Datum: 25.11.06

Zápis z 13. schůze výboru. Místo konání: Veranda Datum: 25.11.06 Zápis z 13. schůze výboru Místo konání: Veranda Datum: 25.11.06 Přítomní: Anička Podhrázská Blanka Kovářová Hanka Vágnerová Majka Chvátalová Marcela Svěráková Marek Tomažič Milan Šleichert Tomáš Hrabánek

Více

Mentoring nebo jen hodnocení? aneb co, jak, kdo a proč

Mentoring nebo jen hodnocení? aneb co, jak, kdo a proč Mentoring nebo jen hodnocení? aneb co, jak, kdo a proč Saša Dobrovolná, 11. června 2014 Dobrý večer O čem to dnes bude? TÉMA mentoring ve vzdělávání CO? - informovat o mentoringu JAK? - seznámit, jakým

Více

Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi. (Individuální projekt systémový APIV_B) Bc. Yvona Grunclová, krajský metodik NIDV Praha

Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi. (Individuální projekt systémový APIV_B) Bc. Yvona Grunclová, krajský metodik NIDV Praha Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi (Individuální projekt systémový APIV_B) Bc. Yvona Grunclová, krajský metodik NIDV Praha 19.11.2018 Společné (inkluzivní) vzdělávání Jak definujeme společné

Více

17.dubna 2013 MODERNÍ VENOVSKÉ MÁLOTŘÍDNÍ ŠKOLY

17.dubna 2013 MODERNÍ VENOVSKÉ MÁLOTŘÍDNÍ ŠKOLY MODERNÍ VENOVSKÉ MÁLOTŘÍDNÍ ŠKOLY LOGO Moderní málotřídky Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám,

Více

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Kraje Vysočina. OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina

Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Kraje Vysočina. OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Kraje Vysočina OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina Projekt Krajský akční plán Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Kraje Vysočina projekt financovaný z OP VVV březen

Více

KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Mgr. Jana Kadlecová Ing.

KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Mgr. Jana Kadlecová Ing. KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování Mgr. Jana Kadlecová Ing. Michaela Šilhavá VÝCHODISKA činnost P-centra, střediska primární prevence CPPT,

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Vyplňujte prosím pouze bílá políčka! Dostává se Vám do ruky dotazník, který má shrnout reálné potřeby zaměstnavatelů v sektoru zemědělství.

Více

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Prezentace katedry www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 1 2 Cíl katedry CŠM Cílem je nejen vzdělávat profesionální

Více

Standard učitele a jeho místo v kariérním systému pedagogických pracovníků

Standard učitele a jeho místo v kariérním systému pedagogických pracovníků Standard učitele a jeho místo v kariérním systému pedagogických pracovníků Kvalita práce pedagogických pracovníků je nejvýznamnějším faktorem pro dosažení lepších výsledků a posunu žáků v učení. HATTIE,

Více

Graf 1: Počet let pedagogické praxe

Graf 1: Počet let pedagogické praxe Ústav pro informace ve vzdělávání Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání SP KVALITA I 4A2U1 Statistické zpracování výsledků dotazníkového šetření Martin Chvál Praha, prosinec 2005 Sběr dat Sběr dat

Více

Strategie transformace vybraných VOŠ a integrace. rního vzdělávání

Strategie transformace vybraných VOŠ a integrace. rního vzdělávání Strategie transformace vybraných VOŠ a integrace do terciárního vzdělávání Michal Karpíšek, David Václavík Členové expertního týmu IPn Reforma terciárního vzdělávání Semináře pro VOŠ Praha a Brno, 10.

Více

Formativní hodnocení. Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha OP Hodnocení

Formativní hodnocení. Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha OP Hodnocení Formativní hodnocení Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha 1. 11. 2017 OP Hodnocení Proč se formativním hodnocením zabýváme I. Neexistuje žádný jiný tak jednoznačně prospěšný způsob, jak

Více

Perspektivy profesního růstu sociálních pracovníků. PhDr. Kateřina Šámalová, Ph.D.

Perspektivy profesního růstu sociálních pracovníků. PhDr. Kateřina Šámalová, Ph.D. Perspektivy profesního růstu sociálních pracovníků PhDr. Kateřina Šámalová, Ph.D. Profesní růst vs. CŽV sociálních pracovníků paralelní, na sobě nezávislé, procesy, různé cíle CŽV na povinné bázi x profesní

Více

MAP vzdělávání Tišnovska. Pracovní skupina zástupci KPŠ a Školských rad - rodiče

MAP vzdělávání Tišnovska. Pracovní skupina zástupci KPŠ a Školských rad - rodiče MAP vzdělávání Tišnovska Pracovní skupina zástupci KPŠ a Školských rad - rodiče 13.6.2017 15.00-17.00 Program 1. Zahájení, úvodní slovo, finance pro KPŠ a Školské rady 2. Ukotvení Klubů přátel školy a

Více

Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových vztahů. OP VVV, Programové období

Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových vztahů. OP VVV, Programové období Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových vztahů OP VVV, Programové období 2014-2020 Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání reg č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663

Více

3. setkání řídícího výboru MAP vzdělávání

3. setkání řídícího výboru MAP vzdělávání 3. setkání řídícího výboru MAP vzdělávání 13.6.2017 17.00-18.00 Program jednání Zahájení, úvodní slovo Program jednání Určení zapisovatele a ověřovatele Informace o průběhu realizace projektu Zpráva realizačního

Více

22.-23.4.2015 UNIV 3 v logistické škole. PaedDr. V. Štrynclová Ředitelka školy

22.-23.4.2015 UNIV 3 v logistické škole. PaedDr. V. Štrynclová Ředitelka školy 22.-23.4.2015 UNIV 3 v logistické škole PaedDr. V. Štrynclová Ředitelka školy Škola dnes tradice a inovace (1958-2000 - 2012) Logistické a finanční služby Provoz a ekonomika dopravy - logistika Operátor

Více