Infrastruktura pro přenos zdravotnických výkonů (mezi KZ, a.s. a FZS UJEP)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Infrastruktura pro přenos zdravotnických výkonů (mezi KZ, a.s. a FZS UJEP)"

Transkript

1 Infrastruktura pro přenos zdravotnických výkonů (mezi KZ, a.s. a FZS UJEP) Anotace Praktická i teoretická výuka studentů Fakulty zdravotnických studií (FZS) Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) probíhá ve spolupráci s Krajskou zdravotní (KZ), a.s., zejména s Masarykovou nemocnicí v Ústí nad Labem. Lékařský a nelékařský personál KZ se podílí na teoretické výuce i na vedení odborných praxí v nemocnicích, kde se studenti seznamují s různými terapeutickými a ošetřovatelskými zákroky. Zdaleka ne vše potřebné však mohou studenti z různých důvodů (kapacita prostor, etické a hygienické důvody, omezený čas pobytu pacientů v nemocnici apod.) vidět na vlastní oči. Z těchto důvodů považujeme za žádoucí, aby byly obě instituce propojeny telemostem s cílem vybudovat stálou infrastrukturu pro přenos a prezentaci lékařských i nelékařských zákroků z Masarykovy nemocnice do FZS. Předkládaný projekt realizuje infrastrukturu pro přenosy do specializované učebny ve FZS. Po technické stránce jde o řešení nízkolatenčních 3D HD přenosů v reálném čase i ze záznamu, s pasivní 3D projekcí, umožňující i interaktivní komunikaci s pracovníkem na Masarykově nemocnici. Učebna může být využita pro pořádání seminářů pro posluchače z dalších organizací připojených k síti CESNET. Zároveň bude možné obrazový signál posílat i přímo na jiná pracoviště. Anotace anglicky Practical and theoretical training of students in the Faculty of Health Studies (IHS) of the University of Jan Evangelista Purkyně (UJEP) is carried out in cooperation with Krajská zdravotní (KZ), in particular with the Masaryk Hospital in Ústí nad Labem. Medical and other personnel of KZ provides theoretical lectures and practical training in the hospital, where students are introduced to various therapeutic and nursing procedures. However, students cannot see all treatment procedures personally for various reasons (capacity of the premises, ethical and health reasons, the limited time patients stay in hospital, etc.). For these reasons we consider it desirable that both institutions build a permanent telepresence facility for transmissions and presentations of medical and other interventions from the Masaryk Hospital to IHS. The proposed project will implement the infrastructure for transmissions to a specialized lab in IHS. Technically, it is a facility for low-latency 3D HD real-time and pre-recorded transmissions with a passive 3D projection, allowing an interactive communication with the person in the Masaryk Hospital. The lab can be used for seminars for experts from other organizations connected to CESNET. The infrastructure can also the send video signal directly to the other institutions.

2 A. Současný stav řešeného problému Fakulta zdravotnických studií (FZS) Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem vzdělává studenty v prezenčních formách bakalářských oborů Fyzioterapie, Ergoterapie, Všeobecná sestra a Porodní asistentka. Praktická výuka studentů se opírá především o spolupráci s Krajskou zdravotní (KZ), a.s., zejména s Masarykovou nemocnicí v Ústí nad Labem. Lékařský a nelékařský personál KZ se podílí jednak na teoretické výuce, jednak, a to zejména, na vedení odborných praxí v nemocnicích, kde se studenti seznamují s různými terapeutickými a ošetřovatelskými zákroky. Zdaleka ne vše potřebné však mohou studenti z různých důvodů (kapacita prostor, etické a hygienické důvody, omezený čas pobytu pacientů v nemocnici apod.) vidět na vlastní oči. Chtěli bychom být inovativní ve výukových modelech pro studenty a maximálně k tomu využít moderní telekomunikační techniky, kterou nám současná doba nabízí. Z těchto důvodů považujeme za žádoucí, aby byly obě instituce propojeny telemostem s cílem vybudovat stálou infrastrukturu pro přenos a prezentaci lékařských i nelékařských zákroků z Masarykovy nemocnice do Fakulty zdravotnických studií UJEP. Obě instituce sídlí v Ústí nad Labem. Nezanedbatelná je také ekonomická stránka systému. Telemost šetří především čas, hlavně na cestování mezi nemocnicí a FZS, tím pádem šetří i ekonomické náklady. Zvyšuje se tím jednak osobní komfort pro uživatele systému, jednak i efektivita práce. Kromě přenosu lékařských či nelékařských zákroků si od telemostu slibujeme možnost výuky konkrétních odborných předmětů, jejichž výuku v současné době zajišťují odborníci v Masarykově nemocnici. Vzhledem k obrazovému i zvukovému přenosu záznamu nebude problém komunikace odborníka z nemocnice se skupinou studentů v učebně na FZS, a to jak obrazovému přenosu výukových materiálů, tak i vzájemné verbální komunikaci včetně možnosti přímého dotazování studentů. Vyučující tak současně získává okamžitou zpětnou vazbu a může svůj výklad přizpůsobit. V rámci přednášky může vyučující rovněž využít různé zdroje obrazového signálu, např. z robotického systému da Vinci, z externí kamery nebo přímo z harddisku serveru. Další výhodou telemostu je možnost zastupitelnosti vyučujícího (odborníka z nemocnice), a to hlavně z neočekávaných příčin (onemocnění, odvolání k naléhavému případu). Vyučující či koordinátor výuky studentů v nemocnici může tak sehnat jiného odborníka, který je schopen výuku zaštítit, a to bez jakýchkoliv časových či finančních nároků na jeho přepravu na fakultu. Zlepšuje se tím efektivita výuky právě v nenadálých situacích. Další možnosti využití jsou v pořádání konferencí či odborných seminářů na dálku pomocí spojení telemostem. FZS má k dispozici nejen posluchárny např. pro konference, ale též odborné učebny, ve kterých si studenti mohou rovnou zkoušet terapeutické techniky a dovednosti prezentované jim odborníkem z praxe, přímo z nemocnice a přímo na pacientovi.

3 B. Cíle řešení Konkrétní výstupy: Infrastruktura pro přenosy zákroků či výuku z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem do Fakulty zdravotnických studií (FZS) na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) Vybavení učebny pro stereoskopickou projekci Přínosy projektu: Zlepšení přístupu studentů FZS k praktickým zákrokům na Masarykově nemocnici. Zlepšení je myšleno jednak v rozšíření počtu studentů, kteří mohou zákrok vidět, ale též kvalita viděného, ve srovnání s omezenými možnostmi sledovat zákrok přímo na sále. Ověření prototypové instalace telemostu pro elearning v medicíně. Obdobné instalace mohou být následně přínosné i pro propojení dalších nemocnic a lékařských fakult přes síť CESNET. Vytvoření počáteční databáze provedených diagnostických a terapeutických výkonů. Tyto záznamy budou k dispozici jako výukové materiály v rámci projektu Mefanet. Úspora časových či finančních nákladů nejen akademických, ale zejména klinických pracovníků. Možnost využití učebny v případě pořádání konferencí a odborných seminářů. Možnost vzdálené spolupráce při výukovém real-time vyšetření pacienta, zejména pak při názorných demonstracích fyzio / ergoterapeutických či ošetřovatelských postupů. C. Způsob řešení Projekt se soustředí na realizaci přenosů do specializované učebny na FZS. Fakulta předpokládá možnost rozšíření do dalších vybraných učeben po skončení projektu. Součástí projektu je vytvoření databáze záznamů zákroků s dalším využitím pro výuku studentů, potenciálně i dalších akademických pracovišť. Databáze se stane rovněž důležitým zdrojem dat a informací pro vědecko-výzkumnou činnost akademických pracovníků a studentů fakulty a dále i pracovníků na dalších odborných pracovištích institucí připojených k síti CESNET. Předpokládáme, že tato data zákroků budou k dispozici pracovištím zapojeným do projektu Mefanet. Technické řešení předpokládá pořídit vysílací a přijímací zařízení pro nízkolatenční 3D HD přenosy v reálném čase i ze záznamu, pasivní 3D projekci (projektor s 3D konvertorem a plátno) a videokameru. Předpokládané schéma realizace telemostu je na následujícím obrázku. Na levé straně je Fakulta zdravotnických studií a na pravé straně Masarykova nemocnice.

4 Přenos mezi institucemi bude přes uzel sítě CESNET v Ústí nad Labem. Z něho může být přenos přesměrován i do jiných institucí připojených k síti CESNET, kde může být přijímán zařízením MVTP, které má CESNET k dispozici. D. Prezentace výsledků Plně funkční zařízení bude sloužit: přenosům informací a dat mezi Krajskou zdravotní, a.s. v Ústí nad Labem a FZS v Ústí nad Labem, tvorbě vlastních výukových materiálů od přednášek až po klinické a odborné zákroky při demonstraci výuky, vědecké činnosti dvou našich nově vybudovaných laboratoří VYPO či CICHO, a dále při pořádání jednorázových kurzů/seminářů vznikajících nad rámec výuky v příslušném studijním programu (oboru), vzniklá databáze bude sloužit teoretické i praktické výuce a vědecko výzkumné práci akademických pracovníků, budou vznikat odborné práce a učební texty, telekonferencím možnost audiovizuálního spojení i jako forma konzultací a podpory výuky, dálková účast na státnicových komisích a oponenturách bakalářských prací.

5 E. Charakteristika řešitelského týmu Mgr. Marek Jelínek, Ph.D. Ing. Miloš Němeček Mgr. Zdeněk Čeřovský Pavel Pečiva F. Navrhovaná doba trvání projektu Navrhovaná doba trvání projektu je 12 měsíců. G. Konkretizace a zdůvodnění jednotlivých požadavků řešitele Plánované náklady projektu jsou shrnuty v tabulce. Vysvětlení jednotlivých položek: Projekční část zajištění vybavení učebny pro stereoskopickou projekci pasivního typu (používající jednoduché bezúdržbové brýle) s ozvučením. Účastníci kurzů budou moci sledovat stereoskopický obraz zákroků buď ze záznamu, nebo v reálném čase včetně odborného komentáře a možnosti zpětné vazby diskusí s lékařem na dálku. Přenosová část zajištění přenosů s vysokým rozlišením (2x full HD) a nízkou latencí z Masarykovy nemocnice do Ústavu zdravotnických studií. Použitá technika umožní zároveň vysílání do třetí lokality nebo příjem ze třetí lokality při použití kompatibilního zařízení. Bylo zvoleno kombinované řešení softwarová implementace na streamovacím serveru v MNUL a hardwarová implementace na přijímací straně na FZS. To umožní jednoduchou obsluhu na přijímací straně a snížení nákladů na vysílací straně při zachování nízké latence. kabelu. Síťová část vlastní síťová infrastruktura, položení posledního úseku Ceny jsou určeny k datu návrhu projektu podle nabídky firmy AV Media na projekční část, podle katalogových cen firem Syntex Praha, s.r.o. a Alza.cz, a.s. na drobné komponenty pro zpracování obrazu a zvuku (konvertory, síťové karty, reproduktory, atd.).

6 Položky dlouhodobého majetku (investiční) jsou podle přiložené nabídky. Ostatní položky (neinvestiční) jsou v souladu se strukturou na listu E. Všechny ceny jsou v Kč včetně DPH. Položka Spoluúčast nositele Požadováno z Fondu rozvoje Náklady celkem Projekční část Investice Projektor Optoma EW tis. Kč 63 tis. Kč Polarizační modulátor včetně upevňovací 71 tis. Kč 71 tis. Kč konstrukce (Volfoni) Plátno Projecta Virtual Black 3D (šíře 316cm) - metalizované plátno, gain tis. Kč 67 tis. Kč Neinvestice Pohledová kamera pro zpětnou vazbu do 6 tis. Kč 6 tis. Kč nemocnice 2x konvertor HDMI / HD-SDI pro kameru (s 8 tis. Kč 8 tis. Kč 16 tis. Kč A/D převodníkem a embedderem pro zvuk) 2x konvertor HD-SDI / DVI pro pohledový 8 tis. Kč 8 tis. Kč 16 tis. Kč obrazový kanál, včetně dis-embedderu a D/A přebodníku zvuku Karta Blackmagic design Decklink Quad (do 24 tis. Kč 24 tis. Kč streamovacího serveru, pro získávání videa v reálném čase) Konvertor 3D-XL pro S3D projekce (je 8 tis. Kč 8 tis. Kč vyžadován projektorem) Konvertor Blackmagic design HDlink Pro 3D 12 tis. Kč 12 tis. Kč (pro připojení 3D projektoru) 60x brýle pro stereoskopickou projekci - 2 tis. Kč 2 tis. Kč MasterImage Ozvučení (zesilovač, reproduktory) 6 tis. Kč 6 tis. Kč Instalace projekční techniky, konfigurace, 32 tis. Kč 32 tis. Kč drobný materiál dodavatel projekční techniky Přenosová část

7 Streamovací server, např. Dell Precision 50 tis. Kč 50 tis. Kč T3500 (quad-core, 2x disk 250 GB, 4GB RAM) Karta Myrinet 10GE s XFP transceiverem (do 25 tis. Kč 25 tis. Kč streamovacího serveru, pro posílání do sítě) Drobný materiál (kabely, redukce, spojky) 6 tis. Kč 6 tis. Kč Řídící PC na přijímací straně pro učitele 15 tis. Kč 15 tis. Kč Síťová část Položení optického kabelu z rozvaděče do učebny, zakončení v racku 4U (lze umístit i další techniku) 46 tis. Kč 46 tis. Kč

8

Vzdělávání v Biomedicínské a Zdravotnické Informatice

Vzdělávání v Biomedicínské a Zdravotnické Informatice Vzdělávání v Biomedicínské a Zdravotnické Informatice Prof. RNDr. Jana Zvárová, DrSc. EuroMISE Centrum Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky 1. LF UK a ÚI AV ČR Satelitní seminář EFMI STC 2013,

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta SU v Karviné. Počítačová učebna pro výuku matematických a statistických metod

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta SU v Karviné. Počítačová učebna pro výuku matematických a statistických metod Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta SU v Karviné Závěrečná zpráva rozvojového projektu Fondu rozvoje VŠ Počítačová učebna pro výuku matematických a statistických metod TO: A Spec:

Více

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské Ostravská universita v Ostravě Založena 28. září 1991. Základy pro její vznik byly položeny již v roce 1953. Tehdy byla v Opavě otevřena Vyšší pedagogická škola. Její náplní

Více

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti

Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Ústavu zdravotnických studií TUL na období 2008 1. Úvod Tato aktualizace rozpracovává a upřesňuje

Více

00 - Technická zpráva

00 - Technická zpráva Část dokumentace: SYSTÉM ŘÍZENÍ A DISTRIBUCE AUDIO A VIDEO SIGNÁLŮ ŠKOLÍCÍCH MÍSTNOSTÍ 00 - Technická zpráva Stavba: Investor: Místo stavby: Stupeň: Mendelova univerzita v Brně Mendelova univerzita v Brně

Více

Multimédia. Jan Růžička Konference CESNET 2019

Multimédia. Jan Růžička Konference CESNET 2019 Multimédia Jan Růžička Konference CESNET 2019 ÚVOD Přenos obrazu a zvuku IP Telefonie Video a webkonference Streaming živý i ze záznamu Speciální přenosy Bezpečnost související s přenosy Konzultace Sdílení

Více

Záznamy přednášek a streaming

Záznamy přednášek a streaming Záznamy přednášek a streaming Cesnet DAY 26.2.2012 Miloš Liška oddělení multimédií CESNET, z.s.p.o Záznamy přednášek Založeny na videokonferenčních technologiích Kvalitní záznam obrazu (max HD), zvuku

Více

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_AJ2 Medical English

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_AJ2 Medical English SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_AJ2 Medical

Více

(7) Povinnou součástí přijímacího řízení na FZS je přijímací zkouška. a) V přijímacím řízení ke studiu ve studijním oboru Ergoterapie v kombinované formě studia se jedná o test z biologie člověka. Uchazeč

Více

Zavádění efektivních metod výuky s využitím digitálních medicínských obrazových informací na středních zdravotnických školách

Zavádění efektivních metod výuky s využitím digitálních medicínských obrazových informací na středních zdravotnických školách Zavádění efektivních metod výuky s využitím digitálních medicínských obrazových informací na středních zdravotnických školách Efektivní výuka na SZŠ (zkrácený název) CZ.1.07/1.1.02/02.0074 Trvání projektu:

Více

LMS Moodle ve výuce biofyziky a lékařské informatiky na LF OU

LMS Moodle ve výuce biofyziky a lékařské informatiky na LF OU LMS Moodle ve výuce biofyziky a lékařské informatiky na LF OU Hana Sochorová, Hana Materová Katedra biomedicínských oborů, Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě LMS proč? Pro úspěšné studium

Více

Závěrečná zpráva. Zdravotnický záchranář

Závěrečná zpráva. Zdravotnický záchranář Závěrečná zpráva o plnění rozvojového projektu (Boloňská deklarace) Zdravotnický záchranář Řešitel: Ostravská univerzita v Ostravě Zdravotně sociální fakulta 2003 Dosažené výsledky rozvojového projektu

Více

Informační výuka v rámci doktorandských studií na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. J. Potomková, J. Marečková, J.

Informační výuka v rámci doktorandských studií na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. J. Potomková, J. Marečková, J. Informační výuka v rámci doktorandských studií na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci J. Potomková, J. Marečková, J.Gallo SKIP-KLK : Knihovník učitelem, Praha 7.10.2010 1 Fakulta

Více

Obsah. O autorovi 11 Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Errata 14

Obsah. O autorovi 11 Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Errata 14 Obsah O autorovi 11 Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Errata 14 KAPITOLA 1 Úvod k počítači Raspberry Pi 15 Hardware 16 Mikroprocesor Broadcom 2835 / grafický procesor 16 Paměť 18 Konektory počítače

Více

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Zadavatel: Registrační číslo projektu: Název projektu: Střední škola Pohoda s.r.o., Na Vinici 2244, Litoměřice CZ.1.07/1.5.00/34.0613 Moderní škola Identifikační

Více

Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci

Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci https://youtu.be/q5qsrqgfq7y www.fzv.upol.cz Univerzita Palackého v Olomouci druhá nestarší univerzita v ČR založena v r. 1573 tvoří ji 8 fakult

Více

ELEKTRONICKÉ VÝUKOVÉ MATERIÁLY - KAZUISTIKY, VYUŽITÍ MEDICÍNSKÝCH OBRAZOVÝCH DAT

ELEKTRONICKÉ VÝUKOVÉ MATERIÁLY - KAZUISTIKY, VYUŽITÍ MEDICÍNSKÝCH OBRAZOVÝCH DAT ELEKTRONICKÉ VÝUKOVÉ MATERIÁLY - KAZUISTIKY, VYUŽITÍ MEDICÍNSKÝCH OBRAZOVÝCH DAT Hrtoňová, N., Pokorná, A., Váňová, T. Mefanet 2011, Brno, 25. 11. 2011 Projekt Efektivní výuka na SZŠ Cíl projektu: inovace

Více

REALIZACE PROJEKTU, PROJEKTOVÍ PARTNEŘI

REALIZACE PROJEKTU, PROJEKTOVÍ PARTNEŘI VÝSTUPY PROJEKTU Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU, REGISTRAČNÍ

Více

INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU OŠETŘOVATELSTVÍ NA SLEZSKÉ UNIVERZITĚ V OPAVĚ

INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU OŠETŘOVATELSTVÍ NA SLEZSKÉ UNIVERZITĚ V OPAVĚ INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU OŠETŘOVATELSTVÍ NA SLEZSKÉ UNIVERZITĚ V OPAVĚ PROJEKT OP VK CZ.1.07/2.2.00/15.0178 Doc. PhDr. Dagmar MASTILIAKOVÁ, PhD. RN ÚSTAV 0ŠETŘOVATELSTVÍ, FVP SU V OPAVĚ Školení akademiků

Více

Prostředí pro spolupráci Multimédia

Prostředí pro spolupráci Multimédia Prostředí pro spolupráci Multimédia CESNET Days 26. 2. 2013 Jan Růžička oddělení multimédií CESNET, z.s.p.o Prostředí pro spolupráci Dílek skládačky e-infrastruktura CESNET Interaktivní spolupráce v reálném

Více

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Seminář s workshopem Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Partnerská síť Agronomické fakulty MENDELU s komerční sférou CZ.1.07/2.4.00/17.0022 Ing. Ivo Vyskočil MENDELU, 13. 1. 2012 Projekt OP

Více

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Fakulty zdravotnických studií Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Fakulty zdravotnických studií Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Zpráva Akreditační komise o hodnocení Fakulty zdravotnických studií Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem duben 2016 Úvod Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na svém zasedání č. 4/2015

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Ústav zdravotnických studií Název projektu: Využití moderních technologií a přístrojové techniky

Více

E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK

E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK E-LEARNING V OBORU ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA NA 1.LF UK MUDr.Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ing. Petr Honzík Univerzita Karlova v Praze, 1.lékařská fakulta, Ústav biofyziky a informatiky Bakalářský obor Zdravotnická

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 20. listopadu 2017 Akademický senát FZS TUL schválil dne

Více

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav P.č. 1 Stolní PC sestava + SW 17ks Procesor čtyř jádrový procesor, benchmark min. 3,350 Paměti min 4GB Grafická

Více

E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY

E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY E-LEARNINGOVÉ KURZY PRO OBOR STOMATOLOGIE E-LEARNING COURSES FOR DENTISTRY T. Dostálová 1, J. Feberová 2,S. Štípek 3 1 Dětská stomatologická klinika 2.LF UK 2 Ústav lékařské biochemie 1. LF UK 3 Ústav

Více

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Globální cíl: zkvalitnění výchovy doktorandů a zlepšení jejich úrovně a připravenosti pro vědeckou práci a jejich pozice

Více

považováno za nesplnění jedné z podmínek k přijetí ke studiu na FZS.

považováno za nesplnění jedné z podmínek k přijetí ke studiu na FZS. V souladu s ustanovením 49 zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), v platném znění, a s příslušnými ustanoveními Statutu Univerzity Jana

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK Fakulty zdravotnických studií

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK Fakulty zdravotnických studií PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2018 Fakulty zdravotnických studií Priority: 1. Vytvářet podmínky pro dosažení výrazného kvalifikačního růstu všech členů kateder a laboratoří, zejména v habilitačním

Více

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY Račanská E. 1, Huser M. 1, Schwarz D. 2, Šnábl I. 2, Ventruba P. 1 1) Gynekologicko porodnická klinika LF MU a FN Brno 2) Institut biostatistiky a analýz LF a PřF MU Abstrakt

Více

Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů

Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů Využití moderní vizualizační a simulační techniky v oblasti dopravních systémů Doba realizace 31.8.2016 30.4.2019 Stručný popis projektu včetně jeho cílů a výsledků Děčínské pracoviště Fakulty dopravní

Více

www.furniturecluster.cz KČN - příklady úspěšných projektů KČN a zakládání mezinárodní klastrové iniciativy ve Vietnamu

www.furniturecluster.cz KČN - příklady úspěšných projektů KČN a zakládání mezinárodní klastrové iniciativy ve Vietnamu www.furniturecluster.cz KČN - příklady úspěšných projektů KČN a zakládání mezinárodní klastrové iniciativy ve Vietnamu Představení Klastr českých nábytkářů První nábytkářský klastr v ČR (2006) Sídlo KČN:

Více

E-LEARNING. systémy: Moodle, Eden, Edoceo, též na UJEP:

E-LEARNING. systémy: Moodle, Eden, Edoceo, též na UJEP: E-LEARNING = systém umožňující: sdílení studijních materiálů (různé e-typy) komunikaci učitel-student, student-student zkušební i ostré testování znalostí systémy: Moodle, Eden, Edoceo, též na UJEP: E-LEARNING

Více

Technické parametry požadované Technické parametry nabízené

Technické parametry požadované Technické parametry nabízené Název 1 Notebook včetně základního software a) technická specifikace procesoru - požadovaný procesor musí minimálně dosáhnout v bechmarkovém testeru Passmark Performance Test hodnoty 3300 v testu Passmark

Více

3D stereoskopická projekce

3D stereoskopická projekce 3D stereoskopická projekce Současnost, trendy, budoucnost Ing. Jan Buriánek, AV MEDIA, a.s. Jan.Burianek@avmedia.cz +420 604 298 259 3D v inženýrské aplikace 3D v průmyslu 3D v digitálních kinech 3D nejen

Více

Management ve zdravotnictví

Management ve zdravotnictví FZV - 1 Fakulta zdravotnických věd (FZV) byla zřízena jako 8. fakulta UP v Olomouci. Její vznik byl schválen Akademickým senátem UP v Olomouci dne 27. února 2008 na základě kladného vyjádření Akreditační

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_20 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

ATEN připojte se! ATEN International Váš partner v oblasti KVM, audio a video řešení

ATEN připojte se! ATEN International Váš partner v oblasti KVM, audio a video řešení ATEN připojte se! ATEN International Váš partner v oblasti KVM, audio a video řešení ATEN International společnost ATEN byla založena v roce 1979 (již 38 let zkušeností v IT průmyslu) patří mezi 3 největší

Více

Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje. Ing. Jaroslav Peldřimovský

Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje. Ing. Jaroslav Peldřimovský Krajská zdravotní, a.s. nemocnice Ústeckého kraje Ing. Jaroslav Peldřimovský Krajská zdravotní, a.s. Nemocnice Děčín, o. z. 308 lůžek / 646 zaměstnanců / 12 klin. oddělení / 89 pracovních míst lékařů Masarykova

Více

SUPERPOČÍTAČOVÉ CENTRUM. Luděk Matyska

SUPERPOČÍTAČOVÉ CENTRUM. Luděk Matyska SUPERPOČÍTAČOVÉ CENTRUM Luděk Matyska Personální obsazení vedoucí zaměstnanci studenti Luděk Matyska ÚVT MU FI MU Laboratoř pokročilých síťových technologií Miroslav Ruda Aleš Křenek Zdeněk Salvet Ladislav

Více

ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU

ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU ARCHIVACE A SDÍLENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE V SOULADU S LEGISLATIVOU PACS = BEZFILMOVÝ PROVOZ PICTURE ARCHIVING AND COMMUNICATING SYSTEM SYSTÉM PRO ARCHIVACI A DISTRIBUCI OBRAZOVÝCH DAT DICOM (Digital

Více

HDMI kabely Nebalené kabely

HDMI kabely Nebalené kabely HDMI kabely Nebalené kabely B a l e n é k a b e l y ř a d a S TA N D A R D Balené kabely řada TECHLINE Balené kabely řada PROCLASS H i g h - e n d k a b e l y ř a d a H O M E T H E AT R E A d a p t é r

Více

Návod na instalaci a použití programu

Návod na instalaci a použití programu Návod na instalaci a použití programu Minimální konfigurace: Pro zajištění funkčnosti a správné činnosti SW E-mentor je potřeba software požívat na PC s následujícími minimálními parametry: procesor Core

Více

Příloha č. 2: Oceněný položkový rozpočet (nabídková cena - položkový rozpočet)

Příloha č. 2: Oceněný položkový rozpočet (nabídková cena - položkový rozpočet) Dodavatel Příloha č. 2: Oceněný položkový rozpočet (nabídková cena - položkový rozpočet) Zadavatel: Název: Název Požadované minimální technické parametry Množství Splněno/nesplněno (uchazeč doplní toto

Více

Využití E-learningové formy výuky v oboru fyzioterapie

Využití E-learningové formy výuky v oboru fyzioterapie Využití E-learningové formy výuky v oboru fyzioterapie Klinika rehabilitačního lékařství, Albertov 7, Praha 2 Autoři přednášky Mgr. Zdeněk Guřan Mgr. Renáta Muchová Fyzioterapie na 1. LF UK Praha Studijní

Více

Virtuální učebna: VMware VDI zefektivňuje výuku, zjednodušuje správu a snižuje náklady

Virtuální učebna: VMware VDI zefektivňuje výuku, zjednodušuje správu a snižuje náklady Virtuální učebna: VMware VDI zefektivňuje výuku, zjednodušuje správu a snižuje náklady Jaroslav Prodělal, solution consultant, OldanyGroup Petr Škrabal, správce sítě, SOŠP a SOUS Hranice Představení společnosti

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

TELEMEDICÍNA. z řec. tele na dálku z lat. mederi léčení => medicína lékařství

TELEMEDICÍNA. z řec. tele na dálku z lat. mederi léčení => medicína lékařství TELEMEDICÍNA TELEMEDICÍNA z řec. tele na dálku z lat. mederi léčení => medicína lékařství výraz poprvé použit v 70. letech 20. stol. (Thomas Birde): jedná se o takový způsob poskytování zdravotní péče,

Více

INNO-MED. Vývoj informačního systému medicíny založené na důkazu pro zlepšení kvality lékařské péče 2005-2007 Přehled výsledků řešení

INNO-MED. Vývoj informačního systému medicíny založené na důkazu pro zlepšení kvality lékařské péče 2005-2007 Přehled výsledků řešení INNO-MED Vývoj informačního systému medicíny založené na důkazu pro zlepšení kvality lékařské péče 2005-2007 Přehled výsledků řešení M. Heřman, V. Mihál, V.Chmelařová, J.Potomková Fakultní nemocnice Olomouc

Více

Institut biostatistiky a analýz MU. Zkušenosti s vyhodnocováním telemedicínských technologií

Institut biostatistiky a analýz MU. Zkušenosti s vyhodnocováním telemedicínských technologií Institut biostatistiky a analýz MU Zkušenosti s vyhodnocováním telemedicínských technologií 1 O IBA hlavní oblasti zájmu Faculty of Science, Masaryk University Faculty of Medicine, Masaryk University Analýza

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O.

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. ZDENĚK PEJSAR Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Spolupráce vysoké školy s firmou poskytující Learning

Více

Očekávané trendy v telemedicíně

Očekávané trendy v telemedicíně Očekávané trendy v telemedicíně Ing. Milan Šárek, CSc Oddělení medicínské informatiky ÚI AV ČR, v.v.i. Standardy a elektronické zdravotnictví, LD Praha, 13.10.2011 Současný stav videokonferencí - protokoly

Více

Prostředky spolupráce v reálném čase

Prostředky spolupráce v reálném čase Prostředky spolupráce v reálném čase Jan Růžička Služby e-infrastruktury CESNET Unikátnost našich služeb Společně budovaná infrastruktura Přidaná hodnota centrálních prvků Obsah tvoří koncové prvky Propojení

Více

Nukleární medicína v novém

Nukleární medicína v novém Nukleární medicína v novém Krajská zdravotní, a.s. - Nemocnice Chomutov, o.z. Zpracovali: MUDr. Aleš Chodacki, náměstek zdravotní péče KZ a primář Oddělení nukleární medicíny MNUL a NCV a Středisko komunikace

Více

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3 XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 12. prosince 2013 Bod programu: 3 INFORMACE O PŘÍPRAVĚ HODNOCENÍ VÝZKUMNÉ A ODBORNÉ ČINNOSTI PRACOVIŠŤ AV ČR ZA LÉTA 2010 2014 1 Principy

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 2. října 2018 Akademický senát FZS TUL schválil dne 10.

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky 1 Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky 1. Server a příslušenství Počet kusů 1 Specifikace Procesor: minimálně čtyř jádrový, 2.40 GHz, 12 MB cache Pevný disk:

Více

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Zadavatel: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.2511 Název projektu: Moderní škola

Více

SenseLab. z / from CeMaS. Otevřené sledování senzorů, ovládání zařízení, nahrávání a přehrávání ve Vaší laboratoři

SenseLab. z / from CeMaS. Otevřené sledování senzorů, ovládání zařízení, nahrávání a přehrávání ve Vaší laboratoři CeMaS, Marek Ištvánek, 22.2.2015 SenseLab z / from CeMaS Otevřené sledování senzorů, ovládání zařízení, nahrávání a přehrávání ve Vaší laboratoři Open Sensor Monitoring, Device Control, Recording and Playback

Více

Simulace ošetřovatelské péče akutní CMP: Nový program v České republice

Simulace ošetřovatelské péče akutní CMP: Nový program v České republice Simulace ošetřovatelské péče akutní CMP: Nový program v České republice Ing. MgA. Veronika Svobodová doc. MUDr. Robert Mikulík, Ph.D. Mgr. Svatava Kalná 19. listopadu, 2016 Konference Akutně.cz, Brno www.youtube.com

Více

Fakulta zdravotnických studií Harmonogram akademického roku 2018/2019

Fakulta zdravotnických studií Harmonogram akademického roku 2018/2019 Fakulta zdravotnických studií Harmonogram akademického roku 2018/2019 UJEP - Akademický rok 2018/2019 od 17. 9. 2018 do 15. 9. 2019 zeleně označené údaje v textu jsou z harmonogramu UJEP 2018/2019 Fakulta

Více

Od Novorozeneckého oddělení k Neonatologické klinice

Od Novorozeneckého oddělení k Neonatologické klinice Od Novorozeneckého oddělení k Neonatologické klinice MUDr. Patrik Hitka, Ph.D. Perinatologické centrum v MNUL Neonatologická klinika (dříve novorozenecké oddělení) MNUL je součástí 12 perinatologických

Více

MECHANIK ELEKTROTECHNIK - mechanik elektronik

MECHANIK ELEKTROTECHNIK - mechanik elektronik MECHANIK ELEKTROTECHNIK - mechanik elektronik 26-41-L/01 Nabízíme unikátní možnost získání výučního listu i maturitního vysvědčení během 4 standardních let! Naše škola byla vybrána jako jedna z několika

Více

Zdravotnická informatika na středních zdravotnických školách

Zdravotnická informatika na středních zdravotnických školách Zdravotnická informatika na středních zdravotnických školách Registrační číslo projektu: Název projektu: Název projektu anglicky: Název a číslo globálního grantu: CZ.1.07/1.1.10/02.0019 Zdravotnická informatika

Více

Vysoká škola polytechnická Jihlava

Vysoká škola polytechnická Jihlava Vysoká škola polytechnická Jihlava Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti Vysoké školy polytechnické Jihlava pro rok 2007 Jihlava, říjen

Více

Pořadové číslo: Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na interaktivní tabuli

Pořadové číslo: Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na interaktivní tabuli Pořadové číslo: 5 1. Název vzdělávacího programu: Didaktická technika se zaměřením na interaktivní tabuli 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah modulu

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových programů MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových programů MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových programů MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Název projektu: Číslo přidělené projektu v r. 2006: Zařazen v programu: Zařazen v podprogramu:

Více

Příloha č. 2 obchodních podmínek Technická specifikace pro projekt Inovace výuky multimédií textová část

Příloha č. 2 obchodních podmínek Technická specifikace pro projekt Inovace výuky multimédií textová část Příloha č. 2 obchodních podmínek Technická specifikace pro projekt Inovace výuky multimédií textová část Záměr Zadáním výběrového řízení je doplnění audiovizuální techniky v posluchárně D3 Fakulty informatiky

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

1x školení pedagogického sboru na ovládání interaktivní tabule a tvorbu interaktivních prezentací v délce min. 240 min.

1x školení pedagogického sboru na ovládání interaktivní tabule a tvorbu interaktivních prezentací v délce min. 240 min. Věc: Oznámení o zahájení výběrového řízení a výzva k podání nabídky Jako zadavatel Vám tímto oznamujeme, že zahajujeme výběrové řízení v níže uvedené věci a vyzýváme Vás k podání nabídky. 1. Zadavatel:

Více

Příloha č. 3 ZD. Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Audiovizuální vybavení přednáškových a seminárních prostor

Příloha č. 3 ZD. Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Audiovizuální vybavení přednáškových a seminárních prostor Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické v Praze Audiovizuální vybavení přednáškových a seminárních prostor 1 Úvod Audiovizuálního vybavení přednáškových a seminárních prostor vychází z požadavků fakulty

Více

Technický popis projektu pro druhou část veřejné zakázky. Rozšíření technologie pro následné zpracování obrazu v HD kvalitě

Technický popis projektu pro druhou část veřejné zakázky. Rozšíření technologie pro následné zpracování obrazu v HD kvalitě Příloha č. 5b zadávací dokumentace Příloha č. 4b kupní smlouvy Technický popis projektu pro druhou část veřejné zakázky Rozšíření technologie pro následné zpracování obrazu v HD kvalitě 1. Popis stávajícího

Více

ICT plán školy. Organizační směrnice č. 8/2014

ICT plán školy. Organizační směrnice č. 8/2014 Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky České Budějovice, Rudolfovská 92, PSČ 372 16 Organizační směrnice č. 8/2014 ICT plán školy

Více

Fakulta zdravotnických studií Harmonogram akademického roku 2017/2018

Fakulta zdravotnických studií Harmonogram akademického roku 2017/2018 Fakulta zdravotnických studií Harmonogram akademického roku 2017/2018 UJEP - Akademický rok 2017/2018 od 18. 9. 2017 do 16. 9. 2018 žlutě označené údaje v textu jsou z harmonogramu UJEP 2017/2018 Fakulta

Více

Investiční zakázky Krajská zdravotní, a. s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Investiční zakázky Krajská zdravotní, a. s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Investiční zakázky Krajská zdravotní, a. s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Zpracoval: Jan Vágner, vedoucí odboru investic a obnovy majetku 2.8.2018 1 Dokončené investiční zakázky 2017-2018

Více

Ošetřovatelství v akci

Ošetřovatelství v akci Ošetřovatelství v akci - zkušenosti s e-learningem v bakalářském studiu ošetřovatelsví na LF UK v Plzni Bc. Jana Kašpárková Oddělení ošetřovatelství ARK LF UK a FN v Plzni MEFANET 2007 Brno 21. 11. 22.

Více

Prostředí pro spolupráci Multimédia

Prostředí pro spolupráci Multimédia Prostředí pro spolupráci Multimédia CESNET Days 20. 3. 2013 Jan Růžička oddělení multimédií CESNET, z.s.p.o Prostředí pro spolupráci Dílek skládačky e-infrastruktura CESNET Interaktivní spolupráce v reálném

Více

Výroční zpráva o hospodaření Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice 2013

Výroční zpráva o hospodaření Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice 2013 Výroční zpráva o hospodaření Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice 2013 Obsah 1 Úvod... 3 2 Neinvestiční výnosy... 5 2.1 Srovnání skutečných výnosů s rozpočtem... 6 3 Neinvestiční náklady...

Více

Jednací místnosti pro státní správu a jejich vybavení audiovizuální technikou pro efektivní sdílení informací. 2. 3. dubna 2007

Jednací místnosti pro státní správu a jejich vybavení audiovizuální technikou pro efektivní sdílení informací. 2. 3. dubna 2007 Jednací místnosti pro státní správu a jejich vybavení audiovizuální technikou pro efektivní sdílení informací. 2. 3. dubna 2007 Obsah jednotlivé prvky místnosti přední x zadní projekce místnosti pro ministerstva

Více

Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu)

Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu) Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu) Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (ReStEP) (LIFE10 ENV/CZ/000649) Praha, červen 2013

Více

Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám

Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám Škola: AHOL - Střední odborná škola, s.r.o. Indikátor Počáteční stav k 1.7.2012 Využití ICT hraje významnou roli ve vizi a je plně

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ Zadavatel: Základní škola Pod Marjánkou Pod Marjánkou 2/1900, 169 00 Praha 6 Břevnov Jednající: Marcela Zavadilová ředitelka školy IČ: 48133761 DIČ: CZ 48133761 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

Více

Příloha č. 1: 1. 30ks počítačů s těmito parametry: 2. 2ks počítačů s těmito parametry: 3. Komunikační řešení:

Příloha č. 1: 1. 30ks počítačů s těmito parametry: 2. 2ks počítačů s těmito parametry: 3. Komunikační řešení: Příloha č. 1: Počítačové vybavení a služby pro - MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KRUPKA, MASARYKOVA 461 1. 30ks počítačů s těmito parametry: - Počítač - CPU benchmark min. 1000 (PassMark www.cpubenchmark.net).

Více

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava Spolupráce vysokých škol s absolventy Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava SEGMENTY SPOLUPRÁCE studenti středních škol studenti vysoké školy absolventi vysoké školy zaměstnanci

Více

REALIZACE Strategického záměru

REALIZACE Strategického záměru REALIZACE Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2016-2020 2018 Realizaci Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické UJEP na

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY CHEMICKÉ, VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ

AKTUALIZACE DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY CHEMICKÉ, VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ AKTUALIZACE DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY CHEMICKÉ, VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ PRO ROK 2010 V souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávací

Více

Pilotní projekt Optimalizace programu screeningu kolorektálního karcinomu

Pilotní projekt Optimalizace programu screeningu kolorektálního karcinomu Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Pilotní projekt Optimalizace programu screeningu kolorektálního karcinomu Ondřej Májek, Michaela Jelínková,

Více

Vzdělávání zdravotních laborantek v oblasti molekulární biologie

Vzdělávání zdravotních laborantek v oblasti molekulární biologie Vzdělávání zdravotních laborantek v oblasti molekulární biologie Beránek M., Drastíková M. Ústav klinické biochemie a diagnostiky, Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové beranek@lfhk.cuni.cz

Více

Nový bakalářský studijní obor Biomedicínská informatika na Fakultě biomedicínského inženýrství v Kladně

Nový bakalářský studijní obor Biomedicínská informatika na Fakultě biomedicínského inženýrství v Kladně Fakulta biomedicínského inženýrství České vysoké učení technické v Praze Nový bakalářský studijní obor Biomedicínská informatika na Fakultě biomedicínského inženýrství v Kladně Zoltán Szabó Katedra biomedicínské

Více

MODERNÍ ÚŘAD Úřad městské části Prahy 6. Pavel Hajský obchodní konzultant

MODERNÍ ÚŘAD Úřad městské části Prahy 6. Pavel Hajský obchodní konzultant MODERNÍ ÚŘAD Úřad městské části Prahy 6 Pavel Hajský obchodní konzultant MODERNÍ OTEVŘENÝ ÚŘAD Sál zastupitelstva OBČANÉ Místnost RADY Kanceláře vedoucích odborů ZAMĚSTNANCI ÚŘADU VEDENÍ ÚŘADU OSTATNÍ

Více

Zlepšete bezpečnost a komunikaci ve zdravotnických zařízeních a nemocnicích IP vnitřní a venkovní video interkomy a IP paging systémy

Zlepšete bezpečnost a komunikaci ve zdravotnických zařízeních a nemocnicích IP vnitřní a venkovní video interkomy a IP paging systémy Zlepšete bezpečnost a komunikaci ve zdravotnických zařízeních a nemocnicích IP vnitřní a venkovní video interkomy a IP paging systémy HIP video interkomy a IP paging systémy společnosti 2N umožní zvýšit

Více

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Spolupráce Centra andragogiky se Svazem chemického průmyslu Obsah prezentace: o Představení společnosti o Rozsah a obsah školení o Složení lektorského

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2017 UNIVERZITA J, E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ll3!10"'fflijj@@d! PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2017 Fakulty zdravotnických studií Priority: 1. Aktualizovat dokumenty FZS v návaznosti na novelu

Více

Zadávací dokumentace Příloha výzvy k podání nabídek

Zadávací dokumentace Příloha výzvy k podání nabídek Zadávací dokumentace Příloha výzvy k podání nabídek Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/34.0116 Modernizace výuky

Více

PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI

PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI PODPORA VÝUKY MATEMATIKY E-LEARNINGOVÝMI KURZY S MULTIMEDIÁLNÍMI STUDIJNÍMI MATERIÁLY Radomír Paláček, Dagmar Dlouhá VŠB - Technická univerzita Ostrava Abstrakt: Tento příspěvek popisuje projekt Vytvoření

Více

AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL

AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL AKREDITACE JEDNOTLIVÝCH FOREM STUDIA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL VINŠ VÁCLAV & AKREDITAČNÍ KOMISE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 vins@msmt.cz Abstrakt:

Více

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2011-2015 pro rok 2013 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické

Více