Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968)."

Transkript

1 FRANCIE Pravidla na silnicích Jízda vpravo, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). Dle obecných pravidel je ve Francii povoleno předjíždění po levé straně. Nicméně v místech kde je provoz veden v jízdních pruzích, mohou vozidla předjíždět jiná vozidla po pravé straně, za předpokladu, že předjížděná vozidla se nacházejí v pomalejších pruzích. V prudkém klesání musí vozidla pohybující se dolů dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím do kopce. Pokud dojde k situaci, kdy se jedno vozidlo musí otočit, musí tak učinit vozidlo bez přívěsu (na rozdíl od kombinace vozidel) a lehké vozidlo (na rozdíl od těžkého vozidla). Pokud jsou obě vozidla stejné kategorie, musí se otočit vozidlo jedoucí z kopce, ovšem za předpokladu že otočení není jednoznačně snazší pro vozidlo jedoucí do kopce (např. pokud se v jeho blízkosti nenalézá bod, v němž je možné se vzájemně bezpečně vyhnout). Kombinací vozidla s přívěsem o hmotnosti více než 3500 kg a delší než 7 metrů na délku musí být zachována vzájemná vzdálenost nejméně 50 metrů. Předjíždění stojící tramvaje při výstupu a nástupu cestujících je zakázáno. Předjíždění tramvaje v pohybu je obvykle povoleno jen vpravo, nicméně v jednosměrných ulicích, a pokud zde není dostatek místa vpravo, je povoleno po levé straně. Přednosti Na křižovatkách musí dát řidič vozidla přednost v jízdě vozidlům blížícím se z jeho pravé strany, pokud není uvedeno jinak dopravním značením. Vozidla pohybující se na hlavních komunikacích, označených dopravním značením B, 3 dle Úmluvy o dopravních značkách a signálech z roku 1968, mají přednost. Řidiči blížící se ke kruhovému objezdu označenému trojúhelníkovou značkou s červeným okrajem a třemi šipkami tvořícími ve středu trojúhelníku kruh (= křižovatka s kruhovým objezdem), musí dát přednost vozidlům nacházejícím se již na kruhovém objezdu, bez ohledu na kategorii komunikace, z níž se blíží. V případě neexistence takového značení platí pravidlo přednosti vozidel přijíždějících zprava, to znamená, že vozidla vjíždějící na kruhový objezd mají přednost v jízdě před vozidly, která se již na kruhovém objezdu nachází. Vozidla integrovaného záchranného systému: účastníci silničního provozu musí dát přednost vozidlům policie a hasičského sboru a vozidlům ambulance, která oznamují pohotovostní jízdu pomocí speciálních zvukových nebo světelný signálů.

2 Výstražná znamení Houkačku lze použít pouze s cílem poskytnout nezbytné varování pro ostatní účastníky silničního provozu. Mezi západem a východem slunce musí řidiči upozornit na možné nebezpečí blikáním potkávacími světly. Houkačku lze použít pouze v nezbytně nutných případech. Ve všech zastavěných oblastech je použití houkačky zakázáno s výjimkou případů bezprostředního nebezpečí. Použití vícezvučných houkaček, sirén a klaksonů je zakázáno. Omezení rozměrů a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel Vozidla výška celková šířka chladírenská vozidla bez omezení 2.55 m 2.60 m Celková délka: osobní automobily, přívěsy 12 m autokary - se 2 nápravami - s více než 2 nápravami 13,50 m 15,00 kloubová vozidla 16,50 m kombinace vozidlo / přívěs 18,75 m Přesahující náklad Podélně nesmí náklad vyčnívat vpředu nad vozidlem a na zadní straně vozidla nesmí vytvářet stopu na vozovce, ani přesahovat o více než 3 metry za zadním okrajem vozidla nebo jeho přívěsu. Pokud náklad přesáhne zadní část vozidla o 1 metr, musí být jeho konec označen reflexním zařízením. V noci nebo v mlze musí být označen červeným světlem viditelným ze vzdálenosti 150 metrů. Maximální přípustná hmotnost: vozidla s 2 nápravami vozidla s 3 a více nápravami kloubová vozidla nebo jízdní soupravy s až 3 nápravami kloubová vozidla nebo jízdní soupravy s kapacitou až 4 nápravami 19 t 26 t 32 t 38 t kloubová vozidla nebo jízdní soupravy s více než 4 nápravami 44 t*

3 Hmotnost na nápravu: jedna náprava na tandemovou nápravu, se vzdáleností mezi nápravami: méně než 0,9 m 12 t 13,15 t 0.9 m to 1.35 m t na 5 cm vzdálenosti 1.35 m to 1.8 m 19 t (s 11,5 t na řídící nápravu) Přívěsy Jestliže hmotnost přívěsu převyšuje hmotnost tažného vozidla, jejich rychlost je omezena, viz "Rychlostní limity". Brzdy nejsou povinné pro přípojné vozidlo do 750 kg a pro vozidlo nepřesahující 50% pohotovostní hmotnosti tažného vozidla. Tažení přívěsu, který nemá vlastní brzdy, je zakázáno, pokud jeho celková schválená hmotnost přesahuje 2,5 tuny. Bez zvláštního povolení může být vlečen pouze jeden přívěs. Pokud se kombinace vozidel skládá z více než jednoho přívěsu, nebo se skládá z kloubového vozidla a přípojného vozidla, musí dopravce/ majitel vozidla získat předchozí souhlas od prefektury každého územního celku skrze který pojede. Nicméně, pokud rozměry a hmotnost jízdní soupravy nepřekročí povolené množství pro kombinaci vozidla a jednoho přívěsu, vydá prefektura povolení k provozu na dobu neurčitou. Tažení Ve Francii je zakázáno táhnout motorové vozidlo, s výjimkou v případě poruchy nebo nehody, a pokud je přepravní vzdálenosti krátká. Tento postup je zcela zakázán na dálnicích, kde by se měli řidiči obrátit se žádostí o odtah na specializované asistenční společnosti. Speciální a nadrozměrné náklady Délka speciálních vozidel používaných pro přepravu nedělitelných částí nad výše uvedené limity, musí být povolena prefekturou v místě odeslání, který vydá povolení po konzultaci s orgány silničního provozu, jejichž prostřednictvím se bude vozidlo pohybovat po komunikacích. Toto povolení stanovuje trasy, a opatření, která musí být přijata k zajištění plynulosti provozu a bezpečnosti veřejné dopravy. Zákaz jízdy pro vozidla přepravující nadrozměrné náklady na dálnicích je uložen v případě mlhy, sněžení nebo námrazy nebo v případě, že je viditelnost menší než 150 metrů. Další informace jsou k dispozici na AFTRI viz "Komerční přeprava osob a nákladní doprava. Rychlostní limity Obecné rychlostní limity Rychlostní limity jsou stanoveny v závislosti na místě, vozidle a počasí. Uvnitř zastavěných oblastí je obecné omezení rychlosti 50 km / h, přičemž může být zvýšeno na 70 km / h na významných komunikacích (upraveno příslušným dopravním značením). Začátek zastavěné oblasti je označen obdélníkovým dopravním značením, které udává název města nebo obce modrými písmeny na světlém pozadí, s červeným okrajem (některé starší dopravní značky tento okraj nemají). Značky, na nichž je uveden název lokality bílými písmeny na modrém pozadí neznačí zastavěné oblasti pro účely tohoto nařízení. Rychlostní limit na úsecích dálnice v zastavěných oblastech je 110 km / h, s výjimkou pařížského okruhu kde je rychlostní limit stanoven na limit 80 km / h.

4 Mimo zastavěné území - mopedy - - motocykly - (do 80 ccm) - motocykly (přes 80 ccm) - osobní automobily - automobil + karavan (celková hmotnost do 3.5 t) - autokary, autobusy (od 3.5 do 10 t) 100 (přes 10 t) 90* - ostatní vozidla a kombinace vozidel přes 3.5 t 90 (výjimky níže) - vozidla určená pouze pro přepravu osob (celková hmotnost 3.5 až 12 t) vozidla pro přepravu nebezpečného zboží: od 3.5 do 12 t 90 přes 12 t 80 Dálnice 130 km/h * 100 km / h, pokud je vozidlo vybaveno ABS brzdami, i na dálnicích a rychlostních komunikacích ** 90 km / h, pokud je celková hmotnost vozidla do 12 t maximální *** 60 km / h pro vozidla s přívěsem nebo kloubová vozidla s celkovou hmotností nad 12 tun **** 70 km / h, pokud je vozidlo vybaveno ABS brzdami pro více informací o karavanech viz níže Speciální rychlostní limity Vozidla s přívěsem nebo karavanem Maximální rychlost pro vozidla táhnoucí karavan nebo přívěs závisí na jejich celkové hmotnosti. Pokud je nižší než 3,5 t, rychlostní limity jsou stejné jako pro osobní automobily, pokud je 3,5 t nebo více, rychlostní limity jsou stejné jako pro soupravy vozidel. Pokud hmotnost přívěsu přesahuje hmotnost vozidla, rychlostní limity jsou nižší: - Je-li přesah méně než 30%: 65 km / h - Je-li přesah více než 30%: 45 km / h V těchto případech musí být kombinace vozidla s karavanem na zadní části karavanu / přívěsu označena symbolem s maximální rychlostí. Tyto kombinace vozidel nesmí pro jízdu používat levý(rychlý) pruh při jízdě po tříproudé komunikaci.

5 Maximální rychlost při nepříznivém počasí V případě deště nebo jiných nepříznivých povětrnostních podmínek, jsou rychlostní limity sníženy takto: - Na dálnicích: 110 km / h - Na městských dálnicích a rychlostních komunikacích: 100 km / h - Na ostatních komunikacích: 80 km / h V mlze, kdy je viditelnost menší než 50 m, je nejvyšší povolená rychlost snížena na 50 km / h na všech komunikacích včetně dálnic. Nově vyškolení řidiči Kromě dodržování rychlostních limitů nesmí nově vyškolení řidiči překročit následující rychlostní limity: 80 km / h na silnicích, 100 km / h na městských dálnicích, 110 km / h na dálnicích, po dobu tří let ode dne vydání jejich řidičského průkazu. Jejich vozidlo musí být na zadní straně označeno bílým symbolem s červeným písmenem "A" ("Apprentissage"). V zahraničí nově vyškolení řidiči využívající dočasně komunikace ve Francii jsou také povinni tyto rychlostní limity, ale jejich dočasně dovezené vozidlo nemusí být na zadní straně označeno. Nově vyškolení řidiči přesahující rychlostní limity uvedené výše mohou být za tento přestupek pokutováni. Tunely V úsecích dlouhých silničních tunelů jsou použity a uplatňovány nižší maximální povolené (viz "Horské průsmyky, tunely a mosty") Minimální rychlosti Ve Francii je minimální rychlostní limit pro vozidla jedoucí na dálnicích v levém jízdním pruhu 80 km / h (tj. vnější jízdní pruh). Radarové detektory Radarové detektory s funkcí BZ (body zájmu), které ukazují na umístění radarů, jsou ve Francii zakázány. Povolena jsou pouze zařízení, která mohou být řidiči nápomocna tím, že uvádí úseky komunikací, kde mohou radary být umístěny ("assistants d'aide à la conduite"). Je také zakázáno vlastnit, dovážet nebo používat radarové detektory, které by bránily policejním rádio přenosům. Nedodržení tohoto nařízení je trestáno pokutu ve výši 1500 Eur, 6 trestnými bodů, a možností zabavení vozidla. Andorra V Andoře je v zastavěných oblastech rychlostní limit pro všechna vozidla 50 km / h a 90 km / h mimo zastavěné oblasti, pokud není uvedeno jinak dopravním značením.

6 Alkohol Zákonný limit Maximální přípustný limit alkoholu v krvi je 0,05%, s výjimkou řidičů autobusů a autokarů, kteří nesmí mít v krvi více než 0,02% alkoholu. Test Alkohol Policie je oprávněna provádět namátkové dechové zkoušky. Zkouška je pro řidiče povinná po nehodě, při které bylo způsobeno zranění, nebo v případě že se řidič dopustil závažného trestného činu. Za předpokladu, že je test pozitivní, musí řidič absolvovat kontrolní test nebo krevní test. Pokud je pozitivní i druhý test, nebo jej řidič odmítne, může mu policie dočasně zabavit řidičský průkaz. Alkohol testery povinné v soukromých vozidlech Řidiči motorových vozidel a motocyklisté ve Francii musí mít na palubě vozidla alkoholtester, nicméně nemohou být pokutováni, pokud jej nepředloží při silniční kontrole. Drogy Řidič způsobivší nehodu, nebo řidič, který se dopustil dopravního přestupku jako je např. nepřiměřená rychlost, nepoužití bezpečnostních pásů nebo helmy musí podstoupit test na přítomnost drog. Policie používá ke kontrole přítomnosti drog v těle řidiče vzorek slin nebo moči a za předpokladu, že test je pozitivní, následuje test krevní. Koncem roku 2014 bude v některých oblastech Francie experimentálně zaváděna náhrada krevního test testem slin, který bude aplikován ze strany policie přímo na místě, a následně bude odeslán přímo do laboratoře. Poznámka: Od 1. prosince 2014 bude v některých oblastech Francie *, probíhat ze strany policie experiment, za účelem nahradit přímo na silnici krevní test druhým testem slin, který bude následně odeslán přímo do laboratoře. * Alpes Maritimes (06), Dordogne (24), Gironde (33), Ile-et-Vilaine (35), Loire-Atlantique (44), Moselle (57), Nord (59), Haute-Savoie (74) Yvelines (78) et Paris (75) Pokuty Zákonný limit Ve Francii je zakázáno jezdit s množstvím alkoholu v krvi nad 0,5 g na litr krve (nebo 0,25 mg alkoholu na litr vydechovaném vzduchu). Francouzské ministerstvo vnitra v lednu 2015 oznámilo plán na snížení maximálního alkoholu v krvi pro nově kvalifikované řidiče (méně než 3 roky praxe) z 0,05% na 0,02%.

7 Test Alkohol Policie je oprávněna provádět namátkové dechové zkoušky. Zkouška je pro řidiče povinná po nehodě, při které bylo způsobeno zranění, nebo v případě že se řidič dopustil závažného trestného činu. Za předpokladu, že je test pozitivní, musí řidič absolvovat kontrolní test nebo krevní test. Pokud je pozitivní i druhý test, nebo jej řidič odmítne, může mu policie dočasně zabavit řidičský průkaz. Alkohol testery povinné v soukromých vozidlech Řidiči motorových vozidel a motocyklisté ve Francii musí mít na palubě vozidla alkoholtester, nicméně nemohou být pokutováni, pokud jej nepředloží při silniční kontrole. Drogy Řidič způsobivší nehodu, nebo řidič, který se dopustil dopravního přestupku jako je např. nepřiměřená rychlost, nepoužití bezpečnostních pásů nebo helmy musí podstoupit test na přítomnost drog. Policie používá ke kontrole přítomnosti drog v těle řidiče vzorek slin nebo moči a za předpokladu, že test je pozitivní, následuje test krevní. Koncem roku 2014 bude v některých oblastech Francie experimentálně zaváděna náhrada krevního test testem slin, který bude aplikován ze strany policie přímo na místě, a následně bude odeslán přímo do laboratoře. Poznámka: Od 1. prosince 2014 bude v některých oblastech Francie *, probíhat ze strany policie experiment, za účelem nahradit přímo na silnici krevní test druhým testem slin, který bude následně odeslán přímo do laboratoře. * Alpes Maritimes (06), Dordogne (24), Gironde (33), Ile-et-Vilaine (35), Loire-Atlantique (44), Moselle (57), Nord (59), Haute-Savoie (74) Yvelines (78) et Paris (75) 11.5 Pokuty Pokuty placené na místě Hostující motoristé by měli vzít na vědomí, že některé francouzské policejní orgány jsou oprávněny ukládat a vybírat pokuty na místě od řidičů, kteří porušují pravidla silničního provozu nebo řidičů, kteří spáchali vážný přestupek (viz níže), a to až do výše 750-ti Eur. V případě spáchání přestupku, kdy není dopředu zřejmé, že dojde k odebrání řidičského oprávnění viníka nebo jeho vzetí do vazby, může řidič do 3 pracovních dnů zaplatit tzv. sníženou pokutu. Pokud řidič s výší pouty nesouhlasí, může ji právně napadnout a podat žádost k soudu, nicméně toto musí učinit do 30 dnů od vystavené pokuty. Pokud je spáchaný trestný čin vážného charakteru a hrozí zde riziko odebrání řidičského oprávnění nebo jeho vzetí viníka do vazby a jedná-li se o viníka, který nemá trvalé bydliště ve Francii nebo zde nevykonává trvalé zaměstnání, musí tento řidič-viník složit finanční záruku. Policie je oprávněna zadržet viníkovo vozidlo do zaplacení pokuty nebo složení záruky. Tato

8 platba může být učiněna hotově v Eurech, šekem vydaným ve francouzské bance nebo cestovním šekem. Minimální a maximální pokuty Standardní pokuty jsou rozděleny do 4 kategorií podle závažnosti přestupku. Mohou být sníženy, pokud je platba provedena do 15 dnů (v případě poštovních plateb, nebo do 3 dnů, pokud je pokuta zaplacena osobně) nebo zvýšeny, pokud platba nebude provedena do 45 dnů. Standardní pokuty lze nyní zaplatit elektronicky na poštách a ve stáncích s tiskem, vybavených samostatný terminálem nebo lze navštívit následující internetovou stránku: (pouze ve francouzštině). Internetové platby pokut mohou být sníženy, pokud je platba provedena do 15 dnů. Pokuta 1. třídy standardní 11 EUR redukovaná - zvýšená 33 maximální 38 * Platební systém snížení pokut v závislosti na stanoveném časovém rámci není k dispozici pro 5. třídy trestných činů, případ je běžně postoupen k soudnímu líčení ** V případě po sobě následujících trestných činů, může pokuta dosáhnout maximálně Eur Další informace, týkající se různých kategoriích pokut jsou k dispozici na Přestupek Standardní pokuta Překročení rychlostního limitu - méně než 20 km / h. na silnici s maximální povolenou rychlostí menší než 50 km / h 68 na silnici s maximální povolenou rychlostí více než 50 km / h až 30 km/h až 40 km/h až 50 km/h přes 50 km/h* 1500 Řízení vozidla pod vlivem alkoholu: viz níže Překročení času v placené parkovací zóně 17 EUR Nedovolené parkování nebo zaparkované auto působící překážku Nebezpečné parkování 135 Nezapnuté bezpečnostní pásy 135 Používání mobilního telefonu za jízdy

9 Nerespektování STOP značky 135 Řízení vozidla s radarovým detektorem do 1500 * V případě následujícího trestného činu může být motorista potrestán následujícími sankcemi: - Pokuta až do výše 3750 Eur - 6 trestných bodů - Odebrání řidičského průkazu: na dobu do 3 let - Možnost odnětí svobody až do výše 3 měsíců Řízení vozidla pod vlivem alkoholu, s mírou: - mezi 0,05 a 0,08% alkoholu v krvi (0,25 mg až 0,40 mg na litr vydechnutého vzduchu) pokuta až do výše 135 Eur (snížena na 90 Eur při platbě do 3 dnů; ale zvýšená na 375 Eur, pokud není uhrazena do lhůty 45 dnů; maximální pokuta 750 Eur, pokud je případ postoupen k soudu), odečtení 6 trestných bodů z řidičského průkazu; možnost zabavení vozidla a pozastavení řidičského oprávnění až na 3 roky. - Překročení hladiny 0,08% alkoholu v krvi (0,40 mg na litr dechu): odebrání řidičského průkazu na místě. Místní ředitelství policie má lhůtu 72 hodin na rozhodnutí, zda by mělo následovat pozastavení řidičského průkazu na dobu až 6 měsíců; pokuta až do výše 4500 Eur; odebrání (nebo zrušení) řidičského průkazu až na dobu 3 let; trest odnětí svobody ve výší až 2 let; odečtení 6 trestných bodů z řidičského průkazu; zabavení vozidla. Při následujícím trestném činu: pokuta až do výše 9000 Eur, zrušení řidičského průkazu na dobu 3 let; trest odnětí svobody až na 4 roky; zabavení vozidla a odečtení 6 trestných bodů z řidičského průkazu. - Řidiči autobusů nebo autokarů s hladinou alkoholu v krvi vyšší než 0,02%: pokuta až 135 Eur; odečtení 6 trestných bodů z řidičského průkazu a pozastavení řidičského oprávnění až na 3 roky. Tyto sankce jsou závažnější v případě způsobení nehody s vážným zraněním. Řízení vozidla pod vlivem drog: Řidič přistižený při řízení vozidla pod vlivem drog je trestán pokutu až do výše 4500 Eur, odebráním 6 bodů z řidičského průkazu, pozastavením (nebo zrušením) řidičského průkazu na dobu nejvýše 3 let a až 2 lety vězení. Řidič řídící současně pod vlivem alkoholu a drog je trestán pokutou až do výše Eur pozastavením (nebo anulováním) řidičského průkazu až na tři roky (nebo dokonce zrušení řidičského průkazu) a až třemi lety vězení. Nebezpečná jízda Ve Francii byla v trestním řádu vytvořena nová kategorie trestného činu, konkrétně pro řidiče, kteří "záměrně uvedli životy druhých do nebezpečí". Uplatňuje se, pokud byla třetí osoba prostřednictvím řidiče uvedena do přímého nebezpečí poranění nebo smrti bez ohledu na bezpečnostní opatření. Například, za normálních okolností řidič, který způsobil zranění jiné osobě, obdrží maximální pokutu ve výši 1500 Eur a pozastavení řidičského průkazu na dobu nejvýše 3 let; nicméně pokud je prokázáno, že tato škoda vyplývá z "úmyslného porušení bezpečnosti druhých", pachatel je potrestán maximální pokutou ve výši Eur, trestem odnětí svobody na 1 rok a pozastavením nebo zrušením řidičského průkazu až dobu na 5 let.

10 Zabavení vozidla V některých případech může být spolu s, nebo místo pokuty, nebo trestu odnětí svobody, vozidlo zabaveno. Hlavními přestupky, u kterých tento trest používán, jsou: - Překročení rychlosti o více než 50 km / h - Opakovaný trestný čin řízení pod vlivem alkoholu (0,40 mg na litr dechu) - Způsobení nehody s ujetím - Odmítnutí zastavit na požádání - Jízda bez řidičského průkazu - Jízda s řidičským průkazem bez trestných bodů (všechny byly řidiči již odečteny) - Řízení vozidla i přes pozastavení řidičského průkazu - Řízení vozidla s řidičským průkazem kategorie, který toto vozidlo nezahrnuje - Jízda bez povinného pojištění V takovém případě, že vozidlo se stává majetkem francouzské vlády. Bodový systém Bodový systém je ve Francii běžně používán. Každý řidič má základní kapitál 12 bodů. Za každý spáchaný trestný čin je odečteno 1 až 6 bodů. Motorista musí následovně absolvovat rehabilitační kurzy a získat tak odečtené body zpět (jsou zde však časová omezení), nebo vyčkat 1 až 2 roky (pro malé přestupky, viz výše), kdy mu budou při beztrestné jízdě body zpětně přičteny (lhůta 3 let se vztahuje na vážnější přečiny). Když je řidiči odečteno všech 12 bodů, je jeho řidičský průkaz pozastaven na dobu 6 měsíců a následně o něj musí znovu požádat. Pokud byl řidičský průkaz pozastaven na dobu delší než 3 roky, musí řidič složit písemný test a absolvovat psychologický pohovor. V případě, že řidičský průkaz byl pozastaven na dobu kratší než 3 roky, musí řidič absolvovat znovu všechny řidičské zkoušky. Začínající řidiči mají k dispozici kapitál 6 bodů pro první rok po získání řidičského průkazu, přičemž každý další rok v průběhu následujících 3 let (při beztrestné jízdě) jim jsou přičteny 2 body. Pokud spáchá dopravní přestupek cyklista, který je držitelem platného řidičského průkazu, pak mohou být v takovém případě odečteny trestné body z cyklistova řidičského průkazu a jeho průkaz může být pozastaven. Pravidla parkování Speciální pravidla pro parkování Zastavení a parkování je povoleno na pravé straně vozovky pouze na silnicích se dvěma pruhy v provozu; v jednosměrných ulicích je zastavení a parkování povoleno na obou stranách, pokud je ulice dostatečně široká. Omezení a limity jsou označeny dopravními značkami nebo žlutou čarou na obrubníku. Nepřetržitá žlutá čára znázorňuje zákaz zastavení a stání. Lomená žlutá čára znázorňuje pouze zákaz parkování.

11 Omezené parkování a modré zóny "Modré zóny", tj. místa kde je parkování řízené parkovacími disky, jsou označeny dopravním značením a modrým vodorovným dopravním značením na vozovce. Od roku 2012 je ve všech zemích EU v provozu nový typ parkovacího disku. Více informací viz Placené parkování Dopravní značení označuje oblasti, kde je parkování omezeno a musí za něj být zaplaceno. Platba je vybírána buď pomocí parkovacích hodin, nebo automatů vydávajících parkovací lístky s uvedením délky parkovací doby, která byla řidiči zaplacena. Paříž je rozdělena do 3 zón: Zóna EUR za hodinu Zóna Zóna Některé parkovací automaty přijímají debetní / kreditní karty, "stationnement à la carte". Na poštách je také možné zakoupit karty «Moneo vert». V Paříži je možné zakoupit předplacené karty za 20 nebo 45 EUR a na novinových stáncích je k dispozici "Karta Paříž ". Parkování v noci Obrysová světla a parkovací světla nejsou nezbytná, pokud je veřejné osvětlení dostatečné pro jasnou viditelnost zaparkovaného vozidla ostatními účastníky silničního provozu. Další omezení V některých městech je zakázáno nechat zaparkované vozidlo na stejném místě po dobu delší než 7 dní (nebo méně, v závislosti na místních předpisech). Průjezd a parkování nákladních vozidel v Paříži Nákladní vozidla nesmí projíždět skrze Paříž, ale musí použít městský okruh ("Péripherique") a hlavní bulváry ("des Maréchaux"). V Paříži je průjezd, parkování a zastavení nákladních vozidel, povolen v noci mezi a hodin. Ve dne jsou zákazy v různém čase pro různé velikosti vozidel. Výjimky jsou uděleny pouze pro určité typy vozidel, např. chladírenská vozidla, vozidla přepravující peníze nebo pohonné hmoty, vozidla společností zabývající se stěhováním, atd. K dispozici jsou 2 typy speciálních parkovacích zálivů pro rozvozové dodávky, některé jsou vyznačeny dvojitou žlutou čárou nebo dvojitou tečkovanou čárou. Ve druhém případě zde mohou vozidla zaparkovat v noci od hodin do hodin. Autokary Mapa parkovacích míst pro autokary je k dispozici na:

12 Préfecture de Police Direction de la Circulation 9 Boulevard du Palais Paris RP Karavany Ve Francii je zakázáno odstavení karavanu přes noc na krajnici. Zastavení je na pár hodin povoleno pouze v servisní oblasti dálnice. Je třeba poznamenat, že případné mýtné jízdenky platí po omezenou dobu. V Paříži mají karavany a obytné přívěsy zakázáno parkování v oblasti od Champs Elysées až po Place de la Concorde v oblasti Champs de Mars, v Bois de Boulogne (mimo místa určená pro táboření a karavany) a v Bois de Vincennes. Na ostatních místech je nutné majiteli karavanů dodržovat vyznačená parkovací omezení. Výkon parkovacích předpisů Vozidla, která jsou zaparkovaná v rozporu s předpisy, mohou být odtažena a zajištěna, nehledě na to zda se jedná o vozidla obyvatel Francie nebo vozidla návštěvníků registrovaná v zahraničí. Majitel je povinen uhradit náklady na zabavení vozidla a náklady za jeho uchování za každých 24 hodin (pro osobní automobil v roce 2014: 115,10 EUR + 6,10 EUR na den). Botičky: V Paříži a některých dalších velkých městech jsou nezákonně parkující vozidla znehybněna botičkami, opět nehledě na to zda se jedná o vozidla registrovaná ve Francii nebo v zahraničí. Řidič se musí dostavit na místní policejní stanici a uhradit zde pokutu za parkování nebo za nebezpečí, které způsobuje, stejně jako pokutu za propuštění vozidla. Řidiči vozidla zaparkovaného takovým způsobem, že ohrožuje další osoby (např. na přechodu pro chodce, dvojitě zaparkované vozidlo atd.), může být pozastaven jeho řidičský průkaz. Parkovací místa pro zdravotně postižené motoristy Ve Francii jsou k dispozici prostory vyhrazené pro osoby se zdravotním postižením; v Paříži je parkování zdarma v případech, kdy je obyčejně za parkování placeno. Běžně dává symbol pro zdravotně postižená řidiče svému držiteli povolení zaparkovat vozidlo v určeném prostoru, ale neznamená to, že může parkovat zdarma v placené parkovací zóně. Obecně platí, že zdravotně postižený motorista může parkovat bez časového omezení na komunikacích, kde je parkování zdarma, ale je časově omezené. Obecně platí, že odpovědnost za parkovací koncese spočívá na místních úřadech, nicméně policie je povinna vzít v úvahu úlevy při parkování tělesně postiženými řidiči, a to za předpokladu, že tito řidiči nezpůsobují překážku v provozu. Světelné a dopravní značení Semafory Ve Francii je používán tříbarevný systém v souladu s ustanoveními Úmluvy o dopravních značkách a signálech (červené světlo nahoře). Nicméně odlišností od ČR je situace, kdy po červeném světle nenásleduje oranžové, ale rovnou zelené světlo. Blikající oranžové světlo znamená: Pozor, zpomalte, pokračujte, ale dejte přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím zprava.

13 Blikající červené světlo signalizuje: "zákaz vstupu / vjezdu". Může také signalizovat železniční přejezd nebo místo vjezdu / výjezdu hasičských vozidel, atd. Žlutá šipka svítící ve stejnou dobu jako červené světlo znamená, že motoristé mohou pokračovat ve směru šipky za předpokladu, že dají přednost v jízdě vozidlům, která se již pohybují v provozu, do něhož se chtějí odbočující vozidla připojit, a chodcům. Dopravní značení Francie je smluvní stranou Protokolu o dopravních značkách a signálech (Ženeva, 1949) a Úmluvy o dopravních značkách a signálech (Vídeň, 1968). Dopravní značky používané ve Francii jsou taktéž v souladu s údaji uvedenými Úmluvě o dopravních značkách a signálech z roku Viz příloha 3 úmluvy z roku Vybrané modely dopravního značení jsou následující: - značka "Stop": model B, 2a (červený osmiúhelník se slovem STOP v bílé barvě) - značka "Dej přednost v jízdě": model B, 1 (obrácený žlutý trojúhelník s červeným okrajem) - značka "Hlavní komunikace": model B, 3 (šikmo otočený bílý čtverec se žlutým polem v jeho středu, obklopený bílým okrajem). V případě pochybností o tom, která komunikace je přednostní je vzájemná priorita komunikací znázorněna na dopravním značení umístěným pod značkou pro hlavní komunikaci. - "Konec hlavní komunikace" znamení: model B, 4 (označení B, 3 s tmavě modrou úhlopříčnou čarou) - "Komunikace pro motorová vozidla" znamení: model E, 17 (obdélníková značka s bílou siluetou automobilu na modrém pozadí). Používat tyto komunikace je zakázáno těmto vozidlům a účastníkům silničního provozu: - chodci - jízdní kola - mopedy méně než 125 ccm - vozidla tažená zvířaty - zemědělská vozidla - jezdci na koních - zvířata Stejné dopravní značení s červenou úhlopříčnou čarou znamená konec tohoto omezení. Ukázky používaných dopravních značení jsou k dispozici na internetových stránkách Sécurité Routière: Vodorovné dopravní značení Čáry na vozovce jsou obvykle v bílé barvě. Žlutá klikatá čára označuje autobusovou zastávku. Modré značení na vozovce znázorňuje omezení parkování. Žluté čáry na okraji vozovky znázorňují, že zastavení nebo parkování je zakázáno.

14 Železniční přejezdy Dopravní značení oznamující železniční přejezdy je v souladu s mezinárodními úmluvami. Většina železničních přejezdů je vybavena závorami, nicméně některé železniční přejezdy jsou ve Francii bez bariér. V některých případech musí řidič před překročením trati zastavit na stopce, v jiných je příjezd vlaku signalizován červeným blikajícím světlem, nebo zvukovým znamením. Povinné vybavení Návštěvníci a obyvatelé Bezpečnostní pásy a dětské zádržné systémy Pro řidiče a všechny cestující soukromých vozidel je povinné mít zapnuté bezpečnostní pásy, pokud jsou ve vozidle k dispozici. Řidič vozidla je povinen zajistit, aby všichni cestující mladší 18 let měli zapnuté bezpečnostní pásy nebo byly umístěny v dětských bezpečnostních sedačkách. Bezpečnostní pásy musí být nyní použity i v osobních a nákladních automobilech nad 3,5 t, za předpokladu že tato vozidla jsou pásy vybavena, bez ohledu na jejich zemi registrace. Dále viz bod níže. Helmy pro motocyklisty Řidiči mopedů a motocyklů a jejich spolucestující musí mít ochranné přilby při jízdě v i mimo zastavěné oblasti. Světla Ve Francii se doporučuje, aby měli řidiči na palubě vozidla náhradní sadu žárovek, a to alespoň pro hlavní světlomety, zadní světla a směrovky. Použití světel při průjezdu zastavěnými oblastmi i mimo ně je ve Francii doporučeno, ve dne i v noci, pro všechna motorová vozidla s více než 2 koly. Ve Francii je povinné mít zapnutá potkávací světla po celou dobu pro řidiče mopedů registrovaných po 1. červenci 2004 a řidiče všech motocyklů. Řidičům, kteří toto nařízení poruší, může být uložena pokuta ve výši až 35 Eur. Výstražný trojúhelník Výstražný trojúhelník je povinný v každém vozidle se 4 a více koly. Pokud musí vozidlo nouzově zastavit, musí řidič oblečený v reflexní vestě (viz níže) umístit nejméně 30 metrů od vozidla, způsobujícího překážku v provozu, výstražný trojúhelník pro jeho označení. (Pozn.: v některých případech není použití trojúhelníku povinné, např. pokud tato akce ohrožuje život řidiče.) Je-li vozidlo vybaveno výstražnými světly, musí být tato světla rovněž použita. Hasicí přístroj Hasicí přístroj není na palubě osobních automobilů povinný.

15 Lékárnička Lékárnička není na palubě osobních automobilů povinná. Pneumatiky a hloubka dezénu Veškerá motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, musí mít pneumatiky s minimální hloubkou dezénu 1,6 mm, měřenou na 4 bodech umístěných ve stejné vzdálenosti od sebe. Za nedodržení těchto předpisů může být řidiči uložena dle zákona pokuta a / nebo trest odnětí svobody. V případě, že je vozidlo z důvodu nevyhovujícího stavu pneumatik hrozbou pro veřejnou bezpečnost, může být znehybněno. Ostatní Reflexní vesty Ve Francii je povinné mít reflexní vestu na palubě vozidla se 4 a více koly. Vesty musí být pro řidiče snadno dostupné. V případě, že vozidlo není vestou vybaveno, je řidič pokutován (pokuta ve výši 135 Eur nebo 90 Eur, pokud je pokuta snížena za rychlou splatnost). Pokud musí vozidlo nouzově zastavit, musí si řidič obléknout reflexní vestu před tím, než vozidlo opustí a to nehledě na denní dobu (ve dne i v noci) a bez ohledu na viditelnosti. Používání reflexních vest bude od 1. ledna 2013 povinné pro řidiče motocyklů a jejich spolucestující. Toto nařízení bude platné i pro motocykly registrované mimo Francii. Alkohol testery povinné v soukromých vozidlech Řidiči motorových vozidel a motocyklisté ve Francii musí mít na palubě vozidla alkoholtester, nicméně nemohou být pokutováni, pokud jej nepředloží při silniční kontrole. Návštěvníci Dočasně dovezená vozidla musí být vybavena v souladu s minimálními požadavky dle Úmluv z let 1926, 1949 a Bezpečnostní pásy a dětské bezpečnostní sedačky Bezpečnostní pásy jsou povinné pro všechny cestující. Děti do 10-ti let nesmí být přepravovány ve vozidlech registrovaných ve Francii na předních sedadlech bez použití speciálního dětského zádržného systému. Mohou zde být přepravovány pouze za předpokladu, že vozidlo není vybaveno zadními sedadly; v situaci, kdy zadní sedadla nejsou vybavena bezpečnostními pásy; nebo v případě kdy jsou zadní sedadla již obsazena dětmi pod 10 let. Děti do 10-ti let věku musí cestovat ve schválené dětské autosedačce nebo dětském zádržném systému, přizpůsobených jejich věku a velikosti. Evropské předpisy dělí dětské zádržné systémy do pěti různých skupin podle hmotnosti dítěte.

16 Skupina 0 1 kg Skupina 0+ 1 kg Skupina kg Skupina kg Skupina kg autosedačky Směřující dozadu, umístěné buď na předním sedadle spolujezdce, nebo na zadním sedadle (je-li umístěna na předním sedadle, musí být airbag předního sedadla vypnutý). Děti mohou také cestovat v přenosné dětské sedačce tzv. vajíčku (může být umístěno pouze na zadním sedadle). Dětské zádržné systémy v této kategorii jsou mírně větší verze popsané ve skupině 0. Musí být instalovány za stejných podmínek, jako sedačky ve skupině 0. Dětská sedačka s popruhy nebo ochranným prostorem. Sedačka nebo podsedák s bezpečnostním pásem pro dospělé. Sedačka nebo podsedák s bezpečnostním pásem pro dospělé. Z tohoto nařízení jsou vyňata vozidla taxislužby, ale v případě ostatních vozidel je řidiči za neumístění dítěte do dětské autosedačky uložena pokuta. Zpětná zrcátka Vozidla registrovaná v zahraničí, musí být vybavena dostatkem zpětných zrcátek, aby měli jasný přehled o dopravní situaci zadní části vozidla a za ním. Obyvatelé Bezpečnostní pásy a dětské bezpečnostní sedačky Děti do 10 let nesmí být přepravovány ve vozidlech registrovaných ve Francii na předních sedadlech bez použití speciálního dětského zádržného systému. Mohou zde být přepravovány pouze za předpokladu, že vozidlo není vybaveno zadními sedadly; v situaci, kdy zadní sedadla nejsou vybavena bezpečnostními pásy; nebo v případě kdy jsou zadní sedadla již obsazena dětmi pod 10 let. Děti do 10 let věku musí cestovat ve schválené dětské autosedačce nebo dětském zádržném systému, přizpůsobených jejich věku a velikosti. Evropské předpisy dělí dětské zádržné systémy do pěti různých skupin podle hmotnosti dítěte. Skupina 0 1 kg Skupina 0+ 1 kg Skupina kg Skupina kg Autosedačky směřující dozadu, umístěné buď na předním sedadle spolujezdce, nebo na zadním sedadle (je-li umístěna na předním sedadle, musí být airbag předního sedadla vypnutý). Děti mohou také cestovat v přenosné dětské sedačce tzv. vajíčku (může být umístěno pouze na zadním sedadle). Dětské zádržné systémy v této kategorii jsou mírně větší verze popsané ve skupině 0. Musí být instalovány za stejných podmínek, jako sedačky ve skupině 0. Dětská sedačka s popruhy nebo ochranným prostorem. Sedačka nebo podsedák s bezpečnostním pásem pro dospělé.

17 Skupina kg Sedačka nebo podsedák s bezpečnostním pásem pro dospělé. Z tohoto nařízení jsou vyňata vozidla taxislužby, ale v případě ostatních vozidel je řidiči za neumístění dítěte do dětské autosedačky uložena pokuta. Světla Mlhová světla jsou volitelná. Je-li vozidlo vybaveno mlhovkami na přední straně, musí se jednat o dvě oddělená světla. Veškerá motorová vozidla mohou být vybavena jednou nebo dvěma červenými zadními mlhovkami. Mlhovky mohou být použity v mlze nebo při sněžení, kdy za těchto podmínek mohou nahradit potkávací světla. Mlhová světla mohou být použita i mimo zastavěné oblasti na úzkých a klikatých silnicích, ovšem kromě případů kdy je povinné používat potkávací světla, například při průjezdu jiného vozidla, nebo pokud se vozidlo nachází v blízkosti druhého. Boční světla musí být zapnuta ve všech případech, kdy jsou použity mlhovky. V noci, v zastavěných oblastech kde je používáno pouliční osvětlení, mohou řidiči použít potkávací nebo boční světla. Potkávací světla musí být použita v případech značně omezené viditelnosti, např. v hustém dešti. Přívěsy musí být vybaveny: vzadu: dvěma červenými světly, dvěma trojúhelníkovými odrazkami a světlem osvětlujícím registrační značku. Brzdová světla a směrovky nejsou povinné u přívěsů s celkovou schválenou přípustnou hmotností nepřesahující 500 kg za předpokladu, e je tažné vozidlo viditelné.. vpředu: dvěma bílými odrazkami a dvěma bílými bočními světly, pokud je přívěs širší více než 1,60 m a o více než 0,20 metru přesahuje šířku vozidla. na každé straně: s oranžovými odrazkami. Pokud je přívěs širší více, než 2,10 m musí být vybaveno bílými světly vpředu a červenými světly vzadu umístěnými blízko k okraji přívěsu. V noci a během dne, pokud je to nutné, musí být samotný přívěs, který je zaparkován nebo odstaven vlevo na vozovce, osvětlen bočními světly nebo bílými světly vpředu a červenými světly vzadu. Pokud délka přívěsu nepřekračuje 6 m, mohou být světla sdružena do jednoho zařízení. Barva světel Nové automobily prodávané ve Francii od 1. ledna 1993 mají bílá světla. Starší vozidla, která jsou již v provozu, mohou mít žlutá světla. Návrh a výroba pneumatik

18 Vozidla registrovaná ve Francii musí být vybavena pneumatikami stejné značky a designu na téže nápravě. Zpětná zrcátka Pro osobní automobily registrované ve Francii musí být povinně vybavena vnitřním zpětným zrcátkem a vnějším zpětným zrcátkem na levé straně vozidla (řidičova strana). Vozidlo táhnoucí karavan musí být vybaveno dvěma zrcátky nepřesahujícími 20 cm. Katalyzátory Všechna nová vozidla prodávaná ve Francii od 1. ledna 1993 musí být vybavena katalyzátorem. Ochranný rám ("Pare-buffles") Ochranné rámy jsou zakázány ve vozidlech registrovaných ve Francii a řidičům vozidel, která jsou jimi vybavena, může být udělena pokuta 46 Eur (při platbě nejpozději do 3 dnů), která ovšem může být zvýšena následujícím způsobem: - Na 68 Eur (při platbě v průběhu 3 až 30 dnů) - Na 183 Eur (při platbě po 30 dnech) - Do 450 Eur (v případě, že je přestupek postoupen k soudnímu líčení) Zimní pneumatiky Použití pneumatik s hroty je umožněno od soboty předcházející 1. listopadu do poslední neděle v březnu pro vozidla o celkové povolené hmotnosti nepřesahující 3,500 kg a vozidla určená ke komerční přepravě cestujících, a to v rámci celé francouzské silniční sítě; ovšem za podmínky, že rychlost vozidel je menší než 90 km / h. Pokud to povětrnostní podmínky vyžadují, mohou příslušné orgány dobu použití prodloužit. Vozidla registrovaná ve Francii musí být vzadu na levé spodní straně karoserie označena symbolem pro omezení rychlosti - disk s číslem "90". Řidiči vozidel registrovaných v zahraničí, nejsou striktně povinni používat tento disk na svém vozidle, nicméně dodržovat rychlost předepsanou pro vozidla vybavená pneumatikami s hroty. Sněhovými řetězy musí být vybavena vozidla používající komunikace pokryté sněhem v souladu s příslušnou dopravní značkou. Za nedodržení tohoto nařízení hrozí pokuty. Vozidla s řetězy nesmí překročit rychlost 50 km / h. Zimní pneumatiky M + S jsou doporučeny na komunikacích pokrytých ledem nebo sněhem, přičemž minimální hloubka jejich dezénu je 3,5 mm. Během období tání je na vybraných komunikacích dočasně umístěno speciální dopravní značení známé jako "bariéry tání", pro řízení provozu. Např. pro zabránění poškození povrchu vozovky prostřednictvím nákladních vozidel.

19 Jízdní kola Cyklopruhy V místech, kde jsou vyznačeny, musí cyklisté používat cyklistické pruhy. Cyklistické pruhy musí používat také řidiči mopedů, ovšem za předpokladu, že je to vyznačeno dopravním značením spolu se značkou pro cyklistické pruhy. Speciální právní úprava Přeprava jízdních kol na nosiči připevněném k zadní části osobního vozidla je povolena za předpokladu, že jsou viditelná zadní světla a registrační značka vozidla. Při předjíždění jízdních kol musí řidiči nechat mezi svým vozidlem a jízdním kolem vzdálenost nejméně 1 m při jízdě v zastavěných plochách a 1,50 m mimo zastavěné oblasti. Užitečná adresa: Fédération Française de Cyclotourisme (Člen sdružení AIT) Francouzský Svaz cyklistiky 12 rue Louis Bertrand Ivry sur Seine - Cedex Tel Fax info@ffct.org Dopravní nehody Hlášení o nehodě V případě dopravní nehody je řidič povinen zapnout výstražná světla vozidla a obléci si reflexní vestu, před opuštěním vozidla. Výstražný trojúhelník musí být umístěn na silnici tak, aby byl viditelný ze vzdálenosti 100 metrů, s výjimkou dálnic; na dálnici je vhodnější použít nouzové telefony a kontaktovat záchrannou službu, která tak co nejdříve získá informace o místě nehody a jejím charakteru. Čísla tísňových linek Policie 112 Ambulance (SAMU) 112 Hasiči 112 Pojistné formality Hlášení o nehodě musí být vyplněno a podepsáno všemi stranami zapojenými do nehody. Každý řidič musí zaslat kopii prohlášení své pojišťovně nejpozději do 5 dnů od vzniku nehody (v případě krádeže vozidla je lhůta pro odeslání do 48 hodin). Zdroj:

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují.

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují. MOLDÁVIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Všechna vozidla musí být předjížděna výhradně po levé straně vozovky,

Více

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s ustanoveními Úmluvy o silničním provozu z roku 1968. Přednosti Předpisy

Více

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Řecku se jezdí vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Provoz by měl být předjížděn z levé strany. Předjíždění je zakázáno v situaci

Více

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předjíždět lze po levé straně. Ve velkých městech je zakázáno odbočit vlevo, vyjma světelných křižovatek.

Více

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lotyšsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968. Většina lotyšských komunikací

Více

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. BULHARSKO Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou podle ustanovení úmluv o silničním provozu. Stojící tramvaj

Více

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968.

Více

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968.

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968. ESTONSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Estonsku se jezdí na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě

Více

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968). MAKEDONIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Makedonii se jezdí na pravé straně vozovky. Předjíždění a míjení Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou

Více

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu 1968. Přednosti

Více

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo a předjíždění je možné po levé straně vozovky. Tramvaje je možné předjíždět zprava. Předjíždění a míjení S výjimkou tramvají,

Více

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Řidiči předjíždí nalevo, nebo napravo, pokud vozidlo odbočuje vlevo.

Více

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Turecku se jezdí vpravo, předjíždí se po levé straně vozovky. Předjíždění a míjení Podle článku č. 38 v Kodexu tureckého silničního provozu,

Více

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru.

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. POLSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. Předjíždění

Více

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel SRBSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Srbsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Řidiči obvykle předjíždí po levé straně. Ostatní předpisy odpovídají mezinárodním předpisům. Kolejová

Více

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení BELGIE Pravidla silničního provozu Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Při předjíždění cyklisty nebo mopedu by měla být vzdálenost nejméně 1 metr mezi ním a předjíždějícím vozidlem. - Na křižovatkách,

Více

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám.

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám. PORTUGALSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda vpravo a předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1949. Předjíždění:

Více

LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lucembursku jezdí vozidla vpravo a předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu

Více

Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili plynulost provozu na jejich straně vozovky.

Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili plynulost provozu na jejich straně vozovky. NIZOZEMSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Nizozemsku se jezdí vpravo a předjíždění je možné zleva. Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili

Více

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění, jsou v souladu s mezinárodně užívanými předpisy.

Více

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva.

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. Předjíždění a míjení Pravidla odpovídají úmluvě z roku 1968 o silničním provozu. Použití směrovky je povinné

Více

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Uvnitř i mimo zastavěné oblasti s hustým provozem, díky němuž se tvoří

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). NORSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). Stojící

Více

ŠPANĚLSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel

ŠPANĚLSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel ŠPANĚLSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Ve Španělsku se jezdí po pravé straně, předjíždí se zleva. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu se

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Pravidla silničního provozu Pravidla silnice

Pravidla silničního provozu Pravidla silnice Pravidla silničního provozu Pravidla silnice Jezdí se na pravé straně, předjíždí na levé straně. Předjíždění a míjení Na silnicích, kde jsou tramvajové koleje umístěny ve středu, se musí pohybovat tramvaj

Více

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat. ITÁLIE Pravidla na silnicích Jízda vpravo, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Předjíždění Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky silničního provozu.

Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky silničního provozu. IRSKO Pravidla na silnicích Jízda na levé straně, předjíždění vpravo. Předjíždění a míjení Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? D_E-28082006-115924-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D+E 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nijak

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: D-28082006-114939-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006

Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006 Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006 Přeprava osob Povinné připoutání dětí při jízdě platí všeobecně na všech typech silnic i v obci Dítě do tří let věku se

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 C-28082006-114337-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 1) [2 b.] Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby: a) Druhý řidič nemusel náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit. b) Jinému

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít:

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít: 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a účelových komunikacích. c) Na všech

Více

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení RAKOUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Řidič musí prokázat svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů Videoškolení řidičů - referentů V tomto videoškolení se zaměříme na: Základní pojmy Povinnosti řidiče Přeprava osob Směr a způsob jízdy Vybrané povinnosti Dopravní nehody Bodový systém Základní pojmy Účastník

Více

Jezdcům na jízdních kolech nebo mopedech je dovoleno předjíždět vozidla po pravé straně, s výjimkou ostatních jednostopých vozidel.

Jezdcům na jízdních kolech nebo mopedech je dovoleno předjíždět vozidla po pravé straně, s výjimkou ostatních jednostopých vozidel. FINSKO Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Vozidla by měla být předjížděna po levé straně vozovky, nicméně v případě, kdy řidič předjížděného vozidla naznačuje

Více

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 v 2 se doplňuje písmeno mm), které zní: mm) kolonou vozidel se rozumí souvislý proud více vozidel, u kterého nelze předjíždět každé

Více

VELKÁ BRITÁNIE. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic.

VELKÁ BRITÁNIE. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic. VELKÁ BRITÁNIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic. Předjíždění a míjení Předjíždí se vpravo. Předjíždění po levé straně

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu zákonem č. 268/2015 Sb. s účinností od 31. prosince 2015 6 (7) Přesahuje-li počet přepravovaných dětí starších tří let počet sedadel vybavených bezpečnostními

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 20. 2. 2016 (zákon č. 48/2016 Sb.) Co se mění? Zákonem č. 48/2016 Sb. je novelizován zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.). Podstata úprav Hlavní

Více

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Při předjíždění je řidič povinen při návratu do pravého pruhu použít pravou směrovku.

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d)

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d) Přestupek (zkráceně) Přestupek Body Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol, návykové látky) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol a návykové

Více

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu NÁKLADNÍ DOPRAVA H. Bezpečnost silničního provozu 1. Jízda na dálnici a na silnici I. třídy v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 13.00 do 22.00 hodin je zakázána: a) nákladním vozidlům

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113130-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Je jezdec na koni, který se pohybuje po pozemní komunikaci, řidičem a platí pro něj povinnosti a práva účastníků provozu na pozemních

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ Stav od 20.2.2016 Jedná se pouze o informativní přehled bez záruky! WWW.YESPOJISTENI.CZ příslušného zákona Skutková podstata protiprávního jednání

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 576/3. Pozměňovací návrhy

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 576/3. Pozměňovací návrhy P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2004 4. volební období 576/3 Pozměňovací návrhy vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu

Více

Tabulka bodového systému řidičů

Tabulka bodového systému řidičů Tabulka bového systému řidičů Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c) 0 50000

Více

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) Obsah Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ Zákon o provozu na pozemních komunikacích 7 HLAVA I Úvodní ustanovení

Více

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c)) Odmítnutí podrobit se vyšetření na alkohol nebo jiné návykové látky

Více

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8.

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8. novela z. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích účinnost od 1. 8. 2011 Hlavní změny Povinnost řidiče mít na sobě reflexní vestu. Povinnost řidiče mot. vozidla zajet k zařízení technické

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je:

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: A-28082006-113010-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Každá fyzická osoba, která je držitelem řidičského oprávnění. b) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo

Více

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 1 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Výstražné dopravní značky Číslo A la Zatáčka vpravo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový oblouk) vpravo, jehož A lb Zatáčka vlevo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový

Více

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrolujeme celou jízdní soupravu, nyní se zaměříme na vlečné vozidlo, tedy automobil: 1. Kontrola motorového prostoru: AUTO vlečné vozidlo - kontrola

Více

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu:

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Novela zákona o silničním provozu zákonem č. 133/2011 Sb., zavedla s účinností od 1. 8. 2011 mimo jiné i nové 125c, 125d a 125e pod názvem Správní

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před 11070001 Povinností přepravované osoby je: a) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla. b) pomáhat řidiči dle jeho

Více

Dopravní značky 10. část

Dopravní značky 10. část Dopravní značky 10. část SPECIÁLNÍ OZNAČENÍ VOZIDEL A OSOB (1) Speciální označení vozidel jsou a) "Označení vozidla přepravujícího osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou" (č. O 1), O1 67

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Vozka, který řídí potahové vozidlo, je: a) Řidičem. b) Průvodcem vedených a hnaných zvířat. c) Jezdcem na zvířeti. 2) [2 b.] Řidič

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Brno (Jihomoravský kraj) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Praha (Hlavní město Praha) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů.

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050289 Do úseku pozemní komunikace označeného vyobrazenou

Více

Silniční přeprava přeprava těžkých a nadrozměrných nákladů

Silniční přeprava přeprava těžkých a nadrozměrných nákladů Silniční přeprava přeprava těžkých a rozměrných nákladů Na základě přísl. zákona č.13/1997 Sb., o pozemních komunikacích Ministrstvo dopravy a spojů / dále MDS/ povoluje zvláštní užívání silnic formou

Více

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 8 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Vodorovné dopravní značky 1. Podélné čáry V la Vlb Podélná čára souvislá Značka se pouz1va zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení

Více

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Provozní řád městských parkovišť v Rokycanech účinnost od 1. prosince 2016 Obsah: Část I. Část II. Část III. Část IV. Část V. Základní ustanovení Parkování

Více

Pomáhat a chránit (s passaty)

Pomáhat a chránit (s passaty) Pomáhat a chránit (s passaty) Začátkem roku policie s velkou slávou nasadila do provozu 16 nových policejních passatů R36. Všude demonstrovala výbavu vozidel a hlavně jejich zrychlení a maximální rychlost.

Více

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Mezinárodní dopravní předpisy

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Mezinárodní dopravní předpisy ŘIDIČOVA KNIHOVNA Mezinárodní dopravní předpisy MEZINÁRODNÍ DOPRAVNÍ PŘEDPISY Téma se zabývá mezinárodními dopravními předpisy z pohledu bezpečné účasti řidiče v provozu na pozemních komunikacích se zřetelem

Více

Předjíždění po pravé straně vozovky je také povoleno v těchto případech:

Předjíždění po pravé straně vozovky je také povoleno v těchto případech: ŠVÉDSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždění a míjení se provádí po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla upravující předjíždění a míjení vozidel jsou v souladu

Více

Příkazové dopravní značky

Příkazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu svislé příkazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích příkazy. V České republice konkrétně existují následující svislé

Více

Akademie dopravního vzdělávání

Akademie dopravního vzdělávání Pokračování z minulého Bulletinu Akademie dopravního vzdělávání PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZMĚNY A NOVINKY Správní delikt provozovatele vozidla ( 125) - (6) Neuhradí-li provozovatel vozidla

Více

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016.

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016. Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016. 2 Mezi nemotorová vozidla patří i přípojné vozidlo znění účinné do 19. února

Více

Vyjádření VV SH ČMS k diskusnímu příspěvku na SS OSH starostky OSH Prachatice

Vyjádření VV SH ČMS k diskusnímu příspěvku na SS OSH starostky OSH Prachatice Vyjádření VV SH ČMS k diskusnímu příspěvku na SS OSH 22. 10. 2016 starostky OSH Prachatice Vysvětlení přepravy hasičů a mladých hasičů na různé akce v DA Avia, starších DA kde nejsou konstrukčně namontovány

Více

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY IV. Q 2008 Struktura uváděných informací Návod Ministerstva dopravy jak nedostat body... 2 Bodované přestupky a trestné činy

Více

Činnost služby dopravní

Činnost služby dopravní Činnost služby dopravní policie v roce 29 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 14. ledna 21 DOPRAVNÍ PŘESTUPKY ŘIDIČŮ MOTOROVÝCH VOZIDEL Celkem řešeno řidičů motorových vozidel blokově na místě 513 786

Více

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ MZA č. 55/2006 technické informace ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Ve všech evropských státech je hloubka vzorku pneumatik u osobních automobilů předepsána na 1,6 mm, v některých

Více

Dopravní značky 1. část

Dopravní značky 1. část Dopravní značky 1. část Rozdělení a význam svislých dopravních značek Výstražné značky (1) Výstražné značky jsou a) "Zatáčka vpravo" (č. A 1a) a "Zatáčka vlevo" (č. A 1b), které upozorňují na směrový oblouk,

Více

Mezinárodní řidičský průkaz

Mezinárodní řidičský průkaz Pravidla v EU Co vozit s sebou Platný řidičský průkaz a doklad totožnosti Mezinárodní řidičský průkaz Malý TP (Osvědčení o registraci) Zelenou kartu (originál i duplikát) Záznam o dopravní nehodě v cizím

Více

Silniční provoz v obrazech

Silniční provoz v obrazech Užívat silnice dnes znamená účastnit se provozu na pozemních komunikacích a místo tělesná nebo duševní vada užíváme spojení snížená tělesná nebo duševní schopnost. Nezní to tak pejorativně, ale pravidlo

Více

VÝSTRAŽNÉ ZNAČKY 2 PŘÍKAZOVÉ ZNAČKY 3 INFORMATIVNÍ ZNAČKY PROVOZNÍ 4 INFORMATIVNÍ ZNAČKY SMĚROVÉ 7 INFORMATIVNÍ ZNAČKY JINÉ 8 DODATKOVÉ TABULKY 10

VÝSTRAŽNÉ ZNAČKY 2 PŘÍKAZOVÉ ZNAČKY 3 INFORMATIVNÍ ZNAČKY PROVOZNÍ 4 INFORMATIVNÍ ZNAČKY SMĚROVÉ 7 INFORMATIVNÍ ZNAČKY JINÉ 8 DODATKOVÉ TABULKY 10 VÝSTRAŽNÉ ZNAČKY 2 PŘÍKAZOVÉ ZNAČKY 3 DOPRAVNÍ ZNAČKY Doplněk elektronické publikace pro výuku dopravních značek s příslušnými právními předpisy, výkladovým komentářem a vyobrazeními; zahrnuje změny ve

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? Test: 05.06.2013 08:21 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] "Nemotorové vozidlo" je: a) vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo. b) pouze potahové

Více

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO Po celý měsíc duben 2012 probíhal 3. ročník internetové Dopravně znalostní soutěže, kterou připravil Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO. Nyní máte možnost se seznámit se správnými odpověďmi

Více

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo Zastavení a stání Problematiku zastavení a stání upravuje zákon o silničním provozu v 25 až 27. Obecnou úpravu zákona doplňuje místní úprava prostřednictvím svislých a vodorovných dopravních značek. Místní

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008

Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008 Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008 PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace obsažené v tomto dokumentu souvisejí s přestupky a trestnými činy, které jsou řidičům evidovány v centrálním

Více