ZPRAVODAJ Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara, Plzeň

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRAVODAJ Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara, Plzeň"

Transkript

1 U V N I T Ř T O H O T O V Y D Á N Í : ZPRAVODAJ Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara, Plzeň R O Č N Í K X V I I I., Č Í S L O 6 Ú N O R ročník Technické olympiády 1 Úspěch žáků v soutěži... Když se dílo podaří Přednášky v rámci projektu... Přednáška na téma Tepelné elektrárny Exkurze do svíčkány Návštěva Techmania Science Center Výhra v soutěži o vstupné Třikrát M v Brně Mladí vědci a technici v Arizoně 7 Ukrajina: Kyjev s exkurzí do Černobylu VI. Odbornější údaje o černobylské katastrofě Okřídlená rčení 9 1. ročník Technické olympiády PK Josef Gruber, Petra Mašková Ve středu se tři týmy ze SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara zúčastnily prvního ročníku Technické olympiády Plzeňského kraje. Soutěž byla vypsána v tematických okruzích technických problémů a podpořena Západočeskou univerzitou v Plzni. Její pedagogové také byli prezentacím přítomni a vyhlíželi mezi soutěžícími potenciální nadějné studenty fakult ZČU. Hodnotící porota zasedla ve sloţení Jiří Struček, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu, JUDr. Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeţe a sportu, Ing. Ladislav Vítek, vedoucí oddělení organizace školství (Odbor školství, mládeţe a sportu KÚ PK) a proděkan pro rozvoj Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni Doc. Ing. Jiří Tupa, Ph.D. Zástupci naší školy představili dále uvedené práce. Virtuální návrh učebny programování CNC strojů (skutečná virtuální realita, při stereoskopické projekci v laboratoři virtuální reality ZČU můţete do učebny vstoupit a projít ji jako ve skutečnosti). Autoři Dušan König, Kristýna Lednejová a Jan Rada. Model elektromobilu pro městský provoz (funkční RC model tříkolového vozidla). Autoři Jiří Reithar a Pavel Vyskočil. Quadrocopter ( inteligentní model helikoptéry se čtyřmi rotory, po dokončení bude letuschopný). Autoři Hynek Freml a František Šnajdr. Porota hodnotila všechny práce společně, bez ohledu na vyhlášené kategorie. V první skupině, kde nominovaní obdrţeli hlavní cenu, se umístili Hynek Freml a František Šnajdr. Ceny všem účastníkům předávali hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a rektorka ZČU Doc. PaedDr. Ilona Mauritzová, Ph.D. Ocenění převzali i zástupci zúčastněných středních škol. A U T O Ř I : Ing. P. Mašková Ing. J. Konopová Mgr. J. Šváchová PhDr. E. Bouhamra Mgr. D. Špalová PhDr. I. Horáková Mgr. V. Bezpalcová Ing. P. Hlávka Ing. P. Vlček Mgr. I. Macnerová E. Hrušková T. Hubálková J. Gruber

2 S T R Á N K A 2 Úspěch žáků v soutěži O hoblík Káji Hoblíka 2014 Jarmila Konopová Dne se žáci naší školy Stanislav Mandous a Miroslav Hrdonka za doprovodu učitele odborného výcviku pana Vladimíra Vondrysky zúčastnili soutěže truhlářských dovedností O hoblík Káji Hoblíka. Soutěž pořádalo Střední odborné učiliště Domažlice. Zúčastnilo se osm družstev z následujících škol: SOŠ stavební Karlovy Vary, SŠ ţivnostenská Sokolov, Private Berufsschule Grafenwöhr, Bavorsko, SRN, Střední průmyslová škola Tachov Světce 1, SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara, Plzeň, SOU stavební, Plzeň, SOU Domaţlice, Integrovaná střední škola Rakovník. V této velké konkurenci naši ţáci obsadili 1. místo - Miroslav Hrdonka a 2. místo - Stanislav Mandous. V soutěţi škol se naše škola umístila na 1. místě. Když se dílo podaří. Jana Šváchová Krásné počasí, hodné děti, chytrá a vtipná průvodkyně, zajímavé expozice, včasný návrat domů - tomu se říká vydařená exkurze! Za takovou můţeme označit tu, která se uskutečnila 12. února Třída 3.E se vydala do Prahy za literárněhistorickými poznatky. Na programu bylo Ţidovské muzeum a Muzeum Franze Kafky. Vrásky nám sice ze začátku dělalo zpoţdění vlaku, ale protoţe účastníci exkurze nebyli líní (naopak podávali přímo atletické výkony), dokázali jsme všude doběhnout včas a ještě si prohlídky uţít. Co zaujalo nejvíc? Ţidovský hřbitov? Kafkův osud? Nebo Čurající fontána Davida Černého před Kafkovým muzeem? Zeptejte se 3.E. A nebo pojeďte příště taky.

3 S T R Á N K A 3 Přednášky v rámci projektu OPVK Josef Gruber Aplikace s průmyslovými roboty Přednáška byla uspořádána pro žáky tříd 4ST a 2OK jako aktivita projektu CZ.1.07/1.1.30/ Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech, přednášejícím byl Ing. Jiří Duspiva (Bid and Proposal Manager, ABB Praha). Obsah přednášky: 1. Historie robotů. 2. Počet průmyslových robotů v České republice a porovnání se situací ve světě. 3. Směr vývoje průmyslu, digitální továrna a sociální otázky spojené s robotizací. 4. Rozdělení robotů dle různých hledisek. 5. Aplikace s průmyslovými roboty prezentace videí s mluveným komentářem + další praktické ukázky. Sluneční a větrná energie Pro ţáky tříd 4ME a 1ME byla v rámci téhoţ projektu uspořádána přednáška, kterou vedl Ing. Petr Konáš z KKE ZUČ v Plzni. Hovořil o podstatě solární a větrné energie, o historii vyuţívání a o současných moţnostech této alternativní energetiky. Přednáška na téma Tepelné elektrárny Petra Mašková Dne 7. února 2014 proběhla v rámci projektu Modernizace výuky technologie, odborné praxe a měření ve strojírenství reg. č. CZ.1.07/1.1.30/ přednáška na téma Tepelné elektrárny pod vedením lektora Ing. Jana Černého z firmy CZECH POWER ENGINEERING, s.r.o, který ţáky seznámil s historií, novinkami a praktickými zkušenostmi v oblasti tepelných elektráren.

4 S T R Á N K A 4 Exkurze do svíčkárny Eliška Hrušková, Tereza Hubálková, 2.D Dne 29. ledna se třída 2.D zúčastnila exkurze do svíčkárny Rodas v Plzni- Liticích. Nejdříve jsme se dozvěděli něco o výrobě svíček a o všech účincích koupelových solí. Byla nám zde promítnuta krátká prezentace o výrobě mýdel, svíček a jejich zdobení. Kaţdý ţák dostal do ruky jednu svíčku, kterou si mohl vyzdobit dle své vlastní fantazie. Všem se nám opravdu povedly. Dále jsme měli moţnost namíchat si vlastní koupelovou sůl. Výběr byl opravdu bohatý. K dispozici bylo 7 druhů v různých barvách a kaţdá z nich měla jiný léčivý účinek. Míchání těchto solí jsme si opravdu uţili. Kaţdý z nás se snaţil o nejvíce originální směs. Kromě výroby jsme dostali moţnost zakoupit si jiţ hotové výrobky, které zde byly k prodeji. Dnešní exkurze nás opravdu bavila. Moc Vám ji doporučujeme a přejeme Vám, abyste si ji uţili stejně jako my. A navíc si odnesete dva skvělé dárky, které můţete dát někomu blízkému. Návštěva Techmania Science Center Eva Bouhamra, Dagmar Špalová Ve čtvrtek 6. února se třídy 1.E a 1STA zúčastnily exkurze do Techmania Science Center. Studenti měli možnost prohlédnout si zdarma expozice Vesmír a Science on a Sphere, které byly nově uvedeny do provozu v loňském roce. Pod vedením zkušených průvodců si naši studenti vyzkoušeli na gyroskopu pocity astronauta při výcviku, vytvořili krátery na Saturnově měsíci Mimas, seřadili planety sluneční soustavy dle jejich průměrné hustoty, detekovali černou díru, zjistili, jaká tíhová síla by na ně působila na jiných tělesech ve vesmíru či pozorovali vznik tornáda. Celá expozice Vesmír je interaktivní, vyţaduje aktivní zapojení studentů, umoţňuje jim vše si osahat a nutí je přemýšlet. Novinkou je i expozice Science on a Sphere, která patří mezi 103 originálních expozic vytvořených americkou NOAA (Národní úřad pro oceán atmosféru). Na globu o průměru 2 m je moţné pozorovat vznik vln tsunami, letový provoz na světě, osvícení naší planety a mnoho dalších projekcí. Naše studenty celý program velice zaujal a pokládali průvodcům mnoho dotazů týkajících se nejen samotných expozic, ale i technického zázemí. Prohlídka planetária byla zajímavým doplněním výuky fyziky.

5 S T R Á N K A 5 Výhra v soutěži o vstupné do Techmania Science Center Eva Bouhamra, Dagmar Špalová Naše škola se zúčastnila soutěţe s firmou ABB s.r.o. o sponzorované vstupné do Techmania Science Center. Společně s dalšími devíti středními školami v kraji jsme získali kredit pro studenty v hodnotě Kč, který je moţný čerpat na libovolnou expozici v Techmania. Děkujeme firmě ABB s.r.o. za sponzorský příspěvek a těšíme se na další návštěvu v Techmania Science Center. Třikrát M v Brně Ivana Horáková, Vladimíra Bezpalcová Moravská zemská knihovna Moravská galerie Moravský zemský archiv Ve dnech 18. a 19. února 2014 se studenti tříd 1.D, 2.D a 3.D oboru Informační služby - knihovnictví vydali na odbornou exkurzi v rámci projektu Učení pro život. Návštěva významných paměťových institucí, kam knihovny a archivy řadíme, měla studentům přiblížit reálné možnosti uplatnění v oboru, který studují. Moravská zemská knihovna sídlí v nové, účelově postavené budově na Kounicově ulici v blízkosti několika fakult Masarykovy univerzity. Velkoryse koncipovaný blok sluţeb a segment depozitářů ukázal studentům názorně trend současných staveb pro účely knihoven. Knihovna zcela proměnila rozsah svých sluţeb - je celodenně otevřena veškeré veřejnosti bez rozdílu a všechny její sluţby jsou prezenčně dostupné bez registrace. Jen v případě absenční výpůjčky se ţadatel zaregistruje. Pracovníci knihovny provedli studenty po několika speciálně zaměřených studovnách, v badatelně byly představeny významné tisky moravské provenience. V době naší dopolední návštěvy byla obsazenost míst v nejrůznějších odděleních nadpoloviční, denně knihovnu navštíví na zájemců. Knihovna plní významné výzkumné funkce a studenti si mohli prakticky osahat digitalizační centrum, které denně naskenuje na stran dokumentů. V knihovně bylo zcela zřejmé, ţe knihovnická práce se diferencuje do několika odlišných specializovaných odvětví - doplňování, technické zpracování dokumentů, sluţby, metodika, ve kterých mají středoškoláci své uplatnění. Bez nadsázky lze říci, ţe knihovna působila jako továrna na informace. Druhou institucí, která ukázala naší skupině své kulturní bohatství, byla expozice současného umění v Praţákově paláci Moravské galerie. Dlouhodobě komponovaná sbírka obrazů a předmětů zahrnovala zejména umění z dvacátých a třicátých let prvorepublikového období a měli jsme moţnost viděl díla Špálova, Zrzavého, J. Čapka, počátky kubismu u nás, včetně doplňků interiérů a ukázky dobového porcelánu. Součástí výstavních prostor je také odborná knihovna se zaměřením na problematiku umění, kterou můţe veřejnost běţně vyuţívat. Druhý den exkurze byl věnován návštěvě Moravského zemského archivu v areálu Masarykovy univerzity - velkoryse projektované budově specifického zaměření pro potřeby dlouhodobé archivní práce. Archiv je dnes jednou z nejvýznamnějších institucí tohoto druhu ve střední Evropě a podílí se na několika mezinárodních badatelských projektech, v současnosti např. výzkumu archiválií z období 1. světové války. Systém badatelen, podpůrné technické moţnosti pro studující a odbornou veřejnost (digitalizační a skenovací linka, široký výběr čteček, kopírovacích přístrojů a servis sluţeb odborných pracovníků) je opravdu mimořádný a studenti celkem bez dechu poslouchali výklad pracovníků archivu. Nepochybně největší dojem zanechala prezentace činnosti vedoucí restaurátorské dílny archivu a ukázky této na pečlivost náročné práce, která je pro tyto pracovníky jistě i koníčkem. Archiválie jsou uloţeny na ploše regálů v celkové délce 65 kilometrů a rezerva archivních prostor v budově je na téměř 50 let. Slova náměstka ředitelky, který nás provázel, ţe archivář pracuje v horizontu uchování dokumentů 100 a více let, tak potvrdila kontinuitu této činnosti s našimi předky a pro budoucí generace. Dokumenty, jako byla Zemská mírová smlouva s pečetěmi 40 šlechticů, zámořské mapy a moravské desky zemské, a celkové uspořádání depozitářů v nás zanechalo velký dojem. Studenti se mohli přesvědčit o moţnosti uplatnění svých studií zcela viditelně, neboť 65 procent pracovníků archivu jsou středoškoláci, kteří absolvovali odborné kurzy a případně dále při zaměstnání studují. Odborná exkurze podpořila zaměření projektu Učení pro ţivot zcela konkrétním výsledkem. Při hodnocení exkurze studenti vyjádřili svůj názor a vyhodnotili návštěvu archivu a knihovny jako nejpřínosnější pro představu o tom, jaká místa by v praxi mohli zastávat. Kromě jiného, archivy jsou z informačních a dokumentačních institucí nyní nejvíce expandující částí informačního světa.

6 S T R Á N K A 6 Mladí vědci a technici se sešli v Arizoně (7) Petr Hlávka Phoenix neděle V 16:20 hod. odjíždíme tramvají z hotelu, na zastávce u letiště přestupujeme do nadpovrchové tramvaje. Zajímavým dálkově řízeným vozidlem se sběrači mezi koly absolvujeme téměř okružní jízdu kolem letiště do odbavovací haly. Máme mírné zpoţdění na odletu a tak je v odletové hale čas na stručné zhodnocení výsledků týdenního pobytu ve Phoenixu, kterého se ujímá vedoucí Roman Neruda. Jaké mají dojmy naši mladí souputníci, většinou z gymnázií? Pro ně byla návštěva vědeckotechnického veletrhu mladých ISEF velkým záţitkem, poznali, čím se zabývají jejich vrstevníci téměř po celém světě. Další exkurze a výlety jim pomohly udělat si určitý, byť neúplný obraz o Arizoně. Ptám se Romana Nerudy, jak projekt vznikl: dvouletý projekt 100 vědců do škol rozjel kolega Klán, během dvou let jsme objeli třináct krajů a na akcích určených pro nadané středoškoláky jsme seznamovali budoucí mladé vědce s prací ústavů Akademie věd. Ke vzniku projektu vedly dva důvody: přilákat ţáky k vědecké práci a ukázat jim vědecké práce. Akademii věd ČR patří velký dík za organizaci a uskutečnění poznávacího pobytu ve Phoenixu. Je pouze škoda, ţe se nepodařilo získat více ţáků z technických škol. Je to moţná i v důsledku jinak stanovených termínů Středoškolské

7 S T R Á N K A 7 odborné činnosti (SOČ), která je hlavním dodavatelem mladých odborníků, neţli jsou termíny olympiád, jejichţ vítězové jsou většinou z gymnázií. Pro mne byla návštěva ISEF moţností porovnat práce našich ţáků se světovými. Mnohé práce našich ţáků by se s nimi mohly směle měřit. Jako elektrotechnik jsem se zaměřil na tuto oblast a o tom, ţe globalizace proniká i do techniky, svědčí například celosvětové pouţívání mikropočítačové stavebnice Arduino. Byla pouţita pro řízení většiny robotických modelů. Jako pozitivní jsem vnímal účast mladých vědců z rozvojových zemí - z Evropy třeba moldavský student zjišťoval emise ze znečištění sněhu. Zajímavé bylo vyjádření jednoho mladého Američana, který mi řekl, ţe není spokojen s nízkou prioritou, jakou má v USA ekologie. Samotného mě překvapilo, ţe ve slunečném státu Arizona, kde by mohly být fotovoltaické panely na kaţdé střeše, jsem je za celý pobyt viděl jen na stříšce u baseballového stadionu. Jedna etapa projektu 100 vědců skončila, ale projekt pokračuje dál. Přejeme mu, aby přitáhl další vnímavé studenty, jakými byli i naši mladí spolucestovatelé. Ukrajina: Kyjev s exkurzí do Černobylu Lvov Gorgány V I. Č Á S T : Č E R N O B Y L A P R I P J A Ť ( 2. Č Á S T V L A S T N Í E X K U R Z E D O Č B Z Ó N Y ) Petr Vlček U hranice města Pripjať se záření opět snížilo na 2 μsv. Město Pripjať mělo asi obyvatel a bylo budováno jako zázemí pro pracovníky elektrárny. Začalo se budovat v roce Ani to se nevyhnulo rychlé evakuaci. Ta přišla dva dny po katastrofě a byla velmi rychlá. Pak se sem směli lidé na 3 hodiny vrátit pro své osobní věci. Další věci pak byly odvezeny do centrálního skladu, odkud se měly odvézt zpět k lidem. K odvozu nikdy nedošlo. Po katastrofě tu ţili jen nejnutnější zaměstnanci nutní pro údrţbu havarovaného bloku a pro provoz zbývajících bloků. Směli tu být v součtu jen 2 měsíce z roku. Maximální doba pobytu v Pripjati však byla 14 dnů. Venku chodili s rouškou, v bytech ji mohli sejmout. Od roku 2 000, kdy byl provoz elektrárny zastaven, se stalo mrtvým městem, nazývá se městem duchů. Zaměstnanců pro údrţbu areálu elektrárny jiţ není třeba tolik, a proto jako zázemí stačí městečko Černobyl ve vnější zóně. Zaměstnanci smí pracovat měsíc. Pak musí na další měsíc pryč ze zóny. Cyklus smí zopakovat dvakrát do roka. Pak mají v sobě roční dávku záření Projeli jsme přes most mrtvých. Sem vybíhali lidé, aby mohli sledovat oheň, který zachvátil elektrárnu. Ti, kdo přišli, dostali smrtelnou dávku. Procházeli jsme smutné město, které působí depresivně. Široké bulváry zarůstají a zuţují se. I domy obrůstá les. Je tu zakonzervována atmosféra tehdejšího SSSR, ale bez lidského ducha. Navštívili jsme jednotlivé části města. Náměstí, školu, sportovní areál s bazénem, přístav Ruské kolo v zábavním parku, který měl být otevřen u příleţitosti 1. máje Ruské kolo je jedním ze symbolů Pripjati. Největší radiaci vůbec jsme naměřili v nemocnici. Na jednom místě leţel zbytek nákrčníku hasiče, který hasil poţár po katastrofě. Zde jsme naměřili 45 μsv. Průvodce při bliţším přiblíţení dozimetru naměřil ještě 2X víc Nemocnice je nejsmutnější část města. Zde doţívali ozáření lidé. Čekali tu na smrt i několik desítek měsíců. Na závěr návštěvy jsme vystoupali na střechu jednoho z panelových domů. Na chodbě byly ještě věci, které nestačili vystěhovat piano, velké skříně, dětské hračky Stejně vypadaly i byty, byl tu ještě starý rozpadající se nábytek, obrazy. Působilo to velmi depresívně a smutně. Depresívní záţitky vyváţil výhled ze střechy panelového domu na celé město utopené v zeleni, na zalesněnou uzavřenou oblast a také na samotnou elektrárnu a řeku Pripjať.

8 S T R Á N K A 8 Přímo u elektrárny po výstupu z autobusu jsme naměřili 4 μsv. Francouzští experti tu staví nový ochranný sarkofág. Ten, který kryje reaktor, má ţivotnost 20 let. Přesluhuje, mohl by začít prosakovat. Aţ se ten nový dostaví, najede po kolejích nad reaktor. Jeho ţivotnost je dalších 100 let, pak ho budou obnovovat. Najet má právě touto dobou, kdy čtete ve Zpravodaji tyto řádky. Nad ním mají vztyčit pyšný stoţár s heslem Vítězství člověka nad zářením ve 4 světových jazycích Stojí tu pomník obětavým hasičům, kteří doplatili ţivotem. Je jich 32 a počítají se mezi jediné oficiální oběti. (Kolik lidí však umřelo v průběhu doby na následky?). Přímo před elektrárnou strojí pomník všem obětavým lidem. V chladící nádrţi vedle budovy se prohání obrovští mutovaní sumci. Lze je krmit. Poslední zastávkou je městečko Černobyl, které je ve vnější zóně. Naproti jídelně, kde jsme dostali vynikající večeři (boršč, ukrajinské pelmeně, grilovanou rybu, a na závěr káva či čaj se zákuskem) je park se jmény vesnic, které musely být evakuované, jejich několik desítek, jen málo chybí do stovky. Podél silnice, po které se vracíme, jsou značky Nebezpečí radioaktivity. Sem byl zasypán a zahrnut pod zem pod zem nebezpečný radioaktivní materiál vniklý havárií. Pověstný červený les uţ jsme neviděli. Odumřel a padl. Říká se mu tak proto, ţe následkem ozáření zrudl, jak hynul. Vracíme se k hranici zóny. Musíme projít přes kontrolu ozáření, zda jsme nedostali vyšší dávku. Vše proběhlo v pořádku. Do Kyjeva jsme se vrátili večer a jdeme utahaní spát pro školní zpravodaj (pokračování příště veselejším tématem) Přednáška EXPEDICE ČERNOBYL NÁSLEDKY JADERNÉ HAVÁRIE Oba s Karlem Nekutem se angaţujeme v přednáškové činnosti. Karel na Rokycansku uspořádal jiţ 2 přednášky a třetí plánuje ve spolupráci se mnou v Mýtě, vstupenky jiţ zřejmě budou vyprodané. V Plzni a okolí pak jsem zorganizoval dvě reprízy, na které propaguji naši školu a projekt CZ.1.07/1.1.30/ Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech, za jehoţ přispění přednáška vznikla. Téma a propagace školy pronikla i do médií (Český rozhlas Plzeň a televize ZAK), kde jsem byl hostem. Na den (11:50) jsem se s vedením školy dohodl, ţe uspořádáme s Karlem Karlem Nekutem (4ST) reprízu úspěšné přednášky o Černobylu ve velké aule. Přednáška proběhla v rámci projektu Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech dne Je implicitně určena pro ţáky tříd 1ME, 3ME a 4EP, na které se tehdy nedostalo, a projevili zájem. Zveme i ostatní zaměstnance a případně ţáky školy (pokud bude v aule volno). Odbornější údaje o černobylské katastrofě D Í L P R V N Í : V L A S T N Í K A T A S T R O F A Petr Vlček Jaderná elektrárna V. I. Lenina (dnes známá jako Černobylská jaderná elektrárna) leží na severní Ukrajině. Její stavba začala v roce 1970 spolu s městem Pripjať, které slouţilo jako ubytování pro zaměstnance elektrárny. Ve své době to měla být se svými plánovanými deseti reaktory typu RBMK největší jaderná elektrárna světa, chlouba SSSR. Tyto plány ale přerušil 26. duben 1986, kdy po nezdařeném testu poslední dokončený reaktor číslo čtyři explodoval. Během testu se mělo ukázat, zda po dobu několika sekund bude při výpadku energie z reaktoru i ze záloţního zdroje turbogenerátor schopen napájet bezpečnostní systémy. Experiment se ale nezdařil a kombinovanou vinou obsluhy neznalé charakteristik reaktoru a vlastních konstrukčních nedostatků reaktoru došlo k prudkému zvýšení rychlosti řetězové reakce a k deformaci vedení regulačních a havarijních tyčí, které mají pohlcovat neutrony. Tyče nešly zasunout do aktivní zóny, výkon reaktoru strmě narostl a nahromaděná pára vyvinula takový tlak, ţe odmrštila t váţící víko reaktoru kolem půl druhé hodiny ráno a sou-

9 S T R Á N K A 9 SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara, Plzeň Klatovská Plzeň Telefon: Fax: info@spstrplz.cz www. spstrplz.cz časně vychrlila do ovzduší radioaktivní materiál. Brzy po havárii se k nehodě sjeli hasiči a začali poţár hasit vodou. Jádro reaktoru bylo ale rozţhavené na 2000 C a voda se začala rozkládat na vodík a kyslík, coţ bylo doprovázeno dalšími výbuchy, které měly za následek neustálé chrlení radioaktivních částic do ovzduší. Teprve ráno se zjistily plné následky havárie a přivolaný komisař začal situaci řešit. Do Černobylu svolal tisíce členů armády a jiných pracovníků, aby začali pracovat na odklízení trosek a do reaktoru byl shazován písek společně s kyselinou boritou, která pohlcuje neutrony. Část střechy ale takovou zátěţ nevydrţela a zřítila se, coţ mělo za následek další únik radioaktivního materiálu. Aţ třetí den po havárii bylo z oblasti evakuováno kolem lidí, z toho obyvatel města Pripjať. Poté byl reaktor postupně zapečetěn sarkofágem postaveným průmyslovými roboty společně s likvidátory. Krátce po nehodě přišlo o ţivot 31 lidí, většina na akutní nemoc z ozáření. Odhady počtu obětí následného ozáření se velmi různí. Tehdejší sovětské vedení událost tajilo. Kromě jistého strachu z okolního světa bylo jistě i ohroţení bombastických prvomájových oslav v Kyjevě a dalších městech. V pondělí, dne , jsme při fyzice na vysoké škole měřili radioaktivitu v rámci laboratorních prací. Naměřili jsme 10x vyšší hodnoty, neţ je přirozené radioaktivní pozadí. Asistentka nevěřila našim výsledkům. Teprve dne , vystoupil v ţivém vysílání na mnoha televizích po celém světě tehdejší nejvyšší představitel SSSR M. Gorbačov, situaci vysvětlil a omluvil se světu. Teprve poté směla naše komunistická vláda situaci řešit Osobně jsem se o katastrofě dozvěděl hned v úterý po našem měření, neboť jsme tehdy navštívili v rámci odborné exkurze televizní studio na Kavčích horách a můj kamarád, který nás provázel, nás se situací téměř potají seznámil. Riskoval svoji budoucnost Pouţitá literatura: VLČEK, P.: Přednáška v rámci projektu Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech, reg. č. CZ.1.07/1.1.30/ Internetové odkazy: Okřídlená rčení J A K, K D E A P R O Č V Z N I K L A N Ě K T E R Á S L O V A, J M É N A, R Č E N Í, Ú S L O V Í, P O Ř E K A D L A A P Ř Í S L O V Í, K T E R Á S E V Y S K Y T U J Í V S O U Č A S N É Č E Š T I N Ě? Izabela Macnerová Jobova zvěst Jobova zvěst, lidově jobovka, je nenadálá zpráva o nečekaném a jen těžko uvěřitelném neštěstí. Vznik tohoto rčení je spojen s biblickou postavou, bohatým, spravedlivým a všemi oblíbeným Jobem. Job měl celkem deset dětí, které se jednoho dne sešly na oslavě u nejstaršího syna. Job se ţenou zůstali doma, ale moc klidu si neuţili. Jeden za druhým k nim přibíhali poslové se špatnými zprávami o útocích nepřátel, pobitých nebo odvedených stádech, spálené či podupané úrodě. Nejhorší ze všech však byla zpráva o smrti jeho dětí, jeţ se svými rodinami zahynuly ve zříceném domě. Jako mávnutím kouzelného proutku se z boháče stal ţebrák, opuštěný jako kůl v plotě. Ale Job si nestěţoval, neţehral na svůj osud a dál velebil boha Jahva, i kdyţ posléze onemocněl malomocenstvím. Ţena se mu posmívala a přátelé ho začali pomlouvat, ţe prý musel být velkým hříšníkem, kdyţ ho bůh tak krutě trestá. Leč Jahve se nakonec nad Jobovou pokornou statečností slitoval a uzdravil ho. Opět z něj učinil zámoţného muţe a znovu se mu narodilo sedm synů a tři dcery. Ţil pak ještě sto čtyřicet let a viděl vyrůstat své děti, vnoučata i pravnoučata. Zpravodaj připravuje J. Gruber (gruber@spstrplz.cz). Za obsah příspěvků odpovídají autoři. Toto číslo vyšlo v únoru 2014.

Metodické pokyny k pracovnímu listu č třída JADERNÁ ENERGIE A NEBEZPEČÍ RADIOAKTIVITY PRO ŽIVOT

Metodické pokyny k pracovnímu listu č třída JADERNÁ ENERGIE A NEBEZPEČÍ RADIOAKTIVITY PRO ŽIVOT Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 6 7. třída JADERNÁ ENERGIE A NEBEZPEČÍ RADIOAKTIVITY PRO ŽIVOT DOPORUČENÝ ČAS K VYPRACOVÁNÍ: 45 minut INFORMACE K TÉMATU: JADERNÁ ENERGIE A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Za normálního

Více

Monitoring mediálních výstupů

Monitoring mediálních výstupů Monitoring mediálních výstupů Fórum realitních, stavebních a investičních příležitostí na Plzeňsku FINPEX 2014 Monitorované období: 1. září 15. října 2014 Zpracovala: Mgr. Martina Kurfirstová, ImaginePR,

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Univerzita Pardubice/Ústav elektrotechniky a informatiky Název projektu: Vytváření příležitostí

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Datum konání: 20. 2. 22. 2. 2018 Účastníci: Zpráva: 2. VK

Více

3. ročník soutěže Objevujte jinak!

3. ročník soutěže Objevujte jinak! 3. ročník soutěže Objevujte jinak! (září 2014 květen 2015) TECHMANIA SCIENCE CENTER, PLZEŇSKÝ KRAJ, MĚSTO PLZEŇ 3. ročník soutěže Objevujte jinak! (září 2014 květen 2015) O SOUTĚŽI Soutěž vznikla jako

Více

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného

Více

PODPORA TALENTOVANÝCH ŽÁKŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI ODBORNÝ ŘEMESLNÝ KEMP TRUHLÁŘ

PODPORA TALENTOVANÝCH ŽÁKŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI ODBORNÝ ŘEMESLNÝ KEMP TRUHLÁŘ PODPORA TALENTOVANÝCH ŽÁKŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI ODBORNÝ ŘEMESLNÝ KEMP TRUHLÁŘ SBORNÍK OBSAH 1. OBSAH... 1-2 2. ÚVOD. 3 3. LEKTOŘI 3 4. ČASOVÝ HARMONOGRAM.. 4-5 5. ZAHÁJENÍ... 6 6. ODBORNÁ ČÁST.. 7-9 7. ZÁVĚR

Více

Ekologické aktivity, exkurze, praxe. EKO GYMNÁZIUM Praha má svůj mírový strom

Ekologické aktivity, exkurze, praxe. EKO GYMNÁZIUM Praha má svůj mírový strom Ekologické aktivity, exkurze, praxe 2. 9. Prima až 4. ročník program Ornity Desatero sov 8. 10. Exkurze do Botanické zahrady, septima - Ing. Mgr. H. Kadlecová 9. 10. Porada k projektu ENERSOL 2015 - RNDr.

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY KDE NÁS NAJDETE Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkovo náměstí 87 580 02 Havlíčkův Brod 2 Telefon: + 420 569 400 499 GSM: + 420 777 327 844 Fax: + 420 569 400 490 E-mail: knihovna@kkvysociny.cz

Více

P12 Ukázka rozhovoru s podrobným kódováním. P14 Ukázka rozhovoru s barevným kódováním. P15 Internetové odkazy na muzea, projekty a vědecká pracoviště

P12 Ukázka rozhovoru s podrobným kódováním. P14 Ukázka rozhovoru s barevným kódováním. P15 Internetové odkazy na muzea, projekty a vědecká pracoviště Přílohy 1 Seznam příloh P1 Informační dopis pro rodiče P2 Obrázek vědce (Ivan) P3 Obrázek vědce (Karel) P4 Obrázek vědce (Anna) P5 Obrázek vědce (Bára) P6 Obrázek vědce (Cecil) P7 Obrázek vědce (David)

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA

Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA Zápis ze závěrečné hodnotící konference Systém kariérového poradenství v počátečním vzdělávání v Ústeckém kraji KARIÉRA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.13/11.0001 Datum konání: dne 25. června 2010

Více

TECHNOhrátky. Projekt na podporu technického vzdělávání v Pardubickém kraji

TECHNOhrátky. Projekt na podporu technického vzdělávání v Pardubickém kraji Projekt na podporu technického vzdělávání v Pardubickém kraji 2014 - charakteristika projektu Projekt Odboru školství a kultury KÚ Pardubického kraje, garantem Centrum celoživotního vzdělávání Pardubického

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

Přehled aktivit v období únor květen 2015

Přehled aktivit v období únor květen 2015 Přehled aktivit v období únor květen 2015 3.2.2015 - seminář 3D MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE Semináře se účastnilo 17 žáků třídy 4.M - obor mechanik seřizovač a mechanik seřizovačmechatronik a proběhl ve firmě Czech

Více

Studijní pobyt v Turecku

Studijní pobyt v Turecku Studijní pobyt v Turecku V květnu tohoto roku jsem měla moţnost společně s dalšími účastníky studijní návštěvy poznat město Afyonkarahisar v Turecku, o jehoţ existenci jsem do té doby neměla ani potuchy.

Více

KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY. Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie

KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY. Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie Ve dnech 14. až 15. května proběhl v Plzni další, tentokrát již osmý díl pravidelného setkání členů Klubu Světa energie. Tématem

Více

CZ.1.07/2.3.00/ Prezentace projektu MŠMT Ing. J. Svatošová manažerka projektu

CZ.1.07/2.3.00/ Prezentace projektu MŠMT Ing. J. Svatošová manažerka projektu http://step.vscht.cz/ CZ.1.07/2.3.00/35.0019 Prezentace projektu MŠMT 13.3.2014 Ing. J. Svatošová manažerka projektu O PROJEKTU Projekt je realizován VŠCHT Praha bez partnera v rámci OP VK prioritní osy

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ACADEMIA MERCURII SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA, S.R.O. 547 01 NÁCHOD, SMIŘICKÝCH 740 ASPnet UNESCO VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Tel./fax: +420 426 893 E-mail: info@academiamercurii.cz, ptackova@academiamercurii.cz

Více

Zápis z pracovní stáže do Linköpingu ve Švédsku

Zápis z pracovní stáže do Linköpingu ve Švédsku Zápis z pracovní stáže do Linköpingu ve Švédsku Termín konání: 26.4.2010 30.4.2010 Místo konání: Linköping ve Švédsku Přítomni: Pracovní stáţe se zúčastnili zástupci předkladatele projektu a partnerů projektu

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_136 Jméno autora: Mgr. Eva Mohylová Třída/ročník:

Více

Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji

Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji REALIZÁTOR Středisko služeb školám, Plzeň, Částkova 78 PODPOŘENO 2012 až 2018 z rozpočtu Plzeňského kraje 2010 a 2011 - z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky (OP Vzdělávání

Více

QUO VADIS, VZDĚLÁVÁNÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI? AKTIVITY PLZEŇSKÉHO KRAJE K PODPOŘE ROZVOJE DIGITÁLNÍCH TECHNOLOGIÍ VE ŠKOLSTVÍ

QUO VADIS, VZDĚLÁVÁNÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI? AKTIVITY PLZEŇSKÉHO KRAJE K PODPOŘE ROZVOJE DIGITÁLNÍCH TECHNOLOGIÍ VE ŠKOLSTVÍ QUO VADIS, VZDĚLÁVÁNÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI? AKTIVITY PLZEŇSKÉHO KRAJE K PODPOŘE ROZVOJE DIGITÁLNÍCH TECHNOLOGIÍ VE ŠKOLSTVÍ Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Plzeňského kraje seminář Využívání digitálních

Více

PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17.

PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17. PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17.0058 Zpráva z odborné stáže na pracovišti Protonového centra v Praze na

Více

Ústav historických věd

Ústav historických věd Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě 2017-8 Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech

Více

Zpráva z pracovní cesty

Zpráva z pracovní cesty Zpráva z pracovní cesty Projekt: Erasmus +, 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 6. 2. 10. 2. 2017 Místo: Obchodní akademie, SOŠ a JŠ Hradec Králové Název akce: mezinárodní vzdělávací aktivita v Česku V týdnu

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Příloha monitorovací zprávy: Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Restaurátorský přístup v péči o autentické památky, seminář 9. listopadu

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 18.1.2012.... 2 1.2 Baumit Akademie, 24.1.2012....2

Více

Partnerská škola: OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTO - OSAO

Partnerská škola: OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTO - OSAO Zpráva z projektu Radek Havlík Název projektu: Na zkušenou pro lepší kvalitu odborného vzdělávání (zkráceně: Na zkušenou za vzděláním) Projekt je veden pod evidenčním číslem: CZ/13/LLP-LdV/VETPRO/134183

Více

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II Pozvánka na netradiční vzdělávací akci EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II Milí přátelé, srdečně Vás zveme na netradiční víkendovou prakticky orientovanou vzdělávací akci, kterou pořádají a Krajská

Více

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti KOUZLO STARÝCH MAP SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti Alena Vondráková, Stanislav Popelka 4. 10. 2016 ZLÍN PROČ KOUZLO STARÝCH MAP? staré mapy

Více

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Učíme se pro praxi Číslo projektu: 2018-1-CZ01-KA101-047440 Závěrečná zpráva Název mobility: Job Shadowing Jméno účastníka: Mgr. Lenka Aoudj Místo kurzu: Hamburk,

Více

Očekávaný výstup: Hodnocení:

Očekávaný výstup: Hodnocení: NÁRODNÍ DIVADLO Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_05 Tématický celek: Historie a umění Autor: Mgr. Gabriela Šišková

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Zpráva ze zahraniční cesty

Zpráva ze zahraniční cesty Zpráva ze zahraniční cesty Místo: Nowy Sacz, Bochnia (Polsko) Termín: 9. 14. 9. 2008 Účastník cesty: Bohumír Brom (NA Praha) Účel cesty: Účast na konferenci Archiwa Europy Srodkowej. Wspólne dziedzictwo,

Více

CELOSTÁTNÍ PŘEHLÍDKA SOČ PLZEŇ 2014 13. 15. červen

CELOSTÁTNÍ PŘEHLÍDKA SOČ PLZEŇ 2014 13. 15. červen CELOSTÁTNÍ PŘEHLÍDKA SOČ PLZEŇ 2014 13. 15. červen VÍTEJTE Milí studenti, SOČkaři, účastníci 36. ročníku soutěže Středoškolské odborné činnosti, vítáme Vás v Plzni, metropoli Plzeňského kraje a Evropském

Více

Den Středočeského kraje Knihovna prvorepubliková Místo: v prostorách celé knihovny Kdy: neděle , od 9:00 do 14:00 Vstup: zdarma

Den Středočeského kraje Knihovna prvorepubliková Místo: v prostorách celé knihovny Kdy: neděle , od 9:00 do 14:00 Vstup: zdarma Tisková zpráva 1. 11. 2018 Do Středočeské vědecké knihovny v Kladně na Den Středočeského kraje a oslavu 100. výročí samostatnosti Československa zavítalo více než 300 návštěvníků Akce: Den Středočeského

Více

Odborná knihovnická exkurze do Krakova

Odborná knihovnická exkurze do Krakova Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná knihovnická exkurze do Krakova Datum konání: 8. - 11. května 2017 Účastníci: vybraní studenti

Více

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE SBORNÍK SOŠ A SOU MŠP LETOVICE A JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ENERSOL 2006 Co o této soutěži víme a jak probíhala? ENERSOL 2006 je soutěž, která byla vyhlášena MŠMT. Regionálním vzdělávacím centrem (RVC) pro obnovitelné

Více

PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU

PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU EKONOM - nové formy výuky ekonomických odborných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14.0170 v rámci semináře Výměna zkušeností s realizací projektu OPVK PRAHA 6. února 2014 1 Stručné

Více

KONFERENCE... 1 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE... 5 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE SLOVENSKO OBECNÍ DŮM TRAMVAJ S LOGEM ŠKODA JS... 21

KONFERENCE... 1 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE... 5 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE SLOVENSKO OBECNÍ DŮM TRAMVAJ S LOGEM ŠKODA JS... 21 OSLAVY 60. VÝROČÍ ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI Obsah KONFERENCE... 1 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE... 5 AKCE PRO ZAMĚSTNANCE SLOVENSKO... 16 OBECNÍ DŮM... 18 TRAMVAJ S LOGEM ŠKODA JS... 21 KONFERENCE Šedesáti letům jaderného

Více

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem

Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem Na začátku září zahájil Středočeský kraj realizaci projektu Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeském krajem. Díky

Více

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2011

Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2011 Statistika návštěvnosti města Český Krumlov za rok 2011 Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s.r.o. Úsek cestovního ruchu Destinační management Náměstí Svornosti 2 381 01 Český Krumlov www.ckrumlov.cz/destination

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo stránky: 1.1 Odborný seminář a setkání EKIS, 2. 3.10.... 2 1.2 Dny energetického poradenství

Více

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Č.j. : 239/09 Skartační znak: S 5 Spisový znak: A. 1. 6. Účinnost od : 15. 8. 2009 INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE 1. Název a sídlo: MATEŘSKÁ

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Obnovitelné zdroje energie Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.08 Vzdělávací oblast: Přírodověda zdroje energie Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané

Více

Další informace o projektu Egronet jsou přístupny na webové adrese www.egronet.de (stránky jsou i v českém jazyce) a na www.egronet.cz.

Další informace o projektu Egronet jsou přístupny na webové adrese www.egronet.de (stránky jsou i v českém jazyce) a na www.egronet.cz. EgroNet Pojem: EgroNet je systém přeshraniční veřejné osobní dopravy, který je pohodlný, šetrný k ţivotnímu prostředí, komfortní a hospodárný. EgroNet nabízí moţnost cestovat tramvají, autobusem a vlakem

Více

V Y K Ř I Č N Í K. Ročník: XVIII ČASOPIS ZŠ Čáslav - náměstí ŠKOLNÍ ROK: 2014/2015 Číslo: 7

V Y K Ř I Č N Í K. Ročník: XVIII ČASOPIS ZŠ Čáslav - náměstí ŠKOLNÍ ROK: 2014/2015 Číslo: 7 V Y K Ř I Č N Í K Ročník: XVIII ČASOPIS ZŠ Čáslav - náměstí ŠKOLNÍ ROK: 2014/2015 Číslo: 7 Dětský aquatlon Čáslav 2015 Ve čtvrtek 30. dubna 2015 se v Čáslavi konal 1. ročník plavecko-běžeckého poháru škol

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Radim Farana děkan

Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Radim Farana děkan 1 Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Radim Farana děkan Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ISO 9001 : 2001 CQS 2258/2007 CZ 2258/2007 2 Nové talenty pro vědu

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN Informace o studiu Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, 760 01 Zlín Telefony: spojovatelka 577 005 311 sekretariát 577 005 313 ředitel 577 005 312 Fax: 577 005 333 E-mail:

Více

Martin Jurek přednáška

Martin Jurek přednáška Martin Jurek přednáška 11. 12. 2014 (angl. anthropogenic hazards, human-made hazards) hrozby související s lidskou chybou, zanedbáním či záměrným poškozením, případně se selháním lidmi vytvořené konstrukce

Více

Máme stále co nabídnout

Máme stále co nabídnout Střední odborné učiliště, Blatná, U Sladovny 671 Máme stále co nabídnout Termín pro podání přihlášek do prvních ročníků středních škol se nezadrţitelně blíţí. Ţáci vycházejících ročníků základních škol

Více

CŽV na FI, Telč 14. 4. 2009. Celoživotní vzdělávání na Fakultě informatiky MU

CŽV na FI, Telč 14. 4. 2009. Celoživotní vzdělávání na Fakultě informatiky MU Celoživotní vzdělávání na Fakultě informatiky MU Přehled aktivit CŽV na FI Studium jednotlivých předmětů akreditovaných studijních programů v rámci CŽV Další vzdělávání pedagogických pracovníků Speciální

Více

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání 2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání KOMBINOVANÝ KURZ PRO UČITELE NĚMČINY HORIZONTE INSTITUT FÜR SPRACHE, KOMMUNIKATION

Více

Seznam navštívených škol je uveden níže.

Seznam navštívených škol je uveden níže. Zápis ze vzdělávací akce EDUBUS mobilní polytechnická laboratoř uskutečněné v rámci projektu MAP II ORP Strakonice reg. číslo CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Ojedinělý vzdělávací projekt, který umožňuje

Více

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0009 Klíčová aktivita 1: Inovace a vybavení dílen praktického vyučování

Více

DOBRÝ SLUHA ALE ZLÝ PÁN. Dana Drábová

DOBRÝ SLUHA ALE ZLÝ PÁN. Dana Drábová DOBRÝ SLUHA ALE ZLÝ PÁN Dana Drábová JADERNÁ ENERGIE: DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN Potenciální riziko jaderných elektráren spočívá v možnosti ztráty kontroly nad įízením štěpné įetězové reakce a v množství

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Jaderné elektrárny I, II.

Jaderné elektrárny I, II. Jaderné elektrárny I, II. Jaderné elektrárny I. Úvod do jaderných elektráren, teorie reaktorů, vznik tepla v reaktoru a ochrana před ionizujícím zářením. Jaderné elektrárny II. Jaderné elektrárny typu

Více

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2010 KATEDRA 714

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2010 KATEDRA 714 HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2010 KATEDRA 714 Oblast studijní a pedagogická - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, výpočetní techniky, algoritmizace, datových struktur a numerických

Více

Výroční zpráva. občanského sdružení. Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta. za rok 2008

Výroční zpráva. občanského sdružení. Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta. za rok 2008 Výroční zpráva občanského sdružení Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta za rok 2008 Občanské sdružení Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta Noskov 21, pošta Mladá Voţice 391 43 IČ: 27037690,

Více

Dotkni se 20. století! Mgr. Nina Milotová Bc. Kristýna Hlavatá

Dotkni se 20. století! Mgr. Nina Milotová Bc. Kristýna Hlavatá Dotkni se 20. století! Mgr. Nina Milotová Bc. Kristýna Hlavatá Seminář Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK MŠMT, Corso IIa, 2. prosince 2014 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ.1.07/1.1.00/26.0077,

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

Diskuze Knihovna věc veřejná v Libereckém kraji [1]

Diskuze Knihovna věc veřejná v Libereckém kraji [1] [1] Autor: KONVALINKOVÁ, Blanka [2], KROULÍKOVÁ, Dana [3] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 3 [4] Rubrika: Trendy v knihovnách [5] Klíčová slova: Knihovna věc veřejná [6] Region: 07 Liberecký region [7] Ve

Více

Lidské zdroje pro Skupinu ČEZ náborové aktivity. Jihlava 1.7.2011 Linda Štraubová Strategický nábor Skupiny ČEZ

Lidské zdroje pro Skupinu ČEZ náborové aktivity. Jihlava 1.7.2011 Linda Štraubová Strategický nábor Skupiny ČEZ Lidské zdroje pro Skupinu ČEZ náborové aktivity Jihlava 1.7.2011 Linda Štraubová Strategický nábor Skupiny ČEZ SKUPINA ČEZ SE PŘEDSTAVUJE akciová společnost ČEZ byla zaloţena v roce 1992, hlavním akcionářem

Více

Od roku 2002 bylo v kategorii STUDENT ČEEP rozděleno Kč!!!

Od roku 2002 bylo v kategorii STUDENT ČEEP rozděleno Kč!!! Již 16. GALAVEČER prestižní celostátní soutěže hostila Aula ČVUT - Betlémská kaple v Praze. Zde se konají ta nejvýznamnější setkání akademické sféry; dne 20. 11. 2018 se zde uskutečnilo setkání elity české

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2014 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 15.1.2014... 2 1.2 Seminář v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství).

6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství). 6. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství) Dne 8. 3. 2013 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil již 6. ročník regionální soutěže

Více

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři,

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři, ZŠ Brněnec 3. číslo časopisu Školák školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz Vážení čtenáři, právě držíte v ruce třetí číslo školního časopisu ve školním roce 2015 / 2016. Redakce školního časopisu si

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky

Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky POSPOLU pilotáž Registrační číslo projektu: CZ.1.07/4.1.00/33.0015 Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Bruntál, p. o. Metodický pokyn zapojení odborníka z praxe do výuky Zpracoval: Ing. Pavel

Více

JADERNÁ ENERGIE. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012. Ročník: devátý

JADERNÁ ENERGIE. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012. Ročník: devátý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková JADERNÁ ENERGIE Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemické reakce; chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

pořádá AKCE NA DEN DĚTÍ DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ

pořádá AKCE NA DEN DĚTÍ DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ JIHLAVSKÁ UNIE NESLYŠÍCÍCH ( založena roku 1948 ) zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících Polenská 4382/2c, 586 01, Jihlava IČ 66598940 mobil/sms: 721 275 691 http://www.jihlava-un.eu/ E-mail:

Více

Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014

Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014 Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014 V neděli 30. listopadu jsme dorazili společně se studenty z holičské střední školy do rakouského Gänserndorfu. Zde už na nás čekali rodiče z hostitelských rodin, kteří

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ MAP ORP Žďár nad Sázavou

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ MAP ORP Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ MAP ORP Žďár nad Sázavou Aktivita: Budování znalostních kapacit Verze: 1. 10. 2017 Vzdělávací akce Lektor Termín konání Matematická pregramotnost Mgr. Lenka Bínová 20. března

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

Vážení a milí účastníci 4. ročníku soutěžní přehlídky. Mozart opět v Olomouci 2015 )

Vážení a milí účastníci 4. ročníku soutěžní přehlídky. Mozart opět v Olomouci 2015 ) Vážení a milí účastníci 4. ročníku soutěžní přehlídky Mozart opět v Olomouci 2015! Jménem pořádajícího klavírního oddělení ZUŠ Žerotín Olomouc Vás chci co nejsrdečněji pozvat do Olomouce a vyjádřit přání,

Více

Dny otevřených dveří

Dny otevřených dveří Okres Plzeň - město Dny otevřených dveří Gymnázium L. Pika Opavská 21, Plzeň Informace podá: Mgr. Fenclová Telefonní číslo: 377 183 314 Den otevřených dveří: 6.12.2011, 17.1.2012 (informační den) Masarykovo

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Zpráva ze semináře v ČESKÉM KRUMLOVĚ: KA4 Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Restaurátorský přístup v péči o autentické památky, seminář

Více

ZPRAVODAJ JIHLAVSKÉ ASTRONOMICKÉ SPOLEČNOSTI. 23. září 2013 01 / 2013. OBSAH ČÍSLA o Zpravodaj o Noc vědců 2013 o Astronomický kroužek

ZPRAVODAJ JIHLAVSKÉ ASTRONOMICKÉ SPOLEČNOSTI. 23. září 2013 01 / 2013. OBSAH ČÍSLA o Zpravodaj o Noc vědců 2013 o Astronomický kroužek ZPRAVODAJ JIHLAVSKÉ ASTRONOMICKÉ SPOLEČNOSTI 23. září 2013 01 / 2013 Nepravidelný zpravodaj o činnosti Jihlavské astronomické společnosti. K odběru zpravodaje se lze přihlásit na www.jiast.cz nebo na mailu

Více

SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. Bartoškova 28, Praha 4

SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. Bartoškova 28, Praha 4 SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i Bartoškova 28, 140 00 Praha 4 www.suro.cz 1 STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. zřízen SÚJB v 1995 Poslání ústavu: ochrana před ionizujícím zářením v oblastech

Více

Mezinárodní spolupráce školy

Mezinárodní spolupráce školy Mezinárodní spolupráce školy Ve školním roce 2010 2011 dosáhla naše škola v mezinárodní spolupráci historického úspěchu. Se společným česko polským projektem středních škol Zmizelé a nalézané osudy. Memento

Více

40. výročí školy. Pěvecká soutěž

40. výročí školy. Pěvecká soutěž 40. výročí školy 4. 10. 2014 se u příležitosti 40. výročí založení školy uskutečnilo setkání současných i bývalých zaměstnanců s vedením školy a města. V rámci oslav proběhl den otevřených dveří, kdy mohli

Více

Hodnocení celoškolní akce

Hodnocení celoškolní akce Projekt Zvýšení technologické úrovně řemeslných oborů reg. č. CZ.1.07/1.1.32/01.0028 Spolufinancováno z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Hodnocení celoškolní akce Projektový

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Biologie V rámci projektu Modulární systém dalšího vzdělávání

Více

Š kolní kolo chemicke olympiá dy

Š kolní kolo chemicke olympiá dy Š kolní kolo chemicke olympiá dy Během měsíce ledna proběhlo školní kolo chemické olympiády kategorie D, které obsahovalo domácí část, kontrolní test a praktickou část v chemické laboratoři. Olympiády

Více

Představení Fakulty strojní ZČU. Vítejte na FST ZČU v Plzni

Představení Fakulty strojní ZČU. Vítejte na FST ZČU v Plzni Představení Fakulty strojní ZČU Vítejte na FST ZČU v Plzni Fakulta strojní, ZČU v Plzni Kde nás najdete v rámci ZČU Knihovna CIV - Centrum informatizace a výpočetní techniky Katedra tělesné výchovy a sportu

Více

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích Jan Holovský Ministerstvo kultury a projekt Vzdělávat a bavit Projekt Vzdělávat a bavit, spojuje

Více

Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví

Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví 6.4.2017 Pardubice Ing. Radana Šašková, koordinátorka projektu MAP ORP Klatovy Projekt Zpracování Místního akčního plánu rozvoje

Více

Kurz španělštiny ve Valencii.

Kurz španělštiny ve Valencii. Kurz španělštiny ve Valencii. Valencie Valencie se nachází na středomořském pobřeží Španělska, je to moderní město plné historie i kultury. Výborné klima, písčité pláže, i, navíc, obrovské množství kulturních

Více

ZKUŠENOSTI S GRANTY VISK 5 A 7. Štěpánka Běhalová Muzeum Jindřichohradecka

ZKUŠENOSTI S GRANTY VISK 5 A 7. Štěpánka Běhalová Muzeum Jindřichohradecka ZKUŠENOSTI S GRANTY VISK 5 A 7 Štěpánka Běhalová Muzeum Jindřichohradecka Co jsou VISKY Program MK ČR Veřejné informační sluţby knihoven http://visk.nkp.cz/ - VISK 2 9 Muzejní knihovny se zapojují především

Více

DOKUMENTACE. Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A.

DOKUMENTACE. Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A. DOKUMENTACE Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A. stolzel@svkpl.cz Krátká zpráva Dne 26. září uskutečnila Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Německá knihovna, společně s 10 institucemi z

Více