Řízení kvality u subdodavatele automobilového průmyslu firmy GEDIA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řízení kvality u subdodavatele automobilového průmyslu firmy GEDIA"

Transkript

1 Příklad použití Řízení kvality u subdodavatele automobilového průmyslu firmy GEDIA Místo / společnost: Attendorn, Německo Systém GOM: ATOS, ATOS ScanBox Software GOM: ATOS Professional, GOM Inspect Professional, GOM Inspect Oblast činnosti společnosti: automobilový průmysl Společnost GEDIA, subdodavatel automobilového průmyslu, mění svou koncepci řízení kvality: měřicí technika založená na konvenčních dotykových metodách a měřidlech je nahrazena systémem celoplošného optického 3D měření. Zavedení nového systému znamená pro firmu GEDIA nejen větší pružnost, ale i snížení nákladů a zkrácení časů měření.

2 Společnost GEDIA Gebrüder Dingerkus GmbH, založená v roce 1910, se zabývá vývojem a výrobou konstrukčních dílů a celých skupin pro karosérie automobilů. Firma se sídlem v Attendornu (SRN) má výrobní pobočky v Polsku, Španělsku, Číně a Mexiku. Všechny tyto závody vyrábějí lisované, tažené a tvářené plechové díly pro automobilový průmysl. Firma rovněž vlastní inženýrská centra ve Francii, USA a Švédsku. Podnikatelský cíl: vedoucí postavení v oblasti technologie Dosavadním těžištěm firmy GEDIA v oblasti měřicí techniky jak při kontrole dílů a sestav, tak při výrobě nástrojů byly výlučně dotykové metody měření a kontrola rozměrů konvenčními měřidly, šablonami, kalibry apod. Tento přístup však v průběhu rozvoje společnosti a územního rozšiřování všech jejích závodů, například v Attendornu, narazil na hranice. Časově náročnou a pracnou se stala především doprava obrobků z lisovny, resp. svařovny, na ústřední kontrolní a měřicí pracoviště vzdálené i několik stovek metrů. Z nutnosti zefektivnění procesů se proto zrodilo rozhodnutí, že ne obrobky budou dopravovány na místo měření, nýbrž že měřicí systém bude přiblížen k obrobkům. Tento záměr však vyžaduje mobilní měřicí zařízení použitelné přímo ve výrobě. Nová koncepce řízení kvality je pro společnost GEDIA důležitým krokem na cestě k dosažení vytčeného cíle podniku vedoucího postavení v technologii výroby. Přechod od tradičních dotykových metod měření na celoplošné optické 3D měření proto probíhá ve všech světových pobočkách firmy a na všech relevantních provozních úsecích v lisovnách, svařovnách a montovnách. (Obr. 1) Rozšíření výroby si vynutilo zkrácení časů měření Stejně jako jiné firmy, které v rámci zvyšování výroby musely změnit své procesy, byla i společnost GEDIA postavena před nutnost zkrátit časy měření. Kvalita výroby přitom musí zůstat zachována navzdory kratším výrobním taktům, které zvýšení výroby přináší. Poměrně pomalé dotykové měření dílů často složitých tvarů však znamená dlouhé doby obsazení měřicích kapacit a složitou logistiku, a to i tehdy, je-li u obrobků kontrolováno jen několik málo míst. Fig. 1: GEDIA implementará la medición de coordenadas 3D óptica de superficie completa en todo el mundo en todas las plantas de producción y todas las instalaciones relevantes, tales como talleres de embutido, talleres de soldeo y ensamblaje.

3 Aby bylo možné zvládnout tak vysoký počet kontrol dílů a tím i požadavky na jejich měření, musela firma GEDIA v minulosti stále více měřicích úkolů zadávat externím poskytovatelům. Nastala situace, která byla hned ze dvou důvodů neuspokojivá: jednak se zvýšily náklady, jednak byla GEDIA nucena sdílet důležité a důvěrné know-how s cizím partnerem. Do nové koncepce řízení kvality procesů byl proto zahrnut i požadavek vrátit veškeré kompetence k měření a digitalizaci na domácí půdu. Pro odborníky společnosti GEDIA na řízení kvality a měřicí techniku z toho vyplynuly čtyři hlavní požadavky: nový měřicí systém musí být schopen celoplošného měření, přitom být mobilní a rychlý, veškeré měření musí být vráceno do kompetence firmy GEDIA. První kroky s optickou měřicí technikou Po několika neuspokojivých pokusech o zavedení mobilních dotykových přístrojů s kloubovými rameny bylo jasné, že tudy cesta nevede. Nadešel čas zcela pře- hodnotit koncepci techniky měření. První vlaštovkou v přechodu společnosti GEDIA od dotykové k optické metrologii byl nákup mobilního 3D skeneru ATOS k celoplošnému optickému 3D měření. Firma tím učinila první důležitý krok směrem ke svému podnikatelskému cíli vedoucímu postavení na poli technologie. (Obr. 2) Brzy se ukázalo, že optický 3D digitalizátor ATOS s vysokým rozlišením poskytující rychle přesné údaje dokonale odpovídá požadavkům podniku. Při měření dílů firmy GEDIA velmi rozdílných rozměrů a povrchových vlastností, které často představuje vysoce komplexní měřicí úkol, je optický systém schopen dodávat: přesné, vysoce kvalitní 3D měřicí údaje parametrickou inspekci a zpětně sledovatelná vyhodnocení informace o celoplošných odchylkách od CAD i jiných dílů vyhodnocení podle 2D výkresů inspekční řezy, tvarové a rozměrové tolerance (GD&T), analýzu trendu úplné a snadno srozumitelné měřicí protokoly Slotted Hole Z:0.29 Edge Point Dev. dn dt Check Surface Point Nominal Actual Dev. Check X Y Z X:0.10 Obr. 2: První vlaštovkou v přechodu společnosti GEDIA od dotykové k optické metrologii byl nákup mobilního 3D skeneru ATOS k celoplošnému optickému 3D měření. Naměřené údaje mohou být ihned analyzovány a porovnány přímo s CAD daty. Díky barevnému označení odchylek od CAD jsou problematická místa snadno rozpoznatelná, takže výrobní proces může být velmi cíleně opraven.

4 Obr. 3: Optické měřicí systémy ulehčují cílené korektury nástrojů, takže do konečného schválení nástroje není zapotřebí tolika iterací. Především jako prostředek k měření nástrojů a tvarovacích lisovadel, ale i při měření plechových výlisků předvedl ruční systém ATOS rychle, jaké možnosti pro firmu GEDIA skrývá technika optického měření. Od vývoje prototypů přes kontrolní měření během sériové výroby, analýzu a digitalizaci dílů až k virtuálnímu svařování celých konstrukčních skupin jediná technika pokryje všechny úlohy, na rozdíl od mnohem méně pružného dotykového měření. Celoplošné měření také například ulehčuje cílené korektury nástrojů, takže do konečného schválení nástroje není zapotřebí tolika iterací. Měření konečných obrysů nástroje skenerem ATOS kromě toho umožňuje udržovat CAD data nástroje v aktuálním stavu. Na jejich základě pak lze frézováním zhotovovat přímé kopie nástroje. (Obr. 3) Názorné a srozumitelné měřicí protokoly sestavené na základě celoplošných dat mají ještě jednu výhodu: na rozdíl od tabulkových protokolů obsahujících všechny jednotlivé měřicí body a zabírajících několik stránek jsou podstatně přehlednější a lépe čitelné. Tím se zkracuje doba potřebná k vyhodnocení výsledků a všechny nutné opravné kroky mohou být provedeny rychle a efektivně. Další krok: automatická optická metrologie Na základě těchto prvních zkušeností vznikl ve společnosti GEDIA brzy další požadavek: za účelem ještě vyšší pružnosti procesů a další úspory času a nákladů se firma GEDIA rozhodla svůj nový optický měřicí systém zautomatizovat, systém měl ale přesto zůstat mobilní.

5 Poté, co se první, specificky projektová měřicí jednotka navržená vlastními odborníky a vybavená technikou GOM ukázala jako krok správným směrem (obr. 4), rozhodla se společnost GEDIA zakoupit standardní automatickou měřicí jednotku ATOS ScanBox (obr. 5). Na rozdíl od individuálního projektového řešení je standardní měřicí jednotka ATOS ScanBox z výroby vybavena všemi prvky nutnými k plně automatizované 3D digitalizaci a inspekci. Tento kompletní systém zahrnuje hardware, software, celosvětový zákaznický servis, bezpečnostní vybavení a dokumentaci. Firma GEDIA si tedy nemusí dělat starosti s žádným dalším plánováním či investicemi: vše, co k provozu měřicí jednotky na klíč potřebuje, je vhodná plocha v závodě a přípojka elektrické energie. Pro společnost GEDIA navíc hraje obzvlášť důležitou roli, že u firmy GOM má pro plánování a realizaci jednotky, školení personálu a zákaznickou podporu pouze jednu kontaktní osobu. Odpadá dokonce i jinak požadované schválení bezpečnosti: díky uzavřenému ohrazení měřicí jednotky nevzniká žádné bezpečnostní riziko pro personál. Měřené konstrukční celky i součásti jednotky jsou chráněny před poškozením protikolizní ochranou. Standardní měřicí jednotky na více místech První ATOS ScanBox, který společnost GEDIA zakoupila, je v provozu jako zařízení k průběžné kontrole kvality výroby v lisovně v Attendornu. A právě pro tento způsob použití ve výrobě je navržen centrální prvek měřicí jednotky, robotem ovládaný 3D senzor ATOS Triple Scan. Pro firmu GEDIA má ATOS ScanBox navíc tu výhodu, že může být obsluhován přímo pracovníky ve výrobě, neboť všechny měřicí a inspekční procesy až po měřicí protokol jsou rychlé a snadné. To je možné díky sériovému softwaru VMR (Virtuální měřicí prostor), který do nejmenších podrobností simuluje reálné prostředí uvnitř jednotky ATOS ScanBox. Proto se robot skeneru dá ovládat jednoduchými příkazy typu přetáhni a upusť bez zvláštního ovládacího panelu. Ve VMR je možné dokonce offline programování pomocí Obr. 4: První řešení automatického měření ve společnosti GEDIA: individuální měřicí jednotka s vybavením od firmy GOM. Obr. 5: Standardní měřicí jednotka ATOS ScanBox je vybavena všemi prvky nutnými k plně automatizované 3D digitalizaci a inspekci. V lisovně firmy GEDIA v Attendornu se s její pomocí podařilo zkrátit měřicí časy oproti dřívějšímu dotykovému měření o více než polovinu.

6 CAD dat, aniž by se v komoře nacházel skutečný díl. V lisovně firmy GEDIA v Attendornu se s pomocí nové jednotky ATOS ScanBox podařilo zkrátit měřicí časy oproti dřívějšímu dotykovému měření o více než polovinu. Tento výsledek překonal všechna očekávání. Použití optické měřicí techniky navíc zákazníkům umožňuje obejít se bez drahých kontrolních kalibrů apod. Druhý ATOS ScanBox se již používá ke kontrole kvality jednoho z nejdůležitějších výrobků firmy GEDIA, kompletně smontované zádě karoserie jednoho německého prémiového vozidla. Do měřicí jednotky se tedy vejdou i rozměrné součásti jako je tato. Podle různých velikostí měřených dílů se ATOS ScanBox dodává ve čtyřech provedeních. Třetí ATOS ScanBox pro lisovnu firmy GEDIA v Polsku se již plánuje, další pro Španělsko a Maďarsko budou rovněž brzy následovat. Přestože jsou měřicí jednotky v provozu na různých místech, je pro společnost GEDIA možné centrální řízení kvality: měřicí a inspekční procesy s použitím měřicí jednotky ATOS ScanBox jsou standardizované a proto jednotně použitelné na různých místech. Díky tomu je celopodnikové řízení kvality zpětně sledovatelné a transparentní. Společnost GEDIA plánuje do budoucna završení reorganizace svého systému řízení kvality a vybavení všech pracovišť výlučně optickou měřicí technikou. Bude tak učiněn poslední krok na cestě k dosažení podnikového cíle vedoucího postavení v oboru technologie výroby. Copyright 2016 GOM GmbH All rights reserved! Rev. A (cz)

Voestalpine Automotive Components: absolutní přesnost od zapracování nástrojů až po sériovou výrobu

Voestalpine Automotive Components: absolutní přesnost od zapracování nástrojů až po sériovou výrobu Příklad použití Voestalpine Automotive Components: absolutní přesnost od zapracování nástrojů až po sériovou výrobu Sídlo společnosti: Schwäbisch Gmünd Systém GOM: ATOS Triple Scan Software GOM: ATOS Professional,

Více

Příklad použití. P&C Automotive: Efektivní výroba díky 3D metrologii

Příklad použití. P&C Automotive: Efektivní výroba díky 3D metrologii Příklad použití P&C Automotive: Efektivní výroba díky 3D metrologii Místo/společnost: Itálie Systém GOM: ATOS Triple Scan Software GOM: ATOS Professional, GOM Inspect Professional, GOM Inspect Oblast činnosti

Více

GLOBAL PERCEPTION, DETAILED APPROACH PREZENTACE SPOLEČNOSTI

GLOBAL PERCEPTION, DETAILED APPROACH PREZENTACE SPOLEČNOSTI PREZENTACE SPOLEČNOSTI PREZENTACE SPOLEČNOSTI Představení společnosti Strana 02 Společnost BÖHM PLAST-TECHNIK a.s. (BPT) byla založena v roce 1991 v České Třebové. Díky těsné spolupráci s Tier 1 dodavateli

Více

Integrace robotického měřicího systému do MES

Integrace robotického měřicího systému do MES Integrace robotického měřicího systému do MES Sledování způsobilosti výrobního procesu Způsobilost výrobního procesu (manufacturing process capability) ukazuje na jeho schopnost poskytovat trvale výrobky

Více

Rámcová nabídka. Robotické pracoviště pro prototypové řezání 2D a 3D plechů. OBSAH Nabídky. Technické řešení... 2

Rámcová nabídka. Robotické pracoviště pro prototypové řezání 2D a 3D plechů. OBSAH Nabídky. Technické řešení... 2 Rámcová nabídka Robotické pracoviště pro prototypové řezání 2D a 3D plechů Číslo nabídky: Zákazník: Kontaktní údaje: Dodavatel: NAV0019/2016 LASCAM Systems, s.r.o. OBSAH Nabídky Technické řešení... 2 Popis

Více

Ing. Petr Knap Carl Zeiss spol. s r.o., Praha

Ing. Petr Knap Carl Zeiss spol. s r.o., Praha METROTOMOGRAFIE JAKO NOVÝ NÁSTROJ ZAJIŠŤOVÁNÍ JAKOSTI VE VÝROBĚ Ing. Petr Knap Carl Zeiss spol. s r.o., Praha ÚVOD Společnost Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH již dlouhou dobu sleduje vývoj v poměrně

Více

. firma s více než sedmdesátiletoul tradicí.

. firma s více než sedmdesátiletoul tradicí. . firma s více než sedmdesátiletoul tradicí. KONSTRUKCE KONTROLA MODELÁRNA NÁSTROJÁRNA FIRMA Historie truhlářské firmy začíná v letech 2. světové války. Nejdříve bylo ve firmě zaměstnáno 3 až 8 pracovníku.

Více

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI ZELTWANGER GRUPPE PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI MAURO DE SIMON ZELTWANGER AUTOMATION GMBH LISTOPAD 2016 DATA & FAKTA SKUPINA ZELTWANGER Založení 1982 Společnosti ve skupině 5 Zaměstnanci 340 Skupinový obrat

Více

METROTOMOGRAFIE JAKO NOVÝ NÁSTROJ ZAJIŠŤOVÁNÍ JAKOSTI VE VÝROBĚ

METROTOMOGRAFIE JAKO NOVÝ NÁSTROJ ZAJIŠŤOVÁNÍ JAKOSTI VE VÝROBĚ METROTOMOGRAFIE JAKO NOVÝ NÁSTROJ ZAJIŠŤOVÁNÍ JAKOSTI VE VÝROBĚ Ing. Petr Knap Carl Zeiss spol. s r.o., Praha ÚVOD Společnost Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH již dlouhou dobu sleduje vývoj v poměrně

Více

Automatizace je naší motivací

Automatizace je naší motivací Automatizace je naší motivací 02 Springer Automatizace je naší motivací Společnost Springer GmbH inovativní společnost pro váš úspěch v automatizaci Springer Automatizace je naší motivací Silou inovace,

Více

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Profesionální management svařovacích dat pro každý provoz

ŘÍZENÍ JAKOSTI. Profesionální management svařovacích dat pro každý provoz Profesionální management pro každý provoz ŘÍZENÍ JAKOSTI Naše řešení pro dokumentaci, monitorování, vyhodnocení a analýzu Q-Data od strany 92, Q-Sys od strany 96 90 www.lorch.eu www.lorch.eu 91 DOKUMENTACE

Více

Zakázkové měření.

Zakázkové měření. Akreditovaná kalibrační laboratoř č. 2301, 2273 Zakázkové měření 3D měření 2D/3D optické měření na mikroskopu Micro-Vu 1D měření na lineárním výškoměru 1D měření na délkoměru Precimahr ULM 520S-E Měření

Více

efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily

efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily 2 Bystar L velký, přesný a autonomní Vzhledem k velikosti pracovní oblasti překračují univerzálně

Více

Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive

Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive Ing. Jaroslav Kopřiva Konferencia Združenia slovenských laboratórií a skúšobní, Hotel Stupka, Tále I 3.5 5.5. 2017 Využití fotogrammetrie v automotive zkušebnictví

Více

LASEROVÝ SKENER HP-L-8.9

LASEROVÝ SKENER HP-L-8.9 INFORMACE O PRODUKTECH LASEROVÝ SKENER HP-L-8.9 Cenově dostupný laserový skener pro měřicí rameno ROMER Absolute Arm 2 LASEROVÝ SKENER HP-L-8.9 HLAVNÍ FAKTA Laserové snímání dostupné všem HP-L-8.9 je dostupné

Více

Ústředna EPS řady 1200 od společnosti Bosch Bezpečnost na prvním místě

Ústředna EPS řady 1200 od společnosti Bosch Bezpečnost na prvním místě Ústředna EPS řady 1200 od společnosti Bosch Bezpečnost na prvním místě 2 Ústředna EPS řady 1200 Jednoduchá instalace, vysoká bezpečnost Kompletní ochrana přizpůsobená vašim potřebám Ústředna EPS řady 1200

Více

Inteligentní a energeticky úsporný pohon

Inteligentní a energeticky úsporný pohon Logo spoločnosti - JPG rozlíšenie 200x200 pxl. Názov spoločnosti: Wittmann Battenfeld CZ, spol. s r.o. Komodita:(vypísať slovom) Vstrekovacie lisy a periférne zariadenia Základné informácie o spoločnosti:

Více

Kvalita made in Germany.

Kvalita made in Germany. Viega. Vždy o krok napřed! CZ 3/15 Ceník 2015 Změny vyhrazeny. Kvalita made in Germany. Podniková centrála Viega GmbH &Co. KG v Attendornu II Kvalita made in Germany. Nejmodernější výroba. Existují věci,

Více

spsks.cz Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU

spsks.cz Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU kapitola 3 Obsah 9 Úvod... 37 10 Metodika... 38 10.1 Úprava vstupních

Více

Display Technology for your Industry

Display Technology for your Industry O nás Display Technology for your Industry Zobrazovací technologie pro Váš průmysl SemsoTec Group vytvoří ve Vaší společnosti kompletní výrobní řetězce pro Infotainment-Displeje a řídící jednotky od prototypů

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu Název projektu Jméno a adresa firmy Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

Komplexní výrobní linka pro High-Tech traktorové kabiny

Komplexní výrobní linka pro High-Tech traktorové kabiny ODBORNÉ TÉMA Komplexní výrobní linka pro High-Tech traktorové kabiny Fendt se spoléhá na svařovací techniku od Cloos. Odborný článek od S. Nüchtern-Baumhoff, Carl Cloos Schweißtechnik GmbH, Haiger Foto:

Více

KONTROLNÍ PŘÍPRAVKY K 3 POHLEDOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0

KONTROLNÍ PŘÍPRAVKY K 3 POHLEDOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 3 POHLEDOVÉ KONTROLNÍ PŘÍPRAVKY doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD

PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD ӏ Svařování ӏ Manipulace ӏ Broušení, frézování, řezání ӏ Lepení ӏ Robotické buňky ӏ Jednotlivá pracoviště ӏ Robotické

Více

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh - Spolupráce při stanovování dlouhodobé strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh se zaměřením na produktový management - Analýza současné pozice ŠKODA

Více

Procesní automatizační systém PC 8000. Stručné informace

Procesní automatizační systém PC 8000. Stručné informace Procesní automatizační systém Stručné Strana 2 PC systém se skládá z několika modulů Ovládací jednotka průmyslového počítače Více kontrolních jednotek (momentálně vždy 1x PAS a FEED) Síťová část a nepřetržité

Více

ByVention. milestone in. laser cutting. Nejmenší laserové řezací zařízení na standardní formáty plechů

ByVention. milestone in. laser cutting. Nejmenší laserové řezací zařízení na standardní formáty plechů milestone in laser cutting ByVention Nejmenší laserové řezací zařízení na standardní formáty plechů ByVention nejvyšší efektivita a vše, co k tomu patří Neobyčejný systém pro řezání laserem ByVention zaručuje

Více

Nabízíme. Jsme certifikováni dle BS EN ISO 9001:2008 CAD. - Výrobu přesných prototypových dílů. znějších kovů, včetn. - Sériovou

Nabízíme. Jsme certifikováni dle BS EN ISO 9001:2008 CAD. - Výrobu přesných prototypových dílů. znějších kovů, včetn. - Sériovou Nabízíme - Výrobu přesných prototypových dílů - Výrobu ověřovacích ovacích sérií - Sériovou výrobu přesných strojních dílů z nejrůzn znějších kovů, včetn etně vysoce kalených ocelí a velmi obtížně obrobitelných

Více

Viega. Kvalita made in Germany.

Viega. Kvalita made in Germany. Viega. Kvalita made in Germany. II Podniková centrála Viega GmbH &Co. KG v Attendornu Nejmodernější výroba: Kvalita made in Germany. Závod v Attendorn-Ennest Existují věci, které mají trvalou hodnotu.

Více

HISTORIE KOVU OPRAVDU ROZUMÍME ROSTEME DÍKY VAŠIM NÁROKŮM! Optimont 2000 s.r.o.

HISTORIE KOVU OPRAVDU ROZUMÍME ROSTEME DÍKY VAŠIM NÁROKŮM! Optimont 2000 s.r.o. HISTORIE 1995 1995 Rodinná firma s 8 zaměstnanci v pronajatých prostorech, zabývající se zakázkovou výrobou konstrukčních prvků instalační techniky s exportem do zahraničí. 1998 Stavba první vlastní firemní

Více

Připraveni na budoucí výzvy

Připraveni na budoucí výzvy Růst podpořený efektivitou a stabilitou Připraveni na budoucí výzvy Schwertberg/Rakousko říjen 2012. Po rekordním obratu v hospodářském roce 2011/2012 dokázala společnost ENGEL v prvním pololetí současného

Více

Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů.

Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů. Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů. Tomáš Koutecký Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce Ústav konstruování Odbor reverzního inženýrství a aditivních

Více

Výroba prototypu. David Vaněk. Škoda Auto, TZV(Stavba prototypu) 11.12.2009

Výroba prototypu. David Vaněk. Škoda Auto, TZV(Stavba prototypu) 11.12.2009 David Vaněk Škoda Auto, TZV(Stavba prototypu) 11.12.2009 Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Úvod Obsah Představení

Více

Gemba Workshopy v rámci Mezinárodního týdne produktivity IPW 2019

Gemba Workshopy v rámci Mezinárodního týdne produktivity IPW 2019 Gemba Workshopy v rámci Mezinárodního týdne produktivity IPW 2019 Obsah 1. ABB 1 2. Alfmeier HR 2 3. Alfmeier Lean 3 4. Amazon 4 5. JHV-ENGINEERING s.r.o 5 6. ŠKODA 6 1. ABB Program workshopu v provozu

Více

IQ Easy firmy Simco-ION

IQ Easy firmy Simco-ION IQ Easy firmy Simco-ION Nová generace zařízení pro inteligentní ovládání statické elektřiny Firma Simco-ION představuje novou generaci výrobků pro účinnou eliminaci statické elektřiny, elektrostatické

Více

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo

Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Jedna budova. Různí uživatelé. Desigo Control Point řešení pro ovládání a monitorování budov siemens.cz/desigo Desigo Control Point navržen pro zjednodušení správy technologií budov Budovy nejsou jen pouhé

Více

Náš zákazník Jaguar Land Rover. Vše v jednom-speciální na míru šité služby pro Vás

Náš zákazník Jaguar Land Rover. Vše v jednom-speciální na míru šité služby pro Vás Náš zákazník Jaguar Land Rover Vše v jednom-speciální na míru šité služby pro Vás Outsourcing reklamy. Pro obchodní a marketingová oddělení je v dnešní době stále více důležité udržet náklady na minimu.

Více

Proces vývoje a výroby dílů karoserie Ing.Petr Chaloupecký

Proces vývoje a výroby dílů karoserie Ing.Petr Chaloupecký Proces vývoje a výroby dílů karoserie Ing.Petr Chaloupecký 29.4.2015 Cíl přednášky Cílem přednášky je seznámit posluchače s problematikou velkoplošných karosářských dílů ve vztahu ke konstrukci a výrobě

Více

KAMEROVÝ SYSTÉM XPECTIA K o n t r o l a, k t e r á p ř e d č í o č e k á v á n í

KAMEROVÝ SYSTÉM XPECTIA K o n t r o l a, k t e r á p ř e d č í o č e k á v á n í KAMEROVÝ SYSTÉM XPECTIA K o n t r o l a, k t e r á p ř e d č í o č e k á v á n í» Koncepce flexibilní platformy» I n t u i t i v n í ovládání» Funkční princip blízký lidskému oku Výkon, který jde ruku

Více

Profil společnosti. Radim Glonek Ředitel společnosti

Profil společnosti. Radim Glonek Ředitel společnosti Strojírenská výroba Profil společnosti... 2 Svářečské práce... 3 MIG/MAG... 4 TIG... 5 Navařování... 6 Obrábění... 7 Soustružení... 8 Frézování... 9 Měření průtoku pomocí tlakové diference... 10 Kontakt...

Více

Software Form Control

Software Form Control Měření na kliknutí myši. Tak jednoduchá je kontrola obrobku v obráběcím centru pomocí měřícího softwaru FormControl. Nezáleží na tom, zda má obrobek obecné 3D kontury nebo běžný 2.5D charakter. Uživatel

Více

USING CAD MODELS AND POLYGONAL SCAN FOR EVALUATION OF ABRASIVE FRICTION PARTS

USING CAD MODELS AND POLYGONAL SCAN FOR EVALUATION OF ABRASIVE FRICTION PARTS USING CAD MODELS AND POLYGONAL SCAN FOR EVALUATION OF ABRASIVE FRICTION PARTS Liška J., Filípek J. Department of Engineering and Automobile Transport, Faculty of Agronomy, Mendel University in Brno, Zemědělská

Více

Vizualizace v provozech povrchových úprav

Vizualizace v provozech povrchových úprav Vizualizace v provozech povrchových úprav Zdeněk Čabelický, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou Aplikace systémů ASŘ v provozech povrchových úprav v současné době nabývá na významu. V podstatě každá větší

Více

Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení a svařovaných konstrukcí. Část 8: Kontrola a zkoušení

Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení a svařovaných konstrukcí. Část 8: Kontrola a zkoušení Strana 1/8 Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení Datum Jméno Podpis Vypracoval 12/08/2016 Petr Štefaňák Anglický originál kontroloval 12/08/2016 Herbert Dirninger Schválil Strana 2/8 Vydání

Více

firma Petr Novak, E: T :

firma Petr Novak, E: T : konstrukce nástrojárna modelárna 3D měření odlitky svařování firma Historie truhlářské firmy začíná v letech 2. světové války. Nejdříve bylo ve firmě zaměstnáno 3 až 8 pracovníku. Na fotografii je zleva

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ BEZPEČNOSTI FIREMNÍ INTERNETOVÉ KOMUNIKACE POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL SOFTWARE A SLUŽBY IT AWACS. Petra, marketing, DNS

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ BEZPEČNOSTI FIREMNÍ INTERNETOVÉ KOMUNIKACE POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL SOFTWARE A SLUŽBY IT AWACS. Petra, marketing, DNS PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ BEZPEČNOSTI FIREMNÍ INTERNETOVÉ KOMUNIKACE POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL SOFTWARE A SLUŽBY IT AWACS Petra, marketing, DNS www.dns.cz/pripadovestudie PROFIL DISTRIBUTORA DNS a.s. www.dns.cz

Více

Simulace toku materiálu při tváření pomocí software PAM-STAMP

Simulace toku materiálu při tváření pomocí software PAM-STAMP Simulace toku materiálu při tváření pomocí software PAM-STAMP Jan Šanovec František Tatíček Jan Kropaček Fakulta strojní, České vysoké učení technické v Praze, Ústav strojírenské technologie, Technická

Více

2.12 Vstupní zařízení II.

2.12 Vstupní zařízení II. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

IBC SOLAR Podnik s tradicí

IBC SOLAR Podnik s tradicí IBC SOLAR Mezinárodní specialista na fotovoltaiku IBC SOLAR Podnik s tradicí 1982: Založen jako inženýrská kancelář IBC Solartechnik 1986: Iniciátor každoročních FV sympozií 2000: Přeměna na IBC SOLAR

Více

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů www.vyrobaonline.cz Plánování výroby Evidence zakázek Automatizovaný sběr dat Online stav skladů Zvýšení efektivity výroby Evidence docházky VÝROBA ONLINE je nový moderní výrobní informační systém, ve

Více

Počítačová simulace procesu měření

Počítačová simulace procesu měření Počítačová simulace procesu měření Lean Six Sigma Six Sigma manažerský systém řízení a zlepšování výroby založený na přesné znalosti výrobních procesů Lean metodika sloužící k eliminaci plýtvání vy výrobním

Více

SLUŽBY PRO PŘENOSNÁ MĚŘÍCÍ RAMENA ROMER, LASEROVÉ TRACKERY A TPS STANICE LEICA

SLUŽBY PRO PŘENOSNÁ MĚŘÍCÍ RAMENA ROMER, LASEROVÉ TRACKERY A TPS STANICE LEICA AFTERMARKET SLUŽBY PRO PŘENOSNÁ MĚŘÍCÍ RAMENA ROMER, LASEROVÉ TRACKERY A TPS STANICE LEICA RYCHLÝ A VYSOCE KOMPETENTNÍ SERVIS PRO VAŠE MĚŘÍCÍ SYSTÉMY Jednou z hlavních priorit naší společnosti je poskytování

Více

FORTELL S.R.O. VŠECHNY SLUŽBY POD JEDNOU STŘECHOU

FORTELL S.R.O. VŠECHNY SLUŽBY POD JEDNOU STŘECHOU FORTELL S.R.O. VŠECHNY SLUŽBY POD JEDNOU STŘECHOU O NÁS Firma fortell s.r.o. se zabývá zejména velkosériovou výrobou vstřikovaných plastových a lisovaných kovových dílů, a také konstrukcí a výrobou vstřikovacích

Více

Využití principů industry 4.0 v robotickém měřicím pracovišti ROMESY

Využití principů industry 4.0 v robotickém měřicím pracovišti ROMESY Využití principů industry 4.0 v robotickém měřicím pracovišti ROMESY industry 4.0 Principy Interoperabilita (Internet věcí) Virtualizace Decentralizace Operace v reálném čase Orientace na služby Modularita

Více

Přístroj pro měření koncentrace CO-/CO 2 v prostředí

Přístroj pro měření koncentrace CO-/CO 2 v prostředí Přístroj pro měření koncentrace CO-/CO 2 v prostředí testo 315-3 paralelní měření CO a CO 2 v prostředí dle Evropské normy EN 50543 Paralelní měření CO-/CO 2 C Shoda s normou EN 50543 Spolehlivý, snadno

Více

DALEX SVAŘOVACÍ TECHNIKA TRADICE. INOVACE. VIZE.

DALEX SVAŘOVACÍ TECHNIKA TRADICE. INOVACE. VIZE. DALEX SVAŘOVACÍ TECHNIKA TRADICE. INOVACE. VIZE. 2 VČERA. DNES. ZÍTRA. V roce 1911 začala firma Niepenberg & Co. GmbH vyrábět produkty z vysoce ušlechtilých ocelí, především holicí čepele a žiletky. Po

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Konvenční elektroinstalace Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2009 Projekt

Více

firma Petr Novak, E: T :

firma Petr Novak, E: T : konstrukce nástrojárna modelárna 3D měření odlitky svařování firma Historie truhlářské firmy začíná v letech 2. světové války. Nejdříve bylo ve firmě zaměstnáno 3 až 8 pracovníku. Na fotografii je zleva

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.6 Svářečská a karosářská odbornost Kapitola

Více

Projekty partnerství Comenius v rámci Programu celoživotního učení COM-MP-2008-131

Projekty partnerství Comenius v rámci Programu celoživotního učení COM-MP-2008-131 Projekty partnerství Comenius v rámci Programu celoživotního učení COM-MP-2008-131 Název: Dálkové působení mechatronických systémů jako základ stávající užší spolupráce na evropské úrovni Střední škola

Více

ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK

ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK Návrh robotizovaných pracovišť Program ABB Robot Studio (dále jen ABB-RS) slouží k přípravě programů průmyslových robotů a jejich nejbližší periférie, k jejich

Více

Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015

Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015 Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015 KUKA Roboter GmbH Strana 2 KUKA a Industry 4.0 KUKA je 1898 1956 Společnost KUKA byla založena v Augsburgu jako výrobce acetylénových lamp.

Více

OCTOPUZ 2.0 Co je nového. Program pro programování a simulaci robotů

OCTOPUZ 2.0 Co je nového. Program pro programování a simulaci robotů OCTOPUZ 2.0 Co je nového Program pro programování a simulaci robotů Rozšířené uživatelské prostředí Nové uživatelské prostředí Jednoduché přesouvání jednotlivých oken podle vašich představ. Vylepšené schéma

Více

Nové eslužby pro Brno

Nové eslužby pro Brno Jiří Hejduk Generální ředitel IDS Scheer ČR, s. r. o. Nové eslužby pro Brno Nové eslužby pro Brno Agenda 1. Společnost IDS Scheer 2. Výchozí stav a cíle projektu 3. AISMB 4. Rámcový postup zavádění AISMB

Více

RYCHLÁ CESTA K ÚSPĚCHU 3

RYCHLÁ CESTA K ÚSPĚCHU 3 RYCHLÁ CESTA K ÚSPĚCHU 3 www.hella.cz 2 3 RYCHLÁ CESTA K ÚSPĚCHU 3 S námi získáte náskok! Společnost HELLA urychlí vaši cestu k ekonomickému úspěchu nabídkou rozsáhlého sortimentu výrobků, profesionálního

Více

RECENZE APLIKACE NX CMM INSPECTION PROGRAMMING

RECENZE APLIKACE NX CMM INSPECTION PROGRAMMING Dr. Charles Clarke RECENZE APLIKACE NX CMM INSPECTION PROGRAMMING Průmyslové trendy a požadavky...3 Nový přístup k tvorbě kontrolních programů CMM...4 Používaná aplikace...4 Automatické programování kontrolních

Více

KLOUBOVÉ PRACOVNÍ PLOŠINY NA AUTOMOBILOVÉM PODVOZKU

KLOUBOVÉ PRACOVNÍ PLOŠINY NA AUTOMOBILOVÉM PODVOZKU KLOUBOVÉ PRACOVNÍ PLOŠINY NA AUTOMOBILOVÉM PODVOZKU STATECH s. r. o., Počapelská 346, 277 01 Dolní Beřkovice www.statech.cz CTE je ZED Naše pracovní plošiny jsou ideální pro práci v městském prostředí

Více

Nástrojárna s dlouholetou tradicí, vaše jistota.

Nástrojárna s dlouholetou tradicí, vaše jistota. Nástrojárna s dlouholetou tradicí, vaše jistota. 25 let s vámi 2 O společnosti Nástrojárna VAPI byla založena již v roce 1993. Od prvopočátku se zabývá výrobou přesných náhradních dílů, komponentů do strojních

Více

clues informační kapacita (stanovování priorit, e-mail) zpráva o stylech Jan Vzor Administrace: 24.10.2011 Zpráva vytvořena: 24.10.

clues informační kapacita (stanovování priorit, e-mail) zpráva o stylech Jan Vzor Administrace: 24.10.2011 Zpráva vytvořena: 24.10. clues informační kapacita (stanovování priorit, e-mail) zpráva o stylech Jan Vzor Administrace: 24.10.2011 Zpráva vytvořena: 24.10.2011 powered by clues - zpráva o stylech Nástroj cut-e clues nabízí standardizované

Více

IQ Easy firmy Simco-ION

IQ Easy firmy Simco-ION IQ Easy firmy Simco-ION Nová generace výrobků pro ovládání statické elektřiny SOUHRN: Firma Simco-ION představuje novou generaci výrobků pro eliminaci statické elektřiny, elektrostatické nabíjení a měření

Více

Katalog vzdělávacích programů SMC Industrial Automation CZ s.r.o.

Katalog vzdělávacích programů SMC Industrial Automation CZ s.r.o. Katalog vzdělávacích programů SMC Industrial Automation CZ s.r.o. Strana 1 Úvod Katalog vzdělávacích programů společnosti SMC obsahuje témata pokrývající znalosti pneumatických, elektropneumatických prvků

Více

Ekonomické aspekty přechodu na. ochrana vašich investic

Ekonomické aspekty přechodu na. ochrana vašich investic Vodafone OneNet Product Management Ekonomické aspekty přechodu na VoIP aneb ochrana vašich investic Ronald Bayer 16th September 2010 1 Trendy a paradoxy v oblasti firemní telefonie Dle aktuálních výzkumů

Více

Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované informace

Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované informace International Organization for Standardization BIBC II, Chemin de Blandonnet 8, CP 401, 1214 Vernier, Geneva, Switzerland Tel: +41 22 749 01 11, Web: www.iso.org Návod k požadavkům ISO 9001:2015 na dokumentované

Více

ELVAC a.s. ELVAC SOLUTIONS Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ

ELVAC a.s. ELVAC SOLUTIONS Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ ELVAC SOLUTIONS ELVAC a.s. Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ STROJNÍ INŽENÝRING ŘEŠENÍ, PRODUKTY A SLUŽBY ROBOTIKA Poskytujeme inženýrsko-dodavatelské služby v oblasti jednoúčelových

Více

Cesta k jednotnému komunikačnímu prostředí českého egovermentu

Cesta k jednotnému komunikačnímu prostředí českého egovermentu Cesta k jednotnému komunikačnímu prostředí českého egovermentu 2013 Pavel Křižanovský pkrizano@cisco.com Customer Solution Architect Cisco Systems 2011 2013 Cisco and/or its affiliates. All rights reserved.

Více

pracovní skupina Veřejná správa občanská společnost a rozvoj území

pracovní skupina Veřejná správa občanská společnost a rozvoj území pracovní skupina Veřejná správa občanská společnost a rozvoj území 13. 8. 2013 Pracovní verze vize opatření E 1: Rozvoj všestranné spolupráce, včetně posílení spolupráce meziresortní a přeshraniční Stálí

Více

Metodická instrukce. Možnosti využití inspekčních nástrojů ke gramotnostem v práci školy

Metodická instrukce. Možnosti využití inspekčních nástrojů ke gramotnostem v práci školy Praha, říjen 2015 Obsah 1 Cíl a určení dokumentu... 3 2 Inspekční nástroje ke gramotnostem... 3 3 ke sledování podpory gramotností... 3 4 Obecný postup pro sledování podpory rozvoje gramotností... 4 5

Více

PRIMA Bilavčík, s. r. o., 9. května 1182, Uherský Brod, tel.: ,

PRIMA Bilavčík, s. r. o., 9. května 1182, Uherský Brod, tel.: , - Měřicí přístroje - Zakázková měření - Centrum počítačové tomografie - Akreditovaná kalibrační laboratoř - Vzdělávací centrum PRIMA AKADEMIE - Servis měřicí techniky PRIMA Bilavčík, s. r. o., 9. května

Více

KASTR Upínače českého výrobce

KASTR Upínače českého výrobce KASTR Upínače českého výrobce Zatímco trh s upínači pro obráběcí stroje je soustavně nasycován prostřednictvím nejrůznějších obchodních organizací výrobky pochybné kvality, funkce a místa původu, rodinný

Více

ORACLE ŘÍZENÍ FINANCÍ

ORACLE ŘÍZENÍ FINANCÍ ORACLE ŘÍZENÍ FINANCÍ Modul Oracle řízení financí je celopodnikové řešení pro správu likvidity a řízení peněžních prostředků. Tento modul je součástí Aplikací Oracle. To je integrovaná sada aplikací elektronického

Více

METODICKÝ LIST. Výklad: Seznámení se se stavebnicí, ukázky jiných projektů a možností stavebnice

METODICKÝ LIST. Výklad: Seznámení se se stavebnicí, ukázky jiných projektů a možností stavebnice METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): Stavba LEGO MINDSTORMS NXT robota pro zavážení barevných LEGO kostek (představujících různé druhy produktů ve výrobě) dále jen nakladač. Tento model navazuje

Více

Teorie bezkontaktního měření rozměrů

Teorie bezkontaktního měření rozměrů Teorie bezkontaktního měření rozměrů Zpracoval: Petr Zelený Pracoviště: KVS Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Konstruktér robotizovaných svařovacích pracovišť

Konstruktér robotizovaných svařovacích pracovišť Vývoj robotizovaných svařovacích pracovišť Návrhy řešení zohledňující platnou legislativu Konstruktér robotizovaných svařovacích pracovišť Destinace: Čína Aplikace: nýtování, lepení Destinace: Německo

Více

Kontrolní váhy Kontrolní váhy řady C Globální řešení Přizpůsobená Vašim potřebám Nadčasová investice

Kontrolní váhy Kontrolní váhy řady C Globální řešení Přizpůsobená Vašim potřebám Nadčasová investice Kontrolní váhy Kontrolní váhy řady C Globální řešení Přizpůsobená Vašim potřebám Nadčasová investice Řada C Vysoce výkonné řešení pro kontrolní vážení Kontrolní váhy Kontrolní váhy řady C Vaše podnikání

Více

Vizualizace procesů a odpovídající údržba v čističce odpadních vod Warendorf

Vizualizace procesů a odpovídající údržba v čističce odpadních vod Warendorf Vizualizace procesů a odpovídající údržba v čističce odpadních vod Warendorf PHOENIX CONTACT, s.r.o. Mokráň záhon 4 821 04 Bratislava +421 2 3210 1470 02.11.2016 phoenixcontact.sk Vizualizace procesů a

Více

Paralelní měření CO-/CO 2. Shoda s normou EN Spolehlivý, snadno ovladatelný

Paralelní měření CO-/CO 2. Shoda s normou EN Spolehlivý, snadno ovladatelný Paralelní měření CO-/CO 2 C Shoda s normou EN 50543 Spolehlivý, snadno ovladatelný Naměřené hodnoty lze jednoduše převést do přístroje testo 330 (V2010) Výstupní protokol je možné vytisknout přímo na místě

Více

PŘEHLED PRODUKTŮ. m&h LASEROVÉ SYSTÉMY USTAVOVÁNÍ NÁSTROJŮ Měření v obráběcím stroji rychle a přesně

PŘEHLED PRODUKTŮ. m&h LASEROVÉ SYSTÉMY USTAVOVÁNÍ NÁSTROJŮ Měření v obráběcím stroji rychle a přesně PŘEHLED PRODUKTŮ m&h LASEROVÉ SYSTÉMY USTAVOVÁNÍ NÁSTROJŮ Měření v obráběcím stroji rychle a přesně LASEROVÉ SYSTÉMY USTAVOVÁNÍ NÁSTROJŮ... Způsob použití a měřicí programy Pro zajištění konstantní výrobní

Více

JSME VÝVOJÁŘI AUTOMOBILŮ

JSME VÝVOJÁŘI AUTOMOBILŮ JSME VÝVOJÁŘI AUTOMOBILŮ Pro auto. Pro sebe. Pro radost. Prezentace společnosti SWELL, a. s. 1 NAŠE FIRMA Naši firmu tvoří vnímaví a komunikativní odborníci, kteří mají techniku v krvi. S rostoucím týmem

Více

pro lepší odborné Miroslav Procházka miroslav.prochazka@nuov.cz budoucnost Uherský Brod 20-21/10/ 2010

pro lepší odborné Miroslav Procházka miroslav.prochazka@nuov.cz budoucnost Uherský Brod 20-21/10/ 2010 Uherský Brod 20-21/10/ 2010 Co dělat d pro lepší odborné vzdělávání Miroslav Procházka miroslav.prochazka@nuov.cz Konference Škola ve firmě,, firma ve škole: Odborné vzdělávání vize, trendy, budoucnost

Více

K.A.L.T. Pneu a.s. představuje - nástroj pro efektivní správu pneumatik ve vozovém parku fleetového zákazníka

K.A.L.T. Pneu a.s. představuje - nástroj pro efektivní správu pneumatik ve vozovém parku fleetového zákazníka K.A.L.T. Pneu a.s. představuje - nástroj pro efektivní správu pneumatik ve vozovém parku fleetového zákazníka Fleet Check umožňuje sledovat kompletně všechny pneumatiky ve vozovém parku dopravce. Každá

Více

safetyiq: NOVÉ DIMENZE BEZPEČNOSTI OBJEVTE INTELIGENTNÍ OCHRANU PRO VYŠŠÍ PRODUKTIVITU Pokrokové bezpečnostní produkty, systémy a služby

safetyiq: NOVÉ DIMENZE BEZPEČNOSTI OBJEVTE INTELIGENTNÍ OCHRANU PRO VYŠŠÍ PRODUKTIVITU Pokrokové bezpečnostní produkty, systémy a služby safetyiq: NOVÉ DIMENZE BEZPEČNOSTI OBJEVTE INTELIGENTNÍ OCHRANU PRO VYŠŠÍ PRODUKTIVITU Pokrokové bezpečnostní produkty, systémy a služby safetyiq INTELIGENTNÍ OCHRANA PRO VYŠŠÍ PRODUKTIVITU safetyiq: VYŠŠÍ

Více

Problémy vytvořené velkou rozmanitosti monitorování tlaku v pneumatikách.

Problémy vytvořené velkou rozmanitosti monitorování tlaku v pneumatikách. ALLIGATOR sens.it Programovatelný senzor tlaku v pneumatikách. Evropská komise se rozhodla zavést monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS), ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, stejně jako ke snížení

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

CATIA V5 vs CATIA V4 Martina Staňková

CATIA V5 vs CATIA V4 Martina Staňková CATIA V5 vs CATIA V4 Martina Staňková Obsah: 1) 2) 3) 4) Použití softwaru CATIA v automobilovém průmyslu Společné vlastnosti obou verzí Odlišný přístup k řešení konstrukčních úloh Zhodnocení 1) Použití

Více

Digitální radiografický systém GE Inspection Technologies CRx Vision

Digitální radiografický systém GE Inspection Technologies CRx Vision Digitální radiografický systém GE Inspection Technologies Základní informace: Systém GE Inspection Technologies je první scanner, který splňuje požadavky normy ISO 17636-2, Class A & B, ASME Section V

Více

Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy

Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy Centrum Digitální Optiky Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy Výzkumná zpráva projektu Identifikační čí slo výstupu: TE01020229DV003 Pracovní balíček: Zpracování dat S-H senzoru

Více

Detektory kovů řady Vistus

Detektory kovů řady Vistus Technické údaje Detektory kovů řady Vistus Dotykový displej Multifrekvenční technologie Vyšší vyhledávací citlivost Kratší bezkovová zóna Větší odolnost proti rušení 1 Základní popis zařízení Detektory

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k celkovému uspořádání a začlenění řídícího systému ve výrobním stroji a okolí Autor: Doc. Ing. Josef Formánek,

Více

Virtuální ověřování výroby Robotika Process Simulate Virtual Commissioning Virtuelle Inbetriebnahme

Virtuální ověřování výroby Robotika Process Simulate Virtual Commissioning Virtuelle Inbetriebnahme Virtuální ověřování výroby Robotika Process Simulate Virtual Commissioning Virtuelle Inbetriebnahme Martin Baumruk Jiří Kopenec Siemens PLM Connection 2012 Česká republika 3. 5. června, Seč Dněšní workflow

Více

MONITORING ČESKÁ REPUBLIKA ÚNOR OD 13.2. DO 19.2.2010

MONITORING ČESKÁ REPUBLIKA ÚNOR OD 13.2. DO 19.2.2010 MONITORING ČESKÁ REPUBLIKA ÚNOR OD 13.2. DO 19.2.2010 1 www.clicmag.cz STR. 1/2 Robotické operace jsou stále dostupnější a vyhledávanější. V Centru robotické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Více