Projekt Odyssea,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt Odyssea,"

Transkript

1 Projekt Odyssea, Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové ( = téma OSV č. 77) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Učíme se rozvíjet dobré mezilidské vztahy. Třídnická hodina Prima osmiletého gymnázia 3-4 vyučovací hodiny Mezilidské vztahy Číslo blízké lekce OSV 7.2, 7.3 Hlavní cíl/e OSV, které chceme během vyučování naplnit. Stručný popis plánovaného vyučování (nejvýše třemi větami). Základní otázky pro reflexi se žáky (pouze k cílům OSV). Žák získá nové informace o svých spolužácích Žák pojmenuje různé lidské vlastnosti a posuzuje jejich vliv na život ve třídě 1. Úvodní aktivity : aktivizující a zklidňující(nemám slov, Hromadné tleskání, Hledání budíku) 2. Seznamovací hry (Hra na jména, Trhání papíru) 3. Brainstorming kladné a záporné vlastnosti a jejich vliv na kolektiv; jaká (ý) jsem já (Ano ne) 1. Jak silně zapůsobily dnešní hodiny na tvé pocity? 2. Kolik nového poznání ti daly dnešní hodiny? 3. Jak se ti líbily dnešní hodiny? 4. Máš nějaký pocit, který chceš popsat? 5. Jak a v čem tě mohou prožité aktivity ovlivnit? 6. Jaké pro tebe bylo nejzajímavější poznání? 7. V čem konkrétně ti mohou některé informace poznání pomoci? 8. Co a proč byl pro tebe nejsilnější prožitek během celé činnosti? 9. Co a proč bylo pro tebe nepříjemné? 10. Co se pokusíš na základě dnešních prožitků změnit na sobě? 11. Co nám vyplynulo z dnešních aktivit pro život třídy? 12. Jaké jsou tvé závěrečné pocity? Autor přípravy, škola Iva Hodíková, Gymnázium E. Krásnohorské, Praha 4

2 Závěrečná reflexe uskutečněného vyučování Co se mi osvědčilo během vyučování (co fungovalo, z čeho jsem měl/a radost). S jakými problémy (překvapeními, obtížemi) jsem se během vyučování setkal/a a jak jsem na ně reagoval/a. Osvědčilo se mi spojit bez přestávky 2 vyučovací hodiny udrželo se určité napětí a atmosféra. Přestávka byla až před třetí hodinou. Žáci pozitivně vnímali mé vlastní zapojení do některých aktivit. Po vysvětlení činnosti se vyplatí oslovit konkrétního žáka: Co budeš dělat? Jaký je úkol? Zopakuj formulaci! atd. Všechny aktivity žáky zaujaly, díky tomu je poměrně intenzivně prožívaly a průběžně i v závěru byly schopné celkem hluboké reflexe. Já i žáci se domníváme, že hodiny byly přínosné a určitě v nich budeme pokračovat. Některé aktivity zabraly více času než jsem původně předpokládala (z naplánovaných dvou hodin byly nakonec tři). Čas je hodně ovlivněn velikostí skupiny, pracovala jsem se 30 žáky. Je třeba vést všechny aktivity tak, aby měly spád a nezačaly žáky nudit. Co bych příště udělal/a jinak. Pokusím se lépe odhadnout čas.

3 Podrobná příprava na vyučování Pomůcky barevné křídy, lepící páska, hodiny (budík), A 5 papíry (na roztrhání), A 5 papíry na psaní, podložky na psaní, propisovačky Doporučená literatura a další informační zdroje Michal Dubec, Daniela Kaudersová: Metody osobnostní a sociální výchovy pro třídnické hodiny. Projekt Odyssea. Prostor ve třídě je třeba upravit lavice jsou po obvodu, žáci sedí na židlích v kruhu. 1. Oznámení tématu a zápis na tabuli (2 ) První vyučovací hodina Dobrý den, vítám vás na dnešních aktivitách, které by nás měly dovést k vzájemnému lepšímu poznání a měly by nám pomoci vytvořit v naší třídě příjemnou kamarádskou i pracovní atmosféru. Přeji vám i sobě, aby nás všechny činnosti zaujaly, abychom je naplno prožili a abychom si z nich co nejvíce odnesli. Téma: Poznáváme se navzájem Cíl: Získat nové informace o spolužácích ( o jejich vlastnostech, schopnostech, dovednostech, zájmech ) 2. Úvodní aktivity Aktivizující Nemám slov (2x zopakovat) (4 ) Žáci si stoupnou, jejich úkolem je co nejdéle mluvit na jeden nádech. Nerozhoduje, co říkají, ale musí vydržet co nejdéle. Na odpočítání se najednou nadechnou a mluví. Zklidňující Hromadné tleskání (1 ) Učitel začne vytleskávat jednoduchý rytmus. Žáci mohou i nemusí znát princip hry postupně zaregistrují tleskání, přidávají se k němu a zároveň přestávají hovořit. Pokračuje se tak dlouho, dokud všichni nepřestanou mluvit a nepřidají se. Hledání budíku (5 ) Žáci si přikryjí oči, úplně se ztiší. Učitel obchází třídu a někam položí hodiny (budík). Žáci (stále se zavřenýma očima a po chvíli naslouchání) ukáží prstem směrem, kde si myslí, že hodiny jsou. Poté otevřou oči a přesvědčí se, zda určili místo správně. (na otevřené otázky této i dalších reflexí odpovídají vždy ti, kteří se chtějí o své pocity a myšlenky podělit)

4 1. Co bylo při této činnosti nejdůležitější? 2. Jak dobře se ti podařilo se opravdu soustředit? (odpověď pomocí škály paže připažené = nepodařilo až vzpažené = velmi podařilo ) 3. Zcitlivění na dané téma Provokace (18 ) Žáci se po obvodu kruhu co nejvíce promíchají tak, aby vedle sebe neseděli největší kamarádi. Další aktivita proběhne ve dvojicích, při lichém počtu se může zapojit i učitel. Učitel všechny osloví: Myslím si, že toho o sobě někteří víte hodně málo, možná o někom vůbec nic nevíte, kdy má narozeniny, co by rád dostal jako dárek, jaké je jeho zamilované jídlo, jaká nejoblíbenější zábava, kam by chtěl jet na prázdniny, jestli má sourozence Co vy na to? Mám pravdu? Žáci mají 2 minuty na to, aby se pokusili o druhém z dvojice napsat co nejvíce informací, které znají. Nesmějí se navzájem na nic ptát!! Po uplynutí času si ve dvojicích řeknou, co o sobě napsali a potvrdí si, nebo vyvrátí své domněnky. Některé dvojice přečtou své domněnky nahlas, aby se příslušné informace dozvěděli i ostatní. 1. Jak moc jsi se ve svých znalostech o spolužákovi mýlil(a)? (odpověď pomocí škály paže nebo počet prstů 0 = vůbec jsem se nemýlil(a) 10 = mýlil(a) jsem se ve všem) 2. Jak moc tě překvapilo, co o tobě spolužák ví? (odpověď pomocí libovolné škály) 3. Co konkrétně tě překvapilo, že o tobě spolužák ví? 4. Seznamovací hry Hra na jména (25 ) Každý si vymyslí přídavné jméno, které ho charakterizuje nebo by se mu jako charakteristika líbilo např. Míša upovídaná, Alča blonďatá, Zuzka pečlivá První třeba učitel řekne : Já jsem Iva optimistická. Další v řadě použije formulaci : To je Iva optimistická a já jsem Verča upovídaná. Další pokračuje : To je Iva optimistická, Verča upovídaná a já jsem Terka zamilovaná. Každý opakuje posledních 5 jmen, neví-li, mohou ostatní napovědět nebo opravit chybu. Na závěr soutěž 2 žáků kdo si zapamatoval nejvíce jmen a charakteristik jede postupně po kruhu, nesmí se vracet, bez nápovědy! 1. Jak těžké pro tebe bylo zapamatovat si charakteristiky? (odpověď škálou palec - nahoru = lehké, vodorovně = středně těžké, dolu = těžké) 2. O které charakteristice si myslíte, že je přáním nikoliv pravdou? 3. O kterých charakteristikách si myslíte, že jsou nejvýstižnější? Druhá vyučovací hodina Trhání papíru (35 45 ) Každý žák dostane 1 papír. Učitel všechny osloví: Lesy bychom měli šetřit a papírem bychom neměli plýtvat. Teď je ale mimořádná situace a vy můžete svůj papír libovolně roztrhat. Máte na to 10 vteřin. Teď!...A co teď s těmi papírky? Kolik máte kdo útržků, tolik informací (jakýchkoliv, ale pravdivých) nám o sobě řeknete. (např. mám starší sestru, neumím kreslit, ráda hraji na klavír, nesnáším špenát, doma neposlouchám, líbí se mi Vojta )

5 Je dobré, když s informacemi začne učitel (a prozradí třeba i něco hodně soukromého), za každou odloží jeden útržek. Je třeba mít trpělivost, aktivita se často protáhne, ale mnoho žáků na sebe (třeba i po vzoru učitele) prozradí hodně osobní věci. 1. Jak se ti tahle aktivita líbila? (odpověď škálou zabrání prostoru tělem od klubíčka = nelíbila až po stoj s rozkročenýma nohama a zvednutýma roztaženýma rukama i roztaženými prsty = moc líbila) 2. Co bys příště při téhle aktivitě udělal(a) jinak? 3. Co myslíš, že by se dalo odvodit z toho, na kolik kousků kdo roztrhal svůj papír? 4. Jaké tři informace pro tebe byly nejvíce překvapivé nebo nejzajímavější? 5. Koho a za jakou informaci si hodně ceníš? Třetí vyučovací hodina 5. Brainstorming (24') na: pojmenování různých lidských vlastností, jejich vliv na život a atmosféru v třídním kolektivu Vysvětlíme název brain = mozek, storm = bouře 1. fáze - princip - žáci pojmenovávají co nejvíce vlastností, učitel (nebo nějaký žák) je zapisuje na tabuli, nikdo vlastnosti nekomentuje ani nehodnotí, každý se pokusí přispět 1. Jmenujte různé kladné vlastnosti! žáci se snaží přijít na co nejvíce kladných lidských vlastností, pokud vedou spor o tom, zda je opravdu kladná, rozhodne převažující názor 2. Jmenujte různé záporné vlastnosti! stejný princip jako v předcházející otázce 2. fáze - z obou kategorií utvoříme skupiny vlastností 1.a Které vlastnosti jsou výhodou při řešení týmového úkolu? můžeme vlastnosti znovu zapisovat na tabuli nebo je můžeme barevně podtrhávat 1.b Které vlastnosti jsou potřebné pro dobré vztahy a pohodu ve třídě? stejný postup jako v předcházejí otázce 2.a Které vlastnosti jsou nevýhodou při týmové práci? stejný postup jako v předcházející otázce 2.b Které vlastnosti narušují soužití ve třídě? stejný postup jako v předcházející otázce 3. fáze - reflexe 1. Které ze jmenovaných kladných vlastností u žáků ve třídě výrazně chybí? 2. Které ze jmenovaných kladných vlastností jsou naopak pro žáky ve třídě typické?

6 3. Které ze jmenovaných negativních vlastností jsou pro žáky ve třídě typické? 4. Které ze jmenovaných negativních vlastností jsou pro život třídy největší "třaskavinou"? 5. Kterých vlastností bychom si měli pro pohodu ve třídě nejvíce cenit, hýčkat je, rozvíjet a snažit se,aby je každý získal? 6. Jaký (á) jsem? ANO - NE (10') Upravíme prostor třídy - židle dáme stranou a středem třídy nalepíme na zem lepící pásku, která symbolizuje hranici mezi ANO a NE, určíme, na kterou stranu od středu je ANO, na kterou je NE. Učitel pokládá žákům otázky týkající se jejich vlastností, žák má "ohodnotit" sám sebe a svoji odpověď vyjádřit tím, že se postaví na jednu nebo druhou stranu od středové čáry. Čím dále od ní stojí, tím je jeho ANO nebo NE důraznější, čím méně si je jistý odpovědí, tím blíže ke středu se postaví. Otázky (např.) : 1. Myslíš si, že jsi kamarádský? 2. Myslíš si, že jsi tolerantní? 3. Myslíš si, že jsi uzavřený? 4. Myslíš si, že jsi optimistický? 5. Myslíš si, že jsi ochotný každému pomoci? 6. Myslíš si, že jsi samotář? 7. Myslíš si, že jsi závistivý? 8. Myslíš si, že jsi agresivní? 9. Myslíš si, že jsi hádavý? 10. Myslíš si, že jsi spolehlivý? 11. Myslíš si, že kolem sebe šíříš dobrou náladu? 12. Odpovídal jsi vždy pravdivě? (poslední otázka) Průběžně lze položit dotaz k diskuzi: Kdo si myslíte, že je XY opravdu nespolehlivý? Posunuli byste ho na základě vaší zkušenosti s ním do jiné vzdálenosti od středu? Žáci v odpovědi na tyto diskusní otázky vystupují výhradně se svým názorem, a proto používají formulaci: Já si myslím, že XY... je - není tak moc uzavřený, posunul bych ho téměř ke středu (může se doložit i nějakou konkrétní zkušeností). 1. Na co bys chtěl/a reagovat? 2.Jak jsi se při posuzování sama sebe cítil (a)? 3. Co ti bylo při hodnocení nepříjemné? 4. Překvapil tě nějaký názor spolužáků na tebe - jaký? 5. Jak moc jsi se shodoval(a) s názorem spolužáků na jejich vlastnosti? (odpověď libovolnou škálou - např. paže) 6. Jak moc ti dělalo problém odpovídat po pravdě? (odpověď škálou) 7. Závěrečná reflexe (10') 1. Jak silně zapůsobily dnešní hodiny na tvé pocity? (škála - např. paže) 2. Kolik nového poznání ti daly dnešní hodiny? (škála např. prsty 0-10)

7 3. Jak se ti líbily dnešní hodiny? (škála - smajlíci - mračoun, neutrál, úsměv) 4. Máš nějaký pocit, který chceš popsat? 5. Jak a v čem tě mohou prožité aktivity ovlivnit? 6. Jaké pro tebe bylo nejzajímavější poznání? 7. V čem konkrétně ti mohou některé informace poznání pomoci? 8. Co a proč byl pro tebe nejsilnější prožitek během celé činnosti? 9. Co a proč bylo pro tebe nepříjemné? 10. Co se pokusíš na základě dnešních prožitků změnit na sobě? 11. Co nám vyplynulo z dnešních aktivit pro život třídy? 12. Jaké jsou tvé závěrečné pocity? (škála - vyplnění prostoru - klubíčko až roztažené ruce a nohy) 8. Závěr (1') Učitel zhodnotí všechny uplynulé činnosti a poděkuje všem za iniciativu, ochotu ke spolupráci a otevřenost.

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s textem Český jazyk a literatura 1. ročník 2 hodiny Hlavní

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Komunikační výchova práce s odbornými texty Český jazyk

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové ( = téma OSV č. 43 ) Kriticky přistupujeme k mediálním informacím, rozpoznáváme propagandu.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové ( = téma OSV č. 22) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Lidské vlastnosti Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Ročník 2. Časový rozsah 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Jehličnany Přírodopis Ročník 7. Časový rozsah 2 hodiny Hlavní oborové cíle

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Skládání slov, čtení s porozuměním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny výuka je rozdělena

Více

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Praha Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) Věková skupina (ročník) 6. ročník

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naturalismus ve světové literatuře 2.poloviny 19.století Časový rozsah lekce 3 navazující vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Lidské vlastnosti Časový rozsah lekce 90 min Věková skupina (ročník) 4. ročník ZŠ Vzdělávací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Živočichové živočišné třídy Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Čeleď Růžovité Časový rozsah lekce 2 x 45min Věková skupina (ročník) Sekunda osmiletého studia

Více

Projekt Odyssea, Gotická kultura - úvod

Projekt Odyssea,  Gotická kultura - úvod Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Poslední Přemyslovci, Lucemburkové opakování Gotická kultura - úvod Časový rozsah lekce 2 vyučovací

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Rozmanitost přírody stromy listnaté a jehličnaté 2 vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Tělesová síť kvádru a krychle 2 vyučovací hodiny

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Dopis Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny v jednom bloku Věková skupina (ročník) 7. ročník

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domácí zvířata - ptáci Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) 2 vyučovací hodiny proložená

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Travelling s použitím

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou Mikuláš práce s básničkou Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Mikuláš práce s básničkou Stručná anotace učební jednotky Žáci

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy oblast Člověk a příroda Název lekce (téma) Písemná práce z matematiky Časový rozsah lekce 35 minut Věková skupina

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Jak najít kamaráda Časový rozsah lekce 2x 45 min. Věková skupina (ročník) 5. (lekce vhodná

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Evropa Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 7. ročník

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup

Více

Počet chlapců let

Počet chlapců let Název lekce (projektu) Škola počet dětí Vyučující - autor lekce Stavění věže Základní škola Žákovská, Žákovská 1/ 1006, Havířov 736 01 Daniela Navrátilová Věková skupina Počet dětí Počet dívek Počet chlapců

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Názvosloví halogenidů, oxidů a sulfidů Časový rozsah lekce 90 minut/2 vyučovací hodiny Věková

Více

- hledání forem pro prezentaci

- hledání forem pro prezentaci Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Setkání s krajinou Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. a 7. ročník

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

Příprava na vyučování oborů Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV. Pes. Pes. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování oborů Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV. Pes. Pes. Název učební jednotky (téma) Pes Příprava na vyučování oborů Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pes Stručná anotace učební jednotky V této hodině se budeme zabývat skládáním

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Nakupování slovní zásoba na různé zboží Cizí jazyk Ročník 6. Časový rozsah

Více

Žák vybírá, kombinuje a vytváří prostředky pro vlastní osobité

Žák vybírá, kombinuje a vytváří prostředky pro vlastní osobité Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblastech OSV a EV Název učební (téma) Zachraňme Zemi Stručná anotace učební Jedná se o vyučovací jednotku, ve které se žáci na základě informací získaných

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Poznávání lidí. Poznávání lidí. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Poznávání lidí. Poznávání lidí. Název učební jednotky (téma) Poznávání lidí Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Poznávání lidí Stručná anotace učební jednotky Jedná se o hodinu, ve které

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Bříza a oheň Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Bříza a oheň Stručná anotace učební jednotky V této hodině ţáci na základě

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Příbuzenské vztahy v rodině Stručná anotace učební jednotky Žáci zjišťují informace od spolužáků a zapisují

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s literárním textem, s příběhem s otevřeným koncem

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Ilustrace k lidovým písním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 3.

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název (téma) Učíme druhé slovesným způsobům Stručná anotace V této hodině se žáci metodou skládankového učení naučí

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Význam slov, tvoření slov Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) Vzdělávací

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Personal Information Likes and Dislikes Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (2 x 45 minut)

Více

Základy společenských věd - Výchova k občanství

Základy společenských věd - Výchova k občanství Příprava na vyučování předmětu Výchova k občanství Název učební (téma) Bargoti a Loteři Stručná anotace učební Žáci se učí dívat se na skupiny lidí z různých pohledů a hledisek a neposuzovat je jednostranně.

Více

Já, moji kamarádi a naše třída.

Já, moji kamarádi a naše třída. Téma Já, moji kamarádi a naše třída. Třída/y IV. A Počet žáků 19 Časový rozsah 1 h 1. Žák rozvíjí schopnosti poznání, sebepoznání, seberegulace,. Cíle aktivity 2. Žák poznává své kamarády, prostředí, v

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma) První sníh Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) První sníh Stručná anotace učební jednotky Žáci dotvářejí verše v textu První

Více

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV Název učební (téma) Bříza a oheň II Přátelství Stručná anotace učební V této hodině ţáci navazují na předchozí učební jednotku Bříza a oheň.

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Normalizace Časový rozsah lekce dvě vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) kvarta ( 9.ročník)

Více

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h.

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Téma Každý jsme jiný Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Cíle aktivity 1. Žák zformuluje, podle čeho pozná svoji jedinečnost. 2. Žák pojmenovává, v čem se lidé liší. Čím může být tato odlišnost

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Listina základních práv a svobod I Stručná anotace učební jednotky Časový rozsah učební jednotky Žáci se seznámí s charakteristikou

Více

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností.

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností. Název lekce (projektu) Hra o rolích Škola ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov Vyučující - autor lekce Valentina Komosná Věková skupina 13 14 let Počet dětí 28 Počet dívek 14 Počet chlapců 14 Charakteristika

Více

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV.

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Název učební jednotky (téma) Čí je Mourek? Domácí mazlíčci Kočka domácí Stručná anotace

Více

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS Název učební jednotky (téma) Problémy Afriky Stručná anotace učební jednotky Žáci ve dvojicích formou brainstormingu určují, co pro ně znamená

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Očekávaný výstup vzdělávacího

Více

Co si povídají popelnice v Jesenici

Co si povídají popelnice v Jesenici Co si povídají popelnice v Jesenici Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Co si povídají popelnice v Jesenici Stručná anotace

Více

Jaký jsem a jaký chci být, temperament Metodický list

Jaký jsem a jaký chci být, temperament Metodický list Jaký jsem a jaký chci být, temperament Metodický list práce se sešitem - moje vlastnosti skupinová práce - jak se navzájem známe práce se sešitem a učebnicí, podklady ke kopírování - temperament námět

Více

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV. Lišejníky. Lišejníky. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV. Lišejníky. Lišejníky. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky Lišejníky Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Název učební jednotky (téma) Lišejníky Stručná anotace učební jednotky V této hodině se žáci seznámí s lišejníky, s jejich stavbou a jejich

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Vzdělání a rodina ve světě Stručná anotace učební jednotky Žáci se v hodině zamýšlejí nad hodnotou vzdělání z různých úhlů pohledu.

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. O lesíku. O lesíku. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. O lesíku. O lesíku. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název (téma) O lesíku (Procvičování podstatných jmen rodu ženského) Stručná anotace V této vyučovací hodině si žáci

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Vlastnosti Výtvarná výchova 6. 9. (realizováno

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B)

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Co všechno víme o koni Člověk a jeho svět Ročník 2.-5. Časový rozsah Tematický

Více

Role médií v mezních situacích

Role médií v mezních situacích Role médií v mezních situacích Příprava na vyučování Chemie a Fyziky s cíli v oblasti MV Název učební jednotky (téma) Role médií v mezních situacích Stručná anotace učební jednotky Žáci zhlédnou dokumentární

Více

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název (téma) Závody psích spřežení Stručná anotace Jedná se o vyučovací hodinu, ve které žáci ve dvojicích, na základě

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Cesta za pokladem. Cesta za pokladem

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Cesta za pokladem. Cesta za pokladem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební (téma) Cesta za pokladem Stručná anotace učební Učební jednotka je součástí projektu zaměřeného na práci

Více

Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy

Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy Cíl- pomocí her a cvičení utvořit lepší vztahy ve skupině dětí, které se neznají Časové rozmezí: měsíc, 2x

Více

Příprava na vyučování oboru Matematika a její aplikace s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Matematika a její aplikace s cíli v oblastech EV a čtenářství Šetříme nebo plýtváme vodou? Příprava na vyučování oboru Matematika a její aplikace s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Šetříme nebo plýtváme vodou? Stručná anotace učební jednotky

Více

Práce s třídním kolektivem. Barbora Dědičová Psycholog, rodinný terapeut

Práce s třídním kolektivem. Barbora Dědičová Psycholog, rodinný terapeut Práce s třídním kolektivem Barbora Dědičová Psycholog, rodinný terapeut Vize a cíle dnešního setkání: Všichni se budeme podílet Předáme si vzájemně zkušenosti Něco si odneseme Bude nám tu dobře, zasmějeme

Více

Příprava na vyučování oboru Matematika a její aplikace s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Matematika a její aplikace s cíli v oblastech EV a čtenářství Tvoření a řešení slovní úlohy Příprava na vyučování oboru Matematika a její aplikace s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Tvoření a řešení slovní úlohy Stručná anotace učební

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Očekávaný výstup vzdělávacího

Více

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství Zoonelogická zahrada Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Zoonelogická zahrada Stručná anotace učební jednotky Žáci se poprvé

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

Pohádka Aloise Mikulky O smutném tygrovi

Pohádka Aloise Mikulky O smutném tygrovi Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Pohádka Aloise Mikulky O smutném tygrovi Stručná anotace učební jednotky V hodině čtení

Více

Modlitba za vodu mé pocity a emoce

Modlitba za vodu mé pocity a emoce Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Modlitba za vodu mé pocity a emoce Stručná anotace učební jednotky V této hodině žáci

Více

Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list

Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list práce s interaktivní tabulí - asertivní práva, asertivní povinnosti samostatná práce do sešitů s prezentací - souvislost práv a povinností v rámci

Více

Budoucnost bez vody?

Budoucnost bez vody? Název učební (téma) Budoucnost bez vody? Stručná anotace učební Žáci pracují samostatně i ve skupinách na řešení problému Voda jako základní podmínka života. V učební jednotce proběhne motivační film,

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství O pavoucích a pavučinách Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) O pavoucích a pavučinách Stručná anotace učební jednotky Ze dvou

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Znáte Afriku? (úvod do učiva o černém kontinentu) Časový rozsah lekce 2-3 hodiny Věková skupina

Více

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3)

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Seznam příloh Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Příloha C: Struktura pro rozhovor s Chlapcem 3 se specifickými poruchami učení Příloha

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1 : Dotazník pro rodiče. Příloha č. 2 : Dotazník pro děti. Příloha č. 3 : Otázky k rozhovorům s dětmi

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1 : Dotazník pro rodiče. Příloha č. 2 : Dotazník pro děti. Příloha č. 3 : Otázky k rozhovorům s dětmi SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 : Dotazník pro rodiče Příloha č. 2 : Dotazník pro děti Příloha č. 3 : Otázky k rozhovorům s dětmi Příloha č. 4 : Žádost o souhlas s vyplněním dotazníku Příloha č. 1 - Dotazník

Více

Výstupy žáka Učivo Průřezová témata a mezipředmětové vztahy

Výstupy žáka Učivo Průřezová témata a mezipředmětové vztahy Anglický jazyk 5. ročník učebnice PROJECT 1 ( third edition) Vzdělávací obsah: 1. lekce představí se, pozdraví a rozloučí se pojmenuje předměty ve škole rozumí běžným pokynům učitele při hodině počítá

Více

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let NÁVOD SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let Dílky s obrázky a anglickými slovíčky, které popisující obsah těchto obrázků jsou jednoduchou a atraktivní formou výuky pro nejmladší.

Více

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026)

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) Manuál č. 6 NÁZEV HODINY/TÉMA: MENU Časová jednotka (vyuč.hod.): 1 h (45 minut) Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: třetí Obor vzdělání: 3letý Použité metody: Myšlenková mapa, Alfa box, Pětilístek

Více

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství Název učební jednotky (téma) Inzerát lyžování v Itálii výpočty nákladů Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka je

Více

Výuková lekce zaměřená na sdílení

Výuková lekce zaměřená na sdílení Výuková lekce zaměřená na sdílení Vývojový tým Člověk a společnost Rituály narození, křest 8. ročník ZŠ Cíl čtenářské gramotnosti Žák klade otázky v průběhu četby k tomu, co ho v textu zaujalo, sdílí svoje

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Rostliny stavba těla Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Rostliny stavba těla Stručná anotace učební jednotky Ţáci se seznamují

Více

Férové boby (metodický list)

Férové boby (metodický list) Férové boby (metodický list) Cíle: a) studenti si zažijí a následně zanalyzují nespravedlivé nastavení světového obchodu včetně dopadů na životy lidí. b) studenti si uvědomí svou roli spotřebitele a seznámí

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM 1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM Úvod Vycházejme z definice sebepoznání jako sociálního konstruktu osobnosti, ve němž je protagonista jak aktivní, tak pasivní. V procesu tvorby

Více

Anglický jazyk pro 8. ročník druhý jazyk

Anglický jazyk pro 8. ročník druhý jazyk Anglický jazyk pro 8. ročník druhý jazyk (Předmět je vyučován 3 hodiny týdně.) Vzdělávací obsah Lekce 1 Očekávané výstupy Z RVP ZV - rozumí jednoduchým pokynům a větám, adekvátně na ně reaguje - vyslovuje

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz. 2 navazující vyučovací hodiny

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz. 2 navazující vyučovací hodiny Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domov, vztahy v rodině Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

Ukázková práce s dětskou literaturou

Ukázková práce s dětskou literaturou Ukázková práce s dětskou literaturou 1 SEDMILHÁŘ JOSÍFEK Daniela Krolupperová Titul z edice Druhé čtení nakladatelství Albatros Vhodné pro: společnou mimočítankovou četbu Věková skupina: konec 2. ročníku,

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební Noc s Andersenem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Noc s Andersenem Stručná anotace učební jednotky Noc s Andersenem se

Více

Příprava na vyučování Tělesné výchovy s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování Tělesné výchovy s cíli v oblasti OSV Příprava na vyučování Tělesné výchovy s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Komunikace a spolupráce v tělesné výchově Stručná anotace učební jednotky Žáci zažijí několik drobných pohybových

Více