ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ"

Transkript

1 ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH PhDr. DANUŠE SZTABLOVÁ, Ph.D., Mgr. MILAN CIESLAR, PhD.

2 Úvod PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH Hradec nad Moravicí listopad Estetiku profesionálního myšlení nad otázkami sociálního prostředí, s důrazem na prostředí vzdělávací - vnímáme jako jako velmi aktuální problém. Zdrojem nabízeného pohledu je vědomí, že: vše hmotné i pomyslné může na nás - mimo jiné - působit také svými estetickými účinky. obsahy a kvality naší estetické recepce (estetického příjmu, tj. všeho, co přesahuje úroveň našeho běžného smyslového vnímání, co v jednom okamžiku vnímáme, čemu rozumíme, co chápeme, co prožíváme, čím jsme zevnitř sebe motivováni, co hodnotíme) jsou odvislé od obsahů a kvalit našeho (estetického) postoje ke světu s důrazem na život, na jeho kvality ve vztahu k životu v přírodě i kultuře.

3 PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH Estetický postoj (jako stav mysli - doprovázený prožitky a stavy libosti, nelibosti) můžeme zaujmout k zažívaným situacím a jeho problémům: zcela bez přípravy - spontánně; také naprosto vědomě a záměrně. Můžeme jej vyjádřit vnitřní řečí, případně jej veřejně verbálně či neverbálně - sdělit nejrůznějšími formami a jejich kvalitami. Záleží na nás, v jakých kvalitách jsme schopni viděné, slyšené, či jinak smyslově, navíc rozumově poznávané a prožívané přijmout, tím situace vnímat, rozumět jim, pochopit je, prožívat a vnitřně zhodnocovat jako libé či nelibé, krásné či ošklivé, humorné či tragické, tragikomické či jednoznačně odpudivě šeredné aj.).

4 aj. Na otázky, kterými se v předkládané publikaci zabýváme, nahlížíme z oblasti teoreticky dosud nepříliš interpretované, ale pojmově zavedené, tj. z oblasti sociální estetiky. Sousloví, kterým tato dílčí oblast estetiky označuje předmět svého zájmu, logicky souvisí s otázkami sociálního světa. V běžném slova smyslu ho můžeme spojovat s estetickým rozměrem čehokoliv v běhu našeho života, včetně skrytých (mentálních) i viditelných (materiálních) objektů, jejich obsahů, významů a dynamiky - spojených se vzdělávacím prostředím. V současné literatuře k němu, pod významy pojmu sociální estetika, bývají vřazovány obsahy spojované jak s estetickou, kulturní a sociální funkcí umění, tak (v poslední době nejčastěji) s problémy z oblasti marketingu a managementu.

5 Vzhledem k otázkám, kterým se v jednotlivých pasážích tohoto textu zabýváme, nás zajímá vztah estetických kvalit a mentální tvorby, se kterými se setkáváme ve specifických sférách profesních vzdělávacích situací. Tím se ocitáme na poli speciálních problémů estetiky každodennosti či estetiky všedního dne s důrazem na oblast profesní přípravy učitelů a uplatňování a rozvíjení sociálně estetických postojů v nich.

6 PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH

7 PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH Mezi esteticko-sociální nebo sociálně-estetické otázky ve vzdělávání a výchově zařazujeme mimo jiné a především: problémy estetických kvalit spojených s myšlením nad profesní přípravou učitelů s důrazem na učitele výtvarného oboru, tj. na učitele výtvarné výchovy, působící na nejrůznějších stupních a typech škol (od učitelů preprimárního vzdělávání až po vzdělávání terciární); podmínky rozvoje schopností a dovedností osobního i profesního vnímání, jejich viditelných i neviditelných mnohoznačných souvislostí - které si žádají vysvětlení - mimo jiné - také z pohledu neuropsychologického zázemí procesů a jevů, které součinnost nebo rozpory sociálně estetických jevů ve vzdělávání budoucích učitelů provázejí.

8 PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH Zaměřujeme se na: estetické kvality představ a myšlenek, které učitel může v zážitkovém výchovně-vzdělávacím prostředí vnímat, tvořit, rozvíjet, zpracovávat, studovat a v nejrůznějších podobách prezentovat. Mimo jiné do této sféry náleží uplatňování jeho sociálně-estetických postojů ve vztahu k projektům vzdělávání, k jejich individuálním a institucionálním obsahům a formám, k jejich vzájemným vztahům v přirozeném uspořádání jejich částí v celku a vztahům mezi nimi.

9 ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH - respektuje poznání, že estetické vnímání sociálních situací předpokládá více než jejich smyslové vnímání, že vnímatel v procesu estetické recepce sociálních situací vnímá, prožívá a hodnotí všechno to, co základní smyslovou registraci obsahů sice zahrnuje, ale navíc ji ještě velmi překračuje. Anotace předmětů VUP Kontrolu a Praha, hodnocení RVP aj. studia Požadavky pro přijetí studentů a ukončení jejich studia Program y kurzů Profily (kompetence) absolventů Cíle, charakteristiky studia MŠMT ČR Student učitelství, vysokoškolský učitel Pojetí studia Rektorát OU v Ostravě Děkanát PdF OU V Ostravě Ostravě Akademické senáty OU a PdF Vědecké rady OU a PdF Katedry pedagogiky PdF OU Ostatní katedry PdF OU, jejich členové Akreditace, akreditační spisy, jejich koncepce a koncepty

10 součinnosti instituce vnímáme, interpretujeme a hodnotíme z platformy svých sociálně-estetických postojů k nim - s důrazem na individuální, skupinové a týmové zkušenosti, schopnosti, dovednosti, znalosti. Nejvyšší úrovní motivačních podnětů k seberealizaci účastníků vzdělávání je potřeba zažívání harmonie - rovnováhy ve funkčním systému instituce, v jejích dílčích úrovních a jejich kvalitách. Kontrolu a VUP hodnocení studia Praha, RVP aj. Požadavky pro přijetí studentů a ukončení jejich studia MŠMT ČR Rektorát OU v Ostravě Děkanát PdF OU V Ostravě Ostravě Akademické senáty OU a PdF Anotace předmětů Programy kurzů Profily (kompetence) absolventů Cíle, charakteristiky studia Student učitelství, vysokoškolský učitel Pojetí studia Vědecké rady OU a PdF Katedry pedagogiky PdF OU Ostatní katedry PdF OU jejich členové na PdF OU v Ostravě Akreditace, akreditační spisy jejich koncepce a koncepty Obsahový, personální, materiální, procesuální soulad nebo rozpor, jejich individuální, skupinové, logické a etické dimenze působí na sociálně-estetický příjem vnímatelů - účastníků vzdělávání - a ovlivňuje jejich hodnocení a postoje.

11 Estetické kvality představ a myšlenek, které učitel může v zážitkovém výchovně - vzdělávacím prostředí vnímat, tvořit, rozvíjet, zpracovávat, studovat, prožívat a v nejrůznějších podobách prezentovat, zahrnují obsahy a kvality ze sféry života, z umělecké tvorby, z profesních rol, jejich obsahových i etických dimenzí, kterých se vzdělávací instituce dotýkají, kterým by měly rozumět a zaujímat k nim své ušlechtilé postoje.

12 PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH - ještě jednou estetická recepce (percepce a apercepce) v sociálním prostředí s důrazem na prostředí vzdělávací Estetická recepce sociálního prostředí vzdělávání předpokládá estetický postoj - předpokládající estetický nebo umělecký prožitek z poznání a sebepoznání příjemce - vnímatele nebo zároveň tvůrce myšlenkového objektu. Estetická recepce sociálního prostředí vzdělávání předpokládá estetický postoj Estetický postoj je stav mysli reagující na svět. Ve světě myšlení je provázen estetickým či uměleckým prožitkem z poznání a sebepoznání příjemce, samozřejmě také tvůrce myšleného objektu. Centrem našeho zájmu se stalo především dokumentované mentální dílo v podobě vzdělávacích projektů a některé aspekty tvůrčího mentálního procesu, který provází jejich vznikání.

13 PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH Latinský výraz PROICIO se stal vstupním pojmem naší publikace a základním pojmem našeho pojetí vzdělávání učitelů. Český překlad - slova PROICIO - je slovesný tvar první osoby infinitivu latinského slovesa PROICERE s významem - házet, vrhat před sebe, vyvrhovat atd. Ve vztahu k myšlení, myšlenkám, které předesíláme, pojem PROICIO chápeme a interpretujeme jako vkládám do něčeho, promítám, posléze v současných náhledech a souvislostech zcela určitě také - navrhuji, vrhám před sebe, odhazuji, projektuji, plánuji.,

14 Vidět zevnitř sebe možné obrazy příštího díla, vědomí nekonečna, celistvost a vztažnost, uvnitř celku mentálního díla, hledání jádra - středového faktoru, vnitřní psychická svoboda tvůrce projektu, respektování a harmonizace společných problémových sfér ve skupině řešitelů, vyvarování se nuly, pokud není počátkem pozitivní součinnosti faktorů plynoucích v čase.

15 2. kapitola - Projekt, projekce, projektant, jejich role a úskalí nejen ve vizuálním myšlení a projektování Projekt (vzdělávací projekt - včetně akreditačního spisu) - je mentální dílo - předesílající řešení a vyřešení problémů. Obrazivě myslícím recipientům (příjemcům) myšlenkových obsahů to umožňuje: představit si pohyb, který v mysli řešitele nastává, když vidí - pro vnější svět ještě neviditelné obsahy; vidět zevnitř sebe možné obrazy příštího díla; projít nejen příjemným intelektuálním zážitkem, ale též pocítit silný motiv k překonávání překážek; dospět k pocitům intelektuálního štěstí, které máme umět nabídnout - například svým žákům či studentům, neměly by nám být vzdálené; předesílání, promítání, zobrazování myšlenek; prohlížení si myšlenek - v podobě slovních a neslovních obrazů ve své hlavě - ve své mysli.

16 PROICIO 1 : ESTETICKO-SOCIÁLNÍ POJETÍ PROFESNÍ PŘÍPRAVY UČITELŮ V PROJEKTECH Základními principy projektové tvorby v prezentovaném esteticko-sociálním pojetí profesní přípravy učitelů jako ověřované myšlenkové konstrukce a dokumentačního zpracování jsou: vědomí nekonečna jako kvantity problémů a jejich kvalit, které každé řešení projektu může zahrnovat, do jejichž vztahů vstupuje; celistvost a vztažnost uvnitř celku mentálního díla (projektu, procesu a struktury jeho řešení) a jeho estetického účinku na účastníky vzdělávání; jádra - středového faktoru - středového mentálního celku problémového pole, jehož obsah a pojmenování se mění (tak, jak se mění proměnné) v nekonečném množství všech jeho obsahů.

17 Nula a nekonečno setrvávají ve věčném boji, jehož cílem je pohlcení všech ostatních čísel (Seife, 2005, s. 167). Nekonečno a nula jsou stejné a opačné zároveň a jsou také stejně destruktivní (Seife, 2005, s. 167). V těchto souvislostech za nejpodstatnější považujeme: vnitřní psychickou svobodu tvůrce projektu - odklon od jakékoli ideologické intervence - byť školsko-politické; příklon k vědě a k ušlechtilým hodnotám kultury; respektování a harmonizace společných problémových sfér ve skupině řešitelů problémů; slušnost - jako projev lidskosti, zdvořilosti, uctivosti, ohleduplnosti, bezúhonnosti, poctivosti, spolehlivosti, mravnosti a správnosti - její přijetí jako esteticko-sociální či sociálně-estetické kategorie života na poli sociálním a kulturním, tj. též na poli vzdělávacím aj.; vyvarování se nuly (pokud není úctyhodným, zákonitým počátkem součinů ušlechtilých hodnot rozvíjejících se v čase); atmosféru, její sociálně- estetický účinky na poli řešitelské spolupráce, na její viditelné i neviditelné dimenze; je jádrem i obalem zažívaných situací pro ty, kteří k ní zaujímají estetický (tím také etický) postoj, kteří tvoří nové obsahy a zhodnocují je.

18 2. kapitola - Projekt, projekce, projektant, jejich role a úskalí nejen ve vizuálním myšlení a projektování 3. kapitola - Učitel v roli projektanta, projekty jako doklady kvalit součinného myšlení učitele PROJEKT - jako mentální dílo předesílající řešení a vyřešení problémů, jako vnitřní obraz, který má přestoupit do fáze viditelného spodobnění, jako výstup z vnitřního jednání či jako prezentace obecné nebo v různých kvalitách specializované, vnitřně strukturované, znakově (slovně nebo beze slov) vyjadřované myšlenky. PROJEKCE - jako promítání, zobrazování, spatřování něčeho v něčem (artefiletické pojetí) (Jan Slavík) Obrazivě myslícím recipientům (příjemcům) myšlenkových obsahů to umožňuje (opakujeme): vidět - pro vnější svět ještě neviditelné obsahy; vidět zevnitř sebe, co jiné ještě nevidí; příjemně intelektuálně zažívat; najít vnitřní důvod k redefinování, restrukturování, elaborování, překonávání překážek; radovat se, dospět k pocitům intelektuálního štěstí, ověřovat a přehodnocovat také své postoje aj.

19 2. kapitola - Projekt, projekce, projektant, jejich role a úskalí nejen ve vizuálním myšlení a projektování 3. kapitola - Učitel v roli projektanta, projekty jako doklady kvalit součinného myšlení učitele Učitel (včetně vysokoškolského učitele) do role projektanta vstupuje ve všech fázích své vzdělávací činnosti. Podmínkou smysluplnosti obsahu jeho projekcí je: jeho představa o struktuře výstupního profesního profilu (vnitřní skladby profesních kompetencí) vzdělávaného; ve vysokoškolském vzdělávacím prostředí připravující učitele výtvarné výchovy (nejen je) je funkční, když se popis profilu studenta stává skupinovým nebo týmovým řešitelským problémem. V našem pojetí se v této publikaci a v publikacích předešlých opíráme o základní kategorie profilu receptivní estetiky, které byly poprvé (dle našeho zjištění) pro vzdělávací prostředí vymezeny, zdůrazněny a publikovány Janem Slavíkem (1992). Všechny složky profilu chápeme jako funkce nebo parametry funkcí napomáhající efektivitě studijních výsledků studentů učitelství, kvalitě vzdělávacích a výchovných činností učitelů. Vizualizace v kapitole demonstrují, jak je problém učitelské přípravy složitý a jak nebezpečné je o něm rozhodovat formálně, bez analýz a výzkumů.

20 2. kapitola - Projekt, projekce, projektant, jejich role a úskalí nejen ve vizuálním myšlení a projektování 3. kapitola - Učitel v roli projektanta, projekty jako doklady kvalit součinného myšlení učitele Učitel do role projektanta vstupuje ve všech fázích své vzdělávací činnosti. Podmínkou smysluplnosti obsahu jeho projekcí je jeho představa o struktuře profesního profilu (vnitřní skladby profesních kompetencí) vzdělávaného. Ve vysokoškolském vzdělávacím prostředí vzdělávající učitele výtvarné výchovy je funkční, když se popis profilu studenta stává skupinovým nebo týmovým řešitelským problémem. Všechny složky profilu chápeme jako funkce nebo parametry funkcí napomáhající efektivitě studijních výsledků studentů učitelství, kvalitě vzdělávacích a výchovných činností učitelů. Vizualizace v kapitole demonstrují, jak je problém učitelské přípravy složitý a jak nebezpečné je o něm rozhodovat formálně, bez analýz a výzkumů.

21 2. kapitola - Projekt, projekce, projektant, jejich role a úskalí nejen ve vizuálním myšlení a projektování 3. kapitola - Učitel v roli projektanta, projekty jako doklady kvalit součinného myšlení učitele Příklad řešitelské strategie - podnět k přemýšlení nad ní: Největší nebezpečí na řešitele jakéhokoliv projektu číhá tehdy, když: on sám se nezajímá o složitost struktury problému nebo problémových polí, které řeší; jejich složitost vědomě zanedbává; není schopen strukturu vidět, nebo ji vidět nechce, na problémové pole nahlíží povrchně (například pouze organizačně), bez respektování vztahů k ostatním (vždy součinným) otázkám, k jejich možných perspektivám; etické a estetické hodnoty věcné i sociální sféry neřeší vůbec, protože ho netíží ani osobní ani profesní svědomí; o hloubce problémů a vnitřní vztažnosti mezi nimi nic neví, ví málo nebo o nich nechce vědět vůbec nic. Je pravděpodobné, že takovouto podobu řešitelských podmínek bude vytvářet i na poli spolupráce s druhými lidmi.

22 Interpretace mentálních neverbálních obrazů a skrytých obsahů jejich významových sítí I když kategorie myšlení a zobrazování myšlenek v projektech rozhodně nepovažujeme za vrcholné umělecké sdělování, ponecháváme si jistou radost a vnitřní úlevu alespoň z estetického zaměření uplatňovaného při konstrukci, strukturaci, interpretaci, vnitřní a vnější komunikaci jeho konceptuálního zázemí; nemůžeme se vyhnout estetickému vnímání, byť zdánlivě a pouze matematických plošných nebo prostorových útvarů, a nespojit je s jejich symbolickými významy uplatňovanými v kultuře minulých tisíciletí.

23 Interpretace mentálních neverbálních obrazů a skrytých obsahů jejich významových sítí Ve vidění těchto problémů nám může pomoci kultura, její dědictví a naše obraznost. Příklady zobrazení - spodobnění - problémů a rotace s nimi v mysli: Pokuste se představit si některé údaje z tabulky pod matematickými vzorci příslušných geometrických rovinných útvarů nebo těles. Přiřaďte vzorce k jednotlivým geometrickým plošným a prostorovým útvarům. Přemýšlejte nad symbolikou kříže v dějinách výtvarné kultury, nad matematickým znakem pro grafické znázornění funkce. V běžném životě je slovní znak pojmu funkce spojen s významy: zaměřenost na úlohu, na úkol, poslání, významnost, platnost; v ekonomickém pojetí - např. účelová funkce nějakého modelu - funkce popisující cíl; ve veřejném životě - funkce se předpokládá, že člověk vstupuje do vztahu s cíli), estetická funkce - stojí proti praktickým, účelovým funkcím )

24 Projektantům (nejen učitelům) současným i budoucím doporučujeme: zkvalitňovat své vidění ve vztahu k dalším schopnostem, dovednostem, znalostem a dalším kompetencím nezbytným při projektování; rozvíjet kvality své osobnosti (nejen) na poli výtvarně teoretické vzdělanosti, rozvíjet je též na poli všeobecného vzdělání a jeho širokých kulturních rozměrů; přemýšlet nad estetickou (nejen - výtvarnou), výrazovou; sociální a kulturní dimenzí života včetně dimenze etické; naučit se kvalitnímu tvůrčímu brainstormingu v myšlení; procvičovat lineární formu projekce a logického třídění vizualizovaných neverbálních i verbálních obsahů; vidět relace - vztahy mezi problémy; vidět ve vztazích funkce; vidět v kvadrantech a jejich vztazích v řešeném celku; vidět v 1D, 2D, 3D, pokusit se vidět ve 4D; strukturovat myšlenky a jejich obsahy dle významových a logických souvislostí; vidět celky a jejich struktury ve viditelných i neviditelných vztazích

25 Člověk v profesní roli učitele Člověk Člověk v sociální roli žáka Člověk Psychodidaktické (psychické a sociální) kompetence učitele Profesní kompetence Osobní kompetence Receptivní a produktivní rozměr profesních i osobních kompetencí učitele Psychosociální (psychické a sociální) kompetence žáka Osobní kompetence Sociální kompetence Receptivní a produktivní rozměr osobních a sociálních kompetencí žáka POZOR NA ŘEŠITELE, KTERÝ V ROLI PROJEKTANTA ŘÍKÁ: To by bylo příliš složité, uděláme to hned a jednoduše,, něco zrušíme,, něco přidáme,, něco oprášíme, něco zahodíme,, něco zvýrazníme,, něco zkompletujeme a na čas to zase vydrží

26 4. kapitola - Myšlení jako nástroj řešení problémů, jako podmínka a prostředek projektování 5. kapitola - Mentální obrazy, vědění a vidění, paměť a její funkce v rozvoji vizuálního myšlení Profesní výcvik ve schopnosti projektovat vzdělávací situace: Základním předpokladem schopnosti a dovednosti úspěšného projektování je schopnost úspěšně řešit problémy v mysli, tj. schopnost myslet. Nástrojem řešení problémů je myšlení - jako nejvyšší psychologický nástroj, vrcholný proces lidského poznání, řešení problémů v mysli, vnitřní aktivita, způsob poznání, činnost, předpokládá vědění, vychází z vědění. Schopnost řešit problémové situace znamená především schopnost problém vytýčit, vidět a hledat cestu k jeho řešení. Od řešitele projektanta si řešitelské situace žádají bystrou a citlivou vnímavost, logiku, předjímavost, pružnost, plynulost, schopnost vztažného vhledu i nadhledu, operativnost i originalitu tvořivého, přitom k okolí citlivého, empatického i etického myšlení opřeného o kvalitní zkušenosti, praktické i teoretické znalosti.

27 Zdravý rozum * originalita * schopnost vytvářet analogie- metafory Vizuální myšlení je schopnost řešit problémy prostřednictvím vnitřních či mentálních obrazů v podobě neverbální i verbální. Významnou roli v této souvislosti hraje inteligence řešitele jako souhrn a kombinace jeho schopností - nejen jakkoli řešit problémy, ale předpoklad řešit je správně a moudře. Nezastupitelnou funkci v těchto souvislostech mají paměť a představivost. Ve výtvarném oboru klademe důraz především na vizuální paměť a na vizuální slovní i neslovní představivost.

28 Zdravý rozum - schopnost řešit problém intuitivním, rychlým, neočekávaně přesným způsobem; tento pojem Gardner užívá u lidí, kteří jsou schopni plánovat budoucnost, umějí využívat příležitost, moudrým způsobem ovlivňují běh svého života i života jiných lidí, aniž by se nechali svést frázemi, ideologií nebo důmyslnými, ale zřejmě nepoužitelnými teoriemi (Gardner, 1999 abstraktní analogické asociativní deduktivní difúzní diskursivní divergentní fantazijní induktivní intuitivní konkrétní konvergentní logické názorně obrazové - vizuální operativní praktické pravděpodobnostní produktivní předpojmové reprodukční senzomotorické symbolické systémové teoretické vertikální plánovité zacílené tvůrčí

29 Mentální obrazy, vědění a vidění, paměť a její funkce v rozvoji vizuálního myšlení budoucích učitelů

30 Činnost mozkových hemisfér, jejich úloha v myšlení (ve vizuálním myšlení) a projektování Problém a úloha mozku, mozkových hemisfér a mozkové kůry Funkce mozkových hemisfér a jejich role v projektování Jak na projekci a projektování? Dovednosti levého a pravého mozku (Buzan, 2007, s. 44) Levá hemisféra levý mozek slova * logika * čísla * posloupnost * linearita * analýza * seznamy Pravá hemisféra rytmus * prostorové vědomí * dimenze představivosti * denní snění * Barvy * celostní vnímání * (gestalt)

31 K obecnější formě inteligence s širším záběrem patří Moudrost - je u projektování nezbytná V různých pojetích je moudrost chápána a vysvětlována jako: všeobecná syntetická schopnost ; schopnost situaci správně vystihnout a navrhnout, jak by bylo nejlepší správně postupovat (Všechny výše uvedené citace jsou formulovány Howardem Gardnerem, 1999, s. 303); spojitá schopnost užívat zdravého rozumu, originality a nalézání metafor (Gardner, 1999, s. 303) (Uvedenou kombinaci kognitivních operací považuje Gradner za mentální operace vyšší úrovně (Gardner, 1999, s ); obecná forma inteligence a všeobecná syntetická schopnost člověka své zkušenosti kriticky zhodnotit, vhodným a uvážlivým způsobem uplatňovat; moudrost má co činit s velkou šíří i hloubkou poznání o podmínkách života, uvažování o těchto věcech a užití toho v běžném životě (s odkazem na autory (Petersona, CH, Seligmana, M. E. in Křivohlavý, 2009, s. 9).

32 Chyby v myšlení nejen při řešení projektů Proti pojmu MOUDROST, zdůrazňující pozitivní hodnoty s vědomím toho, že součástí celků jsou pole součinných problémů, hodnot a kvalit výhradně pozitivních (+,+), také zákonitě protikladných (+-,-+) a negativních (-,-), stojí opozitum moudrosti čili NEMOUDROST - v novém slovním znaku a tvaru to je ve tvaru neverbálního obrazu HLOUPOST. Tentýž autor uvádí, že P. R. Hofstätter (1966) rozlišil hloupost prvního a druhého druhu: (Nakonečný, 2003, s. 171). hloupost prvního druhu se vyznačuje neschopností spatřovat souvislosti; hloupost druhého druhu se značí naopak spatřováním neexistujících souvislostí. (Nakonečný, 2003, s. 171). (Viděním a hledáním problémů tam, kde nejsou, nebo, tam, kde jsou bezvýznamné nebo málo významné.)

33 Smysluplné principy v řešitelském týmu Pečujme o uspokojení ego-potřeb jednotlivých členů řešitelské skupiny či týmu. Neopomínejme ověřování a potvrzování jejich způsobilostí, autenticity, prestiže, výkonu, úspěchu i egoobrany v podmínkách tvorby. Ověřujme a vyhodnocujme efektivitu strategií řešení problémů rytmicky - pravidelně, reagujme na výsledky a efekty citlivě a opět spravedlivě. Snažme se hledat nové cesty k jedinečným individuálním, skupinovým nebo týmovým zkušenostem a znalostem; neopomeňme je v řešitelském týmu efektivně prezentovat a konfrontovat. Buďme vnímaví k citům vlastním i k prožívání druhých lidí - spoluředitelů. Buďme ohleduplní k jejich zájmům, postojům a hodnotám, které ctí. Mějme na paměti, že atmosféra řešitelského pracoviště, nejen, když k ní zaujímáme estetický postoj, je obrazem citového klimatu, kterým řešitelé a spoluředitelé při řešení problémů procházejí, které vnímají, prožívají, individuálně anebo skupinově či týmově hodnotí a zároveň spoluvytvářejí. Pokusme se ochránit podmínky řešení problémových úkolů před charakteristikami a kategoriemi, které pod heslem nemoudrost - hloupost uvádí Tezaurus českého jazyka (Klégr, 2007).

34 Vizualizace estetického vnímání na poli vybraných charakteristik projektu Jiné charakteristiky Úspěšné řešení problémů Jasné zření (vidění), předvídání Perspektiva vidění Vhled vidění podstaty problémů Poznání,úcta k druhým lidem, k životu Hluboké sebepoznání Schopnost reflexe ekvivalentních vztahů

35 Úloha paměti ve vztahu k vidění a vědění a její uplatnění při projektování Úloha paměti je v existenci člověka klíčová. Podmiňuje kvalitu všech jeho každodenních-všedních i výjimečných mentálních (včetně uměleckých) aktivit. S důrazem na myšlení a jeho vztažnost ovlivňuje kvalitu našeho běžného estetického a uměleckého příjmu světa viditelného i neviditelného a tvorby v něm. V jeho rámci se uplatňují typy paměti. Všechny mají významnou funkci v projektování vzdělávacích situací.

36 Paměť je naším jediným bohatstvím. Teprve přijdeme-li o ni, stanou se z nás skuteční žebráci, napsal Jean Etienne Dominique Esquirol ( ), velký francouzský psychiatr. Prožitkov á paměť Čichová paměť (pro obrazy neverbální (neslovní) a znaky slov) Jiná pojmenov ání paměti Chuťová paměť (pro obrazy neverbální a znaky slov) Zraková (vizuální) paměť (pro podněty neverbální a verbální a jejich významy Sluchová (auditivní, echotická) paměť (pro podněty neverbální i verbální) Hmatová (doteková) paměť (pro podněty a jejich obrazy)

37 Pokud si představíme, kolik typů a druhů paměti se do vstupu ( enteru ) pamětní funkce najednou dostává, mnohem zodpovědněji přistoupíme také k jejímu procvičování i v rámci projektování vzdělávacích a výchovných situací. V historii výzkumu paměti se objevují další pojmové kategorie - jako paměť: deklarativní (explicitní), nedeklarativní (procedurální) - (implicitní) - nevědomá, pracovní, mimovolní, blesková, citová, empirická, ikonická, motorická názorná, obrazová, optická, orální, pohybová - svalová, prospektivní, reproduktivní, paměť sloní, slovně-logická, topografická, vzdálená, zpětná, zrakově-prostorová, vizuální a prostorová. Vztažnost mezi jednotlivými druhy paměti a jejich funkce podmiňují efektivitu myšlení při projektování.

38 Jak se rodí spolutvorba na poli odborné komunikace v umělecko-pedagogickém prostředí vzdělávání učitelů v realitě a ve vznikajících doprovodných dokumentech při projektování Sociálně-estetický či esteticko-sociální náhled při projektování předpokládá: estetický postoj k řešeným otázkám a situacím, celistvou, přitom strukturovanou součinnost všech složek vzdělávajícího prostředí, funkčnost vybraných středových faktorů, rytmizující parametry, kterými jsou úcta k životu, k nekonečnosti lidského poznání, k jeho dílčím celkům i elementům, k poselství kulturního bohatství, k jeho šlechetným obsahům; psychickou svobodu a zodpovědnost, slušnost (sociálněestetická kategorie); atmosféru jako extrakt (estetických) účinků všech složek na všechny vzdělávané i vzdělávající ve společenském, pracovním i studijním zážitkovém poli, potřebu absence setrvávající nebo přetrvávající nuly (přetrvávajícího prázdna) v kterékoli oblasti filozofické, obsahové, personální, materiální či organizační sféře podmínek vzdělávání.

39 Podmínky řešení projektu na poli profesní učitelské přípravy, významnost role vysokoškolského učitele v ní, obrazná podstata jedinečných tvůrčích zkušeností, fungování obrazné paměti, obrazotvornosti učitelů a studentů výtvarných uměleckých oborů; důraz kladen na vnitřní procesuální stránku projektové tvorby, na jedinečné obsahy vizuálního neverbálního i verbálního myšlení Jaké hlavní a dílčí cíle projektu si vytýčíme - určíme? Jak je definujeme popíšeme? Jak je strukturujeme? Jak stanovíme hlavní hypotézu (předpoklad) řešení problému (problémového celku)? Jak je v naší mysli problémový celek strukturován? Jak je problém/problémové pole strukturován/strukturováno v prostoru odborného teoretického poznání? V jakém rozsahu a hloubce si dovedeme představit jeho obsah, rozsah a hloubku? Jak budeme hlavní hypotézu řešení problému definovat, jak ji popíšeme? Jak definujeme (popíšeme) dílčí hypotézy řešení problému? V jaké kvalitě si je dovedeme představit? Jak zajistíme součinnost - základního problému a problémů dílčích; hlavních cílů a stanovených cílů dílčích; hlavní hypotézy a hypotéz dílčích? Jak v jejich rámci zajistíme myšlenkovou konceptuální strukturaci, součinnost vnějších a vnitřních podmínek řešení projektu?

40 Podmínky řešení projektu na poli profesní učitelské přípravy, významnost role vysokoškolského učitele v ní, obrazná podstata jedinečných tvůrčích zkušeností, fungování obrazné paměti, obrazotvornosti učitelů a studentů výtvarných uměleckých oborů; důraz kladen na vnitřní procesuální stránku projektové tvorby, na jedinečné obsahy vizuálního neverbálního i verbálního myšlení Jakými prostředky budeme problém projektu řešit - dosahovat jeho cílů? Jakými parametry - principy, pravidly, zásadami se budeme řídit? Jak sjednotíme problém filozofie vzdělávání s požadavkem na materiální, personální, obsahové a procesuální organizační zázemí projektu? V jaké kvalitě připravíme součinnost filozofických, materiálních, obsahových, personálních a organizačních podmínek řešení projektu s vnitřními podmínkami (dispozicemi) řešitelů? Jak zajistíme systémové myšlení nad řešením problémů? Jak zajistíme kontinuitu hodnoty projektu vzhledem k času? Jak dalece otevřeme řešení projektu průběžným inovacím a korekcím? Jak rozvineme poznání v něm? Jak ošetříme a ochráníme etickou, morální, tím také estetickou stránku jeho řešení?

41 Tvůrčí dílny k rozvíjení způsobilostí projektantů - účastníků kurzu PROICO1 Tvůrčí dílny kladoucí důraz na zážitkový a konstruktivní vstup do problematiky rozvoje projektového myšlení byly zaměřeny na rozvoj a reflexi: smyslového (všesmyslového) vnímání; (vizuální) paměti, představivosti, fantazie a myšlení; estetické zaměřenosti ke světu s důrazem na poznávací situace; podnětů pro rozvoj myšlení, při řešení problémů, pro myšlení v souvislostech; podnětů pro ty, kteří rádi naslouchají myšlenkám druhých lidí; podnětů pro ty, kteří se nespokojí s jednoznačnou odpovědí pro rozvoj myšlení a vyjadřování v neverbálních obrazech; aktivit pro rozvoj myšlení a vyjadřování ve verbálních obrazech (ve slovech) činností prospívající vizuálnímu verbálnímu a neverbálnímu vyjadřování a zobrazení; podnětů pro dialog s druhými lidmi na poli strategie řešení projektového úkolu; úkolů pro zkvalitnění výtvarně-teoretických znalostí aj.

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Počátek a časový průběh působení na Pedagogické fakultě Pedagogické fakulty Ostravské univerzity: Od 1.10.1990

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43 OBSAH 1. ÚVOD il 1.1 VYMEZENÍ OBECNÉ PSYCHOLOGIE 11 1.2 METODY POUŽÍVANÉ K HODNOCENÍ PSYCHICKÝCH PROCESŮ A FUNKCÍ 12 1.3 DÍLČÍ OBLASTI, NA NĚŽ JE ZAMĚŘENA OBECNÁ PSYCHOLOGIE 14 1.3.1 Psychologie poznávacích

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova je vyučován ve všech ročnících. Jeho obsahem je část vzdělávací oblasti Umění a kultura.

Více

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost Psychologie 09 Otázka číslo: 1 Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat osobnost neurotik Otázka číslo: 2 Osobnost je individuální jednotou aspektů: biologických psychologických rozumových

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Umění a kultura Výtvarná výchova 6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň Vyučovací předmět Výtvarná výchova umožňuje žákům jiné

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Umění a kultura Výtvarná výchova Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa

Více

VY_32_INOVACE_D 12 11

VY_32_INOVACE_D 12 11 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA A/ Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvořivé schopnosti, které žáci získali na prvním stupni ve vyučovacím předmětu Tvořivost a prostřednictvím

Více

ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ

ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Předmět ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ spadá do vzdělávací oblasti Umění a kultura, která umožňuje žákům

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k

Více

PEDAGOGICKÉ DOVEDNOSTI

PEDAGOGICKÉ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PEDAGOGICKÉ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Helena Kolibová Karviná 2012 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176) Rozvoj kompetencí

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-9-1-01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje

Více

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Výtvarný výchova spadá spolu

Více

STAŇTE SE UČITELI VÝTVARNÉ VÝCHOVY - VÝTVARNÉHO OBORU

STAŇTE SE UČITELI VÝTVARNÉ VÝCHOVY - VÝTVARNÉHO OBORU Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě, Českobratrská 16, Ostrava 1, 702 00 STAŇTE SE UČITELI VÝTVARNÉ VÝCHOVY - VÝTVARNÉHO OBORU NA ZÁKLADNÍCH A STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH,

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2. Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV-3-1-01 VV-3-1-02 rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty);

Více

Interdisciplinarita jako terminologický problém Andrea Nohelová

Interdisciplinarita jako terminologický problém Andrea Nohelová Interdisciplinarita jako terminologický problém Andrea Nohelová KATEDRA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY S DIDAKTIKOU, PdF OU Anotace pojetí termínu interdisciplinarita v RVP pojetí termínu interdisciplinarita

Více

K pojetí a funkci bakalářských prací kombinovaného pedagogického studia. PhDr. Jiřina Novotná, NÚV 13.10. 2011 TTnet workshop

K pojetí a funkci bakalářských prací kombinovaného pedagogického studia. PhDr. Jiřina Novotná, NÚV 13.10. 2011 TTnet workshop K pojetí a funkci bakalářských prací kombinovaného pedagogického studia PhDr. Jiřina Novotná, NÚV 13.10. 2011 TTnet workshop 1. Změny ve vzdělávání učitelů společné evropské trendy Srovnávací přístup:

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

ETICKÁ VÝCHOVA. 6. ročník

ETICKÁ VÝCHOVA. 6. ročník Charakteristika předmětu ETICKÁ VÝCHOVA 6. ročník Obsahové, organizační a časové vymezení Vyučovací předmět: Etická výchova (EtV) je realizován v 6. ročníku jako volitelný předmět v rozsahu 1 hodina týdně.

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA HV69 Oblast zahrnuje vyučovací předměty: Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávání v oboru směřuje k vnímání hudby jako důležité součásti

Více

Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Kariérové poradenství (KP, poradenství pro volbu povolání) = institucionalizovaný systém poradenských služeb Cíl KP = pomoc jednotlivcům při rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci v kterékoliv fázi

Více

Vzdělávací obor Výtvarná výchova Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Výtvarná výchova je dotován hodinami podle školou stanovených pravidel, uvedených v tabulaci učebního plánu.

Více

Název materiálu: Vlohy a schopnosti Autor materiálu: PhDr. Jitka Ivanková Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Vlohy a schopnosti Autor materiálu: PhDr. Jitka Ivanková Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI OBSAH Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI 1. Psychologie, její role a význam v procesu vzdělávání 16 1.1 Současné pojetí psychologie ve vzdělávání 16

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA, O.P.S. ze dne 27. června 2017

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru. Charakteristika předmětu 2. stupně Výtvarná výchova (VV) Výtvarná výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Je samostatným předmětem s časovou dotací 2 hodiny týdně v 6. a 7. ročníku,

Více

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ Biblioterapie v pedagogické praxi Mgr. Marie Mokrá ÚVODEM tematická souvislost etiky s předmětem našeho zájmu učitel = terapeut, nejen v biblioterapii etika výhodou, ne-li nutností(!)

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. - 3. ROČNÍK Žák: pozná různé druhy tvarů, porovnává vlastnosti, které zakládají, jejich podobnost či odlišnost, jejich vztahy, pozná různorodé přírodní a umělé materiály, seznamuje

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Výtvarná výchova 1. období / 1.- 3. ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast přispívá

Více

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka:

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka: 4.4.4. Etická výchova Etická výchova (EtV) je doplňujícím vzdělávacím oborem, který se zaměřuje na systematické a metodicky propracované osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové metody

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více

a) vnímání = proces, kterým zachycujeme to, co v daném okamžiku působí na naše smysly

a) vnímání = proces, kterým zachycujeme to, co v daném okamžiku působí na naše smysly Otázka: Psychické procesy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): mirka 1)Poznávací procesy a) vnímání = proces, kterým zachycujeme to, co v daném okamžiku působí na naše smysly - podnět-> počitek->

Více

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Etická výchova A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Etická výchova je volitelným předmětem, který je realizován v rozsahu dvou

Více

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník VÝTVARNÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah Základní škola Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-3-1-01 VV-3-1-02 VV-3-1-03 VV-3-1-04 rozpozná a

Více

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU VSTUPNÍ OTÁZKY: Co je vzdělávací kurikulum Co ovlivňuje podobu kurikula (edukační teorie a jejich vliv na výběr

Více

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací:

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova vychází ze vzdělávací oblasti Umění a kultura a v sobě obsahuje v sobě dva souběžně probíhající,

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence. Pojem

Více

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání Vzdělávací aktivity ve vzdělávání dospělých Cíle výuky, učební cíl Cíl výuky zachycuje to, co má účastník na konci učební jednotky vědět nebo umět. Učební cíl tedy popisuje ne to, co lektoři chtějí nebo

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, předmět dramatické výchovy, její vztah k dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve estetické

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Proč? Na co

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve výchově a vzdělávání; vymezí obsah dramatické

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

Personální kompetence

Personální kompetence Personální kompetence prezentace komunikace týmová práce Personální kompetence 1. přednáška 1/10 Moduly: Personální kompetence prezentace komunikace týmová práce Studijní materiály na http://www.fs.vsb.cz/euprojekty/415/?ucebni-opory

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Umění a kultura Výtvarná výchova 1. 9. ročník 1. 3. ročník 1 hodina týdně 4. 5. ročník 2 hodiny týdně 6. 7.

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU MATEMATIKA 1

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU MATEMATIKA 1 CHARAKTERISTIKA PŘEDĚTU ATEATIKA 1 1. Obsahové vymezení (čtyřleté a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) atematika prolíná celým základním vzděláváním a její výuka vede žáky především: k logickému, abstraktnímu

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova 4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Hudební výchova spadá spolu

Více

Jak efektivně přednášet v době e-learningu

Jak efektivně přednášet v době e-learningu ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Jak efektivně přednášet v době e-learningu David Vaněček Masarykův ústav vyšších studií Katedra inženýrské pedagogiky Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Úvodem Člověk přece vţdy musel pracovat s informacemi tak proč se s tím nadělá tolik křiku????

Více

ŠKOLA PRO KAŽDÉHO ( ETICKÁ VÝCHOVA )

ŠKOLA PRO KAŽDÉHO ( ETICKÁ VÝCHOVA ) ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ( zpracovaný podle RVP ZV) ŠKOLA PRO KAŽDÉHO Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět, Člověk a kultura, Člověk a práce ( ETICKÁ

Více

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět,

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu - 1. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, v 1., 3. a

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 Obsah a průběh studia Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících

Více

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!)

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!) Studium Dálkovou formou studia je možné studovat následující studijní programy: Bakalářské programy Hospodářská a podnikatelská etika Sociální služby a poradenství Uchazeč je přijat na základě doručené

Více

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření 1.1.4. VÝTVARNÁ VÝCHOVA I.ST. ve znění dodatku č.11 - platný od 1.9.2009, č.25 - platný id 1.9.2010, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

V. 10 Osobnostní a sociální výchova

V. 10 Osobnostní a sociální výchova 1/7 V. 10 Osobnostní a sociální výchova V.10. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Osobnostní a sociální výchova rozvíjí praktické dovednosti, které žáci mohou využít v běžném

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY OSOBNOSTI

PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY OSOBNOSTI PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY OSOBNOSTI Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

Numerické dovednosti. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Numerické dovednosti. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Numerické dovednosti PaedDr. Mgr. Hana Čechová Osnova 1. Numerické dovednosti 2. Matematická gramotnost 3. Úroveň matematické gramotnosti 4. Složky matematické gramotnosti http://zsujezd.blog.cz 2 Matematika

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Umění a kultura Charakteristika vzdělávací oblasti: Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Tato oblast provází žáky po celou dobu školní docházky. Dává prostor pro uplatnění

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

Proudy ve výtvarné pedagogice

Proudy ve výtvarné pedagogice Proudy ve výtvarné pedagogice 80. léta 20. století Dochází ke dvěma protichůdným liniím ve výuce výtvarné výchovy: Duchovní a smyslové pedagogika Důraz je kladen na kontakt s matriálem, vlastní tělesnou

Více

Charakteristika předmětu DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ (DVU)

Charakteristika předmětu DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ (DVU) Charakteristika předmětu DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ (DVU) Předmět DVU vyučujeme jako volitelný seminář ve třetím a čtvrtém ročníku v rámci vzdělávací oblasti Umění a kultura. Seminář je koncipován jako dva

Více

Výtvarná výchova pro 1. stupeň

Výtvarná výchova pro 1. stupeň 5.7.2. Výtvarná výchova pro 1. stupeň Výtvarná výchova pracuje s vizuálně obraznými znakovými systémy, které jsou nezastupitelným nástrojem poznávání a prožívání lidské existence. Tvořivý přístup k práci

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Etický kodex ČVUT v Praze. (Návrh k projednání a schválení AS ČVUT)

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Etický kodex ČVUT v Praze. (Návrh k projednání a schválení AS ČVUT) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Etický kodex ČVUT v Praze (Návrh k projednání a schválení AS ČVUT) Praha, říjen 2011 Etické principy vzájemných vztahů na univerzitě, stejně jako vztahy členů akademické

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období)

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období) Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty),

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Mgr. Daniela Javorská

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Mgr. Daniela Javorská CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Mgr. Daniela Javorská Volitelný předmět Jazyková komunikace vychází ze vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková

Více

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osnova 1. Dva přístupy k osobnímu managementu 2. Hodnoty 3. Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Úkoly

Více

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Informatika 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Informatika je zařazena jako samostatný předmět v

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Období: 1. Výtvarné činnosti Zvládne techniku malby vodovými barvami, temperami, suchým pastelem, voskovkami Umí míchat barvy Dovede

Více

Školní vzdělávací program Zdravá škola

Školní vzdělávací program Zdravá škola Školní vzdělávací program Zdravá škola (Plné znění ŠVP je přístupné veřejnosti ve vestibulu školy.) Název ŠVP Zdravá škola je odvozen od zaměření školy na holistické chápání podpory zdraví, tj. rozvoj

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. CITÁTY KOMENSKÉHO Poněvadž při všem je nesnadněji odučovati se než učiti se, musí být opatrně přihlíženo k tomu, aby se ničemu

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka.

Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka. OSOBNOST SPORTOVCE Co je osobnost? Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka. Tvoří ji individuální spojení biologických, psychologických

Více

Předmět: Řemeslná činnost

Předmět: Řemeslná činnost Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Nepovinné předměty Předmět: Řemeslná činnost Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 7 UMĚNÍ A KULTURA UČEBNÍ OSNOVY 7. 3 Výtvarné činnosti Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Celková časová dotace je 3 hodiny. Charakteristika: Žáci si tento předmět vybírají

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa

Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa Středověká estetika Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa středověký člověk obklopen propracovaným ideologickým a kulturním systémem pro středověkého člověka je viditelný svět jenom stopou

Více