ZPRÁVA ZE SPOLEČNÉ ÚČASTI NA ZAHRANIČNÍM VELETRHU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRÁVA ZE SPOLEČNÉ ÚČASTI NA ZAHRANIČNÍM VELETRHU"

Transkript

1 ZHODNOCENÍ VELETRHU ILDEX VIETNAM 2014, Hočiminovo Město, Vietnam Veletrhy ILDEX jsou nejvýznamnějšími akcemi v oblasti zemědělství se zaměřením zejména na chovatelství a mlékárenství v celém regionu Jihovýchodní Asie. Tento trh představuje více než ½ miliardy populace. Obvyklá je zde přítomnost distributorů a profesionálů nejen z Vietnamu, ale i z ostatních států regionu (Malajsie, Singapuru, Thajska, Kambodži atd.). Na 5. ročníku veletrhu ILDEX Vietnam 2014 se se představilo 122 vystavovatelů a veletrh proběhl v nové veletržní hale na celkové ploše více než m2. Vedle místních firem se představila celá řada zahraničních firem a to jak individuálně, tak v rámci národních pavilonů: Holandsko, Francie, Čína, Thajsko, Korea, Španělsko, Česká republika atd. Český pavilon byl na ploše 24 m2. 15 m2 jsme získali s 10% slevou a 9 m2 zdarma. V české expozici se spolu s MPO a agenturou CzechTrade prezentovaly firmy Bochemie a Bioveta. Česká firma Dominant CZ spulu se Svazem chovatelů českého strakatého skotu měli samostatnou expozici o rozloze 12 m2, takže se české firmy prezentovaly na veletrhu dohromady na ploše 36 m2. Veletrh a český pavilon podpořili představitelé českého velvyslanectví v Hanoji, ekonomický rada ZÚ Milan Vágner. Veletrh je úzce oborově zaměřen, na velmi profesionální úrovni a nebyla nouze ani o návštěvníky výstavy odbornou veřejnost místní i ze zahraničí. Realizátorem veletrhu byla firma VNU EXHIBITIONS ASIA PACIFIC Thailand; spoluorganizátorem Minh Vi Exhibition & Advertisement Services Co. Ltd Vietnam a Livestock Department Ministry of Agriculture of Rural Development of Vietnam. CITACE FIREM Petr Mastný, manažer exportu, Bochemie a.s.: Ildex 2014 z pohledu BOCHEMIE hodnotíme velmi pozitivně. Měli jsme možnost setkat se s celou řadou zájemců o naše dezinfekční prostředky. Nepochybujeme o tom, že naše účast pomohla k výraznému zviditelnění se na Vietnamském trhu. Díky tomu, že jsme tuto účast společně plánovali již v předstihu, byla naše účast ze strany vystavovatele a vaší agentury dobře zorganizována.

2 FOTODOKUMENTACE

3

4 ZEMĚDĚLSTVÍ VE VIETNAMU Vietnamský trh má 90 mil. obyvatel, navíc je Vietnam součástí sdružení národů ASEAN s téměř 600 mil. obyvatel, kde funguje AFTA ASEAN Free Trade Area. Zemědělství, rybářství a lesnictví se na tvorbě HDP ve Vietnamu podílí 19%, v roce 2011 zaznamenalo meziroční růst o 5,2% (v 1. pol o 3,8%), ze 70% se podílí na zaměstnanosti a 15% celkového vývozu tvoří zemědělské produkty. O významu vietnamského zemědělství vypovídá i skutečnost, že Vietnam je největším vývozcem pepře, kešu oříšků a kávy, když ve vývozu kávy předstihl i Brazílii, je druhým největším vývozcem rýže a čtvrtým největším vývozcem ryb a mořských živočichů. Přes dynamický růst vietnamského zemědělství se poměrně pomalu rozvíjí živočišná výroba a dále produkce mléka, která pokrývá místní spotřebu jen ze 30%. Současně každoročně narůstá dovoz pšenice, krmiva pro živočišnou výrobu, hnojiv a insekticidů. Zemědělské výrobky se na celkovém dovozu Vietnamu podílí 7%. Z českých agrárních komodit je jako perspektivní vývozní položky do Vietnamu možno uvést: Název výrobku Mléko a mléčné výrobky sušené mléko, syrovátka, dětské mléčné výrobky, zmrzlina Maso, zejména hovězí nebo skopové, méně vepřové Sladkosti vč. čokolády Pivo, slad, chmel Víno a lihoviny Konzervy a zpracované potraviny Pšenice Krmivo pro zvířata Hnojivo Insekticidy a látky na hubení hrabošů Komentář Celkový dovoz mléka a mléčných výrobků do VN činil v r mil. USD, což bylo o 18,7% více než v předchozím roce. Za 1. pololetí 2012 český vývoz syrovátky do VN činil 344 tis. USD; obvykle se vývoz českého sušeného mléka do VN pohybuje na úrovni 1 mil. US ročně. Dovoz zvířat a rostlinných olejů do VN činil 1 372,8 mil. USD (meziroční nárůst o 9,2%). Za 1. pol český vývoz živočišných produktů do VN činil 359 tis. USD. Kvalita místní čokolády je nízká, dovozy jsou drahé. Ve Vietnamu roste počet malých pivovarů a s tím i spotřeba surovin jako je slad a chmel. Za 1. pol se do VN vyvezlo české pivo za 239 tis. USD. Český vývoz do VN za 1. pol činil u vína 82 tis. USD a u lihovin 52 tis. USD. Zájem je o vodku, whisky i české speciality. Např. klobásy a šunka. V roce 2011 Vietnam dovezl pšenici za 811,2 mil. USD, meziroční nárůst o 42,8%. V roce 2011 bylo dovezeno krmivo za 2 372,8 mil. USD, meziroční nárůst o 9,2%. V roce 2011 Vietnam dovezl hnojivo za 1 778,3 mil. USD, meziroční nárůst o 46%. V roce 2011 Vietnam dovezl tuto komoditu za 639,8 mil. USD, meziroční nárůst o 16%.

5 Z českých technologií pro zemědělství a potravinářský průmysl, které mohou najít uplatnění na vietnamském trhu, je možno uvést: - zavlažovací techniku a systémy - potravinářské linky na zpracování masa i mléka - konzervárenské stroje - balící stroje - technologie pro výrobu piva vč. minipivovarů - nápojové linky Z vládních opatření, která mohou podpořit dovoz českých technologií, uvádíme Zákon o transferu technologií z r (Law on Technology Transfer) a Dekret č. 133/2008/ND-CP z Zákon podporuje dovoz vyspělých technologií, vysoce konkurenceschopných a technologií na úsporu energií nebo na ochranu životního prostředí. Dekret č. 133 ve své příloze vyjmenovává podporované transfery technologií (např. zavlažovací zařízení) a naopak zakazuje dovoz např. technologií pro genetickou úpravu krmiv a rostlin. Praktické podmínky obchodu Pro odbyt zemědělských produktů z místních zdrojů existuje přímý nákup obchodníky od farmářů a to buď na individuálním základě nebo prostřednictvím družstev. Obchodníci dodávají produkci do zpracovatelských firem nebo exportujícím firmám. Velkoobchod zemědělskými produkty prakticky neexistuje. Ve Vietnamu se vyskytují v hojné míře tradiční trhy se zemědělskou produkcí, malé obchody i velké supermarkety (např. Big C a Metro), jejichž vstup na místní trh byl povolen po přijetí VN do WTO v r Vietnamská vláda se snaží o rozvoj potravinářského průmyslu, proto podporuje v posledním období zahraniční investice do výroby a zpracování potravin a finální zemědělské produkce (nikoliv výrobu surovin). Proto investice do místní výroby je jedním z prostředků jak se uchytit na místním trhu. Překážky a omezení Ve Vietnamu existuje silná ochranářská politika při dovozu; v posledním období pomalu ubývají netarifní opatření ve prospěch dovozních celních tarifů. Z netarifních opatření lze zmínit dovozní kvóty, obchodní povolení a technické podmínky. Překážkou při dovozu je i poměrně zdlouhavá celní procedura. Při dovozu vybraných zemědělských a potravinářských komodit (např. zmrazených kuřecích stehýnek nebo proteinového prášku) musí dojít k odsouhlasení dovozu mezi státními institucemi zodpovědnými za veterinární otázky ve Vietnamu a v zemi vývozce (v našem případě se Státní veterinární správou ČR). Ve Vietnamu bylo zveřejněno Rozhodnutí 1380/QD-BTC, které zahrnuje seznam výrobků (vč. zemědělských), které nejsou podporovány při dovozu do Vietnamu. Neznamená to, že uvedené komodity jsou zakázány dovážet, ale platí u nich přísnější netarifní režim nebo zvýšené celní tarify. Rozhodnutí je uvedeno v příloze.

6 Překážky obchodu s potravinářskými/zemědělskými produkty jsou předmětem pravidelných jednání Market Access Team (MAT); poslední zasedání MAT proběhlo v HCMC v dubnu 2012 s následujícími výsledky: 1. Price controls on dairy products Vietnam slíbil do podzimu snížit počet kontrolovaných položek, stále ale případ přetrvává jako porušení předpisů WTO tím, že vláda přímo určuje tvorbu cen; D-EU bude dále pokračovat v jednáních s MPO VSR; v databázi EU bude text aktualizován. 2. Restrictions on customs clearance for wines and spirits jednání D-EU s MPO VSR postoupila kupředu, velkou část problémů vína a alkoholu se už podařilo vyřešit. 3. Ban on imported animal offal dovoz červených vnitřností se už podařilo vyřešit, zůstávají bílé (drůbeží) vnitřnosti; PL-zástupce informoval, že na MARD uznávají, že kuřecí běháky nejsou vnitřnostmi, nikdo to ale nechce dát písemně pro celníky; D- EU pokračuje v jednání s MARD, text v databázi bude rovněž aktualizován. 4. Economic Needs Text rovněž důležité pro jednání o FTA, zahraniční řetězce mají problémy v přístupu k vhodným pozemkům; problém s pozemky se týká nejen maloobchodu, ale i výrobních sektorů; je to jasný případ diskriminace, protože ENT platí pouze pro zahraniční firmy. Pozn.: Databáze EU MADB ( zahrnuje kromě výše uvedených bariér ještě jednu: SPS import ban on animals and animal products related to Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) Na citovaném jednání MAT byly dále projednány problematické vyhlášky a nařízení související s dovozem potravin, které jsou ve stádiu přípravy. Jedná se o návrhy dokumentů, které mohou doznat změn a proto ještě nemohou být zařazeny do databáze. Jsou to tyto případy: 1. Připravovaná vyhláška Food Safety Law po připomínkách D-EU o zmatečnosti některých pasáží (do vydávání dovozních certifikátů mají zasahovat 3 ministerstva zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu přičemž kompetence jsou stanoveny velmi vágně) bylo údajně sděleno, že se vyhláška rok vyzkouší a když nebude fungovat, tak se napíše nová; skutečným důvodem zavádění vyhlášky se zdá být snaha zbrzdit dovozy potravin ze zahraničí a ochránit tak domácí producenty. Vyhláška Wine and spirits má být doplněna o povinnost kolkovat láhve již ve výrobě, aby nemusely být po dovozu do Vietnamu porušovány všechny obaly; to ale znamená další zhoršení situace dovozců, protože by museli investovat do nákupu VN kolků s předstihem 1-2 měsíců před vlastním dovozem zboží do Vietnamu.

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci. Příležitosti pro agrární spolupráci s Ruskou federací

Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci. Příležitosti pro agrární spolupráci s Ruskou federací Příležitosti pro agrární spolupráci s Ruskou federací 24. srpna 2017 Obsah Ruská ekonomika Ruský agrární sektor a vládní politika Aktuální stav ruského zemědělství Zahraniční obchod Agrární obchod Nejdůležitější

Více

Srbsko zajímavý vývoj i příležitosti pro český potravinářský sektor

Srbsko zajímavý vývoj i příležitosti pro český potravinářský sektor Srbsko zajímavý vývoj i příležitosti pro český potravinářský sektor Mgr. Luboš Joza, Ministerstvo průmyslu a obchodu 14. listopadu 2014 Obsah prezentace Zemědělská výroba v Srbsku Srbský maloobchodní trh

Více

Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky

Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky Vývoj v zemědělství, bilance mléka Ukazatel/rok 2003 2007 2008

Více

Seznámení s problematikou a činnostmi jednotné platební agentury SZIF po přistoupení ČR k EU:

Seznámení s problematikou a činnostmi jednotné platební agentury SZIF po přistoupení ČR k EU: Seznámení s problematikou a činnostmi jednotné platební agentury SZIF po přistoupení ČR k EU: Mléko a mléčné výrobky stanovování a správa produkčních kvót intervence nákup, prodej a intervenční skladování

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

Český národní zájem. Praha,

Český národní zájem. Praha, Český národní zájem Praha, 14. 2. 2017 Národní zájem ČR silný minimálně závislý stát Buďme minimálně soběstační v tom co můžeme sami produkovat To co nemusíme kupovat produkujme sami To co musíme kupovat,

Více

SAÚDSKÁ ARÁBIE-PROEX. SEMINÁŘE PHA, OL

SAÚDSKÁ ARÁBIE-PROEX. SEMINÁŘE PHA, OL 9. a 10. 11. 2017 SAÚDSKÁ ARÁBIE-PROEX. SEMINÁŘE PHA, OL EDUARD ŘEHÁČEK OBSAH CHARAKTERISTIKA SOUČASNÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ V SAÚDSKÉ ARÁBII OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V TERITORIU ÚSPĚŠNÉ PŘÍPADY CHARAKTERISTIKA SOUČASNÉHO

Více

Bilaterální obchodní dohody EU z pohledu zemědělství a potravinářství listopad 2016

Bilaterální obchodní dohody EU z pohledu zemědělství a potravinářství listopad 2016 Bilaterální obchodní dohody EU z pohledu zemědělství a potravinářství listopad 2016 2 DCFTA EU - UKRAJINA Jednání s Ukrajinou byla zahájena v březnu 2007, ukončena dne 30. 3. 2012 po 21 kolech Březen 2014

Více

USA země exportních příležitostí

USA země exportních příležitostí USA země exportních příležitostí Praha, 24. 5. 2017 Ing. Petr Ježek ředitel odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe Agrární zahraniční obchod ČR - USA Obchodní operace 2014 2015 2016 Vývoz z ČR do USA

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT 10.11.2017 ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT MARIAN JUREČKA OBSAH VÝZNAM EXPORTU PRO EKONOMIKU ČR SROVNÁNÍ AGROPOTRAVINÁŘSKÉHO A CELKOVÉHO VÝVOZU ČR TERITORIÁLNÍ SMĚROVÁNÍ VÝVOZU ZÁVISLOST

Více

Situace v komoditě mléko 5/2016

Situace v komoditě mléko 5/2016 Situace v komoditě mléko 5/2016 Výkupní cena neustále klesá. Každé čtvrtletí cena klesne o 50 haléřů. Chovatelé mléčného skotu v ČR už následkem embarga a ukončení režimu mléčných kvót přišli o 9 miliard

Více

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2016

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2016 Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2016 výsledky AZO ČR za leden až září 2016: stručný čtvrtletní komentář na web MZe + tabulky TÚ 59 (4224) Výstup č. 4 Odpovědný řešitel: Spoluřešitelé: Ing.

Více

Seminář rostlinné výroby

Seminář rostlinné výroby Seminář rostlinné výroby 26.října 217 Hotel Dvořák Tábor zdenek.kubiska@zznpe.cz Osnova: Svítá na lepší časy? Asi jak kde Vývoj v jednotlivých zemědělských výrobách Změna struktury českého zemědělství

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Analýza zahraniční obchodní bilance v agrárním sektoru (teze)

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Analýza zahraniční obchodní bilance v agrárním sektoru (teze) ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Analýza zahraniční obchodní bilance v agrárním sektoru (teze) Autor: Vedoucí diplomové práce: Ing. Jaroslava Burianová 2004 Zahraniční obchod v agrárním sektoru Agrární

Více

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2018

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2018 Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2018 výsledky AZO ČR za 1. pololetí roku 2018: stručný komentář na web MZe + tabulky TÚ 58 (4224) Výstup č. 3 a) Odpovědný řešitel: Spoluřešitelé: Ing. Josefina

Více

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa 1.7. 2014 Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa Převaha v dovozech potravin do ČR nad jejich vývozem nebyla za první čtyři měsíce letošního roku tak

Více

Jaká je dnes situace v chovech prasat v ČR

Jaká je dnes situace v chovech prasat v ČR V zemědělských provozech, zejména na jižní Moravě, vládne nervozita. Neurodilo se, a i když většina hospodářů myslí na zadní kolečka a vždy má v zásobě krmivo a osivo na horší rok, někde je situace doslova

Více

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2017

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2017 Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2017 výsledky AZO ČR za 1. čtvrtletí roku 2017: stručný čtvrtletní komentář na web MZe + tabulky TÚ 72 (4224) Výstup č. 2 Odpovědný řešitel: Ing. Karina Pohlová

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

Uplatnění českých potravin na trzích EU a třetích zemí. (návrh proexportních opatření, včetně teritorií)

Uplatnění českých potravin na trzích EU a třetích zemí. (návrh proexportních opatření, včetně teritorií) Uplatnění českých potravin na trzích EU a třetích zemí. (návrh proexportních opatření, včetně teritorií) Výběr vhodných destinací pro uplatnění české potravinové produkce na trzích EU a třetích zemí. Úvod

Více

Obchod s chemikáliemi - analýza hlavních překážek

Obchod s chemikáliemi - analýza hlavních překážek Obchod s chemikáliemi - analýza hlavních překážek Eva Zakševická, Petra Holovková 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Hlavní překážky obchodu s chemikáliemi V návaznosti na závěry HLG proběhla na podzim

Více

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2016

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2016 Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2016 výsledky AZO ČR za 1. čtvrtletí roku 2016: stručný čtvrtletní komentář na web MZe + tabulky TÚ 59 Výstup č. 2 Odpovědný řešitel: Ing. Karina Pohlová

Více

Agrární spolupráce s Ruskem

Agrární spolupráce s Ruskem Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci Agrární spolupráce s Ruskem Nikola Hrušková Zemědělská diplomatka (Rusko) Praha, Olomouc listopad 2017 1 Obsah Aktuální překážky obchodu Příležitosti - Potraviny

Více

Vnější hospodářská politika 1

Vnější hospodářská politika 1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY Vnější hospodářská politika 1 Druhy nástrojů obchodní politiky Nástroje obchodní politiky Omezení obchodu Rozšíření obchodu Cena Množství Cena Množství Dovozní clo Vývozní

Více

IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY

IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY 1 Druhy nástrojů obchodní politiky Nástroje obchodní politiky Omezení obchodu Rozšíření obchodu Cena Množství Cena Množství Dovozní clo Vývozní clo Dovozní kvóta Dobrovolná

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 12. dubna Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 18. května Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Vývoj ekologického zemědělství v ČR ČR: -počet zem. podniků cca 47tis.

Více

DRINKTEC Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika

DRINKTEC Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika 11. 15. 9. 2017 Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika Mezinárodní odborný veletrh nápojové techniky a technologií pro Liquid Food. Celosvětově největší akce pro prezentaci novinek z oblasti

Více

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Stránka 1 z 10 Podíl venkova dle počtu obcí a počtu obyvatel

Více

ANALÝZA SPOTŘEBY POTRAVIN V ROCE 2010

ANALÝZA SPOTŘEBY POTRAVIN V ROCE 2010 10. 4. 2012 ANALÝZA SPOTŘEBY POTRAVIN V ROCE 2010 Na spotřebě jednotlivých druhů potravin např. masa, zeleniny, rýže, těstovin atd. se sice promítá změna stravovacích zvyklostí ovlivněná turistickým ruchem

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam

Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam 5. listopad 2009 Dr. M. Okrouhlý VO Asie a Tichomoří Ministerstvo průmyslu a obchodu 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu Česká republika člen EU od 1.5.2004

Více

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2017

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2017 Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2017 výsledky AZO ČR za leden až září 2017: stručný komentář na web MZe + tabulky TÚ 72 (4224) Výstup č. 4 Odpovědný řešitel: Spoluřešitelé: Ing. Karina Pohlová

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více

SINGAPUR A THAJSKO DVĚ BRÁNY DO JIHOVÝCHODNÍ ASIE. Praha, 11. října 2016

SINGAPUR A THAJSKO DVĚ BRÁNY DO JIHOVÝCHODNÍ ASIE. Praha, 11. října 2016 SINGAPUR A THAJSKO DVĚ BRÁNY DO JIHOVÝCHODNÍ ASIE Praha, 11. října 2016 Jan Lembas Ředitel ZK Bangkok Jiří Zavadil Ředitel ZK Singapur ASEAN je třetí největší ekonomikou v asijskopacifickém regionu a druhým

Více

Proexportní spolupráce MZe s MZV a MPO v oblasti zemědělství a potravinářství Jaroslava Beneš Špalková

Proexportní spolupráce MZe s MZV a MPO v oblasti zemědělství a potravinářství Jaroslava Beneš Špalková Proexportní spolupráce MZe s MZV a MPO v oblasti zemědělství a potravinářství Jaroslava Beneš Špalková MZV, Praha, 24.6.2014 AGRÁRNÍ OBCHOD ČR 2010 2013 rok Vývoz (mil. Kč) Dovoz (mil. Kč) Saldo (mil.

Více

VIETNAM FOODEXPO

VIETNAM FOODEXPO 15. - 18. 11. 2017 Saigon Exhibition & Convention Center 799 Nguyen Van Linh, District 7, Ho Chi Minh City Potraviny a nápoje, potravinářské technologie VIETNAM FOODEXPO 2017 se souběžně probíhajícím VIETNAM

Více

Úvod do potravinářské legislativy. Dovozy a vývozy. Kamila Míková

Úvod do potravinářské legislativy. Dovozy a vývozy. Kamila Míková Úvod do potravinářské legislativy Dovozy a vývozy Kamila Míková Dovozy a vývozy EU volný obchod - uznávání certifikátů, značek, atestů - společné obchodní standardy - upravují Nařízení Evropské komise

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 11. ledna 2016 Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 2 EU- USA (TTIP) Mandát pro jednání schválen a jednání zahájena v červnu 2013 6. kolo se uskuteční v polovině července 2014 Ukončení jednání plánováno na 2015 Významný ekonomický dopad Zásadní oblast:

Více

je získat Market Access DataBase Ota Šimák Oddělení ochranných opatření obchodu Aktuální informace z třetích trhů a kde je získat

je získat Market Access DataBase Ota Šimák Oddělení ochranných opatření obchodu Aktuální informace z třetích trhů a kde je získat Market Access DataBase Zacílení na třetí trhy 2015: 90% světového růstu HDP mimo EU Dohody o volném Česká exportní strategie Země prioritního zájmu Informace o situaci na konkrétních trzích Market Access

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

GROWTECHEXPO

GROWTECHEXPO 91 Tran Hung Dao Street, Hanoi lesnictví a rybářství Výstava Vietnam GrowTech 2017 je velkou příležitostí jak pro organizace, zemědělské závody a individuální farmáře k získání přístupu k novým technologiím,

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 Lednová bilance zahraničního obchodu sáhla na rekord Lednové výsledky zahraničního obchodu nepřekvapily, když nejenže navázaly na pozitivní

Více

Zahraniční obchod České republiky s vínem (IX. červen 2010)

Zahraniční obchod České republiky s vínem (IX. červen 2010) Zahraniční obchod České republiky s vínem (IX. červen 2010) V červnu 2010 bylo dovezeno do ČR 126 tis. hl vína (o 8 tisíc hl více než v květnu a o 5 tis. hl více jak před rokem) za 258 mil. Kč (o 15 mil.

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

1. CZ-NACE 10 - VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ CZ-NACE 11 - VÝROBA NÁPOJŮ

1. CZ-NACE 10 - VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ CZ-NACE 11 - VÝROBA NÁPOJŮ 1. CZ-NACE 10 - VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ CZ-NACE 11 - VÝROBA NÁPOJŮ 1.1 Charakteristika odvětví Odvětví výroby potravin a nápojů v EU, jako největší zpracovatelský sektor, představuje s obratem 965

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme VIETNAM ECOTECH 2016 První ročník mezinárodního veletrhu se zaměřením na ekologické technologie napříč sektory národního hospodářství Místo konání: Saigon Exhibition &

Více

Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá

Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá 2. 5. Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá Zemědělství 1. čtvrtletí V prvním čtvrtletí bylo vyrobeno 109 577 tun masa (meziročně +0,6 %), z toho hovězího masa 17 933 tun

Více

OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ Ing. Jiří Kolomazník

OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ Ing. Jiří Kolomazník OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ 2017 Ing. Jiří Kolomazník Světová produkce obilnin (mil.t) produkce +0.1%, spotřeba +1% 2013 2014 2015 2016 2017 předpoklad Produkce 2 522 2 558 2530 2608 2611 Spotřeba 2 424

Více

Agrární zahraniční obchod pokračuje ve zlepšování, problémy s jeho strukturou ale zůstávají

Agrární zahraniční obchod pokračuje ve zlepšování, problémy s jeho strukturou ale zůstávají Tisková zpráva Praha, 7. ledna 2014 Agrární zahraniční obchod pokračuje ve zlepšování, problémy s jeho strukturou ale zůstávají Výsledky agrárního zahraničního obchodu ČR za leden až listopad 2014 ukazují,

Více

Průměrná dovozní cena vína za jednotlivé měsíce

Průměrná dovozní cena vína za jednotlivé měsíce Zahraniční obchod České republiky s vínem (XIV. listopad 29) V listopadu 29 bylo dovezeno do ČR 148 tis. hl vína (o 3 tisíc hl více než v říjnu) za 356 mil. Kč (o 97 mil. Kč více), z toho 71 tis. hl lahvového

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme WORLD FOOD 2014 - UKRAJINA, KYJEV Zahraniční zastoupení MPO v Kyjevě a CzechTrade připravují prezentaci českých firem na veletrhu WORLD FOOD http://www.worldfood.com.ua/

Více

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2018

Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2018 Analýzy agrárního zahraničního obchodu ČR roku 2018 výsledky AZO ČR za 1. čtvrtletí roku 2018: stručný čtvrtletní komentář na web MZe + tabulky TÚ 58 (4224) Výstup č. 2 Odpovědný řešitel: Spoluřešitelé:

Více

NETWORKING JAKO KONKURENČNÍ VÝHODA

NETWORKING JAKO KONKURENČNÍ VÝHODA NETWORKING JAKO KONKURENČNÍ VÝHODA NA EXPORTNÍCH TRZÍCH Změna struktury obchodních bariér Opouštění tradičních modelů (cla, kvóty) důsledek závazků WTO, regionálních a bilaterálních dohod Nástup skrytých

Více

ANALÝZA A VÝVOJ KOMODITY MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY ANALYSIS AND DEVELOPMENT OF COMMODITIES MILK AND DAIRY PRODUCE. Vítězslav Doubek

ANALÝZA A VÝVOJ KOMODITY MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY ANALYSIS AND DEVELOPMENT OF COMMODITIES MILK AND DAIRY PRODUCE. Vítězslav Doubek ANALÝZA A VÝVOJ KOMODITY MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY ANALYSIS AND DEVELOPMENT OF COMMODITIES MILK AND DAIRY PRODUCE Vítězslav Doubek Anotace: Analýza komodity Mléko a mléčné výrobky je zaměřena na zjištění

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2019 do 28.

Více

Analýza zemědělství. Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Srpen 2019

Analýza zemědělství. Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Srpen 2019 Analýza zemědělství Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Srpen 2019 Projekt Rok digitálního podnikání 2019 (RDP 2019) se realizuje za laskavé podpory těchto generálních partnerů:

Více

A. HLAVNÍ PRODUKČNÍ CHARAKTERISTIKY

A. HLAVNÍ PRODUKČNÍ CHARAKTERISTIKY A. HLAVNÍ PRODUKČNÍ CHARAKTERISTIKY OKEČ 15 Výroba potravin a nápojů 2006 Hlavní produkční charakteristiky odvětví OKEČ 15.1 OKEČ 15.2 Výroba masa a masných výrobků Zpracování ryb a rybích výrobků Oborové

Více

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok 2015. Ing. František Šámal

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok 2015. Ing. František Šámal Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok 2015 Ing. František Šámal České pivovarství v roce 2015 Poprvé výroba v ČR překročila hranici 20 mil. hl, tato hranice však byla překonána rekordním

Více

SAÚDSKÁ ARÁBIE- PROEX. SEMINÁŘ ZEMĚ ŽIVITELKA

SAÚDSKÁ ARÁBIE- PROEX. SEMINÁŘ ZEMĚ ŽIVITELKA 23.8.2018 SAÚDSKÁ ARÁBIE- PROEX. SEMINÁŘ ZEMĚ ŽIVITELKA EDUARD ŘEHÁČEK, ZEMĚDĚLSKÝ DIPLOMAT, ZÚ RIJÁD, E-MAIL: EDUARD_REHACEK@MZV.CZ TEL.: +966 539 199 447 MOŽNOSTI EXPORTU- OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI ZEMĚDĚLSKÁ

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ VE VYBRANÝCH STÁTECH OBCHOD S BIOPRODUKCÍ V ČR. Ing. Karel Beneš, KZV ZF JU v ČB

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ VE VYBRANÝCH STÁTECH OBCHOD S BIOPRODUKCÍ V ČR. Ing. Karel Beneš, KZV ZF JU v ČB EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ VE VYBRANÝCH STÁTECH OBCHOD S BIOPRODUKCÍ V ČR Ing. Karel Beneš, KZV ZF JU v ČB Pár faktů Pár faktů cca 120 zemí 31 000 000+ ha 634 000+ farem 1,6 mil. producentů (80 % rozvoj. země)

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013

ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013 ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINÁŘSTVÍ NA PRAHU ROKU 2013 Novoroční balíček Ing. Jana Veleby, nezávislého senátora a prezidenta AK ČR V Praze, dne 24. ledna 2013 Ing. Jan Ve l e b a Prezident Vážená paní senátorko,

Více

Jak na export Veletrh - proexportní platforma

Jak na export Veletrh - proexportní platforma Jaroslav Bílek 28.02.2018 Jak na export Veletrh - proexportní platforma Jak na export 2 Obsah tématu Význam veletrhů v digitálním prostředí Proexportní role veletrhu Statistické parametry veletrhů Mezinárodnost

Více

Výbor pro právní záležitosti SDĚLENÍ ČLENŮM (27/2011)

Výbor pro právní záležitosti SDĚLENÍ ČLENŮM (27/2011) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 10. 3. 2011 SDĚLENÍ ČLENŮM (27/2011) Věc: Odůvodněné stanovisko Senátu Polské republiky k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým

Více

Mezinárodní ekonomická integrace BS. VŠFS kombinované studium Konzultace 1 pokračování 8. 12. 2007

Mezinárodní ekonomická integrace BS. VŠFS kombinované studium Konzultace 1 pokračování 8. 12. 2007 Mezinárodní ekonomická integrace BS VŠFS kombinované studium Konzultace 1 pokračování 8. 12. 2007 1 Osnova 1. Další vybraná seskupení 1.1 Amerika 1.2 Asie 2. Integrační seskupení na území východní Evropy

Více

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 1.1. Charakteristika odvětví Výroba potravinářských výrobků a nápojů je odvětvím navazujícím

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Ing. Andrea Hrabalová, PRO-BIO LIGA 11. 3. 2019, Seminář o ekologickém zemědělství Obsah Vývoj ekologického zemědělství - ČR, svět a EU Trh biopotravin

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR HRUBÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE (mil. Kč, stálé ceny r. 1989, ČSÚ) Celkem Rostlinná produkce Živočišná produkce 1936 80.946 42.501 38.444

Více

Raiffeisenbank a Kuba

Raiffeisenbank a Kuba MZV ČR 30.11.2016 Raiffeisenbank a Kuba Miloš Večeřa Head of Trade Finance, Cash Management & Factoring, RBCZ Praha 2 Kuba Rozloha: 109 886 km² Počet obyvatel: 11, 38 mil. (2014) HDP na 1 obyvatele: 7

Více

ODBORNÁ MISE ČESKÝCH POTRAVINÁŘSKÝCH FIREM DO IZRAELE

ODBORNÁ MISE ČESKÝCH POTRAVINÁŘSKÝCH FIREM DO IZRAELE ODBORNÁ MISE ČESKÝCH POTRAVINÁŘSKÝCH FIREM DO IZRAELE 26. 29. 11. 2019 SPOJENÁ S PREZENTACÍ NA VELETRHU ISRAFOOD 2019 A S PREZENTACÍ V PALESTINĚ ZÚ ČR v Tel Avivu, SÚ ČR v Ramalláhu ve spolupráci s agenturou

Více

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU 57 S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU V průběhu celého roku 2005 se i nadále měnilo složení stáda skotu, nejen

Více

Odbor ekonomické diplomacie. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. Vietnam. Exportní příležitosti. David Jarkulisch 20. června 2019, Praha

Odbor ekonomické diplomacie. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. Vietnam. Exportní příležitosti. David Jarkulisch 20. června 2019, Praha Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Vietnam Exportní příležitosti David Jarkulisch 20. června 2019, Praha Obsah Proč Vietnam? Příležitosti pro české podnikatele Podpora

Více

Komoditní karta dostupná data ke dni 18. června MLÉKO a mlékárenské výrobky

Komoditní karta dostupná data ke dni 18. června MLÉKO a mlékárenské výrobky průměrné stavy dojených krav v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 18. června 2018 MLÉKO a mlékárenské výrobky Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Více

Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU

Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice 17. 12. 24 Ladislav Prokop odbor vnějších ekonomických vztahů ČNB Charakteristiky vývoje obchodní bilance v období květen

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl

Zemědělství a potravinářský průmysl Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 26 Zeme Sasko Údaje z vykazovaného roku 26 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ ZEMĚDĚLSKĚ PŮDY ROZLOHA Celková rozloha 1. ha 1.842 35.75 Zemědělská

Více

Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009

Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009 Ústav zemědělské ekonomiky a informací Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009 Zpracovala: Ing. Karina Pohlová Předání dat z ČSÚ do databáze MZe: 8. 2. 2010 Předání výsledků agrárního

Více

INTERFOOD & DRINK BULGARIA 2010 (Meatmania, Bulpek, The Word of Milk, Salon de vin)

INTERFOOD & DRINK BULGARIA 2010 (Meatmania, Bulpek, The Word of Milk, Salon de vin) Zahraniční zastoupení CzechTrade Bulharsko připravuje prezentaci českých společností ze široké oblasti potravinářského průmyslu za účelem nalezení nových odbytových možností pro české exportéry. Místo

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojených krav v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 10. srpna 2018 Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky

Více

SITUAČNÍ A VÝHLEDOVÁ ZPRÁVA

SITUAČNÍ A VÝHLEDOVÁ ZPRÁVA SITUAČNÍ A VÝHLEDOVÁ ZPRÁVA DRŮBEŽ A VEJCE ZDROJE INFORMACÍ, ZPRACOVATELÉ PODKLADŮ: Český statistický úřad Evropská komise Ministerstvo zemědělství České republiky Sdružení drůbežářských podniků Českomoravská

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2018 do 30.

Více

XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y

XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y XIII. R O S T L I N O L É K A Ř S K É D N Y Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 3. listopad 2010, Pardubice BOHATÁ AGRÁRNÍ HISTORIE 1/2 Období první republiky hluboká tradice a výrazné úspěchy ČR leader v

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 20. dubna Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme FOODEX JAPAN 2014 Mezinárodní veletrh se zaměřením na potravinářský průmysl Místo konání: Makuhari Messe, Chiba, Japonsko (30 minut z hlavního nádraží Tokyo) Obor: potravinářství

Více

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Vývoj početních stavů skotu celkem a krav dle kategorií k 1.4. ks Kategorie 2002 2003 2004 2006 2007 2008 2009 Skot celkem 1 520 136 1 473 828 1

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 12. září Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. června 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.5.2016 do 31.5.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU 2018 WWW.SPCR.CZ Svaz průmyslu a dopravy ČR kdo jsme Největší nestátní organizace zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice.

Více