Úspory energií v domácnosti. Jak snadno šetřit elektřinu, zemní plyn, teplo a vodu? Proč a kdy měnit dodavatele energie?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úspory energií v domácnosti. Jak snadno šetřit elektřinu, zemní plyn, teplo a vodu? Proč a kdy měnit dodavatele energie?"

Transkript

1 Úspory energií v domácnosti Jak snadno šetřit elektřinu, zemní plyn, teplo a vodu? Proč a kdy měnit dodavatele energie? Autorka: Mgr. Jana Poncarová

2 Energetická chudoba: Proč se zabývat úsporami energií? V současné době se stále častěji hovoří o tzv. energetické chudobě. Tedy situaci, kdy některé domácnosti (zpravidla jednočlenné a tvořené seniory či sociálně slabšími) budou muset zvolit mezi energií a potravinami. Podle analýz Evropské unie může být energetickou chudobou postiženo až 20 % českých domácností. Spotřebiče sice neustále snižují svoji energetickou náročnost, ale jejich počet v domácnosti roste. Kromě ledničky, pračky a myčky, jsou to televizory, počítače, nejrůznější přehrávače, k tomu pochopitelně kávovar, rychlovarná konvice nebo pressovač. A pak ještě spoustu dalších drobných přístrojů, třeba elektronický budík, nabíječky mobilu, notebooku nebo tabletu. Úspory elektřiny Šetřit doma elektrickou energii se vyplatí. Podívejme se, jak lze úsporným provozem snížit spotřebu u vybraných domácích elektrospotřebičů. Sledujte energetický štítek Při nákupu nových spotřebičů mnohé napoví tzv. energetický štítek. Ten ukazuje energetickou třídu spotřebiče, která odkazuje na účinnost a energetickou efektivitu. Nyní jsou běžně k dostání spotřebiče ve třídě A+++. Štítkování se neustále zpřísňuje. Některé spotřebiče mají nejhorší možnou třídu A (například lednice). Ze štítku je možné vyčíst průměrnou spotřebu a další klíčové údaje (např. hluk, spotřeba vody apod.).vybaveny jsou jím nejen spotřebiče v obchodech, ale i na internetu. Energetický štítek najdeme na ledničkách, pračkách, myčkách, TV apod.

3 Lednička Energetická náročnost ledniček se snižuje už od roku Stále ale patří k náročným spotřebičům. Výrobci používají lepší izolační materiály i kompresory. Na snižování spotřeby má pozitivní vliv i energetické štítkování, které spotřebu elektřiny zákazníkům přehledně a srovnatelně dokumentuje. Energetický štítek ledniček obsahuje třídy energetické účinnosti A+++ až D. Platí ale, že třída A+ je momentálně tou nejméně úspornou, kterou lze v současnosti uvádět na trh. Třída A již v kategorii chladniček a mrazniček (i praček a myček nádobí) neznamená úsporný výrobek. Co sledovat při výběru ledničky Energetická třída spotřebiče (v případě chladniček nejúspornější A+++, nejméně úsporná A+). Celková spotřeba energie v kwh za rok. Objem chladničky (zvažte přitom, zda větší lednice skutečně využijete a nebudou z poloviny prázdné). Hlučnost spotřebiče (uváděná v db). Další funkce, které mohou zpříjemnit provoz nebo snížit spotřebu (např. automatické odmrazování apod.). Vyplatí se nová lednička? Podle propočtů ledničky A+++ se spotřebou 150 kwh za rok ušetří oproti chladničkám v kategorii A se spotřebou 350 kwh za rok asi korun ročně. Samotná návratnost pouze z hlediska úspor financí za energie tedy bude v horizontu několika let. Úsporný provoz lednice Lednici nestavte blízko zdroje tepla (radiátor, sporák, jiný spotřebič ). Důležitá je i vhodná teplota v místnosti. Každý stupeň nad 20 C nutí lednici více chladit (nárůst spotřeby cca o 6 procent). Zkontrolujte těsnění u dvířek lednice, případně ho vyměňte. Dveře od lednice zbytečně často neotvírejte a zkraťte dobu, kdy z lednice berete/vkládáte potraviny na minimum. Nastavte správně teplotu v lednici pro běžný provoz dostačuje +5 C v chladícím prostoru a -18 C v mrazáku. Každý další stupeň dolů opět zvyšuje spotřebu. Pravidelně lednici odmrazujte námraza způsobuje opět vyšší spotřebu. Do ledničky nedávejte nikdy horké jídlo. Efektivnímu proudění vzduchu a chlazení přispěje i rovnoměrné rozložení potravin uvnitř chladničky. Test spotřeby ledniček Měření spotřeby ledniček ukázalo, že výše spotřeby nezáleží jen na energetické třídě, ale i na prostřední, ve kterém je lednička umístěna. Malá lednice třídy A+ z roku 2009 je umístěna na chodbě staré chalupy, kde se netopí a nejsou zde ani žádné jiné elektrospotřebiče, které by okolí lednice ohřívaly a zvyšovaly tak její spotřebu. Lednice má celkový objem 175 l a podle údajů výrobce by měla spotřebovat kolem 0,45 kwh elektřiny za 24 hodin. Podle našeho měřiče spotřeby elektřiny si lednice vzala za 24 hodin pouze 0,28 kwh.

4 U třicet let staré ledničky o objemu 170 litrů jsme předpokládali velmi vysokou spotřebu. Elektrospotřebič je umístěný v kuchyni staršího rodinného domu, kde se teplota pohybuje kolem 19 C. Návod na obsluhu lednice udává spotřebu 1,2 kwh za 24 hodin. Výsledky měření byly více než překvapivé. Za 24 hodin svého provozu lednice spotřebovala 0,67 kwh elektřiny. TEST spotřeby lednic Lednice a třída Spotřeba v kwh/24h Náklady v Kč/den Náklady v Kč/rok Whirpool "A+" 0,28 1, Calex (30 let) 0, LED osvětlení Pro řadu spotřebitelů je komplikované vypořádat se se zákazem edisonek, které naše domovy prosvětlovaly více než 130 let. Je potřeba si uvědomit, že klasická žárovka přemění až 90 procent energie na neužitečné teplo a pouze 10 procent využije na svícení. Za běžnou žárovku, která vydržela v průměru svítit kolem hodin, jsme utratili cca 15 korun. Světelný zdroj LED nás bude stát sice v průměru kolem 250 až 400 korun, ale vydrží svítit celých hodin. Roční spotřeba LED je 8 kwh, což při současných cenách elektřiny (v průměru kolem 4 korun za kilowatthodinu) odpovídá 32 korunám. Pro srovnání klasická žárovka by spotřebovala 60 kwh, tedy elektřinu za 240 korun. Vývoj LED osvětlení není stále ukončen, účinnost se každým rokem zvyšuje, zatímco cena klesá. Výběr osvětlení Teplo světla Čím méně stupňů Kelvina zdroj má, tím teplejší bílé světlo vyzařuje, teplé světlo má méně než K. Kvalitní světelný zdroj má na obalu uvedenou přesnou barvu světla, nikoli pouhý rozptyl, např K. V místech určených k odpočinku (především obývací pokoj a ložnice) lze doporučit teple bílé barevné tóny (teploty chromatičnosti v rozmezí K). Naopak v místech určených k práci a soustředění je vhodná chladnější bílá (teplota chromatičnosti kolem 4000 K).

5 Objem a intenzita vyzařovaného světla Údaj o světelném toku se udává v Lumenech lm. Čím vyšší je světelný tok, tím více světla vám nový zdroj poskytne Běžnou 60W žárovku lumenů v případě LED, 702 lumenů v případě halogenové žárovky a 741 lumenů u kompaktní zářivky. Čím nahradit klasickou 60W žárovku? LED osvětlení o příkonu cca 9 W Kompaktní zářivka o příkonu cca 12 W Halogenová žárovka o příkonu cca 52 W Srovnání spotřeby jednotlivých zdrojů světla Výpočet klasická žárovka halogenová žárovka kompaktní žárovka úsporná LED žárovka Spotřeba 60 W 52 W 12 W 9 W Životnost 1 rok 2 roky 12 let 25 let Cena žárovky za 25 let 250 Kč 600 Kč 270 Kč 500 Kč Náklady na elektřinu za 25 let* Kč Kč Kč Kč Celkové náklady za Kč Kč Kč Kč Stand-by neboli pohotovostní režim Stand-by neboli pohotovostní režim je u spotřebičů takový stav, kdy nevykonávají svou hlavní funkci, ale přesto spotřebovávají elektřinu. Příkladem může být televize. Ačkoli zrovna nehraje, stále na ní svítí malá červená dioda televize je v pohotovosti, čeká, až stisknete tlačítko na ovladači. Podle průzkumů EU má pohotovostní režim na svědomí 8 až 15 procent z celkové spotřeby elektřiny v domácnosti (záleží na počtu spotřebičů ve stand-by v domácnosti). Pokud průměrná domácnost spotřebuje kolem kwh znamená to, že 160 až 200 kwh padne na pohotovostní režim. To v přepočtu představuje asi 670 až 850 Kč. Aktuálně nesmí mít nové spotřebiče spotřebu ve stand-by více než 1 W (starší mají kolem 2 až 4). Jak se bránit stand-by režimu? Řešení je jednoduché spotřebiče vypínejte úplně. Například lze napojit video, TV, hi-fi apod. do prodlužovacího kabelu se spínačem (jednoduše lze zapnout/vypnout).

6 Pračka Z hlediska objemu se trh posouvá od klasických 5kg praček k modelům s 6 až 9kg náplní. Záleží zejména na velikosti domácnosti, jaká náplň je vhodná, protože praní s nevyužitou kapacitou samozřejmě zbytečně spotřebovává část energie a vody. Pračka v energetické třídě A+++ je asi o 32 procent úspornější než spotřebič ve třídě A. V současné době je možné uvádět na trh jen pračky v kategorii A+ a lepší. Nejúspornější modely praček na trhu jsou k dostání v kategorii A+++, a to ideálně v kombinaci s omezenou spotřebou vody a vysokou třídou účinnosti odstřeďován prádla (v kategorii A nebo B). Všechny pračky uváděné na trh od prosince 2013 musí disponovat funkcí praní ve studené vodě (teplota 20 C). Energetický štítek už neobsahuje třídu účinnosti praní, protože všechny pračky s kapacitou nad 3 kg mají povinně třídu účinnosti praní A. Jak ušetřit vodu a energii při praní Využijte kapacitu pračky na maximum. Zapínejte ji až ve chvíli, kdy je buben plný. V současné době jsou na trhu pračky s objemem od 3 do 11 kg. Při častějším praní se vyplatí uvažovat o kapacitě praček s náplní 6 nebo 7 kg. Tím snížíte počet pracích cyklů, tedy i provozní náklady. Zajímejte se o počet otáček za minutu. Tento ukazatel má vliv na odstřeďování, resp. zbytkovou vlhkost prádla. Čím vyšší je počet otáček, tím je prádlo lépe vyždímané. Pokud následně používáte sušičku prádla, znamená to i snížení spotřeby energie na sušení. Využijte funkci odloženého startu. Ta umožňuje oddálit začátek praní (nastavíte si konkrétní čas). Tuto funkci oceníte v případě využívání sazby s nízkým tarifem (dříve noční proud). Prádlo perte při nižších teplotách. Předepírání používejte jen v nutných případech.

7 Úspory energie změnou dodavatele Odběratelé si od roku 2006 mohou svobodně vybrat svého dodavatele elektřiny, od roku 2007 i dodavatele zemního plynu. To do energetického trhu vneslo dvě roviny: Odběratelé mohou optimalizovat své účty za elektřinu a plyn (v závislosti na spotřebě ušetří několik stovek až tisíc korun). Objevili se i nepoctiví obchodníci, kteří využívají podomní prodej a nekalé prodejní praktiky. Nejohroženější skupinou jsou v tomto případě senioři. Například v roce 2012 změnilo dodavatele energie přes odběratelů. Ne vždy se změna dodavatele pojí se skutečnou úsporou, lepšími službami a dalšími výhodami. Distributor versus dodavatel Distributor je společnost, která vlastní dráty nebo potrubí. Tedy infrastrukturu, jež přivádí komoditu do domácnosti. Stará se také o měřidla (elektroměr, plynoměr) a provádí jejich odečty. Distributora změnit nelze! Dodavatel je společnost obchodující s elektřinou nebo plynem. Nakupuje energii na burze a prodává jí konečnému spotřebiteli. Dodavatele lze změnit a vhodným výběrem (po zralé úvaze) je možné i ušetřit. Složení ceny elektřiny a zemního plynu Změnou dodavatele lze ovlivnit jen část z celkové ceny elektřiny nebo zemního plynu. Jedná se platbu za obchodní složku (komodita, silová elektřina). Další část tvoří regulované poplatky stanovené Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Ty zůstávají stále stejné (jdou na účet distributora). Jedná se například o platbu za distribuci, příspěvek na OZE apod. Cena elektřiny změnou dodavatele lze ovlivnit necelých 50 % z celkové ceny. Cena plynu změnou dodavatele lze ovlivnit cca 70 % z ceny (vyšší úspory).

8 Úspory změnou dodavatele a jeho výběr Při úvahách o změně dodavatele je třeba dodržet následující: Rozhodně nic nepodepisujte mezi dveřmi nebo nekývněte na nabídku po telefonu nyní lze smlouvu sjednat jen pouhým ano vyřčeným do sluchátka! Vše si řádně spočítejte: využijte nezávislé kalkulačky na webu (např. ERÚ), nebo využijte bezplatné energetické poradenství (EnergetickaPoradna.cz). Ověřte si, zda je dodavatel dostupný (fungující telefonní linka, zákaznické centrum ) Zjistěte si, jaký typ smlouvy dodavatel nabízí z praxe se ukazují nevýhodné smlouvy na dobu určitou (často spojené s fixací ceny). Výhodnější jsou smlouvy na dobu neurčitou, které lze kdykoli vypovědět. Prohlédněte si www stránky dodavatele, informujte se o nabízených službách, zda např. poskytuje bezplatnou telefonní linku. Pozor na různé bonusy, které nevyužijete nebo jsou výměnou za něco. Pročtěte si obchodní podmínky. Sledujte zejména různé poplatky (sankční, aktivační) slušní dodavatelé je neúčtují! Smlouva na dobu určitou versus smlouva na dobu neurčitou Klasické smlouvy na dobu neurčitou (které lze kdykoli vypovědět a pojí se s 3měsíční výpovědní lhůtou) někteří dodavatelé (i velcí a zavedení) nahradili smlouvami na dobu určitou (např. na 2, 5 či dokonce 10 let!). Smlouvy na dobu určitou nelze vypovědět po dobu, na níž byly sjednané. Jinak hrozí sankce. Smlouvy na dobu určitou nekončí svým uplynutím, ale většinou se automaticky prodlužují na další období! Dodavatelé vás nekontaktují s tím, zda chcete smlouvu prodlužit. Smlouvu na dobu určitou je třeba vypovědět v předstihu (to se liší například 20 dní, 3 měsíce apod. = nevýhoda musíte si datum pohlídat). Jak probíhá změna dodavatele Se změnou je vám vždy nápomocný nový dodavatel (ten, k němuž přecházíte). Až si vše spočítáte a promyslíte, můžete dodavatele kontaktovat (nebo využít zprostředkování). Nový dodavatel za vás podá výpověď s ohledem na typ smlouvy. Obdržíte nový rozpis záloh a nastavíte si změnu plateb (např. zrušení souhlasu původního inkasa, nastavení nového). Nemění se elektroměr ani další záležitosti spojené s distribucí. Příklad úspory Domácnost, která elektřinou jen svítí (distribuční sazba D02d) a má spotřebu kolem 1,5 MWh může změnou dodavatele ušetřit cca 500 až 600 korun ročně. Domácnost, která vytápí zemním plynem a spotřebuje kolem 29 MWh ročně, může změnou dodavatele ušetřit kolem 5 až korun ročně. Pro nezávislé a přesné cenové srovnání dodavatelů zdarma kontaktujte EnergetickouPoradnu.cz. Připravíme vám přehledné srovnání cen dodavatelů a doporučíme optimální řešení. Poradíme vám i s výběrem tarifu nebo distribuční sazby. Více na

9 Pozor na podomní prodej Podomní prodej (nejen elektřiny a plynu) je palčivým problémem. Vyškolení obchodníci se cíleně soustředí zejména na seniory, nemocné lidi apod. Jsou vybaveni argumenty a pořádnou dávkou drzosti. Jak se bránit podomnímu prodeji Nikoho nepouštějte do svých domovů. Každý, kdo zvoní a mává před vámi jakousi kartičkou, by vám měl být podezřelý. Důsledně si ověřte totožnost osoby, která přichází s určitou nabídkou, především levnějšími sazbami za elektřinu nebo plyn. Rozlišujte mezi dodavatelem energie a distributorem. Odečet elektroměru nebo plynoměru provádí vždy pracovník distributora (nikoli dodavatele!) a rozhodně k tomu nepotřebuje vidět vaše faktury. Před podpisem jakýchkoli dokumentů (vč. plné moci) je třeba seznámit se podrobně s veškerými podklady, obchodními podmínkami, ceníkem apod. Není vhodné kývnout hned na první nabídku, ale ceny elektřiny nebo plynu si porovnat na některém nezávislém kalkulátoru, popř. konzultovat změnu dodavatele s nezávislým odborníkem. Nejčastější lživé argumenty podomních prodejců Vydávají se za někoho jiného pracovníka distribuční společnosti, vašeho dodavatele nebo dokonce pracovníka ERÚ (ti ale nikdy domácnosti neobchází!). Říkají, že vám jdou zlevnit tarif, změnit fakturační adresu, zkontrolovat sazbu apod. Vyžádají si vaši stávající fakturu a smlouvu. To proto, že si z nich pohodlně opíšou údaje, které potřebují pro novou smlouvu. I když se ptáte, zda jde o změnu dodavatele, budou vám tvrdit, že nikoli. Vynalézají stále nové metody například rozdávají LED osvětlení zdarma (fakticky jde o podpis kupní smlouvy). Pozor smlouvu lze uzavřít i po telefonu. Nikdy nic neodsouhlaste do sluchátka. Nenechte si ani poslat kurýra s dokumenty (většinou nechce odejít, dokud nepodepíšete). Co dělat, když podepíšete? Jak bezplatně odstoupit? Od smlouvy podepsané při podomním prodeji je možné odstoupit na základě platné legislativy bezplatně, a to dvěma možnými způsoby. Občanský zákoník (paragraf 1829) říká, že od smlouvy podepsané při podomním prodeji lze odstoupit do 14 dnů, rozhoduje přitom datum odeslání zásilky. Energetický zákon (paragraf 11, odst. 2) říká, že od smlouvy na dodávky energie lze odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávek.

10 Úspory vody Tipy a fakta Denně jeden člověk spotřebuje podle statistik asi 110 až 120 litrů vody. Pozor na kapající kohoutek když ukápne 10 kapek za minutu, rovná se to 40 litrům týdně a asi 2 kubíkům vody ročně. Proto včas vyměňte těsnění. Obecně je úspornější páková baterie oproti té klasické (například se rychleji a snadněji ovládá). Běžnou baterií proteče asi 15 litrů za minutu pákovou asi o polovinu méně. Sprchování je úspornější než napuštěná vana. Úspornou hlavici, která sníží průtok vody (dešťový efekt). Jedná se o záležitost za pár stovek korun. Úsporné armatury nebo perlátory, které snižují spotřebu vody tím, že se do ní mísí okolní vzduch. Současně díky menším otvorům zvyšují výtokovou rychlost vody, takže se nesnižuje účinnost mytí, ale spotřeba vody klesá. Nádobí nikdy nemyjeme pod tekoucí vodou! Je vhodné napustit si jeden dřez teplou vodou se saponátem vedlo postavit lavor s čistou vodou a v něm nádobí oplachovat. spotřebu vody ve vaší toaletě. Ujistěte se, že vaše WC neprotéká. Zvažte také investici do automatického WC stopu, který pořídíte už za 300 korun. Jednoduše ho umístíte do nádržky a intenzitu splachování pak můžete snadno regulovat. Alternativou jsou WC nádržky s dvojitým či trojitým splachováním, které sníží spotřebu vody o polovinu a jimiž jsou vybaveny moderní toalety. Pro srovnání nádržky u starších WC zpravidla na jedno spláchnutí spotřebují 12 litrů vody, modernější verze asi 6 litrů. Při mydlení rukou, holení nebo čištění zubů vždy zavřete kohoutek. Snadno se vám bude manipulovat především s pákovou baterií. Pokud během čištění zubů necháte téct celou dobu vodu, proteče bez užitku asi 20 litrů. Když se pustíte do úklidu, vždy si natáčejte vodu do kbelíku. Nikdy hadry nemáchejte jen tak pod tekoucí vodou. Jestliže máte zahradu, zachytávejte dešťovou vodu do sudů. Stačí je jednoduše postavit pod okap a ihned budete mít dostatek vody na zalévání. Spokojenější budou i rostliny, kterým dešťová voda svědčí lépe než voda z kohoutku. Myčka Nejúspornější modely myček, které aktuálně najdeme na trhu, mají spotřebu vody do litrů za rok. myčky šířky 45 cm bychom měli hledat v energetické třídě A-20 % nebo A++ a myčky šířky 60 cm ve třídě A+++ třída účinnosti sušení, která by měla být v kategorii A Od prosince 2013 pak lze na trh uvádět jen myčky třídy energetické účinnosti A+ a lepší. třída A+++ má o 30 % nižší spotřebu energie než spotřebič ve třídě A velikost myčky optimální velikost myčky a zapínat ji až v době, kdy je plná. Myčky šířky 60 cm jsou provozně úspornější než myčky o velikosti 45 cm, Úsporný provoz myčky Myčku zapínejte, až když je zcela plná. Volte automatický program, který optimalizuje spotřeby vody a elektrické energie.

11 Odložené mytí s časovačem můžete nastavit dobu spuštění mycího programu podle potřeby (a využít tak např. noční proud). Pravidelně čistěte sítko a kontrolujte stav regenerační soli a leštidla. Málo špinavé nádobí zkuste umýt při teplotě vody snížené na 45 C nebo 50 C místo vyšších 65 C. Před tím, než dáte nádobí do myčky, odstraňte z něj zbytky jídla. Není však vždy nutné nádobí předmývat vodou. Špinavé nádobí dejte do myčky hned, jakmile jej přestanete používat, a myčku zavřete. Nádobí tak v myčce nezaschne. Cena vody Cena vody letos (rok 2015) narostla v průměru o 2 až 3 procenta. Nárůst cen vodného a stočného je velmi individuální, a to vzhledem k lokalitě a potřebě obnovovat vodárenskou infrastrukturu. v Praze letos vodné a stočné zdražilo o 2,4 procent. Pražané za kubík zaplatí 77,66 korun oproti loňským 75,84 korunám (vč. daně). v Plzni, kde v posledních letech voda několikrát zdražila, domácnosti za kubík zaplatí 98,97 korun v Ostravě korun. Úspory tepla Vytápění představuje zhruba 60 procent nákladů na teplo, zbylých 40 procent padne na ohřev teplé vody Vůbec prvním krokem, který bychom při záměru šetřit tepelnou energii, měli udělat, je přestat plýtvat. To znamená, že interiér bychom měli vytápět na vhodnou teplotu. Každý přitom vnímá tepelnou pohodu jinak. Někomu dostačuje teplota kolem 19 C, jinému je příliš chladno. V obytných místnostech se doporučuje teplota kolem 20 až 21 C, v ložnici asi o dva stupně méně. Platí, že na noc je vhodné v bytě vytápění ztlumit a ke stejnému opatření přistoupit i v době, kdy z bytu odcházíme (například během dne, kdy čas trávíme v práci nebo ve škole). větrání. To by mělo být krátké a intenzivní tedy zprudka vyluftovat, aby se interiér nestačil příliš ochladit. Okna a obálka domu jsou místa, kudy uniká nejvíce tepla, odborně se hovoří o tzv. tepelných ztrátách. Zkontrolujte přesto stav oken a zjistěte, zda jimi netáhne. Nápravu u starých oken můžete jednoduše sjednat pomocí izolačních pásek, které koupíte v domácích potřebách nebo v obchodech pro kutily. Zateplit neúsporné okno vám také pomůže reflexní folie, ze které si můžete vyrobit jednoduchou roletu. Ta snadno zabrání zbytečnému úniku tepla přes okno. zkontrolujte stav radiátorů. Zbavte je prachu a zkontrolujte, zda z nich nekape voda, v takovém případě si raději objednejte topenáře, který provede pořádnou revizi a nedostatky na radiátorech odstraní. Nezapomeňte ani na odvzdušnění radiátorů. To provedete jednoduše tak, že povolíte ventil, ze kterého by po odvzdušnění měla plynule odtékat voda. Nedostatečně odvzdušněné radiátory špatně topí a vy zbytečně přicházíte o teplo. otopné těleso osazeno mechanickým termoregulačním ventilem (TRV), který automaticky udržuje teplotu v bytě a zamezí přetápění.

12 Příklady cen energií 2015 Cena elektřiny Distribuční sazba D02d (bez ohřevu vody či vytápění) = 4,24 Kč / kwh Distribuční sazba D25d (ohřev vody bojler) = 4,69 Kč / kwh ve vysokém tarifu a 1,90 Kč / kwh v nízkém tarifu (noční proud). Distribuční sazba D45d (vytápění elektřinou přímotop) = 2,82 Kč / kwh ve vysokém tarifu a 2,34 Kč / kwh v nízkém tarifu (noční proud). Cena zemního plynu Vařím na plynu = 0,499 Kč / kwh Ohřívám vodu plynem = 0,284 Kč / kwh Vytápím plynem = 0,234 Kč / kwh Cena vodného a stočného Plzeň-město = 89,34 korun / kubík (cena v roce 2014) Průměrná spotřeba vody na osobu = litrů. Cena tepla z teplárny Pro rok 2015 oznámila Plzeňská teplárenská opět zdražení tepla, a to o 4,6 %. Cena v roce 2014 = cca 493 Kč / GJ. Cena v roce 2015 = cca 516 Kč / GJ. Průměrná spotřeba tepla v bytě cca 10 až 16 GJ (záleží na velikosti, zateplení apod.). ZDARMA: Poradenství při změně dodavatele, konzultace úspor energií EnergetickaPoradna.cz Malá 7, Plzeň Tel.: info@energetickaporadna.cz Půjčíme vám zdarma měřič spotřeby elektřiny!

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti

Jak ušetřit elektřinu v domácnosti POSVIŤTE SI NA ÚSPORY Jak ušetřit elektřinu v domácnosti JAK UŠETŘIT V DOMÁCNOSTI ELEKTŘINU Co je cílem semináře přinést důležité a praktické informace a tipy, které vám pomohou v domácnosti s elektřinou

Více

KOUPELNA. 1. Sprcha, nebo koupel?

KOUPELNA. 1. Sprcha, nebo koupel? 7.8. 2003 12:14:02 - Dům a byt Jedenáct rad pro úsporu energie v bytě I v běžné domácnosti lze snížit spotřebu energie Autor: Repro: Küpperbusch Kdo by se dnes nesnažil v domácnosti ušetřit? Vždyť vše

Více

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE Prezentace v rámci EU projektu EL-EFF REGION: Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech Přednášející: Ing. Josef Šťastný, energetický

Více

Nové energetické štítky - Plus pro snižování nákladů domácího rozpočtu na energie

Nové energetické štítky - Plus pro snižování nákladů domácího rozpočtu na energie Nové energetické štítky - Plus pro snižování nákladů domácího rozpočtu na energie Spotřeba energie v domácnostech představuje asi 25 % celkové průměrné spotřeby energie Evropské unie (v České republice

Více

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Energeticky úsporná opatření v domácnostech Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Voda Zkontrolujte nastavení teploty ohřevu vody u zásobníkového

Více

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás CO JE TO SPOTŘEBA1 KWH ENERGIE? 1 kwh představuje: 6,5 hod. puštěné televize o příkonu 150 W 1 hodinu žehlení vyprání 5 kg prádla (1 prací cyklus) uvaření

Více

Energetický dotazník

Energetický dotazník Energetický dotazník Prosím vyplňte tento dotazník jako součást energetického šetření a vraťte jej zpět svému projektovému koordinátorovi. Formulář by měl být vyplněn během energetického šetření společně

Více

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Hospodaření s energiemi Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Rozdělení tématu Hospodaření v domácnostech Hospodaření ve velkých organizacích Podrobnější rozdělení 1. Hospodaření v domácnostech 1.1 Pasivní

Více

Tipy na úspory energie v domácnosti

Tipy na úspory energie v domácnosti Tipy na úspory energie v domácnosti Kategorie BYDLÍM V NOVÉM RODINNÉM DOMĚ Bez investic Větrání a únik tepla Větrejte krátce, ale intenzivně. Při rychlém intenzivním vyvětrání se vzduch ochladí, ale stěny

Více

Energie v domácnosti. doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Energie v domácnosti. doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Energie v domácnosti Provoz domácnosti - Elektřina a plyn - Voda - Teplo a topení - Osvětlení Spotřebiče - Kde ušetřit - kdekoliv - Stand-by-režim - Energetický štítek Energie v domácnosti Vaření a jídlo

Více

MEDIA FACTSHEET Úspory na energiích v České republice

MEDIA FACTSHEET Úspory na energiích v České republice MEDIA FACTSHEET Úspory na energiích v České republice Tento factsheet je součástí materiálů pro novináře, který byl vytvořen pro Kampaň zaměřenou na zvyšování povědomí o energetické účinnosti pod záštitou

Více

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ŠETŘENÍ ENERGIÍ Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14 Vzdělávací oblast: snižování energetické náročnosti

Více

Na chování uživatelů záleží!

Na chování uživatelů záleží! Na chování uživatelů záleží! Mnoho lidí využívá veřejné budovy každý den: návštěvníci, zaměstnanci, údržba, apod. Studie i běžná praxe potvrzují skutečnost, že chování uživatelů má velký význam v případě

Více

Zobrazování provozních nákladů

Zobrazování provozních nákladů Zobrazování provozních nákladů Národní kontakt Michal Staša michal.stasa@svn.cz, tel.: 224 252 115 SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Americká 17, 120 00 Praha 2 1 Krátké shrnutí

Více

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH ERGIE Třída: Spotřeba energií představuje největší ekologickou zátěž provozu školy. Jak zjistíte, stojí také školu mnoho peněz. Nižší spotřeby energie můžete dosáhnout pomocí třech kroků, jejichž realizace

Více

Regulace světelných zdrojů dle požadavků EU

Regulace světelných zdrojů dle požadavků EU jak na žárovky Regulace světelných zdrojů dle požadavků EU Nespornou výhodou klasických žárovek se žhaveným vláknem je jejich lidskému oku příjemné světlo. Současně však energetická účinnost přeměny elektřiny

Více

Návod k obsluze měřicího přístroje SEM 16+ Stand by Energy-Monitor

Návod k obsluze měřicího přístroje SEM 16+ Stand by Energy-Monitor Návod k obsluze měřicího přístroje SEM 16+ Stand by Energy-Monitor ZÁSUVKA PRO PŘIPOJENÍ MĚŘENÉHO SPOTŘEBIČE DISPLEJ 1 d Při zvolení 1 d se měření automaticky ukončí po uplynutí 24 hodin od zapnutí. Měřicí

Více

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE Prezentace v rámci EU projektu EL-EFF REGION: Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech Přednášející: Ing. Josef Šťastný, energetický

Více

PRŮVODCE ODBĚREM ELEKTŘINY OD RWE. Krok za krokem pro změnu dodavatele

PRŮVODCE ODBĚREM ELEKTŘINY OD RWE. Krok za krokem pro změnu dodavatele PRŮVODCE ODBĚREM ELEKTŘINY OD RWE Krok za krokem pro změnu dodavatele 2 PRŮVODCE ODBĚREM ELEKTŘINY OD RWE 1 Vítejte ve světě elektrické energie od RWE! 2 Co vše vyřídí RWE? 3 Co se změní přechodem k RWE?

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

Analýza spotřeby. Odběrné místo: Michal Zbránek Měřené období: 1. 1. 2015 31. 1. 2015. Když to nezměříte, tak to nezlepšíte!

Analýza spotřeby. Odběrné místo: Michal Zbránek Měřené období: 1. 1. 2015 31. 1. 2015. Když to nezměříte, tak to nezlepšíte! Analýza spotřeby Odběrné místo: Michal Zbránek Měřené období: 1. 1. 2015 31. 1. 2015 Když to nezměříte, tak to nezlepšíte! Lord Kelvin Rychlé shrnutí Vyhodnotili jsme vaši spotřebu elektřiny a plynu za

Více

VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV

VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 VYTÁPĚNÍ A ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PŘI PROVOZU BUDOV ZDROJE ENERGIE V ČR ZDROJE ENERGIE V ČR Převaha neobnovitelných

Více

Myčky nádobí. Umývačky riadu

Myčky nádobí. Umývačky riadu Myčky nádobí Umývačky riadu CZ Myčky nádobí šíře 5 cm Umývačky riadu o šírke 5 cm 1LF-52 1LF-53I/IN/X/P/PN Návod k používání a nastavení programů Návod na použitie a nastavenie programov MC 1A CZ Děkujeme

Více

Ušetřete za energie a vodu i tisíce korun ročně!

Ušetřete za energie a vodu i tisíce korun ročně! Watersavers powered by E.ON Finalista kategorie VODA 2012 Ušetřete za energie a vodu i tisíce korun ročně! Navíc získáte slevu 10 % na kompletní sortiment společnosti Watersavers. www.eon.cz Šetřiče pro

Více

OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA

OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA OPRAVDU VYPNUTO? ANEB STAND-BY U NÁS DOMA Cíl(e): Žáci vědí, že elektrické spotřebiče vypnuté v režimu stand-by také spotřebovávají elektrickou energii. Proto se naučí vypínat je úplně, když je to vhodné.

Více

TISKOVÁ INFORMACE. Elektřina zdraží méně, některým domácnostem zlevní. Tisková informace, 21. 12. 2011

TISKOVÁ INFORMACE. Elektřina zdraží méně, některým domácnostem zlevní. Tisková informace, 21. 12. 2011 TISKOVÁ INFORMACE Elektřina zdraží méně, některým domácnostem zlevní Elektřina měla podle původních informací v roce 2012 zdražit až o 3,4 %. Ve skutečnosti však elektřina zdraží v průměru o polovinu,

Více

Rozvojový program "Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007"

Rozvojový program Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Rozvojový program "Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007" http://www.1zsfm.cz/

Více

Program Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí.

Program Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí. Program Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí. 1 Vyhlašovatel programu www.mzp.cz dministrátor programu www.sfzp.cz Organizátor programu www.svn.cz Člen kontrolní komise

Více

Rozšiřujeme své produktové řady

Rozšiřujeme své produktové řady Rozšiřujeme své produktové řady vyberte si přesně podle svých potřeb SKUPINA ČEZ vyberte si přesně podle svých potřeb domácnosti jak si vybrat nejvhodnější produktovou řadu Dobře víme, že si sami chcete

Více

Zobrazování provozních nákladů

Zobrazování provozních nákladů Zobrazování provozních nákladů Všimli jste si při nákupu spotřebiče odhadovaných provozních nákladů? Není to zbytečný parametr navíc. Naopak je to velmi užitečná informace při srovnávání spotřebičů. Energetický

Více

PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH

PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH Cíl(e): Žáci vědí, kde naleznou informace o energetické spotřebě elektrických spotřebičů. Porozumí tomu, co nám říkají energetické štítky. Žáci si jsou vědomi, jaké výhody

Více

Měření spotřeby elektrické energie

Měření spotřeby elektrické energie Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Varnsdorf Mariánská 1100, 407 47 Varnsdorf 5, příspěvková organizace Měření spotřeby elektrické energie Petr BANNERT Tento text vznikl v rámci projektu: Solární

Více

TISKOVÁ INFORMACE. Tisková informace, 11.7.2011. Analýza: Ceny plynu vzrostly za dva měsíce o 7,6 %

TISKOVÁ INFORMACE. Tisková informace, 11.7.2011. Analýza: Ceny plynu vzrostly za dva měsíce o 7,6 % TISKOVÁ INFORMACE Analýza: Ceny plynu vzrostly za dva měsíce o 7,6 % Ceny zemního plynu vzrostly v průběhu června a července u většiny dodavatelů v průměru o 7,6 %, některé tarify zdražily až o 10 %. 14

Více

Katalog. spotřebičů pro praní a chlazení

Katalog. spotřebičů pro praní a chlazení Katalog spotřebičů pro praní a chlazení EKO systém Automatické pračky Předem plněné pračky ROMO s plně elektronickým ovládáním patří do generace úsporných praček v energetické třídě A, vybavených ECO systémem,

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY ZŠ Bystřice n. P., Nádražní 615 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Zpracoval: Ekotým Koordinátorky EVVO: Mgr. Dagmar Pivková Mgr. Hana Kopecká Školní rok: 2011/2012 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO

Více

UŽÍVEJTE SI PRANÍ ZANUSSI

UŽÍVEJTE SI PRANÍ ZANUSSI UŽÍVEJTE SI PRANÍ ZANUSSI 19 Můžete se posadit, odpočívat a nechat Zanussi, aby se postaral o vaše prádlo. Funkce na úsporu času a energie vám ulehčí praní a poskytnou spoustu volného času na cokoliv chcete.

Více

Výpočet elektřiny pro domácnosti od Skupiny ČEZ

Výpočet elektřiny pro domácnosti od Skupiny ČEZ Výpočet elektřiny pro domácnosti od Skupiny ČEZ Příklady výpočtu elektřiny u společnosti ČEZ. Ceny produktů Skupiny ČEZ pro domácnosti na rok 2010 včetně regulovaných cen za dopravu elektřiny. Z jakých

Více

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ V současnosti používané typy regulace lze nahradit kombinovanou automatickou regulací auto adaptivní inteligentní řízení spotřeby tepla s prediktivní funkcí. Stávající regulace: Ekvitermní regulace - kvalitativní

Více

NOVÉ. Energetické štítkování elektrospotřebičů. Kompletní přehled pro všechny kategorie domácích elektrospotřebičů

NOVÉ. Energetické štítkování elektrospotřebičů. Kompletní přehled pro všechny kategorie domácích elektrospotřebičů NOVÉ Energetické štítkování elektrospotřebičů Kompletní přehled pro všechny kategorie domácích elektrospotřebičů Obsah Úvod 5 Význam energetického štítkování 6 Legislativa o energetickém štítkování ve

Více

Pracovní listy ÚSPORNÉ SPOTŘEBIČE. Doplňující pracovní listy k projektu Posviťme si na úspory

Pracovní listy ÚSPORNÉ SPOTŘEBIČE. Doplňující pracovní listy k projektu Posviťme si na úspory Pracovní listy ÚSPORNÉ SPOTŘEBIČE Doplňující pracovní listy k projektu Posviťme si na úspory OBSAH 1. Energetické štítky jak pomáhají energetické štítky při výběru spotřebiče, průzkum v obchodech 2. Energetický

Více

Stále více zákazníků využívá možnost rychlé změny dodavatele

Stále více zákazníků využívá možnost rychlé změny dodavatele TISKOVÁ INFORMACE Analýza: Plyn za 12 měsíců zdražil celkem o 18 % Ceny plynu se za poslední rok zvýšily bezmála o pětinu. K navýšení cen plynu přistoupí většina dodavatelů i od ledna. Analýza magazínu

Více

Zásady pro zadavatele veřejných zakázek pro zelené nakupování

Zásady pro zadavatele veřejných zakázek pro zelené nakupování Minibary a vinotéky Zásady pro zadavatele veřejných zakázek pro zelené nakupování Aktualizováno v září 2016 http://ec.europa.eu/environment/gpp/index_en.htm Projekt Topten ACT byl podpořen výzkumným a

Více

Buy Smart + Zelené nakupování je správná volba Osvětlení

Buy Smart + Zelené nakupování je správná volba Osvětlení Buy Smart + Zelené nakupování je správná volba Osvětlení Obsah Úvod Legislativa Potenciál úspor LED Veřejné osvětlení Štítky Tipy na obsluhu Dobré příklady praxe Úvod Až 40 % spotřeby elektřiny v nerezidenčních

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

ŠIKOVNÉ ZABUDOVATELNÉ SPOTŘEBIČE? SAMOZŘEJMĚ. Nové nápadité funkce

ŠIKOVNÉ ZABUDOVATELNÉ SPOTŘEBIČE? SAMOZŘEJMĚ. Nové nápadité funkce 2014 ŠIKOVNÉ ZABUDOVATELNÉ SPOTŘEBIČE? SAMOZŘEJMĚ Nové nápadité funkce ZOP37902XK ZOA35752XD ZOB35752XD Vestavná trouba Vestavná trouba Vestavná trouba elektronické funkce: bezpečnostní ukazuje běžící

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost rady a nápady

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost rady a nápady Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost rady a nápady Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV o základních

Více

Boiler DO3670D3. Obaly a případně starý přístroj je nutné zlikvidovat podle zásad odpovídajících ochraně životního prostředí.

Boiler DO3670D3. Obaly a případně starý přístroj je nutné zlikvidovat podle zásad odpovídajících ochraně životního prostředí. 1 Boiler DO3670D3 Obaly a případně starý přístroj je nutné zlikvidovat podle zásad odpovídajících ochraně životního prostředí. Montážní návod Bezpečnostní upozornění Boiler je nutné nechat zapojit pouze

Více

SPOTŘEBITELÉ jak se bránit nekalým a agresivním obchodním praktikám, jak reklamovat, atd.

SPOTŘEBITELÉ jak se bránit nekalým a agresivním obchodním praktikám, jak reklamovat, atd. SPOTŘEBITELÉ jak se bránit nekalým a agresivním obchodním praktikám, jak reklamovat, atd. JUDr. Petr Scholz, Ph.D. odbor právní ochrany spotřebitele Energetický regulační úřad březen 2016 Energetický regulační

Více

Ostatní; 5% Sušička; 3% Vaření; 4%

Ostatní; 5% Sušička; 3% Vaření; 4% ÚČTY ZA ELEKTŘINU! Cíl(e): Spočítat spotřebu energie elektrických spotřebičů. Porozumět pojmu kwh a jeho výpočet. Podniknout akci na snížení energetické spotřeby. Obecný popis aktivity: My všichni používáme

Více

Tisková zpráva. k cenovým rozhodnutím ERÚ č. 7/2015 a č. 8/2015, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou elektřiny pro rok 2016

Tisková zpráva. k cenovým rozhodnutím ERÚ č. 7/2015 a č. 8/2015, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou elektřiny pro rok 2016 Tisková zpráva 29. listopadu 2016 k cenovým rozhodnutím ERÚ č. 7/2015 a č. 8/2015, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou elektřiny pro rok 2016 Celkové regulované složky ceny elektřiny v roce

Více

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 KOLIK UŠETŘÍ TEPELNÉ ČERPADLO?... 8 VLASTNÍ ZKUŠENOSTI?... 9 TEPELNÉ ČERPADLO

Více

Drží vaše spotřebiče. krok? Vybavili jste si domácnost spotřebiči

Drží vaše spotřebiče. krok? Vybavili jste si domácnost spotřebiči Úspory energií Vybavenost domácími spotřebiči je v České republice vysoká. Chladničku má téměř 100 % domácností, pračku skoro 90 %. Přístroje pořízené v devadesátých letech však mají až dvakrát vyšší spotřebu

Více

KATALOG SUBREGULAČNÍ JEDNOTKY TEPLA EIM. řídí a optimalizuje dodávku tepla z CZT, tím šetří i více než 20% nákladů na vytápění.

KATALOG SUBREGULAČNÍ JEDNOTKY TEPLA EIM. řídí a optimalizuje dodávku tepla z CZT, tím šetří i více než 20% nákladů na vytápění. KATALOG SUBREGULAČNÍ JEDNOTKY TEPLA EIM řídí a optimalizuje dodávku tepla z CZT, tím šetří i více než 20% nákladů na vytápění. SE SUBREGULACÍ EIM máte teplo z centrálního zdroje pod palcem vy! Subregulace

Více

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti.

Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Přinášíme rozhovor s Filipem Procházkou, který byl odmítnut ohledně připojení domu k rozvodné síti. Rozhodl se tak pro své vlastní řešení. Vybudoval ostrovní fotovoltaickou elektrárnu, která dnes zvládá

Více

OPATŘENÍ 1.7. Nákup úsporných elektrospotřebičů na nákladově optimální úrovni

OPATŘENÍ 1.7. Nákup úsporných elektrospotřebičů na nákladově optimální úrovni OPATŘENÍ 1.7 Nákup úsporných elektrospotřebičů na nákladově optimální úrovni S T A T U T Á R N Í MĚSTO PLZEŇ O d b o r s p r á v y i n f r a s t r u k t u r y M a g i s t r á t u města Plzně l i s t o

Více

VOLNĚ STOJÍCÍ SPOTŘEBIČE 2008/2009

VOLNĚ STOJÍCÍ SPOTŘEBIČE 2008/2009 VOLNĚ STOJÍCÍ SPOTŘEBIČE 2008/2009 ZANUSSI DESIGN Při vývoji všech spotřebičů Zanussi jsme mysleli speciálně na vás. Naším cílem je zjednodušit váš život kreativním řešením vašich každodenních povinností.

Více

Přehled sazeb a cen. pro zákazníky kategorie D Domácnosti. distribuce elektřiny E.ON Distribuce, a.s.

Přehled sazeb a cen. pro zákazníky kategorie D Domácnosti. distribuce elektřiny E.ON Distribuce, a.s. E.ON Distribuce, a.s. F. A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice E.ON Zákaznická linka ZDARMA T 800 77 33 22 Poruchová služba - elektřina T 800 22 55 77 Poruchová služba - plyn T 1239 info@eon.cz www.eon.cz

Více

Čistá práce po tři generace ÚSPORNÉ CHLADNIČKY ZA VYNIKAJÍCÍ CENY!

Čistá práce po tři generace ÚSPORNÉ CHLADNIČKY ZA VYNIKAJÍCÍ CENY! Čistá práce po tři generace ÚSPORNÉ CHLADNIČKY ZA VYNIKAJÍCÍ CENY! Kombinovaná chladnička CR340A en. třída A celkový hrubý objem 319 l hlučnost jen 40 db čistý obj. chladničky 214 l, mrazáku 88 l (****)

Více

Proč se nebát převést elektřinu a plyn

Proč se nebát převést elektřinu a plyn Proč se nebát převést elektřinu a plyn Přečtěte si následující důvody, proč se nebát změnit dodavatele elektřiny nebo plynu. Přijdete na to, že je to úplná hračka a nepodstupujete žádné riziko. Navíc výrazně

Více

Přehled sazeb a cen za distribuci elektřiny E.ON Distribuce, a. s.

Přehled sazeb a cen za distribuci elektřiny E.ON Distribuce, a. s. 12 E.ON Distribuce, a.s. F. A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice Zákaznická linka T 840 111 333 Poruchová služba - elektřina T 800 22 55 77 Poruchová služba - plyn T 1239 info@eon.cz www.eon.cz

Více

ELEKTŘINA PRO SOLÁRY. Ceník. smlouva na 3 roky domácnosti. V našem ceníku najdete kompletní cenu elektřiny.

ELEKTŘINA PRO SOLÁRY. Ceník. smlouva na 3 roky domácnosti. V našem ceníku najdete kompletní cenu elektřiny. smlouva na 3 roky domácnosti Ceník V našem ceníku najdete kompletní cenu elektřiny. podmínky užití produktu ELEKTŘINA 1. Produkt ELEKTŘINA může být sjednán pouze Zákazníkem, který má uzavřenu s Obchodníkem

Více

Chladnička na víno

Chladnička na víno Chladnička na víno 10011580 10032025 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za

Více

Energeticky úsporné osvětlování v domácnostech přehled technologií a legislativy

Energeticky úsporné osvětlování v domácnostech přehled technologií a legislativy Energeticky úsporné osvětlování v domácnostech přehled technologií a legislativy Jan Robenek, 8. Srpen 2010-23:00 V září roku 2009 vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské komise, které ukončilo dodávky

Více

Přehled sazeb a cen. pro zákazníky kategorie D Domácnosti. distribuce elektřiny E.ON Distribuce, a.s.

Přehled sazeb a cen. pro zákazníky kategorie D Domácnosti. distribuce elektřiny E.ON Distribuce, a.s. Přehled sazeb a cen E.ON Distribuce, a.s. F. A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice Zákaznická linka T 840 111 333 Poruchová služba - elektřina T 800 22 55 77 Poruchová služba - plyn T 1239 distribuce

Více

Evoluce v osvětlení. Natural Evolution of Light

Evoluce v osvětlení. Natural Evolution of Light Evoluce v osvětlení 2013 Natural Evolution of Light Zářivější budoucnost Menší spotřeba elektrické energie a větší pohodlí: nová generace Panasonic LED žárovek změní váš pohled na domov a sníží vaše náklady.

Více

Snižte svůj účet za elektřinu, používejte Eco

Snižte svůj účet za elektřinu, používejte Eco Snižte svůj účet za elektřinu, používejte Eco Zářivky Philips Eco. Energeticky účinné osvětlení, které šetří peníze a mnohem více Osvětlení spotřebovává přibližně 20% světové spotřeby elektrické energie,

Více

Efektivní energie (NRQRPLFN¾ RKďHY YRG\ Y GRP FQRVWL SRPRF WHSHOQªKR ÎHUSDGOD

Efektivní energie (NRQRPLFN¾ RKďHY YRG\ Y GRP FQRVWL SRPRF WHSHOQªKR ÎHUSDGOD Efektivní energie Jak to funguje Tepelné čerpadlo vzduch / voda získává energii z atmosféry. Tento systém vyžaduje pouze 1 kw elektrické energie k výrobě 3 až 5 kw tepelné energie. 2-4 kw ENERGIE ZE VZDUCHU

Více

Premisa: Lidé vždy pečovali o své bohatství. 21. století je doba energií a zdrojů

Premisa: Lidé vždy pečovali o své bohatství. 21. století je doba energií a zdrojů Energetická linie Premisa: Lidé vždy pečovali o své bohatství 21. století je doba energií a zdrojů Zajistíme klientům snížení výdajů za energie a tím prostor pro INVESTICE V historii byla hospodářství

Více

česká značka elektrospotřebičů

česká značka elektrospotřebičů česká značka elektrospotřebičů Tvary, které nevyjdou Pojďte se s námi vrátit v čase. Retro design je v kurzu a zájem o něj stoupá. Stylové ledničky Concept Retro Cool jsou kombinací klasických oblých linií

Více

Přehled sazeb a cen. pro zákazníky kategorie C Podnikatelé. distribuce elektřiny. E.ON Distribuce, a.s. E.ON Distribuce, a.s.

Přehled sazeb a cen. pro zákazníky kategorie C Podnikatelé. distribuce elektřiny. E.ON Distribuce, a.s. E.ON Distribuce, a.s. Přehled sazeb a cen E.ON Distribuce, a.s. F. A. Gerstnera 2151/6 370 49 České Budějovice Zákaznická linka T 840 111 333 Poruchová služba - elektřina T 800 22 55 77 Poruchová služba - plyn T 1239 distribuce

Více

Přehled sazeb a cen za distribuci elektřiny E.ON Distribuce, a. s.

Přehled sazeb a cen za distribuci elektřiny E.ON Distribuce, a. s. Přehled sazeb a cen za distribuci elektřiny E.ON Distribuce, a. s. pro odběratele kategorie C (maloodběr podnikatelů) odebírající elektřinu ze sítí nízkého napětí Platnost od 1. 1. 2010 Ceny jsou uvedeny

Více

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Petr Sládek Pedagogická fakulta MU Úvod Jednoduché pokusy zahrnují 4 tématické oblasti: - Úspory energie při vaření - Úsporné spotřebiče v domácnosti

Více

s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw)

s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw) Tepelné čerpadlo VZDUCH - VODA s ohřevem vody a hydraulickým modulem ARIANEXT - 8 kw (připravujeme 10 a 12 kw) kompaktní tepelné čerpadlo s doplňkovým elektroohřevem ARIANEXT COMPACT 8 kw ARIANEXT PLUS

Více

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ 1 Legislativní předpisy pro byty a bytové domy Vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby 11 WC a prostory pro osobní hygienu a vaření musí být účinně

Více

spotřebiče s technologií 6. smysl

spotřebiče s technologií 6. smysl Volně s to jící spotřebiče s technologií 6. smysl inteligence, kterou máte na konečcích svých prstů mytí nádobí MIKROVLNNÉ TROUBY FREE STANDING - OVENS sušení chlazení praní zmrazování inteligentní spotřebiče,

Více

Odečet spotřeby a přepočet na provozní náklady

Odečet spotřeby a přepočet na provozní náklady Odečet spotřeby a přepočet na provozní náklady odečet spotřeba [kwh] provozní náklady [Kč s DPH] datum stav počitadla celková za období Ø/den celkové za období Ø/den VT NT VT NT Σ VT NT Σ VT NT Σ VT NT

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt 2v1, platný od

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt 2v1, platný od Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt 2v1, platný od 1. 1. 2017 Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen elektřina) platné pro všechny zákazníky, jejichž zařízení

Více

DOPORUČENÍ SPOTŘEBITELŮM

DOPORUČENÍ SPOTŘEBITELŮM DOPORUČENÍ SPOTŘEBITELŮM JAK SE BRÁNIT NEKALÝM OBCHODNÍM PRAKTIKÁM ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD, 2016 DOPORUČENÍ SPOTŘEBITELŮM JAK SE BRÁNIT NEKALÝM OBCHODNÍM PRAKTIKÁM Energetický regulační úřad (ERÚ) obdržel

Více

ELEKTŘINA PRO DOBÍJENÍ

ELEKTŘINA PRO DOBÍJENÍ smlouva na dobu neurčitou domácnosti Bezplatná Zákaznická linka ČEZ Prodej 800 810 820 každý den od 7 do 20 hodin cez@cez.cz www.cez.cz Ceník V našem ceníku najdete kompletní cenu elektřiny. Distribuční

Více

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej!

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP18 Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! 1 VAROVÁNÍ Zařízení může obsluhovat pouze osoba seznámená s návodem k obsluze. Zařízení

Více

Analýza. stávajícího stavu nákladů na elektrickou energii. Zadavatel: Město Broumov Třída Masarykova 239 550 14 Broumov. Zadání:

Analýza. stávajícího stavu nákladů na elektrickou energii. Zadavatel: Město Broumov Třída Masarykova 239 550 14 Broumov. Zadání: Analýza stávajícího stavu nákladů na elektrickou energii. Zadavatel: Město Broumov Třída Masarykova 239 550 14 Broumov Zadání: Provést analýzu výdajů města na elektrickou energii v návaznosti na možnosti

Více

WHIRLPOOL. VESTAVNÉ Myčky nádobí

WHIRLPOOL. VESTAVNÉ Myčky nádobí WHIRLPOOL VESTAVNÉ Myčky nádobí NOVÉ MYČKY SE 6. SMYSLEM A ENERGETICKOU TŘÍDOU A++ SI OBLÍBÍTE DÍKY MNOHA UŽITEČNÝM FUNKCÍM NOVÝCH MYČEK WHIRLPOOL UŠETŘÍTE ENERGII A PERFEKTNĚ UMYJETE I SILNĚ ZNEČISTĚNÉ

Více

RWE ELEKTŘINA OPTIMAL VYDEJTE SE CESTOU TROJÍHO SNÍŽENÍ CENY ELEKTŘINY!

RWE ELEKTŘINA OPTIMAL VYDEJTE SE CESTOU TROJÍHO SNÍŽENÍ CENY ELEKTŘINY! RWE ELEKTŘINA OPTIMAL VYDEJTE SE CESTOU TROJÍHO SNÍŽENÍ CENY ELEKTŘINY! 2 ZÍSKEJTE JISTOTU TROJÍHO SNÍŽENÍ CENY ELEKTŘINY Vaše platby za elektřinu nebudou stoupat! RWE Vám nabízí jistotu poklesu ceny elektřiny

Více

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP32 / 42. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej!

KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP32 / 42. Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! KOMPRESOROVÁ AUTOCHLADNIČKA ARIE BP32 / 42 Návod k obsluze Pozorně si přečtěte tento návod k obsluze a dodržujte jej! 1 VAROVÁNÍ Zařízení může obsluhovat pouze osoba seznámená s návodem k obsluze odvlhčovače.

Více

Nejlevnější topení infratopení PION

Nejlevnější topení infratopení PION Nejlevnější topení infratopení PION Porovnání nákladů na vytápění tepelným čerpadlem, zemním plynem a infrapanely Thermo Glass Definice pojmů Hovoříme-li o nejlevnějším topení, tak máme na mysli porovnání

Více

Jeden světelný zdroj. Váš vypínač. Tři nastavení světla.

Jeden světelný zdroj. Váš vypínač. Tři nastavení světla. PHILIPS SceneSwitch LED Dvojité bodové svítidlo Bukko Tři světelná nastavení Funguje s vaším vypínačem Ideální k vytvoření dokonalé atmosféry Jemné světlo LED, neunavuje oči Jeden světelný zdroj. Váš vypínač.

Více

Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice

Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích. Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem ve Zlíně - Malenovicích Služby pro odběratele společnosti Teplárna Otrokovice Centrální zásobování teplem v Malenovicích k 1.1.2005 TOT přebírá rozvody od Tepla Zlín 74 předávacích

Více

Smluvní účet: Číslo smlouvy: CPHSI Jan Novák U Hřiště Oloví ODBĚRATEL / DOMÁCNOST. Jan Novák U Hřiště 88.

Smluvní účet: Číslo smlouvy: CPHSI Jan Novák U Hřiště Oloví ODBĚRATEL / DOMÁCNOST. Jan Novák U Hřiště 88. Smluvní účet: 20013178 Číslo smlouvy: CPHSI-405340 Tato částka je cenou za distribuci plynu pomocí systému plynovodů (nejedná se tedy o platbu za plyn jako takový). Zahrnuje také poplatek za činnost operátora

Více

Případové studie k systému CEM (centrální energetický management)

Případové studie k systému CEM (centrální energetický management) 1 Případové studie k systému CEM (centrální energetický management) Samotné měření žádné úspory pochopitelně nepřináší. Když ale měříme soustavně, odhalíme kolik, kdy a na jaké činnosti máme největší spotřebu

Více

Energetické úspory a energetická účinnost

Energetické úspory a energetická účinnost Dr inż. Kazimierz Herlender Ústav energoelektriky Vysokého učení technického ve Vratislavi Energetické úspory a energetická účinnost Evropské požadavky Klimaticko-energetický balíček 3 x 20 Na summitu

Více

SPOTŘEBITELÉ jak se bránit (nekalým a agresivním obchodním praktikám, jak reklamovat atd.)

SPOTŘEBITELÉ jak se bránit (nekalým a agresivním obchodním praktikám, jak reklamovat atd.) SPOTŘEBITELÉ jak se bránit (nekalým a agresivním obchodním praktikám, jak reklamovat atd.) JUDr. Petr Scholz, Ph.D. Odbor právní ochrany spotřebitele Energetický regulační úřad Workshop Energetická chudoba

Více

OBSAH VEŠKERÉ PODMÍNKY O ZÁRUCE JSOU UVEDENY V ZÁRUČNÍM LISTĚ.

OBSAH VEŠKERÉ PODMÍNKY O ZÁRUCE JSOU UVEDENY V ZÁRUČNÍM LISTĚ. MYČKA NA NÁDOBÍ CDI 2015 Návod na použití VÁŽENÝ ZÁKAZNÍKU! Děkujeme Vám, že jste se rozhodli pro výrobek společnosti Candy; kvalitní myčku nádobí zaručující vysoký výkon a spolehlivost. Firma Candy vyrábí

Více

KLARSTEIN GEHEIMVERSTECK 17 L, 50 W, A +, MINIBAR, MINI LEDNIČKA

KLARSTEIN GEHEIMVERSTECK 17 L, 50 W, A +, MINIBAR, MINI LEDNIČKA KLARSTEIN GEHEIMVERSTECK 17 L, 50 W, A +, MINIBAR, MINI LEDNIČKA 10028010 10028011 10030496 Vážený zákazníku, děkujeme Vám, že jste se rozhodli zakoupit si produkt značky Klarstein. Prosíme, při používání

Více

Dometic HB 2500. Uživatelský manuál, návod k použití

Dometic HB 2500. Uživatelský manuál, návod k použití Klimatizační jednotka Dometic HB 2500 Uživatelský manuál, návod k použití Výrobek splňuje zákonné záruční podmínky a prováděcí směrnice podle 1999/44/CE Záruka zaniká v případě poškození vnějšími vlivy,

Více

spotřebiče s technologií 6. smysl

spotřebiče s technologií 6. smysl Ves tavné spotřebiče s technologií 6. smysl inteligence, kterou máte na konečcích svých prstů mytí nádobí MIKROVLNNÉ TROUBY trouby odsavače par chlazení inteligentní spotřebiče, které do vašich domovů

Více

RAY. Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku. Možnost ebus ekvitermní regulace

RAY. Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku. Možnost ebus ekvitermní regulace RAY Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku Možnost ebus ekvitermní regulace RAY Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku

Více

Kapitola 10 Osvětlení

Kapitola 10 Osvětlení Kapitola 10 Osvětlení 10.1 Osvětlení stručně Dnes si již málokdo umí představit, že by si po západu slunce nemohl v místnosti rozsvítit světlo. Za časů našich prababiček a pradědečků ovšem tato možnost

Více

ZELENÉ ÚŘADOVÁNÍ Tipy a nápady k ochraně klimatu v kancelářích

ZELENÉ ÚŘADOVÁNÍ Tipy a nápady k ochraně klimatu v kancelářích www.ekoporadna.cz www.zeleneuradovani.cz Informační materiál byl realizován za finanční pomoci Státního fondu životního prostředíčr a Ministerstva životního prostředí (www.sfzp.cz, www.mzp.cz). Zastupitelé

Více

Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla

Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla Vytápění, ohřev teplé vody a řízené větrání se zpětným ziskem energie v rodinném domě tepelným čerpadlem NIBE s plynulou regulací výkonu 3,5-12kW

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. platný od

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. platný od Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. platný od 1. 1. 2017 Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen elektřina) platné pro všechny zákazníky, jejichž zařízení je připojeno

Více