Parametry ENS a ES energetické ukazatele (indikátory).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Parametry ENS a ES energetické ukazatele (indikátory)."

Transkript

1 MMEE cv.3 Cíl: Procvičení výpoču paramerů energeických sousav (ENS) a elekroenergeických sousav - elekrizačních sousava (ES) 1. Podle jakých paramerů lze porovnáva energeické sousavy? 2. Proč je nuné používa poměrné ukazaele? 3. Jaké jsou opimální paramery ENS a ES? Paramery ENS a ES energeické ukazaele (indikáory). Porovnání funkce sysému (jeho činnosi = provozu) se provádí podle zv. indikáorů = paramerů sysémů - Key Performance Indicaors (KPI), nebo se jim říká aky indikáory úspěšnosi naplnění cílové funkce - Key Success Indicaors (KSI). Paramery = indikáory nám umožňují měři úspěšnos naplnění nasavené cílové funkce. Paramery všech sousav se edy definují proo, aby bylo možné posoudi: schopnos sysému plni jeho funkci cílovou funkci, porovnáva jednolivé sysémy plnící sejnou funkci mezi sebou navzájem Paramery mohou bý: a) absoluní, (Compound Indicaors) číselné hodnoy ěcho paramerů vyjadřují absoluní velikos v jednokách měřené (sledované) veličiny. Mezi yo veličiny paří: spořeba primárních zdrojů (PZ), spořeba koncových zdrojů (KZ), znečišění CO 2 vlivem použií PZ ad. b) poměrné (relaivní), c) (Key Indicaors) absoluní paramery vzažené na příslušné množsví jednokové veličiny kerým je energeická forma zásobována energeická náročnos jednoky hrubý domácí produk ( - spořeba pro maeriální produkci), spořeba primárních zdrojů na 1 obyvaele v dané oblasi sysému apod. Absoluní paramery lze zjisi z energeického bilancování sysému. Poměrné ukazaele jsou pro porovnávání kvali sysému důležiější. Samoná absoluní hodnoa je sice ukazaelem celkové spořeby, ale nevyjadřuje efekiviu jejich využií. Hodnocení je vždy založeno na zákonu zachování energie v sysému:

2 Koncové zdroje Bilancovaelné PZ zušlech ovací procesy Elekřina Teplo Tuhá Paliva Kapalná paliva Plynná paliva Doprava Savebnicví Zemědělsví Průmysl Služby Zboží ke směně ransformační procesy Osobní Energeické hodnocení lze provádě na sraně zásobovacích sysémů, spořeby i celého sysému. Hodnocení zásobovacích sysémů Do zásobovacího sysému (ZS) vsupují bilancovaelné PZ, keré se mohou ješě ve výrobním sysému ransformova do jiné koncové energeické formy, nebo paliva mohou projí aké zušlechťovacím procesem (palivo se neransformuje na eplo nebo elekřinu). Ve výrobních i dopravních sysémech vznikají energeické zráy. Nejvěší energeickou zráu v ZS, předsavují zráy v epelných elekrárnách, což jsou z výrobního hodnocení energeické ransformovny měnící energeickou formu bilancovaelného PZ na elekřinu. Jejich čisá účinnos je přibližně 32%, j., že 68 % energeického vsupu při procesu ransformace jsou zráy. Př.: Bilancování energeického zásobovacího sysému ČR na základě da z ČSÚ. Saický úřad vede evidenci energeického sysému sáu = energeického hospodářsví, na základě kerého se provádí výpoče energeických indikáorů. První čásí energeického sysému je sysém zásobovací, jehož paramery (absoluní hodnoy = energeické jednoky TJ) jsou za jeden rok uvedeny v abulce. Jednolivé bilancovaelné PZ jsou označeny barevně elekrická, epelná, Paliva (kapalné, plynné, uhé)

3 Měrná jednoka /Uni/ : TJ U k a z a e l - I n d i c a o r P a l i v a - F u e l s Energie - E n e r g y Celkem uhá kapalná plynná celkem epelná elekrická Toal Solid Liquid Gaseous Toal Hea Elecriciy Přírodní zdroje - Naural Sources D o v o z - I m p o r V ý v o z - E x p o r Změna savu zásob u dodavaelů - Supplier Sock Changes Změna savu zásob u spořebielů - Consumer Sock Changes Jiné zdroje - Oher Sources PZ - Primary Energy Sources Druhoné a obnovielné zdroje - Secondary Sources and Renewables Výroba - Producion Zdroje celkem vč. výroby - Toal Sources (incl.producion) VS Při zušlechťování paliv - Inpu ino Fuel Upgrading ÁZ Při výrobě epelné energie - Inpu ino Hea Generaion KA Při výrobě elekrické energie - Inpu ino Elecriciy Generaion PROVO Při zušlechťování paliv - Operaion Consumpion on Fuel Upgrading ZOVACÍ Při výrobě epelné energie - Operaion Consumpion on Hea Gen SPOTŘE Při výrobě elekrické energie - Operaion Consumpion on El. Gen BA Při ěžbě, úpravě a dopravě paliv - Fuel Mining Z r á y doprava - Disribuion Losses KZ celkem - Toal Final Consumpion Je vidě, že celková spořeba PZ v roce 2007 byla 1879,464 PJ. Do sysémů se mohou ješě přivádě druhoné zdroje, popřípadě odpady keré se energeicky využívají 8,649 PJ. Druhoný zdroj: Je o množsví energie, keré bylo po použií v určiém energeickém nebo echnologickém procesu (jiné odvěví národního hospodářsví) znovu využio ve formě paliv nebo epla, buď v oméž procesu nebo pro jiné energeické účely. PZ prochází procesy zušlechťování nebo ransformace na KZ. Vsázka předsavuje vsup do ěcho výrobních sysémů. V abulce jsou uváděny v abulce 3 výroba epla, výroba elekřiny a zušlechění paliv. Z abulky je parné, že pokud provedeme porovnání bilančních vsupů do elekráren vořenými uhými jednolivými bilancovaelnými PZ je jejich celková hodnoa 870,791 PJ, přičemž 556, 656 PJ předsavuje uhlí pro uhelné elekrárny 41 % a 38 % se provádí výroba eplem z reakorů v jaderných epelných elekrárnách. 19% 41% 0% 2% 0% 38% uhá kapalná plynná celkem epelná elekrická Jesliže provedeme porovnání např. celkového množsví elekřiny v KZ se vsupem PZ do elekráren dosaneme účinnos ransformačních řeězců na výrobu elekřiny s respekováním zráy v dopravě: Účinnos ransformace PZ a jejich dopravy k zákazníkům ve formě KZ (elekřiny): , ,2 0,231

4 Z příkladu je zřejmé, že snaha o maximalizaci účinnosi ransformace PZ na elekřinu je jedním z nejdůležiějších cílů pro řízení elekroenergeiky. Př. Spočěe úsporu PZ pro ENS ČR pokud by se podařilo zvýši účinnos ransformace v epelných elekrárnách o 5%. Ilusraivní je rovněž vývoj spořeby PZ v ČR v jednolivých leech: Hodnocení spořebielských sysémů KZ se spořebovávají v jednolivých odvěvích NH, viz. základní obrázek bilancí. Je edy možné na základě saisických da provádě rozklíčování spořeby na jednolivé oblasi a sanovi absoluní ukazaele:

5 Konečná spořeba celkem Rok Paliva Energie Celkem paliva a uhá kapalná plynná celkem epelná elekrická energie Year Fuels Energy Toal fuels Solid Liquid Gaseous Toal Hea Elecrical and energy Toal Final Consumpion Spořeba v zemědělsví a lesnicví Consumpion in Agriculure and Foresry Spořeba v průmyslu Spořeba ve savebnicví Spořeba v dopravě Spořeba osaních odvěví Spořeba v domácnosech Consumpion in Indusry Consumpion in Consrucion Consumpion in Transpor Consumpion in oher Secors Consumpion in Households Na základě ěcho bilancí, lze například hodnoi energeickou efekivnos např. invesic do zaeplování byů a domů v osobním vlasnicví apod. Rovněž u KZ je názorný jejich časový vývoj.

6 Poměrné ukazaele key indicaors. Z hlediska spořeby energeických zdrojů a jejich efekivního využií pro maeriální produkce je nejdůležiější poměrný paramer energeické náročnosi sysému na vorbu (EN ). Lze edy definova spořeba zdrojů buďo spořebu primárních nebo koncových energeických forem na jednoku vyvořeného. Pak edy celková spořeba primárních zdrojů (bilančních) na vorby jedné jednoky je energeická náročnos ENS na vorbu. PZ EN ENS J / p.j., Kde: p.j. - peněžní jednoka Je zřejmé, že v omo parameru jsou započíané všechny bilancovaelné primární zdroje na vsupu do ENS, j. i y keré se spořebovávají pro osobní spořebu obyvaelsva. Pro EEN lze definova spořebu elekřiny na jednoku., j. už koncové energeické formy vsupující do spořeby: EN ES KZ elek. Ws / p.j. Pro sanovení ěcho paramerů je důležié zná hodnou. Co je o Moo: Hrubý domácí produk není všespasielným ukazaelem, kerý ukazuje všechny svělé i sinné sránky vývoje ekonomiky, ale pro svou jednoduchou zjisielnos i inerpreovaelnos zůsává hojnou pomůckou saisiků, vděčným émaem novinářů a silným argumenem poliiků. Náš problém při sanovení indikáorů, neboli poměrných ukazaelů (energeického sysému - ENS a elekroenergeického sysému -ES, je sanovi pořebu jednolivých energeických forem (primárních, koncových), na maeriální produkci. Problém 1: Jak hodnoi maeriální produkci hospodářsví? Jak bylo řečeno na přednášce maeriální produkce se může hodnoi na principu: Územním produkce provedena na daném území (domácím hřiši -území) Národním produkce provedena subjeky hlásící se k danému území (je jedno kde hraje jesli doma nebo venku) Mírou maeriální produkce je pak hodnoa produkce nezývaná produk (P) za sanovené časové období (1.rok). Celkový produk hrubý (absoluní ukazael) lze edy vyjadřova pomocí: (GDP) = hrubý domácí produk (gross domesic produc)

7 HDN (GNP) = hrubý národní produk (gross naional produc) Hrubý je proo, že čisou hodnou nedokážeme nikdy přesně zjisi domácí produkce neprocházející evidencí (daňovým sysém), černá ekonomika ad. Problém 1: Jak zjisi aspoň en hrubý produk? Exisují v podsaě ři meody: Výrobková meoda - Seče se jen hodnoa výrobků a služeb v daném roce a pouze jednou = suma přidaných hodno - peněžním vyjádřením celkové hodnoy saků a služeb nově vyvořených v daném období na určiém území. Výdajová meoda Sečou se výdaje na finální zboží a služby v daném roce, přičemž rozeznáváme výdaje na spořebu, invesice, veřejné výdaje a čisý vývoz - = agregání výdaje. Důchodová meoda Seče se hodnoa důchodových saků, keré získali občané na daném území - = agregání výdaje = agregání důchody, j. suma důchodů: o mzdy (+ osaní náhrady zaměsnancům) o nájemné(důchody z pronájmu pozemků a nemoviosí) o úroky (čisé úroky získané domácnosmi) o zisky (zisky firem a důchody osob výdělečně činných - OSVČ) Dále budeme provádě vyhodnocení na na základě výrobkové meody (výrobní). Dle éo meody je definován jako ržní hodnoa finální produkce dosažené za jeden rok, na území daného sáu. Musíme ohodnoi ržní produkci, přičemž hodnoa přidaných hodno je vořena nesourodými výrobky a službami, je ady dán sečením počem výrobků jednolivých druhů vynásobených průměrnou ržními cenou podle rovnice: = ržní cena x množsví A + ržní cena x množsví B [1] Jednolivé výrobky, služby vořící jsou zkaegorizovány do následujících oblasí: výdaje domácnosí na nákup zboží a služeb, čili vše co občané uraí v obchodech a za služby = C konečná spořeba (consumpion) vládní nákupy zboží a služeb, j. vše co nakoupí vlády = G - govermen hrubé soukromé domácí invesice, což jsou zejména invesiční nákupy firem, jak za suroviny, ak na rozšíření i obnovu zv. kapiálových saků (j. i škody po hurikánu) = I - invesice expory = X impory = M Časo se konečná spořeba produkce na domácím území spojuje dohromady a hodnoou C je pak: C= C+G [2] Souče celkové domácí spořeby a cen zaplacených za invesice se dá definova jako domácí popávka neboli absorpce A:

8 A= C+I [3] Lze edy definova jako domácí popávka a nabídka: = A+(X-M) [4] Nyní umíme spočía v příslušném roce. Vezme ceny daného roku, j. běžnými cenami v příslušném roce, a pronásobíme ho počem výrobků. Takovýo se nezývá Nominální. Porovnání vývoje v čase je důležié abychom mohli hodnoi vývoj fungování výrobních řeězců v sysému. Problém je že v presenovaném výpoču dochází v jednolivých leech jak ke změně poču výrobků maeriální produkce, ak i ke změně cen jednolivých výrobků. Problém 3: Jak mezi sebou porovnáva maeriální produkci v jednolivých leech na daném území? Lze obecně říci že vyšší spořeba výrobků bude v rovnici vždy mí za následek nárůs, pokud ceny zůsanou zachovány. Ceny se ovšem mění, j. soupají nebo klesají eno pohyb se nazývá inflace a deflace. Za sejné peníze si můžeme koupi menší nebo věší poče výrobků. Vzájemný poměr ceny v jednolivých leech se nazývá defláor: def= p n /p (n-1) [5] kde: p cena v n-ém a (n-1) předchozím roce Tím můžeme dosa daného roku (běžného) v cenách (průměrných) roku předcházejícího: [6] n p i i,n 1 * qi, n kde: q cena v n-ém a (n-1) předchozím roce. Tako by bylo možné přepočíáva do určiého roku v minulosi. Je nuno zvoli nějaký rok jako základní, kerý bude voři bázi (bazický rok referenční rok) vůči kerému se bude přepočíáva. Přepočený v cenách ohoo roku bude pak bude reálný, j. v porovnání s ímo rokem. Ceny v referenční roce budou zv. sálé ceny. Teno rok se přibližně za 5 le posunuje vždy dopředu. Současný přepočení rok je 2000, předchozí byl Tak např. přepoče v n-ém roce na sálé ceny roku 1995 pak je: n p i i,1995 * qi, n [7] Závěr edy je že lze vyjadřova: v běžných cenách (příslušný rok,) v průměrných cenách předchozího roku,

9 ve sálých cenách referenčního roku nyní rok 2000 (což lze provés skokovým výpočem [7] nebo zřeězením údajů v průměrných cenách předchozího roku odpovídajícím objemovým indexem podle rovnice [6] do příslušného referenčního roku) Poslední variana je nejlepší a nezpůsobí jisou diskoninuiu změn emp růsu reálného vlivem skoku výsledky a reálný není závislý na zvolené bázi v časové řadě, resp. na průměrných cenách jednoho referenčního roku. Pokud chceme edy spočía reálný v n- ém roce vůči referenčnímu roku (r.r), kerý je v časové řadě v roce () musí plai: r.r. n p i, r.r. n *q i, * * p p * i, i, *q *q n 1 k PCPR 1 i,1 i, *...* *...* PCPR k1 k p p i,n1 i,n1 PCPR n n1 *q *q i,n i,n1 [8] Kde: b.c běžné ceny, PCPR průměrné ceny předchozího roku. Lze definova i zv. objemový index: r.r. n * d1 *...* d n [9] Obdobně se dá jí obráceně (časem zpě): [10] r.r n * PCPR 1 1 *...* PCPR n1 n 1 Uvedenou meodiku si ukážeme na příkladu: Př. K dispozici jsou údaje o ČR v běžných cenách v leech 2002 až Přepočěe a jeho komponeny z roku 2004 na sálé ceny roku běžné ceny (is. Kč) průměrné ceny předchozího roku (is. Kč) C I X M

10 Řešení: a) výpoče v běžných a průměrných cenách v jednolivých leech = A+(X-M)= C + I +X M b) hodnoa defláorů průměrné ceny předchozího roku (is. běžné ceny (is. Kč) Kč) C I X M vypočené z poměrů běžných cen roku a průměrných cen předchozího roku (is. Kč) C 101, , ,7342 I 97, , ,9006 X 94, , ,0395 M 91, , , , , ,6743 b) přepoče 2004 na sálé ceny roku 2002 = běžné ceny 2002, pomocí defláorů r.r. n * d 1 *...* d n běžné ceny 2004 v cenách roku 2003 v cenách roku 2002 C I X M Umíme už vypočía nominální a spočía reálný na daném území. Nyní chceme porovnáva jednolivá území (jednolivé země) mezi sebou navzájem. Pokud mají sejnou měnu, ak by o neměl bý problém. Pokud různé měny mohli bychom jednolivá pronásobi směným kurzem. Takovéo porovnání by ale nemuselo bý objekivní, proože občané jednolivých sáů si za sejné peníze mohou koupi různé množsví výrobků (někde jsou prosě ceny výrobků i v přepoču měn menší nebo věší). Proo by bylo vhodné korigova s ímo respekováním. To se provádí zv. pariou kupních sil (Purchasing Power Pariy- PPP) měny XY, kerá vyjadřuje poče jednoek národní měny, za kerý lze koupi sejné množsví výrobků a služeb na vnirosáním rhu jako za jednoku měny XY na vnirosáním rhu měny

11 XY. Konverzní poměr, umělý kurz, jenž převádí jednu měnu do druhé ak, že lze koupi sále sejný objem zboží a služeb: PPP= P d /P f [11] Základem výpoču pari je porovnání cen v národních měnách u dosaečného poču shodných výrobků a služeb na vnirosáních rzích. To se zpravidla provádí meodou spořebního koše vyjadřujícího běžné náklady domácnosi. V České republice oo porovnání provádí a obsahem spořebního koše se zabývá Český saisický úřad. V makroekonomii je spořební koš používán pro měření cenové hladiny, resp. míry inflace. V omo případě předsavuje spořební koš reprezenaivní skupinu saků, kerý obsahuje výdaje na bydlení, sravu, kuluru. Pořídíme-li reprezenaivní koš komodi v ČR za ,- Kč (P d ) a enýž koš v eurozóně za 1 000,- (P f ), pak se rovnovážný nominální kurz (ED/F) usálí na hodnoě 30,- Kč za 1,- V následující abulce je ukázaná energeická bilance ČR v unách*10 3 ropného ekvivalenu zdroj EIA. ( oe = výhřevnos 41,868 GJ (giga joulu)) Semesrální práce: Na základě údajů hp:// - Inernaional Energy Agency (IEA), porovneje indikáory energeického sysému ČR s osaními zeměmi EU v energeických jednokách - J, BTU, v hmonosních jednokách ropného ekvivalenu oe.

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu Makroekonomické modely se zabývají modelováním a analýzou vzahů mezi agregáními ekonomickými veličinami jako je důchod, spořeba, invesice, vládní výdaje,

Více

Energetický audit. Energetický audit

Energetický audit. Energetický audit ČVUT v Praze Fakula savební Kaedra echnických zařízení budov Energeický audi VYHLÁŠ ÁŠKA č.. 213/2001 Sb. Minisersva průmyslu a obchodu ze dne 14. června 2001, kerou se vydávaj vají podrobnosi náležiosí

Více

Metodika transformace ukazatelů Bilancí národního hospodářství do Systému národního účetnictví

Metodika transformace ukazatelů Bilancí národního hospodářství do Systému národního účetnictví Vysoká škola ekonomická v Praze Fakula informaiky a saisiky Kaedra ekonomické saisiky Meodika ransformace ukazaelů Bilancí národního hospodářsví do Sysému národního účenicví Ing. Jaroslav Sixa, Ph.D. Doc.

Více

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Jana Soukopová Anoace Příspěvek obsahuje dílčí výsledky provedené analýzy výdajů na ochranu živoního prosředí z

Více

Demografické projekce počtu žáků mateřských a základních škol pro malé územní celky

Demografické projekce počtu žáků mateřských a základních škol pro malé územní celky Demografické projekce poču žáků maeřských a základních škol pro malé územní celky Tomáš Fiala, Jika Langhamrová Kaedra demografie Fakula informaiky a saisiky Vysoká škola ekonomická v Praze Pořebná daa

Více

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově Skupinová obnova Při skupinové obnově se obnovují všechny prvky základního souboru nebo určiá skupina akových prvků najednou. Posup při skupinové obnově prvky, jež selžou v určiém období, je nuno obnovi

Více

Výroba a užití elektrické energie

Výroba a užití elektrické energie Výroba a užií elekrické energie Tepelné elekrárny Příklad 1 Vypočíeje epelnou bilanci a dílčí účinnosi epelné elekrárny s kondenzační urbínou dle schémau naznačeného na obr. 1. Sesave Sankeyův diagram

Více

213/2001 ve znění 425/2004 VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. června 2001,

213/2001 ve znění 425/2004 VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. června 2001, 213/2001 ve znění 425/2004 VYHLÁŠKA Minisersva průmyslu a obchodu ze dne 14. června 2001, kerou se vydávají podrobnosi náležiosí energeického audiu Minisersvo průmyslu a obchodu sanoví podle 14 ods. 5

Více

Schéma modelu důchodového systému

Schéma modelu důchodového systému Schéma modelu důchodového sysému Cílem následujícího exu je názorně popsa srukuru modelu, kerý slouží pro kvanifikaci příjmové i výdajové srany důchodového sysému v ČR, a o jak ve varianách paramerických,

Více

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Meodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržielnos projeků PŘÍLOHA

Více

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU Indexy základní, řeězové a empo přírůsku Aleš Drobník srana 1 7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU V kapiole Indexy při časovém srovnání jsme si řekli: Časové srovnání vzniká, srovnáme-li jednu

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE VYTVÁŘENÍ TRŽNÍ ROVNOVÁHY VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINÁŘSKÝCH PRODUKTŮ Ing. Michal Malý Školiel: Prof. Ing. Jiří

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.10.2014 COM(2014) 675 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE nahrazující sdělení Komise o harmonizovaném rámci návrhů rozpočových plánů a zpráv o emisích dluhových násrojů

Více

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA 3. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 6.-7. září 2006 Analýza cilivosi NPV projeku na bázi ukazaele EVA Dagmar Richarová

Více

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA 4 mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 11-12 září 2008 Analýza rizikových fakorů při hodnocení invesičních projeků dle kriéria

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

Nové indikátory hodnocení bank

Nové indikátory hodnocení bank 5. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-TU Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 8. - 9. září 2010 Nové indikáory hodnocení bank Josef Novoný 1 Absrak Příspěvek je

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

Studie proveditelnosti (Osnova)

Studie proveditelnosti (Osnova) Sudie provedielnosi (Osnova) 1 Idenifikační údaje žadaele o podporu 1.1 Obchodní jméno Sídlo IČ/DIČ 1.2 Konakní osoba 1.3 Definice a popis projeku (max. 100 slov) 1.4 Sručná charakerisika předkladaele

Více

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Semesrální práce z předměu KMA/MAB Téma: Schopnos úrokového rhu předvída sazby v době krize Daum: 7..009 Bc. Jan Hegeď, A08N095P Úvod Jako éma pro

Více

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti Měření výkonnosi údržby prosřednicvím ukazaelů efekivnosi Zdeněk Aleš, Václav Legá, Vladimír Jurča 1. Sledování efekiviy ve výrobní organizaci S rozvojem vědy a echniky je spojena řada požadavků kladených

Více

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVIT V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIK Ramanová Ivea ABSTRAKT Příspěvek je věnován problemaice měření míry progresiviy zdanění pomocí indexu daňové progresiviy, kerý vychází z makroekonomických

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Invesujeme do vaší budoucnosi Ekonomika podniku Kaedra ekonomiky, manažersví a humaniních věd Fakula elekroechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Kriéria efekivnosi

Více

Zhodnocení historie predikcí MF ČR

Zhodnocení historie predikcí MF ČR E Zhodnocení hisorie predikcí MF ČR První experimenální publikaci, kerá shrnovala minulý i očekávaný budoucí vývoj základních ekonomických indikáorů, vydalo MF ČR v lisopadu 1995. Tímo byl položen základ

Více

4. Střední radiační teplota; poměr osálání,

4. Střední radiační teplota; poměr osálání, Sálavé a průmyslové vyápění (60). Sřední radiační eploa; poměr osálání, operaivní a výsledná eploa.. 08 a.. 08 Ing. Jindřich Boháč TEPLOTY Sřední radiační eploa - r Sálavé vyápění = PŘEVÁŽNĚ sálavé vyápění

Více

Teorie obnovy. Obnova

Teorie obnovy. Obnova Teorie obnovy Meoda operačního výzkumu, kerá za pomocí maemaických modelů zkoumá problémy hospodárnosi, výměny a provozuschopnosi echnických zařízení. Obnova Uskuečňuje se až po uplynuí určiého času činnosi

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

2.2.2 Měrná tepelná kapacita

2.2.2 Měrná tepelná kapacita .. Měrná epelná kapacia Předpoklady: 0 Pedagogická poznámka: Pokud necháe sudeny počía příklady samosaně, nesihnee hodinu za 45 minu. Můžee využí oho, že následující hodina je aké objemnější a použí pro

Více

Derivace funkce více proměnných

Derivace funkce více proměnných Derivace funkce více proměnných Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 21. prosince 2017 1. Parciální derivace. Ve výrazu f(x, y) považujeme za proměnnou jen x a proměnnou y považujeme za konsanu. Zderivujeme

Více

Léto 2005. Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlastně ovlivňují?

Léto 2005. Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlastně ovlivňují? NEWTON College, a. s. www.newoncollege.cz Léo 25 Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlasně ovlivňují? Makroekonomický vývoj 12 Akuální makroekonomický vývoj České republiky 31 Prognóza ekonomických

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Práce a výkon TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Práce a výkon TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ ROUD ráce a výkon TENTO ROJEKT JE SOLUFINANCOVÁN EVROSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZOČTEM ČESKÉ REUBLIKY. ráce a výkon elekrického proudu rochází-li elekrický proud jakýmkoli spořebičem,

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

Zásady hodnocení ekonomické efektivnosti energetických projektů

Zásady hodnocení ekonomické efektivnosti energetických projektů Absrak Zásady hodnocení ekonomické efekivnosi energeických projeků Jaroslav Knápek, Oldřich Sarý, Jiří Vašíček ČVUT FEL, kaedra ekonomiky Každý energeický projek má své ekonomické souvislosi. Invesor,

Více

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované.

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované. finní ransformace je posunuí plus lineární ransformace má svou maici vzhledem k homogenním souřadnicím využií například v počíačové grafice [] Idea afinního prosoru BI-LIN, afinia, 3, P. Olšák [2] Lineární

Více

Porovnání způsobů hodnocení investičních projektů na bázi kritéria NPV

Porovnání způsobů hodnocení investičních projektů na bázi kritéria NPV 3 mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 6-7 září 2006 Porovnání způsobů hodnocení invesičních projeků na bázi kriéria Dana Dluhošová

Více

1/77 Navrhování tepelných čerpadel

1/77 Navrhování tepelných čerpadel 1/77 Navrhování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování akumulace epla bilancování inervalová meoda sezónní opný fakor 2/77 Paramery epelného čerpadla opný výkon Q k [kw]

Více

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP Doazníkové šeření 1 - souhrnný výsledek za ORP Název ORP Polička Poče odpovědí 21 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V jakých oblasech výborně či velmi dobře spolupracujee

Více

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je.

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Pravděpodobnos a saisika 0. ČASOVÉ ŘADY Průvodce sudiem Využijeme znalosí z předchozích kapiol, především z 9. kapioly, kerá pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Předpokládané znalosi Pojmy

Více

Ekopoint s.r.o. 01/2011

Ekopoint s.r.o. 01/2011 PÍSEMNÁ ZPRÁVA O ENERGETICKÉM AUDITU OBECNÍ ÚŘAD ŘEPÍN HLAVNÍ 8, ŘEPÍN Ekopoin s.r.o. /2 EKO POINT, s.r.o. www.ekopoin.cz info@ekopoin.cz Obsah:. Idenifikační údaje... 4.. Zadavael energeického audiu...

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ.1.07/1.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol FINANČNÍ MATEMATIKA-

Více

El. Administrativní budova Otín 286, Jindřichův Hradec. Zadavatel posudku: Pro Invest s.r.o. Kettnerova 2048/28, Praha 5 IČ:

El. Administrativní budova Otín 286, Jindřichův Hradec. Zadavatel posudku: Pro Invest s.r.o. Kettnerova 2048/28, Praha 5 IČ: Zadavael posudku: Pro Inves s.r.o. Kenerova 48/8, 155 Praha 5 IČ: 6559 Zpracovael posudku: Energy Consuling Service, s.r.o. Žižkova ř. 39/1, 37 1 České Budějovice IČ, DIČ: 8 6 868, CZ86868 Energeický specialisa:

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

9 Viskoelastické modely

9 Viskoelastické modely 9 Viskoelasické modely Polymerní maeriály se chovají viskoelasicky, j. pod vlivem mechanického namáhání reagují současně jako pevné hookovské láky i jako viskózní newonské kapaliny. Viskoelasické maeriály

Více

Věstník ČNB částka 25/2007 ze dne 16. listopadu 2007

Věstník ČNB částka 25/2007 ze dne 16. listopadu 2007 Třídící znak 1 0 7 0 7 6 1 0 ŘEDITEL SEKCE BANKOVNÍCH OBCHODŮ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY VYHLAŠUJE ÚPLNÉ ZNĚNÍ OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 2/2003 VĚST. ČNB, KTERÝM SE STANOVÍ PODMÍNKY TVORBY POVINNÝCH MINIMÁLNÍCH

Více

Složkový model spotřeby tepelné energie v síti centralizovaného zásobování teplem

Složkový model spotřeby tepelné energie v síti centralizovaného zásobování teplem Složkový model spořeby epelné energie v síi cenralizovaného zásobování eplem Jaroslav Šípal V souvislosi s rosoucí spořebou energie a úbykem fosilních paliv je v současné době věnována velká pozornos zvyšování

Více

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Základní ransformace časových řad Veškeré násroje základní korelační analýzy, kam paří i lineární regresní (ekonomerické) modely

Více

Inflace po vstupu do měnové unie vybrané problémy 1

Inflace po vstupu do měnové unie vybrané problémy 1 Inflace po vsupu do měnové unie vybrané problémy 1 Jan Kubíček (leden 23, pracovní verze) Úvod Realia evropské měnové unie a edy společné moneární poliiky zalačuje do pozadí oázku inflačního diferenciálu

Více

Práce a výkon při rekuperaci

Práce a výkon při rekuperaci Karel Hlava 1, Ladislav Mlynařík 2 Práce a výkon při rekuperaci Klíčová slova: jednofázová sousava 25 kv, 5 Hz, rekuperační brzdění, rekuperační výkon, rekuperační energie Úvod Trakční napájecí sousava

Více

1/91 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel

1/91 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel 1/91 Navrhování a bilancování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování roční opný fakor TČ sezónní opný fakor sousav Tepelné čerpadlo 2/91 Q k odběrová srana Q k P el Q

Více

APLIKACE VYBRANÝCH MATEMATICKO-STATISTICKÝCH METOD PŘI ROZHODOVACÍCH PROCESECH V PŮSOBNOSTI JOINT CBRN DEFENCE CENTRE OF EXCELLENCE

APLIKACE VYBRANÝCH MATEMATICKO-STATISTICKÝCH METOD PŘI ROZHODOVACÍCH PROCESECH V PŮSOBNOSTI JOINT CBRN DEFENCE CENTRE OF EXCELLENCE Břeislav ŠTĚPÁNEK, Pavel OTŘÍSAL APLIKACE VYBRANÝCH MATEMATICKO-STATISTICKÝCH METOD PŘI ROZHODOVACÍCH PROCESECH V PŮSOBNOSTI JOINT CBRN DEFENCE CENTRE OF EXCELLENCE Absrac: Mahemaical-saisic mehods provide

Více

Studie proveditelnosti (Osnova)

Studie proveditelnosti (Osnova) Sudie provedielnosi (Osnova) 1 Idenifikační údaje žadaele o podporu 1.1 Obchodní jméno Sídlo IČ/DIČ 1.2 Konakní osoba 1.3 Definice a popis projeku (max. 100 slov) 1.4 Sručná charakerisika předkladaele

Více

MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA

MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA Přednáška 7 MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA A INTERAKCE S MĚNOVÝM KURZEM (navazující přednáška na přednášku na éma inflace, měnová eorie a měnová poliika) Měnová poliika

Více

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat.

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat. 4 Inegrace subsiucí 4 Inegrace subsiucí Průvodce sudiem Inegrály, keré nelze řeši pomocí základních vzorců, lze velmi časo řeši subsiuční meodou Vzorce pro derivace elemenárních funkcí a věy o derivaci

Více

KONCEPT UDRŽITELNOSTI NEGATIVNÍ ČISTÉ INVESTIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH

KONCEPT UDRŽITELNOSTI NEGATIVNÍ ČISTÉ INVESTIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH KONCEP UDRŽIELNOSI NEGAIVNÍ ČISÉ INVESIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LEECH 1999 2011 Karel Brůna, Vysoká škola ekonomická v Praze 1 1. Úvod Pro ranziivní ekonomiky je ypické,

Více

1/82 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel

1/82 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel 1/82 Navrhování a bilancování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování roční opný fakor TČ sezónní opný fakor sousav Tepelné čerpadlo 2/82 Q k odběrová srana Q k P el Q

Více

Prognózování vzdělanostních potřeb na období 2006 až 2010

Prognózování vzdělanostních potřeb na období 2006 až 2010 Prognózování vzdělanosních pořeb na období 2006 až 2010 Zpráva o savu a rozvoji modelu pro předvídání vzdělanosních pořeb ROA - CERGE v roce 2005 Vypracováno pro čás granového projeku Společnos vědění

Více

Vybrané metody statistické regulace procesu pro autokorelovaná data

Vybrané metody statistické regulace procesu pro autokorelovaná data XXVIII. ASR '2003 Seminar, Insrumens and Conrol, Osrava, May 6, 2003 239 Vybrané meody saisické regulace procesu pro auokorelovaná daa NOSKIEVIČOVÁ, Darja Doc., Ing., CSc. Kaedra konroly a řízení jakosi,

Více

Manuál k vyrovnávacímu nástroji pro tvorbu cen pro vodné a stočné

Manuál k vyrovnávacímu nástroji pro tvorbu cen pro vodné a stočné OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Manuál k vyrovnávacímu násroji pro vorbu cen pro vodné a sočné MINISTERSTVO

Více

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování 7 mezinárodní konference Finanční řízení podniků a finančních insiucí Osrava VŠB-U Osrava Ekonomická fakula kaedra Financí 8 9 září 00 plikace analýzy cilivosi při finačním rozhodování Dana Dluhošová Dagmar

Více

Zadavatel MSSS Vejprty, S. K. Neumanna 842, Vejprty

Zadavatel MSSS Vejprty, S. K. Neumanna 842, Vejprty Energeický audi. 13487 1. Úvodní čás 1.1 Idenifikační údaje Zadavael Obchodní jméno: MSSS Vejpry, S. K. Neumanna 842, 431 91 Vejpry Sauární zásupce: Mgr. Per Husák, řediel Idenifikační číslo: 46789863

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Tiul předpisu: Nařízení vlády o sanovení podmínek pro zařazení skupin výrobců, zajišťujících společný odby vybraných zemědělských komodi, do

Více

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace XXVI. ASR '2 Seminar, Insrumens and Conrol, Osrava, April 26-27, 2 Paper 2 Vliv funkce příslušnosi na průběh fuzzy regulace DAVIDOVÁ, Olga Ing., Vysoké učení Technické v Brně, Fakula srojního inženýrsví,

Více

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu Sýskala, 22 L e k c e z e l e k r o e c h n i k y Víězslav Sýskala TÉA 6 Oddíl 1-2 Sylabus k émau 1. Definice elekrického pohonu 2. Terminologie 3. Výkonové dohody 4. Vyjádření pohybové rovnice 5. Pracovní

Více

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 Vniřní jednoka pro sysém epelných čerpadel vzduch-voda EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1 EKHBRD014ACY1

Více

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH OHONŮ (E) Určeno pro posluchače bakalářských sudijních programů FS Obsah 1. Úvod (definice, rozdělení, provozní pojmy,). racovní savy pohonu 3. Základy mechaniky a kinemaiky pohonu

Více

C Predikce vývoje makroekonomických indikátorů

C Predikce vývoje makroekonomických indikátorů C Predikce vývoje makroekonomických indikáorů Prameny abulek a grafů: ČSÚ, Eurosa C.1 Ekonomický výkon Minulý vývoj HDP Sezónně očišěný HDP 2 ve 3. čvrleí 2012 mezičvrleně klesl o 0,3 % (proi 0,2 %). Meziročně

Více

Working Paper Solidarita mezi generacemi v systémech veřejného zdravotnictví v Evropě

Working Paper Solidarita mezi generacemi v systémech veřejného zdravotnictví v Evropě econsor www.econsor.eu Der Open-Access-Publikaionsserver der ZBW Leibniz-Informaionszenrum Wirschaf The Open Access Publicaion Server of he ZBW Leibniz Informaion Cenre for Economics Pavloková, Kaeřina

Více

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV Popis reguláoru pro řízení směšovacích venilů a TUV Reguláor je určen pro ekviermní řízení opení jak v rodinných domcích, ak i pro věší koelny. Umožňuje regulaci jednoho směšovacího okruhu, přípravu TUV

Více

Využívání obnovitelných zdrojů na výrobu elektrické energie v ČR

Využívání obnovitelných zdrojů na výrobu elektrické energie v ČR Mendelova zemědělská a lesnická univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Využívání obnovielných zdrojů na výrobu elekrické energie v ČR Bakalářská práce Vedoucí práce:

Více

EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST

EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST CENTRUM VÝZKUMU KONKURENČNÍ SCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST Anonín Slaný a kol. 2009 EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST

Více

STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ

STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ Saické a dnamické vlasnosi paří k základním vlasnosem regulovaných sousav, měřicích přísrojů, měřicích řeězců či jejich čásí. Zaímco saické vlasnosi se projevují

Více

Výpočty teplotní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích

Výpočty teplotní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích Výpočy eploní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích Úvod Při provozu polovodičového měniče vzniká na výkonových řídicích prvcích zráový výkon. volňuje se ve ormě epla, keré se musí odvés z

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK Základy ekonomerie Modely simulánních rovnic Problém idenifikace srukurních simulánních rovnic Cvičení Zuzana Dlouhá Modely simulánních rovnic (MSR) eisence vzájemných vazeb mezi proměnnými v modelu,

Více

XI-1 Nestacionární elektromagnetické pole...2 XI-1 Rovinná harmonická elektromagnetická vlna...3 XI-2 Vlastnosti rovinné elektromagnetické vlny...

XI-1 Nestacionární elektromagnetické pole...2 XI-1 Rovinná harmonická elektromagnetická vlna...3 XI-2 Vlastnosti rovinné elektromagnetické vlny... XI- Nesacionární elekromagneické pole... XI- Rovinná harmonická elekromagneická vlna...3 XI- Vlasnosi rovinné elekromagneické vlny...5 XI-3 obrazení rovinné elekromagneické vlny v prosoru...7 XI-4 Fázová

Více

SDĚLENÍ KOMISE. Harmonizovaný rámec návrhů rozpočtových plánů a zpráv o emisích dluhových nástrojů v eurozóně

SDĚLENÍ KOMISE. Harmonizovaný rámec návrhů rozpočtových plánů a zpráv o emisích dluhových nástrojů v eurozóně EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 27.6.2013 COM(2013) 490 final SDĚLENÍ KOMISE Harmonizovaný rámec návrhů rozpočových plánů a zpráv o emisích dluhových násrojů v eurozóně CS CS 1. ÚVOD Nařízení Evropského

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

Metodika odhadu kapitálových služeb

Metodika odhadu kapitálových služeb Vysoká škola ekonomcká v Praze Fakula nformaky a sasky aedra ekonomcké sasky Meodka odhadu kapálových služeb Prof. Ing. Sanslava Hronová, CSc., dr. h. c. Ing. Jaroslav Sxa, Ph.D. Prof. Ing. Rchard Hndls,

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE Daniela Stoszková

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE Daniela Stoszková VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE 2008 Daniela Soszková VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA FINANCÍ Hodnocení invesičního

Více

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut. 21. konference Klimaizace a věrání 14 OS 01 Klimaizace a věrání STP 14 NÁVRH CHLADIČ VNKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakula srojní, Úsav echniky prosředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvu.cz ANOTAC

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 2/23 Inflace po vsupu do měnové unie vybrané problémy Jan Kubíček INSIU PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU POLIIKU A KAERA HOSPOÁŘSKÉ POLIIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 10/2003 Konvergence nominální a reálné výnosnosi finančního rhu implikace pro poby koruny v mechanismu ERM II Vikor Kolán INSTITUT PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU

Více

Souvislost mezi ekonomickým rozvojem a zátěžz

Souvislost mezi ekonomickým rozvojem a zátěžz Souvislos mezi ekonomickým rozvojem a záěžz ěží živoního prosřed edí: aplikace Environmenáln lní Kuznesovy křivky na daa České republiky Jan B R Ů H A Milan ŠČA S N Ý Supra Solidam Peram COŽP UK v Praze

Více

Několik poznámek k oceňování plynárenských aktiv v prostředí regulace činnosti distribuce zemního plynu v České republice #

Několik poznámek k oceňování plynárenských aktiv v prostředí regulace činnosti distribuce zemního plynu v České republice # Několik poznámek k oceňování plynárenských akiv v prosředí regulace činnosi disribuce zemního plynu v České republice # Jiří Hnilica * Odvěví disribuce zemního plynu paří mezi regulovaná odvěví. Způsoby

Více

Scenario analysis application in investment post audit

Scenario analysis application in investment post audit 6 h Inernaional Scienific Conference Managing and Modelling of Financial Risks Osrava VŠB-U Osrava, Faculy of Economics,Finance Deparmen 0 h h Sepember 202 Scenario analysis applicaion in invesmen pos

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumenu z důvodu dodržení přiměřenosi rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

Řetězení stálých cen v národních účtech

Řetězení stálých cen v národních účtech Řeězení sálých cen v národních účech Michal Široký msiroky@gw.czso.cz Odbor čvrleních národních účů Na adesáém 8, 00 82 Praha 0 Řeězení sálých cen Podsaa řeězení Výhody a nevýhody řeězení Neadiivia objemů

Více

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07 Měřicí a řídicí echnika přednášky LS 26/7 SIMULACE numerické řešení diferenciálních rovnic simulační program idenifikace modelu Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic krokové meody pro řešení

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY TECHNOLOGICKÉ

Více

ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU

ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU MENDELOVA LESNICKÁ A ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V BRNĚ PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU Analýza zaměsnanosi cizinců v ČR Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Mgr. Marin

Více

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

Jakost, spolehlivost a teorie obnovy

Jakost, spolehlivost a teorie obnovy Jakos, spolehlivos a eorie obnovy opimální inerval obnovy, seskupování obnov, zráy z nedodržení normaivu Jakos, spolehlivos a obnova srojů Jakos vyjadřuje supeň splnění požadavků souborem inherenních znaků.

Více

Rozbor složek spotřeby a komparace různých spotřebních funkcí v České republice

Rozbor složek spotřeby a komparace různých spotřebních funkcí v České republice Mendelova univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Rozbor složek spořeby a komparace různých spořebních funkcí v České republice Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Zdeněk Rosenberg Radek Pavelka,

Více

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU Obsah Co je o dnamika? 1 Základní veličin dnamik 1 Hmonos 1 Hbnos 1 Síla Newonov pohbové zákon První Newonův zákon - zákon servačnosi Druhý Newonův zákon - zákon síl Třeí

Více

ecosyn -plast Šroub pro termoplasty

ecosyn -plast Šroub pro termoplasty ecosyn -plas Šroub pro ermoplasy Bossard ecosyn -plas Šroub pro ermoplasy Velká únosnos Velká procesní únosnos Vysoká bezpečnos při spojování I v rámci každodenního živoa: Všude je zapořebí závi vhodný

Více

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II 2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosi II Předpoklady: 020208 Pomůcky: papíry s grafy Př. 1: V abulce je naměřeno prvních řice sekund pohybu konkurenčního šneka. Vypoči: a) jeho průměrnou rychlos, b) okamžié

Více

Manuál pro textilní průmysl

Manuál pro textilní průmysl Manuál pro exilní průmysl 2 Manuál je jedním z výsupů granového projeku VaV/720/7/01, Oborový manuál pro prevenci a minimalizaci odpadů, vypsaného a zasřešeného Minisersvem živoního prosředí. Auorský ým:

Více

Úloha VI.3... pracovní pohovor

Úloha VI.3... pracovní pohovor Úloha VI.3... pracovní pohovor 4 body; průměr,39; řešilo 36 sudenů Jedna z pracoven lorda Veinariho má kruhový půdorys o poloměru R a je umísěna na ložiscích, díky nimž se může oáče kolem své osy. Pro

Více

Analýza časových řad. Informační a komunikační technologie ve zdravotnictví. Biomedical Data Processing G r o u p

Analýza časových řad. Informační a komunikační technologie ve zdravotnictví. Biomedical Data Processing G r o u p Analýza časových řad Informační a komunikační echnologie ve zdravonicví Definice Řada je posloupnos hodno Časová řada chronologicky uspořádaná posloupnos hodno určiého saisického ukazaele formálně je realizací

Více

10 Lineární elasticita

10 Lineární elasticita 1 Lineární elasicia Polymerní láky se deformují lineárně elasicky pouze v oblasi malých deformací a velmi pomalých deformací. Hranice mezi lineárním a nelineárním průběhem deformace (mez lineariy) závisí

Více

Úloha II.E... je mi to šumák

Úloha II.E... je mi to šumák Úloha II.E... je mi o šumák 8 bodů; (chybí saisiky) Kupe si v lékárně šumivý celaskon nebo cokoliv, co se podává v ableách určených k rozpušění ve vodě. Změře, jak dlouho rvá rozpušění jedné abley v závislosi

Více