Vídeňský testový systém katalog testů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vídeňský testový systém katalog testů"

Transkript

1 Vídeňský testový systém katalog testů

2 Oblasti využití VTS Klinická psychologie a neuropsychologie Psychologie práce, Řízení lidských zdrojů Sportovní psychologie Dopravní psychologie Silniční doprava Letecká doprava Pedagogická psychologie

3 Seznam metod dle oblastí využití 2D 2HAND 3D A3DW AGDIA AHA AISTR ALS AMT ATAVT AVIS BFSI COG CORSI DAKT DAUF DSI DT FOLO FVW IBF INSBAT INSSV IPS

4 Seznam metod dle oblastí využití IVPE LVT MLS MMG MTA NVLT PERSEV PP PST RT SIGNAL SKASUK SMK STROOP VIGIL VISGED WAFA WAFF WAFG WAFR WAFS WAFV WAFW WRBTV ZBA

5 Seznam metod dle jazykové dostupnosti CZ MANUÁL CZ MANUÁL 2D 2HAND 3D A3DW AGDIA AHA AISTR * * ALS AMT ATAVT AVIS BFSI COG CORSI DAKT DAUF DSI DT FOLO FVW IBF INSBAT * * INSSV IPS *AISTR CZ jen S2,S3 a S4, SK jen S2 a S3; INSBAT jen S1 a S2

6 Seznam metod dle jazykové dostupnosti CZ MANUÁL CZ MANUÁL IVPE LVT MLS MMG MTA NVLT PERSEV PP PST RT SIGNAL SKASUK SMK STROOP VIGIL VISGED WAFA WAFF WAFG WAFR WAFS WAFV WAFW WRBTV ZBA

7 Inteligenční testy - baterie

8 IBF: Základní inteligenční funkce IBF je screeningová metoda, která umožňuje získat rychlý přehled o úrovni a struktuře inteligence testované osoby. Test analyzuje čtyři hlavní faktory inteligence: verbální inteligenci (35 položek) numerickou inteligenci (40 položek) prostorovou představivost (17 položek) paměť (20 položek). Doba administrace: cca minut

9 INSBAT: Test struktury inteligence baterie Testová baterie INSBAT je komplexním nástrojem pro měření úrovně a struktury inteligence. Skládá se z jedenácti kombinovatelných subtestů, které mohou být v případě potřeby administrovány také jednotlivě. Subtesty hodnotí: úroveň fluidní inteligence krátkodobou i dlouhodobou paměť prostorovou představivost rychlost řešení rozhodovací schopnosti kvantitativní myšlení Doba administrace: závisí na počtu subtestů (administrace 1 subtestu trvá 5 30 min.)

10 INSSV: Test struktury inteligence baterie (krátká forma) INSSV je zkrácenou baterií pro diagnostiku úrovně inteligence. Zaměřuje se na schopnosti využitelné v pracovním prostředí. Doba administrace: závisí na počtu administrovaných subtestů (administrace 1 subtestu trvá 5 30 min.)

11 Speciální testy inteligence

12 Neverbální test 2D hodnotí prostorovou představivost a schopnost transformovat objekty ve dvourozměrném prostoru. Úkolem testované osoby v každé položce je vybrat z 6 nabízených variant takovou, která zapadá do vynechaného místa v základním pásu s určitým vzorem. Test se skládá z 22 položek, přičemž v prvních 8 položkách testovaná osoba doplňuje jeden segment pásu, v dalších 8 doplňuje dva segmenty a ve zbývajících šesti tři segmenty základního pásu. Doba administrace: cca 9 min. 2D: Vizualizace

13 3D: Prostorová orientace Neverbální test 3D měří prostorovou orientaci. Hodnotí prostorovou představivost a schopnost transformovat objekty v trojrozměrném prostoru. Doba administrace: cca 6 min.

14 A3DW: Adaptivní test prostorových schopnosti A3DW test měří prostorové vnímání. Díky adaptivní formě tohoto neverbálního testu se obtížnost položek přizpůsobuje úrovni testovaného. A3DW jako jeden z mála testů prostorového vnímání umožňuje porovnávat výkon mužů a žen, neboť zohledňuje genderově specifické strategie řešení úkolu. Doba administrace: cca min.

15 AMT: Adaptivní matricový test AMT je neverbální test obecné inteligence, který je založen na vyvozování vztahů. Test je proto nezávislý na kulturním a sociálním zázemí testované osoby. Díky adaptivní formě se jednotlivé administrované položky automaticky přizpůsobují úrovni testované osoby (na základě jejích předchozích odpovědí). Doba administrace: cca min.

16 FOLO: Induktivní vyvozování Test hodnotí neverbální logické myšlení na základě rozpoznávání pravidel a doplňování sledu obrazců. Doba administrace: cca 12 min.

17 PST: Prostorový test pro piloty Test PST je zaměřen na posouzení schopnosti navigace založené na prostorovém vnímání a orientaci v prostoru. Test je hojně využíván při výběru pilotů. Doba administrace: cca 10 min.

18 VISGED: Test vizuální paměti Test VISGED hodnotí prostorovou paměť. Sleduje schopnost vnímat a znovu si vybavit obrazové informace. Díky adaptivní formě se jednotlivé administrované položky automaticky přizpůsobují úrovni testované osoby (na základě jejích předchozích odpovědí). Doba administrace: cca min.

19 Testy speciálních schopností

20 2HAND: Test koordinace rukou 2HAND test spolehlivě měří vizuo-motorickou koordinaci. Koordinace obou rukou stejně jako koordinace oko ruka je sledována posouváním bodu na obrazovce po vytyčené trase. Doba administrace: cca 10 min.

21 ALS: Test pracovního výkonu Test ALS měří schopnost koncentrace pod tlakem času; položky testu tvoří jednoduché početní úkoly. Jedná se o rozšířenou verzi osvědčeného Pauliho testu. Doba administrace: cca min.

22 ATAVT: Adaptivní tachistoskopický percepční test - dopravní Tachistoskopický percepční test je zaměřen zejména na diagnostiku rozsahu vizuální percepce a percepční rychlosti. Tento test je tradičně hojně využíván v dopravní psychologii (podnětový materiál tvoří fotografie zachycující různé dopravní situace), což potvrzuje také množství validizačních studií realizovaných právě v oblasti dopravní psychologie. Doba administrace: cca 10 min.

23 COG: Kognitron Test měří pozornost a schopnost koncentrace na základě srovnávání jednotlivých figur a jejich shody. Test je založen na Reuleckeho teorii koncentrace pozornosti a vyznačuje se velmi vysokou reliabilitou; jeho validita je ověřena množstvím studií. Doba administrace: cca 5 min.

24 CORSI: Corsiho test (tapping) Test měří rozsah krátkodobé vizuální paměti a schopnost implicitního obrazově-prostorového učení. Doba administrace: cca 10 min.

25 DAKT: Test rozlišování a pozornosti Test DAKT je zaměřen na hodnocení pozornosti a jejích základních složek jako je percepční rychlost a přesnost vnímání. Hodnotí také schopnost rychle kontrolovat detaily, být přesný a pracovat bez chyb. Test lze dobře využít k diagnostice poruch vnímání (například k odhalení dyslexie). Doba administrace: cca 10 min.

26 DAUF: Dlouhodobá pozornost Test DAUF měří schopnost dlouhodobé selektivní pozornosti a koncentrace. Doba administrace: cca min.

27 DT: Determinační test Determinační test je zaměřen na sledování reakcí testované osoby v zátěžové situaci. Úkolem testované osoby je rychle a přesně reagovat na vizuální a zvukové podněty přesně stanoveným způsobem (stiskem odpovídajících tlačítek a pedálů). Test měří odolnost vůči zátěži, deficity pozornosti a reakční čas. Doba administrace: cca 6 15 min.

28 FVW: Test kontinuálního zrakového rozpoznávání Test FVW kvantifikuje paměťové deficity. Sleduje výkon paměti a mozkové dysfunkce testované osoby na základě rozhodování respondenta, zda je mu podnět prezentován nově či opakovaně. Doba administrace: cca 15 min.

29 LVT: Test zrakové činnosti Test LVT měří selektivní pozornost. Sleduje schopnost vizuální orientace v komplexním prostředí. Doba administrace: cca min.

30 MLS: Test motorického výkonu Test se zaměřuje na sledování jemné motoriky prstů a pohybu rukou a paží. Obsahuje také speciální normy pro pacienty s Parkinsonovým syndromem. Doba administrace: cca min.

31 MTA: Test mechanicko-technických percepčních schopností Test měří mechanicko-technické porozumění zobrazovaným nákresům. Odhaluje talent testovaného na rozpoznávání funkcí pohyblivých technických zařízení. Doba administrace: max. 40 min.

32 NVLT: Neverbální test učení Test NVLT hodnotí schopnost neverbálního učení na základě zapamatování si obrazců, které lze jen obtížně slovně popsat. Test dokáže odhalit specifické poruchy paměti. Doba administrace: cca 3 15 min.

33 PERSEV: Test perseverace PERSEV je objektivní test, který měří perseverační tendenci (sklon k trvání vypracovaného stereotypu). Doba administrace: cca 5 min.

34 PP: Periferní percepce Test je určen pro diagnostiku schopnosti vnímat a zpracovávat periferní obrazové informace. K jeho administraci jsou zapotřebí speciální panely osazené velkým množstvím LED diod a ultra-zvukové čidlo pro přesnou detekci polohy hlavy testované osoby. Doba administrace: cca 15 min.

35 RT: Reakční test Test RT měří reakční čas na zrakové a sluchové podněty. Kromě měření reakčního času je test zaměřen na diagnostiku pozornosti, schopnosti potlačit chybnou či nepřiměřenou reakci, posuzování úrovně bdělosti a zaměřené pozornosti. Test RT může být použit také v oblasti psychodiagnostiky dětí a dospívajících. Doba administrace: cca 5-10 min.

36 SIGNAL: Test detekce signálu Tento test vychází z teorie detekce signálů a zjišťuje schopnost selektivní pozornosti v průběhu delšího časového úseku. Úkolem probanda v jednotlivých úlohách je rozlišit předem dané podněty od velkého množství jiných podnětů. Test je použitelný pro dospělé a děti od 7 let věku výše. Doba administrace: cca min.

37 SMK: Test senzomotorické koordinace Test SMK je zaměřen na hodnocení schopnosti sensomotorické koordinace. Nejedná se pouze o měření koordinace oko-ruka, ale také obouruční koordinace a méně obvyklé měření koordinace oko-ruka-noha. Doba administrace: cca min.

38 STROOP: Stroopův test interference Klasický test určený pro zjišťování percepční zátěže. Pracuje s jevem vzájemné interference zaměřené pozornosti. Testované osobě jsou prezentována slova označující názvy barev; ty jsou však vytištěny jinými barvami (např. slovo žlutá je vytištěno červenou barvou). Úkolem probanda je jmenovat pouze barvy, jimiž jsou slova vytištěna. Stroop Interference Test je elektronickou verzí klasického Stroopova Color-Word Testu (CWT) z roku Doba administrace: cca 15 min.

39 VIGIL: Test vigilance VIGIL testuje schopnost dlouhodobě udržet pozornost v podmínkách zátěže. Úkolem probanda v jednotlivých testových úlohách je reagovat na specifické signály nízké intenzity, které se objevují náhodně a neupoutávají pozornost automaticky. Doba administrace: cca min.

40 WAFA: Ostražitost WAFF: Zaměřená pozornost WAFG: Rozdělená pozornost WAFR: Prostorová pozornost WAFS: Selektivní pozornost WAFV: Vigilance WAF: Testy vnímání a pozornosti Baterie testů pozornosti WAF vychází z teoretických principů a může být použita pro měření prakticky všech typů pozornosti (zaměřená, selektivní, rozdělená nebo dlouhodobá). WAFW: Pre-testy pro percepční funkce

41 WAF: Testy vnímání a pozornosti WAFA: Ostražitost WAFA měří reakční čas odpovědi na jednoduché vizuální nebo sluchové podněty. Celkem obsahuje 6 subtestů. Doba administrace subtestů: cca 5 min.

42 WAF: Testy vnímání a pozornosti WAFF: Zaměřená pozornost Při testu WAFF klient musí ignorovat rušivé faktory a odpovídat pouze na relevantní vizuální či auditivní podněty. Jsou dostupné 3 subtesty. Doba administrace subtestu: cca 10 min.

43 WAF: Testy vnímání a pozornosti WAFG: Rozdělená pozornost Respondent získává dva vizuální nebo jeden vizuální a jeden auditivní podnět. Jeho úkolem je určit, zda se postupně jeden stimul změnil či nikoliv. WAFG má 2 subtesty. Doba administrace subtestu: cca 12 min.

44 WAF: Testy vnímání a pozornosti WAFR: Prostorová pozornost Celkem 5 subtestů buď se 4 nebo 8 podněty v centrální nebo periferní oblasti slouží ke zjištění úrovně prostorové pozornosti. Doba administrace subtestu: zhruba 5 min.

45 WAF: Testy vnímání a pozornosti WAFS: Selektivní pozornost Respondent získává relevantní nebo nesprávné podněty a má za úkol správně reagovat. WAFS má celkem 3 subtesty. Doba administrace subtestu: zhruba 8 min.

46 WAF: Testy vnímání a pozornosti WAFV: Vigilance Klient má za úkol reagovat na vizuální nebo zvukové podněty, které mění svou intenzitu. Doba administrace pre-testu: min.

47 WAF: Testy vnímání a pozornosti WAFW: Pre-testy pro percepční funkce WAFW může být použit ke zjištění úrovně percepčních schopností klienta potřebných ke splnění úloh baterie WAF. Doba administrace pre-testu: zhruba 2 min.

48 ZBA: Test časové anticipace pohybu Originální, nově vyvinutý test zjišťující schopnost anticipace času a pohybu v prostoru. Test je velmi dobře využitelný v oblasti dopravní psychologie. Doba administrace: cca 10 min.

49 Osobnostní dotazníky

50 BFSI: Pětifaktorový osobnostní inventář Multidimenzionální, modulární osobnostní inventář, konstruovaný na základě modelu Big Five pětifaktorového modelu osobnosti. Hodnotí 5 základních osobnostních dimenzí: vyrovnanost extroverzi otevřenost vůči zkušenosti svědomitost přívětivost Doba administrace: cca 18 min.

51 Speciální testy osobnosti

52 AGDIA: Diagnostika agresivity Dotazník AGDIA je zaměřen na analýzu agresivního chování; spolehlivě diferencuje mezi několika typy a úrovněmi agresivního chování. Doba administrace: cca min.

53 AVIS: Test agresivního chování při řízení Test AVIS zjišťuje prostřednictvím sebeposouzení subjektivní míru rizikového chování v dopravních situacích. Test je charakteristický tím, že umožňuje porovnat chování probanda v běžných situacích s jeho chováním v situacích zátěže. Doba administrace: cca 25 min.

54 DSI: Diferenciální inventář stresu Inventář DSI slouží k posouzení chování probanda v zátěži; zjišťuje nejen míru prožívaného stresu, ale také jeho příčiny či spouštěcí faktory. DSI dává do souvislosti konkrétní druhy chování v zátěži s jednotlivými stresovými situacemi. Doba administrace: cca 15 min.

55 IPS: Osobnostní dotazník situačního chování IPS je sebehodnotící dotazník zaměřený na hodnocení zkušeností a zjišťování obvyklého chování v běžných životních situacích. 80 položek dotazníku hodnotí chování v oblasti sociální komunikace a interpersonálních dovedností, výkonnosti a chování spojené s volnočasovými aktivitami. Doba administrace: cca min.

56 IVPE: Dotazník osobnostních rysů souvisejících s řízením Multidimenzionální osobnostní dotazník zjišťující úroveň těch osobnostních charakteristik, které významně ovlivňují chování člověka v dopravních situacích (schopnost sebekontroly, emocionální stabilita, zodpovědnost apod.). Doba administrace: cca 15 min.

57 MMG je metoda, která v sobě kombinuje aspekty Tematického apercepčního testu (TAT) s prvky klasických dotazníků. Podobně jako v TAT se testový materiál skládá z obrázků znázorňujících nejednoznačné situace, v případě MMG však respondent vyjadřuje svůj souhlas či nesouhlas s několika tvrzeními vztahujícími se k situaci na obrázku. Dotazník je zaměřen na zjištění motivů vztahujících se k výkonu, snahám o kontrolu situace a tendencím ke společensky žádoucímu chování. Doba administrace: cca 8 10 min. MMG: Multi-motivační mřížka

58 SKASUK: Škála zákaznické orientace Jedním z důležitých faktorů vedoucích k úspěchu v obchodně orientovaných profesích a profesích zaměřených na poskytování služeb je schopnost orientace na potřeby zákazníka. SKASUK je dotazníkem zaměřeným na hodnocení této schopnosti, resp. osobnostních charakteristik ovlivňujících schopnost péče o klienta a schopnost orientace na jeho potřeby. Doba administrace: cca 20 min.

59 Objektivní testy osobnosti

60 AHA: Test postojů k práci AHA je objektivní test osobnosti zaměřený na zjišťování celé řady osobnostních rysů či charakteristik souvisejících s výkonem. Dále je zaměřen na zjištění aspirační úrovně, úrovně výkonové motivace a frustrační tolerance. Doba administrace: cca 35 min.

61 WRBTV: Vídeňský test tendence riskovat (dopravní) Objektivní test osobnosti určený k měření specifické tendence k rizikovému chování v dopravních situacích. Tento test je velmi odolný vůči záměrnému zkreslení výsledku ze strany testované osoby. Test využívá moderních multimediálních technologií. Doba administrace: cca 10 min.

62 Testy postojů a zájmů

63 AISTR: Test struktury všeobecných zájmů Dotazník zaměřený na zjišťování individuální struktury postojů a zájmů. Výsledky testu jsou snadno interpretovatelné a obsahují konkrétní doporučení pro plánování kariéry specifická pro jednotlivé úrovně vzdělání. I proto je tento test často využíván a oblíben v oblasti profesního a studijního poradenství. Doba administrace: cca 20 min.

Zavádění nových diagnostických nástrojů do škol a školských zařízení

Zavádění nových diagnostických nástrojů do škol a školských zařízení Zavádění nových diagnostických nástrojů do škol a školských zařízení Realizace: Zlínský kraj Celkový plánovaný počet zapojených žáků: 10.000 KONKRETIZACE NABÍDKY VYTVOŘENÍ, APLIKACE A VYHODNOCENÍ KOMPLEXNÍ

Více

TECHNICKÉ ŠKOLKY. ( pohledem psychologa )

TECHNICKÉ ŠKOLKY. ( pohledem psychologa ) TECHNICKÉ ŠKOLKY ( pohledem psychologa ) Základní otázky, které je nutné si položit v průběhu přípravy na realizaci projektu Technické školky byly : - Do jaké míry rozvíjí znalosti žáků o základech techniky

Více

Základní informace o výkonových a osobnostních metodách použitých v metodice

Základní informace o výkonových a osobnostních metodách použitých v metodice Základní informace o výkonových a osobnostních metodách použitých v metodice Vlasta Rehnová Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Petr Zámečník Kritéria výběru metod zařazených do výzkumu 1. Aktuální

Více

CompACT-Vi. CompACT-Vi. HTS Report. Gabriela Milská ID Datum administrace Dlouhodobá pozornost - Screening 1.

CompACT-Vi. CompACT-Vi. HTS Report. Gabriela Milská ID Datum administrace Dlouhodobá pozornost - Screening 1. CompACT-Vi CompACT-Vi HTS Report ID 8389-72 Datum administrace 14.02.2018 Dlouhodobá pozornost - Screening 1. vydání PŘEHLED VÝSLEDKŮ CompACT-Vi 2/9 Přehled výsledků Obsah Testový profil Vyhodnocení škál

Více

Psychologická diagnostika

Psychologická diagnostika Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Psychologická diagnostika NMgr. obor Psychologie 1 a Cíle, metody a činnosti psychologické diagnostiky.

Více

Základní principy psychologické diagnostiky

Základní principy psychologické diagnostiky Základní principy psychologické diagnostiky Psychodiagnostika dětí a mládeže Psychodiagnostika dětí a mládeže, PSY 403 Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc. Obsah přednášky 1. Psychologická diagnostika

Více

I-S-T 2000 R. Test struktury inteligence IST R. HTS Report. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard A 1.

I-S-T 2000 R. Test struktury inteligence IST R. HTS Report. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard A 1. I-S-T 2000 R Test struktury inteligence IST - 2000 R HTS Report ID 8389-226 Datum administrace 01.11.2018 Standard A 1. vydání I-S-T 2000 R Přehled výsledků 2 / 14 PŘEHLED VÝSLEDKŮ Souhrn výsledků Verbální

Více

Název metody Hlavní zaměření

Název metody Hlavní zaměření Název metody Dotazník typologie osobnosti GPOP Eysenckův osobnostní dotazník EPQ-R Hlavní zaměření Dotazník rozlišuje mezi 16 typy osobnosti dle typologie vycházející z teorie Carla Gustava Junga. Podrobně

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Obecné informace pro uživatele a administrátory dotazníku. Abstraktní myšlení BASIC

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Obecné informace pro uživatele a administrátory dotazníku. Abstraktní myšlení BASIC UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obecné informace pro uživatele a administrátory dotazníku Abstraktní myšlení BASIC 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE O TESTU Test Abstraktní myšlení BASIC vychází z klasických inteligenčních testů

Více

Čtvrtý faktor. Celostní pohled na vícefaktorovou autentizaci. Miroslav Nečas

Čtvrtý faktor. Celostní pohled na vícefaktorovou autentizaci. Miroslav Nečas Čtvrtý faktor Celostní pohled na vícefaktorovou autentizaci Miroslav Nečas Agenda Celostní pohled na vícefaktorovou autentizaci Kdo jsou privilegovaní uživatelé a proč je hlídáme? Co je vícefaktorová autentizace

Více

PŘEDŠKOLNÍ VĚK TESTY INTELIGENCE TESTY SPECIÁLNÍCH SCHOPNOSTÍ A ZNALOSTÍ

PŘEDŠKOLNÍ VĚK TESTY INTELIGENCE TESTY SPECIÁLNÍCH SCHOPNOSTÍ A ZNALOSTÍ PŘEDŠKOLNÍ VĚK TESTY INTELIGENCE SON - R (P. J. Tellegen, J. A. Laros, D. Heider, Testcentrum) Věkové určení: 2;5 7 let Čas potřebný k administraci: 50 60 minut Aktuálnost nástroje: Popis testu: Je to

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

Identifikace nadání z pohledu poradenské praxe. PhDr. Pavla Picková PPP pro Prahu 1,2 a 4

Identifikace nadání z pohledu poradenské praxe. PhDr. Pavla Picková PPP pro Prahu 1,2 a 4 Identifikace nadání z pohledu poradenské praxe PhDr. Pavla Picková PPP pro Prahu 1,2 a 4 Koordinátoři péče o mimořádně nadané v ČR Od roku 2003 působí v každém kraji ČR krajští koordinátoři péče o nadané

Více

Pedagogicko psychologická diagnostika. PhDr. Denisa Denglerová, Ph. D.

Pedagogicko psychologická diagnostika. PhDr. Denisa Denglerová, Ph. D. Pedagogicko psychologická diagnostika PhDr. Denisa Denglerová, Ph. D. Základní studijní literatura Svoboda (2010). Psychologická diagnostika dospělých. Portál Úvodní kapitoly cca po stranu 50 plus adekvátní

Více

Verbální inteligence Numerická inteligence Figurální inteligence Inteligence (celková úroveň poznávacích schopností) Paměť

Verbální inteligence Numerická inteligence Figurální inteligence Inteligence (celková úroveň poznávacích schopností) Paměť Strana 1 z 20 Hrubý skór St. Skór IST-2000R - Test struktury inteligence I-S-T 2000 R - (Standard A) Český standardizační soubor, podle věku - SW standardní hodnoty (100+10z) (původně hodnoty Šedý pruh:

Více

HOGANŮV OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK

HOGANŮV OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK HOGANŮV OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK S T R U Č N Ý P Ř E H L E D ÚVOD Hoganův osobnostní dotazník () je metoda měření normální osobnosti určená pro predikci pracovního výkonu. Je ideálním nástrojem, který vám může

Více

Exekutivní dysfunkce Jak se odráží v běžně dostupných psychologických testech a v životě pacienta

Exekutivní dysfunkce Jak se odráží v běžně dostupných psychologických testech a v životě pacienta Exekutivní dysfunkce Jak se odráží v běžně dostupných psychologických testech a v životě pacienta Sabina Telecká I. neurologická klinika FN u sv. Anny v Brně Exekutivní funkce To, co dělá člověka člověkem

Více

Psychometrie on-line

Psychometrie on-line Psychometrie on-line LMC: Dva roky na trhu psychodiagnostiky Počet firem - 300 Počet použitých nástrojů 10 500 Počet otestovaných lidí 4 500 Poměr dotazníky vs testy - 60 : 40 % Každých 13 sekund je ve

Více

ADOLESCENCE A DOSPĚLOST

ADOLESCENCE A DOSPĚLOST ADOLESCENCE A DOSPĚLOST TESTY INTELIGENCE WISC-III (WECHSLER, česká úprava KREJČÍŘOVÁ, BOSCHEK, DAN, Testcentrum, 2002) Věkové určení: 6 17 let Čas potřebný k administraci: 50 70 minut, při použití doplňkových

Více

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43 OBSAH 1. ÚVOD il 1.1 VYMEZENÍ OBECNÉ PSYCHOLOGIE 11 1.2 METODY POUŽÍVANÉ K HODNOCENÍ PSYCHICKÝCH PROCESŮ A FUNKCÍ 12 1.3 DÍLČÍ OBLASTI, NA NĚŽ JE ZAMĚŘENA OBECNÁ PSYCHOLOGIE 14 1.3.1 Psychologie poznávacích

Více

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení Lenka Procházková Monika Kabátová Specifické poruchy učení

Více

Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka.

Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka. OSOBNOST SPORTOVCE Co je osobnost? Osobnost je soustava duševních vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka. Tvoří ji individuální spojení biologických, psychologických

Více

Psychologický seminář 4. ročník

Psychologický seminář 4. ročník Psychologický seminář 4. ročník Žák: - objasní proč a jak se lidé odlišují ve svých projevech chování, uvede příklady faktorů, které ovlivňují prožívání, chování a činnost člověka - porovná osobnost v

Více

Seznámení s testem kognitivních schopností Woodcock-Johnson International Edition. PhDr. Jarmila Burešová

Seznámení s testem kognitivních schopností Woodcock-Johnson International Edition. PhDr. Jarmila Burešová Seznámení s testem kognitivních schopností Woodcock-Johnson International Edition PhDr. Jarmila Burešová Test Woodcock-Johnson International Edition Test kognitivních schopností Autor: Richard W. Woodcock

Více

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ VZDĚLÁVACÍ A VÝCVIKOVÉ KURZY Nabízíme: INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP PROGRAMY NA KLÍČ Význam má takové vzdělávání, které reaguje na zcela konkrétní potřeby. Kurzy v oblasti : sociálně

Více

Týmová práce. Týmové role a diagnostika. PhDr. Matúš Šucha, PhD. PhDr. Klára Bendová

Týmová práce. Týmové role a diagnostika. PhDr. Matúš Šucha, PhD. PhDr. Klára Bendová Týmová práce Týmové role a diagnostika PhDr. Matúš Šucha, PhD. PhDr. Klára Bendová Cíl dnešní lekce Ukázat si principy a metody hodnocení týmového výkonu Složení týmu a týmové role 7.10.2010 Složení týmu

Více

DOTAZNÍK VOLBY POVOLÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ PROFESNÍ KARIÉRY

DOTAZNÍK VOLBY POVOLÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ PROFESNÍ KARIÉRY DOTAZNÍK VOLBY POVOLÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ PROFESNÍ KARIÉRY AUTOR RECENZE: Hana Svobodová datum vzniku recenze 10. 10. 2014 1.1 název nástroje zkrácený název Dotazník volby povolání a plánování profesní kariéry

Více

INVENTÁŘ MOTIVŮ, HODNOT A PREFERENCÍ

INVENTÁŘ MOTIVŮ, HODNOT A PREFERENCÍ INVENTÁŘ MOTIVŮ, HODNOT A PREFERENCÍ S T R U Č N Ý P Ř E H L E D ÚVOD Inventář motivů, hodnot a preferencí () odhaluje vnitřní hodnoty, cíle a zájmy člověka. Výsledky z inventáře odhalují jaký typ práce,

Více

Akustické aplikace pro IB

Akustické aplikace pro IB Akustické aplikace pro IB Ondřej Jiříček jiricek@fel.cvut.cz Marek Brothánek, Vojtěch Jandák Akustické aplikace pro IB p.1/12 Hodnocení kvality zvuku Akustické aplikace pro IB p.2/12 Kvalita zvuku Zvuk

Více

Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek)

Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek) Seznam příloh Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek) Příloha 2: Ukázka dysgrafie (obrázek) Příloha 3: Ukázka dysortografie (obrázek) Příloha

Více

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením Okruh č. 6 Logopedická péče o jedince se sluchovým postižením doplnění (z Bc. Studia viz materiály k tématu Orální řeč u osob se sluchovým postižením ) Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým

Více

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Mgr. Kateřina Svěcená ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Co jsou kognitivní

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Didaktické metody Metodou

Didaktické metody Metodou Didaktické metody Metodou rozumíme záměrné, plánovité uspořádání úkolů a činností sportovce tak, aby vzhledem k spolupůsobícím podmínkám byl co nejefektivněji dosažen tréninkový cíl. Z aspektu trenéra

Více

Pedagogická psychologie. Klasické teorie učení

Pedagogická psychologie. Klasické teorie učení Pedagogická psychologie Klasické teorie učení Úvodem Učení (Čáp, 2001) Získávání zkušeností, utváření a pozměňování jedince v průběhu života. Opakem vrozeného Probíhá i na subhumánní úrovni Funkce učení

Více

Diagnostika mentálních retardací

Diagnostika mentálních retardací Diagnostika mentálních retardací Psychodiagnostika - aplikovaná psychologická disciplína. Jejím úkolem je zjišťování a měření duševních vlastností a stavů, popřípadě dalších charakteristik jedince. Je

Více

OBSAH. Autoři jednotlivých kapitol O autorech Seznam zkratek Předmluva k druhému vydání Úvod... 19

OBSAH. Autoři jednotlivých kapitol O autorech Seznam zkratek Předmluva k druhému vydání Úvod... 19 OBSAH Autoři jednotlivých kapitol..................................... 11 O autorech................................................... 13 Seznam zkratek...............................................

Více

Online psychodiagnostika při výběru obchodních zástupců finančních poradců

Online psychodiagnostika při výběru obchodních zástupců finančních poradců Online psychodiagnostika při výběru obchodních zástupců finančních poradců POPIS PROJEKTU: V rámci výběru kandidátů na pozice obchodních zástupců finančních poradců byla využita diagnostická baterie tvořená

Více

TESTUJEME OSOBNOSTNÍ PROFIL PRODUKTOVÉHO MANAŽERA JSTE OPRAVDU TI PRAVÍ?

TESTUJEME OSOBNOSTNÍ PROFIL PRODUKTOVÉHO MANAŽERA JSTE OPRAVDU TI PRAVÍ? PHARMBUSINESS MAGAZÍN PŘÍSPĚVEK CROWN PERSONNEL TESTUJEME OSOBNOSTNÍ PROFIL PRODUKTOVÉHO MANAŽERA JSTE OPRAVDU TI PRAVÍ? PROČ TESTOVAT? Názory na užitečnost osobnostního testování uchazečů o práci produktového

Více

Psychologické aspekty školní úspěšnosti

Psychologické aspekty školní úspěšnosti Psychologické aspekty školní úspěšnosti Co ovlivňuje školní úspěšnost vnější faktory učivo učitel a vyuč. metoda celkový kontext vzdělávání vnitřní faktory motivace vědomosti vlastnosti metoda učení biolog.

Více

Posouzení pracovní zátěže dle doby jízdního výkonu u strojvedoucích metra

Posouzení pracovní zátěže dle doby jízdního výkonu u strojvedoucích metra Posouzení pracovní zátěže dle doby jízdního výkonu u strojvedoucích metra Státní zdravotní ústav PhDr. V. Blažková, MUDr. J. Jeřábek, CSc. P. Malá, J. Nováková Cíl studie Posouzení pracovní zátěže strojvedoucích

Více

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 k učení 6 vyhledává a třídí informace efektně je využívá v procesu

Více

shine. light of change.

shine. light of change. shine. light of change. Jak rozpoznat, je-li člověk vhodný jako projektový manažer? Michael Motal Záměr Ukázat Iniciovat Jak podpořit rozhodování Jak zvážit smysluplnost investice do člověka Výměnu názorů

Více

ASK. Test deduktivního a kreativního myšlení. HTS Report. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard 1. vydání

ASK. Test deduktivního a kreativního myšlení. HTS Report. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard 1. vydání ASK Test deduktivního a kreativního myšlení HTS Report ID 8389-226 Datum administrace 04.12.2018 Standard 1. vydání PŘEHLED VÝSLEDKŮ ASK 2/8 Přehled výsledků Analýza deduktivního a kreativního myšlení

Více

Determinační test. Version Stručná verze

Determinační test. Version Stručná verze DT Determinační test Version 32.00 Stručná verze Mödling, Dezember 2007 Copyright 1986 by SCHUHFRIED GmbH Autor testu: G. Schuhfried Autor manuálu: W. Neuwirth & M. Benesch Překlad: S. Hoskovcová OBSAH

Více

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D.

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. POJMY Diagnostika je poznávacím procesem, jehož cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu našeho zájmu, a to všech jeho důležitých znaků a charakteristik

Více

Diagnostická činnost

Diagnostická činnost VÝZKUMNÉ METODY V PSYCHOLOGII Diagnostická činnost Diagnostická činnost je souhrn postupů a technik jejichž cílem je stanovit diagnózu (psychický stav jedince). Jejím cílem může být např.:. Diagnostická

Více

6. Za 18b se vkládá nový 18c, který včetně nadpisu zní:

6. Za 18b se vkládá nový 18c, který včetně nadpisu zní: Strana 1626 Sbírka zákonů č. 75 / 2016 75 VYHLÁŠKA ze dne 9. března 2016, kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších

Více

Autodiagnostika učitele

Autodiagnostika učitele Autodiagnostika učitele Přednáška PdF MU Jana Kratochvílová Autodiagnostika učitele Co si představíme pod daným pojmem? Autodiagnostika učitele V nejširším smyslu jako způsob poznávání a hodnocení vlastní

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

Dolování dat z dotazníků. Ondřej Takács

Dolování dat z dotazníků. Ondřej Takács Dolování dat z dotazníků Ondřej Takács Úvod Součást projektu, který se zabývá individualizovaným e-learningem virtuální učitel, který svůj výklad přizpůsobuje statickým či dynamicky se měnícím vlastnostem

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Emocionální a interpersonální inteligence

Emocionální a interpersonální inteligence Emocionální a interpersonální inteligence MODELY První model emoční inteligence nabídli Salovey a Mayer v roce 1990. Emoční inteligence se v jejich formálním pojetí týká zpracovávání emočních informací

Více

Inženýr IT a řídících systémů

Inženýr IT a řídících systémů Inženýr IT a řídících systémů Kdo to je: Inženýr IT a řídících systémů je vysoce kvalifikovaný pracovník, který komplexně stanovuje směry technického rozvoje řídících technologických systémů a nastavení

Více

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 OBSAH Úvod: Cíl a pojetí této učebnice 11 Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 1. Pět zastavení na cestě ke vzniku vědecké psychologie 21 1.1 Zastavení prvé - důraz na duši 21

Více

Vyžádané přednášky. Projektivní techniky: vědecký status a/nebo klinická zkušenost. Diagnostika nadania v teórii, vo výskume a v praxi

Vyžádané přednášky. Projektivní techniky: vědecký status a/nebo klinická zkušenost. Diagnostika nadania v teórii, vo výskume a v praxi ǀ ǀ Vyžádané přednášky Projektivní techniky: vědecký status a/nebo klinická zkušenost Diagnostika nadania v teórii, vo výskume a v praxi Meze a možnosti výuky diagnostiky a klinického managementu v psychiatrii

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

RECENZE TESTU SVF78 PSYCHODIAGNOSTIKA DOSPĚLÝCH, PSY402. Petra Dvořáková , Psychologie

RECENZE TESTU SVF78 PSYCHODIAGNOSTIKA DOSPĚLÝCH, PSY402. Petra Dvořáková , Psychologie RECENZE TESTU SVF78 PSYCHODIAGNOSTIKA DOSPĚLÝCH, PSY402 Petra Dvořáková 383128, Psychologie Vyučující: Mgr. Stanislav Ježek, PhD. Datum odevzdání: 13.10. 2014 Fakulta sociálních studií MU, 2014/2015 SVF

Více

Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním

Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním Projekt, financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR Průběh diagnostiky Diagnostika

Více

Testování v rehabilitaci

Testování v rehabilitaci Testování v rehabilitaci K hodnocení klientů bylo sestaveno mnoho hodnotících a měřících technik a škál. Autoři je nastavili tak, aby co nejobjektivněji vystihovaly sledované parametry. Fyzioterapeut je

Více

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Proč? Na co

Více

Název materiálu: Paměť a učení Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Paměť a učení Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

WORKTEST PROFIL OSOBNOSTI - DÍTĚ, STUDENT GRAFICKÁ ČÁST JMÉNO A PŘÍJMENÍ: STUDENT DEMO DATUM VYHOTOVENÍ TESTU:

WORKTEST PROFIL OSOBNOSTI - DÍTĚ, STUDENT GRAFICKÁ ČÁST JMÉNO A PŘÍJMENÍ: STUDENT DEMO DATUM VYHOTOVENÍ TESTU: WORKTEST PROFIL OSOBNOSTI - DÍTĚ, STUDENT GRAFICKÁ ČÁST JMÉNO A PŘÍJMENÍ: STUDENT DEMO DATUM VYHOTOVENÍ TESTU: 22.06.2015 Assessment s.r.o., Štěrboholská 102a, budova B, 102 00 Praha 10 Společnost byla

Více

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí Mgr. Olga Košťálková Ergoterapie Specializovaný zdravotnický obor, který využívá smysluplné činnosti k dosažení komplexního zdraví. Pomáhá řešit

Více

Organizační chování. Osobnost člověka v organizaci

Organizační chování. Osobnost člověka v organizaci Organizační chování Osobnost člověka v organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Psychologie výběru zaměstnanců Metody výběru psychodiagnostické metody. PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Psychologie výběru zaměstnanců Metody výběru psychodiagnostické metody. PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Psychologie výběru zaměstnanců Metody výběru psychodiagnostické metody PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání

Více

Referent zaměstnanosti - odborný kariérový poradce IPS

Referent zaměstnanosti - odborný kariérový poradce IPS Referent zaměstnanosti - odborný kariérový poradce IPS Referent zaměstnanosti odborný kariérový poradce IPS poskytuje služby zaměřené na pomoc žákům, studentům i zájemcům z řad široké veřejnosti při výběru

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie Dětský klinický psycholog I. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících 1. Psychologická vývojová diagnostika

Více

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Psychologie práce, organizace a řízení NMgr. obor Psychologie 1 Předmět a metody psychologie práce a

Více

OSOBNOSTNÍ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PROCESY UČENÍ. Psychologie výchovy a vzdělávání

OSOBNOSTNÍ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PROCESY UČENÍ. Psychologie výchovy a vzdělávání OSOBNOSTNÍ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PROCESY UČENÍ Psychologie výchovy a vzdělávání Úkoly pedagogické psychologie vysvětlovat, ovlivňovat, projektovat. Hlavním poslání oboru tedy není objevovat věci jaké jsou,

Více

Jak efektivně přednášet v době e-learningu

Jak efektivně přednášet v době e-learningu ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Jak efektivně přednášet v době e-learningu David Vaněček Masarykův ústav vyšších studií Katedra inženýrské pedagogiky Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Protektivní faktory učitelského vyhoření pilotní studie

Protektivní faktory učitelského vyhoření pilotní studie Protektivní faktory učitelského vyhoření pilotní studie Irena Smetáčková Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzita Karlova v Praze RYBA SMRDÍ OD HLAVY Kvalita školní výuky začíná od vyučujících.

Více

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková LOGOPEDICKÝ ASISTENT Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková 25.11. 2014 V LIBERCI Logopedická prevence 01 Dětský věk, zejména prvních 7 let, je dobou

Více

Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ

Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ Tím, že za stéblo zataháš, pšenice rychleji neporoste aneb každé dítě má právo rozvíjet se

Více

Postoje. Měření postojů

Postoje. Měření postojů Postoje Měření postojů Postoje Relativně stálé tendence k jednání Naučené Týkají se příznivých nebo nepříznivých reakcí Souvisí s jednáním a činností Dimenze postojů Kognitivní -názory a myšlenky Afektivní

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

ŠKOLNÍ HODNOCENÍ. Co nás čeká? školní hodnocení. RNDr. Milan Šmídl, Ph.D

ŠKOLNÍ HODNOCENÍ. Co nás čeká? školní hodnocení. RNDr. Milan Šmídl, Ph.D ŠKOLNÍ HODNOCENÍ RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co nás čeká? školní hodnocení Typy Funkce Průběh Kritéria Subjektivní zdroje chyb hodnocení Typy hodnocení Klasifikace a známky Slovní hodnocení Ústní a písemné

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHO VY A SPORTU TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM VOJENSKÁ TĚLOVÝCHOVA I. SPOLEČENSKOVĚDNÍ PŘEDMĚTY Filosofie sportu 1. Pojmová reflexe kinantropologie

Více

Kognitivní deficit: Od screeningu k podrobnějšímu neuropsychologickému vyšetření. Sabina Goldemundová

Kognitivní deficit: Od screeningu k podrobnějšímu neuropsychologickému vyšetření. Sabina Goldemundová Kognitivní deficit: Od screeningu k podrobnějšímu neuropsychologickému vyšetření Sabina Goldemundová Kdy nestačí screening? Pohled indikujícího lékaře X psychologa X pacienta Poměr cena : výkon Co všechno

Více

Neuropsychologická rehabilitace a diagnostika Vývoj

Neuropsychologická rehabilitace a diagnostika Vývoj www.schuhfried.at Qualität durch Kompetenz seit 1947 Neuropsychologická rehabilitace a diagnostika Vývoj Markus Kempinski 26 st February, 2015 www.schuhfried.at Qualität durch Kompetenz seit 1947 CogniPlus

Více

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3.

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Jak najít hranice mezi stárnutím a Alzheimerovou nemocí? Bartoš, Raisová:

Více

Vyšetřovací metody II

Vyšetřovací metody II Vyšetřovací metody II Zásady testování v rehabilitaci Součástí vyšetřovacích postupů v rehabilitaci je i získání informací o tělesném i psychickém stavu a možnostech pacienta. Testování stavu pacienta

Více

Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník

Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník Na svých pozicích řešíte množství situací a vztahů, které jsou pro vás náročnější než jiné a pravděpodobně si kladete otázku proč. Jednou z možností, jak na tuto

Více

Národní ústav pro vzdělávání Valtice, (4) Posuzovací archy

Národní ústav pro vzdělávání Valtice, (4) Posuzovací archy Národní ústav pro vzdělávání Valtice, 10.4.2012 Ověřování a standardizace evaluačních nástrojů (4) Posuzovací archy Kateřina Vlčková Institut výzkumu školního vzdělávání, Katedra pedagogiky Pedagogická

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Olomoucký kraj Kč Kč Kč CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Olomoucký kraj Kč Kč Kč CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Karierový poradce Kariérový poradce prostřednictvím kariérových technik, metod a postupů poskytuje poradenské služby, jejichž cílem je pomáhat a podporovat jednotlivce nebo skupiny osob v jakémkoliv věku

Více

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Determinace osobnosti Základní psychologie - obecná psychologie - psychologie osobnosti - sociální psychologie - vývojová psychologie Psychopatologie

Více

WINTER. PSYCHOLOGICKÉ Template ASPEKTY VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH. Mgr. Kateřina Švejdová Kontakt:

WINTER. PSYCHOLOGICKÉ Template ASPEKTY VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH. Mgr. Kateřina Švejdová Kontakt: 01 WINTER PSYCHOLOGICKÉ Template ASPEKTY VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Mgr. Kateřina Švejdová Kontakt: katka.svejdova@seznam.cz Odborný seminář CVLK, 17. 2. 2012 CO JE VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH? 02 Vzdělávání v průběhu

Více

3.6 Assessment centrum (AC) 3.7 Sebehodnocení, hodnocení nadřízených a spolupracovníků. 3.8 Další metody

3.6 Assessment centrum (AC) 3.7 Sebehodnocení, hodnocení nadřízených a spolupracovníků. 3.8 Další metody n ASSESSMENT CENTRUM 3.6 Assessment centrum (AC) AC není metodou samostatnou, ale souborem metod, mezi něž patří interview, simulační metody, manažerské hry, individuální a skupinová cvičení, psychodiagnostické

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Studijní obor: Forma studia: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

Úvod do psychologie

Úvod do psychologie Úvod do psychologie 26.10.2012 Marie Prokešová Eysenck, Keane Kognitivní psychologie Helena Vlčková Guggenbuhl, Craig Nebezpečí moci v pomáhajících profesích Daniela Kraydlová L Intelligenza Emotiva predice

Více

Strojní inženýr investic a engineeringu

Strojní inženýr investic a engineeringu Strojní inženýr Kdo to je: Strojní inženýr je vysoce kvalifikovaný pracovník, který koordinuje a řídí zpracovávání technické dokumentace pro strojírenskou výrobu, zajišťuje a organizuje přípravu a výstavbu

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D.

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

HOGANŮV ROZVOJOVÝ TEST

HOGANŮV ROZVOJOVÝ TEST HOGANŮV ROZVOJOVÝ TEST S T R U Č N Ý P Ř E H L E D ÚVOD Hoganův rozvojový test () identifikuje rizikové tendence osobnosti a odchylky v lidském chování. Tyto tendence se často projeví v krizových a zátěžových

Více