MENTOR ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MENTOR ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM"

Transkript

1 MENTOR ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM R

2 SLUŽBA MENTOR Inspirace Základní koncept mentorské služby v České republice byl inspirován zkušenostmi dánské probační služby, která za svůj model mentoringu obdržela v roce 2004 na mezinárodní konferenci Probation v Londýně cenu Community Justice Awards. Specifika služby: dobrovolná spolupráce, individuální přístup ke klientovi, respekt ke klientovi, kontakt v přirozeném prostředí klienta.

3 Poslání Posláním této speciální služby a dalších aktivit, které v ČR realizuje Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. (SPJ) ve spolupráci s Probační a mediační službou (PMS ČR), je snižování rizik sociálního vyloučení klientů, kteří se dostali do konfliktu se zákonem, a zvyšování jejich motivace žít v souladu s právními a společenskými normami. Charakteristika Podstatou služby Mentor je individuální podpora a poradenství poskytované pro tyto účely speciálně vyškoleným laikem mentorem. S klienty ho spojuje především sounáležitost s komunitou, v případě klientů patřících k romské menšině navíc i jazyková a kulturní blízkost. Mentor působí jako prostředník mezi klientem a justicí a součástí programu je i práce s jeho rodinou a nejbližším sociálním okolím s cílem aktivovat pozitivní zdroje a obnovit narušené vztahy. Nezbytnou součástí služby Mentor je pravidelná spolupráce mentora s pracovníky PMS ČR a účast na skupinových supervizích, jejichž účelem je rozvoj profesních dovedností mentorů a získávání zpětné vazby. Supervize probíhají formou skupinových setkání s odborníky SPJ a jsou zaměřeny na rozbor konkrétních případů mentorů i na průběžné doplňování potřebných znalostí a dovedností. Cílová skupina Služba Mentor je určena příslušníkům romské menšiny, kterým byl uložen alternativní trest nebo opatření, např. trest obecně prospěšných prací či podmíněné odsouzení s dohledem. Složité sociální poměry, nízké právní vědomí a někdy i negativní zkušenosti při jednání s úřady totiž mohou vést k tomu, že klient neplní podmínky uloženého alternativního trestu, čímž mu reálně hrozí přeměna v nepodmíněný trest odnětí svobody. Pomoc mentora je pro něj v takovém případě často poslední možností, jak může od člověka, který je mu blízký jazykem a kulturou a k němuž zpravidla rychleji získá důvěru, dostat vysvětlení, co mu hrozí, a zejména konkrétní doporučení, jak celou situaci ještě zvrátit. Mezi časté důvody, které způsobují problémy klientů při plnění podmínek uloženého opatření, patří snížená schopnost vyhodnotit rizika vlastního chování, důsledky konfliktu se zákonem pro sebe, své okolí, poškozeného a další dotčené osoby. Dalšími faktory jsou úroveň vzdělanosti, jazyková bariéra, ale i problematické plánování vlastního času, dodržování stanovených termínů a často i odlišný žebříček hodnot klienta a jeho rodiny.

4 Podmínky, které musí mentor splňovat: příslušnost k romské menšině, věk minimálně 18 let, absolvování vzdělávacího kurzu Mentor. ROMSKÝ MENTOR Kdo to je Mentor je dospělý člověk z romské komunity, který se rozhodne pomáhat dalším Romům ve svém okolí, jež se dopustili trestného činu a jsou často klienty Probační a mediační služby ČR. Speciálně vyškolený mentor pak působí jako prostředník mezi PMS ČR a klientem, který nedostatečně plní podmínky uloženého trestu. Co je jeho úkolem Hlavním úkolem mentora je poradit klientům, jak bez problémů vykonat soudem uložené povinnosti. Mentor pomáhá klientům a podporuje je při řešení důsledků porušení zákona a případně dalších problémů v jejich životě.

5 Vzdělávací kurz Dříve než mentor zkontaktuje své první klienty v terénu, musí absolvovat speciální kurz, ve kterém se učí porozumět průběhu trestního řízení, principu ukládání a podmínkám jednotlivých trestů a opatření vykonávaných na svobodě. Je velmi důležité, aby se důkladně seznámil se všemi právními náležitostmi soudního řízení, neboť významnou náplní mentorovy práce je vysvětlování jeho průběhu a závěrů lidem, kteří jim nerozumí a kteří nejsou schopni odhadnout důsledky jejich neplnění. Cílem vzdělávacího kvalifikačního kurzu Mentor, akreditovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, je vybavit účastníky budoucí mentory znalostmi a dovednostmi nezbytnými pro práci s osobami, které porušují právní normy. V rámci teoretické i praktické části výuky se účastníci seznámí s alternativními způsoby řešení kriminality a také s posláním a cíli Probační a mediační služby ČR. Obsahem teoretické části kurzu je zejména trestní právo se zaměřením na průběh trestního řízení a alternativní tresty, celkový kontext práce mentora, vymezení jeho role a činností, dále oblasti spolupráce s PMS ČR, pravidla postupu při dokumentaci případů či principy sociální sítě v komunitě a využívání jejích zdrojů pro rozvoj klienta. Kurz také posiluje komunikační dovednosti účastníků. Součástí praktické části je práce s konkrétními klienty, spolupráce s PMS ČR a účast na skupinových supervizích. Nejčastější činnosti mentorů: motivace klientů k plnění povinností souvisejících s výkonem trestu, pravidelné návštěvy klientů v domácnosti, podpora klientů při hledání práce, bydlení, pomoc klientům při komunikaci s úřady a PMS ČR, pomoc při řešení klientovy zadluženosti a při náhradě škody.

6 PROJEKT SYSTÉM MENTORINGU V TRESTNÍ JUSTICI Projekt v číslech Za dobu trvání projektu bylo vyškoleno celkem 30 mentorů. V rámci projektu pracovalo celkem 40 mentorů včetně 10 osob vyškolených v pilotní fázi. V období od do mentoři pracovali celkem s 322 klienty. Mentoři působili v 17 městech v pěti krajích ČR (Středočeský, Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj). Průměrná úspěšnost v případě intervence mentorů je více než 50 %.

7 Města zapojená do projektu Systém mentoringu v trestní justici: Beroun, České Budějovice, Český Krumlov, Hradec Králové, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Jindřichův Hradec, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Liberec, Nymburk, Pardubice, Písek, Rychnov nad Kněžnou, Tábor, Ústí nad Orlicí. Služba Mentor byla od do realizována v rámci projektu Systém mentoringu v trestní justici, který byl financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Cílem projektu bylo rozšíření služby Mentor do nových regionů v České republice a vytvoření fungujícího modelu služby aplikovatelného kdekoli v ČR. Systém mentoringu tak navázal na pilotní fázi služby Mentor, která byla původně realizována jen ve středních a jižních Čechách. Hlavní část projektu se zaměřila na vyškolení nových mentorů, zajištění fungování služby v zapojených regionech, vytvoření podrobné metodiky služby Mentor a přípravu dalšího vzdělávání mentorů. Součástí projektu byly i úvodní semináře pro odborníky ve čtyřech regionech, diskusní kulaté stoly a závěrečné semináře o výsledcích projektu. Účastnili se jich mj. pracovníci PMS ČR, státní zástupci, soudci, zástupci Policie ČR, Ministerstva vnitra ČR a městských úřadů. Důležitým prvkem projektu bylo také společné setkání všech mentorů a pracovníků PMS ČR ze zapojených regionů za účasti zástupců odborníků z justice. Jeho cílem bylo představit nejúspěšnější příklady z praxe a vyměnit si zkušenosti mezi jednotlivými regiony. Na základě dobré zkušenosti byla činnost mentorů v roce 2006 rozšířena i na území hlavního města Prahy v rámci projektu Rozvoj lidských zdrojů osvěta a poradenství, který realizuje Český helsinský výbor ve spolupráci se SPJ. Celkem tak v Praze pracuje devět mentorů. Počet mentorů a klientů v jednotlivých regionech v období od do Počet mentorů Počet klientů jižní Čechy A Nespolupracující klient 6 severní Čechy střední Čechy B Klient, který nedostatečně plní podmínky uloženého trestu východní Čechy Úspěšnost služby Mentor u jednotlivých typů Typ klienta Úspěšnost u jednotlivých typů klientů C Spolupracující klient ohrožený sociální exkluzí PMS ČR určila tři kategorie klientů (A, B, C), kterým byla služba Mentor nabízena. Úspěšnost intervence romských mentorů byla průběžně hodnocena pracovníky PMS ČR. Absolutní úspěšností se rozumí vykonaný alternativní trest, avšak za úspěch se považuje také navázání kontaktu a zlepšení spolupráce klienta s pracovníkem PMS ČR, zlepšení plnění podmínek trestu a souvisejících povinností.

8 PŘÍKLADY Z PRAXE MARKÉTA Markéta je rozvedená matka šesti dětí, její nejstarší syn byl po pobytu ve výchovném ústavu svěřen do výchovy babičce. Otec dětí ani současný přítel Markéty nejeví o děti zájem. Rodina bydlí v nevyhovujících podmínkách, matka ani její přítel nepracují a rodina je závislá na sociálních dávkách. Nejmladší dcera navíc nedávno tragicky zahynula při autonehodě. Markéta se provinila tím, že opakovaně ukrývala svého nejstaršího syna při jeho útěcích z výchovného ústavu. Okresní soud jí uložil trest 280 hodin obecně prospěšných prací za trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže. Markéta na pozvánky PMS ČR k projednání místa výkonu trestu nereagovala a nepřebírala ani poštu. Proto byl osloven mentor, který klientku i její rodinné zázemí znal. Za první důležitý moment lze považovat navázání kontaktu. Dalším významným přínosem byly informace, které mentor předal středisku PMS ČR o situaci v rodině. Pak už s Markétou začal spolupracovat, vysvětlil jí uložený trest a především vše, co ji čeká, pokud jej bude ignorovat. Klientka nechtěla vykonávat trest v místě svého bydliště, což bylo v dané situaci pochopitelné. Mentor jí proto po dohodě s PMS ČR nabídl možnost vykonávat trest v neziskové organizaci v sousedním městě, což zákon umožňuje. Krátce nato začala Markéta vykonávat obecně prospěšné práce a po celou tuto dobu byla s mentorem v kontaktu. Radil jí při řešení dalších aktuálních i dlouhodobějších problémů. Po dohodě se sociální pracovnicí například klientce pomohl vyjednat strhávání peněz ze sociálních dávek na úhradu stravy pro její děti ve škole. Markéta zvládla celý trest vykonat za dva měsíce. Pokud by k případu Markéty nebyl přidělen mentor, s určitostí by i nadále nereagovala na pozvánky a výzvy PMS ČR a nedokázala si uvědomit důsledky, které jí přinese nerespektování trestu. Bez spolupráce s mentorem by se PMS ČR nedozvěděla nic o osobní situaci klientky, o tragédii, která ji postihla, ani o důvodech jejího odmítavého postoje k výkonu trestu tam, kde bydlí. Nikdy by tudíž nedošlo ani ke společné dohodě. Pak by jí byl trest nařízen automaticky v místě bydliště. To by s největší pravděpodobností neakceptovala a čekalo by ji 140 dnů ve vězení. Její děti by zatím musely zůstat u příbuzných nebo by byly předány do ústavní výchovy

9 JOSEF Josef žil s rozvedenými rodiči a mladším bratrem na malém městě a až do 7. třídy základní školy dosahoval vynikajících studijních výsledků. Vzhledem ke komplikované a neustále se zhoršující rodinné situaci však začal utíkat z domova, toulat se po nocích a pít alkohol. Po ukončení ZŠ nastoupil na tříletý učební obor a měl v plánu udělat si maturitu, aby se vymanil z vlivu své rodiny, s níž si stále méně rozuměl. Zároveň se ale dopustil krádeže. Soud jeho trestní stíhání podmíněně zastavil se zkušební dobou na osm měsíců a povinností nahradit škodu. Státní zástupkyně požádala středisko PMS ČR o spolupráci při kontrole, zda Josef uloženou povinnost plní. Činnost PMS ČR byla v tomto případě zahájena v prosinci 2005 a veškeré konzultace směřovaly k osobní podpoře Josefa, jeho podpoře ve studiu, zvládání konfliktů v rodině a celkové motivaci k dosažení vytouženého úspěchu. V květnu 2006 byla zahájena činnost mentorů v Josefově regionu a krátce poté byl mentor přidělen také jemu. Navštívil ho v rodinném prostředí a hovořil i s jeho rodiči. Vysvětlil jim okolnosti Josefova trestního stíhání i uloženou finanční povinnost. Přestože rodiče zájem mentora uvítali, sami svému synovi odmítli pomoci. Mentor s Josefem začal intenzivně spolupracovat, zaměřoval se na jeho plány do budoucna, podporoval ho v jeho záměru dosáhnout v životě úspěchu a zároveň zdůrazňoval odpovědnost v práci, škole i vztazích. Chlapec si s pomocí mentora zajistil brigádu v obchodě namísto mlhavého záměru nějak si půjčit a nějak to pak vrátit. Josef měl obavy z pokračování v maturitním studiu, myslel si, že školu finančně nezvládne. Mentor mu proto doporučil stipendijní program, pomohl mu podat přihlášku a Josefovi bylo stipendium uděleno. Celý příběh by měl bez zásahu mentora patrně jinou dohru. Mentor Josefovi výrazně pomohl především v otázce studia a významně tak přispěl k jeho snazšímu uplatnění se ve společnosti. Napomohl chlapci orientovat se a ukázal mu možné cesty k řešení složitých situací, při jejichž zvládání neměl oporu ve své rodině ani blízkém okolí. Josef složil zkoušky na tříletém učebním oboru a nyní studuje střední průmyslovou školu. Je velká naděje, že v budoucnu se již trestné činnosti nedopustí.

10 Probační a mediační služba České republiky Probační a mediační služba České republiky usiluje o zprostředkování účinného řešení konfliktů spojených s trestnou činností a současně organizuje a zajišťuje efektivní a důstojný výkon alternativních trestů a opatření s důrazem na zájmy poškozených, ochranu komunity a prevenci kriminality. Probační a mediační služba ČR představuje novou instituci na poli trestní politiky, přičemž vychází ze součinnosti dvou profesí sociální práce a práva, zejména trestního. Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. (SPJ) je občanské sdružení založené v roce 1994, jehož posláním je podporovat řešení konfliktů v komunitě jako nástroj pro předcházení a řešení trestné činnosti. Cílem činnosti SPJ je rozvíjení nových způsobů řešení konfliktu, zvláště v oblasti alternativních trestů a opatření. SPJ kromě mentoringu nabízí speciální programy pro mladistvé i dospělé pachatele trestné činnosti, supervize a speciální kurzy pro odborníky z oblasti sociálních služeb (komunikační dovednosti, mediace, základy trestního práva, lektorské dovednosti). SPJ poskytuje také poradenství a rozvíjí služby v oblastech předcházení a řešení zadluženosti či v oblasti zaměstnávání osob s kriminální minulostí.

11 Dagmar Doubravová, předsedkyně SPJ ZEPTALI JSME SE... V čem vidíte hlavní důvod, proč jsou mentoři v kontaktu se svými klienty tak úspěšní? Mentoři klientům z romské komunity především pomoci chtějí. Je to mimo jiné i proto, že jsou sami její součástí a záleží jim na tom, jak budou společností vnímáni. Chybu člověk může udělat, pak je ale důležité jak se k jejím následkům postaví např. že za pomoci mentora napraví důsledky nesprávného chování. Pavel Štern, ředitel PMS ČR Jak hodnotíte úspěšnost projektu? Projekt Systém mentoringu v trestní justici lze díky jeho výsledkům charakterizovat jako jednoznačně nejúspěšnější projekt, na kterém se PMS ČR doposud podílela a podílí. Potvrdila se myšlenka, že romští dobrovolníci mají obrovský vliv na pachatele trestné činnosti z romské komunity, s nimiž PMS ČR pracuje. Společně se SPJ se nám podařilo nastartovat něco, co v zahraničí zcela běžně funguje. Jak lze vyčíst z dosažených výsledků, dobrý potenciál je i u nás. Marie Kotlárová, mentorka v Pardubicích Co vás motivovalo stát se mentorem? V minulosti jsem se setkala s několika případy, kdy se někdo z mého okolí dostal do stejné situace, kterou nyní řeším se svými klienty tedy že mu byl alternativní trest přeměněn na vězení. Zejména z důvodů lehkomyslnosti, základní neznalosti zákonů, ale často i praktické stránky života se stává, že Romové ignorují uložený trest a zbytečně riskují daleko tvrdší postih. Proto jsem se rozhodla k osvětě v rámci své komunity a hlavně v konkrétních případech pomáhat řešit problémy v době, kdy ještě vyřešit jdou. S ohledem na prokazatelné úspěchy projektu v současné době ověřujeme možnosti rozšíření mentoringu i na další cílové skupiny, které mají problémy se zákonem.

12 Projekt Systém mentoringu v trestní justici je spolufinancován Evropským sociálním fondem (ESF) a státním rozpočtem ČR. ESF napomáhá rozvoji zaměstnanosti podporou zaměstnatelnosti, podnikatelského ducha, rovných příležitostí a investicemi do lidských zdrojů. Více informací o projektu na Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní Praha 3 tel.: , institut@spj.cz

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM ROMSKÝ MENTORING a projekt ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM Romský mentoring Určen klientům PMS, kteří se cítí být součástí romské menšiny, dostali se do konfliktu se zákonem a byl jim nebo jim může být uložen alternativní

Více

Činnosti PMS v trestním řízení

Činnosti PMS v trestním řízení Postavení PMS PMS jako složka ministerstva spravedlnosti přispívá k efektivnímu řešení věcí projednávaných soudy. Mezi její přinos patří zejména zrychlení, zefektivnění a zjednodušení trestního řízení

Více

PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ. Karlovarský kraj

PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ. Karlovarský kraj PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ Karlovarský kraj Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. založeno 1994 27 zaměstnanců 150 externích spolupracovníků 10 000 klientů/40 projektů Poslání a

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Romský mentor Žadatel : Statuární město Děčín Mírové náměstí 1175/5 406 38 Děčín

Více

Založena v roce 2001, zákonem č. 257/200 Sb., o PMS. Více než 450 zaměstnanců, z toho 26 ředitelství, 405 v terénu, cca 20 zaměstnanců v rámci

Založena v roce 2001, zákonem č. 257/200 Sb., o PMS. Více než 450 zaměstnanců, z toho 26 ředitelství, 405 v terénu, cca 20 zaměstnanců v rámci Mgr. Pavel Štern Založena v roce 2001, zákonem č. 257/200 Sb., o PMS. Více než 450 zaměstnanců, z toho 26 ředitelství, 405 v terénu, cca 20 zaměstnanců v rámci projektů z prostředků EU. Veřejná (státní)

Více

S t ř e d i s k o Z l í n. PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka Mgr. Radomír Váňa

S t ř e d i s k o Z l í n. PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka Mgr. Radomír Váňa S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka Mgr. Radomír Váňa PRÁCE S PACHATELI NÁSILNÝCH TRESTNÝCH ČINŮ Zahajovací konference v rámci projektu Zlínského kraje NEPŘEHLÍŽEJME DOMÁCÍ

Více

SDRU ENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010

SDRU ENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010 SDRUENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010 Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. (SPJ), je nevládní nezisková organizace založená v roce 1994. SPJ iniciuje a rozvíjí nové metody

Více

Jestliže kriminalita zraňuje, spravedlnost má napravovat křivdy a napomáhat uzdravení. Howard Zehr

Jestliže kriminalita zraňuje, spravedlnost má napravovat křivdy a napomáhat uzdravení. Howard Zehr Jestliže kriminalita zraňuje, spravedlnost má napravovat křivdy a napomáhat uzdravení Howard Zehr Východiska činnosti PMS Odplatná justice Obnovující justice TČ je především útok na společnost Prioritou

Více

Systém dalšího vzdělávání pracovníků Probační a mediační služby. Probační a mediační služba České republiky

Systém dalšího vzdělávání pracovníků Probační a mediační služby. Probační a mediační služba České republiky Systém dalšího vzdělávání pracovníků Probační a mediační služby Probační a mediační služba České republiky 1 Systém dalšího, specifického vzdělávání pracovníků PMS ČR (SDV) Systém vzdělávání v rámci Probační

Více

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry...

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry... Akční plán 2018 Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku 2025 Dne 11. října 2017 schválila vláda ČR svým usnesením č. 733 Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025 (dále jen Koncepce

Více

RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci. Pardubice 2.12.2013

RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci. Pardubice 2.12.2013 RODINNÉ KONFERENCE jako nástroj efektivní pomoci Pardubice 2.12.2013 Posláním o.s. Amalthea je podpora rodiny jako jedinečného prostředí pro naplňování potřeb dítěte prostřednictvím poskytování sociálních

Více

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013 Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Sociální integrace a rovné příležitosti Podpora a rozvoj systému sociálních služeb je

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok

Městský program. prevence kriminality pro rok Městský program prevence kriminality pro rok 2010 Město Smiřice OBSAH Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Cíle programu... 3 3. Prostředky k naplňování cílů... 3 4. Východiska programu... 4 5. Dílčí projekt...

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Mgr. Kamila Špejrová Probační a mediační služba Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen Half-Way

Více

Kriminalita mládeže. Jak pracujeme s dětmi a mladistvými (oběťmi a pachateli)

Kriminalita mládeže. Jak pracujeme s dětmi a mladistvými (oběťmi a pachateli) Kriminalita mládeže Jak pracujeme s dětmi a mladistvými (oběťmi a pachateli) Právní východiska naší práce 15 let činnosti Zákon o PMS č. 257/2000 Sb. (všechny fáze trestního řízení) i. Probace, mediace,

Více

Centrum drogových služeb zení. Semiramis o.s.

Centrum drogových služeb zení. Semiramis o.s. Centrum drogových služeb ve vězenv zení Semiramis o.s. Obsah Popis projektu (poslání, cílová skupina, metody práce) Působnost v Libereckém kraji Příběh klienta Shrnutí Poslání / Co děláme Pomáháme uživatelům

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Ing. Barbara Poslušná Probační a mediační služba 03.10.2018 Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen

Více

Občanské sdružení D.R.A.K.

Občanské sdružení D.R.A.K. Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

IP1 DŮM NA PŮL CESTY

IP1 DŮM NA PŮL CESTY Projekt Dům na půl cesty je podpořen z projektu IP1 Služby sociální prevence v Libereckém kraji, který je financován z Evropského sociálního fondu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

UPLATNĚNÍ SPECIÁLNÍHO PEDAGOGA V JUSTICI

UPLATNĚNÍ SPECIÁLNÍHO PEDAGOGA V JUSTICI S t a t i UPLATNĚNÍ SPECIÁLNÍHO PEDAGOGA V JUSTICI Jana Mottlová V době, kdy se připravoval zákon o Probačni a mediační službě (PMS) a jeho účinnost se předpokládala k 1. 1. 2001, objevila se potřeba připravit

Více

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2011

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2011 Spr. 215/2012-000 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2011 S cílem zajistit základní údaje o počtech případů Probační a mediační

Více

Podpořeno z Programu švýcarsko české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Podpořeno z Programu švýcarsko české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union Zpráva k jednání k rozšíření Programu pro dospělé pachatele trestné činnosti spojené s dopravou, zejména řízení pod vlivem alkoholu ze dne 4.prosince 2014 Dne 4. prosince 2014 proběhl na ředitelství PMS

Více

Mgr. Petra Straková

Mgr. Petra Straková Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková pstrakova@pms.justice.cz 1 Podmínky pro ukončení: kazuistika práce s trestními předpisy test 2 Doporučená literatura trestní předpisy H. Zehr: Úvod do restorativní

Více

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2010

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2010 Spr. 242/2011-000 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2010 S cílem zajistit základní údaje o počtech případů Probační a mediační

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2016 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

Projekt mediace na Vysočině

Projekt mediace na Vysočině MEDIACE na Vysočině Tremedias o.s. o.s. Tremedias - sdružuje již 5 let odborníky z pomáhajících profesí náplň rodinná mediace, facilitace případových konferencí, supervize akreditovaná vzdělávací instituce

Více

TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE

TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE TÉMATA K PŘEDMĚTU SPECIFICKÉ METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE Terénní sociální práce Streetwork a nízkoprahové sociální služby Historie streetworku v zahraničí a v ČR Zavedení streetworku v ČR Principy streetworku

Více

přijetí zákona o Probační a mediační službě

přijetí zákona o Probační a mediační službě I. ÚVODNÍ SLOVO Rok 2000 byl pro Sdružení pro rozvoj sociální práce v trestní justici (dále SPJ nebo Sdružení) rokem přelomovým, a to z pohledu dosažení dlouhodobého cíle, o který členové SPJ usilovali

Více

OBSAH. Seznam zkratek používaných v textu 13 ÚVOD 15

OBSAH. Seznam zkratek používaných v textu 13 ÚVOD 15 OBSAH Seznam zkratek používaných v textu 13 ÚVOD 15 1. ALTERNATIVNÍ OPATŘENÍ: ÚČEL, PODSTATA, VÝHODY. RESTORATIVNÍ JUSTICE 19 1.1. Krize trestu odnětí svobody 19 1.2. Alternativy k uvěznění 21 1.3. Restorativní

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru,

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, VY_32_INOVACE_PSYM26060ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Úředník Probační a mediační služby

Úředník Probační a mediační služby Úředník Probační a mediační služby Úředník Probační a mediační služby realizuje dohled nad obviněnými, obžalovanými nebo odsouzenými, zajišťuje podmínky pro uložení alternativních trestů a opatření včetně

Více

Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012

Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012 Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012 I. Obecně prospěšná společnost Gaudia o organizaci 1) Úvod Gaudia, o.p.s. sdružuje profesionály z lékařské, psychologické, psychoterapeutické, socioterapeutické

Více

Agenda zprostředkování řešení konfliktu

Agenda zprostředkování řešení konfliktu Agenda zprostředkování řešení konfliktu Statistika PMS + Kvantitativní monitoring ZRK 2012 / 2013 Č. j.: Spr 00196/2014-022-2 Agenda dospělých (18 +) Zprostředkování řešení konfliktu Teoretický rámec Činnosti

Více

Monitoring domácího vězení

Monitoring domácího vězení Monitoring domácího vězení Trest domácího vězení (TDV) Vymezení v TZ 60, 61 a v TŘ 334 Lze ho ukládat za přečiny,(úmyslné i neúmyslné TČ kde horní hranice trestu nepřekročí 5 let) TDV představuje přímou

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2012

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2012 Spr. 155/2013-000 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2012 S cílem zajistit základní údaje o počtech případů Probační a mediační

Více

Komentář ke statistickému vyhodnocení činnosti středisek Probační a mediační služby v České republice za rok 2002

Komentář ke statistickému vyhodnocení činnosti středisek Probační a mediační služby v České republice za rok 2002 Č.j. 20 PM/2003 Komentář ke statistickému vyhodnocení činnosti středisek Probační a mediační služby v České republice za rok 2002 S cílem zjištění základních statistických údajů o počtech a typech případů

Více

OVĚŘENO: Datum: 15.5. 2013 třída: 2.KOP

OVĚŘENO: Datum: 15.5. 2013 třída: 2.KOP VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 16, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 15.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu. - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem

Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu. - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem V obou případech je jim poskytována ze zákona speciální

Více

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2009

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2009 Spr.116 /2010-000 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI STŘEDISEK PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE ZA ROK 2009 S cílem zajištění základních statistických údajů o počtech případů Probační

Více

SANKČNÍ POLITIKA Z POHLEDU PRAXE. 18.listopad, Praha

SANKČNÍ POLITIKA Z POHLEDU PRAXE. 18.listopad, Praha SANKČNÍ POLITIKA Z POHLEDU PRAXE Výzkumný projekt Teoretické a trestněpolitické aspekty reformy trestního práva v oblasti trestních sankcí GA ČR - P408/12/2209 18.listopad, Praha Jan Rozum IKSP Expertní

Více

Předávání informací v rámci prevence ztráty bydlení a řešení dalších nepříznivých sociálních situací klientů

Předávání informací v rámci prevence ztráty bydlení a řešení dalších nepříznivých sociálních situací klientů Předávání informací v rámci prevence ztráty bydlení a řešení dalších nepříznivých sociálních situací klientů Zjednodušené shrnutí: Souhlas klienta k získávání, shromažďování a předávání informací není

Více

Ul. Zavadilská 2842, Tábor Tel : 728 760 274, 723 978 272 e-mail : osverdan@seznam.cz

Ul. Zavadilská 2842, Tábor Tel : 728 760 274, 723 978 272 e-mail : osverdan@seznam.cz Ul. Zavadilská 2842, Tábor Tel : 728 760 274, 723 978 272 e-mail : osverdan@seznam.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2006 Poslání a cíle organizace Poslání Náplní organizace je poskytovat sociální poradenství a pomoc

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Jablonci nad Nisou Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, příspěvková organizace Práce s klientelou

Více

Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS)

Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS) Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS) Vedoucí projektu Účetní Asistent Koordinátor terénních pracovníků

Více

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí standard číslo 4 PŘÍLOHA Č. 1 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: 1.1.2015 1.1.2015 0 Zpracovatel: Tomáš Lukačina, DiS koordinátor zavádění standardů Garant: Mgr. Jana Maťková vedoucí oddělení sociálně-právní

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti

Více

Úvod. Poslání a cíle organizace. Institut pro probaci a mediaci

Úvod. Poslání a cíle organizace. Institut pro probaci a mediaci Obsah: Úvod 3 Poslání a cíle organizace 3 Institut pro probaci a mediaci 3 Klíčové momenty roku 2007 4 Působnost v roce 2007 5 Projekty realizované Sdružením pro probaci a mediaci v justici, o.s., v roce

Více

Počet nepřímých beneficientů projektu:

Počet nepřímých beneficientů projektu: Číslo rozhodnutí MŠMT 8551/2014 Název projektu Chceme dojít dále Název příjemce ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 Adresa příjemce Cimburkova 18/600, 130 00 Praha 3 Osoba oprávněná jednat jménem příjemce Počet

Více

Aktualizováno v únoru 2012 23 606 (10.2.2012) 1 724 (10.2.2012) Vězeňská služba zajišťuje provoz vězeňských zařízení, výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody zajišťuje pořádek a bezpečnost v budovách

Více

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha,

PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ. Konference Praha, PRÁCE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÉ PORADNĚ Konference Praha, 15.3.2018 Jsme školské poradenské zařízení Svou činnost jsme zahájili již v roce 1969 Našim zřizovatelem je JM kraj Pedagogicko-psychologická

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Regionální konzultační centra. rok pomoci odborným školám k moderní výuce

Regionální konzultační centra. rok pomoci odborným školám k moderní výuce Regionální konzultační centra rok pomoci odborným školám k moderní výuce 8 Po celou dobu existence konzultačních center se jejich zástupci pravidelně scházejí na poradách s řídicím týmem projektu Kurikulum

Více

OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše

OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše OBLASTNÍ CHARITA ÚSTÍ NAD LABEM DŮM SAMARITÁN Štefánikova 1, 400 01 Ústí nad Labem Klíše Dům Samaritán navazuje na celý komplex služeb zabývající se osobami v krizi, které poskytuje Oblastní charita Ústí

Více

EUROTOPIA OPAVA O.P.S. RESOCIALIZAČNÍ PROGRAM MSK Mgr. Petra Večerková Mgr. Simona Kellerová

EUROTOPIA OPAVA O.P.S. RESOCIALIZAČNÍ PROGRAM MSK Mgr. Petra Večerková Mgr. Simona Kellerová EUROTOPIA OPAVA O.P.S. RESOCIALIZAČNÍ PROGRAM MSK 2015 Mgr. Petra Večerková Mgr. Simona Kellerová CÍLE RESOCIALIZAČNÍHO PROGRAMU MSK 2015 předcházení recidivy u osob, které se dopustily protiprávního jednání,

Více

Právní poradenství v nízkoprahových zařízeních služba jako každá jiná?

Právní poradenství v nízkoprahových zařízeních služba jako každá jiná? Právní poradenství v nízkoprahových zařízeních služba jako každá jiná? Centrum adiktologie, Psychiatrická klinika 1. LF a VFN Univerzita Karlova Praze Obsah příspp spěvku definice právního poradenství

Více

Působení organizace. Olomoucký, Moravskoslezský, Praha, Královéhradecký, Jihomoravský, Liberecký, Středočeský, Pardubický

Působení organizace. Olomoucký, Moravskoslezský, Praha, Královéhradecký, Jihomoravský, Liberecký, Středočeský, Pardubický ROMODROM o.p.s Historie organizace Romodrom o.s. bylo založeno v roce 2001 na popud předsedkyně sdružení Marie Gailové v souvislosti s řešením kauzy "Cihelna". V roce 2000 nastoupila p. Gailová na místo

Více

VÝSTUPY Z KONFERENCE ROMOVÉ A ALTERNATIVNÍ TRESTY

VÝSTUPY Z KONFERENCE ROMOVÉ A ALTERNATIVNÍ TRESTY Projekt ALTERNATIVA PRO ROMY je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a ww.eeagrants.cz VÝSTUPY Z KONFERENCE ROMOVÉ A ALTERNATIVNÍ TRESTY Mgr. Martina Štěpánková

Více

Finanční vzdělávání jeden z klíčových cílů Aliance proti dluhům

Finanční vzdělávání jeden z klíčových cílů Aliance proti dluhům Finanční vzdělávání jeden z klíčových cílů Aliance proti dluhům Radek Jiránek zástupce ředitelky odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR Aliance proti dluhům vznikla v květnu 2011 zakladatelé

Více

Výroční zpráva 2011 D občanské sdružení

Výroční zpráva 2011 D občanské sdružení Výroční zpráva 2011 D občanské sdružení č Úvodní slovo Další rok práce máme za sebou, je to už 13 let, co Déčko v Liberci pracuje. V roce 2011 se mírně změnilo složení Rady sdružení, na konci roku jsme

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence Město Vítkov Název dokumentu: Název zařízení: Identifikační číslo: 00300870 Zřizovatel: Standard kvality sociálně-právní ochrany č. 7 Orgán sociálně-právní ochrany Město Vítkov Sídlo: náměstí Jana Zajíce

Více

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků Doc. PhDr. Oldřich Matoušek ZAČÁTEK V dětství, mládí je člověk něčím silně ovlivněn (někdy jde i o traumatickou zkušenost), podobně jako Buddha

Více

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol V průběhu projektu byly připraveny, odzkoušeny a do základních a středních škol zavedeny účinné nástroje kariérového poradenství: 1. V první

Více

mladiství Učební program

mladiství Učební program Učební programmladiství Inspirace mladiství Učební program Přestože je Chomutovsko region s vysokou kriminalitou, neexistuje zde žádný resocializační program ani sociální služba zaměřená na pachatele trestných

Více

Dům na půl cesty Jičín

Dům na půl cesty Jičín Dům na půl cesty Jičín Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/004 Sociální péče, sociálně správní činnost ústní Školní

Více

6. Zařízení sociálních služeb

6. Zařízení sociálních služeb 6. Zařízení sociálních Hlavním smyslem sociálních je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou, poradenství,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

SYSTÉM VČASNÉ INTERVENCE KARLOVY VARY. Karlovy Vary 2010

SYSTÉM VČASNÉ INTERVENCE KARLOVY VARY. Karlovy Vary 2010 SYSTÉM VČASNÉ INTERVENCE KARLOVY VARY Karlovy Vary 2010 Příprava projektu Dlouhodobá kvalitní spolupráce subjektů péče o ohrožené děti Komise a pracovní skupina prevence kriminality Grantový systém města

Více

Přílohy. Seznam příloh: Příloha 1: Podklad pro rozhovory s představiteli OOS Příloha 2: Podklad pro rozhovor s mentorem

Přílohy. Seznam příloh: Příloha 1: Podklad pro rozhovory s představiteli OOS Příloha 2: Podklad pro rozhovor s mentorem Přílohy Seznam příloh: Příloha 1: Podklad pro rozhovory s představiteli OOS Příloha 2: Podklad pro rozhovor s mentorem Příloha 3: Vlastní rešerše OOS pracující s vězni a propuštěnými aktuální k 30.10.2014

Více

Občanské sdružení. Český západ. se sídlem v Dobré Vodě u Toužimi

Občanské sdružení. Český západ. se sídlem v Dobré Vodě u Toužimi Občanské sdružení Český západ se sídlem v Dobré Vodě u Toužimi Český západ Zplnomocňování romské komunity v Dobré Vodě u Toužimi a okolí (na Toužimsku a Tepelsku) Vznik sdružení v roce 2001. Poslání sdružení

Více

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších Terénní sociální pracovníci výchovu dítěte a dalšími

Více

Integratiní psychoterapie Praha 7. 8. června 2014

Integratiní psychoterapie Praha 7. 8. června 2014 Integratiní psychoterapie Praha 7. 8. června 2014 Téma příspěvku: Pohled na péči o ohrožené děti propojený s integratiními dovednostmi při zavádění nových služeb sociální prevence v NNO v podmínkách ČR.

Více

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. 1. Identifikace projektu Název projektu: Regionální centra pomoci a mobility Registrační číslo projektu: CZ.04.1.03/1.1.15.3/0046 Číslo priority: 3.1 Aktivní politika zaměstnanosti Území dopadu: CZ05 NUTS

Více

Elektronický monitoring odsouzených

Elektronický monitoring odsouzených Elektronický monitoring odsouzených Realizátor Probační a mediační služba ČR (PMS ČR) s podporou Ministerstva spravedlnosti ČR Zahájen 1. 7. 2012 Cíl experimentu: Zkušebně ověřit v malém rozsahu provoz

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

Projekt ŠANCE Seminář Gender Mainstreaming 2. května 2007 - Praha

Projekt ŠANCE Seminář Gender Mainstreaming 2. května 2007 - Praha Projekt ŠANCE Seminář Gender Mainstreaming 2. května 2007 - Praha Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky Projekt ŠANCE Zahájení projektu: září

Více

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce První etapa projektu Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Průběh realizace říjen 2006 duben 2007 Realizátor

Více

JUDr. Kamil Nedvědický Zástupce ředitele odboru vězeňství, trestní politiky, probace a mediace

JUDr. Kamil Nedvědický Zástupce ředitele odboru vězeňství, trestní politiky, probace a mediace JUDr. Kamil Nedvědický Zástupce ředitele odboru vězeňství, trestní politiky, probace a mediace zvýšení míry zaměstnanosti odsouzených valorizace pracovních odměn odsouzených společensky odpovědné zadávání

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 2015 OBSAH Úvod... 1 1. Preventivní aktivity pro rok 2015... 2 1.1 Přednášky pro žáky základních škol Benešov... 2 1.2 Informační setkání pro rodiče...

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 MěÚ Benešov OSVZ Masarykovo nám. 100, 25601 Benešov verze ze dne 27.8.2014 Dokument schválen RM dne 27.8.2014, usnesení č. 981-16/2014/RM ze

Více

Na správnou cestu! II

Na správnou cestu! II Na správnou cestu! II Křehká šance II Rozvoj a rozšíření dosavadní praxe Komisí pro podmíněné propuštění, zavedení dvou inovativních restorativních programů a zpracování návrhu systémových změn v oblasti

Více

Trest domácího vězení

Trest domácího vězení Trest domácího vězení Základní charakteristiky trestu a aktuální údaje k 31. 12. 2012 Aktuální údaje o trestu domácího vězení I Monitoring trestu domácího vězení k 31. 12. 2012 PMS zpracovala k 31. 12.

Více

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY ZA ROK 2014. Základní definice

KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY ZA ROK 2014. Základní definice č. j.: Spr 00562/2015-022 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VYHODNOCENÍ ČINNOSTI PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY ZA ROK 2014 Základní definice Základní statistickou jednotkou v případě tohoto statistického vyhodnocení

Více

Příloha 1: Přehled o celkovém stavu a vývoji trestné činnosti podle počtu osob stíhaných a osob, kterým bylo sděleno podezření.

Příloha 1: Přehled o celkovém stavu a vývoji trestné činnosti podle počtu osob stíhaných a osob, kterým bylo sděleno podezření. Seznam příloh Příloha 1: Přehled o celkovém stavu a vývoji trestné činnosti podle počtu osob stíhaných a osob, kterým bylo sděleno podezření. Příloha 2: Přehled o stavu a vývoji trestné činnosti podle

Více

Probační a mediační služba poskytuje pomoc obětem kyberzločinu. PaedDr. Jitka Čádová, ředitelka PMS 20. října 2015

Probační a mediační služba poskytuje pomoc obětem kyberzločinu. PaedDr. Jitka Čádová, ředitelka PMS 20. října 2015 Probační a mediační služba poskytuje pomoc obětem kyberzločinu PaedDr. Jitka Čádová, ředitelka PMS 20. října 2015 Základní strategické cíle PMS Integrace pachatele respekt k právu a život bez dalšího porušování

Více

Leták OSPOD Šternberk

Leták OSPOD Šternberk Leták OSPOD Šternberk Sociálně-právní ochranou dětí se rozumí zejména: ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění, působení směřující

Více

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD

Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Městský úřad Sokolov, odbor sociálních věcí příloha S 4 2 Pracovní profil vedoucího pracovníka OSPOD Funkce je přímo podřízena: vedoucímu odboru sociálních věcí kontrolní a koordinační činnost svěřeného

Více

Dům na půl cesty Jičín

Dům na půl cesty Jičín Dům na půl cesty Jičín Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím

Více

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 Období 2009-2011 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje na léta 2009 2011... Krajský program prevence kriminality

Více

Aktualizováno v únoru 2013

Aktualizováno v únoru 2013 Aktualizováno v únoru 2013 16 238 (17.4.2013) 1 444 (17.4.2013) Vězeňská sluţba zajišťuje provoz vězeňských zařízení, výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody zajišťuje pořádek a bezpečnost v budovách

Více

Seminář k výzvě. Oblast podpory 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit MPSV, listopad 2009

Seminář k výzvě. Oblast podpory 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit MPSV, listopad 2009 Seminář k výzvě Oblast podpory 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit MPSV, listopad 2009 Výzva č. 19 Výzva pro předkládání grantových projektů v rámci oblasti podpory 3.2 Podpora

Více

Její možnosti a limity

Její možnosti a limity Její možnosti a limity Zákon č. 359/1999 Sb. o sociálně-právní ochraně dětí zákon vymezuje okruh dětí, které zvláště potřebují ochranu. Zákon č. 89/2012 Sb. Občanský zákoník, část druhá rodinné právo.

Více

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala

Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji. Břetislav Fiala Prostupné zaměstnávání Shrnutí výstupů pilotního ověřování programu v Olomouckém kraji Břetislav Fiala Program prostupného zaměstnávání Základní charakteristika Pro koho je určen Jak probíhají jednotlivé

Více

Zvýšení efektivity přípravy vězňů před propuštěním z věznice Nové Sedlo

Zvýšení efektivity přípravy vězňů před propuštěním z věznice Nové Sedlo Zvýšení efektivity přípravy vězňů před propuštěním z věznice Nové Sedlo Vězeňská služba ČR Věznice Nové Sedlo Zpracoval: Mgr. Petr Roubíček Předkládá: ředitel věznice plk. Mgr. Miroslav Špalek Charakteristika

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů DNE: 11.2.2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 112/2019/MP NÁZEV: Plán prevence kriminality ANOTACE: V rámci prevence kriminality města je nutné schválit Plán prevence

Více