Jak upéci svůj první křupavý chleba

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak upéci svůj první křupavý chleba"

Transkript

1 Jak upéci svůj první křupavý chleba V mém ebooku najdete recept na svůj první ručně zadělávaný domácí chléb s podrobným postupem doplněný fotkami. Jak si připravit těsto bez pekárny a návod, jak ho správně upéci v troubě. Přidala jsem i pár malých rad.

2 1. Jmenuji se Pavla, je mi 36 let a mým koníčkem je pečení a ruční práce. Svým blízkým ráda upeču něco sladkého jako buchty, koláče či dorty, ale rozhodla jsem se jednou vyzkoušet upéct domácí ručně zadělávaný chléb. Vyzkoušela jsem různé recepty a nikdy jsem nebyla spokojená. Nevěděla jsem, jak má chléb chutnat i vypadat. V obchodech najdete různé druhy mouky, ale vybrat tu pravou je dost těžká věc. Nevěděla jsem jak těsto připravit, jak má těsto vypadat při kynutí a jak chleba správně upéct v troubě, abych ho nespálila. Metodou pokusů a omylů jsem se dopracovala k tomu nejlepšímu receptu, který si získal spoustu obdivovatelů. Proto jsem se rozhodla vydat tento ebook, aby už někteří nemuseli ztrácet svůj drahocenný čas hledáním toho správného a dobrého receptu na svůj domácí chleba a mohli se tak věnovat rodině, dětem či svým zálibám. Někteří nemají tu možnost si těsto připravit v domácí pekárně, a proto těsto budeme zadělávat ručně, jak to dělávaly naše maminky a babičky. Provedu vás krok za krokem celým postupem, který jsem doplnila fotkami celé přípravy až po samotné upečení chleba. Na mých webových stránkách najdete také chléb kváskový a založení kvásku.

3 2. Než začneme s přípravou domácího kynutého chleba, řekneme si na začátek pár věcí, které je potřeba vědět o kynutém těstě. Základem dobrého těsta je najít si čas na jeho přípravu a pečení neurychlit Abychom měli dobré těsto a výrobek z něj, musíme si najít čas na jeho přípravu. Dobrá nálada, čas a chuť je prvním úspěchem kvalitního těsta. Tolik let už peču a můžu říct sama za sebe, že když není ta správná nálada, tak se mi stávalo, že pak výsledek nebyl podle mých představ. Kynuté těsto potřebuje pro kvašení a kynutí dostatek času. Nemusíme u něj sedět a čekat, až nám nakyne, ale hlídat si, aby nám těsto moc nepřekynulo. Každý výrobek má svůj recept a dobu kynutí, proto je dobré umět pracovat s kynutým těstem. Řekneme si něco o surovinách, které do kynutého těsta potřebujeme. Mouka V obchodech najdete velký výběr mouky, a proto je nutné o ní také něco vědět. Hladká mouka speciál obsahuje více lepku a tím zaručuje dobrou tažnost těsta. Hladkou mouku používáme nejen při vaření na zásmažku nebo záklevku, ale také z ní připravujeme jemné pečivo (vánoční cukroví, čajové cukroví.). Těsto z hladké mouky během kynutí řídne, proto častěji podsypáváme jak těsto, tak i podložku. Polohrubá mouka s tímto těstem se lépe pracuje, je vhodné na pečení výrobků s náplněmi nebo bílého pečiva. Používáme ji také na třené těsto (bábovek, piškotů ). Hrubá mouka tato mouka během kynutí a odpočívání houstne a zpevní. Připravujeme z ní vařené výrobky (houskové knedlíky, ovocné knedlíky) nebo výrobky smažené (koblihy).

4 3. Nejlepší mouka na výrobu chleba je pšeničná chlebová, která obsahuje lepek a tím těsto lépe kyne. Můžeme kombinovat různé druhy mouky, ale vždycky musíme dodržet rovnováhu různých druhů mouky. Ve směsi musí být vždy určitý podíl pšeničné mouky. Na vzniku těsta se účastní lepek, který po zbobtnání změní hmotu na pružnější, tažnější a pevnější, což je zásadní pro dobře vykynutý chléb. Pšeničná hladká mouka chlebová pšeničná mouka hladká má více lepku a tím vytváří objemový a strukturovaný chléb. Bývá těžko stravitelná, ale je výborná na pečení chleba. Do ní můžete zamíchat podíl žitné mouky, tím se stává chléb stravitelnější. (Lepek je důležitá složka chleba, která vytváří jeho strukturu. Plyn, který se uvolňuje během fermentace, je zachycován uvnitř pružné sítě lepku a zajišťuje nakynutí těsta. Lepek se vytváří zejména během mísení těsta.) Žitná mouka chlebová - tato mouka obsahuje méně lepku, ale obsahuje některé proteiny, které nejsou schopny vytvořit dostatečné množství lepku. Z tohoto důvodu bude chléb připravený z žitné mouky velmi hutný a těžký. Pokud bude v receptu uvedena tato mouka, nepoužívejte větší množství, než je uvedeno. Z této mouky si můžeme doma vyrobit kvas, viz na stránkách Pokud do chleba přidáváte více podílu žitné mouky, musíte také zvýšit podíl vody. Těsto z této mouky bývá hutné a pomaleji kyne. Celozrnná mouka - chléb vyrobený pouze z celozrnné mouky nebo chléb, který obsahuje vysoký podíl celozrnné mouky, bude mít nižší výšku a tužší strukturu než chléb, který byl vyroben 100% z mouky pro přípravu bílého chleba. Je to proto, že vlákna lepku jsou prořezávána hranami otrub a klíčků, a také proto, že je mouka bohatá na minerály, které potlačují fermentaci. Ostatní mouky - produkty mleté z ostatních zrn jsou při výrobě chleba použity příležitostně. Patří mezi ně mouka z jedlé kukuřice, rýže, prosa, sóji, ovsa, pohanky a z ječmene. Tyto mouky neobsahují protein, který by byl schopen vytvořit dostatečné množství lepku, a z tohoto důvodu by neměly být nahrazeny moukou pro výrobu chleba v uvedených receptech.

5 4. Mouky s menším obsahem lepku - to jsou převážně bezlepkové mouky jako je např. špadlová mouka, prosná, bramborová, cizrnová, kukuřičná, pohanková a další. Tyto mouky je třeba smíchat s nejméně 50 procenty pšeničné mouky, aby těsto řádně vykynulo. Chleba vyrobený z bezlepkové mouky má poněkud hutnější drobivou strukturu. Pokud tuto mouku přidáme k pšeničné, tak mouka dodá chlebu vyšší výživnou hodnotu a chuť. Kvasnice nebo-li droždí Do kynutých těst přidáváme droždí (kvasnice). Droždí je živý organismus, který proměňuje přírodní cukry v mouce na plyny. Na trhu máme 3 druhy kvasnic čerstvé kvasnice trvanlivé droždí Čerstvé kvasnice i trvanlivé droždí najdeme v obchodě v chladicím boxu. Droždí je světle béžové barvy s šedým odstínem, neutrální chuti a jemné vůně. Čerstvé droždí spotřebujte do 2 dnů. Trvanlivé droždí má dobu trvanlivosti uvedenou na obale. Droždí skladujeme v chladu (0-10 C) a v temnu. Musíme myslet na to, že jde o živý organismus. Mráz ničí kvasinky stejně jako vysoká teplota. Dobře uchované droždí nám zajistí výborné výsledky při pečení. Droždí používáme čerstvé a neoschlé. Pokud děláme kvásek, nesmíme nikdy dát příliš horkou tekutinu, teplota tekutin má být do C, jinak by nám kvásek nevzešel a tím by nám těsto nenakynulo. Při příliš horké tekutině těsto kyne špatně nebo vůbec. Při chladnější tekutině těsto kyne příliš dlouho.

6 5. instantní či sušené droždí v sáčku Instantní i sušené droždí najdeme v obchodech v regále s kypřidly. Má trvanlivost uvedenou na obale zhruba asi tak měsíců. Instantní nebo sušené droždí rovnou vmícháme do sypkých potravin. Sušené droždí ale kyne obecně déle než čerstvé. Kvásek nesmí přijít do styku se solí, proto všechny sypké přísady, které máme připravené, si předem promícháme. Doba kynutí kvásku by měla být minut nebo jakmile se jeho objem zdvojnásobí. Pokud nám kvásek překyne, kyne špatně i těsto. Dávkování na 1 kg mouky je potřeba přibližně 1 kostka čerstvého droždí (42 g) nebo 1 sáček instantního droždí (10 g). Množství použitého droždí, je ale vždy závislé na konkrétním receptu. Základem každého kynutého těsta je dobře vykynutý kvásek. Kvásek přinutí těsto nakynout, protože tvoří bublinky, které roztahují lepek v těstě. To však není možné bez přítomnosti tekutiny, která přetváří mouku a kvasinky na těsto. Cukr podporuje těsto v kynutí, zatímco sůl tomuto procesu brání. Tekutiny Tekutina je základem pro přípravy chleba i jiných sladkých či slaných kynutých těst. Tekutinu používáme pro přípravu kvásku a musí mít správnou teplotu okolo C, jinak by nám kvásek nevzešel a tím by nám těsto nenakynulo. Při příliš horké tekutině těsto kyne špatně nebo vůbec. Při chladnější tekutině těsto kyne příliš dlouho. Do kynutých těst můžeme použít i jiné tekutiny, jako jsou např. vlažné mléko, kyselé mléko, smetana, jogurt nebo kefír. PŘÍLIŠ MNOHO TEKUTIN způsobí spadnutí těsta a výsledkem bude nevzhledný chléb. Její množství se v receptech liší podle toho, jakou konzistenci pro výrobek potřebujeme. Smetana dodá těstu hebkost a částečně zvýší obsah tuku, můžeme vypracovat těsto lité, polotuhé pro tvarování a plnění, tuhé pro větší výrobky i náročnější těsto překládané tzv. plundrové. Pokud budete péct chléb s většinovým podílem pšeničné mouky, v praxi se osvědčilo dát 500 gramů mouky a 300 ml vody. Pokud budeme mít v receptu žitnou mouku, přidáme nepatrně víc vody.

7 6. Těsto bývá se zvětšujícím poměrem žitné mouky těžší. Sůl a koření Sůl se přidává do chlebových těst pro zpomalení kvašení a dodá chlebu lepší chuť, ale POZOR nesmí se sůl dostat do kvásku, jinak kvásek zabije, nevzejde. Sůl v těstě brání kvašení, které posiluje tvorbu lepku. Ve výsledku má chléb střídku (vnitřní část chleba) pravidelné struktury, delší trvanlivost a lepší chuť než chléb bez soli. Používáme do těsta jemnou sůl, hrubá sůl jen na posypání pečiva při pečení. Můžeme si do chleba také přidat různé koření, jako je např. celý kmín a různé semínka. Záleží už na vás, jak si chleba okořeníte. Cukr Cukr nám urychluje kvašení, proto se přidává v malé dávce do kvásku. Pokud ho přidáme příliš, může se nám těsto lepit. Zjemňující přísady Do kynutých těst přidáváme na zjemnění různé druhy tuků. Pokud tuky přidáváme ve větším množství, je ho lépe přidávat až po první fázi kynutí. Těsto by pak pomaleji kynulo. Rostlinný olej Olivový olej Máslo Vejce... uvedené informace jsem čerpala z internetu...

8 7. Pomůcky pro přípravu těsta na domácí chleba. Než začneme, tak si připravíme veškeré pomůcky, které budeme potřebovat na zadělání našeho domácího chleba. kuchyňskou váhu (kterou máte doma) větší mísu na těsto (těsto musí mít prostor pro kynutí) odměrku na vodu (pokud nemáte žádnou po ruce, stačí vám hrnek na čaj, který má objem přibližně 250 ml) malou lžičku, velkou lžíci vařečku, stěrku síto čistou utěrku na přikrytí těsta vál (dřevěný, silikonový ) zapékací mísu oválnou s víkem (zapékací mísu kulatou s víkem, plech) já používám zapékací mísu na pečení husy o objemu 8 l, můžete i menší mřížku na vypáření upečeného chleba Při pečení chleba zapékací mísu nevymazáváme. Pokud pečete chleba na plechu, tak je lepší mít v prvních 15 minutách pod plechem hrnek s vodou. V dalších 15 minutách už není potřeba. Těsto by mělo kynout na pečícím papíru pro lepší manipulaci při vsázení na plech do trouby.

9 8. Suroviny pro přípravu domácího chleba. Pro přípravu kynutého domácího chleba z trvanlivého droždí budeme potřebovat tyto suroviny. 650 g Penam pšeničná mouku hladká chlebová 100 g Penam žitné tmavé mouky chlebové ½ kostky trvanlivého droždí ½ lžičky cukr krystal (krupice) do kvásku 2 lžičky soli 1 ½ lžičky celého kmínu 1 lžíce octa ml vody (1 ½ - 2 hrnky) s vodou opatrně

10 9. Suroviny pro přípravu domácího chleba. Pro přípravu kynutého domácího chleba ze sušeného droždí budeme potřebovat tyto suroviny 650 g Penam pšeničná mouku hladká chlebová 100 g Penam žitné tmavé mouky chlebové 2 lžičky sušeného droždí 2 lžičky soli 1 ½ lžičky celého kmínu 1 lžíce octa ml vody (1 ½ - 2 hrnky), s vodou opatrně Chléb z tohoto množství surovin by měl mít svou váhu okolo 800 g.

11 10. Před každým pečením si nachystáme všechny suroviny, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Kvasnice si vytáhneme z lednice. Mouku použijeme hladkou pšeničnou vhodnou na pečení chleba. K pšeničné mouce přidáváme i žitnou mouku, která nám zlepší chuť chleba a chleba bude stravitelnější. Žitné mouky nedáváme víc, než je uvedeno v receptu. Zkoušela jsem péct chléb i z obyčejné hladké mouky, ale zjistila jsem, že to pak nemá s chlebem nic společného. Chléb měl jinou chuť, strukturu i jinak vypadal. Na druhý i třetí den už nebyl poživatelný. Chleba, který si připravíte podle tohoto receptu, je nejlepší jíst až na druhý den. Jíst čerstvý chléb není pro náš organismus zdravé a zvláště pro ty, kteří mají nemocný žaludek a žlučník. Ale pokud neodoláte, zakrojte do chleba přibližně až po 3 hodinách od vytažení z trouby. Mohlo by se stát, že se vám střídka srazí. Do tohoto těsta můžeme použít jak droždí trvanlivé, tak i sušené, instantní. Pokud použijeme trvanlivé droždí, vytáhneme ho z lednice jako první, aby se nám mezi tím, než nachystáme a převážíme ostatní suroviny, zahřálo na pokojovou teplotu. Chléb připravený z trvanlivého droždí kyne rychleji. Musíme si udělat kvásek, který potom zamísíme do těsta. Cukr používáme proto, aby nám kvásek rychleji vzešel. Pokud budeme chtít péct chleba z tohoto droždí, necháme ho kynout v míse přibližně 3-5 hodin. Po určitém čase, kdy nám těsto nabude, ho můžeme v tomto rozmezí přehníst i 2x a pak teprve si ho přendáme na vál a hněteme už rukou do požadovaného tvaru. Sušené droždí je na přípravu těsta nejrychlejší variantou. Stačí jen zamíchat do ostatních surovin. Ale potřebuje pro své kynutí také delší čas. Ze sušeného droždí chleba kyne podstatně déle a potřebuje kynout přibližně 10 hodin. Proto pokud chceme péct ráno, tak si zaděláme těsto večer a na chladnějším místě ho necháme kynout. A ráno můžeme chleba hníst a utvářet v bochník. V teplejším počasí ho necháme v lednici přes noc, a když je chladno, tak může pomalu kynout venku na balkoně.

12 11. Postup Vážení surovin: Nejprve si všechny suroviny zvážíme a odměříme. Můžete použít na vážení jakoukoliv vaši dostupnou váhu nebo měrku na tekutiny. Já jsem na vážení použila digitální, ta je nejpřesnější. Pokud nemáte doma žádnou měrku na tekutiny, můžete použít hrnek na čaj, který mívá objem 250 ml a zpravidla je to 250g. Tady si dávejte pozor pokud, je to jen odhad, tak vodu budeme dávat postupně. Lžičkou si odměříme sůl, kmín, ocet. Cukr použijeme jen do trvanlivého droždí. Pokud jste se rozhodli pro variantu se sušeným droždím, tak to si odměřte malou lžičkou. Kvásek: Začínáme kváskem, na který budeme potřebovat ½ kostky droždí ½ lžičky cukru krystalu (krupice) vodu a mouku na poprášení Sušené droždí můžete zamíchat přímo do sypkých surovin. Odebereme z 500 ml vody dvě velké lžíce a dáme do malé mističky. Voda by neměla být teplejší než cca 30 C, ale ne příliš horká ani studená, jinak by nám kvásek nevzešel. Přidáme půl malé lžičky cukru krystalu a rozdrobíme do ní půlku trvanlivého droždí. Vidličkou rozmícháme na řidší těstíčko obr.1, poprášíme ještě moukou obr.2 a přikryjeme utěrkou. Vykynutý kvásek na obr.3 se nám zvětší dvojnásobně a má bublinky. Můžeme ho přidat do připravené mouky. Kvásek vzejde přibližně za minut, to záleží na teplotě v místnosti, ve které připravujete těsto. Déle ho nenechávejte kynout, jinak může kvásek překynout a pak nám bude i těsto špatně kynout.

13 12. Příprava sypkých surovin: Zváženou mouku si nasypeme do síta a mouku přesijeme. Mouka je pak nadýchanější a těsto lépe kyne. Můžeme použít různé druhy sít s menšími oky. Do mouky přidáme ostatní suroviny, které máme uvedené v receptu, jako je např. sůl, celý kmín, ocet atd. Suroviny musíme promíchat a uprostřed uděláme důlek na kvásek, který už máme vykynutý a připravený bokem. Pokud použijeme sušené droždí, odebereme lžičkou požadované množství v receptu a zamícháme do mouky.

14 13. Kvásek nám pod utěrkou asi tak po 15 minutách pěkně zvětšil svůj objem a můžeme ho už přidat do připravené směsi z mouky a ostatních surovin. Kvásek jsme vylili do mouky a budeme postupně přihrnovat mouku do středu a postupně přilívat vlažnou vodu, kterou jsme si předem připravili. S vodou opatrně. Je lepší ji dát po troškách než těsto přelít. Já jsem použila celých 500 ml včetně 2 lžic použitých v kvásku. Je lepší dát na začátku vody méně a postupně přilívat než těsto přelít a dosypávat ho moukou. Pak už by se nám s těstem pracovalo hůře a nedodrželi bychom poměr ostatních surovin. Těsto je tužší a hůře se zpracovává než obvyklé kynuté těsto na koláče. A to proto, že ta mouka na chleba je jiná než obyčejná výběrová mouka. Zůstává nám na spodku ještě nějaká mouka, která není zapracovaná. Můžeme ji lehce zakapat vodou, aby se nám lépe zapracovala do těsta. Já už potom odkládám vařečku a pomoučenýma rukama zpracovávám těsto, aby mi v míse už žádná mouka nezůstala. Můžeme těsto dopracovat v míse nebo si na lehce pomoučeném vále to těsto domísit. Přendáme zpět do mísy, posypeme lehce moukou, aby nám těsto neokoralo, a přikryjeme utěrkou. Pokud máme mísu s víkem, přiklopíme těsto v míse tím víkem.

15 14. Těsto jsem si přikryla utěrkou a nechám asi tak 3 4 hodinky kynout na teplém místě. Nakynuté těsto poznáme tak, že zdvojnásobí svůj objem.

16 15. Těsto na chleba musí kynout pozvolna, čím déle těsto kyne, tím je chleba lepší. Můžeme ho přemísít i několikrát. Po 4 hodinách se na těsto podíváme, a pokud nabylo svůj objem, můžeme znovu přemísit. Těsto na chleba můžeme takto přemísit i 3x. Není to podmínkou. Chléb bude mít pak lepší strukturu. Pokud jsme provedli druhé nebo třetí zamísení, tak si můžeme už těsto přendat na pomoučený vál a zpracováváme ho tak, že pravou rukou vezmeme horní okraj a přeložíme do půlky. Jemně stlačíme dlaní. Na těsto příliš netlačíme, to těsto se nám poddá. Levou rukou ze spodu těsto pootáčíme. A tou pravou těsto zpracováváme. S moukou opatrně, pokud se nám příliš těsto nelepí, tak ani mouku tolik nepodsypáváme.

17 16.

18 17. Varianta pečení chleba s mísou Jakmile máme těsto zpracované, uděláme ho do tvaru oválu a necháme ještě pod utěrkou kynout. Pokud máme doma ošatku, vysypeme ji moukou a těsto necháme kynout v ní. Alespoň 1 ½ hodiny. Půl hodiny před dokynutím těsta si zapínáme troubu. Mezitím co nám bude těsto kynout na vále nebo v ošatce, si předehřejeme elektrickou troubu na 250 C. Můžete i výkon zvýšit, aby se trouba rychleji předehřála. Zapékací mísu si vložíme do trouby, aby se nám nahřála, než do ní budeme těsto přendávat. Dole do trouby si dáte buď starý plech s vodou, nebo pekáček s vodou na zapaření trouby.

19 18. Vyndáme opatrně mísu z trouby, abychom se nespálili, a těsto do ní vložíme. Horní stranu dvakrát nožem nařízneme, aby nám postupně unikal z těsta vzduch. Přiklopíme víkem, které by mělo být vypouklejší, protože nám bude těsto v troubě nabývat. Chleba pečeme 20 minut na 250 C. Po uplynutí této doby si víko sundáme a ještě asi tak minut na 230 C pečeme, chleba udělá zlatavou kůrku. Pekáček s vodou už můžeme vyndat. Chleba je upečený, když ze spodní strany poklepeme a zní dutě nebo zvonivě. Může se také stát, že nám chleba v troubě popraská, ale je to náš domácí ručně zadělávaný chléb a nebude vypadat jak chleba upečený ze sériové výroby. Proč chleba v troubě prasknul? Při teplotě, co je v troubě, nám nabývá a zvětšuje svůj objem. Pokud jsme ho neměli před vložením do trouby dostatečně nakynutý, v troubě se rychleji napíná a tím praská. Je lepší mít chleba trošku prasknutý, než abychom neodhadli nakynutí chleba a překynul by nám. V troubě by už tak nenabyl a měl by zploštělý tvar.

20 19. Varianta pečení chleba na plechu Pokud budeme těsto péct na plechu, vezmeme si pečící papír, posypeme ho moukou a chleba na něj položíme a necháme ho kynout. Mezitím co nám bude těsto kynout na vále, si předehřejeme elektrickou troubu na 250 C. Můžete i výkon zvýšit, aby se trouba rychleji předehřála. Plech si vložíme do trouby, aby se nám nahřál, než na něj budeme těsto přendávat. Dole do trouby si dáte buď starý plech s vodou, nebo pekáček s vodou na zapaření trouby. Před sázením chleba do trouby si ho napovrch nařízneme. Plech z trouby nebudeme vyndávat, ale pod těsto, které nám kynulo na papíře, podsuneme větší dřevěnou desku nebo jiný plech, co má zkosenou stranu a budeme chleba na vyhřátý plech, co je v troubě, tzv. sázet, jako kdybychom pracovali s lopatou. Chleba pečeme 20 minut na 250 C. Po uplynutí této doby si snížíme teplotu na 230 C asi tak na minut. Během pečení můžeme chleba stříkat rozprašovačem s vodou. Chleba je upečený, když ho poklepeme a zní dutě až zvonivě. Pozor každá trouba peče jinak. Musíte si dobu, po kterou se bude chleba péct, upravit sami podle své trouby. Po vyndání si chleba postříkáme ještě jednou rozprašovačem. Chleba necháme na mřížce vychladnout a první zakrojení učiníme nejdříve až po 3 hodinách. Chléb skladujeme v suché utěrce. Po nakrojení si zakryjeme jen ukrojenou část a zbytek zabalíme zas do utěrky. Chleba vydrží křupavý, pokud ho nesníte dřív :)

21 20. Děkuji za přečtení a přeji vám hodně úspěchů :) O své zkušenosti se můžete podělit na mých stránkách

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

ČERSTVÉ PEČIVO PRO CELÝ DEN. Domácí chleba Domácí veka Loupáky Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida Pivní preclíky Pivní rohlíky Sýrové bulky

ČERSTVÉ PEČIVO PRO CELÝ DEN. Domácí chleba Domácí veka Loupáky Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida Pivní preclíky Pivní rohlíky Sýrové bulky ČERSTVÉ PEČIVO PRO CELÝ DEN Domácí chleba Domácí veka Loupáky Ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida Pivní preclíky Pivní rohlíky Sýrové bulky 7 Domácí chleba Doma peče chléb stále více lidí, buď

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4. Selský chléb

TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4. Selský chléb TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4 Selský chléb SLOŽENÍ voda, droždí, cukr, hladká mouka, sůl a kmín výživové hodnoty na 100 g: 1,63 g tuky, 50,77 g sacharidy, bílkoviny 8,26 g, vláknina 4,288 g, vápník 97,172 mg,

Více

SMART MASH. Recepty Světa zdraví.

SMART MASH. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART MASH Sypká směs na přípravu proteinové, bezlepkové kaše s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin a pravou belgickou čokoládou Callebaut nebo mrazem sušenými jahodami. SMART MASH

Více

Neexistuje země, kde by se chleba nepekl. Neexistuje domov, kde by chleba nevoněl. Neexistuje člověk, jemuž by se chleba přejedl.

Neexistuje země, kde by se chleba nepekl. Neexistuje domov, kde by chleba nevoněl. Neexistuje člověk, jemuž by se chleba přejedl. Kváskové chleby Neexistuje země, kde by se chleba nepekl. Neexistuje domov, kde by chleba nevoněl. Neexistuje člověk, jemuž by se chleba přejedl. I když můžete skrze vitální kvásek vdechnout život téměř

Více

Obsah. Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy

Obsah. Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy Obsah Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy Charakteristika Chléb patří k základním potravinám připravovaným pečením, pařením, nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Ve většině

Více

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny MUFFINOVÁ KUCHAŘKA Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny Obsah Sladké varianty:... 3 Muffiny stracciatellové... 3 Kefírové muffiny s nutellou a čokoládou

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná Pšeničné mouky 00 Pšeničná mouka hladká světlá T 400 Pšeničná výběrová polohrubá T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy nejmíň celozrnná. T

Více

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že:

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že: Vánočka 12. 12. 2018 Vánočka Toto sladké pečivo se jedlo už ve 14. století. Bylo připravováno v jiné formě, ale chutí bylo podobné vánočce, jak ji známe dnes. Recepty a tipy, o které se s vámi podělím,

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Praktická příručka i pro úplné začátečníky. s droždím

Praktická příručka i pro úplné začátečníky. s droždím učíme se péct Praktická příručka i pro úplné začátečníky s droždím Proč péct s droždím? Domácí kynuté pečivo patří odjakživa mezi vyhledávané pochoutky. Láká nás výraznou, lehce kořeněnou vůní, nadýchaným

Více

Domácí. CHLEBYa PEČIVO. Lahodné recepty, které provoní váš domov

Domácí. CHLEBYa PEČIVO. Lahodné recepty, které provoní váš domov Domácí CHLEBYa PEČIVO Lahodné recepty, které provoní váš domov Obsah křupavá kůrka, měkká střídka... 4 dar z nebe... 6 špaldové chleby... 15 pšeničné chleby... 45 chleby smíšené... 85 pečivo... 107 rejstřík...

Více

Recepty pro domácí pekárnu

Recepty pro domácí pekárnu Zaregistrujte výrobek a hledejte podporu na stránkách www.philips.com/welcome Otázky? Kontaktujte společnost Philips HD9015 HD9016 CZ Recepty pro domácí pekárnu 1 Recept Nepřidávejte větší množství přísad,

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Velikonoční rostlinné recepty Eva Benek

Velikonoční rostlinné recepty Eva Benek Velikonoční rostlinné recepty Eva Benek www.evabenek.com 01 Mandlový sýr Eva Benek www.evabenek.com Suroviny: 2 šálky loupaných mandlí (hranolky, najdete na www.papejzdrave.cz ) 2 stroužky česneku 1 lžička

Více

2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho.

2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho. 1 Těsto rozdělíme na poloviny. Nejlépe to půjde škrabkou na těsto. 2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho. 3 Placku těsta z jedné strany přeložíme do středu. 26 Münsterländský selský

Více

knedlíky. Dobrou chuť!

knedlíky. Dobrou chuť! Milí čtenáři. Po roce se opět setkáváme u kalendáře s recepty z Vědomické kavárničky. Na rozdíl od toho minulého (na rok 2011 ) v něm nejsou recepty na buchty, koláče ani jiné sladkosti, u kterých si každé

Více

PEČEME PRAVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB TRADIČNÍM ZPŮSOBEM, BEZ CHEMIE A PŘIDAVNÝCH LÁTEK

PEČEME PRAVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB TRADIČNÍM ZPŮSOBEM, BEZ CHEMIE A PŘIDAVNÝCH LÁTEK PEČEME PRAVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB TRADIČNÍM ZPŮSOBEM, BEZ CHEMIE A PŘIDAVNÝCH LÁTEK Oveřený spůsob jak založit žitný kvásek DEN 1 Voda: 15g, Mouka: 15g, Celkem: 30g DEN 2 Kvásek: 10g, Voda: 10g, Mouka: 10g,

Více

Forma na muffiny. Informace o výrobku a recepty. Číslo výrobku:

Forma na muffiny. Informace o výrobku a recepty. Číslo výrobku: Forma na muffiny cs Informace o výrobku a recepty Číslo výrobku: 370 632 Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 99125AS2X2IX 2018-10 Vážení zákazníci, tato silikonová forma na muffiny je extrémně pružná a má nepřilnavé

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

........ CS TROUBA RECEPTY

........ CS TROUBA RECEPTY ...... CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com AUTOMATICKÉ PROGRAMY Číslo programu Název programu 1 HOVĚZÍ PEČENĚ 2 VEPŘOVÁ PEČENĚ 3 CELÉ KUŘE 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ 7 BÍLÝ CHLÉB 8 ZAPEČENÉ

Více

Problémy při pečení a jejich řešení

Problémy při pečení a jejich řešení Problémy při pečení a jejich řešení Popis problému Příčina problému Návod na odstranění problému Po upečení je chléb přilepený k nádobě Jak lze zabránit vzniku otvorů v chlebě, které vznikají v důsledku

Více

Zdravé vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví Zdravé vánoční cukroví Recepty na zdravé vánoční cukroví, které EYTO tým Nebuď pecka podával na Vánočním cinkání s 1. ZŠ Dobříš. MAKOVÉ A KOKOSOVÉ KULIČKY 100 g tekutého medu, 50 g sezamových semínek,

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

Grilování & pecivo. Ciabatta mix 5 % č. výrobku Dinkelspitz mix č. výrobku Kornmix direkt č. výrobku Roggen mix č.

Grilování & pecivo. Ciabatta mix 5 % č. výrobku Dinkelspitz mix č. výrobku Kornmix direkt č. výrobku Roggen mix č. Grilování & pecivo Ciabatta mix 5 % č. výrobku 1980 Dinkelspitz mix č. výrobku 3149 Kornmix direkt č. výrobku 1802 Roggen mix č. výrobku 2216 Ciabatta mix 5 % Bagety se sušenými rajcaty 10,000 kg pšeničná

Více

Praktická příručka i pro úplné začátečníky. s droždím

Praktická příručka i pro úplné začátečníky. s droždím učíme se péct Praktická příručka i pro úplné začátečníky s droždím Proč péct s droždím? Domácí kynuté pečivo patří odjakživa mezi vyhledávané pochoutky. Láká nás výraznou, lehce kořeněnou vůní, nadýchaným

Více

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Příklady výrobků z lehké šlehané hmoty Testy

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Příklady výrobků z lehké šlehané hmoty Testy Obsah Charakteristika Technologický postup Vady Příklady výrobků z lehké šlehané hmoty Testy Charakteristika Šlehané hmoty jsou základním polotovarem pro výrobu širokého sortimentu cukrářských výrobků

Více

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banánové lívance NA 10 KUSŮ 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banány rozmačkáme vidličkou, poté postupně přimícháme vejce a mouku. Ze vzniklého těsta tvoříme malé lívance, které smažíme

Více

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Chia pudink s jahodami a bazalkou Chia pudink s jahodami a bazalkou 2 porce 10 min* Tato nenápadná semínka, která na první pohled připomínají mák, jsou úžasným zdrojem živin a energie. Chia jsem si oblíbila hlavně při pečení. Přidávám

Více

V tomto kurzu připravujeme Domácí slané pečivo z kynutého těsta

V tomto kurzu připravujeme Domácí slané pečivo z kynutého těsta V tomto kurzu připravujeme Domácí slané pečivo z kynutého těsta DOMÁCÍ SLANÉ PEČIVO Důvod připravit si křupavé domácí rohlíčky, voňavé bulky i pletýnky se vždycky najde. Hladkou moku můžete vždy zčásti

Více

5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů.

5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů. Dopřejte si něco dobrého a zdravého zároveň s K-take it veggie! Přesně podle mých představ! 5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů. RECEPTY 4-5 Cizrnový veggie burger ve špaldové žemli s rajčaty

Více

Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská kuchyně Vegetariánská kuchyně Semínkové paté se sušenými rajčaty Vegeburger s quionoou a domácí tatarkou Šafránovo-kokosová polévka s čerstvým špenátem Fazolové brownies s avokádovým krémem Semínkové paté se sušenými

Více

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Suroviny pro JP a BP Předmět:

Více

Forma na biskupský chlebíček se skleněným dnem

Forma na biskupský chlebíček se skleněným dnem Forma na biskupský chlebíček se skleněným dnem cs Informace o výrobku Vážení zákazníci, okraj této formy na pečení ze silikonu je extrémně pružný a dá se po upečení od pečiva jednoduše uvolnit. Skleněné

Více

Ovesné výrobky - nejvyšší obsah tuku - ovesné vločky - vady žluklé, hořké, pluchy. proso - zpracovává se na jáhly - prosná mouka

Ovesné výrobky - nejvyšší obsah tuku - ovesné vločky - vady žluklé, hořké, pluchy. proso - zpracovává se na jáhly - prosná mouka Ječné výrobky - ječné mouky zřídka, vedlejší výrobek - obrušováním kroupy velké - na loupáčkách - nařezačkách o lámanka o krupky velké o krupky malé - ječné vločky Ovesné výrobky - nejvyšší obsah tuku

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky Česká kuchyně II. Bramborová polévka Houskové knedlíky Pečená kachna s červeným zelím Rajská omáčka Vdolečky Bramborová polévka 40 g cibule 300 g kořenové zeleniny 1 středně velká cibule hrst sušených

Více

Složení výrobků. Telefon: 327594193. Email: karelzx9r@seznam.cz info@pekarstvi-novotny.cz http://pekarstvi-novotny.cz

Složení výrobků. Telefon: 327594193. Email: karelzx9r@seznam.cz info@pekarstvi-novotny.cz http://pekarstvi-novotny.cz Složení výrobků Telefon: 327594193 Email: karelzx9r@seznam.cz info@pekarstvi-novotny.cz http://pekarstvi-novotny.cz IČO: 44704151 DIČ: CZ7112080855 Pečivo světlé Gramáž: Houska Rohlík Žemle Žemle hamburger

Více

Katalog surovin a zboží

Katalog surovin a zboží Katalog surovin a zboží Dodává: Bezlepík s.r.o., 5. května 719/9, 741 01 Nový Jičín IČ: 023 90 515, DIČ: CZ 023 90 515 Místo zpracování a expedice: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 719/9, 741 01 Nový

Více

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience 20 / 21 Koláče Náplně do koláčů a buchet Tvarohová náplň 500 g tučného tvarohu 80 g změklého másla 4 žloutky 2 bílky moučkový cukr dle chuti 1 vanilkový cukr několik lžic tuzemáku Tvaroh dejte do mísy

Více

PEKAŘI. Garant: Eva Vanyová

PEKAŘI. Garant: Eva Vanyová PEKAŘI Garant: Eva Vanyová Členové externí skupiny: 4. roč. Karel Cifrain Tereza Pinkasová Zdeněk Vlček Nikolas Vyskočil Helena Kabíčková Veronika Kronusová Johana Mašková David Štemberk 5. roč. Jan Kabát

Více

Dortová forma s víkem

Dortová forma s víkem cs Dortová forma s víkem Informace o výrobku a recepty Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93708AS1X2VIII 2017-09 353 686 Nepřilnavá vrstva Forma a dno jsou opatřeny nepřilnavou vrstvou, aby bylo možné pečivo

Více

Vladimír Cais Sídliště 385 Vlachovo Březí 38422 SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ CHLÉB

Vladimír Cais Sídliště 385 Vlachovo Březí 38422 SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ CHLÉB CHLÉB CHALUPÁŘSKÝ CHLÉB 500g/600g/850g/1200g/2400g MAĎARSKÝ CHLÉB 500g/600g/850g/1200g CHLÉB CÉZAR 450g/1000g Žitno-pšeničný chléb pitná voda, žitná mouka 25%, pšeničná mouka, žitný kvas (žitná mouka,

Více

Katalog surovin a zboží

Katalog surovin a zboží Katalog surovin a zboží Dodává: Bezlepík s.r.o., Gregorova 1484/20, 741 01 Nový Jičín IČ: 023 90 515, DIČ: CZ 023 90 515 Místo zpracování a expedice: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 719/9, 741 01 Nový

Více

SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ

SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ OBSAH: Chléb str. 1-2 Pečivo str. 3-4 Koblihy str. 5-6 CHLÉB CHALUPÁŘSKÝ CHLÉB, MAĎARSKÝ CHLÉB, CHLÉB CÉZAR Složení výrobku: /alergeny tučně/ Žitná mouka chlebová, pšeničná mouka chlebová, voda, žitný

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT TECHNOLOGIE Obor: Ročník: Zpracovala: Cukrář třetí Bc. Jaroslava Londová PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo

Více

Kamenice Jihlava KATALOG VÝROBKŮ

Kamenice Jihlava KATALOG VÝROBKŮ Kamenice 38 588 23 Jihlava KATALOG VÝROBKŮ Složení výrobků Pekárna Kamenice kód výrobek gramáž složení druh peč. trvanlivos t 0301 0302 0303 Chléb konzumní 0304 Chléb slovenský 1100g 900g 450g 450g Mouka

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Při počtu 100 uvařených porcí ušetříte s naší recepturou přibližně: 123 Kč Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Maggi Těstoviny kg 0,80 0,080 72,20 5,78 57,76 Olej stolní kg 0,05 0,005 30,10 0,15 1,51 Sůl

Více

Sada na pečení skořicových hvězdiček

Sada na pečení skořicových hvězdiček cs Informace o výrobku a recept Sada na pečení skořicových hvězdiček Vážení zákazníci, ještě nikdy nebylo pečení skořicových hvězdiček s perfektními tvary tak jednoduché: Silikonová forma na pečení skořicových

Více

Ebook sestavil Mgr. Milan Hlouch. pro klienty webu www.peceme-chleb.cz. Neprodejné!

Ebook sestavil Mgr. Milan Hlouch. pro klienty webu www.peceme-chleb.cz. Neprodejné! ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ PŘI PEČENÍ CHLEBA Ebook sestavil Mgr. Milan Hlouch pro klienty webu www.peceme-chleb.cz Neprodejné! 1 SPRÁVNÁ KONZISTENCE TĚSTA Podmínkou dobrého chleba je dobré těsto. Častou chybou při

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_OvCu. 3/02/02/07 Autor Bc. Iveta Martinů Obor; předmět,

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

Krůtí guláš. Suroviny. Postup:

Krůtí guláš. Suroviny. Postup: Krůtí guláš 125 g krůtího masa na guláš zeleninový vývar z kostky 1/2 lžičky sladké papriky 50 g žampionů pórek 10 g másla 10 g hladké mouky 40 ml kysané smetany sůl, pepř olej Maso omyjeme, osušíme a

Více

Kapitola 6 - POUŽÍTÍ. 6.1 Tipy a triky

Kapitola 6 - POUŽÍTÍ. 6.1 Tipy a triky Pekárna BEEM TOP CLASS Zadávání vlastního programu Pauza (pozastavení běžícího programu) Rozsvícení / zhasnutí vnitřního osvětlení. Žárovka se po minutě zhasne automaticky. Časovač Zbarvení kůrky: světlé

Více

Soutěžte s pořadem Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika Pondělí, 15 Říjen :15 - Aktualizováno Pondělí, 15 Říjen :28

Soutěžte s pořadem Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika Pondělí, 15 Říjen :15 - Aktualizováno Pondělí, 15 Říjen :28 Od října tohoto roku mohou diváci stanice TV Paprika sledovat lokální produkci věnovanou především českým divákům. V pořadu Hezky česky s Vendy Vendulou Špetlíkovou a Adamem Novotným se mohou těšit všichni,

Více

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... 1 18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout

Více

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Žebra & křídla Zapečené chilli nachos Buffalo křidélka Crudité s dipem z modrého sýra Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Grilovaná kukuřice Salát Coleslaw Česneková bageta Zapečené chilli nachos

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_ Y_52_INOVACE_ 2_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 5 4 1 6 8 Karla Pelikánová ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY 40 sladkých receptů nejen pro sportovce

Více

Dort pomerančová bavarese

Dort pomerančová bavarese Dort pomerančová bavarese Ingredience pro 8 osob Korpus Pan di Spagna 200 gr Vejce M 100 gr Cukr krupice 100 gr Hladká mouka T650 špetka Sůl Rozvar 180 ml Voda 90 gr Cukr krupice 1/2 Kůra z pomeranče 10

Více

SEMÍNKA 100% žitný chléb se semínky

SEMÍNKA 100% žitný chléb se semínky SEMÍNKA 1 094 kj / 259 kcal 5,5 g 0,6 g 45,7 g 2,3 g 6,8 g 6,7 g 1,1 g Složení: přírodní žitný kvas, žitná mouka, voda, dýňová, slunečnicová a lněná semínka, sůl, koření. CELOZRNNÝ 1 081 kj / 256 kcal

Více

Pekárna JAVORNÍK-CZ s.r.o. Štítná nad Vláří OBJEDNÁVKY NA tel.: 577 002 330, mobil: 732 154 173

Pekárna JAVORNÍK-CZ s.r.o. Štítná nad Vláří OBJEDNÁVKY NA tel.: 577 002 330, mobil: 732 154 173 Chléb CHLÉB ŠPALDOVÝ Složení: špaldovo-jablečná směs, špaldová mouka, vločkový posyp, jablečná vláknina Balení a váha: 350g, balený, trvanlivost 9 dní Ocenění: Perla Zlínska CHLÉB MORAVSKÝ Složení: chlebová

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

Formičky na dezerty. Vážení zákazníci, Váš tým Tchibo. Informace o výrobku a recept

Formičky na dezerty. Vážení zákazníci, Váš tým Tchibo. Informace o výrobku a recept Formičky na dezerty cs Informace o výrobku a recept Vážení zákazníci, tyto nové silikonové formičky na dezerty jsou extrémně pružné a nepřilnavé. Díky tomu je možné z nich hotové dortíčky obzvlášť snadno

Více

VÝROBEK JANEX VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM

VÝROBEK JANEX VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM Touto formou Vám sdělujeme všechny potřebné údaje o balených i nebalených pekařských výrobcích, dodávaných naší firmou do obchodní sítě. Seznam výrobků CHLEBY: - pšeničnožitný

Více

CHLÉB A PEČIVO LNĚNÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB

CHLÉB A PEČIVO LNĚNÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB KATALOG PRODUKTŮ CHLÉB A PEČIVO dextróza, lecitin, voda, sádlo, droždí, sůl, cukr, diarol, pšeničný škrob do 20 mg / kg BÍLÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB Hmotnost: 650 g nebo 500 g Cena 650g: 74,20 Kč bez DPH 89,00

Více

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Tak jako ve staré Anglii: sladké kynuté bochánky jsou to pravé pro příjemný odpolední čajový dýchánek 50 ml mléka 1/4 kostky droždí (10 g) 90 g cukru 280 g polohrubé

Více

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Jemné kynuté těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Puding z jáhlových vloček

Puding z jáhlových vloček Puding z jáhlových vloček 1 Jáhlové vločky (instantní varianta) zalijeme trochou vařící vody, promícháme a necháme v přikryté nádobě změknout. 2 Do husté vločkové kaše vmícháme med, na kousky nakrájené

Více

JÍDLO JE ZÁKLADNÍ NUTNOSTÍ PRO ŽIVOT

JÍDLO JE ZÁKLADNÍ NUTNOSTÍ PRO ŽIVOT ÚVOD Řekne-li se chléb, mám před očima obraz rodiny. Chléb si za několik tisíciletí vybudoval velmi silnou symboliku v životě lidstva. Chléb je mou vášní, láskou a nepochybně součástí každého dne a často

Více

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Kompek kombinát pekařské a cukrářské výroby, spol. s r.o., J. Hory 67, 272 64 Kladno PLATNOST OD: 26.6.205 SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014

Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014 Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014 Obilniny, luštěniny: Cizrna Fazole adzuki Fazole mungo Fazole hnědé Seitan special Tempeh Kroupy Špaldová mouka Další: Agar agar (želatina) Mořské řasy Palmový tuk

Více

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA Děvčata a chlapci, končí naše desetiměsíční spolupráce. Poznali jste řadu nových kuchařských nástrojů a přístrojů, seznámili se se spoustou nových receptů

Více

Formy na pečení müsli tyčinek

Formy na pečení müsli tyčinek cs Informace o výrobku a recepty Formy na pečení müsli tyčinek Vážení zákazníci, dopřejte si něco zdravého: s těmito novými formami na pečení si vyrobíte svoje vlastní oblíbené müsli tyčinky z nejlepších

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo Do sortimentu drobného pečiva můžeme řadit: Čajové pečivo Pařížské pečivo Výrobky ze sněhové hmoty Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot Nepečené hmoty a jiné NOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO DOSPĚLÉ KUCHAŘ,

Více

Bezlepkové výrobky. POEX Velké Meziříčí, a.s. Třebíčská 384 594 01 Velké Meziříčí tel.: 566502706 www.poex.cz

Bezlepkové výrobky. POEX Velké Meziříčí, a.s. Třebíčská 384 594 01 Velké Meziříčí tel.: 566502706 www.poex.cz Bezlepkové výrobky POEX Velké Meziříčí, a.s. Třebíčská 384 594 01 Velké Meziříčí tel.: 566502706 www.poex.cz Snídaňové cereálie vhodné také jako rychlá svačina, do školy, snack na cesty, jako alternativa

Více

TURECKÝ CHLÉB Ramadan Pide

TURECKÝ CHLÉB Ramadan Pide TURECKÝ CHLÉB Ramadan Pide Těsto: 7 gramů sušených kvasnic 1 lžička cukru moučka 175 ml teplého mléka 4 šálky mouky (1:1 mouka hladká a mouka pizza) 1 polévková lžíce soli 1 polévková lžíce olivového oleje

Více

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do TVAROHOVÝ MAKOVNÍK 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, Žloutky a cukr ušleháme do pěny,

Více

Obsah. Charakteristika Technologický postup. Tvarování Pečení Vady Slané výrobkyz pálené hmoty Testy. Tradiční výrobní postup Výroba ve stroji

Obsah. Charakteristika Technologický postup. Tvarování Pečení Vady Slané výrobkyz pálené hmoty Testy. Tradiční výrobní postup Výroba ve stroji Obsah Charakteristika Technologický postup Tradiční výrobní postup Výroba ve stroji Tvarování Pečení Vady Slané výrobkyz pálené hmoty Testy Charakteristika Pálená hmota je vláčný polotovar volnější konzistence

Více

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Chléb bezlepkový snadno plesniví. Pokud připravujeme chléb doma nebo v zařízení, je vhodné péci chléb tak každé dva dny nový. Buďto pečeme v troubě, většinou

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků Prezentace k Evropskému dni jazyků Pirohy Pirohy patří mezi typické pokrmy ruské kuchyně. Připravují se v mnoha variantách, z různých těst, s různými náplněmi a různými technologickými úpravami. Můžeme

Více

"Original" Odborné recepty s Balkánským sýrem značky

Original Odborné recepty s Balkánským sýrem značky Odborné recepty s Balkánským sýrem značky "Original" Neven 7 s.r.o. Zavřená 27, Brno, PSČ 634 00 Mobil: +420775263544 info@neven.cz www.balkansky-syr.cz, www.sirene.cz Obsah 1. Gratinované brambory se

Více

Multikulturní výchova pracovní list

Multikulturní výchova pracovní list Multikulturní výchova pracovní list Předmět Ročník Informatika 6.-9. ročník Jméno Vzdělávací program Téma ŠVP ZŠ - Berlička Jídlo Výstupy - potraviny typické pro různé světadíly - globalizace - náměty

Více

Pečicí podložka pro opakované použití na piškotové rolády

Pečicí podložka pro opakované použití na piškotové rolády cs Informace o výrobku a recept Pečicí podložka pro opakované použití na piškotové rolády Vážení zákazníci, ještě nikdy nebyla výroba perfektní piškotové rolády tak jednoduchá: Těsto jednoduše upečte na

Více

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba chleba Předmět:

Více

TECHNOLOGICKÝ LIST Č.3

TECHNOLOGICKÝ LIST Č.3 TECHNOLOGICKÝ LIST Č.3 Výroba selského čerstvého sýru varianty: Gyros, Pepř, Sůl, Bylinky SLOŽENÍ čerstvé kravské mléko, mezofilní kultura, syřidlo, voda, chlorid vápenatý, jedlá sůl, koření, dle chuti

Více