Projekt Teleworking pro Olomouc

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt Teleworking pro Olomouc"

Transkript

1 Projekt Teleworking pro Olomouc Project Teleworking for Olomouc Jana Čuková, Ivana Herzogová InternetPoradna.cz Anotace V našem příspěvku bychom Vám chtěli představit novou sociální službu Teleworking pro Olomouc, kterou realizujeme od září Jedná se o pilotní projekt zaměřený na podporu zaměstnanosti lidí se zdravotním postižením. Jeho součástí je individuální sociální práce, vzdělávání v oblasti informačních technologií, motivace a pomoc při získání a udržení si zaměstnání formou teleworkingu. Následující text obsahuje popis organizace a služeb které realizujeme, shrnutí výsledků šetření mezi potencionálními uživateli a zaměstnavateli a na závěr naše praktické zkušenosti z realizace projektu. Annotation In our contribution we would like to introduce our new social service the project Teleworking for Olomouc, which is in progress since August It is a pilot project aiming to support employment within handicapped people. Its activities are individual social work, education in information technologies, motivation and help getting employed. The following text contains the description of our organization and our services, the summary of the survey within potential users and employers and our practical experience with implementation of this project. Stručný popis organizace a služeb InternetPoradna.cz je občanské sdružení, které vzniklo v červnu roku 2001 v Olomouci. Na jeho začátku stály lidé z různých neziskových organizací v Olomouci, kteří jsou členy sdružení dodnes. Motivem k jeho založení byl nápad a záměr realizovat zcela novou službu. Jednalo se o bezplatné sociální internetové poradenství, které by prováděli přímo pracovníci organizací poskytující sociální služby vůči svým potencionálním klientům. Tuto myšlenku se nám podařilo prosadit a v říjnu roku 2001 byla oficiálně spuštěna první verze stránek, které fungují doposud. Od svého začátku byli hodně změněny a dá se říct, že se v dnešní době jedná o dost rozdílný projekt, který se postupně vyvinul v úspěšnou a využívanou službu. V roce 2005 jsme se rozhodli rozšířit tuto činnost o projekt Teleworking pro Olomouc. Hlavním impulzem byl fakt, že se nám často ozývali lidé s postižením, kteří se ptali na pracovní uplatnění v naší organizaci. Představovali si práci z domova přes počítač a Internet. Teleworking byl již v době začátku činnosti sdružení diskutován v ostatních evropských zemích a i u nás jako jedna z možností pracovního uplatnění. Ministerstvo informatiky v roce 2003 nechalo vypracovat dokument Národní podpora teleworkingu na základě svého vyhodnocení, že desetina práce vykonané jejich zaměstnanci byla z domova. K plošnému zavádění této strategie však nedošlo. Pro nás byl hlavním motivem přímý zájem lidí, který byl doplněn možností získat na podobný projekt dotaci z evropských zdrojů. Zkusili jsme tedy zažádat o podporu z Evropského sociálního fondu a podařilo se nám získat finanční prostředky na uskutečnění pilotního projektu, který vám nyní představujeme.

2 Nová náplň a směr činnosti nás vedl k přeformulování a rozšíření poslání celého sdružení. Posláním o.s. InternetPoradna.cz je v současné době přispívat k odstraňování komunikačních bariér a k integraci osob ohrožených sociálním vyloučením za pomoci moderních technologií konkrétně výpočetní techniky, softwaru a Internetu. Projekt InternetPoradna.cz Základní ideou projektu je poskytovat bezplatné odborné poradenství a informační servis osobám se specifickými potřebami, jejich blízkým i široké veřejnosti. Toto poradenství se realizuje na webové adrese Prioritní cílovou skupinu tvoří lidé se zdravotním postižením, tato cílová skupina je doplněna dalšími oblastmi, které se mohou dotýkat této skupiny. Takto je vytvořen prostor pro společné setkávání a případný dialog i s tzv. většinovou společností. Projekt je díky své povaze zaměřen na celou Českou republiku a neodmítáme ani krajany žijící v zahraničí. Projekt vychází z prosíťování již existujících organizací a odborníků zaměřujících se na pomoc v nepříznivých sociálních situacích. V současné době je do projektu zapojeno 245 odborníků a organizací. Jednotlivým cílovým skupinám klientů odpovídají tématické oblasti: 1. zrakové postižení, 2. sluchové postižení, 3. tělesné postižení, 4. mentální postižení, 5. drogy a závislosti, 6. občanské poradenství, 7. duchovní poradenství, 8. psychologické poradenství, 9. menšiny a cizinci, 10. zaměstnanost. Poradenská služba má uživatelům poskytnout prvotní orientaci v situaci, mobilizovat je a nasměrovat k vhodnému řešení. Poradenstí je bezplatné a anonymní. Pro jeho provozování máme nastavena specifická pravidla služby. Za rok 2005 bylo zodpovězeno celkem 3920 dotazů a naše stránky navštívilo denně v průměru 1220 lidí. Všechny odpovědi a dotazy jsou veřejné (je jich položeno12-17 za den). Na stránkách poskytujeme také služby přidané hodnoty (archiv všech zodpovězených dotazů s možností vyhledávání, publikování aktuálních tematických článků, ankety a volné diskusní skupiny, rozhovory s osobnostmi, katalogy odkazů, kniha návštěv a inzerce, soutěže o ceny. Projekt Teleworking pro Olomouc Teleworking pro Olomouc je pilotní projekt. Jeho záměrem je vytvořit a nabídnout novou, kvalitní službu, šitou na míru každému uživateli. Lidem účastnícím se na projektu poskytujeme podporu při vzdělávání a školení v činnostech spojených s informačními a komunikačními technologiemi (počítačem a internetem), zprostředkování zaměstnání a v prvních měsících také podporu při výkonu práce metodou teleworkingu. Naše služby jsou určeny pro lidi znevýhodněné na otevřeném trhu práce, především pro Ty, kteří nemohou ze zdravotních či sociálních důvodů pracovat v prostorách zaměstnavatele. Teleworking jako termín znamená práci na dálku prováděnou prostřednictvím počítače. Pracovník většinou pracuje doma na počítači a až práci dokončí, přenese ji na CD a odnese zaměstnavateli nebo ji odešle em. Hlavní aktivity pro uživatele:

3 školení a kurzy práce s výpočetní technikou dle individuální potřeby, předpokladů a možností pomoc a podpora při hledání pracovního uplatnění formou teleworkingu asistence, doprovod, podpora při jednáních na úřadech práce, správě sociálního zabezpečení, se zaměstnavatelem a dalších úřadech a v institucích podle potřeby podpora a supervize přímo při výkonu práce doma nebo omezeně při výskytu problematických situací pracovně-právní poradenství, konzultace pomoc při podávání žádostí o příspěvek na pořízení počítače a dalších komponent podpora při řešení technických problémů v průběhu výkonu práce. Základním předpokladem naší práce je, že každý využívá jen těch aktivit a služeb, které potřebuje nebo o kterých je přesvědčen, že jsou pro něj výhodné. Nikdo nemusí využívat všechny služby. Celý projekt a všechny jeho součásti jsou zcela závislé na vůli a aktivitě jednotlivých uživatelů. Ti si sami říkají, co potřebují, co je pro ně dobré, s čím chtějí pomoci nebo v čem podpořit. Práce doma je náročná na vůli a motivaci, proto je vlastní aktivita důležitou součástí spolupráce. Také podporujeme přirozené zdroje pomoci a podpory v blízkém okolí a rodině uživatele. Pokud např. dcera či partner ovládají práci s počítačem, podporujeme je, aby uživateli pomáhali oni. Naším cílem je, aby si naši uživatelé mohli v co nejvyšší míře pomoci sami nebo s přirozenou podporou blízkého okolí. Výsledky šetření mezi potenciálními uživateli a zaměstnavateli Během realizace projektu jsme si nechali zpracovat šetření firmou InfoThea, které se zaměřilo na názory respondentů na teleworking a jeho přijatelnost. Na jedné straně byl zhodnocován zájem možných uživatelů z řad zdravotně znevýhodněných a na straně druhé byly zjišťovány názory a potřeby potencionálních zaměstnavatelů. Výsledky šetření nebyly doposud publikovány. Výsledky šetření potencionální zájemci Charakteristika zájemce: Muž se středoškolským vzděláním, s tělesným postižením v plném invalidním důchodu. Nejpřitažlivější by pro něj bylo rozesílání direct mailů, věnoval by se mu cca 2-4 hodiny denně, ale byl by schopen pracovat nárazově. Motivační hranice výdělku leží pro něj v oblasti mezi 2 6 tis. Kč měsíčně, byl by se ochoten vzdělávat, i když by na to potřeboval více času, byl by ochoten na vzdělávání přispět do výše 1 000,- Kč. Má základní znalosti práce na PC (word internet mail), bohužel nevlastní počítač. Identifikované trendy: 1) Jednoznačně lze potvrdit vysoký zájem o teleworking ve zkoumané skupině znevýhodněných. Nelze bohužel identifikovat do jaké míry se jedná pouze o deklarovaný zájem, jenž by měl v případě skutečně rozjednaných kontraktů klesající tendenci. Vstupní motivace zkoumaného vzorku osob je však vysoká.

4 2) V oblasti druhů činností, o které by byl nejvyšší zájem, je trend představován těmito kategoriemi činností: a) rozesílání dopisů (direct mail) b) elektronické úpravy textů (korekce textů, scanování, přepisy textů, tvorba formulářů, dotazníků, návratek ) c) vyhledávání informací na internetu (tvorba databází, práce s redakčními systémy ) 3) V oblasti využitelnosti fondu pracovní doby lze jako trend označit práci mezi hodinami týdně. Nelze spoléhat na vyšší využitelnost pracovní doby u jednotlivce v pravidelném pracovním poměru, nárazově lze počítat s mimořádným krátkodobým vytížením nad stanovenou mez. (nesmí však přesáhnout 2 týdny) Výraznou hodnotu směrodatné odchylky v oblasti motivační úrovně mzdy (2 6 tis Kč. oproti vyšší mzdě) lze interpretovat následujícím způsobem: zaměstnanci z dané zkoumané skupiny mají velmi nízké mzdové nároky vzhledem k potenciálnímu navázání pracovního poměru v preferovaných oborech TW práce. Pro případného zaměstnavatele představuje zaměstnávání těchto osob výrazně nízké nákladové zatížení. 4) V oblasti vzdělávání zkoumané skupiny je demonstrována ochota i za vlastního přispění do výše 1 000,- Kč. Patrně by však nemohlo jít o kursy realizované v běžné režimu, nejen s ohledem na handicapy zapojených osob, ale také s ohledem na: a) subjektivně hodnocenou schopnost respondentů vnímat a učit se pomaleji b) pouze nízké znalosti práce na PC (word internet mail) c) schopnost ověřovat nové poznatky na vlastním počítači doma je pouze u 54% osob Posledně zmíněný fakt hraje také výraznou roli pro případně navrhovaný projekt ESF. Projekt by musel řešit nákup počítačů z přímé podpory projektu pro téměř 50% osob z dané cílové skupinu, nebo by je musel řešit sponzorsky či zapůjčením od potenciálního zaměstnavatele. Výsledky šetření potencionální zaměstnavatelé Pro výběr cílové skupiny potenciálních zaměstnavatelů jsme zvolili následující strukturu: 1. Instituce financované státem s působností v regionu Olomouckého kraje (29% oslovovaných) 2. soukromý sektor (firmy v regionu Olomouckého kraje) (48% oslovovaných) 3. soukromý sektor (firmy s celorepublikovou působností) (23% oslovovaných) 4. Vyhodnocení návratnosti dotazníků: Celkem jsme oslovili 67 subjektů s tímto výsledkem: subjektů se i po opakovaných žádostech nevyjádřilo k vyplnění dotazníku vůbec 2. 7 subjektů odmítlo vyplnění dotazníků (viz příloha y) s odkazem na fakt, že jim to zákon, či povaha práce neumožňuje, vyplňování dotazníku není pro ně relevantní subjektů dotazník vrátilo k dalšímu zpracování (viz příloha dotazníky)

5 Z hlediska věrohodné vypovídací hodnoty nelze do výsledků zařazovat subjekty, se kterými jsme v průběhu šetření ztratili kontakt (11 subjektů). Vyhodnocení pracuje tedy celkem s 56 subjekty, kteří se k šetření vyjádřily, přestože pro 7 subjektů je teleworking irelevantní. Jedná se o 84 % procent subjektů z celkově oslovované skupiny, což považujeme za dostatečně průkazné. Identifikované trendy: 1. Odpovědi na první čtyři otázky ukazují jako trend nezkušenost (neinformovanost) firem s problematikou teleworkingu. Většina subjektů (42 z 49) nemá žádnou zkušenost s teleworkingem, jen 3 firmy (2 x nakladatelství, Telecom) mají přímou zkušenost s teleworkingem (překlady, marketing, prodej ), ostatní subjekty (4) mají zkušenost nepřímou. Firmy plní většinou povinnost zaměstnávání znevýhodněných osob jednak prostřednictvím zaměstnání znevýhodněné osoby přímo ve firmě, nebo nákupem zboží od organizací splňujících daný statut. Odvodem financí do státního rozpočtu řeší tuto problematiku jen 32 % firem, což napovídá, že firmy mají zájem řešit povinnost zaměstnávání ZP jinak než odvodem do státního rozpočtu. Jako trend lze hodnotit i fakt, že zaměstnávání zdravotně znevýhodněných není využíváno pro pozitivní působení firem na veřejnost (Corporate social responsibility) zde spatřujeme rezervu, na kterou se lze zaměřit při další propagaci teleworkingu. 2. Co se týče potenciálních využívaných druhů TW práce, rozsahu práce a způsobu odměňování o této oblasti respondenti nemají vůbec představu, nebo se neumějí ke své potřebě vyjádřit. To souvisí jednak s nízkou současnou přímou zkušeností s teleworkingem (viz odstavec výše) a jednak s nejistotou s řízením procesu zaměstnávání mimo vlastní pracoviště. Většina potenciálních zaměstnavatelů by v případě zaměstnání ZP preferovala vlastní zaměstnanecký poměr oproti nákupu služby přes agenturu (Internetporadnu). To si lze vyložit tak, že i v případě teleworkingu, by si zaměstnavatelé raději ponechali přímý vliv na zaměstnance. V oblasti navazujících služeb nabízených prostřednictvím TW agentury by zaměstnavatelé jednoznačně preferovali nalezení vhodného a motivovaného uchazeče na dané pracovní místo (identifikováno jako trend). 3. Přestože potenciální zaměstnavatelé mají jen mlhavou představu o teleworkingu, nízkou zkušenost a poměrně vysokou skepsi (vyjádřeno nepřímo přes vliv na zaměstnance a nízkou představivost o možných pracích vykonávaných znevýhodněnými), téměř 36% oslovených chce nadále zůstat v kontaktu (zasílání dalších informací) a téměř 27% chce být přímo osloveno teleworkingovou agenturou. Jedná se téměř výhradně o podnikatelské subjekty (mimo ně pouze 2x knihovna a 1x Městský úřad). Jako trend lze dále identifikovat i nízký zájem státních a regionálních úřadů o problematiku teleworkingu, což je zarážející. Tyto instituce by měly horizontální téma EU Rovné příležitosti nejen proklamovat, ale i skutečně prosazovat. 4. Soulad nabídky TW prací od znevýhodněných s poptávkou po službách od potenciálních zaměstnavatelů: (čím výše v žebříčku, tím vyšší soulad) elektronické úpravy textů (korekce textů, scanování, přepisy textů, tvorba formulářů, dotazníků, návratek ) grafické práce tvorba webových stránek správcovství webových stránek nebo sítě

6 vyhledávání informací na internetu (tvorba databází, práce s redakčními systémy ) podpora internetového prodeje ( např. rozesílání informací prostř. u) účetnictví rozesílání dopisů direct-mailing Naše zkušenosti z realizace služby Základní prameny vyloučení lidí se zdravotním postižením z trhu práce obecně: - nízké sebevědomí a strach z vlastního selhání - žádná či pouze zdánlivá podpora rodiny pro návrat do zaměstnání - potřeba větší pomoci při hledání zaměstnání Další omezení vzhledem k vykonávání práce z domova přes počítač: - nedůvěra k práci z domova díky špatné předchozí zkušenosti ( letadla, podvody) - nízká úroveň uživatelských znalostí práce s počítačem (i po absolvování kurzů počítačové gramotnosti hrazené Úřadem práce) - nízká sebedůvěra při učení se novým dovednostem a strach při práci s počítačem Vzdělávání V přímé práci s našimi zdravotně znevýhodněnými uživateli jsme zjistili, že je možné vzdělat v práci s počítačem téměř všechny. (Problematickou se v tomto ohledu jevila diagnóza roztroušené sklerózy, jejíž součástí jsou i poruchy paměti.) Při vzdělávání je nezbytně nutné se individuálně věnovat každému uživateli (menší skupiny, asistent lektora k dispozici pro účastníky, možnost prodloužit dobu trvání kurzu) a od začátku znalosti procvičovat a opakovat. Velmi se nám osvědčilo dát frekventantům pravidelně čas na dotazy po každé lekci a nabídnout jim možnost individuálního opakování (doma, u nás v kanceláři). Eliminovali jsme tak obavy z nezvládnutí práce s počítačem a nízké sebehodnocení v oblasti zvládání nových dovedností. Díky zvýšené péči o uživatele se nám podařilo v IT kurzech vzdělat i osoby, které by si z běžných vzdělávacích a rekvalifikačních kurzů neměly šanci odnést potřebné znalosti a dovednosti. Zaměstnávání Mezi našimi uživateli jsou osoby s různou intenzitou tělesného postižení. Přesto jen lidem s plnými invalidními důchody je možno bez dlouhého čekání nalézt práci, kterou by mohli vykonávat z domova. Zákon o zaměstnanosti zvýhodňuje osoby s plnými invalidními důchody (s těžkým zdravotním postižením), kteří se tak stávají finančně výhodnou pracovní silou. Problém spatřujeme v situaci, kdy lidé s částečnými invalidními důchody nebo s postižením bez přiznaného invalidního důchodu nezískají práci, neboť na ně zaměstnavatel nedostane tak vysoké finanční příspěvky. Přitom jejich finanční situace bývá zpravidla o mnoho horší, než situace osob s plnými invalidními důchody a často se dostávají až na hranici sociální nouze. Péče Během realizace pilotní služby jsme dospěli jsme k poznatku, že kromě námi poskytovaných aktivit je také potřebná jistá forma psychologické péče o uživatele. Setkali jsme se případy velmi nízkého sebehodnocení a silnými pocity křivdy, které blokovaly postupy na cestě za pracovním uplatněním. Také rodina se v některých případech může stát

7 barierou v získání zaměstnání. Rodinní příslušníci mohou být navyklí na komfort celodenní péče, že odrazují své blízké od nástupu do zaměstnání, protože v tom spatřují ohrožení svého pohodlí. V této situaci je nutno pracovat s celou rodinou. Taková péče je nad rámec znalostí klasických sociálních pracovníků i supervize je pro ni třeba specialista psycholog. Závěrem bychom rádi zdůraznili, že naplňovat naše cíle se nám v tomto projektu daří díky základním pravidlům naší práce: individuálnímu přístupu ke každému uživateli a důrazu na maximální samostatnost všech uživatelů. Internetové zdroje - stránky pilotního projektu Teleworking pro Olomouc - společný projekt komerčních firem na podporu teleworkingu (netýká se Olomouckého kraje) - pilotní projekt zaměřený na podporu alternativních a flexibilních forem práce - projekt realizovaný ve Zlínském kraji projekt o.s. Rytmus zaměřený na podporu zaměstnanosti lidí s postižením Citace dokumentů Blažek, Petr. Kde pracovat? Přece doma! [online]. Publikováno [cit ]. Dostupné z: _id]= &article[id]= &p=600000_detail

Tel.: 587 406 126 office@internetporadna.cz www.internetporadna.cz 2

Tel.: 587 406 126 office@internetporadna.cz www.internetporadna.cz 2 Výroční zpráva o.s. INTERNETPORADNA.CZ za rok 2007 Úvodní slovo Rok 2007 další stěhování jako symbol důležitých změn. Některé změny byly vyvolány vnějšími faktory. Jedná se zejména o registrace sociální

Více

S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079 Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015

S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079 Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015 S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079 Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015 Příjemce: Kvalifikační a personální agentura, o.p.s. (Závodní 815, Třinec) KaPA, o.p.s. byla založena v

Více

Rozvoj služby Podporované zaměstnávání v Olomouckém kraji

Rozvoj služby Podporované zaměstnávání v Olomouckém kraji SPOLU Olomouc Rozvoj služby Podporované zaměstnávání v Olomouckém kraji 1.1.2006 31.12.2007 Projekt byl financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Realizátor projektu: Agentura podporovaného

Více

Šance pro středoškoláky

Šance pro středoškoláky Závěrečná konference k projektu Šance pro středoškoláky CZ 1.04/2.1.00/13.00071 11. prosince 2012 Olomouc Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu Centrum vzdelávania - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Zpracovala: Dorota Madziová, Institut EuroSchola, duben 2011 V rámci projektu "Centrum vzdelávania"

Více

Internetové poradenství na www.iporadna.cz

Internetové poradenství na www.iporadna.cz Internetové poradenství na www.iporadna.cz Andrea Rakušanová Pavel Veselský o.s. InternetPoradna.cz struktura prezentace 1. představení organizace a projektu IP 2. původ a filosofie IP 3. současný stav

Více

PODPORA. na trhu práce II. LETTER. KONÍČEK, o.p.s NEWS. číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/

PODPORA. na trhu práce II. LETTER. KONÍČEK, o.p.s NEWS. číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/ číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/96.00297 Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR. 4

Více

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené Název projektu: Podporované zaměstnávání metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením Zkrácený název projektu: Registrační číslo: CZ.1.04/3.3.05/31.00229 Období realizace: 1. 2. 2010

Více

S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079. Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015

S námi na trh práce CZ.1.04/3.3.05/96.00079. Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015 S námi na trh práce Doba realizace projektu od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015 Příjemce dotace: Kvalifikační a personální agentura, o.p.s. (Závodní 815, Třinec) KaPA, o.p.s. byla založena v roce 2000 jako obecně

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Shrnutí Dotazníkového šetření se zúčastnilo 23 ze 36 oslovených poskytovatelů PZ (včetně jejich poboček) Poskytovatelé PZ zastoupeni ve 13

Více

Pracovníci státní správy

Pracovníci státní správy Pracovníci státní správy Sociální anamnéza Ankety se zúčastnilo celkem 51 pracovníků státní správy, z toho více jak tři čtvrtiny mužů (76%) (viz Příloha 4, graf č.1). Většinou patří do věkové kategorie

Více

Projekt realizuje ASISTA, s. r. o.

Projekt realizuje ASISTA, s. r. o. Projekt realizuje ASISTA, s. r. o. Jaké bariéry chceme odstranit Především na první pohled neviditelné bariéry: Snížená ochota zaměstnavatelů zdravotně postižené občany zaměstnávat a dát jim šanci Překážky

Více

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77. Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu Michal Růžička, Julie Wittmannová Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.00377 Mezinárodní spolupráce P- Centrum FOUNDATION66 HUM London Build on Belief

Více

AKTIVNÍ PO PADESÁTI. CZ.1.04/2.1.01/91.00154 Termín: 31.5.2013 30.5.2015. rakovnický region

AKTIVNÍ PO PADESÁTI. CZ.1.04/2.1.01/91.00154 Termín: 31.5.2013 30.5.2015. rakovnický region AKTIVNÍ PO PADESÁTI Číslo projektu: CZ.1.04/2.1.01/91.00154 Termín: 31.5.2013 30.5.2015 Realizátor: Místo realizace: Vzdělávací centrum Podkrušnohoří rakovnický region Hlavní cíl projektu: - zvýšení zaměstnanosti

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI

ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI Registrační číslo: CZ.1.04/2.1.01/74.00006 Občanské sdružení Za kulturní Třinecko, o.s. realizátor projektu Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 2. Aktivní

Více

RIP 2.1 OP LZZ zaměřené na osoby pečující o dítě do 15 let věku. Konference k projektu Dítě není překážkou Olomouc, 12.1.

RIP 2.1 OP LZZ zaměřené na osoby pečující o dítě do 15 let věku. Konference k projektu Dítě není překážkou Olomouc, 12.1. RIP 2.1 OP LZZ zaměřené na osoby pečující o dítě do 15 let věku Konference k projektu Dítě není překážkou Olomouc, 12.1.2012 Karel Vít Úvodní informace o nás Odbor implementace fondů EU je součástí Sekce

Více

Čerpání finančních prostředků v projektech ESF Karel Vít

Čerpání finančních prostředků v projektech ESF Karel Vít Čerpání finančních prostředků v projektech ESF Karel Vít ředitel odboru implementace programů ESF, Ministerstvo práce a sociálních věcí Pár čísel úvodem 182,5 26,78 97,5 42,3 280,0 23,8 51,9 (2/3) Náš

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA BENEFITY

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA BENEFITY ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA BENEFITY Výsledky průzkumu - dotazníkové šetření Praha, říjen 2016 Tato zpráva byla vytvořena pro potřebu jednání sociálních partnerů s vazbou na koncepční novelu zákoníku práce v souladu

Více

AKTIVNÍ PO PADESÁTI. CZ.1.04/2.1.01/91.00154 Termín: 31.5.2013 30.5.2015. rakovnický region

AKTIVNÍ PO PADESÁTI. CZ.1.04/2.1.01/91.00154 Termín: 31.5.2013 30.5.2015. rakovnický region AKTIVNÍ PO PADESÁTI Číslo projektu: CZ.1.04/2.1.01/91.00154 Termín: 31.5.2013 30.5.2015 Realizátor: Místo realizace: Vzdělávací centrum Podkrušnohoří rakovnický region Hlavní cíl projektu: - zvýšení zaměstnanosti

Více

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Hana Potměšilová 7. února 2013 Zákonná úprava 2 Ústava Souběh invalidního důchodu s výdělečnou činností Zákon 435/2004 Sb. o zaměstnanosti ( ZoZ ) část III. 67-84

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Květen 2010

Více

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. 1. Identifikace projektu Název projektu: Regionální centra pomoci a mobility Registrační číslo projektu: CZ.04.1.03/1.1.15.3/0046 Číslo priority: 3.1 Aktivní politika zaměstnanosti Území dopadu: CZ05 NUTS

Více

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob Opatření VI. 1.: Podpora zaměstnávání ohrožených osob Ze sociologického šetření prováděného v rámci komunitního plánování v Mladé Boleslavi vyplynulo, že problém získat a udržet si práci je pro dotazované

Více

Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti

Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti A) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce a) Nástroje a činnosti vedoucí k motivaci a aktivizaci cílových skupin

Více

Zajistit uživatelům potřebnou péči v jejich přirozeném sociálním prostředí

Zajistit uživatelům potřebnou péči v jejich přirozeném sociálním prostředí Strategické cíle Strategický cíl č.1 Zajistit uživatelům potřebnou péči v jejich přirozeném sociálním prostředí Cílová skupina lidé se sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění, duševního

Více

Attavena, o.p.s. Myš není pro kočku!

Attavena, o.p.s. Myš není pro kočku! Attavena, o.p.s. Myš není pro kočku! Veronika Hovjacká Lenka Hořejší Attavena, o. p. s. založena v roce 1999 15 zaměstnanců a přes 20 spolupracovníků realizace vzdělávacích kurzů grafické služby poradenské

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Zpracovalo Regionální centrum podpory sociálního podnikání Centrum investic,

Více

PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR

PROJEKT JE FINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR šance s handicapem č.1 Název projektu: Šance s handicapem Číslo projektu: CZ.1.04/2.1.00/70.00049 Zadavatel: ÚP ČR krajská pobočka v Liberci Realizátor: S-COMP Centre CZ s.r.o. Termín realizace projektu:

Více

CZ.1.04/3.3.05/75.00002

CZ.1.04/3.3.05/75.00002 Život bez překážek v Pardubickém kraji CZ.1.04/3.3.05/75.00002 InHelp, o. p. s. Adresa: Tyrše a Fügnera 7, 568 02 Svitavy Kontakt: info@inhelp.cz, 774 602 021 www.inhelp.cz 1 Život bez překážek Pardubickém

Více

Počítačová služba s.r.o.

Počítačová služba s.r.o. Jeden z největších národních projektů v Olomouckém kraji Dodavatel: Stupkova 413/1a, Olomouc Najdi si práci v Olomouckém kraji Termín realizace: od 1. 7. 2006 do 31. 5. 2008 CÍLE PROJEKTU Cílem je přispět

Více

METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI

METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI METODICKÝ DEN PRO MAS K TÉMATU AKTIVIT NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI MPSV, oddělení projektů CLLD 12. 9. 2016 Praha 20. 9. 2016 Olomouc PROGRAM METODICKÉHO DNE - PRAHA 12.9. 10:30 11:45 Úvod, představení podporovaných

Více

1. Název organizace:.

1. Název organizace:. ÚDAJE O ZŘIZOVATELI 1. Název organizace:. 2. Forma právní subjektivity: občanské sdružení nadace, nadační fond obecně prospěšná společnost organizace zřízená státem církevní právnická osoba organizace

Více

Politika zaměstnanosti I. (PZ, osoby se zdravotním postižením, portál MPSV)

Politika zaměstnanosti I. (PZ, osoby se zdravotním postižením, portál MPSV) Politika zaměstnanosti I. (PZ, osoby se zdravotním postižením, portál MPSV) Zpracoval: Bc. Jaroslav Mikšaník, Úřad práce ČR E-mail: Jaroslav.Miksanik@ol.mpsv.cz Olomouc, 12. 10. 2011 Obsah přednášky 1)

Více

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Příloha č. 2 Legislativa materiálu Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Pracovní materiál vytvořený v rámci KA č. 1 projektu Diverzita pro OZP, OP

Více

První šance mladým Reg.č.: CZ.1.04/2.1.01/91.00286 Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR.

První šance mladým Reg.č.: CZ.1.04/2.1.01/91.00286 Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR. První šance mladým Reg.č.: CZ.1.04/2.1.01/91.00286 Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR. Projekt První šance mladým je spolufinancován z prostředků Evropského

Více

Podpora zaměstnanosti prostřednictvím grantových projektů v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Podpora zaměstnanosti prostřednictvím grantových projektů v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost Podpora zaměstnanosti prostřednictvím grantových projektů v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost Ing. Ivana Projsová Odbor implementace programů ESF Změny v OP LZZ Oblast podpory 1.1, 3.4 vyhlašuje

Více

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Počet osob se zdravotním postižením v evidenci Úřadu práce České republiky

Více

Stručná charakteristika

Stručná charakteristika Obsah: 1. Stručná charakteristika 2. Cíl bilanční diagnostiky 3. Klient bilanční diagnostiky 4. Postup a metody bilanční diagnostiky Informativní část Individuální pohovor Vlastní šetření Závěrečná zpráva

Více

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM PROČ SE ZAPOJIT DO PRACOVNÍHO PROCESU? Pocit užitečnosti. Překonání handicapu uvnitř sebe sama. Alespoň částečná finanční nezávislost. Aktivní zapojení do formování

Více

Program podpory podnikání jako nástroj APZ cílený na osoby starší 50ti let. Projekt Social Experimentation for Active Ageing

Program podpory podnikání jako nástroj APZ cílený na osoby starší 50ti let. Projekt Social Experimentation for Active Ageing Program podpory podnikání jako nástroj APZ cílený na osoby starší 50ti let. Projekt Social Experimentation for Active Ageing II. Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Praha,

Více

Město Vysoké Mýto, odbor sociálních služeb. Sídlo: ul. Litomyšlská 50, Vysoké Mýto, PSČ druh sociální služby: TERÉNNÍ PROGRAMY

Město Vysoké Mýto, odbor sociálních služeb. Sídlo: ul. Litomyšlská 50, Vysoké Mýto, PSČ druh sociální služby: TERÉNNÍ PROGRAMY Město Vysoké Mýto, odbor sociálních služeb Sídlo: ul. Litomyšlská 50, Vysoké Mýto, PSČ 566 01 druh sociální služby: TERÉNNÍ PROGRAMY Město Vysoké Mýto Odbor sociálních služeb 1 / 12 zajišťuje od počátku

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Psychologie a výběr pracovníků PhDr. Matúš Šucha, Ph. D., Katedra psychologie Lekce I Přehled Získávání a výběr zaměstnanců Hledáme někoho? Koho hledáme? Firemní kultura

Více

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání Příspěvková organizace MPSV Hlavní poslání FDV realizace a koordinace aktivit v oblasti dalšího vzdělávání FDV napomáhá

Více

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání

Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání Bude podporován vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření:

Vyhodnocení dotazníkového šetření: Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_15_005 pro Místní akční plány Místní akční plán rozvoje vzdělávání

Více

Souhrnná informace k realizaci projektu:

Souhrnná informace k realizaci projektu: Souhrnná informace k realizaci projektu: Doba realizace projektu: 1. duben 2013 až 31. březen 2015 Rozpočet: 3 687 025,64 Kč Popis projektu Hlavním cílem projektu byla pracovní a sociální integrace osob

Více

Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání

Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání Příloha č. 2 Podrobný popis podporovaných aktivit Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání Bude podporován vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských

Více

Prezentace dosavadních výstupů projektu TVÁ BUDOUCNOST 2. 8. 2005 31. 12. 2006

Prezentace dosavadních výstupů projektu TVÁ BUDOUCNOST 2. 8. 2005 31. 12. 2006 Prezentace dosavadních výstupů projektu TVÁ BUDOUCNOST 2. 8. 2005 31. 12. 2006 VÝSTUPY PRACOVNÍCH SKUPIN PS Analytika PS Integrační centra PS Školící centra PS Informatika PS Poradenství PS Vzdělávání

Více

Regionální projekty ÚP ČR. Praha,

Regionální projekty ÚP ČR. Praha, Regionální projekty ÚP ČR Praha, 12. 9. 2016 Záruky pro mladé 11 RIP Záruky pro mladé v kraji navazující na již realizované projekty Odborné praxe pro mladé do 30 let Cíl projektů: poradenské aktivity

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Otrokovice

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Otrokovice Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Otrokovice Téma: Administrativní podpora malých obcí Tento výstup byl financován z prostředků

Více

Podpora lidí s PAS osobní asistencí

Podpora lidí s PAS osobní asistencí Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Podpora lidí s PAS osobní asistencí Ing. Tomáš Dostál Mgr. Pavla Krňávková APLA-JM o.s. Vznik v roce 2002 z iniciativy rodičů dětí s autismem, odborníků

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Obsah 1) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce... 2 2) Zvyšování zaměstnanosti cílových skupin... 3 Zprostředkování zaměstnání... 3

Více

IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ. Zlín,

IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ. Zlín, IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Zlín, 13. 6. 2017 2 Klíčové aktivity Krajská hospodářská komora KA 6.1 Regionální web kariérního poradenství Oslovování, komunikace a jednání se spolupracujícími

Více

Sólo rodiče a práce. APERIO Společnost pro zdravé rodičovství. Konference k Evropskému roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení

Sólo rodiče a práce. APERIO Společnost pro zdravé rodičovství. Konference k Evropskému roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení Sólo rodiče a práce APERIO Společnost pro zdravé rodičovství Konference k Evropskému roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení 10. prosince 2010 APERIO Občanské sdružení fungující od roku 2001 Poslání:

Více

Centrum andragogiky s.r.o., Hradec Králové. Komplexní služby v oblasti vzdělávání a rozvoje dospělých:

Centrum andragogiky s.r.o., Hradec Králové. Komplexní služby v oblasti vzdělávání a rozvoje dospělých: Centrum andragogiky s.r.o., Hradec Králové Komplexní služby v oblasti vzdělávání a rozvoje dospělých: 1) služby v oblasti personalistiky 2) řízení lidských zdrojů 3) poradenské služby 4) konzultace v oblasti

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

Pracujme společně! Projekt Evropského sociálního fondu

Pracujme společně! Projekt Evropského sociálního fondu Projekt Evropského sociálního fondu Pracujme společně! Podpora pracovního uplatnění starších osob v souvislosti s vyhlášením roku 2012 Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity CZ.1.04/3.3.00/85.00001

Více

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří Bc. Andrea Novotná 723933559 Vyhlášené výzvy MAS České středohoří Zavádění bezpečnostních a preventivních programů a opatření 1.

Více

Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání

Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání Příloha č. 3 Popis podporovaných aktivit Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání Bude podporován vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Zjišťování názorů a postojů osob se zdravotním postižením ohledně zaměstnávání a hledání zaměstnání. Zjištění potřeb

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace

Více

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Kdo jsme? Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) byla ustanovena v lednu roku

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Práce na dálku o krok blíž k vám Ochutnávka z metodiky

Práce na dálku o krok blíž k vám Ochutnávka z metodiky Práce na dálku o krok blíž k vám Ochutnávka z metodiky Obsah Úvod 4 1 Práce na dálku základní vymezení 5 1.1 Slovník pojmů 5 2 Přínosy implementace práce na dálku pro zaměstnavatele 7 3 Přínosy využití

Více

Výzvy. 635/03_16_047/CLLD_15_01_261 Zaměstnanost - II. 639/03_16_047/CLLD_15_01_261 Sociální podnikání - II

Výzvy. 635/03_16_047/CLLD_15_01_261 Zaměstnanost - II. 639/03_16_047/CLLD_15_01_261 Sociální podnikání - II 10. 10. 2018, Sezemice Výzvy 635/03_16_047/CLLD_15_01_261 Zaměstnanost - II 639/03_16_047/CLLD_15_01_261 Sociální podnikání - II Seminář pro žadatele je financován z projektu "Zlepšení řídících a administrativních

Více

PROJEKT. Trénink osob končících výkon trestu směřující k úspěšnému vstupu na trh práce

PROJEKT. Trénink osob končících výkon trestu směřující k úspěšnému vstupu na trh práce PROJEKT Trénink osob končících výkon trestu směřující k úspěšnému vstupu na trh práce Místo realizace Vazební věznice Břeclav Vazební věznice Kuřim Vazební věznice Opava Vazební věznice Světlá nad Sázavou

Více

INSTITUT ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

INSTITUT ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA INSTITUT ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ, z. ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Praha 2018 OBSAH Úvodní slovo 4 Základní informace o ústavu 5 Cíle ústavu 6 Předmět činnosti a poskytovaných služeb 7 Orgány

Více

Výroční zpráva společnosti InHelp,o.p.s. za rok 2012

Výroční zpráva společnosti InHelp,o.p.s. za rok 2012 Výroční zpráva společnosti InHelp,o.p.s. za rok 2012 Identifikace organizace: InHelp, o.p.s. Sídlem: 5. Května 3, 289 23 Milovice IČ: 27923151 Tato zpráva zahrnuje popis činnosti společnosti InHelp, o.p.s.

Více

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků

Více

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek.

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. NABÍDKA KURZŮ AKTUÁLNĚ Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. Kontakt pro další informace a přihlášky: lukesova@spseplzen.cz VYHLÁŠKA 50 Školení

Více

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 Jediná celostátní edukačně-náborová kampaň zaměřená na pěstounskou péči POMOC OHROŽENÝM DĚTEM Nadační fond J&T pomáhá již od roku 2004 především ohroženým dětem a rodinám.

Více

MONITOROVACÍ INDIKÁTORY JPD 3 PRO OPATŘENÍ 2.2

MONITOROVACÍ INDIKÁTORY JPD 3 PRO OPATŘENÍ 2.2 Příloha č. 1 MONITOROVACÍ INDIKÁTORY JPD 3 PRO OPATŘENÍ 2.2 VÝSTUPY Kód Název Definice Celkem Muži Ženy 1.05 Počet podpořených osob klientů služeb zaměstnanci sebezaměstnaní dlouhodobě nezaměstnaní nezaměstnaní

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace

Více

Konference Jak správně finančně vzdělávat dospělé 2011

Konference Jak správně finančně vzdělávat dospělé 2011 Konference Jak správně finančně vzdělávat dospělé 2011 V současnosti existuje množství projektů, o kterých není mezi občany dostatečné povědomí. Jejich dopad je v řadě případů relativně malý v porovnání

Více

Program podpory integrace zdravotně postižených občanů do společenského a pracovního života OP RLZ CZ.04.1.03/2.1.25.2/2315

Program podpory integrace zdravotně postižených občanů do společenského a pracovního života OP RLZ CZ.04.1.03/2.1.25.2/2315 Program podpory integrace zdravotně postižených občanů do společenského a pracovního života OP RLZ CZ.04.1.03/2.1.25.2/2315 O nás Sdružení bylo založeno v roce 1994 Posláním Sdružení PIAFA je pomoc zdravotně

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní Individuální projekty národní Číslo OP: CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 49 Název výzvy: Žádost o finanční podporu z OP VK IPn oblast podpory 3.1 Prioritní osa: 7.3

Více

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku OBSAH ÚVOD 2 I. Odd. ZÁVĚRY A SOCIOTECHNICKÁ DOPORUČENÍ 3 Přehled hlavních výsledků 4 Sociotechnická doporučení 13 Vymezení vybraných pojmů 15 II.

Více

Popis podporovaných aktivit

Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit ve výzvě č. 250/03_16_047/CLLD_16_01_092 MAS Stolové hory, z. s. OPZ Zaměstnanost I. (dále jen výzva) V rámci své 2. výzvy se MAS Stolové hory, z. s. zaměřila na

Více

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji Břetislav Fiala Program prostupného zaměstnávání Základní charakteristika Pro koho je určen Jak probíhají jednotlivé

Více

Co nabízí? Komu? Jak?

Co nabízí? Komu? Jak? Co nabízí? Komu? Jak? Co je podporované zaměstnávání? individuální flexibilní podpora lidem znevýhodněným na trhu práce a jejich (potenciálním) zaměstnavatelům podpora uchazeči o práci před nástupem do

Více

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků 7% 4% 5% 15% 43% 26% do 19 20-49 50-99 100-199 200-499 500 a více FIRMY PODLE ODVĚTVÍ I. odvětví počet % školství 80 13,9

Více

Průzkum podmínek studia studentů se zdravotním handicapem. na vysokých školách v ČR 2009

Průzkum podmínek studia studentů se zdravotním handicapem. na vysokých školách v ČR 2009 Průzkum podmínek studia studentů se zdravotním handicapem na vysokých školách v ČR 2009 Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové Říjen 2009, Praha 1 Úvod Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové (VDV) pomáhá lidem,

Více

Analýza zadávacích dokumentací na nákup externích poradenských služeb pro klienty Úřadu práce

Analýza zadávacích dokumentací na nákup externích poradenských služeb pro klienty Úřadu práce Analýza zadávacích dokumentací na nákup externích poradenských služeb pro klienty Úřadu práce Tento dotazník slouží k vyjasnění vybraných aspektů zjištěných při analýze zadávacích dokumentací ÚP pro nákup

Více

Výroční zpráva AGENTURY PONDĚLÍ za rok 2001

Výroční zpráva AGENTURY PONDĚLÍ za rok 2001 Výroční zpráva AGENTURY PONDĚLÍ za rok 2001 1. PŘEDSTAVENÍ ORGANIZACE: AGENTURA PONDĚLÍ vznikla v lednu 2001 při ÚSP Horní Poustevna. Od 30. 7. 2001 je AGENTURA PONDĚLÍ zaregistrována jako občanské sdružení

Více

Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání

Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání IPS poskytuje informace o: - síti středních, vyšších odborných a vysokých škol v Praze a v celé ČR - možnostech uplatnění absolventů škol v

Více

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM SOCIÁLNÍ SFÉRY - Práce - Bydlení - Volný čas - Partnerské vztahy - Rodina PRACOVNÍ UPLATNĚNÍ Pracovní trh Sociální služby Možnosti mimo systém LEGISLATIVA

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: 3 Oblast podpory: 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Více

Pravidla poskytování poradenství pro návrat či vstup na pracovní trh

Pravidla poskytování poradenství pro návrat či vstup na pracovní trh Vytvořil: Mgr. Eva Vostálová Vytvořeno dne: 28. 7. 2016 Platí od: 1. 8. 2016 Frekvence revize: 1x ročně Odpovědná osoba: vedoucí sociální pracovník Pořadové číslo: 1 Metodické zařazení: Vnitřní pravidla

Více

Malí podnikatelé v zemědělství

Malí podnikatelé v zemědělství Malí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Rozložení soubor podle zastoupení mužů a žen. Mezi malými zemědělskými podnikateli převládají muži, představují 84% respondentů (viz Příloha 2, graf č.1).

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

Projekt Informační brožura pro zaměstnavatele

Projekt Informační brožura pro zaměstnavatele Projekt Informační brožura pro zaměstnavatele provasvjmk.rcv.czhttp ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU Program: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa programu: 2. Aktivní politika trhu práce

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s.

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s. Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí ANIMA VIVA o.s. O nás Jsme občanské sdružení ANIMA VIVA o. s., které vzniklo z iniciativy svépomocné organizace rodičů

Více

Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu

Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu vede klienty v jakémkoliv věku a v kterékoliv fázi jejich života k samostatnému zodpovědnému rozhodování

Více