klíčence klíčenka. klíčenku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "klíčence klíčenka. klíčenku"

Transkript

1 Váţení a milí čtenáři nového zpravodaje základní školy, po nultém čísle k Vám přichází číslo první. Na základě návrhů rodičů čtvrté třídy a na základě hlasování ţáků základní školy získává náš školní zpravodaj ZŠ název klíčenka. Tento název byl vybrán z těchto názvů: Klíčenka, Brána, Okénko, Happy Gate, Brána do ţivota, Porta vividus, Drahokam, the OG-LOG, OG všeználek, Friend Open a Artichoke. Děkujeme všem rodičům, kteří i ve dnech, kdy nás trápily sněhové závěje na silnicích, si dokázali najít čas k zaslání návrhů. Logo časopisu bylo vybráno učiteli ZŠ z obrázků, které nakreslily děti. Jedná se o kombinaci nápadů více dětí. Přeji tedy klíčence do nového roku, aby byla smysluplným zpravodajem pro ţáky, rodiče a aby zaujala také starší studenty, pedagogy gymnázia a další zájemce. V ZŠ Open Gate otevíráme brány klíči k branám. Aby se nám klíče nepoztrácely budeme je navlékat na klíčenku. Dnešní číslo dostáváte symbolicky 24. prosince jako vánoční dárek pod stromeček. Všechny Vás na dálku virtuálně zdravíme a přejeme Vám krásný Štědrý den, dobrou chuť k večeři a hodně milých překvapení nejen pod stromečkem. Uţijte si naplno čas, který společně strávíte. To je totiţ ten největší a nejdůleţitější dárek, který druhým můţeme dát. Čas naplněný a společně strávený Moc hezky vyjadřuje dětskou touhu po čase a pozornosti dospělých ve své knize francouzský vychovatel a kněz G. Gilbert: aby se na mě maminka dívala se stejným zaujetím, jaké věnuje svému oblíbenému seriálu, a tatínek se stejným zájmem, s jakým sleduje sportovní přenosy. (jl)

2 Pod stromeček Vám také posíláme krásná přání dětí k letošním vánočním svátkům pro čtenáře zpravodaje a předsevzetí, která si do nového roku s dvěma jedničkami na konci naši ţáci dávají. Dáváte si novoroční předsevzetí? Já třeba ne Dávám si ale předsevzetí kaţdodenní. Ať uţ si je dáváme či nedáváme, začtěme se do myšlenek našich ţáků a moţná mezi nimi najdeme něco, co nás osloví Záměrně nejsou myšlenky podepsané. (jl) čtvrťáci Jednou se Martin probudil neobvykle brzy, celý natěšený na Vánoce. Vánoce byly uţ ten den. Martin vyběhl ze svého pokoje dolů do kuchyně, kde uviděl poštu. Při pohledu na ni si vzpomněl, ţe nenapsal dopis Jeţíškovi, proto se hned pustil do práce. Ale vţdyť Jeţíšek uţ dárky nakoupil. Jak mi můţe můj dárek koupit? myslel si Martin. Hned začal psát: Milý Jeţíšku, přines mi prosím, pod stromeček. Kdyţ dopsal, dal dopis za okno. Martine, zeptala se maminka, co jsi napsal Jeţíškovi? Přál jsem si jednu jedinou věc. Nevím, jestli se dá koupit, ale moc bych ji chtěl! řekl Martin. Ta věc se mu splnila. Přál si mít pokoj, radost a lásku. Tereza Ch.

3 V prosinci ţáci čtvrté třídy kromě mnoha jiných aktivit také pilně pracovali na vlastních příbězích k zamyšlení. Po vzoru Martiny V. - Máti (moje ţákyně čtvrté třídy z roku 1996) vymýšleli, psali, ilustrovali a poté také nahrávali příběhy s libovolnou tématikou. Pod stromečkem jsme pak všichni nalezli knihu příběhů s ilustracemi dětí a CD, kde dané příběhy byly nahrané přímo auto- ry a doplněné příjemnou hudbou. Jako bonus jsou zde čtyři příběhy, které zazněly také při našem představení v divadle školy 16. prosince, namluvená přání dětí, melodie z Rybovky a adventní melodie z ranní oázy. Věřím, ţe poslech upřímných příběhů našich čtvrťáků zpříjemní vánoční období. Níţe naleznete dva vybrané příběhy dětí z kníţky příběhů. (jl) KAMARÁDI V jedné vesnici ţil pán. Jednoho dne šel do lesa a slyšel divné zvuky. Šel se podívat, co se tam děje. Uviděl, jak nějací lidé mučili štěně. Co se tady děje, co provádíte s tím psem?! zakřičel pán. Lidé se lekli a utekli. Pán si vzal zachráněné štěně. Od té doby byli nejlepší kamarádi. Mnoho let uteklo ode dne, kdy byl pes jménem Fífa zachráněn. Jednou v noci, kdyţ pán tvrdě spal, vypukl poţár. Pes Fífa štěkal a štěkal, aţ vzbudil svého kamaráda. Rychle spolu vyběhli z baráku. A tak kamarád zachránil kamaráda. Darina L. ANDĚL A JEŢÍŠ Jednoho večera jsem šel spát hodně brzo, uţ kolem sedmnácté hodiny. Moc se mi nechtělo, ale stejně jsem šel. Byly uţ Vánoce a my jsme měli uţ postavený a ozdobený stromeček. Slyšel jsem, jak někdo jde nahoru. Bál jsem se a najednou se otevřely dveře a stála tam maminka a tatínek. Uf, to jsem si oddychl! řekl jsem. Dveře se zavřely a rodiče šli také spát stejně jako sestra. Já se potichu vkradl na chodbu a pozoroval stromeček. Ke stromečku přichází Jeţíšek s andělem, u boku mají s sebou pytel dárků pro nás. Co, co to, polknul jsem a pozoroval dál. Dali tam hodně dárků. Já omdlím, on doopravdy existuje. Jdu si radši lehnout. Ráno jsem se probudil trochu později, oblékl jsem se a běţel dolů. Všichni tam na mě čekali s dárky. Hned jsme začali rozbalovat. V mysli jsem byl ale rád, ţe jen já ho viděl. Jakub R.

4 Také v anglickém jazyce se ţáci zamýšleli nad obdarováváním, které k vánočnímu období neodmyslitelně patří. Jejich úvahy jsou oslovující: I would buy a trip to somewhere, and every year I would go to them and buy something and I would find new friends. Eliška If I had 1000 Kč I would not buy anything, but I would give all my money to children in Africa and poor people, because they don t have money and they don t have something to eat and it will be very good of us to help others. Peter Tom I would give a present to Klokanek, for toys and food or lots of other nice things, for example furniture and clothes. Kája Mia I would buy many little mice and give them to a childrens house for the children and they will be happy about the mice. Honza If I had 1000 Kč I would send it to children in Afrika, or to an orphanage or to senior home o ran animal home. Tereza I will give 1000 Kč to my great-grandmother because I don t know what she likes and I will colour a picture for her. It is better to give it to someone who doesn t get too many presents. Ondra If I had 1000 Kč I would buy paiting colors for my mum, some book for my dad, plain model for my brother, flowers for my grandmother, a book about boss for my grandfather a wooden sword for my friend John. Jakub If I had 1000 Kč I would buy books for Honza. Radim I would give a smile, kiss and hug to everyone in my family, and I would also go singing to some poor people with my friends. I would also buy and send some nice letters to the rest of my family and give a small card with Merry Christmas! written on it to everyone who passes me in the street. Františka I would buy food, water and things that can be helpful. I will send it to a place where they need it like Africa or places where there was war and the political situation is not going very well. Maybe it will be safe to live, maybe not. But one thing is true - I will do my best to be helpful and maybe if it will not help this time it will help another time. Matěj I would buy things for children in Africa and warm gloves for homeless people. Linda I would buy a present for my sister because she doesn t get many presents. I will buy her something with Hello Kitty, because she likes it. Eliška

5 V úterý 30. listopadu se v krásně zasněţeném areálu Open Gate uskutečnila sněţná bitva 13 proti 1 neboli čtvrťáci proti panu řediteli. Nejprve jsme si zvolili vyhovující pozici a postavili bunkry. Kdyţ jsme si ujasnili pravidla a pan ředitel vykřikl domluvené slovo, začala koulovačka. Byla to velká legrace. Dokonce jsme pana ředitele svalili na zem. Po vykřiknutí druhého slova byla na řadě koulovačka všichni proti všem. Přitom se nějaké bunkry rozpadly, takţe někde místo bunkru zbyla pouze sněhová zřícenina. Po vykřiknutí třetího slova bitva skončila a my se vydali do třídy. Kdo vyhrál, není jasné a ani nám to nevadí. Kdo bude chtít, dá si příště s panem ředitelem odvetu. Karolina H. Čtvrtek 2. prosince byl pro ţáky 4. třídy obyčejným všedním dnem aţ na to, ţe se mělo ve škole Open Gate přespávat. Měli jsme krásné dopoledne i odpoledne!!! Po vyučování jsme šli do divadla. Jako kaţdý čtvrtek. Potom jsme měli krouţky, a kdyţ skončily, šli jsme do naší třídy. Tam jsme ještě chvilku zkoušeli Rybovu mši Hej mistře. Po nácviku jsme šli na dobrou večeři. Naši starší spoluţáci z primy si pro nás připravili krásný program v knihovně, kde nám dávali otázky ohledně Vánoc a Adventu. Po programu jsme šli do kavárny, kde míváme ranní oázu. Tam jsme si připravili leţení. Potom jsme si zpívali a četli. Nakonec jsme po dlouhém povídání usnuli. Ráno nás pan ředitel vzbudil písničkou. Šli jsme na snídani, no a pak, jako kaţdý den, jsme začali ranní oázou. Tereza Ch. V pondělí 6. prosince k nám do třídy zavítal Mikuláš s doprovodem. Postupně si nás k sobě volali a dávali jednoduché úkoly z různého učiva (např.: vyjmenovaná slova, násobilka, atd.). Po splnění úkolu kaţdý dostal balíček s nadílkou. Nakonec jsme všichni zazpívali Hej mistře (jen první sloku). Aby balíček dostal i pan ředitel s paní učitelkou, také museli něco předvést. Takţe předvedli krátký taneček. Uţili jsme si mnoho legrace. Kája H.

6 V sobotu 11. prosince jsme se v 10:30 hod. sešli před divadlem Hybernia. Společně s ţáky 4. třídy, panem ředitelem Lukou a několika dalšími rodiči jsme se odebrali do sálu, abychom shlédli koncert. Bylo to nastudování Rybovy České mše vánoční Hej mistře!, v podání dětského souboru Opera Praha. Měli jsme místa ve třetí řadě, takţe jsme všechno krásně viděli. Před námi byla zimní scéna, staré varhany z doby J. J. Ryby a místo pro dechové kvarteto a dirigenta. Hned na začátku se celá scéna zaplnila dětmi od těch nejmladších aţ po ty nejstarší a společně zpívali vánoční koledy. Poté začala Rybova mše známými slovy Hej mistře, vstaň bystře. Zpívali tam čtyři profesionální zpěváci. Mše se mi líbila, protoţe jsem ji znal. Po skončení koncertu jsme se shromáţdili venku a vydali se na oběd do blízké pizzerie. Kdyţ jsme dojedli, odešli čtvrťáci na Staroměstskou radnici. Tam jsem s nimi jiţ nepokračoval. Děkuji, ţe jsem mohl jet s vámi. Jan Roj, sekunda Kdyţ jsme vyšli z pizzerie, kde jsme si moc pochutnali na výborných pizzách, vyrazili jsme směrem ke Staroměstskému náměstí. Bylo tu hodně lidí, hodně stánků a velký vánoční strom, ozdobený světýlky a kouličkami. U radnice jsme počkali na pana ředitele, neţ zařídí prohlídku a pak jsme vstoupili dovnitř. Ujal se nás průvodce, se kterým jsme navštívili: první soudní síň, která byla nejstarší (bylo tu pět soch, například Jeţíš, Madona, Sv. Václav, Ludmila; tři velké erby na všech byl Karlův most, starý znak Prahy; 48 malých erbů), v další místnosti byl model sloupu zasvěceného Madoně, sošky dvanácti apoštolů, které vidíme zvenku na orloji a zdobená okna; viděli jsme také druhou soudní síň, podzemní ulici s domy, studněmi, věznicí, sklepy, spíţemi, kuchyněmi a vstupní místnost s mozaikovým stropem. Nakonec jsme vystoupali na věţ Staroměstské radnice, kde jsem potkal trubače, který mi pomohl vyrazit pamětní minci. Byla tu hezká vyhlídka na Prahu. Celý výlet jsme zakončili na vánočních trzích na Staroměstském náměstí. Rodiče na nás čekali opět před divadlem Hybernia, kde jsme společný den začínali. Jakub R. Jít či nejít? Nezradí nás počasí? Uţ teď ţádné pohodlí neslibuje. Sníh se nekonečně sype z nevyzpytatelné nebeské brány. Tak jít či nejít? Zimní romance jak na obrazech mistrů - cesta zasněţeným lesem podle rybníků ke kostelíku v Mukařově... Lákavá představa (tedy alespoň pro někoho)... a copak bychom to mohli udělat našim ţáčkům, kteří si pod vedením svých učitelů připravili od Vánoc neodmyslitelnou mši Hej, mistře Jakuba Jana Ryby? Rozhodnuto. Neţ vyrazíme, je cítit ve vzduchu určité vzrušení. Znovu kontrolujeme

7 eskymácké modely studentů - no, někteří se dost kasají... Naštěstí nám tam nahoře také trochu fandí... nebo si jen na chvíli dávají pauzu? Ke kostelíku Nanebevzetí Panny Marie všichni v pořádku dorazíme, jen technická podpora vystupujících se k nám s obtíţemi probojovává. Cesta lesem se osvědčila, oproti tomu sněhem zasypané silnice uchvacují do svých pastí moderní civilizaci. Ještěţe má pan Seccombe se svými ţáčky a studenty připravené anglické koledy. A tak nám to čekání příjemně uběhne. Konečně uţ nic nebrání tomu, aby zaznělo naléhavé a přesvědčivé: Hej, mistře! Jak si vybavuji své pocity, opět se neubráním dojetí - přesvědčivé vystoupení všech dětí jakoby nás vrátilo zpátky přinejmenším do doby národního obrození. Dětsky čistá upřímnost projevu a nasazení - zejména hlavních představitelů - zapůsobilo. Matěj Rendla a Petr Bartoš své role nehráli, ale intenzivně proţili. Děkuji. A děkuji všem, jejichţ práce se za tím skrývá. Děkuji panu Jiřímu Lukovi i Petře Kobrové, která děti skvěle doprovázela na varhany. A nezapomeňme na našeho kouzelníka pana Padevěta, který se dokázal vyhnout všem nástrahám a bezpečně dovedl své koně i s nákladem aţ ke kostelíku. Děkuji za skvělý záţitek. Jolana Šámalová Vedete své dcery Terezu a Veroniku ke spisovatelství? Já jsem je pozorovala a zjistila jsem, ţe ony tolik nečtou, jako jsem četla já. Ale Veronika chce překládat do a z japonštiny. Dokonce by zanedlouho měla odjet do Japonska. Do jakého jazyka překládáte nejčastěji? Já nepřekládám, ale moje knihy jsou nejčastěji překládány do slovenštiny. Dále jsou mé knihy překládány do francouzštiny, angličtiny, chorvatštiny, němčiny, polštiny a také do srbštiny. Kolik knih jste jiţ napsala? Abych pravdu řekla, tak to za chvíli bude 50 kníţek. Kde berete inspiraci? Vţdy kdyţ něco slyším, vidím, o čem se mi zdá, zvuky, články v novinách nebo besedy. Máte nějakou nejmilejší kníţku? Já beru knihy jako svoje děti a nikdy přece nemáte radši jedno dítě neţ to druhé. Napsala uţ jste nějakou knihu pro dospělé? Jen velmi málo knih a navíc mě to moc neláká. Zfilmovala se uţ nějaká vaše kniha? Ještě ne, ale přála bych si to. Funguje to spíše naopak. A s jakou knihou to bylo naopak? Například s Ať ţijí rytíři. Moc mě to bavilo, ale myslela jsem si, ţe mi pan reţisér dá nějaké scény na DVD dopředu a on mi je nedal. Pak mě ale pozval do studia a v ději jsem se začala postupně trochu orientovat. Film mi před premiérou nesvěřil, protoţe na tomto filmu pracoval 6 let. Musela jsem dokonce podepsat smlouvu, ţe budu mlčet jako hrob. ptaly se Kája B. a Kája H. *** Teď bych vám ráda sdělila ještě pár informací o Ivoně Březinové a jejím životě, které jsem zjistila na setkání a na jejích webových stránkách. Tady jsou: Paní Březinová se narodila v roce 1964 v Ústí n. Labem, kde také vystudovala gymnázium a Pedagogickou fakultu J. E. Purkyně, obor český jazyk a dějepis. Po vysoké škole začala pracovat na katedře bohemistiky jako asistentka a pak šla učit. Poté odjela do Prahy a tam se jí narodily dcery Tereza a Veronika. Za knihu O kočce Kačce dostala v roce 1999 Zlatou stuhu. Karolina B.

8 Oprava z minulého čísla: Internetová verze aktuálních i starších čísel tohoto zpravodaje je zpřístupněna na (minule chyběla koncovka htm). Druhé číslo zpravodaje ZŠ vyjde 29. ledna Kromě výše popsaných akcí proběhly v prosinci další aktivity: zpívali jsme ve školce Landie, bylo to moc milé Zahájili jsme spolupráci s Charitním domovem v Mukařově. Babičkám jsme zahráli v jejich útulné společenské místnosti naši Rybovku a zazpívali několik koled. Babičky, jak nám samy řekly, se uţ nyní moc těší na další návštěvu dětí ze základní školy. Vystupovali jsme v Kojeneckém ústavu ve Strančicích. Děti přinesly radost svým vystoupením dětem i zaměstnancům Kojeneckého ústavu; bylo to velmi dojemné a smysluplné. Někteří se zúčastnili plavecké štafety se spoluţáky z gymnázia. Zúčastnili jsme se společné vánoční večeře v Open Gate. Atmosféra byla nepopsatelná, a tak ji nepopisuji. Závěrečné vystoupení s naší Rybovkou proběhlo v divadle školy ihned po slavnostní večeři a bylo vyvrcholením všech představení. Byla to vlastně naše derniéra. Děti si to uţily a doufáme, ţe diváci také. Na poslední den před vánočními prázdninami jsme připravili další setkání z cyklu Klíče k branám: tentokrát besedu s paní spisovatelkou Ivonou Březinovou. Byl to moc hezký dárek na závěr kalendářního roku. Ţáci s paní učitelkou pekli a zdobili perníčky. Zpočátku se jednalo o překvapení a na akci bylo dáno přísné embargo. Nyní moţná mnozí z Vás mají výborné a krásné perníčky na svých vánočních stolech. Děkujeme paní učitelce. Děkujeme také všem, kteří se jakýmkoli způsobem spolupodíleli na mnohých aktivitách ţáků čtvrté třídy v měsíci prosinci (a nejen v něm). Je to také Váš významný podíl, ţe vše mohlo tak hladce a úspěšně proběhnout. DÍKY!!!! V rámci výuky matematiky proběhne projekt studentů gymnázia, kdy se na několik hodin stanou učiteli svých mladších spoluţáků. Musí samozřejmě učit to, co čtvrťáci zrovna probírají a to za přísného dohledu pana učitele Michalíka a paní učitelky Kobrové. Níţe sami studenti o tomto projektu referují. (jl) Je jen náhoda, ţe matematický seminář tercie a kvarty je ve stejnou dobu jako matematika na základní škole? Volno pro učitelku Kobrovou kaţdý pátek, jiţ od ledna! Matematický seminář tercie a kvarty je ve stejnou dobu jako matematika na základní škole. Náhoda, nebo dobře promyšlený kousek Aštara Šerana? Odpověď se nedozvíme, ale pan učitel Michalík se této skutečnosti kaţdopádně rozhodl vyuţít. Po dohodě s vedením základní školy vznikl Projekt M, neboli akce, spočívající na meziročníkovém vyučování. Konkrétně, studenti tercie a kvarty jiţ od ledna budou učit matematiku na základní škole. Minulý pátek absolvovali jednu ukázkovou hodinu, aby věděli, jak na to. Příště uţ bude mít paní Kobrová volno! By Meesha Jednoho dne jsme od našeho pana učitele Michalíka dostali informaci, ţe matematický seminář kvarty a tercie bude od ledna jednou za měsíc učit matematiku na základní škole. Tato informace nás všechny velice nadchla, proto jsme se vydali navštívit čtvrtou třídu, abychom viděli, jak se ţáci učí s paní učitelkou Kobrovou. Zjistili jsme, ţe děti jsou velmi chytré a bystré, proto se uţ moc těšíme na další nové zkušenosti s nimi. Minulý týden matematický seminář skládající se ze studentů tercie a kvarty navštívil čtvrtou třídu základní školy při hodině matematiky. Pozorovali jsme je během jejich práce a her. Asi se ptáte, proč. Od ledna příštího roku s nimi totiţ budeme pravidelně spolupracovat budeme mít na starosti některé hodiny matematiky. Uţ nyní se moc těšíme a doufáme, ţe budeme stejně úspěšní a oblíbení jako jejich skutečná učitelka.

9 Pokud něco hledám, tak jsou to většinou klíče. Jednou se mi stalo, ţe jsem je zapomněl ráno v prostorách studentské kavárny. Neţ jsem je našel, nachodil jsem v našem areálu asi tři kilometry. Jak uţ víte z dnešního úvodníku, nový název školního zpravodaje ZŠ OPEN GATE je klíčenka. Vybrali jej ţáci čtvrté třídy na základě návrhů rodičů. Proč tedy asi zvítězil právě tento název? Jedná se jistě o symbol a děti v tomto věku mají pro symboly zvláštní cit. Na klíčenku se navlékají klíče v našem případě klíče k branám, klíče k poznání ţivota, světa, sebe sama, druhých, klíče k jazykům, klíče do ţivota. Kaţdý klíč je jedinečný a navíc kaţdý člověk, který tyto klíče nalézá, vlastní originály. Klíčenka má tvar kruţnice - další symbol snad nikdy nekončící cesty za poznáním. Budu rád, kdyţ se klíčenka stane jakýmsi ochráncem archivem klíčů, které na cestě ţáci základní školy naleznou. Také budu rád, kdyţ v ní rodiče, studenti a další zájemci naleznou informace o dění chystaném i proběhlém. Zároveň věřím, ţe podpoří některé ţáky ve psaní, jak se jiţ v tomto čísle prokázalo. Moc Vám děkuji, všichni autoři úţasných článků. Moţná nám klíčenka pomůţe, abychom uţ klíče neztráceli a nemuseli tak chodit zbytečné kilometry jako já. I kdyţ ona ta procházka areálem školy nebyla vůbec nudná (jl) Nepatřím mezi nadšené zastánce různých srovnávacích testů, které zaručeně informují o stavu třídy, školy, školství na národní úrovni. Často výsledky těchto testů diktují, jak se má reformovat vzdělání. Výsledky mezinárodního testování vzbudily v minulém měsíci v médiích pozdviţení nad úrovní našich českých ţáků. Pozastavuji se nad důvěrou, která je vkládána do rukou autorů těchto testů, kdy často honění se za kvantitativně lepšími výsledky zapomíná na vlastní kvalitu. Překvapuje mne unáhlenost prohlášení oficiálních míst rezortu školství. Nicméně na tomto místě jsem nechtěl rozebírat situaci podrobněji. Nemám k tomu ani potřebné informace a ani prostor. Rád bych se zde však zmínil o testování čtenářské gramotnosti, kterého se většina ţáků naší třídy (kromě nemocných) zúčastnila v minulém měsíci. Přesto, ţe jsem výše zmínil jakousi nedůvěru v testy podobného typu, testy čtenářské gramotnosti jedné komerční společnosti jsou sestaveny velmi vhodně a jsou spojeny s e-learningovým kurzem, který počítá s konkrétními výsledky konkrétního ţáka a navíc jsou prozatím zdarma. Aniţ bych chtěl nějak přeceňovat výsledky, potěšilo mě, ţe naše třída skončila ve Středočeském kraji na 2. místě z celkem 109 zúčastněných škol. Testování bude po- kračovat v květnu, tak doufám, ţe si výsledky udrţíme. Proto také Vás prosím, ať si děti čtou a čtěte jim také vy alespoň 20 minut denně. Zajímavý projekt:

10 Změna programu vyhrazena V rámci ankety Preference dní na konání různých akcí nad rámec vyučování (filmový klub, přespávání, plavání ap.) se ukázalo, ţe většina rodičů, kteří se jí zúčastnili, je bez konkrétních preferencí. (jl) Krouţky budou pokračovat také ve druhém pololetí školního roku. Nebude potřeba vyplňovat ţádnou novou přihlášku. V případě, ţe se rozhodnete k nějaké změně (odhlášení, přihlášení na nový krouţek), dejte nám to prosím vědět em (zs@opengate.cz předmět krouţky) do 14. ledna Na základě toho Vám doručíme do 25. ledna nový cenový výměr.

11 V pondělí 6. prosince nás navštívili Mikuláš, tři čerti a anděl. Byli velice vtipní a naštěstí nám nikoho neunesli. Dostávali jsme balíčky se sladkostmi a buráky. Dávali nám úkoly jako třeba 10+5 nebo vyjmenovat vyjmenovaná slova po b nebo po p. Pan ředitel nám s paní učitelkou zatancoval a to moc hezky. Nakonec jsme zazpívali Hej, Mistře! Bylo to velmi hezké a všichni jsme si to uţili. Karolína Mia B. za přispění ţáků ZŠ OG a studentů gymnázia OG vydává ZŠ Open Gate (jl) Jiří Luka ZŠ OPEN GATE, LEDEN 2011

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Prosinec 2018 pro nás byl velice náročný. Venku jsme otestovali první sněhovou nadílku. V prostorách dětských skupin

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 12/2015 Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během listopadu, a plán práce na prosinec 2015. Reminiscence

Více

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people.

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people. Otázka: Shopping Jazyk: Angličtina Přidal(a): Maoam 1)DO YOU PREFER SMALL SHOPS TO SHOPPING CENTERS? UPŘEDNOSTŇUJETE MALÉ OBCHODY PŘED NÁKUPNÍMI CENTRY? I prefer a small shop in front of shopping centers

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Past Perfect opakování předminulý čas

Past Perfect opakování předminulý čas 1. Udělal jsem oběd,než přišla domů. 2. Když jsem přišel na autobusovou zastávku, autobus už odjel. 3. Do pondělí už všichni turisté opustili hotel. 4. Začala zpívat píseň, kterou napsala pro svého kamaráda.

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Zima

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Zima ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 13. O2. 2018 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Zima 2017-2018 Po podzimních prázdninách a informativní třídní schůzce

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

PSANÍ. (1) My address is Dlouhá 34, Liberec. Thank you and!

PSANÍ. (1) My address is Dlouhá 34, Liberec. Thank you and! PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Petra Prokophová aj5-kap-prk-psa-06 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Santa, (1) My address is Dlouhá 34, Liberec. Thank you and! (2)I

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Rozloučení s kalendářním rokem 2014 Ani jsme se nenadáli (opět! ) a už se blíží nový kalendářní rok ( už zase!). Vážení

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 tel.: 465 482 115 e-mail: skola@vraclav.cz www.zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Název DUMu Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková aj5-usk-hej-pos-03.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Mum is coming home and she is talking with her son Jack: Mum: Hello,

Více

INFORMACE. A co dalšího nám přinesl prosinec do naší školy?

INFORMACE. A co dalšího nám přinesl prosinec do naší školy? INFORMACE Měsíc prosinec hned z počátku přinesl nadílku, na kterou se děti moc těšily. Jiţ tradičně totiţ naši školu navštívil Mikuláš, anděl a čertík. Čertík věděl o všech dětech a jejich lumpárnách a

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

ZÁJMENA SOME, ANY, NO SOME Je to neurčité zájmeno, které můžeme použít jako podstatné jméno, přídavné jméno nebo zájmeno. Má stejný tvar pro jednotné i množné číslo. Překládáme ho jako NĚJAKÝ, NĚJACÍ,

Více

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh:

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh: Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno -Tuřany Název práce: Test your English Pořadové číslo: III_2-05-46 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. AC Téma hodiny: Přítomný čas prostý Vyučující: Mgr. Milena

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

ČTENÍ. Anglický jazyk. Hana Vavřenová. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) :

ČTENÍ. Anglický jazyk. Hana Vavřenová. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-cte-03 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : It's Christmas. Andrea is visiting her friends during

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více

1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ...

1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... Obsah Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 1.ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2 A) Básnička s pohybem - ČJ - Školky čas... 2 B) Pracovní list - Školky čas... 2 C) Tvorba s dětmi - Naše školka...

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-cte-01 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Christmas Christmas is for many people in the

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-pos-02 Z á k l a d o v ý t e x t : O n t h e p h o n e : Annie: Hello. 892356. Who is it? Jack: Hello. It s Jack.

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během prosince a plán akcí na leden 2015.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během prosince a plán akcí na leden 2015. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během prosince a plán akcí na leden 2015. Informace www.gtmskola.cz Spolupráce s Diakonií ČCE a Kmotrovstvím Vážení rodiče,

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_438_Podmínkové věty (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová ROČNÍK, DATUM: 9., 3. 5. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Anglický

Více

PS 1 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Předložky - in, at, for. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: V parku. Cvičení: V práci. Tom is in the park.

PS 1 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Předložky - in, at, for. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: V parku. Cvičení: V práci. Tom is in the park. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Předložky - in, at, for Cvičení: V parku. Tom is in the park. Tom je v parku. 7 8 9 Adam and Pavel

Více

Angličtina pro radost I. Začátečníci

Angličtina pro radost I. Začátečníci Angličtina pro radost I. Začátečníci Richard Ludvík 1. vydání vydáno v červnu 2017 jako 53. publikace vydal Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN 978-80-7570-044-5 (epub) ISBN 978-80-7570-045-2 (mobi) ISBN

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Ohlášky 25.12.2014. 294, 297, 299 a dechová hudba Liptalanka pod vedením Jaroslava Hrušky a pěvecký sbor pod vedením Hany Vaculíkové.

Ohlášky 25.12.2014. 294, 297, 299 a dechová hudba Liptalanka pod vedením Jaroslava Hrušky a pěvecký sbor pod vedením Hany Vaculíkové. Ohlášky 25.12.2014 Kázání (čtení) : Písně: Varhany: s. f. Mária Jenčová 294, 297, 299 a dechová hudba Liptalanka pod vedením Jaroslava Hrušky a pěvecký sbor pod vedením Hany Vaculíkové br. Josef Londa.

Více

Obsah. Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2

Obsah. Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ ŠKOLKA VOLÁ - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2 Obsah Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2 A) Básnička s pohybem - ČJ - Září klepe na vrátka... 2 B) Pracovní list... 2 C) Tvorba s dětmi - Hrneček... 4 D)

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci. Richard Ludvík

ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci. Richard Ludvík ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci jedno slovo - pět vět Richard Ludvík Text 2016 Richard Ludvík Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 1. díl ISBN epub formátu: ISBN

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje 6 různých cvičení včetně krátkého překladu, pomocí

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 utor: Jana Vlčková Název: V_32_INOVCE_18_16_Prověrka 2.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva na konci čtvrtého

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně:

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně: MOZAIKOVNÍK školní rok 2009 / 2010 Pracoviště I. stupně: Základní škola Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou tel.: 732 234 209 (sborovna) 739 007 826 603 709 174 (p. ředitelka) Pracoviště

Více

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž.

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž. PIKNIK Září a říjen 2017 Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát Strana 4 Kutná Hora Strana 5 Drakiáda Strana 6 a 7 Rozhovory Strana 9 Soutěž 7 /PAGE/ Patronát zahájen Drakiáda Rozhovory Již tradičně jsme

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

PS 2 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi.

PS 2 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Přítomný čas průběhový - oznamovací věty Cvičení: Já se dívám na televizi. 8 9 I am watching TV.

Více

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Hello,

Více

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Half term test, 6yr Pořadové číslo: III_2-05_54 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Pololetní písemná práce Vyučující: Ing. Olga

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 7 (ch_unit7.jbb) Chit Chat - Unit 7 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit English angličtina Maths matematika It s nine o clock.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Czenglish 1 ( )

Czenglish 1 ( ) 1 1 I am Czech. Jsem Češka. 2 I am Czech. Jsem Čech. 3 Is he English? Je to Angličan? 4 He is English. Je Angličan. 5 She is English. Je Angličanka. 6 What is it? Co to je? 7 It is a good book. Je to dobrá

Více

PS 1 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Have got - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já mám králíka (plné tvary).

PS 1 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Have got - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já mám králíka (plné tvary). www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Have got - oznamovací věty Cvičení: Já mám králíka (plné tvary). I have got a rabbit. Já mám králíka.

Více

Školtýn. Základní škola Týnec nad Labem. Ročník 12. 2. číslo

Školtýn. Základní škola Týnec nad Labem. Ročník 12. 2. číslo Školtýn Základní škola Týnec nad Labem Ročník 12 2. číslo 2012 2013 Obsah 1. Narozeninová oslava 2. Rozhovor s ředitelem školy 60 let 3. Afrika 4. Mikuláš 5. Vánoční šplh 6. Florbal 7. Kolínská laťka 8.

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

CVIČENÍ NA SLOVESA SE DVĚMA PŘEDMĚTY

CVIČENÍ NA SLOVESA SE DVĚMA PŘEDMĚTY CVIČENÍ NA SLOVESA SE DVĚMA PŘEDMĚTY PRVNÍ TYP: GIVE IT TO ME DRUHÝ TYP: BUY IT FOR ME They gave me the book. Dali mi tu knihu. They bought me the book. Koupili mi tu knihu. They gave the book to me. Dali

Více

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová PRO VYJÁDŘENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI SEKUNDÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA základní informace must be must have been can t be can t have been may, might,

Více

Iva a Honza Šnajderovi

Iva a Honza Šnajderovi B U L L E T I N 12/2015 Vážení rodiče, milí přátelé, dostalo se k Vám první číslo našeho malého bulletinu. Rádi bychom Vás informovali co je ve Filia klubu a Filiánku nového. Filia klub působí v Brně již

Více

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou:

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou: V pondělí 3. října 2016 v 11 hodin proběhlo v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě slavnostní vyhlášení výherců výtvarné soutěže Karel IV. očima dětí. A zároveň byla tak zahájena výstava k této

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS VY_INOVACE_61 MODAL VERBS Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník:8. 1. Choose the correct pronunciation and translate MUST /must/ /moust/ /mast/ /most/ MUSTN

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Patronus 1/06 Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Rozhovor Cho Chang Vánoce jsou za dveřmi,nalaďme tedy vánoční vlnu... Co máš na vánocích nejraději? 1.Na vánocích mám nejraději tu vánoční náladu,klid a pohodu

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Is that tie yours? Je ta kravata vaše? fráze pro začátečníky a mírně pokročilé Copyright Hemisféry, s. r. o., 2008. Všechna práva vyhrazena. Ilustrations

Více

Happy House 2 - lekce 5

Happy House 2 - lekce 5 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Happy House - lekce (happy_house unit_.jbb) Happy House - lekce Lekce: Lekce Cvičení: Strana - poslech Lunchtime! Lunch is on the table in the

Více

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011.

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy Program Comenius - návštìva v Lukavici Den 1. Cesta ze Dvora Králové n.. L. do

Více

Verb + -ing or infinitive

Verb + -ing or infinitive Verb + -ing or infinitive Verb + -ing or infinitive There are 3 groups of verbs: 1. Verbs followed by ing form 2. Verbs followed by infinitive 3. Verbs that can have ing form or infinitive, but the meaning

Více

T or I SLOVESA S PŘEDMĚTEM A SLOVESA BEZ PŘEDMĚTU

T or I SLOVESA S PŘEDMĚTEM A SLOVESA BEZ PŘEDMĚTU SLOVESA S PŘEDMĚTEM A SLOVESA BEZ PŘEDMĚTU Po některých slovesech musí stát předmět. Těmto slovesům se říká tranzitivní či přechodná a v anglických slovnících u nich najdete značku [T], kde T = transitive

Více

Present simple (přítomný čas prostý)

Present simple (přítomný čas prostý) Present simple (přítomný čas prostý) MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_12 Tématický

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-06 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Jessica! I am in Spain now. I am here with a Spanish girl. Her name is

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ

nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ Bělostná pokrývka krajinu tiše zahalila, nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Všechna srdce se vánoční náladou naplnila Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ LYŽAŘSKÝ KURZ 24. 28. 1. 2011

Více

POSLECH. Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking about their free time activities.

POSLECH. Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking about their free time activities. POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Markéta Zakouřilová aj5-jen-zak-pos-03 Z á k l a d o v ý t e x t : Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Výklad a cvičení z větné stavby, vy_32_inovace_ma_33_01

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více