Témata diplomových /DP/ a bakalářských prací /BP/ pro rok 2016/2017

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Témata diplomových /DP/ a bakalářských prací /BP/ pro rok 2016/2017"

Transkript

1 Témata diplomových /DP/ a bakalářských prací /BP/ pro rok 2016/2017 Mgr. Iva Balkó Na rodičovské dovolené. Mgr. Štefan Balkó, Ph.D. Témata pro DP a BP: Možnosti ovlivnění reakční doby u sportující a nesportující populace Vliv stimulačních látek (nicotin, kofein) a dalších látek na reakční dobu Vliv akustické zátěže (při různé hladině decibelů) na úroveň jednoduché a složité reakční doby Vliv rozrušování koncentrace na úroveň reakční doby Vliv různých podmínek okolního prostředí (světlo, okolní teplota, hluk, barva podnětu) na úroveň reakční doby Současný stav držení těla u žáků na prvním a druhém stupni základních škol Vliv jednostranné zátěže na vadné držení těla žáků základních škol Vliv kompenzačních cvičení na držení těla Vliv pohybové inaktivity na držení těla u žáků základních škol Vliv jednostranně zaměřené sportovní disciplíny na držení těla Doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D. Pohybová aktivita jako součást životního stylu dětí a mládeže (dotazníky, pedometry). Pohybová aktivita jako součást životního stylu u vybraných skupin populace. Vybrané problémy provozování pohybových aktivit u různých skupin osob se zdravotním postižením. Sledování výskytu pohybových aktivit u osob 55+ (téma ve spolupráci s FTK UP). Uplatňování pohybových aktivit ve školním a mimoškolním prostředí. Parametry odborné přípravy studentů na předchozích školách. Stanovení objemu a frekvence pohybových aktivit u vybraných skupin populace s přispěním pedometrů a GPS zařízení. Volné téma z oblasti sledování výskytu pohybových aktivit. Volné téma z oblasti didaktiky netradičních her. Pohybová aktivita jako součást životního stylu dětí a mládeže. Pohybová aktivita jako součást životního stylu u vybraných skupin populace vybrané problémy. Zájem o provozování pohybových aktivit u studentů UJEP. Místo pohybových aktivit v životním stylu studentů UJEP šetření zaměřená na specifické skupiny studentů (ročníky, fakulty) pedometry. Preference spektra pohybových aktivit u studentů UJEP (podle pohlaví). Působnost sportovních ústavů, kateder a center na veřejných vysokých školách v ČR. Vybrané problémy provozování pohybových aktivit u různých skupin zdravotně postižených. Vybrané problémy komunální politiky ve vztahu k pohybovým aktivitám vybraných skupin populace. Sledování výskytu pohybových aktivit u osob penzijního věku. Volné téma z oblasti aplikace netradičních her v komunální politice, rekreaci a aktivitách se zdravotně postiženými. Lokomoce u osob se zrakovým postižením.

2 Možnosti provozování pohybových aktivit v přírodním prostředí u různých skupin zdravotně postižených (též videosnímek). Mgr. David Cihlář Rozvoj rychlostních schopností u žáků základních škol. Používání ochranných pomůcek při provozování outdoorových aktivit žáky středních škol. Faktory ovlivňující známku z tělesné výchovy u žáků 2. stupně základních škol. Faktory ovlivňující známku z tělesné výchovy na SŠ. Mgr. Lenka Černá, Ph.D. Slackline - vybrané aspekty Sportovní lezení - vybrané aspekty Bouldering - vybrané aspekty Využití gymnastické průpravy v mateřské škole. Využití pohybových aktivit v přírodě v mateřské škole. Hodnocení motoriky dětí předškolního věku. Gymnastická průprava jako součást tréninku vybraného sportu u dětí. Využití pohybových aktivit v přírodě u specifických skupin dětí nebo dospělých Diagnostika jednotlivých komponent zdravotně orientované zdatnosti na 1. stupni ZŠ. Gymnastická průprava na 1. stupni ZŠ aplikace do ŠVP. Gymnastické učivo v ŠVP na 1. stupni ZŠ. Hodnocení efektivity hodiny TV na 1. stupni (chronometráž nebo hodnocení změn tepové frekvence). Vliv gymnastické průpravy na vybrané složky ZOZ - intervenční program. Možnosti ovlivnění jednotlivých komponent zdatnosti prostřednictvím lezení na umělé stěně. Možnosti ovlivnění jednotlivých komponent zdatnosti prostřednictvím slackline. Možnosti ovlivnění jednotlivých komponent zdatnosti prostřednictvím boulderingu. Mgr. Ladislav Černý Komparace vlivu taktické a fyzické připravenosti na výkon v orientačním běhu. Komparace vlivu taktické, technické a fyzické připravenosti na výkon v MTBO. Komparace vlivu taktické, technické a fyzické připravenosti na výkon v LOB. Vliv využití magnézia (zásaditého uhličitanu hořečnatého) na lezecký výkon. Historicky orientovaná práce historie klubu, oddílu, odvětví, sportu v regionu, významná osobnost sportu. Mgr. Miroslava Dobrodinská Rozvoj koordinačních schopností u vybrané skupiny dětí mladšího školního věku. Rozvoj pohyblivosti u vybrané skupiny dětí, mládeže nebo dospělých. Rozvoj rychlostních schopností u vybrané skupiny dětí, mládeže nebo dospělých. Rozvoj silových schopností u vybrané skupiny dětí, mládeže nebo dospělých. Rytmická gymnastika a tanec na základních školách vybrané oblasti. Faktory ovlivňující rozvoj pohybové paměti u vybrané skupiny dětí.

3 Mgr. Jan Hnízdil, Ph.D. Témata DP (v současnosti je k upřesnění postupu nutná předchozí konzultace): Základní motorická výkonnost a pohybová aktivita studentů středních škol (4 práce). Zdravotně orientovaná zdatnost: diagnostika jednotlivých komponent, aplikace ve školní tělesné výchovy a oblasti tělesné kultury. Evaluace tréninkových plánů. Funkční zátěžová vyšetření a testování u vybrané části populace. šetření. Metaanalýza. Orientační běh: - aplikace ve školní TV - mezipředmětové vztahy, tvorba kutikulárních dokumentů a rámcově vzdělávacích plánů. Monitorování srdeční frekvence aplikace ve školní TV a sportu. Využití výpočetní techniky v oblasti sportu a tělesné výchovy. Praktické aplikace. Monitorování pohybového režimu (přehledové teoretické studie, terénní výzkum). Současný stav výuky tělesné výchovy na Univerzitách v ČR přehledová studie. Funkční zátěžová vyšetření a testování u vybrané části populace (kasuistika). Evaluace tréninkových plánů (kasuistiky). šetření. Orientační sporty, aplikovaná problematika. Využití výpočetní techniky v oblasti sportu a tělesné výchovy. Praktické aplikace. Volné téma dle výběru studenta (po vzájemné dohodě). Témata BP (v současnosti je k upřesnění postupu nutná předchozí konzultace): Zdravotně orientovaná zdatnost: diagnostika, aplikace v oblasti tělesné kultury a sportu. Současný stav výuky tělesné výchovy na Univerzitách v ČR přehledová studie. Funkční zátěžová vyšetření a testování u vybrané části populace (kasuistika). Evaluace tréninkových plánů (kasuistiky). šetření. Orientační sporty, aplikovaná problematika. Využití výpočetní techniky v oblasti sportu a TV. Praktické aplikace. PhDr. Hana Kabešová, Ph.D. Metodika cvičení zaměřeného na rozvoj pohyblivosti Rozdíl v rozvoji pohyblivosti u mužů a žen Problematika laterality v rozvoji pohyblivosti Model pohyblivosti u sportů různých specializací Závislost pohyblivosti na antropometrických faktorech Vztah mezi pohyblivostí a ostatními pohybovými schopnostmi Strečink tvorba a ověřování pohybových programů Tvorba a ověřování pohybových programů s balančními pomůckami Zařazení gymnastické průpravy do školní tělovýchovné praxe Gymnastická průprava ve vybraném sportovním odvětví Aplikace gymnastických činností u vybrané skupiny dětí, mládeže nebo dospělých

4 Analýza rozsahu pohybu ve vybraném sportovním odvětví prostřednictvím programu Dartfish Zpracování metodického materiálu k výuce základní gymnastiky cvičení bez náčiní a s náčiním (videosnímek či multimediální materiál) Zpracování metodického materiálu k výuce sportovní gymnastiky vybrané nářadí (videosnímek či multimediální materiál) Zpracování metodického materiálu vybrané moderní formy cvičení s hudbou (videosnímek či multimediální materiál) Mgr. Jan Kresta, Ph.D. Monitorování pohybové aktivity ve sportovních hrách Rozhodování (refereeing) ve sportovních hrách Problematická rozhodnutí rozhodčích ve sportovních hrách Historie a současnost herních systémů ve fotbale Komparace vybraných síťových sportovních a pohybových her Sociologické aspekty pohybových her Malé formy kopané Vybrané aspekty nohejbalu Zadání vlastního tématu po dohodě s vedoucím práce Vybrané aspekty cyklistiky Témata pro AvP: Pohybové hry aplikované v přírodním prostředí (kanoe polo apod.) Vybrané aspekty cyklistiky PaedDr. Oto Louka, CSc. Stav výuky aktivit v přírodě na středních školách ve vybraném regionu. Stav výuky aktivit v přírodě na základní škole ve vybraném regionu. Teorie tělesné výchovy a sportu teoretická studie a analýza Volné téma z oblasti didaktiky a metodiky vybraných pohybových aktivit v přírodě. Volné téma z oblasti historických, ekonomických, legislativních a ekologických aspektů vybraných aktivit v přírodě. Mgr. Martin Nosek, Ph.D. Vliv nordic runningu na výkonnost a techniku běhu u různých skupin běžců. Hodnocení kvality života a tělesného složení u dětí a mládeže v Ústeckém kraji. Tělesné složení u dětí a mládeže školního věku (mladší, střední). Změna intenzity zatížení použitím holí při běhu a nordic runningu. PhDr. Dominika Petrů, Ph.D. Hodnocení tělesné zdatnosti u vybrané/vybraných skupin jedinců. Diagnostika množství tělesného tuku u různých skupin populace či sportovců. Hodnocení vybraných somatických charakteristik u vybrané/vybraných skupin jedinců. Hodnocení maximálního výkonu či dalších parametrů u vybrané skupiny sportovců prostřednictvím Wingate testu. Vývoj tělesné zdatnosti studentů KTVS PF UJEP v Ústí nad Labem.

5 Multimediální materiál výuky tanečních či dalších cvičebních forem pro různé věkové či výkonnostní skupiny. Metodický či multimediální materiál výuky jógy a jógových cvičení pro předškolní či školní děti. Zadání vlastního tématu po dohodě. Doc. PhDr. Jana Pyšná, Ph.D. Pohybová aktivita a oslabení oběhového systému. Pohybová aktivita a oslabení dýchacího systému. Obezita a vhodná pohybová aktivita u obézních jedinců. Hodnocení fyziologických ukazatelů u vybraného souboru osob ve vybraných aerobních formách cvičení (Hodnocení srdeční frekvence ve vybraných formách kondičního (aerobního) cvičení (zumba, step aerobik, alpining, K2, H.E.A.T. program, spinning, atd.). Sledování ukazatelů hodnocení držení těla u vybraného souboru osob. Sledování ukazatelů diagnostiky plochonoží u zvoleného souboru osob. Sledování vlivu pohybové aktivity na kvalitu života seniorů. Multimediální výukové DVD (Multimediální výukové DVD vhodně vybraného kompenzačního cvičení (Kompenzační cvičení u poruchy posturální funkce, multimediální výukové DVD - kompenzační cvičení při oslabení dolních končetin, multimediální výukové DVD - kompenzační cvičení u oslabení pohybového systému s využitím rehabilitačních pomůcek). Multimediální výukové DVD - vybrané formy kondičního cvičení. Aktivace hlubokého stabilizačního systému v rámci kompenzačního procesu. Prof. MUDr. Ladislav Pyšný, CSc. Témata DP a BP práce výzkumné: Sledování vybraných biomedicínských aspektů kinantropologie (hodnocení anatomických, fyziologických, somatických, sociálních, traumatologických, výživových, drogových aj. ukazatelů) u zvolené skupiny osob. Témata DP a BP práce nevýzkumné: Vytvoření metodického materiálu (videosnímky multimediální materiály apod.) v oboru vybraných biomedicínských aspektů kinantropologie (anatomických, fyziologických, somatických, sociálních, traumatologických, výživových, drogových aj. Mgr. Martin Škopek, Ph.D. Golf - vytvoření metodického materiálu pro trénink dětí (multimediální materiály apod.). Seakayak - vytvoření metodického materiálu (multimediální materiály apod.). Kajak - vytvoření metodického materiálu pro nácvik eskymáckých obratů nebo nácviku jiných dovedností (multimediální materiály apod.). Nordic walking, nordic running, nordic blading - evaluace tréninkových plánů, vytvoření metodického materiálu (multimediální materiály apod.). Historický vývoj golfových pravidel a vybavení. Komparace úrovně reakční doby u sportovců různých sportovních disciplín. Možnosti ovlivnění reakční doby podněty z okolního prostředí. Hodnocení cyklického pohybu ve vybraných sportech. Moderní technologie a jejich využití na zlepšení výkonu jedince v různých sportovních odvětvích (např. v golfu, lyžování aj.)

6 Nové potravinové suplementy a jejich vliv při fyzickém zatížení (pouze výzkumné studie). Evaluace tréninkových plánů (pouze výzkumné studie, komparace). šetření. Návrh a ověření kondiční přípravy ve zvoleném sportovním odvětví. Realizace různých pohybových činností u dětí předškolního a mladšího školního věku PaedDr. Ladislav Valter Realizace a analýza tréninkové činnosti ve zvolené atletické disciplíně. Návrh a ověření kondiční přípravy ve zvoleném sportovním odvětví. Atletických činnosti do hodin tělesné výchovy na ZŠ a SŠ. Využití kondičních atletických cvičení v hodinách školní tělesné výchovy. Začlenění jízdy na kole do pohybového programu mládeže a dospělých. Historie atletického hnutí ve vybraném regionu. Zadání vlastního tématu po dohodě s vedoucím práce (atletika, cyklistika, lyžování). 1.st.ZŠ, MŠ, Vychovatelství, Pracovník volného času Realizace atletických činností u dětí předškolního a mladšího školního věku. Začlenění cyklistických dovedností do pohybové aktivity dětí předškolního a mladšího školního věku. Mgr. Jitka Vaněčková Vývoj plavecké výkonnosti studentů KTV PF UJEP. Elektromyografická analýza vybraných svalů při plavání. Význam kompenzačních pomůcek při plavání. Intervenční pohybový program ve vodním prostředí (aktivní stáří ). Plavání a pohybové aktivity ve vodě jako celoživotní aktivity. Plavání handicapovaných v České republice. Problematika zdravotního plavání. Účelové modifikace plaveckých dovedností pro podporu zdraví. Zdravotně orientované programy ve vodě. Integrace osob se zdravotním postižením do pohybových programů ve vodě. Rehabilitační plavání. Hydrokinezioterapie. Specifika "plavání" kojenců a batolat. Průzkum účasti dětí na předškolní plavecké přípravě ve vybraném regionu. Didaktika techniky plaveckých způsobů. Komparativní studie plavecké výuky ve vybraných regionech. Analýza pohybových činností v plavání ve vztahu k výkonnostní úrovni. Plavání - aplikace ve školní TV na základních školách. Vývoj a současný stav výuky plavání na základních školách. Vývoj a současný stav výuky plavání na středních školách. Volné téma z oblasti didaktiky plavání. Nové a moderní formy fitness. Moderní typy aerobních cvičení ve vodě (aquafitness, aquajogging..), jejich vliv na organismus (pouze výzkumné studie, komparace).

7 PaedDr. Marcel Žák Sportovní trénink ve sportovních hrách se zaměřením na rozvoj pohybových schopností či pohybových dovedností. Vliv změn pravidel na vývoj konkrétní sportovní hry. Všechna zadaná témata by měla korespondovat se studijním programem studenta. V Ústí nad Labem, Za správnost: PhDr. Dominika Petrů, Ph.D. referent pro ZP na KTVS PF UJEP doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D. vedoucí KTVS PF UJEP

KONZULTAČNÍ. hodiny. LS 2012/2013 zkoušk.období 20.5.-29.6.2013. Změny v KH sledujte na osobních stránkách vyučujících!!!

KONZULTAČNÍ. hodiny. LS 2012/2013 zkoušk.období 20.5.-29.6.2013. Změny v KH sledujte na osobních stránkách vyučujících!!! KONZULTAČNÍ hodiny LS 2012/2013 zkoušk.období 20.5.-29.6.2013 Změny v KH sledujte na osobních stránkách vyučujících!!! 1 Mgr. Štefan Balkó (kancelář 210) Úterý 15.-17.00 hod. Pátek 15.-16.00 hod. Nepřítomnost:

Více

Harmonogram obhajob bakalářských prací

Harmonogram obhajob bakalářských prací Harmonogram obhajob bakalářských prací Datum: pondělí 20.5.2013 od 8:00 Předseda: doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D. Členové komise: doc. PhDr. Jana Pyšná, Ph.D., Mgr. Martin Nosek, Ph.D. Mgr. Martin Škopek,

Více

Den otevřených dveří Animátor sportovních aktivit Tělesná výchova a sport Kondiční trenér Učitelství TV pro ZŠ a SŠ

Den otevřených dveří Animátor sportovních aktivit Tělesná výchova a sport Kondiční trenér Učitelství TV pro ZŠ a SŠ Den otevřených dveří Obory: Bc. Animátor sportovních aktivit Bc. Tělesná výchova a sport směr Trenérství směr Rozhodčí fotbalu směr Rozhodčí florbalu směr Rozhodčí ledního hokeje NMgr. Kondiční trenér

Více

Povinný předmět (verze 2013)

Povinný předmět (verze 2013) Povinný předmět (verze 2013) Název kurzu: Rozvoj pohybových schopností Počet kb.: 2 Identifikační kód: KTV/6219 KTV/0397 KTV/6137 Hodinová dotace: 1/1, KS 3hod. Semestr: letni Forma výuky: semestrální

Více

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky výstupy okruh učivo Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 1V2 1V1, 1V2, 1V4 1V3 Činnosti ovlivňující zdraví hygiena, bezpečnost a zásady chování při pohybových

Více

Fakulta tělesné výchovy a sportu

Fakulta tělesné výchovy a sportu Fakulta tělesné výchovy a sportu Na této stránce najdete kompletní nabídku Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Pokud máte zájem o kompletní nabídku, navštivte hlavní stránku. Přehled vědeckých

Více

AKTUÁLNÍ TRENDY V KONDIČNÍ PŘÍPRAVĚ V LEDNÍM HOKEJI

AKTUÁLNÍ TRENDY V KONDIČNÍ PŘÍPRAVĚ V LEDNÍM HOKEJI AKTUÁLNÍ TRENDY V KONDIČNÍ PŘÍPRAVĚ V LEDNÍM HOKEJI Termín: 27. 29. 4. 2012 Místo: PRAHA 6 Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy José Martího 31 162 52 Praha 6 - Veleslavín Cena: 4 000 Kč;

Více

POZNÁMKY. OSVsebepoznávání,seberegulace

POZNÁMKY. OSVsebepoznávání,seberegulace 1 VÝSTUP UČIVO PRŮŘEZOVÉ TÉMA MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY 1. ROČNÍK žák - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti -význam pohybu pro zdraví a vývoj organismu

Více

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHO VY A SPORTU TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM VOJENSKÁ TĚLOVÝCHOVA I. SPOLEČENSKOVĚDNÍ PŘEDMĚTY Filosofie sportu 1. Pojmová reflexe kinantropologie

Více

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období PŘEDMĚT: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Výstup Doporučené učivo Související PT TV 3.1.1 spojuje pravidelnou každodenní

Více

7. ročník. Tělesná výchova

7. ročník. Tělesná výchova list 1 / 5 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 7. ročník (TV 9 1 01) (TV 9 1 01.2) (TV 9 1 01.3) (TV 9 1 02) (TV 9 1 03) aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

Tělesná výchova 6. ročník

Tělesná výchova 6. ročník Tělesná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence ČINNOST OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Mezipředmětové vztahy,průř.tém. Pomůcky, literatura aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu

Více

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016 TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016 Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. Diplomové, bakalářské práce a závěrečné práce: Příprava dětí k zahájení školní docházky Sociální dovednosti dítěte předškolního věku

Více

6. ročník. Tělesná výchova

6. ročník. Tělesná výchova list 1 / 5 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 6. ročník (TV 9 1 01) (TV 9 1 01.1) (TV 9 1 01.2) (TV 9 1 02) (TV 9 1 03) aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obory: Učitelství předmětu tělesná výchova Tělesná výchova a sport Aplikovaná tělesná výchova Tělesná výchova

Více

Tělesná výchova 6. ročník

Tělesná výchova 6. ročník Tělesná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence ČINNOST OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Mezipředmětové vztahy,průř.tém. Pomůcky, literatura aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu

Více

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Studijní rok: 2011/12 Studijní obor, ročník: navazující Mgr. Počet hodin: 12/12 Vyučující: Doc. PaedDr. M. Lehnert, Dr. Cíl vyučovacího předmětu: prohloubit

Více

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 základní druhy tělocvičné aktivity (tělesnou výchova, tělocvičná rekreace a sport).

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

UČITELSTVÍ PRO 1. STUPEŇ

UČITELSTVÍ PRO 1. STUPEŇ Celkový limit: 300 kreditů Povinné předměty: 252 kreditů Povinně volitelné předměty: 31 kreditů Výběrové: 17 kreditů Povinné předměty: UČITELSTVÍ PRO 1. STUPEŇ (kód studijního oboru AKVO: 7503T047) KSV/ZPE

Více

1 / 5. Tv - 1. stupeň.doc. Školní výstupy Žák by měl. Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) Činnosti ovlivňující zdraví

1 / 5. Tv - 1. stupeň.doc. Školní výstupy Žák by měl. Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) Činnosti ovlivňující zdraví 1. ročník zacvičit pod vedením učitele jednoduché cviky provádět pod vedením učitele pohybové aktivity zdravotně zaměřené činnosti správné držení těla, průpravná, koordinační, dechová a relaxační cvičení

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo TV5101 podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu;

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (bakalářská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obor: Aplikovaná tělesná výchova Ochrana obyvatelstva Tělesná výchova (dvouoborové studium) Cílem zkoušky

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Tematické okruhy magisterských studijních programů STUDIJNÍ PROGRAM: TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT MODUL TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT PRO STUDIJNÍ OBORY - APLIKOVANÁ TĚLESNÁ VÝCHOVA - TĚLESNÁ

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 5.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 5. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ TV5101 TV5102 podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu; uplatňuje kondičně

Více

9. ročník. Tělesná výchova

9. ročník. Tělesná výchova list 1 / 7 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 9. ročník TV 9 1 01 TV 9 1 01.1 TV 9 1 01.2 TV 9 1 01.3 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje

Více

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT 1. Gymnastika základní: její cíle, úkoly a funkce, obsah, anatomicko-fyziologická podstata cvičení. 2. Gymnastika nářaďová- kruhy, hrazda,

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: ČLOVĚK A SPORT OVO: 4.1.,4.2., 4.3, Význam biorytmů pro zdraví a 4.4., 4.5, 5.1. pohybovou aktivitu Pojmy osvojovaných činností Základní pojmy spojené s

Více

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Ministryně školství vydala opatření č. j.: MŠMT-7019/2017, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školního vzdělávacího programu: Školní

Více

POSILOVÁNÍ S OH ČINKOU

POSILOVÁNÍ S OH ČINKOU POSILOVÁNÍ S OH ČINKOU seminář ČAS Nymburk 13.10.2018 Mgr. Tereza Králová Katedra atletiky, plavání a sportů v přírodě Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita Brno SILOVÝ TRÉNINK VZPÍRÁNÍ S OH

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Tělesná výchova 5. ročník Zpracovala: Mgr. Věra Hauptmannová podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu; uplatňuje kondičně zaměřené činnosti; projevuje

Více

Tělesná výchova ročník TÉMA

Tělesná výchova ročník TÉMA Tělesná výchova ročník TÉMA 1-4 Tělesná výchova volí sportovní vybavení (výstroj a výzbroj) komunikuje při pohybových činnostech dodržuje smluvené signály a vhodně používá odbornou terminologii; dovede

Více

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA 1-2 Tělesná výchova volí sportovní vybavení (výstroj a výzbroj) komunikuje při pohybových činnostech dodržuje smluvené signály a vhodně používá odbornou terminologii;

Více

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova 5.5. Člověk a zdraví 5.5.1. Tělesná výchova Vzdělávání v předmětu Tělesná výchova směřuje: k vytvoření zdravého stylu života a k pochopení hodnoty zdraví, k získání potřebné míry zodpovědnosti za zdraví

Více

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Ročník: 1. - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené možnosti - uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech

Více

POHYB JE RADOST. Projekt pohybových aktivit Ostravské univerzity

POHYB JE RADOST. Projekt pohybových aktivit Ostravské univerzity POHYB JE RADOST Projekt pohybových aktivit Ostravské univerzity Úvod Projekt pohybových aktivit Pohyb je radost připravila Katedra tělesné výchovy OU s cílem nabídnout studentům, akademickým pracovníkům

Více

Školení cvičitelů III. třídy všeobecné gymnastiky. Praha, 2014 Miroslav Zítko

Školení cvičitelů III. třídy všeobecné gymnastiky. Praha, 2014 Miroslav Zítko Školení cvičitelů III. třídy všeobecné gymnastiky Praha, 2014 Miroslav Zítko Gymnastika Gymnastiku chápeme jako otevřený systém metodicky uspořádaných pohybových činností esteticko-koordinačního charakteru

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Speciálněpedagogická intervence u jedinců se specifickou poruchou učení 2. Speciálněpedagogická intervence

Více

Dodatek číslo 1 Školní vzdělávací program základního vzdělávání Škola plná života

Dodatek číslo 1 Školní vzdělávací program základního vzdělávání Škola plná života Dodatek číslo 1 Školní vzdělávací program základního vzdělávání Škola plná života Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola plná života Škola: Integrovaná

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Období: 1.

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Období: 1. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Období: 1. Oblast: Člověk a zdraví Předmět: Tělesná výchova Období: 1. Očekávané výstupy: Učivo Ročník Průřezová témata Spojuje každodenní

Více

Návrhy témat diplomových a bakalářských prací pro akademický rok 2014/2015

Návrhy témat diplomových a bakalářských prací pro akademický rok 2014/2015 Mgr. Michaela HŘIVNOVÁ, Ph.D. Vzdělávací obor Výchova ke zdraví na 2. st. základních škol - pohled žáků i pedagogů. PRO VÍCE STUDENTŮ Výzkum osvojeného kurikula žáky ve výchově ke zdraví na konci 9. ročníku

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Střední škola a Základní škola Tišnov, příspěvková organizace nám. Míru 22, 666 25 Tišnov Účelem vzdělávání není pouze vědět, ale především umět používat.

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Ročník: 5. Očekávané výstupy:

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Ročník: 5. Očekávané výstupy: Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 5 Očekávané výstupy: Žák by měl: - zařazovat do pohybového režimu korektivní cvičení v souvislosti

Více

5.8.2 Tělesná výchova povinný předmět

5.8.2 Tělesná výchova povinný předmět 5.8.2 Tělesná výchova povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 2 2 2 2 2 3 2+1 2+1 2+1 Předmět tělesná výchova je vyučován

Více

Výuka může probíhat ve dvou tělocvičnách, v zimní zahradě, na hřištích v blízkosti školy, v bazénu, příležitostně i v přírodě.

Výuka může probíhat ve dvou tělocvičnách, v zimní zahradě, na hřištích v blízkosti školy, v bazénu, příležitostně i v přírodě. 7.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 7.8.1 Tělesná výchova (TV) Charakteristika předmětu 1. stupně Vyučovací předmět má časovou dotaci v 1.,4. a 5. ročníku 2 hodiny týdně, ve 2. a 3. ročníku bylo použito po 0,5 disponibilní

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2012 2013. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2012 2013. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. 1. Prevence zubního kazu u dětí mladšího školního věku. 2. Problematika péče u pacientů s bolestmi zad. 3. Hematoonkologičtí jedinci a život s nimi. 4. Celiakie u dětí. 5.

Více

Rámcový plán předmětu TV pro 5 leté Mg. studium

Rámcový plán předmětu TV pro 5 leté Mg. studium Rámcový plán předmětu TV pro 5 leté Mg. studium SEM 1. TÉMATICKÝ BLOK NÁZEV TÉMATICKÉHO CELKU OBSAH TÉMATICKÉHO BLOKU Metodika Zpracuje Intenzivní rozvoj základních pohybových schopností a dovedností T

Více

Příloha č. 2: Vzorový informační dopis pro rodiče žákyň 7.třidy

Příloha č. 2: Vzorový informační dopis pro rodiče žákyň 7.třidy 10 Seznam příloh Příloha č. 1: Souhlas etické komise UK FTVS Příloha č. 2: Vzorový informační dopis pro rodiče žákyň 7.třidy Příloha č. 3: Výsledky jednotlivých probandů a množství jejich pohyb. aktivit

Více

Inovace činnosti SPC při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb reg. č.: CZ.1.07/1.2.00/

Inovace činnosti SPC při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb reg. č.: CZ.1.07/1.2.00/ Inovace činnosti SPC při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb reg. č.: CZ.1.07/1.2.00/14.0020 Klíčová aktivita č.3 metodika práce se žákem se zdravotním postižením určená pro učitele žáků s daným

Více

rozcvičení, příprava pro pohybovou činnost, uklidnění po zátěž znalost základních pojmů - názvosloví pohybových činností

rozcvičení, příprava pro pohybovou činnost, uklidnění po zátěž znalost základních pojmů - názvosloví pohybových činností Vyučovací předmět: Tělesná výchova (Tv) Ročník ředmět ůřezová témata Mezipředmět. vazby 1 Tv 1 Tv Hv, 1 Tv Školní výstupy Učivo (pojmy) oznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva

Více

STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK

STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK Školení instruktorů gymnastiky II. třídy Miroslav Zítko PŘI OPTIMÁLNÍCH PODMÍNKÁCH BY MĚLA CJ S GYMNASTICKOU NÁPLNÍ TUTO STAVBU: ROZCVIČENÍ (příprava hybného systému na další

Více

Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP ZV

Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP ZV Dodatek k ŠVP ZV č. 5 - aktualizace k 1. 9. 2017 Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ ŠVP zpracovaný podle RVP ZV Základní škola a mateřská škola Bečov nad Teplou, okres Karlovy Vary, příspěvková

Více

aqua-fitness Peslová Eva učební text Katedra plaveckých sportů UK FTVS

aqua-fitness Peslová Eva učební text Katedra plaveckých sportů UK FTVS Peslová Eva učební text Katedra plaveckých sportů UK FTVS Pohybové aktivity ve vodě aqua-fitness Zpracovala: Pokorná Jitka (katedra plaveckých sportů UK FTVS) Pod pojmem aqua-fitness rozumíme různé druhy

Více

ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Zdravotně orientovaná zdatnost. Svalová nerovnováha (strečink) Zdravotně zaměřená cvičení

ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Zdravotně orientovaná zdatnost. Svalová nerovnováha (strečink) Zdravotně zaměřená cvičení Vyučovací předmět: Tělesná výchova (zpracováno do bloků,, kvinta - oktáva) Usiluje o optimální rozvoj své zdatnosti Ověří jednoduchými testy úroveň stále se zvyšující zdatnosti Jednoduchými testy si ověří

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 5. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Uplatňuje

Více

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Pohybové hry s různým zaměřením; netradiční pohybové hry a aktivity Žák zvládá v souladu s individuálními předpoklady osvojované pohybové dovednosti a tvořivě je aplikuje ve hře, soutěži, při rekreačních

Více

Sportovní příprava mládeže

Sportovní příprava mládeže Sportovní příprava mládeže Základní koncepce tréninku dětí 2 základní koncepce: Raná specializace snaha o nejvyšší výkonnost v útlém dětství; děti se přizpůsobují tréninku trénink je zaměřen na okamžitý

Více

říjen

říjen Pedagogická fakulta Katedra tělesné výchovy a sportu Vás zvou na 1. ročník mezinárodní vědecké konference Pod záštitou rektora Univerzity Jana Evangelisty Purkyně doc. RNDr. Martina Baleje, Ph.D. a děkana

Více

Tělesná výchova - Kvarta

Tělesná výchova - Kvarta - Kvarta Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech

Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Čechovská Irena, Pokorná Jitka učební texty Katedra plaveckých sportů UK FTVS Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech 1. Charakteristika zdravotně orientovaného plavání Základní pojmy

Více

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období PŘEDMĚT: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Výstup Doporučené učivo Související PT TV 3.1.1 spojuje pravidelnou každodenní

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY , Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a zdraví VZDĚLÁVACÍ OBOR: Tělesná výchova

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Činnosti ovlivňující zdraví 5.2.3. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Význam

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU TĚLESNÁ VÝCHOVA Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Datum platnosti ŠVP od: 1. 9. 2009 Zedník 36-67-H/01

Více

Studijní obory. Speciální edukace bezpečnostních složek. Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek

Studijní obory. Speciální edukace bezpečnostních složek. Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek 1 Studijní obory 3-letý bakalářský studijní obor Speciální edukace bezpečnostních složek Prezenční

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 9. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 9. ročník ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ RVP ZV Obsah 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 9. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo TV9101 aktivně vstupuje

Více

R e š e r š e. Sportovní gymnastika na prvním stupni základní školy

R e š e r š e. Sportovní gymnastika na prvním stupni základní školy R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše) Sportovní gymnastika na prvním stupni základní školy Vypracovala: Krajská vědecká knihovna, příspěvková organizace Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec

Více

Inovace výuky tělesné výchovy a sportu na fakultách TUL v rámci konceptu aktivního životního stylu

Inovace výuky tělesné výchovy a sportu na fakultách TUL v rámci konceptu aktivního životního stylu Název projektu: Inovace výuky tělesné výchovy a sportu na fakultách TUL v rámci konceptu aktivního životního stylu Doba trvání projektu: 1. 3. 2012-28. 2. 2015 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0319

Více

Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura

Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura 3. lekce Tématický plán: Teorie - Tělesná zdatnost. Držení těla Praxe - Rozvoj pohyblivosti a síly paží. Příklad povinné rozcvičky Doporučená literatura 1. TĚLESNÁ ZDATNOST Tělesná zdatnost v moderním

Více

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory:

Kondiční příprava. Rozvoj PSch je determinován především faktory: Kondiční příprava (dříve tělesná) nebo-li kondiční trénink je zaměřen na vyvolání adaptačních změn v organismu sportovce a to především na rozvoj pohybových schopností (PSch). Rozvoj PSch je determinován

Více

Dodatek k ŠVP č. 1. Název ŠVP:

Dodatek k ŠVP č. 1. Název ŠVP: IČO: 70 98 6 74, E-mail: zs.kovarov@volny.cz, Telefon: 38 594 118, Web: www.zskovarov.cz Dodatek k ŠVP č. 1 Název ŠVP: Školní vzdělávací program ZŠ Kovářov, platný od 1. 9. 016 Škola: Základní škola Kovářov,

Více

Instruktor zdravotní tělesné výchovy

Instruktor zdravotní tělesné výchovy Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů vede individuální i skupinové cvičební hodiny pro osoby seniorského věku s ohledem na přítomnost nejběžnějších

Více

Učební osnova vyučovacího předmětu Tělesná výchova. Pojetí vyučovacího předmětu

Učební osnova vyučovacího předmětu Tělesná výchova. Pojetí vyučovacího předmětu Učební osnova vyučovacího předmětu Tělesná výchova Obor vzdělání: 24-41-M/01 Strojírenství 26-41-M/01 Elektrotechnika Délka a forma studia: 4 roky, denní studium Celkový počet týdenních hodin za studium:

Více

Tělesná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu. Cíle předmětu

Tělesná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu. Cíle předmětu Tělesná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Tělesná výchova se podílí na komplexnějším vzdělávání žáků nejen v oblasti pohybových aktivit a pohybového učení, ale jako součást

Více

Tělesná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu. Cíle předmětu

Tělesná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu. Cíle předmětu Tělesná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět tělesná výchova se podílí na komplexnějším vzdělávání žáků nejen v oblasti pohybových aktivit a pohybového učení, ale jako součást

Více

Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech v neznámém prostředí.

Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech v neznámém prostředí. Vyučovací předmět: Ročník Předmět Průřezová témata Tv Mezipředmět. vazby Pr Tělesná výchova (Tv) Školní výstupy Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech

Více

VZDĚLÁVACÍ OBOR TĚLESNÁ VÝCHOVA

VZDĚLÁVACÍ OBOR TĚLESNÁ VÝCHOVA 5.11.1. VZDĚLÁVACÍ OBLAST ČLOVĚK A ZDRAVÍ VZDĚLÁVACÍ OBOR TĚLESNÁ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU SEMINÁŘ TĚLESNÉ VÝCHOVY: Výuka v předmětu Seminář tělesné výchovy vychází ze vzdělávacího

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program ZÁKLADNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA JESENICE, příspěvková organizace K Rybníku 800, Jesenice, PSČ 252 42; tel.: 241 004 200; skola@jesenickaskola.cz; www.jesenickaskola.cz Dodatek 1 Školní vzdělávací

Více

Pedagogická fakulta. Compiled :17:55 by Document Globe 1

Pedagogická fakulta. Compiled :17:55 by Document Globe 1 Pedagogická fakulta Na této stránce najdete kompletní nabídku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Pokud máte zájem o kompletní nabídku, navštivte hlavní stránku. Přehled vědeckých týmů Cambridgeské

Více

Témata závěrečných písemných prací

Témata závěrečných písemných prací Závěrečné práce vede: PhDr. Mgr. Marie Hanušová 1. Možnosti zvyšování motivace k učení u žáků středních škol a učilišť 2. Hodnotová orientace středoškolské mládeže a úloha učitele při jejím ovlivňování

Více

Žák je schopen individuálního rozcvičení, strečink celého těla před a po ukončení hodiny, na závěr hodiny uvolnění nejzatíženějších partií těla

Žák je schopen individuálního rozcvičení, strečink celého těla před a po ukončení hodiny, na závěr hodiny uvolnění nejzatíženějších partií těla Vyučovací předmět Tělesná výchova Týdenní hodinová dotace 2 hodiny Ročník 1. Roční hodinová dotace 72 hodin Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně

Více

Rekondice a regenerace

Rekondice a regenerace Rekondice a regenerace VY_32_INOVACE_166 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží jako didaktická pomůcka při výuce tématického celku reedukace pohybu. KLÍČOVÁ SLOVA: Pohybový režim, pohybový

Více

Rozšiřující studium tělesné výchovy pro 2. stupeň ZŠ

Rozšiřující studium tělesné výchovy pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium tělesné výchovy pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium tělesné výchovy pro 2. stupeň ZŠ (dále jen RTV2) je akreditováno MŠMT pod č. j.: MSMT-16524/2016-2-572, v souladu s ustanovením

Více

Člověk a zdravý životní styl

Člověk a zdravý životní styl 16. www.isspolygr.cz Vytvořil: Bohumil Smrček Strana: 1 Škola Ročník 3. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název šablony III/2

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova, I. stupeň

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova, I. stupeň Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova, I. stupeň 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu a) obsahové vymezení předmětu Vyučovací předmět Tělesná výchova vychází ze vzdělávací

Více

ŠVP Gymnázium Jeseník Sportovní příprava 4. ročník 1/5

ŠVP Gymnázium Jeseník Sportovní příprava 4. ročník 1/5 ŠVP Gymnázium Jeseník Sportovní příprava 4. ročník 1/5 žák uplatňuje vhodné a bezpečné chování při tělesné výchově i sportu, předvídá nebezpečí úrazu a přizpůsobí jim svou činnost odmítá drogy a jiné škodliviny

Více

Doctrina - Podještědské gymnázium, s.r.o. Oddíl E učební osnovy XV.1.C TĚLESNÁ VÝCHOVA

Doctrina - Podještědské gymnázium, s.r.o. Oddíl E učební osnovy XV.1.C TĚLESNÁ VÝCHOVA Doctrina - Podještědské gymnázium, s.r.o. Oddíl E učební osnovy XV.1.C TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu: TĚLESNÁ VÝCHOVA ve čtyřletém gymnáziu Obsah předmětu Obsah předmětu tělesná výchova vychází

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání,

Dodatek k ŠVP ZV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Dodatek k ŠVP ZV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, 1. 9. 2013 Škola: Základní škola Lhenice, okres Prachatice Koordinátor ŠVP ZV: Mgr. Marie

Více

STAVBA CVIČEBNÍ JEDNOTKY

STAVBA CVIČEBNÍ JEDNOTKY STAVBA CVIČEBNÍ JEDNOTKY Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2107 (Stavba cvičební jednotky)

Více

Fakulta Sportovních Studií

Fakulta Sportovních Studií MASARYKOVA UNIVERZITA BRNO Fakulta Sportovních Studií Seminární práce na téma Vytrvalostní běh Fyziologie sportovních disciplín David Tomšík RVS CŽV UČO: 200488 1 Funkční a metabolická charakteristika

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. Geriatrická péče o seniory - zařízení a služby pro seniory. Paliativní péče v České republice. Prevence zubního kazu v regionu. Systém zdravotnictví ve vybrané zemi - srovnání

Více

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu; uplatňuje kondičně zaměřené činnosti, projevuje samostatnou vůli pro zlepšení úrovně své zdatnosti Žák zařazuje do pohybového režimu cviky posilující

Více

1. ročník TVS - KS LS 2014/2015

1. ročník TVS - KS LS 2014/2015 1. ročník TVS - KS LS 2014/2015 Termín 9-10 10 11 11 12 12-13 13 14 14-15 15 16 16 17 17-18 18-19 13.2. Psych. sp. CN 140 Loá 20.2. 8.00 10.00 h CN 140 Loá Plav. I sk. č. 1 Psych. Sp. CN 140 Loá Plav.

Více

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program Označení studijního plánu Číslo Název předmětu 1. Studijní plán pro prezenční formu studia Andragogika a management rozsah Povinné předměty Úvod do

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI všechno je zajímavé nejsou schopni analytického myšlení minimální doba soustředění (několik minut) plynulý růst jak do výšky tak váhově

Více