Úvod. Pomocí této biblické lekce vyprávíte dětem velikonoční příběh a zároveň je učíte, že Kristus zemřel za všechny hříšníky.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod. Pomocí této biblické lekce vyprávíte dětem velikonoční příběh a zároveň je učíte, že Kristus zemřel za všechny hříšníky."

Transkript

1 NEJVĚTŠÍ PŘÍBĚH Text: Ilustrace: Roy Harrison Tim Shirey POZOR! Názorné pomůcky pro tuto sérii mohou být zakoupeny v národním úřadě Dětské misie nebo prostřednictvím e-shopu. Seznam úřadů Dětské misie a internetových obchodů najdete na stránce na záložce "Kontakty". Copyright 2009 European Child Evangelism Fellowship. Všechna práva vyhrazena. (Použito se svolením.) Může být použito pouze pro osobní, neziskové a nekomerční účely. Navštivte pro detailní informace o použití.

2 Pomocí této biblické lekce vyprávíte dětem velikonoční příběh a zároveň je učíte, že Kristus zemřel za všechny hříšníky. Úvod Vyučování biblických pravd Jednou z největších výsad věřícího člověka je vyučování Božího slova. Tato výsada ale přináší také velkou zodpovědnost za evangelizaci nespasených dětí a za duchovní růst spasených děvčat a chlapců. Nespasené děti potřebují slyšet poselství evangelia zprávu o Pánu Bohu, o lidském hříchu, o osobě a díle Pána Ježíše Krista a o nabídce spasení. Každá z těchto pravd v sobě zahrnuje několik nádherných doktrín, které bychom měli chlapce a děvčata vyučovat. Doktrína o Pánu Bohu Dokud děti nepoznají Boží slovo a neví, co nám v něm o sobě Pán Bůh zjevil, vytváří si své mylné představy. Musíme je proto učit, že Pán Bůh je svatý, velký, milující, mocný, moudrý, všudypřítomný, věčný... Doktrína o lidském hříchu Vyučujte děti, že jsou svou přirozeností a svými skutky hříšné. Zdůrazňujte jim, že hřích je neuposlechnutí Božích zákonů a způsobuje věčné odloučení od Boha. Doktrína o Pánu Ježíši On je věčný Boží Syn, který se stal člověkem. Žil životem bez hříchu, zemřel zástupnou smrtí za hříšníky, vstal z mrtvých, vystoupil do nebe a dnes sedí ve své slávě po pravici Boží. Doktrína o přivlastnění spasení Musíme děti důsledně vyučovat i to, jak mohou být spasené. Důkladně vysvětlujte a opakujte, co to je pokání a víra. Samozřejmě, že ne všechny doktríny je možné vyučovat v jedné lekci. Je důležité, abychom každou pravdu vysvětlili co nejsrozumitelněji. Musíme si uvědomit, že mnoho dětí má minimální nebo vůbec žádné poznání. Vyučujte jen ty pravdy, které vyplývají z biblického příběhu. Nezapomeňte využít celý program setkání s dětmi pro vyučování dané biblické pravdy. Vyučování evangelia je důležité také pro spasené děti. Soustřeďujeme se však na ty pravdy, které děti ujistí o jejich spasení a pomohou jim v duchovním růstu. Zvláštní důraz Vyučování biblické lekce je součástí příběhu a je vyznačené v plánu lekce. Dejte se dětem k dispozici Když představujete poselství evangelia, mohou některé děti na slyšené slovo hned reagovat. Řeknou vám, že uvěřily v Pána Ježíše jako svého Spasitele, nebo že své rozhodnutí důvěřovat Pánu Ježíši udělají samy. Jiné děti budou potřebovat vaši pomoc. Chtějí se ptát, hledají vysvětlení. Děti často neví, co mají Pánu Ježíši říci, proto jim pomáháme a povzbuzujeme je. I v životě spasených dětí nastanou chvíle, kdy budou samy potřebovat rady v těžkých situacích. Poraďte jim, jak mohou danou lekci aplikovat ve svých životech. Možná budou v situaci, kdy nevědí, co říká Bible a co by měly dělat. Přijdou za vámi a budou si chtít o tom promluvit. Využijte této příležitosti a modlete se s dítětem. Je to důležité zejména tehdy, kdy jste jedinou křesťanskou oporou daného dítěte. Kvůli výše uvedeným důvodům je potřebné, aby děti věděly, že jste ochotní si s nimi vyprávět. Nezapomeňte jim říci, kam mají jít, když si chtějí s vámi povídat. Velmi důležité je, abyste

3 nespaseným dětem vysvětlili jasně, že spasení jim nepřinese jen to, že s vámi budou mluvit. Jak můžete nespaseným dětem dát najevo, že jste ochotni si s ním povídat? Chceš skutečně žít pro Pána Ježíše, ale nevíš, jak máš k Němu přijít? Rád ti to vysvětlím z Bible, když za mnou přijdeš. Po skončení setkání budu stát u tohoto stolu. Já nemohu vzít tvůj hřích to dokáže jen Pán Ježíš ale rád ti pomohu, abys věděl, jak máš k Němu přijít. Přijď za mnou a sedni si ke mně k tomuto stolu. Jak mohu oznámit spaseným dětem, že jsem ochotný(á) si s ním promluvit? Jestliže jsi už uvěřil v Pána Ježíše jako svého Spasitele a ještě jsi mi o tom neřekl, prosím, přijď mi o tom říci nyní. Po skončení setkání budu stát u první řady židlí. Jestliže jsi uvěřil v Pána Ježíše jako svého Spasitele, rád se o tom dozvím. Můžeme se spolu modlit. Jestliže máš nějaký problém, pokusím se ti pomoci. Vyzkoušejte si ukládání obrázků do tvaru puzzle Dříve, než půjdete vyučovat, vyzkoušejte si používání názorných pomůcek, správné ukládání obrázků do tvaru puzzle (pořadí obrázků a vhodné místo). Seznamte se s obrázky, abyste přesně věděli, jak a kdy je máte v průběhu lekce použít. Doplňkové názorné pomůcky Vypiš si na papír klíčová slova vyučované lekce. Papír si položte na tabuli hned po příchodu na setkání. Můžete jej tam umístit i ve chvíli, kdy začnete v průběhu lekce poprvé vyučovat ústřední pravdu. Největší příběh Biblické texty pro učitele: Matouš 26,20-28,20, Marek 14,17-16,20, Lukáš 22,21-24, Jan Ústřední pravda (ÚP) Kristus zemřel za hříšníky Aplikace Pro nespasené děti: Uvěř v Krista, abys byl zachráněn od hříchu Verš k zapamatování: Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný Jan 3,16 Názorné pomůcky: Obrázky si vystřihněte. Přiložený kus šedé látky rozstřihnete na malé kousky a nažehlete je nebo přilepte na zadní stránku obrázků (nejprve si to vyzkoušejte na kousku papíru). Tato látka vám umožní přichycení obrázku na flanelovou tabuli. K upevnění lze také použít lepicí pásku a obyčejnou tabuli. Připravte si flanelovou tabuli tabuli pokrytou kusem flanelové látky (rozměry100x80 cm) na kterou pak budete pokládat obrázky. Tužkou si můžete naznačit místo, kam obrázky během lekce položíte. Na velký barevný papír napište slova ÚP: Kristus zemřel za hříšníky. Během vyučování umístíte tento papír nad flanelovou tabuli nebo vedle ní. Připravte si velký kalendář, který ukážete v úvodu lekce a potom ještě dvakrát během lekce.

4 Úvod Významné dny v kalendáři Velikonoce Osnova lekce Sled událostí 1. Pán Ježíš říká učedníkům, že Ho opustí a že Ho Petr zapře 2. Pán Ježíš se modlí, Petr, Jakub a Jan usnou - ÚP 3. Zástup lidí odvede Pána Ježíše do domu nejvyššího kněze Hřích závist, nenávist, lež, popírání vlády Pána Ježíše 4. Petr třikrát mluví o tom, že nezná Pána Ježíše - ÚP, aplikace 5. Vojáci ubližují Pánu Ježíši 6. Pán Ježíš hovoří k plačícím ženám Hřích je vážný - dnes je den spasení 7. Šimona donutí, aby nesl kříž 8. Pána Ježíše přibijí na kříž. ÚP 9. Pán Ježíš dává svůj život za nás a voják probodává Jeho bok 10. Bůh Otec vzkřísí Pána Ježíše z mrtvých 11. Ženy vidí prázdný hrob a anděl k nim mluví Kristus zemřel za všechny naše hříchy, dokonce i za ty, které děláme jako křesťané 12. Petr potkává vzkříšeného Spasitele Verš, aplikace Vyvrcholení Pán Ježíš se vrací do nebe Závěr Jsi připraven se s Ním setkat? Aplikace Lekce Úvod Když se podíváme do kalendáře, vidíme, že jsou v něm některé významné dny označené červenou barvou nebo tučným písmem. Mezi takovéto dny také patří Velikonoce. V tomto období roku si připomínáme, že Pán Ježíš Kristus zemřel za nás a potom vstal z mrtvých. Velikonoce nejsou jen o tom, že si dáváme velikonoční vajíčka a ve škole máme prázdniny. 1. obrázek: Ježíš Kristus Jednou večer oznámil Pán Ježíš svým učedníkům, že ho jeden z nich zradí. Učedníci z toho byli velice smutní a ptali se jeden druhého: Jsem to já? Jsem to já? Tu noc zavedl Ježíš své učedníky na Olivový vrch do zahrady, které se říkalo Getsemanská. Tam jim řekl: Všichni mne opustíte. Ale až budu vyvýšen, předejdu vás do Galileje. Petr sebejistě prohlásil: I kdyby Tě všichni opustili, já Tě neopustím. Pane, jsem připravený pro Tebe i zemřít. Petr si myslel, že je odvážný, ale Pán Ježíš mu řekl: Petře dříve než kohout dvakrát zakokrhá, třikrát řekneš, že mně neznáš. Petr rozhořčeně zvolal: Nikdy, Pane, nikdy! A všichni ostatní učedníci mluvili podobně. Pán Ježíš potom požádal Petra, Jakuba a Jana, aby nespali a modlili se. On sám se šel modlit opodál. Učedníci ale nevydrželi bdít a všichni tři usnuli. Pán Ježíš se k nim vrátil a budil je slovy: Nemohli jste se mnou zůstat vzhůru jednu hodinu? Pán Ježíš věděl, co se stane, a chtěl, aby byli ostatní připraveni a modlili se. On se však potřeboval modlit sám. Při modlitbě Pán Ježíš viděl před sebou utrpení, které bude muset snášet na kříži. V úzkosti se modlil: Otče, ať se stane Tvá vůle. Když se modlil, z čela mu padaly kapky krvavého potu. Pán Ježíš věděl, že zemře za hříšníky. (Položte nápis Kristus zemřel za hříšníky.) On věděl, že zemře za hříchy Petra, Jakuba a Jana i když s Ním nedokázali bdít a modlit se i když od Něj brzy odejdou a nechají jej samotného i když Jej Petr třikrát zapře. Pán Ježíš odešel třikrát od učedníků a třikrát se vrátil. Vždy je našel spící. Náhle Pán Ježíš zvolal: Podívejte, přichází můj zrádce.

5 2. obrázek: Chrámová stráž Blížil se k nim zástup mužů s meči a kopími. Byli posláni náboženskými vůdci, aby zajali Pána Ježíše. Jidáš, jeden z učedníků, se postaral o to, aby se jim to podařilo. Pán Ježíš se vůbec nesnažil jim utéct. Věděl, že je to Boží vůle a má být zajat. Petr se ale nechtěl tak lehce vzdát. Rozhodl se bojovat. On se nemodlil jako Pán Ježíš: Otče, ať se stane Tvá vůle. Vytáhl meč a udeřil jím jednoho z těch, kteří přišli Pána Ježíše zajmout. Málem toho muže zabil, usekl mu pravé ucho. Pán Ježíš Petra napomenul: Schovej svůj meč! Nevíš, že bych mohl požádat a můj Otec by mi poslal tisíce andělů, kteří by mě bránili? Potom Pán Ježíš udělal další zázrak. Zvedl ucho, které Petr před chvílí usekl a přiložil je muži zpátky. Úplně jej uzdravil! Byl to zázrak! Potom se muži chopili Pána Ježíše a odvedli jej pryč. Co tehdy udělal Petr a ostatní učedníci? Velmi se báli a rozprchli se jako ovce před vlkem. Nikdo z nich neměl odvahu tam zůstat a jít s Pánem Ježíšem. Petr se ale po chvíli vrátil a zdálky Ho sledoval. Pána Ježíše nejprve odvedli do domu nejvyššího kněze. Postavili jej před radu náboženských vůdců. Ti lidé Ho nenáviděli a zároveň mu i záviděli. Dohodli se, že jej zabijí. Proto se snažili získat falešná svědectví, kterými by Pána Ježíše obvinili. Nezdá se vám, jako by to bylo také o nás? Pán Bůh nás v Bibli učí, jak máme žít, ale my Jej neposloucháme. Závidíme jiným lidem, kteří mají lepší věci než my. Závist v srdci způsobuje, že chceme jiným ublížit a proto Pána Boha zklameme. A co je ještě horší, nechceme Pánu Ježíši dovolit, aby kraloval v našich srdcích a životech. Pán Ježíš umíral na kříži za takové hříšníky, jako jsme my. V domě nejvyššího kněze se začali někteří muži Pánu Ježíši vysmívat. Zavázali mu oči šátkem a bili jej po tváři se slovy: Hádej, kdo tě udeřil? 3. obrázek: Petr si ohřívá ruce u ohně Co v té době dělal Petr? Tiše vešel na dvůr a sedl mezi ty, kteří přišli zajmout Pána Ježíše. Ohříval si ruce u ohně a velmi se bál, aby nezajali i jeho. Služka, která procházela kolem, zahlédla Petra, jak se ohřívá u ohně. I ty jsi byl s Ježíšem z Nazaretu, říkala. Petr však rychle odpověděl: Nevím, o čem mluvíš, a hned vstal a odešel od ohně na nádvoří. Tehdy kohout poprvé zakokrhal. Později se někdo, kdo Petra poznal, znovu zeptal: Ty jsi také jeden z Jeho učedníků, že? A Petr se bránil: Ne nejsem! Neznám toho člověka. Asi ne za hodinu další muž tvrdil: Ty jsi určitě jeden z nich. Neviděl jsem tě v zahradě? Jsi z Galileje a tvůj přízvuk to prozrazuje. Petr však potřetí odpověděl: Nevím, o čem mluvíte. Dokonce se zapřisáhl slovy: Neznám toho člověka. Právě v tom okamžiku kohout znovu zakokrhal. Pán Ježíš se obrátil a podíval se na Petra. Petr si hned vzpomněl na Jeho slova: Dříve než kohout dvakrát zakokrhá, třikrát mne zapřeš. Teď pocítil Petr ve svém srdci hlubokou bolest. Proč udělal takovou strašnou věc? Vyšel ven a plakal a plakal. Může mu ještě Pán odpustit jeho hřích? Nádhernou věcí je, že Pán Ježíš přišel, aby zemřel a zaplatil dokonce i za takové hříchy. Možná se tě už někdo zeptal na Pána Ježíše a ty jsi nic neříkal. Předstíral jsi, že jej neznáš. Použil jsi někdy Boží jméno jako zaklení? I to je hřích, protože Bible říká: Nevezmeš Boží jméno nadarmo. (2. Mojžíšova 20,7a) Pán Ježíš Kristus přišel na tuto zem, aby zemřel i za tento hřích. Pána Ježíše odvedli před vladaře, který se jmenoval Pilát. I když Pán Ježíš nikdy neudělal nic zlého, nikdy nic zlého neřekl, dokonce ani na nic zlého nepomyslel, vedli ho jako zločince. Pilát si Ježíše vyslechl a nenašel na něm žádnou vinu. Chtěl jej dokonce propustit, ale lidé s nenávistí křičeli: Ukřižuj Ho! Pilát nakonec poslechl zástup lidí a přikázal, aby byl Pán Ježíš ukřižován. Vojáci se Mu vysmívali. Na hlavu mu posadili trnovou korunu, bičovali Jej, fackovali, plivali a bili. Ach, jak dovedou být lidé zlí, když odmítnou Pána Ježíše! Ne, On se nebránil, necítil vůči těmto lidem nenávist. Měl je rád, i když mu velmi ubližovali. I nás má Pán Ježíš rád i navzdory našim hříchům. Byl připravený zemřít i za nás. Potom odvedli Ježíše, aby jej ukřižovali. Následoval Jej veliký zástup lidí. 4. obrázek: Plačící ženy Když ženy viděly zbitého Ježíše s mnohými ranami na těle, nahlas plakaly. Pán Ježíš jim řekl: Ženy jeruzalémské, neplačte nade mnou, plačte nad sebou a nad svými dětmi. Přicházejí zlé časy a budete si přát, abyste byly raději mrtvé. Ženy plakaly, protože měl být Pán Ježíš zabit. Nestačí však jen cítit smutek nad tím, jak Pán Ježíš trpěl. Potřebuješ poznat, že i tvůj hřích jej zraňuje a je pro tebe vážným

6 problémem. I tvůj hřích si zaslouží trest. Když se neodvrátíš od svého hříchu a neuvěříš v Pána Ježíše Krista, sám poneseš trest za svůj hřích. Popros Pána Ježíše, aby tě zachránil od tvého hříchu. On přišel, aby zemřel za všechny hříšníky. (Ukažte kalendář) Tady je jeden významný den, který ale není nějak zvýrazněný. Je to dnešní den. Bible říká: Jestliže dnes uslyšíte Jeho hlas, nezatvrzujte svá srdce! (Židům 4,7) A také: dnes je den spasení (2. Korintským 6,2b). Neodkládej své rozhodnutí a přijď k Ježíši! Když uvěříš v Pána Ježíše, může být ten dnešní den tím nejdůležitějším dnem ve tvém životě. Stane se dnešní den dnem tvého spasení? 5. obrázek: Pán Ježíš nese svůj kříž Pánu Ježíši položili na záda těžký dřevěný kříž, na kterém měl umřít. Jakou strašnou hanbu snášel kvůli mně a tobě! To my jsme si zasloužili, abychom byli potrestáni, ale Pán Ježíš se nechal potrestat za nás. S Ježíšem vedli také dva jiné muže, zločince, kteří měli být také ukřižováni. Ti muži měli spravedlivě pykat za zlé věci, které udělali, ale Pán Ježíš nic zlého neudělal. Nezasloužil si, aby zemřel, protože On jediný žil dokonalý život. Okolo Pána Ježíše stáli vojáci a zástup lidí. Kříž byl velmi těžký a Pán Ježíš byl po mnoha bičováních slabý. Zapotácel se a spadl pod tíhou kříže. Kde byli tehdy učedníci? Proč mu Petr nebo jiný z učedníků nepomohli nést kříž? Báli se. Všichni utekli. Petr dokonce třikrát Pána zapřel. Právě tehdy procházel kolem člověk, který se jmenoval Šimon. Pocházel z Kyrény. Vojáci jej přinutili, aby nesl kříž místo Ježíše. Šimon vůbec netušil, že Pán Ježíš bude na tomto kříži umírat za naše a jeho hříchy. To se Šimon dozvěděl později. Kdyby to byl věděl, jsem si jistý, že by nesl Ježíšův kříž dobrovolně na svých zádech. 6. obrázek: Tři kříže Potom přišli na místo, které se jmenovalo Golgota neboli Kalvarie. Bylo devět hodin dopoledne. Na vrcholu kopce složil Šimon kříž ze svých zad. Nemilosrdní vojáci pak odvedli Pána Ježíše a položili jej na kříž. Do jeho rukou a nohou zatloukli veliké hřebíky. Byly to ty ruce, které uzdravily slepého i malomocného. Ruce, které žehnaly dětem. Tyto ruce dělaly vždy jen dobré věci. Když Jej vojáci přibíjeli na kříž, Pán Ježíš se modlil: Odpusť jim, Otče, neboť nevědí, co činí. Vojáci vykopali do země díru, aby pak do ní zapustili kříž. Potom zvedli kříž s přibitým Ježíšem ze země a ten s rachotem zapadl do díry. My jsme ti, kteří si zasloužili trest za naše hříchy. Tím trestem je věčné odloučení od Pána Boha. Na kříži byl kvůli nám oddělený od Boha Pán Ježíš. Bolest v rukou a nohou, rány na zádech nebyly ničím v porovnání s bolestí, kterou cítil v srdci, protože na vlastním těle nesl naše hříchy (1. Petra 2,24). Pozorně poslouchej, co říká Bible (Přečtěte: Izajáš 53,4-6). On byl probodnutý pro naši nevěrnost... Pán Ježíš nesl trest za všechno, v čem jsme neposlouchali Pána Boha....zmučen pro naše nepravosti... trpěl na kříži za naše skutky, které nebyly správné v Božích očích. Bible říká, že na kříži položil Pán Bůh na svého Syna hříchy všech lidí. Kvůli našemu hříchu byl Bohem bitý a ztrápený....zemřel za nás. Pán Ježíš Kristus, Boží Syn. V poledne, o dvanácté hodině nastala tma. Pán Bůh na tři hodiny zastřel světlo. Právě tehdy nesl Pán Ježíš na kříži naše viny a Bůh Otec se od Něj odvrátil. Pán Ježíš vykřikl: Bože můj, Bože můj, proč jsi mne opustil? Boží Syn se stal hříchem kvůli nám. Pán Bůh Jej opustil. Pán Ježíš byl člověkem a mohl zemřít místo nás. Zároveň byl i Bohem a proto měl právo vzít na sebe trest za nás všechny. Ve tři hodiny odpoledne Pán Ježíš zvolal: Je dokonáno! Zaplatil za všechny naše hříchy. Nakonec svému nebeskému Otci řekl: Otče, do Tvých rukou kladu svého ducha. Pán Ježíš položil svůj život za nás. Tma zmizela. Tělo Pána Ježíše sňali z kříže a položili do nového hrobu, vytesaného ve skále. Josef spolu s Nikodémem přivalili k otvoru jeskyně obrovský kámen, aby tak zatarasili vchod. Ani hrob, ani veliký kámen ale nemohly uvěznit tělo Pána Ježíše. Třetího dne po Jeho smrti udělal Pán Bůh veliký zázrak; vzkřísil Pána Ježíše z mrtvých. Přivedl k životu Jeho tělo, které bylo před tím přibito na kříž. 7. obrázek: Ženy, které jdou k hrobu V neděli se několik žen vydalo ke hrobu, kde bylo uloženo tělo Pána Ježíše. Chtěly je natřít vonnými mastmi. Po cestě uvažovaly, kdo jim odvalí ten obrovský kámen u vchodu do jeskyně. Ale Pán Bůh poslal anděla, aby odvalil kámen a ukázal jim, že je hrob prázdný. Když je někdo odsouzený za

7 nějaký zločin, po odpykání trestu jej propustí z vězení na svobodu. Pán Bůh chtěl ukázat, že Ježíšova oběť byla úplná, abychom my mohli být svobodnými. Pán Ježíš jako Boží Syn zaplatil za všechny naše hříchy. Když ženy uviděly, že hrob je prázdný, Marie Magdaléna nečekala s ostatními. Ihned běžela říct učedníkům, že tělo Pána Ježíše z hrobu zmizelo. Neslyšela, co anděl řekl ostatním ženám: Hledáte Ježíše, toho ukřižovaného? Vstal a není tady. Běžte oznámit učedníkům a Petrovi (zdůraznit), že se s vámi potká v Galilei Anděl přikázal ženám, aby radostnou zprávu řekly také Petrovi. Když se Petr dozvěděl, že Pán Ježíš vstal z mrtvých, určitě jej to velmi potěšilo. Zklamal Pána Ježíše. Ježíš jej měl ale stále rád a chtěl mu odpustit. Jsi-li křesťanem, možná sis vzpomněl na něco zlého, co jsi udělal. Možná se tě paní učitelka v hodině zeptala, kdo věří tomu, co říká Bible, a ty ses bál přihlásit. Styděl ses postavit na stranu Pána Ježíše a za jeho slovo. Pamatuj si, že On tě má rád a je ochotný ti odpustit. Umíral za všechny tvé hříchy, dokonce i za ty, které děláš už jako křesťan. Řekni Pánu Ježíši, co jsi udělal a vyznej Mu, že ti to je líto. On ti odpustí. Bible říká: Kdo vyznává a opouští svá přestoupení [hříchy], dojde slitování (Přísloví 28,13). A Pán Bůh vždy dodrží všechny své sliby. 8. obrázek: Petr se potkává s Pánem Ježíšem Bible nám říká, že Pán Ježíš se po svém vzkříšení potkal s Petrem. (Lukáš 24,34 a 1. Korintským 15,5). Petr jej viděl a rozmlouval s Ním. Jeho Spasitel byl živý. Na rukou a nohou měl stále jizvy po hřebech. Měl už ale krásné vzkříšené tělo, ve kterém se pak vrátil do nebe. Toto tělo mohlo opustit hrob dřív, než byl odvalen kámen. Toto tělo se mohlo dostat do horní místnosti, kde byli učedníci i přes zamčené dveře. Díky tomu, že Pán Ježíš vstal z mrtvých, budeme mít i my, kdo v Něj věříme, taková těla. Stane se to tehdy, když Pán Ježíš přijde podruhé na tuto zem. Byl to veliký zázrak, když Pán Bůh vzkřísil Pána Ježíše z mrtvých. Pán Ježíš žije a proto může dokonale spasit ty, kteří přistupují k Bohu skrze Něj (Židům 7,25). Jestli chceš, můžeš dnes přijít k Pánu Ježíši. Můžeš mu to říct: Pane Ježíši, zhřešil jsem. Děkuji Ti, že si za mne zemřel na kříži. Prosím tě, abys mne zachránil od mých hříchů. Vládni v mém životě. Jestliže se chceš více dozvědět o tom, jak můžeš přijít k Pánu Ježíši Kristu a jak můžeš být zachráněný, po setkání přijď za mnou. Sedni si tady do první řady. Když tě tam uvidím, přijdu k tobě a vysvětlím ti z Bible, jak můžeš být zachráněný. Pán Ježíš se ještě mnohokrát setkal s učedníky v Jeruzalémě a v Galilei. Čtyřicet dnů po tom, co jej Pán Bůh vzkřísil z mrtvých, se sešel s učedníky naposled. Bylo to na Olivové hoře za Jeruzalémem. Řekl jim, aby šli a oznamovali lidem dobrou zprávu. Zvedl své ruce, aby jim požehnal. Pak se od nich vzdálil a byl vzat do nebe. 9. obrázek: Nebe (Položte 9. obrázek na pravou stranu tabule) Vzkříšený Pán Ježíš je nyní ve své slávě. Přimlouvá se za všechny, kteří v Něj uvěřili jako ve svého Pána a Spasitele. Odešel do nebe, aby nám tam připravil místo. 10. obrázek: Nebe (položte 10. obrázek na levou stranu tabule) Dnes jsme mluvili o Petrovi a o tom, co se s ním dělo před smrtí Pána Ježíše, po ní a pak po Ježíšově vzkříšení. Ale nejvíce jsme přemýšleli o Pánu Ježíši Kristu (ukažte na siluetu Ježíše Krista, kterou vytvořily obrázky). On je ten, který zemřel za hříšníky, jakým byl Petr, jakými jsme my, já a ty. On je ten, který slíbil, že se znovu vrátí a vezme si sebou do nebe všechny, kteří v Něj uvěřili. Jsi připravený se s Ním setkat? Kdyby přišel dnes, jsi si jistý, že bys s Ním odešel do nebe? Dnes můžeš uvěřit v Pána Ježíše a poprosit Jej, aby tě zachránil. Nevíme, kdy Pán Ježíš znovu přijde, ale Bible říká:...o tom dni a hodině nikdo neví (Matouš 24,36). Jednoho dne se určitě vrátí. (Ukažte kalendář). Ještě dnes můžeš poprosit Pána Ježíše, aby tě zachránil. V Bibli se mluví o tom, že On může dokonale spasit ty, kteří skrze Něj přistupují k Bohu (Židům 7,25).

8 Hra na zopakování kvíz Na zadní stranu každého obrázku napište tužkou nějaké číslo (např. 10, 20, 50, 100). Toto číslo je počet bodů, které dítě získá pro svou skupinku, když správně odpoví na zadanou otázku. Obrázky si položte na stůl nebo na zem a děti rozdělte do dvou skupinek. Jakmile dítě odpoví správně na otázku, může si vybrat jeden obrázek a položit jej na tabuli. Kvíz je ukončen, když budou zodpovězeny všechny otázky a puzzle bude poskládané. Vyhrává skupinka s největším počtem získaných bodů. Otázky pro opakování: (Vyberte si otázky, které pak použijete při hře) 1. Když byl Pán Ježíš s učedníky v Getsemanské zahradě, jeden z nich řekl: Jsem připravený za tebe i zemřít! Kdo to byl? (Petr) 2. Proč chtěl Pán Ježíš od Petra, Jakuba a Jana, aby neusnuli? (aby se s Ním modlili) 3. Kolikrát odešel Pán Ježíš, aby se modlil ke svému nebeskému Otci? (třikrát) 4. Proč se Pán Ježíš nesnažil utéct, když jej přišli zajmout? (věděl, že je to Boží vůle, aby byl zajat) 5. Jaký zázrak tehdy udělal Pán Ježíš? (uzdravil ucho muže, které usekl Petr) 6. Kdy neposloucháme Pána Boha? Řekni několik příkladů. (jsme žárliví, nenávidíme, lžeme, nechceme, aby Pán Ježíš vládl v našich životech atd.) 7. Co řekl Petr, když se ho lidé třikrát ptali, jestli zná Pána Ježíše? (řekl, že jej nezná) 8. Jak víme, že Petr později svého chování litoval? (odešel ven a plakal) 9. Proč se Pán Ježíš nebránil, když jej vojáci bili a dělali si z Něho posměšky? (měl je rád, byl ochotný za ně i za nás zemřít) 10. Proč byl Pán Ježíš jediný, kdo mohl zemřít za naše hříchy? (On byl jediný, kdo žil dokonalý život, nikdy nezhřešil) 12. Co volal Pán Ježíš z kříže, aby ukázal, že zaplatil za všechny naše hříchy? (je dokonáno!) 13. Jaký veliký zázrak udělal Pán Bůh třetí den po smrti Pána Ježíše? (vzkřísil jej z mrtvých) 14. Předtím, než Pán Ježíš odešel do nebe, se několikrát setkal s učedníky. Co jim přikazoval, aby dělali po jeho odchodu? (mají dalším lidem oznamovat dobrou zprávu-evangelium) 15. Koho si Pán Ježíš vezme sebou do nebe, když se znovu vrátí na zem? (ty, kteří v Něj uvěřili jako ve svého Spasitele) Rozhovor s dítětem o spasení: Jak vést dítě k Pánu Ježíši Kristu 1. Pomozte dítěti se uvolnit 2. Zjistěte, jaký má problém Proč si chceš se mnou povídat? Už jsi někdy zhřešil? Už jsi někdy uvěřil v Pána Ježíše? 3. Ujistěte se, že rozumí evangeliu. - Bůh hřích Ježíš Kristus víra a pokání 4. Použijte biblický verš 5. Opravdu chceš uvěřit v Pána Ježíše, nebo chceš si o tom ještě více popřemýšlet? - Kristus chce vládnout jsi ochotný se odvrátit od hříchu a žít změněným životem? být křesťanem není jednoduché Pán Ježíš ti pomůže 6. Dítě se modlí 7. Ujištění o spasení 8. Vděčnost! 9. Následná péče - Čti si Bibli a naslouchej jí rozmlouvej s Bohem mluv o Něm s jinými pros Pána Boha, aby ti odpustil, když zhřešíš setkávej se s dalšími věřícími 10. Nenechám tě, ani tě neopustím Dětská misie 2009 Dětská misie, Jičínská 549, Příbor, centrum@detskamisie.cz,

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Bolestný růženec - Věřím v Boha...

Bolestný růženec - Věřím v Boha... Bolestný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který se pro nás krví potil. - Otče náš... 1. Ježíš se odebral se svými učedníky do Getsemanské zahrady. - Zdrávas Maria... 2. Když přišli na místo, řekl jim:

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Petr usnul PŘEČTI SI: Matouš 26,36-46 Stalo se Ti někdy, že jsi měl/a zůstat

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

Lukášovo evangeliuml. Ježíš vyprávěl lidem, kteří ho následovali, spoustu příběhů. Každý příběh měl zvláštní význam.

Lukášovo evangeliuml. Ježíš vyprávěl lidem, kteří ho následovali, spoustu příběhů. Každý příběh měl zvláštní význam. Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh Ztracená ovce Lukáš 15,1-7 3 Klíčový verš: Přečti si Lukáš 15,7 Popros

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Vyplň následující údaje Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti. Přečti si

Vyplň následující údaje Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti. Přečti si Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: K vyplnění této lekce budeš potřebovat Bibli nebo alespoň Lukášovo evangelium.

Více

Přečti si: Lukáš 23,1-26 a 32-43

Přečti si: Lukáš 23,1-26 a 32-43 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. příběh Ježíš pokládá život Přečti si: Lukáš 23,1-26 a 32-43 B4 Klíčový verš: Lukáš

Více

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel NA KALVÁRII Ježíš umřel za nás za všechny. Jak nás svým životem učil, že máme být dobří, tak nás svou smrti osvobodil od hříchů. Ježíš nám svým utrpením ukazuje, že nemáme mít strach z bolesti. Bolest

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak JEŽÍŠ ZAČÍNÁ UČIT Ono období v životě Ježíše Krista, které se začíná jeho odchodem z Nazaretu a končí jeho smrtí na kříži, nazýváme veřejný život Kristův. Říkáme veřejný život protože Ježíš strávil ony

Více

Princ se stane pastýřem

Princ se stane pastýřem Bible pro děti představuje Princ se stane pastýřem Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

Křížová cesta A co já?

Křížová cesta A co já? Křížová cesta A co já? Úvod Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Úvodní modlitba: Pane Ježíši Kriste, který jsi za nás zemřel na kříži, pomoz nám na chvíli poodstoupit od všeho, co nás rozptyluje

Více

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Petr procházel mnoha městy a městečky a říkal lidem o Pánu

Více

B4 Klíčový verš: Lukáš 23,33

B4 Klíčový verš: Lukáš 23,33 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce: Pán Ježíš - Pokládá život Přečti si Lukáš 23,1-26, 32-46 Klíčový verš: Lukáš

Více

PoznejBibli. Ježíš chlapcem. Lukášovo evangelium

PoznejBibli. Ježíš chlapcem. Lukášovo evangelium Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: K vyplnění této lekce budeš potřebovat Bibli nebo alespoň Lukášovo evangelium.

Více

mladší žáci PoznejBibli O: Napiš královo jméno: A 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha biblické příběhy pro děti Napiš jméno královny:

mladší žáci PoznejBibli O: Napiš královo jméno: A 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha biblické příběhy pro děti Napiš jméno královny: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Eliáš poslouchá Boha PŘEČTI SI: 17,1-7 KLÍČOVÝ VERŠ: 17,5 C9 Ve dnech Eliáše

Více

Ježíš uzdravuje ochrnutého muže

Ježíš uzdravuje ochrnutého muže Ježíš uzdravuje ochrnutého muže Text a ilustrace: Roy Harrison POZOR! Názorné pomůcky pro tuto sérii mohou být zakoupeny v národním úřadě Dětské misie nebo prostřednictvím e-shopu. Seznam úřadů Dětské

Více

Duch svatý, chvála a uctívání

Duch svatý, chvála a uctívání Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, ho musí uctívat v duchu a v pravdě. Jan 4,24 (B21) Cíle tohoto kázání: Lépe pochopit, kdo je Duch svatý Více poznat, co říká Bible Silněji motivovat k chvále a uctívání

Více

Zivot Pána Ježíše. podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme.

Zivot Pána Ježíše. podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme. b v Zivot Pána Ježíše podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. [ Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme. @ 1987 David C. Cook Publishing Co., Elgin,II 60120 rv L Josef a Marie milovali

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Začátek lidského smutku

Začátek lidského smutku Bible pro děti představuje Začátek lidského smutku Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh.

Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. Jan 1,1 V něm byl život a ten život byl světlo lidí. Jan 1,4 1 Ježíš k nim opět promluvil: Já jsem světlo světa. Kdo mne následuje, nebude

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

poznejbibli Zázraky proměnění vody ve víno biblické studie pro mladé

poznejbibli Zázraky proměnění vody ve víno biblické studie pro mladé Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické studie pro mladé poznejbibli Vedoucí skupiny: 1. lekce Zázraky proměnění vody ve víno Přečti si: Jan 2,1-11 Klíčové verše Jan 14,15

Více

PoznejBibli. Lukášovo evangelium

PoznejBibli. Lukášovo evangelium Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh Ježíš uzdravuje muže Přečti si Lukáš 5,17-26 2 Klíčový verš: Lukáš 5,20

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Přečti si Lukáš 2,39-52

Přečti si Lukáš 2,39-52 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Ježíš chlapcem Přečti si Lukáš 2,39-52 1 Klíčový verš: Lukáš 2,52 Popros

Více

poznejbibli Pán Ježíš - Jeho smrt biblické studie pro mladé

poznejbibli Pán Ježíš - Jeho smrt biblické studie pro mladé Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. lekce Pán Ježíš - Jeho smrt Další doporučená čtení: Žalm 22 Izaiáš 53 Jan 19,16-42 poznejbibli biblické studie pro mladé

Více

PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL.

PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL. PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL. SPRÁVNOST VÝSLEDKU SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V Lk 24, 1-12 Vzpomeňte si,

Více

PoznejBibli. biblické příběhy pro děti

PoznejBibli. biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. příběh: Marie a Josef v chrámu Klíčový verš: Přečti si: Lukáš 2,30 Lukáš 2,22-38 Popros

Více

Bible pro děti představuje. Poslán od Boha

Bible pro děti představuje. Poslán od Boha Bible pro děti představuje Poslán od Boha Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31 2. neděle velikonoční Cyklus B Jan 20,19-31 Čtení ze Skutku Apoštolů. Zatímco (po uzdravení chromého) Petr a Jan mluvili k lidu, přišli na ně kněží, velitel chrámové stráže a saduceové. Nelibě nesli,

Více

Bože můj! Proč jsi mne opustil?

Bože můj! Proč jsi mne opustil? Nádherná Vůně Bože můj! Proč jsi mne opustil? zvolal Ježíš, když visel přibitý hřeby na dřevěném kříži a po těle mu stékala krev. Potom vydechl naposledy. To ne, ty jsi byl moje jediná naděje! Chtělo se

Více

Bible pro děti. představuje. Poslán od Boha

Bible pro děti. představuje. Poslán od Boha Bible pro děti představuje Poslán od Boha Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Poznejbibli. 1. Příběh: Petrovo kázání. biblické příběhy pro děti

Poznejbibli. 1. Příběh: Petrovo kázání. biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti Poznejbibli 1. Příběh: Petrovo kázání Pán Ježíš zemřel a vstal z mrtvých. Po několika týdnech se vrátil

Více

poznejbibli /4 3. lidé, kteří se setkali s Ježíšem Nemocná žena biblické příběhy pro děti

poznejbibli /4 3. lidé, kteří se setkali s Ježíšem Nemocná žena biblické příběhy pro děti poznejbibli Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti 1. lekce lidé, kteří se setkali s Ježíšem Nemocná žena Přečti si: Lukáš 4, 38-44 Všude, kam Ježíš přišel,

Více

poznejbibli Princ biblické studie pro mladé

poznejbibli Princ biblické studie pro mladé Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: poznejbibli biblické studie pro mladé Vedoucí skupiny: LEKCE 1: Mojžíš Princ Další doporučená čtení: Numeri 26,58-59 Skutky 7, 17-29 Přečti si:

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Velký čtvrtek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Poslední večere Kristus miluje své učedníky

Velký čtvrtek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Poslední večere Kristus miluje své učedníky Velký čtvrtek Téma Poslední večere Kristus miluje své učedníky Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Vylíčit biblický příběh poslední večeře, ukázat na něm, jak Kristus miloval své učedníky. Popsat,

Více

4. neděle po Zjevení. 1. února 2015

4. neděle po Zjevení. 1. února 2015 4. neděle po Zjevení 1. února 2015 kniha Soudců 23Pelištejská knížata se shromáždila, aby obětovala velkou oběť svému bohu Dágonovi a aby se oddala radovánkám. Řekli: Náš bůh nám vydal do rukou Samsona,

Více

Začátek lidského smutku

Začátek lidského smutku Bible pro děti představuje Začátek lidského smutku Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

c4 Klíčový verš: Matouš 26,39

c4 Klíčový verš: Matouš 26,39 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. lekce Smrt krista Polibek zrady PoznejBibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 26,36-56 Klíčový verš: Matouš 26,39

Více

Velký pátek 25. 3. 2016

Velký pátek 25. 3. 2016 Velký pátek 25. 3. 2016 KŘÍŽOVÁ CESTA Na začátek se společně pomodleme: Pane Bože, nebeský Otče, ze srdce ti děkujeme, že jsi ve svém jednorozeném Synu vyhlásil věčné smíření. Skrze Krista jsi nám daroval

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Boží slib daný Abramovi

Boží slib daný Abramovi Bible pro děti představuje Boží slib daný Abramovi Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

PoznejBibli. Už jsi byl/a někdy na svatbě? Jestliže ano, pak určitě víš, jak je to radostná událost. Ovšem pokud nenastane nějaká nepříjemná situace!

PoznejBibli. Už jsi byl/a někdy na svatbě? Jestliže ano, pak určitě víš, jak je to radostná událost. Ovšem pokud nenastane nějaká nepříjemná situace! Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. příběh: Ježíš mění vodu ve víno Jan 2,1-11 Klíčový verš: Přečti si: Jan 2,5 Popros

Více

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi Kdysi jsem se zeptal jednoho člověka: Myslíte si, že někteří špatní lidé budou spaseni? Ne, to si nemyslím, odpověděl. Pak nemám žádnou vyhlídku, řekl jsem. Vy máte nějakou? Jistě, nejsem špatný člověk.

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Bible pro děti představuje. Bůh povznese Josefaotroka

Bible pro děti představuje. Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

starší žáci PoznejBibli 1. LEKCE: Petrův život - Příklad lásky PŘEČTI SI: biblické příběhy pro starší žáky

starší žáci PoznejBibli 1. LEKCE: Petrův život - Příklad lásky PŘEČTI SI: biblické příběhy pro starší žáky Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. LEKCE: Petrův život - Příklad lásky PŘEČTI SI: KLÍČOVÝ VERŠ: A4 Bětka byla

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Bible pro d ti. p edstavuje.

Bible pro d ti. p edstavuje. Bible pro d ti p edstavuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Přeložila: Jana Jersakova Upravili: Lyn Doerksen česky Příběh 54 z 60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Více

mladší žáci PoznejBibli / 6 / 4 O: Jak se jmenovali dva rybáři? p a O O: Co Ježíš řekl dvěma rybářům? Doplň chybějící písmena:

mladší žáci PoznejBibli / 6 / 4 O: Jak se jmenovali dva rybáři? p a O O: Co Ježíš řekl dvěma rybářům? Doplň chybějící písmena: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Pán Ježíš povolává Petra Máš nějakého nejlepšího přítele? Ježíš věděl, že

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Spasení z milosti a služba z lásky, část 1. strana 1

Spasení z milosti a služba z lásky, část 1. strana 1 Spasení z milosti a služba z lásky, část 1. strana 1 Spasení - záchrana, smíření s Bohem, věčný život máme jistotu, že jsme spasení? Nevědět, mít nejistotu, jestli jsem spasen je hrozné. Bůh to ví, a proto

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

Modlitební řetěz 5. 4. 19. 4. 2009-04-13. Svědectví od Martina Gregora: Modleme se upřímě, bez povinnosti, Bůh

Modlitební řetěz 5. 4. 19. 4. 2009-04-13. Svědectví od Martina Gregora: Modleme se upřímě, bez povinnosti, Bůh Modlitební řetěz 5. 4. 19. 4. 2009-04-13 Svědectví od Martina Gregora: Modleme se upřímě, bez povinnosti, Bůh nás miluje takové, jací jsme. Je mnoho projevů modliteb, podstatné je, aby byly v upřímnosti.

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně.

Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně. Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně. 26. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 9,38-43.45.47-48) Jan řekl Ježíšovi: Mistře,

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

A11. mladší žáci. PoznejBibli. biblické příběhy pro děti. Rozlušti jméno tohoto města. Použij k tomu zrcátko: Doplň chybějící slova do vět:

A11. mladší žáci. PoznejBibli. biblické příběhy pro děti. Rozlušti jméno tohoto města. Použij k tomu zrcátko: Doplň chybějící slova do vět: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Pavel (Saul) v Antiochii Uplynulo více než 10 let od doby, kdy se Saul (kterému

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Vzkříšení. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Ikona svátku. 3. Biblický příběh. Kristus vstal z mrtvých!

Vzkříšení. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Ikona svátku. 3. Biblický příběh. Kristus vstal z mrtvých! Vzkříšení Téma Kristus vstal z mrtvých! Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Vylíčit biblický příběh žen myronosic a prázdného hrobu. Vztáhnout tropar svátku vzkříšení k ikoně vzkříšení. Potřeby

Více

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů www.scriptural-truth.com APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ Modlitba Azarjáše Azarjášova modlitba a píseň tří Židů {1:1} a kráčeli uprostřed ohně, chválit Bůh a požehnání

Více

Velký pátek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Jsme opravdoví přátelé Krista?

Velký pátek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Jsme opravdoví přátelé Krista? Velký pátek Téma Jsme opravdoví přátelé Krista? Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Vylíčit biblický příběh zatčení, soudu a smrti Ježíše Krista. Popsat, jakým způsobem Kristus zajistil, aby

Více

5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně

5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně 5. katecheze - Jan Křtitel - předchůdce Páně Povídání o Janu Křtitelovi můžeme rozdělit do třech kapitol. První kapitola je jeho zvěstování a početí. Zvěstování a početí Jana Křtitele (Lk 1, 5-25) Alžběta

Více

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky?

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Otázka Křesťané věří v nadpřirozené vysvětlení některých jevů Bible je plná zázraků Předpoklad Proces uvažování Úkol Výzva CO JE TO ZÁZRAK? Wikipedie: Zázrak

Více

Povolání Jeremjáše. Roy Harrison Tim Shirey. Autor textu: Ilustrace:

Povolání Jeremjáše. Roy Harrison Tim Shirey. Autor textu: Ilustrace: Povolání Jeremjáše Autor textu: Ilustrace: Roy Harrison Tim Shirey POZOR! Názorné pomůcky pro tuto sérii mohou být zakoupeny v národním úřadě Dětské misie nebo prostřednictvím e-shopu. Seznam úřadů Dětské

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

Půst 1/3 9. 10. 2012

Půst 1/3 9. 10. 2012 Půst 1/3 9. 10. 2012 Matouš 6:16 nebývejte zasmušilí jako pokrytci; ti se totiž tváří ztrápeně, aby lidem ukázali, že se postí. Matouš 6:16-18 Když se postíte, nebývejte zasmušilí jako pokrytci; ti se

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma 1. Centrální místo kříže Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové Tony Kalma Izajáš 53:4. Ježíš na sebe vzal naše bolesti a nesl naše nemoci. Učinil volnou cestu k Bohu, když vzal na sebe naše

Více

B12. poznejbibli. Narodil se Syn. biblické příběhy pro mladé

B12. poznejbibli. Narodil se Syn. biblické příběhy pro mladé Vyplň následující údaje Věk: datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: poznejbibli biblické příběhy pro mladé Vedoucí skupiny: 1. studie Vánoční zázrak Narodil se Syn další doporučená čtení: izaiáš 7,14 a

Více