Fakulta sociálních věd. Institut komunikačních studií a žurnalistiky. Ilustrační fotografie na zpravodajských serverech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fakulta sociálních věd. Institut komunikačních studií a žurnalistiky. Ilustrační fotografie na zpravodajských serverech"

Transkript

1 Fakulta sociálních věd Institut komunikačních studií a žurnalistiky Ilustrační fotografie na zpravodajských serverech I takto krásný mladý a skvělý mohu být, pokud úspěšně absolvuji fsv. Ilustrační foto (profimedia.cz) Fotožurnalistika I semestr

2 Student ze severních Čech byl pobodán spolubydlícím. Německá firma prohrála spor o možnosti umisťování značky stainless steel na své výrobky. Žena se ubránila kobře. Co mohou mít tyto na první pohled různorodé zprávy společného? Ilustrační fotografii, na které je zobrazená ruka třímající ostrý nůž. Regionální černá kronika, exotická zprávička z Indie či krátká zpráva z ekonomiky nejsou témata, která by bylo snadné fotograficky zpracovat. Navíc se dá předopkládat, že málokterá redakce vyšle na místo svého fotografa, vzhledem k rychlosti, s jakou se zprávy objevují na internetu by aktuální fotografický materiál nejspíše nebyl v době vydání ani teoreticky dostupný. Nastupuje tedy snaha dodat k článku fotografii, která by dobře doplňovala text, přesto však není možné obstarat snímky popisované události. Právě pro podobné příklady se používá ilustrační fotografie. Zpravodajské servervy mají předplacené služby profesionálních fotobank, které nabízí ilustrace doslova pro každou příležitost. Výše zmíněné zprávy by bylo teoreticky možné obrazově zaznamenat, pokud by fotograf byl včas na správném místě - fotka zapíchnuté kobry by pravděpodobně obletěla svět - ale takový obrazový servis by vyžadoval velkou porci štěstí, pohotovosti, náhody a samozřejmě financí. Navíc existuje řada témat, u kterých není možné obsah vyjádřit aktuální fotkou, události, které se odehrávají v obrazově nevýrazném světě, články, které popisují spíše obecné trendy než konkrétní jevy. K hlavním zástupcům, třímajícím podle finální podoby zpráv z daného oboru transparent ilustrujte nás!, patří ekonomika. Růst HDP je zpráva, která ekonomy zaujme každopádně, nejedná se o žádný finančnický ekvivalent severočeské černé kroniky, přesto však je velice složité jí vyfotit. Podobně je na tom kolísání cen na burzách, přelévání podílů v akciovkách, či jakékoliv statistické údaje (Do Prahy přicestovalo za únor o deset tisíc turistů více, Zvýšila se průměrná cena piva - očekává se pád vlády). Dále do podobné kategorie patří většina zpráv o zdraví, sexu, životním stylu, vzdělání a ostatní podobné obecné fenomény, u kterých je těžké ukázat na viníka a ukrást mu fotografií duši.

3 Touha umisťovat ilustrační fotografie je spojená převážně s internetovými periodiky, i když se v jejich tištěných ekvivalentech objevuje také. Většina portálů má redakčním systémem strukturuované články jako textové sloupce, nad kterými je hned pod titulkem umístěná fotografie, která tak tvoří grafickou hlavičku zprávy. Menší verze fotografie pak doplňuje hlavičku na titulní straně rubriky či celé stránky, která láká čtenáře ke čtení. Ikona na titulní straně nemusí být nutně stejnou fotografií, má totiž rozdílnou funkci, navíc nemusí být její obsah snadno dešifrovatelný. Fotka na titulní straně je společně s textem hlavičky jakousi reklamou, která vyzývá čtenáře ke konzumaci celého článku a přiložených reklam. Hlavní fotka, doprovázející text, má díky svému umístění relativně silnou pozici v boji o pozornost čtenáře. Nemusí ho navíc již lákat ke čtení, jejím jediným cílem je co nejpřesněji vypovědět co nejvíce o zpracovaném tématu. U témat, u kterých to možné není, což se týká většiny těch, kde se používají ilustrační fotografie, má pak fotka navodit alespoň atmosféru, která provází daný text, nebo odkazovat na klíčová fakta článku. K tomuto účelu využívá ilustrační fotografie velké síly stereotypů a symbolů, které jsou zažité mezi co největší část populace. Kravavý nůž srozumitelně evokuje vraždu, muž ve sportovním oblečení ve skoku zase pošle impulz do té části podvědomí, která vstřikuje do myšlenek výčitky za ten řízek s bramborovým salátem k obědu. Co se týče samotného obsahu ilustračních fotografií, ten se vybírá z nepříliš velké škály používaných způsobů zpracování. Nejvděčnějším a nejsrozumitelnějším tématem pro ilustrace jsou lidé. Nepřebernou záplavu činností, nálad, gest, mimiky, atmosféry, pohledů, pohybu nebo oblečení omezuje jen fantazie fotografa a v některých extrémnějších případech i vkus. Chlapík v montérkách, pár při večeři, pán v obleku, dáma v bílém plášti se stetoskopem na krku, velice oblíbený motiv spoře oděné opálené dívky, tři gestikulující mladíci proti sobě, křičící fanoušek pomalovaný barvami klubu nebo jen usměvavý chlapec s knihami pod paží ve

4 výskoku jsou jen skromnou ukázkou repertoáru ilustrační sekce fotobank. Vedle kategorie lidé stojí kategorie věci, obvykle v nějakém sterilním zátiší. Sloupeček mincí na stole, ruka s pěti tisícovkami, brýle, kniha, berle, kytara, kytice, školní tabule, zbraň...výčet je stejně jako u lidí téměř nekonečný. Dalo by se říci, že variantou věcí a lidí jsou fotky zvířat. Okruh jimi ztvárněných významů je však poněkud omezenějšího charakteru, protože zvířata mají na rozdíl od lidí svoji důstojnost a nenechají se vmanipulovat do každého šíleného nápadu, který zrovna bleskne fotografovi hlavou. Než by průměrná kočka panáčkovala v košilce pro panenky jako objekt pro ilustrační fotografii do rubriky děti, vyrazí mohutným skokem vpřed a při libovolně krátké expozici zanechá jen černou šmouhu na okraji fotky. Proto se pro faunu vyžadující účely používají převážně fotky zvířat v jejich přirozených prostředích, jako jsou kuchyňské linky, stromy na sousedově pozemku či klece v zoologických zahradách. Posledním výraznějším typem fotek jsou různé záběry scenérií, ať už přírodních či urbanistických nebo industriálních. Sem samozřejmě patří všechy typy fotek tajfunů, vln tsunami, dramatické bouřkové oblohy a podobných katastrof. Kvalitativně soudit ilustrační fotografie jako celek je poměrně obtížné. U většiny z nich je totiž forma maximálně podřízena obsahu a hlavně významu, který by z fotky měl sálat jako žhavý vzduch z kamen. Daleko spíše než k umění sklouzávají ilustrace ke kýči a k uniformitě. Někdy sice redakce používají stejné ilustrační záběry vícekrát, zvláště pokud jde o nějaké dlouhodobější téma, které se i svojí doprovodnou fotografií zařadí do série článků. Typickým příkladem je serverem idnes.cz používaný ilustrační záběr ke všem zprávám, které se týkají plánované výstavby amerického radaru v České republice.

5 U většiny ostatní článků je ale spíš tendence volit stále nová a nová zobrazení, témata se ale mění jen velmi málo. Například vymyslet dobrou ilustrační fotografii pro téma zdraví není příliš obtížné, ale pokud server vydává na téma zdraví pět článků denně, je po nějaké době skutečným oříškem zachovávat vkus, vypovídací hodnotu a originalitu. Ještě daleko složitější je to zvládnout všechno najednou. Důležitou součástí ilustrační fotografie je popisek. Většinou obsahuje jakýsi můstek mezi fotkou a tématem, sdělení o faktu, že se jedná o ilustraci a samozřejmě zdroj. Můstek bývá většinou komentování nějakým faktem z článku, který se k fotce vztahuje, někdy jen popisuje, co se na fotce nachází. Typická témata a symboly: Každý obor má svá specifika, přesto však se specifikum ilustrační fotografie ukazuje jako silnější. Na několika příkladech uvidíme, že problematika v různých odvětvích se sice liší, ale ne příliš. Ekonomika: V této říši peněz se objevují převážně fotografie znázorňující tok financí, různé bankovky a mince jsou asi nejčastěji se vyskytujícími objekty.

6 Článek s titulkem Ekonomika ČR podává nejlepší výkon od první republiky je typickým představitelem této kategorie. Popisek u fotografie zní: To, co lidem ještě před lety připadalo jako luxus, už mají za standard a chtějí víc. Ilustrace se tu k tématu blíží asi jen tím, že se jedná o peníze. Neurazí, neobtěžuje, ale zároveň nemá žádný přínos. O ekonomice se nedozvíme vůbec nic, přidaná hodnota fotografie je nulová. Je opravdu těžké vymyslet dobrou ilustraci k ekonomickému tématu, ale tady si s tím nikdo ani nedal práci. Obrazové sdělení článku je ukryto uvnitř textu za odkazem na infografiku. O něco lepším příkladem je článek s titulkem Elektro Okay: Neopisujte ceny, nebo vám zhasneme.

7 Popisek Obchod s elektrospotřebiči sice příliš neokouzlí, ale přeci jen má obsah fotografie daleko silnější symbolický dopad. Atmosféru porovnávání elektroniky v obchodě zachytíme vcelku snadno a vystihuje to obsah titulku i článku samotného. Usměvaví lidé mohou působit mírně ironicky vzhledem ke kritickému duchu zprávy, ale to je spíše detail. Ani u jedné z těchto ekonomických fotek nemá příliš smysl hledat jakýkoliv umělecký záměr či dopad. Obě jsou podřízené významu symbolů, které v sobě nesou a nejde jim o nic více. To je u většiny fotek z tohoto oboru standardem, ekonomika je vnímána jako strohé a kreativitu postrádající odvětví. Trochu jiným případem jsou zprávy z rubriky Zajímavosti. Zprávu Muž udal policii podivnou partu s dekou dobře doplňuje fotografie: a hlavně společně s ní popisek: Děti pouze nacvičovaly záchranu zraněného Tady je ve dvou větách vyjádřen obsah celé zprávy a ilustrační fotografie dobře doplňuje titulek. Ten je podle zvyklostí online médií provokativnější, než by byl v jeho tištěné verzi a získává tím jakousi bulvárnost, dělá z článku něco, čím není. Fotka s popiskem ale upravují význam do skutečné podoby.

8 Průměrnějším zástupcem této rubriky je potom: Dědeček zachránil vnuka z dusivého sevření anakondy, která zobrazuje prostě hada. Popisek nám navíc sděluje převratný fakt, že anakondy na člověka útočí jen zřídka. Asi by bylo přehnané očekávat fotku anakondou ovinutého děcka, takže nějaký had asi bude správné řešení, dotvářející atmosféru spíše než význam. Jedná se i o docela zajímavou fotku exotického zvířete. Hnidopich by však mohl namítnout, že se na obrázku nenachází anakonda nýbrž ratter, severoamerický chřestýš, což je na rozdíl od anakondy had jedovatý, nikoliv škrtič. Ale vzhledem k charakteru ilustrací jim lidí příliš pravdivostního břemene nepřikládají a vnímají je jen periferně. Já se o této záměně hadů dozvěděl až na základě podnětu z diskuse. Vzhledem k tomu, že znalost fauny průměrného člověka končí u faktu, že steak byl kdysi krávou, však toto provinění není příliš zásadní. Specifickým tématem je sexualita. Seriozně psané články mohou narazit na vysoce tabuizovaná témata a přesné ilustrace by tady byly spíše na škodu. Proto se zde daleko více spoléhá na symboliku, náznaky a kontext. Najdou se ale výjimky: článek První dítě ze zkumavky má vlastního potomka se dočkal poněkud morbidní avšak výmluvné ilustrace,

9 Popisek Za tři desetiletí se díky umělému oplodnění narodily na celém světě přes tři miliony dětí mohl jen trochu zmírnit možný šok suchou statistikou. Skutečně originálním příspěvkem k tomuto tématu je článek Pravidelný sex prý může zpomalit stárnutí, popsaný jednoduše jedním slovem sex. Vedle mnoha variací na téma polibek je to pravděpodobně jedno z nejoriginálnějších řešení tohoto problému. Myslím že na rozdíl od mnoha dalších ilustrací mluví tento obrázek sám za sebe. Data o počtech šokovaných matek, které zjistily, že jejich dcery navštěvují portál idnes.cz, nebyla v době vydání tohoto textu dostupná.

10 Jestli je cennější skutečně originální záležitost z hračkářské dílny, nebo jen neodbytný náznak, (článek Tvořiví lidé jsou úspěšní v sexu)...je na posouzení a zkušenostech každého z nás. Závěrem: Těžko lze hledat jakýkoliv rozměr uměleckosti v ilustračních fotografiích. Jejich cíl je ryze pragmatický, ačkoliv ilustrace mají za cíl vyvolat atmosféru, činí tak polopaticky a přímo. Neobjevuje se příliš ilustračních záběrů, které by dokázaly jakkoliv upoutat. Pokud se jim to povede, jedná se většinou nechtěnou komiku, ačkoliv v případě plastového večírku z dílny idnes.cz může být o nechtěnosti těžko řeč.

Redakce titulu. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy):

Redakce titulu. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy): Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace Redakce titulu Autor: Mgr. MgA.

Více

CENÍK. Přehled nabízených produktů a služeb. Rubriky: Zpravodajství, publicistika, kultura... Bannerová reklama hlavní strana

CENÍK. Přehled nabízených produktů a služeb. Rubriky: Zpravodajství, publicistika, kultura... Bannerová reklama hlavní strana CENÍK Přehled nabízených produktů a služeb Bannerová reklama hlavní strana Rubriky: Zpravodajství, publicistika, kultura... Fotoslužby a prodej fotek Kontakt NĚCO O NÁS Informační portál www.sumpersko.net

Více

CENÍK REKLAMY. Kontaktujte nás buď em na: nebo telefonicky:

CENÍK REKLAMY. Kontaktujte nás buď  em na: nebo telefonicky: CENÍK REKLAMY Jsme jako Vy! Hladoví po informacích z našeho okolí. Informací ověřených, analytických, pravdivých, do hloubky se nořících, ale i těch odpočinkových. Naším hlavním krédem je dodávat vlastní,

Více

PR články na webech Mladé fronty

PR články na webech Mladé fronty PR články na webech Mladé fronty Verze 4.01 17. září 2014 Podklady musí být doručeny provozovateli min. 5 pracovních dní před uveřejněním PR Podklady musí být jednoznačné ve smyslu: Toto bude titulek,

Více

Kamzasportem.cz databáze sportovních zařízení v České republice základní informace o projektu

Kamzasportem.cz databáze sportovních zařízení v České republice základní informace o projektu Kamzasportem.cz databáze sportovních zařízení v České republice základní informace o projektu O projektu Kamzasportem.cz je služba provozovaná internetovým serverem Ronnie.cz, který je nejvlivnějším médiem

Více

Fotografování přírody

Fotografování přírody Fotografování přírody stručná metodika Fotografování přírody je nesmírně rozmanitá disciplína. Může zahrnovat vše od fotografií krajiny, přes zachycení zvířat či rostlin až po drobné detaily. Na následujících

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0007 Sada metodických listů: KABINET CHEMIE Název metodického

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

STRUČNÝ POPIS REKLAMNÍCH PRODUKTŮ CHYTRÉHO BYDLENÍ

STRUČNÝ POPIS REKLAMNÍCH PRODUKTŮ CHYTRÉHO BYDLENÍ 1 STRUČNÝ POPIS REKLAMNÍCH PRODUKTŮ CHYTRÉHO BYDLENÍ PR ČLÁNEK délka článku: počet znaků neomezen počet fotek: neomezen počet zpětných odkazů: neomezen umístění: mezi redakčními články v příslušné rubrice,

Více

Návrh spolupráce emimino.cz 2018

Návrh spolupráce emimino.cz 2018 Návrh spolupráce emimino.cz 2018 Oslovte svou cílovou skupinu jednoduše a efektivně. Snažící se otěhotnět Těhotné ženy Matky s dětmi Zdroj: Netmonitor, leden 2017 Proč my? O emimino.cz Typická uživatelka

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KRITÉRIA. pro hodnocení školních výstav

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KRITÉRIA. pro hodnocení školních výstav KRITÉRIA pro hodnocení školních výstav 1) Originalita pojetí tématu a interpretace obsahu Všechny zúčastněné kolektivy dostaly jednotné zadání interpretovat na základě vlastního výzkumu v rodinách listopadové

Více

49. MAPOVÝ OKRUH NEKÁZANKA

49. MAPOVÝ OKRUH NEKÁZANKA 49. MAPOVÝ OKRUH NEKÁZANKA 2010 49. MAPOVÝ OKRUH NEKÁZANKA Milí účastníci mapového okruhu, 9109 - tolik bodů bylo rozdáno ve 49. ročníku MO Nekázanka. Byly pečlivě roztříděny a podrobeny statistickým analýzám.

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Žák podává stručně a jasně informaci Výstižně a jasně vede telefonní rozhovor, zanechává vzkaz na záznamníku Napíše dopis s vhodným oslovením a správnou adresou Žák píše správně jednoduché komunikační

Více

Literární koncept s přesahem do reklamní kampaně

Literární koncept s přesahem do reklamní kampaně Univerzita J. E. Purkyně Pedagogická fakulta Katedra výtvarné kultury Informační a komunikační technologie I. MgA. Radka Müllerová, Ph.D. ZS 2011/2012 Literární koncept s přesahem do reklamní kampaně Kamila

Více

Fakta a čísla o internetu. Hana Friedlaenderová, MEDIARESEARCH

Fakta a čísla o internetu. Hana Friedlaenderová, MEDIARESEARCH Fakta a čísla o internetu Hana Friedlaenderová, MEDIARESEARCH MEDIARESEARCH PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI Výzkumná agentura - široké portfolio produktů a služeb: Analýzy Zpracování dat Elektronické měření sledovanosti

Více

NÁRODNÍ TESTOVÁNÍ 2018/2019

NÁRODNÍ TESTOVÁNÍ 2018/2019 průměrný percentil Průměrný celkový percentil po jednotlivých třídách y 6. A 6. B 6. C ZŠ GYM 54 64 53 47 61 51 55 55 55 OSP ČJ MA Graf znázorňuje průměrné celkové percentily všech tříd u vaší školy. Zároveň

Více

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 1. Japonská zahrada Problematika japonské zahradní architektury, její vztah k japonskému umění Návrh vlastní japonské zahrady -součástí práce bude model navržené

Více

VÝZKUM NÁVŠTĚVNOSTI INTERNETU

VÝZKUM NÁVŠTĚVNOSTI INTERNETU ČTENÁŘI IDNES.CZ VÝZKUM NÁVŠTĚVNOSTI INTERNETU NetMonitor NetMonitorje rozsáhlý výzkumný projekt, jehož cílem je poskytnout informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém profilu jeho návštěvníků

Více

VÝZKUM NÁVŠTĚVNOSTI INTERNETU

VÝZKUM NÁVŠTĚVNOSTI INTERNETU ČTENÁŘI IDNES.CZ VÝZKUM NÁVŠTĚVNOSTI INTERNETU NetMonitor NetMonitorje rozsáhlý výzkumný projekt, jehož cílem je poskytnout informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém profilu jeho návštěvníků

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.3 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 5.3.1 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Informatika 6. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VYHLEDÁVÁNÍ

Více

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie.

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie. Dobrý den, dovolil jsem si vybrat malý vzorek vašich fotografií a ukázat vám na nich několik chyb, kterých se při fotografování a následné úpravě dopouštíte. Fotografie jsou doopravdy vybrané zcela náhodně,

Více

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s.

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s. Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s. Výzkum návštěvnosti internetu NetMonitor Výzkumný projekt, který poskytuje informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém

Více

WINTER. Prezentace výsledků SOČ. Template. Nejen na mezinárodní půdě. Letní škola mladých talentů Šárka Navrátilová 18.

WINTER. Prezentace výsledků SOČ. Template. Nejen na mezinárodní půdě. Letní škola mladých talentů Šárka Navrátilová 18. WINTER Template Letní škola mladých talentů 2014 Prezentace výsledků SOČ Nejen na mezinárodní půdě Šárka Navrátilová 18. září 2014 Šárka Navrátilová Kdo jsem já? WINTER Template Sočkařka (2008 2010) Absolventka

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

2. Korpusový portál a volně dostupné nástroje

2. Korpusový portál a volně dostupné nástroje 1. Něco málo o jazykových korpusech co to je a jak se to používá 2. Korpusový portál a volně dostupné nástroje webový portál www.korpus.cz 3. Korpusový nástroj SyD porovnání dvou a více slov z hlediska

Více

aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Finanční trh je přesycen finančními poradci a zprostředkovali pojištění. Určitě využíváte všechny dostupné aplikace

Více

Můžete nám věřit. VÝZKUM ČTENÁŘSKÉHO CHOVÁNÍ A VNÍMÁNÍ REKLAMY NA SERVERU idnes.cz. prezentace pro klienty

Můžete nám věřit. VÝZKUM ČTENÁŘSKÉHO CHOVÁNÍ A VNÍMÁNÍ REKLAMY NA SERVERU idnes.cz. prezentace pro klienty VÝZKUM ČTENÁŘSKÉHO CHOVÁNÍ A VNÍMÁNÍ REKLAMY NA SERVERU idnes.cz prezentace pro klienty PROJEKT CÍLE VÝZKUMU: - zjistit, jak pravidelní návštěvníci idnes.cz přistupují ke svému serveru a jak ho čtou -

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. - 3. ROČNÍK Žák: pozná různé druhy tvarů, porovnává vlastnosti, které zakládají, jejich podobnost či odlišnost, jejich vztahy, pozná různorodé přírodní a umělé materiály, seznamuje

Více

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Návrh a implementace uživatelského rozhraní (NUR) Zadání Navrhněte webový výstup zpravodajského serveru pro televizní prostředí řešte zejména

Více

Konzumace piva v České republice v roce 2007

Konzumace piva v České republice v roce 2007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 26 40 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Konzumace piva v České republice v roce 2007 Technické

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 569 92 9. ROČNÍK KOMIKS V ANGLIČTINĚ Chalupník Jiří ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Prohlašuji, že jsem absolventskou práci vypracoval samostatně a všechny použité

Více

V tomto prostředí jsou postupně zaváděny různé typy úloh.

V tomto prostředí jsou postupně zaváděny různé typy úloh. Matematické prostředí Děda Lesoň umožňuje dětem pracovat s veličinou zapsanou ikonicky (nikoliv číslem). Uvedeno je příběhem o dědovi Lesoňovi, ochránci zvířátek. Nejprve jsou u Lesoně pouze tři druhy

Více

Mediainfo základní údaje nový design reklamní plochy

Mediainfo základní údaje nový design reklamní plochy Mediainfo základní údaje nový design reklamní plochy Profil serveru Nejnavštěvovanější informačně-zpravodajský server ve Zlínském kraji ZPRÁVY Co se děje Politika a ekonomika Hasiči a policie Kultura Sport

Více

Základy tvorby velkoplošné prezentace

Základy tvorby velkoplošné prezentace Základy tvorby velkoplošné prezentace materiál pro 12IPG J. Blažej, 2010 Úvod cílem této prezentace je shrnout důležité zásady pro tvorbu velkoformátové prezentace posteru není jejím cílem zahrnout všechny

Více

Propagujte se efektivně a získejte více zákazníků KAMPANĚ NA PORTÁLU SVATBA.CZ

Propagujte se efektivně a získejte více zákazníků KAMPANĚ NA PORTÁLU SVATBA.CZ Propagujte se efektivně a získejte více zákazníků KAMPANĚ NA PORTÁLU SVATBA.CZ PŘEDSTAVENÍ NAŠEHO PORTÁLU Jsme největší svatební portál s katalogem svatebních dodavatelů v ČR. Naším cílem je usnadnění

Více

Obsah Úvodem Část I. Základy mykologie Část II. Praktický houbař

Obsah Úvodem Část I. Základy mykologie Část II. Praktický houbař Obsah Úvodem.................................... 7 Část I. Základy mykologie pro praktické houbaře........... 11 Charakteristika hub........................... 12 Tělo.......................................

Více

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz)

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-03-8 mobi: ISBN 978-80-88061-04-5 pdf: ISBN 978-80-88061-05-2

Více

Adresa redakce: Palackého náměstí 320, 284 01 Kutná Hora (budova bývalé České pojišťovny, druhé patro).

Adresa redakce: Palackého náměstí 320, 284 01 Kutná Hora (budova bývalé České pojišťovny, druhé patro). Tradiční zpravodajský server z Kutnohorska zprávy sport galerie Redakce Adresa redakce: Palackého náměstí 320, 284 01 Kutná Hora (budova bývalé České pojišťovny, druhé patro). Šéfredaktor zpravodajství:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 Projekt MŠMT Název projektu školy Registrační

Více

SPOTŘEBITELSKÝ BLOG JAKO METODA KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU

SPOTŘEBITELSKÝ BLOG JAKO METODA KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU SPOTŘEBITELSKÝ BLOG JAKO METODA KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU Hana Kloučková Lucie Poláková Konference Marketing Trend, 16. října 2008 CONFESS Research Výhradní specializace na kvalitativní výzkumy včetně netradičních

Více

Charakteristika knihy úrovně 3 (Franková: Deník Anny Frankové) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2

Charakteristika knihy úrovně 3 (Franková: Deník Anny Frankové) Materiál vzniklý v rámci projektu LIFT2 Zpracovala: Alina Mirakjanová Anna Franková / Deník Anny Frankové / rok první publikace: 1947 /přibližná úroveň: 3 Úvodní poznámky: Anna Franková, mladá židovka, zachycuje ve svém deníku v letech 1942-1944

Více

Propozice k fotografování. Pro rok 2016 / 2017

Propozice k fotografování. Pro rok 2016 / 2017 Propozice k fotografování Pro rok 2016 / 2017 Jmenuji se Eva Zajícová Jsem fotografka, cestuji a fotím po celém světě, kam mě zrovna vítr zavane. Miluji přirozené světlo, uvolněnou atmosféru a upřímné

Více

Prémiové firemní dárky a potřeby pro manažery

Prémiové firemní dárky a potřeby pro manažery Prémiové firemní dárky a potřeby pro manažery BRAND GIFTS, a.s. je specialista na značkové firemní dárky a hlavní distributor obchodních dárků se značkami světových módních návrhářů CERRUTI 1881, CACHAREL,

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Struktura článku. Chemická literatura. Struktura článku. Struktura článku 10/25/ Struktura článku, cílová skupina

Struktura článku. Chemická literatura. Struktura článku. Struktura článku 10/25/ Struktura článku, cílová skupina Chemická literatura 17.10. 2017, cílová skupina Shrnuje celý článek TOC Volně k dispozici (Supporting Information) Připravuje + motivuje čtenáře k dalšímu čtení Shrnuje současný stav poznání!! Zohledňuje

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV 1) Mediální gramotnost 2) Analýza - Hodnocení zdrojů / informací - Hledání souvislostí - Analýza textu - Interpretace, shrnutí a formulace - Tvorba textového dokumentu 3)

Více

Autorka: Tereza Linhartová

Autorka: Tereza Linhartová Dům zvířata ve 4. a 7. pádě, předložky pod/nad Pracovní list navazuje na lekci, ve které se věnujeme skloňování zvířat, nejprve 4. pád, pak 7.pád. Zvířata jsou vybraná podle toho, aby byla ve stejném rodu

Více

Sanoma Online. přehled produktů září 2012

Sanoma Online. přehled produktů září 2012 Sanoma Online přehled produktů září 2012 kafe.cz Komunitní ženský web (kavárna), kam ženy chodí diskutovat, sdělovat své starosti a radosti. Cílová skupina: ženy 25-45 let Relaunch webu: září 2011» Kafe.cz

Více

CENÍK. Ceník je platný od 1. září 2010 a veškeré ceny jsou uvedeny bez DPH. www.sreality.cz m.sreality.cz časopisy Sreality

CENÍK. Ceník je platný od 1. září 2010 a veškeré ceny jsou uvedeny bez DPH. www.sreality.cz m.sreality.cz časopisy Sreality CENÍK Ceník je platný od 1. září 2010 a veškeré ceny jsou uvedeny bez DPH. www.sreality.cz m.sreality.cz časopisy Sreality www.seznam.cz...najdu tam, co neznám! Zveřejnění inzerátu pro soukromé osoby Cena

Více

Z kroniky Prvního rybářského klubu v Praze, odbočky Zbraslav

Z kroniky Prvního rybářského klubu v Praze, odbočky Zbraslav Z kroniky Prvního rybářského klubu v Praze, odbočky Zbraslav Vážení přátelé Petrova cechu, Historie organizace rybářů na Zbraslavi je velmi hezky a podrobně popsána na těchto www stránkách v rubrice Informace

Více

Úvod do sociálních sítí

Úvod do sociálních sítí Úvod do sociálních sítí Otázky do začátku Je má cílová skupina na sociálních sítích? Čeho tam chci dosáhnout? Mám obsah, který můžu sdílet? Kdo bude obstarávat sociální sítě? Jak budu měřit úspěšnost aktivit?

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Základní škola a Mateřská škola Střelské Hoštice, okres Strakonice Číslo projektu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Sada Digitální učební materiál CZ.1.07/1.4.00/21. 1623 Jazyk a jazyková

Více

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s.

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s. Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s. Výzkum návštěvnosti internetu NetMonitor Výzkumný projekt, který poskytuje informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém

Více

Jak psát příspěvky do Inspiromatu? 1. Jednoduše 2. Co nejčastěji 3. Ţe se to snadno řekne? 4. Snadno se to i realizuje, kdyţ se ví jak

Jak psát příspěvky do Inspiromatu? 1. Jednoduše 2. Co nejčastěji 3. Ţe se to snadno řekne? 4. Snadno se to i realizuje, kdyţ se ví jak Jak psát příspěvky do Inspiromatu? 1. Jednoduše 2. Co nejčastěji 3. Ţe se to snadno řekne? 4. Snadno se to i realizuje, kdyţ se ví jak Většina novinářů má ráda plný stůl (Znáte tu o dr. Raabovi Jenkinsonovi?)

Více

Některé pozoruhodné tendence ve vývoji kultury

Některé pozoruhodné tendence ve vývoji kultury Některé pozoruhodné tendence ve vývoji kultury PhDr. Ing. Jaroslav Novák, CSc. Centrum informací a statistik kultury A) OBECNÝ POHLED Časové řady statistických dat odhalují nově vznikající změny a tendence

Více

Photoshop Elements 11 písmo v reklamě banner

Photoshop Elements 11 písmo v reklamě banner Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 18 Photoshop Elements 11 písmo v reklamě banner Třída: 9. Učivo: Vytvoření banneru v programu Photoshop Elements 11: práce s vodícími linkami práce s textovými nástroji

Více

Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Co máme za sebou (ceny a projekty)

Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Co máme za sebou (ceny a projekty) D L M Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Píšeme pro lidi v rozhodovacích pozicích s vlivem na společenské dění, politiku a ekonomiku. Oslovujeme čtenáře

Více

24.6.2005. Nejnavštěvovanější server českého internetu

24.6.2005. Nejnavštěvovanější server českého internetu Nejnavštěvovanější server českého internetu 24.6.2005 Co je Seznam.cz Od roku 1996 nejnavštěvovanější server českého internetu Služeb Seznamu využívá každý čtvrtý Čech Týdně oslovuje 70 % uživatelů internetu

Více

Představení a ceník inzerce L M

Představení a ceník inzerce L M Představení a ceník inzerce D L M Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Píšeme pro lidi v rozhodovacích pozicích s vlivem na společenské dění, politiku a

Více

Potřeby jsou pocity lidského organismu nedostatku nebo přebytku, které si uvědomuje a snaží se je naplnit/odstranit. Maslowova pyramida potřeb

Potřeby jsou pocity lidského organismu nedostatku nebo přebytku, které si uvědomuje a snaží se je naplnit/odstranit. Maslowova pyramida potřeb Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Marek Teorie vzácnosti a potřeb Potřeby jsou pocity lidského organismu nedostatku nebo přebytku, které si uvědomuje a snaží se je naplnit/odstranit.

Více

Ideální kráva Individuální hodnocení ukazatelů při lineárním popisu Lokomoce (locomotion) Tělesná kondice

Ideální kráva Individuální hodnocení ukazatelů při lineárním popisu Lokomoce (locomotion) Tělesná kondice Virtuální kráva nové směry při hodnocení zevnějšku u holštýnského skotu Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Lucy Andrews, Holstein UK (Velká Británie) František Hřeben, Českomoravská

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Jméno a příjmení: Nikola Součková Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

1. ZÁKLADNÍ EXPLIKACE - LOGO. Divadlo na Orlí _ koncept: LABORATOŘ

1. ZÁKLADNÍ EXPLIKACE - LOGO. Divadlo na Orlí _ koncept: LABORATOŘ 1. ZÁKLADNÍ EXPLIKACE - LOGO ÚVOD Původní verze logotypu pracuje s grafickými symboly, coby elementy, které skládají dohromady divadelní prostor Orlí. Cílem loga je poskytnutí maximální možnosti variability

Více

Představení tiskových titulů

Představení tiskových titulů Představení tiskových titulů deník MF DNES Deník Mladá fronta DNES jsou nejprodávanější a nejčtenější celostátní seriózní noviny v ČR. Přinášejí nejširší nabídku rubrik a příloh. Cílem listu je podávat

Více

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Každý úspěšný člověk, jestliže chce dosáhnout svého cíle, se musí věnovat své práci na 100%. Náš cíl je jasný. Vydělávat snadno, rychle a neomezené

Více

Mediainfo základní údaje nový design reklamní plochy

Mediainfo základní údaje nový design reklamní plochy Mediainfo základní údaje nový design reklamní plochy Profil serveru Nejnavštěvovanější informačně-zpravodajský server ve Zlínském kraji ZPRÁVY Co se děje Politika a ekonomika Hasiči a policie Kultura Sport

Více

Ověřování informací v časech fake news a dezinformací

Ověřování informací v časech fake news a dezinformací Ověřování informací v časech fake news a dezinformací rsf.org/en/ranking (NE)ORIGINÁLNÍ FOTO http://jdem.cz/es2vm6 INFORMAČNÍ CHAOS TYPY MIS- A DEZINFORMACÍ SATIRA A PARODIE Satirický web se smyšlenými

Více

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno,

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, Prezentace Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, využití interaktivní tabule. Postup při tvorbě prezentace I 1. Stanovení cílů.

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU SVATÉ OBRÁZKY

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU SVATÉ OBRÁZKY SVATÉ OBRÁZKY Svaté obrázky jsou tradičním sdělovacím útvarem kombinujícím obraz a text za účelem podpory duchovního života jedince, v našem kulturním prostředí křesťanského. Tak jako má tato stránka lidské

Více

Představení tiskových titulů

Představení tiskových titulů Představení tiskových titulů deník MF DNES Deník Mladá fronta DNES jsou nejprodávanější a nejčtenější celostátní seriózní noviny v ČR. Přinášejí nejširší nabídku rubrik a příloh. Cílem listu je podávat

Více

Obsah 1. Obsah. Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod... 2 Vstupy... 3 Ceník... 6 Kontakt... 7 Ukázky... 9. Tvorba hudebnin v prostředí LilyPond 10

Obsah 1. Obsah. Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod... 2 Vstupy... 3 Ceník... 6 Kontakt... 7 Ukázky... 9. Tvorba hudebnin v prostředí LilyPond 10 Obsah 1 Obsah Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod............................... 2 Vstupy.............................. 3 Ceník............................... 6 Kontakt.............................. 7 Ukázky..............................

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 4. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas čte s porozuměním

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 8. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova umí spisovně vyslovit běžná cizí slova

Více

Co je ireceptář.cz. ireceptář.cz přináší užitečné informace pro zájemce o témata: Rubriky

Co je ireceptář.cz. ireceptář.cz přináší užitečné informace pro zájemce o témata: Rubriky Prezentace Co je ireceptář.cz ireceptář.cz je aktuálně druhým nejčtenějším internetovým hobby portálem v České republice. Navazuje na dlouholetou tradici nejprodávanějšího tištěného hobby časopisu Receptář.

Více

1. ANALÝZA UPLYNULÉHO OBDOBÍ 2. SOUČASNÉ POTŘEBY 3. REALIZACE

1. ANALÝZA UPLYNULÉHO OBDOBÍ 2. SOUČASNÉ POTŘEBY 3. REALIZACE NOVÁ INFORMAČNÍ A PR STRATEGIE 1. ANALÝZA UPLYNULÉHO OBDOBÍ 2. SOUČASNÉ POTŘEBY 3. REALIZACE 1. Analýza uplynulého období Informační strategie vychází z Jednacího řádu (JŘ), kde je stanovena povinnost

Více

Dlouhý Milan Dragoun Milan

Dlouhý Milan Dragoun Milan Dlouhý Milan Na letošní výstavu jsem připravil ukázkové tisky z nástěnného kalendáře Tajemné Petrovicko 2015. Tento kalendář byl vydán ve spolupráci s obcí Petrovice. Celý kalendář byl koncipován tak,

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Mediální výchova

Charakteristika vyučovacího předmětu Mediální výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Mediální výchova Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Mediální výchova Obsah předmětu Mediální výchova byl vytvořen propojením a upravením obsahů části

Více

Představení tiskových titulů

Představení tiskových titulů Představení tiskových titulů deník MF DNES Deník Mladá fronta DNES jsou nejprodávanější a nejčtenější celostátní seriózní noviny v ČR. Přinášejí nejširší nabídku rubrik a příloh. Cílem listu je podávat

Více

Představení tiskových titulů

Představení tiskových titulů Představení tiskových titulů deník MF DNES Deník Mladá fronta DNES jsou nejprodávanější a nejčtenější celostátní seriózní noviny v ČR. Přinášejí nejširší nabídku rubrik a příloh. Cílem listu je podávat

Více

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s. Výzkum návštěvnosti internetu NetMonitor Výzkumný projekt, který poskytuje informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 06 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností TCC

Více

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s.

Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s. Čtenáři serverů skupiny idnes.cz Internetové servery mediální skupiny MAFRA, a.s. Výzkum návštěvnosti internetu NetMonitor Výzkumný projekt, který poskytuje informace o návštěvnosti internetu a sociodemografickém

Více

Co je kritické myšlení. CZ.1.07/2.2.00/28.0182 Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie

Co je kritické myšlení. CZ.1.07/2.2.00/28.0182 Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie Co je kritické myšlení CZ.1.07/2.2.00/28.0182 Moduly jako prostředek inovace v integraci výuky moderní fyziky a chemie Ukázka č. 1 Příčina jevu a příčina růstu jeho výskytu Růst počtu násilných trestných

Více

STRUČNÝ POPIS REKLAMNÍCH PRODUKTŮ SPEKTRA ZDRAVÍ

STRUČNÝ POPIS REKLAMNÍCH PRODUKTŮ SPEKTRA ZDRAVÍ 1 STRUČNÝ POPIS REKLAMNÍCH PRODUKTŮ SPEKTRA ZDRAVÍ PR ČLÁNEK délka článku: počet znaků neomezen počet fotek: neomezen počet zpětných odkazů: neomezen umístění: mezi redakčními články v příslušné rubrice,

Více

Controllingový panel 2012 procesy controllingu pod lupou Část 1. - Plánování

Controllingový panel 2012 procesy controllingu pod lupou Část 1. - Plánování Controllingový panel 2012 procesy controllingu pod lupou Část 1. - Plánování Controllingový panel 2012, průzkum realizovaný v září 2012 rakouským Controller-Institutem a Českou asociací pro finanční řízení

Více

Jak na média. praktická část 23. 4. 2015. Mgr. Ivo Čermák

Jak na média. praktická část 23. 4. 2015. Mgr. Ivo Čermák Jak na média praktická část 23. 4. 2015 Mgr. Ivo Čermák Jak vytvářet mediálně atraktivní tiskové zprávy Správná struktura tiskové zprávy Na jaká média cílit Jak správně komunikovat s médii Obsah setkání

Více

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí:

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí: Volitelný předmět KONVERZACE AJ Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Konverzace v anglickém jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Cizí jazyk

Více

Představení tiskových titulů

Představení tiskových titulů Představení tiskových titulů deník MF DNES Deník Mladá fronta DNES jsou nejprodávanější a nejčtenější celostátní seriózní noviny v ČR. Přinášejí nejširší nabídku rubrik a příloh. Cílem listu je podávat

Více

MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ MATURITNÍ PRÁCE Z VÝTVARNÉ VÝCHOVY A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ školní rok: 2018-2019 studium: čtyřleté 1 Téma maturitní práce: Identita. Reflexe a sebereflexe. Okruhy ke zpracování tématu maturitní

Více

Logika a jazyk. filosofický slovník, Praha:Svoboda 1966)

Logika a jazyk. filosofický slovník, Praha:Svoboda 1966) Logika a jazyk V úvodu bylo řečeno, že logika je věda o správnosti (lidského) usuzování. A protože veškeré usuzování, odvozování a myšlení vůbec se odehrává v jazyce, je problematika jazyka a jeho analýza

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 Mezipředmětové vztahy --> - 2. ročník Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské Kompetence

Více

Bližší specifikace požadovaných grafických návrhů

Bližší specifikace požadovaných grafických návrhů Bližší specifikace požadovaných grafických návrhů Každá podaná nabídka, aby byla zařazena do výběrového řízení, musí obsahovat návrh webového designu a layoutu pro tyto stránky: 1) hlavní domovskou stránku

Více

Existuje celá řada volně dostupných nástrojů, které jsou pro účel projektu vhodné, např.

Existuje celá řada volně dostupných nástrojů, které jsou pro účel projektu vhodné, např. TNPW1 PRŮVODCE SEMESTRÁLNÍM PROJEKTEM Jaké téma je vhodné zpracovat? Téměř jakékoli téma se hodí ke zpracování, jehož výstupem jsou webové stránky. Je vhodné začít u témat, která jsou nám blízká. Určitě

Více

Nabídka reklamních formátů v rámci serveru - lokální weby -

Nabídka reklamních formátů v rámci serveru  - lokální weby - Nabídka reklamních formátů v rámci serveru www.denik.cz - lokální weby - Zpravodajský server denik.cz přináší 24 hodin denně bezkonkurenčně nejrozsáhlejší online zpravodajství ze 72 regionů České republiky.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-9-1-01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje

Více

Mediainfo základní údaje reklamní plochy

Mediainfo základní údaje reklamní plochy Mediainfo základní údaje reklamní plochy Profil serveru Nejnavštěvovanější regionální informačně-zpravodajský server ve Zlínském kraji ZPRÁVY Co se děje Politika a ekonomika Hasiči a policie Kultura Sport

Více