S1P Příklady 01. Náhodné jevy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S1P Příklady 01. Náhodné jevy"

Transkript

1 S1P Příklady 01 Náhodné jevy Pravděpodobnost, že jedinec z jisté populace se dožije šedesáti let, je 0,8; pravděpodobnost, že se dožije sedmdesáti let, je 0,5. Jaká je pravděpodobnost, že jedinec zemře mezi šedesátým a sedmdesátým rokem svého života? O náhodných jevech A a B jsou známy následující skutečnosti: (1) Pravděpodobnost, že nastane alespoň jeden z jevů A a B, je 3/4. (2) Pravděpodobnost, že oba jevy A a B nastanou současně, je 1/4. (3) Pravděpodobnost, že nenastane jev A, je 2/3. Určete pravděpodobnosti obou jevů A a B. Jaká je pravděpodobnost, že nastane jev A a přitom nenastane jev B? V zásobníku je 15 matic a 20 šroubů, přičemž 10 součástek (z toho 7 šroubů) je rezavých. Náhodné naráz vybereme dvě součástky. Označme jev A: obě součástky jsou šrouby, jev B: alespoň jedna součástka je rezavá. Slovné popište jevy a stanovte jejich pravděpodobnosti. Student dělá zkoušky ze 2 předmětů. Předpokládejme existenci vhodného jevového prostoru. Označme Ai jev: student složí i-tou zkoušku. Pomocí jevů A1 a A2 vyjádřete následující jevy: 1. Student složí alespoň 1 zkoušku 2. Student složí obě zkoušky 3. nesloží žádnou 4. nesloží alespoň jednu 5. nesloží právě jednu

2 Klasická pravděpodobnost Jaká je pravděpodobnost, že při hodu šesti hracími kostkami a) padnou vzájemně různá čísla, b) padnou pouze lichá čísla? Házíte dvěma kostkami. S jakou pravděpodobností a) padne na kostkách stejné číslo? b) bude součet na kostkách roven 6? c) bude součet lichý? d) bude součin lichý? Házíte třemi kostkami. S jakou pravděpodobností a) padne na kostkách stejné číslo? b) bude součet na kostkách roven 2? c) bude součet na kostkách roven 6? d) bude součet lichý? e) bude součin lichý? Házíte 10x jednou (ideální) kostkou. Určete pravděpodobnost a) padnutí právě tří 6 v 10 hodech b) padnutí právě tří 6 v 10 hodech za sebou c) padnutí právě tří 6 v 10 hodech každá samostatně d) padnutí právě tří 6 v 10 hodech dvě šestky za sebou a třetí samostatně prvně padne dvojice šestek a pak samostatně prvně padne samostatně a pak dvojice šestek Generátor čísel generuje číslice {0,1,,9} se stejnou pravděpodobností. Necháte vygenerovat 7 číslic. Spočtěte pravděpodobnost, že a) budete mít samé 5 b) všech 7 číslic bude stejné číslo c) budou různé číslice d) obsahuje právě jednu 5 e) obsahuje právě dvě 5 vedle sebe f) obsahuje právě dvě 5 g) obsahuje právě dvě stejné číslice h) obsahuje právě dvě dvojice stejný číslic Necháte vygenerovat 9 číslic. Spočtěte pravděpodobnost, že obsahuje právě jednu trojici a dvě dvojice stejný číslic. 10 lidí vybírá (s vracením) z krabice čísla 0 až 99. Určete pravděpodobnost, že: a) všichni si vyberou stejné číslo; b) alespoň dva si vyberou stejné číslo; c) alespoň dva vyberou čísla, jejichž rozdíl je menší než 5.

3 Na šachovnici se náhodně rozmístí osm věží. Jaká je pravděpodobnost, že žádná z věží neohrožuje žádnou z ostatních (tj. žádné dvě věže neleží ve stejné řadě či sloupci)? Vybíráte 6 čísel (s vracením) z krabice obsahující čísla 0 až 9. Určete pravděpodobnost, že: a) všechny vybrané čísla jsou stejné; b) alespoň dvě čísla jsou stejné; c) vybrané čísla obsahují právě 2 a 3 stejná čísla (např ) Na zámku s číselným kódem (číslice 0 9) obsahující 5. číslic bylo náhodně zvoleno číslo. Spočtěte pravděpodobnost, že a) všechny číslice jsou stejné b) číslo se skládá pouze ze dvou různých číslic c) číslo se skládá pouze z číslic 1,3,7 a stejné číslice nejsou vedle sebe d) součet všech 5-ti číslic je roven 3. Snažíme se potmě otevřít dveře svého bytu. V kapse máme deset klíčů, z toho právě jeden je od bytu. Náhodně tedy vybíráme a zkoušíme jeden klíč po druhém. Narazíme-li na klíč, který není od bytu, přendáme jej do druhé kapsy, čímž zajistíme, že žádný klíč nebude vybírán a zkoušen opakovaně. a) Jaká je pravděpodobnost, že nám správný klíč padne do ruky při k - tém pokusu? b) Jaká je pravděpodobnost, že nám správný klíč padne do ruky nejpozději při k - tém pokusu? V klobouku máte 5 černých (č) a 7 bílých (b) králíků. Náhodně bez vracení vytáhnete 4 králíky. S jakou pravděpodobností a) vytáhnete králíky barvy b, č, b, b (bez ohledu na pořadí) b) vytáhnete králíky barvy b, č, b, b v tomto pořadí. c) vytáhnete alespoň dva černé králíky. V koši je 6 bílých a 7 černých koulí. Náhodným způsobem vyberete 5 koulí. Určete pravděpodobnost, že z 5-ti vybraných koulích budou právě 3 černé, když je: a) vybíráte bez vracení b) vybíráte s vracením. Všechny vybrané koule budou stejné barvy, když je: a) vybíráte bez vracení b) vybíráte s vracením. V osudí je N koulí, z toho M černých a N M bílých. Koule postupně ve zcela náhodném pořadí vytahujeme z osudí, přičemž je nevracíme zpět. a) Jaká je pravděpodobnost, že k - tá vytažená koule je černá? b) Jaká je pravděpodobnost, že černou kouli vytáhneme poprvé při k - tém tahu? c) Jaká je pravděpodobnost, že černou kouli vytáhneme nejpozději při k - tém tahu? d) Jaká je pravděpodobnost, že po n tazích bude vytaženo právě k černých koulí? e) Je-li celkový počet koulí v osudí hodně veliký, lze pravděpodobnosti z úloh b), c) a d) vyjádřit jako funkci poměru p = M N. Najděte taková vyjádření.

4 V osudí je N koulí, z toho M černých a N M bílých. Náhodně vytáhneme jednu kouli, poté ji vrátíme zpět a koule v osudí důkladně promícháme. Opět vytáhneme kouli, vrátíme ji zpět, koule v osudí promícháme atd. V principu lze výběr koule nesčíslněkrát opakovat. a) Jaká je pravděpodobnost, že při k - tém tahu vytáhneme černou kouli? b) Jaká je pravděpodobnost, že černou kouli vytáhneme poprvé při k - tém tahu? c) Jaká je pravděpodobnost, že černou kouli vytáhneme nejpozději při k - tém tahu? d) Jaká je pravděpodobnost, že v n tazích bude černá koule vytažena právě k - krát? Z balíčku mariášových karet vytáhneme postupně osm karet; nevracíme je přitom zpět. Jaká je pravděpodobnost, že právě tři vytažené karty mají červenou barvu? Na plese je tombola, kde je 100 cen. Celkem se prodává 1000 lístků do tomboly. Koupíte si 10 lístků. S jakou pravděpodobností vyhrajete nějakou cenu? Jaká je pravděpodobnost, že ve skupině n lidí se najdou alespoň dva, kteří mají narozeniny ve stejný den? (Předpokládáme, že rok má 365 dní a že porodnost se v průběhu roku nemění.) Speciálně určete tuto pravděpodobnost pro n = 23 a pro n = 56.

5 Geometrická pravděpodobnost Adam a Eva se domluvili, že se sejdou mezi 15 a 16 hodinou. Pravděpodobnost jejich příchodu mezi 15 a 16 hodinou je stejná. a) určete pravděpodobnost, že se setkají, pokud každý čeká 10 minut; b) určete pravděpodobnost, že přijdou ve stejný čas; c) určete pravděpodobnost, že se setkají, pokud Adam čeká 20 min a Eva 5 min; d) kolik minut by na sebe museli čekat (oba stejně), aby pravděpodobnost, že se setkají, byla 0,75. Dva kolegové Libor a Josef přichází do kanceláře mezi 8.00 a (nezávisle na sobě a se stejnou pstí v každém okamžiku v tomto časovém intervalu). Libor se v kanceláři zdrží půl hodiny, Josef 1 hodinu. Určete pravděpodobnost, že Libor přijde do kanceláře později než Josef ale odejde dříve. (25 bodů) Dvě osoby se domluvily, že se setkají na smluveném místě. Každá přijde nezávisle na druhé v náhodný okamžik mezi 19 a 20 hodinou, počká 20 minut a když se nesetkají, odejde. Vypočtěte pravděpodobnost, a) že se setkají, b) že přijdou zároveň. Určitým místem projíždí autobusy městské hromadné dopravy, a to střídavě v patnácti- a dvacetiminutových intervalech. Přijdeme-li v náhodném časovém okamžiku na zastávku, jaká je pravděpodobnost, že budeme na nejbližší spoj čekat nejvýše deset minut? V pětiposchoďovém domě je výškový rozdíl mezi jednotlivými patry šest metrů, mezi přízemím a prvním patrem osm metrů. Pro poruchu zůstane výtah někde stát. Výška dveří výtahu je 1,8 metru. Jaká je pravděpodobnost, že v okamžiku zastavení bude z výtahu vidět jen stěnu šachty? (Předpokládáme, že jde o starý typ výtahu, jehož dveře jsou celé prosklené a vnitřní dveře neexistují, případně o výtah typu páter noster, tj. bez dveří). Jaká je pravděpodobnost, že součet dvou čísel vybraných zcela náhodně (a nezávisle na sobě) z intervalu (0,1) je větší než 1/2 a současně menší než 3/2? Na železniční trati se provádí opravy a vlaky mohou jezdit jen po jedné koleji. Dva vlaky jedoucí v opačném směru mohou tímto úsekem projet v průběhu 30minut v kteroukoli dobu se stejnou pstí. Určete pst, že jeden vlak nebude muset čekat na druhý, potřebuje-li první vlak na projetí celého úseku 5 minut a druhý vlak 3minuty. (25 bodů)

6 Podmíněná pravděpodobnost Hodíte současně dvěma kostkami. Určete pravděpodobnost, že a) na obou kostkách padly čísla menší než 4; b) alespoň na jedné kostce padlo číslo menší než 4; c) součet na kostkách je 7, když víte, že na kostkách padly různá čísla; d) součet na kostkách je 7, když víte, že alespoň jedné padlo liché číslo; e) součet je sudý, když víte, že součin je lichý; f) součin je lichý, když víte, že součet je sudý. Stroj vyrobí zmetek s pravděpodobností 0,07. Výrobek 1. jakosti projde kontrolou s pravděpodobností 0,97 a zmetek s pravděpodobností 0,12. Spočtěte: a) s jakou pravděpodobností náhodně vybraný výrobek projde kontrolou? b) s jakou pravděpodobností výrobek za kontrolou bude 1. jakosti? Ve skladu jsou výrobky od 3 závodů umístěných podle závodu ve třech různých policích. Od prvního závodu je 200 výrobků a mezi nimi je 6 zmetků, od druhého závodu je 50 výrobků a mezi nimi jsou 2 zmetky a od třetího závodu je 20 výrobků a mezi nimi je jeden zmetek. Ze skladu náhodně vybereme polici (každá z polic má stejnou šanci býti vybrána) s výrobky daného závodu a z ní náhodně vybereme 1 výrobek. (a) Jaká je pravděpodobnost, že vybraný výrobek je zmetek? (b) Jestliže náhodně vybraný výrobek je zmetek, jaká je pravděpodobnost, že pochází od prvního závodu? 3 závody vyrábí stejný výrobek. Při výrobě vznikne výrobek 1. jakosti nebo zmetek. 1. závod vyrobí zmetek s pravděpodobností 0.05, 2. závod vyrobí zmetek s pravděpodobností 0.1, 3. závod vyrobí zmetek s pravděpodobností závod vyrobí 3x více výrobků než 3. závod, 2.závod vyrobí 1/2 výrobků co 3. závod. Výrobky od všech tří závodů jsou dodávány do společného obchodu. Náhodně v obchodě vyberete jeden výrobek. Spočtěte: a) S jakou pravděpodobností bude tento náhodně vybraný výrobek 1. jakosti? b) Vybrali jste zmetek. S jakou pravděpodobností bude tento zmetek od 3. závodu? c) Pokud ve všech závodech provedou kontrolu jakosti, která propustí 90% výrobků 1. jakosti a 15% zmetků, s jakou pravděpodobností nyní vyberete v obchodě výrobek 1. jakosti? Ve skladu jsou výrobky ve dvou bednách. V jedné je 10 výrobků a z toho jsou 2 vadné. Ve druhé je 13 výrobků a z toho jsou 3 vadné. Z první bedny náhodně vyberete jeden výrobek a dáte ho do druhé bedny. Pak z druhé bedny vyberete náhodně jeden výrobek. a) Jaká je pravděpodobnost, že vybraný výrobek z druhé bedny je vadný? b) Jestliže náhodně vybraný výrobek je vadný, jaká je pravděpodobnost, že pochází z první bedny? c) Kdy je větší pravděpodobnost vytažení vadného výrobku: 1) když náhodně vyberu výrobek z první, dám do druhé a pak z ní tahám výrobek 2) když náhodně vyberu výrobek z druhé, dám do první a pak z ní tahám výrobek.

7 Ve dvou oddělených krabicích má 10 bílých a 10 černých koulí. K dispozici máme ještě jednu symetrickou minci a jednu urnu. Házíme desetkrát mincí. Když padne rub (líc) vložíme do urny 1 bílou (1 černou) kouli. Takto naplněná urna je zkoumána pomocí pokusu, který spočívá v tom, že z urny jsou postupně taženy 2 koule s vracením zpět. a) Jaká je pst jevu, že 1. koule je bílá a 2.koule je černá? b) Víme-li, že byly vytaženy 2 bílě koule, jaká je pst, že v urně byly pouze bílě koule? Z osudí, které obsahuje 5 bílých a 5 černých koulí byly vytaženy 3 koule. Z nich byla náhodné vybrána jedna koule. a) Jaká je pravděpodobnost, že náhodné vybraná koule je černá. b) Náhodné vybraná koule je bílá. Jaká je v tomto případě pravděpodobnost, že byly původně vytaženy bílé koule?

8 Nezávislost Máte 52 karet eso, 2,,10, kluk, dáma král.. Hodnota obrázkových karet je 10. Eso je za 1. bod. Náhodně vyberete jednu kartu. Uvažujme následující náhodné jevy: A - hodnota vybrané karty je 6 až 10 bodů B - karta je křížová C - hodnota karty je liché číslo Určete závislost čí nezávislost náhodných jevů A, B, C. Nechť je základní prostor Ω={1,2,3,4,5,6,7,8,9} a náhodné jevy A,B,C jsou: A={1,2,3}, B={3, 4, 5}, C={1,5,6}. Jsou tyto jevy skupinově nezávislé? Pro základní prostor Ω={1,2,3,4} najděte náhodné jevy A, B, C, tak aby jevy A, B, C byly po dvojicích nezávislé, ale trojice A, B, C byla závislá. Pro základní prostor Ω={1,2,3,4,5,6,7,8} najděte náhodné jevy A, B, C, tak aby jevy A, B, C byly skupinově nezávislé. V urně jsou 4 lístky označené 000,110, 101, 011. Ai náhodně vytažený lístek má na i-těm místě 1. Zjistěte, zda jsou jevy skupinově nezávislé.

9 Spolehlivost soustav Spočtěte spolehlivost systému: zadána je pravděpodobnost poruchy Spočtěte spolehlivost systému: zadána je pravděpodobnost poruchy Spočtěte spolehlivost systému: zadána je pravděpodobnost poruchy Spočtěte spolehlivost systému: zadána je pravděpodobnost poruchy

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH Cvičení 3 Pravděpodobnost jevů Mgr. Petr Otipka Ostrava 2013 Mgr. Petr Otipka Vysoká škola báňská Technická

Více

5 Pravděpodobnost. Sestavíme pravděpodobnostní prostor, který modeluje vytažení dvou ponožek ze šuplíku. Elementární jevy

5 Pravděpodobnost. Sestavíme pravděpodobnostní prostor, který modeluje vytažení dvou ponožek ze šuplíku. Elementární jevy Typické příklady pro zápočtové písemky DiM 70-30 (Kovář, Kovářová, Kubesa) (verze: November 5, 08) 5 Pravděpodobnost 5.. Jiří má v šuplíku rozházených osm párů ponožek, dva páry jsou černé, dva páry modré,

Více

PRAVDĚPODOBNOST A JEJÍ UŽITÍ

PRAVDĚPODOBNOST A JEJÍ UŽITÍ PRAVDĚPODOBNOST A JEJÍ UŽITÍ Základním pojmem teorie pravděpodobnosti je náhodný jev. náhodný jev : výsledek nějaké činnosti nebo pokusu, o němž má smysl prohlásit že nastal nebo ne. Náhodné jevy se označují

Více

Jevy A a B jsou nezávislé, jestliže uskutečnění jednoho jevu nemá vliv na uskutečnění nebo neuskutečnění jevu druhého

Jevy A a B jsou nezávislé, jestliže uskutečnění jednoho jevu nemá vliv na uskutečnění nebo neuskutečnění jevu druhého 8. Základy teorie pravděpodobnosti 8. ročník 8. Základy teorie pravděpodobnosti Pravděpodobnost se zabývá matematickými zákonitostmi, které se projevují v náhodných pokusech. Tyto zákonitosti mají opodstatnění

Více

a) 7! 5! b) 12! b) 6! 2! d) 3! Kombinatorika

a) 7! 5! b) 12! b) 6! 2! d) 3! Kombinatorika Kombinatorika Kombinatorika se zabývá vytvářením navzájem různých skupin z daných prvků a určováním počtu takových skupin. Kombinatorika se zabývá pouze konečnými množinami. Při určování počtu výběrů skupin

Více

PRAVDĚPODOBNOST Náhodné pokusy. Náhodný jev

PRAVDĚPODOBNOST Náhodné pokusy. Náhodný jev RAVDĚODOBNOST Náhodné pokusy okusy ve fyzice, chemii při splnění stanov. podmínek vždy stejný výsledek ř. Změna skupenství vody při 00 C a tlaku 00 ka okusy v praxi, vědě, výzkumu při dodržení stejných

Více

náhodný jev je podmnožinou

náhodný jev je podmnožinou Pravděpodobnost Dovednosti a cíle - Chápat jev A jako podmnožinu množiny, která značí množinu všech výsledků náhodného děje. - Umět zapsat jevy pomocí množinových operací a obráceně umět z množinového

Více

Příklad 1: Házíme dvěma kostkami. Stanovte pravděpodobnost jevu, že na kostkách padne součet menší než 5.

Příklad 1: Házíme dvěma kostkami. Stanovte pravděpodobnost jevu, že na kostkách padne součet menší než 5. Příklad 1: Házíme dvěma kostkami. Stanovte pravděpodobnost jevu, že na kostkách padne součet menší než 5. Řešení: Výsledky pokusu jsou uspořádané dvojice. První člen dvojice odpovídá hodu 1. kostkou a

Více

5.1. Klasická pravděpodobnst

5.1. Klasická pravděpodobnst 5. Pravděpodobnost Uvažujme množinu Ω všech možných výsledků náhodného pokusu, například hodu mincí, hodu kostkou, výběru karty z balíčku a podobně. Tato množina se nazývá základní prostor a její prvky

Více

1. Házíme hrací kostkou. Určete pravděpodobností těchto jevů: a) A při jednom hodu padne šestka;

1. Házíme hrací kostkou. Určete pravděpodobností těchto jevů: a) A při jednom hodu padne šestka; I Elementární pravděpodonost 1 Házíme hrací kostkou Určete pravděpodoností těchto jevů: a) A při jednom hodu padne šestka; Řešení: P A) = 1 = 01; Je celkem šest možností {1,,, 4,, } a jedna {} je příznivá

Více

Podmíněná pravděpodobnost, spolehlivost soustav

Podmíněná pravděpodobnost, spolehlivost soustav S1 odmíněná pravděpodobnost, spolehlvost soustav odmíněná pravděpodobnost, spolehlvost soustav Lbor Žák odmíněná pravděpodobnost Nechť,, 0, podmíněná pravděpodobnost evu vzhledem k evu : S akou pravděpodobností

Více

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 2

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 2 Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 2 J. Hrabáková, I. Petr, F. Štampach, D. Vašata Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze ZS 2014/2015

Více

4. cvičení 4ST201. Pravděpodobnost. Obsah: Pravděpodobnost Náhodná veličina. Co je třeba znát z přednášek

4. cvičení 4ST201. Pravděpodobnost. Obsah: Pravděpodobnost Náhodná veličina. Co je třeba znát z přednášek cvičící 4. cvičení 4ST201 Obsah: Pravděpodobnost Náhodná veličina Vysoká škola ekonomická 1 Pravděpodobnost Co je třeba znát z přednášek 1. Náhodný jev, náhodný pokus 2. Jev nemožný, jev jistý 3. Klasická

Více

pravděpodobnosti a Bayesova věta

pravděpodobnosti a Bayesova věta NMUMP0 (Pravděpodobnost a matematická statistika I) Nezávislost, podmíněná pravděpodobnost, věta o úplné pravděpodobnosti a Bayesova věta. Házíme dvěma pravidelnými kostkami. (a) Jaká je pravděpodobnost,

Více

22. Pravděpodobnost a statistika

22. Pravděpodobnost a statistika 22. Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost náhodných jevů. Klasická pravděpodobnost. Statistický soubor, statistické jednotky, statistické znaky. Četnosti, jejich rozdělení a grafické znázornění.

Více

2. Friesl, M.: Posbírané příklady z pravděpodobnosti a statistiky. Internetový zdroj (viz odkaz).

2. Friesl, M.: Posbírané příklady z pravděpodobnosti a statistiky. Internetový zdroj (viz odkaz). 1 Cvičení z předmětu KMA/PST1 Pro získání zápočtu je nutno mimo docházky (max. 3 absence) uspět minimálně ve dvou ze tří písemek, které budou v průběhu semestru napsány. Součástí třetí písemky bude též

Více

(bridžové karty : 52 karet celkem, z toho 4 esa) [= 0, 0194] = 7, = 4, = 1, = 9, = 1, 77 10

(bridžové karty : 52 karet celkem, z toho 4 esa) [= 0, 0194] = 7, = 4, = 1, = 9, = 1, 77 10 2. cvičení - STATISTIKA Náhodný jev, Pravděpodobnost jevu, Podmíněná pravděpodbnost, Úplná pravděpodobnost, Bayesova věta 1. V cele předběžného zadržení sedí vedle sebe 10 podezřelých, z toho 3 ženy. Jaká

Více

Náhodný pokus Náhodným pokusem (stručněji pokusem) rozumíme každé uskutečnění určitého systému podmínek resp. pravidel.

Náhodný pokus Náhodným pokusem (stručněji pokusem) rozumíme každé uskutečnění určitého systému podmínek resp. pravidel. Základy teorie pravděpodobnosti Náhodný pokus Náhodným pokusem (stručněji pokusem) rozumíme každé uskutečnění určitého systému podmínek resp. pravidel. Poznámka: Výsledek pokusu není předem znám (výsledek

Více

Pravděpodobnost a její vlastnosti

Pravděpodobnost a její vlastnosti Pravděpodobnost a její vlastnosti 1 Pravděpodobnost a její vlastnosti Náhodné jevy Náhodný jev je výsledek pokusu (tj. realizace určitého systému podmínek) a jeho charakteristickým rysem je, že může, ale

Více

Matematika III. 27. září Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III

Matematika III. 27. září Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 27. září 2018 Teorie pravděpodobnosti Teorie pravděpodobnosti je odvětvím matematiky, které studuje matematické modely náhodných pokusu, tedy zabývá se

Více

5. Jev B je částí jebu A. Co můžeme říct o podmíněné pravděpodobnosti? (1b)

5. Jev B je částí jebu A. Co můžeme říct o podmíněné pravděpodobnosti? (1b) TEST 3 1. U pacienta je podozření na jednu ze čtyř, navzájem se vylučujících nemocí. Pravděpodobnost výskytu těchto nemocí je 0,1, 0,2, 0,4 a 0,3. Laboratorní zkouška je v případě první nemoci pozitivní

Více

Pravděpodobnost Podmíněná p. Úplná p. III. Pravděpodobnost. III. Pravděpodobnost Statistika A (ZS 2015)

Pravděpodobnost Podmíněná p. Úplná p. III. Pravděpodobnost. III. Pravděpodobnost Statistika A (ZS 2015) III Pravděpodobnost Pravděpodobnost Podmíněná p. Úplná p. Odkud se bere pravděpodobnost? 1. Pravděpodobnost, že z balíčku zamíchaných karet vytáhmene dvě esa je přibližně 0:012. Modely a teorie. 2. Pravděpodobnost,

Více

1. Klasická pravděpodobnost

1. Klasická pravděpodobnost Příklady 1. Klasická pravděpodobnost 1. Házíme dvakrát kostkou. Jaká je pravděpodobnost, že padne alespoň jedna šestka? 2. Základy teorie pravděpodobnosti vznikly v korespondenci mezi dvěma slavnými francouzskými

Více

Statistika (KMI/PSTAT)

Statistika (KMI/PSTAT) Statistika (KMI/PSTAT) Cvičení šesté aneb Podmíněná pravděpodobnost Statistika (KMI/PSTAT) 1 / 13 Pravděpodobnost náhodných jevů Po dnešní hodině byste měli být schopni: rozumět pojmu podmíněná pravděpodobnost

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost a statistika Teorie pravděpodobnosti popisuje vznik náhodných dat, zatímco matematická statistika usuzuje z dat na charakter procesů, jimiž data vznikla. NÁHODNOST - forma existence látky,

Více

2. přednáška - PRAVDĚPODOBNOST

2. přednáška - PRAVDĚPODOBNOST 2. přednáška - PRAVDĚPODOBNOST NÁHODNÝ POKUS A JEV Každá opakovatelná činnost prováděná za stejných nebo přibližně stejných podmínek, jejíž výsledek je nejistý a závisí na náhodě, se nazývá náhodný pokus.

Více

Intuitivní pojem pravděpodobnosti

Intuitivní pojem pravděpodobnosti Pravděpodobnost Intuitivní pojem pravděpodobnosti Intuitivní pojem pravděpodobnosti Pravděpodobnost zkoumaného jevu vyjadřuje míru naděje, že tento jev nastane. Řekneme-li, že má nějaký jev pravděpodobnost

Více

Diskrétní pravděpodobnost

Diskrétní pravděpodobnost Diskrétní pravděpodobnost Jiří Koula Definice. Konečným pravděpodobnostním prostorem nazveme dvojici(ω, P), kde Ω jekonečnámnožina {ω 1,..., ω n}apfunkcepřiřazujícíkaždépodmnožiněωčíslo zintervalu 0,1,splňujícíP(

Více

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2016/2017

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2016/2017 Diskrétní matematika Petr Kovář petr.kovar@vsb.cz Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava DiM 470-2301/01, zimní semestr 2016/2017 O tomto souboru Tento soubor je zamýšlen především jako pomůcka

Více

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 1. téma

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 1. téma Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 1. téma Motivace Na otázku, při jaké teplotě vře voda, nejspíš neodpovíte. Budete chtít znát podmínky, které máte uvažovat. Víme, že za normálního tlaku, tj.

Více

5) Ve třídě 1.A se vyučuje 11 různých předmětů. Kolika způsoby lze sestavit rozvrh na 1 den, vyučuje-li se tento den 6 různých předmětů?

5) Ve třídě 1.A se vyučuje 11 různých předmětů. Kolika způsoby lze sestavit rozvrh na 1 den, vyučuje-li se tento den 6 různých předmětů? 0. Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika Kombinatorika ) V restauraci mají na jídelním lístku 3 druhy polévek, 7 možností výběru hlavního jídla, druhy moučníku. K pití si lze objednat kávu, limonádu

Více

1. Klasická pravděpodobnost

1. Klasická pravděpodobnost Příklady 1. Klasická pravděpodobnost 1. Házíme dvakrát kostkou. Jaká je pravděpodobnost, že padne alespoň jedna šestka? 2. Základy teorie pravděpodobnosti vznikly v korespondenci mezi dvěma slavnými francouzskými

Více

Motivace. 1. Náhodné jevy. Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 1. téma

Motivace. 1. Náhodné jevy. Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 1. téma Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 1. téma Motivace Na otázku, při jaké teplotě vře voda, nejspíš neodpovíte. Budete chtít znát podmínky, které máte uvažovat. Víme, že za normálního tlaku, tj.

Více

Řešené příklady z pravděpodobnosti:

Řešené příklady z pravděpodobnosti: Řešené příklady z pravděpodobnosti: 1. Honza se ze šedesáti maturitních otázek 10 nenaučil. Při zkoušce si losuje dvě otázky. a. Určete pravděpodobnost jevu A, že si vylosuje pouze otázky, které se naučil.

Více

Matematika III. 4. října Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III

Matematika III. 4. října Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 4. října 2018 Podmíněná pravděpodobnost Při počítání pravděpodobnosti můžeme k náhodnému pokusu přidat i nějakou dodatečnou podmínku. Podmíněná pravděpodobnost

Více

4. ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY

4. ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY 4. ZÁKLADNÍ TYPY ROZDĚLENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY Průvodce studiem V této kapitole se seznámíte se základními typy rozložení diskrétní náhodné veličiny. Vašim úkolem by neměla být

Více

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2018/2019

Diskrétní matematika. DiM /01, zimní semestr 2018/2019 Diskrétní matematika Petr Kovář petr.kovar@vsb.cz Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava DiM 470-2301/01, zimní semestr 2018/2019 O tomto souboru Tento soubor je zamýšlen především jako pomůcka

Více

Úvod do teorie pravděpodobnosti

Úvod do teorie pravděpodobnosti Úvod do teorie pravděpodobnosti Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 9. přednáška z ESMAT Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 33 Obsah 1 Náhodné jevy 2 Pravděpodobnost 3 Podmíněná

Více

S1P Příklady 02. Náhodná proměnná (veličina) Mějme krabičku o rozměrech 1 x 2 x 3 cm. Na stranách jsou obrázky: :

S1P Příklady 02. Náhodná proměnná (veličina) Mějme krabičku o rozměrech 1 x 2 x 3 cm. Na stranách jsou obrázky: : S1P Příklady 02 Náhodná proměnná (veličina) Mějme krabičku o rozměrech 1 2 3 cm Na stranách jsou obrázky: : Ω ={strom, houba, kytka, slunce, dům, ryba} Pravděpodobnost jednotlivých elementárních jevů odpovídá

Více

5. Náhodná veličina. 2. Házíme hrací kostkou dokud nepadne šestka. Náhodná veličina nabývá hodnot z posloupnosti {1, 2, 3,...}.

5. Náhodná veličina. 2. Házíme hrací kostkou dokud nepadne šestka. Náhodná veličina nabývá hodnot z posloupnosti {1, 2, 3,...}. 5. Náhodná veličina Poznámka: Pro popis náhodného pokusu jsme zavedli pojem jevového pole S jako množiny všech možných výsledků a pravděpodobnost náhodných jevů P jako míru výskytů jednotlivých výsledků.

Více

2. Definice pravděpodobnosti

2. Definice pravděpodobnosti 2. Definice pravděpodobnosti 2.1. Úvod: V přírodě se setkáváme a v přírodních vědách studujeme pomocí matematických struktur a algoritmů procesy dvojího druhu. Jednodušší jsou deterministické procesy,

Více

Náhodné jevy. Teorie pravděpodobnosti. Náhodné jevy. Operace s náhodnými jevy

Náhodné jevy. Teorie pravděpodobnosti. Náhodné jevy. Operace s náhodnými jevy Teorie pravděpodobnosti Náhodný pokus skončí jedním z řady možných výsledků předem nevíme, jak skončí (náhoda) příklad: hod kostkou, zítřejší počasí,... Pravděpodobnost zkoumá náhodné jevy (mohou, ale

Více

tazatel 1 2 3 4 5 6 7 8 Průměr ve 15 250 18 745 21 645 25 754 28 455 32 254 21 675 35 500 Počet 110 125 100 175 200 215 200 55 respondentů Rozptyl ve

tazatel 1 2 3 4 5 6 7 8 Průměr ve 15 250 18 745 21 645 25 754 28 455 32 254 21 675 35 500 Počet 110 125 100 175 200 215 200 55 respondentů Rozptyl ve Příklady k procvičení k průběžnému testu: 1) Při zpracování studie o průměrné výši měsíčních příjmů v České republice jsme získali data celkem od 8 tazatelů. Každý z těchto pěti souborů dat obsahoval odlišný

Více

TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI. 2. cvičení

TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI. 2. cvičení TEORIE RAVDĚODONOSTI 2. cvičení Základní pojmy Klasická def. Statistická def. Geometrická def. odmíněná prav. ayesův teorém Test Základní pojmy Náhodný pokus - je každý konečný děj, jehož výsledek není

Více

Příklady z pravděpodobnosti k procvičování

Příklady z pravděpodobnosti k procvičování Příklady z pravděpodobnosti k procvičování 1. Na schůzi promluvilo 5 řečníků A, B, C, D, E, každý právě jednou. (a) Určete počet všech možných pořadí jejich vystoupení. [120] (b) -, má-li řečník B vystoupit

Více

Pravděpodobnost a aplikovaná statistika

Pravděpodobnost a aplikovaná statistika Pravděpodobnost a aplikovaná statistika MGR. JANA SEKNIČKOVÁ, PH.D. 1. KAPITOLA - PRAVDĚPODOBNOST 2.10.2017 Kontakt Mgr. Jana Sekničková, Ph.D. jana.seknickova@vse.cz Katedra softwarového inženýrství Fakulta

Více

4. cvičení 4ST201 - řešení

4. cvičení 4ST201 - řešení cvičící 4. cvičení 4ST201 - řešení Obsah: Pravděpodobnost Náhodná veličina Vysoká škola ekonomická 1 Pravděpodobnost Co je třeba znát z přednášek 1. Náhodný jev, náhodný pokus 2. Jev nemožný, jev jistý

Více

Příklady z pravděpodobnosti k procvičování

Příklady z pravděpodobnosti k procvičování Příklady z pravděpodobnosti k procvičování 1 Na schůzi promluvilo 5 řečníků A, B, C, D, E, každý právě jednou (a) Určete počet všech možných pořadí jejich vystoupení [120] (b) -, má-li řečník B vystoupit

Více

IB112 Základy matematiky

IB112 Základy matematiky IB112 Základy matematiky Základy kombinatoriky a kombinatorická pravděpodobnost Jan Strejček Obsah IB112 Základy matematiky: Základy kombinatoriky a kombinatorická pravděpodobnost 2/57 Výběry prvků bez

Více

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA III V PŘÍKLADECH Cvičení 6 Rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny Mgr. Petr Otipka Ostrava 013 Mgr. Petr Otipka

Více

Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel

Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Definice P(A/B) pravděpodobnost nastoupení jevu A za předpokladu, že nastal jev B (P(B) > 0) definujeme vztahem

Více

Náhodný pokus každá opakovatelná činnost, prováděná za stejných nebo přibližně stejných podmínek, jejíž výsledek je nejistý a závisí na náhodě.

Náhodný pokus každá opakovatelná činnost, prováděná za stejných nebo přibližně stejných podmínek, jejíž výsledek je nejistý a závisí na náhodě. Základy teorie pravděpodobnosti Náhodný pokus každá opakovatelná činnost, prováděná za stejných nebo přibližně stejných podmínek, jejíž výsledek je nejistý a závisí na náhodě. Náhodný jev jakékoli tvrzení

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA LUCIE DOUDOVÁ DAVID HAMPEL JAROSLAV MICHÁLEK HANA PYTELOVÁ Z PRAVDĚPODOBNOSTI A STATISTIKY

MASARYKOVA UNIVERZITA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA LUCIE DOUDOVÁ DAVID HAMPEL JAROSLAV MICHÁLEK HANA PYTELOVÁ Z PRAVDĚPODOBNOSTI A STATISTIKY MASARYKOVA UNIVERZITA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA LUCIE DOUDOVÁ DAVID HAMPEL ZUZANA HRDLIČKOVÁ JAROSLAV MICHÁLEK HANA PYTELOVÁ MAREK SEDLAČÍK SBÍRKA ÚLOH Z PRAVDĚPODOBNOSTI A STATISTIKY BRNO 2006 preprint

Více

Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948

Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol PRAVDĚPODOBNOST

Více

4.5.9 Pravděpodobnost II

4.5.9 Pravděpodobnost II .5.9 Pravděpodobnost II Předpoklady: 00508 Př. 1: Který z výsledků hodu mincí čtyřikrát po sobě je pravděpodobnější. a) r, l, r, l b) r, r, r, r Oba výsledky jsou stejně pravděpodobné (pravděpodobnost

Více

Pravděpodobnost je. Martina Litschmannová Katedra aplikované matematiky, FEI, VŠB-TU Ostrava

Pravděpodobnost je. Martina Litschmannová Katedra aplikované matematiky, FEI, VŠB-TU Ostrava Pravděpodobnost je Martina Litschmannová Katedra aplikované matematiky, FEI, VŠB-TU Ostrava ŠKOMAM, 24. 1. 2017 Čím se zabývá teorie pravděpodobnosti? Pokus děj, který probíhá, resp. nastává opakovaně

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice,

Více

Příklad 1. Řešení 1a ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 4

Příklad 1. Řešení 1a ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST 4 ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MV2 ČÁST Příklad 1 a) Jev spočívá v tom, že náhodně vybrané přirozené číslo je dělitelné pěti a jev v tom, že toto číslo náhodně vybrané přirozené číslo zapsané v desítkové soustavě má

Více

KOMBINATORIKA. 1. cvičení

KOMBINATORIKA. 1. cvičení KOMBINATORIKA 1. cvičení Co to je kombinatorika Kombinatorika je vstupní branou do teorie pravděpodobnosti. Zabývá se různými způsoby výběru prvků z daného souboru. 2011 Ing. Janurová Kateřina, FEI VŠB-TU

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost a statistika 1 Náhodné pokusy a náhodné jevy Činnostem, jejichž výsledek není jednoznačně určen podmínkami, za kterých probíhají, a které jsou (alespoň teoreticky) neomezeně opakovatelné,

Více

Teorie pravděpodobnosti

Teorie pravděpodobnosti Teorie pravděpodobnosti Petra Schreiberová, Viktor Dubovský Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Vysoká škola báňská Technická Univerzita Ostrava Ostrava 2018 OBSAH 1 Jevy 3 1.1 Základní pojmy...................................

Více

pravděpodobnost, náhodný jev, počet všech výsledků

pravděpodobnost, náhodný jev, počet všech výsledků Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 4

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 4 Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 4 J. Hrabáková, I. Petr, F. Štampach, D. Vašata Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze ZS 2014/2015

Více

1. Klasická pravděpodobnost

1. Klasická pravděpodobnost 1. Klasická pravděpodobnost 1. Házíme postupně čtyřikrát korunovou mincí. Jaká je pravděpodobnost, že padne jednou panna a třikrát orel? Jaká se tato pravděpodobnost změní, když mince není symetrická a

Více

3 PRAVDĚPODOBNOST. Základní vztahy: Pravděpodobnost negace jevu A: P A 1 P A

3 PRAVDĚPODOBNOST. Základní vztahy: Pravděpodobnost negace jevu A: P A 1 P A 3 RAVDĚODOBNOST Základní vztahy: ravděpodobnost negace jevu A: A 1 A ravděpodobnost sjednocení jevů A,B: A B A B A B - pro disjunktní (neslučitelné) jevy A, B: A B A B ravděpodobnost průniku jevů A, B:

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení z předmětu 4ST201. Na případné faktické chyby v této presentaci mě prosím upozorněte. Děkuji. Tyto slidy berte pouze jako doplňkový materiál není

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Hor012 Vypracoval(a),

Více

(iv) D - vybíráme 2 koule a ty mají různou barvu.

(iv) D - vybíráme 2 koule a ty mají různou barvu. 2 cvičení - pravděpodobnost 2102018 18cv2tex Definice pojmů a záladní vzorce Vlastnosti pravděpodobnosti Pravděpodobnost P splňuje pro libovolné jevy A a B následující vlastnosti: 1 0, 1 2 P (0) = 0, P

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, 4. ročník, okruh Základy počtu pravděpodobnosti

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, 4. ročník, okruh Základy počtu pravděpodobnosti PRAVDĚPODOBNOST anotace Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, 4. ročník, okruh Základy počtu pravděpodobnosti VM vytvořil: Mgr. Marie Zapadlová Období vytvoření VM: září 2013 Klíčová

Více

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2014

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2014 Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2014 Zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia

Více

Určete zákon rozložení náhodné veličiny, která značí součet ok při hodu a) jednou kostkou, b) dvěma kostkami, c) třemi kostkami.

Určete zákon rozložení náhodné veličiny, která značí součet ok při hodu a) jednou kostkou, b) dvěma kostkami, c) třemi kostkami. 3.1. 3.2. Třikrát vystřelíme na cíl. Pravděpodobnost zásahu při každém výstřelu je p = 0,7. Určete: a) pravděpodobnostní funkci počtu zásahů při třech nezávislých výsledcích, b) distribuční funkci a její

Více

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY

VYBRANÁ ROZDĚLENÍ DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY VYBRANÁ ROZDĚLENÍ DISKRÉTNÍ NÁHODNÉ VELIČINY Název NV X Popis Pravděpodobnostní funkce E(X) D(X) Binomická - Bi(n, ) počet úspěchů v n Bernoulliho pokusech P(X = k) = ( n k ) k (1 ) k n n(1 ) Hypergeometrická

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

pravděpodobnosti Pravděpodobnost je teorií statistiky a statistika je praxí teorie pravděpodobnosti.

pravděpodobnosti Pravděpodobnost je teorií statistiky a statistika je praxí teorie pravděpodobnosti. 3.1 Základy teorie pravděpodobnosti Pravděpodobnost je teorií statistiky a statistika je praxí teorie pravděpodobnosti. Co se dozvíte Náhodný pokus a náhodný jev. Pravděpodobnost, počítání s pravděpodobnostmi.

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

3. Podmíněná pravděpodobnost a Bayesův vzorec

3. Podmíněná pravděpodobnost a Bayesův vzorec 3. Podmíněná pravděpodobnost a Bayesův vzorec Poznámka: V některých úlohách řešíme situaci, kdy zkoumáme pravděpodobnost náhodného jevu za dalších omezujících podmínek. Nejčastěji má omezující podmínka

Více

Pravděpodobnost kolem nás

Pravděpodobnost kolem nás Brno, 17. 6. 2011 Pravděpodobnost kolem nás - jak spravedlivě losovat? - je možnost volby vždy výhodou? - který šifrovací zámek chrání nejlépe? - je známka z testu věrohodná? - proč prosperuje casino?

Více

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 1

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 1 Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 1 Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze ZS 2014/2015 (FIT ČVUT) BI-PST, Cvičení č. 1 ZS 2014/2015

Více

Klasická pravděpodobnost a geometrická pravděpodobnost

Klasická pravděpodobnost a geometrická pravděpodobnost Klasická pravděpodobnost a geometrická pravděpodobnost 1. Házíme čtyřmi šestistěnnými hracími kostkami. Určete, jaká je pravděpodobnost, že (a) součet čísel na kostkách bude sudé číslo a zároveň součin

Více

SBÍRKA ÚLOH Z PRAVDĚPODOBNOSTI A STATISTIKY

SBÍRKA ÚLOH Z PRAVDĚPODOBNOSTI A STATISTIKY MASARYKOVA UNIVERZITA PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA JAROSLAV MICHÁLEK ZUZANA HRDLIČKOVÁ DAVID HAMPEL SBÍRKA ÚLOH Z PRAVDĚPODOBNOSTI A STATISTIKY PRO DISTANČNÍ STUDIUM BRNO 2004 preprint Obsah 1 Kombinatorika

Více

Podmíněná pravděpodobnost

Podmíněná pravděpodobnost odmíněná pravděpodobnost 5. odmíněná pravděpodobnost 5.. Motivace: Opakovaně nezávisle provádíme týž náhodný pokus a sledujeme nastoupení jevu A v těch pokusech, v nichž nastoupil jev H. odmíněnou relativní

Více

Podmíněná pravděpodobnost, nezávislost

Podmíněná pravděpodobnost, nezávislost Podmíněná pravděpodobnost, nezávislost Úloha 1: Do třídy 1.A chodí 10 chlapců a 20 dívek, z toho jsou 3 chlapci se jménem Jakub a 2 dívky se jménem Katka. Martina tvrdí, že ráno potkala někoho ze třídy

Více

2. PRAVDĚPODOBNOST JEVŮ

2. PRAVDĚPODOBNOST JEVŮ 2. PRAVDĚPODOBNOST JEVŮ Průvodce studiem V první kapitole jste se seznámili s kombinatorikou. Tyto znalosti použijeme v této kapitole, zavedeme pojem pravděpodobnost jevů a ukážeme základní metody výpočtu

Více

KOMBINATORIKA - SLOVNÍ ÚLOHY (BEZ OPAKOVÁNÍ) Variace

KOMBINATORIKA - SLOVNÍ ÚLOHY (BEZ OPAKOVÁNÍ) Variace KOMBINATORIKA - SLOVNÍ ÚLOHY (BEZ OPAKOVÁNÍ) Variace 1. Určete počet všech čtyřciferných přirozených čísel sestavených z číslic 1, 3, 5, 8, 9 tak, že se v něm každá číslice vyskytuje nejvýše jednou. (120)

Více

Přijímací zkouška z matematiky 2017

Přijímací zkouška z matematiky 2017 Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze Přijímací zkouška z matematiky 2017 Kód uchazeče ID:.................. Varianta: 14 Příklad 1. (3b) Mějme dvě čísla zapsaná v pětkové soustavě: 4112 5 a 2443

Více

Jevy, které za daných podmínek mohou, ale nemusí nastat, nazýváme náhodnými jevy. Příklad: při hodu hrací kostkou padne trojka

Jevy, které za daných podmínek mohou, ale nemusí nastat, nazýváme náhodnými jevy. Příklad: při hodu hrací kostkou padne trojka Náhodný jev Mějme určitý soubor podmínek. Provedeme pokus, který budeme chtít zopakovat. Pokud opakování pokusu při zachování nám známých podmínek nevede k jednoznačnému výsledku, můžeme se domnívat, že

Více

1 Rozptyl a kovariance

1 Rozptyl a kovariance Rozptyl a kovariance Nechť X je náhodná veličina s konečnou střední hodnotou EX Potom rozptyl náhodné veličiny X definujeme jako: DX E(X EX, pokud střední hodnota na pravé straně existuje Podobně jako

Více

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání Jaroslav Švrček a kolektiv Rámcový vzdělávací program pro gymnázia Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Tematický okruh: Práce s

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Pravděpodobnost (pracovní verze)

Pravděpodobnost (pracovní verze) Pravděpodobnost (pracovní verze) 1. Definice pojmů Jednoduchý/náhodný pokus (simple experiment) Akt vedoucí k jednomu výsledku - např. hod kostkou, zatočení ruletou, vytažení karty z balíčku, výběr osoby

Více

Kolika způsoby může při hodu dvěma kostkami padnout součet ok: a) roven 7 b) nejvýše 5 řešení

Kolika způsoby může při hodu dvěma kostkami padnout součet ok: a) roven 7 b) nejvýše 5 řešení 2. intermezzo - Tucet dalších příkladů. Příklad 1: Čtyři studenti jisté vysoké školy skládají zkoušku z matematiky. Kolik existuje případů, že každý z nich bude mít jinou známku? Počítejte s čtyřstupňovou

Více

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457. 0 cvičení z PST 5 prosince 208 0 (intervalový odhad pro rozptyl) Soubor (70, 84, 89, 70, 74, 70) je náhodným výběrem z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) Určete oboustranný symetrický 95% interval spolehlivosti

Více

Kombinatorika a úvod do pravděpodobnosti

Kombinatorika a úvod do pravděpodobnosti Kombinatorika a úvod do pravděpodobnosti Jiří Fišer 27. září 2011 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MAT1 27. září 2011 1/ 18 Variacek-tétřídyznprvků: = uspořádanéskupinyokprvcíchvybranýchznprvků. Permutace

Více

Příklad 2 (klasický pravděpodobnostní prostor hod dvěma desetistěnnými kostkami). Uvažujme

Příklad 2 (klasický pravděpodobnostní prostor hod dvěma desetistěnnými kostkami). Uvažujme Cvičení k základům pravděpodobnosti Připomeňte si: klasický pravděpodobnostní prostor, elementární jev, náhodný jev, doplňkový jev, pravděpodobnost, věta o inkluzi a exkluzi, podmíněná pravděpodobnost,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Hor014 Vypracoval(a),

Více

( ) ( ) Binomické rozdělení. Předpoklady: 9209

( ) ( ) Binomické rozdělení. Předpoklady: 9209 9..1 Binomické rozdělení Předpoklady: 99 Př. 1: Basketbalista hází trestný hod (šestku) s pravděpodobností úspěchu,9. Urči pravděpodobnosti, že z pěti hodů: a) dá košů b) dá alespoň jeden koš c) dá nejdříve

Více

Cvičení ze statistiky - 5. Filip Děchtěrenko

Cvičení ze statistiky - 5. Filip Děchtěrenko Cvičení ze statistiky - 5 Filip Děchtěrenko Minule bylo.. Začali jsme pravděpodobnost Klasická a statistická definice pravděpodobnosti Náhodný jev Doplněk, průnik, sjednocení Podmíněná pravděpodobnost

Více

Náhodné jevy, jevové pole, pravděpodobnost

Náhodné jevy, jevové pole, pravděpodobnost S Náhodé jevy pravděpodobost Náhodé jevy jevové pole pravděpodobost Lbor Žák S Náhodé jevy pravděpodobost Lbor Žák Základí pojmy Expermet česky též vědecký pokus je soubor jedáí a pozorováí jehož účelem

Více

Informační a znalostní systémy

Informační a znalostní systémy Informační a znalostní systémy Teorie pravděpodobnosti není v podstatě nic jiného než vyjádření obecného povědomí počítáním. P. S. de Laplace Pravděpodobnost a relativní četnost Pokusy, výsledky nejsou

Více