Mýtus. Zuzana Svobodová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mýtus. Zuzana Svobodová"

Transkript

1 Mýtus Zuzana Svobodová

2 MYTHOS vyprávění, příběh otázka pravdy, m. je první podobou pravdy svět člověka jak je (v m. důležitější než proč je) m. harmonizuje (slaďuje) vztah člověka a světa, připomínka znovu-rozvržení řádu světa: KOSMOS (x CHAOS / ne-řád) jiné pojetí: pravdy a mýty...

3 MYTHOS KAI PISTIS mýtus a víra/důvěra m. se opírá o důvěru, je samozřejmý tento náš svět stvořen, založen hierofanie, theofanie Universum, kosmogonie Axis mundi, pevný bod, Střed, Bét-el, posvátná Hora odpovědi před otázkami: Je tomu tak, protože je řečeno, že je tomu tak prohlašují Eskymáci na důkaz náležitého základu jejich posvátné historie. m. souvisí s ontologií hovoří o tom, co se skutečně stalo, co se projevilo, co participuje na Bytí. každá doba má své otázky, na které se neptá

4 Čas in illo tempore běžné časové trvání x posvátný Čas posvátný Čas neplyne vratný, zpřítomněný mytický Pračas, posvěcen bohy, tajemný čas svátku, ab origine, in illo tempore, kruhový čas, věčná mytická přítomnost (x dějinná přítomnost profánní). Mýtus věčného návratu. schopnost zastavit historický čas Čas původní objevil se najednou, před stvořením nebylo času svět/země/kosmos rok (jazyk domorodců S Ameriky: minul svět / rok)

5 Templum a tempus Etymologická příbuznost: templum prostorový aspekt tempus časový aspekt Kosmogonie zahrnuje stvoření Světa a Času exemplární (mýtus exemplum) model tvoření. Hřích: zapomnění modelu / imitatio dei Desakralizovaný čas ústí v prchavé trvání a končí smrtí.

6 Příklad kosmického mýtu Babylónie: Enuma eliš Když nahoře nebe nemělo /ještě/ jméno a dole pevnina neměla /ještě/ jméno... báseň o Stvoření konec 2. tis. př. Kr. Trojice prvních/nejvyšších bohů: Anu vládce nebes, Enlil vládce země a hor, Enki vládce vod Marduk zářící světlem, sluneční telátko syn Enkiho poráží obludu Tiámat (ze slané vody, ne-úroda), jejímu muži (Kingu) vezme desky osudu, získává moc nad světem. Marduk tvoří z rozsekaného těla Tiámat svět a první lidi z bahna a krve Kingua. Nový rok reaktualizace kosmogonie, kdy nejvyšší projev moci bohů, čistý, nový Čas terapeutický účinek (očištění, obnovení, nový začátek, nové zrození, nová existence)

7 Epos o Gilgamešovi mýtus zpracován Sumery ve 3. tis. př. Kr. Gilgameš král Uruku (Erech v Bibli) na březích Eufratu, ze 2/3 bůh, pyšný, despotický, bohové jej chtějí napravit nechávají stvořit divokého muže Enkidu, sveden prostitutkou, odmítán zvířaty (je méně zvířecí ). Gilg. a Enkidu nejprve boj, pak přátelství, přemohou Chuvavu (Chumbabu). Bohyně Ištar svádí G., je odmítnuta, potrestání: Enkidu onemocní, umírá, povodeň (6 dnů a 7 nocí, Utanapištim loď, nesmrtelnost, rostlina vracející mládí ve studni, G. získává, ale had mu ji na zpáteční cestě ukradne,... Nesmrtelnost není údělem člověka.

8 Překročení / rozpad mýtu nedostačuje neharmonizuje neodpovídá při zpochybnění světa zlomil se kůl (pilíř, sloup Universa, universalis columna) spojující zemi a nebe konec Světa, návrat k Chaosu CHAOS: Drak, (mořská) Obluda, Had bez-tvarost, ne-projevenost, Temnota, Smrt když se pravda stává tíží otřesová událost (Hegel: soumrak) údiv, zrod otázky

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Počátek filosofie? Zuzana Svobodová

24 Kdy? Aristotelés: až tehdy, když utišena vnější potřeba a lidé měli volný čas (poprvé u kněží v Egyptě) u bohatých obchodníků v bohatém městě (Milétos perla Iónie, přelom 7. a 6. st. př. Kr. v dnešním Turecku) Prozíravost (Thalés): první předpověď zatmění Slunce: př. Kr. Neboj se, člověče, není osudu! Pokus o novou iniciaci lidství. Hegel: Odvaha k pravdě, víra v moc ducha, toť první podmínka filosofie. Když nejde již o věci, ale o podstatu věcí: Co to je, co je?

25 Kde počátek? Odkud všechno pochází? Co je principem? Co je pralátka všeho? jednotný princip: božství, které vládne ve věcech ( vše je plné bohů ) praoceán z něj se vydělila země. Voda je pralátka. Vše je voda. Styx. Fysis jako celek fysikové, filosofové přírody

26 Milétská škola Thalés: HYDOR, FYSIS Anaximandros (570 př. Kr.) gnómón ve Spartě, teoretická (theoria) pozorování v próze (Nietzsche: šlo o prvního filosofického spisovatele starověku). APEIRON princip v neomezenosti, neustálá, tvůrčí síla, nepomíjivé, čas sám. Prabytí: neurčité, aby vznikání nepřestalo. Co už jednou vzniklo (to určité / ohraničené / jasné/konečné), zanikne/pomíjí/historické. Vznik a zánik. Zánik: trest a pokání za vinu; umírání odpykávání viny. Vina: trvání na své existenci na úkor usilování přes stanovenou míru: Svět je velkým bojem o bytí. Trvající zabraňuje přicházejícímu. Anaximenés (540 př. Kr.) APEIROS AÉR; kvalita a kvantita

27 Nejstarší doba evropské vědy 7. a 6. st. př. Kr. Pythagoras ( př. Kr.) ze Samu, utekl do j Itálie (Krotón, dnes Cotrone), zde filosofickonáboženský kruh, pythagorovský spolek mystéria, upravený orfismus, metempsychósis, dualismus: sóma séma. K očištění: pěstování spořádaného, spravedlivého života životospráva, askeze. pythagorovské mlčení (5 let, vůl na jazyku ), noční poslouchání autos efá. Společný majetek stolování, recitace (Homéra), hudba, cvičení. Na konci dne: sebereflexe. Později: mathématikové, akúsmatikové (náboženské rozjímání, číselná mystika). Harmonie (příčné propojení vor), Filolaos (5. st. př. Kr.): kosmos vesmír, uspořádaný celek, první: země se pohybuje v kruhu. Hudba sfér Číslo základem všeho (tedy: omezené). Neomezené je nesmyslné a nerozumné.

28 Politizující teologie Xenofanés z Kolofónu (cca př. Kr.) putující bard: filosofické zpěvy u krbů mocných, kritik antropomorfních představ bohů. Není ateistou. Snaží se čelit perskému panasiatismu změnou polyteistických kultů v účinnou panhelenizační myšlenku politická snaha. 7 vlastností Xenofanova boha: jeden, největší, odlišný, cele všudypřítomný vnímáním i myšlením, spočívající nehýbající se, není jen duch, ale má podobu koule.

29 Xenofanés: Politizující teologie Jeden je bůh mezi bohy a lidmi největší, který smrtelníkům ni tělem ni myslí podoben není. Celý on vidí a celý též myslí a celý též slyší, na témže místě stále on zůstává, aniž se pohne; nijak mu nesluší, aby snad přecházel tam nebo onam. Beze vší námahy všechno on koná myšlenkou ducha. (Zl. B 23-26)

30 Filosof poustevník Hérakleitos z Efesu ( př. Kr.) aristokrat, opovrhuje majetkem i davem. * * * sytost rodí hybris/mnohost Světový proces je trvajícím aktem hybris. Bůh vidí svět v rozporné harmonii x omezený čl vidí nespravedlnost, rozpor, utrpení. plačící/plačtivý/temný filosof (pomluvy) antiteze: pyros, vliv perského kultu, logos; v souvztažnosti protikladů se zviditelňuje hluboká jednota. Neviditelná harmonie je silnější než viditelná. Zákon přechodu protikladů, vystřídání jejich moci: Ze všeho se stává jedno a z jednoho všechno. Lidé jsou jako spící (je úkolem filosofů je probudit), s logem, s nímž neustále zacházejí, žijí v rozštěpenosti.

31 Filosof poustevník Hérakleitos: věčné vznikání. Dialektické myšlení. běžné mínění x vhled logos Duši je vlastní logos = filosofie poprvé hledí na nitro člověka. Prozkoumal jsem sám sebe. Fysis se ráda skrývá. Celý svět je oheň, který plane a uhasíná,... ve věčném koloběhu. Panta rei (Vše proudí/plyne) Vše postupuje a nic netrvá.... z neshodného je nejkrásnější harmonie : Harmonie = Aréus (válka, boj) + Afrodita (krása, láska)... boj je všem společný, právo je sporem. vše se děje podle sporu a nutnosti.

32 Filosof poustevník Anaxagorás z Klazomen říká, že cílem života je nazření a z toho plynoucí svoboda; Hérakleitos z Efesu však, že zalíbení (nebo: uspokojení). Kléméns Alexandrijský, Stromata II,130 (Hérakleitos A 21) Od starších přebírá myšlenku: vševládného Osudu (ř. moira, heimarmené) Nutnosti (ř. ananké) logos a předává dál stoikům: fatum (l. osud) Hérakleitos: Pythagoras jako praotec všech podvodníků pěstujících polymathii (mnohoučenost, všeznalectví). Sokratés: abych porozuměl Hérakleitovi, potřeboval bych délského potápěče. Hegel: Hérakleitos je pravý počátek filosofie. Nietzsche: Hérakleitos nikdy nezestárne. Dále viz fysis.cz

33 Elejská škola j Itálie (Hylea dnes Velia, zal. po r. 545 př. Kr. řečtí kolonisté, perská invaze) Parmenidés (cca př. Kr.) cesty (?Egypt, Athény dialog s mladým Sokratem), možná učitelem Xenofanés (P. ale: nenábožensky) Bytí jest a nebytí není, bytí nemá vzniku ani zániku, je věčné, stálé, neměnné, spojité, nepřetržité, homogenní, neporušené, nedělitelné, jedno (to hen), podobající se okrouhlé kouli. (zl. B8) Jedno zůstává, zatímco mnohé se mění. otec racionalismu cesta smyslového poznání je cesta většiny smrtelníků, doporučuje: rozumové poznání. Úkolem čl: otevřít se pravdě, která se sama zjevuje.

34 Elejská škola Zenón (cca př. Kr.) aporie (bezradnost, nesnáz): půlení (A-B): Stadion - Nelze projít nekonečným počtem (míst) nebo se dotknout nekonečného počtu v konečném čase (A 25), Achilleus a želva, Letící šíp stojí: Pohybující se nepohybuje ani na tom místě, kde je, ani na tom, kde není (B 4). Je-li místo, v čem bude? Vždyť vše, co je, je v něčem, a co je v něčem, je též v (nějakém) místě. Bude tedy místo v místě, a to jde do nekonečna. Není tedy místa. (A 24). Důkazy sporem proti mnohosti, pohybu, času, prostoru; upřednostnění racionality před zkušeností, zakoušením skutečnosti. Klíč k pohybu hledal v klidu, pojmu, ohraničení. Více než o pohyb jde o povahu geometrického kontinua. Vyhrocen rozdíl mezi smyslovým a rozumovým poznáním, nabízejí jednoznačně formální řešení: skutečnost není zkušenost, ale myšlené objekty. Křižovatka v dějinách myšlení: dále linie k Platónovi, nebo k sofistům a Démokritovi (atomismus, smějící se filosof )

35

36

Mýtus. Zuzana Svobodová

Mýtus. Zuzana Svobodová Mýtus Zuzana Svobodová MYTHOS vyprávění, příběh otázka pravdy, m. je první podobou pravdy svět člověka jak je (v m. důležitější než proč je) m. harmonizuje (slaďuje) vztah člověka a světa, připomínka znovu-rozvržení

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Otázka: Předsokratovská řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): denisaa. Antická filosofie

Otázka: Předsokratovská řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): denisaa. Antická filosofie Otázka: Předsokratovská řecká filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): denisaa Antická filosofie stol. př. n. l. 529 (římský císař Justinián vydal příkaz zničit řecká díla) = řecká a římská

Více

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6.

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6. ROHYPNOL 1. Vývoj filosofie - původně souhrn nerozrůzněného vědení - vývoj poznání diferenciace (př. Pythagoras rozdělit F na: etiku, logiku, fysiku nauka o přírodě) - Aristoteles: 1. filosofie metafyzika

Více

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy Periodizace Cíl prezentace studenti budou schopni

Více

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka)

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) Otázka: Pojetí filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Petr Novák filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) klade si otázky ohledně smyslu všeho a zkoumá

Více

FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti

FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti Otázka: Filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): jirka223 FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti Evropské myšlení ve smyslu lásky k moudrosti se zrodilo na

Více

Egypt, Mezopotámie, Indie, Čína zemědělství, přírodní cykly, závislost na přírodě - pasivita Řecko kolonizace, řemeslo, obchod svoboda, Aktivita

Egypt, Mezopotámie, Indie, Čína zemědělství, přírodní cykly, závislost na přírodě - pasivita Řecko kolonizace, řemeslo, obchod svoboda, Aktivita Egypt, Mezopotámie, Indie, Čína zemědělství, přírodní cykly, závislost na přírodě - pasivita Řecko kolonizace, řemeslo, obchod svoboda, Aktivita experiment+volný čas SCHOLÉ Sebevzdělávání, teorie Oddělení

Více

Nejstarší řecká filosofie (předattické období) předsokratici přírodní filosofie

Nejstarší řecká filosofie (předattické období) předsokratici přírodní filosofie Nejstarší řecká filosofie (předattické období) předsokratici přírodní filosofie I. Osnova 1. Milétská škola 2. Pýthágorás 3. Hérakleitos 4. Eleaté 5. Mladší fysikové 6. Atomismus II. Přehled nejstarší

Více

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6.

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6. ROHYPNOL 1. Vývoj filosofie - původně souhrn nerozrůzněného vědení - vývoj poznání diferenciace (př. Pythagoras rozdělit F na: etiku, logiku, fysiku nauka o přírodě) - Aristoteles: 1. filosofie metafyzika

Více

CESTA K HRANICÍM A ZA NĚ. Filosofie náboženství

CESTA K HRANICÍM A ZA NĚ. Filosofie náboženství CESTA K HRANICÍM A ZA NĚ Filosofie náboženství 2 Průvodce: filosofie náboženství - 1.část 7.1 ÚVOD: ČLOVĚK JE KONEČNÁ BYTOST 7.2 ZROD FILOSOFIE NÁBOŽENSTVÍ Z KRIZE VĚROHODNOSTI MÝTICKÉHO VÝKLADU SVĚTA

Více

DUM č. 4 v sadě. 9. Zsv-1 Opakování k maturitě ze ZSV

DUM č. 4 v sadě. 9. Zsv-1 Opakování k maturitě ze ZSV projekt GML Brno Docens DUM č. 4 v sadě 9. Zsv-1 Opakování k maturitě ze ZSV Autor: Zdeňka Vašínová Datum: 29.05.2014 Ročník: maturitní ročníky Anotace DUMu: Pracovní listy určené studentům maturitního

Více

ovací hodiny 1. hodina do str. 8) vyjmenovat a charakterizovat jednotlivé školy a jejich představitele. PC s projektorem pro učiteleu Inovace: Posílen

ovací hodiny 1. hodina do str. 8) vyjmenovat a charakterizovat jednotlivé školy a jejich představitele. PC s projektorem pro učiteleu Inovace: Posílen Datum: 13. 7. 2013 Projekt: Využit ití ICT techniky předevp edevším m v uměleck leckém m vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_356 Škola: Akademie - VOŠ,, Gymn.

Více

- byli zde tři myslitelé zakladatelé filozofického myšlení Thalés, Anaximandros, Anaximenes

- byli zde tři myslitelé zakladatelé filozofického myšlení Thalés, Anaximandros, Anaximenes Otázka: Předsókratovská filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): adelka Milétská škola -označení podle Milétos - byli zde tři myslitelé zakladatelé filozofického myšlení Thalés, Anaximandros,

Více

MEZI MOŘEM A NEBEM. Odkaz iónské archaické vnímavosti

MEZI MOŘEM A NEBEM. Odkaz iónské archaické vnímavosti 1 MEZI MOŘEM A NEBEM Odkaz iónské archaické vnímavosti Zdeněk Kratochvíl Praha 2009 Výstup projektu Raná řecká filosofie a přírodověda, GAČR 401/07/0516 2 Přirozenost všemu postačí... Φύσις ἐξαρκέει πάντα

Více

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová Období klasické řecká filosofie II Zuzana Svobodová Platón (428/7-348/7 př. Kr.) vl. jm. Aristoklés, Platon přezdívka daná učitelem gymnastiky (platys široký) aristokrat (na rozdíl od Sokrata) snaha o

Více

ANTICKÁ FILOSOFIE. J. Čechová Práce slouží pouze ke studijním účelům. Zákaz jakéhokoliv šíření bez předchozího souhlasu autora.

ANTICKÁ FILOSOFIE. J. Čechová Práce slouží pouze ke studijním účelům. Zákaz jakéhokoliv šíření bez předchozího souhlasu autora. ANTICKÁ FILOSOFIE J. Čechová Práce slouží pouze ke studijním účelům. Zákaz jakéhokoliv šíření bez předchozího souhlasu autora. Opakování Miléťané hledání arché Tháles z Milétu - voda Anaximandros - neomezené

Více

Tento pracovní list byl vytvořen v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/03.0045

Tento pracovní list byl vytvořen v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/03.0045 PŘEDSÓKRATOVSKÁ FILOZOFIE Mílétská škola Většina těch, kdo se první obírali filozofií, myslila, že počátky všech věcí jsou jen v podobě hmoty. Neboť to, z čeho jsou všechny věci a z čeho na počátku vznikají

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Shrnutí problematiky předsokratovské filosofie prostřednictvím písemného testu. Vytvořeno 19. 1. 2013 Určeno pro

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Shrnutí problematiky předsokratovské filosofie prostřednictvím písemného testu. Vytvořeno 19. 1. 2013 Určeno pro VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu FILOZOFIE Název školy Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_01 ANTICKÁ FILOZOFIE Název školy Antická Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_02 Obsah a zaměření problematiky směřuje k seznámení žáků s antickou filozofií

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Praktická filosofie a etika. Zuzana Svobodová

Praktická filosofie a etika. Zuzana Svobodová Praktická filosofie a etika Zuzana Svobodová Co Vás motivuje studovat? Jaké hodnoty se projevují v této Vaší motivaci? Co je to (spokojenost, život, láska, statečnost, ) důstojnost ctnost hodnota? Hodnoty

Více

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22 Předmluva... 5 Autorova předmluva k revidovanému vydání... 10 Kapitola I. Úvod... 11 I. Proč studovat historii filosofie?... 11 II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20

Více

Obsah KNIHA PRVNÍ. Předmluva Tajemství kosmu. Prvopočátek 19. Princip života 23

Obsah KNIHA PRVNÍ. Předmluva Tajemství kosmu. Prvopočátek 19. Princip života 23 Obsah Předmluva Tajemství kosmu 11 14 KNIHA PRVNÍ Prvopočátek 19 Slovo jako Absolutní Božství tvůrčí síla trojice duch, síla, hmota univerzální zákony princip prasvětla a prainteligence Princip života

Více

03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku

03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku 03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku Úvod Má práce má název Hlavní mezníky při studiu člověka

Více

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová Období klasické řecká filosofie II Zuzana Svobodová Platón (428/7-348/7 př. Kr.) vl. jm. Aristoklés, Platon přezdívka daná učitelem gymnastiky (platys široký) aristokrat (na rozdíl od Sokrata) snaha o

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Autor Mgr. Jiří Pokorný Číslo VY_32_INOVACE_13_ZSV_2.01_Periodizace antické filozofie

Více

1. Přednáška K čemu je právní filosofie?

1. Přednáška K čemu je právní filosofie? 1. Přednáška K čemu je právní filosofie? Osnova přednášky: a) Co je filosofie a filosofování b) Proč vznikla právní filosofie c) Předmět a funkce právní filosofie Co znamená slovo filosofie? slovo filosofie

Více

1.období. Myslitelé nejstarší epochy tvořili přibližně v rozmezí od roku 600 př. n. l. do 5. stol.př. n.l.

1.období. Myslitelé nejstarší epochy tvořili přibližně v rozmezí od roku 600 př. n. l. do 5. stol.př. n.l. Otázka: Filosofie starověkého Řecka Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Shevcenko A/ Dějiny starověké řecké filosofie včetně filosofie římské, která je přímým dědicem řeckého filosofického ducha

Více

a) Sofisté a sofistika kašle na to, co bylo před ní zájem o člověka jako individuum, předpoklad pro rozvoj (athénské) demokracie

a) Sofisté a sofistika kašle na to, co bylo před ní zájem o člověka jako individuum, předpoklad pro rozvoj (athénské) demokracie A) Dějiny filosofie 1. Předsokratovská filosofie a) Mílétská škola jedna arché, proměnlivá, proměňující se ve věci a zpět = vznik a zánik; zcela samozřejmé přijímání pohybu pohyb náleží arché samotné hledání

Více

Otázka: Présokratici, antická filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Gachnicka DĚJINY FILOSOFIE

Otázka: Présokratici, antická filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Gachnicka DĚJINY FILOSOFIE Otázka: Présokratici, antická filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Gachnicka DĚJINY FILOSOFIE Západní filosofie vzniká na přelomu 7. a 6. st. př. n. l. v Řecku. I. Antická filosofie

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Platón: Faidón, O nesmrtelnosti duše

Platón: Faidón, O nesmrtelnosti duše Platón: Faidón, O nesmrtelnosti duše http://www.spqr.cz/content/plat%c3%b3n-faid%c3%b3n-o-nesmrtelnosti-du%c5%a1e Faidón dle mého názoru patří k jedněm z nejpozoruhodnějších Platónových děl. Po stránce

Více

Starověká mimoevropská literatura

Starověká mimoevropská literatura Starověká mimoevropská literatura Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace

Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Jana Skácelová Člověk je ze všech živočichů nejrozumnější, ježto má ruce. Anaxagorás Bylo by nesnadno najít lepší metodu vyučovací

Více

2. Filosofie a problém bytí

2. Filosofie a problém bytí 2. Filosofie a problém bytí 2.1 Kosmologie 2.1.1 PROBLÉMY Filosofie musela urazit určitou cestu, než si uvědomila, že jejím základním problémem je otázka po bytí. Lépe řečeno: formulovala zpočátku tuto

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

2) Je základní věda - ptá se na základ všeho empirického. Kupříkladu Milétská škola v 6. století před naším letopočtem hledá pralátky.

2) Je základní věda - ptá se na základ všeho empirického. Kupříkladu Milétská škola v 6. století před naším letopočtem hledá pralátky. Přednášky FILOZOFIE Předmět filozofie, členění a vznik filozofie PŘEDMĚT FILOZOFIE Předmět - to, co máme před sebou Člověk ---- svět Určitý vztah, vnímání světa pocit, činnost Člověk svět zakouší zkušenost

Více

Cvičení 1. Přečtěte si následující úryvky, které ukazují, jak různě filosofové popisovali úkol filosofie.

Cvičení 1. Přečtěte si následující úryvky, které ukazují, jak různě filosofové popisovali úkol filosofie. 1. CO JE FILOSOFIE? Co je filosofie? nejspíš jde o špatně položenou otázku, protože k odpovědi ještě nikdy nikdo nedospěl existují různé odpovědi na to, co je filosofie, často si navzájem protiřečí někdy

Více

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Vývoj světové a české literatury I.

Vývoj světové a české literatury I. STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ Vývoj světové a české literatury I. 02 Starověká orientální literatura AUTOR: Mgr. Lenka Kutalová DATUM : 26.5.2012 Osnova Mezopotámie - sumerská literatura Egypt

Více

2. báseň složená z pravidelně se střídajících kratších a delších veršů

2. báseň složená z pravidelně se střídajících kratších a delších veršů Staroorientální a antická literatura 1. Správně přiřaď do tabulky: tragédie, epos, komedie, epóda, bajka, óda 1. krátké veršované nebo prozaické vyprávění jinotajného příběhu směřující k obecnému poučení,

Více

SEDM APORIÍ ZÉNÓNA z ELEJE

SEDM APORIÍ ZÉNÓNA z ELEJE 1 SEDM APORIÍ ZÉNÓNA z ELEJE Ze Zénónova díla se dochovaly jen zlomky, z nichž nejznámější jsou právě aporie, zmiňované (rekonstruované) jinými antickými filosovy, zde je přebíráme od Simplika, Diogena

Více

Moudrost se předávala formou mýtů, založena na víře, předávala se ústně

Moudrost se předávala formou mýtů, založena na víře, předávala se ústně Otázka: Vznik a vývoj filozofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): aidyspunk 1. Mýtické stádium (předfilozofické období) Filozofie vzniká v 7. 6. století př. n. l. Moudrost se předávala formou

Více

Sedm proroctví starých Mayů

Sedm proroctví starých Mayů Sedm proroctví starých Mayů První proroctví oznamuje konec současného cyklu. Říká, že od roku 1999 po dalších 13 let se každý člověk nachází v jakémsi zrcadlovém sále, aby ve svém nitru objevil mnohorozměrnou

Více

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013 SPIRITIZMUS A BIBLE Strašnice 24. dubna 2013 TOUHA Znát budoucnost Být fit a zdráv Nahlédnout do tajemna Finanční prospěch SPIRITIZMUS SE JEVÍ JAKO CESTA CO JE TO SPIRITIZMUS? SPIRITIZMUS Založen na domněnce,

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

ANTICKÁ FILOSOFIE, pracovní list

ANTICKÁ FILOSOFIE, pracovní list ANTICKÁ FILOSOFIE, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ANTICKÁ FILOSOFIE Lidé si od počátku svých dějin kladli otázky

Více

4. tisíciletí př. Kr. (př. n. l. ) 1. tisíciletí př. Kr. (př. n. l.)

4. tisíciletí př. Kr. (př. n. l. ) 1. tisíciletí př. Kr. (př. n. l.) 4. tisíciletí př. Kr. (př. n. l. ) 1. tisíciletí př. Kr. (př. n. l.) UDÁLOSTI FAKTA rozpad kmenové a rodové společnosti vývoj od měst ke státům roste role jednotlivce panovníka původní osídlení v úrodných

Více

Filozofie 02. Otázka číslo: 1. Platónova filozofie byla: idealistická. materialistická. pluralistická (je možná pouze jedna správná odpověď)

Filozofie 02. Otázka číslo: 1. Platónova filozofie byla: idealistická. materialistická. pluralistická (je možná pouze jedna správná odpověď) Filozofie 02 Otázka číslo: 1 Platónova filozofie byla: idealistická materialistická pluralistická Otázka číslo: 2 Autorem děl Obrana Sokratova, Kritón, Protagoras, Gorgias, Symposion, Faidón je: Demokritos

Více

Ø VÝZNAM ANTIKY. h h h

Ø VÝZNAM ANTIKY. h h h POČÁTEK EVROPSKÉ FILOSOFIE (ŘECKO) Ø VÝZNAM ANTIKY UMĚNÍ (EGYPT X ŘECKO) MYŠLENÍ (FILOSOFIE X MÝTUS) POLITIKA (VZNIK ČLOVĚKA) UMĚNÍ PŘEDANTICKÉ UMĚNÍ ŘÍDÍ JEJ NEZMĚNITELNÝ KÁNON (NEZAJÍMÁ SE O SKUTEČNOST

Více

PYTHAGORAS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PYTHAGORAS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_19_M8 PYTHAGORAS Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík Pythagoras Busta v Kapitolském muzeu v Římě Pythagoras ze Samu (také

Více

Bůh jako psychický virus

Bůh jako psychický virus Bůh jako psychický virus Obsah Úvod 1. Memetika a náboženství 2. Darwinovská hádanka 3. Obecné otázky náboženství 4. Náboženství a morálka 5. Proč Bůh téměř jistě neexistuje 6. Kritika teorií Apendix I.

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky 1.STAROVĚKÁ LITERATURA A)Nejstarší písemné památky LITERATURA PŘEDNÍHO VÝCHODU ve 4. tisíciletí př. Kr. (před Kristem) se v Mezopotámii objevuje písmo a s ním i psaná literatura (v povodí velkých řek Eufratu,

Více

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. ČÁST

STAROVĚKÉ ŘECKO 1. ČÁST STAROVĚKÉ ŘECKO 1. ČÁST Obsah JÓNSKÁ PŘÍRODNÍ FILOSOFIE (Thales z Milétu)... 3 ELEATSKÁ ŠKOLA (Xenofanés z Kolofónu, Parmenidés, Zenon z Eley)... 5 PYTHAGOREJCI (Pythagoras, význam pythagorejců pro rozvoj

Více

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Filozofie, etika 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných

Více

Zenonovy paradoxy PRÁCE PRO SOČ. 1. října 2016 Autor: Adéla Tomanovicsová Téma: Zenonovi Paradoxy

Zenonovy paradoxy PRÁCE PRO SOČ. 1. října 2016 Autor: Adéla Tomanovicsová Téma: Zenonovi Paradoxy PRÁCE PRO SOČ 1. října 2016 Autor: Adéla Tomanovicsová Téma: Zenonovi Paradoxy Název Zenonovi paradoxy Jméno a Příjmení Adéla Tomanovicsová Pracovní postup: 1. Zjištění informací. 2. Nastudování. 3. Vytvoření

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) ZSV septima Robert Weinrich 2 hod./ týden BRÁZDA,

Více

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos)

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos) Dějiny filozofie do Kanta Rozdělení na období I. Úvod do dějin filozofie. Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. Předsokratičtí filozofové. Pralátka. Problematika arché a změny. Duše

Více

Průvodce tématem estetika -1.část

Průvodce tématem estetika -1.část Lukáš Ondra ODKUD SE BERE KRÁSA? 6. Estetika Průvodce tématem estetika -1.část 6.1 ÚVOD: CO JE TO ESTETIKA? 6.2 PLATÓNOVO POJETÍ KRÁSY 6.3 NIETZSCHOVO POJETÍ ŽIVOTA JAKO UMĚLECKÉHO DÍLA 6.4 PŘIROZENÁ KRÁSA

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Druhá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

A) Sjednocená teorie Všeho?

A) Sjednocená teorie Všeho? OBSAH BUĎ SVĚTLO! 13 A) Sjednocená teorie Všeho? 1. ZÁHADA SKUTEČNOSTI 16 Dvojí záhada 17 Nový model světa: Koperník, Kepler, Galilei 18 Církev proti přírodním vědám 19 Vítězství přírodních věd 21 2. FYZIKÁLNÍ

Více

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu metafyzika 17 Antika... 17 Obsah Úvodní slovo překladatele Předběžné poznámky. 11 12 ÚVOD. 15 Co je metafyzika?.. 17 Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17 Středověk. 19 Novověk.. 21 Po Kantovi 23 Definice metafyziky a její vysvětlení

Více

Obsah. 1. Boěthiova učitelská mise Komparace dvou současníků Tajemné Divišovo autorství 49. Slovo ke čtenáři 11.

Obsah. 1. Boěthiova učitelská mise Komparace dvou současníků Tajemné Divišovo autorství 49. Slovo ke čtenáři 11. Obsah Předmluva ke druhému vydání 9 Slovo ke čtenáři 11 Prolog 13 ODDÍL PRVNÍ: Počátky středověké filosofie 15 I. Přehled duchovních proudů pozdní antiky a dílo Aurelia Augustina 15 II. Anicius Manlius

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860)

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860) IRACIONALISMUS CHARAKTERISTIKA iracionalis - nerozumový; podstatu skutečnosti lze pochopit jedině citem, vůlí, intuicí, vírou skepse vůči rozumu, zdůraznění jiných cest pochopení světa než rozumových dvě

Více

přírodní (kmenové) náboženství šamana

přírodní (kmenové) náboženství šamana Světová náboženství Úvod již pravěcí lidé uctívali přírodní živly, zvířata i totemy jako božstva dodnes žijí ve světě kmeny, které vyznávají přírodní (kmenové) náboženství (důležitá postava šamana) náboženství

Více

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Otázka 1 Jan Patočka je představitelem: a. pragmatismu b. existencialismu c. fenomenologie Otázka 2 Korán a

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_92 Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

Poznámky k výkladu Héraklitových zlomků A

Poznámky k výkladu Héraklitových zlomků A 1 Poznámky k výkladu Héraklitových zlomků A Hérakleitův život a dílo: A 1 až A 4 (pořadí a rozčlenění podle edice Diels-Kranz) A l V tomto souborném referátu Diogena Laertia je pramen osmi zlomků v jejich

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

FILOSOFIE = SOUSTAVA KRITICKÉHO UVAŽOVÁNÍ O OBECNÝCH OTÁZKÁCH ( BYTÍ, POZNÁNÍ, ŽIVOT ČLOVĚKA

FILOSOFIE = SOUSTAVA KRITICKÉHO UVAŽOVÁNÍ O OBECNÝCH OTÁZKÁCH ( BYTÍ, POZNÁNÍ, ŽIVOT ČLOVĚKA Otázka: Vznik filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): E.t.nika26 FILOSOFIE = SOUSTAVA KRITICKÉHO UVAŽOVÁNÍ O OBECNÝCH OTÁZKÁCH ( BYTÍ, POZNÁNÍ, ŽIVOT ČLOVĚKA odvozena od řeckého slova filein=milovat,

Více

Schéma časové souslednosti zmiňovaných jevů od rané doby bronzové do pozdní antiky: Kykladské standarty (frying pans, skillets) a idoly

Schéma časové souslednosti zmiňovaných jevů od rané doby bronzové do pozdní antiky: Kykladské standarty (frying pans, skillets) a idoly Schéma časové souslednosti zmiňovaných jevů od rané doby bronzové do pozdní antiky: -3000 egejská raná doba bronzová -2500 Kykladské standarty (frying pans, skillets) a idoly také mimo Kyklady (většinou

Více

ANTICKÁ FILOSOFIE. J. Čechová Práce slouží pouze ke studijním účelům. Zákaz jakéhokoliv šíření bez předchozího souhlasu autora.

ANTICKÁ FILOSOFIE. J. Čechová Práce slouží pouze ke studijním účelům. Zákaz jakéhokoliv šíření bez předchozího souhlasu autora. ANTICKÁ FILOSOFIE J. Čechová Práce slouží pouze ke studijním účelům. Zákaz jakéhokoliv šíření bez předchozího souhlasu autora. PODMÍNKY PRO VZNIK ANTICKÉ FIL. pojem řecká říše - vlastně neexistoval, kolonizovaná

Více

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE ÚKOL 1 Kdo byl předchůdcem německé klasické filosofie? Která filosofická témata řešil? NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOSOFIE jeden ze základních proudů v evropské filosofické tradici konec

Více

Schémata. Diference, svět, kosmologie, astronomie v archaické době (i dříve) Zdeněk Kratochvíl

Schémata. Diference, svět, kosmologie, astronomie v archaické době (i dříve) Zdeněk Kratochvíl Schémata Diference, svět, kosmologie, astronomie v archaické době (i dříve) Zdeněk Kratochvíl Schéma časové souslednosti zmiňovaných jevů od rané doby bronzové do pozdní antiky: -3000 egejská raná doba

Více

Nová náboženská hnutí

Nová náboženská hnutí Nová náboženská hnutí 2009 Vznik nového NNH v průběhu procesu denominalizace NNH nové náboženské hnutí stupeň napětí denominace čas Vznik nového NNH v průběhu procesu denominalizace NNH nové náboženské

Více

Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa

Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa Středověká estetika Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa středověký člověk obklopen propracovaným ideologickým a kulturním systémem pro středověkého člověka je viditelný svět jenom stopou

Více

Alternativní religiozita a psychoterapie

Alternativní religiozita a psychoterapie Alternativní religiozita a psychoterapie 2010 úvodní poznámky podmínka pro zápis úvodní poznámky zajímavé, opomíjené, nezpracované téma, ale tím více náročné na čas a možná i peníze čas: četba zcela nevyhnutelná

Více

Dej 2 Osvícenství. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej 2 Osvícenství. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Osvícenství období i myšlenkový směr 17.-18. století, věk rozumu a osvěty

Více

GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/

GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: VY_32_INOVACE_4B_01_Počátky filozofie

Více

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Antická literatura Řecko

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Antická literatura Řecko Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Počátky psané literatury ve světě Antická literatura Řecko Pracovní list má podobu různých typů cvičení, lze je

Více

Ueli Seiler - Hugova Vincent van Gogh jako čaroděj barev světla a temnoty

Ueli Seiler - Hugova Vincent van Gogh jako čaroděj barev světla a temnoty Ueli Seiler - Hugova Vincent van Gogh jako čaroděj barev světla a temnoty V souvislosti s komplementárními barevnými kontrasty musíme poukázat na život a dílo Vincenta van Gogha. Jako u nikoho jiného nás

Více

Já jsem dveře (J 10:7, 9)

Já jsem dveře (J 10:7, 9) Já jsem dveře (J 10:7, 9) - pomodlit se za kázání ÚČEL KÁZÁNÍ: Ukázat, že Ježíš Kristus je Jahve a jako takový má veškerou moc na nebi i na zemi. HOMILETICKÁ MYŠLENKA: Ježíš Kristus je Jahve (Hospodin),

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výtvarné výchovy. Diplomová práce. Pohyb Movement

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výtvarné výchovy. Diplomová práce. Pohyb Movement Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výtvarné výchovy Diplomová práce Pohyb Movement Vypracoval: Barbora Lokvencová Vedoucí práce: Dr. Dominika Sládková, M.A. České Budějovice

Více

Redukcionismus a atomismus

Redukcionismus a atomismus Redukcionismus a atomismus ČVUT FEL Filosofie 2 Filip Pivarči pivarfil@fel.cvut.cz Co nás čeká? Co je to redukcionismus Směry redukcionismu Redukcionismus v různých odvětvých vědy Co je to atomismus Směry

Více

Kultura klasického období starověkého Řecka

Kultura klasického období starověkého Řecka KULTURA KLASICKÉHO OBDOBÍ Klíčová slova: kalokagathia výchovným ideálem, hloubání filosofů o světě, pravdě a lidském poznání, první historikové, řečníci z povolání, Hippokratova přísaha, dokonalé sochy

Více

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE

KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE KULTURA A UMĚNÍ STAROVĚKÉHO EGYPTA A MEZOPOTÁMIE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_20 Tématický celek: Umění

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

DĚJINY A KULTURA PhDr. Věra Radváková

DĚJINY A KULTURA PhDr. Věra Radváková DĚJINY A KULTURA PhDr. Věra Radváková NEJSTARŠÍ CIVILIZACE CIVILIZACE PŘEDNÍHO VÝCHODU 3. tisíciletí př.n.l. Sumerové, Akkadové, Babylóňané (území Mezopotámie) EGYPT, INDIE, ČÍNA Starověké kultury byly

Více

teorie lidských práv (J.Locke) Zopakování minulé přednášky: starověké právní myšlení 1. Přirozený zákon - zákon přirozeného řádu světa

teorie lidských práv (J.Locke) Zopakování minulé přednášky: starověké právní myšlení 1. Přirozený zákon - zákon přirozeného řádu světa Přednáška č.5. Teorie přirozeného práva - první pokus o vysvětlení jak funguje právo ve společnosti. 1. Změna tázání: přechod od otázky "co je právo" k otázce "jak právo funguje": kritika starověkého pojetí

Více

Úvod do dějin náboženství 2010

Úvod do dějin náboženství 2010 Úvod do dějin náboženství 2010 duchovní tradice světa 1. duchovní život védského období 1. 3. 2. období upanišad 8. 3. 3. počátky buddhismu 15. 3. 4. rozrůznění buddhismu 22. 3. 5. džinismus 29. 3. 6.

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Psychospirituální transformace 1

Psychospirituální transformace 1 Věra Bučilová, Marie Nestěrová Psychospirituální transformace 1 Nekonečné možnosti na planetě Zemi Věra Bučilová, Marie Nestěrová Psychospirituální transformace 1 Nekonečné možnosti na planetě Zemi Upozornění

Více