Produkty finanční matematiky. Podle standardů finanční. gramotnosti pro střední školy. Předmět matematika Praktické využití posloupností a řad

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Produkty finanční matematiky. Podle standardů finanční. gramotnosti pro střední školy. Předmět matematika Praktické využití posloupností a řad"

Transkript

1 N{zev školy Číslo šablony/číslo sady Gymnázium J. V. Jirsíka, Fráni Šrámka, České Budějovice VI/2/ Poř. číslo v sadě 1 Jméno autora Období vytvoření materi{lu N{zev souboru Zařazení materi{lu podle ŠVP Téma Druh výukového materi{lu Anotace Použitý zdroj RNDr. Petr Sokol 1/2013 4/2014 Produkty finanční matematiky. Podle standardů finanční gramotnosti pro střední školy. Předmět matematika Praktické využití posloupností a řad Finanční matematika Pracovní list přímá práce žáků Prezentace pro projekci pomůcka pro výklad Výukový materiál je určen ke zvládnutí základních pojmů finanční matematiky. Může být použit pro nižší i vyšní stupeň gymnázia. Radová J. a kolektiv: Finanční matematika pro každého.. aktualizované vydání, Grada Publishing a. s. Praha ISBN Bohanesová E.: Finanční matematika I. Univerzita Palackého Olomouc ISBN Dostupné na Souhrn vzorců finanční matematiky. Dostupné na

2 Základní pojmy, úrok. 1 Základní pojmy Úrok je finanční obnos, který získ{v{ věřitel od dlužníka jako odměnu za zapůjčení peněz. Z pohledu dlužníka je to cena, kterou platí za získ{ní úvěru. Úrokov{ míra úrokov{ sazba je podíl získaného úroku a zapůjčené č{stky. Zpravidla za jeden rok při jednoduchém úročení. Označuje se p. a. per annum a ud{v{ se v procentech (p) nebo jako desetinné číslo (i) i. Další možnosti jsou: pololetní, per semestre (p.s.), čtvrtletní, per quartale (p.q.), měsíční, per mensem (p.m.), Daň z úroku je č{st úroku, kter{ se nevypl{cí věřiteli a odv{dí se st{tu. Úrok placený bance se nezdaňuje. Úrokov{ doba (d) je doba, po kterou je vklad nebo úvěr úročen. Jsou zn{mé různé metody pro stanovení počtu dnů úrokové doby. o Anglick{ metoda je založena na skutečném počtu dnů úrokovacího období a délce roku res. dnů. o Francouzsk{ mezin{rodní metoda je založena opět na skutečném počtu dnů, ale délka roku se započít{v{ jako dnů. o Německ{ obchodní metoda, dnes označov{na v EU jako standard 30E/360, je založena na započít{v{ní celých měsíců jako dnů a délky roku dnů. Pro jednoduchost budeme používat tuto metodu.

3 2 Typy úročení Jednoduché úročení - vypl{cené úroky se k původnímu kapit{lu nepřičítají a d{le se neúročí. Složené úrokov{ní úroky se připisují k peněžní č{stce a spolu s ní se d{le úročí. Úročení polhůtné úroky se platí na konci úrokovaného období Úročení předlhůtné k placení úroků doch{zí na zač{tku úrokového období. 2.1 Jednoduché úročení Předpoklady pro výpočet jednoduchého úroku: Použív{ se nejčastěji uvnitř jednoho úrokovacího období. Nejčastěji v r{mci jednoho roku. Doba splatnosti býv{ obvykle kratší než jeden rok, je-li delší, počít{me pak úrok ze st{le stejného poč{tečního kapit{lu nepočít{me tedy úroky z úroku. Při stanovení počtu dnů uloženého kapit{lu se dodržuje pravidlo, že ze dnů vkladu a výběru se počít{ pouze jeden z těchto dnů. Předpokl{dejme, že den uložení počítat nebudeme a den výběru započít{vat budeme. 2.2 Výpočet jednoduchého úroku u jednoduchý úrok u = K0. i. t nebo u = K0

4 Kde K0 je poč{teční kapit{l, i je úrokov{ míra vyj{dřen{ desetinným číslem, t je doba. V rozepsaném případě je p úrokov{ míra v procentech a d je počet dnů uložení. Příklad. Jaké jsou úrokové n{klady úvěru ve výši Kč jednor{zově splatného za měsíců, je-li úrokov{ sazba,% p.a.? Řešení: K0 = 80 Kč p = 14,5 d = = 270 u = K0 = = 8 Kč Úrokové n{klady jsou Kč

5 Příklady pro samostatnou pr{ci: Příklad. Kolik Kč si může půjčit z{kazník na půl roku, jestliže ví, že bude moci na zaplacení úroků použít č{stku Kč při úrokové míře,%? Příklad. Z{kazník uložil. května na účet úročený,% p. a. jedenkr{t za rok č{stku 75 Kč. Peníze si vybral před V{nočními sv{tky. prosince. Jak{ č{stka na úrocích od banky mu n{leží? Vezměte v úvahu % daň z úroků.

6 Výsledky příkladů pro samostatnou pr{ci: Příklad. Vzorec u = K0. i. t nebo u = K0 u = 5 Kč p = 12,5 d = 180 K0 =? K0 = 89 Kč Z{kazník si může půjčit Kč. Příklad. Vzorec u = K0. 0,85 K0 = 75 Kč p = 2,15 d = = 206 u =? u =, Kč Z{kazníkovi n{leží, Kč.

7 Základní rovnice pro jednoduché úročení polhůtné K jednoduchému úročení doch{zí v r{mci jednoho úrokovacího období. Může to být nejčastěji jeden rok například u vkladních knížek nebo i jeden měsíc např. u běžných účtů. V našich příkladech budeme používat nejčastěji roční úrokovací období. Pro výši kapit{lu v čase Kt platí vztah Kt = K0 + u, kde K0 je poč{teční kapit{l, u je připočtený úrok. Po dosazení za úrok a vytknutí K0 dostaneme n{sledující výpočetní vztahy. Kt = K0. (1 + i. t) popřípadě Kt = K0 (1 + i je úrokov{ míra vyj{dřen{ desetinným číslem p úrokov{ míra v procentech) t je doba d je počet dnů uložení. Příklad 1. Jaký je stav vkladu 200 Kč za měsíců při úrokové sazbě, %? Jak{ byla výše úroku před zdaněním a po zdanění? Zdanění činí % ze získaného úroku. Řešení: i = 0,032 K0 = t = = 0,667 Kt = ,021 = 14, Kč před zdaněním Úrok u před zdaněním, činil, Kč. Po zdanění činil, Kč.

8 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Z{kazník si uložil. dubna na spořicí účet úročený úrokovou sazbou,% č{stku 15 Kč, kterou chtěl použít na v{noční d{rky. Hotovost si vybral. listopadu. Jak{ č{stka mu byla vyplacena? Daň z úroků činí %. Příklad. Kolik dní byl uložen z{kladní kapit{l K0, Jestliže se jeho hodnota změnila z hodnoty 9 Kč na č{stku 2 Kč před zdaněním, při úrokové míře, %? Příklad. Z{kazník si kr{tkodobě vypůjčil Kč. Za měsíců měl podle smlouvy zaplatit 11 Kč. V jaké výši byla půjčka úročena?

9 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad. Vzorec Kt = K0. (1 + i. t) popřípadě Kt = K0 (1 + K0 = , p = 2,35, d = = 224 Kt =? Kt = ,33 Kt před zdaněním ,33 Kč, úrok před zdaněním, Kč, po zdanění, Kč. Byla vyplacena č{stka, Kč Příklad. Vzorec Kt = K0 (1 + K0 = 9 000, Kt = 9 200, p = 2,5 d =? d = 320 Počet dní d=. Příklad. Vzorec Kt = K0. (1 + i. t) K0 = , Kt = , d = 0,75 i =? i = 0,17 Půjčka byla úročena % p. a.

10 Jednoduché úročení předlhůtné Vedle nejčastěji používaného úročení polhůtního, kdy je úrok vypl{cen na konci úrokového období, se můžeme setkat také s úročením předlhůtným. Při tomto úročení je úrok placen na zač{tku úrokovacího období. Příjemce kapit{lu nedost{v{ celou nomin{lní č{stku, ale obnos snížený o úrok. Vyplacen{ č{stka = nomin{lní hodnota kapit{lu úrok Předpokl{dejme, že doba splatnosti je jeden rok a proto předem zaplatíme úrok za jeden rok. K1 I K0 kapit{l splatný za jeden rok úrokov{ sazba v setin{ch p.a. vyplacen{ č{stka, Potom platí K0 = K1 K1. I = K1. (1 I) Chceme-li vyj{dřit hodnotu kapit{lu Kt v čase t, můžeme symbolicky ps{t Kt = K0 + K1. I. t Po dosazení za K0 dost{v{me Kt = K1 K1. I + K1. I. t = K1. (1 + (t 1). I) Příklad 1. Předpokl{dejme úvěr ve výši Kč, splatný najednou za jeden rok při úrokové sazbě % p.a. Ukažme rozdíl mezi polhůtným a předlhůtným úročením. Polhůtné úročení: K0=1 000 i=0,1 t=1 K1=? Podle vzorce pro jednoduché polhůtné úročení Kt = K0. (1 + i)= ,1=1 100 Na konci je potřeba zaplatit celkem Kč. Kč úvěru a Kč úroku. Předlhůtné úročení:

11 K1=1 000 I=0,1 t=1 K0=? Podle z{kladního vzorce pro jednoduché úročení předlhůtné K0 = K1. (1 I)= ,9=900 Při předlhůtném úročení z úvěru Kč dostaneme ve skutečnosti 9 Kč. Nomin{lní hodnota úroku zůst{v{ stejn{ Kč.

12 Příklady pro samostatnou práci: Příklad 2. Kolik dostane vyplaceno dlužník, který si vypůjčil na rok 0 Kč při % předlhůtní úrokové sazbě? Kolik splatí věřiteli, jestliže se rozhodne dluh vr{tit za 9 měsíců? Příklad 3. Klient potřebuje získat od banky úvěr Kč na jeden rok. Banka nabízí dvě možnosti splacení úvěru: 1) Úrokov{ sazba je % p.a. při splatnosti úroku na konci roku 2) Úrokov{ sazba je 9,% p.a., úrok je splatný při poskytnutí úvěru

13 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec Kt = K1 K1. I + K1. I. t = K1. (1 + (t 1). I) K1 = , I = 0,12, t = 0 Kt =? Kt = K1 = , I = 0,12, t = 0,75 Kt =? Kt = Dlužník dostane vyplaceno Kč, za 9 měsíců by vr{til 9 Kč. Příklad 3. 1) Kt = K0. (1 + i. t) popřípadě Kt = K0 (1 + K0 = , t = 1, i = 0,1 Kt =? Kt = ) Vzorec Kt = K1 K1. I + K1. I. t = K1. (1 + (t 1). I) Kt = , I = 0,095, K1 =? K1 = ,24 Z výpočtu je patrné, že výhodnější je varianta ). Z{kazník zaplatí bance méně na úrocích.

14 Jednoduchý diskont Převezme-li banka nebo jiný subjekt nějakou pohled{vku před dobou splatnosti, nevyplatí celou výši pohled{vky, ale odečte úroky za příslušnou dobu do doby splatnosti. Diskont je úrok ode dne výplaty do dne splatnosti. Ve finanční matematice rozlišujeme diskont obchodní počít{ se z nomin{lní hodnoty pohled{vky a diskont matematický počít{ se ze současné hodnoty pohled{vky. Diskont se počít{ podle vzorce pro jednoduché úročení. Uk{žeme si výpočet obchodního diskontu: Dob Kt id t obchodní diskont nomin{lní hodnota pohled{vky diskontní sazba v setin{ch čas od doby výplaty do doby splatnosti Píšeme: Dob = Kt. id. t Po odečtu obchodního diskontu se bude vypl{cet č{stka Kob rovnat Kob = Kt - Dob = Kt - Kt. id. t = Kt (1 - id. t). Příklad 1. Určete, kolik dostane vyplaceno klient, jemuž banka eskontuje směnku o nomin{lní hodnotě Kč dní před dobou splatnosti při diskontní sazbě 9% p.a. Banka neúčtuje ž{dné další provize. Kt = t = id = 0,09 Kob = Kt (1 - id. t) = (1 0,09. ) = 49, Kč

15 Příklady pro samostatnou práci: Příklad 2. Majitel se rozhodne odprodat roční st{tní dluhopis o nomin{lní hodnotě Kč dva měsíce před dobou splatnosti. Kolik za ni dostane vyplaceno, je-li diskontní sazba 7% p.a.? Příklad 3. Majitel dlužního úpisu v nomin{lní hodnotě Kč potřebuje hotovost a tak se rozhodl dlužní úpis prodat třetí osobě tři měsíce před dobou splatnosti. Kolik může dostat, jestliže je výše diskontní sazby % p. a.?

16 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec Kob = Kt - Dob = Kt - Kt. id. t = Kt (1 - id. t). Kt = , id = 0,07, t = 0,1667 Kob =? Kob = 9 883,31 Bude vyplaceno 9 883,31 Kč. Příklad 3. Vzorec Kob = Kt - Dob = Kt - Kt. id. t = Kt (1 - id. t). Kt = , id = 0,06, t = 0,25 Kob =? Kob = Majitel dlužního úpisu může požadovat Kč.

17 Složené úročení polhůtní Složené úročení vych{zí z toho, že vyplacené úroky se připočít{vají k původnímu kapit{lu a v dalším období se d{le úročí společně s původním kapit{lem. Složené úročení je možno stejně jako jednoduché úročení rozdělit podle toho, kdy se platí úrok, na složené úročení polhůtné a předlhůtné. Vzhledem k tomu, že nejsou zn{mé aplikace složeného předlhůtního útočení, nebudeme se jím zabývat. K0 původní kapit{l i úrokov{ sazba v setin{ch t doba splatnosti kapit{lu v letech Kt výše kapit{lu na konci t ho roku Pro složené úročení lze odvodit vzorec Kt = K0. Tento způsob úročení se použív{ například u dříve velmi oblíbených vkladních knížek. V průběhu roku se pak použív{ jednoduché úročení. Příklad 1. Uložili jsme č{stku Kč. Jak{ bude výše kapit{lu za let při složeném úročení polhůtném, jestliže úrokové období je roční a úrokov{ sazba je,% p.a.? K0 = i = 0,035 t = 5 Kt =? Kt = K0. = = ,29 Kč V praxi se často setk{v{me s případy, že úrokové období je kratší než jeden rok. Nejčastěji se setk{v{me, například u oblíbených běžných účtů, že úrokové období je jeden měsíc. Potom platí pro výpočet kapit{lu vztah:

18 Kt = K0. K0 původní kapit{l i úrokov{ sazba v setin{ch t doba splatnosti kapit{lu v letech m počet úrokovacích období za rok Kt výše kapit{lu na konci t ho roku V r{mci jednoho úrokovacího období se využív{ jednoduché úročení.

19 Příklady pro samostatnou práci: Příklad 2. Uložili jsme č{stku Kč. Jak{ bude výše kapit{lu za let při složeném úročení polhůtném, jestliže úrokové období je pololetní a úrokov{ sazba je,% p.a.? Příklad 3. Jak{ bude výše úroku z kapit{lu Kč za roky při úrokové sazbě,% p.a., jsou-li úroky připisov{ny čtvrtletně, ponech{ny na účtu a d{le úročeny jako vklad.

20 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec Kt = K0. K0 = i = 0,035 t = 5 m = 2 Kt =? Kt = K0. = = ,67 Výše kapit{lu bude, Kč. Příklad 3. K0 = i = 0,105 t = 3 m = 4 Kt =? Kt = K0. = = ,53 Výše úroku bude, Kč před zdaněním.

21 Kombinace jednoduchého a složeného úročení Jestliže je kapit{l uložen uprostřed úrokovacího období pro složené úročení, je nutné pro výpočet konečné č{stky kombinovat jednoduché a složené úročení. Při polhůtném úročení pak dostaneme obecný vzorec pro výpočet kapit{lu v n{sledujícím tvaru: Kt = K0. (1 + i. t1).. (1 + i. t2) Kde K0 původní kapit{l i úrokov{ sazba v setin{ch t1 doba pro jednoduché úročení v prvním období, pokud existuje t2 doba pro jednoduché úročení ve druhém období, pokud existuje n počet období složeného úročení m počet úrokovacích období za rok Kt výše kapit{lu na konci období Příklad 1. Na běžný účet úročený jedenkr{t za měsíc na konci období jsme si uložili. března 10 Kč. Č{stku včetně úroků si chceme vyzvednout na v{noční n{kupy 30. listopadu. Jakou č{stku si vybereme, je-li úrokov{ sazba,% p.a.? K0 = t1 = (jednoduché úročení použijeme v r{mci jednoho měsíce n = osm celých měsíců složeného úročení m = 12 Kt =? i = 0,025

22 Kt = K0. (1 + i. t1). = (1 + 0,025. ). = ,4 Kč

23 Příklady pro samostatnou práci: Příklad 2. Na vkladní knížku, kter{ je úročen{ jedenkr{t za rok na konci období neměnnou úrokovou sazbou,% jsme uložili. června při narození dítěte 100 Kč. Předpokl{d{me, že bude potřebovat peníze na vysokoškolsk{ studia. Peníze budeme chtít vybrat. srpna. S jakou č{stkou můžeme počítat? Příklad 3. Kolik musíme uložit, abychom za let a měsíce měli obnos Kč při úrokové sazbě,% p.a.? Úroky jsou připisov{ny jednou za rok, ponech{v{ny na účtu a d{le úročeny.

24 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec Kt = K0. (1 + i. t1).. (1 + i. t2) K0 = , i = 0,025, m = 1, n = 18, t1 = 0,58, t2 = 0,67 Kt =? Kt = ,69 Můžeme počítat s č{stkou, Kč. Příklad 3. Vzorec Kt = K0. (1 + i. t). Kt = , i = 0,096, m = 1, n = 5, t = 0,25 K0 =? K0 = ,47 Musíme uložit nejméně Kč.

25 Spoření krátkodobé předlhůtní Základní pojmy spoření Dalším produktem na finančním trhu je spoření. Spořením rozumíme pravidelné ukl{d{ní určité č{stky po dobu konečné délky. Součet všech úložek se nazýv{ částka uložená. Součet uložené č{stky a příslušných úroku se nazýv{ č{stka naspořen{. Ta býv{ obvykle cílem výpočtu v oblasti spoření. Klasifikace spoření: 1. Z hlediska počtu úrokových období spoření kr{tkodobé, spoření dlouhodobé, spoření kombinované. U kr{tkodobého spoření se doba spoření rovn{ pr{vě jednomu úrokovému období, na jehož konci se připíše úrok z úložek. V případě dlouhodobého spoření spoříme po dobu několika úrokových období, úrok z úložky je přips{n na konci období a v dalším období znovu úročen. Vznikají tedy úroky z úroku. 2. z hlediska toho, spoříme-li stanovenou částku na počátku pravidelného časového intervalu nebo na jeho konci spoření předlhůtní, č{stka se ukl{d{ na poč{tku období spoření polhůtní, č{stka se ukl{d{ na konci období N{zev je tedy odvozen od úložky, nikoliv od výpočtu úroku. Ten se připisuje vždy na konci období. Spoření krátkodobé předlhůtní Pro kr{tkodobé spoření předlhůtní se d{ odvodit vzorec

26 m 1 S x m x 1 i. 2m Předpoklady: Sx naspořen{ č{stka x hodnota pravidelně ukl{dané č{stky m počet úložek za rok i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem Č{stka x je pravidelně ukl{dan{ vždy na zač{tku období měsíce, kvart{lu, pololetí. Pozn{mka: Všechny zde uv{děné vzorce slouží k výpočtu čistých finančních č{stek. Neobsahují v sobě % daň, kterou příjemce úroků musí odv{dět st{tu. Příklad. Jakou č{stku naspoříme během roku, ukl{d{me-li pravidelně na zač{tku měsíce č{stku Kč. Úrokov{ sazba na spořicím účtu je,% ročně. S x , Sx = 18, Kč Během roku naspoříme č{stku, Kč.

27 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Jakou č{stku musíme ukl{dat pravidelně na zač{tku měsíce, abychom za rok naspořili více jak Kč. Při roční úrokové míře,%. Příklad. Střadatel ukl{dal pravidelně na zač{tku měsíce Kč. Za rok naspořil 38 Kč. Jak{ byla v tomto roce roční úrokov{ sazba? Příklad. Kolik musíme ukl{dat poč{tkem každého čtvrtletí, abychom za rok uspořili Kč při úrokové míře % p.a.?

28 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad. Vzorec m 1 S x m x 1 i. 2m Sx = , m = 12, i = 0,0245 x = 8 224,19 Musíme spořit nejméně Kč. Příklad 3. Vzorec m 1 S x m x 1 i. 2m Sx = , x = 3 000, m = 12 i =? i = 0,1025 Roční úrokov{ sazba byla 10,25% p. a. Příklad 3. Vzorec m 1 S x m x 1 i. 2m Sx = , m = 4, i = 0,04 x =? x = 2 439,02 Musíme ukl{dat alespoň Kč.

29 Spoření krátkodobé polhůtní Č{stka x je pravidelně ukl{dan{ vždy na konci období měsíce, kvart{lu, pololetí. ' m 1 S x m x 1 i 2m Předpoklady: Sx naspořen{ č{stka x hodnota pravidelně ukl{dané č{stky m počet úložek za rok i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem Příklad 1. Kolik uspoříme do konce roku, ukl{d{me-li koncem každého měsíce Kč při 9% úrokové sazbě. Sx =? x = m = 12 i = 0,09 ' m S x m x 1 i = , 09 = Kč 2m 24 Uspoříme č{stku 99 Kč. Příklady pro samostatnou práci: Příklad 2. Při kolika procentní úrokové sazbě uspoříme za jeden rok Kč, jestliže koncem každého čtvrtletí ukl{d{me Kč?,% ] Příklad 3.

30 Jakou č{stku musíme ukl{dat koncem každého měsíce, abychom během toku naspořili Kč při, % úrokové sazbě?

31 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec ' m 1 S x m x 1 i 2m Sx = , m = 4, x = i =? i = 0,111 Při úrokové míře,% p. a. Příklad 3. Vzorec ' m 1 S x m x 1 i 2m Sx = , m = 12, i = 0,025 x =? x = 4 449,02 Musíme ukl{dat Kč.

32 Spoření dlouhodobé předlhůtní O dlouhodobém spoření hovoříme, jestliže jde o spoření za několik úrokových období. Podle toho, zda č{stka bude uložena na poč{tku či na konci úrokovacího období, budeme opět rozlišovat spořené předlhůtní a polhůtní. Spoření dlouhodobé předlhůtní S (1 i) a ( 1 i) i n 1 S naspořen{ č{stka a hodnota pravidelně ukl{dané č{stky i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem n počet úrokovacích období Č{stka a je pravidelně ukl{dan{ vždy na zač{tku období měsíce, kvart{lu, pololetí. Příklad. Kolik uspoříme za let, budeme-li ukl{dat na poč{tku každého roku Kč při neměnné % úrokové sazbě p.a.? S =? a = 5 Kč i = 0,12 n = 8 8 (1 0,12) 1 S 5000 (1 0,12) =, Kč 0,12

33 Za osm let uspoříme č{stku, Kč.

34 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Kolik uspoříme za deset let, spoříme-li zač{tkem každého roku 10 0 Kč při neměnné 4% úrokové sazbě? Příklad. Kolik musíme spořit poč{tkem každého roku, abychom za deset let uspořili Kč při neměnné roční úrokové sazbě 3,5%?

35 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec S (1 i) a ( 1 i) i n 1 a = , i = 0,04, n = 10 S =? S = ,51 Naspoříme č{stku, Kč. Příklad 3. Vzorec S (1 i) a ( 1 i) i n 1 S = , n = 10, i = 0,035 a =? a = ,81 Musíme ukl{dat Kč.

36 Spoření dlouhodobé polhůtní Spoření dlouhodobé polhůtní (1 i) S a i n 1 S naspořen{ č{stka a hodnota pravidelně ukl{dané č{stky i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem n počet úrokovacích období Č{stka a je pravidelně ukl{dan{ vždy na konci období. Příklad. Jakou č{stku musíme ukl{dat koncem každého roku, abychom za let naspořili 50 Kč při neměnné úrokové sazbě % p.a.? S = Kč a =? i = 0,03 n = 10 = = 4, Kč Musíme ukl{dat č{stku Kč

37 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Otec ukl{d{ synovi od jeho narození pravidelně č{stku Kč koncem každého roku. Kolik mu naspoří do jeho let při průměrné úrokové míře,%.? Příklad. Koncem každého roku můžeme ukl{dat č{stku Kč. Jak dlouho musíme spořit, abychom naspořili č{stku Kč, při úrokové míře,%?

38 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec (1 i) S a i n 1 a = , n = 18, i = 0,035 S =? S = ,74 Bude naspořena č{stka, Kč. Příklad 2. Vzorec (1 i) S a i n 1 S = 000, a = , i = 0,0275 n =? n = 12,73, to je let a,měsíce. Musíme spořit let a měsíců.

39 Kombinace dlouhodobého a krátkodobého spoření předlhůtního Jestliže ukl{d{me č{stku pravidelně v průběhu úrokovacího období, několik úrokovacích období doch{zí ke kombinaci kr{tkodobého a dlouhodobého spoření. Dlouhodob{ složka spoření může být pouze z dlouhodobého polhůtního spoření, protože v těchto případech můžeme připisovat úroky pouze na konci období. Měnit se může pouze složka kr{tkodob{, podle toho, kdy č{stku ukl{d{me. N{zev je tedy odvozen od kr{tkodobé složky spoření. S m 1 (1 i) m x 1 i 2m i n 1 S naspořen{ č{stka x hodnota pravidelně ukl{dané č{stky na zač{tku období m počet úložek za úrokovací období i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem n počet celých úrokovacích období Příklad. Kolik uspoříme za deset let, spoříme-li zač{tkem každého čtvrtletí Kč při neměnné % úrokové sazbě? S =? x = počet úložek za úrokovací období i = 0,08 n = 10 S 5 (1 0,08) ,08 8 0, S = 152, Kč

40 Za deset let uspoříme, Kč

41 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Kolik musíme spořit poč{tkem každého měsíce, abychom za deset let uspořili Kč, při neměnné roční úrokové sazbě %? Příklad. Prarodiče pravidelně ukl{dají vnoučeti Kč na zač{tku každého měsíce od jeho narození. Naspořené peníze mu chtějí předat při jeho. narozenin{ch. Jakou č{stku mu naspoří, jestliže počít{me se st{lou úrokovou mírou, %?

42 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec S m 1 (1 i) m x 1 i 2m i n 1 S = , m = 12, n = 10, i = 0,09 x =? x = 5 230,04 Musíme spořit alespoň Kč. Příklad 3. Vzorec S m 1 (1 i) m x 1 i 2m i n 1 x = 1 000, m = 12, n = 30, i = 0,0225 S =? S = ,23 Prarodiče naspoří č{stku, Kč.

43 Kombinace dlouhodobého a krátkodobého spoření polhůtního m 1 (1 i) S m x 1 i 2m i n 1 S naspořen{ č{stka x hodnota pravidelně ukl{dané č{stky na konci období m počet úložek za úrokovací období i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem n počet celých úrokovacích období Příklad. Kolik uspoříme za deset let, spoříme-li koncem každého čtvrtletí Kč při neměnné % roční úrokové sazbě? S =? x = 2500 m = 4 i = 0,08 n = 10 3 (1 0,08) S ,08 8 0,08 S = 149, Kč Uspoříme č{stku, Kč. 10 1

44 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Kolik musíme spořit koncem každého měsíce, abychom za let uspořili mil. Kč při neměnné úrokové sazbě 3% p.a.? Příklad. Jak dlouho je nutno spořit koncem každého měsíce Kč, aby uspořen{ č{stka byla ve výši Kč při neměnné % roční úrokové sazbě?

45 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec m 1 (1 i) S m x 1 i 2m i n 1 S = , m = 12, n = 10, i = 0,03 x =? x = 7 170,61 Musíme spořit Kč. Příklad 3. Vzorec m 1 (1 i) S m x 1 i 2m i n 1 S = 000, m = 12, x = 500, i = 0,08 n =? n = 6,4523, to je n = 6 let 162,83 dne Musíme spořit let a dnů.

46 Problematika důchodů, důchod bezprostřední polhůtný Důchodem rozumíme pravidelné platby, které obvykle nazýv{me anuity a označujeme a. Rozlišujeme: Důchod předlhůtný anuity jsou vypl{cena na vždy na poč{tku určitého časového intervalu. Důchod polhůtný anuity jsou vypl{cena na vždy na konci určitého časového intervalu. Důchod dočasný vypl{cený jen po určitou pevně stanovenou dobu. Důchod věčný teoreticky vypl{cený neomezeně dlouho. Důchod bezprostřední začne se s výplatou okamžitě. Důchod odložený s výplatou začneme až po určitém období. D poč{teční hodnota důchodu, kter{ n{m zajišťuje výplatu anuity po určitou dobu. Pro bezprostřední důchod polhůtný roční lze odvodit vztah: kde je tzv. diskontní odúročitel, i je úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem a roční důchod n počet let Nahradíme-li roční důchod a. č{stkami vypl{cenými m kr{t do roka, podobně jako u spoření. Dostaneme z{kladní rovnici ve tvaru: n m 1 1 v D m x 1 i kde x je č{stka pravidelně vypl{cen{ na konci období 2m i m kr{t do roka. Příklad. Jak{ č{stka n{m zajistí roční bezprostřední polhůtný důchod ve výši Kč po dobu let při neměnné roční úrokové sazbě %?

47 a = n = 20 i = 0,04 v = = , Kč Potřebujeme č{stku Kč.

48 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Jak{ je poč{teční hodnota důchodu Kč, který se vypl{cí na konci každého čtvrtletí po dobu let při neměnné roční úrokové sazbě 5%? Příklad. Jak{ č{stka zajistí důchodci přilepšení ke st{tnímu důchodu ve výši Kč, kterou si nech{ vypl{cet koncem každého měsíce po dobu let? Úrokov{ sazba je,% p.a.

49 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec i v i m m x m D n m = 4, x = 6 000, n = 10, i = 0,05 = 0,952 D =? D = ,07 Potřebujeme č{stku Kč. Příklad 3. Vzorec i v i m m x m D n m = 12 x = 2 000, n = 20, i = 0,035 = 0,966 D =? D = ,61 Potřebujeme č{stku Kč.

50 Důchod bezprostřední předlhůtný Jestliže chceme, aby n{m č{stka byla vypl{cena na zač{tku období, hovoříme o důchodu předlhůtném. Pro roční důchod bezprostřední předlhůtný pak lze odvodit výpočetní vztah: - poč{teční hodnota bezprostředního předlhůtného důchodu a roční důchod n počet let i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem - diskontní odúročitel Jestliže chceme vypl{cet č{stku několikr{t v r{mci jednoho úrokovacího období, po více období za sebou, musíme opět kombinovat kr{tkodobou a dlouhodobou složku obdobně jako u spoření. I zde z hlediska dlouhodobého použijeme vzorec pro polhůtný důchod. N{zev je tak opět odvozen od kr{tkodobé složky. Výpočetní vztah pak vypad{ n{sledovně: m 1 1 v D m x 1 i 2m i n kde v je opět a x je č{stka pravidelně vypl{cen{ na zač{tku období m kr{t do roka, i je úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem. Příklad 1. Jak{ č{stka n{m zajistí roční bezprostřední předlhůtný důchod ve výši Kč po dobu let při neměnné roční úrokové sazbě %? D =?

51 a = i = 0,04 v = = 226, Kč Potřebujeme č{stku Kč.

52 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Jak{ je poč{teční hodnota důchodu Kč, který se vypl{cí na poč{tku každého čtvrtletí po dobu let při neměnné roční úrokové sazbě %? Příklad. Jak{ č{stka zajistí důchodci přilepšení ke st{tnímu důchodu ve výši Kč, kterou si nech{ vypl{cet koncem každého měsíce po dobu let? Úrokov{ sazba je,% p.a.

53 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec i v i m m x m D n m = 4, x = 6 000, n = 10, i = 0,05 = 0,952 D =? D = ,30 Musíme mít k dispozici č{stku 327 Kč. Příklad 3. Vzorec i v i m m x m D n m = 12 x = 2 000, n = 20, i = 0,035 =.0,966 D =? D = ,29 Potřebujeme č{stku 897 Kč.

54 Důchod odložený polhůtný Jestliže nezačneme vypl{cet důchod ihned, ale až po uplynutí k let, hovoříme o důchodu odloženém. Opět rozlišujeme dvě varianty. Důchod odložený polhůtný je vždy vypl{cen na konci období. Důchod odložený předlhůtný je vždy vypl{cen na poč{tku období. Důchod odložený polhůtný roční odložený k let.: K poč{teční hodnota odloženého polhůtního důchodu a roční důchod k počet let odložení výplaty důchodu n počet let výplaty důchodu i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem - diskontní odúročitel Důchod odložený polhůtný vypl{cen m kr{t do roka odložený k let.: Příklad. M{me č{stku 100 Kč. Touto č{stkou si chceme zajistit roční polhůtný důchod na 15 let s tím, že s jeho výplatou začneme za let. Jak vysok{ bude č{stka při neměnné roční úrokové sazbě %? Vzorec K = , n = 15, k = 10, i = 0,03, v = 0,971 a =? a = ,37 Můžeme počítat s č{stkou, Kč.

55 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. M{me k dispozici Kč. Tuto č{stku si chceme zajistit roční polhůtný důchod na 5 let s tím, že s jeho výplatou začneme za dva roky. Jak vysoké budou platby při neměnné % roční úrokové sazbě? Příklad. Jak velkou č{stku musíme dnes při neměnné roční úrokové sazbě % uložit novorozenému dítěti, aby v -ti letech mělo takový kapit{l, který by mu zabezpečoval po dobu let čtvrtletní polhůtný důchod ve výši Kč?

56 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec K = , n = 5, k = 2, i = 0,08, v = 0,926 a =? a = 8 770,05 Platba bude ve výši, Kč. Příklad 3. Vzorec m = 4, x = 1 400, i = 0,12, n = 10, k = 18, v = 0,893 K =? K = 4 308,89 Musíme uložit č{stku Kč.

57 Důchod odložený předlhůtný Důchod odložený předlhůtný roční: K poč{teční hodnota odloženého předlhůtního důchodu a roční důchod k počet let odložení výplaty důchodu n počet let výplaty důchodu i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem - diskontní odúročitel Důchod odložený předlhůtný vypl{cený m kr{t za rok odložený k let. Při kombinaci kr{tkodobě a dlouhodobé složky opět vidíme, že dlouhodob{ složka podobně jako u spoření poch{zí z ročního polhůtního důchodu. Důvodem je opět připisov{ní úroků na konci období. Příklad. Jak{ č{stka n{m zajistí přilepšení ke starobnímu důchodu ve výši Kč po dobu 10 let, vypl{cen{ vždy na zač{tku roku, jestliže jsme schopni odložit vypl{cení o let při roční úrokové míře %? Vzorec a = , n = 10, k = 10, i = 0,03, v = 0,971 K =? K = ,01

58 Budeme potřebovat č{stku Kč.

59 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Jak{ č{stka n{m zajistí přilepšení ke starobnímu důchodu ve výši Kč měsíčně po dobu 15let, vypl{cen{ vždy na zač{tku měsíce, jestliže jsme schopni odložit vypl{cení o let při roční úrokové míře %? Příklad. Jak velkou č{stku musíme dnes uložit novorozenci, abychom zabezpečili přilepšení na studium, předpokl{dejme, že začne studovat v letech, ve výši Kč. Č{stka bude vypl{cena vždy zač{tkem měsíce při neměnné úrokové míře,%? Předpokl{dejme, že délka studia bude let.

60 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec m = 12, x = 2 000, n = 15, k = 10, i = 0,03, v = 0,971 K =? K = ,99 Potřebujeme č{stku Kč. Příklad 3. Vzorec m = 12, x = 6 000, n = 5, k = 19, i = 0,025, v = 0,9756 K =? K = ,63 Musíme uložit č{stku 112,6 Kč.

61 Důchod bezprostřední věčný předlhůtný Pro uk{zku této varianty důchodu uvedeme nejběžnější varianty důchodů vypl{cených vždy na zač{tku období m kr{t do roka. Poč{teční hodnotu D popřípadě K věčného důchodu vypočít{me jako limitu vztahu pro poč{teční hodnotu bezprostředního popřípadě odloženého důchodu předlhůtního, kde proměnn{ n se blíží nekonečnu a tudíž výraz v n se bude blížit nule. Tento typ důchodu užívají např. některé nadace, které uloží určitou č{stku a předpokl{dají, že se z ní bude vypl{cet ročně určit{ č{stka teoreticky nekonečně dlouhou dobu. Např. Nobelova cena. Pro uk{zku této varianty důchodu uvedeme nejběžnější variantu bezprostřední důchod věčný předlhůtný vypl{cený m kr{t za rok.

62 Důchod odložený věčný předlhůtný Pro důchod odložený věčný předlhůtný vypl{cený m kr{t za rok a odložený k let pak dost{v{me obdobně vztah: Příklad. Jak{ č{stka n{m a našim pozůstalým zajistí čtvrtletní předlhůtný věčný důchod ve výši Kč při neměnné roční úrokové sazbě %? Vzorec m = 4 x = i = 0,03 = ,9 Kč Potřebujeme č{stku 037 Kč.

63 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Jak vysok{, dnes složen{ č{stka, n{m zajistí výplatu věčného předlhůtného důchodu čtvtletního ve výši Kč od našeho. roku, je-li n{m dnes let a úrokov{ sazba je 4% p.a.? Příklad. V našich letech se n{m podařilo naspořit 000 Kč. V 63 letech si začneme čerpat měsíční předlhůtný důchod věčný. S jakou č{stkou můžeme počítat, je-li úrokov{ sazba, % p. a.?

64 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec m = 4, x = , k = 34, i = 0,04, v = 0,9615 K =? K = ,74 Potřebujeme č{stku 9 Kč. Příklad 3. Vzorec K = , m = 12, k = 12, i = 0,035, v = 0,966 x =? x = 4 335,16 Můžeme počítat s č{stkou, Kč.

65 Umořování dluhů, úmor dluhu nestejnými splátkami Úvěr, dluh, půjčka je důležitý finanční n{stroj. Rozumíme jím poskytnutí určité č{stky na určitou dobu za odměnu zvanou úrok. Dluh je možné z pohledu věřitele považovat za příjem důchodu. Uk{žeme si ale i některé odlišnosti. Kromě úroku se u dluhů a půjček ještě uv{dí doplňují informace, kter{ se označuje RPSN roční procentu{lní sazba n{kladů. Ud{v{ se opět v procentech a obsahuje v sobě informaci o celkových n{kladech na spl{cení úvěru. Podle doby splatnosti můžeme úvěry dělit na: - Kr{tkodobé, kdy doba splatnosti nepřesahuje jeden rok - Střednědobé, kdy je doba splatnosti od jednoho do pěti let - Dlouhodobé, kdy doba splatnosti je delší než pět let Podle způsobu umořování dluhu: - Půjčka je uzavřena na neurčitou dobu a musí být splacena najednou po výpovědi při zachov{ní výpovědní lhůty. Úroky se platí pravidelně v dohodnutých lhůt{ch. - Umořov{ní dluhu se prov{dí od zač{tku pravidelnými platbami (anuitami). Ty se skl{dají z č{stky, o kterou se snižuje dluh úmor a úroků za určité období. Tyto platby mohou být st{le stejné nebo jejich výše nemusí být stejné. Pro přehled výše spl{tek úvěru včetně úroků z hlediska jejich časové posloupnosti sestavujeme tzv. umořovací pl{ny. Umořovací plán obsahuje: Výši anuity spl{tky Výši úroku z dluhu Výši úmoru Stav dluhu po odečtení úmoru

66 Příklad. Úvěr ve výši Kč m{ být splacen polhůtními spl{tkami. První spl{tka m{ výši 10 Kč a každ{ další je o Kč vyšší. Kromě toho je nutné platit běžný úrok %. Sestavte umořovací pl{n. Umořovací pl{n období úmor úrok anuita stav dluhu Je zřejmé, že v posledním období vypočít{me výši úroku a připočít{me zbytek dlužné č{stky, čímž získ{me výši poslední spl{tky.

67 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Sestavte umořovací pl{n pro splacení dluhu Kč, který m{ být splacen polhůtními spl{tkami. Výše úmoru m{ být v každém období stejn{ ve výši Kč. Sestavte umořovací pl{n, určete výši poslední spl{tky. Určete, kolik peněz bance celkově zaplatíme. Běžný úrok je ve výši %. Příklad. Úvěr ve výši 000 Kč m{ být splacen celkem za 8 let stejně vysokým úmorem výši úmoru zaokrouhlete na celé desetitisíce. Stanovte výši jednotlivých spl{tek, sestavte umořovací pl{n a určete výši poslední spl{tky. První spl{tka bude odložena o tři roky. Úrok byl stanovený ve výši %.

68 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Umořovací pl{n období úmor úrok anuita stav dluhu Příklad 3. Umořovací pl{n období úmor úrok anuita stav dluhu , , , , , , , ,

69 , ,01 0

70 Úmor dluhu stejnými splátkami Pro umořování dluhu stejnými splátkami používáme stejný vzorec jako pro důchod bezprostřední polhůtný. Dlužník se vlastně stává z pohledu věřitele zdrojem důchodu. Kde D0 - je poč{teční hodnota dluhu a roční spl{tka n počet let i úrokov{ sazba vyj{dřen{ desetinným číslem - diskontní odúročitel Jestliže se rozhodneme spl{cet dluh m kr{t ročně č{stkou x, vždy na konci období použijeme analogicky vzorec. Při spl{cení dluhu na zač{tku období budeme spl{cet menší č{stku a použijeme vzorec. Příklad. Dluh Kč m{ být umořen polhůtnými ročními anuitami za let při neměnné roční % úrokové sazbě. Určeme výše anuity a sestavme umořovací pl{n. Vzorec D0 = i = 0,12 v = 0,893 n = 6

71 a =? = = 9 738,63 Musíme spl{cet, Kč.

72 Příklady pro samostatnou práci: Příklad. Dluh Kč se m{ spl{cet na konci roku ročními anuitami let. Jak{ bude výše spl{tky při % roční úrokové sazbě. Příklad. Hypotéku ve výši 000 Kč, splatnou za let, m{me spl{cet pravidelně stejně vysokými anuitami vždy zač{tkem měsíce. Jak vysok{ bude spl{tka, při hypotéční úrokové sazbě 3,75 % p. a. Kolik peněz ve skutečnosti bance zaplatíme.

73 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 2. Vzorec D0 = , n = 12, i = 0,14, v = 0,877 a =? a = 7 944,63 Budeme spl{cet č{stku, Kč. Příklad 2. Vzorec. D0 = , m = 12, n = 20, i = 0,0375, v = 0,9638 x =? x = ,58 Celkem 2 826, Kč. Spl{tka bude ve výši, Kč a bance zaplatíme celkem 826, Kč.

74 Shrnutí, opakování Přehled použitých vzorců Jednoduchý úrok u = K0 Z{kladní rovnice pro Kt = K0 (1 + jednoduché úročení polhůtné Jednoduché úročení Kt= K1. (1 + (t 1). I) předlhůtné Jednoduchý diskont Kob = Kt (1 - id. t). obchodní Složené úročení Kt = K0. Kombinace jednoduchého a složeného úročení Kt = K0. (1 + i. t1). t2). (1 + i. Spoření kr{tkodobé předlhůtní S x m 1 m x 1 i 2m Spoření kr{tkodobé polhůtní ' m 1 S x m x 1 i 2m Spoření dlouhodobé předlhůtní (1 i) S a ( 1 i) i n 1 Spoření dlouhodobé polhůtní S a ( 1 i) i n 1 Kombinace dlouhodobého a kr{tkodobého spoření S m 1 (1 i) m x 1 i 2m i n 1 předlhůtního Kombinace dlouhodobého a kr{tkodobého spoření polhůtního m 1 (1 i) S m x 1 i 2m i n 1

75 Důchod bezprostřední polhůtný Důchod bezprostřední předlhůtný m 1 1 v D m x 1 i 2m i m 1 1 v D m x 1 i 2m i n n Důchod odložený polhůtný Důchod odložený předlhůtný Důchod bezprostřední věčný předlhůtný Důchod odložený věčný předlhůtný Úmor dluhu stejnými spl{tkami na zač{tku. období Úmor dluhu stejnými spl{tkami na konci období.

76 Příklady k samostatnému procvičení 1. Dne. března jsme si uložili na vkladní knížku, kter{ je úročen{ na konci roku roční úrokovou sazbou,%, Kč. Jakou č{stku vybereme, jestliže budeme potřebovat peníze. listopadu? 2. Kolik musíme koncem každého měsíce ukl{dat po dobu let, abychom si zajistili po dalších let čtvrtletní polhůtný důchod Kč při 3% úrokové sazbě p.a.? 3. Od svých let si pravidelně spoříme koncem měsíce Kč. V 50 letech nech{me peníze na účtu a d{le již nespoříme. Ve svých 65 letech si z této č{stky budeme na zač{tku měsíce vybírat na přilepšenou k důchodu určitou č{stku. Jak vysok{ bude tato č{stka, jestliže si chceme peníze vypl{cet let a průměrn{ úrokov{ sazba je % p. a.?

77 Výsledky příkladů pro samostatnou práci: Příklad 1. Vzorec: Kt = K0. (1 + i. t1).. (1 + i. t2) m = 1, K0 = , i = 0,025, t1 =, n = 24, t2 = Kt =? Kt = ,06 Budeme mít k dispozici č{stku, Kč. Příklad 2. Vzorce: n m 1 1 v D m x 1 i 2m i důchod bezprostřední polhůtný m = 4, x = 5 000, i = 0,03, n = 15, v = 0,9709 D =? D = ,45 Potřebujeme naspořit, Kč. Abychom toho dos{hli, musíme ukl{dat určitou č{stku x. n m 1 (1 i) 1 S m x 1 i 2m kombinace dlouhodobého a kr{tkodobého spoření i polhůtního m = 12, i = 0,03, n = 10, S = D x =? x = 1 730,05 Abychom si zajistili výše zmíněný důchod, musíme ukl{dat měsíčně, Kč.

78 Příklad 3. Vzorce: n m 1 (1 i) 1 S m x 1 i 2m kombinace dlouhodobého a kr{tkodobého spoření i polhůtního m = 12, x = 2 500, i = 0,03, n = 20 S =? S = ,26 = K Spořením získ{me č{stku, Kč. To bude výchozí č{stka pro n{š budoucí důchod. důchod odložený předlhůtný K = S = ,26 m = 12, n = 15, k = 15, i = 0,03 v = 0,9709 x =? x = 8 748,08 Přilepšení k důchodu bude ve výši, Kč.

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ ÚROKOVÁNÍ

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ ÚROKOVÁNÍ ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ ÚROKOVÁNÍ ÚROK z pohledu věřitele odměna za to, že poskytl své volné peněžní prostředky dočasně někomu jinému (zahrnuje náhradu za dočasnou ztrátu kapitálu a za riziko spojené s nesplacením

Více

PENÍZE, BANKY, FINANČNÍ TRHY

PENÍZE, BANKY, FINANČNÍ TRHY PENÍZE, BANKY, FINANČNÍ TRHY Úročení 2 1. Jednoduché úročení Kapitál, Jistina označení pro peněžní částku Úrok odměna věřitele, u dlužníka je to cena za úvěr = CENA PENĚZ Doba splatnosti doba, po kterou

Více

1 Umořovatel, umořovací plán, diskont směnky

1 Umořovatel, umořovací plán, diskont směnky 1 Umořovatel, umořovací plán, diskont směnky Umořovatel je párovým vzorcem k zásobiteli (viz kapitola č. 5), využívá se pro určení anuity, nebo-li pravidelné částky, kterou musím splácet bance, pokud si

Více

Úročení (spoření, střádání) (2015-01-18) Základní pojmy. Úrok je finančně vyjádřená odměna za dočasné poskytnutí kapitálu někomu jinému.

Úročení (spoření, střádání) (2015-01-18) Základní pojmy. Úrok je finančně vyjádřená odměna za dočasné poskytnutí kapitálu někomu jinému. Úročení (spoření, střádání) (2015-01-18) Základní pojmy Úrok je finančně vyjádřená odměna za dočasné poskytnutí kapitálu někomu jinému. Věřitel (ten, kdo půjčil) získává tedy úrok za to, že dočasně poskytl

Více

Přípravný kurz FA. Finanční matematika Martin Širůček 1

Přípravný kurz FA. Finanční matematika Martin Širůček 1 Přípravný kurz FA Finanční matematika 1 Úvod čas ve finanční matematice, daně, inflace Jednoduché a složené úročení, kombinace Spoření a pravidelné investice Důchody (současná hodnota anuity) Kombinace

Více

4. cvičení. Splácení úvěru. Umořovatel.

4. cvičení. Splácení úvěru. Umořovatel. 4. cvičení Splácení úvěru. Umořovatel. UMOŘOVÁNÍ DLUHU Jakým způsobem lze úvěr splácet: jednorázově, postupně: - pravidelnými splátkami: - degresivní splátky, - progresivní splátky, - anuitní splátky (pravidelně

Více

Kolik musíme pravidelně na daný účet spořit, vždy koncem každého druhého měsíce, abychom si za 9 let mohli z účtu vybrat při úrokové sazbě 9

Kolik musíme pravidelně na daný účet spořit, vždy koncem každého druhého měsíce, abychom si za 9 let mohli z účtu vybrat při úrokové sazbě 9 K testu průběžný Kolik musíme pravidelně na daný účet spořit, vždy koncem každého druhého měsíce, abychom si za 9 let mohli z účtu vybrat 250 000 při úrokové sazbě 9 % p.a. platné v průběhu prvních 4 let

Více

Téma: Jednoduché úročení

Téma: Jednoduché úročení Téma: Jednoduché úročení 1. Půjčili jste 10 000 Kč. Za 5 měsíců Vám vrátili 11 000 Kč. Jaká byla výnosnost této půjčky (při jaké úrokové sazbě jste ji poskytli)? [24 % p. a.] 2. Za kolik dnů vzroste vklad

Více

Budoucí hodnota anuity Spoření

Budoucí hodnota anuity Spoření Finanční matematika Budoucí hodnota anuity Spoření Doposud vypočítáme konečné (budoucí) hodnoty či počáteční (současné) hodnoty, za předpokladu konstantní (jednorázové) současné hodnoty (jednorázového

Více

7.1. Jistina, úroková míra, úroková doba, úrok

7.1. Jistina, úroková míra, úroková doba, úrok 7. Finanční matematika 7.. Jistina, úroková míra, úroková doba, úrok Základní pojmy : Dlužník osoba nebo instituce, které si peníze půjčuje. Věřitel osoba nebo instituce, která peníze půjčuje. Jistina

Více

Finanční matematika. Mgr. Tat ána Funioková, Ph.D. 17. 9. 2012. Katedra matematických metod v ekonomice

Finanční matematika. Mgr. Tat ána Funioková, Ph.D. 17. 9. 2012. Katedra matematických metod v ekonomice Finanční matematika 1. přednáška Mgr. Tat ána Funioková, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Katedra matematických metod v ekonomice 17. 9. 2012 Mgr. Tat ána Funioková, Ph.D. (VŠB TUO)

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 7 6 2 Edice Osobní a rodinné

Více

ÚROK = částka v Kč, kterou dostaneme z uložené nebo zaplatíme z vypůjčené částky

ÚROK = částka v Kč, kterou dostaneme z uložené nebo zaplatíme z vypůjčené částky Otázka: Úročení a příklady výpočtu Předmět: Ekonomie Přidal(a): Penny ÚROK = částka v Kč, kterou dostaneme z uložené nebo zaplatíme z vypůjčené částky ÚROKOVÁ SAZBA (MÍRA) = v % vyjadřuje, jakou část z

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA. Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Rozvrh. Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo ZS 2009/2010

FINANČNÍ MATEMATIKA. Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Rozvrh. Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo ZS 2009/2010 Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo FINANČNÍ MATEMATIKA ZS 2009/2010 Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Kontakt: e-mail: oldrich.soba@mendelu.cz ICQ: 293-727-477 GSM: +420 732 286 982 http://svse.sweb.cz web

Více

Užití geometrických posloupností ve finanční matematice VY_32_INOVACE_M1.3.14 PaedDr. Hana Kůstová 1. pololetí školního roku 2013/2014

Užití geometrických posloupností ve finanční matematice VY_32_INOVACE_M1.3.14 PaedDr. Hana Kůstová 1. pololetí školního roku 2013/2014 Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ 9.. 0 Veronika Kajurová Katedra financí kancelář č. 0 vkajurova@mail.muni.cz PROGRAM DNEŠNÍHO TUTORIÁLU Část I. - Časová hodnota peněz Příklady - opakování Část II. - Podnikové

Více

4. Přednáška Časová hodnota peněz.

4. Přednáška Časová hodnota peněz. FINANCE PODNIKU 4. Přednáška Časová hodnota peněz. ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ Časová hodnota peněz představuje finanční metodu, která umožňuje porovnání různých částek v různých časech se zohledněním skutečnosti,

Více

Důchody. Současná hodnota anuity. Důchody rozdělení. Důchody univerzální vztah. a) Bezprostřední b) Odložený. a) Dočasný b) Věčný

Důchody. Současná hodnota anuity. Důchody rozdělení. Důchody univerzální vztah. a) Bezprostřední b) Odložený. a) Dočasný b) Věčný Důchody Současná hodnota anuity Důchody rozdělení a) Bezprostřední b) Odložený a) Dočasný b) Věčný a) Předlhůtní b) Polhůtní Existence jednoho univerzálního vzorečku! Ostatní vztahy jsou pouze odvozené

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z www.zlinskedumy.cz plat - mzda, kterou dostávají státní zaměstnanci promile jedna tisícina ze základu pohledávka právo věřitele na plnění určitého dluhu dlužníkem

Více

19.10.2015. Finanční matematika. Čas ve finanční matematice. Finanční matematika v osobních a rodinných financích

19.10.2015. Finanční matematika. Čas ve finanční matematice. Finanční matematika v osobních a rodinných financích Finanční matematika v osobních a rodinných financích Garant: Ing. Martin Širůček, Ph.D. Lektor: Ing. Martin Širůček, Ph.D. - doktorské studium oboru Finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity

Více

SPOŘENÍ KRÁTKODOBÉ. Finanční matematika 5

SPOŘENÍ KRÁTKODOBÉ. Finanční matematika 5 SPOŘENÍ KRÁTKODOBÉ Finanční matematika 5 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm05

Více

3 Jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota, střadatel, fondovatel, nestejné peněžní proudy

3 Jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota, střadatel, fondovatel, nestejné peněžní proudy 3 Jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota, střadatel, fondovatel, nestejné peněžní proudy Stejné nominální částky mají v různých obdobích různou hodnotu tj. koruna dnes má jinou hodnotu,

Více

Úvěrový proces. Ing. Dagmar Novotná. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

Úvěrový proces. Ing. Dagmar Novotná. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_BAN_113 Úvěrový proces Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: 12/2012

Více

ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY

ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY Na přípravě skript se podíleli: Ing. Petr Borkovec - kap. 3, 4, 6 Ing. Roman Ptáček - kap. 1, 2, 5, 9 Ing. Petr Toman - kap. 7, 8 Technická úprava: Ing. Petr Borkovec Ing. Petr

Více

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty.

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. 5. Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. PASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY veškeré bankovní produkty, při kterých BANKA od svých klientů přijímá VKLAD DEPOZITUM v bankovní bilanci na straně PASIV

Více

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ DRUHÝ TUTORIÁL 30. 11. 2013 Veronika Kajurová Katedra financí kancelář č. 510 vkajurova@mail.muni.cz 1 INFORMACE V ISu vypsány termíny: So 11. 1. 2014 13:00 učebna P11 So 1.

Více

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty.

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. 5. Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. PASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY veškeré bankovní produkty, při kterých BANKA od svých klientů přijímá VKLAD DEPOZITUM v bankovní bilanci na straně PASIV

Více

Ing. Barbora Chmelíková 1

Ing. Barbora Chmelíková 1 Numercká gramotnost 1 Obsah BUDOUCÍ A SOUČASNÁ HODNOTA TYPY ÚROČENÍ JEDNODUCHÉ vs SLOŽENÉ ÚROČENÍ JEDNODUCHÉ ÚROČENÍ SLOŽENÉ ÚROČENÍ FREKVENCE ÚROČENÍ KOMBINOVANÉ ÚROČENÍ EFEKTIVNÍ ÚROKOVÁ MÍRA SPOJITÉ

Více

Ča Č sov o á ho h dn o o dn t o a pe p n e ě n z ě Petr Málek

Ča Č sov o á ho h dn o o dn t o a pe p n e ě n z ě Petr Málek Časová hodnota peněz Petr Málek Časová hodnota peněz - úvod Finanční rozhodování je ovlivněno časem Současné peněžní prostředky peněžní prostředky v budoucnu Úrokové výnosy Jiné výnosy Úrokové míry v ekonomice

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA. PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Jarmila Radová

FINANČNÍ MATEMATIKA. PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Jarmila Radová FINANČNÍ MATEMATIKA PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Jarmila Radová Radová Tel: 224 095 102 E-mail: radova@vse.cz Kontakt Jednoduché úročení Diskontování krátkodobé cenné papíry Složené úrokování Budoucí hodnota anuity spoření

Více

Sbírka příkladů z finanční matematiky Michal Veselý 1

Sbírka příkladů z finanční matematiky Michal Veselý 1 Sbírka příkladů z finanční matematiky Michal Veselý 1 Jednoduché úročení Příklad 1.1. Do banky jste na běžný účet uložil(a) vklad ve výši 95 000 Kč dne 15. 8. 2013 a i s úroky jej vybral(a) dne 31. 12.

Více

ZÁKLADNÍ POJMY FINANČNÍ MATEMATIKY. Finanční matematika 1

ZÁKLADNÍ POJMY FINANČNÍ MATEMATIKY. Finanční matematika 1 ZÁKLADNÍ POJMY FINANČNÍ MATEMATIKY Finanční matematika 1 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

Úroková sazba. Typy úrokových sazeb: pevné (fixní) pohyblivé

Úroková sazba. Typy úrokových sazeb: pevné (fixní) pohyblivé Úroky, úročení Úroková sazba Typy úrokových sazeb: pevné (fixní) pohyblivé Úrokové období roční p.a. (per annum), pololetní p.s. (per semestre), čtvrtletní p.q. (per quartale), měsíční p.m. (per mensem),

Více

STAVEBNÍ SPOŘENÍ. Finanční matematika 8

STAVEBNÍ SPOŘENÍ. Finanční matematika 8 STAVEBNÍ SPOŘENÍ Finanční matematika 8 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm08

Více

Finanční matematika pro každého příklady + CD-ROM

Finanční matematika pro každého příklady + CD-ROM Edice Osobní a rodinné fi nance doc. RNDr. Jarmila Radová, Ph.D. a kolektiv (doc. Mgr. Jiří Málek, PhD., Ing. Nadir Baigarin, Ing. Jiří Nakládal, Ing. Pavel Žilák) Finanční matematika pro každého příklady

Více

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty Pracovní list Workshop: Finanční trh, finanční produkty Úkol č. 1 Osobní půjčka Doplňte v následující tabulce kolik zaplatíte za úvěr celkem (vč. úroků) při jednotlivých RPSN. Současně porovnejte, zda

Více

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4

BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 BANKOVNÍ SOUSTAVA VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_4 Sada: Ekonomie Téma: Banky Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování Anotace:

Více

Bankovnictví a pojišťovnictví 5

Bankovnictví a pojišťovnictví 5 Bankovnictví a pojišťovnictví 5 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Vkladové bankovní produkty Obsah:

Více

Úročení vkladů. jednoduché složené anuitní

Úročení vkladů. jednoduché složené anuitní jednoduché složené anuitní Úročení vkladů Úrok = cena půjčených peněz, kterou platí ten, kdo peníze dočasně užívá, je vyjádřen v peněžních jednotkách (v Kč) (míra) = v %, vyjadřuje v procentech jakou část

Více

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Otázka: Obchodní banky a bankovní operace Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Podnikatelské subjekty, a. s. ZK min. 500 mil. Kč + další podmínky Hlavním cílem zisk Podle zákona

Více

Krátkodobé cenné papíry a Skonto obsah přednášky

Krátkodobé cenné papíry a Skonto obsah přednášky Krátkodobé cenné papíry a Skonto obsah přednášky 1) Vybrané krátkodobé cenné papíry 2) Skonto není cenný papír, ale použito obdobných principů jako u krátkodobých cenných papírů Vybrané krátkodobé cenné

Více

2. cvičení. Úrokování

2. cvičení. Úrokování BANKOVNICTVÍ 2. cvčení Úrokování ÚROK, ÚROKOVÁ MÍRA Úroková míra vyjadřuje poměr výnosu k vloženému (půjčenému) kaptálu, a to buď v relatvním (např. 0,1), nebo procentním (např. 10 %) vyjádření. Úrok je

Více

Finanční matematika II.

Finanční matematika II. Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Finanční matematika I.

Finanční matematika I. Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Finanční matematika. Téma: Důchody. Současná hodnota anuity

Finanční matematika. Téma: Důchody. Současná hodnota anuity Fnanční matematka Téma: Důchody Současná hodnota anuty Důchody Defnce: Důchodem se rozumí pravdelné platby ve stejné výš, tzv. anuty Pozor na nejednotnost termnologe Různé možnost rozdělení důchodů Členění

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od A do O. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od A do O. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od A do O www.zlinskedumy.cz Finanční matematika = soubor obecných matematických metod uplatněných v oblasti financí např. poskytování krátkodobých a dlouhodobých úvěrů,

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti.

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. Akontace Zálohová úhrada části, případně celé dodávky zboží. Bankomat Samoobslužné zařízení umožňující

Více

SPOŘÍCÍ ÚČET. Finanční matematika 7

SPOŘÍCÍ ÚČET. Finanční matematika 7 SPOŘÍCÍ ÚČET Finanční matematika 7 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm07

Více

1 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota

1 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota 1 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota Stejné nominální částky mají v různých obdobích různou hodnotu tj. koruna dnes má jinou hodnotu, než koruna zítra.

Více

Finanční matematika pro každého

Finanční matematika pro každého Novinky nakladatelství GRADA Publishing Investice do akcií běh na dlouhou trat JEME AVU PŘIPR Jeremy Siegel výnosy finančních aktiv za posledních 2 let úspěšnost finančních strategií faktory ovlivňující

Více

BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola. Bankovní domy komerční banky, spořitelny + test

BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola. Bankovní domy komerční banky, spořitelny + test Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu Inovace a individualizace výuky Číslo materiálu VY_62_INOVACE_ZEL13 Název školy BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola Autor Ing.

Více

8.2.11 Příklady z finanční matematiky II

8.2.11 Příklady z finanční matematiky II 8.2. Příklady z finanční matematiky II Předpoklady: 82 Inflace Peníze nemají v dnešní době žádnou hodnotu samy o sobě, jejich používání reguluje stát, v případě zhroucení ekonomiky se může stát, že svou

Více

Spoříme a půjčujeme I

Spoříme a půjčujeme I 4.5.14 Spoříme a půjčujeme I Předpoklady: 040513 Př. 1: Odhadni. a) 5 % ze 120 b) 17 % z 5140 c) 4,7 % z 18 720 a) 5 % z 120 Odhad: 1 % 1,2 5 % 5 1,2 = 6 Přesný výpočet: 0, 05 120 = 6. Akceptovatelný rozsah:

Více

Aritmetická a geometrická posloupnost, definice, vlastnosti, vzorce, užití.

Aritmetická a geometrická posloupnost, definice, vlastnosti, vzorce, užití. Aritmetická a geometrická posloupnost, definice, vlastnosti, vzorce, užití. ARITMETICKÁ POSLOUPNOST 1. Posloupnost je dána n-týn členem. Určete druh posloupnosti, d, q: 2 5n a) a n = AP; d = -5/4 4 n 2

Více

Příklady z FM. Zdůvodněte rozdíly a určete odpovídající hodnoty t r podle v praxi používaných standardů.

Příklady z FM. Zdůvodněte rozdíly a určete odpovídající hodnoty t r podle v praxi používaných standardů. I. PŘÍKLADY Z FINANČNÍ MATEMATIKY Rozšíření spektra příkladů ze skript Bezvoda, Blahuš. Verze 11.3 2009 Metodické poznámky k zadaným příkladům. Všude jsou výsledky, zhusta naznačen postup. Výpočty je nutno

Více

RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů) (2015-01-18)

RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů) (2015-01-18) RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů) (2015-01-18) Zkratkou RPSN se označuje takzvaná roční procentní sazba nákladů. Udává, kolik procent z původní dlužné částky musí spotřebitel za jeden rok zaplatit v

Více

Finanční matematika pro každého

Finanční matematika pro každého Novinky nakladatelství GRADA Publishing Investice do akcií běh na dlouhou trat JEME AVU PŘIPR Jeremy Siegel výnosy finančních aktiv za posledních 2 let úspěšnost finančních strategií faktory ovlivňující

Více

4 Zásobitel, reálná úroková míra, diskont směnky

4 Zásobitel, reálná úroková míra, diskont směnky 4 Zásobitel, reálná úroková míra, diskont směnky Zásobitel, nebo-li také věčná renta, řeší, kolik dnes uložit peněžních prostředků, aby mi mohla být vyplácena pravidelná částka po určité období. Známe

Více

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO154

Více

Sada 1 Matematika. 06. Finanční matematika - úvod

Sada 1 Matematika. 06. Finanční matematika - úvod S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Matematika 06. Finanční matematika - úvod Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

BKF_CZAF PRVNÍ TUTORIÁL Tomáš Urbanovský Katedra financí kancelář č. 402 (4. patro)

BKF_CZAF PRVNÍ TUTORIÁL Tomáš Urbanovský Katedra financí kancelář č. 402 (4. patro) BKF_CZAF CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ PRVNÍ TUTORIÁL 13. 11. 2015 1 Tomáš Urbanovský Katedra financí kancelář č. 402 (4. patro) 322829@mail.muni.cz INFORMACE O PŘEDMĚTU 4 kredity Typ ukončení zápočet Dva

Více

VY_42_INOVACE_M2_34 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_42_INOVACE_M2_34 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Pořadové číslo materiálu: 34 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty www.zlinskedumy.cz Finanční produkty jsou půjčky, hypotéky, spoření, nejrozšířenější jsou produkty, jejichž hlavní zaměřením je: správa financí: běžné účty zhodnocení

Více

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno VY_61_INOVACE_FG.1.06 Integrovaná střední

Více

Finanční řízení podniku 1. cvičení. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla.

Finanční řízení podniku 1. cvičení. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Finanční řízení podniku 1. cvičení I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Některé vztahy mezi majetkem a kapitálem 1) Majetek je ve stejné výši jako kapitál, proto

Více

Finanční matematika pro každého

Finanční matematika pro každého Novinky nakladatelství GRADA Publishing Investice do akcií běh na dlouhou trat JEME AVU PŘIPR Jeremy Siegel výnosy finančních aktiv za posledních 2 let úspěšnost finančních strategií faktory ovlivňující

Více

Časová hodnota peněz (2015-01-18)

Časová hodnota peněz (2015-01-18) Časová hodnota peněz (2015-01-18) Základní pojem moderní teorie financí. Říká nám, že peníze svoji hodnotu v čase mění. Díky časové hodnotě peněz jsme schopni porovnat různé investiční nebo úvěrové nabídky

Více

1 Běžný účet, kontokorent

1 Běžný účet, kontokorent 1 Běžný účet, kontokorent Běžný účet je základním bankovním nástrojem pro správu klientových financí. Jeho primárním účelem je umožnit klientovi hospodařit s peněžní prostředky prostřednictvím některého

Více

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 8. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 8. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 8. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Časová hodnota peněz Každou peněžní operaci prováděnou v současnosti a zaměřenou do budoucnosti

Více

PŮJČKY - pokračování

PŮJČKY - pokračování PŮJČKY - pokračování Výukový materiál je připraven pro 8. ročník s využitím Power pointové prezentace a sešitu. Žáci se seznámí s různými možnostmi půjček, s jejich výhodami a nevýhodami, pracují s tabulkou,

Více

Složené úročení. Škoda, že to neudělal

Složené úročení. Škoda, že to neudělal Složené úročení Charakteristika (rozdíl oproti jednoduchému) Kdy je obecně užíváno Využití v praxi Síla složeného úročení Albert Einstein: Je to další div světa Složené úročení Složené úročení Kdyby Karel

Více

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku Mgr. Zuzana Válková Zadání: Paní Sirotková má měsíční příjem 27.890 Kč. Bydlí v městském bytě, kde platí měsíční nájem 8.500 Kč. Celkové měsíční výdaje (včetně nájmu) činí 21.600 Kč. Vlastní majetek v

Více

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Vítáme Vás na semináři organizovaném v rámci projektu Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.1.00/50.0015 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

HYPOTÉČNÍ ÚVĚRY. Finanční matematika 13

HYPOTÉČNÍ ÚVĚRY. Finanční matematika 13 HYPOTÉČNÍ ÚVĚRY Finanční matematika 13 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm13

Více

Finanční matematika v českých učebnicích

Finanční matematika v českých učebnicích Finanční matematika v českých učebnicích 1 Teoretické minimum finanční matematiky In: Martin Melcer (author): Finanční matematika v českých učebnicích (Od Marchetovy reformy) (Czech) Praha: Matfyzpress

Více

Pasivní služby stavební a penzijní pojištění

Pasivní služby stavební a penzijní pojištění Stavební spoření Nejznámější stavební spořitelny Pasivní služby stavební a penzijní pojištění Českomoravská stavební spořitelna ( ), Stavební spořitelna České spořitelny (.), Modrá pyramida, Spoření se

Více

PRE - kompletní údaje k jednotlivým typům půjček "MINI" nabízených společností CPE Credits of Private Equity a.s.

PRE - kompletní údaje k jednotlivým typům půjček MINI nabízených společností CPE Credits of Private Equity a.s. PRE - kompletní údaje k jednotlivým typům půjček "MINI" nabízených společností CPE Credits of Private Equity a.s. 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa CPE Credits of Private Equity,

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

FINANČNÍ MATEMATIKA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky FINANČNÍ MATEMATIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu

Více

K n = lim K 0.(1 + i/m) m.n. K n = K 0.e i.n. Stav kapitálu při spojitém úročení:

K n = lim K 0.(1 + i/m) m.n. K n = K 0.e i.n. Stav kapitálu při spojitém úročení: Finanční matematika Spojité úročení Doposud při výpočtu stavu kapitálu na konci doby uložení byl proveden za (tacitního) předpokladu, že četnost připisování úroku za 1 rok m je konečné číslo délka jednoho

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

3 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota

3 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota 3 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota Stejné nominální částky mají v různých obdobích různou hodnotu tj. koruna dnes má jinou hodnotu, než koruna zítra.

Více

Excel COUNTIF COUNTBLANK POČET

Excel COUNTIF COUNTBLANK POČET Excel Výpočty a vazby v tabulkách COUNTIF Sečte počet buněk v oblasti, které odpovídají zadaným kritériím. Funkce je zapisována ve tvaru: COUNTIF(Oblast;Kritérium) Oblast je oblast buněk, ve které mají

Více

VY_62_INOVACE_1ZIM70. Autor: Mgr. Jana Zimková. Datum: 14.10.2011. Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost. Předmět: Matematika

VY_62_INOVACE_1ZIM70. Autor: Mgr. Jana Zimková. Datum: 14.10.2011. Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost. Předmět: Matematika VY_62_INOVACE_1ZIM70 Autor: Mgr. Jana Zimková Datum: 14.10.2011 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Předmět: Matematika Tematický okruh: Nestandardní aplikační úlohy a problémy Téma: Banka

Více

ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY. Růžena Blažková

ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY. Růžena Blažková ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY Růžena Blažková 1. Úvod V současné době se většina obyvatel zamýšlí nad tím, jak nakládat s finančními prostředky, které má k dispozici. Zpravidla se seznamuje s nabídkami peněžních

Více

MAT-2003 Úloha 4 Posloupnost je zadána pro všechna přirozená čísla n rekurentním vztahem a n+1

MAT-2003 Úloha 4 Posloupnost je zadána pro všechna přirozená čísla n rekurentním vztahem a n+1 MAT-2003 Úloha 4 Posloupnost je zadána pro všechna přirozená čísla n rekurentním vztahem a n+1 =a n 4 a 1 =50. Pro jaké nejmenší přirozené číslo n bude součet prvních n členů záporný? max. 4b, kde Úloha

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

VY_42_INOVACE_M2_35 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_42_INOVACE_M2_35 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Pořadové číslo materiálu: 35 IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz

Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz FINANCOVÁNÍ OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz Majetková struktura (aktiva) 1. Pohledávky za upsaný základní kapitál

Více

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla.

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Finanční řízení podniku cvičení 1 I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Některé vztahy mezi majetkem a kapitálem 1) Majetek je ve stejné výši jako kapitál, proto

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Krátkodobé

Více

ÚVĚRY A PŮJČKY. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

ÚVĚRY A PŮJČKY. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_12 Název materiálu: FINANČNÍ STRÁNKA PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům pojem cizí zdroje Očekávaný výstup:

Více

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ VE FINANČNÍM ROZHODOVÁNÍ

ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ VE FINANČNÍM ROZHODOVÁNÍ ČASOVÁ HODNOTA PENĚZ VE FINANČNÍM ROZHODOVÁNÍ 1. Faktor času ve finančním rozhodování Uplatňuje se zejména při: a) rozhodování o investicích (výběr investičních variant) hodnotíme efektivnost investičních

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 7 6 1 Edice Osobní a rodinné

Více

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0061 Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno VY_61_INOVACE_FG.1.07 Integrovaná střední

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EKO160 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek,s.r.o. VY_32_INOVACE_251_ESP_06 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Finanční. matematika pro každého. 8. rozšířené vydání. f inance. věcné a matematické vysvětlení základních finančních pojmů

Finanční. matematika pro každého. 8. rozšířené vydání. f inance. věcné a matematické vysvětlení základních finančních pojmů Finanční matematika pro každého 8. rozšířené vydání J. Radová, P. Dvořák, J. Málek věcné a matematické vysvětlení základních finančních pojmů metody pro praktické rozhodování soukromých osob i podnikatelů

Více

Za případné drobné chybky a nepřesnosti v textu se omlouvám. Jednoduché úročení

Za případné drobné chybky a nepřesnosti v textu se omlouvám. Jednoduché úročení Jednoduché úročení 1. Jednoduchý příklad na výpočet úrokové sazby ze základní rovnice jednoduchého úročení: FV=PV*(1+r*t). Aby úroková sazba vyšla v p.a., je nutno časovou proměnnou (t) uvažovat v letech

Více