Presented to the. UBKARY ofíhe UNIVERSITY OF TORONTO KAREL AND MIROSLAVA CVACHOVEC

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Presented to the. UBKARY ofíhe UNIVERSITY OF TORONTO KAREL AND MIROSLAVA CVACHOVEC"

Transkript

1 m

2 Presented to the UBKARY ofíhe UNIVERSITY OF TORONTO by KAREL AND MIROSLAVA CVACHOVEC

3 JO$.J.KOVÁÍK.

4

5

6 NAHOBHI BIBLIOTÉKA^ VÝBOR PRACÍ ELNJŠÍCH SPISOVATEL ESKOSLOVANSKÝCE- REDAKTOR: FRANTIŠEK Z í KRE.IS. DÍL TÉICÁTÝTVRTÝ. SPISY KARLA AL VINAÍCKÉHO. SVA7RIC DRUHY. V PBAZE. NÁKLA.DEM KNÉHKUPKCTVÍ : I. L. KOBEB, 18ÍO.

7 TINAICKÉSO SY VERŠEM I PROSOU. SVAZEK DRUHY. V arito a lyra. Pána BobuslaTa Hasíátejnského z Lobkovic vk a spisy vybrané. Jan Slepý. V PRAZE. NÁKLADEM KNÉHKUPECTVÍ : I. L. KOEER

8 Veábera práta YjhTSí.aJe si nakladatelstvo. Národní knéhtiskárna : I. L. Kober v Prebze.

9 VARITO A LIRA. aisxxe et x^isxxe. Vliiani;k\. II.

10 ; ; ; Obrana zvuku eských. Ondy pravil mi Nmec: eská tvrdá, drsnata e jest, Zvuky samé hromadí; nkde ni hlásky nemá." eštinu já hájil:...rozliné má stroje hudba, Jedny mkce, druhé rázn a mocn zvuí. Píroda též hory má píkré i eišt plynoucí, Bar\7 své líí svtle i temn duha. Mocn mluví hrom i boue; tichý jen šepce vtíek Chraplav vrána krká: lib slavíci pjí. Mé ucho rozliné zvuky po vší pírod slýchá V mluv naší je celá píroda obražena. V ní se také s lahodou stídává drsnota nkdy Líný rozplývá se v samohlásky jazyk. Nezkažený cizotou vždy mluví ech mužn a rázn Slastiplná se rt ešky, co med plyne e. Vlasti jen odcizený lopotí se po významu vhodném Svých myšlení; v ústech stále hatí se mu e. eška samé jasné samohlásky zná, jako Ylaška; Temným il aneb o ústa si ne stahuje. I mkké spoluhlásky tvoí, jichž Nmkyn nezná Ty v ei poskytují promnu rozmanitou. Než jaková zvuek a samohlásek v eštin vládne Míra; tu, sousede, viz dkazy pedložené. Zde vždy jenom jediná se stídá zvuka po hláskách; Viz to a nemluv nám, že tvrdá e je naše. Chceš-li zahanbiti nás, poukaž nám písn podobné V nmin své: a hned palmu podáme my jí.""

11 Varito a lyra>

12 Vnování. Vy, co na Labi a na Morav. Váhu, Dunaji a na Opav Ddiny pokojné obýváte, A se rádi nazýváte Syny jediného pvodu, Rozenými syny Matee té jediné Zem ddné, I vy dvy, Co si libhjete milé ei mateiuy Pvabu a lahodu. Nachylujte ucho éilé Nápvm i mého Varita nového.

13 Varíto. Musa Ariona pti vyuila, Lyru mu sama ladívala: A ta-li Moe se tón vydala, tišilo, Lesy nešumly, eky nejeely, Kamení ožilo. Ó by m uila ta bohyn Po umlé Helady míe Dušejímavé té lye! Ruka by má její dutin Tóny vyloudila citobudivé, Nápvy jí by vyloudila Lahodovábivé. Xež, ó žele! Musy Nebytují více Na zemi kamenité! Kamo zamiti cmzí? Nekalí se moje líce;

14 Tamo na líp vkovité Visí Lumírovo varito; To, se suku vypiato, Rokotavými tón dechy Samo vybudí echy! Nápvy. vesele eka huí, Vesele lesy šumí; Jaro vymnilo Podobu luk a polí. Cokoli žije, Cokoli ije, Se veselí. I ty raduj se, Dvo i jinochu, Vesele pj, Jako za jara nového Raduje a veselí se Pvec opcrutný. Na poli, na sad, Na luhu, louce Leželo jínoví; Záilo nebes Oko na ty ledy, A ty se býti vidly Duhami a bohatými Zaposeté rubíny.

15 Aj ta záe líená, Záe zimy cizoty Ze severa ledového Mámila oko Mé, to dítcí; Sahala i ruka má Po mamu záivém: Ale ucítila onu Povahu ledovatou. - Nebe se zakalilo, Po poli, háji Huela a vyla Boue severová. Minulo mámení; Minula zima, Minuly ledy její. Severovi Zaletli synové zase Na moe oledné. Vesele eka huí, Tesele lesy šumí; Jaro vymuje Podobu luk a polí. Cokoli Cokoli Se Jaro žije, ije. veselí. budí Duše jaré. Na poli, po luhu Dvy pjí.

16 8 Nápv tch Echo t, echu, budí. Upamatuj se Na jaro života: Nápvy takovými Pla ti máti Tebe kolébajíc! I tebe dailo Nebe duší jarou, Dalo ti ucho ilé, Jazyk i medotoký! Pj, raduj se. Jako za jara novélio Raduje a veselí so Pvec operutný. Vesele eka huí, Vesele lesy šumí. Cokoli žije, Cokoli ije. Se veselí. Cechy. by visuté Rameno mé mlo Dedalovy perut! Vysoko by vyletlo; Oko moje by se dívalo Na milenou dd zemi, 1 na hory, šedé její lemy. Ozáené by se kochalo.

17 Než i bez operutní Za jarého máje Oko mé i duše má Cítí potšení, Yiclouci alouny polí. Luinaté doly, Yody záivé, Vary víivé, Sady, háje, bory, Luhy zelené, a siné hory Ej ddina má Xemá-li podobu ráje? A co nejvíce m tší: Ruce mají, A jich užívají Moji eši. U paty ípa. Rípe, horo šerá! Ode vku, co si echovu Patu líbala, Boue tisícerá Xa tebe se sypala: Nemnilas ale podobu; Posaváde elo záivé Se ti ve pýše Plná do výše, A nemén temena Pata zakoenna

18 ! 10 Ve koe ediové; Mj útchu, Milý echu! Ku ípu pozírej. A se nezapírej Naše Labe Na Labe. vody valí Do ciziny daleké: Za mezemi líce kalí; Nese viny njaké? Jaká za horami tíhota Tebe, eko, souží?" Labe eka touží: Zavedena pýchou Kydá tady cizota Na národ u mého Poií rovinatého Hanu lichou. Hana mého národu Mou kalí vodu."" Nezkaluj, eko, líce, Jedinou cizí vinou Národové nehynou. Hana maní Nikoho neuráží; Pvoda samého raní:

19 11 Národové ale Bijí sebe sami, Ano hynou nenadále, Sami-li se neváží! U Šumavy. Ze Šumavy, lemující Šepotavé vjí dechy. echy, Šumivé vy lesiny, Jaké šepotáte no\iny?" Novinami nešumíme, Ale víme, a ti vyjevíme. Co se vky minulými Udalo za horami našimi. U Dunaje i na Sále, Za Labem i dále U moe obývalo Nkoliko národ; Milé pouto jazyka i pvodu Se echy je vázalo. Mejtívali lesiny, Bory, dubiny. Ve vyduté báni Kopávali rudu; Ze železa, ze mdi Kuli kosy a k orání Náadí.

20 12 Neradi Do divoké see mee: Hotovili Radji Pokojnou orali pdu. Na dole i hoe Budovali chýše; Veselými Jeky Za koráby jejich a lodími Pnilo se moe, Pnily se eky. Žili tiše; Na luhu i na poli, Na horách i v údolí Pli vesele; I žele Pním ukojili. asové se vymnili. Ze severu ode moe Na naše rodáky ítilo se hoe; Železem i ocelí Odní cizáci, Porénáci, Zalabáci, Násilím i položenou léí Napadali na naše jonáky. Po tisíceré na poli sei Lidé tiší unaveni, Do poroby uvedeni. Na poli a luhu zanikalo Veselé pní;

21 13 Mezi horami se ozývalo Úpní. Ze pamti lidu mizí Vci minuté. Nyní, jako cizí, Rození ddiny této synové Nevdí, co byli ddové, Nemajíce ani péi. Aby rozumli dd ei Zapomenuté. Dd jazyk uchovaly Vody jen a hory, a my šumy, Sypané mohyly, valy A obyt rumy."" Šumavo, netouží Na vky minoucí, Více se nesouži! Nové záí nebe. Doba tebe Potší budoucí. Moc a losy liché Uvalily nehody Na ty tiché Národy. Vkem ale ochabuje Síla tla surová: Síla nyní duchová liidi, asy. losy vymuje. Jazykohubivý Gero Nevévodí více. Vziž, ob i Lužice

22 u Nová zoe budí. Ocelivé vku péro K úinu i Zaniká utišené echy pudí- Eclio náeku a žele Na zavilé hubitele Reci naší ddné. Ajta vesele se zas ozývá Na poli i na besed, I vysoké vd Jará niva se zašívá. Divých Asiat na Dunaji Dílo se nepodaí. Naši Povázané, Naši Posávané Dd jazyk uchovají Násilí je nepomaaí. Lež i povra i lichá Luzy uené pomine pýcha. Vku minoucího vada Jazyk a návyk Mezera mizí, A pomalu hyne. Národy si nebudou cizí. áka utšená puí, I na ece Siné Vítzila Denisova rada A našemu jazyku Veliký se národ uí. Týž u Haboly a u Olavy Nové žáky baví."

23 ; 15 Šumavo, netouží Na vky minoucí, Více se nesouži! Nové záí nebe, Doba tebe Potší budoucí! Na Moravu. Morava se do Dunaje lije, A Opavu eka jiná pije Ku severu ta se uchyluje, Onano ku jihu zamuje. Luinatá Moravo, I ty milá Opavo, Co do Labe nebžíte, Toky jeho nesílíte? Závidí-li tomu hory, Nebo-li na mezi bory? Za jakými ale nehodami Jarými vodami Posaváde nešumíte? Zima-li vás otužila. Pouty ledu uvzila? Na vky-li onmíte. Bujaí Moravy synové, Chut vysekejte Kry ledové; Aby naše eky Nové, jaré daly jeky, Sami vesele zapjte.

24 : : 16 U Dunaje. Dunaji, Dunaji, Pýcha tob veliká Nepýchej, nepýchej, Že jsi voda široká; Reky a potoci, Co do tebe padají. Ty tebe velikou Dlati pomáhají. Na Pováží. Ráda a nelina Za rumy Dvína Ku Váhu putuje Duše má. Operutná Zaletuje Na vysokou Babíhru, Na Rohá a na Magru Netušený jí se jeví ráj Tater aj tu holé výše, Jezera a vodopády, Úboí, salaše, doly, Živé ddiny a rolí Se zelenavými sady; Holého tu zalíbený háj, Na Dunaji Kolárova chýše! Žíte vky, tiší vy geniové, Tahu podaení synové.

25 17 Lyrou vyluzujte Dušejímající tóny; Ku životu yybuzujte Duší miliony! Na Maaromany. Maai, Madai, Ej co poínáte, Že lidu našemu Jazyky ezáte? Toho ani Tatai Nedlali lítí: Žádáte-li Tatar Divoejší býti? Na llyry. Ilyi, Ilyi, Rekové bujaí, Vašimi ranami Padali Tatai. Yy se nebojíte Ani Mohamed: Yy též uhájíte Sob ei dd. Dokaváde lod Nese Jazyk i rodina Yašc- nezahyne. moe siné, 'iiiuický. II.

26 : : 18 Na Zasáví. Sáva tee do Dunaje, A Dunaj do moe Duše má za n zalátá A ji žere hoe. Oko zírá pole, háje, Roviny a výše Aj tu leží Dušanova Zahynulá íše! Široké Kosovo pole Žele moje budí, A mou duši žalovati A úpti pudí. A co moje porosené Vkol oko vidí? Pány divochy a tiché Ve porob lidi I Mohamedovi tu zuí Dosaváde kati: A vku vybuzenému Duchu meze hatí. Loupeživí tu padouši Panují a káží, Panen a rodi city Zavile uráží.

27 !! 19 Bda, bda. í to Že Zasáví touží, Lítí že je celé vky Biicové souží! Tina, Mouenín lituješ, ó Vku lidomilýl Dokavad úpéti budou Tady lidé bílí? Neví na soudv Boží Lidé nevící: Nenadále nebe metá Šípy A i kárající. noví Janiái Jinochy ti dáví, Ubohý nezoufej lide. Lide na Zasáví 1 Co vk ulíený íká. Ze nyní nemže, Neekaná, netušená Doba ti pomže Cizomilovi Cizina jediná Milá je tob, Ó ty vyrozené Ddiny rob

28 : ; 20.í; 'Komu se nechutí Ddina máti, Ej cizí macechou Bude se káti. Duše ta zavilá, K Co si neváží 7 Národu, jazyka, ^T Národ uráží. Dej, lichý cizáku. Ddin vale, Za hory, za moe -^ Poputuj dále.. Zanechej ddné Pole a háje Za moi, horami Najdi si ráje. Útchy nedá ti Zem ni moe Dojdiž i do ráje, eká t hoe! U potoka. Po dolin Potok utíká. Toky jeho Ani zima líná Ledy neupíuá.

29 Ze 21 dutého Zem lna vyniká;, g Hojn se ine, ",.. Jae se vme, Toky ruí Lívá po luin. O kameny Hází pny. Na nebi-li boue huí, Kalí se, kypí, duje; Bhutý, Nadutý Vody šíí, Jeí, víí. Luhy a palouky ruje. Tarasy, násepy boí, Lidu se nepokoí. Boue mine, Minou, Hynou Pny, šumy, jeky. Potok utišený Padá do eky. Potoku-li se nepodobá Váše i jinochova?

30 Rže u 22 Rže. mé chýše Libou vní dýše. Zefyrové létaví Jí Líbajíce Její líce ovívají. Rádo mé se dívá Oko na ni, Na tu sadu paní. Rosa napájí Potšení mého oka, A rosa-li bývá Lakomá, Zalívá ji ruka má. Bda tob ale, Divoká-li nenadále Boue zahuí! A co tebe potom ohájí? Samo-liž i nebe Horoucí na tebe Šípy vyluí? Báje o hoiiibu a sokolu. ookole, sokole, Pozírej do pole, Motýli bélaví Po lad létají; Letouni maví

31 " :: 23 Po luhu tkají. Ty sob pochycuj, Jimi se nasycuj Mou ale lubici Sivou holubici Nezadavuj! Sousede mj, Siváku holube, Dám i já ti radu, Milá-li ti bude. Nejídej semena Na rolí hozená: Kadji nachytej Sob žab a had, Chut je polykej!"" Holoubek opáí Hadi se nechutí, Žáby mi po chuti Býti neráí." Sokol ozývá se: Co je mi do tebe, Hubený holube, I do holubice: Péi ved o sebe. Co mi libo bude, To budu chytati; To te i po ase Budu požívati. Nyní hýbej : sice Ve malé dob Veta po tob!""

32 ; : 24 Zežuiice. Zežulice zakukala: Zapla-li vesele, Anebo-li ze žele Sob naíkala? Aj, na koho žaluje? Ó ta zavilá Za celé živobytí Žele necítí! Ze cizího žije, Ze cizího tyje Nco zas udávila, A nyní se raduje. v Cápu áp u Cápi. Za moe letí. záptí ápi nohatí, Bainy-li naše zanecháte? Víceli nenalézáte,.- eho tady zobati? : Ci vás uživiti nemže Vysušená kaluže?" Déle pobývejte, I za zimy asu Najdete na zoby Hojné tu zásoby

33 : 25 Lezavou po zemi chasu, Naše hady žlhovaté, Žáby jedovaté, Po chuti Do chuti Požírejte." Vosy. v osy, vosy, málo medu, Více žíhavého jedu Ye zobáku nosíváte: Ej co nesedáte Na mozoly Utužilé, Ale kži ilé Radji dláte boly?" Yosy zahuely,.oudy nemající mozol Nevídají o bolu: Aby nco zakoušely, A se také eho bály, Aby vdly, co pálí, Yosy jich upomínáme, A na to žíháky máme."

34 : : 26 Hory a bory. Hory, hory, emu vy se vypínáte?,.ku nebi se my díváme, Na zeminu nicotu A na lidí lichotu Ve výši zapomínáme." Bory, bory emu vy se zelenáte?,.ye zimy i léta dob Nemníme líce Kážeme nadji tob: Nenaíkej více!" Miiina. Letla do Letla do lesa Holubice Nieho na poli Nieho po lese Nezobala. pole. Holuba volala, A ho nevidci Žalovala, A lidi vinila, Že ho poranili A zabili.

35 ; 27 I dva Milina Útchy nemela Doma sama. Po poli bhala, Po lese tkala Semo tamo. Nedochodila si Pokoje na poli Ni po lese: U sadu, n chýše Nyje, hoekuje A bduje. Co je ti, Milino, oka se Že tob s Rosa lije? Co t zabolelo, *A co zakalilo Tob duši?" Yy-li nevidli Do pole Kochana Reka jeti? Saši ho ve boji Zuiv ranili A zabili. Po choti Kochanu Duše moje tady Hoekuje

36 ! 28 Po reku Kochanu Tato mi s oka se Eosa lije."" Hony. Do pole, háje, Muži, jonáci; Honiti naše je Vyražení Lada i paseky Pole a louky Ku honu ráno Mile zovou. Do pole, háje,* Muži, jonáci; Honiti naše je Vyražení U lesa tenata Pozaložíme. A uyidíme, Co se lapí. Do pole, háje. Muži, jonáci : Honiti naše je Vyražení

37 !!; ' 29 >^a lan, jeleny Si poekáme: Béhy zajíci Nepomohou. Do.pole, háje, Muži, jonáci; Honiti naše je Vyražení! U meze na luhu Se vyekáme, A pojecháme Zase dom. Do pole, háje, Muži, jonáci; Honiti naše je Vvražení Rybaení. Po lose Komu les honívej, a háj; Pole si osívej, Komu pole ráj Jedino rybaení Je moje vyražení Ne pole, ne háj, ^: Voda je mi ráj

38 ! ;! ; 30 Reky, moe a potoky, Jezera a vodotoky Ryby chovají, Raky mi dají. Po lese hoiiívej. Komu les a háj Pole si osívej. Komu pole ráj! Jedino rybaení Je moje vyražení; Ne pole, ne háj, Yoda je mi ráj Saky, eeny, lodice, Nevody, keser, udice Mi pomáhají. Ryby lapají. Po lese honívej Komu les a háj : Pole si osívej, Komu pole ráj! Jedino rybaení Je moje vyražení; Ne pole, ne háj, Voda je mi ráj Živa ryba je ve vod, Voda je mi ku pohod Ryb užilá Yoda mi milá!

39 !!! 31 Po lese honívej, Komu les a háj ; Pole si osívej, Komu pole ráj Jedino rybaení Je moje vyražení; Ne pole, ne háj, Voda je mi ráj Tiše, jako voda tee, Tak i mi život utee. Po rybaení, Po potšení! Po lese honívej. Komu les a háj; Pole si osívej, Komu pole ráj. Jedino rybaení Je moje vyražení Ne pole, ne háj, Yoda je mi ráj Kolo. Co to huí, Co to volá? Zahuela basa, rohy a kejdy, Huboje a šalamaje duté. Basa huí, Basa volá!

40 32 Co za novou Notu liudou? Hoši a dvy se pozatoíte; Vesele muzika pozahudá! Nota nová Se zahudá! Koho tší Kolo živé? Do rad}', do kola, hoši, jonáci, Do ady, do kola, dvy jaré! Jako laní Noha dví! Co to dupá, Zemi tepá? Vesele zadupali si jonáci, ady se do kola živ toí. Nota nová ileživá! Co to huí, Co to volá? Zahuela basa, rohy a kejdy Huboje a šalamaje duté; Basa huí, Basa volá I

41 dudej :! 33 Dudy. Dudy dují se, nafukují, A nenadále zadudají, Dují! dují! dují! Milý:,Vesele kejdy zahudají; Ty m samého nenechají: Milá! milá! milá!' Milá: Noha bolí m, ruka také Chuti do díla mi nijaké. Milý! milý! milý!" Ty, pane táto, se nelekej Nohu chorou mi hojiti dej Bolí! bolí! bolí!" Do kola máti m dovolí; Noha hojí se a nebolí. Hojí! hojí! hojí!" Milý:,A ty dudáku mi zadudej, Tuto novou mi notu dudej! Dudej! dudej!'! Vinaický. H.

42 ; ; 34 Popv y*). Pivo. Pivo, hoši, pivo píme Víme, víme; a co víme? Ryba že nmá, Voda to dlá. Víno. Píme, hoši, píme víno; Voda a utíká mimo I Vína se napijeme, A vodou A vodou? Ruce si umyjeme. V o d a. Voda pouhá málo umí Víno v}'dává rozumy; Rozumy-li matou ei, Voda zase je vyléi. Podoby. Kon-li ve bhu Kopyty dupotají: *) Podlé slovenských zpváek.

43 emu se 35 Podobají? Dupoty, Cupoty Na zem a Tepotu Podobají. dupoty pdu cep se Pohyby. Loudání nejlínjší se jeví tou chzí. Roue letí, a živou hýbe ta míra nohou. Echo. Hájem a údolinou naše líbe se píse ozývá, Píse opáí háj: Aj, echo rýmy dlá! Jaro, léto, jese a zima. Ej ledu kra litá béhuté vody více nepoutá, Pádící dolinou pnivý se potek ozývá. Fijala, záliba má, libovn potajmo vydává. Jívu odívá roucho nové; sady, louky osívá Máj oko vábící lepotou. Veselou si poíná Píse orá a malý na palouky pasáek uvádí Housata. Tóny milé echo rádo ve háji opáí. Máj sady, háje na ráje mní. Jaro páše ty áry.

44 Louka kosou 36 seená voavé tady zápachy dýše; Žito blá se; lepou lakomá rosa rži uapáji. Úpaly záhubivymi nový tamo sádek umírá Nápoje žádoucí. Košatou sedají pode lípu Vázaové a hoví si, by sílu nabývaly oudy. Žito žaté ze polí již orái vozí. Nenadále Boue divá rachotí; i valí se palouky hubící Líjavec údolinou. Luh i háj zotaví se po boui. Lány holé v okolí! Ze sad jese úrodu dává; Víno rodící rév ubírá tíži opojnou. Roucho les mnavé, jako douha, nyní malováno. Líha novou nadjí se zašívá; sej se ujímá. Kán po háji volá; jelen iení se ozývá; Úhory málo zajíce tají a ve záloze rána Záhubivá ho eká; ach, ubíhati dále nemže! Boue huí; ryšavé háj odní opadává. Lítí Aeoloví synové sypají led a jíní. Bílé roucho šatí luhy, louky, rolí; tu se záí Líha rubíny setá. Bujnou eku zima opíná Pouty tuhými led: i to mílo jarému jonáku. Ó veselí! tu sedá do saní; jako létaje línou Pdu tepá ledovou a jinému o závod ubíhá. Aj jaro, léto mizí, uletí jese, ujde i zima!

45 ! ; : : 37 Mna as. asové se mní; Co bylo, zachází; S útchou doekej Doby veselé. Rže, oku milá, Za den opadá Jako voda bhutá Mine veselí. Co tší a kojí, Co t tady vábí: To i tebe zahubí Morana divá. Jaro, co t veselilo, Na peruti uletlo Ale tak i pominuly Ledy se zimou. Nežaluj, nebduj. Ani si nezoufej, Veselou nadjí Se tu potšuj Léto ubíhalo, Jesen ubývalo Ani se nenadjeme. Zimy pominou. Ujdou, pominou Dsiví asové;

46 38 Bývala, bude zase Doba veselá. zuivá Boue i Utišena míjí; Na nebi se ukazuje Duha tšivá. asové se mní; Co bylo, zachází: S útchou doekej Doby veselé I Ráno. Žádané šeí a blá se ráno! Záe ržová za horou se míhá. Háj budí se : pj duše má, nové to Ráno uvítej! Mílo záivé oko Pán zírá; Háj šumí; rosou lupení se záí; Ykolí celé se pním ozývá; Díky to Pánu. V údolí hudou veselí pasáci; Úrodou rolí živení orái Bílých úhov orajíce Pd porouí

47 39 Sím nadjné. Bože, dej mi síly! Kéž i dílo mé se daí po vli! Kéž žádoucí konané po pouti Ráno mi vítal Za veera. Zenou dom pasákové, Od úhor, luh, les Ozývají se bekoty Oveek a beran. Rolí, palouky, háje Utišuji se, onmují. Šedé mní se Nebe na západ. Viziž, Ej zapálené ty rže Jako uhel uhasínají! Rudé a kadeavé To líení mizí. Do roucha noci šerého Roviny, hory i údolí Se zahalují. Ve zái míhavé Jeví se luna tichá; Po báni putuje Po vysoké, A na zemi ve vod Myje si líce. Já také po dolin Putuji míhavé

48 ! 40 Ku výši záivé: Ej, budeli pou i raá Do mého veera Tako tichá? Dít umírající. xonocuje chudá žena; Ku dítti nachýlena U lože po tichu sedí, A co asi tuší Ye bolavé duši, City její vdí. Bda, máti!" Volá choré dít, Milá máti, Oko moje nevidí té r Ale vidí, vidí Samé divé lesy A nijaké lidi Bda, máti, Milá máti. Oko moje nevidí t! Duše má se dsí." Na to máti ku milému Pacholíkovi chorému Ukojiv dí: Sen, ubohé dít, Man tebe dsí.

49 ! ; 41 Upokoj se A neboj se! Nejsou tuto lesy Máti u tebe sed\ I ve šeré noci dob Není se co báti tob. Bh o tebe vede péi, Pomoc udlí a t uléí.' Ponocuje chudá žena; Ku dítti nachýlena U lože po tichu sedí, A co asi tuší Ye bolavé duši, Její city vdí. Máti! milá máti Nebudu se báti. Viz, ej, pacholíka tady; Na peruti letí, Kyne mi a ukazuje Utšené sady A zelené háje. Jako ráje. Duše moje veselí se." Pacholíek utiší se. Máti se dítti Do náruí vine ; Rosa z oka jí se line Líbá, rosí bílé elo,

50 42 Líbá fialové líce: Ledovíte ale tlo Líbání necítí více. Na lyru. Utichuje tón a umírá; Šepotav, tiše Se do duch íše Ubírá, Doba asu upomíná; Naše louení poíná, Lyro má! mého vdoma Citu Dlilas útchy moje, Žele, toužení a boje. Nyní na luze Oviji t olivou, A zavsím ovitou Mezi lípy haluze. Utichuje tón a umírá; Šepotav, tiše Se do duch íše Ubírá.

51 Vysvtlení. Strana 5. Varito, nástroj hudební, kterým echové své písn provázívali. Musa, u starých ek bohyn umní vbec, a zpvu básnického zvlášt. Lyra, hudební nástroj ek. Arioyi, slavný básník a zpvák, žil ok. roku 625 ped N. P. Helada, ecká zem, v níž kvetlo od pradávna všeliké pkné umní. Strana 6. Lumír, slavný eský zpvec, o nmž rukopis Králodvorský svdí, že slovy i pním pohýbal Vyšehrad i vše vlasti." Strana 8. Dedal (Daidalos), nejstarší známý socha, vystavl králi Kretenskému Minosovi povstný labyrint. Uvzen vysvobodil se na ten zpsob, že udlav sob i svému synu Ikarovi kídla z brk voskem slepených, z Kréty pres more uletl. Strana 9. íp, vlastn Hib; hrbovitý vrch v Rakovnicku, 0^ nmž národní povst vypravuje, že s nho se díval vévoda ech na krajiny své nové vlasti. Strana 11. Památku slovanských kmen, obývavších na Sále, za Labem, na Dunaji a Eéne oslavil náš výtený ^'oár ve své básni: Slávy dcera." Strana 12. Porénáci, Frankové, smsice Norských a Skandinávských dobrodruh s dolními Germany a Belgy. Zálabáci, Saši, Juti a Dánové. Strana 13. Dd jazytí uchovaly vody, hory atd. Že ped Nmci v celé bývalé Germanii kmenové Slovanského p- vodu obývali, svdí* veliký poet hor, vod, les, kraj, mst a vsí, nesoucích posavad jméyia Slovanská, akoliv již v ponmilých krajinách. Strana 14, Denis, deputovaný z ostrov Hierejských, znatel Slovanských literatur, mocn pispl svou pímluvou ku zízení stolice Slovanské v Paíži, Nyní tam literaturu Slovanskou pednáší Mickiewicz, na universit Vratislavské uí elakovský, na lyceum Berlínském Cibulský. Posávanéj Ilyi, na ece Sáv.

52 Strana 16. Bahihra, Bohá a Magra, vrchy v Tatrecli 44 Slovenských. Strana Í8. Zasávím. rozumí se zde Bosna, Hercegovina a dále Bulhary. Dušan, slavný cár Srbský. Kosovo pole, veliká rovina, kde Srbové a Uhi r a 1447 od Turk poraženi byli. Pipomenutí. teny aj, ej, oj, uj považují se zde za dvojhlásky, protože se jako dvojhlásky vyslovují. Redakní poznámky k druhému vydání. Pokud u nás pravopis a interpunkce budou rznýnni spisovateli psány po zpsobech rzných, bude snad záhodno i žádoucuo, aby v Národní bibliotéce zejména u zesnulých spisovatel dle možnosti šeteno bylo zpsob psaní, jakých tito užívali. To se stalo také zde. Varito a lyra má zde celkem jazykovou podobu tu, v nížto vyšlo ve vydání prvém, z r Pouze nkolik zmn tu uinno z dvod samozejmých, a sice místo forem jih, pychati, úpti, útcha, mnavý, šihavý, pivo, pak místo nadpis Báje o Holubu a Sokolu a Hory a Bory položeny formy: jih, pýchati, úpti, útcha, mnavý, žihavý, pivo, Báje o holubu a sokolu, Hory a bory. Kde v prvém vydání zstala dvojí podoba téhož slova (ústa i ústa, zima i zima, ožívati i ozývati, tiše i tiše, utichovati i utichovati), tam zavedena pravopisní podoba nyní zobecnlá, avšak s výminkou básní asomrných, v nichžto z ohled prosodických ponechána prvotní orthograíie spisovatelova Opravy tiskových chyb. Na str. 10. v. 21. stj nezakaluj místo nezkaluj. v si jsi. « zimy zimy , má státi (výminen) Útcha místo Útcha.

53 PÁNA BOHUSLAVA HASISTEJNSKÉHO Z LOBI^O^ lo VK SPISY VYBRANÉ.

54

55 Ku památce slavnému eskému pánu, panu n ke cti osvíceným dédicm jména i slávy jeho, jasným knížatilm z Lobkovic se vsi uctivosti obtuje ydavatel.

56

57 SloTO k laskavému tenái. Pána Bohuslava staršího Hasištejnského z Lobkovic nazývá vysoce o jazyk náš zasloužilý spisovatel Historie literatury eské, Josef Jungmann, chloubou národu našeho a nejpkniším duchem, jejž kdy zplodila zem eská. Souvcí uení, naši i cizokrajané, jmenují ho jednohlasn vdcem osvícenosti vku svého. Památku jeho oživil za dn našich znatel klassické literatury, slovutný doktor lékaství, rytí Jan de Carro. Na pobídnutí jeho skvje se na Mlýnských lázních Karlovarských latinská óda Bohuslavova na tyto svtoslavné Vary, vrytá zlatými písmenami do erného mramoru; ta též do všech evropejských, ano i do nkterých \7ch0dnich jazyk peložená, ítá se nyní po celém vzdlaném svt. Tak pozorným uinn na díla velikého Lobkovice, poal jsem od r bedlivji je prohlížeti, a našed v nich ke všemu spanilému a ušlechtilému planouti lásku, neváhal jsem uvázati se Vinarický. II A

58 50 ku pekládání zvlášt tch, ve kterých povaha osoby a vku jeho živji se obrazuje. Zde tedy podávám milým krajanm krátce navržený Bohuslavv životopis a jádro z jeho latinských list a básní, žádaje, aby za jaký taký píspvek ku poznání vku málo posud ocenného laskav pijaty byly. V Kováni dne 19. Bezna 1836.

59 Pána Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic v E KL. 4*

60

61 1. Bohuslavovo narození a cviení. eho Pražský. Beroald. Petr Schot. V kraji Žateckém, asi hodinu cesty od Kadan, spatují se podnes ostatky zboeného ve tidcítileté válce hradu Hasištejna, bývalého sídla starších pán z Lobkovic, kteí se po nm Hasištejnskými nazývali. Udatný Mikuláš z Lobkovic dobyl ho r na odbojném panu Plavenském, a dostal jej od krále Yácslava IL za 4000 kop groš Pražských, vydaných na poteby válené. Darování to potvrdili králové Sigmund a Ladislav ddicm Mikulášovým. Tak se stal Hasištejn kolébkou slavného Bohuslava I., syna pána Mikuláše II. Hasištejnského z Lobkovic, a Žofie Plichtovny z Žerotína, která orla Žerotínského do štítu Lobkovic penesla. Pro nedostatek rodinných památek uriti se bezpen nedá ani den ani rok jeho narození. Z listu k Adelmannovi, kdež se Bohuslav šedinami s\7-ch vlas honosí, Balbin zavíral, že asi v šedesátém roce vku svého sešel, i klade tudíž narození jeho na rok Faustin Procházka ale dvodnji odkládá je na r. 1462, odvolávaje se na hymnu r skládanou, kdež básník sebe za tidcíti-

62 54 letého vydává. (V. bás. Jindichovi z Olšau v. 98.) *) Nemá sice básnické outování to samo sebou jistoty mathematické; než nález ten dmyslného Procházky podporován jest také listem k Janovi Šlechtovi, kdež Bohuslav pipomíná, že do Bononie pišel (r. 1477), jsa ješt výrostek adoiescentulus, kterýmžto vyjádením patnáctiletí vhodn se doliuje. O jeho prvním domácím vychování tém niehov nevíme. Sám jediné vyznává, že za pacholetství ku pití z kalicha, to jest ke stran pod obojí sveden byl, kým, neudávaje. (V. bás. : Svatým trnácti Pomocníkm po vykonaných cestách.) V dtinství ztrativ již otce, a brzy po nm také matku, pod poruenstvi odevzdán byl bezpochyby nkomu ze píbuzenstva, snad ujci svému panu Janu Hasištejnskému na Kadani a Písenici, který r s p. Waitminarem a se Zateckými vytáhl proti kížovníkm Nmeckým. (Palackého Let. eští str. 193.) Na vysokých školách Pražských poalo sice již tehdáž pkné umní zotavovati se ode dlouhé úhony, a to nejvíce pvodem mistra Éehoe Pražského, který až pes r Virgilia a jiné klassiky s velikým prospchem vykládal: než bohužel, uesnášelivost doktor pod obojí rozkvtu v}'sokého uení Pražského od té doby pekážela, ode které se usnesení stalo, že nikdo hodnosti doktorské ouasten býti nemá, kdoby se písahou díve byl nezavázal, hájiti a rozšiovati lánky strany pod obojí. Za *) Na básn neb i na listy Bohuslavovy v tomto svém díle podané poukazuje Vinarický v prvním vydání z r stránkami, na kterých tam jsou vytištny; ponvadž ale v nynjším druhém vjdání tento životopisný úvod tiskne se díve než listy a básn, musily zde místo stránek býti položeny nápisy básní nebo íslice list.

63 : 55 tou jediné píinou množství ech staré církvi oddaných, nenalezše doma svobody u provozování své staré víry, nuceny býti se vidli vyjíždti na uení do zemí cizích. Dle domnní Balbinova nabyl Bohuslav své první vzdlání ve Štrasburku, odkudž r se odebral do Bononie. Zde na rozvinutí ducha jeho, jak se podobá, nejvíce p- sobil slavný professor literatury ímské, Filip Beroald, který nkteré spisy svým eským žákm obtoval. Jeho pozdnjší úmrtí (r. 1505) Bohuslav oslavil hrobovým nápisem. (Y. bás. Na hrob Filippovi Beroaldovi.) Literatue ecké uil se dle Mitisa pod Antoniem Britonienským. Dobré tovaristvo na Bohuslava též velmi šastn ouinkovalo. K rovnému cíli namená snaha, souhlasný cit, a smysl stejn spanilý spojily jej s Petrem Schotem, synem senátora Štrasburského. Ten díve již v Paíži bakaláem svobodných umní uinn, mladšího soudruha po domácku ve skládání verš cviil. S ním ítaje Bohuslav staré klassiky ohniv zamiloval umní básnické, a neunaveným jich zpytováním pojal jejich zmužilosti ducha, a stálým cviením osobil si pak onen jadrný sloh, pro který mužové nejuenjší neostýchali se prosu i verše jeho po boku stavti dílm staroklassickým. Jakou tito dva jinochové již v Bononii na sebe obraceli pozornost a jakou nadji o sob vzbuzovali, vysvítá z toho, co k jejich pochvale bezpochyby jeden z uitel napsal Jedna obou jest láska; jeden v pilnosti druhého Pestihuje: láskou ctnosti obadva planou. V tom velebí zdobu Germán Bononie slavná, Svou ve druhém spatí osvtu zem ech Jak mile otcovské tyto osvícence uhlédá Msto a kraj, i hned pestane všecka neest.

64 ; 56 Lid by to byl všecli šastnjší, jak v úrod pdy, Tak pro in velikost ve zbrani vyvedených Snadno by vítznou pekonal i Achillovu slávu, Kdež Bohuslav s Petrem by spolu vévodili. Z Bononie odešel r do Ferrary, kdež v hytvb a pod dohledem knze Ladislava Yesprimského zárove. s Oldichem z Lichtenštejna uil se ímskému a církevnímu právu. Vypuklý zde mor r i jeho živobytí hrozil nebezpeenstvím. (V. List. I. 3.) Potšen pak návštvou milovaného Petra Schota, z íma dom se vracujícího, bh akademický asi r dokonil, a dosáhnuv hodnosti doktorské v ímském i církevním právu, projíždl ješt jiná msta Vlaská, a pišed konen r do Štrasburku, v radnici veejnou chvaloeí vtip a ctnosti svého milého Petra horoucn porouel. Xa cest té po bezích Rejna složil bezpochyby onu znamenitou báse na vynalezení dl a tisku. (V. bás. Xa vynalezení dl a tisku.) 2. Vlastenecké smejšlení mladého Bohu^ sláva. Hospodaení na Hasištejn. Bohuslav u dvora. Viktorin ze Všehrd, Oldich z Lichtenštejnu. Již jako dít slýchal Bohuslav o rozdvojení krajan u víe za dn otc svých; slýchal o pežalostných následcích tohoto rozpadnutí národu sebou samým; slýchal o fanatických obhájcích kalicha, rušivších napoád památky víry, umní i slávy národní; slýchal o krutém

65 57 prolévání krve vlastenské ve dlouhých rozbrojích a válkách; ano sám vídal patrné stopy spousty vlasti na zíceninách velebných nkdy chrám, na rumech spálených klášter se všemi skvostnými poklady staré uenosti; spatoval ourodné krajiny obrácené \ pustá lada ; spatoval msta obchodem nkdy kvetoucí oboená a obyvatel tém prázdná: a co nejvíce zarmucovalo jej, pozoroval s pohrdáním ušlechtilých umní a se svévolí u víe rsti zdivoení mrav v celém národu. (Básn. Bernardovi Adelmannovi.) Srdce jinochova týkala se každá píhoda ve vlasti. Jak se divil povaze nehodami nepemoženého krále Jiího z Podbrad (List XXin.), a velikomyslné vlídnosti krále Vladislava (List XIX.), tak rovnž horlil proti krutosti a uskokm Matiáše Uherského (Bás. Matiáš Korvin, král L^herský). Sedmnáctiletý jinoch s uraženou hrdostí národní projevil nevoli mezi Vladislavem a Matiášem (Básn. Xa mír r s Uhry uzavený); vždy se kalila mysl jeho, kdykoliv o rznicech mezi stavy eskými, svobody osobní asto na ujmu druhých rozšiovati usilujícími, o astých krvavých boukách po mstech, a o ustaviných nátiscích, kterými strana stranu stíhala, zprávy ho docházely. Když r ve Ferrae mor zuil a mstu Benátané vpádem nepátelským hrozili, dvadcítiletý Bohuslav pítele Petra Schota tkliv ujišoval, že na všecky tyto nehody radji svou nad neslavn uinným mírem se dívá, než aby oitým byl svdkem zkázy vlasti své." Pokojnjší doba se však do Cech vraceti zdála, když v Záí r král Vladislav s Pražany se smluviv, z Hory Kutny na den sv. Michala do Prahy pijel. Praha pivítala krále s nevídanou slávou. O rok pozdji vrátil se také Bohuslav do utišené vlasti na svj Hasištejn, a ujav ddictví otcovské, hledl bedliv všecko v poádek

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

ÚMYSLY APOŠTOLÁTU MODLITBY NA ROK 2005 - ERVEN

ÚMYSLY APOŠTOLÁTU MODLITBY NA ROK 2005 - ERVEN M ARTINOVY NOVINY 06/2005 RONIK IX. Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trplivost, laskavost, dobrota, vrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. Gal 5, 22-23 S LOVO NA

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K Dti se nauí veselou formou znát a tanit základy nejznámjších eských i svtových tanc: polka, mazurka, twist, charleston, letkis, rock and roll, macarena, country, blues a další. Poad je urený pro zábavu

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_132 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

NÁŠ STÁT. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

NÁŠ STÁT. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_24_CJ3 NÁŠ STÁT Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková NÁŠ STÁT Celý svět je rozdělený na několik států (téměř 200).

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov Autor: Téma sady: Název výstupu: Dagmar Pospíšilová Český jazyk pro 5. ročník - literatura VY_32_INOVACE_ČJ5-L_20_KOUZLA A ČÁRY Datum vytvoření:

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání)

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) V minulých nedělích jsme slyšeli odpověď na otázku, kdo je Ježíš. Při jeho jordánském křtu bylo bezpečně zjeveno, že je milovaným a vyvoleným

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/! http://pinhigh.info/adventuretravel/egypt/nileriversunset.jpg Území starovkého Egypta se rozprostíralo podél Nilu, druhé nejvtšíeky na svt (6695

Více

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie?

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie? íloha. 1: Evropský modul výzkumu ICCS 2009 (evropský vdomostní test a evropský dotazník) vybrané položky Evropská unie (EU) a její instituce fakta 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? a) eská

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 39/1969 ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969 o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 eská národní rada vycházejíc ze zásad nabývání a pozbývání státního obanství

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

Základní škola Kostelec u Křížků, okres Praha východ Kostelec u Křížků 48, Kamenice, tel.: , IČO:

Základní škola Kostelec u Křížků, okres Praha východ Kostelec u Křížků 48, Kamenice, tel.: , IČO: Základní škola Kostelec u Křížků, okres Praha východ Kostelec u Křížků 48, 251 68 Kamenice, tel.: 323 673 134, IČO: 750 31 663 Moderní škola Anotace výukového materiálu Číslo učebního materiálu Autor OP

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

rovn Zásada rovnoprávnosti národv jest do srdce lidského hluboce vštípené: eho sob nechceš, jinému nei". Stálo to arci

rovn Zásada rovnoprávnosti národv jest do srdce lidského hluboce vštípené: eho sob nechceš, jinému nei. Stálo to arci 10 II. * rovn Zásada rovnoprávnosti národv jest tak stará, jako nauka pirozeného práva v- bec; pramen obojího jest ono vrchovišt, z n- hož plynou i mravnost i právo, pikázání totiž do srdce lidského hluboce

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek Zikmund Lucemburský umírá (r. 1436) bez dědice v Čechách vládne jeho zeť Albrecht Habsburský umírá r. 1439 Albrechtův syn se narodil až po jeho smrti Ladislav, řečený Pohrobek získal

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

Karel Jaromír. Erben. Kytice z povìstí národních

Karel Jaromír. Erben. Kytice z povìstí národních Karel Jaromír Erben Karel Jaromír Erben Kytice z povìstí národních Dokoran, 2002 Illustrations Pavel Rut, 2002 ISBN 80-86569-38-1 KYTICE Zemøela matka a do hrobu dána, siroty po ní zùstaly; i pøicházely

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Ještě ta Bobova Rosolovka mozkovitá: Strana 2/5

Ještě ta Bobova Rosolovka mozkovitá: Strana 2/5 Děčínská hlíva 2006 Michal Šulc, 13. 1. 2006 Je to už skoro týden, ale protože šlo o vycházku velmi zajímavou a dobrodružnou, nedá mi to a musím se k ní vrátit. Mám na mysli akcičku "Děčínská hlíva 2006",

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/ ECKO PERSKÉ VÁLKY ROZSAH PERSKÉ ÍŠE Kolem roku 500 p.n.l. byla Perskáíše nejvtší na svt. Její východní hranici tvoila eka Indus, na západ sahala

Více

školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ

školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ Máj lyricko-epická skladba českého romantismu, vrchol básníkovy tvorby, základní dílo moderní české poezie; má 4 zpěvy, 2 intermezza a vcelku prostý děj. Příběh otcovraha,

Více

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor.

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor. Jan Hus byl sice upálen, ale jeho učení se šířilo dále. Lidé se snažili žít podle jeho myšlenek. Začali si říkat husité. K husitství se hlásila část šlechty a měšťanstva, ale nejvíc chudina. Do svého čela

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

A možno dodati: byl-li dekret Kutnohorský první veliké vítzství

A možno dodati: byl-li dekret Kutnohorský první veliké vítzství Když jsme v lednu letošního roku slavili ptisté výroí dekretu Kutnohorského, bylo jedním ze slavnostních eník vzpomenuto také jiné události z eských djin, historicky i národn zajisté nemén významné, jejíž

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni:

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Květná neděle Téma Ježíš Kristus je náš Král a Bůh Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Potřeby Popsat jak vypadají a co dělají králové Vysvětlit v čem se Kristus liší od světských vládců Podle

Více

Zlatý kolovrat. Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983)

Zlatý kolovrat. Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983) Zlatý kolovrat Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983) Původní báseň: Karel Jaromír Erben Scénář sestavil: Ondřej Turek Král přijíždí

Více

Bibliotéka Taueusz& Hegera

Bibliotéka Taueusz& Hegera Bibliotéka Taueusz& Hegera S T A N O V Y V MISTRU, 1894. T is k e m A r n o š ta H u b lin g a v M íst ku. Nákladem spolku. 6 (JI. Jm éno spolku jest: Odborný hornickohutnický spolek Prokop" se sídlem

Více

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz 2. kolo Nehemjáš kviz 1) Po 3 dnech pobytu v Jeruzalémě se Nehemjáš vydal na obhlídku města. Vyjel a) v noci b) na svém věrném velbloudovi c) po obědě a vyjel s celým průvodem Neh 2, 12 2) Kolik lidí bylo

Více

Viktor Dyk. Krysař VYŠEHRAD

Viktor Dyk. Krysař VYŠEHRAD Viktor Dyk Krysař VYŠEHRAD Illustrations Jaroslav Šerých dědicové, 2016 ISBN 978-80-7429-686-4 I A vaše jméno? Nejmenuji se; jsem nikdo. Jsem hůř než nikdo, jsem krysař. Muž, který takto mluvil, stál

Více

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu.

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu. PŘÍLOHA I. Seznam svateb z terénního výzkumu. II. Seznam svatebních informátorů. III. Ukázka 5 lidových písní zpívaných o svatbě ve Žďárském okrese: pevný řád, co se při jaké příležitosti zpívá, není dán.

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 DIGITÁLNÍ

Více

!! "!!!!! #$!!!%"""!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! # " +!' $!!!,,-.,, /

!! !!!!! #$!!!%!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! #  +!' $!!!,,-.,, / !! "!!!!! #$!!!%"""!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! # " +!' $!!!,,-.,, /!!$$" 0!1 0 &! 2 &!! Štafeta Radka Hartová Zemanová Ptají se Sylva Oliveriusová a Denisa Svatoová 1.Odkud jste k nám pišla a jak dlouho

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 V těch dnech se.vydala na a spěchala do hor do města.

Více

Proměna listopad 1932

Proměna listopad 1932 Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Proměna listopad 1932 V pozadí hrad Křivoklát. Tytéž osoby jako v předchozím obraze, sedící na lavičce v rozhovoru. Já: Bylo pro mne

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist.

Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. 1 Benjamín (Gn 49,27) Benjamín svůj úlovek rve jako vlk, co odvlekl, požírá hned ráno, večer dělí kořist. Benjamín je poslední, s nímž Jákob mluví o jeho životním poslání. Byl druhým synem milované Ráchel,

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Ondřej David Rada HLEDEJ PAŠIJE! (věnováno tatínkovi)

Ondřej David Rada HLEDEJ PAŠIJE! (věnováno tatínkovi) Ondřej David Rada HLEDEJ PAŠIJE! (věnováno tatínkovi) A v Pánův den jsem byl ve vytržení Ducha a uslyšel jsem za sebou mocný hlas, jako zvuk polnice, jak říká: Já jsem Alfa i Omega, Ten první i poslední.

Více

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha.

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 1 KNÍŽKA MODLITEB Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 8 Srdce Ježíšovo a Mariino 9 Modlitba

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

SEDM OBLASTÍ VÍTZENÍ

SEDM OBLASTÍ VÍTZENÍ SEDM OBLASTÍ VÍTZENÍ CECIL J. ducille (Konference Sezimovo Ústí, záí 2006) Andlu církve v Efezu 26. záí veer Haleluja! Pijde as, kdy nebudeme potebovat žádné pekladatele. Všichni budeme mluvit v jazycích.

Více

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,-

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/ -01.2 0,-,*/33/ PRAVLAST A EXPANZE KELT http://cs.wikipedia.org/wiki/keltov%c3%a9 Úkol: Vyhledej interaktivní mapu keltské a ímské expanze - http://resourcesforhistory.com/map.htm

Více

DUM č. 6 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu

DUM č. 6 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu projekt GML Brno Docens DUM č. 6 v sadě 17. De-2 Slované a počátky Českého státu Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV Anotace DUMu: Slované a počátky Českého státu. Čechy v době knížecí

Více

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12 31. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 23,1-12 Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Mluvím pravdu vždyť jsem Kristův nelžu, a totéž mi dosvědčuje i svědomí osvícené Duchem svatým: velký zármutek

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE

SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE MARTIN KLUSO (Praha, únor 2009) Když poslední dobou picházím na shromáždní, mám na srdci jedno slovo, které postupn jako by nabývalo dalšího rozmru porozumní. Troufnu si ho

Více

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU OP VK, oblast podpory 1.4.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU OP VK, oblast podpory 1.4. http://knihovnicka.werich.cz/details.php?id=328 FIMFÁRUM autor: Werich Jan ilustrátor: Trnka Jiří vydavatel: Československý spisovatel rok vydáni: 1965 vydání: 3. naklad: 32000 vazba: vázané kód: 15 pohádek

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY Neumím se sice modlit, jenom koktám. Zato vím, že pouze modlitba mě postaví na nohy. Hlavně v těch chvílích, které vytrhnu ze svého nacpaného programu. Bůh je zřejmě citlivý

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA

DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA DOPIS BRATRA GEORGE WARNOCKA 21. ledna 2005 Drazí pátelé, pišel nový rok a zcela jist pináší spoustu pekvapení pro celou planetu. Hodn si vážíme všech pátel, kteí nám poslali pozdravy, pání a dopisy, a

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

RURALISMUS KATOLICKÝ PROUD

RURALISMUS KATOLICKÝ PROUD RURALISMUS KATOLICKÝ PROUD AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 19. 3. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova

Více

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle Tropary, kondaky a prokimeny nedìlní Z oktoichu Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle notace stichir z veèerní). Kondaky pøelo eny novì z církevnì-slovanského znìní. Tropary a prokimeny

Více

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod NEŠPORY MARIÁNSKÉ doprovod 2 800 ÚVODNÍ VERŠ Bo Kněz: po že, spěš mi na po moc! Lid: Slyš na vo še lá ní! Kněz: Sláva Otci i Synu, * i Du sva chu té mu, Lid: jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a

Více

VI. Škola v letech

VI. Škola v letech VI. Škola v letech 7 - Ve školním roce 7/7 zstávaly v náhradních prostorách pouze dv. tídy. Zbývajících tíd bylo umístno v hlavní budov školy, i když stále ješt probíhaly drobné úpravy ped konenou kolaudací

Více

Karel Havlíček Borovský KRÁL LÁVRA

Karel Havlíček Borovský KRÁL LÁVRA Karel Havlíček Borovský KRÁL LÁVRA 2011 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného

Více

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F 8. srpen Našeho svatého Otce Dominika, kněze, slavnost OP II. VEČERNÍ CHVÁLY Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský VSTUP HYMNUS Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F Ant. 1 Žalm 14 (15) kdo neukřivdí ja-zykem,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Roní plán pro 1.roník

Roní plán pro 1.roník Roní plán pro 1.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS. 2.část

8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS. 2.část 8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS 2.část Lidová slovesnost většina obrozenců sbírala a vydávala lidovou slovesnost k nejvýznamnějším patřil: František Ladislav Čelakovský (1799-1852) František Ladislav Čelakovský

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

п ϵтϵoүɴ мⲁⲁϫϵ ммoϥ ϵcⲱтм мⲁⲣϵϥ cⲱтм

п ϵтϵoүɴ мⲁⲁϫϵ ммoϥ ϵcⲱтм мⲁⲣϵϥ cⲱтм ϵтϵoү ⲁⲁϫϵ oϥ ϵcⲱт ⲁⲣϵϥ cⲱт ϥcϩoүoⲣт ϭɪ oүo ɪ ϵтⲁϯ ⲁɪ ϩⲁ oүⲇⲱⲣo ʜ ϵтʙϵ oүϩϵoүⲱ ʜ ϵтʙϵ oүcⲱ ʜ ϵтʙϵ oүϣтʜ ʜ ϵтʙϵ ⲕϵ ϩⲱʙ тϵɪϵɪϵ Nag Hammadi Library Modlitba apoštola Pavla (codex 1 text 1) přeložil Vagrant

Více