Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *"

Transkript

1 Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Madame Okta Mgr. Lucie Náglová Datum vzniku: Obsah: Krycí list, pracovní listy, klíč s řešením pracovních listů s metodikou použití Věková kategorie: ročník základní školy Zaměřeno na: Žáky sociálně znevýhodněné* Žáky se specifickými poruchami učení* - dyslexie, dysortografie. ANOTACE Materiál je určen pro práci učitele a žáka. Jeho cílem je rozvoj čtenářské gramotnosti, čtení s porozuměním (orientace v textu, vyhledávání informací, práce s nápovědou čtení cizích jmen) a rozvoj zrakové i sluchové orientace. Dalším cílem je rozvoj slovní zásoby (analýza, syntéza slov, význam slov, slovní druhy slovesa, synonyma) a také komunikačních schopností žáka. Pozornost je věnovánai stylistice (skládání vět ze zadaných slov). Prostřednictvím křížovek, tabulek, doplňovaček a dalších aktivit žák rozvíjí jemnou motoriku (kreslení osoby dle zadání, přepis slov), paměť, jazykový cit a pracuje s dějovou posloupností. Celý materiál se zabývá tématem: Madame Okta od spisovatele Darrena Shana a tematikou divadelního prostředí. Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/

2 VZDĚLÁVACÍ CÍL 1. Cílem je rozvoj čtenářských dovedností, orientace a vyhledávání informací v textu. 2. Dalším z cílů je rozvoj zrakového vnímání optické diferenciace (rozlišení rozdílů) a rozvoj pravolevé orientace (čtení zleva doprava). 3. Dále je kladen důraz na komunikační a vyjadřovací schopnosti žáka, které jsou rozvíjeny již na začátku práce. Žák při práci rozvíjí slovní zásobu, vyhledává slova stejného nebo naopak opačného významu. Všímá si délky slov, počtu slabik ve slovech a počtu slov ve větách. 4. Žák je veden k hlasitému čtení, správné výslovnosti a zřetelné artikulaci. Rozvíjí se sluchové dovednosti. Žák může využít čtecí okénko nebo může číst za pomoci učitele (dvojí čtení). Učitel si všímá žákovy schopnosti rozeznat krátké a dlouhé slabiky ve slovech. 5. Velká pozornost je věnována rozvoji koncentrace pozornosti úlohy jsou navrženy tak, aby se daly dle potřeb žáka či učitele libovolně zkrátit nebo prodloužit. Součástí klíče se správnými výsledky je i metodika zaměřená na možnosti práce v daném cvičení a krátký popis jevu, který cvičení rozvíjí. 6. Celý pracovní list volně navazuje na zadaný text. Žák při plnění úkolů získává další informace k tématu, čímž je rozvíjena jeho paměť. 1. Hlasité čtení. 2. Kresba osoby podle popisu. 3. Rozhovor učitele a žáka. METODY A FORMY PRÁCE 4. Hledání a přepis zadaných slov. Řazení slov dle abecedy. 5. Skládání vět. 6. Vyhledávání informací v textu. 7. Křížovka práce se slovy. 8. Práce s tabulkou dosazení písmen na místo číslic. 9. Dělení věty na slova. 10. Hledání slov, která v příběhu nebyla. *Nehodící se smažte Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/

3 Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/ Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Materiál je určen pro žáky ročníku. Název výukového materiálu: Madame Okta Autor: Mgr. Lucie Náglová Stručná anotace: Materiál je určen pro práci učitele a žáka. Jeho cílem je rozvoj čtenářské gramotnosti, čtení s porozuměním (orientace v textu, vyhledávání informací, práce s nápovědou čtení cizích jmen) a rozvoj zrakové i sluchové orientace. Dalším cílem je rozvoj slovní zásoby (analýza, syntéza slov, význam slov, slovní druhy slovesa, synonyma) a také komunikačních schopností žáka. Pozornost je věnována i stylistice (skládání vět ze zadaných slov). Prostřednictvím křížovek, tabulek, doplňovaček a dalších aktivit žák rozvíjí jemnou motoriku (kreslení osoby dle zadání, přepis slov), paměť, jazykový cit a pracuje s dějovou posloupností. Celý materiál se zabývá tématem: Madame Okta od spisovatele Darrena Shana a tematikou divadelního prostředí. Datum vytvoření:

4 Světla pohasla a na jeviště vešel děsivě působící muž. Byl vysoký a štíhlý, měl velice bledou kůži a na temeni hlavy mu rostl jen ježek oranžových vlasů. Po levé tváři se mu táhla dlouhá jizva. Sahala až ke rtům, takže to vypadalo, jako kdyby se ústa ušklíbala na jednu stranu. Na sobě měl temně rudé šaty a v ruce nesl dřevěnou klícku, kterou si odložil na stolek. Jen co se nachystal, obrátil se tváří k nám. Uklonil se a usmál se. Když se usmíval, vypadal snad ještě děsivěji jako šílený klaun z jednoho hororu, který jsem kdysi viděl. Pak začal vysvětlovat, v čem spočívá jeho výstup. První část výkladu mi ušla, protože místo na scénu jsem se díval na Steva. Když totiž pan Hroozley vešel na jeviště, nastalo naprosté ticho a ozval se jen jeden jediný zvuk. Jediný člověk se hlučně zajíkl. Steve. Zvědavě jsem se na kamaráda podíval. Byl skoro tak bledý jako pan Hroozley a celý se třásl. Dokonce upustil gumovou figurku Alexandra Lunta, kterou si předtím koupil. Vpíjel se očima do pana Hroozleyho, jako by k němu byl pohledem přilepený, a jak jsem ho pozoroval, napadlo mě jedno jediné: Vypadá, jako kdyby spatřil ducha!

5 Ahoj kamaráde! Dnes tě budu při tvém putování provázet s mými pavoučími přáteli. Za každý splněný úkol si můžeš vybarvit klec s číslem úlohy. Představení začíná! Příjemnou zábavu Tvým prvním úkolem je přečíst si strašidelnou ukázku z děsivého příběhu, o kterém si dnes budeme povídat. Není to český příběh, takže pozor na správné čtení: Steve [stýv], Hroozley [hrůzly] Až příběh dočteš, zkus ho sám převyprávět. První úkol je úspěšně za tebou a naše strašidelné putování může začít. Aby sis mohl vybarvit další klec, zkus pana Hroozleyho nakreslit do připraveného rámečku na fotky. Pokud si nepamatuješ, co sis o tomto pánovi přečetl, přečti si jeho popis znovu sám nebo popros paní učitelku.

6 Výborně! Jde ti to skvěle! Abys mohl pokračovat, musíš odpovědět na několik zapeklitých otázek. Hodně štěstí! Jak na tebe příběh působí? Jaký je veselý, smutný, vtipný, zábavný, děsivý, napínavý? Kdo příběh vypráví - chlapec nebo dívka? Jak jsi na to přišel? Zkus to najít v textu. Co si myslíš, že by pan Hroozley mohl mít v té klícce? Proč si myslíš, že se Steve pana Hroozleyho bál? Na jakém vystoupení se hlavní hrdinové nachází? Je to vystoupení pro děti? Co myslíš, jak se na ně dostaly? Jak si myslíš, že by příběh mohl pokračovat?

7 V textu se nachází nějaká slova, která jsou napsána tučně. Abys splnil další úkol a mohl si vybarvit klec s číslem čtyři, musíš na následující řádky slova vypsat. Aby úkol nebyl tak snadný, musíš slova vypsat podle abecedy. Dokážeš říci, co mají slova společného? Zkus slova nahradit jinými slovy se stejným významem. Nějak se nám přeházely věty! Zkus slova poskládat zpátky a vytvořit srozumitelné věty: Hroozley a skoro celý pan třásl se jako bledý tak byl. Muž vešel a děsivě na jeviště působící světla pohasla. Jizva se dlouhá mu táhla tváři po levé.

8 Výborně, jde ti to krásně. Další úloha prověří, jak sis příběh zapamatoval a jak jsi dával pozor. Když najdeš správné odpovědi, dozvíš se, jak se jmenuje hlavní hrdina a vypravěč našeho příběhu.... PAN HROOZLEY PŮSOBIL PAN HROOZLEY BYL PAN HROOZLEY MÁ VLASŮ NA TVÁŘI MÁ PAN HROOZLEY MÁ NA SOBĚ ŠATY KLÍCKA, KTEROU NESL, BYLA DĚSIVĚ MILE VYSOKÝ A ŠTÍHLÝ MALÝ A TLUSTÝ MÁLO HODNĚ IZBU JIZVU MODRÉ ČERVENÉ KOVOVÁ DŘEVĚNÁ D T A H R O M R A E S N KDYŽ PAN HROOZLEY VSTOUPIL NA JEVIŠTĚ, NASTALO VYPRAVĚČŮV KAMARÁD BYL FIGURKA ALEXANDRA LUNTA BYLA KAMARÁD STEVE VYPADAL TICHO POTLESK SNĚDÝ BLEDÝ GUMOVÁ DŘEVĚNÁ ZNUDĚNĚ VYDĚŠENĚ S T R H A O Y N

9 Tvým dalším úkolem je vyřešit křížovku. Pozorně čti zadání, abys věděl, co máš doplňovat a na jaký řádek. Když křížovku správně vyplníš, dozvíš se křestní jméno pana Hroozleyho.... Na první řádek doplň název veselé, humorné postavy, která se vyskytuje v cirkuse a je dětmi velmi oblíbená. Na řádek pod prvním řádkem doplň slovo kulisa. Na poslední řádek napiš, jak se jmenuje látka, která visí v divadle na jevišti a která se na konci vystoupení zatáhne. Na předposledním řádku se ukrývá aparát, díky kterému se mohou točit filmy nebo videa. Třetí řádek správně splníš, když napíšeš, jak se nazývá člověk, který hraje v nějakém filmu nebo divadelním představení. Poslední slovo, které musíš doplnit na zbývající řádek, je jeviště.

10 Použij číselný kód a rozlušti, co (nebo koho) má pan Hroozley ve své dřevěné klícce. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z V dřevěné klícce pana Hroozleyho se nachází a jmenuje se.. Rozděl věty zpět na slova. Rozhodni, z kolika slov se věta skládá. Vybarvi pavouka se správným počtem. Polevétvářisemutáhladlouhájizva.

11 Pozorně si přečti následující slova. Která z nich se v příběhu nevyskytují? Podstatná jména jsou uvedena v 1. pádě jednotného čísla. jizva klaun šnek duch pán oblečení strašidlo muž světlo jeviště horor zvuk hlava kůže ježek tvář V rámečku jsou celkem 4 slova, která se v příběhu nevyskytla.

12 MOC GRATULUJI! JSI ŠIKULKA!!! JAK SE TI DNES DAŘILO? JAK JSI SE SEBOU SPOKOJENÝ? VYBARVI SPRÁVNÉHO SMAJLÍKA.

13 VÝUKOVÉ CÍLE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ Cílem je rozvoj čtenářských dovedností, orientace v textu a vyhledávání informací v textu. Dalším z cílů je rozvoj zrakového vnímání optické diferenciace (rozlišení rozdílů) a rozvoj pravolevé orientace (čtení zleva doprava). Dále je kladen důraz na komunikační a vyjadřovací schopnosti žáka, které jsou rozvíjeny již na začátku práce. Žák při práci rozvíjí slovní zásobu, vyhledává slova stejného nebo naopak opačného významu. Všímá si délky slov, počtu slabik ve slovech a počtu slov ve větách. Žák je veden k hlasitému čtení, správné výslovnosti a zřetelné artikulaci. Rozvíjí se sluchové dovednosti. Žák může využít čtecí okénko nebo může číst za pomoci učitele (dvojí čtení). Učitel si všímá žákovy schopnosti rozeznat krátké a dlouhé slabiky ve slovech. Velká pozornost je věnována rozvoji koncentrace pozornosti úlohy jsou navrženy tak, aby se daly dle potřeb žáka či učitele libovolně zkrátit nebo prodloužit. Součástí klíče se správnými výsledky je i metodika zaměřená na možnosti práce v daném cvičení a krátký popis jevu, který cvičení rozvíjí. Celý pracovní list volně navazuje na zadaný text. Žák při plnění úkolů získává další informace k tématu, čímž je rozvíjena jeho paměť. Pracovní listy jsou určené pro žáky 3 až 5. ročníku. Materiál je vhodný i pro starší žáky, které mají problémy se čtením nebo je čtení nebaví. Jednotlivá cvičení se mohou obměňovat podle zkušenosti žáka a podle probíraného tématu.

14 Materiál je určen pro žáky sociálně znevýhodněné a pro žáky se specifickými poruchami učení, zejména pro žáky s dyslexií a dysortografií. Mohou jej využít i žáci s LMP, žáci s poruchami pozornosti a soustředění (ADD a ADHD), žáci s poruchou autistického spektra nebo žáci s malým zájmem o čtení. Jednotlivé úlohy jsou vhodné i pro žáky se slabší pamětí, s malou slovní zásobou nebo pro žáky s narušenými komunikačními schopnostmi. Materiál je určen ke spolupráci učitele a žáka žák plní jednotlivé úlohy pod vedením učitele. Pracovní list je zaměřený na rozvoj komunikačních schopností, čtenářské gramotnosti a práce s textem. Literární ukázka je z knihy D. Shana Madame Okta. Jedná se o strašidelný příběh o chlapci, který upírovi ukradne pavouka. Po vážném zranění jeho nejlepšího kamaráda jedem pavouka se kvůli jeho záchraně stane upírovým pomocníkem. Učitel může žákovi knihu ukázat před plněním pracovního listu, v průběhu práce nebo až po ohodnocení poslední úlohy. Celým pracovním listem žáky provází pavouci. Učitel by s žákem mohl komunikovat o divadle (ve kterém se představení koná), o upírech, pavoucích, o strachu a smrti. Materiál je připraven v černobílém provedení, protože žákům je strašidelný černý text je na bílém listě. Čísla úloh jsou v klícce. Za každý splněný úkol si žák může vybarvit klec s číslem splněného úkolu (informace o vybarvování je napsaná pouze v úvodu a u poslední úlohy, takže i zde je vyzdvižena důležitost čtení s porozuměním).

15 ŘEŠENÍ A NÁVOD K PRÁCI S MATERIÁLEM Úloha č. 1: Žák čte text záleží na domluvě s učitelem, zda bude číst nahlas nebo potichu či zda použije čtecí okénko. Hlasité čtení, čtení s porozuměním, práce s nápovědou (čtení cizích jmen). Orientace v textu. Pravolevá orientace. Úloha č. 2: Uvolnění ruky, aktivní odpočinek. Čtení s porozuměním, kresba člověka podle zadání. Rozvoj jemné motoriky. Rozvoj komunikačních dovedností (co žák kreslí a proč). Žák kreslí pana Hroozleyho na základě čtení ukázky. Učitel se s žákem domluví, jestli si ukázku přečte žák podruhé sám nebo zda bude číst učitel. Vysoký a štíhlý Bledá kůže (bledá - bílá) Na temeni hlavy jen ježek oranžových vlasů Na levé tváři dlouhá jizva až ke rtům Temně rudé šaty (rudé červené) V ruce dřevěná klícka Je pan Hroozley malý nebo velký? Je hubený? Jakou barvu má jeho kůže? Co je temeno hlavy? Co znamená, ježek oranžových vlasů? Co je to jizva, jak vznikla? Máš nějakou jizvu? Co má pan Hroozley na sobě? Jakou má jeho oblečení barvu, když je temně rudé?

16 Úloha č. 3: Komunikace se žákem. Vyhledávání informací. Tuto úlohu může učitel libovolně prodloužit či zkrátit záleží na učiteli a na žákovi. Cílem je rozmluvit žáka, rozvíjet jeho komunikační schopnosti, dát mu prostor se vyjádřit a získat pocit důležitosti, motivovat ho a také si ověřit slovní zásobu. Otázky jsou v tomto případě zaměřeny na názor žáka, jak se mu ukázka líbí, co si o příběhu myslí, jak se příběh podle něj bude odehrávat. Jsou dále zaměřené na postřeh detailů a orientaci v textu (kdo vypráví příběh) Úloha č. 4: Orientace v textu, vyhledávání slov. Rozvoj jemné motoriky přepis slov. Diferenciace slov (řazení slov podle abecedy). Rozlišení detailů. Hledání podobností mezi slovy. Tato úloha nejprve ověří žákovu schopnost orientovat se v textu a vyhledat tučně napsaná slova. S těmito slovy žák dále pracuje seřadí je podle abecedy a následně je zkusí nahradit synonymy (slovy se stejným významem). Žák by měl vědět, že se jedná o slovesa - o slova, vyjadřující činnost / děj. Úloha č. 5: Rozvoj stylistických dovedností (poskládat věty). Světla pohasla a na jeviště vešel děsivě působící muž. Po levé tváři se mu táhla dlouhá jizva. Byl skoro tak bledý jako pan Hroozley a celý se třásl. Úloha č. 6: Práce s textem. Orientace v textu, vyhledávání informací. Zde učitel prověřuje žákovu schopnost přečíst si text znovu a uvědomit si, co se z textu dozvěděl. V ideálním případě si ovšem nejprve zkusí otestovat, jak dával pozor a pak teprve text znovu pročíst a zkontrolovat. Výsledek: hlavní hrdina a vypravěč příběhu je : Darren Shan

17 Úloha č. 7: Čtení s porozuměním. Analýza a syntéza slov. Doplnění slov do křížovky. Tato úloha opět prověřuje žákovu schopnost porozumět čtenému textu. Žák má zadaná dvě slova, která má pouze doplnit na patřičný řádek. U ostatních slov musí nejprve najít správné slovo, které do křížovky doplní. Úloha není nejjednodušší, žák se musí plně soustředit na práci. Kromě čtení s porozuměním žák rozvíjí slovní zásobu. Slova v křížovce se týkají divadla a některá ze slov se nachází i v naší ukázce. K L A U N K U L I S A H E R E C J E V I Š T Ě K A M E R A O P O N A Pan Hroozley se jmenuje Larten. Úloha č. 8: Práce s tabulkou, porozumění zadání úlohy. Doplnění písmen místo číslic. Žák má zadanou tabulku s písmeny abecedy a zadaný číselný kód. Když za čísla doplní písmena, dozví se, co má pan Hroozley ve své klícce. Pro žáka patrně nebude příliš velkým překvapením, že se jedná o pavouka možná to žáka napadlo hned díky uvedeným obrázkům pavouků. Správná odpověď: V dřevěné klícce pana Hroozleyho se nachází pavouk a jmenuje se Madame Okta Úloha č. 9: Práce se slovy a větou analýza a syntéza slov. Dělení věty na jednotlivá slova. Nápověda: samozřejmě se jedná o větu z uvedené ukázky. Učitel může žáka nejprve nechat větu dle uvážení rozdělit, poté s ním o jeho návrhu krátce promluvit a následně ho nechat vyhledat uvedenou větu v textu. Poté společně mohou věty porovnat. Učitel by se měl pokusit žákovi vysvětlit, v čem chyboval a proč. Po levé tváři se mu táhla dlouhá jizva.

18 Úloha č. 10: Čtenářská gramotnost, orientace v textu, rozvoj paměti a pozornosti. Hledání slov, která v textu nebyla. Žák by si měl všechna slova nejprve důkladně přečíst. Poté by se měl pokusit vybrat slova, která se v textu neobjevila, a odůvodnit svou volbu. Nakonec je vhodné nechat žáka své tvrzení dokázat a nechat ho slova vyhledat. V textu nebyla celkem čtyři slova. strašidlo šnek pán oblečení Sebehodnocení zpětná vazba žáka. Žák vybarví jednoho smajlíka, který podle něho nejlépe odpovídá jeho práci. Hodnotit můžeme: jak žáka práce bavila, jak rozuměl zadání jednotlivých úloh, zda potřeboval pomoc ze strany učitele atd. Učitel může smajlíky vytisknout víckrát a žák může ukazovat smajlíky po každé úloze.

19 Použitá literatura a internetové zdroje obrázků: SHAN, D. Madame Okta. Praha, Albatros, 2005, 2.vyd., ISBN , str svg.hi.png Inspirace čerpána z knih: NOVÁKOVÁ, I. Zábavný pravopis. Praha: Portál, s. ISBN ČERNÁ, M., STRNADOVÁ, I. Dyslexie: Texty a hry pro děti s dyslexií. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s. ISBN

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Nejhorší den Filipa L. Autor: Mgr. Lucie Náglová Datum vzniku: 8. 11. 2014 Obsah: Krycí list, pracovní listy,

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Pipi přivede žraloka k rozumu

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Pipi přivede žraloka k rozumu Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Pipi přivede žraloka k rozumu Mgr. Lucie Náglová Datum vzniku: 18. 10. 2014 Obsah: Krycí list, pracovní

Více

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Materiál

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Číselný obor do 20 Rozklad čísel na jednotky a desítky Autor: Mgr. Lucie Fajforvá Datum vzniku: 13. 4. 2015

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Děti z Bullerbynu

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Děti z Bullerbynu Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Děti z Bullerbynu Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 19.11.2014 Obsah:

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Luisa a Lotka Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 9.11.2014 Obsah: Krycí

Více

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514 Projekt: Předmatematická gramotnost 1. Obecná východiska Rozvoj předmatematické gramotnosti je důležitý pro všestranný

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti 2. porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti 3. respektuje základní komunikační pravidla

Více

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Příloha č. 16 OSNOVA PRÁCE V NÁPRAVNÉ PÉČI ZÁŘÍ Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Náprava - používání pomůcek: Vzbuzení zájmů o čtení. Rozvíjení řeči

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc se zápisem a porovnáváním přirozených čísel Mgr.

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc se zápisem a porovnáváním přirozených čísel Mgr. Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Název: Autor: Reedukační výukový materiál pro pomoc se zápisem a porovnáváním přirozených čísel Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 13. 6. 2015 Obsah: Krycí list,

Více

Rozvoj zrakové diferenciace a logického myšlení. Mgr. Michaela kovářová

Rozvoj zrakové diferenciace a logického myšlení. Mgr. Michaela kovářová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spotufinancován Evropským sociáiním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci

Více

Literatura pro děti II Reflexe aktivity na rozvoj čtenářství (čtenářské pregramotnosti, porozumění textu, motivaci ke čtení apod.)

Literatura pro děti II Reflexe aktivity na rozvoj čtenářství (čtenářské pregramotnosti, porozumění textu, motivaci ke čtení apod.) Literatura pro děti II Reflexe aktivity na rozvoj čtenářství (čtenářské pregramotnosti, porozumění textu, motivaci ke čtení apod.) Zpracoval/a: Monika Nováková Obor studia: Speciální pedagogika e - mail:

Více

Prezentace metodických materiálů a pomůcek

Prezentace metodických materiálů a pomůcek Prezentace metodických materiálů a pomůcek Diagnostika dítěte předškolního věku Publikace je zaměřena na sledování a rozvoj následujících oblastí: motoriky, grafomotoriky, zrakového a sluchového vnímání,

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

Práce speciálního pedagoga. Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice

Práce speciálního pedagoga. Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice Práce speciálního pedagoga Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice Výuka předmětů speciálně pedagogické péče Pedagogická intervence Práce s nadanými a zvídavými žáky Pomoc učitelům při zpracování PLPP

Více

Anglický jazyk. 6. ročník. Poslech s porozuměním

Anglický jazyk. 6. ročník. Poslech s porozuměním list 1 / 5 Aj časová dotace: 3 hod / týden Anglický jazyk 6. ročník (CJ 9 1 01) (CJ 9 1 01.1) (CJ 9 1 02) (CJ 9 1 02.1) s pomocí učitele rozumí informacím v jednoduchých poslechových textech, jsou li pronášeny

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Poplach v kovářské uličce Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 10.11.2014

Více

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Jazyková výchova Zvuková stránka jazyka-sluch, rozlišení hlásek, výslovnost samohlásek, souhlásek a souhláskových skupin. Modelace souvislé řeči/tempo, intonace, přízvuk/ Hláska, slabika, slovo, věta,

Více

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Program reedukačních skupin pro děti se specifickými poruchami učení se zaměřuje na rozvoj

Více

Hranice slov v písmu

Hranice slov v písmu I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci CZ.1.07/1.2.13/02.0002 Název: Hranice slov v písmu Autor: Petra Slavíková Rok vydání: 2012

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 ČESKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu Český jazyk směřuje k: vnímání,

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Logopedická základní škola, Měcholupy 1, příspěvková organizace Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Měcholupy 1.

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

ŠKOLA TŘÍDA ŽÁCI UČITELKA. Pracovní listy

ŠKOLA TŘÍDA ŽÁCI UČITELKA. Pracovní listy Pracovní listy Pracovní list č. 1 Dovednost: slovní zásoba z tématu škola, dovednost globálního čtení pěti slov se školní tematikou Cíl: Žák umí přiřadit k obrázku pět slov se školní tematikou. Postup:

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Pravolevá orientace Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 31.3.2015 Obsah: Krycí list, Smart Notebook

Více

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV.

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Název učební jednotky (téma) Čí je Mourek? Domácí mazlíčci Kočka domácí Stručná anotace

Více

PŘÍLOHY. Příloha č. 1 - Příloha k vyhlášce č.73/2005 Sb.

PŘÍLOHY. Příloha č. 1 - Příloha k vyhlášce č.73/2005 Sb. PŘÍLOHY Příloha č. 1 - Příloha k vyhlášce č.73/2005 Sb. Minimální rozsah údajů a informací pro udělení informovaného souhlasu se zařazením žáka do některé z organizačních forem vzdělávání podle 3 této

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 2. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 1.

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 1. Ročník: 1. ŘEČOVÉ DOVEDNOSTI výslovností, a reaguje na ně verbálně i neverbálně - zopakuje a použije slova a slovní spojení, se kterými se v průběhu výuky setkal - rozumí obsahu jednoduchého krátkého mluveného

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 1. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst STRATEGIE ČTENÍ Přemýšlení o tom, jak číst METAKOGNICE Uvažování myšlení Než budeš schopen opravdu zvýšit svoje dovednosti při čtení, potřebuješ rozumět tomu, co se děje v mysli dobrého čtenáře, když čte.

Více

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření do učebních osnov vyučovacího předmětu ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Ukázka byla zpracována s využitím

Více

Anglický jazyk. 9. ročník. Poslech s porozuměním

Anglický jazyk. 9. ročník. Poslech s porozuměním list 1 / 6 Aj časová dotace: 3 hod / týden Anglický jazyk 9. ročník CJ 9 1 01 CJ 9 1 01.1 CJ 9 1 02 CJ 9 1 02.1 rozumí informacím v jednoduchých poslechových textech, jsou li pronášeny pomalu a zřetelně

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s vytvářením pojmu přirozeného čísla Mgr.

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s vytvářením pojmu přirozeného čísla Mgr. Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Název: Autor: Reedukační výukový materiál pro pomoc s vytvářením pojmu přirozeného čísla Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 12. 6. 2015 Obsah: Krycí list, digitální

Více

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/ Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Materiál

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI (5. ročník Komunikační dovednosti a informatika) Obsahové,

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti porozumí písemným nebo mluveným 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou nebo nedbalou výslovnost 9.

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru 5. v krátkých mluvených projevech správně dýchá, frázuje a volí vhodné tempo řeči 6. volí

Více

ČESKÝ JAZYK - 2. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK - 2. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK - 2. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Opakování

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura Komunikační a slohová výchova 1.plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti správné čtení slabik, slov a krátkých vět hlasité čtení, ZÁŘÍ / 3 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ)

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Výuka anglického jazyka je zaměřena na komunikační

Více

Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Olympiáda práce s textem Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 12.3.2015 Obsah: Cílová skupina: Zaměřeno na: Krycí list, pracovní listy, klíč s

Více

kachna beruška prase

kachna beruška prase Příloha č. 5: Metodické pracovní listy (pracovní listy) SLOVNÍ ZÁSOBA Pojmenuj, co vidíš na každém obrázku. Zkus tleskáním naznačit slabiky. Řekni, jakou hlásku slyšíš na začátku (konci) slova. pes kočka

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 8, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 2.3. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 8, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 2.3. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 8, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 2.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 český jazyk a literatura český jazyk a literatura Učivo Praktické čtení - pozorné, plynulé, přiměřeně rychlé, čtení hlasité i tiché, s porozuměním Zdokonalování techniky čtení Porozumění přiměřeným textům

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 2.

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 2. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 2. Očekávané výstupy z RVP ZV Ročníkový výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Komunikační a slohová výchova čte s

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Lesní dobrodružství, sčítání a odčítání do 20, typ příkladů 12+3, 15-3 Reedukační pracovní listy Autor: Mgr.

Více

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání.

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - plynule čte v porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti - respektuje

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP. A oddíl: Obecná analýza (výchovné a vzdělávací strategie) Tabulka TH2(A) Počet hodnocených ŠVP: 100

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP. A oddíl: Obecná analýza (výchovné a vzdělávací strategie) Tabulka TH2(A) Počet hodnocených ŠVP: 100 ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP Celkovému prozkoumání a vyhodnocení bylo podrobeno 150 ŠVP ze Středočeského, Jihomoravského, Královehradeckého a Pardubického kraje. Při vyhodnocování ŠVP se však ukázalo,

Více

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku.

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku. - plynule čte s porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. OSV (komunikace)- specifické komunikační dovednosti - porozumí písemným

Více

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ

Pracovní listy. pro 1. a 2. ročník ZŠ Pracovní listy pro 1. a 2. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol. Všechna práva vyhrazena. Určeno pro využití při výuce. Bez předchozího písemného

Více

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PONDĚLÍ Sluchové vnímání a paměť kniha: Mezi námi předškoláky (1,2,3) Sluchová paměť Opakování vět s více slovy (básničky ) 1 Vnímání rytmu Napodobování rytmu (dítě

Více

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu Název projektu Kvalitní výuka za podpory ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3646 Název školy Základní škola Ohrazenice, okres Semily

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Aktualizace

Více

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1.

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 6.1 I.stupeň Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování

Více

Český jazyk a literatura v 1. ročníku

Český jazyk a literatura v 1. ročníku Český jazyk a literatura v 1. ročníku Září Pečlivé vyslovování slov, jednotlivých hlásek. Nácvik rozkládání analýzy slov podle sluchu (vyhledávání - první, poslední hlásky slova, vyjmenování všech hlásek

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK Období: třída

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK Období: třída Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK Období: 1. 2. třída Oblast: Předmět: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk Období: 1. a 2. třída Očekávané výstupy Učivo

Více

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3 Příloha č. 3 Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce Charakteristiky jednotlivých pomůcek byly většinou převzaty ze stránek výrobce či prodejce, kteří jsou pod každou pomůckou uvedeni jako zdroj. Příloha

Více

Český jazyk ve 2. ročníku

Český jazyk ve 2. ročníku Český jazyk ve 2. ročníku září Navázání kontaktu očima. Písemné a ústní pokyny přiměřené náročnosti a jejich zvládání. Osvojování základních komunikačních projevů. Rozlišení zvukové a grafické podoby slova.

Více

ČÁSTI DNE. Autorky: Radka Kolářová, Zuzana Janoušková

ČÁSTI DNE. Autorky: Radka Kolářová, Zuzana Janoušková ČÁSTI DNE Pracovní list byl vytvořen pro žáky s různou úrovní znalosti češtiny (úkoly lze dle aktuální úrovně žáků upravovat). Využití k společné i samostatné práci. Věková skupina: 2. - 3. třída ZŠ (pro

Více

Rozvíjení čtenářských strategií u předškolních dětí

Rozvíjení čtenářských strategií u předškolních dětí Rozvíjení čtenářských strategií u předškolních dětí Mgr. Eva Rybárová Na co se zaměřit při rozvoji čtenářské pregramotnosti Čtenářská pregramotnost - rozvoj schopností, dovedností, postojů a hodnot potřebných

Více

Prezentace. Prezentace. 1. Základy dobré prezentace. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno: 28. 8. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 1. Základy dobré prezentace. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno: 28. 8. 2012. www.isspolygr.cz 1. Základy dobré prezentace www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno: 28. 8. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 1. období 2. ročník Konopková, L.: Český jazyk pro 2. ročník 1. a 2.díl (Fortuna) Wildová, R.: Psaní a mluvnická cvičení 1. a 2.

Více

Práce s textem. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Práce s textem. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Práce s textem PaedDr. Mgr. Hana Čechová Platí-li, že vzdělání je důsledek čtení, pak platí i to, že upadá-li čtenářská gramotnost, snižuje se zákonitě i celková úroveň vzdělání. J. Trávníček https://pixabay.com/cs/vzd%c4%9bl%c3%a1v%c3%a1n%c3%ad-dosp%c4%9bl%c3%bdch-kniha-knihy-2706977/

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * c Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Sluchové vnímání Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 4.11.2014 Obsah: Krycí list, Smart Notebook prezentace

Více

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.30

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.30 Kód DUM: VY_12_INOVACE_ČT_I/2.30 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, 588 12 Dobronín Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3541 Název projektu: Inovace

Více

1. Dyslexie: texty a hry pro děti s dyslexií orientace v textu, speciální úkoly, křížovky. / Marie Černá, Iva Strnadová. -- 1. vyd.

1. Dyslexie: texty a hry pro děti s dyslexií orientace v textu, speciální úkoly, křížovky. / Marie Černá, Iva Strnadová. -- 1. vyd. 1. Dyslexie: texty a hry pro děti s dyslexií orientace v textu, speciální úkoly, křížovky. / Marie Černá, Iva Strnadová. -- 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment 2006. 79 s. -- cze. ISBN 80-253-0277-6 dyslexie;

Více

Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Záhada hlavolamu

Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Záhada hlavolamu Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Záhada hlavolamu Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 2.4.2015 Obsah: Krycí list, pracovní listy, klíč s řešením

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

Alternativní způsoby učení dětí s mentálním postižením

Alternativní způsoby učení dětí s mentálním postižením Tento dokument byl vytvořen v rámci projektu ESF OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/36073 Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok financovaného Evropským sociálním fondem. Alternativní

Více

PODPORA SPU VE VÝUCE. projevy, potřeby, úpravy a metody

PODPORA SPU VE VÝUCE. projevy, potřeby, úpravy a metody PODPORA SPU VE VÝUCE projevy, potřeby, úpravy a metody Projevy Dyslexie Pomalé čtení -Namáhavé -Dvojí -Ztrácí se, vrací se -Málo chyb-opravuje -Záměny,opakuje přečtené Přepisuje velmi pomalu -Víc času

Více

Časy přítomný prostý a průběhový, minulý prostý a průběhový, budoucnost s going to a will, předpřítomný Rozhovor, popis činností, porozumění textu

Časy přítomný prostý a průběhový, minulý prostý a průběhový, budoucnost s going to a will, předpřítomný Rozhovor, popis činností, porozumění textu Opakování Svět práce IX. X. Časy přítomný prostý a průběhový, minulý prostý a průběhový, budoucnost s going to a will, předpřítomný Rozhovor, popis činností, porozumění textu Velká čísla Práce s textem

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. VE 2. TŘÍDĚ ZŠ práce s jazykem

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. VE 2. TŘÍDĚ ZŠ práce s jazykem METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.22

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.22 Kód DUM: Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: VY_12_INOVACE_ČT_I/2.22 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 /

Více

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ ÚVOD PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Obtíže s učením, které nejsou způsobeny celkovým snížením poznávacích schopností smyslovým nebo tělesným postižením nevhodnou metodou učení nedostatečnou příležitostí k učení

Více

o klukovi, který neuměl zlobit

o klukovi, který neuměl zlobit Pracovní list k inscenaci o klukovi, který neuměl zlobit o klukovi, který neuměl zlobit 1) nahlédni za oponu / pročti komiks Diváci se pohodlně usazují do svých sedaček a čekají, až se ozve třetí zvonění,

Více

Dobrodružný plán. Dobrodruh/Dobrodružka: 3. týden září ročník

Dobrodružný plán. Dobrodruh/Dobrodružka: 3. týden září ročník Dobrodružný plán 3. týden 12. - 16. září 2016 5.ročník Dobrodruh/Dobrodružka: Co nás čeká tento týden: Milí dobrodruzi, doufám, že máte zabaleno. Vyrážíme na dobrodružnou cestu Evropou! S sebou: pomůcky,

Více

Anglický jazyk. 5. ročník. Poslech s porozuměním

Anglický jazyk. 5. ročník. Poslech s porozuměním list 1 / 10 Aj časová dotace: 3 hod / týden Anglický jazyk 5. ročník Poslech s porozuměním tematické okruhy: informace o sobě a druhých pozdravy, přivítání, rozloučení (využití Dash & Dot) představí sebe

Více

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu Specifické poruchy učení Neschopnost žáků naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod a žáci vyžadují použití jiných výukových a pracovních metod. Dyslexie Specifická porucha čtení 1.

Více

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky Učební osnovy Ruský jazyk PŘEDMĚT: Ruský jazyk Ročník: 7. třída 1 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu a s pečlivou výslovností, a reaguje na ně 1p je seznámen se zvukovou

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vzdělávací obor: Český jazyk.

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vzdělávací obor: Český jazyk. VY_12_INOVACE_1JON21 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 29. 1. 2013 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Český jazyk Čtení Literatura pro

Více

TR(1) Tabulka rovin ČG - 1., 2., 3. ročník ZŠ

TR(1) Tabulka rovin ČG - 1., 2., 3. ročník ZŠ TR(1) Tabulka rovin ČG - 1., 2., 3. ročník ZŠ Rovina čtenářské gramotnosti Kritéria Indikátory Příklady dobré praxe (ukázky očekávaných výstupů ze ŠVP) I Technika čtení a psaní Postupné rozvíjení zrakové

Více

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě

Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě Slovníček k učebnici Tamburin 1 - pokyny v pracovním sešitě 1. lekce Ich und du Já a ty 1. Hry Udělej šipky. 2. Hrajeme si A) Přečti a namaluj obrázek. B) vystřihni a nalep (str.65) C) vystřihni a nalep

Více

Didaktický test Na co se mě vlastně ptají?

Didaktický test Na co se mě vlastně ptají? Didaktický test Na co se mě vlastně ptají? Základní slovníček: SPRÁVNĚ x CHYBNĚ JE PRAVDIVÉ x NENÍ PRAVDIVÉ (správný tvar) (chybný tvar, chyba) Styly písma: KURZIVA (vyznačeno kurzivou) TUČNĚ vyznačená

Více

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti.

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti. Šablona č. Ii, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Abeceda Řazení slov podle abecedy Ročník 2. Anotace Materiál slouží k procvičení

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání

Handicap není překážkou ve vzdělávání Handicap není překážkou ve vzdělávání Název modulu Typ modulu Délka modulu (počet hodin) Tvořivé psaní výukový 21 hodin Platnost modulu (datum, od kterého modul platí) 1.10.2011 - schopnost psát a číst

Více

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. Metodika projektu CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka 2014 Zpracoval garant projektu Mgr.Radek Procházka s kolektivem Z Š a

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu anglický jazyk se doplňují: 1. stupeň Ročník: pátý. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky.

Učební osnovy vyučovacího předmětu anglický jazyk se doplňují: 1. stupeň Ročník: pátý. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky. Poslech s porozuměním - porozumí krátkým a jednoduchým otázkám učitele a spolužáka souvisejícím s osvojovanými tématy, jsou-li mu pokládány pomalu a s pečlivou výslovností - rozpozná známá slova a slovní

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2016/2017 časově-tematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s pamětným sčítáním přirozených čísel Mgr.

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s pamětným sčítáním přirozených čísel Mgr. Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Název: Autor: Reedukační výukový materiál pro pomoc s pamětným sčítáním přirozených čísel Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 13. 6. 2015 Obsah: Krycí list, digitální

Více