Prodejné publikace vydané NPÚ, ÚOP v Ostravě, které jsou dosud na skladě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prodejné publikace vydané NPÚ, ÚOP v Ostravě, které jsou dosud na skladě"

Transkript

1 Prodejné publikace vydané NPÚ, ÚOP v Ostravě, které jsou dosud na skladě KLENOVSKÝ, Jaroslav. Židovské památky Moravy a Slezska. Jewish Monuments of Moravia and Silesia. ISBN X. Česko-anglická publikace Tematické zaměření: historie, architektura Místo a rok vydání: Brno 2001 Počet stran: 220 Tisk: černobílý, přílohy: barevné Vydalo NPÚ ÚOP v Ostravě a ÚOP v Brně ve spolupráci s nakladatelstvím ERA Cena: 390,-- Kč ANOTACE: Katalogový přehled dochovaných židovských památek Moravy a Slezska se stručným historickým vývojem židovského osídlení na tomto území, rejstříkem obcí i významnými židovskými osobnostmi odtud pocházejícími či v dané oblasti působícími VYBÍRAL, Jindřich. Die Geburt einer Grossstadt. Architektur im Bild von Mährisch-Ostrau ISBN Německá verze publikace Tematické zaměření: moderní architektura Počet stran: 136 Tisk: černobílý Místo a rok vydání: Ostrava 2001 Cena: 160,-- Kč ANOTACE: Výpravná publikace popisující vývoj architektury Moravské Ostravy od konce 19. století do počátku druhé světové války tj. období převratného růstu velkoměsta, výstavby velkých bank, divadel, kostelů, veřejných budov či soukromých paláců a vil. Publikace je doplněna řadou dobových fotografií a archivní plánovou dokumentací. VYBÍRAL, Jindřich. Zrození velkoměsta. Architektura v obraze Moravské Ostravy (3. vydání). ISBN Česká verze, anglické a německé resumé Tematické zaměření: moderní architektura Počet stran: 222 Vazba: V8, tvrdé desky Místo a rok vydání: Brno 2003 ve spolupráci s nakladatelstvím ERA Cena: 400,-- Kč ANOTACE: Výpravná publikace popisující vývoj architektury Moravské Ostravy od konce 19. století do počátku druhé světové války tj. období převratného růstu velkoměsta, výstavby velkých bank, divadel, kostelů, veřejných budov či soukromých paláců a vil. Publikace je doplněna řadou dobových fotografií a archivní plánovou dokumentací.

2 KUČOVÁ, Věra, MATĚJ, Miloš. Industriální soubory v Ostravě vybrané k nominaci na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. ISBN Počet stran: 64 Místo a rok vydání: Ostrava 2007 Cena: 70,-- Kč ANOTACE: Stručná brožura popisující industriální dědictví Ostravy, jeho význam a výjimečnost, podrobnější popis jednotlivých souborů, které byly zapsány na indikativní seznam k nominaci na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. Součástí je také srovnání s jinými obdobnými památkami. KUČOVÁ, Věra, MATĚJ, Miloš. Industrial complexes in Ostrava to be nominated for inscription on the UNESCO World heritage list. ISBN Anglická verze publikace Počet stran: 68 Místo a rok vydání: Ostrava 2007 Cena: 75,-- Kč ANOTACE: Stručná brožura popisující industriální dědictví Ostravy, jeho význam a výjimečnost, podrobnější popis jednotlivých souborů, které byly zapsány na indikativní seznam k nominaci na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. Součástí je také srovnání s jinými obdobnými památkami. GORYCZKOVÁ, Naděžda. Složitosti a rozpory moderní architektury a její památkové ochrany (sborník přednášek z mezinárodního semináře). ISBN Tematické zaměření: památková ochrana, moderní architektura Formát: A4 Počet stran: 120 Tisk: černobílý Místo a rok vydání: Ostrava 2005 Cena: 125,-- Kč ANOTACE: Jedná se o sborník odborných přednášek, které zazněly v Ostravě v roce 2005 na konferenci s mezinárodní účastí, která se zabývala moderní architekturou a problémy, se kterými se památkáři setkávají při její památkové ochraně. Sborník je rozdělen na tři samostatné části: a) Fenomén Ostravy a Ostravska v moderní době, b) Stylový pluralismus architektury 20. století, c) Architekti a památková péče.

3 KLÁT, Jaroslav, MATĚJ, Miloš. Národní kulturní památka Důl Michal /Petr Cingr v Ostravě. ISBN Počet stran: 48 Místo a rok vydání: Ostrava 2006 Cena: 60,-- Kč ANOTACE: Stručná publikace popisující národní kulturní památku Důl Michal v Ostravě Michálkovicích jeho historii (od založení dolu, přes výstavbu báňské dráhy, koncentraci těžby i jednotlivé přestavby až po útlum těžby a ukončení provozu), geologii, dobývací metody, objem těžby, památkové hodnoty. KLÁT, Jaroslav, MATĚJ, Miloš. National cultural heritage site Michal /Petr Cingr Coal Mine, Ostrava. ISBN Anglická verze publikace Počet stran: 52 Místo a rok vydání: Ostrava 2007 Cena: 60,-- Kč ANOTACE: Stručná publikace popisující národní kulturní památku Důl Michal v Ostravě Michálkovicích jeho historii (od založení dolu, přes výstavbu báňské dráhy, koncentraci těžby i jednotlivé přestavby až po útlum těžby a ukončení provozu), geologii, dobývací metody, objem těžby, památkové hodnoty. ZEMAN, Lubomír. Architektura socialistického realismu v severozápadních Čechách. ISBN Česká verze, angllické a německé resumé Tematické zaměření: architektura socialistického realismu, památková ochrana Počet stran: 116 Místo a rok vydání: Ostrava 2008 Cena: 125,-- Kč ANOTACE: Publikace se soustředí na prostor severozápadních Čech a zdejší památky architektury tzv. socialistického realismu. Zabývá se následujícími lokalitami: Jáchymov, Ostrov, Horní Slavkov, Sokolov, Město Březová, Karlovy Vary a Lázně Kynžvart. U jednotlivých měst popisuje historii zrodu a vývoje lokality, urbanismus, architekturu, obytné soubory i objekty občanské vybavenosti, autory, umělce a stavitele. Závěr je věnován celkovému zhodnocení architektury sorely a možnostem její ochrany.

4 RYŠKOVÁ, Michaela. Sdílné město/a Communicative Town. Krnovské textilky v pohledu památkové péče. The Krnov-based textile factories from the point of view of monument preservation. ISBN Česko-anglická publikace, historie Počet stran: 116 Místo a rok vydání: Ostrava 2008 Cena: 150,-- Kč ANOTACE: Publikace seznamuje s historickým vývojem soukenictví v Krnově, přináší katalogový přehled všech 37 krnovských textilních továrem, podrobněji se věnuje továrně Alois Larisch a synové. PRIX, Dalibor (ed.) Kostel sv. Benedikta v Krnově-Kostelci. ISBN s anglickým resumé Tematické zaměření: historie, sakrální památky, uměnověda Počet stran: 336 Vazba: V8, tvrdé desky Cena: 370,- Kč ANOTACE: Odborná publikace detailněji se věnující historie Krnovska, kostelu sv. Benedikta v Krnově. Zvláštní důraz je věnován tamním nástěnným malbám s podrobným ikonografickým rozborem, jejich restaurování a provedeným archeologickým výzkumům z posledních let. Součástí je rozsáhlý seznam archivních pramenů a literatury k tématu, rejstříky. MATĚJ, Miloš, KLÁT, Jaroslav, KORBELÁŘOVÁ, Irena. Cultural Monuments of the Ostrava-Karviná Coalfield. ISBN Anglická verze publikace Počet stran: 196 Vazba: V8, tvrdé desky Místo a rok vydání: Ostrava 2008 Cena: 299,-- Kč ANOTACE: ANOTACE: Publikace se věnuje ostravsko-karvinskému černouhelnému revíru. Zabývá se jeho územními a geologickými poměry, historií dobývání v této oblasti, technickým a stavebním vývojem, přináší přehled nejdůležitějších podnikatelů a těžebních společností, kteří měli stěžejní význam na rozvoj tohoto průmyslového odvětví. Hlavní částí publikace je však podrobný katalogový přehled všech kulturních památek OKR, doplněný registrem úvodních důlních děl a seznamy literatury i pramenů.

5 MATĚJ, Miloš, KLÁT, Jaroslav, KORBELÁŘOVÁ, Irena. Kulturní památky ostravsko-karvinského revíru. ISBN Počet stran: 224 Vazba: V8, tvrdé desky Cena: 199,- Kč ANOTACE: Publikace se věnuje ostravsko-karvinskému černouhelnému revíru. Zabývá se jeho územními a geologickými poměry, historií dobývání v této oblasti, technickým a stavebním vývojem, přináší přehled nejdůležitějších podnikatelů a těžebních společností, kteří měli stěžejní význam na rozvoj tohoto průmyslového odvětví. Hlavní částí publikace je však podrobný katalogový přehled všech kulturních památek OKR, doplněný registrem úvodních důlních děl a mapami. SBORNÍK Národního památkového ústavu v Ostravě ISBN , anglické resumé Tematické zaměření: lidová a dřevěná architektura, historie, rekonstrukce, archeologie, architektura Počet stran: 160 Místo a rok vydání: Ostrava 2008 Cena: 150,-- Kč ANOTACE: Jedná se o pravidelný sborník odborných příspěvků ostravského pracoviště NPÚ. Stěžejním tématem jsou památky lidové a dřevěné architektury. Sborník přináší na jedné straně podrobné zprávy o některých dřevěných stavbách, na druhé straně doplňuje novými drobnými zjištěními stará témata. Je zde i několik přípěvků, které se věnují architektuře a dějinám Ostravy či památkové obnově některých významných objektů regionu. Cena: 150,-- Kč SBORNÍK Národního památkového ústavu v Ostravě Opavsko: památky historie osobnosti. ISBN , anglické resumé Tematické zaměření: architektura, historie, Opavsko, archeologie Počet stran: 180 ANOTACE: Každoroční sborník byl v roce 2009 věnován regionu Opavsko. Setkáváme se zde s příspěvky, které se zaměřují na konkrétní památky, historii či významné osobnosti regionu. V úvodu je několik příspěvků, které zazněly v roce 2008 na konferenci Mladí mistři, která se věnovala problematice moderní architektury. Samostatná část sborníku prezentuje taktéž výsledky rozsáhlé vědy a výzkumu Národního památkového ústavu.

6 JANKOVEC, Otakar a kol. Tábor Proměny historického centra města v 19. a 20. století. ISBN , anglické resumé Tematické zaměření: architektura, urbanismus, památková ochrana, Tábor Počet stran: 116 Cena: 100,- Kč ANOTACE: Publikace se zaměřuje na urbanistický a architektonický vývoj města Tábora od počátku 19. století až do počátku století 21. Věnuje se podrobněji proměnám nejdůležitějších památek, jednotlivých domů v historickém jádru města, památkové péči, asanačním plánům, programům obnovy i organizacím, které se na ní podílely. Samostatná část je věnována historické zeleni jádra města a také podílu města Tábora na ochraně a propagaci kulturního dědictví v rámci České republiky i Evropy. STRAKOŠ, Martin. Průvodce architekturou Ostravy. ISBN Česko-anglická verze Tematické zaměření: architektura, historie Formát: 135 x 235 Počet stran: 480 Vazba: V8 Flexi Cena: 300,-- Kč ANOTACE: Výpravná obrazová publikace, zabývající se architekturou města Ostravy. Hlavní část je věnována podrobnému hesláři 270 nejvýznamnějších staveb, doplněných soudobými fotografiemi (Roman Polášek), mnohdy také plánovou dokumentací. Samostatnou část tvoří historie architektury města Ostravy, podrobný seznam literatury a pramenů (tištěné i nepublikované), mapy se zanesením jednotlivých objektů z hesláře (v několika měřítkách) a také podrobný slovník architektů, stavitelů, sochařů a malířů, kteří se na jednotlivých objektech podíleli. KOUŘILOVÁ, Dana. Státní zámek Hradec nad Moravicí. Bílá věž. ISBN , anglické resumé i popisy obrázků Tematické zaměření: brožura pro návštěvníky, zpřístupněné památky Počet stran: 20 Vazba: V1 Cena: 30,- Kč ANOTACE: Propagační brožurka věnovaná jedné části rozsáhlého areálu státního zámku Hradec nad Moravicí Bílé věži. Formou konfrontace dochované archivní dokumentace a současné fotografie je popsána samostatně stojící Bílá věž.

7 KOLÁŘOVÁ, Eva. Státní zámek RADUŇ. ISBN Tematické zaměření: brožura pro návštěvníky, zpřístupněné památky Počet stran: 32 Vazba: V1 Cena: 35,- Kč ANOTACE: Brožurka seznamuje návštěvníky památky čtivou formou s historií zámku Raduň a podrobněji se věnuje především rodu posledních šlechtických majitelů Blücherů von Wahlstatt. Je doplněna množstvím archivních materiálů i soudobých fotografií ze zámecké instalace, přibližuje také samostatnou část areálu zámeckou oranžerii, která byla v roce 2004 po celkové rekonstrukci zpřístupněna veřejnosti. KOLÁŘOVÁ, Eva. Státní zámek Raduň. ORANŽERIE ISBN Tematické zaměření: brožura pro návštěvníky, zpřístupněné památky Počet stran: 28 Vazba: V1 Místo a rok vydání: Ostrava 2010 Cena: 30,- Kč ANOTACE: Brožurka seznamuje návštěvníky stručně s celým zámeckým areálem v Raduni, přednostně se ale věnuje obnově zámecké oranžerie, jejímu současnému využití a kulturním a společenským akcím, které se v ní pravidelně konají. Tradiční vápenné technologie. Sborník přednášek z odborného workshopu. ISBN Tematické zaměření: vápno historie, výroba, vlastnosti, tradiční postupy Formát: A4 Počet stran: 56 Vazba: V1 Cena: 50,-Kč ANOTACE: Sborník přednášek z odborného workshopu, který se věnoval vápnu. Jeho historii, výrobě, vlastnostem, tradičním postupům přípravy a užití. Součástí sborníku je také podrobná okomentovaná fotodokumentace z praktické části workshopu, kde je popsán proces výroby páleného vápna od stavby pece, přes vlastní pálení, hašení vápna, barvení a užití při omítání historických fasád.

8 SBORNÍK Národního památkového ústavu v Ostravě Industriální dědictví a bydlení v průmyslových aglomeracích. ISBN , anglické resumé Tematické zaměření: architektura, dělnické a hornické bydlení, památková ochrana, industriální památky Počet stran: 192 Místo a rok vydání: Ostrava 2010 Cena: 150,-- Kč ANOTACE: Sborník roku 2010 je tematicky zaměřen na problematiku bydlení v průmyslových aglomeracích, hornické a dělnické kolonie, jejich vznik, specifika až po památkovou ochranu a jejich limity současnosti. Na příkladech ze zahraničí (Nizozemsko, Anglii, Španělsko, Porúří, Slovensko, Polsko) a českých a moravských průmyslových oblastech je dokumentován tento výjimečný fenomén 19. a 20. století. Sborník přináší z velké většiny právě příspěvky, které zazněly na konferenci s mezinárodní účastí o hornických a dělnických koloniích, kterou ostravské pracoviště NPU pořádalo v létě Závěr sborníku je věnován čistě problematice technických památek. NITRA, Tomáš. Ostravská letiště se zaměřením na stavební vývoj / Airfields and Airports of Ostrava. Their History and Development. ISBN Česko-anglická publikace Tematické zaměření: historie, letectví, architektura Počet stran: 112 Místo a rok vydání: Ostrava 2010 Cena: 125,- Kč ANOTACE: Publikace se zaměřuje na problematiku letectví na Ostravsku s počátky již před první světovou válkou až do současnosti. Katalogovou formou se detailněji věnuje jednotlivým letištím (zaniklým i současným) na území Ostravska a Opavska. Snaží se je lokalizovat, popsat jejich vývoj i objekty, které na jednotlivých letištích zůstaly do dnešních dnů. Samostatná kapitola je věnována dnešnímu modernímu letišti Leoše Janáčka v Mošnově včetně záměrům na jeho rozšíření, a také původním kancelářím ČSA v Moravské Ostravě.

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA Mgr. Rostislav Kadlec, 30.11.2017, UJEP Ústí n. L. VÝROČNÍ KONFERENCE CRR ČR - NUTS II SEVEROZÁPAD ARCHAEOMONTAN 2018 - přeshraniční vědecký projekt - výzkum středověkého hornictví

Více

Průzkumy a dokumentace historických objektů

Průzkumy a dokumentace historických objektů Průzkumy a dokumentace historických objektů Miloš Buroň Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově Stavebně historický průzkum (SHP) základní podklad k obnově historického objektu (památky)

Více

Prezentace pro OKD a.s.

Prezentace pro OKD a.s. HORNICKÝ LANDEK Prezentace pro OKD a.s. OBSAH PREZENTACE 1. VÝCHODISKA 2. KONTEXT PROJEKTU 3. NAVRHOVANÉ ŘEŠENÍ 4. ÚSKALÍ A RIZIKA 5. PŘÍLEŽITOSTI 1 VÝCHODISKA I. Analýza současného stavu + KLADY Unikátnost

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví The Convention concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage. Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975

Více

Představení společnosti. Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014

Představení společnosti. Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014 Představení společnosti Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014 Montanregion Krušné hory - Erzgebirge Vznik a poslání společnosti Obecně prospěšná společnost

Více

Možnosti požární ochrany historických staveb se zaměřením na stavby dřevěné

Možnosti požární ochrany historických staveb se zaměřením na stavby dřevěné Poznatky z oblasti požární ochrany kulturních památek v České republice Stanovení podmínek požární bezpečnosti v souvislosti s rozborem příčin vzniku požárů v památkových objektech Pavel Nejtek, náměstek

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Urbanistické styly

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Urbanistické styly Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Urbanistické styly Architektonické styly, urbanistické utopie a struktura města

Více

Centrum Háje zastavovací studie

Centrum Háje zastavovací studie Centrum Háje 04.2016 zastavovací studie Identifikace autorů: Casua spol. s r.o. Ing. arch. Oleg Haman Ing. Aleš Poděbrad Běžecká 2407 169 00 Praha 6 T +420 274 810 745-7 F +420 274 812 181 M +420 603 232

Více

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH

ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH ARCHEOLOGIE PRAHY NA DOSAH PROJEKT INTEGROVANÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM ARCHEOLOGICKÝCH PRAMENŮ PRAHY VÝCHODISKA A KONCEPCE NAKI, MK ČR 2013-2017 - DF13P01OVV014 Praha, 27. dubna 2015 IVANA BOHÁČOVÁ, ARÚ AV ČR,

Více

22. - 23.10.2015. Institut pro památky a kulturu The Institute for Monuments and Culture

22. - 23.10.2015. Institut pro památky a kulturu The Institute for Monuments and Culture Konference o cestách k efektivnímu využití objektů a pozemků poznamenaných dřívější činností 22. - 23.10.2015 Institut pro památky a kulturu The Institute for Monuments and Culture Profil Informační rozcestník

Více

Keywords: Industrial heritage; preservation; adaptation; conversion; cultural buildings

Keywords: Industrial heritage; preservation; adaptation; conversion; cultural buildings Využití industriálních staveb v Moravskoslezském kraji pro kulturní a společenské aktivity The Use of Industrial Buildings in the Moravskoslezský Region for Cultural and Social Activities Ing. arch. Martin

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo nadace: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 E-mail: info@nadace-landek.cz +420 604 168 008 Internet: www.nadace-landek.cz

Více

INDUSTRIÁLNÍ STOPY 6. BIENÁLE V OSTRAVĚ

INDUSTRIÁLNÍ STOPY 6. BIENÁLE V OSTRAVĚ INDUSTRIÁLNÍ STOPY 6. BIENÁLE V OSTRAVĚ V roce 2011 pořádalo Výzkumné centrum průmyslového dědictví při FA ČVUT spolu s Kolegiem pro technické památky ČKAIT & ČSSI a s Národním památkovým ústavem šesté

Více

Granty Soupis grantů a projektů

Granty Soupis grantů a projektů Granty Soupis grantů a projektů 1994 1996 Počátky Prahy. Vývoj pražské aglomerace do 1. poloviny 12. století. grant GA ČR č. 404/94/1007 nositel L. Hrdlička (ARÚ AV ČR) spoluřešitel za NPÚ Praha J. Čiháková

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT. Moravskoslezský kraj (geografické cvičení)

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT. Moravskoslezský kraj (geografické cvičení) Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 9. 5. 2014 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: Hlavní pomůcky:

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Zpráva ze semináře v ČESKÉM KRUMLOVĚ: KA4 Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Restaurátorský přístup v péči o autentické památky, seminář

Více

Dotační programy Ministerstva kultury na obnovu kulturních památek

Dotační programy Ministerstva kultury na obnovu kulturních památek Dotační programy Ministerstva kultury na obnovu kulturních památek Dotační programy Ministerstva kultury Podle 16 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, může příspěvek na obnovu kulturní

Více

Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR.

Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR. Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR. Několik slov o projektu Ing. arch. Naděžda Goryczková, generální ředitelka NPÚ NPÚ

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Stavební kámen v historické zástavbě městské památkové zóny Opava Brno 2007 Lucie Havlíková 2007 Lucie Havlíková Všechna práva vyhrazena 2 Bibliografické

Více

Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2013 a 2014

Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2013 a 2014 Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2013 a 2014 úkol č. 2.2.4. Zveřejňování poradců a poradních orgánů Poradní orgány Název orgánu Člen orgánu Předmět činnosti Odměna Rada muzea Předseda: Prof.

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ KONFERENCE projektu Památková péče. Král, který létal

ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ KONFERENCE projektu Památková péče. Král, který létal ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ KONFERENCE projektu Památková péče Král, který létal Moravsko-slezské pomezí v kontextu středoevropského prostoru doby Jana Lucemburského Památková péče (inovace studijních programů)

Více

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Božena Kabelíková Muzeum Vysočiny Třebíč 1 Kraj Vysočina Název Kraje Vysočina souvisí se skutečností, že se tento správní celek rozkládá na podstatnéčásti

Více

Stará čistírna odpadních vod

Stará čistírna odpadních vod Stará čistírna odpadních vod Praha-Bubeneč 1906 Editorka Šárka Jiroušková Texty Michal Dolejš, Jaroslav Jásek, Radko Kynčl, Petr Sýkora, Jiří Šejnoha, Tomáš Šenberger, Jiří Wanner Fotografie Jiří Durdík,

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ KULTURNÍ PAMÁTKA. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ KULTURNÍ PAMÁTKA. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 6.101 KULTURNÍ PAMÁTKA

Více

Památková ochrana staveb

Památková ochrana staveb Památková ochrana staveb Základní pojmy Kulturní památka Národní kulturní památka Památková rezervace Památková zóna 1. Kulturní památka Movitá a nemovitá věc, která je za kulturní památku prohlášena ministerstvem

Více

Tabulkové vyhodnocení vlivů. na životní prostředí

Tabulkové vyhodnocení vlivů. na životní prostředí Tabulkové vyhodnocení vlivů opatření prioritních os 1, 2 a 3 na životní prostředí Tabulka se vztahuje ke kapitole 7.3. textu vyhodnocení, v němž jsou také podrobně popsány metody hodnocení. V rámci legendy

Více

MGR. RENATA VESELÁ PROJEKČNÍ ATELIER PRO DOKUMENTACI, PRŮZKUM A OBNOVU HISTORICKÝCH STAVEB

MGR. RENATA VESELÁ PROJEKČNÍ ATELIER PRO DOKUMENTACI, PRŮZKUM A OBNOVU HISTORICKÝCH STAVEB MGR. RENATA VESELÁ PROJEKČNÍ ATELIER PRO DOKUMENTACI, PRŮZKUM A OBNOVU HISTORICKÝCH STAVEB Komenského 100, 507 71 Miletín, tel.: 773 930 755, e-mail: virakocha@centrum.cz OBSAH: A.1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

Více

Žatec město chmele Památky pěstování a zpracování chmele a výroby piva. Kandidát na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO

Žatec město chmele Památky pěstování a zpracování chmele a výroby piva. Kandidát na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO Žatec město chmele Památky pěstování a zpracování chmele a výroby piva Kandidát na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO Žatec je město s celosvětově největší koncentraci staveb spojených se zpracováním

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 2 ÚVODNÍ ČÁST NEMOVITOSTI Dům U Bažanta čp. 70 ve Skálově ulici, Turnov Dům čp. 71 ve Skálově ulici, Turnov hlavní budova muzea Dům čp. 72 ve Skálově ulici,

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO

TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO TISKOVÁ ZPRÁVA NPÚ 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO Praha, 17. 4. 2012 V roce 2012 si připomínáme 40. výročí podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 6.101 KULTURNÍ PAMÁTKA. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 6.101 KULTURNÍ PAMÁTKA. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 6.101 KULTURNÍ PAMÁTKA

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

POZICE TECHNICKÝCH PAMÁTEK V NABÍDCE TURISTICKÉHO POTENCIÁLU

POZICE TECHNICKÝCH PAMÁTEK V NABÍDCE TURISTICKÉHO POTENCIÁLU POZICE TECHNICKÝCH PAMÁTEK V NABÍDCE TURISTICKÉHO POTENCIÁLU (STATISTIKY A TRENDY V INDUSTRIÁLNÍ TURISTICE) 1 TECHNICKÁ PAMÁTKA JE.. Stavba, technické zařízení nebo technické řešení jedinečné nebo zajímavé

Více

Úloha ČVUT v projektu NAKI II. Petr Urlich, Pavel Škranc

Úloha ČVUT v projektu NAKI II. Petr Urlich, Pavel Škranc Úloha ČVUT v projektu NAKI II. Petr Urlich, Pavel Škranc Na rozdíl od VUT Brno, jehož tým se zaměřuje na technickou a technologickou stránku staveb zkoumaného období, úloha Fakulty stavební ČVUT je rozdílná.

Více

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE 1. Vybrané kapitoly z filozofie předmět Hod. 1. Úvod do filozofie. Dějiny filozofie Filosofie krásy. Estetika.. Etika.Etické aspekty památkové péče. 3. Úvod

Více

Odborné poznávání, vědecké hodnocení, dokumentování a evidence kulturního dědictví. 19. a 20. století

Odborné poznávání, vědecké hodnocení, dokumentování a evidence kulturního dědictví. 19. a 20. století Odborné poznávání, vědecké hodnocení, dokumentování a evidence kulturního dědictví Závěrečná zpráva o plnění výzkumného záměru č. IV Národního památkového ústavu Národní památkový ústav 1 Hlavní garant:

Více

Obyvatelstvo ČR-10 532 770 obyv. 2010 (13.)=Maďarsko,Bělorusko,Belgie

Obyvatelstvo ČR-10 532 770 obyv. 2010 (13.)=Maďarsko,Bělorusko,Belgie Obyvatelstvo ČR-10 532 770 obyv. 2010 (13.)=Maďarsko,Bělorusko,Belgie Nejstarší osídlení-keltové,pak germáni 5.-6.st.-Slované-9.st- Velkomoravská říše-první stát 10.st.-sjednocování kmenů-český stát Sčítání

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Evropa Úvod, regionální geografie I. Předmět: Vytvořil: Zeměpis Mgr. Jiří Buryška 01 - Světadíl Evropa

Více

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především historické obce nebo jejich části, na jejichž území jsou zachovány

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Vás srdečně zve na DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Čechyňská 19, Brno pá 9. listopadu 2018, pouze pro předem nahlášené školy so 10. listopadu 2018, bez nahlášení: 11:00 a 14:00 hod. Kontakt: Pavla Růžičková (ruzickova@arub.cz,

Více

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7''

Vlčice u Javorníka. Identifikační údaje. Stručný popis. Olomoucký kraj 17 2' 46.7'' Vlčice u Javorníka Identifikační údaje Lokalita Vlčice u Javorníka Obec Vlčice Okres Jeseník Kraj Olomoucký kraj Katastrální území Vlčice u Javorníka, kód: 783811 GPS souřadnice 50 20' 47.5'' 17 2' 46.7''

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE PODOLÍ - ZMĚNA Č.4

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE PODOLÍ - ZMĚNA Č.4 ÚZEMNÍ PLÁN OBCE PODOLÍ - ZMĚNA Č.4 VYPRACOVAL: ING. ARCH. VANDA CIZNEROVÁ BŘEZEN 2007 Akce: ÚZEMNÍ PLÁN OBCE PODOLÍ ZMĚNA Č.4 Zakázkové číslo: 01-2007 Objednavatel: Obec Podolí 751 16 Želatovice Zhotovitel:

Více

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj stránka 1 z 9 Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj Zaniklý důlní závod a zajatecký tábor (druhá světová válka) Krušné hory představovaly odpradávna významnou oblast dobývání barevných kovů. V důsledku

Více

NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení

NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení NADAČNÍ PROGRAM 2019 po 1. kole výběrového řízení Sídlo: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 mail: info@nadace-landek.cz www.nadace-landek.cz číslo účtu: 7844445001/5500 Ostrava,

Více

Produktové aktivity pro letošní rok a baroko Regionální kolečko (aktualizace )

Produktové aktivity pro letošní rok a baroko Regionální kolečko (aktualizace ) Produktové aktivity pro letošní rok a baroko 2017 _ Regionální kolečko (aktualizace 12. 5. 2016) 1 2017 Příběh barokní krajiny a jejich stavitelů - Koncept baroko rozeslán - Do 9. 5. finální verze dokumentu,

Více

Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha

Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha Ing. arch. Tomáš Efler Ústav památkové péče - FA ČVUT Praha - teoretické

Více

ZÁJMOVÉ SDRUŽENÍ PRÁVNICKÝCH OSOB BYLO ZALOŽENO ZA ÚČELEM ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ZNOVUOŽIVENÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

ZÁJMOVÉ SDRUŽENÍ PRÁVNICKÝCH OSOB BYLO ZALOŽENO ZA ÚČELEM ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ZNOVUOŽIVENÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ ZÁJMOVÉ SDRUŽENÍ PRÁVNICKÝCH OSOB BYLO ZALOŽENO ZA ÚČELEM ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ZNOVUOŽIVENÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKY A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ EDUKATIVNÍ OSVĚTA, EXPOZICE PRŮMYSLU, PRŮMYSLOVÝCH

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám UNESCO Ing. Lucie Hrušková Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Hrušková. Dostupné z Metodického portálu

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Brownfields v Moravskoslezském kraji

Brownfields v Moravskoslezském kraji Brownfields v Moravskoslezském kraji Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Ostrava, 22. 10. 2015 Jiří Piskorz Agentura pro regionální rozvoj Založena v roce 1993 Stoprocentní vlastník Moravskoslezský kraj

Více

HLAVNÍ SCHÉMA ROZVOJOVÝCH OPATŘENÍ A AKTIVIT K JEJICH NAPLNĚNÍ

HLAVNÍ SCHÉMA ROZVOJOVÝCH OPATŘENÍ A AKTIVIT K JEJICH NAPLNĚNÍ HLAVNÍ SCHÉMA ROZVOJOVÝCH OPATŘENÍ A AKTIVIT K JEJICH NAPLNĚNÍ Strategická vize Turistická oblast Ostravsko moderní centrum živé kultury, zábavy a sportu s unikátními industriálními atraktivitami nabízející

Více

Aktivity CCRJM. březen 2013. www.ccrjm.cz

Aktivity CCRJM. březen 2013. www.ccrjm.cz Aktivity CCRJM březen 2013 Souhrn aktivit CCRJM Tvorba turistických produktů, programů, výletů Propagační materiály (distribuce), webové prezentace Fam tripy a press tripy domácí i zahraniční (Německo,

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství. Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování

Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství. Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Ing. arch. Naděžda Rozmanová Konference Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství Brno 13. 5. 2015 Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování Kdo je

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_MOB_BU_17 Sada: Mobilní aplikace ve výuce Téma: Aplikace České Švýcarsko Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Zeměpis Ročník: 3. ročník vyššího gymnázia Využití: Prezentace určená pro výklad

Více

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Jak se plánovala Praha?

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Jak se plánovala Praha? Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy Jak se plánovala Praha? Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) je hlavním koncepčním pracovištěm v oblasti urbanismu, architektury

Více

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY Mgr. Michaela Zálešáková SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH Slovanské hradiště v Mikulčicích, pobočka Masarykova

Více

Ing. Lukáš Snopek,Ing. Václav Dorazil V 6 PODPATROVÉ DOBÝVÁNÍ V OSTRAVSKO-KARVINSKÉM REVÍRU

Ing. Lukáš Snopek,Ing. Václav Dorazil V 6 PODPATROVÉ DOBÝVÁNÍ V OSTRAVSKO-KARVINSKÉM REVÍRU Ing. Lukáš Snopek,Ing. Václav Dorazil V PODPATROVÉ DOBÝVÁNÍ V OSTRAVSKOKARVINSKÉM REVÍRU Anotace Příspěvek přibližuje užití podpatrového dobývání v Ostravskokarvinském revíru (OKR), zejména jeho výhody

Více

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková Vilová čtvrť Baba Markéta Vyhnánková Bydlení na dobré adrese v Praze 6 Baba Obytný komplex Hanspaulka Hanspaulka Na Krutci Ořechovka Vilová čtvrť Baba Původní vilová čtvrť Vznik vilové čtvrti Baba Lokalita

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Pavla Rovnaníková Koordinační schůzka projektu Pla>orma pro památkovou péči, restaurování a obnovu 26. 1. 2011 v Litomyšli Vysoké učení technické v Brně Fakulta

Více

v Moravskoslezském kraji

v Moravskoslezském kraji Podpora cestovního ruchu v Moravskoslezském kraji RNDr. Tomáš Ehler oddělení cestovního ruchu, Moravskoslezský kraj krajský úřad Ostrava 15.4. 2009 Obsah prezentace Rozvojové priority MS kraje v oblasti

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Morava a Slezsko Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Morava a Slezsko Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_39 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2.

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2. l UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ SPOLEČNÝ ZÁKLAD Historický vývoj památkové péče 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj.. Puristická

Více

STOLETÍ PÁRY. 19. století nazýváme také stoletím páry mnoho vynálezů znamenalo rychlý hospodářský růst tím nastaly prudké změny ve společnosti

STOLETÍ PÁRY. 19. století nazýváme také stoletím páry mnoho vynálezů znamenalo rychlý hospodářský růst tím nastaly prudké změny ve společnosti STOLETÍ PÁRY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s průmyslovým a kulturním rozvojem českých zemí. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. STOLETÍ PÁRY 19.

Více

Stavebnû Historické PrÛzkumy

Stavebnû Historické PrÛzkumy stavebnû historické prûzkumy Stavebnû Historické PrÛzkumy Stavebnû historické prûzkumy z archivu Památkového ústavu v Ostravû Přehled v ostravském ústavu archivovaných stavebně historických průzkumů dokládá

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Příloha monitorovací zprávy: Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Restaurátorský přístup v péči o autentické památky, seminář 9. listopadu

Více

ROPA...SYLABY PŘEDNÁŠEK

ROPA...SYLABY PŘEDNÁŠEK 1.PŘEDNÁŠKA ÚVOD DO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE 18.prosince 1850 : Erhaltung der alten Denkmale der Baukunst 31.prosince 1850 : Zakládací listina: CENTRÁLNÍ VÍDEŇSKÁ KOMISE 29.října 1918 : vydáno nařízení Národního

Více

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D.

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. Ústí nad Labem 2008 Obsah Úvod 9 1. Paul Hindemith - život a dílo v obrysech 13 1. 1 Období mládí a tvůrčích počátků 13 1. 2 Avantgardní období

Více

Pravěk a starověk / dějepisný atlas

Pravěk a starověk / dějepisný atlas Pravěk a starověk / dějepisný atlas Sešitový atlas pro ZŠ a víceletá gymnázia je prvním z ucelené řady dějepisných atlasů. Seznamuje s historickým vývojem v období pravěku a starověku, od počátků lidského

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

PŘÍKAZ GENERÁLNÍ ŘEDITELKY. č. VII./2010/NPÚ

PŘÍKAZ GENERÁLNÍ ŘEDITELKY. č. VII./2010/NPÚ Národní památkový ústav ústřední pracoviště Valdštejnské nám. 3, 118 01 Praha 1 PŘÍKAZ GENERÁLNÍ ŘEDITELKY č. VII./2010/NPÚ kterým se stanoví závazný postup zaměstnanců Národního památkového ústavu při

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 PO 1. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo nadace: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 E-mail: info@nadace-landek.cz +420 604 168 008 Internet: www.nadace-landek.cz

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Nominace k zápisu na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO na území Karlovarského kraje a činnost oddělení cestovního ruchu a lázeňství

Nominace k zápisu na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO na území Karlovarského kraje a činnost oddělení cestovního ruchu a lázeňství Nominace k zápisu na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO na území Karlovarského kraje a činnost oddělení cestovního ruchu a lázeňství Ing. arch. Vojtěch Franta uvolněný člen Zastupitelstva Karlovarského

Více

Utváření, ochrana a interpretace montánního dědictví na příkladu Jáchymovska

Utváření, ochrana a interpretace montánního dědictví na příkladu Jáchymovska Utváření, ochrana a interpretace montánního na příkladu Jáchymovska Jakub Jelen, Zdeněk Kučera jakub.jelen@natur.cuni.cz; zdenek.kucera@natur.cuni.cz; Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta

Více

Kulturní a historické dědictví jako základní atribut národního uvědomění

Kulturní a historické dědictví jako základní atribut národního uvědomění Kulturní a historické dědictví jako základní atribut národního uvědomění Otrokovice 13. listopadu 2018 Ing. Zdeněk Urbanovský Partnerství, společně bez hranic Hlavní partner projektu Centrála cestovního

Více

Seznam publikací, map a pohledů

Seznam publikací, map a pohledů Seznam publikací, map a pohledů REGIONÁLNÍ MUZEUM NEČTINY A INFORMAČNÍ CENTRUM NEČTINY 2015 Cyklotrasy pod Vladařem -cyklomapa- jednotlivé trasy na území: Toužim, Teplá, Žlutice, Bečov nad Teplou, Manětín,

Více

Památky světového dědictví v České republice... aneb Obecné souvislosti památky UNESCO a otázky financování. Věra Kučová Národní památkový ústav

Památky světového dědictví v České republice... aneb Obecné souvislosti památky UNESCO a otázky financování. Věra Kučová Národní památkový ústav Památky světového dědictví v České republice... aneb Obecné souvislosti památky UNESCO a otázky financování Věra Kučová Národní památkový ústav (www.npu.cz) Co je UNESCO a jak vzniká Seznam světového (kulturního

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 730/2015 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 689 ze dne 09.09.2015 Podněty Komise pro kulturu, památkovou péči, turistický ruch a zahraniční vztahy Rady městské části Rada

Více

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÝ CÍL 3.1: ZEFEKTIVNĚNÍ PREZENTACE, POSÍLENÍ OCHRANY A ROZVOJE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ KOLOVÁ VÝZVA Č. 52: REVITALIZACE VYBRANÝCH PAMÁTEK II. SZ UHERČICE OBNOVA

Více

Granty NČA na rok 2015 Přehled projektů

Granty NČA na rok 2015 Přehled projektů 1 Katalog lidové architektury O 208 000 50 000 9-0-0 20 000 Barrister and Principal, o.p.s., Brno 157 595 2 ERA 21 Ročník 2014 P 5 530 000 60 000 9-0-0 60 000 ERA Média s.r.o., Brno 5 470 000 časopis 3

Více

NÁRODNÍ GEOPARK EGERIA. Putování časem do dávné minulosti Země Eine grenzelose Zeitreise durch die geologische Mitte Europas

NÁRODNÍ GEOPARK EGERIA. Putování časem do dávné minulosti Země Eine grenzelose Zeitreise durch die geologische Mitte Europas NÁRODNÍ GEOPARK EGERIA Putování časem do dávné minulosti Země Eine grenzelose Zeitreise durch die geologische Mitte Europas Geopark Souvislé území s geologickými fenomény Základní činnost Aktivity Spolupráce

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Zámek čp. 26 v Hošťálkovech Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Hošťálkovy Letecký snímek areálu zámku V celém okrese Bruntál unikátně dochovaný zámek Hošťálkovy čp.

Více

Komunikace, koordinace, spolupráce základní podmínky rozvoje CR

Komunikace, koordinace, spolupráce základní podmínky rozvoje CR Komunikace, koordinace, spolupráce základní podmínky rozvoje CR Setkání pracovníků CR, Dolní Kounice 29.-30. 10. 2009 Realizované projekty v rámci ROP NUTS II Jihovýchod (2007-2013) Kongresová, veletržní

Více

Nejdek ÚP 2014 - projednávaný územní plán ing. arch. Vlasta Poláčková a ing. arch. Zuzana Hrochová

Nejdek ÚP 2014 - projednávaný územní plán ing. arch. Vlasta Poláčková a ing. arch. Zuzana Hrochová Nejdek ÚP 2014 - projednávaný územní plán ing. arch. Vlasta Poláčková a ing. arch. Zuzana Hrochová Vize rozvoje města Město v srdci přírody, ze kterého není třeba odjíždět, které poskytuje dobré podmínky

Více

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn.

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn. 3333 UHERSKÝ OSTROH 1 Název objektu Bývalé železářství Adler Adresa K.ú./ parcela č. Architekt Stavitel Projekt Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p. 153. Uherský Ostroh 773 131 par. st. 181, 182, 183/1,

Více

Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích

Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích Hornické muzeum v Ostravě Petřkovicích HISTORIE MUZEA První dobývání uhlí štolováním od roku 1782. Od roku 1835 hlubinným dobýváním. Hornické muzeum bylo založeno v roce 1987 v době, kdy důl ještě těžil.

Více

Stavby v návesním prostoru (Nepomuk) Buildings in the village square (Nepomuk)

Stavby v návesním prostoru (Nepomuk) Buildings in the village square (Nepomuk) Stavby v návesním prostoru (Nepomuk) Buildings in the village square (Nepomuk) Ing. arch. Jan Kašpar ABSTRACT: We find many places of the Czech Republic which perserve their specific character and values

Více

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. Podklady k tiskové konferenci dne 20.2. 2009 1 ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. 2007-2008 Dosud nejrozsáhlejší

Více