LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 4. Vznik a vývoj lesnické legislativy jako regulativního nástroje LP a její vliv na stav lesů JAROMÍR VAŠÍČEK

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 4. Vznik a vývoj lesnické legislativy jako regulativního nástroje LP a její vliv na stav lesů JAROMÍR VAŠÍČEK"

Transkript

1 LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 4 Vznik a vývoj lesnické legislativy jako regulativního nástroje LP a její vliv na stav lesů JAROMÍR VAŠÍČEK

2 Počátky osídlování lesů Doba kamenná - 3 mil. let až př. n. l Doba bronzová let př. n. l. až př. n. l. Doba železná př. n. l. až př. n. l

3 Počátky osídlování lesů Okolo let př. n. l. 90 % našeho území pokryto lesy pralesního charakteru řídké osídlení se vyskytovalo kolem řek, lidé sbírali plody, a pokud něco pěstovali, tak vypalovali lesy po vyčerpání úrodnosti se přemístili a na původní místo se vraceli po letech.

4 Počátky osídlování lesů Okolo př. n. l. až 500 let př. n. l. se zvyšuje využívání lesů a dochází především v nížinách k intenzivnějšímu vypalování lesů a jejich přeměnu na zemědělskou půdu.

5 Počátky osídlování lesů př. n. l. Období rozvoje keltské kultury: Zvyšuje se tlak na lesy a jsou využívány i lesy ve vyšších polohách, dřevo je používáno na stavbu keltských měst (opid) a obydlí, pro výrobu skla, železa, pro vypalování hliněného nádobí atd. Keltové byli postupně vytlačováni Markomany a Kvády, kteří většinou ponechali pole opět zarůst lesem.

6 Počátky osídlování lesů - Slované Zemědělství: okolo 600 n.l. nové pozemky byly získávány ŽĎÁŘENÍM vypalováním lesa pole bylo obděláváno jednoduchou radlicí, ta neobracela půdu a šla málo do hloubky pole se hnojilo popelem (popel po žďáření), zaoráním strniště nebo trusem zvířat, která se tu pásla tento způsob obdělávání umožňoval jen nízké výnosy, vyčerpaná pole se nechala nějaký čas ležet ladem pěstovalo se obilí (pšenice), hrách, čočka k jídlu, obilí i na výrobu piva chov zvířat krav, ovcí, koz, prasat zvířata nebyla ustájena, volně pobíhala kolem osady lov lesní zvěře pro kožešiny sběr lesního medu sladidlo, výroba medoviny Bydlení: polo zemnice jednoduchá stavení, zčásti zahloubená v zemi, stěny tvoří trámy nebo jsou vypleteny z proutí, jsou vymazány hlínou

7 Klášterní kolonizace lesů (okolo roku 1200) S rozšiřováním křesťanství byly zakládány kláštery, kterým panovník věnoval část lesů K zakládání osad se připojila šlechta a podporoval i panovník rozvoj hutnictví, těžby drahých kovů, výroba dřevěného uhlí, budování sídel Na některých místech se již objevuje nedostatek dříví.

8 Nejstarší právní normy mající vztah k lesům Regionální právní normy: Městská práva brněnská 1245, jihlavská 1259 Chebský lesní řád 1379 Principy: Ochranu lesů před krádežemi, devastací, zakotveny tresty (utětí ruky, až upálení, královské lesy byly již spravovány lovčími, hajnými, první lesmistrovký úřad (Chebsko 1340) výnos Jana Lucemburského dříví rozlišováno na palivo a stavební, ustanoveny vlastnické kategorie (lesy královské, klášterní, panské, městské, obecní, selské), právní normy neupravovaly hospodaření v lesích.

9 Období rozvoje za Karla IV Za Karla IV. - rozvoj tehdejší společnosti Hutě Doly Dřevěné uhlí Palivo Sklárny potaš, skelné hutě Výstavba sídel, hradů Nedostatek dostupného dřeva

10 Maiestas Carolina vypracován správněji CODEX CAROLINUS Návrh zemského zákoníku (celostátní právní norma): Cílem bylo upevnění pozice krále proti rozpínavosti šlechty, měl 109 článků, Vymezoval královská města a hrady, které nesměly být zastavovány, anebo zastavovány na dobu nejvýše 9 let Odúmrť královi dosud šlechta Roku 1355 šlechta na generálním sněmu návrh zamítla nechtěla být svazována psaným zákonem. Ve vztahu k lesům: lesy byly v některých krajinách porúbané, vykopané a některé vyorané, zakazuje se kácet dříví mimo souše a vývraty, ochrana pomezních lesů krušnohorských za Kadaní a Mostem, tresty utětí ruky, upálení,

11 Období předhusitské Další rozmach hospodářství s následným zvyšujícím se tlakem na lesy, byla používána toulavá seč obnova lesa byla ponechána přírodě. Zajímavým ochranným ustanovením bylo nařízení krále Václava IV. ze dne 25. listopadu 1398, - kterým udílí městu Chebu právo kácet dříví v královských lesích, - ale současně nařídil: - aby cest neoholili před nepřáteli, by ty cesty mohli zarůbati k zemské obraně.

12 Příklady právních opatření Nařízení pro mincmistra, aby dohlížel na ceny řešen nedostatek dříví pro kutnohorské lesy, zákazy pastvení dobytka v lesích, zejména mladých, roku 1414 bylo ve výmladkových lesích Mikulova a Lednice zavedeno pravidelné sedmileté obmýtí,

13 Období Husitských válek Husitské války způsobily: pustnutí krajiny, úbytek obyvatelstva mnoho vesnic a měst bylo vypáleno a poškozeno, ustalo přeměňování lesů na zemědělskou půdu, naopak značné rozlohy zemědělské půdy namnoze opět zarostly lesem.

14 Období od husitských válek do 30leté války Za vlády Jiřího z Poděbrad, tedy koncem 15. století začalo: opětovné vypalování a klučení lesů, především lesů lužních v okolí řek a údolních niv, nicméně další rozvoj hospodářství nastal až v 16. století První snahy o: popis a mapování lesů pěstební opatření sloužící k zachování lesů

15 Zachování lesů v století 1. část Požadavek na větší paseky s sebou přinesl i snahy o co nejrychlejší obnovu lesů cestou ponechání výstavků. První zmínky nacházíme v pardubickém urbáři sepsaném krátce po roce Obnova vykácených lesů se uplatňovala rovněž síjí, ve kterých byla zakazována pastva dobytka, která byla zakazována stále častěji v mladých lesních porostech. V první polovině 16. století byly u nás zaváděny cizokrajné dřeviny.

16 Zachování lesů v století 2. část roku 1586 vydána instrukce pro vyšetření stavu českých lesů první zjištění množství porostních zásob, roku 1568 stížnost brandýského lesmistra na značné škody působené v lesích zvěří, nařízení 1613 podle kterého měly být všechny komorní lesy zaměřeny a podle výměry měla být stanovena výše prodeje dřeva, vzniká první organizace odborné správy lesů na komorních lesích, vznikají pokrokové instrukce na jednotlivých šlechtických velkostatcích, které zaváděly první způsoby hospodaření.

17 Zachování lesů v století 3. část Z historických pramenů vyplývá, že v této době byla pěstební péče zcela primitivní, spíše jen ochranného charakteru na základě praktických zkušeností a byla silně ovlivňována potřebami myslivosti. Aby bylo možné zjistit rozlohu lesů i jejich peněžní hodnotu, byly i lesy v předbělohorské době měřeny a někdy i mapovány a odhadnuty podle jejich peněžního výnosu. Jindy toto měření, mapování a povšechný popis jejich stavu měly být podkladem k majetkové evidenci nebo ke stanovení přiměřené těžby, které měla předcházet každoroční náležitá prohlídka lesů.

18 Období 30leté války Třicetiletá válka V Čechách a na Moravě bylo vypáleno 102 měst a vesnic. Počet obyvatel klesl válkou na polovinu emigrace nekatolického obyvatelstva. silné omezení a zastavení provozu v dolech, hutích a sklárnách přerušení osidlování našich zemí podstatně omezily spotřebu dříví Následek - přechodné zotavení našich leckde až příliš vykácených lesů.

19 Období po 30leté leté válce do vydání lesních řádů v letech Polovina 17. století První návrhy na industrializaci našich zemí Merkantilistické představy o průmyslovém rozvoji hospodářství Hlavní zásady merkantilismu (ekonomický nacionalismus) bohatství země je určeno množstvím drahých kovů v zemi bohatství se vytváří v obchodních vztazích (mezinárodní obchod) cílem obchodu je aktivní obchodní bilance k tomu slouží protekcionismus, státní subvence a vydávání ochranných cel Samotné slovo merkantilismus je latinského původu (mercator obchodník, Mercurius římský bůh obchodu).

20 Období po Třicetileté leté válce do vydání lesních řádů v letech Stav lesů se postupem času zhoršoval nejhůře obecní a městské lesy Stát do hospodaření s lesy nezasahoval Vlastníci pečovali samostatně (šlechta nositel pokroku mohli cestovat) mapováním, popisem a povšechným konstatováním že lesů má býti šetřeno První LHP 1739.

21 Vydání lesních řádů Industriální rozvoj Čech, Moravy a Slezska způsoboval nedostatek dřeva, na který panovnice Marie Terezie reagovala vydáním řádů. Řešil hlavní nedostatky, které spatřoval především ve špatném hospodaření v městských, obecních a poddanských lesích.

22 Císařský královský patent lesů a dříví, ustanovení v království Českém se týkající Obsahoval především: zákaz prodeje dříví z městských lesů bez souhlasu nadřízených instancí, ke správě městských lesů a vykazování těžeb byli ustanoveni vrchnostenští úředníci, užitkové dříví se nesmělo používat jako palivové, při těžbě se měly ponechávat výstavky jiné podrobné otázky pěstování lesa řád neřešil bylo doporučeno, aby lesy v horských oblastech nebyly otevírány zhoubným větrům, v nížinách umožňoval paseky v horách doporučoval toulavou seč, zakazoval klučení lesů v okolí sídel a průmyslových center, v mladých lesních porostech byla zakázána pastva hovězího dobytka, pastva koz byla zakázána zcela, bylo zakázáno hrabání mechu a steliva, zákaz rozdělávání ohňů v letním období (od sv. Jiří do sv. Havla), bylo uloženo kopání příkopů proti šíření václavky, byly vymezeny první povinnosti státní správě.

23 Období od tereziánských patentů do roku 1852 Období od roku 1750 do roku 1848 rozvoj: přírodních a ekonomických věd lesnických nauk (HÚL, OL, PL, mapování lesů ) Uhlí na konci 18. století omezuje se palivo užitkové sortimenty

24 Období po roce 1852 V roce 1848 byla zrušena robota. 3. prosinec 1852, kdy byl vydán lesní zákon, který obsahoval především: o povinnost ustanovovat státní úředníky nad hospodařením s lesy, o povinnost státních zkoušek pro lesní hospodáře opravňující je k samostatnému vedení lesního hospodářství, o zavedl státní zkoušku pro ochranný lesní personál a pro pomocnou technickou službu, o povinnost zalesnění vykácených ploch nejdéle do 5 let od jejich vzniku, o zákaz svévolného pustošení lesů, o zákaz přeměny lesní půdy na jiné kultury bez úředního povolení, o povinnost dodržovat pravidla ochrany lesů o likvidace různých lesních služebností (těžba, sbírání dříví, hrabání steliva, pastva, kosení trávy v lesích.

25 Využívání lesů Těžba: dříví, rašeliny, klestu, Výroba: dehtu, kolomazi, drasla (potaše), tříslové kůry, dřevěného uhlí Sběr: hub, lesních plodů, léčivých rostlin, okrasných mechů, pryskyřice Pěstování lesa, jánského žita Dobývání: pařezů, písku, lomového kamene, písku, Stavba: plavebních kanálů, lesních železnic, vorů, drobné stavby v lesích Doprava dříví: svoz dříví saněmi Sklizeň: trávy (travaření) Chov: dobytka, sokolů, bobrů, včel, lesní zvěře v oborách Profese: pytláctví, žďáření, smolaření, pastevectví, travaření, kohátnictví, vorařství, čižba, sokolnictví, bobrovnictví, brtnictví, vorařství.

26 Potaš (uhličitan draselný K 2 CO 3 ) se ve středověku získávala spalováním celých stromů na stojato. Tzv. popeláři do kmene javorů nebo jiných dřevin vyhloubili otvor, ve kterém udržovali oheň. Strom pomalu vyhořel, aniž by došlo k ohrožení okolního lesa. Popelaření se provádělo pouze za stálého počasí, protože potaš nesměla zmoknout. Tradiční technologie výroby spočívala v loužení dřevěného popela vodou a odpaření přefiltrované louženiny na tzv. surovou potaš neboli flus. Ten již bylo možné užít jako surovinu v některých průmyslových odvětvích. Vyžíháním kalcinací flusu bylo získáváno čistší kalcinované draslo. Surovinou pro výrobu potaše byl tedy původně dřevěný popel, zprvu speciálně pálený z tvrdého dřeva (javor klen, bříza a i buk) v lesích, později (po vydání Lesního řádu v roce 1754) získávaný z dřevního odpadu nebo z popela zbylého po topení v domácnostech. Náhražkově se také využívalo jiného organického materiálu (sláma ). Užívaná technologie se od 16. do 19. století téměř neměnila a byla v této formě rozšířená prakticky po celém světě.

27 Období od roku 1852 do roku 1918 Uplatňování zákona 250/1852 ř. z. Velmi pomalé zavádění ustanovit odborného lesního hospodáře, Neobsahoval těžební regulaci, LHP 11/1893 zem. zák. opatření proti přetěžbám pro lesy s výměrou nad 50 ha 117/ bezeškodné svádění horských vod 52/ zalesňování povodí Bečvy 93/ o očišťování lesů od cizích zákličků a zaokrouhlování hranic lesních

28 Úprava lesního práva za První Československé republiky Zákon o prozatímní ochraně lesů č.82/1918 Sb. ve snaze zabránit kořistním těžbám zavedl: minimální věk, kdy směly být porosty káceny (60 let pro les vysokokmenný a let pro les výmladkový), maximální těžební plochu (paseku), rovnou normální roční pasece. Zákon měl i své nedostatky, ke kterým patřilo: nezavedl všeobecnou povinnost hospodařit podle LHP, legalizoval krátké doby obmýtní, neomezoval předmýtní těžby a tím umožňoval prořeďování porostů, nepamatoval na případy kalamitní těžby.

29 Úprava lesního práva za První Československé republiky Byl vydán zákon č. 37/1928 Sb. o zatímní ochraně lesů, k němu bylo vydáno prováděcí vládní nařízení č. 97/1930 Sb. povinnost hospodařit podle úředně schválených LHP pro všechny majitele s výměrou lesů nad 50 ha, povinnost hlásit zamýšlenou mýtní těžbu nad 25 m3 v lesích bez LHP, rozlišování těžby mýtní, předmýtní a nahodilé, v lesích bez LHP byla výše předmýtní těžby limitována na 20 % roční výše mýtní těžby, minimální doba obmýtní na 80 let, jako maximum roční mýtní těžby byl zaveden průměrný mýtní přírůst, byl zaveden LHC, jako komplex lesů jednoho majitele, pro který se vyhotovuje LHP, povinnost vedení LHE o provedené těžbě a zalesnění v lesích obhospodařovaných podle LHP, pokutu Kč nebo vězení do tří měsíců pro majitele lesů a jejich lesní úředníky, pokud by jednali proti těmto předpisům.

30 Lesní právo v letech 1939 až 1945 V průběhu německé okupace došlo k vydání 11 významných vládních nařízení, připravovaných již před válkou: č. 15/1939 Sb. o ustanovení odborných lesních hospodářů a zaměstnanců lesní výkonné služby a lesních hajných. První nařízení stanovilo povinné zaměstnávání odborných lesních hospodářů na 575 ha a ochranného lesního personálu na 345 ha lesa. č. 178/1940 Sb. o odborné službě lesní Odborná služba řešila vcelku úspěšně dva problémy tehdejšího lesního hospodářství: odbornou správu malolesů a zaměstnání pro kvalifikované lesní hospodáře, kteří ztratili svá místa v důsledku rozpadu Československé republiky. č. 291/1943 Sb. potvrdilo sice výměru 575 ha pro odborné lesní hospodáře, ale zrušilo povinnost zaměstnávat ochranný personál na každých 345 ha.

31 Lesní právo v letech 1939 až 1945 č. 350/1940 Sb. o uchování a vypěstění dědičně hodnotného dorostu stromového v lese nařizovalo: uznávat lesní porosty za způsobilé k získávání lesních semen, řízků a náletových sazenic. Pěstování lesních sazenic na prodej a obchodování s lesními semeny a sazenicemi mohlo být svěřeno pouze osobám, které pro to získaly oprávnění od Mze. č. 363/1941 Sb. o provádění holosečí v lesním hospodářství nařizovalo: výrazné omezení holosečného hospodářského způsobu v našich zemích, mělo však i negativní dopad tím, že někdy vedlo k nadměrnému prořeďování mýtných porostů. č. 229/1942 Sb. o lesních úřadech bylo již uvedeno ve stati pojednávající o dohlédací službě.

32 Lesní právo v letech 1939 až 1945 Mimořádně významné a na vysoké odborné úrovni jsou poslední dvě právní normy pro lesní hospodářství vydané v této době. č. 35/1944 Sb. o zařízení lesů a vyhláška Mze a lesnictví č. 539/1944 Sb., která obsahuje směrnice a bližší předpisy o hospodářské úpravě lesů: povinnost hospodařit podle schválených LHP v soukromých lesích s výměrou nad 50 ha a v ostatních lesích bez ohledu na výměru, směrnice pro základní a závěrečnou pochůzku a pro vedení protokolu, třístupňové rozdělení lesa, povinnost hospodařit v lesích vysokokmenných, nové pojetí těžební regulace, při níž rozhoduje celková těžba, která se dělí na těžbu mýtní a předmýtní, zavedení ukazatelů výše těžby, povinnost volit při obnově lesa hospodářsky žádoucí dřeviny odpovídající stanovišti, vedení těžební mapy, která má být zároveň znázorněním prostorové úpravy.

33 Právní normy v lesním hospodářství v období Vyhláška Mze č.3021/1947 o inventarizaci lesů: Inventarizací se rozumělo šetření o porostních poměrech (porostní skladbě, složení dřevní zásoby podle dřevin a podle tloušťkových tříd), stanovení výše těžby a celkové zhodnocení těžebních možností. Inventarizace se vztahovala na všechny lesy s výměrou nad 10 ha, Zavedla ukazatele výše mýtné těžby

34 Právní normy v lesním hospodářství v období I. Vyhláška č. 139/1952 o výkonu odborné správy lesů a o příspěvcích na ní výkon odborné správy svěřen státním lesům Vládní nařízením č. 124/1951 Sb., byla od sebe organizačně oddělena pěstební a těžební složka lesního hospodářství. Od vznikly správy lesního hospodářství, jako organizace rozpočtové, a podniky lesního průmyslu, jako organizace hospodářské. Následně zrušeno vládním nařízením č. 2/1956 Sb. o organizaci lesního hospodářství

35 Právní normy v lesním hospodářství v období II. Vládní usnesení z Generální plán zvelebení zemědělského, lesního a vodního hospodářství stanovil: pro lesní hospodářství, vedle delimitace zemědělského a lesního půdního fondu, vypracovat plány výsadby rychle rostoucích dřevin a ochranného zalesňování a hrazení bystřin. Cílem plánování výsadby rychle rostoucích dřevin bylo zajistit dostatek topolového dřeva především pro papírenský průmysl. Tato akce byla mezi lesníky označována jako "topolová mánie".

36 Právní normy v lesním hospodářství v období III. Zákon č. 166/60 Sb. o lesích a vyhláška Mze č.17/1961 Sb. zavedení všeobecné povinnosti hospodařit podle schválených LHP, vytvoření LHC na podkladě produkčních a ekonomických podmínek, bez ohledu na vlastnictví, stanovení základních těžebních ukazatelů pro odvození etátu mýtní těžby, uložení povinnosti státní péči o lesy kontrolovat plnění ustanovení LHP a vedení LHE stanovení povinnosti využívat při obnově lesů stanovištně vhodného reprodukčního materiálu, zákaz holých sečí širších než průměrná výška porostu a delších než desateronásobek této výšky, stanovení maloplošného pasečného (podrostního) způsobu s přirozenou, umělou a nebo smíšenou obnovou jako základního hospodářského způsobu, stanovení povinnosti zalesnit holiny nejpozději do jednoho roku a zajištění založených porostů do pěti let po jejich vzniku,

37 Právní normy v lesním hospodářství v období IV. Zákon č. 166/60 Sb. o lesích a vyhláška Mze č.17/1961 Sb. vedení přehledu o lesním půdním fondu a povinnost vlastníků hlásit každou změnu ve vlastnictví, správě a užívání pozemků, co nejúčelnější využívání lesního fondu pro lesní hospodářství, opatření k ochraně lesního fondu před jeho odnímáním lesnímu hospodářství, stanovení povinnosti zajišťovat ostatní užitečné funkce lesa (i když pouze proklamativním způsobem), jednoznačné formulování práva volného vstupu do lesa a sběru lesních plodin, definování cíle lesnicko-technických meliorací a uvedení úkolů organizací provádějících tyto činnosti, uložení úkolu vládě stanovit vyhláškou opatření k zabránění, popřípadě ke zmírnění škod způsobených na lesích kouřem, popílky, prachem a jinými škodlivinami, stanovení úkolů vedoucím organizací v oblasti péče o pracující ve specifických podmínkách práce v lesním hospodářství, jejichž postupné plnění přineslo zlepšení kultury práce v lese.

38 Právní normy v lesním hospodářství v období V. Vedle pokrokových opatření, prosazovaly tyto právní normy zřetelnou tendenci k pokračující socializaci lesního hospodářství a k potlačování soukromého vlastnictví lesů tím, že: umožňovaly přikázat les do užívání organizaci, vykonávající odbornou správu (v případě, že vlastník neplnil stanovené úkoly), umožňovaly zneužití ustanovení o vytváření ucelených lesních částí jako prostředku k vytváření tlaku na vlastníky drobných lesů, aby je předávali do užívání nebo do vlastnictví tzv. socialistických organizací (JZD nebo státním lesům), legalizovaly zvýšené těžby dřeva nad etát stanovený LHP, z důvodů potřeb státního plánu rozvoje národního hospodářství.

39 Právní normy v lesním hospodářství v období VI. Právní úpravu lesního hospodářství, platnou od , zavedl jednak federální zákon o lesích č. 61/1977 Sb., jednak zákony národních rad o hospodaření v lesích a státní správě lesního hospodářství (zákon ČNR č.96/1977 Sb. a zákon SNR č.100/1977 Sb.). Na území České republiky k ní ještě patřily tyto vyhlášky ministerstva zemědělství, lesního a vodního hospodářství: - č.97/1977 Sb., o odborné správě lesů a příspěvcích na ní, - č.98/1977 Sb., o lesní stráži - č.99/1977 Sb., o postupu při ochraně lesního půdního fondu, - č.13/1978 Sb., o kategorizaci lesů, způsobech hospodaření a lesním hospodářském plánování.

40 Právní normy v lesním hospodářství v období VII. Federální lesní zákon č. 61/1977 Sb.: vytyčil poslání a úkoly lesů, vymezil pojem lesního půdního fondu a stanovil zásady jeho ochrany, stanovil režim správy a převodu lesního majetku, stanovil užívací vztahy k soukromým lesům, stanovil opatření k vytváření ucelených lesních částí vymezil kategorizaci a hlavní zásady rozvoje funkcí lesů Zákon ČNR č. 96/1977 Sb. upravoval: organizaci a výkon státní správy lesního hospodářství, podrobné otázky hospodaření v lesích a ochrany lesů, vstup do lesů a jeho užívání občany, byly stanoveny tři závazné ukazatele LHP a to: 1. hospodářský způsob, 2. výše těžeb stanovená těžebním procentem v jednotlivých věkových stupních, 3. úkoly obnovy a výchovy lesních porostů.

41 Právní normy v lesním hospodářství v období VIII. Celkově lze charakterizovat teorii a praxi této právní úpravy takto: vyznačovala se přezíravým přístupem k vlastnickým právům, vyvolala zhoršení způsobu obhospodařování lesů, docházelo k lokálně výraznému překračování únosných těžeb, výrazně se zvětšilo imisní poškození lesů, zvětšily se škody na lesních porostech způsobené zvěří a použitím nevhodných technologií těžby a soustřeďování dříví, narostly zásoby v přestárlých porostech, především v obtížně přístupných lokalitách, lesní hospodářství bylo ovlivňováno rozsáhlými kalamitami, jejichž rozsah od sedmdesátých let neustále roste a představují jeden z nejzávažnějších problémů současného hospodaření v lesích, projevoval se přezíravý vztah politických, hospodářských orgánů a vedoucích pracovníků na všech stupních řízení k právním normám a k lesním hospodářským plánům.

42 Právní předpisy po roce 1990 Zákon č. 229/1991 Sb. o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku Zákon č.92/1991 o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, Vyhláška č. 248/1993 Sb. o zakládání a obnovování lesních porostů Zákon č. 289/1995 sb. o lesích

43 Závěr V obdobích, kdy se společnost ekonomicky rozvíjela, rostl počet obyvatel, zvyšovala se výroba skla, železa, keramiky apod., se snižovala plocha lesů a zhoršoval se jejich stav. Naopak v dobách krizí (například výskyt moru) v období válek, kdy klesal počet obyvatel a lidé měli zcela jiné starosti, se plocha lesů zvětšovala a narůstaly i zásoby dříví.

Vývoj právních předpisů k lesnímu právu na území České republiky. LRL 48E a LRL 49E Právní předpisy v lesnictví

Vývoj právních předpisů k lesnímu právu na území České republiky. LRL 48E a LRL 49E Právní předpisy v lesnictví Vývoj právních předpisů k lesnímu právu na území České republiky LRL 48E a LRL 49E Právní předpisy v lesnictví Vývoj lesnické legislativy v ČR Městská práva - nejstarší právní normy které vznikaly spolu

Více

Vývoj péče o lesní majetky v českých zemích. Modul 8 - HÚL 4

Vývoj péče o lesní majetky v českých zemích. Modul 8 - HÚL 4 v českých zemích Modul 8 - HÚL 4 Současná podoba středoevropských lesů je silně ovlivněna dlouhodobou činností člověka, který se v české kotlině usadil jako zemědělec natrvalo již ve 4. tisíciletí př.

Více

Těžba dříví. Základní názvosloví

Těžba dříví. Základní názvosloví Těžba dříví Základní názvosloví 1. Kácení = oddělení stojícího stromu do pařezu + usměrnění jeho pádu do předem určeného směru. 2. Opracování pokáceného stromu = činnosti při zpracování pokáceného stromu

Více

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích. Přehled nejdůležitějších částí

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích. Přehled nejdůležitějších částí Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích Přehled nejdůležitějších částí 1 -Účel zákona Stanoví předpoklady: pro zachování lesa, péči o les a obnovu lesa jako národního bohatství, tvořícího nenahraditelnou složku

Více

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH Téma 9-12 Ekonomická efektivnost dlouhodobých záměrů Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

Zákon číslo 289/1995 Sb., o lesích (lesní zákon) LRL 48E a LRL 49E Právní předpisy v lesnictví Mgr. Ing. Michal Hrib, Ph.D.

Zákon číslo 289/1995 Sb., o lesích (lesní zákon) LRL 48E a LRL 49E Právní předpisy v lesnictví Mgr. Ing. Michal Hrib, Ph.D. Zákon číslo 289/1995 Sb., o lesích (lesní zákon) LRL 48E a LRL 49E Právní předpisy v lesnictví Mgr. Ing. Michal Hrib, Ph.D. Důvody vzniku nového právního předpisu přijat v důsledku změny společenských

Více

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý Nízký a střední les alternativa budoucnosti Jan Kadavý Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kapitola 0 - obsah Obsah prezentace

Více

MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ II. Etát a legislativa

MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ II. Etát a legislativa MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ II. Etát a legislativa 1.Základní pojmy A) Etát = objem dříví, které lze na daném LHC za dané období vytěžit s ohledem na dosažení stavu vyrovnanosti a těžební nepřetržitosti

Více

MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ I. Teorie normálního lesa

MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ I. Teorie normálního lesa MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ I. Teorie normálního lesa Teorie normálního lesa Od počátku byla HÚL orientována na definování stavu lesa zabezpečujícího nepřetržitou a vyrovnanou těžbu (výnos) Vytvořila se

Více

LESNICKÁ POLITIKA ČÁST 14. Základní charakteristiky stavu lesů, lesního hospodářství v ČR JAROMÍR VAŠÍČEK

LESNICKÁ POLITIKA ČÁST 14. Základní charakteristiky stavu lesů, lesního hospodářství v ČR JAROMÍR VAŠÍČEK LESNICKÁ POLITIKA ČÁST 14 Základní charakteristiky stavu lesů, lesního hospodářství v ČR JAROMÍR VAŠÍČEK ZDROJE INFORMACÍ V DATOVÉM SKLADU ÚHÚL BRANDÝS NAD LABEM Národní Inventarizace Lesů (NIL) 4letý

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy

1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy Zkušební test č. 3 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení: Datum:. 1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy

Více

Ochrana půdy - prameny právní úpravy -

Ochrana půdy - prameny právní úpravy - Ochrana půdy a lesa Ochrana půdy - prameny právní úpravy - Z. č. 183/2006 Sb., stavební zákon Z. č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách Z. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí Z. č.

Více

1 DEMONSTRAČNÍ OBJEKT: V BABICI

1 DEMONSTRAČNÍ OBJEKT: V BABICI 1 DEMONSTRAČNÍ OBJEKT: 201803 V BABICI 1.1 Identifikace demonstračního objektu Název, číslo DO: V Babici 201803 Plocha DO: 48,10 ha Vlastník: PhDr. Ludvík Belcredi, Pohankova 8, 628 00 Brno Správce: Ing.

Více

HÚL v historických a společenských souvislostech

HÚL v historických a společenských souvislostech HÚL v historických a společenských souvislostech hospodářská úprava lesa představuje ucelený systém činností specializovaných státních i soukromých organizací nejhmatatelnějším výsledkem jejich práce jsou

Více

Plánování hospodářských opatření (HUP)

Plánování hospodářských opatření (HUP) Plánování hospodářských opatření (HUP) Ing. Michal Kneifl Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Proč vůbec plánujeme? Abychom

Více

Využívání biomasy lesních dřevin pro energetické účely a další zpracování

Využívání biomasy lesních dřevin pro energetické účely a další zpracování Využívání biomasy lesních dřevin pro energetické účely a další zpracování Soušek Zdeněk Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Olomouc Seminář Litomyšl 26.10. 2010 Výběr lesních stanovišť

Více

Zkušební test č. 1 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení:... Datum:...

Zkušební test č. 1 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení:... Datum:... Zkušební test č. 1 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení:... Datum:... 1. Co se přesně rozumí pro účely lesního zákona lesem: a) Lesní porosty s jejich prostředím a pozemky určené pro plnění funkcí

Více

Hodina Umělá obnova lesa a zakládání lesních porostů

Hodina Umělá obnova lesa a zakládání lesních porostů Hodina 34-35 Umělá obnova lesa a zakládání lesních porostů 1 Základní pojmy, hodnocení umělé obnovy obnova lesa soubor opatření vedoucích ke vzniku následného porostu přirozená vytváření nového porostu

Více

Příloha III. Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ

Příloha III. Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ Příloha III Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ (HS) Číslo Kategorie lesa Soubory lesních typů směrnice 01 lesy zvláštního určení 0X, 1X, 1Z, 3J Cílová

Více

Historie a současnost společnosti Rostislav Polášek

Historie a současnost společnosti Rostislav Polášek Historie a současnost společnosti 1994-2014 Rostislav Polášek Vznik společnosti Od podzimu r. 1991 do konce r. 1993 správa lesů spadá do působnosti MěÚRožnov, hosp.odb., násl. odbor správy městských lesů

Více

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2012 Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, www.uhul.cz vypracovala: Ing. Stanislava Postlová pob. České

Více

Lesy, jejich složení a vývoj. Jiří Remeš Lukáš Bílek Katedra pěstování lesů

Lesy, jejich složení a vývoj. Jiří Remeš Lukáš Bílek Katedra pěstování lesů Lesy, jejich složení a vývoj včr Jiří Remeš Lukáš Bílek Katedra pěstování lesů VÝVOJ LESŮ V ČESKÝCH ZEMÍCH V HISTORICKÉ DOBĚ Do konce 12. století osídlení poměrně řídké a soustředěné nejvíce do oblastí

Více

PRAMENY PRÁVNÍ ÚPRAVY PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY LESŮ SOUVISEJÍCÍ PRAMENY ZÁKLADNÍ POJMY KATEGORIZACE LESŮ ZÁKLADNÍ POJMY.

PRAMENY PRÁVNÍ ÚPRAVY PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY LESŮ SOUVISEJÍCÍ PRAMENY ZÁKLADNÍ POJMY KATEGORIZACE LESŮ ZÁKLADNÍ POJMY. PRAMENY PRÁVNÍ ÚPRAVY PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY LESŮ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. 2008 Zákon č. 289/1995 Sb., o lesích, ve znění č.238/1999..167/2008 Sb. Zákon č. 282/1991 Sb., o České inspekci životního prostředí

Více

Zvýšení konkurenceschopnosti vlastníků lesů v ČR

Zvýšení konkurenceschopnosti vlastníků lesů v ČR Zvýšení konkurenceschopnosti vlastníků lesů v ČR NEJVÝZNAMNĚJŠÍ VLIVY NA LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ V ČR Nejpřísnější lesní zákon na světě Vysoký podíl lesa ve vlastnictví státu Vícekolejnost státní správy, překryv

Více

Lesnictví studijní podklad pro předmět Ekologie a ŽP

Lesnictví studijní podklad pro předmět Ekologie a ŽP Lesnictví studijní podklad pro předmět Ekologie a ŽP Lesnictví _ Úvod Legislativa: Lesní zákon 289/1995 Sb. 1996 11 vyhlášek Kompetence: MZe MŽP IŽP + NP, NPR, NPP Kraj. úř. - vyjadřuje se RŽP HÚL Vyhláška

Více

Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích.

Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích. Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích. Obecně je vymezeno jedenáct dotačních titulů, na které jsou poskytovány finanční příspěvky

Více

Otázky SZZ Lesní inženýrství Ekonomika LH

Otázky SZZ Lesní inženýrství Ekonomika LH Otázky SZZ Lesní inženýrství Ekonomika LH 1. Finanční matematika, časová hodnota peněz. Faktor času. 2. Pracovníci a práce v lesním hospodářství. Produktivita práce a její měření. Mzdové formy odměňování.

Více

Porost s jednoduchou strukturou jednoetážový porost.

Porost s jednoduchou strukturou jednoetážový porost. Struktura lesa Struktura (skladba, složení) lesního porostu označuje souhrn vnějších i vnitřních znaků charakterizujících celé jeho vnitřní uspořádání, tj. obraz stavu porostu zaznamenaný v určitém okamžiku

Více

Rámcové směrnice hospodaření a jejich uplatnění

Rámcové směrnice hospodaření a jejich uplatnění Rámcové směrnice hospodaření a jejich uplatnění Vratislav Mansfeld & Štěpán Křístek Odborný seminář České lesnické společnosti, připravený ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Ústavem pro hospodářskou

Více

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3),

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3), Orgány státní správy lesů a) obecní úřady obcí s rozšířenou působností, b) kraje, c) ministerstvo. Státní správu lesů ve vojenských lesích, které jsou v působnosti Ministerstva obrany, vykonává v rozsahu

Více

Obnova lesních porostů. Hospodářské způsoby obnovy lesa

Obnova lesních porostů. Hospodářské způsoby obnovy lesa Obnova lesních porostů Hospodářské způsoby obnovy lesa Základní způsoby obnovy porostů podle hospodářských způsobů Obnova lesa je charakterizovaná v lesním zákoně 289/1995 Sb. Tento zákon rozlišuje 4 hospodářské

Více

II. Informační seminář FRAMEADAPT. Rámcové směrnice hospodaření vybraných přírodních lesních oblastí. Jan Kadavý, LDF MENDELU

II. Informační seminář FRAMEADAPT. Rámcové směrnice hospodaření vybraných přírodních lesních oblastí. Jan Kadavý, LDF MENDELU II. Informační seminář FRAMEADAPT Rámcové směrnice hospodaření vybraných přírodních lesních oblastí Jan Kadavý, LDF MENDELU 12.11.2015 Adaptační opatření VSTUPY Z KA1: 1. Změna dřevinné skladby 2. Postupné

Více

Náležitosti lesního hospodářského plánu. Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ

Náležitosti lesního hospodářského plánu. Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ Náležitosti lesního hospodářského plánu Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ Obsah prezentace 1. Základní pojmy 2. Náležitosti plánu 3. Digitální plán 4. Informační standard LH 5. Databáze plánu Základní pojmy

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318 Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318 Obor: 41-45 - L/51 Mechanizace zemědělství a lesního hospodářství Třída: MP2A Období: jaro 2018 Profilová

Více

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Josef Fanta Platforma pro krajinu, Botanický ústav AV ČR v. v. i., Průhonice Obsah

Více

Okruhy otázek ke SZZ obor Lesní inženýrství

Okruhy otázek ke SZZ obor Lesní inženýrství Ekonomika lesního hospodářství Okruhy otázek ke SZZ obor Lesní inženýrství 1. Finanční matematika, časová hodnota peněz. Faktor času. 2. Pracovníci a práce v lesním hospodářství. Produktivita práce a její

Více

289/1995 Sb. ZÁKON o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)

289/1995 Sb. ZÁKON o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon) 289/1995 Sb. ZÁKON o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon) (platí od 1. 51. 2017 do 30. 64. 2017) ve znění zákona 238/1999 Sb., 67/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 76/2002

Více

Hlavní adaptační opatření v ČR a jejich implementace v HÚL

Hlavní adaptační opatření v ČR a jejich implementace v HÚL Hlavní adaptační opatření v ČR a jejich implementace v HÚL JAN KADAVÝ ÚHÚLAG LDF MENDELU 7.9.2017, Křtiny Lesnická adaptační hospodářská opatření smysl, účel a význam globální změna klimatu hospodářská

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318 Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace náměstí Svobody 318 Obor: 41-45 - L/51 Mechanizace zemědělství a lesního hospodářství Třída: MP2A Období: jaro 2017 Profilová

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 9

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 9 MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 9 DNE: 25. 02. 2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 126/2019/TSBM NÁZEV: Zpráva o lesním hospodářství města ANOTACE: Informace o kůrovcové kalamitě, o současné těžbě a připravovaných výsadbách.

Více

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2014

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2014 Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2014 Vypracovala: Ing. Stanislava Postlová Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka České Budějovice,

Více

Pěstování lesů IV. ročník. Modul 6 Hodina 44. Diferencovaná pěstební technika lesních porostů

Pěstování lesů IV. ročník. Modul 6 Hodina 44. Diferencovaná pěstební technika lesních porostů Pěstování lesů IV. ročník Modul 6 Hodina 44. Diferencovaná pěstební technika lesních porostů Dubové porosty a porosty s převahou DB Obnova 1. přirozená: Clonnou sečí okrajovou, pruhovou i skupinovou (postup

Více

Zpráva o hospodaření Městských lesů Česká Lípa spol. s r.o. za rok 2013

Zpráva o hospodaření Městských lesů Česká Lípa spol. s r.o. za rok 2013 Zpráva o hospodaření Městských lesů Česká Lípa spol. s r.o. za rok 2013 Rok 2013 byl posledním rokem platnosti Lesního hospodářského plánu (dále jen LHP), který byl zpracován pro Lesní hospodářský celek

Více

Roční výkaz odvětvových ukazatelů v lesnictví

Roční výkaz odvětvových ukazatelů v lesnictví Roční výkaz odvětvových ukazatelů v lesnictví Les 8- Registrováno ČSÚ ČV 47/5 ze dne 3.0.24 IKF 5 za rok 25 Výkaz je součástí Programu statistických zjišťování na rok 25. Podle zákona č. 89/5 Sb., o státní

Více

Ú P L N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K

Ú P L N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K Nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti, ve znění nařízení vlády č. 308/2014 Sb., kterým

Více

3. PEDOLOGIE Lesní půdní fond (PUPFL) T Vymezení pojmů, ochrana (37)

3. PEDOLOGIE Lesní půdní fond (PUPFL) T Vymezení pojmů, ochrana (37) "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". 3. PEDOLOGIE 3.8. Lesní půdní fond (PUPFL) T - 3.8.1. Vymezení pojmů, ochrana (37) 289/1995 Sb. ZÁKON ze dne 3. listopadu

Více

2. Historický vývoj evidence nemovitostí

2. Historický vývoj evidence nemovitostí 2. Historický vývoj evidence nemovitostí 2. 1. Veřejné knihy Evidence nemovitostí je pojem, se kterým se setkáváme v našich zemích již od středověku. S vývojem evidence nemovitostí je spojena potřeba vyměření

Více

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2010

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2010 Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2010 Vypracovala: Ing. Stanislava Postlová a kolektiv, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka České

Více

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů Emil Cienciala Úvodem Klimatická změna pro lesníka - změna růstového prostředí z hlediska klimatických (teplota,

Více

LHP. I. Hlavní legislativa se vztahem k LHP II. Postup vypracování LHP III. Součásti a náležitosti LHP IV. Využití LHP vlastníkem lesa

LHP. I. Hlavní legislativa se vztahem k LHP II. Postup vypracování LHP III. Součásti a náležitosti LHP IV. Využití LHP vlastníkem lesa LHP I. Hlavní legislativa se vztahem k LHP II. Postup vypracování LHP III. Součásti a náležitosti LHP IV. Využití LHP vlastníkem lesa I. Zákonné normy a předpisy vztahující se k vyhotovení LHP (LHO) A)

Více

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II Nejvyšší koncepční materiál lesního hospodářství Pro období do roku 2013 Schválen vládou ČR 1. 10. 2008

Více

Krkonošský národní park. Ekonomická, ekologická a sociální specifika péče o národní park

Krkonošský národní park. Ekonomická, ekologická a sociální specifika péče o národní park Ing. Václav Jansa Krkonošský národní park Ekonomická, ekologická a sociální specifika péče o národní park Hříběcí boudy 8.10.2013 15.10.2013 1 1. Prostředí a jeho limity 2. Sledujeme cíle. 3. V Krkonoších

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ IV. Postup výpočtu etátu

MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ IV. Postup výpočtu etátu MODELY HOSPODÁŘSKÝCH LESŮ IV. Postup výpočtu etátu Obecný postup výpočtu etátu A) TĚŽBA MÝTNÍ Stanovení těžebních procent pro zadaný hospodářský soubor (dále jen HS) podle parametrů u - obmýtí a o - obnovní

Více

Nezákonné těžby v lesích

Nezákonné těžby v lesích Nezákonné těžby v lesích 3. září 2013, Brandýs nad Labem Martin Baranyai Česká inspekce životního prostředí 2 Nezákonné těžby ve Východních Čechách Rok Plocha (ha) Objem (m 3 ) Počet případů počet Pokuty

Více

ANALÝZA POTENCIÁLU BIOMASY V ČR S RESPEKTOVÁNÍM POTRAVINOVÉ BEZPEČNOSTI

ANALÝZA POTENCIÁLU BIOMASY V ČR S RESPEKTOVÁNÍM POTRAVINOVÉ BEZPEČNOSTI ANALÝZA POTENCIÁLU BIOMASY V ČR S RESPEKTOVÁNÍM POTRAVINOVÉ BEZPEČNOSTI Kamila Vávrová VÚKOZ, v. v. i., Praha OBSAH PŘEDNÁŠKY Potravinová bezpečnost Zdroje biomasy Typologie půd EP Model vývoje pěstebních

Více

I. Vytvoření východiska obnovy kombinací okrajové clonné seče a vložených prvků listnatých dřevin

I. Vytvoření východiska obnovy kombinací okrajové clonné seče a vložených prvků listnatých dřevin Úvod: Pro LHC SLH Dr.R. Kinský Žďár nad Sázavou, který se nachází na okrese Žd'ár nad Sázavou a Havlíčkův Brod I byl zpracován LHP s platností 1999-2008. LHP vypracoval, Lesprojekt Hradec Králové, s.r.o.

Více

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala a expertní skupina KA 6

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala a expertní skupina KA 6 KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů Emil Cienciala a expertní skupina KA 6 Složení expertní skupiny KA 6 Karel Fišer Zuzana Jankovská Josef

Více

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2009

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2009 Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2009 Vypracovala: Ing. Stanislava Postlová, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka České Budějovice,

Více

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV Představení projektu, příklady pěstebních opatřeních hodnocených v rámci projektu Pěstební opatření pro zvýšení biodiverzity v lesích v chráněných územích Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního

Více

Lesnictví v České republice (stav k 31.12.2011)

Lesnictví v České republice (stav k 31.12.2011) Lesnictví v České republice (stav k 31.12.2011) Ing. Jaromír Vašíček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Státní lesnická

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Výzva k vyhotovení LHP 2014-2023. Obec Hradčovice. Se sídlem Hradčovice, 687 33, č. p. 168, IČ 00290963

Výzva k vyhotovení LHP 2014-2023. Obec Hradčovice. Se sídlem Hradčovice, 687 33, č. p. 168, IČ 00290963 Výzva k vyhotovení LHP 2014-2023 Obec Hradčovice Se sídlem Hradčovice, 687 33, č. p. 168, IČ 00290963 Výzva k předložení nabídky na veřeinou zakázku malého rozsahu Zadavatel: obec Hradčovice, IČ 00290963,

Více

Role a význam lesnického rámcového plánování v podmínkách GZK

Role a význam lesnického rámcového plánování v podmínkách GZK Role a význam lesnického rámcového plánování v podmínkách GZK Jan Kadavý, LDF MENDELU 4. 10. 2016 Projekt FRAMEADAPT Cíl projektu přispět k návrhu lesnických adaptačních opatření a strategií souvisejících

Více

Role a význam lesnického rámcového plánování v podmínkách GKZ

Role a význam lesnického rámcového plánování v podmínkách GKZ Role a význam lesnického rámcového plánování v podmínkách GKZ Jan Kadavý, LDF MENDELU 1. 11. 2016 Projekt FRAMEADAPT Cíl projektu přispět k návrhu lesnických adaptačních opatření a strategií souvisejících

Více

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny.

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Tabulka č. 1 Částky vyplacené v letech 2004 2010 jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Žádáno (mil. Kč) Vyplaceno (mil. Kč) Rok ZPF 1 Rybníky PUPFL 2 Celkem ZPF Rybníky PUPFL Celkem

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

Průmyslové plantáže tvrdých listnáčů a jehličnatých dřevin

Průmyslové plantáže tvrdých listnáčů a jehličnatých dřevin Průmyslové plantáže tvrdých listnáčů a jehličnatých dřevin Ing. Václav Hurt, Ph.D. Prof. Ing. Petr Kantor, CSc. Přednáška byla uskutečněna v rámci předmětu Pěstování účelových lesů a projektu INOBIO Tento

Více

file:///home/moje/dokumenty/prace/olh/pred...

file:///home/moje/dokumenty/prace/olh/pred... 335/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. června 2006, kterou se stanoví podmínky a způsob poskytování finanční náhrady za újmu vzniklou omezením lesního hospodaření, vzor a náležitosti uplatnění nároku Ministerstvo

Více

Zpráva o hospodaření na LHC Jindřichovice za rok 2015

Zpráva o hospodaření na LHC Jindřichovice za rok 2015 Obec Jindřichovice, Jindřichovice 232, 358 01 Kraslice Zpráva o hospodaření na LHC Jindřichovice za rok 2015 Zásadní změnou, která proběhla v průběhu měsíce března 2015, bylo ukončení výkonu funkce OLH

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

1.3 Osidlování krajiny (jižního Plzeňska) Text pro vyučujícího, 2. st.

1.3 Osidlování krajiny (jižního Plzeňska) Text pro vyučujícího, 2. st. 1.3 Osidlování krajiny (jižního Plzeňska) Text pro vyučujícího, 2. st. Vybraný aspekt Text ke čtení Ilustrace Pravěcí lovci Prvními lidmi, kteří se objevili v krajině dnešního jižního Plzeňska, byli již

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318 Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318 Obor: 41-45 - L/51 Mechanizace zemědělství a lesního hospodářství Třída: MZ2A Období: jaro 2015 Profilová část maturitní zkoušky

Více

Ú P L N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K

Ú P L N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K Nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti, ve znění nařízení vlády č. 308/2014 Sb., kterým

Více

Ochrana lesa. Terminologie a kategorie lesů Principy a nástroje ochrany lesa Výkon státní správy v oblasti ochrany lesa

Ochrana lesa. Terminologie a kategorie lesů Principy a nástroje ochrany lesa Výkon státní správy v oblasti ochrany lesa 27. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana lesa Terminologie a kategorie lesů Principy a nástroje ochrany lesa Výkon státní správy v oblasti ochrany lesa Ochrana lesa strana 2 Úvod Lesy představují

Více

Ministerstvo zemědělství Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů

Ministerstvo zemědělství Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů Ministerstvo zemědělství Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů Spisová značka.: 14LH7893/2019-16212 Č.j.: 18918/2019-MZE-16212 Vyřizuje: JUDr.Ing. Jiří Staněk, CSc. Telefon: 221812381 E-mail: Jiri.Stanek@mze.cz

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

VyhotovilI linka I PROTOKOL

VyhotovilI linka I   PROTOKOL o-. CESKÁ INSPEKCE llvot iho PRO TRFOf Oblastní inspektorát Praha Oddělení ochrany lesa Wolkerova 40/11, 160 00 Praha 6 - Bubeneč tel.: 233066111, fax: 233066103 e-mail: ol@ph.cizp.cz, web: www.cizp.cz

Více

Informace o vývoji kalamitní situace v lesích a připravovaných opatřeních Mgr. Patrik Mlynář

Informace o vývoji kalamitní situace v lesích a připravovaných opatřeních Mgr. Patrik Mlynář Informace o vývoji kalamitní situace v lesích a připravovaných opatřeních Mgr. Patrik Mlynář náměstek ministra pro řízení sekce Sekce lesního hospodářství KŮROVCOVÉ TĚŽBY Rok 2018 - další výrazná akcelerace

Více

Ú P L N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K ( s e z a h r n u t í m z m ě n ú č i n n ý c h o d 1. 9.

Ú P L N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K ( s e z a h r n u t í m z m ě n ú č i n n ý c h o d 1. 9. Nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti, ve znění nařízení vlády č. 308/2014 Sb., kterým

Více

NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI

NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI VY_32_INOVACE_02_Nejstarší osídlení naší vlasti NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://pravek.boiohaemum.cz/index.php

Více

Pravěk na našem území. Skládačka

Pravěk na našem území. Skládačka Pravěk na našem území Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

Inovace předmětu: Lesnická politika Ing. Vlastimil Vala, CSc. Aktuální lesnicko - politické otázky. Smrk? Ano? NE?

Inovace předmětu: Lesnická politika Ing. Vlastimil Vala, CSc. Aktuální lesnicko - politické otázky. Smrk? Ano? NE? Inovace předmětu: Lesnická politika Ing. Vlastimil Vala, CSc. Aktuální lesnicko - politické otázky Smrk? Ano? NE? Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

Žádost o poskytnutí příspěvku dle dotačního programu

Žádost o poskytnutí příspěvku dle dotačního programu Žádost o poskytnutí příspěvku dle dotačního programu Příloha č. 1 Poskytování příspěvků na podporu hospodaření v lesích v Moravskoslezském kraji pro rok 2013 OBECNÁ ČÁST Podací místo Reg. číslo Otisk razítka

Více

Základní údaje a přírodní poměry.

Základní údaje a přírodní poměry. LESY ČESK ESKÉ É REPUBLIKY, s. p. Lesníí závod Židlochovice Lesn Vložte text 1 Základní údaje a přírodní poměry. Většina území LZ patří do nejsušší a nejteplejší oblasti ČR Katastrální výměra LZ 167 169

Více

Historický vývoj krajiny České republiky

Historický vývoj krajiny České republiky Historický vývoj krajiny České republiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny společného základu

Více

horizont celého mladšího holocénního období kolonizace pralesů na Českomoravské vysočině

horizont celého mladšího holocénního období kolonizace pralesů na Českomoravské vysočině Obnovená pastva ovcí v NPR Mhl Mohelenská káhd hadcová step Doc. Ing. Pavel Veselý, CSc. Mendelova univerzita v Brně Ústav výživy zvířat a pícninářství Spolehlivé literární prameny k dispozici z 18. století

Více

v tom (%) Výměra půdy celkem (ha) z toho trvalé travní porosty zahrady, sady půda

v tom (%) Výměra půdy celkem (ha) z toho trvalé travní porosty zahrady, sady půda 2.3.2. Zemědělství a lesnictví Největší podíl zemědělské půdy na rozloze ORP mají správní obvody Jaroměř a Nový Bydžov, podíl orné půdy na zemědělské je nejvýraznější v okresech Hradec Králové a Nový Bydžov,

Více

PĚSTEBNÍ POSTUPY ZVYŠUJÍCÍ

PĚSTEBNÍ POSTUPY ZVYŠUJÍCÍ PĚSTEBNÍ POSTUPY ZVYŠUJÍCÍ STABILITU A ODOLNOST LESNÍCH POROSTŮ S VÝZNAMNÝM PODÍLEM SMRKU VE STŘEDNÍCH A VYŠŠÍCH POLOHÁCH JIŘÍ REMEŠ FAKULTA LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Adaptační

Více

Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba

Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba Trvale udržitelné hospodaření v lesích Dle zákona o lesích č. 289/1995 Sb. takové hospodaření, při němž je les trvale schopen plnit

Více

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2008

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2008 Finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované jednotlivými kraji v roce 2008 Vypracovala: Ing. Stanislava Postlová, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka České Budějovice,

Více

ÚPL N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K

ÚPL N É Z N Ě N Í P R Á V N Í H O P Ř E D P I S U K Nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti, ve znění nařízení vlády č. 308/2014 Sb., kterým

Více

Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích.

Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích. 1 Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích. Obecně je vymezeno jedenáct dotačních titulů, na které jsou poskytovány finanční příspěvky

Více

Odbor životního prostředí (OŽP)

Odbor životního prostředí (OŽP) Odbor životního prostředí (OŽP) 1) Lesní hospodářství a ochrana lesa Státní správa lesů z. č. 289/1995 Sb., o lesích a) Rozhodování o pochybnostech a prohlášení pozemků za pozemky určené k plnění funkcí

Více

Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů

Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů Václav Tomášek Odborný seminář České lesnické společnosti, připravený ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství

Více

Zalesňování zemědělských půd

Zalesňování zemědělských půd Zalesňování zemědělských půd Obsah prezentace: 1. Historie zalesňování zemědělských půd 2. Zalesňování ZPF s podporou z EU 3. Doporučení pro žadatele o dotaci na zalesnění zemědělského pozemku (PRV 2014-2020)

Více

II. HISTORIE VÝVOJE ČESKÉHO PRACOVNÍHO PRÁVA

II. HISTORIE VÝVOJE ČESKÉHO PRACOVNÍHO PRÁVA II. HISTORIE VÝVOJE ČESKÉHO PRACOVNÍHO PRÁVA Obsah 1 Cíle... 2 2 Výklad problematiky... 2 2.1 Vývoj do roku 1918... 2 2.2 V letech 1918 1945... 3 2.3 Vývoj od roku 1945 až dosud... 4 3 Shrnutí poznatků...

Více

Ekonomika lesního hospodářství. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Ekonomika lesního hospodářství. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Ekonomika lesního hospodářství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Ekonomika lesního hospodářství (EKLH) Připravil: Ing. Tomáš

Více