Lekce 8: Opakování a netiketa

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lekce 8: Opakování a netiketa"

Transkript

1 Lekce 8: Opakování a netiketa Teoretický úvod: Netiketa představuje pomyslnou sbírku pravidel a zásad, které by se měly dodržovat v internetovém světě, který čím dál víc proniká do našich domovů. Stejně jako v reálném světě, tak i v tom internetovém bychom měli dodržovat základní pravidla slušnosti a chovat se jako civilizovaní tvorové. Proto také bylo stanoveno následující dvanáctero netikety: 1. Nezapomínáme, že na druhém konci jsou lidé a ne počítač. To, co napíšeme do počítače, bychom možná dotyčnému nikdy neřekli do očí. 2. Dodržujeme obvyklá pravidla slušnosti normálního života. Co je nevhodné v obvyklém životě, je samozřejmě nevhodné i na internetu. 3. Zjišťujeme si taktně, s kým mluvíme. Politika, náboženství a podobné problémy by měly být diskutovány s taktem a v mezích slušnosti. 6. Pomáháme v diskuzích. Pokud má někdo v diskuzi nějaký problém a my známe odpověď, odpovíme mu. Někdo jiný pak zase pomůže jindy nám. 7. Respektujeme soukromí jiných. Pokud nám omylem přišla zpráva, která nám nepatří, je vhodné ji smazat a taktně upozornit odesilatele. 8. Nezneužíváme svoji moc či své vědomosti. 9. Odpouštíme ostatním chyby. I my je děláme. Nevysmíváme se ostatním. 10. Nešíříme hoaxy (řetězové maily). 11. Nerozesíláme spam a reklamu. 12. Neporušujeme autorská práva. Klíč vyhovuje, když odemkne zámek R. K. Sprenger Cíl lekce: Opakování a vysvětlení zásad netikety Časový plán: Aktivita Lov na Zvědavce 20 min Aktivita Cestovatel 30 min Aktivita Představte se prosím 20 min Zásady netikety 20 min 4. Bereme ohled na druhé. Nezveřejňujeme nepravdivé, nebo i pravdivé, ale choulostivé informace. 5. Je vhodné psát s diakritikou. Vyvarujeme se tak nedorozumění. Pokud jsme z nějakého důvodu nuceni psát bez diakritiky, snažíme se používat správný pravopis. Pomůcky: Seznamy třídy, papíry, tužky Pracovní listy č. 03, 12 a 13 Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji

2 1 Než si povíme něco nového, pojďme si zopakovat několik věcí o vyjednávání. Říkali jsme si, že je dobré nepoužívat záporné otázky. Vzpomenete si, co jsou to záporné otázky? Výborně, pojďme si to připomenout ve hře. V jedné z předchozích hodin jste se potkali se stvořením, které se jmenuje Zvědavec. Vědcům se podařilo tato stvoření prozkoumat a zjistili, že existují dva druhy. Ty nazvaly Zvědavcus pozitivus a Zvědavcus negativus. Zatímco Zvědavcus pozitivus klade pouze pozitivní otázky, tzn. otázky, které nezačínají na ne, Zvědavcus negativus používá pouze záporné otázky, neboli otázky, které na ne začínají. Oba druhy jsou poměrně vzácné, nicméně Zvědavce pozitivuse už chodí po světě pouze pár exemplářů. Bylo by ale dobré alespoň jednoho z nich odchytit, aby mohl být dále prozkoumán. Byli jste proto vysláni na expedici, jejímž cílem je odchyt několika exemplářů Zvědavce. To se vám podařilo. Jediné co zbývá, je zjistit, zda se ve skupince vyskytuje také vzácný Zvědavcus pozitivus. Rozdáme dětem nakopírovaný seznam třídy. Každé z dětí pak necháme vylosovat kartičku s druhem Zvědavce (viz příloha č. 11), kterého budou představovat. Ostatním svoji roli neprozrazují. Poté si děti na papír připraví cca 5 libovolných otázek, na které se budou ostatních ptát musí přitom dodržet určený druh Zvědavce. Otázky zkontrolujeme. Poté necháme děti chodit po třídě, potkávat se a pokládat si navzájem otázky nemusí na ně odpovídat. Na základě položených otázek se pak snaží určit tři Zvědavce, kteří patří do druhu Zvědavcus pozitivus. Své tipy si děti napíší k příslušnému jménu spolužáka v seznamu třídy. Po cca 10 minutách aktivitu ukončíme a dětí se zeptáme na jejich tipy. Aktivitu zakončíme krátkou reflexí, pro kterou můžeme využít otázek typu: Jak můžeme třídit otázky? Jaké odpovědi vás nejčastěji napadaly, když se vás někdo zeptal negativní otázkou? Který typ otázek je podle vás lepší? S kterými otázkami se nejčastěji setkáváte? V čem vidíte výhodu pozitivních otázek? K čemu se hodí? Který typ je podle vás vhodnější pro vyjednávání? Proč si to myslíte?

3 2 Teď vyzkoušíme něco jiného. Představte si, že se chystáte na cestu kolem světa. Je to lákavá představa? Během cesty navštívíte země, které máte napsané na seznamu, který jste dostali. Pomalu si balíte všechny důležité věci na cestu, jako jsou fén, pastelky, 8 rolí toaletního papíru, váš oblíbený plyšák a podobně. Přemýšlíte nad tím, jaké to asi bude, s kolika novými lidmi se asi potkáte a zda se s nimi domluvíte. Tu vám bleskne hlavou, že by bylo dobré vědět alespoň jak pozdravit v jazycích každé země, kterou navštívíte. Sednete proto k internetu a začnete pátrat. Úkolem dětí bude s pomocí internetu nebo slovníků zjistit, jak vypadají pozdravy Dobrý den a Ahoj v různých zemích. Odpovědi zapíší do pracovního listu. Správné výsledky by měly vypadat asi takto: Země Dobrý den Ahoj Německo Guten Tag Grüß Dich, hallo Anglie Good day Hi Španělsko Buenos dias Hola Čína Ni hao Ni hao Rusko здравствуй привет Itálie Buon giorno Ciao, salve Francie Bonjour Salut Poté vybereme 7 dětí. Ty budou představovat cestovatele, kteří dorazili do dané země. Zbytek třídy představuje domorodce. Každého z cestovatelů necháme vylosovat jednu ze situací, kterou potřebuje vyřešit. Problém je v tom, že si s domorodci vzájemně nerozumí domorodci totiž nemluví jazyky, které umí cestovatelé. Úkolem cestovatelů je získat požadovanou informaci, respektive vyřešit zadaný úkol (viz příloha č. 12). Nesmí přitom použít češtinu. Po tomto vysvětlení pošleme cestovatele za dveře, kde si každý z nich připraví způsob, jakým bude jednat s domorodci. Zbytku třídy vysvětlíme tak, aby to cestovatelé neslyšeli, že na ně nesmí reagovat, dokud je nepozdraví v jejich rodné řeči (např. všichni budou nehnutě sedět se zavřenýma očima, které otevřou teprve, až zazní pozdrav v příslušné řeči, nebo budou k cestovateli otočeni zády apod.). Poté se musí pokusit zjistit, co cestovatel potřebuje a snažit se mu pomoci. Nesmí k tomu ale použít češtinu. Necháme děti zaujmout dohodnutou pozici a zavoláme zpět cestovatele. Řekneme jim, že dorazili do země, kterou náhodně vybereme z výše uvedeného seznamu a dál, že už je na nich, jak se s domorodci domluví. Na splnění úkolu mají 3 minuty. Po vypršení času je na řadě další cestovatel.

4 Cestovatelé, kteří splní úspěšně svůj úkol, nestranně pozorují další průběh hry. Snažení dvojic nijak nekomentujeme, případné úspěchy a neúspěchy shrneme až v rámci reflexe. Podle časových možností tímto způsobem postupně vystřídáme všech 7 dvojic cestovatelů. Aktivitu uzavřeme reflexí, jejímž cílem je uvědomění si pozdravu coby vhodného zahájení jakékoliv komunikace s druhým (cizím i známým). Děti by si měly připomenout, že pozdrav patří mezi základy slušnosti, že nám pomáhá upoutat pozornost druhého a začít rozhovor. Pro samotnou reflexi lze využít otázek typu: Jaký to byl pocit, když s vámi domorodci nejprve odmítli komunikovat? Co vám pomohlo navázat kontakt s domorodci? Myslíte, že to takto může fungovat i v reálném životě? Kdy, kde a jak? Je podle vás pozdrav důležitý? K čemu? V čem vám může pomoci? Kdy podle vás zdravíme? Jaká jsou podle vás pravidla pro pozdrav? 3 Pro další hru si budeme potřebovat připomenout, jak má vypadat správné podání ruky a jaká jsou pravidla představování. Vzpomenete si na ně? Vyzkoušíme si to při hře. Přeneseme se teď na ples plný lidí, kteří jsou si ale navzájem cizí. Své role si tajně vylosujete na kartičce. Každému z dětí rozdáme tři kartičky životů (viz příloha č. 03) a necháme je doplnit jejich jména. Necháme děti vylosovat jejich role a vymyslet si nové netradiční jméno, které si zapíší na svůj pracovní list se seznamem třídy. Úkolem dětí je pak zjistit co nejvíc vymyšlených jmen ostatních, která napíší do pracovního listu vedle skutečných jmen. Zjišťování bude probíhat tak, že děti budou chodit po třídě, navazovat mezi sebou kontakt a vzájemně se představovat podle rolí, které si vylosovaly. Přitom se musí snažit chovat se a pohybovat úměrně věku danému rolí dáme prostor jejich hereckému nadání. Při představování využívají základní pravidla etikety (muž ženě, mladší staršímu, apod.) a podávají si ruku. Pokud se dopustí nějakého společenského prohřešku, např. když se jako první představí starší mladšímu, nebo mladší podá jako první ruku staršímu, ten, kdo se dopustil chyby, musí odevzdat jednu kartičku života. Teprve potom může pokračovat ve sběru jmen. Takto necháme děti pracovat cca 10 minut. Poté aktivitu uzavřeme krátkou reflexí, pro kterou můžeme využít otázek typu:

5 Kolik jste získali jmen? Které je nejpodivnější? Kdo z vás neztratil život? Následně se musí vykoupit ti, kteří ztratili kartičky se životy, a to tím, že ještě jednou shrnou základní pravidla platná pro představování a správné podání ruky. Jednotlivá pravidla říkají po řadě, přitom se střídají. 4 Zopakovali jsme si pravidla etikety, která nám pomůžou v situacích, kdy se setkáváme s dalšími lidmi. Teď ale trošku odbočíme. Když jsme u toho slušného chování, myslíte, že existují také nějaká pravidla pro internetový svět? Svět, kde se denně můžete potkat se spoustou lidí, aniž byste je třeba viděli? Stejně jako v reálném světě, tak i v tom internetovém bychom měli dodržovat základní pravidla slušnosti a chovat se jako civilizovaní tvorové. Proto také bylo stanoveno několik pravidel, kterým se říká netiketa. Pojďme se na ně podívat. První pravidlo říká, že bychom neměli zapomínat na to, že na druhém konci jsou lidé a ne počítač. To, co napíšeme do počítače, bychom možná dotyčnému nikdy neřekli do očí. Na to navazuje i další pravidlo, které zní: Dodržujeme obvyklá pravidla slušnosti normálního života. Co je nevhodné v obvyklém životě, je samozřejmě nevhodné i na internetu. Co si o tom myslíte? Máte s tím nějakou zkušenost? 5 Bereme ohled na druhé. Nezveřejňujeme nepravdivé, nebo i pravdivé, ale choulostivé informace. To je třetí pravidlo, které bychom měli mít na paměti. Proč je to podle vás důležité? Čtvrté pravidlo - Je vhodné psát s diakritikou. Vyvarujeme se tak nedorozumění. Pokud jsme z nějakého důvodu nuceni psát bez diakritiky, snažíme se používat správný pravopis. S dětmi o pravidlech

6 Jak vy píšete své vzkazy a y? Používáte háčky a čárky? Čtete si po sobě, co jste napsali? 6 Už se vám stalo, že vám přišla nějaká zpráva, která vám nebyla určená? Jak jste to řešili? Z toho si můžeme odvodit další pravidlo, a to, že bychom měli respektovat soukromí jiných. Pokud nám omylem přišla zpráva, která nám nepatří, je vhodné ji smazat a taktně upozornit odesilatele. Měli bychom umět odpouštět ostatním chyby. I my je děláme. Proto se ostatním nevysmíváme. 7 Hodně velkým nešvarem je rozesílání řetězových ů, tzn. ů, které se mají rozeslat na všechny známé. Setkali jste se už s takovým em? Co jste s ním udělali? 8 Posledním pravidlem, které si dnes povíme, je to, že bychom měli respektovat autorská práva. Co to podle vás znamená? Měli bychom pamatovat na to, že ani na internetu nejsou všechny věci zadarmo. Někdo je vytvořil a má k nim autorské právo. Týká se to her, filmů, obrázků nebo třeba písniček. Když takové věci stahujeme z internetu bez souhlasu autorů, porušujeme tím jejich práva.

NETIKETA Mgr. Krejˇc ı Jan Z akladn ı ˇskola Jaroslava Peˇsaty, Duchcov 21. z aˇr ı 2012 Mgr. Krejˇc ı Jan (ZSJP) NETIKETA 21. z aˇr ı 2012 1 / 5

NETIKETA Mgr. Krejˇc ı Jan Z akladn ı ˇskola Jaroslava Peˇsaty, Duchcov 21. z aˇr ı 2012 Mgr. Krejˇc ı Jan (ZSJP) NETIKETA 21. z aˇr ı 2012 1 / 5 NETIKETA Mgr. Krejčí Jan Základní škola Jaroslava Pešaty, Duchcov 21. září 2012 Mgr. Krejčí Jan (ZSJP) NETIKETA 21. září 2012 1 / 5 Netiketa Anotace V souboru typu pdf uzpůsobenému k promítání jsou uvedeny

Více

Netiketa a internetová komunikace

Netiketa a internetová komunikace Netiketa a internetová komunikace RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 29. 9. 2011 RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Netiketa a internetová komunikace 29. 9. 2011 1 / 6 Osnova 1 Netiketa RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP)

Více

Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu

Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika. Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé zdravotní potíže: bolesti

Více

Základy ekety. Střední průmyslová škola Ostrov

Základy ekety. Střední průmyslová škola Ostrov Základy ekety Střední průmyslová škola Ostrov Co je etiketa? Zkuste vysvětlit! 1. viněta, nálepka, značka (většinou na lahvi) 2. pravidla společenského chování, zásady slušného jednání Velice komplikovaná

Více

Ing. Jitka Dařbujanová. Garant: Mgr. Zuzana Fenclová, NTI FM TUL

Ing. Jitka Dařbujanová. Garant: Mgr. Zuzana Fenclová, NTI FM TUL Ing. Jitka Dařbujanová Garant: Mgr. Zuzana Fenclová, NTI FM TUL Přednáška: lichý čtvrtek od 18.00 do 19.30 Mgr. Zuzana Fenclová Cvičení každé úterý od 16.10 do 17.45 Ing. Jitka Dařbujanová (jitka.darbujanova@tul.cz)

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Informatika. 19 Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu

Informatika. 19 Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Informatika 19 Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Zásady práce u počítače Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika. Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit

Více

Lekce 2: Sebeuvědomění

Lekce 2: Sebeuvědomění Lekce 2: Sebeuvědomění Teoretický úvod: Důležitou součástí vnímání emocí je sebeuvědomění neboli uvědomování si sebe sama jako objektu svých pocitů, svého vlastního prožitku. Sebeuvědomění odráží naši

Více

V digitálním světě slušně a odpovědně

V digitálním světě slušně a odpovědně V digitálním světě slušně a odpovědně Co se naučíte V digitálním světě existují určitá pravidla jednání a komunikace, kterým říkáme netiketa (slovo vzniklo složením dvou slov: net = digitální síť a etiketa

Více

Tyto body nám pak umožní zařadit dosažený výsledek do tří intervalů: I. II. III.

Tyto body nám pak umožní zařadit dosažený výsledek do tří intervalů: I. II. III. Lekce 2: Vyjednávání Teoretický úvod: Hledání a nabízení užitků je podstatou klíčové obchodní dovednosti, kterou je vyjednávání a přesvědčování. Vyjednávání představuje dialog, jehož cílem je najít řešení

Více

Lekce 1: Pocity neboli emoce

Lekce 1: Pocity neboli emoce Lekce 1: Pocity neboli emoce Teoretický úvod: Proč někteří lidé s vysokým IQ jdou v životě cestou neúspěchu? Zpravidla je to dáno tím, že neumí jednat s lidmi, motivovat sebe i druhé, vcítit se do druhých,

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení.

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení. Lekce 1: Myšlení Teoretický úvod: Klíčovou a zároveň unikátní schopností lidského mozku, která nás odlišuje od ostatních živých tvorů, je myšlení. Myšlení bychom mohli definovat jako poznávací (kognitivní)

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Jak reagujete na profesionální média?

Jak reagujete na profesionální média? 1 Jak reagujete na profesionální média? Pracujte ve dvojicích a připravte se na hraní rolí. Označte se jako Osoba A a Osoba B. Přečtěte si níže uvedené situace a procvičte si, jak reagovat, když vidíte

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s textem Český jazyk a literatura 1. ročník 2 hodiny Hlavní

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV Analýza Název lekce Cíle lekce (znalosti, dovednosti, postoje) Cílová skupina (věk, charakteristiky) Časová dotace Osnova (průběh) lekce Bezpečí na síti Seznámení s nebezpečím

Více

Výroková logika II. Negace. Již víme, že negace je změna pravdivostní hodnoty výroku (0 1; 1 0).

Výroková logika II. Negace. Již víme, že negace je změna pravdivostní hodnoty výroku (0 1; 1 0). Výroková logika II Negace Již víme, že negace je změna pravdivostní hodnoty výroku (0 1; 1 0). Na konkrétních příkladech si ukážeme, jak se dají výroky negovat. Obecně se výrok dá negovat tak, že před

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2003 Illustrations Jan Smolík, 2003 ISBN 80-7178-818-X

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2003 Illustrations Jan Smolík, 2003 ISBN 80-7178-818-X Úvod Soubor her a nápadů je připraven jako kartotéka jednotlivých her, z nichž lze čerpat na různých akcích. Jednotlivé listy lze třídit podle typu her a jejich témat. Typy: sociálně psychologické hry

Více

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026)

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) Manuál č. 6 NÁZEV HODINY/TÉMA: MENU Časová jednotka (vyuč.hod.): 1 h (45 minut) Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: třetí Obor vzdělání: 3letý Použité metody: Myšlenková mapa, Alfa box, Pětilístek

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

Téma: Měření délky Ročník: IV.

Téma: Měření délky Ročník: IV. Téma: Měření délky Ročník: IV. Podle RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU: - Vzdělávací oblasti: Člověk a jeho svět - Tématický okruh: Rozmanitost přírody - Průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova -

Více

ZŠ a MŠ Jílovice, Jílovice 81, 373 12 Borovany. Tel: 386 325 112 www.zsjilovice.cz Email: reditel@zsjilovice.cz. Co je dobré vědět před zápisem?

ZŠ a MŠ Jílovice, Jílovice 81, 373 12 Borovany. Tel: 386 325 112 www.zsjilovice.cz Email: reditel@zsjilovice.cz. Co je dobré vědět před zápisem? ZŠ a MŠ Jílovice, Jílovice 81, 373 12 Borovany Tel: 386 325 112 www.zsjilovice.cz Email: reditel@zsjilovice.cz Co je dobré vědět před zápisem? Zápis do 1.třídy Zahájení povinné školní docházky je významným

Více

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Praha Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) Věková skupina (ročník) 6. ročník

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Autorka: Tereza Linhartová

Autorka: Tereza Linhartová Dům zvířata ve 4. a 7. pádě, předložky pod/nad Pracovní list navazuje na lekci, ve které se věnujeme skloňování zvířat, nejprve 4. pád, pak 7.pád. Zvířata jsou vybraná podle toho, aby byla ve stejném rodu

Více

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností.

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností. Název lekce (projektu) Hra o rolích Škola ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov Vyučující - autor lekce Valentina Komosná Věková skupina 13 14 let Počet dětí 28 Počet dívek 14 Počet chlapců 14 Charakteristika

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 30 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit Téma Komplexní prosociálnost, mezilidské vztahy a komunikace, spolupráce, pozitivní hodnocení druhých Aplikovaná etická výchova - ochrana přírody a životního prostředí Třída 8. Počet žáků 26 Časový rozsah

Více

Jak instalovat digitální podpis pod Windows XP

Jak instalovat digitální podpis pod Windows XP Jak instalovat digitální podpis pod Windows XP Vladimír Stwora 4.10.2011 O digitálním certifikátu jsme ve Zvědavci už psali a také jsme uveřejnili popis, jak jej instalovat. Bohužel ten návod je místy

Více

Ročník VII. Ruský jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed.

Ročník VII. Ruský jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. Opakování IX. Úvodní opakování: azbuka, přepis a opis textu, čtení, rozhovory, celkové opakování učiva 1.dílu. Poslechová a pohybová rozcvička. Rozhovory. Dramatizace. Poslech písní. Přečte se správnou

Více

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy IV : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

II. Hlavní část projektu

II. Hlavní část projektu II. Hlavní část projektu Hlavní část projektu je zaměřena na seznámení žáků s některými slovenskými reáliemi (např. slovenská měna, bankovky, typické jídlo apod.) a slovenským jazykem (např. porovnání

Více

SYLABUS RODINNÉHO KURZU ČEŠTINY Centrum pro integraci cizinců, o.p.s. www.cicpraha.org

SYLABUS RODINNÉHO KURZU ČEŠTINY Centrum pro integraci cizinců, o.p.s. www.cicpraha.org SYLABUS RODINNÉHO KURZU ČEŠTINY Centrum pro integraci cizinců, o.p.s. www.cicpraha.org 1 - SEZNÁMENÍ, PŘEDSTAVOVÁNÍ - rodič se umí představit - rodič umí představit své dítě - rodič umí hláskovat své jméno

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně škola žáci 1. stupně Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: cizí jazyk 35 % 23 % vlastivěda 8 % 17 % tělesná výchova 60 % 73 % pracovní činnosti 28 % 8 % Zaškrtni nejvíce 3 předměty,

Více

Jak vzniká kniha a jaké jsou její částí, seznámení s literární druhy a žánry a kde je v knihovně hledat, doplněno o online katalog.

Jak vzniká kniha a jaké jsou její částí, seznámení s literární druhy a žánry a kde je v knihovně hledat, doplněno o online katalog. Název programu Název cyklu Vypracoval (a) Anotace Cílová skupina Časová dotace Potřebné čtenářské dovednosti (porozumění textu, rychlost) Osnova programu Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence Průřezová

Více

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant pro zpřístupňování prostředí osobám se zrakovým postižením pořádaného o. s. Okamžik, modul Lektorské dovednosti.

Více

METODIKA. SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Environmentální aspekty potravin

METODIKA. SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Environmentální aspekty potravin METODIKA SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Environmentální aspekty potravin kresba: David Fišer Cíl semináře Účastníci a účastnice semináře se podrobně seznámí s výukovým programem 100 lidí, 100 chutí. Ten představuje

Více

Jaký jsem a jaký chci být, temperament Metodický list

Jaký jsem a jaký chci být, temperament Metodický list Jaký jsem a jaký chci být, temperament Metodický list práce se sešitem - moje vlastnosti skupinová práce - jak se navzájem známe práce se sešitem a učebnicí, podklady ke kopírování - temperament námět

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy IV : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Počet chlapců let

Počet chlapců let Název lekce (projektu) Škola počet dětí Vyučující - autor lekce Stavění věže Základní škola Žákovská, Žákovská 1/ 1006, Havířov 736 01 Daniela Navrátilová Věková skupina Počet dětí Počet dívek Počet chlapců

Více

Milí rodiče a prarodiče,

Milí rodiče a prarodiče, Milí rodiče a prarodiče, chcete pomoci svým dětem, aby se jim dobře počítalo se zlomky? Procvičujte s nimi. Tento text je pokračováním publikace Mami, tati, já těm zlomkům nerozumím. stupeň ZŠ, ve které

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz Výchova k toleranci PONTIS Šumperk o.p.s. WWW.pontis.cz 2010 pontis@pontis.cz 1 Obsah Výchova k toleranci... 3 Úvod:... 3 Stanovení si pravidel:... 3 Seznámení s tématem, obsahem semináře... 3 Hnědoocí

Více

NETIQUETTE 1. Desatero netikety /podle Virginie Shea /

NETIQUETTE 1. Desatero netikety /podle Virginie Shea / NETIQUETTE 1 Netiquette složenina angl. net a franc. etiquette síťová nebo internetová etiketa možno používat český termín popis pravidel chování a komunikace na internetu, určité standardy různost služeb

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí?

Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí? Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí? Ing. Jakub Křižka +420 739 573 555 krizka@ipodnikatel.cz WWW.IPODNIKATEL.CZ - CO TO JE? Webový portál zaměřený na problematiku podnikání Články, videa,

Více

10. Soustava lineárních rovnic - substituční metoda

10. Soustava lineárních rovnic - substituční metoda @112 10. Soustava lineárních rovnic - substituční metoda Jedna z metod, která se používá při řešení soustavy lineárních rovnic, se nazývá substituční. Nejlépe si metodu ukážeme na příkladech. Příklad:

Více

Zadání úloh. Úloha 2.1 Trojice. Úloha 2.2 Čerpadlo. (4b) (4b) matematicko-fyzikální časopis ročníkxiv číslo2

Zadání úloh. Úloha 2.1 Trojice. Úloha 2.2 Čerpadlo. (4b) (4b) matematicko-fyzikální časopis ročníkxiv číslo2 Studentský matematicko-fyzikální časopis ročníkxiv číslo2 Ahoj kamarádky a kamarádi, amámetupodzim.veškolejsteužstihlizapadnoutdozajetýchkolejí a venku začíná být škaredě. Přesně tak, jak říká jeden náš

Více

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Škola Gymnázium Datum 12. 2011 22. 02. 2011 Jana 3. OA3 Němčina 22. 02. 2011 Jana 4. OA4 Němčina 22. 02. 2011 Marie 3. OA3 Němčina

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Lidské vlastnosti Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Ročník 2. Časový rozsah 2 vyučovací

Více

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Co je six-pager? Amazon používá six-pager pro zvýšení efektivity svých meetingů. Jde o dokument, který si na začátku schůzky všichni přečtou, aby se dostali

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy IV : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

přijmi pečeť daru Ducha svatého.

přijmi pečeť daru Ducha svatého. Christel Holl Úvodní setkání kandidátů k biřmování metodický postup přijmi pečeť daru Ducha svatého. z liturgie biřmování MYŠLENKY K TÉMATU Návrh úvodního setkání chce pomoci v situaci, kdy se k biřmování

Více

CESTA DO ŠKOLY. Hra. 1. stupeň ZŠ, 2. třída. 160 minut ANOTACE

CESTA DO ŠKOLY. Hra. 1. stupeň ZŠ, 2. třída. 160 minut ANOTACE CESTA DO ŠKOLY Hra 1. stupeň ZŠ, 2. třída 160 minut ANOTACE Program je založený na kreslení své reálné cesty z domu do školy. Cílem je zmapování cesty, vnímavost a vztah ke svému okolí. Po první úloze,

Více

Člověk je tvor společenský Metodický list

Člověk je tvor společenský Metodický list Člověk je tvor společenský Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - skupiny živočichů, odlišnost sociálních skupin, pravidla kamarádství diskuse - důvody lidské potřeby společnosti Obecné

Více

Matematika s chutí Proč? S kým? A jak?

Matematika s chutí Proč? S kým? A jak? Matematika s chutí Proč? S kým? A jak? První otázka Proč jsme se rozhodli realizovat projekt Matematika s chutí? Důvod první: Motivace a vztah k matematice Od roku 2003 (PISA věnovaná především matematice)

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

Komunikativní K řešení problému Sociální a personální

Komunikativní K řešení problému Sociální a personální Název programu Název cyklu Svět (des)informací Dům plný informací Vypracoval (a) Anotace Cílová skupina Časová dotace Potřebné čtenářské dovednosti (porozumění textu, rychlost) Osnova programu Vzdělávací

Více

d. Ruský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu

d. Ruský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Charakteristika vyučovacího předmětu d. Ruský jazyk Vyučovací předmět Ruský jazyk je vyučován jako Další cizí jazyk. Jeho obsahem je naplňování očekávaných výstupů vzdělávacího oboru Další cizí jazyk a

Více

Potápka versus kapři

Potápka versus kapři Potápka versus kapři Demonstrační hra, 2. st. ZŠ Pták roku 2015 Pomůcky: kartičky potápek/kaprů dle počtu dětí (1/3 potápky, 2/3 kapři, nevyjde-li přesně, zbytek přidávat ke kaprům), víčka (cca 4 víčka

Více

Kamila a Petr Kopsovi. Jak se krotí tygr. Knížka pro děti, rodiče i pedagogy

Kamila a Petr Kopsovi. Jak se krotí tygr. Knížka pro děti, rodiče i pedagogy Kamila a Petr Kopsovi Jak se krotí tygr Knížka pro děti, rodiče i pedagogy Edika Brno 2015 KDYŽ CHCI ZKROTIT TYGRA, MUSÍM HO NEJPRVE POZNAT Krotitel tygrů Chci se stát kvalifikovaným krotitelem tygrů!

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: On-line komunikace Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: On-line komunikace Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Etiketa podnikání Zlatko Tvrdoň Jak se ve společnosti chovat, aniž bychom způsobili společenské faux pas? To a více nám prozradí Zlatko Tvrdoň v přednášce o Etiketě podnikání. Ani zde nebudou chybět jeho

Více

Učitel mezitím rozdá každému páru namnožený arch s úkoly. Žáci vše zapisují do rozdaných listů.

Učitel mezitím rozdá každému páru namnožený arch s úkoly. Žáci vše zapisují do rozdaných listů. Název: Druhy podstatných jmen Cíl:: Procvičení odchylek ve vyjadřování čísla u substantiv Fáze vyučovacího procesu: procvičování Organizační forma vyučování: skupinová (práce ve dvojicích), písemná, reprodukční

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Očekávaný výstup vzdělávacího

Více

Zásady hodnocení a tolerance dětí se speciálními výukovými potřebami

Zásady hodnocení a tolerance dětí se speciálními výukovými potřebami Zásady hodnocení a tolerance dětí se speciálními výukovými potřebami Metodický pokyn MŠMT ČR č. j. 23 472/92-21 Vyhláška MŠMT ČR č. 291/1991 Sb. Obecné zásady: 1. Ke zjišťování vědomostí a dovedností žáka

Více

Habermaaß-hra 5663A /4794N. Mili nosí poštu

Habermaaß-hra 5663A /4794N. Mili nosí poštu CZ Habermaaß-hra 5663A /4794N Mili nosí poštu Mili nosí poštu Bláznivá paměťová hra pro 2-4 hráče ve věku od 4 let. Na motivy knižního bestselleru "Lieselotte lauert", kterou vydalo vydavatelství Sauerländer.

Více

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle 1. BAZILIŠEK (Původní název AMÉBA ) Žádný Žádné Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka 20 minut Hráči vytvoří 2 skupiny (vymyslet názvy viz Harry Potter). Každá skupina tvoří buňku. Stěnu vytvoří hráči,

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Travelling s použitím

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný Jiří Janda Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný Mojí bezvadné manželce Lucii, kamarádům Michalu Černému a Janu Šidlákovi za podporu a inspiraci a všem mým skvělým studentům. Copyright Jiří

Více

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10 Obsah Úvod 9 Členění knihy 10 KAPITOLA 1 Copywriting 11 Práce copywritera 11 Jak se stát dobrým copywriterem 12 Jak začít 15 Co budete psát 15 O čem budete psát 16 Proč budete psát 17 Pro koho budete psát

Více

Pravidla komunikace a slušného chování

Pravidla komunikace a slušného chování Příprava na vyučování Výchovy k občanství s cíli v oblastech OSV a VDO Název učební jednotky (téma) Pravidla komunikace a slušného chování Stručná anotace učební jednotky Žáci společně vytvoří třídní pravidla,

Více

Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování skutečností. Poskytuje jazykový základ pro komunikaci žáků v Evropě i ve světě.

Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování skutečností. Poskytuje jazykový základ pro komunikaci žáků v Evropě i ve světě. 7.1 I. stupeň Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Cizí jazyk) 7.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk.

Více

NĚMECKÝ JAZYK (6. 9. ročník)

NĚMECKÝ JAZYK (6. 9. ročník) NĚMECKÝ JAZYK (6. 9. ročník) Charakteristika předmětu Výuka německého jazyka probíhá s dvouhodinovou týdenní časovou dotací od 6. do 8. ročníku. V 9. ročníku si žáci mohou zvolit pokračování výuky německého

Více

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2003 Illustrations Petr Ďoubalík, 2003 ISBN

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2003 Illustrations Petr Ďoubalík, 2003 ISBN Úvod Soubor her a nápadů je připraven jako kartotéka jednotlivých her, z nichž lze čerpat na různých akcích. Jednotlivé listy lze třídit podle typu her a jejich témat. Typy: sociálně psychologické hry

Více

Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi. Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková

Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi. Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková Interakce s neznámými lidmi na internetu Děti a dospívající EU Kids Online II Posledních 12

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup

Více

Pracovní list č. 1 ze série pod názvem Studentská obchodní snídaně NETWORKING

Pracovní list č. 1 ze série pod názvem Studentská obchodní snídaně NETWORKING Pracovní list č. 1 ze série pod názvem Studentská obchodní snídaně NETWORKING Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity

Více

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy III : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Jazyk a jazyková komunikace / RJ

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Jazyk a jazyková komunikace / RJ I. název vzdělávacího oboru: RUSKÝ JAZYK (RJ) II. charakteristika vzdělávacího oboru: a) organizace: Další cizí jazyk (RJ) je vymezen jako součást vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Lekce 14: Opakování - matka moudrosti

Lekce 14: Opakování - matka moudrosti Lekce 14: Opakování - matka moudrosti Teoretický úvod: Jak něco řeknete je cca 5x důležitější než to, co řeknete. Neznámý Cíl lekce: Opakování komunikace Časový plán: Opakování pojmu komunikace 10 min

Více