ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ A JEJICH IMPLEMENTACE NA ČESKÉM TRHU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ A JEJICH IMPLEMENTACE NA ČESKÉM TRHU"

Transkript

1 PREPARÁTY JOALIS Preparáty Joalis jsou přírodní produkty zpracované HDTx-technology, technologií schopnou ukládat spektrální informace o toxinech do nosiče informací, kterým jsou běžné potraviny. Na základě rozpoznání této informace organismus aktivuje svůj obranný systém a příslušný toxin vyloučí svými vlastními silami. Druhou složkou preparátů Joalis jsou rostliny a jiné aktivní látky. Preparáty Joalis nedodávají do těla žádnou umělou chemickou látku, ony samy o sobě neodstraňují toxiny poskytují organismu informaci, jak se toxinů zbavit sám, s využitím přirozených samoléčících schopností. Preparáty Joalis NEJSOU léky a nemohou je nahradit! Nesmíme metodu C.I.C. a naši činnost prezentovat jako něco, co nahradí klasickou medicínu. V preparátech nejsou nahrány informace, které dokáží zlikvidovat konkrétní nemoc. Dokáží likvidovat TOXINY, které nemoc mohly způsobit. JAK PROPAGOVAT PREPARÁTY V první řadě je třeba připomenout, že preparáty Joalis jsou schváleny jako DOPLŇKY STRAVY (DS), nikoliv jako léčivo (s výjimkou řady Bambi Oil, která patří mezi kosmetické přípravky). DS si dle našich platných zákonů nesmí v reklamě přisuzovat vlastnosti prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo takové vlastnosti naznačovat. Nesmí ani naznačovat, že nahrazují léky nebo zdravý způsob života, a nesmí používat medicínskou terminologii. Reklama na DS musí obsahovat zřetelné označení Doplněk stravy, který musí být dostatečně zřetelný a čitelný, jeho text musí být výrazný, v TV spotu musí být umístěn dostatečně dlouho a u tiskové reklamy není vhodné jej uvádět svisle. ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ A JEJICH IMPLEMENTACE NA ČESKÉM TRHU SEZNAM POVOLENÝCH ZDRAVOTNÍCH TVRZENÍ OD PLATÍ PRO VŠECHNY DOPLŇKŮY STRAVY Seznam tvrzení, která smějí označovat potraviny, nalezneme v příloze nařízení čl. 13 odst. 3 nařízení (ES) č. 1924/2006. Zdravotní tvrzení uvedená v odstavci 1 smějí označovat potraviny v souladu s podmínkami stanovenými v příloze. Přílohu obsahující zdravotní tvrzení přikládáme v samostatném souboru. Seznam povolených zdravotních tvrzení naleznete také zde: Na těchto stránkách naleznete i funkci vyhledávání jednotlivých termínů. Pro tvrzení na rostliny existuje dosud tzv. přechodné období, které bude trvat až do dokončení jejich posuzování (výhledově několik let). Chceme-li vyzdvihnout pozitivní účinek

2 některých rostlin, podíváme se pro jistotu na stránky a zkontrolujeme, zda je tato rostlina v tzv. přechodném období (hold on). Tvrzení, u nichž ještě nebylo dokončeno hodnocení úřadu nebo posouzení Komise, budou zveřejněna na internetových stránkách Komise a SMĚJÍ BÝT DÁLE POUŽÍVÁNA v souladu s článkem 28 odst. 5 a 6 nařízení (ES) č. 1924/2006. NEJČASTĚJŠÍ PŘÍKLADY SCHVÁLENÝCH TVRZENÍ Přispívá k udržení NORMÁLNÍHO stavu kostí/zubů (namísto pojmu zdravého ). Přispívá k normální funkci imunitního systému (namísto pojmu zdravé ). Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání (namísto pojmu snižuje pocit deprese ). Přispívá k normální psychické činnosti. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu (? Ani odborníci tomuto tvrzení nerozumí). Přispívá k normální činnosti srdce/plic/jater (namísto pojmu předchází např. zánětům srdce). Pečuje o ženy. JE TŘEBA VYHNOUT SE VŠEM ZDRAVOTNÍM TERMÍNŮM, JAKO NAPŘÍKLAD: CÉVNÍ SYSTÉM, KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM, DEPRESE, ÚNAVOVÝ SYNDROM, EPILEPSIE, NACHLAZENÍ, ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST, NOSOHLTAN, ZÁNĚT PRŮDUŠEK, ALERGIE, CHŘIPKA, DŮLEŽITÉ TAKÉ JE VYHNOUT SE POJMU BÝT ZDRAVÝ! JE LEPŠÍ NAHRADIT JEJ SLOVY: REGENERACE ORGANISMU, NORMÁLNÍ FUNKCE, NORMÁLNÍ CHOD, OPTIMALIZACE aj. DOPLŇKY STRAVY, SCHVÁLENÁ TVRZENÍ A NĚKTERÉ VADY NA KRÁSE Povinnost řídit se schválenými zdravotními tvrzeními s sebou nese velké riziko, kterým je snížení atraktivity reklamy. Některá tvrzení, např. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, se stanou pro laiky nesrozumitelnými. Omezení mohou vést k tomu, že si spotřebitel přestane zboží kupovat u autorizovaných výrobců (protože nebude rozumět tomu, co je uvedeno na obalu, anebo obal ztratí na atraktivitě). Takový spotřebitel si raději zboží sežene přes internet, konkrétně na neregulovaných webech třetích zemí, kde mohou o DS psát, co chtějí ===== důležité proto je dělat reklamu i nadále atraktivně, přijít s něčím novým, co zaujme. Ani sami kontroloři nemohou nosit v hlavách veškeré povolené a zakázané termíny, neexistuje jejich kompletní seznam proto bude posuzování toho, co je a není povolené, vždy z velké části subjektivní. Prozatím je velký zmatek v tom, které termíny se smí a nesmí používat: nově se na DS stravy nesmí použít např. výraz OBSAHUJE PROBIOTIKA nebo OBSAHUJE ANTIOXIDANTY. Jedná se totiž už o ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ. Smí se však použít výraz OBSAHUJE LAKTOBACILLUS CASEL nebo OBSAHUJE LYKOPEN podle nových norem se v tomto případě jedná o VÝŽIVOVÉ, a tudíž povolené tvrzení.

3 Pokud se na preparátu nějaký odborný termín objeví, podle MZ ČR jej lze vysvětlit např. v příbalovém letáku nebo na obalu (např. Funkce hemoglobinu jsou ). Otázkou však je, co na to řeknou kontrolní úřady. Je proto lepší se odborným termínům vyhýbat. REGULACE REKLAMY Zdravotní tvrzení schvaluje EFSA (nezávislá organizace financovaná KOMISÍ EVROPSKÉ UNIE). EFSA tvrzení spíše neschvaluje zatím jich neprošlo více než 90 %, rovněž bylo zamítnuto několik tisíc studií k OTC. REKLAMA NA DS (POTRAVINY) NESMÍ: být nekalou obchodní praktikou být v rozporu s dobrými mravy podporovat chování ohrožující zdraví obsahovat tvrzení o nedostatečnosti vyvážené a pestré stravy uvádět v omyl: o jde-li o charakteristiku potravin, jejich vlastností, o jde-li o přisuzování vlastností nebo účinků, které potravina nemá o jde-li o vyvolání dojmu, že potravina je v něčem speciální, pokud jsou takto speciální i jiné potraviny o přisuzováním potravině vlastnosti prevence, ošetřování, léčby, vyléčení, anebo odkazováním či naznačováním takových vlastností o doporučováním potraviny s odvoláním na nekonkrétní klinické studie obsahovat tvrzení jako: ničí, likviduje, předchází, uzdravuje, zastavuje, léčí, odstraňuje, pomáhá, zabraňuje v souvislosti s lidským organismem (např. léčit nemoc, ničit bakterie, pomáhat, odstraňovat záněty aj.) KDO NA REKLAMU BUDE DOHLÍŽET: na televizní reklamu RADA PRO ROZHLASOVÉ A TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ na tištěnou a internetovou reklamu dosud dohlížel KŽÚ (KRAJSKÝ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD) X od nového roku bude na vše dohlížet SÚKL (STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV) CO SE NEJVÍCE TRESTÁ: nedostatečně čitelný text DOPLNĚK STRAVY na obalu produktu přisuzování vlastností léků klamání spotřebitele (přisuzování vlastností, které DS nemá) POZOR NA STUDIE!

4 Studie se smí u DS provádět POUZE NA ZDRAVÝCH LIDECH. Preparát nesmí odkazovat na doporučení odborníků, lékařů nebo institucí, které nejsou na národním pozitivním seznamu (tento ČR národní seznam se objevil ve Věstníku MZ v září roku 2007). Odkaz na klinické studie povinně nahrazen pojmem konkrétní studie. I studie se dá právně napadnout. V takovém případě se posuzují tyto aspekty: kolik toho autoři studie dosud publikovali, jaká je jejich praxe, zda je v pořádku citační index, jaká je renomovanost a prestiž pracoviště, Obaly DS před a po vydánı tvrzenı stahuje se smyčka? OBALY Nově nesmí DS obsahovat v názvu odborný termín (např. sirup STOPKAŠEL, PROBIO, IMUNO ) VÝJIMKU TVOŘÍ VÝROBKY OZNAČENÉ OCHRANNÝMI ZNÁMKAMI A OBCHODNÍMI ZNAČKAMI, KTERÉ EXISTOVALY PŘED TY SE MOHOU NADÁLE PRODÁVAT, A TO AŽ DO 19. LEDNA Smí se používat pouze schválená tvrzení, anebo tzv. hold on tvrzení. Na obalu DS by mělo být co nejméně reklamy, právě obal je totiž nejvíc vidět. PREPARÁTY, KTERÉ ŠLY DO VÝROBY PŘED , MOHOU BÝT UVÁDĚNY NA TRH DO VYČERPÁNÍ ZÁSOB, ALE VEŠKERÉ PROPAGAČNÍ MATERIÁLY UŽ PODLÉHAJÍ NOVÝM NORMÁM! OBRÁZKY, PIKTOGRAMY pokud má alespoň některá obsažená látka schválené tvrzení, smí se použít piktogram nebo obrázek (např. nachlazený člověk). V OSTATNÍCH PŘÍPADECH NE! u rostlin je to těžké, jelikož ještě nejsou schválené, a proto je dobré používat na obalech i v reklamě raději NEUTRÁLNÍ OBRÁZKY

5 TYPY A RADY JAK (NE)DĚLAT REKLAMU NA DOPLŇKY STRAVY 1. MŮŽEME SI POMOCI SAMI Jak už bylo zmíněno v úvodu této prezentace, hlavním pozitivem OTC je nabídnout lidem možnost, že si od svých potíží mohou ulevit sami. Je třeba jim poskytnout vzdělání, na základě kterého si budou SAMI kupovat preparáty, SAMI sestavovat kúry Apelovat na to, že tato opatření musejí provádět neustále, jednorázové akce nemají smysl. 2. DETOXIKACE NELÉČÍ, PROTOŽE LÉČIT NEPOTŘEBUJE Cílem detoxikace není léčit nemoci, řešit zdravotní potíže, zajišťovat prevenci. Její hlavní smysl se nachází v očišťování organismu od nánosů toxinů. Toxiny na naše tělo útočí prakticky neustále a mohou mít za následek vznik celé řady obtíží. Kdo pochopí smysl detoxikace, přestane se ohlížet na podbízivé reklamy. Bude totiž vědět, že žádné léčivo, volně prodejný lék ani doplněk stravy nemůže vyřešit problém, dokud člověk nezačne dělat něco sám se sebou, nestane se zodpovědnějším vůči svému zdraví a nezmění svůj životní styl. 3. PŘÍRODA vs CHEMIE Děláme-li reklamu na DS, v žádném případě bychom neměli útočit nebo znehodnocovat účinky klasických léků. Kdo už svůj organismus detoxikuje, dobře ví, proč to dělá. A ti, kteří o detoxikaci teprve uvažují, nepotřebují slyšet, že klasické léky jsou k ničemu. Léky dokáží řešit některé akutní potíže, s nimiž si jiné prostředky neporadí. Detoxikace se zabývá očistou a regenerací organismu. Takový organismus se pak stává silnějším a daleko lépe odolává atakům z vnějšího prostředí. Chceme-li vyzdvihnout pozitiva detoxikace, vsaďme na tradici a dlouholetou historii, kterou tento způsob očisty organismu má, a na přírodní složení preparátů, jejichž užívání neprovázejí nežádoucí vedlejší účinky. 4. V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA Nejvíce na očích je obal produktu. To však neznamená, že musí automaticky obsahovat velké množství textu. Mnohem lépe a efektivněji působí jednoduchý obal. Totéž platí o reklamních letácích. Pokud tápeme, jaká tvrzení do propagačních materiálů použít, stačí udělat jednoduchý, ale efektivní tah vytvořit co nejjednodušší reklamu, vložit do ní obrázek preparátu bez jakýchkoli složitých sloganů a pod něj napsat něco v tomto duchu: Tento preparát splňuje všechna nařízení platná pro doplňky stravy. Tím jsme neřekli nic, ale zároveň všechno. 5. TIPY NA REKLAMNÍ SLOGANY (pouze pro inspiraci) Doktoři léčí. My se postaráme o zbytek Detoxikace pro život bez mráčků (elegantně jsme se vyhnuli pojmům zdraví, nemoc, prevence) Čas, který investujete do změny životního stylu, se vám mnohonásobně vrátí Preparáty Joalis jde to i jinak Důležité je, aby si lidé měli značku Joalis s čím spojit ideálně s nějakým sloganem. Ten se

6 potom může objevovat ve všech reklamních letácích a kampaních. Na stránkách naleznete seznam nejčastějších prohřešků reklamy na doplňky stravy. Můžete se jím inspirovat. Důležité bude především zkontrolovat obsah všech webů Joalis, e-shop, hesla v katalozích na webových stránkách Joalis, obaly produktů a propagační materiály. STRATEGIE POSTUPU SPOTŘEBITELSKÝCH ORGANIZACÍ (SO) PROTI VÝROBCŮM DOPLŇKŮ STRAVY V LETECH Na závěr mi dovolte prezentovat některé zajímavosti z přednášky MUDr. Jana Vavrečky, kterou jsme si poslechli téměř v závěru celé konference. Jako jediná vyzněla pro nás pozitivně a v posluchačích vzbudila velký zájem zřejmě proto, že její obsah byl nesmírně pravdivý KLAMÁNÍ SPOTŘEBITELE S tímto pojmem se kontrolní úřady a právníci setkávají nejčastěji. Jedná se však o dva odlišné pojmy. Jedním z nich je oficiální pojem klamání spotřebitele. Problém však nastává, chceme-li tento pojem převést do praxe. V praxi je klamání spotřebitele téměř někdy nezbytné, bez něj by se totiž neuskutečňoval téměř žádný prodej, protože naprostá většina reklam by bez něj nemohla existovat. BOJ BEZ VÍTĚZE Od se možná strhne velký boj mezi výrobci a distributory DS a kontrolory, avšak tento boj nebude mít nikdy jistého vítěze. Kontroloři nemohou postihnout VŠECHNY tvůrce špatných (dle norem) reklam a nemohou stáhnout z trhu všechny výrobky, které obsahují nepovolená tvrzení. Tím pádem by padla celá ekonomika. Myslet si, že těmito nařízeními se změní svět, je pohádka. Doba si paradoxně žádá, abychom spotřebitelům do určité míry lhali, přibarvovali si některé informace a jiné naopak zatajovali je to nepostradatelné. Cílem tedy je příliš kontrolory nedráždit a spíše nežli ztrácet síly předěláváním všech sloganů, reklam a prospektů se zaměřit na vytvoření zcela nového přístupu k reklamě.

Aplikace zdravotních a výživových tvrzení na potravinách

Aplikace zdravotních a výživových tvrzení na potravinách Státní zemědělská a potravinářská inspekce Aplikace zdravotních a výživových tvrzení na potravinách Ing. Miriam Bellofattová Označování potravin Povinné údaje Výživová tvrzení Dobrovolné údaje Tvrzení

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY Efektivní právní služby 1 Definice produktů základní vymezení produktů v oblasti farmacie. Hraniční výrobky rozlišování podle prezentace

Více

Státní zemědělská a potravinářská inspekce. JUDr. Jana Nováková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce. JUDr. Jana Nováková Státní zemědělská a potravinářská inspekce Výživová a zdravotní tvrzení JUDr. Jana Nováková Lékařská fakulta, 20. 12. 2011 Právní základ Nařízení (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních

Více

Detoxikace cesta ke zdraví

Detoxikace cesta ke zdraví Detoxikace cesta ke zdraví Začněte detoxikovat Býváte unaveni, aniž byste věděli proč? Jste často nemocní? Trpíte příznaky alergií, bolestmi hlavy, zažívacími obtížemi, máte gynekologické výtoky? Myslí

Více

Sp. zn./ident.: 2011/727/FOL/Sow Č.j.: FOL/3586/2011 Zasedání Rady č / poř.č.: 2

Sp. zn./ident.: 2011/727/FOL/Sow Č.j.: FOL/3586/2011 Zasedání Rady č / poř.č.: 2 SowuloPerth s. r. o. IČ: 289 87 543 Lumiérů 431/7 15200 Praha Sp. zn./ident.: 2011/727/FOL/Sow Č.j.: FOL/3586/2011 Zasedání Rady č. 20-2011 / poř.č.: 2 ROZHODNUTÍ Rada v rámci své kompetence dané 7 odst.

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby NOVINKY V OBLASTI PROPAGACE A PRODEJE VOLNĚ PRODEJNÝCH LÉČIV A DOPLŇKŮ STRAVY Efektivní právní služby 1 NOVINKY V OBLASTI PROPAGACE A PRODEJE LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ 2 NÁVRH NOVELY ZÁKONA O LÉČIVECH 3 novela

Více

VOLNĚ PRODEJNÝ FARMA SORTIMENT A PRAVIDLA KOMUNIKACE SOUČASNÁ I BUDOUCÍ. Efektivní právní služby

VOLNĚ PRODEJNÝ FARMA SORTIMENT A PRAVIDLA KOMUNIKACE SOUČASNÁ I BUDOUCÍ. Efektivní právní služby VOLNĚ PRODEJNÝ FARMA SORTIMENT A PRAVIDLA KOMUNIKACE SOUČASNÁ I BUDOUCÍ Efektivní právní služby 24.10.2013 1 OTC přípravky pravidla propagace OTC; co je a už není reklama. doplňky stravy regulace reklamy

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2386 Sbírka zákonů č. 202 / 2015 Částka 83 202 ZÁKON ze dne 23. července 2015, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování

Více

DOPLŇKY STRAVY. Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

DOPLŇKY STRAVY. Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce = potravina! jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění: VYHLÁŠKA. kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění: VYHLÁŠKA. kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin Page 1 of 5 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin Citace pův. předpisu:

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby PRAVIDLA PROPAGACE LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ A ONLINE PROSTŘEDÍ Efektivní právní služby 1 lehce zarudlé oči účastníků; vyčerpat témata a dotazy, nikoliv účastníky. CÍLE 2 PŘÍKLADY LÉKOVÉ ONLINE REKLAMY 3 PŘÍKLADY

Více

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek Využijte maximum díky pufrování Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem kvalita.

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby PROBLEMATIKA HRANIČIČNÍCH PŘÍPRAVKŮ - VÝCHODISKA, PRŮBĚH ŘÍZENÍ A CELKOVÉ SHRNUTÍ Efektivní právní služby 1 Definice produktů shrnutí/připomenutí základního vymezení produktů v oblasti farmacie hraničních

Více

Doplňky stravy z pohledu SZPI

Doplňky stravy z pohledu SZPI Doplňky stravy z pohledu SZPI Ing. Kristýna Brandejsová, metodik ÚI SZPI 26. září 2017 Doplňky stravy versus léčiva Zaměření kontrol SZPI, nejčastější a nejzávažnější zjištění Povinnosti PPP ve vztahu

Více

Novinky v regulaci reklamy LP a ZP

Novinky v regulaci reklamy LP a ZP Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] Novinky v regulaci reklamy LP a ZP Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 2 ] Novela zákona o regulaci reklamy (navrhovaná účinnost od 1.1.2013) eklep.vlada.cz: č.j. předkladatele

Více

446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky

446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky 446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 19 odst. 1 písm. a) a

Více

Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ing. Miriam Bellofattová

Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ing. Miriam Bellofattová Státní zemědělská a potravinářská inspekce Výživová a zdravotní tvrzení Ing. Miriam Bellofattová Lékařská fakulta, 4. 12. 2012 Jedná se o označování potravin! Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro

Více

Co říkají právní předpisy?

Co říkají právní předpisy? Požadavky na značení doplňků stravy Informace na obalech Doplňky stravy 17.10.2017 PharmDr. Jitka Benešová Co říkají právní předpisy? EU Nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2018 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 29 Rozeslána dne 12. dubna 2018 Cena Kč 106, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2018 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 29 Rozeslána dne 12. dubna 2018 Cena Kč 106, O B S A H : Ročník 2018 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 29 Rozeslána dne 12. dubna 2018 Cena Kč 106, 58. Vyhláška o doplňcích stravy a složení potravin O B S A H : 59. Sdělení Ministerstva školství, mládeže a

Více

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 NEJČASTĚJŠÍ PORUŠENÍ ZÁKONA O REGULACI REKLAMY Mgr. Jana Hesounová Velký sál SÚKL 3 Přehled porušení ZoRR za roky 2012-2016 (přip. rekl. odborníci) 2% 3% 3% 2% 5% 6% 1% 1% 1% 1% 22% (nesoulad s SPC)

Více

Směrnice Rady 84/450/EHS ze dne 10. září 1984 o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se klamavé reklamy

Směrnice Rady 84/450/EHS ze dne 10. září 1984 o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se klamavé reklamy Seznam příloh Příloha č. 1: zákony a jiné právní normy z oblasti reklamy Komerční komunikace Směrnice Rady 84/450/EHS ze dne 10. září 1984 o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících

Více

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS CS Get Up Přípravek s energetizujícím účinkem, stimulující, má vliv na hladinu energetického metabolismu, podporuje normální činnost nervové

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PŘEDPISU ČR S LEGISLATIVOU EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PŘEDPISU ČR S LEGISLATIVOU EU ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PŘEDPISU ČR S LEGISLATIVOU EU Návrh zákona ze dne.., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., ve znění Čl. I Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění zákona č. 635/2004

Více

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10 Obsah Úvod 9 Členění knihy 10 KAPITOLA 1 Copywriting 11 Práce copywritera 11 Jak se stát dobrým copywriterem 12 Jak začít 15 Co budete psát 15 O čem budete psát 16 Proč budete psát 17 Pro koho budete psát

Více

CHONDROITIN SULFÁT: postavení v léčbě osteoartrózy

CHONDROITIN SULFÁT: postavení v léčbě osteoartrózy CHONDROITIN SULFÁT: postavení v léčbě osteoartrózy J Vyhláška č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky 4 Označování doplňků stravy Podle

Více

PRAVIDLA PRO SPONZOROVÁNÍ POŘADU A PROGRAMU V TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ NA KANÁLECH NOVA GROUP. TV Nova Nova Cinema Fanda Smíchov Telka Nova Sport

PRAVIDLA PRO SPONZOROVÁNÍ POŘADU A PROGRAMU V TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ NA KANÁLECH NOVA GROUP. TV Nova Nova Cinema Fanda Smíchov Telka Nova Sport PRAVIDLA PRO SPONZOROVÁNÍ POŘADU A PROGRAMU V TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ NA KANÁLECH NOVA GROUP 2016 TV Nova Nova Cinema Fanda Smíchov Telka Nova Sport Základní pojmy Právní regulace sponzoringu zákon č. 231/2001

Více

(Text s významem pro EHP) (6) V návaznosti na žádost sdružení Association de la Transformation

(Text s významem pro EHP) (6) V návaznosti na žádost sdružení Association de la Transformation 23.10.2010 Úřední věstník Evropské unie L 279/13 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 957/2010 ze dne 22. října 2010 o schválení a zamítnutí schválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin o snížení

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 49/2009-45 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Zdeňka

Více

Kontroly SZPI v oblasti doplňků stravy

Kontroly SZPI v oblasti doplňků stravy Kontroly SZPI v oblasti doplňků stravy Ing. Kristýna Brandejsová, metodik ÚI SZPI 10. října 2018 Zaměření kontrol SZPI Jak v praxi probíhá kontrola SZPI a jak se na ni připravit Nejčastější zjištění, výsledky

Více

STRATEGIE DETOXIKACE. MUDr. Josef Jonáš. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena

STRATEGIE DETOXIKACE. MUDr. Josef Jonáš. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena STRATEGIE DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš 1 Základem detoxikace je vytvoření podmínek pro obnovu fyziologické regulace organismu 2 Regulace probíhá na základě genových programů prostřednictvím hormonů enzymů

Více

Výživová a zdravotní tvrzení na praktických příkladech 2018

Výživová a zdravotní tvrzení na praktických příkladech 2018 Výživová a zdravotní tvrzení na praktických příkladech 2018 ING. MIRIAM BELLOFATTOVÁ Nařízení (EU) č. 1169/2011 a (ES) č. 1924/2006 a jejich vzájemný vztah 1169/2011 1924/2006 Nařízení (EU) č. 1169/2011

Více

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5 Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Bod 4 V 2 odst. 1 se písmeno b) zrušuje. Navrhovaný právní předpis Obsah Celex č. Zrušuje se ustanovení

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby HRANIČNÍ PŘÍPRAVKY - PRAXE, PRÁVNÍ OMEZENÍ A ODPOVĚDNOST Efektivní právní služby 1 HRANIČNÍ PŘÍPRAVKY 2 HRANIČNÍ VÝROBKY NEJČASTĚJI MEZI: LÉČIVÝMI PŘÍPRAVKY DOPLŇKY STRAVY ZDRAVOTNICKÝMI PROSTŘEDKY KOSMETICKÝMI

Více

TextHere. X. Konference. Legislativní rizika. Špindlerův Mlýn _ květen 2015

TextHere. X. Konference. Legislativní rizika. Špindlerův Mlýn _ květen 2015 Text Here TextHere X. Konference Legislativní rizika Špindlerův Mlýn _ květen 2015 2 Co je považováno za reklamu? Návštěvy obchodních zástupců společnosti u osob oprávněných předepisovat léčivé přípravky,

Více

Podmínky pro sponzorování pořadů a programů v televizním vysílání České televize. 1. Základní pojmy a podmínky

Podmínky pro sponzorování pořadů a programů v televizním vysílání České televize. 1. Základní pojmy a podmínky Podmínky pro sponzorování pořadů a programů v televizním vysílání České televize 1. Základní pojmy a podmínky Soulad s právními předpisy a ostatními předpisy. Sponzorské vzkazy dodané k televiznímu vysílání

Více

Rada Evropské unie Brusel 3. května 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 3. května 2016 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 3. května 2016 (OR. en) 8540/16 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 29. dubna 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: D043783/02 Předmět:

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 230/8 CS 25.8.2016 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/1413 ze dne 24. srpna 2016, kterým se mění nařízení (EU) č. 432/2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

OCHRANA SPOTŘEBITELE V EU

OCHRANA SPOTŘEBITELE V EU OCHRANA SPOTŘEBITELE V EU ČÁST 1 Prezentace 2015 POJEM SPOTŘEBITELE o koncový uživatel služby nebo výrobku o každá fyzická osoba, která nakupuje výrobky nebo která odebírá nějaké služby, a to za jiným

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. března 2015 o technických požadavcích na aktivní implantabilní zdravotnické prostředky

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. března 2015 o technických požadavcích na aktivní implantabilní zdravotnické prostředky Strana 739 55 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 25. března 2015 o technických požadavcích na aktivní implantabilní zdravotnické prostředky Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na

Více

Tipy pro chřipku a nachlazení

Tipy pro chřipku a nachlazení Tipy pro chřipku a nachlazení a nachlazení Kdo by je neznal?! Léčba chřipky hned při prvních příznacích může zkrátit celkovou dobu potřebnou k plnému vyléčení, proto nezapomeňte na vhodné doplnění Vaší

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Obsah. Úvod 9 Seznamte se s autory 11

Obsah. Úvod 9 Seznamte se s autory 11 Úvod 9 Seznamte se s autory 11 KAPITOLA 1 Co je to copywriting? 13 Proč je copywriting žádaný? 14 Co je to obsahový marketing? 15 Copywriter a cílová skupina 15 Persony jako archetypy cílových skupin 17

Více

Výživová a zdravotní tvrzení a výpočet výživové hodnoty potravin. Jan Maryška UniConsulting s.r.o. Nitra 12. 11. 2015

Výživová a zdravotní tvrzení a výpočet výživové hodnoty potravin. Jan Maryška UniConsulting s.r.o. Nitra 12. 11. 2015 Výživová a zdravotní tvrzení a výpočet výživové hodnoty potravin Jan Maryška UniConsulting s.r.o. Nitra 12. 11. 2015 Výživové údaje na obalech potravin Uvádění upraveno Nařízením 1169/2011 Údaje povinně

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytnutí dotace z fondu Statutárního města Liberec.

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytnutí dotace z fondu Statutárního města Liberec. Příloha č. 1 Smlouvy o poskytnutí dotace z fondu Statutárního města Liberec. Manuál pro označování akcí podpořených fondem Statutárního města Liberec Platné od 30. 1. 2009 Obsah Obsah... 2 Úvodní ustanovení...

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 21.8.2013,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 21.8.2013, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21.8.2013 C(2013) 5405 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 21.8.2013, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování

Více

PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS

PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS Obchodní družstvo Soběšice HOTEL POD HOŘICÍ PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS Prosíme, vracejte průvodce zpět! Úvodem Vážení klienti, tímto si Vám dovolujeme nabídnout přehled wellness služeb Hotelu pod Hořicí

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY - 27- ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Hany Veberové a soudců JUDr. Jitky Hroudové a Mgr. Marka Bedřicha v právní věci žalobce:

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Číslo jednací: - 41-43 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Slavomíra Nováka a soudkyň JUDr. Hany Pipkové a JUDr. Marcely Rouskové v

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2006 PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2006 PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2006 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového

Více

Ze dne Aktualizováno dne: doplněny body 2.7 až doplněny body 2.18 až upraveny body 2.1 a 2.

Ze dne Aktualizováno dne: doplněny body 2.7 až doplněny body 2.18 až upraveny body 2.1 a 2. Národní doporučení přístupu k některým označením potravin zejména ve vztahu k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2018,

N á v r h. ZÁKON ze dne 2018, N á v r h ZÁKON ze dne 2018, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších

Více

ROZHODNUTÍ. Sp. zn./ident.: 2012/268/had/Alt Č.j.: had/4032/2012 Zasedání Rady č / poř.č.: 27. OMEGA ALTERMED a.s. Drážní 253/ Brno 27

ROZHODNUTÍ. Sp. zn./ident.: 2012/268/had/Alt Č.j.: had/4032/2012 Zasedání Rady č / poř.č.: 27. OMEGA ALTERMED a.s. Drážní 253/ Brno 27 OMEGA ALTERMED a.s. Drážní 253/7 62700 Brno 27 Mgr. AK Kubica Radim O. Lysohorského 702 73801 Frýdek - Místek Česká republika Sp. zn./ident.: 2012/268/had/Alt Č.j.: had/4032/2012 Zasedání Rady č. 20-2012

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 3. 2. 2010 2008/0255(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 4-9 Návrh stanoviska Jorgo Chatzimarkakis (PE430.863v01-00) k návrhu nařízení Evropského

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 As 28/2008-76 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 11. srpna 2011 (OR. en) 13422/11 DENLEG 114 AGRI 558

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 11. srpna 2011 (OR. en) 13422/11 DENLEG 114 AGRI 558 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 11. srpna 2011 (OR. en) 13422/11 DENLEG 114 AGRI 558 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 28. července 2011 Příjemce: Generální sekretariát Rady Č. dok.

Více

L 113/6 Úřední věstník Evropské unie

L 113/6 Úřední věstník Evropské unie L 113/6 Úřední věstník Evropské unie 6.5.2010 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 384/2010 ze dne 5. května 2010 o schválení a zamítnutí schválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin o snížení rizika

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby ZÁKONNÁ A MODERNÍ ONLINE KOMUNIKACE VE FARMACII Efektivní právní služby 1 shrnout právní regulaci různých online komunikačních nástrojů; najít cestu, nikoliv stavět bariéru; vyčerpat témata a dotazy, nikoliv

Více

2018 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2018 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Evropské přehodnocení fluorochinolonů nová doporučení k omezení používání MUDr. Eva Jirsová SÚKL Fluorochinolony hlavní pozitiva Velmi dobře účinné proti širokému spektru bakterií Dobře pronikají do buněk

Více

MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE. PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015

MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE. PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015 MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015 Lékové interakce O lékové interakci mluvíme tehdy, když při současném podávání dvou nebo více léčivých přípravků dojde ke změně účinku

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 As 48/2008 72 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne ,

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.5.2018 C(2018) 3120 final PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne 28.5.2018, kterým se stanoví pravidla pro použití čl. 26 odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady

Více

Obsah. Část I. Očista... 11

Obsah. Část I. Očista... 11 Obsah Část I. Očista... 11 KAPITOLA 1. Co je zapotřebí vědět o očišťování organismu a zvláštnostech postupu... 12 Zdroje škodlivých látek, jež se v průběhu života hromadí v lidském těle... 13 Mechanismus

Více

ZÁKAZNICKÝ DEN CQS. Uvádění výrobku na trh. 25. dubna 2013

ZÁKAZNICKÝ DEN CQS. Uvádění výrobku na trh. 25. dubna 2013 ZÁKAZNICKÝ DEN CQS 25. dubna 2013 Elektrotechnický zkušební ústav ZÁKLADNÍ ÚDAJE Ing. Jarmil Mikulík obchodní náměstek ADRESA: Elektrotechnický Zkušební Ústav, s.p. Pod Lisem 129, 171 02 PRAHA 8 Troja

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0046/291. Pozměňovací návrh. Mireille D'Ornano za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0046/291. Pozměňovací návrh. Mireille D'Ornano za skupinu ENF 7.3.2016 A8-0046/291 Pozměňovací návrh 291 Mireille D'Ornano za skupinu ENF Zpráva Françoise Grossetête Veterinární léčivé přípravky COM(2014)0558 C8-0164/2014 2014/0257(COD) A8-0046/2016 Návrh nařízení

Více

(Úř. věst. L 11, , s. 18) Č. Strana Datum M1 Prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/1747 ze dne 30. září 2015 L

(Úř. věst. L 11, , s. 18) Č. Strana Datum M1 Prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/1747 ze dne 30. září 2015 L 2011R0026 CS 02.10.2015 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho B NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 26/2011 ze dne 14. ledna 2011 o povolení

Více

Co je přírodní medicína?

Co je přírodní medicína? 1. Co je přírodní medicína? 2. Jaké jsou principy naší léčby? 3. Co znamená konstituce a metabolický typ? 4. Jak člověk onemocní? 5. Jak se přírodní medicína liší od západní medicíny? 6. Jaké jsou hlavní

Více

Sp. zn./ident.: 2013/155/had/Bio Č.j.: had/4143/2013

Sp. zn./ident.: 2013/155/had/Bio Č.j.: had/4143/2013 Biopol GN s.r.o. Korunní 1740/129 13000 Praha Fiala Jaroslav, Mgr., advokát Jakubská 647/2 11000 Praha Sp. zn./ident.: 2013/155/had/Bio Č.j.: had/4143/2013 ROZHODNUTÍ Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Více

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko "Tradiční čínská medicína (TČM) mně samotné pomohla v životě několikrát. Bohužel jsem ji vyhledala vždy až ve chvíli, kdy si ta západní se mnou nevěděla rady. Bolesti hlavy, opakované angíny, problémy

Více

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Reklama na léčivé přípravky z hlediska dozorové praxe 2 NOVINKY V LEGISLATIVĚ PLATNÉ PRÁVNÍ PŘEDPISY Mgr. Jan Vacek Velký sál SÚKL 3 Právní předpisy zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a

Více

USPOŘÁDANÝ VÝKLAD PŘEDKLADATELE NOVELY 262/2014 SB. K UPLATNĚNÍ 10% SAZBY DPH

USPOŘÁDANÝ VÝKLAD PŘEDKLADATELE NOVELY 262/2014 SB. K UPLATNĚNÍ 10% SAZBY DPH USPOŘÁDANÝ VÝKLAD PŘEDKLADATELE NOVELY 262/2014 SB. K UPLATNĚNÍ 10% SAZBY DPH Tento materiál shrnuje zdůvodnění překladatele zákona č. 262/2014 Sb., kterým byla od 1.1.2015 zavedena druhá snížená sazba

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ Studie Mladý ječmen STUDIE NA MLADÝ JEČMEN / r. 2002 Studii vypracoval MUDr. Miloslav Lacina ve spolupráci se společností Green Ways s.r.o.. Probíhala v roce 2002 v období podzim-zima - v období velké

Více

ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, a.s., Nové sady 996/25, Brno NAPOMENUTÍ

ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, a.s., Nové sady 996/25, Brno NAPOMENUTÍ Jedn. identifikátor 273187-RRTV Naše č. j. RRTV/8335/2018- had Sp. zn. 2015/1080/had/ČES Zasedání Rady 6-2018/poř. č. 3 ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, a.s., Nové sady 996/25, 60200 Brno Vyřizuje: 21. 3. 2018 Datum,

Více

Etické chování na trhu Očekávání spotřebitele. Libor Dupal, předseda SČS

Etické chování na trhu Očekávání spotřebitele. Libor Dupal, předseda SČS Etické chování na trhu Očekávání spotřebitele Libor Dupal, předseda SČS Etika na trhu prodeje a služeb Vlivy Pozitivní příklady Nekalé praktiky 2 Podnikatelská etika a spotřebitelé VZTAHY NA TRHU Podnikatel

Více

Aktuality - pracovní prostředí a zdraví

Aktuality - pracovní prostředí a zdraví Aktuality - pracovní prostředí a zdraví V této položce najdete aktuality, které se týkají celkově pracovního prostředí a zdraví; počínaje upozorněním na nové či aktualizované články, chystané semináře,

Více

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie

Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Co přináší novela zákona o léčivech? PharmDr. Alena Tomášková odbor farmacie Zákon o léčivech Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon

Více

262/2014 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o dani z přidané hodnoty

262/2014 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o dani z přidané hodnoty 262/2014 Sb. ZÁKON ze dne 23. října 2014, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

L 283/22 Úřední věstník Evropské unie 30.10.2009

L 283/22 Úřední věstník Evropské unie 30.10.2009 L 283/22 Úřední věstník Evropské unie 30.10.2009 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1024/2009 ze dne 29. října 2009 o schválení a zamítnutí schválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin, o snížení

Více

INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN

INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN Kdo jsme Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) je komunikačním centrem Úřadu pro potraviny Ministerstva zemědělství. Úkolem ICBP je získávat a třídit informace

Více

Čistá výživa pro mozek. Výborná chuť s maximálním účinkem

Čistá výživa pro mozek. Výborná chuť s maximálním účinkem Čistá výživa pro mozek Výborná chuť s maximálním účinkem Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem kvalita. Již déle než 20

Více

NÁVRH. VYHLÁŠKA ze dne 2017,

NÁVRH. VYHLÁŠKA ze dne 2017, NÁVRH II. VYHLÁŠKA ze dne 2017, kterou se mění vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Obsah. Moderní doba! Jak vydržet a hlavně JAK přežít? 11 Co je stárnutí a proč k němu dochází? 33

Obsah. Moderní doba! Jak vydržet a hlavně JAK přežít? 11 Co je stárnutí a proč k němu dochází? 33 Mládněte jídlem i po 50! Obsah Úvod 7 Moderní doba! Jak vydržet a hlavně JAK přežít? 11 Co je stárnutí a proč k němu dochází? 33 Proč stárneme? 34 Co víme o stárnutí 35 Teorie příčin stárnutí 44 Hormony

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

Informace o potravinách

Informace o potravinách Výživová a zdravotní tvrzení na praktických příkladech Ing. Miriam Bellofattová 20. října 2017 Informace o potravinách Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro spotřebitele základním zdrojem informací,

Více

GRAFICKÝ MANUÁL Značky kvality dtest

GRAFICKÝ MANUÁL Značky kvality dtest GRAFICKÝ MANUÁL Značky dtest Obsah Úvod 1 Značka dtest 1.1 Varianty Značky dtest 1.2 Základní provedení 1.3 Minimální velikost 1.4 Ochranná zóna 1.5 Značka dtest na barevném pozadí 1.6 Zakázané varianty

Více

Označení CE Ministerstvo pr ů pr myslu a obchodu

Označení CE Ministerstvo pr ů pr myslu a obchodu Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu Základní informace Označení CE má prvořadou důležitost pro správné fungování vnitřního trhu. Tato značka byla zavedena do evropské legislativy s cílem poskytnout

Více

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ

6. ZVLÁŠTNÍ UPOZORNĚNÍ, ŽE LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK MUSÍ BÝT UCHOVÁVÁN MIMO DOSAH A DOHLED DĚTÍ ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA VNĚJŠÍM OBALU {Krabička na blistry a lahvičky z HDPE } 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Orlistat Sandoz 60mg Orlistatum 2. OBSAH LÉČIVÉ LÁTKY/LÉČIVÝCH LÁTEK Jedna tvrdá tobolka obsahuje orlistatum

Více

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D.

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D. Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť JUDr. Jakub Král, Ph.D. Brno 27. 11. 2015 Přehled právní úpravy zdravotnických prostředků a stručný výčet změn 2 Přehled

Více

DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ

DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ 90-TI DENNÍ TRANSFORMACE 90-ti denní - TRANSFORMACE 90-ti denní TRANSFROMACE je vaše šance jak zlepšit zdraví a postavu. Ve 12-ti týdenním programu vyčistíme váš organismus od toxinů,

Více

[ 1 ] MUDr. Ivana Koblihová 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 1 ] MUDr. Ivana Koblihová 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] OTC s omezením nová kategorie léčivých přípravků Ivana Koblihová, MUDr. Náměstek ředitele pro odborné činnosti Obsah prezentace [ 3 ] Co znamená OTC s omezením? Obecné možnosti omezení a z

Více

PŘÍPRAVA NA NOVÝ STANDARD

PŘÍPRAVA NA NOVÝ STANDARD PŘÍPRAVA NA NOVÝ STANDARD Užitečné informace o CPR a nové normě pro požární klasifikaci kabelů Nová norma pro kabely Nová koordinovaná norma EU byla vydána v roce 2015 a stane se povinnou 1. července

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0046/92. Pozměňovací návrh. Sylvie Goddyn za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0046/92. Pozměňovací návrh. Sylvie Goddyn za skupinu ENF 21.10.2015 A8-0046/92 92 Bod odůvodnění 8 (8) Na vitaminy, minerální látky a jiné látky, které jsou určené k použití v doplňcích stravy nebo které mají být přidávány do potravin, včetně počáteční a pokračovací

Více

Střední odborné učiliště Domažlice. Vitamíny v kosmetice

Střední odborné učiliště Domažlice. Vitamíny v kosmetice Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Ročník Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tématický okruh Téma Jméno autora CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_52_INOVACE_04.07 Střední odborné učiliště Domažlice 2.ročník

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Činnost RRTV v oblasti reklamy na léčiva. Zaměření příspevku

Činnost RRTV v oblasti reklamy na léčiva. Zaměření příspevku Činnost RRTV v oblasti reklamy na léčiva Zaměření příspevku Seznámení s právním rámcem a judikaturou Průběh řízení a správní praxe Ukázky reklam příklady ze zahraničí 1 RRTV právní rámec Zákon č. 231/2001

Více

Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek

Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek Klasické relaxační, rekondiční a sportovní masáže (60min. - 650 Kč) Masáž vždy patřila mezi výborné regenerační prostředky. Bylo zjištěno, že masáž pomáhá při léčení

Více

Zdravotní a výživová tvrzení 2018

Zdravotní a výživová tvrzení 2018 Zdravotní a výživová tvrzení 2018 ING. MIRIAM BELLOFATTOVÁ 1 Nařízení (EU) č. 1169/2011 a (ES) č. 1924/2006 a jejich vzájemný vztah 1169/2011 1924/2006 Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více