Koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku krátká verze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku krátká verze"

Transkript

1 Koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku krátká verze Podklad pro pracovní jednání se zástupci dotčených obcí Kolektiv zaměstnanců státního podniku DIAMO Stráž pod Ralskem

2 Tvorba nové koncepce likvidace odvalů Při stávající regionální poptávce po stavebním kamenivu v objemu cca 120 tis. t/rok by likvidace odvalů podle stávající koncepce byla dokončena v časovém horizontu 300 let, tj. v r Je zřejmé, že i při zkrácení této doby na polovinu vlivem dočasných velkých staveb se jedná o koncepci nemyslitelnou, jak z hlediska dlouhodobého působení odvalů na lidské zdraví a ekosystémy, tak z hlediska dlouhodobého blokování územního rozvoje obcí. Z vyhodnocení stávající koncepce likvidace odvalů vyplývá, že likvidace odvalů v oblasti Příbram vyžaduje vytvoření nové koncepce s významnou technickou, organizační a finanční podporou státu. Nezbytným předpokladem nové koncepce je komplexní zhodnocení významu odvalů podle aktuálních společenských měřítek. Odvaly musí být zhodnoceny jako: ekologické zátěže, zátěže územního rozvoje, zdroje nerostných surovin, stanoviště ohrožených a chráněných druhů rostlin a živočichů, významné krajinotvorné prvky.

3 Tvorba nové koncepce likvidace odvalů Tvorba nové koncepce s. p. DIAMO, rámcový návrh technologie a zásady pro její umístění dále berou v potaz výsledky připomínkových řízení k těžebním záměrům projednávaným v minulosti: Nejvíce připomínek se týká: hluku z výroby a přepravy kameniva, prachu a jiného znečištění z výroby a přepravy kameniva, s tím souvisí kontaminace radionuklidy a jinými kontaminanty, nevyhovující dopravní situace na dotčených komunikacích, v záměrech chybí závěrečná sanace a rekultivace, nerostné bohatství odvalů není využíváno komplexně (zinek, olovo, stříbro ), chybí biologické, hydrogeologické a geologické posudky, záměr nerespektuje územní plány.

4 Odvaly jako zátěže územního rozvoje Odvaly po těžbě uranu nemohou být zpřístupněny veřejnosti Odvaly obsahují toxikologicky významné kontaminanty ve významných koncentracích (As, Pb, U, Ra). V odvalech je obsažena zbytková U-ruda s vysokým dávkovým zářením gama (výjimečně až 400 µgy/hod). Z těchto důvodů není možné odvaly zpřístupnit veřejnosti, případně je zahrnout do lokalit s potenciálem územního rozvoje. Přiblížením bytové výstavby k odvalům nesmí vzniknout nová expoziční cesta Doposud nebyl zjišťován základní parametr pro územní rozvoj obcí, kterým je min. vzdálenost bytové výstavby od konkrétních odvalů po těžbě uranu s tím, že při překročení této min. vzdálenosti hrozí nepřípustný vznik expoziční cesty. Doporučení a odůvodnění parametru je součástí zadání zakázky, kterou realizuje společnost Ochrana podzemních vod, s. r. o., Praha. Bytovou výstavbou nesmí být znemožněna likvidace odvalů, které jsou významnou ekologickou zátěží Při likvidaci odvalů je materiál odtěžován a přepracováván. Při těchto činnostech musí být dodrženy hygienické limity vůči obyvatelům obcí. Při rozšiřování intravilánů obcí směrem k odtěžovacím trasám, případně k místům zpracování materiálu, jsou značně ztíženy možnosti budoucí likvidace odvalů a značně stoupají náklady na dodatečná protihluková, protiprašná a jiná opatření.

5 Odvaly jako zátěže územního rozvoje Různé koncepce likvidace odvalů mají různý dopad na územní rozvoj obcí: Varianta I. Postupné odtěžování odvalů v závislosti na regionální poptávce (= stávající koncepce) Celkový objem odvalů je cca 25 mil. m 3. Tento objem představuje cca 40 mil. t materiálu. Odtěžování odvalů v závislosti na regionální poptávce bude činit cca 300 let. Při periodickém navýšení poptávky lze uvažovat o likvidaci odvalů po dobu cca let. Při úplném odtěžení odvalů a důkladné sanaci a rekultivaci bude zátěž zcela odstraněna. Území uvolněné odtěžením odvalů je možné využívat k územnímu rozvoji obcí bez limitů. Doba likvidace odvalů je z hlediska územního rozvoje obcí velmi obtížně přijatelná.

6 Odvaly jako zátěže územního rozvoje Varianta II. Sanace a rekultivace odvalů na místě Postupná sanace a rekultivace odvalů na místě proběhne relativně rychle v období cca 20 let. Sklon svahu musí umožnit rekultivaci, tzn., že musí být snížen na max. 18. Při zachování stávajících výšek odvalů a při vytvoření pravidelného kužele, který zabere nejmenší plochu, se stávající zábor pozemků více než zdvojnásobí. Zábor pozemků ale bude reálně větší s ohledem na to, že pravidelný kužel je v krajině nepřirozený a jen s obtížemi přípustný tvar. Plocha samotného kužele, kterou bude nutné sanovat a zrekultivovat činí více než čtyřnásobek plochy ve srovnání s variantou I (zde se jedná pouze o rekultivaci podloží odvalů). Zrekultivovaný odval je možné zpřístupnit veřejnosti. S ohledem na možnost porušení izolační vrstvy však bude na rekultivovaný odval vložena trvalá stavební uzávěra. Nelze zcela vyloučit budoucí narušení izolační vrstvy a výrony radonu.

7 Odvaly jako zátěže územního rozvoje Varianta III. Částečné odtěžení odvalů a navazující sanace a rekultivace na místě (= stávající koncepce) Částečné odtěžení odvalů s přepracováním materiálu na stavební kamenivo zkrátí dobu oproti variantě I. na cca polovinu tj. na 75 až 125 let. Částečné odtěžení umožní rekultivaci zbytkového odvalu bez nadměrného záboru pozemků. Oproti variantě II. se plocha zbytkového odvalu, kterou bude nezbytné sanovat a rekultivovat, zvětší jen minimálně. Zrekultivovaný odval je možné zpřístupnit veřejnosti. S ohledem na možnost porušení izolační vrstvy bude na území trvalá stavební uzávěra. Nelze zcela vyloučit budoucí narušení izolační vrstvy a výrony radonu.

8 Odvaly jako zátěže územního rozvoje Varianta IV. Převoz odvalů na jiné místo k budoucímu přepracování na stavební kamenivo V průběhu 8 až 21 let bude kamenivo většiny odvalů (s výjimkou odvalů u Kamenné) přepraveno na vhodné místo v regionu ve vzdálenosti do 10 km. Stávající zábor pozemků odvaly, jejichž převoz na jedno nové místo lze považovat za účelný (odvaly č. 4, 5, 6, 9, 10, 15 a 19) činí cca 67 ha (29 mil. t). Min. plocha, na kterou lze objemy těchto odvalů uložit činí cca 35 ha. Při dodržení sklonu svahu 18, tj. sklonu při kterém lze svahy rekultivovat, je nutné uvažovat s dvojnásobnou plochou, tj. cca 70 ha. Problém zůstane, ale bude přesunut jiné místo v regionu, kde nebude bránit územnímu rozvoji obcí. Nový odval by měl být situován v místě, které umožní postupné zpracování materiálu na stavební kamenivo v závislosti na regionální poptávce po dobu 50 až 100 let. Způsob uložení materiálu musí umožnit snadnou rekultivaci části nového odvalu, která případně nebude odtěžena. Území uvolněné odtěžením odvalů bude možné využívat k územnímu rozvoji obcí bez limitů. Tato koncepční varianta jednoznačně předpokládá aktivní řešení situace státním podnikem DIAMO v úzké spolupráci s dotčenými obcemi regionu.

9 Odvaly jako zátěže územního rozvoje Varianta IV. Převoz odvalů na jiné místo k budoucímu přepracování na stavební kamenivo Při realizaci této varianty je nutné předpokládat předtříděníčásti odvalového materiálu (na odvalech) tak, aby bylo možné jemnozrnnými frakcemi založit volné dutiny dolového pole v ložisku (prostřednictvím vrtů).

10 Návrh technologie výroby stavebního kameniva Technologie výroby stavebního kameniva s. p. DIAMO V souvislosti s plány na přepracování odvalů po těžbě uranu s. p. DIAMO připravil rámcový návrh modelové výrobní linky pro výrobu stavebního kameniva. Jedná se o standardní výrobní linku se separací uranových rud, případně i se separací ostatních rud a kalcitu. Součástí návrhu je uzavřené vodní hospodářství pro mokré třídění kameniva. Základním předpokladem je zakrytování technologie proti prachu a hluku. Předpokládá se, že návrh výrobní linky bude přizpůsoben konkrétním podmínkám nasazení. Mohou nastat dvě základní varianty nasazení technologie výrobní linky: Lokální zpracování jednotlivých odvalů (viz koncepční varianty I. a III.), kdy linka bude postupně osazena na jednotlivých odvalech. Pro případ instalace linky na jednotlivých odvalech s. p. DIAMO vyšel z předpokladu, že správné umístění linky v prostoru odvalu může zásadním způsobem snížit hladinu hluku. Z těchto důvodů jsme zadali společnosti specializované na protihluková opatření požadavek na vyhotovení zásad pro osazení výrobní linky na odvale tak, aby hladina zvuku byla co nejnižší. Běžný přitom je opačný postup technologie sestavená podle cenových kritérií je testována, zda vyhoví hygienickým limitům. Centrální zpracování odvalů (viz koncepční varianta č. 4), kdy odvaly budou přetěžovány k centrální lince.

11 Lokální zpracování jednotlivých odvalů (upřesnění varianty I. a III.) Drtící a třídící linka protihluková opatření Před umístěním výrobní linky bude zpracována akustická studie a na jejím základě budou provedena potřebná opatření k eliminaci projevů zdrojů hluku a jejich dopadu na okolí, např.: Vhodné terénní situování linky (umístění v zářezu, využití přirozených tvarů terénu, ). Umístění linky do montované haly (případně zakrytování nejhlučnějších prvků). Zakrytování dopravníkových pasů, omezení nákladní dopravy v procesu těžby kameniva. Využití protihlukových stěn, vytvoření protihlukových valů z kameniva. Omezení pracovní doby. Vypínání nevyužívaných technologických celků. Bude prováděn pravidelný monitoring hlukové zátěže na stabilních bodech v intravilánu obcí.

12 Lokální zpracování jednotlivých odvalů (upřesnění varianty I. a III.) Drtící a třídící linka protihluková opatření akustická studie #15 Byla zadána příkladová akustická studie pro vybrání nejvhodnějšího místa pro umístění výrobní technologie v areálu šachty č. 15. Úkolem bylo dále navrhnout konkrétní opatření pro snížení dopadu výroby kameniva na své okolí (posuzován byl rádius 2,5 km). Bylo posouzeno 8 variant umístění linky v čase 0 a dále po snížení odvalu o 25 m, tedy při zpracování t/rok se jedná o stav v čase +12 let. Ze studie jasně vyplynulo, že je možné výrobní linku vhodně situovat a učinit technická opatření taková, aby její dopad na okolí byl co nejmenší. Výpočtový bod Vypočtené ekvivalentní hladiny akustického tlaku A zprovozu zdrojů hluku a vnitroareálové dopravy Hygienický limit Výška bodu nad terénem L Aeq,8h (db) [m] Var 2 Var2b výška 549 m n. m. výška 538 m n. m. L Aeq,8h (db) Den Den Den V01 4,5 35,4 35,2 V02 4,5 36,6 35,8 V03 4,5 42,1 38,6 V04 4,5 39,9 38,7 V05 1,5 38,9 38,5 V06 4,5 36,8 36,7 V07 4,5 36,3 36,2 V08 4,5 36,7 36,7 V09 4,5 35,1 37,1 V10 4,5 30,2 32,2 V11 4,5 30,3 31,5 V12 4,5 43,2 41,5 V13 4,5 44,3 34,7 V14 4,5 44,4 32,3 V15 4,5 46,0 35,6 V16 1,5 46,9 38,7 V17 1,5 33,4 33,6 V18 1,5 45,0 35,3 V19 4,5 33,7 25,7 V20 4,5 43,6 41,3 V21 4,5 46,4 40,4 50

13 Lokální zpracování jednotlivých odvalů (upřesnění varianty I. a III.) Drtící a třídící linka protihluková opatření akustická studie #15 bez protihlukových opatření s protihlukovými opatřeními

14 Lokální zpracování jednotlivých odvalů (upřesnění varianty I. a III.) Drtící a třídící linka protiprachové opatření Výrobní procesy budou navrženy s ohledem na eliminaci tvorby prachu a tyto budou průběžně vyhodnocovány a aktualizovány. Jedná se například o tyto opatření: Těžený materiál z odvalu je přirozeně vlhký, tedy není nutné zvláštní opatření, avšak předpokládá se zkrápění těžebních řezů pro případ suchého období. Samotná linka bude vybavena mlžením pro eliminaci prachové expozice Proces třídění drceného kameniva bude mokrý. Dopravní pasy budou zakrytované a většina technologie bude uzavřena v hale. Nakládka kameniva bude vybavena mlžením pro případ suchého období.

15 Lokální zpracování jednotlivých odvalů (upřesnění varianty I. a III.) Drtící a třídící linka protivibrační opatření Zařízení budou umístěna s ohledem na geologický průzkum - eliminace šíření vibrací přes podloží. Použití kuželových drtičů oproti čelisťovým, které mají větší vibrační potenciál. Třídiče budou umístěny na pružných závěsech. Využití gumových či korkových podložek pod stroje.

16 Centrální odval umístění Existuje několik variant umístění centrálního odvalu. Jako ideální se jeví jeho umístění v blízkém okolí areálu bývalé chemické úpravny rud 1. Máj, dnes ECOINVEST Příbram, s.r.o. S ohledem na zábor území pod centrálním odvalem jsou navrženy 3 možnosti. Uvažovány jsou pouze pozemky ve výlučném či částečném vlastnictví státu, obcí a firmy ECOINVEST: 1. Maximální zábor pozemků v maximální míře zohledňuje stávající terén a nevytváří novou dominantu. Sklon svahů je navržen jako Střední zábor pozemků navržený sklon svahů 18 umožňuje dočasnou rekultivaci v ploše celého odvalu. 3. Minimální zábor pozemků zasahuje pouze pozemky ve správě s. p. DIAMO a společnosti ECOINVEST.

17 Centrální odval maximální zábor pozemků respektuje stávající terén Plocha: 75 ha Objem: 29 mil. tun Sklon svahu: 30 max. výška koruny: 590 m n.m.

18 Centrální odval maximální zábor pozemků respektuje stávající terén Plocha: 75 ha Objem: 29 mil. tun Sklon svahu: 30 max. výška koruny: 590 m n.m.

19 Centrální odval střední zábor pozemků svahy lze rekultivovat Plocha: 68 ha Objem: 29 mil. tun Sklon svahu: 18 max. výška koruny: 615 m n.m.

20 Centrální odval střední zábor pozemků svahy lze rekultivovat Plocha: 68 ha Objem: 29 mil. tun Sklon svahu: 18 max. výška koruny: 615 m n.m.

21 Centrální odval minimální zábor pozemků Plocha: 36 ha Objem: 29 mil. tun Sklon svahu: 30 max. výška koruny: 650 m n.m.

22 Centrální odval minimální zábor pozemků Plocha: 36 ha Objem: 29 mil. tun Sklon svahu: 30 max. výška koruny: 650 m n.m.

23 Centrální odval transport odvalového materiálu Předpokládá se postupné přemístění odvalového materiálu pomocí kontinuální dopravy s přepravní kapacitou 500 t/hod v rámci běžné pracovní doby (8 hodin každý pracovní den = režim 8/5). Dopravu je však provozovat ve dvou i třísměnném provozu, čímž by došlo ke značnému zkrácení doby přemístění odvalů. Přemístění odvalů bude zahájeno ve střední části ložiska. Po odtěžení prvního odvalu je možné část dopravní technologie přeinstalovat a zahájit souběžné odtěžování odvalů ze severní části ložiska. Odvaly ze střední části ložiska budou kompletně přemístěny během 15 let. V případě nepřetržitého provozu by došlo ke zkrácení doby až na 6 let. Odvaly ze severní části ložiska (odval jámy č. 19, případně odvaly jam č. 11 a 11A) budou souběžně přemísťovány s odvaly střední části. Severní odvaly budou přemístěny za 6 let od ukončení přepravy ve střední části ložiska. V případě nepřetržitého provozu by došlo ke zkrácení doby na 2 roky. Celková doba převozu odvalového materiálu je tedy 21 let (resp. 8 let při kontinuálním provozu).

24 Centrální odval transport odvalového materiálu S ohledem na minimalizaci negativních dopadů dopravy na okolí, lze uvažovat o následujících možnostech dopravy: automobilová nákladní doprava, pozemní dálková pasová doprava, visutá dálková pasová dráha, visutá nákladní lanová dráha.

25 Centrální odval transport varianta pozemní dálková pasová doprava Dopravní pasy budou v rámci protihlukových a protiprašných opatření v celé délce zakrytovány. Trasa bude vedena mimo intravilány obcí a bude využívat koridor plánovaného jihovýchodního obchvatu Příbrami v jeho 1. části. Délka bude zhruba 6,1 km. Vyžaduje zábor pozemků v celé trase.

26 Centrální odval transport varianta pozemní dálková pasová doprava - jih

27 Centrální odval transport varianta pozemní dálková pasová doprava - sever

28 Centrální odval transport varianta visutá dálková doprava Po konzultacích s dodavateli visutých technologií byla zvolena kombinace visuté pasové a lanové dopravy. Segmenty visuté pasové dopravy budou přibližovat materiál z jižních odvalů k páteřní lanové dopravě, která bude sloužit pro přesun hmot na velkou vzdálenost (4 km). Visutá doprava vyžaduje zábor pozemků pouze pro konstrukce nosných podpěr a tím umožňují ují území nadále využívat nepředstavují edstavují překážku v krajině. Visutou dopravu je možné vést souběžně s vedením vysokého napětí. Na rozdíl od pozemní pasové dopravy nevyžaduje budování nákladných lávek a mostů. Visutá doprava představuje mnohem menší hlukovou zátěž oproti pozemní pasové dopravě je možné využití v intravilánu.

29 Žádost o spolupráci dotčených obcí a nejistoty navrženého postupu Žádáme zástupce dotčených obcí o spolupráci, zejména aby: Pečlivě prostudovali navržené varianty koncepce uvedené zejména v kapitolách Obecná doporučení s. p. DIAMO k dalšímu postupu a Odvaly jako zátěže územního rozvoje. Zvážili svoje preference, případně připravili své návrhy na úpravy připravených koncepčních variant. Zástupci s. p. DIAMO jsou připraveni ještě do konce roku, případně začátkem příštího roku, postupně navštívit zástupce všech dotčených obcí a znovu s nimi projednat možnosti realizace likvidace odvalů na Příbramsku podle předložených návrhů. Současně upozorňujeme na to, že: Likvidace odvalů podle navržených variant koncepce musí být ekonomicky odůvodnitelná. V tomto ohledu může mít zásadní význam výsledek komplexního zhodnocení environmentálních rizik spojených s odvaly, který bude znám v 1. čtvrtletí příštího roku. Není jisté, zda koncepční variantu, na které se případně s. p. DIAMO se zástupci dotčených obcí dohodnou, bude možné realizovat zejména s ohledem na potřebu finančních prostředků z dotace státního rozpočtu, o které bude rozhodovat MPO ČR.

30 Centrální odval transport varianta visutá dálková doprava Vozíky lanové dráhy budou v rámci protihlukových a protiprašných opatření opatřeny víkem. Délka lanové dráhy bude činit cca 4 km.

31 Centrální odval transport varianta visutá dálková doprava Dopravní pasy visuté pasové dopravy budou v rámci protihlukových a protiprašných opatření v celé délce zakrytovány. Délka jednotlivých segmentů nepřesáhne 1,5 km.

32 Centrální odval transport varianta visutá dálková doprava - jih

33 Centrální odval transport varianta visutá dálková doprava - sever

34 Centrální odval transport zhodnocení variant Z hlediska územního rozvoje je jasným favoritem visutá doprava oproti pozemní pasové dopravě, a to z těchto důvodů: nejmenší zábor pozemků, minimální překážka v krajině, flexibilnější přemístění a přizpůsobení reliéfu krajiny, potřebuje řádově menší množství podpůrných staveb a konstrukcí, bezhlučnost lanové dopravy, bezpečnost - minimalizace styku veřejnosti se samotnou dopravou, kratší dopravní vzdálenosti.

35 DĚKUJEME ZA POZORNOST

Nová koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku

Nová koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku Nová koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku Most 19. 9. 2017 Odbor rozvojových programů ředitelství s. p. DIAMO Základní charakteristika uranového ložiska Příbram - rozloha 52 km 2 - délka

Více

PROBLEMATIKA VYUŽITÍ SUROVINY Z ODVALŮ PO TĚŽBĚ URANOVÉ RUDY

PROBLEMATIKA VYUŽITÍ SUROVINY Z ODVALŮ PO TĚŽBĚ URANOVÉ RUDY PROBLEMATIKA VYUŽITÍ SUROVINY Z ODVALŮ PO TĚŽBĚ URANOVÉ RUDY Ing. Václav Plojhar, Ing. Ladislav Hešnaur DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Vznik odvalů příbramského uranového

Více

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Projekt Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním rozpočtem

Více

1 Hodnocení hlukové situace v prostoru navrhované změny 2793/00

1 Hodnocení hlukové situace v prostoru navrhované změny 2793/00 1 Hodnocení hlukové situace v prostoru navrhované změny 2793/00 1.1 Obecné údaje 1.1.1 Doprava Intenzity dopravy na komunikační síti v řešeném území byly čerpány z výhledového modelového kartogramu intenzit

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

Název záměru: Vybudování Centra pro nakládání s ostatními odpady SOMA Markvartovice

Název záměru: Vybudování Centra pro nakládání s ostatními odpady SOMA Markvartovice Ostrava dne 24. října 2018 Č. j.: MZP/2018/580/1493 Sp. zn.: ZN/MZP/2018/580/284 Vyřizuje: Ing. Renata Krausová Tel.: 267 123 911 E-mail: Renata.Krausova@mzp.cz SOMA Markvartovice a.s. Ing. Tomáš Barč

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků UKLÁDÁNÍ ODPADŮ NA POVRCHU TERÉNU A DO PODZEMÍ ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice,

Více

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Mgr. Vladimír Ekert DIAMO, s. p. o. z. Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem workshop Environmentální dopady důlní

Více

Zahlazování následků po úpravnické činnosti v lokalitě Příbram Březové Hory

Zahlazování následků po úpravnické činnosti v lokalitě Příbram Březové Hory Zahlazování následků po úpravnické činnosti v lokalitě Příbram Březové Hory Po první světové válce v provozu pouze úpravna Březové Hory -Důl Vojtěch s úpravnou - rok 1914 Rok 1916 - v pozadí stará gravitační

Více

Opatření obecné povahy č. 1/2008

Opatření obecné povahy č. 1/2008 Opatření obecné povahy č. 1/2008 Zastupitelstvo obce Zdíkov, příslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění platných předpisů (dále jen "stavební

Více

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 11. dubna 2008 Ing. Miroslava Tomalová KUZL 16930/2008 KUSP 16930/2008 ŽPZE-MT ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 11. dubna 2008 Ing. Miroslava Tomalová KUZL 16930/2008 KUSP 16930/2008 ŽPZE-MT ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Dle rozdělovníku datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 11. dubna 2008 Ing. Miroslava Tomalová KUZL 16930/2008 KUSP 16930/2008

Více

Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever

Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever RNDr. Lubomír Neubauer vedoucí oddělení životního prostředí o. z. TÚU DIAMO, s. p. o. z. Těžba

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST OBSAH Strana 1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS... 2 1.1. ROZVOJ ÚZEMÍ... 2 1.2. VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 2 1.3. EKONOMICKÁ NÁROČNOST... 2 2. SHRNUTÍ KLADŮ A ZÁPORŮ HODNOCENÝCH TRAS...

Více

Obsah 1. ÚVOD... 2 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 2

Obsah 1. ÚVOD... 2 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 2 Obsah 1. ÚVOD... 2 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 2 3. ZMĚNA PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE VŮČI PŮVODNÍMU ŘEŠENÍ II. ETAPY SANACE... 3 3.1. SEZNAM ZMĚN POLOŽEK ROZPOČTU... 4 4. ZÁVĚR... 6 Seznam grafických příloh dodatku

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU ŘÍZENÍ Identifikace stavby Účel stavby : REKONSTRUKCE VÝTAHU v objektu MěÚ Třebíč Místo stavby: Kraj: Charakter stavby: Stupeň: Investor: Projektant:

Více

Příloha 1. Výstup pod Baštou. - propojení ulic Palackého a Podhorské (Mostecké) Hluková studie. Člen České asociace akustiků, o.s. Datum:

Příloha 1. Výstup pod Baštou. - propojení ulic Palackého a Podhorské (Mostecké) Hluková studie. Člen České asociace akustiků, o.s. Datum: Příloha 1 Výstup pod Baštou - propojení ulic Palackého a Podhorské (Mostecké) Hluková studie Zpracoval: Mgr. Radomír Smetana Člen České asociace akustiků, o.s. Datum: 25. 8. 2015 Zakázka č.: 15/0610 Počet

Více

Územní studie přeložky silnice II. třídy č. 209 v prostoru Chodova, Nového Sedla a Mírové

Územní studie přeložky silnice II. třídy č. 209 v prostoru Chodova, Nového Sedla a Mírové Příloha č. 1 smlouvy o dílo Zadání podklad pro podání cenové nabídky Územní studie přeložky silnice II. třídy č. 209 v prostoru Chodova, Nového Sedla a Mírové územní studie bude podkladem pro aktualizaci

Více

Vyhodnocení stanoviska Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Řešeným územím je vedena jednokolejná

Vyhodnocení stanoviska Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Řešeným územím je vedena jednokolejná Volná příloha č. 1: Vyhodnocení vyjádření a stanovisek dotčených orgánů a jiných subjektů k návrhu zadání změny č. 1 ÚP Pstruží Dotčený orgán a obsah vyjádření příp. Vyhodnocení stanoviska Správa železniční

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Zpráva. o uplatňování Územního plánu BŘEŽANY

Zpráva. o uplatňování Územního plánu BŘEŽANY Zpráva o uplatňování Územního plánu BŘEŽANY návrh určený ke konzultaci s dotčenými orgány a Krajským úřadem Jihomoravského kraje dle ust. 55 odst. 1 zák.č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Územní studie části velkého obchvatu Karlových Varů

Územní studie části velkého obchvatu Karlových Varů Příloha č. 2 Zadání podklad pro podání cenové nabídky Územní studie části velkého obchvatu Karlových Varů pořízení územní studie je uloženo Zásadami územního rozvoje Karlovarského kraje podklad pro podání

Více

Příloha č. 5: Hluková studie

Příloha č. 5: Hluková studie Příloha č. 5: Hluková studie HLUKOVÁ STUDIE ve smyslu nařízení vlády č. 272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací zpracované dle metodického návodu č.j. 62545/2010-OVZ-32.3-1.11.2010

Více

Hodnocení vlivů na životní prostředí pro záměry těžby a úpravy nerostných surovin - zkušenosti s procesem EIA v těžebním průmyslu

Hodnocení vlivů na životní prostředí pro záměry těžby a úpravy nerostných surovin - zkušenosti s procesem EIA v těžebním průmyslu Hodnocení vlivů na životní prostředí pro záměry těžby a úpravy nerostných surovin - zkušenosti s procesem EIA v těžebním průmyslu Ing. Mario Petrů G E T s.r.o. PODZIMNÍ SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ Seč, 14. - 16. listopad

Více

OBYTNÁ ZÓNA LOKALITA ZAHRÁDKY

OBYTNÁ ZÓNA LOKALITA ZAHRÁDKY HLUKOVÁ STUDIE pro Územní studii OBYTNÁ ZÓNA LOKALITA ZAHRÁDKY MODŘICE Vypracoval Ing. Rostislav Košťál, autorizovaný inženýr pro dopravní stavby červen 2017 1 Předmětem hlukové studie je posouzení hlukových

Více

NÁVRH ZADÁNÍ. pro zpracování změny č.3 územního plánu sídelního útvaru SUDOMĚŘICE

NÁVRH ZADÁNÍ. pro zpracování změny č.3 územního plánu sídelního útvaru SUDOMĚŘICE NÁVRH ZADÁNÍ pro zpracování změny č.3 územního plánu sídelního útvaru SUDOMĚŘICE 1 VYMEZENÍ ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ Řešené území je vymezeno územím dílčí změny v katastrálním území obce Sudoměřice. Na základě požadavku

Více

EXACOM s.r.o. IČO: DIČ: CZ DOPLNĚNÍ PODKLADŮ PRO ZPRACOVÁNÍ POSUDKU K ZÁMĚRU ČAVYNĚ TĚŽBA PÍSKU

EXACOM s.r.o. IČO: DIČ: CZ DOPLNĚNÍ PODKLADŮ PRO ZPRACOVÁNÍ POSUDKU K ZÁMĚRU ČAVYNĚ TĚŽBA PÍSKU EXACOM s.r.o. IČO: 27391809 DIČ: CZ27391809 DOPLNĚNÍ PODKLADŮ PRO ZPRACOVÁNÍ POSUDKU K ZÁMĚRU ČAVYNĚ TĚŽBA PÍSKU listopad 2007 AUTORSKÝ TÝM ODPOVĚDNÝ ŘEŠITEL: ING. JAN DŘEVÍKOVSKÝ autorizace ke zpracování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ V Praze dne: 25.08.2010 Číslo jednací: 112622/2010/KUSK/OŽP/ŠE Vyřizuje: Ing. Eva Švagrová ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých

Více

Akustická měření. Michaela Špačková, 1.S

Akustická měření. Michaela Špačková, 1.S Akustická měření Michaela Špačková, 1.S Akustická měření: Měříme: - akustické vlastnosti stavebních konstrukcí a vnitřních prostorů - hluk ve vnitřních i vnějších prostorech a pracovištích - vibrace v

Více

VOTÍN PZ, NOVÉ VEDENÍ

VOTÍN PZ, NOVÉ VEDENÍ P O S U D E K o vlivech záměru HNĚVOTÍN PZ, NOVÉ VEDENÍ 110 kv na životní prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon

Více

Příloha č. 6: P06_Hluková studie

Příloha č. 6: P06_Hluková studie Příloha č. : P0_Hluková studie HLUKOVÁ STUDIE ve smyslu nařízení vlády č. 272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací zpracovaná dle metodického návodu č. j. 2545/2010-OVZ-32.3-1.

Více

Aktuální stav procesu EIA

Aktuální stav procesu EIA Aktuální stav procesu EIA 2005 Předloženo Oznámení EIA záměru 2005-2010 průzkumy území a prověřování variant; předložení Dokumentace EIA 05/2011 Dokumentace EIA vrácena ze strany MŽP k doplnění 05/2012

Více

K O M P R A H, s. r. o. Masarykova 141, MODŘICE IČO: , tel: , HLUKOVÁ STUDIE

K O M P R A H, s. r. o. Masarykova 141, MODŘICE IČO: , tel: ,   HLUKOVÁ STUDIE K O M P R A H, s. r. o. Masarykova 141, 664 42 MODŘICE IČO: 277 01 638, tel: 739 470 261, email: komprah@komprah.cz HLUKOVÁ STUDIE Předmět studie: NOSISLAV, LOKALITA Z2, Z20 - HODNOCENÍ HLUKU DOPRAVY V

Více

Dostavba sportovní haly ZŠ Černošice - Mokropsy VacL. Akustická studie. Zpracováno v období: Září 2012.

Dostavba sportovní haly ZŠ Černošice - Mokropsy VacL. Akustická studie. Zpracováno v období: Září 2012. Zakázka číslo: 2012-011524-VacL Akustická studie Dostavba sportovní haly ZŠ Černošice - Mokropsy Zpracováno v období: Září 2012 BUDOVA TTC, TISKAŘSKÁ 10/257, 108 00 PRAHA 10, TEL.: 234 054 284-5, FAX:

Více

1 Hodnocení hlukové situace v prostoru navrhované změny 2798/00

1 Hodnocení hlukové situace v prostoru navrhované změny 2798/00 1 Hodnocení hlukové situace v prostoru navrhované změny 2798/00 1.1 Obecné údaje 1.1.1 Intenzity dopravy Pozaďové intenzity automobilové dopravy a MHD na hlavních komunikacích v řešeném území byly čerpány

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 19. 12. 2013 Č. j.: 91804/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZMĚNĚ VYUŽITÍ ÚZEMÍ podle ustanovení 86 ve spojení s 80

Více

P Í S T I N A. ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE. ZHOTOVITEL: URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o.

P Í S T I N A. ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE. ZHOTOVITEL: URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. P Í S T I N A ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE ZHOTOVITEL: URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. e-mail: mackerle@usbrno.cz 602 00 Brno, Příkop 8

Více

A. Definice projektu

A. Definice projektu A. Definice projektu Záměrem města Velká Bíteš je vybudovat Regionální odpadové centrum Velká Bíteš jako nejdůležitější součást krajského integrovaného systému nakládání s komunálními odpady v daném regionu.

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva PROJEKTOVÝ ATELIÉR, KOPÍROVACÍ SLUŽBY HAVLÍČKŮV BROD TEL. 569 430 547 FAX 569 430 547 B. Souhrnná technická zpráva Zakázka č. : 13 028 Název akce : Oplocení u školy Wolkerova, Havlíčkův Brod Místo akce

Více

1. Nakládka a navážka. 2.Vyvážka. 3.Požadavky na techniku. Regionální vedoucí provozovny: PETR ŠEBEK, tel.: + 420 724 056 744. Provozovna Libochovany

1. Nakládka a navážka. 2.Vyvážka. 3.Požadavky na techniku. Regionální vedoucí provozovny: PETR ŠEBEK, tel.: + 420 724 056 744. Provozovna Libochovany Regionální vedoucí provozovny: PETR ŠEBEK, tel.: + 420 724 056 744 ovna Libochovany cca 400 000 t / rok 1 - směnný provoz cca 20-25 000t /měsíc 2 - směnný provoz cca 40-50 000 t /měsíc cca 180 t /hodina

Více

Komplexní zateplení mateřské školky PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

Komplexní zateplení mateřské školky PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Počet stran: 6 INVESTOR: Město Hlinsko, Poděbradovo náměstí 1, 539 23 Hlinsko STAVBA : Komplexní zateplení mateřské školky k.ú. Hlinsko, p.č.st. 1826 a 1879/5 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ

Více

Metodika pro stanovení produkce emisí znečišťujících látek ze stavební činnosti

Metodika pro stanovení produkce emisí znečišťujících látek ze stavební činnosti Metodika pro stanovení produkce emisí znečišťujících látek ze stavební činnosti Příloha: Modelový výpočet produkce emisí a imisních příspěvků ze stavební činnosti O B S A H 1. ÚVOD... 3 2. STANOVENÍ EMISNÍ

Více

Místní akční plán ke snížení zátěže obyvatel MČ Praha 20 nadměrným hlukem a znečištěným ovzduším s využitím zkušeností s aplikací MA21

Místní akční plán ke snížení zátěže obyvatel MČ Praha 20 nadměrným hlukem a znečištěným ovzduším s využitím zkušeností s aplikací MA21 Místní akční plán ke snížení zátěže obyvatel MČ Praha 20 nadměrným hlukem a znečištěným ovzduším s využitím zkušeností s aplikací MA21 ZJIŠŤOVÁNÍ HLUKU ZE SILNIČNÍ DOPRAVY Ing. Aleš MATOUŠEK, Ph.D. EKOLA

Více

SPOLEČENSKÉ A OBCHODNÍ CENTRUM ZLÍN - BŘEZNICKÁ

SPOLEČENSKÉ A OBCHODNÍ CENTRUM ZLÍN - BŘEZNICKÁ Červen 2009 SPOLEČENSKÉ A OBCHODNÍ CENTRUM ZLÍN - BŘEZNICKÁ EKOLA group, spol. s r.o. Dodatek k akustické studii Podklad k dokumentaci o hodnocení vlivů stavby na životní prostředí EKOLA group, spol. s

Více

Nová dot ovací a t ídící linka komunálního odpadu, rné a t ídící místo pro stavební odpad, plocha pro skladování v tví, zpevn

Nová dot ovací a t ídící linka komunálního odpadu, rné a t ídící místo pro stavební odpad, plocha pro skladování v tví, zpevn Nová dotřiďovací a třídící linka komunálního odpadu, sběrné a třídící místo pro stavební odpad, plocha pro skladování větví, zpevněné plochy, sklady a další vybavení Vliv hluku z provozu Hluková studie

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. 4. 2013 Č. j.: 25101/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

JUDr. Ondřej Tošner, Ph.D., advokát

JUDr. Ondřej Tošner, Ph.D., advokát JUDr. Ondřej Tošner, Ph.D., advokát se sídlem Praha 2 - Vinohrady, Slavíkova 1568/23, PSČ 120 00 ev. č. ČAK 10728, IČO 71333037, tel. + 420 222 210 944, ondrej.tosner@advokacie-praha.cz, ID DS: 2q8f4h6

Více

RNDr.Jiří Matěj, poradenská a konzultační činnost v akustice Machátova 13, Olomouc, tel: ,IČ: S T U D I E

RNDr.Jiří Matěj, poradenská a konzultační činnost v akustice Machátova 13, Olomouc, tel: ,IČ: S T U D I E RNDr.Jiří Matěj, poradenská a konzultační činnost v akustice Machátova 13, 783 01 Olomouc, tel: 585433141,IČ: 65907850 S T U D I E M o d e l o v ý v ý p o č e t hladin akustického tlaku ve venkovním prostoru

Více

NÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA...

NÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA... Obsah: 1. ÚVOD... 2 2. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA... 2 2.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ... 3 2.2. VLIV STAVBY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 4 2.3. LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY... 4 2.4. ODOLNOST A ZABEZPEČENÍ

Více

Botanik pro ochranu přírody a krajiny

Botanik pro ochranu přírody a krajiny Botanik pro ochranu přírody a krajiny Botanik pro ochranu přírody a krajiny plánuje a koordinuje péči o rostlinnou složku přírody a krajiny, provádí a koordinuje její výzkum, posuzuje záměry, připravuje

Více

HLUKOVÁ STUDIE Výpočet hladin akustického tlaku liniových zdrojů hluku, porovnání s hyg. limity

HLUKOVÁ STUDIE Výpočet hladin akustického tlaku liniových zdrojů hluku, porovnání s hyg. limity HLUKOVÁ STUDIE Výpočet hladin akustického tlaku liniových zdrojů hluku, porovnání s hyg. limity Objednatel: Obec Strančice, Revoluční 383, 251 63 Strančice Zpracovatel: Ing. Aleš Kaluža, Nár. odboje 283,

Více

Pokračování hornické činnosti v dobývacím prostoru Horní Lánov po roce 2012

Pokračování hornické činnosti v dobývacím prostoru Horní Lánov po roce 2012 Krajský úřad Královéhradeckého kraje Viz. rozdělovník Váš dopis ze dne Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové 12669/ZP/2008-Čr 22.08.2008 Odbor oddělení Vyřizuje linka e-mail Odbor životního

Více

Územní plán obce Mokrovousy Změna č.1

Územní plán obce Mokrovousy Změna č.1 Územní plán obce Mokrovousy Změna č.1 Zpracovatel: REGIO, projektový ateliér s.r.o. Obsah: Změna 1 textová část 2 hlavní výkres Odůvodnění Změny 1 textová část 2 výkres předpokládaných záborů půdního fondu

Více

Analýza rizik území ve správě DIAMO s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem zasažených hlubinnou těžbou uranu závěrečné zhodnocení

Analýza rizik území ve správě DIAMO s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem zasažených hlubinnou těžbou uranu závěrečné zhodnocení Analýza rizik území ve správě DIAMO s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem zasažených hlubinnou těžbou uranu závěrečné zhodnocení Dne 28. 5. 2010 obdržel DIAMO s. p., o. z. TÚU souhlasné stanovisko Ministerstva

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ V Praze dne: 7. 1. 2011 Číslo jednací: 189906/2010/KUSK Spisová značka SZ_189906/2010/KUSK Vyřizuje: Mgr. Lucie Tučková / l. 773 Značka OŽP/Tuč ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb.,

Více

Hluková studie. Výpočet hladin akustického tlaku ze silniční dopravy po realizaci I.etapy výstavby silničního obchvatu města Opočno

Hluková studie. Výpočet hladin akustického tlaku ze silniční dopravy po realizaci I.etapy výstavby silničního obchvatu města Opočno Objednatel: Zhotovitel: Královéhradecký kraj, Správa a údržba silnic EMPLA AG spol. s r.o. Hluková studie Výpočet hladin akustického tlaku ze silniční dopravy po realizaci I.etapy výstavby silničního obchvatu

Více

ÚZEMNÍ PLÁN LITOVEL. Změna č. 2 návrh zadání

ÚZEMNÍ PLÁN LITOVEL. Změna č. 2 návrh zadání ÚZEMNÍ PLÁN LITOVEL Změna č. 2 návrh zadání změny č.2 Územního plánu LITOVEL ve smyslu ustanovení 47 zák. č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavební řádu, obsah zpracován dle přílohy č. 6 k vyhlášce

Více

Praha: Číslo jednací: /2013/KUSK Spisová značka: SZ_076975/2013/KUSK Vyřizuje / Linka: Ing. Lenka Sadílková/ 661.

Praha: Číslo jednací: /2013/KUSK Spisová značka: SZ_076975/2013/KUSK Vyřizuje / Linka: Ing. Lenka Sadílková/ 661. Praha: 3.7.2013 Číslo jednací: 076975/2013/KUSK Spisová značka: SZ_076975/2013/KUSK Vyřizuje / Linka: Ing. Lenka Sadílková/ 661 Značka: OŽP/LS Dle rozdělovníku ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona

Více

ÚZEMNÍ PLÁN Š T Ě M Ě CH Y

ÚZEMNÍ PLÁN Š T Ě M Ě CH Y URBANISTICKÉ STŘEDISKO JIHLAVA, spol. s r. o. Matky Boží 11, 586 01 Jihlava -------------------------------------------------------------------- ÚZEMNÍ PLÁN Š T Ě M Ě CH Y PRŮZKUMY A ROZBORY (DOPLNĚNÍ)

Více

Změna č. 5 Územního plánu obce Pržno ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE PRŽNO ODŮVODNĚNÍ. Textová a grafická část

Změna č. 5 Územního plánu obce Pržno ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE PRŽNO ODŮVODNĚNÍ. Textová a grafická část ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE PRŽNO ODŮVODNĚNÍ Textová a grafická část Pořizovatel Zpracovatel Obecní úřad Pržno Ing. arch. Igor Saktor prosinec 2009 II.A Textová část A) VYHODNOCENÍ KOORDINACE VYUŽÍVÁNÍ

Více

HYNČINA ÚZEMNÍ PLÁN ZMĚNA Č. 1. (k.ú. Hynčina, Křižanov u Zábřehu) TEXTOVÁ ČÁST KA * KA

HYNČINA ÚZEMNÍ PLÁN ZMĚNA Č. 1. (k.ú. Hynčina, Křižanov u Zábřehu) TEXTOVÁ ČÁST KA * KA HYNČINA ÚZEMNÍ PLÁN (k.ú. Hynčina, Křižanov u Zábřehu) ZMĚNA Č. 1 TEXTOVÁ ČÁST KA * KA KA * KA projektový ateliér, Tuřice 32, 294 74 Předměřice n. Jizerou HYNČINA ÚZEMNÍ PLÁN (k.ú. Hynčina, Křižanov u

Více

PŘIPOMÍNKA č. 106 Připomínka je rozdělena na 3 dílčí připomínky

PŘIPOMÍNKA č. 106 Připomínka je rozdělena na 3 dílčí připomínky PŘIPOMÍNKA č. 106 Připomínka je rozdělena na 3 dílčí připomínky 106-1 Připomínka č. 106 106-2 106-3 Připomínka č. 106/1 podaná Statutárním městem Ostrava městským obvodem Pustkovec, se sídlem Pustkovecká

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Váš dopis zn.: Ze dne: Č. j.: JMK 176863/2011 Sp. zn.: S-JMK 176863/2011 OŽP/Bd Vyřizuje: Bc. Hana Bednářová

Více

K O M P R A H, s. r. o. Masarykova 141, MODŘICE IČO: , tel: , HLUKOVÁ STUDIE

K O M P R A H, s. r. o. Masarykova 141, MODŘICE IČO: , tel: ,   HLUKOVÁ STUDIE K O M P R A H, s. r. o. Masarykova 141, 664 42 MODŘICE IČO: 277 01 638, tel: 739 470 261, email: komprah@komprah.cz HLUKOVÁ STUDIE Předmět studie: NOSISLAV, LOKALITA Z2, Z20 - HODNOCENÍ HLUKU DOPRAVY V

Více

OLEŠNÍK. Změna č. 3 územního plánu sídelního útvaru. stupeň dokumentace NÁVRH ZADÁNÍ. katastrální území Olešník

OLEŠNÍK. Změna č. 3 územního plánu sídelního útvaru. stupeň dokumentace NÁVRH ZADÁNÍ. katastrální území Olešník Změna č. 3 územního plánu sídelního útvaru OLEŠNÍK stupeň dokumentace NÁVRH ZADÁNÍ katastrální území Olešník pořizovatel: Magistrát města České Budějovice odbor územního plánování a architektury březen

Více

D35, 3507 Litomyšl Janov

D35, 3507 Litomyšl Janov EKOLA group, spol. s r.o. Držitel certifikátů: ČSN EN ISO 9001:2009 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN OHSAS 18001:2008 D35, 3507 Litomyšl Janov Akustické posouzení Zakázkové číslo: 16.0221-01 EKOLA group, spol.

Více

Urbanistická akustika

Urbanistická akustika Urbanistická akustika Zabývá se studiem akustických jevů ve venkovním prostoru z hlediska ochrany vymezených míst (zejména v okolí budov) před hlukem. Sleduje akustické vlastnosti venkovních zdrojů hluku

Více

Vyjádření k oznámení záměru Letiště Vodochody pro zjišťovací řízení v rámci posuzování vlivů na životní prostředí (EIA)

Vyjádření k oznámení záměru Letiště Vodochody pro zjišťovací řízení v rámci posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) Vyjádření k oznámení záměru Letiště Vodochody pro zjišťovací řízení v rámci posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) Na základě požadavku OÚ Postřižín jsme provedli vyhodnocení materiálu, který byl

Více

Pokračování hornické činnosti OKD, a.s., Dolu Paskov období , změna záměru - ukončení hornické činnosti Hluková studie

Pokračování hornické činnosti OKD, a.s., Dolu Paskov období , změna záměru - ukončení hornické činnosti Hluková studie Pokračování hornické činnosti OKD, a.s., Dolu Paskov období 2011-2020, změna záměru - ukončení hornické činnosti Hluková studie Ostrava, prosinec 2016 RNDr. Vladimír Suk Ing. Pavla Kucielová, PhD. 1. Účel

Více

II/150 Havlíčkův Brod ul. Dolní, Žižkova, Na Ostrově

II/150 Havlíčkův Brod ul. Dolní, Žižkova, Na Ostrově Akustická studie /1 Havlíčkův Brod ul. Dolní, Žižkova, Na Ostrově Objednatel: M-PROJEKT, nženýrské a mostní konstrukce, s.r.o. Vodní 1 2 00 Brno Datum zpracování: březen 2011 Počet výtisků: 5 Výtisk č.

Více

Zpracoval: Mgr. Petr Brůček, Ph.D. vedoucí oddělení ekologie DIAMO s.p., o.z. SUL Příbram Datum:

Zpracoval: Mgr. Petr Brůček, Ph.D. vedoucí oddělení ekologie DIAMO s.p., o.z. SUL Příbram Datum: Zpracoval: Mgr. Petr Brůček, Ph.D. vedoucí oddělení ekologie DIAMO s.p., o.z. SUL Příbram Datum: 16.9.2015 Lom Hájek 14400000 5000 0,035% V podzemní vodě je patrné výrazné překračování indikátoru znečištění

Více

Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb.

Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. technologické zdroje znečišťování ovzduší a navazující témata Jakub Achrer Seminář Koneko 16.1.2018, Praha vybraná ustanovení k měření emisí V 2 nové písmeno f), které zní:

Více

HODONÍN ZA KASÁRNAMI

HODONÍN ZA KASÁRNAMI Městský úřad Hodonín, odbor rozvoje města, Masarykovo nám. 1, 695 35 Hodonín návrh ZADÁNÍ pro zpracování změny č. 1 regulačního plánu HODONÍN ZA KASÁRNAMI Vypracoval: Ing. Dalibor Novák Datum: 9.8.2010

Více

Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti

Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti Název činnosti Plocha (ha) Cenotvorná MJ Těžba a soustřeďování dříví na odvozní místo (OM) v traktorových terénech ANO m 3 Těžba

Více

NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU TŘEBOŇ

NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU TŘEBOŇ NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU TŘEBOŇ ŘÍJEN 2015 SCHVALUJÍCÍ ORGÁN URČENÝ ZASTUPITEL DATUM SCHVÁLENÍ ČÍSLO USNESENÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA TŘEBOŃ Mgr. Terezie Jenisová - starostka města PODPIS A

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 ZÁPIS V Praze dne 7. 11. 2014 Č.j.: 78679/ENV/14 z veřejného projednání dokumentace a posudku podle ustanovení 17 zákona č. 100/2001

Více

Zkušenosti s hodnocením rizik v rámci řešení starých ekologických zátěží

Zkušenosti s hodnocením rizik v rámci řešení starých ekologických zátěží Zkušenosti s hodnocením rizik v rámci řešení starých ekologických zátěží Analýza rizik kontaminovaného území Metodický pokyn MŽP (leden 2011) všeobecné principy základní obsah a forma jednotný charakter

Více

Optimalizace provozu zařízení na odstraňování odpadů společnosti AVE Kralupy s.r.o. Hluk ve venkovním prostoru

Optimalizace provozu zařízení na odstraňování odpadů společnosti AVE Kralupy s.r.o. Hluk ve venkovním prostoru Optimalizace provozu zařízení na odstraňování odpadů společnosti AVE Kralupy s.r.o. Hluk ve venkovním prostoru Hluková studie Ostrava, květen 2015 RNDr. Vladimír Suk Ing. Pavla Kucielová, PhD. Konečného

Více

NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY č. I ÚPO ÚJEZD U ROSIC

NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY č. I ÚPO ÚJEZD U ROSIC NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY č. I ÚPO ÚJEZD U ROSIC Dílčí změny Z1 Z5 Z1 - Z2 - Z3 - Z4 - Z5 - návrh plochy pro bydlení - dle ÚPO funkční využití návrh veřejné zeleně, návrh dopravní plochy návrh plochy individuální

Více

Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví

Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví Zpracoval CityPlan spol. s r.o. ve spolupráci s ENVI-TON Veřejné projednání SR LK 8.3.2007 1 Obsah prezentace Účel

Více

N A 2 0 L E T. Ing. Mario Petrů G E T s.r.o. JARNÍ SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ Mikulov, březen 2018

N A 2 0 L E T. Ing. Mario Petrů G E T s.r.o. JARNÍ SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ Mikulov, březen 2018 O M E Z E N Í T Ě Ž B Y N A 2 0 L E T Ing. Mario Petrů G E T s.r.o. JARNÍ SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ Mikulov, 14. - 16. březen 2018 Geologie, ekologie, těžební servis Perucká 11a www.get.cz 120 00 Praha 2 2/13 Akustické

Více

NOVINY POD RALSKEM NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU NOVINY POD RALSKEM

NOVINY POD RALSKEM NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU NOVINY POD RALSKEM NOVINY POD RALSKEM NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU NOVINY POD RALSKEM POŘIZOVATEL: OBECNÍ ÚŘAD NOVINY POD RALSKEM Noviny pod Ralskem 116, 471 24 pošta Mimoň zastoupený Společností pořizovatelů (výjimka

Více

NOVINY POD RALSKEM NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU NOVINY POD RALSKEM

NOVINY POD RALSKEM NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU NOVINY POD RALSKEM NOVINY POD RALSKEM NÁVRH ZADÁNÍ ZMĚNY Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU NOVINY POD RALSKEM POŘIZOVATEL: OBECNÍ ÚŘAD NOVINY POD RALSKEM Noviny pod Ralskem 116, 471 24 pošta Mimoň zastoupený Společností pořizovatelů (výjimka

Více

Severočeské doly a.s. Chomutov

Severočeské doly a.s. Chomutov Severočeské doly a.s. Chomutov leader a trhu hnědého uhlí Jaroslava Šťovíčková specialista strategie a komunikace základní fakta o naší společnosti největší hnědouhelná společnost v ČR vznik 1. ledna 1994

Více

Bourací práce a realizace nápravných opatření v areálech s. p. DIAMO po hlubinné těžbě uranu Likvidace areálu Dolu Křižany I

Bourací práce a realizace nápravných opatření v areálech s. p. DIAMO po hlubinné těžbě uranu Likvidace areálu Dolu Křižany I 3. dubna 2014 Bourací práce a realizace nápravných opatření v areálech s. p. DIAMO po hlubinné těžbě uranu Likvidace areálu Dolu Křižany I Ing. Pavel Varga Ing. Josef Štádler DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 12. 11. 2014 Č. j.: 74733/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Akustická studie č. 63/14

Akustická studie č. 63/14 . Počet listů: 13 Počet výtisků: 3 Zakázka č.: 261 Akustická studie č. 63/14 Zákazník: Kovárna VIVA a.s. třída Tomáše Bati 5333 760 01 Zlín Název záměru: Kovárna Viva a.s. Výrobní hala 72/2 Místo záměru:

Více

Město Nová Role, Chodovská 236, 362 25 Nová Role

Město Nová Role, Chodovská 236, 362 25 Nová Role Město Nová Role, Chodovská 236, 362 25 Nová Role Telefon: 353176311 ústředna, 353176322 starosta, 353 176323- místostarosta ČÍSLO JEDNACÍ.: 1188/2013/NR/Koh VYŘIZUJE: Kohoutová/linka 320 NOVÁ ROLE DNE

Více

Hloubkové vrty pro využití geotermální energie Tanvald I

Hloubkové vrty pro využití geotermální energie Tanvald I EKOLA group, spol. s r.o. Držitel certifikátů: ČSN EN ISO 9001:2009 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN OHSAS 18001:2008 Hloubkové vrty pro využití geotermální energie Tanvald I Akustická studie dodatek č. 1 Zakázkové

Více

Území, zahrnuté v posuzované koncepci

Území, zahrnuté v posuzované koncepci Území, zahrnuté v posuzované koncepci Příloha 2- Monitorovací ukazatele dle kapitoly 7 Monitorovací ukazatelé vlivu koncepce na ŽP a) b) c) d) e) f) g) h) 1. Zlepšovat kvalitu povrchových a podzemnich

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 50210/ENV/15 V Praze dne 21. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 26. 1. 2015 Č. j.: 5429/ENV/15 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Změna č.42 územního plánu KUTNÁ HORA. NÁVRH pro společné jednání

Změna č.42 územního plánu KUTNÁ HORA. NÁVRH pro společné jednání Změna č.42 územního plánu KUTNÁ HORA NÁVRH pro společné jednání TEXTOVÁ ČÁST ZÁZNAM O ÚČINNOSTI Správní orgán, který územní plán vydá: Zastupitelstvo obce Kutná Hora Datum nabytí účinnosti: Oprávněná úřední

Více

SEZNAM SPRÁVNÍCH AKTŮ NAHRAZOVANÝCH INTEGROVANÝM POVOLENÍM

SEZNAM SPRÁVNÍCH AKTŮ NAHRAZOVANÝCH INTEGROVANÝM POVOLENÍM Ministerstvo životního prostředí Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj. Datum - /ENV/13 28. 02. 2014 SEZNAM SPRÁVNÍCH AKTŮ NAHRAZOVANÝCH

Více

AKUSTICKÝ POSUDEK - PRACOVNÍ VERZE

AKUSTICKÝ POSUDEK - PRACOVNÍ VERZE www.akustikad.com, akustikad@akustikad.com fax: 387 202 590, mobil: 737 705 636 AKUSTICKÝ POSUDEK - PRACOVNÍ VERZE k projektu Zateplení a VZT s rekuperací tepla DPS, Družby 1471/9 v Duchcově z hlediska

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 52754/ENV/15 V Praze dne 31. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Účastník: Stavební bytové družstvo Mír Teplice, IČ sídlem Gagarinova 1558, Teplice. o posouzení vlivu záměru na životní prostředí

Účastník: Stavební bytové družstvo Mír Teplice, IČ sídlem Gagarinova 1558, Teplice. o posouzení vlivu záměru na životní prostředí Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství DATOVOU SCHRÁNKOU Č. j. 4130/ZPZ/2016 Účastník: Stavební bytové družstvo Mír Teplice, IČ 000035351 sídlem Gagarinova 1558, Teplice o

Více

NÁVRH ZADÁNÍ PRO VYPRACOVÁNÍ ZMĚNY Č. 1 REGULAČNÍHO PLÁNU ČÁSTI MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY BOSKOVICE

NÁVRH ZADÁNÍ PRO VYPRACOVÁNÍ ZMĚNY Č. 1 REGULAČNÍHO PLÁNU ČÁSTI MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY BOSKOVICE NÁVRH ZADÁNÍ PRO VYPRACOVÁNÍ ZMĚNY Č. 1 REGULAČNÍHO PLÁNU ČÁSTI MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY BOSKOVICE Zpracované na základě zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu v platném znění a vyhlášky

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 59325/ENV/15 V Praze dne 26. srpna 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více