Karta předmětu prezenční studium

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Karta předmětu prezenční studium"

Transkript

1 Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Environmentální management (EM) Institut environmentálního inženýrství RNDr. Alena Labodová, Ph.D. Kredity: 5 Povinnost: povinný Úroveň studia: graduální Jazyk výuky: čeština Ročník: 1 Semestr: zimní Odkaz na web: Určeno pro fakulty: HGF Určeno pro typ studia: Způsob zakončení: záp. + zk. Rozsah výuky: Prerekvizity: Korekvizity: Vyskytuje se v prerekvizitách: nemá nemá není navazující Výstupy z učení - student prokazuje znalosti: vývoje stavu ŽP a jeho příčin strategií a nástrojů ochrany ŽP ekonomických souvislostí ochrany ŽP - student umí: aplikovat preventivní nástroje ochrany ŽP porovnat jejich ekonomické dopady - student je schopen: prezentovat a obhajovat výsledky práce týmu (CP, EMS) najít ekonomicky vhodné řešení ochrany ŽP

2 Metody výuky (zastoupení jednotlivých metod je třeba kvantifikovat v %) přednášky 35 % cvičení 35 % samostatná práce 30 % Anotace Předmět se zabývá vývojem poškozování ŽP a přístupy k ochraně ŽP. Dále se student seznámí s problematikou udržitelného rozvoje. Hlavní náplní předmětu jsou jednotlivé nástroje strategie prevence jako podpora udržitelného rozvoje (EIA, environmentální audity, CP, LCA, environmentální značení, EMS, dobrovolné dohody, environmentální ekonomie). Povinná literatura Remtová, K.: Preventivní přístupy v ochraně životního prostředí, 1998, dostupné v elektronické formě u přednášející Normy ISO 19011, ISO 14001, ISO 14031, ISO 14040, ISO Legislativa ŽP zákon 100/ prováděcí předpisy, zákon 76/2002, zákon 185/2001 EMAS (1221/2009) Ekosystémy a lidský blahobyt. Syntéza. Kolektiv autorů, v češtině vydalo COŽP UK Praha 2005, ISBN Internet stránky MŽP ( CENIA ( CEMC ( Rydén, L., Migula, P., Anderson, M: Environmental Science: Understanding, Protecting and Managing the Environment in the Baltic Sea Region, Baltic University Press, 2003, 824p., ISBN Ecosystems and Human Well-being: General Synthesis ( Doporučená literatura Kotovicová,J. a kol.: Čistší produkce, ISBN , MZLU Brno 2003 Remtová, K.: Strategie podniku v péči o životní prostředí, ISBN , VŠE Praha Web sources: Various scientific journals Nároky na zabezpečení výuky - Metody průběžné kontroly znalostí během semestru Znalosti jsou průběžně kontrolovány v rámci vedené diskuse.

3 Osnova přednášek 1. Definice pojmů životní prostředí a ekologie, ochrana životního prostředí, znečištění a znehodnocení životního prostředí. Změny v životním prostředí v souvislosti s demografickým, technickým a sociálním vývojem, stav globálního ekosystému, využívání zdrojů, obnovitelné a neobnovitelné zdroje. Lokální, regionální a globální znečištění, asimilační kapacita přírody. Biodiverzita, dohoda o biodiverzitě, genové banky (účel, užití, příklad). 2. Historie ochrany životního prostředí. Základní strategie, vývoj v čase, jejich hlavní rysy. Definice reaktivního, preventivního a proaktivního přístupu k ochraně životního prostředí, příklady, koncové technologie (end-of-pipe). 3. Udržitelný rozvoj definice, principy, dokumenty, účast Mezinárodní obchodní komory (ICC) Světová podnikatelská rada (WBCSD), Podnikatelská charta pro udržitelný rozvoj, etické normy pro reklamu 4. Strategie prevence principy, vhodné nástroje a jejich proaktivní působení, strategie dvojího užitku a její výhody 5. Posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) popis, česká legislativa, časové nároky, účastníci procesu, úloha státní správy, úloha veřejnosti, experti pro posuzování požadavky na kvalifikaci, vytvoření týmu pro posuzování, metody pro tvorbu dokumentace 6. Environmentální audity (EA) definice, legislativa. Typy EA, společné rysy a rozdíly, popis postupu, účastníci, vytvoření týmu, auditoři kvalifikační předpoklady, interní a externí audity rozdíly, způsob využití výsledků 7. Minimalizace odpadů, čistší produkce. Definice, popis hodnocení možností čistší produkce. Metodika zavádění ve firmě. Výhody projektů čistší produkce pro životní prostředí a ekonomiku firmy. Zákon o integrované prevenci principy, zavádění (76/2002), nejlepší dostupné technologie (BAT), referenční seznamy BAT BREF. 8. Hodnocení životního cyklu výrobku (LCA) definice, legislativa, metodika, výhody, využití, normy ISO 14040, Environmentální značení definice, legislativa, metodika, výhody, využití, normy, další typy značení (energetické štítky) 10. Environmentální manažerské systémy definice, základní rysy, legislativa v historickém přehledu, rozdíly mezi jednotlivými normami. 11. Zavádění EMS podle ISO environmentální politika, cíle a cílové hodnoty, environmentální programy, trénink zaměstnanců, audit EMS, přezkoumání systému vedením, účast konzultantů, týmová práce, projektové řízení. Certifikace EMS podmínky, možnosti, důvody, náklady. Akreditace certifikačních orgánů.

4 12. EMAS rozdíly oproti ISO 14001, ověřování, kvalifikační požadavky pro environmentální ověřovatele. Registrace ověřených EMAS odpovědný orgán. Vazby na jiné řídicí systémy (kvalita, bezpečnost a hygiena práce, hodnocení rizik). Indikátory environmentálního výkonu, ISO Dobrovolné dohody důvody, metodika, vazby na legislativu, výhody 14. Environmentální ekonomie základní pojmy, ekonomické nástroje pro ochranu ŽP, environmentální účetnictví Osnova cvičení 1. Zahajovací - podmínky zápočtu, doporučená literatura, otázky ke zkoušce, zadání seminárních prací 2. Meze růstu (Meadows Denis H., Meadows Donella L.: The Limits to Growth), názorné předvedení základních křivek pomocí počítače (simulace změn) 3. Historie ochrany životního prostředí - anketa, kvíz a diskuse k danému tématu 4. Agenda 21 - dokumenty z Ria, její aplikace v ČR (státní politika), Místní Agenda Seznámení s celým procesem EIA (názorné ukázky konkrétních dokumentací EIA, informační systém EIA) 6. Environmentální audity příprava programu a plánu auditu, aplikace postupů auditorů v praxi 7. CP bloková schémata, vstupní hodnocení, cvičení na rozpoznávání opatření CP 8. CP brainstorming, nácvik generování variant a jejich hodnocení 9. CP - čistší produkce: interaktivní simulační hra FUN FACTORY 10. Hodnocení životního cyklu - LCA, analýza toku látek při vaření kávy (názorná ukázka) 11. Ekolabeling směrnice (praktické ukázky), přehled typů environmentálního značení 12. EMS - aspekty a dopady - hodnocení podle významnosti, praktické cvičení 13. Dobrovolné dohody, vyjednávací hra 14. Udělení zápočtu Součástí každého cvičení je prezentace seminární práce, která se vztahuje k dané problematice. Seminární práce jsou zadány hned v prvním týdnu výuky. Požadovaný rozsah 2 4 strany textu. Otázky ke zkoušce 1. Definice pojmu životní prostředí, ekologie, rozdíl mezi nimi, ochrana životního prostředí, znečištění a znehodnocení životního prostředí 2. Vývoj stavu ŽP v závislosti na demografickém vývoji, technickém a sociálním rozvoji, čerpání zdrojů, obnovitelné a neobnovitelné zdroje 3. Lokální, regionální, globální znečištění, asimilační kapacita přírody 4. Biodiverzita, její narušování, úmluva o biodiverzitě, genové banky (důvod, účel, využití, příklad)

5 5. Základní strategie v ochraně ŽP, jejich hlavní rysy, vývoj v čase 6. Definujte rozdíly mezi reaktivními a proaktivními metodami ochrany ŽP, uveďte konkrétní příklady, co je to technologie end-of-pipe 7. Uveďte hlavní dokumenty, ve kterých byl vytyčen pojem trvale udržitelný rozvoj, definujte tento pojem 8. Vysvětlete účast Světové obchodní komory (ICC) na snahách o trvale udržitelný rozvoj (Světová podnikatelská rada pro trvale udržitelný rozvoj, Podnikatelská charta, etické normy pro reklamu ap.) 9. Vysvětlete, co to je strategie prevence a jaké má principy. 10. Uveďte nejméně tři vhodné nástroje pro aplikaci strategie prevence a popište jejich proaktivní působení 11. Vysvětlete, co je to strategie dvojího užitku (win-win strategy) a její výhody 12. Popište postup procesu EIA, časové nároky, účastníky - podle platné české legislativy 13. Úloha správních úřadů, samosprávných územních celků a úloha veřejnosti v rámci procesu EIA. Zákon 100/2001, vyhlášky 457/2001, 353/ Autorizované osoby pro zpracování dokumentací a posudků EIA podmínky autorizace, metody užívané pro zpracování dokumentací, sestavení týmu - kvalifikační předpoklady 15. Vysvětlete pojem environmentální audit, legislativní podklady pro jeho provádění 16. Popište jednotlivé typy environmentálních auditů, zdůrazněte společné rysy a odlišnosti 17. Popište postup provádění environmentálního auditu, účastníky, sestavení auditorského týmu, nároky na auditory 18. Rozdíl mezi interním a externím auditem, nároky na interní a externí auditory, využití výsledků interních a externích auditů 19. Minimalizace odpadů, čistší produkce - vysvětlete pojmy a uveďte stručný postup projektu čistší produkce 20. Vysvětlete výhodnost projektů čistší produkce z hlediska ŽP a ekonomiky podniku skripta 21. Co je to analýza životního cyklu výrobku, nastiňte postup provádění a možnosti využití, legislativní podklady 22. Co je to ekolabeling a jak je prováděn v ČR, metodika a legislativní podklady 23. Environmentální manažerský systém - vysvětlit pojem a základní rysy 24. Legislativní podklady pro EMS a rozdíly mezi nimi (EMAS, ISO 14000) 25. EMS - environmentální politika, dlouhodobé a krátkodobé cíle, školení pracovníků, audit EMS, přezkoumání výsledků vedením, propojení na jiné řídicí systémy (jakost, bezpečnost práce, havarijní plány)

6 26. Postup zavádění EMS, účast poradenských firem, týmová práce, projektové řízení 27. Certifikace EMS - podmínky a možnosti, důvody, proč se podnik certifikuje 28. Rozdíl mezi certifikací a ověřením EMS, souvislost s legislativou 29. Dobrovolné dohody - vysvětlení, důvody 30. Vysvětlete pojem ekonomie životního prostředí, ekonomické kategorie, související s ochranou ŽP a ekonomické nástroje ochrany ŽP Podmínky absolvování předmětu Název úlohy Typ úlohy Max. počet bodů (akt. za podúlohy) Min. počet bodů Zápočet a zkouška Zápočet a zkouška 100 (100) 51 Zápočet Zápočet 33 (33) 17 Seminární práce Vypracování a prezentace Aktivní účast na cvičení Simulační hry apod. 8 2 docházka 75% účast 10 5 Zkouška Zkouška 67 (67) 34 ústní zkouška ústní zkouška Údaje o předmětu v cizím jazyce Annotation Environmental protection, pollution and degradation of environment. Changes in environment according to demographic, technical and social development, use of sources. Biodiversity. History of environmental protection. Sustainable development definition, principles, documents. Preventative strategy. Suitable tools (EIA, environmental audits, CP/P2,LCA, ecolabelling, EMS, voluntary agreements). Outline of lectures 1. Definition of terms environment and ecology, environmental protection, pollution and environmental degradation. Changes in the environment in the context of demographic, technological and social development, the state of global ecosystems, exploitation of resources, renewable and non-renewable resources. Local, regional and global pollution, assimilative capacity of nature. Biodiversity, agreement on biodiversity, gene bank (purpose, use, example). 2. History of environmental protection. Basic strategies, development over time, their main features. Definition of reactive, preventive and proactive approach to environmental protection, examples, back-end technology (end-of-pipe).

7 3. Sustainable development - definition, principles, documents, the participation of the International Chamber of Commerce (ICC) - World Business Council (WBCSD), Business Charter for Sustainable Development, ethical standards for advertising 4. Prevention strategy principles, appropriate tools and their proactive action, strategies of double benefit and its benefits 5. Assessment of environmental impact (EIA) description, Czech legislation, demands of time, participants in the process, the role of government, the role of the public, experts for assessment qualification requirements, creating a team to assess, methods for creating documentation 6. Environmental audits (EA) definitions, legislation. Types of EA, commonalities and differences, description of the procedure, participants, creating a team of auditors qualification requirements, internal and external audits - differences, methods of using the results 7. Waste minimization, cleaner production. Definition, description of cleaner production assessment. Methodology for introduction in company. Advantages of cleaner production projects for the environment and economy of the company. Integrated Prevention Act - principles, implementation (76/2002), Best Available Technology (BAT), reference lists of BAT BREF. 8. Evaluation of product life cycle (LCA) definitions, legislation, methodology, benefits, uses, ISO standards 14040, Environmental labelling - definition, legislation, methodology, benefits, applications, standards, other markings (labels) 10. Environmental management systems - definition, basic features, legislation in historical review, the differences between the various standards. 11. EMS implementation according to ISO environmental policy, objectives and target values, environmental programs, staff training, EMS audit, review of systems by leadership, involvement of consultants, teamwork, project management. EMS certification - conditions, opportunities, reasons and costs. Accreditation of certification bodies. 12. EMAS - differences from ISO 14001, validation, qualification requirements for environmental verifiers. Registration of certified EMAS - the responsible authority. Links to other management systems (quality, safety and hygiene at work, risk assessment). Indicators of environmental performance, ISO Voluntary agreements - reasons, methodology, links to legislation, benefits 14. Environmental economics - basic concepts, economic instruments for environmental protection, environmental accounting

8 Outline of exercises 1. Opening - credit conditions, recommended reading, questions for the exam, assigning seminar papers 2. Limits of growth (Meadows Denis H., Meadows Donella L.: The Limits to Growth), visual demonstration of basic waveforms using a computer (simulation of changes) 3. History of environmental protection - poll, quiz and debate on the topic 4. Agenda 21 - the Rio documents, its application in the Czech Republic (government policy), Local Agenda Familiarization with the entire EIA (concrete demonstration of the EIA documentation, EIA information system) 6. Environmental audits - preparation of the program and the audit plan, application of auditing methods in practice 7. CP - block diagrams, input evaluation exercises to measure CP recognition 8. CP brainstorming, practicing generating of alternatives and their valuation 9. CP - Cleaner Production: interactive simulation game FUN FACTORY 10. Life Cycle Assessment - LCA, flow analysis of substances in coffee brewing (demonstration) 11. Eco-labelling - a directive (practical examples), overview of the types of eco-labelling 12. EMS - aspects and impacts - evaluation by relevance, practical exercises 13. Voluntary agreements, negotiating game 14. Credit granting Each exercise contains the presentation of an essay that relates to the topic. Seminar works are specified in the very first week of semester. The desired range is 2-4 pages of text. Exam question topics 1. The definition of environment, ecology, the difference between them, environmental protection, pollution and environmental degradation 2. Development of state of the environment based on demographic trends, technological and social development, exploitation of resources, renewable and non-renewable resources 3. Local, regional, global pollution, assimilative capacity of nature 4. Biodiversity, its distortions, the Convention on Biological Diversity, gene banks (reason, purpose, usage, example) 5. Basic strategies, development over time, their main features. 6. Define the difference between reactive and proactive methods of environmental protection, giving concrete examples of what is the "end-of-pipe" technology 7. Indicate the main documents in which the concept of sustainable development is outlined, define this term

9 8. Explain the participation of the World Chamber of Commerce (ICC) in efforts to achieve sustainable development (World Business Council for Sustainable Development, Entrepreneurial Charter, ethical standards for advertising, etc.). 9. Explain what the strategy of prevention is and what its principles are. 10. Indicate at least three useful tools for the application of prevention strategies, and describe their proactive action 11. Explain what is the strategy of double benefit (win-win strategy) and its benefits 12. Describe the procedure of the EIA process, time requirement, the participants - according to current Czech legislation 13. The role of administrative authorities, local governments and the role of the public in the EIA process. Law 100/2001, Decree 457/2001, 353/ Authorized person for processing documentation and EIA reports - authorization conditions, methods used for the processing of documentation, assembly of team - qualification requirements 15. Explain the concept of environmental auditing, legal basis for its implementation 16. Describe the different types of environmental audits, highlighting commonalities and differences 17. Describe the process of implementing environmental audit, participants, compilation of the audit team, requirements on auditors 18. The difference between internal and external audit, requirements for internal and external auditors, use of results of internal and external audits 19. Minimising waste, cleaner production - explain concepts and specify a brief procedure of Cleaner Production Project 20. Explain the advantages of cleaner production projects in terms of environmental and business economics textbooks 21. What's analysis of the product life cycle, outlines the implementation process and usage, legislative documents 22. What's Eco-labelling and how is it implemented in the Czech Republic, methodology and legislative documents 23. Environmental management system - explain the concept and basic features 24. Legislative basis for EMS and the differences between them (EMAS, ISO 14000) 25. EMS - environmental policy, long-term and short-term goals, training of personnel, EMS audits, review of results management, links to other management systems (quality, safety, emergency plans) 26. The process of EMS implementation, consulting firms participation, teamwork, project management 27. EMS certification - the conditions and possibilities, the reasons why a company certifies

10 28. The difference between certification and EMS verification, relationship with legislation 29. Voluntary agreements - explanation of the reasons 30. Explain the concept of environmental economics, economic categories, related to environmental protection and economic tools for environmental protection

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management rizik (MR) Číslo předmětu: 542-0329/03 Garantující institut: 542 Garant předmětu: Prof. Ing. Pavel Prokop, CSc. Kredity: 5 Povinnost: povinné

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management v hospodářské praxi II (MHPII) Číslo předmětu: 545- Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Daňová soustava (DS) 545-xxxx Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Personalistika (Pers) Číslo předmětu: 545 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Lucie Krčmarská, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Projektové řízení (PR) Číslo předmětu: 548-0049 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0206 Garantující institut: Garant předmětu: Investice a investiční rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Podnikatelství (Podnik) Číslo předmětu: 5450333 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Lucie Krčmarská, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Obchod surovinami (ObchS) Číslo předmětu: 545-0304 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal Vaněk, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0057 Garantující institut: Garant předmětu: Základy geoinformatiky (ZGI) Institut geoinformatiky doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Hospodaření s odpady (HOSO)/Waste Management Číslo předmětu: 546-0310 Garantující institut: Garant předmětu: Institut environmentálního inženýrství Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Marketing (MARKE) Číslo předmětu: 545-0235 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Finanční řízení podniku (FRP) 545-xxxx Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Plánování aplikací GIT (PGIT) Číslo předmětu: 548-0063 Garantující institut: Garant předmětu: geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Objektově orientovaná analýza a návrh (OOAN) Číslo předmětu: 548-0040 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky RNDr. Daniela Szturcová,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Programování aplikací pro web (PAW) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Jan Růžička, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Účetnictví I (UCT I) Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: 545 - XXXX Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Hana Růčková Kredity: 6

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Prognostika a strategie podniku (PaSP) Číslo předmětu: 545-0276 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 714-0513 Garantující institut: Garant předmětu: Vybrané kapitoly z matematiky (VKM) Katedra matematiky a deskriptivní geometrie doc. RNDr.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0259 Garantující institut: Garant předmětu: Exaktní metody rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Informatika v ekonomice (IE) Číslo předmětu: 545-0340 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Igor Černý, Ph.D.

Více

Problémové okruhy ke státním závěrečným zkouškám navazujícího magisterského studia studijního oboru 2102T003 KOMERČNÍ INŽENÝRSTVÍ V OBLASTI SUROVIN

Problémové okruhy ke státním závěrečným zkouškám navazujícího magisterského studia studijního oboru 2102T003 KOMERČNÍ INŽENÝRSTVÍ V OBLASTI SUROVIN Problémové okruhy ke státním závěrečným zkouškám navazujícího magisterského studia studijního oboru 2102T003 KOMERČNÍ INŽENÝRSTVÍ V OBLASTI SUROVIN OBCHOD SUROVINAMI Raw Materials Business ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0019 Garantující institut: Garant předmětu: Zdroje prostorových dat (ZPD) Institut geoinformatiky RNDr. Pavel Švec, Ph.D. Kredity: 5

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Management v hospodářské praxi (MHP) Číslo předmětu: 545-0239 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Základy tržní ekonomiky (ZTE) Číslo předmětu: 545-0203 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení prof. Ing. Jaroslav Dvořáček,

Více

ČSN EN ISO 9001 OPRAVA 1

ČSN EN ISO 9001 OPRAVA 1 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 03.120.10 Květen 2010 Systémy managementu kvality Požadavky ČSN EN ISO 9001 OPRAVA 1 01 0321 idt EN ISO 9001:2008/AC:2009-07 idt ISO 9001:2008/Cor.1:2009-07 Corrigendum Tato oprava

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Neurčitost v geoinformatice (NEGI) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0250 Garantující institut: Garant předmětu: Ekonomická statistika Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková, Ph.D.

Více

Water Planning in the Czech Republic

Water Planning in the Czech Republic Plánování v oblasti vod v České republice Water Planning in the Czech Republic RNDr. Petr Kubala, Povodí Vltavy, státní podnik (State Enterprise) e-mail: kubala@pvl.cz Namur, 28 th September 2005 IMPLEMENTAČNÍ

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Kvantitativní metody v geografii (KMG) Číslo předmětu: 548 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Igor Ivan, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Algoritmizace prostorových úloh Číslo předmětu: 548-0069 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky RNDr. Daniela Szturcová, PhD. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Prostorová analýza dat (PAD) Číslo předmětu: 548-0044 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky doc. Dr. Ing. Jiří Horák Kredity: 5

Více

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU. AAP-48, Ed. B, version 1

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU. AAP-48, Ed. B, version 1 ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU Označení a název ČOS 051655, PROCESY ŽIVOTNÍHO CYKLU SYSTÉMŮ V NATO Změna č. 1 Část č. 1 Původní verze Str. 3 Nová verze Str. 3 AAP-48, Ed. B, version 1 NATO SYSTEM LIFE

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Charakteristika studijního předmětu dle nařízení vedení FF UP Název studijního předmětu Udržitelnost v podnikání / Sustainability in Business Typ předmětu volitelný doporučený 3./Z ročník / semestr Rozsah

Více

Svalová dystrofie. Prezentace technologických řešení registru Petr Brabec

Svalová dystrofie. Prezentace technologických řešení registru Petr Brabec Svalová dystrofie Prezentace technologických řešení registru Petr Brabec ABOUT IBA MU About IBA Academic institute -> Established in 2001 -> 45 employees -> 65 scientific projects Structure -> Data analysis

Více

12. Magdeburský seminář Český Krumlov 2006. ES (2000/60/ES) a vodohospodářsk. RNDr. Pavel Punčoch. Ministerstvo zemědělství

12. Magdeburský seminář Český Krumlov 2006. ES (2000/60/ES) a vodohospodářsk. RNDr. Pavel Punčoch. Ministerstvo zemědělství 12. Magdeburský seminář Český Krumlov 2006 Rámcová směrnice vodní politiky ES (2000/60/ES) a vodohospodářsk ské služby RNDr. Pavel Punčoch ochář,, CSc. Ministerstvo zemědělství 12 th Magdeburger seminar

Více

Předmluva 13. Definice interního auditu 27. Etický kodex 31 Úvod 31 Uplatnitelnost a vymahatelnost 31 Základní zásady 31 Pravidla jednání 33

Předmluva 13. Definice interního auditu 27. Etický kodex 31 Úvod 31 Uplatnitelnost a vymahatelnost 31 Základní zásady 31 Pravidla jednání 33 OBSAH Předmluva 13 Definice interního auditu 27 Etický kodex 31 Úvod 31 Uplatnitelnost a vymahatelnost 31 Základní zásady 31 Pravidla jednání 33 Mezinárodní standardy pro profesní praxi interního auditu

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Globální navigační a polohové systémy (GNPS) Číslo předmětu: 548-0048 Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. David Vojtek,

Více

Summer semester

Summer semester Summer semester 2015-2016 PC Skills 1 KAJ/4126 (1. roč. solo) pondělí 12:00-16:00 80 % docházka projekty: 1. osobní webové stránky (obsahují: osobní profil, fotogalerii vlastních snímků rodného města s

Více

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) doporučení k uznání státnicových předmětů potvrzuje garant předmětu doporučení k uznání předmětů, které nejsou uvedeny jako státnicové,

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Úpravnictví I (ÚPRI) Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing. Vlastimil Řepka, Ph.D.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0244 Garantující institut: 545 Garant předmětu: Analýza hospodářských operací (AHOP) prof. Ing. Jaroslav Dvořáček, CSc. Kredity: 7 Povinnost:

Více

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby

Sylabus pro předmět Systémy rostlinné výroby Sylabus pro předmět Kód předmětu: SYRV Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: Plant Production Systems Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: prezenční Forma a požadavky na

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: Garantující institut: Garant předmětu: Účetnictví II (UCT II) 545 - XXXX Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Hana Růčková Kredity:

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Project Life-Cycle Data Management

Project Life-Cycle Data Management Project Life-Cycle Data Management 1 Contend UJV Introduction Problem definition Input condition Proposed solution Reference Conclusion 2 UJV introduction Research, design and engineering company 1000

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0261 Garantující institut: Garant předmětu: Hornictví a ŽP (HŽP) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Ing. Martin Hummel, Ph.D

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

3MA524 Metody a techniky v managementu kvality 2

3MA524 Metody a techniky v managementu kvality 2 3MA524 Metody a techniky v managementu kvality 2 Česky Metody a techniky v managementu kvality 2. Anglicky Methods and Techniques in Management Quality 2 Německy Methode und Techniken in Qualitätsmanagement

Více

Krizový management řízení věcných krizí

Krizový management řízení věcných krizí 3MA321 Krizový management řízení věcných krizí Česky Anglicky Německy Forma výuky Úroveň studia Krizový management řízení věcných krizí Crisis Management Das Crisis Management 2 hod. přednášek 2 hod. cvičení

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí Seminář k environmentální politice pro MSP, 14.12.2007, Brno Dobrovolné nástroje Činnosti podnikatelských

Více

Technik specialista pro ochranu ovzduší

Technik specialista pro ochranu ovzduší Technik specialista pro ochranu ovzduší (kód: 16-014-T) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Technik specialista

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Bankovnictví (BANK) Číslo předmětu: 545-0261 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Bartoňová Kredity: 6 Povinnost:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542-0384 Garantující institut: Garant předmětu: Zajištění a likvidace dolů a lomů Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof. Ing.

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Odpady z těžby a zpracování surovin Číslo předmětu: 542 Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství a bezpečnosti doc. Ing. Jiří

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Systémy cen (SysC) Číslo předmětu: 545-0293 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Markéta Rolčíková, Ph.D. Kredity:

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Průmyslová logistika (PL) Číslo předmětu: 545-0418 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Jana Magnusková, Ph.D.

Více

Risk management in the rhythm of BLUES. Více času a peněz pro podnikatele

Risk management in the rhythm of BLUES. Více času a peněz pro podnikatele Risk management in the rhythm of BLUES Více času a peněz pro podnikatele 1 I. What is it? II. How does it work? III. How to find out more? IV. What is it good for? 2 I. What is it? BLUES Brain Logistics

Více

Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz

Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz +(420) 572 548 035 Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz Iveta Hashesh (rozená Matušíková) se narodila v ČR v Uherském Hradišti.

Více

Trvale udržitelný rozvoj. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

Trvale udržitelný rozvoj. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Trvale udržitelný rozvoj Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Trvale udržitelný rozvoj Co je to TUR Indikátory TUR Nástroje TUR Trvale

Více

FE TUL. Master. Business Administration MANAGEMENT OF BUSINESS PROCESSES

FE TUL. Master. Business Administration MANAGEMENT OF BUSINESS PROCESSES FE TUL Master Business Administration MANAGEMENT OF BUSINESS PROCESSES Compulsory classes Mikroekonomie II / Microeconomics II 2/2 zp./zk. 5 prof. Ing. Jiří Kraft, CSc. (60 %) doc. PhDr. Ing. Pavla Bednářová,

Více

Hodnoticí standard. Podnikový ekolog (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Podnikový ekolog (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu Podnikový ekolog (kód: 16-012-T) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Podnikový ekolog Kvalifikační úroveň

Více

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R. O.

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R. O. VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R. O. Návrh konceptu konkurenceschopného hotelu v době ekonomické krize Diplomová práce 2013 Návrh konceptu konkurenceschopného hotelu v době ekonomické krize Diplomová

Více

Second WHO Global Forum on Medical Devices. Ing. Gleb Donin

Second WHO Global Forum on Medical Devices. Ing. Gleb Donin Second WHO Global Forum on Medical Devices Ing. Gleb Donin Témata Regulace a nomenklatury Systémy sledování nákupů Základní technické specifikace Další aktivity WHO Nomenklatura zdravotnických prostředků

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Základy managementu (ZMNG) Číslo předmětu: 545-0067 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení doc. Ing. Michal Vaněk, Ph.D.

Více

Klepnutím lze upravit styl Click to edit Master title style předlohy nadpisů.

Klepnutím lze upravit styl Click to edit Master title style předlohy nadpisů. nadpisu. Case Study Environmental Controlling level Control Fifth level Implementation Policy and goals Organisation Documentation Information Mass and energy balances Analysis Planning of measures 1 1

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 60-0 - 8 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 7024:203 Posuzování shody Všeobecné požadavky na orgány pro certifikaci osob v akreditačním systému ČR datum

Více

FE TUL. Master. Business Administration MARKETING AND INTERNATIONAL TRADE

FE TUL. Master. Business Administration MARKETING AND INTERNATIONAL TRADE FE TUL Master Business Administration MARKETING AND INTERNATIONAL TRADE Compulsory classes Name of the class Common compulsory classes Mikroekonomie II / Microeconomics II 2/2 zp./zk. 5 prof. Ing. Jiří

Více

Krizový management lidský aspekt

Krizový management lidský aspekt 3MA427 Krizový management lidský aspekt Česky Anglicky Německy Forma výuky Úroveň studia Rok studia (dopor.) Semestr ECTS kredity 6 Garant Nezbytné předpoklady (vstupní předměty, další znalosti) Zákazy

Více

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Ostrava 20 : Business modelování Autoři: Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vydání: první, 20 Počet stran: Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

Metadata. RNDr. Ondřej Zýka

Metadata. RNDr. Ondřej Zýka Metadata RNDr. Ondřej Zýka 1 Metadata Jedna z kompetencí Data managementu Cíle kompetence: Zajistit jednotné porozumění a užití termínů Provázat informace na různých úrovních (byznys, aplikační, technické)

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci MPA 60-0-8, verze K aplikaci ČSN EN ISO/IEC 7024:203 Posuzování shody Všeobecné požadavky na orgány pro certifikaci osob v akreditačním systému České republiky Datum vydání

Více

Environmentální management

Environmentální management Environmentální management Garant: Doc.Ing.Alena Kocmanová,Ph.D Motto: Bezstarostně se řítíme do propasti, když jsme před ni postavili něco, co nám brání v pohledu na ni. B.Pascal Obsah Environmentální

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Public Relations (PR-HGF) Číslo předmětu: 545-0098 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Simona Matušková Kredity:

Více

Role DSO v implementaci GDPR

Role DSO v implementaci GDPR Role DSO v implementaci GDPR Role of Voluntary Association of Municipalities in the GDPR Implementation Mgr. Michaela Neumahr pověřenec pro ochranu osobních údajů DSO Region Slezská brána (DPO) michaela.neumahr@slezskabrana.cz

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Horní právo a bezpečnostní předpisy (HPBP) Institut hornického inženýrství a bezpečnosti prof.

Více

Learning Technologies

Learning Technologies Learning Technologies e-learningový kurz Mgr. Lenka Nováková E-moderator 2012 Co je to Learning Technologies? Learning Technologies for the Classroom je on-line kurz Britské Rady (BC) Kurz představí základní

Více

NABÍDKA BUSINESS A MANAŽERSKÉHO PORADENSTVÍ - BMC Consulting Souhrnná www prezentace ( www BMC Offer Summary )

NABÍDKA BUSINESS A MANAŽERSKÉHO PORADENSTVÍ - BMC Consulting Souhrnná www prezentace ( www BMC Offer Summary ) 1. NABÍDKA BUSINESS A MANAŽERSKÉHO PORADENSTVÍ - BMC Consulting Souhrnná www prezentace ( www BMC Offer Summary ) Text a dokument souhrnné www prezentace:nabídka NANAŽERSKÉHO A BUSINESS PORADENSTVÍ - BMC

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení Akademičtí řešitelé výzkumné organizace: Ing. Josef Horák, Ph.D. doc. Jiřina Bokšová, Ph.D. Katedra financí a účetnictví ŠKODA AUTO Vysoká škola o. p. s. 17. ledna 2018 Struktura prezentace: Základní informace

Více

Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky)

Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky) 3MA663 Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky) Česky Anglicky Německy Forma výuky Úroveň studia Případové studie v mezinárodním podnikání (anglicky) International Business Case Studies Geschäftsfällestudios

Více

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Podnikání a administrativa 7 Mezinárodní obchod Ekonometrie Obecná ekonomie III 8 Velkoobchod a maloobchod Management 9 Marketingové řízení Strategický

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Trhací práce pro povrchové dobývání a bezpečnost práce (TPPD) Číslo předmětu: 542- Garantující institut: Garant předmětu: Institut hornického inženýrství

Více

ISO 8402:1994 zavedena v ČSN ISO 8402 Management jakosti a zabezpečování jakosti - Slovník (01 0300)

ISO 8402:1994 zavedena v ČSN ISO 8402 Management jakosti a zabezpečování jakosti - Slovník (01 0300) ČESKÁ NORMA ICS 03.120.10 Únor 1997 Management jakosti - Směrnice pro plány jakosti ČSN ISO 10005 01 0332 Quality management - Guidelines for quality plans Management de la qualité - Lignes directrices

Více

FEGGA conference 2016, final dissemination, Kamil Pečenka. What is there for you?

FEGGA conference 2016, final dissemination, Kamil Pečenka. What is there for you? What is there for you? Work packages Administration and management Sharing the knowledge and results of Green-e project Quality Assurance system Improving the knowledge and skills of staff and verifiers

Více

POSTAVENÍ ZDRAVOTNICKÝCH SLUŽEB V SOCIÁLNÍM SYSTÉMU ČR Position of health services in the Czech social security system

POSTAVENÍ ZDRAVOTNICKÝCH SLUŽEB V SOCIÁLNÍM SYSTÉMU ČR Position of health services in the Czech social security system POSTAVENÍ ZDRAVOTNICKÝCH SLUŽEB V SOCIÁLNÍM SYSTÉMU ČR Position of health services in the Czech social security system Marie Brandejsová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální

Více

TECHNICKÁ NORMALIZACE V OBLASTI PROSTOROVÝCH INFORMACÍ

TECHNICKÁ NORMALIZACE V OBLASTI PROSTOROVÝCH INFORMACÍ TECHNICKÁ NORMALIZACE V OBLASTI PROSTOROVÝCH INFORMACÍ Ing. Jiří Kratochvíl ředitel Odboru technické normalizace Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví kratochvil@unmz.cz http://cs-cz.facebook.com/normy.unmz

Více

Ochrana & Bezpečnost 2013, ročník II., č. 3 (podzim), ISSN Ing. Ondřej Bos, Politika a program řízení kontinuity činností (2013_C_02)

Ochrana & Bezpečnost 2013, ročník II., č. 3 (podzim), ISSN Ing. Ondřej Bos, Politika a program řízení kontinuity činností (2013_C_02) Ing. Ondřej Bos Politika a program řízení kontinuity činností Anotace Politika a program jsou klíčové pro volbu optimálního modelu řízení kontinuity činností v organizaci. V příspěvku se čtenář seznámí

Více

Technická komise ISO/JTC1/SC 27 Technická normalizační komise ÚNMZ TNK 20

Technická komise ISO/JTC1/SC 27 Technická normalizační komise ÚNMZ TNK 20 ČSN ISO/IEC 7064 Information technology -- Security techniques -- Check character systems Zpracování dat. Systémy kontrolních znaků ČSN BS 7799-2 Information Security Management Systems -- Specification

Více

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE SYLABUS MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 : Sylabus modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing. František Prášek Vydání: první, 2011 Počet stran: 15 Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

AUDIT STATEMENT REPORT POSTSIGNUM ROOT QCA

AUDIT STATEMENT REPORT POSTSIGNUM ROOT QCA TAYLLORCOX s.r.o. Member of TAYLLORCOX UK Ltd. 75 King William St., EC4N, London, UK TAYLLOR & COX PCEB, certification body 3239, accredited in accordance with ČSN EN ISO/IEC 17065:2013 by Czech Accreditation

Více

Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské ekonomiky, 165 21 Praha 6 - Suchdol tel. 02_3382297, fax.

Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské ekonomiky, 165 21 Praha 6 - Suchdol tel. 02_3382297, fax. HODNOCENÍ INVESTIČNÍCH PROJEKTů PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Helena Sůvová Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské ekonomiky, 165 21 Praha 6 - Suchdol tel. 02_3382297,

Více

Seznam zahraničních periodik objednaných do odborné knihovny RIS MŽP pro rok 2011

Seznam zahraničních periodik objednaných do odborné knihovny RIS MŽP pro rok 2011 Agricultural and Forest Meteorology http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681923 Agriculture, Ecosystems & Environment http://www.sciencedirect.com/science/journal/01678809 altlasten spektrum

Více

SYSTÉM ŘÍZENÍ JAKOSTI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

SYSTÉM ŘÍZENÍ JAKOSTI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Osnovy prezenčního studia předmětu Anotace: Problematika jakosti je ve veřejných službách klíčovou záležitostí Posluchači se seznámí se základními principy řízení jakosti, přístupem k budování systémů

Více

Životní prostředí - úvod do problematiky

Životní prostředí - úvod do problematiky Životní prostředí - úvod do problematiky Jan Kopp Katedra geografie ZČU v Plzni Obsah Terminologie Vztah člověka a životního prostředí Hodnocení životního prostředí Integrované pojetí EV Nástroje ochrany

Více

Nebezpečné látky a směsi

Nebezpečné látky a směsi Nebezpečné látky a směsi 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Manažerské rozhodování

Manažerské rozhodování 3MA413 Manažerské rozhodování Česky Anglicky Německy Forma výuky Úroveň studia Manažerské rozhodování Managerial Decision Making Managemententscheidungen 2 hod. přednášek 2 hod. cvičení magisterská navazující

Více

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení Akademičtí řešitelé výzkumné organizace: Ing. Josef Horák, Ph.D. doc. Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D. Katedra financí a účetnictví ŠKODA AUTO Vysoká škola o. p. s. 16. ledna 2019 Struktura prezentace: Základní

Více

Životopis. v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze vyučující 2012 ŠKODA AUTO Vysoká škola, o.p.s. vedoucí katedry

Životopis. v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze vyučující 2012 ŠKODA AUTO Vysoká škola, o.p.s. vedoucí katedry Životopis Osobní údaje doc. Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D. Vzdělání Ing. Vysoká škola ekonomická 2004 Ph.D. Vysoká škola ekonomická Doc. Vysoká škola ekonomická Účetnictví a finanční řízení podniku Zaměstnání

Více