Konzultace budoucích priorit Akčního plánu k modernizaci práva obchodních společností a zlepšení řízení společností v Evropské unii otázky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konzultace budoucích priorit Akčního plánu k modernizaci práva obchodních společností a zlepšení řízení společností v Evropské unii otázky"

Transkript

1 Konzultace budoucích priorit Akčního plánu k modernizaci práva obchodních společností a zlepšení řízení společností v Evropské unii otázky 1. Celkový cíl a kontext budoucích priorit Otázka č. 1 Zaměřuje se Akční plán na relevantní témata a určuje vhodné nástroje, ke zvýšení konkurenceschopnosti v evropském obchodě? Pokud ne, zdůvodněte to prosím a uveďte, která opatření jsou nevhodná a/nebo která by byla žádoucí. Jaký je Váš pohled na vyváženost legislativních/nelegislativních opatření navrhovaných v Akčním plánu? Čelíte konkrétním překážkám při provádění přeshraničních aktivit, ke kterým podle Vašeho názoru Akční plán neposkytuje vyhovující opatření? Prosím zdůvodněte. ČR se domnívá, že Akční plán se zaměřuje na relevantní témata práva obchodních společností, jeho obsah i navrhovaná legislativní a nelegislativní opatření jsou vyvážená. Prioritou v této oblasti je pro nás především přijetí 14. směrnice a také by s větší naléhavostí měla být hledána alternativní řešení k doktríně o tvorbě a zachování základního kapitálu, jak se odráží v platném znění Druhé směrnice i v navržené novelizaci. ČR podpoří všechna opatření, která povedou k zvýšení transparentnosti obchodování na kapitálových trzích a k harmonizaci národních legislativ, a opatření, jejichž cílem je zabránit diskriminaci zahraničních či menších investorů. Vstupu zahraničních investorů na český kapitálový trh nejsou v současné době kladeny v podstatě žádné překážky či omezení, jelikož český právní řád je kompatibilní s evropskou úpravou. V rámci přeshraničních aktivit považujeme za potřebné věnovat se otázkám odbourávání formálních bariér mezi členskými státy (např. co se týče požadavků na úřední ověřování dokumentů) a kontinuity podnikatelských oprávnění nástupnické společnosti v období, které bezprostředně navazuje na účinnost fúze. Otázka č. 2 Máte jakékoliv připomínky k navrhovanému použití principů lepší regulace (better regulation) v oblasti řízení společností (corporate governance, renforcement du gouvernement d'entreprise) a práva obchodních společností? Existují i jiné metody, které by měla Komise hledat v zájmu zlepšení své činnosti v této oblasti? Princip better regulation je úzce vázán na právní jistotu a předvídatelnost právních předpisů uživateli. V této souvislosti se opět dostáváme k problému transparentnosti. Jedná se o zásadní otázku, která by měla být upravena jednotně. ČR považuje za nedostatek práva obchodních společností absenci základních zásad a terminologie. Nejednotnost v úpravě vede k nejistotě ohledně obsahu pojmů. Do budoucna by se i v této oblasti dalo uvažovat o vytvoření společného referenčního rámce (common frame reference), jako je tomu v oblasti smluvního práva.

2 V rámci zlepšení činnosti v této oblasti jsme otevřeni možnosti diskuzních fór, konzultací apod. ČR rovněž podporuje snahy KOM k důraznějšímu využití a projednání tzv. impact assessments (hodnocení dopadu) před projednáváním každého návrhu legislativního aktu. 2. Priority Akčního plánu střednědobá a dlouhodobá opatření 2.1 Řízení společností Rovnost akcionářů Jedna akcie, jeden hlas Otázka č. 3 Jakou přidanou hodnotu přináší projednávání tohoto tématu (řízení společnosti rovnost akcionářů jedna akcie, jeden hlas) na úrovni EU? Jakou vhodnou formu by měly mít instrumenty EU? Prosím zdůvodněte. Odpověď na otázku, zda prosadit v úpravě akciové společnosti princip one share - one vote, není zcela jednoznačná. Jsme si vědomi výhod i nevýhod tohoto pravidla. Na jedné straně se jedná o spravedlivé řešení pro všechny akcionáře, které přispívá ke standardizaci a větší přehlednosti pro investory. Aplikací tohoto principu nedochází k situaci, kdy některý akcionář ovládne společnost, aniž by vlastnil odpovídající část kapitálu a nesl s ním spojené riziko. Na straně druhé tento princip brzdí rozvoj efektivních nástrojů finančního trhu a může odradit společnosti od financování podnikání na tomto trhu. Přílišná rigidita úpravy práva akciových společností v jednom členském státě by mohla vést k úniku společností do členských států s právní úpravou, která akcionáři poskytuje větší míru autonomie vůle. V zásadě však můžeme zavedení tohoto pravidla na komunitární úrovni podpořit s podmínkou, že by byla členským státům v odůvodněných situacích dána možnost odklonit se od zmiňovaného principu Práva akcionářů Otázka č. 4 Jakou přidanou hodnotu přináší projednávání tohoto tématu (řízení společnosti práva akcionářů) na úrovni EU? Prosím zdůvodněte. Jaké instrumenty by byly nejvhodnější k řešení této materie? Prosím zdůvodněte. ČR se domnívá, že projednávání na úrovni EU je nezbytné především s ohledem na přeshraniční výkon práv akcionářů. V Evropě je stále častější, že akcionář z jednoho členského státu drží akcie společnosti z jiného členského státu (viz návrh směrnice o přeshraničním výkonu práv akcionářů kótovaných společností).

3 V návrhu výše zmíněné směrnice je patrná tendence ke stále častějšímu využití moderních komunikačních technologií. Domníváme se, že tato tendence je zcela správná, moderní technologie poskytují rychlý a nenákladný způsob získávání informací, být informovaný je pro akcionáře nezbytné z důvodu řádného výkonu svých práv. Rovněž by měla být na komunitární úrovni řešena otázka práva minoritních akcionářů iniciovat řízení k prošetření určitých záležitostí ve společnosti. Členské státy by se měly shodnout na některých minimálních standardech k ochraně práv akcionářů, a pro tuto úpravu je dle našeho mínění nejvhodnější forma směrnice Zveřejnění hlasovacích postupů investorů Otázka č. 5 Je zde potřeba projednávat toto téma (zveřejnění hlasovacích postupů investorů investory) na úrovni EU? Jakou přidanou hodnotu přináší projednávání tohoto tématu na úrovni EU? Prosím zdůvodněte. Jakou vhodnou formu by měly mít instrumenty EU? Prosím zdůvodněte. ČR se opět se domnívá, že vzhledem k velikosti podílů na základním kapitálu společností v členských státech, které drží institucionální investoři a také vzhledem k častému přeshraničnímu působení institucionálních investorů, lze i v této oblasti uvažovat o regulaci na úrovni EU, navíc tato aktivita povede ke zprůhlednění obchodování na kapitálových trzích. Co se týče volby vhodného instrumentu, nebráníme se přijetí opatření nelegislativní povahy (např. součást výročních zpráv, jež mají kótované společnosti povinnost každoročně uveřejnit). Zároveň si klademe otázku, zda znovu neotevřít téma uložení povinnosti k aktivní správě a podílení se na řízení společnosti, do jejíchž akcií institucionální investoři vložili prostředky svých klientů. Celkové podíly institucionálních investorů na hlasovacích právech společností stále rostou a pasivní přístup by se nemusel vyplatit především klientům těchto institucionálních investorů Odpovědnost členů představenstva/zlepšení transparentnosti právnických osob Otázka č. 6 Domníváte se, že a) otázka nespravedlivých obchodních pravidel a b) otázka vyloučení členů představenstva by měly být projednávány na úrovni EU? Prosím zdůvodněte. Jaké instrumenty by byly podle Vašeho názoru nejvhodnější k řešení této materie? Prosím zdůvodněte. Domníváte se, že je potřeba přijmout další opatření pro právnické osoby a/nebo pro právní seskupení (např. trusty) ke zlepšení transparentnosti?

4 ČR se spíše přiklání k určitému sjednocení v této oblasti na komunitární úrovni především z důvodu ochrany věřitelů, aby nedocházelo k obcházení národních ochranných opatření. (Vyloučíme-li člena orgánu společnosti založené podle jednoho právního řádu, tato osoba by neměla působit na území stejného členského státu jako člen orgánu společnosti, která se řídí jiným právním řádem.) Za nejvhodnější instrument, který by stanovil minimální standardy pro všechny členské státy v této oblasti, považujeme směrnici. 2.2 Právo obchodních společností Restrukturalizace společnosti a přemístění sídla Tzv. 14. směrnice o přemístění sídla společnosti Otázka č. 7 Pokud se podíváte na existující komunitární instrumenty, existuje zde stále ještě potřeba přijmout směrnici, která by upravovala přemístění zapsaného sídla společnosti? Prosím zdůvodněte. Existují podle Vašeho názoru nějaké zvláštní prvky, které by měla daná směrnice upravovat? Přijetí směrnice, která by upravovala přemístění sídla společnosti do jiného členského státu (= tzv. 14. směrnice), je určitě velmi potřebné a ohledně této otázky panuje všeobecná shoda napříč jednotlivými členskými státy, což také vyplynulo z posledního jednání Expertní skupiny pro právo obchodních společností. Také ČR tuto aktivitu podporuje. Možnost přemístění sídla společnosti do jiného členského státu by měla být dána také jiným subjektům než jsou nadnárodní společnosti, aniž by se tyto subjekty formálně uchylovaly k režimu fúze. Domníváme se, že právo kapitálových společností přemístit své sídlo je předpokladem řádného fungování vnitřního trhu EU a některé předpisy na úrovni EU již s touto možností výslovně počítají (např. nařízení o evropském družstvu) Výběr struktury společnosti monistický vs dualistický systém Otázka č. 8 Měla by být otázka výběru struktury společnosti (monistický vs dualistický systém) projednávána na úrovni EU? Prosím zdůvodněte. Jaký instrument by byl nejvhodnější k řešení této materie? Prosím zdůvodněte. Existují podle Vašeho názoru nějaké zvláštní prvky, která by měl daný instrument upravovat? Domníváme se, že otázku výběru struktury orgánu společnosti určitě není potřeba projednávat na komunitární úrovni. ČR je přesvědčena, že v tomto ohledu dostatečně zapůsobí tržní mechanismy.

5 Squeeze out a sell out Otázka č. 9 Domníváte se, že by měly být otázky tzv. squeeze out (právo většinového vlastníka přimět menšinového vlastníka, aby mu své akcie prodal) a sell-out (právo menšinového vlastníka přimět většinového vlastníka, aby jeho akcie odkoupil) projednávány na úrovni EU? Prosím zdůvodněte. Pokud ano, měla by být tato práva omezena na společnosti, jejichž akcie jsou obchodovány na regulovaném trhu (kótované společnosti)? Prosím zdůvodněte. Jaké instrumenty by byly nejvhodnější k řešení této materie? Prosím zdůvodněte. I vzhledem k diskusím probíhajícím při novelizaci Druhé směrnice se domníváme, že řešení otázek squeeze outu a selll outu by mělo zůstat v dispozici členských států Skupiny a pyramidy Otázka č. 10 Měla by být otázka rámcových pravidel pro skupiny obchodních společností a tzv. nezákonné pyramidy (groups and abusive pyramids) projednávána na úrovni EU? Jaké instrumenty by byly nejvhodnější k řešení této materie? Prosím zdůvodněte. Existují podle Vašeho názoru nějaké zvláštní prvky, které by měl daný instrument upravovat? ČR považuje za velmi obtížné vytváření jakýchsi rámcových pravidel především s ohledem na rozdílnost národních koncepcí skupin společností. Domníváme se však, že důraz by měl být kladen na posílení transparentnosti, aby se minimalizovala možná nebezpečí, která by mohla akcionářům i věřitelům hrozit Právní formy společností Evropská společnost Otázka č. 11 Jak hodnotíte Evropskou společnost (statut Evropské společnosti) v praxi? Domníváte se, že je vhodné a žádoucí provedení nějakých změn? Prosím zdůvodněte. V ČR zatím tato forma společnosti nenašla širšího uplatnění, nicméně několik SE je v současné době ve stadiu zakládání a zájem o tuto formu podnikání roste. V úpravě SE však nacházíme i některé nedostatky, např. problém kontinuity veřejnoprávních oprávnění, otázka vyjednávání o budoucí participaci zaměstnanců na řízení ES, otázka zaměnitelnosti firem na nadnárodní úrovni apod. V současné době je forma SE pro podnikatele výhodná především s ohledem na možnosti uskutečnění nadnárodních fúzí při vzniku evropské společnosti; možnost

6 přemístění jejího sídla z jednoho členského státu EU do druhého a také zvolit si systém řízení a správy (monistický nebo dualistický). Z pohledu zakladatelů evropské společnosti je spíše nevýhodou povinnost poměrně širokého zapojení zaměstnanců v SE. Do budoucna se však obáváme, že zájem o tuto formu společnosti poklesne v důsledku přijetí 10. a 14. směrnice a reformy akciového práva (kdy bude zpřístupněn monistický model českým akciovým společnostem) Evropská soukromá společnost Otázka č. 12 Vidíte nějaký přínos ve tvorbě statutu Evropské soukromé společnosti (European Private Company) vzhledem k existenci evropských (např. Societas Europaea, European Interest Grouping) a národních forem společností? Prosím, zdůvodněte. Pokud ano, existují podle Vašeho názoru nějaké zvláštní prvky, které by měl daný statut upravovat? ČR se domnívá, že úprava evropské společnosti s ručením omezeným by mohla být přínosná především pro menší a střední podnikatele, je třeba ji však zbavit vazeb na národní právo, aby se mohla stát skutečně nadnárodní formou podnikání. Jednotná úprava ve všech členských státech by pro podnikatele znamenala ohromnou právní jistotu a také zjednodušení podnikání na evropském trhu Evropská nadace Otázka č. 13 Domníváte se, že je potřeba provádět průzkum ohledně realizovatelnosti statutu Evropské nadace? Prosím zdůvodněte. ČR nevidí reálnou potřebu této úpravy. 3. Zjednodušování a modernizace evropského práva obchodních společností Otázka č. 14 Souhlasíte s názorem, že modernizace a zjednodušování evropského práva obchodních společností bude do budoucna přínosem? Prosím zdůvodněte. Dochází podle vašeho názoru ke skutečnému nebo potenciálnímu překrývání tematických oblastí mezi Akčním plánem a dalšími iniciativami a opatřeními v souvisejících sektorech? Co by mělo být v tomto směru učiněno, aby byla zajištěna koherence mezi různými poli činností? Prosím zdůvodněte. Jaký by měl být rozsah zjednodušení v zájmu zlepšení regulovaného prostředí a podání textu srozumitelnější formou pro uživatele? Prosím zdůvodněte.

7 ČR podporuje modernizaci a zjednodušování evropského práva obchodních společností. Důraz v této oblasti klademe především na posilování konkurenceschopnosti, ustálenou terminologii, kodifikaci základních zásad, což povede k posílení právní jistoty a předvídatelnosti výsledku v případě eventuálního právního sporu. Jedno ze základních opatření, které by mělo být podporováno, je zvýšení transparentnosti obchodování na kapitálových trzích. V současné době považujeme za prioritu v oblasti práva obchodních společností přijetí 14. směrnice o přemístění sídla společnosti a také průzkum a případné zavedení alternativního řešení k doktríně o tvorbě a zachování základního kapitálu.

Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností

Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností I. Informace o respondentovi A. firma, název společnosti/organizace Glatzová & Co., v.o.s. B. právní forma/popis činnosti veřejná obchodní

Více

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2015

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2015 PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU 1 PREZENTACE 2015 VÝVOJ SPOLEČENSKÉHO PRÁVA EU Základ pravomoci EU v této oblasti rozvoj právní úpravy svobody usazování v rámci volného pohybu osob První fází byla harmonizace vybraných

Více

Zákon o obchodních korporacích. Tisková konference 17. 5. 2011

Zákon o obchodních korporacích. Tisková konference 17. 5. 2011 Tisková konference 17. 5. 2011 Rekodifikace soukromého práva v ČR Zákon o obchodních společnostech a družstvech (tzv. zákon o obchodních korporacích) je součástí rekodifikace soukromého práva hmotného.

Více

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2016

PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU PREZENTACE 2016 PRÁVO SPOLEČNOSTÍ EU 1 PREZENTACE 2016 VÝVOJ SPOLEČENSKÉHO PRÁVA EU Základ právní úpravy EU v této oblasti rozvoj svobody usazování v rámci volného pohybu osob První fází byla harmonizace vybraných částí

Více

KONZULTACE TÝKAJÍCÍ SE PŘESHRANIČNÍHO PŘEMÍSTĚNÍ ZAPSANÉHO SÍDLA SPOLEČNOSTI Konzultace GŘ MARKT

KONZULTACE TÝKAJÍCÍ SE PŘESHRANIČNÍHO PŘEMÍSTĚNÍ ZAPSANÉHO SÍDLA SPOLEČNOSTI Konzultace GŘ MARKT KONZULTACE TÝKAJÍCÍ SE PŘESHRANIČNÍHO PŘEMÍSTĚNÍ ZAPSANÉHO SÍDLA SPOLEČNOSTI Konzultace GŘ MARKT Úvod Úvodní poznámka: Následující dokument byl vypracován útvary gerálního ředitelství pro vnitřní trh.

Více

Usnesení Evropského parlamentu obsahující doporučení Komisi o statutu evropské soukromé společnosti (2006/2013(INI))

Usnesení Evropského parlamentu obsahující doporučení Komisi o statutu evropské soukromé společnosti (2006/2013(INI)) P6_TA(2007)0023 Satut evropské soukromé společnosti Usnesení Evropského parlamentu obsahující doporučení Komisi o statutu evropské soukromé společnosti (2006/2013(INI)) Evropský parlament, - s ohledem

Více

pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR po vyslechnutí náměstkyně ministryně Jana Skopečka a po rozpravě

pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR po vyslechnutí náměstkyně ministryně Jana Skopečka a po rozpravě návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. některé poplatky za přeshraniční platby v poplatky za konverzi měny /kód konečném znění/ pro evropské záležitosti Poslanecké

Více

Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností

Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností Dotazník konzultace k možnému statutu evropské soukromé společností I. Informace o respondentovi A. firma, název společnosti/organizace HARICOM, spol. s r.o. B. právní forma/popis činnosti společnost s

Více

Obsah. O autorech... V Poděkování... VII Předmluva...IX Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX

Obsah. O autorech... V Poděkování... VII Předmluva...IX Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX O autorech... V Poděkování... VII Předmluva...IX Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX Úvodní část K čemu je tato příručka a komu je určena?...1 Kapitola 1. Rozsah použitelnosti...5 Kapitola

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA)

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA) ODŮVODNĚNÍ Vyhlášky č. 58/2012 Sb., kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši

Více

Přeshraniční fúze a rozdělení

Přeshraniční fúze a rozdělení Přeshraniční fúze a rozdělení Přeshraniční fúze a rozdělení Konzultace Evropské komise, GŘ pro vnitřní trh a služby ÚVOD Předběžná poznámka Účelem této konzultace je pomoci Generálnímu ředitelství pro

Více

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA)

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 31/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 141/2011 Sb., o výkonu činnosti platebních institucí, institucí elektronických peněz, poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu a vydavatelů

Více

MF poř. č. 16. Název legislativního úkolu. návrh zákona o kolektivním investování. Předpokládaný termín nabytí účinnosti

MF poř. č. 16. Název legislativního úkolu. návrh zákona o kolektivním investování. Předpokládaný termín nabytí účinnosti MF poř. č. 16 I. Název legislativního úkolu návrh zákona o kolektivním investování Předkladatel Spolupřed- kladatel 1 Stanovený termín předložení vládě Předpokládaný termín nabytí účinnosti MF -- 08.12

Více

Nemovitostní fondy v roce 2009. www.apogeo.cz 1

Nemovitostní fondy v roce 2009. www.apogeo.cz 1 Nemovitostní fondy v roce 2009 www.apogeo.cz 1 Úvod / ZÁKON 189/2004 Sb., o kolektivním investování, ve znění pozdějších předpisů (zákon č. 337/2005 Sb., zákon č. 57/2006 Sb., zákon č. 70/2006 Sb., zákon

Více

Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství

Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství Na cestě k Aktu o jednotném trhu Pro vysoce konkurenceschopné sociálně tržní hospodářství Ing. Michal Minčev, MBA Ministerstvo průmyslu a obchodu Nová strategie pro jednotný trh V politických směrech pro

Více

Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR

Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR 26. 11. 2014 Spolupráce při podpoře priorit MPO: ZVYŠOVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČR PODPORA A ROZVOJ PODNIKÁNÍ INTERNACIONALIZACE MSP PODPORA VÝZKUMU A INOVACÍ TRANSFER

Více

Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí

Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí Tisková zpráva ze dne 8. ledna 2009 Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí I. Mobilita pracovníků na trhu práce Evropské unie Omezení volného pohybu pracovníků představují

Více

RODINNÉ FIRMYprofil. 1. místo v počtu realizovaných fúzí a akvizic v České a Slovenské republice a ve střední a východní Evropě

RODINNÉ FIRMYprofil. 1. místo v počtu realizovaných fúzí a akvizic v České a Slovenské republice a ve střední a východní Evropě Korporátní RODINNÉ FIRMYprofil Právnická firma roku 2010 v kategoriích: - Největší právnická firma v ČR - Telekomunikace a média Klienty nejlépe hodnocená právnická kancelář v České republice. 1. místo

Více

N 040 / 10 / 02, N 041 / 10 / 02 a K 042 / 10 / 02

N 040 / 10 / 02, N 041 / 10 / 02 a K 042 / 10 / 02 N 040 / 10 / 02, N 041 / 10 /02 a K 042 / 10 / 02 10. funkční období N 040 / 10 / 02, N 041 / 10 / 02 a K 042 / 10 / 02 Usnesení Výboru pro záležitosti Evropské unie k návrhu nařízení Evropského parlamentu

Více

Rada Evropské unie Brusel 8. května 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 8. května 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 8. května 2018 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2018/0114 (COD) 8561/18 ADD 2 DRS 22 CODEC 720 IA 120 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 25. dubna 2018 Příjemce:

Více

Společnosti s ručením omezeným / akciové společnosti s jediným společníkem

Společnosti s ručením omezeným / akciové společnosti s jediným společníkem Společnosti s ručením omezeným / akciové společnosti s jediným společníkem Konzultace Evropské komise, GŘ pro vnitřní trh a služby Předběžná poznámka: Tento dotazník vypracovalo Generální ředitelství pro

Více

Pozměňovací návrh. k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů

Pozměňovací návrh. k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů (sněmovní tisk 1004) Poslankyně Heleny Langšádlové 1. 1. V části

Více

PRÁVO OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ

PRÁVO OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ PRÁVO OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ Ačkoli kodifikované evropské právo obchodních společností jako takové neexistuje, na společnosti v celé EU se vztahují minimální normy prosazované právními předpisy EU. Dva

Více

OBSAH AKCÍ KŠBI PODZIM 2018

OBSAH AKCÍ KŠBI PODZIM 2018 OBSAH AKCÍ KŠBI PODZIM 2018 ŘÍJEN SNÍDANĚ SEMINÁŘ úterý 16.10. JDE/JLA (půldenní 9-13) 1500 Kč + DPH Co významného má přinést novela zákona o obchodních společnostech pro akciové společnosti V posledním

Více

Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU

Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU Harmonizace účetních standardů pro malé a střední podniky v EU 1. Úvod... 1 2. Postavení SME v EU... 2 3. Politika EU vůči SME a její podpora... 2 4. Podpora SME prostřednictvím daně z přidané hodnoty...

Více

Program mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji KONTAKT II

Program mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji KONTAKT II Program mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji KONTAKT II Identifikační údaje programu, jeho členění na podprogramy, termín vyhlášení, doba trvání Název programu Kód programu KONTAKT II LH Termín vyhlášení

Více

Ochrana spotřebitele na trhu

Ochrana spotřebitele na trhu Ochrana spotřebitele na trhu finančních služeb Ing. Dušan Hradil odbor Analýzy a rozvoj finančního trhu Ministerstvo financí ČR Evropské spotřebitelsk ebitelské centrum 20. června 2006 Obsah prezentace

Více

Investiční fondy jako motor evropské ekonomiky? Jana Michalíková

Investiční fondy jako motor evropské ekonomiky? Jana Michalíková Investiční fondy jako motor evropské ekonomiky? Jana Michalíková Konference Rozvoj a inovace finančních produktů 12.února 2014, VŠE Evropská Komise Komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier: Potřebujeme

Více

Právní aspekty vstupu České republiky do Evropské unie

Právní aspekty vstupu České republiky do Evropské unie Právní aspekty vstupu České republiky do Evropské unie Obsah Obecné principy evropského práva Obchodní a živnostenské právo Pracovní právo Hospodářská soutěž Obecné principy evropského práva Základní orgány

Více

10451/16 ADD 1 jp/mg/lk 1 GIP 1B

10451/16 ADD 1 jp/mg/lk 1 GIP 1B Rada Evropské unie Brusel 7. července 2016 (OR. en) 10451/16 ADD 1 PV/CONS 35 ECOFIN 633 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ Předmět: 3475. zasedání Rady Evropské unie (HOSPODÁŘSKÉ A FINANČNÍ VĚCI), konané v Lucemburku

Více

UDRŽITELNOST V ČR. Udržitelnost v ČR. JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru

UDRŽITELNOST V ČR. Udržitelnost v ČR. JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru UDRŽITELNOST V ČR Obsah prezentace: Strategie spotřebitelské politiky 2007 2013 Evropský rámec pro stanovení priorit Akční program Společenství v oblasti ochrany zdraví a spotřebitele 2007 2013 Strategie

Více

MF poř. č. 9. Název legislativního úkolu MF -- 06.12 01.14 II.

MF poř. č. 9. Název legislativního úkolu MF -- 06.12 01.14 II. návrh věcného záměru zákona MF poř. č. 9 I. Název legislativního úkolu Zákon o některých podmínkách nabízení, zprostředkování a poskytování finančních služeb a o finančním poradenství (zákon o distribuci

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2015

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2015 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 16.12.2014 COM(2014) 910 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Pracovní program

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) / ze dne 1.7.2015

ROZHODNUTÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) / ze dne 1.7.2015 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.7.2015 C(2015) 4359 final ROZHODNUTÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) / ze dne 1.7.2015 o systémech použitelných pro posuzování a ověřování stálosti vlastností výrobků

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE 25.11.2014 B8-0286/23 23 Bod odůvodnění I I. vzhledem k tomu, že neomezená hospodářská soutěž a rovné podmínky pro společnosti, které podpoří investice, jsou pro toto hospodářské odvětví klíčové, protože

Více

ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ

ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ Evropský parlament 204-209 Výbor pro právní záležitosti 2..207 ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ Věc: Odůvodněné stanovisko nizozemského Senátu týkající se návrhu směrnice

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0655/1. Pozměňovací návrh

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0655/1. Pozměňovací návrh 6.7.2015 B8-0655/1 1 Bod odůvodnění E E. vzhledem k tomu, že orgány EU zavedly v důsledku finanční krize řadu právních přepisů, jejichž cílem je předejít opětovnému výskytu obdobné krize a vytvořit finančně

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U

M A N A G E M E N T P O D N I K U M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 1 Podnikání Právo podnikat je ústavně zaručeným subjektivním právem a omezení podnikatelské činnosti může být stanoveno jedině zákonem. Základní vymezení právní úpravy

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ Vyhláška č. /2015 Sb., kterou se mění vyhláška č. 234/2009 Sb., o ochraně proti zneužívání trhu a transparenci, ve znění vyhlášky č. 191/2011 Sb. A. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti přijaté

Více

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Příloha k Rámcové politice Ministerstva financí pro oblast finančního trhu Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Realizace konkrétních opatření v rámci hlavních témat definovaných v části IV Rámcové

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 127 Rozeslána dne 30. října 2008 Cena Kč 46, O B S A H : 392. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 250/2005 Sb., o závazných formulářích na podávání návrhů

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

2. Navržená směrnice o insolvenci podléhá řádnému legislativnímu postupu.

2. Navržená směrnice o insolvenci podléhá řádnému legislativnímu postupu. Rada Evropské unie Brusel 19. května 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0359 (COD) 9316/17 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předsednictví Coreper/Rada Č. dok. Komise: 14875/16 Předmět: JUSTCIV

Více

EVROPSKÝ LOBBING SOCIÁLNÍ DIALOG

EVROPSKÝ LOBBING SOCIÁLNÍ DIALOG EVROPSKÝ LOBBING SOCIÁLNÍ DIALOG Přednášející: Michal Kadera, Alena Vlačihová Osnova: Principy fungování sociálního dialogu Sociální dialog v ČR Evropský sociální dialog I. PRINCIPY FUNGOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO

Více

PRÁVO ZAMĚSTNANCŮ NA INFORMACE, KONZULTACE A ÚČAST

PRÁVO ZAMĚSTNANCŮ NA INFORMACE, KONZULTACE A ÚČAST PRÁVO ZAMĚSTNANCŮ NA INFORMACE, KONZULTACE A ÚČAST V oblasti práva zaměstnanců na informace a konzultace doplňuje Evropská unie ve svých činnostech členské státy tím, že přijímá opatření, s cílem podporovat

Více

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice Ministerstvo financí České republiky Letenská 15 118 10 Praha 1 www.mfcr.cz Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice 2019-2023 Rozvoj a inovace finančních produktů VŠE, 1.2.2019 Ministerstvo

Více

Příprava pozice ČR ke kohezní politice EU 2013+

Příprava pozice ČR ke kohezní politice EU 2013+ Příprava pozice ČR ke kohezní politice EU 2013+ Mgr. Stanislav Schneidr Odbor evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Výroční konference ROP Střední Čechy 2010 Brandýs nad Labem, 15. září

Více

14128/14 ADD 1 jpe/el/bl 1 DPG

14128/14 ADD 1 jpe/el/bl 1 DPG Rada Evropské unie Brusel 31. října 2014 (OR. en) 14128/14 ADD 1 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ Předmět: PV/CONS 48 JAI 762 COMIX 543 3336. zasedání Rady Evropské unie (SPRAVEDLNOST A VNITŘNÍ VĚCI) konané v Lucemburku

Více

ODŮVODNĚNÍ. 1.2 Identifikace problému, cílů, kterých má být dosaženo, a rizik spojených s nečinností

ODŮVODNĚNÍ. 1.2 Identifikace problému, cílů, kterých má být dosaženo, a rizik spojených s nečinností ODŮVODNĚNÍ vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši finančních zdrojů

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie týkající se postoje Rady k přijetí

Více

Strategie migrační politiky České republiky

Strategie migrační politiky České republiky Strategie migrační politiky České republiky ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Předkládané zásady migrační politiky formulují priority České republiky v

Více

Legislativní rada vlády Čj. 806/18 V Praze dne 16. ledna 2019 Výtisk č.: S t a n o v i s k o. předsedy Legislativní rady vlády

Legislativní rada vlády Čj. 806/18 V Praze dne 16. ledna 2019 Výtisk č.: S t a n o v i s k o. předsedy Legislativní rady vlády Legislativní rada vlády Čj. 806/18 V Praze dne 16. ledna 2019 Výtisk č.: S t a n o v i s k o předsedy Legislativní rady vlády k návrhu zákona o realitním zprostředkování a o změně zákona č. 455/1991 Sb.,

Více

Boj proti daňovým podvodům

Boj proti daňovým podvodům Boj proti daňovým podvodům - evropský přístup - Luděk Niedermayer 26. ledna 2018 www.kdpcr.cz/vatforum-en Daňové skandály, cesta k novým pravidlům Problém obcházení daňové povinnosti, daňové úniky a podvody

Více

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA)

Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) V. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) Příloha odůvodnění k návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 361/2014 Sb., o stanovení dodání zboží nebo poskytnutí služby pro použití

Více

VÝBĚR Z HODNOCENÍ UPLYNULÉHO VOLEBNÍHO OBDOBÍ VLÁDY

VÝBĚR Z HODNOCENÍ UPLYNULÉHO VOLEBNÍHO OBDOBÍ VLÁDY VÝBĚR Z HODNOCENÍ UPLYNULÉHO VOLEBNÍHO OBDOBÍ VLÁDY EKONOMIKA ČR Ukazatel (ČR) 2012 2013 2014 2015 2016 2017* HDP meziroční reálný růst Meziroční reálný růst, % -0,8 % -0,5 % 2,7 % 5,3 %*** 2,6 % 2Q: 4,7

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-19

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-19 EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů 12.5.2015 2015/2074(BUD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-19 Ildikó Gáll-Pelcz (PE554.943v02-00) Mandát ke třístrannému jednání o návrhu rozpočtu

Více

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011)

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Polsko v rámci svého předsednictví v Radě EU hodlá nastartovat ekonomický a politický růst Evropské unie pomocí těchto priorit:

Více

Role Technologické platformy Energetická bezpečnost ČR při přípravě a řešení krizových situací v Energetice

Role Technologické platformy Energetická bezpečnost ČR při přípravě a řešení krizových situací v Energetice Role Technologické platformy Energetická bezpečnost ČR při přípravě a řešení krizových situací v Energetice XV. Podzimní konference A.e.M Blackout v ČR, 18.9.2012 1 Blackout jako zbraň? Blackout ztráta

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

N 062 / 10 / 02 a K 063 / 10 / 02

N 062 / 10 / 02 a K 063 / 10 / 02 N 062 / 10 / 02 a K 063 / 10 / 02 10. funkční období N 062 / 10 / 02 a K 063 / 10 / 02 Usnesení Výboru pro záležitosti Evropské unie k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o společných pravidlech

Více

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU.

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. Hrabánková M. Jihočeská Univerzita Strukturální fondy v ČR Celkový rozpočet 2004-2006 - 1,45 mld. EUR Fondy: ERDF, ESF, EAGGF, FIFG 5

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.5.2016 COM(2016) 289 final 2016/0152 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o řešení zeměpisného blokování a jiných forem diskriminace na vnitřním trhu kvůli

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro právní záležitosti PRACOVNÍ DOKUMENT

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro právní záležitosti PRACOVNÍ DOKUMENT EVROPSKÝ PARLAMENT 2014 2019 Výbor pro právní záležitosti 5.3.2015 PRACOVNÍ DOKUMENT k doporučením Evropské komisi ohledně jednání o transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) Výbor pro

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 30.5.2008 SEK(2008)1944 PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE Průvodní dokument ke sdělení Směrem k evropské strategii pro elektronické soudnictví (e-justice) určenému

Více

IV. Ministerstvo financí ČR Odbor 27 Finanční trhy I Oddělení Bankovnictví

IV. Ministerstvo financí ČR Odbor 27 Finanční trhy I Oddělení Bankovnictví IV. Ministerstvo financí ČR Odbor 27 Finanční trhy I Oddělení Bankovnictví Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 71/2011 Sb., o formě, struktuře a způsobu

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 17.7.2014

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 17.7.2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.7.2014 C(2014) 4580 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 17.7.2014 o podmínkách pro klasifikaci bez dalšího zkoušení některých nepotahovaných

Více

auditorských služeb a její postoj k Zelené knize Miroslav Singer guvernér, Rada pro veřejný dohled nad auditem Praha, 31.

auditorských služeb a její postoj k Zelené knize Miroslav Singer guvernér, Rada pro veřejný dohled nad auditem Praha, 31. ČNB jako uživatel u auditorských služeb a její postoj k Zelené knize Miroslav Singer guvernér, r, Česká národní banka Rada pro veřejný dohled nad auditem Praha, 31. května 2011 Obecný postoj ČNB k auditu

Více

Koordinace systémů sociálního zabezpečení

Koordinace systémů sociálního zabezpečení DOKUMENTY EU Koordinace systémů sociálního zabezpečení Informační podklad k návrhu nařízení, kterým se mění nařízení (ES) č. 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení a nařízení (ES) č. 987/2009,

Více

Aktuální otázky auditorské profese v evropském kontextu pohledem ČNB

Aktuální otázky auditorské profese v evropském kontextu pohledem ČNB Aktuální otázky auditorské profese v evropském kontextu pohledem ČNB Vladimír Tomšík viceguvernér ČNB Odborná konference Dvacet let auditorské profese v České republice 13. června 2013 Obecný postoj ČNB

Více

Právní forma organizace. Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace

Právní forma organizace. Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace Právní forma podniku Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná podnikatelem samostatně, pod vlastním jménem a na vlastní odpovědnost,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Shrnutí závěrečné zprávy RIA 1. Základní identifikační údaje Název návrhu zákona: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění

Více

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice Ministerstvo financí České republiky Letenská 15 118 1 Praha 1 www.mfcr.cz Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice 219-223 Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo financí České republiky

Více

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE DOSAŽENÉ VÝSLEDKY

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE DOSAŽENÉ VÝSLEDKY PRÁVO ZAMĚSTNANCŮ NA INFORMACE, KONZULTACE A ÚČAST V oblasti práva zaměstnanců na informace a konzultace doplňuje Evropská unie činnosti členských států tím, že přijímá opatření, s cílem podporovat spolupráci

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 18. 7. 2012 2012/2150(INI) NÁVRH ZPRÁVY o evropském semestru pro koordinaci hospodářských politik: provádění priorit pro rok 2012 (2012/2150(INI))

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Hospodářský a měnový výbor. 11. 1. 2008 PE400.384v01-00

EVROPSKÝ PARLAMENT. Hospodářský a měnový výbor. 11. 1. 2008 PE400.384v01-00 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Hospodářský a měnový výbor 2009 11. 1. 2008 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1 28 Návrh stanoviska Cristobal Montoro Romero Strategie spotřebitelské politiky EU 2007 2013 (2007/2189(INI)) (PE398.541v01-00)

Více

Sdělení Komise o zjednodušeném podnikatelském prostředí pro společnosti v oblasti práva obchodních společností, účetnictví a auditu

Sdělení Komise o zjednodušeném podnikatelském prostředí pro společnosti v oblasti práva obchodních společností, účetnictví a auditu Sdělení Komise o zjednodušeném podnikatelském prostředí pro společnosti v oblasti práva obchodních společností, účetnictví a auditu Srovnávací analýza + pozice České republiky: Obecně Česká republika podporuje

Více

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy, Praha, 2015 1 Vnitřní trh a Společná obchodní politika EU Obchodní vztahy mezi

Více

Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU

Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU Pražské evropské energetické fórum 2014 MZV ČR Černínský palác Úvod Trh s elektřinou : Aktuální stav trhu s elektřinou Rizika a problémy Možné

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 INTEGROVANÉ TERITORIÁLNÍ INVESTICE POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 V prosinci 2013 Rada Evropské unie formálně schválila nová pravidla a právní předpisy upravující další kolo investic v rámci politiky soudržnosti

Více

Právní předpisy připravované Ministerstvem spravedlnosti k podpoře podnikatelského prostředí v ČR JUDr. Jiří Pospíšil. 21. ledna 2012, Hradec Králové

Právní předpisy připravované Ministerstvem spravedlnosti k podpoře podnikatelského prostředí v ČR JUDr. Jiří Pospíšil. 21. ledna 2012, Hradec Králové Právní předpisy připravované Ministerstvem spravedlnosti k podpoře podnikatelského prostředí v ČR JUDr. Jiří Pospíšil 21. ledna 2012, Hradec Králové Zkvalitnění podnikatelského prostředí Rekodifikace civilního

Více

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Potenciální ekonomické a

Více

10044/17 ph/jp/jhu 1 DG G 2B

10044/17 ph/jp/jhu 1 DG G 2B Rada Evropské unie Brusel 8. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce:

Více

IV. Důvodová zpráva. Obecná část

IV. Důvodová zpráva. Obecná část IV. Důvodová zpráva Obecná část 1. Důvod předložení a cíle 1.1. Název Zákon, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb.,

Více

Návrh SMĚRNICE RADY,

Návrh SMĚRNICE RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Návrh SMĚRNICE RADY, kterou se mění směrnice 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty, pokud jde o trvání povinnosti

Více

Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S

Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S Y O U R L E G A L P A R T N E R I N B U S I N E S S T R A N S A C T I O N S P R O F I L K A N C E L Á Ř E Advokátní kancelář

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Petra Bartáková, MSc. NM pro řízení OP. Synergie IROP

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Petra Bartáková, MSc. NM pro řízení OP. Synergie IROP Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Petra Bartáková, MSc. NM pro řízení OP Synergie IROP Hlavní zaměření programu Globálním cílem OP VVV je urychlit přechod ČR k růstu prostřednictvím lidského

Více

Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU

Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU Mgr. Ing. Petr Wawrosz Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Vyhodnocení Lisabonské

Více

Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA. Prosinec 2014 4. ročník

Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA. Prosinec 2014 4. ročník Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA Prosinec 2014 4. ročník Obsah prezentace Představení průzkumu Zkušenosti společností s daněmi a daňovou správou Porovnání vnímání

Více

Přihlášení do programu Fáze I

Přihlášení do programu Fáze I Přihlášení do programu Fáze I Gratulujeme Vám k prvnímu kroku Vaší společnosti na cestě mezi Czech Best Managed Companies. První fáze přihlášení registrace Vaší společnosti je rychlá a snadná. Na následujících

Více

o obchodních korporacích s komentářem obsahuje úpravu obchodních společností a družstev úvodní komentář upozorňuje na nejvýznamnější

o obchodních korporacích s komentářem obsahuje úpravu obchodních společností a družstev úvodní komentář upozorňuje na nejvýznamnější Lucie Josková, Pavel Pravda Zákon o obchodních korporacích s komentářem s účinností od 1. 1. 2014 nahrazuje obchodní zákoník NOVĚ! obsahuje úpravu obchodních společností a družstev úvodní komentář upozorňuje

Více

Evropský správní prostor. Veřejná správa v EU

Evropský správní prostor. Veřejná správa v EU Evropský správní prostor Veřejná správa v EU 1 Evropský správní prostor Souhrn všech evropských institucí a jejich aktivity (EK, EIB, Europol, Eurojust.) Systém správních institucí na jednotlivých národních

Více

Návrh NAŘÍZENÍ RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ RADY, Ref. Ares(2018)2964154-06/06/2018 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 31.5.2018 COM(2018) 371 final 2018/0219 (APP) Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se rozšiřuje použitelnost nařízení (EU) č..../2018, kterým se zavádí

Více

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví v energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví Úvod do energetické politiky EU Energetická bezpečnost Vnitřní trh energií Důsledky

Více

VYSVĚTLUJÍCÍ ZPRÁVA KE SKUTEČNOSTEM VYŽADOVANÝM ZMĚNOU

VYSVĚTLUJÍCÍ ZPRÁVA KE SKUTEČNOSTEM VYŽADOVANÝM ZMĚNOU VYSVĚTLUJÍCÍ ZPRÁVA KE SKUTEČNOSTEM VYŽADOVANÝM ZMĚNOU ZÁKONA O PODNIKÁNÍ NA KAPITÁLOVÉM TRHU V souvislosti se změnou zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, provedenou zákonem č. 104/2008

Více

EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost

EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY A INICIATIVY V TEMATICKÉ VÝZKUMNÉ OBLASTI NMP Praha, 13. září 2011 Lenka HAVLÍČKOVÁ OBSAH PREZENTACE kontext rámcových

Více

Výbor pro právní záležitosti SDĚLENÍ ČLENŮM (38/2011)

Výbor pro právní záležitosti SDĚLENÍ ČLENŮM (38/2011) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 16. 5. 2011 SDĚLENÍ ČLENŮM (38/2011) Předmět: Odůvodněné stanovisko Národního shromáždění Bulharské republiky k návrhu směrnice Rady o společném

Více

Kategorizace osob. Osoby. Osoby. člověk. fyzické. fyzické. spolek obchodní korporace. právnické. právnické. korporace

Kategorizace osob. Osoby. Osoby. člověk. fyzické. fyzické. spolek obchodní korporace. právnické. právnické. korporace Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava fyzické Osoby Osoby fyzické člověk právnické sdružení FO nebo PO účelová sdružení majetku jednotky územní samosprávy subjekty, o nichž to stanoví zákon právnické

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.12.2015 COM(2015) 631 final 2015/0285 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Pozměňovacího protokolu k Dohodě mezi Evropským společenstvím a Andorrským knížectvím, kterou

Více

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci PRACOVNÍ DOKUMENT

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci PRACOVNÍ DOKUMENT EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 06.07.2012 PRACOVNÍ DOKUMENT o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováváním osobních údajů a o volném pohybu

Více